ACTIVITATS DE RECUPERACIÓ CIÈNCIES SOCIALS. 3r d ESO CURS

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "ACTIVITATS DE RECUPERACIÓ CIÈNCIES SOCIALS. 3r d ESO CURS"

Transcripción

1 ACTIVITATS DE RECUPERACIÓ CIÈNCIES SOCIALS 3r d ESO CURS La prova de recuperació serà el dia 3 de setembre a les 10:45 h.

2

3 TEMA 1. EL MEDI NATURAL I LES ACTIVITATS HUMANES 1.1. Justifica l afirmació següent tot citant alguns exemples: «Hi ha països amb pocs recursos naturals que són molt rics i estats amb molts recursos naturals que no han aconseguit desenvolupar-se econòmicament i socialment» Quins recursos renovables són perennes? Quins recursos potencialment renovables coneixes? 1.3. A quin ús es dedica la major part de l aigua dolça de la Terra? Quins tres països en són els principals consumidors?

4 1.4. Els avantatges de les energies renovables són evidents. Quins en són els inconvenients? 1.5. El petroli té múltiples aplicacions. Digues en quines de les teves activitats diàries o en quins dels béns que fas servir habitualment intervé el petroli Busca una imatge d un paisatge que t agradi. Retalla-la, copia-la en un document Word i fes-hi constar les dades del lloc i la data. A continuació, fes una descripció del paisatge triat indicant de quin tipus és i fins a quin punt hi és present la intervenció humana Quina diferència hi ha entre paisatge i territori?

5 1.8. Fes un resum sobre aquelles activitats humanes que provoquen les emissions més perjudicials de gasos a l atmosfera Llegeix aquestes afirmacions i digues si són certes (C) o falses (F): a) L efecte hivernacle natural és positiu per al desenvolupament de la vida a la Terra. b) Un augment de la temperatura de la Terra a causa de l escalfament global és positiu perquè implicarà poder habitar zones del planeta que avui estan cobertes de gels permanents. c) L activitat industrial és una de les causes principals de l emissió de diòxid de carboni a l atmosfera. d) Tots els països industrialitzats estan reduint les seves emissions de gasos d efecte hivernacle. e) L agricultura i la ramaderia són importants fonts d emissió de metà a l atmosfera.

6 1.10. Explica el significat d aquestes paraules que el 1855 el cabdill indi Seattle va adreçar al president dels Estats Units: «Allò que esdevé a la Terra, esdevé, també als fills de la Terra. Quan els homes escupen a la Terra, s escupen ells mateixos» Explica la relació entre la desforestació i les riuades catastròfiques Quins gasos destrueixen l ozó de l atmosfera? Quins altres provoquen la pluja àcida? Explica en què consisteix la regla de les tres erres (3R).

7 1.14. Què és un risc tecnològic? Posa un o més exemples de catàstrofe derivada d un risc tecnològic Busca en la premsa digital informació sobre algun desastre natural, com, per exemple, el terratrèmol que el 2015 va devastar el Nepal. Escriu en un document Word un article breu en què expliquis els fets i il lustra l amb fotografies.

8 TEMA 2. LA GLOBALITZACIÓ 2.1. Elabora la teva pròpia definició de globalització Quins són els principis del capitalisme? 2.3. Busca informació a internet sobre el Banc Mundial o el Fons Monetari Internacional (data de creació, països que en formen part, ubicació de la seu central, línies d actuació, etc.) i fes-ne un resum.

9 2.4. Quins trets comparteixen els països de la perifèria de l economia global? 2.5. Quines conseqüències ha tingut la globalització des del punt de vista del consum? 2.6. Quins efectes ha comportat la globalització des del punt de vista de la cultura? 2.7. Crisi i recessió són dos termes sinònims? Explica-ho Quin paper van tenir els crèdits en la crisi del 2007?

10 2.9. Llegeix aquestes afirmacions i digues si són certes (C) o falses (F): a) Actualment a Europa no es donen les crisis alimentàries del passat. b) El Quart Món el formen les persones més pobres dels estats menys desenvolupats. c) El PIB per habitant indica el valor de la riquesa produïda en un país durant un any, dividida entre el nombre d habitants. d) Els països amb l IDH més baix del món són africans. e) L IDH s expressa amb una xifra de dos decimals que va del 0 a l Amb quin objectiu fonamental es va celebrar la Cimera del Mil lenni de l any 2000? Quins cinc estats dedicaven més ajuda al desenvolupament l any 2012? Quin és el lema del moviment altermundista? Quan es va popularitzar?

11 2.13. Digues tants grups o ideologies que formen el moviment antiglobalització com sàpigues Què és la banca ètica? Amb l ajut dels mapes i les taules del tema, completa les frases següents amb el concepte definit: a) El principal client exterior de l economia catalana: b) L economia emergent més propera a Europa occidental: c) L any que l atur a Espanya pràcticament es va doblar respecte de l anterior: d) El percentatge de persones del món que viuen amb 2 dòlars EUA al dia: e) Els dos estats europeus que menys inverteixen en ajut al desenvolupament: f) Allò dels països del sud que vol anular el primer punt del Manifest de Porto Alegre:

12 TEMA 9. ELS TEMPS MODERNS 9.1. Durant els primers temps de l edat moderna, la vida dels pagesos europeus va experimentar gaires canvis? 9.2. Defineix Reforma protestant Què van tenir en comú i en què es van diferenciar els descobriments geogràfics segons si els van fer els portuguesos o els castellans?

13 9.4. En salpar l agost del 1492 cap a l oest, quines idees errònies i quines d encertades tenia Cristòfor Colom al cap? 9.5. Les conseqüències culturals del tractat de Tordesillas encara s aprecien avui dia a Amèrica del Sud? Per què? 9.6. Quina influència va tenir la caiguda de Constantinoble en mans dels turcs en el descobriment d Amèrica? 9.7. Quins avenços científics i tècnics van fer possibles els descobriments geogràfics dels segles XV i XVI?

14 9.8. Tria la civilització americana precolombina que consideris més important i explica n els principals assoliments culturals Els conqueridors castellans van ser capaços de controlar imperis de milions de persones amb forces militars molt reduïdes. Com ho expliques? Quina influència va tenir la mita en la desaparició de milions d indígenes? Coneixes algun altre factor que expliqui aquesta mortaldat?

15 9.11. Els europeus van portar els cavalls a Amèrica i van introduir els tomàquets a Europa. Posa altres exemples d aquest intercanvi Per què la nova concepció heliocèntrica de l univers va esdevenir revolucionària al segle XVI? Com funcionava l invent de Johann Gutenberg? Qui van ser els humanistes? Enumera n alguns dels més destacats.

16 9.15. Què en pensaven, de l educació, els humanistes? Valora aquestes opinions.

17 TEMA 10. L EUROPA DE L ABSOLUTISME (SEGLES XVI-XVII) Quina era la manera de treballar la terra durant els segles XVI i XVII? Per què en aquesta època la taxa de mortalitat eren tan alta? Descriu les causes que van originar la depressió econòmica del segle XVII Quin fet que va indignar el monjo alemany Martí Luter va significar l esclat de la Reforma protestant?

18 10.5. Per què el regnat d Enric VIII va canviar les relacions d Anglaterra amb el papat? Com va reaccionar l Església catòlica davant el desafiament dels protestants?

19 10.7. Quins instruments tenien al seu abast els monarques absoluts per fer valer el seu poder il limitat? La burgesia, era un estament privilegiat? Justifica la resposta Els monarques absoluts, convocaven sovint les Corts? Per què? Per què Lluís XIV és considerat l exemple paradigmàtic de monarca absolut?

20 Quin altre rei europeu, en canvi, va perdre el seu poder a causa d una revolució parlamentària? Explica en què va consistir Qui van ser els hugonots? Com va afectar Catalunya la guerra dels Trenta Anys?

21 Quines eren les armes més mortíferes dels exèrcits moderns? Tria n dues i descriu-les Els pagesos i els vilatans d aquesta època tenien força motius per témer els soldats mercenaris, fins i tot els del seu rei. Per què?

22 TEMA 11. LA MONARQUIA HISPÀNICA ( ) Per què el pes de la política expansionista dels Reis Catòlics el va portar Castella? «Els Reis Catòlics no van practicar una política de tolerància religiosa.» Justifica aquesta afirmació Qui eren els marranos?

23 11.4. Per què Carles I va rebre en herència molts territoris? Sota el regnat de quin dels cinc Àustria va assolir la monarquia hispànica la seva màxima extensió? Per què? Què tenien en comú els regnes de la monarquia hispànica? Què els diferenciava? Quins col lectius van patir la persecució del tribunal de la Inquisició?

24 11.8. Valora l acció repressiva de la Inquisició i el clima de terror que va crear entre molta gent «La Inquisició va contribuir a l aïllament de la cultura hispànica.» Justifica aquesta afirmació Què era el pactisme? Per què molts dels nostres cognoms actuals són originaris del sud de França?

25 «Catalunya va perdre la guerra dels Segadors i va veure com li abolien les seves lleis i els seus privilegis tradicionals.» És certa aquesta afirmació? Justifica la resposta Els projectes del comte duc d Olivares es consideren un precedent del decret de Nova Planta. Per què? Tria un dels protagonistes catalans de les guerres iniciades el 1640 i el 1705, busca informació i redacta n una breu biografia.

26 Quin origen històric tenen l himne i la Diada Nacional de Catalunya?

27 TEMA 12. L ART A L EDAT MODERNA En quines fases es divideix el Renaixement italià? Quina relació té el Renaixement amb l art antic? Digues alguns elements d inspiració clàssica de la Villa Capra (Vicenza), d Andrea Palladio.

28 12.4. Enumera tres característiques de les escultures renaixentistes italianes Escriu tot el que sàpigues sobre una escultura de Miquel Àngel, com ara el David o el Moisès.

29 12.6. En la pintura renaixentista, els nus masculins i femenins eren freqüents. Posa n exemples Què representa l escena més coneguda dels frescos de la Capella Sixtina del Vaticà? Descriu-la Situa l art barroc en el temps i en l espai geogràfic Quins trets caracteritzen les obres renaixentistes i barroques de tema mitològic? Posa n un exemple.

30 Esmenta una coincidència i una diferència entre l arquitectura renaixentista i la barroca Digues un tret que t indicaria inequívocament que un quadre a l oli és d estil barroc Digues el títol d una pintura d una coneguda artista italiana del barroc i descriu l escena representada «Els pintors barrocs hispànics no es van interessar per altres temes més enllà dels religiosos.» Et sembla certa aquesta afirmació? Justifica la resposta.

31 Escriu el nom de l autor de cada una de les obres següents: a) Martiri de Sant Felip: b) Les tres Gràcies: c) Les filadores: d) Apol lo i Dafne: e) San Carlo alle Quattro Fontane: f) Venus d Urbino: g) El naixement de Venus: h) San Pietro in Montorio: Qui va ser el pintor més destacat del barroc hispànic? Tria n una obra i descriu-la.

32