Fitxa país Estats Units

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Fitxa país Estats Units"

Transcripción

1 Fitxa país Estats Units

2 Data de tancament d aquesta edició: 30/11/2018 Estats Units Forma d Estat: República federal constitucional Capital: Washington D. C. Idioma oficial: Anglès Població: 325 milions d habitants (2017) Moneda: Dòlar nord-americà (USD) Tipus de canvi: 1 EUR = 1,13 USD (30/11/18) PIB: milers de milions $ (15% del PIB mundial) PIB per capita: $ ( $ en paritat de poder adquisitiu) Facilitat per fer negocis: 8 millor país del món de 190 segons el Banc Mundial (Doing Business) Religió: Protestant: 51,3% Fitxes País és una publicació elaborada de manera conjunta per CaixaBank Research i BPI Research (UEEF) que conté informació i opinions que provenen de fonts que considerem fiables. Aquest document té un propòsit purament informatiu, per la qual cosa CaixaBank i BPI no es responsabilitzen en cap cas de l ús que se n pugui fer. Les opinions i les estimacions són pròpies de CaixaBank i BPI, i poden estar subjectes a canvis sense notificació prèvia.

3 Previsions econòmiques PIB. Variació interanual (%) 3,5 3,0 2,5 2,0 1,0 0,5 0,0 Esperem una certa moderació del creixement econòmic al llarg del 2019, per dos motius: i) un efecte més contingut de l impuls fiscal iniciat a la fi del 2017, i ii) les possibles conseqüències del clima de major incertesa comercial ( guerra comercial ) sobre la inversió empresarial. Tot i això, el creixement es mantindrà en nivells elevats gràcies al bon ritme del consum privat, que es fonamenta en la solidesa del mercat laboral. El 2020, el ritme d activitat es desaccelerarà una mica més. Si es compleix el nostre escenari, però, els EUA experimentaran l etapa expansiva de l economia nord-americana més llarga dels últims 170 anys. 2,8 2,3 1,9 IPC. Variació interanual (%) 3,0 2,5 2,0 1,0 0,5 0,0 2,5 Després d un 2018 amb una inflació general al voltant del 2,5%, aquest indicador se situarà a la zona del 2% (és a dir, més d acord amb l objectiu de la Reserva Federal) a causa de la moderació del preu del petroli i a la suavització de la demanda interna. De totes maneres, els riscos de sorpreses a l alça en la taxa d inflació no són menyspreables, especialment davant la maduresa cíclica actual i les polítiques fiscals expansives en marxa. 2,1 1,9 Política econòmica Tipus d interès de referència (%) i tipus de canvi (EUR/USD) 3,3 2,4 0,6 1,9 2,9 1,18 1,17 3,2 1,24 1,4 1,3 1,2 1, Saldo fiscal (%PIB) -4,9-5,1-4,9-0,3 1,0-12 Tipus d interès de referència (esc. esq.) Tipus de canvi (esc. dreta) Compte corrent (% PIB) La Reserva Federal continuarà el seu procés gradual de normalització monetària, que es justifica per la maduresa del cicle, una posició fiscal encara expansiva i la necessitat d estabilització de la inflació. També cal destacar que els riscos cap a un ritme de pujades més ràpid continuen presents, per possibles sorpreses a l alça de la inflació. -2,5-2,8-3,0 Deute públic (%PIB) ,1 107,8 110,0 L any 2019, els menors ingressos previstos a causa de la rebaixa impositiva aprovada al desembre del 2017 i l increment en la despesa pública discrecional (del 0,7% del PIB) suposaran un nivell de dèficit públic considerable. El dèficit públic pressionarà, al seu torn, l elevat deute públic del país, que des de fa anys es troba en una trajectòria ascendent. Tot i això, l estatus del dòlar com a moneda de reserva internacional fa més sostenibles les necessitats elevades de finançament del país i allunya la situació nord-americana de la d altres països amb un deute públic elevat.

4 Condicions financeres Crèdit privat (% PIB) 160 Deute extern brut (% PIB) ,9 149,3 149, ,0 94,3 94, Després de la crisi, la regulació financera es va dirigir a millorar la supervisió i a reduir els riscos sistèmics (Llei Dodd-Frank), i això va millorar de forma substancial la solvència del sector bancari (la ràtio de capital regulatori se situa en el 14,6% i la taxa de morositat, en l 1,1%). En l actualitat, però, algunes d aquestes mesures estan en procés de reavaluació i simplificació, amb la finalitat que segueixin sent efectives en la reducció de riscos sistèmics, però sense perjudicar l activitat financera. En aquest entorn, els riscos financers no es poden obviar. Així, per exemple, les recents caigudes borsàries nord-americanes són un risc a tenir en compte, especialment per la importància dels canals entre el mercat de valors i l activitat econòmica dels EUA. Pel que fa al sector immobiliari, la nostra visió és que, tot i que hi ha desequilibris locals, en termes generals és un risc que es manté en nivells encara moderats. Situació política En l àmbit de la política interna, un Congrés dividit (després de les midterms, els demòcrates van recuperar la Cambra Baixa, mentre que el Senat es va mantenir en mans republicanes) suposarà pocs avenços en matèria de polítiques públiques, especialment en l àmbit de la fiscalitat. En canvi, és més probable que s avanci en la dimensió de les infraestructures, que generen més consens entre els partits. En política exterior, el replegament dels EUA en el seu paper de líder i defensor dels valors liberals, del multilateralisme i de la cooperació internacional seguirà lligat a la retòrica de l America First del president Trump. Això implicarà la transició cap a un nou ordre geopolític en l àmbit mundial i, inevitablement, generarà incertesa. Malgrat tot això, en el pla comercial no esperem que les mesures proteccionistes (principalment contra la Xina) dutes a terme al llarg del 2018 desemboquin en una guerra comercial en tota regla. Perspectives a llarg termini Creixement del PIB (%) 2,0 1,9 Població (milions d habitants) ,7 1, , , , Els EUA es troben en una etapa madura del seu cicle econòmic. D aquesta manera, a mesura que es dissipin els factors d impuls cíclic, l economia passarà a fonamentar-se en els factors de fons que determinen el seu potencial de creixement: capital (físic i humà), treball i tecnologia. Un potencial que calculem en l 1,9% anual, ja que la qualitat institucional del país i la capacitat d innovació i d atreure talent el mantindran a la frontera del desenvolupament. Els dubtes sobre el seu creixement potencial, però, han augmentat en els últims anys. En part, a causa de fenòmens com els avenços continguts de la productivitat després d un període excepcional, afavorit per les TIC. En aquest sentit, l aplicació de millores en les infraestructures del país, tant clàssiques com tecnològiques, ajudarien a millorar la productivitat.

5 Risc país Ràting Última modificació Perspectiva AA+ 10/06/13 Estable Aaa 18/07/13 Estable CDS* 5 anys (punts bàsics) 25 19, , AAA 21/03/14 Estable /11/2018 Indica que el país té grau d inversió. Indica que el país no té grau d inversió. * Credit default swap: mesura de risc país que reflecteix el cost d assegurar l impagament del bo sobirà. Riscos CURT TERMINI LLARG TERMINI Normalització monetària - + Inflació superior al previst - + Gir proteccionista - + Canvi radical en les relacions econòmiques exteriors - + Creixement econòmic potencial baix - + Endeutament excessiu (públic) - + Entorn empresarial PUNTS FORTS Dimensió del mercat nacional. Mercats profunds. Facilitat d establir un negoci. Hubs financers i tecnològics. PUNTS FEBLES Deteriorament de les infraestructures. Àrees ancorades en recessió. Envelliment de la generació del baby boom. Sectors principals EXPORTADORS Maquinària, electrònica, combustibles minerals, aeronaus i vehicles. IMPORTADORS Electrònica, maquinària, vehicles, combustibles minerals i productes farmacèutics. ICIE Índex CaixaBank per a la Internacionalització Empresarial POSICIÓ EN EL RÀNQUING DE PAÏSOS 2 67 PILARS 5. Estabilitat 63,3 67,7 1. Accessibilitat ,6 2. Facilitat d operar SUBPILARS Top Relacions inversió amb Espanya Condicions laborals 0 Crèdit 4. Entorn financer 89,4 90,7 Amèrica Estats Units (Mín. 0 - Màx. 100) 3. Atractiu comercial Bottom Distància, comunicacions i acords amb Espanya Estabilitat institucional Estabilitat macroeconòmica Font: CaixaBank Research, a partir de dades de Bloomberg, l FMI, l OCDE, Oxford Economics i Thomson Reuters Datastream.

6 Fiscalitat Els costos relacionats amb l establiment d una empresa als EUA no suposen una càrrega fiscal important, ja que hi ha incentius estatals que varien segons l estat amb l objectiu de facilitar i dinamitzar la creació d empreses. Com a conseqüència de les grans dimensions i de la complexitat del país, hi ha diversos organismes que graven la renda de les persones físiques i jurídiques. Així doncs, hi ha impostos federals, estatals i municipals. Des de l 1 de gener de 2018, la taxa nominal de l impost de societats dels EUA és d un tipus únic del 21% per l aprovació de la reforma fiscal Tax Cuts and Jobs Act. Les corporacions també estan subjectes a un impost mínim alternatiu federal i a impostos estatals alternatius. De la mateixa manera que les persones físiques, les empreses han de presentar declaracions d impostos cada any. Han de fer pagaments d impostos estimats trimestrals. Els grups de societats controlats poden presentar una declaració consolidada. L impost als guanys de les sucursals suposa un impost addicional del 30% a les corporacions estrangeres que es dediquen al comerç o als negocis als EUA. L impost sobre les persones físiques és federal i varia en funció de determinades característiques de cada persona, com el seu estat civil i el nombre de fills. Pot oscil lar entre el 10% i el 39,6%. Aquests impostos també existeixen amb caràcter estatal i municipal, si bé no en tots els estats, i solen ser deduïbles amb l impost federal. Als EUA no hi ha IVA, però s ha de pagar un impost estatal a les vendes (Sale and Use Tax) en comprar un producte o servei, que varia segons l estat en què es trobi l empresa. A més, en alguns llocs aquest impost té un increment addicional per als governs locals, ja que es tracta d un tipus de tribut estatal que també poden cobrar les administracions (municipis, agències locals i comtats). S aplica només al consumidor final i els tipus varien entre el 4% i el 8% segons els estats o les corporacions locals que el duen a terme. Les taxes d impostos sobre les vendes i l ús varien d un estat a un altre i, generalment, oscil len entre el 2,9% i el 7,25% en l àmbit estatal. La majoria dels estats també permeten una opció local a les jurisdiccions locals, ciutats i comtats per imposar un percentatge addicional sobre l impost estatal i mantenir els ingressos relacionats. Quant a l impost de successions, per a les defuncions que es produeixin entre el 2018 i el 2025, els patrimonis que superin els 11,2 milions de dòlars estan subjectes a un impost al patrimoni del 40% en el moment de la mort, xifra que representa un augment de 5,6 milions de dòlars respecte de la llei anterior. Per a una parella casada que afegeixi les seves exempcions, un patrimoni que superi els 22,4 milions està subjecte a un tipus del 40% en el moment de la mort. Inversions Segons les darreres dades anuals publicades, l any 2016, els EUA continuen essent l inversor més important del món, amb un flux d IED a l estranger que va arribar als milions de dòlars, xifra que suposa un nivell inferior al de l any passat ( milions). Quant a les entrades d inversió, els EUA van rebre milions de dòlars (respecte dels milions de l any 2015), de manera que es van convertir, una vegada més, en la primera destinació d IED del món. En les dades recollides per UNCTAD s ha observat un creixement del flux de l entrada els tres primers trimestres del 2017, amb una xifra que ha arribat als milions de dòlars. Els principals països inversors són el Regne Unit (15,5%), el Japó (13%) i Luxemburg (11%). Espanya juga un paper irrellevant, atès que representa menys de l 1% del total de la IED, mentre que els sectors que més inversions atrauen són el sector manufacturer (69%), les assegurances i finances (10%) i el comerç a l engròs (7%). Establiment SOCIETAT LOCAL L obertura d una societat mercantil als EUA està regida per les lleis establertes per cada Estat, ja que no hi ha cap llei federal que s hi pugui aplicar, amb l excepció de l obligació d inscriure l empresa al departament fiscal (Tax Department) de l Estat en el qual s implanti, amb l objectiu d obtenir el certificat d autoritat (Certificate of Authority) pertinent, ja que legalment la companyia no pot operar fins que l hagi rebut. El permís autoritza, a més, la recaptació de l impost de vendes (Sales Tax) tant local com estatal. Un cop establerta, l empresa pot desenvolupar la seva activitat econòmica en qualsevol dels 50 Estats que componen el país, així com també al Districte de Colúmbia. La companyia pot tenir la seu central en un Estat diferent d on es va constituir, però se li aplicaran les lleis i impostos de l Estat en què es va dur a terme la seva constitució. Hi ha quatre tipus de societats: 1. Sole propietorship: és la més simple; el propietari i el seu negoci són la mateixa entitat jurídica, de manera que el propietari és personalment responsable de totes les obligacions del negoci. 2. Partnership: es constitueix mitjançant la unió de dues o més persones (denominades partners) que s organitzen per desenvolupar una activitat empresarial de manera conjunta. Els partners poden ser tant persones com altres societats. Acostuma a ser la forma social preferida pels petits negocis i les agrupacions de professionals com advocats o assessors fiscals que treba-

7 Establiment (continuació) SUCURSAL La sucursal no té personalitat jurídica pròpia, ja que no és titular de drets i obligacions pel fet de ser una extensió d una companyia estrangera que depèn de la societat matriu, atès que aquesta respon legalment de totes les obligacions que pugui contreure. Com que no és una societat constituïda, no ha de complir les formalitats legals, per la qual cosa el seu establiment és més senzill. OFICINA DE REPRESENTACIÓ Els contractes d agència i oficina de representació són la manera més senzilla i menys costosa d accedir al mercat nord-americà, estan regulats per lleis estatals i normatives locals, i no hi ha cap mena de restricció segons l activitat econòmica que desenvolupen. En el cas dels agents, al començament de la relació comercial s exigirà una quantitat fixa més comissions i posteriorment es treballarà només llen en equip. Pot ser una societat col lectiva (General Partnership), la principal característica de la qual és que tots els socis tenen responsabilitat il limitada, encara que no contribueixin de la mateixa manera al capital de l empresa (responsabilitat solidària), o societat comanditària (limited partnership), que es distingeix per l existència a la mateixa empresa d un o més socis amb responsabilitat il limitada i un altre o altres socis amb responsabilitat limitada segons les seves contribucions de capital. 3. Corporation (semblant a la societat anònima espanyola): entitat jurídica independent dels seus accionistes, que no necessita un capital social mínim per a la seva constitució. Es pot diferenciar entre Corporation C, que són les que paguen impostos federals segons els guanys corporatius, i Corporation S, que no paguen impostos federals segons els guanys corporatius, i on cadascun dels accionistes és l encarregat de pagar-los segons els beneficis obtinguts. 4. Limited Liability Company (similar a la societat de responsabilitat limitada espanyola): es distingeix per no necessitar un capital social mínim per a la constitució i per la seva estructura flexible. Entre els seus avantatges principals destaca que els propietaris poden deduir les pèrdues en les seves declaracions de la renda i que s evita la doble imposició pel fet de no estar subjecta a l impost de societats. En canvi, el seu cost d organització és molt alt. No necessita un capital mínim social ni que aquest capital provingui de la matriu, ni tampoc requeriments per a una auditoria estatutària. Això no obstant, s exigeix que es portin els llibres i registres adequadament per reflectir amb claredat els ingressos impositius. No hi ha cap tipus de restricció respecte a l activitat econòmica que pot desenvolupar. amb comissions d entre un 10% i un 12% de les vendes. A més, la propietat del producte mentre és al magatzem és encara del fabricant i, en el cas que es produeixi una venda al distribuïdor o al minorista, la propietat de la mercaderia passa directament a aquests. L agent nacional portarà un territori i certs grans comptes i tindrà el suport de brokers regionals per als territoris que no pugui abastar. Aliances estratègiques ZONA FRANCA Als EUA hi ha més de 208 zones franques repartides entre tots els Estats. Aquestes zones estan legalment fora del territori duaner nord-americà i pretenen atraure el comerç internacional. A més, estan sotmeses a la supervisió del Servei de Duanes i cal que siguin autoritzades pel Consell de Zones Franques. JOINT VENTURE Es caracteritza per no ser un tipus de societat mercantil. S estableix mitjançant la unió de dos o més socis (persones físiques o jurídiques) que participen en els beneficis d un projecte comú a partir de la formació d una nova corporació en la qual totes dues parts són accionistes; no cal que una de les parts sigui nord-americana. També es poden associar formant una General Partnership. Condicions aranzelàries TRACTATS DE LLIURE COMERÇ La nova Administració ha aplicat un gir proteccionista a la política econòmica del país, ha multiplicat els procediments de defensa comercial i ha paralitzat la negociació del Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP), que tenia com a objectiu reduir les barreres no aranzelàries i aprofundir en la integració econòmica entre els EUA i la UE. Els EUA tenen tractats de lliure comerç amb els països següents: Austràlia, Bahrain, Canadà, Mèxic (Tractat de Lliure Comerç d Amèrica del Nord), Xile, Colòmbia, Corea del Sud, Costa Rica, la República Dominicana, el Salvador, Guatemala, Hondures, Israel, Jordània, Malàisia, Marroc, Nicaragua, Oman, Panamà, Perú i Singapur. Tenen un Acord Marc Comercial i d Inversió amb l Associació Nacional del Sud-est Asiàtic (ASEAN) i Tractats Bilaterals d Inversió amb la majoria de països africans. Fa poc s ha signat l Acord Comercial Transpacífic entre els EUA i 11 països més del Pacífic, entre els quals hi ha el Japó, Austràlia, Nova Zelanda, Perú, Xile i Malàisia. Proposa crear estàndards comercials, d inversió, d intercanvi d informació i de propietat intel lectual.

8 Condicions aranzelàries (continuació) Es troba en procés de renegociació el Tractat de Lliure Comerç d Amèrica del Nord, que té com a objectiu eliminar les barreres comercials entre els EUA, el Canadà i Mèxic; és a dir, suprimir aranzels, normativa innecessària, restriccions a la inversió, entre d altres aspectes, i simplificar la compravenda de béns i serveis. ZONA FRANCA Els principals beneficis de les zones franques nord-americanes són: diferir el pagament d impostos, l eliminació d impostos d exportació i importació i l eliminació de l efecte de la tarifa aranzelària invertida, l exoneració de l impost Forma part de les següents institucions regionals: el Consell de Cooperació Econòmica del Pacífic (PECC), el Banc Interamericà de Desenvolupament (BID), la Comissió Econòmica i Social per a Àsia (CESPAP), la Comissió Econòmica per a Amèrica Llatina (CEPAL) i l Organització dels Estats Americans (OEA). ad valorem o l eliminació d impostos sobre minves i deixalles. Un altre gran benefici d aquestes zones franques és la permanència de les mercaderies sense límit de temps. SISTEMA GENERALITZAT DE PREFERÈNCIES (SGP) Els EUA formen part de l SGP, el qual ofereix un tractament aranzelari preferencial a productes procedents de 132 països, entre els quals es troben principalment els països menys desenvolupats. Negociació i protocol CULTURA EMPRESARIAL A l hora de fer negocis als EUA, la puntualitat és clau. La seva cultura empresarial es defineix pel fet de ser individual, ja que es basa en els èxits personals més que no pas en els col lectius. En general, són directes i precisos en les reunions, per la qual cosa solen ser curtes i s hi tracten exclusivament temes comercials. No inverteixen temps intentant establir vincles personals. Si bé l espanyol és una llengua parlada per una gran part de la població, l idioma utilitzat per a les negociacions és l anglès. Es considera molt important planejar la reunió i documentar-se sobre l empresa amb la qual es farà la reunió. Es valoren molt positivament el posicionament de la nostra empresa al mercat nacional i els projectes més destacats. Fires clau Fancy Food Show BioFach America International Airport Expo NASS Annual Meeting PackExpo International MinExpo International Webs d interès Associació Americana d Exportadors i Importadors: Mitjans de cobrament i pagament MITJANS DE COBRAMENT Els principals mètodes de cobrament utilitzats són el crèdit documentari i les transferències. Com a producte de garantia és habitual la modalitat de crèdit stand-by. MITJANS DE PAGAMENT El mètode més comú i segur de pagament és el crèdit documentari. A mesura que augmenti la confiança amb l empresa amb la qual es fan negocis, es pot optar per altres fórmules menys segures però més rendibles, com ara la remesa d importació, les transferències o els serveis de confirming. ASSEGURANCES DE TIPUS DE CANVI Es tracta de la principal moneda mundial, el valor de la qual s ha enfortit els darrers anys com a conseqüència del creixement econòmic del país i per les polítiques econòmiques dutes a terme pel banc central dels EUA (la Reserva Federal). Per les constants fluctuacions amb l euro, és recomanable assegurar-ne el canvi a futur mitjançant una assegurança de canvi o altres modalitats de cobertura. CaixaBank al país El principal objectiu de l oficina dels EUA és millorar els canals de comunicació amb les institucions financeres locals i donar suport a les activitats dels clients de CaixaBank, ja siguin de comerç exterior o d inversions i projectes d implantació. També ofereix assessorament a companyies nord-americanes i/o multinacionals sobre els productes i serveis que CaixaBank posa a la seva disposició per cobrir les seves necessitats financeres a Espanya o altres països amb presència a través de la sucursal.

9 CaixaBank al món Sucursals Oficines de representació Aliances estratègiques Bogotà (Colòmbia) Nova York (EUA) Agadir (Marroc) Casablanca (Marroc) Londres (Regne Unit) Toronto (Canadà) París (França) Frankfurt (Alemanya) Varsòvia (Polònia) Viena (Àustria) Singapur Pequín (Xina) Xangai (Xina) Sidney (Austràlia) Hong Kong (Xina) Nova Delhi (Índia) Dubai (Emirats Àrabs Units) El Caire (Egipte) Johannesburg (Sud-àfrica) Istanbul (Turquia) Milà (Itàlia) Alger (Algèria) Tànger (Marroc) Lisboa (Portugal) São Paulo (Brasil) Santiago de Xile (Xile) Lima (Perú) Ciutat de Mèxic (Mèxic) Oficina de representació de Nova York 280 Park Avenue, 32nd Floor, Building West N.Y New York Directora: Karolina MiIŁaszewska Tel. (+1)

gasolina amb la UE-15 Març 2014

gasolina amb la UE-15 Març 2014 Comparació de preus del gasoil i la gasolina amb la UE-15 Març 2014 1. Introducció Seguint amb la comparativa que PIMEC està fent del preu de l energia a i als països de la UE-15 1, en aquest INFORME PIMEC

Más detalles

Índex de desenvolupament humà Catalunya segueix entre el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà

Índex de desenvolupament humà Catalunya segueix entre el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà 7 de setembre del 2005 Índex de desenvolupament humà 2005 Catalunya segueix entre el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà Se situa entre els 7 països del món amb una longevitat de la població

Más detalles

PIMES I MULTINACIONALS

PIMES I MULTINACIONALS PIMES I MULTINACIONALS Creixement empresarial: extern -> Les empreses es poden internacionalitzar Context: Globalització Procesos de localització i deslocalització LA GLOBALITZACIÓ Definicions: És la tendència

Más detalles

Línies ICO 2014 per a empreses i autònoms. EN LÍNIA AMB EL TEU FUTUR ICO 2014

Línies ICO 2014 per a empreses i autònoms. EN LÍNIA AMB EL TEU FUTUR ICO 2014 Línies ICO 2014 per a empreses i autònoms. EN LÍNIA AMB EL TEU FUTUR ICO 2014 LÍNIES ICO 2014 L Institut de Crèdit Oficial posa a disposició d empreses i autònoms finançament en unes condicions preferents

Más detalles

CONJUNTURA I PERSPECTIVES ECONÒMIQUES A CATALUNYA. 22 de maig del 2014

CONJUNTURA I PERSPECTIVES ECONÒMIQUES A CATALUNYA. 22 de maig del 2014 CONJUNTURA I PERSPECTIVES ECONÒMIQUES A CATALUNYA 22 de maig del 2014 1. Índex Evolució de l economia catalana el primer trimestre i perspectives per al segon. Previsions econòmiques per al 2014 2015.

Más detalles

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Classe 7 Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Característiques dels mercats no competitius El monopoli té un únic productor, no té competidors Aquesta empresa té poder de mercat, ja que

Más detalles

Les expectatives de les exportacions a 12 mesos de les exportacions catalanes segueixen a l alça

Les expectatives de les exportacions a 12 mesos de les exportacions catalanes segueixen a l alça Clima exportador de Catalunya PROSPECTIVA Les expectatives de les exportacions a 12 mesos de les exportacions catalanes segueixen a l alça 3r trimestre 2012 Les xifres del clima exportador del tercer trimestre

Más detalles

Les expectatives a 12 mesos de les exportacions catalanes segueixen a l alça

Les expectatives a 12 mesos de les exportacions catalanes segueixen a l alça Clima exportador de Catalunya PROSPECTIVA Les expectatives a 12 mesos de les exportacions catalanes segueixen a l alça 2n trimestre 2012 Les xifres del clima exportador del segon trimestre del 2012 assenyalen

Más detalles

L índex de desenvolupament humà l any Catalunya es troba en el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà

L índex de desenvolupament humà l any Catalunya es troba en el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà 9 de novembre del 2006 L índex de desenvolupament humà l any 2004 Catalunya es troba en el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà L elevada esperança de vida dels catalans (80,8 anys) situa

Más detalles

Banca March guanya 100,7 milions fins a setembre i consolida la seva estratègia en Banca Privada

Banca March guanya 100,7 milions fins a setembre i consolida la seva estratègia en Banca Privada RESULTATS TERCER TRIMESTRE 2015 Banca March guanya 100,7 milions fins a setembre i consolida la seva estratègia en Banca Privada L'aposta estratègica per l'activitat de Banca Privada es va plasmar en un

Más detalles

Evolució i perspectives sobre l atur a Catalunya. Servei d Estudis Econòmics del Cercle Català de Negocis. 24 de Febrer de 2014

Evolució i perspectives sobre l atur a Catalunya. Servei d Estudis Econòmics del Cercle Català de Negocis. 24 de Febrer de 2014 Evolució i perspectives sobre l atur a Catalunya Servei d Estudis Econòmics del Cercle Català de Negocis. 24 de Febrer de 2014 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 Evolució

Más detalles

PROJECTE DE LLEI DELS SERVEIS DE PAGAMENT I EL DINER ELECTRÒNIC. Andorra la Vella, 30 d agost de 2017

PROJECTE DE LLEI DELS SERVEIS DE PAGAMENT I EL DINER ELECTRÒNIC. Andorra la Vella, 30 d agost de 2017 PROJECTE DE LLEI DELS SERVEIS DE PAGAMENT I EL DINER ELECTRÒNIC Andorra la Vella, 30 d agost de 2017 PROJECTE DE LLEI DELS SERVEIS DE PAGAMENT I EL DINER ELECTRÒNIC El projecte de Llei dels serveis de

Más detalles

Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Sabadell. El vostre suport empresarial

Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Sabadell. El vostre suport empresarial El vostre suport empresarial PREÀMBUL Al segle 21, la Cambra Oficial de Comerç i vol ser considerada una entitat capaç de fer front amb èxit tots els reptes del nou segle. La incorporació de les noves

Más detalles

24ª Jornada BBVA d Economia i Perspectives

24ª Jornada BBVA d Economia i Perspectives 24ª Jornada BBVA d Economia i Perspectives 11 de febrer 2015 La recuperació pren força i Catalunya podria crear 195.000 llocs de treball entre 2015 i 2016, però és necessari continuar amb les reformes

Más detalles

TIPOLOGIA. Cooperatives. Mutualitats. Fundacions SIMILITUTS I DIFERENCIES. Llocs de treball pels socis. Serveis pels socis

TIPOLOGIA. Cooperatives. Mutualitats. Fundacions SIMILITUTS I DIFERENCIES. Llocs de treball pels socis. Serveis pels socis TIPOLOGIA Cooperatives Mutualitats INSTRUMENTS DE L ECONOMIA SOCIAL Fundacions SIMILITUTS I DIFERENCIES Llocs de treball pels socis Serveis pels socis Finalitats d interès general EL dret de fundació està

Más detalles

Registre de Societats Professionals d Advocats

Registre de Societats Professionals d Advocats Registre de Societats Professionals d Advocats El dia 16 de juny de 2007 va entrar en vigor la llei 2/2007, de 15 de març, de Societats Professionals, que regula l exercici en comú de les activitats professionals.

Más detalles

Mitjans de pagament internacional. Com minimitzar el risc de cobrament

Mitjans de pagament internacional. Com minimitzar el risc de cobrament Mitjans de pagament internacional Com minimitzar el risc de cobrament Elecció de mitjans de pagament: Factors a tenir en consideració Confiança amb el comprador Força comercial Objectius Risc país Legislació

Más detalles

Fets rellevants de l informe econòmic financer dels centres hospitalaris d atenció especialitzada Any Central de Balanços

Fets rellevants de l informe econòmic financer dels centres hospitalaris d atenció especialitzada Any Central de Balanços Fets rellevants de l informe econòmic financer dels centres hospitalaris d atenció especialitzada Any 2013 Central de Balanços Consell de sector d atenció especialitzada d aguts La Unió 22 de juliol de

Más detalles

Les expectatives de les exportacions catalanes als països emergents segueixen a l alça

Les expectatives de les exportacions catalanes als països emergents segueixen a l alça Clima exportador de Catalunya PROSPECTIVA Les expectatives de les exportacions catalanes als països emergents segueixen a l alça 1r trimestre 2012 Les xifres del clima exportador del primer trimestre del

Más detalles

FIARE BANCA ETICA. El nostre interès canvia el món. Barcelona 31/01/2018. Artur de las Heras Comissió Etico-Social

FIARE BANCA ETICA. El nostre interès canvia el món. Barcelona 31/01/2018. Artur de las Heras Comissió Etico-Social El nostre interès canvia el món Barcelona 31/01/2018 Artur de las Heras Comissió Etico-Social Occupy Wall Street FIARE BANCA ETICA Occupy Wall Street Document de desembre de 2012. El Banc Ideal: Democràtica:

Más detalles

Pensions a la Catalunya independent. Elisenda Paluzie Universitat de Barcelona

Pensions a la Catalunya independent. Elisenda Paluzie Universitat de Barcelona Pensions a la Catalunya independent Elisenda Paluzie Universitat de Barcelona 1 Es podran pagar les pensions? Com? El sistema de Seguretat Social espanyol és un sistema de repartiment: les cotitzacions

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: JUNY

Más detalles

Definició Anomenem sector terciari al conjunt d activitats que no es dediquen a la producció de béns materials, sinó a la prestació de serveis

Definició Anomenem sector terciari al conjunt d activitats que no es dediquen a la producció de béns materials, sinó a la prestació de serveis EL SECTOR TERCIARI Definició Anomenem sector terciari al conjunt d activitats que no es dediquen a la producció de béns materials, sinó a la prestació de serveis El sector terciari és el que inclou una

Más detalles

Fitxa país Hong Kong

Fitxa país Hong Kong Fitxa país Hong Kong Data de tancament d aquesta edició: 31/8/18 Hong Kong Forma d Estat: Regió administrativa especial (República Popular de la Xina) Capital: Hong Kong Idioma oficial: Xinès cantonès,

Más detalles

La col laboraciópúblico privada en els serveis socials. El cas de FASI.

La col laboraciópúblico privada en els serveis socials. El cas de FASI. La col laboraciópúblico privada en els serveis socials. El cas de FASI. Estanis Vayreda i Puigvert Director general Barcelona, 9 de febrer de 2012 Guió de la presentació 1. Fotografia dels serveis socials

Más detalles

ECONOMIA DE L EMPRESA 2 BATXILLERAT. Unitat 6 L ANÀLISI DELS ESTATS FINANCERS DE L EMPRESA II. ANÀLISI ECONÒMICA

ECONOMIA DE L EMPRESA 2 BATXILLERAT. Unitat 6 L ANÀLISI DELS ESTATS FINANCERS DE L EMPRESA II. ANÀLISI ECONÒMICA ECONOMIA DE L EMPRESA 2 BATXILLERAT Unitat 6 L ANÀLISI DELS ESTATS FINANCERS DE L EMPRESA II. ANÀLISI ECONÒMICA Anàlisi econòmica de l empresa Formulació del model funcional de resultats Percentatges respecte

Más detalles

Sector de la producció. dèficit públic. despesa públ ica. importacions. inversió. Sector de la despesa

Sector de la producció. dèficit públic. despesa públ ica. importacions. inversió. Sector de la despesa TRES IDENTITATS MACROECONÒMIQUES FONAMENTALS A escala microeconòmica, la despesa que fa un consumidor en un determinat bé és, a la vegada, l ingrés que obté el venedor del bé. El flux circular és expressió

Más detalles

Tema 1. Principis bàsics d economia

Tema 1. Principis bàsics d economia Tema 1. Principis bàsics d economia Conceptes introductoris: - Mercat: situació en la que es determina el preu d un bé o servei i la quantitat que s ha de produir - Agents que determinen el preu i la quantitat:

Más detalles

L EXPERIÈNCIA I VALORACIÓ DE 10 ANYS DE LA LLEI

L EXPERIÈNCIA I VALORACIÓ DE 10 ANYS DE LA LLEI L EXPERIÈNCIA I VALORACIÓ DE 10 ANYS DE LA LLEI 16/03/2016 Montse Llopis mllopis@acra.cat Situació actual d envelliment de la població La xifra de persones amb 65 anys o més a Catalunya pràcticament es

Más detalles

LA FUNCIÓ PRODUCTIVA I ELS COSTOS DE L EMPRESA

LA FUNCIÓ PRODUCTIVA I ELS COSTOS DE L EMPRESA UNITAT 7 LA FUNCIÓ PRODUCTIVA I ELS COSTOS DE L EMPRESA ECONOMIA DE L EMPRESA 1 BATXILLERAT El departament de producció Funcions del departament Aprovisionament. Fabricació. Emmagatzemament. Control de

Más detalles

Comptabilitat General i Anàlisi de balanços Consorci-2016 Programes formatius 1 Comptabilitat general i Anàlisi de Balanços Accions formatives que composen l itinerari: Aquest itinerari està composat per

Más detalles

Ordenances Fiscals 2016

Ordenances Fiscals 2016 Dossier per a la ciutadania L ordenança fiscal és el conjunt de normes que aprova l Ajuntament per a la regulació dels ingressos que fan els veins i veïnes de Badalona en forma d impostos i taxes. Aquests

Más detalles

Atur a Terrassa (abril de 2010)

Atur a Terrassa (abril de 2010) Atur a Terrassa (abril de 2010) Índex Atur registrat Atur per sexe Atur per sector econòmic Atur per edats Atur per nivell formatiu Col lectiu immigrant Durada de l atur Durada de l atur per sexes Durada

Más detalles

Exercici 1. Models de Rebut

Exercici 1. Models de Rebut Exercici 1 La diferencia entre els rebuts que es relacionen i el que hem vist a classe és en la distribució de les dades, que en els exemples que veurem més endavant està ben organitzada i ben enquadrada.

Más detalles

INDICADORS JUNY 2018

INDICADORS JUNY 2018 INDICADORS JUNY 218 ÍNDEX Creació i dissolució de societats mercantils 3 Empreses en concurs 4 Índex de producció industrial i de la xifra de negocis del sector serveis 5 Cartera de comandes. Estadística

Más detalles

LA FISCALITAT ACTUAL APLICADA A L EMPRESA AGRÀRIA

LA FISCALITAT ACTUAL APLICADA A L EMPRESA AGRÀRIA LA FISCALITAT ACTUAL APLICADA A L EMPRESA AGRÀRIA ENRIQUETA PONS NADAL ABRIL 2017 TIPUS D EMPRESESARIS I FISCALITAT 1.-Empresari Individual 2.-Associacions d empresaris: CB, SC, SCP (Sense personalitat

Más detalles

CALENDARI 20 FISCAL 18 de l empresari

CALENDARI 20 FISCAL 18 de l empresari Gener 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Encamp - Impost sobre els rendiments arrendataris (01/01) Comença el període voluntari de pagament de l impost

Más detalles

PROPOSTA DE TREBALL 3.1 INTERPRETACIÓ DE GRÀFICS

PROPOSTA DE TREBALL 3.1 INTERPRETACIÓ DE GRÀFICS PROPOSTA DE TREBALL 3.1 INTERPRETACIÓ DE GRÀFICS Aquí tens dues gràfiques prou significatives sobre les dades de la subnutrició al mon. Es tracta d interpretar i valorar el seu significat. PROPOSTA DE

Más detalles

Economia de l Empresa Criteris específics de correcció Model 1

Economia de l Empresa Criteris específics de correcció Model 1 Prova d accés a la Universitat (2010) Economia de l Empresa Criteris específics de correcció Model 1 1. Puntuació Ambdues opcions de l examen consten de cinc qüestions: dues de pràctica (resolució de dos

Más detalles

Llei 24/2015: protocols i procediments d aplicació

Llei 24/2015: protocols i procediments d aplicació Llei 24/2015: protocols i procediments d aplicació L objectiu d aquesta guia informativa és descriure el protocol elaborat entre els diferents actors per garantir la implementació de les mesures corresponents

Más detalles

Recursos humans i responsabilitat social corporativa

Recursos humans i responsabilitat social corporativa Administració i gestió Recursos humans i responsabilitat social corporativa CFGS.AFI.M04/0.12 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat

Más detalles

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Classe 8 Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli L oligopoli Característiques: - Pocs venedors oferint productes similars o idèntics (menys de 10 empreses) - Empreses independents. Les estratègies

Más detalles

INFORME SOBRE EL COMPLIMENT DE L'OBJECTIU D'ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA

INFORME SOBRE EL COMPLIMENT DE L'OBJECTIU D'ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA INFORME SOBRE EL COMPLIMENT DE L'OBJECTIU D'ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA Amb motiu de l aprovació del pressupost municipal i de conformitat amb l article 16.2 del Reial Decret 1463/2007, de 2 de novembre,

Más detalles

textos legislatius Llei d aprovació de l escala autonòmica de l impost sobre la renda de les persones físiques

textos legislatius Llei d aprovació de l escala autonòmica de l impost sobre la renda de les persones físiques textos legislatius Llei d aprovació de l escala autonòmica de l impost sobre la renda de les persones físiques Llei 24/2010, del 22 de juliol, d aprovació de l escala autonòmica de l impost sobre la renda

Más detalles

Tecnologies Mediambientals i Sostenibilitat

Tecnologies Mediambientals i Sostenibilitat Tecnologies Mediambientals i Sostenibilitat Mesura de la sostenibilitat. Alguns exemples d Indicadors. Desenvolupament humà És el procés d ampliació de les opcions de les persones dirigit a Obtenir una

Más detalles

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1.1. Teixit empresarial El nombre d empreses cotitzants al municipi de Lleida durant el segon trimestre de 2013, segueix la tendència a la baixa de l any anterior i es situa en

Más detalles

CREACIÓ D UN GIMNÀS I CENTRE DE RELAXACIÓ A...

CREACIÓ D UN GIMNÀS I CENTRE DE RELAXACIÓ A... Treball de Recerca CREACIÓ D UN GIMNÀS I CENTRE DE RELAXACIÓ A... Nom Cognom1 Cognom2 Dirigit per Tutor Esquema Procés de creació d una empresa Presentació del projecte empresarial Àrea de màrqueting Àrea

Más detalles

Indicadors sobre Desigualtat

Indicadors sobre Desigualtat Indicadors sobre Desigualtat Indicadors sobre Desigualtat Contingut: 1. Taula Resum i Glossari 2. Taxa d Atur (2000-2016) 3. Taxa de risc de pobresa (2005-2015) 4. Taxa de risc de pobresa o exclusió social

Más detalles

Impacte econòmic dels canvis de domicili social i fiscal de les empreses catalanes

Impacte econòmic dels canvis de domicili social i fiscal de les empreses catalanes Impacte econòmic dels canvis de domicili social i fiscal de les empreses catalanes Novembre de 2017 Glossari AEAT: Agencia Estatal de Administración Tributaria ATC: Agència Tributària de Catalunya CA:

Más detalles

Campanya de l IRPF Ministeri de Finances Andorra la Vella, 14 d abril del 2016

Campanya de l IRPF Ministeri de Finances Andorra la Vella, 14 d abril del 2016 Campanya de l IRPF 2015 Ministeri de Finances Andorra la Vella, 14 d abril del 2016 ASPECTES GENERALS L 1 de gener del 2015 va entrar en vigor l impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). Amb

Más detalles

Classe 3. Tema 1. El sistema econòmic espanyol. Funció de producció: - Y = producció - RN = recursos naturals - L = treball - K = capital

Classe 3. Tema 1. El sistema econòmic espanyol. Funció de producció: - Y = producció - RN = recursos naturals - L = treball - K = capital Classe 3 Tema 1. El sistema econòmic espanyol Funció de producció: - Y = producció - RN = recursos naturals - L = treball - K = capital Funció de producció Cobb-Douglas Funció de producció Cobb-Douglas

Más detalles

21. Moneda estrangera

21. Moneda estrangera 21. N o v e m b r e 2 0 1 4 ÍNDEX 1. Relació de comptes 21.3 2. Norma de registre i valoració núm. 13 de a. Conceptes 21.4 b. Normes de valoració 21.4 c. Novetats 21.5 3. Aspectes a considerar i importància

Más detalles

CAS: FLIX DADES BÀSIQUES. Superfície: 116,9 km 2 Població: habitants (2010) Nombre d empreses: 296 (2010) ACTUALITZADA: DESEMBRE DEL 2011

CAS: FLIX DADES BÀSIQUES. Superfície: 116,9 km 2 Població: habitants (2010) Nombre d empreses: 296 (2010) ACTUALITZADA: DESEMBRE DEL 2011 FITXES LOCALS 1 CAS: FLIX DADES BÀSIQUES Superfície: 116,9 km 2 Població: 4.61 habitants (21) Nombre d empreses: 296 (21) ACTUALITZADA: DESEMBRE DEL 211 2 EVOLUCIÓ DE LA POBLACIÓ Evolució 425 42 428 Comparativa

Más detalles

SOSTENIBILITAT I BALANÇA COMERCIAL A CATALUNYA

SOSTENIBILITAT I BALANÇA COMERCIAL A CATALUNYA SOSTENIBILITAT I BALANÇA COMERCIAL A CATALUNYA CICLE SOBRE SOSTENIBILITAT EN UN MARC GLOBAL. FORUM AMBIENTAL. Juli García Fernández Auditori de Caixa Catalunya Barcelona, 2 de novembre de 2011 ÍNDEX: 1.Tres

Más detalles

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord.

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord. MODELS DE MATRÍCULA EN ELS ENSENYAMENTS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER UNIVERSITARI (aprovada per la CACG en data 21 de desembre de 2009 i per Consell de Govern de 25 de maig de 2010, i modificada per la CACG

Más detalles

ECONOMIA DE L EMPRESA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 EL PATRIMONI I LA COMPTABILITAT

ECONOMIA DE L EMPRESA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 EL PATRIMONI I LA COMPTABILITAT ECONOMIA DE L EMPRESA 2 BATXILLERAT Unitat 1 EL PATRIMONI I LA COMPTABILITAT El patrimoni empresarial El patrimoni empresarial és el conjunt de béns, drets i obligacions que té una empresa degudament valorats

Más detalles

Declaració de béns patrimonials Registre d interessos de l Ajuntament de L Hospitalet

Declaració de béns patrimonials Registre d interessos de l Ajuntament de L Hospitalet Data d anotació 1. Dades de la persona declarant 1r cognom 2n cognom Nom NIF 2. Càrrec Regidor/Regidora Personal directiu, eventual i/o funcionaris amb habilitació nacional. Especificació del càrrec: 3.

Más detalles

Comparació de preus de l energia elèctrica amb Europa. Desembre 2013

Comparació de preus de l energia elèctrica amb Europa. Desembre 2013 Comparació de preus de l energia elèctrica amb Europa Desembre 2013 SÍNTESI En aquest document es recullen els preus de l energia elèctrica que paguen les empreses a i als països de la UE-15 i la seva

Más detalles

Ajuntament de Sant Climent de Llobregat Baix Llobregat - Barcelona JORNADA DE TRANSPARÈNCIA ECONÒMICA

Ajuntament de Sant Climent de Llobregat Baix Llobregat - Barcelona JORNADA DE TRANSPARÈNCIA ECONÒMICA Ajuntament de Sant Climent de Llobregat Baix Llobregat - Barcelona JORNADA DE TRANSPARÈNCIA ECONÒMICA JORNADA DE TRANSPARÈNCIA TANCAMENT EXERCICI 2015 BALANÇ ENDEUTAMENT ESTATS DE LIQUIDACIÓ RATIOS PLA

Más detalles

Comparació de preus de l energia elèctrica amb la UE-15 al Juny 2015

Comparació de preus de l energia elèctrica amb la UE-15 al Juny 2015 Comparació de preus de l energia elèctrica amb la UE-15 al 2014 Juny 2015 Resum executiu - El preu de l electricitat que van pagar la majoria de pimes espanyoles al 2014 va ser de 283,4 euros el MWh (consum

Más detalles

Lliçons de Teoria Econòmica per a la Crisi

Lliçons de Teoria Econòmica per a la Crisi Lliçons de Teoria Econòmica per a la Crisi Timothy Jerome Kehoe University of Minnesota i Federal Reserve Bank of Minneapolis Inauguració del Curs de la Facultat d'economia i Empresa de la UAB Octubre

Más detalles

Nota informativa sobre el règim de tutela financera dels ens locals per a l exercici de 2014

Nota informativa sobre el règim de tutela financera dels ens locals per a l exercici de 2014 Nota informativa sobre el règim de tutela financera dels ens locals per a l exercici de 2014 1. Àmbit subjectiu Els procediments que es detallen en aquesta nota són d aplicació als ens locals i als ens

Más detalles

ELS DIFERENTS MODELS DE GESTIÓ PÚBLICA DELS SERVEIS DEL CICLE DE L AIGUA

ELS DIFERENTS MODELS DE GESTIÓ PÚBLICA DELS SERVEIS DEL CICLE DE L AIGUA ELS DIFERENTS MODELS DE GESTIÓ PÚBLICA DELS SERVEIS DEL CICLE DE L AIGUA I CONGRÉS DE L AIGUA A CATALUNYA Josep Alabern Valentí Gerent Aigües de Manresa Barcelona, 19 de març de 2015 EL SERVEI D AIGUA

Más detalles

Empresa Iniciativa Empresarial. (Les Formes jurídiques de l empresa) -UNITAT 4-

Empresa Iniciativa Empresarial. (Les Formes jurídiques de l empresa) -UNITAT 4- Empresa Iniciativa Empresarial (Les Formes jurídiques de l empresa) -UNITAT 4- 1. Legislació aplicable Codi Civil (Llibre IV, Títol VIII, arts. 1.665 al 1.708), RD de 24 de juliol de 1889. Codi de Comerç,

Más detalles

Vietnam. Nota econòmica

Vietnam. Nota econòmica Vietnam Informació sobre dades macroeconòmiques, relacions comercials, inversions, principals empreses inversores i oportunitats de negoci per a les empreses catalanes a Vietnam. Nota econòmica Vietnam

Más detalles

APROVACIÓ DE LA FORMULACIÓ DE L ESTAT DE PREVISIÓ DE DESPESES I INGRESSOS DE LA SOCIETAT PER A L EXERCICI DE 2012.

APROVACIÓ DE LA FORMULACIÓ DE L ESTAT DE PREVISIÓ DE DESPESES I INGRESSOS DE LA SOCIETAT PER A L EXERCICI DE 2012. Josep-Antoni Chavarria Espuny, secretari del Consell d Administració de la societat mercantil de capital ínegrament municipal Tortosa Innova, S.L., CERTIFICO: Que el Consell d Administració de Tortosa

Más detalles

Cicle Formatiu de Grau Superior COMERÇ INTERNACIONAL. (cc)lightmash

Cicle Formatiu de Grau Superior COMERÇ INTERNACIONAL. (cc)lightmash Cicle Formatiu de Grau Superior COMERÇ INTERNACIONAL (cc)lightmash Presentació General Gràcies a la internacionalització de les empreses i la situació econòmica actual, els tècnics en comerç internacional

Más detalles

FORMES JURÍDIQUES Societat Anònima

FORMES JURÍDIQUES Societat Anònima FORMES JURÍDIQUES Societat Anònima Servei de Creació d'empreses Ver. 8/2007 1. NOCIÓ És una societat capitalista de caràcter mercantil, amb personalitat jurídica pròpia i independent dels socis, les aportacions

Más detalles

Absentisme Laboral. Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 NOTA INFORMATIVA. Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006

Absentisme Laboral. Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 NOTA INFORMATIVA. Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006 NOTA INFORMATIVA Absentisme Laboral Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006 Generalitat de Catalunya Departament de Treball Secretaria

Más detalles

Observatori econòmic. Cambra de Comerç de Girona. Garrotxa

Observatori econòmic. Cambra de Comerç de Girona. Garrotxa Observatori econòmic Cambra de Comerç de Girona Garrotxa juny, 2011 2 Observatori econòmic Cambra de Comerç de Girona Evolució econòmica a la Garrotxa El període 2000-2008 ha estat, en termes generals,

Más detalles

DEFINICIÓ La Unió Europea és una unió política i econòmica del 28 Estats membres que es troben principalment a Europa. Té una superficie de

DEFINICIÓ La Unió Europea és una unió política i econòmica del 28 Estats membres que es troben principalment a Europa. Té una superficie de INDEX 1- Definició 2- Objectius 3- Avantatges 4- Història De La UE_1 5- Història De La UE_2 6- Institucions De La UE 7- El Consell Europeu Es L'órgan 8- La Comissió Europea 9- El Tribunal De Justícia Europeu

Más detalles

Pla d Empresa. Nom de l'emprenedor: Lloc i data de naixement: Adreça: Codi Postal i Municipi: Telèfon de contacte: Tipus de Negoci:

Pla d Empresa. Nom de l'emprenedor: Lloc i data de naixement: Adreça: Codi Postal i Municipi: Telèfon de contacte: Tipus de Negoci: Pla d Empresa Nom de l'emprenedor: Lloc i data de naixement: Adreça: Codi Postal i Municipi: Telèfon de contacte: Tipus de Negoci: Índex Resum 3 Persona emprenedora 4 Característiques personals 4 Motivació

Más detalles

CONTRIBUCIÓ FISCAL TOTAL DEL GRUP CAIXABANK

CONTRIBUCIÓ FISCAL TOTAL DEL GRUP CAIXABANK TOTAL DEL GRUP CAIXABANK 1. INTRODUCCIÓ El compromís social que caracteritza l activitat de CaixaBank es plasma en una gestió fiscalment responsable que contribueix al sosteniment de les finances públiques,

Más detalles

IMPACTE QUE ELS CANVIS EN EL SISTEMA FINANCER HAN TINGUT EN L ESTRUCTURA COMPTABLE DE LES EMPRESES I EN SEVA VARIACIÓ EN EL VALOR DE MERCAT

IMPACTE QUE ELS CANVIS EN EL SISTEMA FINANCER HAN TINGUT EN L ESTRUCTURA COMPTABLE DE LES EMPRESES I EN SEVA VARIACIÓ EN EL VALOR DE MERCAT IMPACTE QUE ELS CANVIS EN EL SISTEMA FINANCER HAN TINGUT EN L ESTRUCTURA COMPTABLE DE LES EMPRESES I EN SEVA VARIACIÓ EN EL VALOR DE MERCAT (Comissió de Valoració d Empreses ACCID) Objecte: A partir del

Más detalles

ANÀLISI DE L ATUR I DE LA CONTRACTACIÓ SETEMBRE del 2011 Secretaria d Ocupació i Formació. CCOO de les Terres de Lleida

ANÀLISI DE L ATUR I DE LA CONTRACTACIÓ SETEMBRE del 2011 Secretaria d Ocupació i Formació. CCOO de les Terres de Lleida ANÀLISI DE L ATUR I DE LA CONTRACTACIÓ SETEMBRE del 2011 Secretaria d Ocupació i Formació. CCOO de les Terres de Lleida 4 d octubre de 2011 CCOO TERRES DE LLEIDA 1 L OCUPACIÓ A LLEIDA. SETEMBRE DEL 2011

Más detalles

CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ CURS

CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ CURS CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ CURS 2015-2016 El dossier s ha d entregar el dia de la prova escrita de recuperació de la matèria. La nota de recuperació del curs s obtindrà considerant

Más detalles

L escenari actual versus futur a venir del mercat laboral

L escenari actual versus futur a venir del mercat laboral 1 WORKSHOP Xe@C Les oportunitats del mercat laboral actual i factors determinants per treballar en una empresa Barcelona, 25 d octubre de 2012 Jornada per a tècnics i gestors locals L escenari actual versus

Más detalles

4. DETERMINACIÓ DE LA PETJADA ECOLÒGICA DEL MUNICIPI DE TERRASSA EN ELS DIFERENTS ESCENARIS DEMOGRÀFICS

4. DETERMINACIÓ DE LA PETJADA ECOLÒGICA DEL MUNICIPI DE TERRASSA EN ELS DIFERENTS ESCENARIS DEMOGRÀFICS Petjada ecològica de la ciutat de Terrassa davant dels escenaris d evolució demogràfica /. DETERMINACIÓ DE LA PETJADA ECOLÒGICA DEL MUNICIPI DE TERRASSA EN ELS DIFERENTS ESCENARIS DEMOGRÀFICS.. Introducció

Más detalles

Pla per a la Inclusió Social

Pla per a la Inclusió Social Seguiment i avaluació del Pla per a la Inclusió Social 2012-2015 I Informe de seguiment 2013 SÍNTESI EXECUTIVA Abril 2014 Pla per a la Inclusió Social 2012-2015 Síntesi executiva I Informe de seguiment

Más detalles

FORMACIO I TREBALL, FUNDACIÓ PRIVADA. Informe d auditoria Comptes anuals abreujats de l exercici 2014

FORMACIO I TREBALL, FUNDACIÓ PRIVADA. Informe d auditoria Comptes anuals abreujats de l exercici 2014 FORMACIO I TREBALL, FUNDACIÓ PRIVADA Informe d auditoria Comptes anuals abreujats de l exercici 2014 FORMACIÓ I TREBALL, FUNDACIÓ PRIVADA INFORME D AUDITORIA Protocol Nº xx.xx.xx INFORME D AUDITORIA INDEPENDENT

Más detalles

CRISI I SORTIDA DE LA CRISI: UNA PERSPECTIVA EMPRESARIAL DE LLARG TERMINI. Col legi legi d Enginyers Industrials de Catalunya 21 d octubre de 2009

CRISI I SORTIDA DE LA CRISI: UNA PERSPECTIVA EMPRESARIAL DE LLARG TERMINI. Col legi legi d Enginyers Industrials de Catalunya 21 d octubre de 2009 CRISI I SORTIDA DE LA CRISI: UNA PERSPECTIVA EMPRESARIAL DE LLARG TERMINI Col legi legi d Enginyers Industrials de Catalunya 21 d octubre de 2009 1. Taxa d estalvi i taxa d inversió L actual crisi econòmica

Más detalles

BREU DE DADES (15) LA POBLACIÓ DEL MÓN JULIOL 2012

BREU DE DADES (15) LA POBLACIÓ DEL MÓN JULIOL 2012 BREU DE DADES (15) LA POBLACIÓ DEL MÓN JULIOL 2012 GESOP,, S. L. C/ Llull 102, 5a. planta - 08005 Barcelona Tel. 93 300 07 42 Fax 93 300 55 22 www.gesop.net twitter.com/@_gesop PRESENTACIÓ: El nou breu

Más detalles

REFORMA FISCAL (II) IMPOST SOBRE LA RENDA DE NO RESIDENTS

REFORMA FISCAL (II) IMPOST SOBRE LA RENDA DE NO RESIDENTS REFORMA FISCAL (II) IMPOST SOBRE LA RENDA DE NO RESIDENTS Novetats introduïdes en l IRNR Gros & Monserrat Àrea Fiscal Desembre 2014 Gros Monserrat, S.L. Contingut 1 EXEMPCIONS... 3 2 BASE IMPOSABLE...

Más detalles

La Confidencialitat de la Història Clínica Compartida, les diferents mirades. Ismael Cerdà

La Confidencialitat de la Història Clínica Compartida, les diferents mirades. Ismael Cerdà La Confidencialitat de la Història Clínica Compartida, les diferents mirades Confidencialitat Principi ètic en virtut del qual un metge no pot revelar cap informació obtinguda en el curs de l'assistència

Más detalles

FORMES JURÍDIQUES. Societat Limitada. Servei de Creació d'empreses. Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Girona

FORMES JURÍDIQUES. Societat Limitada. Servei de Creació d'empreses. Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Girona FORMES JURÍDIQUES Societat Limitada Servei de Creació d'empreses Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Girona Ver. 8/2007 1. NOCIÓ És una societat capitalista de caràcter mercantil amb personalitat

Más detalles

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM,

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM, Informes en profunditat 53 Benchmarking Barcelona Activa SAU SPM, 1998-2011 Índex 01 Introducció 02 Concepte 03 Característiques 04 Més Informació 2 / 7 01. Introducció Amb tota certesa, encara que potser

Más detalles

Àrea d Hisenda i Gestió Municipal

Àrea d Hisenda i Gestió Municipal Àrea d Hisenda i Gestió Municipal Girona, 27 de juny de 2012 Regidoria d Hisenda i Règim Interior 1. Reorganització de l administració i de la gestió El nou govern ha reestructurat l'organització municipal

Más detalles

La Regla de la despesa. Situació de l ajuntament d Arenys de Mar en sobrepassar la regla de la despesa en la liquidació de l any 2015

La Regla de la despesa. Situació de l ajuntament d Arenys de Mar en sobrepassar la regla de la despesa en la liquidació de l any 2015 La Regla de la despesa Situació de l ajuntament d Arenys de Mar en sobrepassar la regla de la despesa en la liquidació de l any 2015 Què és la regla de la despesa? La regla de la despesaconsisteixen que

Más detalles

Tema 2: L economia europea

Tema 2: L economia europea En aquest tema aprendràs que : El continent europeu té unes característiques ben diferents segons els desenvolupament econòmic de cada país. Una gran part de la població treballa al sector terciari. Els

Más detalles

Iniciativa Legislativa Popular. per canviar la Llei de Dependència

Iniciativa Legislativa Popular. per canviar la Llei de Dependència Iniciativa Legislativa Popular per canviar la Llei de Dependència 1 Quin problema hi ha amb Llei de Dependència? La Llei de Dependència busca que les persones amb discapacitat i les persones molt grans

Más detalles

L organització política de les socitats

L organització política de les socitats L organització política de les socitats Unitat 3-3r ESO GH Llagostí Unitat 3-3r ESO GH L organització política de les socitats Llagostí 1 / 14 1. L estat com a organització política de la societat /1 Estat

Más detalles

Balanç econòmic de la recollida de residus porta a porta i en àrea de vorera per als ens locals

Balanç econòmic de la recollida de residus porta a porta i en àrea de vorera per als ens locals Balanç econòmic de la recollida de residus porta a porta i en àrea de vorera per als ens locals Sant Llorenç de Morunys, 7 de novembre de 2013 Jordi ROCA JUSMET Catedràtic d Economia, Universitat de Barcelona

Más detalles

Comparació de preus del natural amb Europa. Febrer 2014

Comparació de preus del natural amb Europa. Febrer 2014 Comparació de preus del natural amb Europa gas Febrer 2014 SÍNTESI Aquest document replica l exercici fet al 10/2013, on s analitzaven els preus elèctrics. En aquest cas, es recullen els preus del gas

Más detalles

magnituds socioeconòmiques

magnituds socioeconòmiques Principals magnituds 1.619 llocs de treball més respecte del mateix període de l any anterior Societats R. general 1.545 35,0 12 0,8 7 0,5 R. autònoms 2.865 65,0-1 0,0 55 2,0 TOTAL 4.410 100,0 11 0,4 62

Más detalles

Les pensions només estan garantides en la República Catalana. juliol de 2017

Les pensions només estan garantides en la República Catalana. juliol de 2017 Les pensions només estan garantides en la República Catalana juliol de 2017 Índex I. Com es paga la pensió? II. El futur de les pensions és incert a Espanya III. Catalunya, en millor situació per pagar

Más detalles

La política econòmica del règim de Franco. ELS ANYS 40: la postguerra, autarquia i racionament

La política econòmica del règim de Franco. ELS ANYS 40: la postguerra, autarquia i racionament La política econòmica del règim de Franco ELS ANYS 40: la postguerra, autarquia i racionament L economia de postguerra El 5 de juny de 1939, Franco anunciava que la reconstrucció de l economia nacional

Más detalles

Programa d ajuts per a la millora del parc immobiliari nacional, la millora de l eficiència energètica dels edificis i l ús de les energies renovables

Programa d ajuts per a la millora del parc immobiliari nacional, la millora de l eficiència energètica dels edificis i l ús de les energies renovables Programa d ajuts per a la millora del parc immobiliari nacional, la millora de l eficiència energètica dels edificis i l ús de les energies renovables Balanç a desembre 2016 (tancament) Ministeri de Medi

Más detalles