EL TEOREMA DE MASLOW Nº2.0. # La necessitat satisfeta no genera cap mena de comportament

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "EL TEOREMA DE MASLOW Nº2.0. # La necessitat satisfeta no genera cap mena de comportament"

Transcripción

1 EL TEOREMA DE MASLOW Nº2.0 # La necessitat satisfeta no genera cap mena de comportament Nora Aurrekoetxea & Laura Ruiz Ro Caminal Fermín Díez de Ulzurrun Peio Izcue Basail Juan Pablo Ordúñez MawatreS Levi Orta Igor Rezola

2 EL TEOREMA DE MASLOW Nº2.0 #La necesidad satisfecha no genera comportamiento alguno. La GALERIA SICART presenta l exposició -EL TEOREMA DE MASLOW Nº2.0 #La necesidad satisfecha no genera comportamiento alguno., comisariada per MASLOW INDUSTRIES. En ella, els artistes Levi Orta, Fermín Díez de Ulzurrun, MawatreS, Peio Izcue Basail, Nora Aurrekoetxea & Laura Ruiz, Igor Rezola y Ro Caminal, amb el text curatorial de Peio Izcue, revisen el segon estadi de la piràmide de necessitats humanes d'abraham Maslow. La piràmide de Maslow, o jerarquia de les necessitats humanes, és una teoria psicològica proposada per Abraham Maslow en la seva obra Una teoria sobre la motivació humana (en anglès, A Theory of Human Motivation) de Va obtenir una important notorietat, no només en el camp de la psicologia sinó en l'àmbit empresarial del màrqueting o la publicitat. Maslow formula en la seva teoria una jerarquia de necessitats humanes i defensa que conforme es satisfan les necessitats més bàsiques (part inferior de la piràmide), els éssers humans desenvolupen necessitats i desitjos més elevats (part superior de la piràmide). En aquesta exposició els artistes plantegen un "paisatge conceptual" en procés de revisió constant que els posiciona a nivell actiu dins dels seus propis àmbits d'actuació i pel que tots, de manera simptomàtica, assimilen la possibilitat transformadora del art des d'un posicionament emancipador. Per a aquesta exposició els artistes han creat el Nº2 de la sèrie de Fanzines EL TEOREMA DE MASLOW, una publicació que completa a més que complementa l'exposició i que pretén crear un context conceptual en què els artistes desenvolupin un diàleg a un nivell superior del que un comissariat "clàssic" sol oferir Deia el psicòleg Abraham Maslow: la necessitat satisfeta no genera cap mena de comportament, que només les necessitats no satisfetes influeixen en el comportament de les persones per canviar la seva realitat. Moltes vegades aquesta màxima és certa i passa que fins que les necessitats bàsiques no són amenaçades, la població no respon als abusos del poder. Però moltes vegades la realitat s'afanya a contradir aquest principi. Així ocorre per exemple en les factories de Malàisia on es fabriquen els nostres telèfons mòbils i on els treballadors pateixen desmais i atacs d'histèria massius. Alguns antropòlegs atribueixen això a una mena de màgia primitiva en la qual es refugien els empleats de manera inconscient per tractar d'escapar de l'alienació imposada, connectant en certa manera, el primer i l'últim dels estadis de la piràmide de Maslow. Alguns sindicalistes per contra els

3 interpreten, lluny del que es màgic, com atacs de pànic davant la situació de semiesclavitud a la qual estan sotmesos els treballadors. Sigui com sigui, les necessitats fisiològiques satisfetes d'aquests treballadors generen comportaments que a la vegada alteren les pròpies condicions fisiològiques bàsiques, recordant-nos que aquesta escala ordenada de Maslow, amb el seu afany il lustrat d'ordena-ho tot en categories lògiques i successives és moltes vegades una il lusió tan màgica com les dels pobles primitius. En tot cas, el que sí sembla clar és que l'alienació és condició necessària per a la malaltia mental, però que amb ella no n'hi ha prou, que a més és necessari un altre ingredient que és la manca de consciència de la pròpia alienació.(1) És aquí on potser l'art hagi de exercir el seu paper, i on tracta d'aprofundir el treball de Maslow Industries. En proposar una relectura dels dogmes establerts pel poder, i de formular interpretacions alternatives a ella. En aquesta exposició els artistes reinterpreten el mandat occidental de la condemna de la mandra, la felicitat del món de l'espectacle, les diferents cares de la violència, la banalitat del mal i la pròpia lectura del conflicte basc. Davant la contínua propaganda del capitalisme, Maslow Industries proposa aquestes micro accions de crítica i reinterpretació d'alguns dels relats que conformen la nostra cultura. De forma modesta i a petita escala, ja que de tots és sabut el perill que comporten els grans relats. Peio Izcue Basail (1) Michel Foucault, malaltia mental y personalitat Inauguració, dissabte, 16 de gener de 2016, a les 7 de la tarda. 16/01/16 12/03/16

4 COMISSARIS: MASLOW INDUSTRIES Conformat per un grup de comissaris independents el 2015, han produït des d'exposicions per a institucions (Aj. De Pamplona, Govern de Navarra, Embarrat (Lleida)) a projectes de caràcter teòric (Maslow exercises, Industrias Maslow...). La seva estratègia està fonamentada en el caràcter polític-social dels projectes artístics que desenvolupa amb una metodologia pròpia. FANZINE: EL TEOREMA DE MASLOW Nº2.0 # La necessitat satisfeta no genera cap mena de comportament. 2_el_teorema_de_maslow_la_necesi Entrar en aquest enllaç i just a sota del fanzine hi ha el botó de compartir. Fanzine complet:

5 NORA AURREKOETXEA & LAURA RUIZ NORA AURREKOETXEA & LAURA RUIZ S.V.P.P.B. # GOLD Aerosol daurat sobre acetat de polivinil fos. 74 x 38 cm.

6 NORA AURREKOETXEA & LAURA RUIZ S.V.P.P.B. # BLACK Aerosol negre mat sobre acetat de polivinil fos. 3m. x 2m. x 2,10 m. (Mesures variables).

7 NORA AURREKOETXEA & LAURA RUIZ S.V.P.P.B. # JAIA BAI, BORROKA ERE BAI Formigó. 14x11 cm

8 NORA AURREKOETXEA & LAURA RUIZ S.V.P.P.B. # ARCHIVO Collage de imatge d'arxiu b/n. i planta de plàstic sobre vidre i fusta. 93X83 cm.

9 NORA AURREKOETXEA & LAURA RUIZ S.V.P.P.B.# ARCHIVO Collage de imatge d'arxiu b/n. sobre vidre i fusta. 100 X 84 cm.

10 NORA AURREKOETXEA & LAURA RUIZ _ S.V.P.P.B. # EUSKADI TROPIKALA Imatge d'arxiu en color sobre llistó de fusta pintat. 24 x 17 cm.

11 NORA AURREKOETXEA & LAURA RUIZ _ S.V.P.P.B. # REST Llambordes, vidre i pilota de fang. Dimensions variables.

12 NORA AURREKOETXEA & LAURA RUIZ S.V.P.P.B.# BIDE MOZKETA (Bidó per a tall de carretera) Ciment armat. 29 x 22 x 20 cm. _ S.V.P.P.B. _ SI VIS PACEM PARA BELLUM "El vell món es mor, el nou triga a aparèixer, i en aquest clarobscur, sorgeixen els monstres" Antonio Gramsci Si vols pau prepara la guerra tracta de reconfigurar símbols, imaginari col lectiu, motlles de lluita i resistència dins de territoris en conflicte. Partim d'un possible canvi de paradigma històric, Euskal Herria després de l'alto al foc, moment idoni per resignificar i revisar l'imaginari col lectiu heretat i generar nous instituents. Nora Aurrekoetxea, Bilbo, 1989 y Laura Ruiz, Bilbo, Llicenciades en Belles Arte per la Universidad de la UPV/EHU, desenvolupen projectes relacionats amb la construcció d'identitats, la territorialitat, la memòria històrica i l'imaginari col lectiu dins de contextos en conflicte. Treballen juntes com a parella artística des del Nora és membre fundador de la fàbrica de creació OKELA i Laura forma part de la xarxa d'artistes del mateix. Han rebut beques de producció artística com la Beca Daniel Txopitea, i la beca de Producción de Artes Visuales de la Diputación Foral de Bizkaia. Han estat residents en la Fundacion BilbaoArte i properament en YResidency d Atenas. Laura y Nora han participat en vàries exposicions: Malevich-en herria exposició individual a Sanz Enea de Zarauz y col lectivament a GETXOARTE 14 i 15, Saiaketak a la Galería Windsor de Bilbao; Iritziak a Sanz Enea, Zarauz; temblor-dardar a la galeria Arteztu de Donostia i Político poético al Museo de Arte e Historia de Durango. Actualment preparen una exposició individual per la Fundacion BilbaoArte.

13 RO CAMINAL RO CAMINAL Identité vo(i)lée. Fotografia digital. Còpia lambda color, dibond 3 mm., metacrilat 4 mm. siliconat i marc per a dibond. 180x130cm. Ed. de 5.

14 La imatge és directa però la seva lectura i interpretació ens porta a camins més ambigus, traçats des de la controvèrsia. La fusió entre una bandera i un nicab ens provoca una dislocació potent. En un moment en què la construcció de la identitat nacional catalana es debat entre l'escissió i la configuració d'un estat propi, en el qual el conjunt dels estats europeus es debat sobre la necessitat o conveniència de tancar les fronteres a la migració del nord d'àfrica, en què la presència permanent en els mitjans de les atrocitats comeses per l'anomenat Estat Islàmic envaeixen la nostra "pacífica" quotidianitat, trobar-nos davant aquesta imatge que juga i reté una mica de tots aquests mons superposats ens provoca una certa incomoditat. L'ambigüitat que suggereix fa referència al mestissatge social, a la globalització cultural i a la construcció identitària en relació amb el territori, els monopolis sobre les identitats i l'articulació de la ciutadania. Ro Caminal. Barcelona, Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona (UB, 2012). Postgrau en Antropologia Social i Cultural (URV. 2013). Treballa des de la indisciplina, en un espai híbrid que fluctua entre l'art i les ciències socials. Les seves recerques artístiques exploren el món de la "re-presentació" assajant maneres de compartir "el poder de l'enunciació" mitjançant treballs participatius / col laboratius que manifesten un intent constant per trobar, mostrar i compartir amb el públic el "lloc comú" on el seu espai i l'espai de l'altre es troben, situant-se així en aquest espai intersticial, que no només possibilita, sinó que també força a ser "un mateix" i "l'altre" al mateix temps. Ha participat en nombroses exposicions col lectives; Post-it City, Ciutats ocasionals (CCCB), Breathing Time (Mas Esglesies), Biennal de Valls 2103 (Valls), extralocals (Avic), Que podem? (Can Felipa), Polítiques de la Resistència (Sala Fortuny), Temps Invertit (Can Felipa), un Dilema (Arts Santa Mònica), Gran Angular (Fabra i Coats). Transmissions (Tingaldo 2), Translocacions (Arts Santa Mònica). Ha realitzat exposicions individuals a El Levante (Rosario, Argentina), New Zero Art Gallery (Yangon, Myanmar), Artellewa Gallery (Caire, Egypt). Ha estat seleccionada per a diverses residències de projectes d'art social Artellewa, El Levante i New Zero Art Space. Guanyadora del Contextador 2013, del CA Tarragona. Guardonada amb el Premi Ciutat de Valls Biennal Guasch-Corantny.

15 FERMÍN DÍEZ DE ULZURRUN FERMÍN DÍEZ DE ULZURRUN Navarra mola, Lletra A de bronze, 8 x 7,60 x 0,50 cm. i llosa de marbre gravada a mà, 58 x 73 x 2 cm. sostretes del Monumento a los Caídos de Pamplona (mausoleu del colpista Emilio Mola). El neologisme MOLA és utilitzat per l'artista per executar una peça d'un enorme valor simbòlic ja que està vinculat amb la memòria històrica del seu context. L'artista no realitza aquesta acció amb intenció de confrontació sinó com a clau dels processos de transformació produïts en diferents territoris locals en un context de capitalisme total. Fermín Díez De Ulzurrun. (Pamplona, 1971). Format com a dissenyador industrial Postgrau en Direcció de Plantes Industrials per la Universitat Politècnica de Catalunya. Ha exposat els seus treballs en projectes com Generaciones de Cajamadrid, a galeries com Addaya, al Centro Huarte de Arte Contemporáneo i a la Ciudadela de Pamplona. També ha participat en exposicions com 6 Prácticas Artísticas y Precariedad a OFF LIMITS comissariada per Cabello-Carceller. Va exposara la Galeria Sicart el 2015.

16 PEIO IZCUE BASAIL PEIO IZCUE BASAIL Lionel Andrés Messi Cuccittini, pateix Còpia fotogràfica ink-jet sobre paper Hahnemühle cotó, 37 x 32 cm.

17 PEIO IZCUE BASAIL Neymar da Silva Santos Júnior, pateix Còpia fotogràfica ink-jet sobre paper Hahnemühle cotó, 37 x 32 cm. Aquestes dues imatges formen part del projecte "Cel i Blau". Aquest projecte treballa amb la idea que la imatge només pot ser utilitzada en l'art per narrar el negatiu, el patiment, ja que aquesta ha estat devastada per la societat de consum en la seva part propositiva. En aquest context s'inverteix la imatge de les estrelles del futbol, per convertir-les en una mena de sants sofrents. Sants que són capaços de generar tanta bellesa com patiment en les nostres vides quotidianes. Peio Izcue Basail. Pamplona, De formació essencialment autodidacta, ha completat els seus coneixements a través de diferents tallers amb artistes com JH Engström, Clemente Bernad, Carlos Cánovas o Joan Fontcuberta. Ha exposat el seu treball en diferents exposicions després de ser seleccionat en certàmens com Embarrat, Inmersiones, Premio Máximo Ramos, Emergencias Noain, Galería Cámara Oscura, Getxoarte o Centro Huarte de Arte Contemporáneo.

18 JUAN PABLO ORDUÑEZ, MAWATRES JUAN PABLO ORDUÑEZ, MAWATRES No pasaran, Ciment sobre paper guarro 300 grm. 4 papers de 50x65 cm. (200x65 cm.) A través del llenguatge del monument, diferents poders, successos concrets i personatges s'han presentat i "dignificat" cap a l'altre. La mateixa idea de monument o objecte commemoratiu ha tingut els seus propis canvis segons contextos històrics i geogràfics, a més de les seves diferències. Així i tot, el llenguatge escultòric ha ajudat a construir una mena de síntesi i una mena de cultura general cap a aquest tipus d'objectes. La idea de pedestal de marbre, estàtua de bronze o placa d'acer són elements que ja s hi relacionen. FOS AMB CANONS CAPTURATS A L'ENEMIC A LA GUERRA D'ÀFRICA L'escultura monumental abstracta, malgrat les seves contundents mides o formes, s'ha mantingut en un terreny més proper al que és purament artístic, mentre que el figuratiu, ha estat el llenguatge preferit en la majoria dels casos per al reconeixement públic. El figuratiu i el directe. D'altra banda, s'han construït certes accions des del personal i del públic en relació a aquests objectes, com són les de posar flors en certes dates, pintades vandàliques dels no simpatitzants, discursos amb l'objecte en qüestió de fons... NO PASSARAN Aquest dibuix de ciment, es dedica a construir una mena de monument senzill i / o detall commemoratiu, a l'altura de qualsevol amic de la causa, amb el qual construir un petit homenatge a una reconeixible d'una època concreta. Juan Pablo Orduñez, Mawatres. Madrid, Llicenciat en Belles Arts per la Universidad del País Vasco. Ha realitzat diverses exposicions i projectes específics: Banderas Negras al Espacio Zuloa de Vitoria Gasteiz i No como picante a Ma Studio de Beijing, Xina, entre d'altres. Ha participat en exposicions col lectives al MUSAC de León, Museo Guggenheim de Bilbao. Va exposar a la Galeria Sicart el 2014.

19 LEVI ORTA LEVI ORTA Capital=Cultura, propostes de negoci, legislació cubana, lector i maleta. Acció-Instal lació. Dimensions variables. Peça única + prova d artista. El projecte inverteix la premissa Cultura = Capital instrumentalitzant l'art per incentivar els fluxos del capital en un sector econòmic. Les obertures econòmiques que va realitzar el Govern de Cuba ens fan divagar entre múltiples variants de futur; la cultura no queda exempta. Capital = Cultura, a manera de prova pilot, usa els mecanismes d'una borsa de valors tradicional permetent d'aquesta manera que els negocis privats relacionats amb la cultura rebin finançament i que els espectadors de l'art contemporani es transformin en els seus inversors i accionistes. Levi Orta. Havana, Cuba, Graduat per l Instituto Superior de Arte de La Habana el 2010 i de la Cátedra de Arte Conducta el Ha realitzat exposicions personals a la Galería Miroslav Kraljvi, a la Galería Servando, a la Fundación Ludwig de Cuba i a la Salle Zero. Ha participat en biennals com la de La Habana, la de Pontevedra, la de Liverpool i la del Merco Sur. En els últims anys ha participat en exposicions en diferents països com Alemania, Argentina, Brasil, Canadá, Cuba, Colombia, Estats Units, España, França, Italia, Mèxic, Suissa, UK y Venezuela.

20 IGOR REZOLA IGOR REZOLA Aita semeak, (Pare i fill) Video. Loop. En aquesta última fase del capitalisme, el concepte de treball està vivint uns canvis significatius. Enfront de la idea de la feina que es correspon al model industrial, raó d'alienació i explotació del treballador, però també d'activitat rutinària, duradora i que li proporcionava estabilitat laboral, el treballador s'enfronta ara a un mercat de treball inestable i flexible, autònom i creatiu en certs àmbits, on malgrat els seus discursos i de les seves promeses, no deixa d'amagar noves formes d'explotació i precarietat. Igor Rezola. Itsasondo, Licenciat en Belles Arts per la Universidad del País Vasco. L'any passat va acabar el Máster de Investigación y creación en Arte i actualment está treballant en la seva Tesis Doctoral. Ha participat en diverses exposicions individuals i col lectives com 1443 Ordu a Ma Studio Beijing, 35,5 Ordu a la Casa de Cultura de Zumaia, Suturak al Museo San Telmo de Donostia o Sin paisaje al centre d'art contemporani ACVIC de Vic.

EL TEOREMA DE MASLOW Nº2.0

EL TEOREMA DE MASLOW Nº2.0 EL TEOREMA DE MASLOW Nº2.0 #La necesidad satisfecha no genera comportamiento alguno Nora Aurrekoetxea & Laura Ruiz Ro Caminal Fermín Díez de Ulzurrun Peio Izcue Basail Juan Pablo Ordúñez MawatreS Levi

Más detalles

1er Curs de Tècnics de fitness amb atenció a la discapacitat i la mobilitat reduïda Fundació Isidre Esteve-INFEC

1er Curs de Tècnics de fitness amb atenció a la discapacitat i la mobilitat reduïda Fundació Isidre Esteve-INFEC 2013 1er Curs de Tècnics de fitness amb atenció a la discapacitat i la mobilitat reduïda Fundació Isidre Esteve-INFEC usuario [Escribir el nombre de la compañía] 01/01/2013 Memòria del primer curs de:

Más detalles

Tema 2: L economia europea

Tema 2: L economia europea En aquest tema aprendràs que : El continent europeu té unes característiques ben diferents segons els desenvolupament econòmic de cada país. Una gran part de la població treballa al sector terciari. Els

Más detalles

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE *

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * Una de les parts més importants de crear un relat digital és tenir clara l estructura i definir els recursos narratius (fotos, gràfics, etc.). Per això, després

Más detalles

NAMASTÉ 1/2014 T-194 DL ona. ag Tarr. Diputació de àfic y gr a i Dissen ativ orpor e C tg t d Ima Unita

NAMASTÉ 1/2014 T-194 DL ona. ag Tarr. Diputació de àfic y gr a i Dissen ativ orpor e C tg t d Ima Unita NAMASTÉ A vegades és bo anar a la biografia d una persona per entendre, justificar o valorar amb més precisió el treball que realitza. En el cas de Barra Nogueras això és important. El lloc de naixement,

Más detalles

DOSSIER DE L EXPOSICIÓ GERARD SALA

DOSSIER DE L EXPOSICIÓ GERARD SALA DOSSIER DE L EXPOSICIÓ GERARD SALA L esperit intangible Llum, aigua, aire Programa de Suport a Exposicions Municipals (SEM) 2009-2010 L esperit intangible. Llum, aigua, aire. Gerard Sala Contingut del

Más detalles

PROPOSTA DE TREBALL 3.1 INTERPRETACIÓ DE GRÀFICS

PROPOSTA DE TREBALL 3.1 INTERPRETACIÓ DE GRÀFICS PROPOSTA DE TREBALL 3.1 INTERPRETACIÓ DE GRÀFICS Aquí tens dues gràfiques prou significatives sobre les dades de la subnutrició al mon. Es tracta d interpretar i valorar el seu significat. PROPOSTA DE

Más detalles

L'AFECTACIÓ DE SALUT MENTAL EN LA POBLACIÓ INFANTIL I ADOLESCENT EN SITUACIÓ DE RISC A CATALUNYA

L'AFECTACIÓ DE SALUT MENTAL EN LA POBLACIÓ INFANTIL I ADOLESCENT EN SITUACIÓ DE RISC A CATALUNYA L'AFECTACIÓ DE SALUT MENTAL EN LA POBLACIÓ INFANTIL I ADOLESCENT EN SITUACIÓ DE RISC A CATALUNYA O. Presentació A dia d avui les ràpides transformacions socials i la crisi entre d altres factors, han tingut

Más detalles

S inicia un estudi sistemàtic i objectiu del comportament humà i de la societat.

S inicia un estudi sistemàtic i objectiu del comportament humà i de la societat. S inicia un estudi sistemàtic i objectiu del comportament humà i de la societat. (1798 1857) Es va proposar com a objectiu comprendre científicament la societat per després reorganitzar-la sobre bases

Más detalles

Socio: es refereix al fet social, a la societat, a quines normes, idees interaccions es donen en els grups socials.

Socio: es refereix al fet social, a la societat, a quines normes, idees interaccions es donen en els grups socials. Sociologia Socio: es refereix al fet social, a la societat, a quines normes, idees interaccions es donen en els grups socials. Logos: Significa raó, paraula, estudi, tractat... Per tant la Sociologia

Más detalles

h. 53 milions en aquestes dues comarques

h. 53 milions en aquestes dues comarques 18.02.2014-20.39 h La Diputació de Barcelona inverteix, en dos anys, 53 milions d'euros a l'alt Penedès i el Garraf El president de l'ens, Salvador Esteve, explica als alcaldes el catàleg de serveis que

Más detalles

Taules de Contingut automàtiques

Taules de Contingut automàtiques Tutorial de Microsoft Word 2007-2013 Taules de Contingut automàtiques 1. Bones Pràctiques...1 1.1. Paràgraf...1 1.1.1. Tallar paraules...1 1.1.2. Guió i espai irrompibles...1 1.2. Pàgina nova...2 2. Els

Más detalles

Pla per a la Inclusió Social

Pla per a la Inclusió Social Seguiment i avaluació del Pla per a la Inclusió Social 2012-2015 I Informe de seguiment 2013 SÍNTESI EXECUTIVA Abril 2014 Pla per a la Inclusió Social 2012-2015 Síntesi executiva I Informe de seguiment

Más detalles

ANTONI TÀPIES. LES TEXTURES I ELS MATERIALS DE L ENTORN.

ANTONI TÀPIES. LES TEXTURES I ELS MATERIALS DE L ENTORN. ANTONI TÀPIES. LES TEXTURES I ELS MATERIALS DE L ENTORN. L ANTONI TÀPIES VA NÈIXER A BARCELONA, EL 13 DE DESEMBRE DE L ANY 1923. EL SEU PARE ES DEIA JOSEP I LA SEVA MARE MARIA. TENIA TRES GERMANS: LA MARIA

Más detalles

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA Data: 7 de novembre de 2013 Lloc: aula A01 de l edifici G. M. de Jovellanos Hora d inici:

Más detalles

Mòdul 2. Investigar JEP. JOVES EMPRENEDORS PROFESSIONALS 1

Mòdul 2. Investigar JEP. JOVES EMPRENEDORS PROFESSIONALS 1 Mòdul 2. Investigar JEP. JOVES EMPRENEDORS PROFESSIONALS 1 Objectius Aprendre les variables que influeixen en un negoci Aprendre els components d un model de negoci Definir la proposta de valor del projecte

Más detalles

ACVIC, nueva programación cursos temporada octubre-dici...

ACVIC, nueva programación cursos temporada octubre-dici... ACVIC, nueva programación cursos temporada octubre-diciembre 2011 Viernes 7 de octubre de 2011, por Ramona Rodríguez Los cursos que se ofrecen son: EL D_EFECTO BARROCO Políticas de la imagen hispana Curso

Más detalles

Absentisme Laboral. Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 NOTA INFORMATIVA. Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006

Absentisme Laboral. Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 NOTA INFORMATIVA. Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006 NOTA INFORMATIVA Absentisme Laboral Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006 Generalitat de Catalunya Departament de Treball Secretaria

Más detalles

Col legi Oficial de Treball Social de Valencia

Col legi Oficial de Treball Social de Valencia Col legi Oficial de Treball Social de Valencia De: Col legi Oficial de Treball Social de Valencia Enviado el: viernes, 20 de julio de 2018 13:24 Para: lista-distribucion-valencia-338f4@cgtrabajosocial.org

Más detalles

Conferència Internacional sobre Turisme Creatiu

Conferència Internacional sobre Turisme Creatiu Conferència Internacional sobre Turisme Creatiu Barcelona, Auditori de La Pedrera de CatalunyaCaixa, 9 i 10 de desembre de 2010 www.creativetourismnetwork.org Col labora: El turisme creatiu El Turisme

Más detalles

LES LENTS. TEORIA I EXERCICIS (1)

LES LENTS. TEORIA I EXERCICIS (1) Nom: ACTIVITAT 39 LES LENTS. TEORIA I EXERCICIS (1) Data: LES LENTS 1. RAIGS CONVERGENTS, DIVERGENTS I PARAL LELS Els raigs convergents es dirigeixen tots cap a un punt (convergeixen): Els raigs divergents

Más detalles

Nova Comunitat de Padró Canvis destacats

Nova Comunitat de Padró Canvis destacats Nova Comunitat de Padró Canvis destacats 1. BLOC D USUARI Es troba a la part superior esquerra de la comunitat. El meu compte Missatges Es fa més petit i es situa a la part superior dreta de la comunitat.

Más detalles

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar?

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa té 16 anys, està estudiant Batxillerat científic. Ella i el seu germà de 12 anys van al supermercat a buscar uns tetrabricks de llet per endur-se n,

Más detalles

2. Altre equívoc és el qual defensa l'enderrocament com l'única possibilitat de "solucionar" les coses. AL contrari.usar i tornar a usar.

2. Altre equívoc és el qual defensa l'enderrocament com l'única possibilitat de solucionar les coses. AL contrari.usar i tornar a usar. CENTRES DE VIDA MERCAT DE SANTA CATERINA Ciutat Vella a diferencia d altres de Barcelona es una ciutat completa Potser aquesta sigui la més clara qualitat dels centres històrics. A partir d aquí tot es

Más detalles

CULTURA: Horitzó Europa Un altre model és possible

CULTURA: Horitzó Europa Un altre model és possible Primeres Jornades del Cercle de Cultura CULTURA: Horitzó Europa Un altre model és possible Memorial Eduard Delgado i Clavera 16 i 17, 30 i 31 de gener del 2014 Sala Gaudí, La Pedrera Avançament de programa

Más detalles

El llenguatge és més necessari com més relacions grupals hi hagi entre els éssers vius que l utilitzen.

El llenguatge és més necessari com més relacions grupals hi hagi entre els éssers vius que l utilitzen. EL LLENGUATGE El llenguatge és qualsevol sistema natural de comunicació i d expressió. Es pot parlar de llenguatge animal i de llenguatge humà. El llenguatge és més necessari com més relacions grupals

Más detalles

Programa municipal 2016 SOLIDARITAT I COOPERACIÓ

Programa municipal 2016 SOLIDARITAT I COOPERACIÓ Programa municipal 2016 SOLIDARITAT I COOPERACIÓ Índex 1. Introducció i prioritats del Programa 2016 2. Línies estratègiques d actuació 2.1. Girona, ciutat educadora i solidària 2.2. La dimensió transversal

Más detalles

És d orígen desconegut i encara no té cura.

És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA, l Esclerosi Lateral Amiotròfica, és una malaltia degenerativa que afecta selectivament les neurones motores del cervell i de la medul la espinal. És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA

Más detalles

[Seleccionar fecha] MEMORY. Museu de Ceràmica de l Alcora Teresa Artero Gonell

[Seleccionar fecha] MEMORY. Museu de Ceràmica de l Alcora Teresa Artero Gonell [Seleccionar fecha] MEMORY Museu de Ceràmica de l Alcora Teresa Artero Gonell Figuració / abstracció. A/La proposta d activitat didàctica. Treball al voltant d un objecte-record L activitat que us proposem

Más detalles

Perquè Teoria de Sistemes

Perquè Teoria de Sistemes Perquè Teoria de Sistemes La Terra ha estat sotmesa a un procés de canvi ininterromput. Un procés de canvi que va començar molt abans de l aparició de la vida a la Terra. Canvis naturals -continus o catastròfics-

Más detalles

Observatori de Govern Local

Observatori de Govern Local El món local, un univers complex Durant els 40 anys des de la restabliment dels ajuntaments democràtics, les institucions locals s han anat configurant com un element clau del nostre sistema polític. En

Más detalles

T.2.- L empresa com institució social. Funcions de l empresa

T.2.- L empresa com institució social. Funcions de l empresa T.2.- L empresa com institució social. L empresa com a institució social. 1.L empresa com a institució 2.Anàlisi de l empresa 3.Les relacions dins l empresa 4. Bibliografia 1. L empresa com a institució

Más detalles

Taller de creació de videojocs amb Scratch

Taller de creació de videojocs amb Scratch Taller de creació de videojocs amb Scratch Frank Sabaté i Carlota Bujons Escola Projecte Av. Tibidabo, 16. 08022 Barcelona Telèfon: 93 417 03 21 franksabate@gmail.com carlota.bujons@gmail.com 1. Descripció

Más detalles

Hola hola hola hola hola Hola hola hola. Barcelona Activa. L agència de desenvolupament econòmic i local de l Ajuntament de Barcelona.

Hola hola hola hola hola Hola hola hola. Barcelona Activa. L agència de desenvolupament econòmic i local de l Ajuntament de Barcelona. Barcelona Activa L agència de desenvolupament econòmic i local de l Ajuntament de Barcelona Gener 2017 Els nostres valors Igualtat d oportunitats i progrés social Cooperació dins l organització i amb d

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO ( A-B-C-D) 1r TRIMESTRE ( )

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO ( A-B-C-D) 1r TRIMESTRE ( ) DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO ( A-B-C-D) 1r TRIMESTRE (2016-201) S ha de fer un dossier a mà. El dossier ha d estar ben presentat: Portada amb el nom de l assignatura, curs, avaluació

Más detalles

ADREÇADES A ESCOLES BRESSOL I EDUCACIÓ INFANTIL

ADREÇADES A ESCOLES BRESSOL I EDUCACIÓ INFANTIL ACTIVITATS EDUCATIVES CONDUÏDES PER ARTISTES I EDUCADORS D ART ADREÇADES A ESCOLES BRESSOL I EDUCACIÓ INFANTIL Experimentem amb l ART c/ Torrijos, 68 08012 Barcelona Tel. 93.217.18.77 inscripcions@experimentem.org

Más detalles

TALAIES, TORRES DE FOC I DE VIGILÀNCIA I TORRES ARMADES DE L ILLA DE MALLORCA. Treball Fi de Grau

TALAIES, TORRES DE FOC I DE VIGILÀNCIA I TORRES ARMADES DE L ILLA DE MALLORCA. Treball Fi de Grau TALAIES, TORRES DE FOC I DE VIGILÀNCIA I TORRES ARMADES DE L ILLA DE MALLORCA Treball Fi de Grau INTRODUCCIÓ Les torres i talaies costaneres, a més d una estampa romàntica que generen avui en dia, en el

Más detalles

Estudi del sector. Radiografia de les necessitats en publicitat i relacions públiques de les empreses i agències a Catalunya

Estudi del sector. Radiografia de les necessitats en publicitat i relacions públiques de les empreses i agències a Catalunya Estudi del sector Radiografia de les necessitats en publicitat i relacions públiques de les empreses i agències a Catalunya Resum de dades més significatives Octubre 2016 Col legi de Publicitaris i Relacions

Más detalles

Presència del cinema català en les plataformes de vídeo a la carta

Presència del cinema català en les plataformes de vídeo a la carta Presència del cinema català en les plataformes de vídeo a la carta REINALD BESALÚ I ANNA MEDRANO / JULIOL 215 Principals resultats de l estudi: - Els films amb participació de productores catalanes produïts

Más detalles

ESCOLA SAGRADA FAMÍLIA URGELL

ESCOLA SAGRADA FAMÍLIA URGELL ESCOLA SAGRADA FAMÍLIA URGELL 1. COM HEM PLANTEJAT L E+S? El projecte es va presentar inicialment al Claustre de professors i seguidament a la Comissió de l Escola Verda de professors i d alumnes. Després

Más detalles

CONGRÉS DE CULTURA DE TERRASSA

CONGRÉS DE CULTURA DE TERRASSA CONGRÉS DE CULTURA DE TERRASSA Auditori Municipal 25, 26 i 27 de gener de 2013 AMICS DE LES ARTS I JOVENTUTS MUSICALS QUI SOM Adela Farré i Cuberes Presidenta d Amics de les Arts i Joventuts Musicals des

Más detalles

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics.

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics. 2 ELS APARELLS DE COMANDAMENT Els aparells de comandament són elements presents en qualsevol circuit o instal lació i que serveixen per governar-los. En aparença, alguns aparells de comandament poden semblar

Más detalles

Enquesta Uro-Oncològica 2016

Enquesta Uro-Oncològica 2016 Enquesta Uro-Oncològica 2016 1. ANTECEDENTS Des de fa ja alguns anys, existeixen nous tractaments amb els quals tractar als pacients oncològics afectats per tumors urològics que augmenten de manera significativa

Más detalles

CONGRÉS DE CULTURA DE TERRASSA

CONGRÉS DE CULTURA DE TERRASSA CONGRÉS DE CULTURA DE TERRASSA Auditori Municipal 25, 26 i 27 de gener de 2013 A.C.A. AMIGOS DE LA SANTA CRUZ DE CANJÁYAR Antonio Simón Hernández President Direcció i coordinació Logo o imatge de l entitat

Más detalles

DOSSIER DE PREMSA PRESENTACIÓ DE LA SAMARRETA I L ACCIÓ DE L 11S 2016

DOSSIER DE PREMSA PRESENTACIÓ DE LA SAMARRETA I L ACCIÓ DE L 11S 2016 DOSSIER DE PREMSA PRESENTACIÓ DE LA SAMARRETA I L ACCIÓ DE L 11S 2016 Lleida 11 d Agost de 2016 1. Introducció p.3 2. Presentació del disseny de la samarreta p.4 3. La Diada pas a pas p.6 2 1. Introducció

Más detalles

ATENA LECTURES DE FILOSOFIA

ATENA LECTURES DE FILOSOFIA ATENA LECTURES DE FILOSOFIA PLATÓ R. DESCARTES D. HUME J. S MILL F. NIETZSCHE 1. Lectura 2. Buidatge idees principals de cada apartat. 3. Escollir fragment (5-10 línies) i fer anàlisi. Idees principals

Más detalles

Les capes de la Terra

Les capes de la Terra Les capes de la Terra Amb l ajuda d un projector fem un mapa de la Terra i després també fem un dibuix de les capes de la Terra. Les capes de la Terra Les capes de la Terra Ja teníem el model, però no

Más detalles

ESCOLA ANNA RAVELL BATXIBAC (CURRÍCULUM MIXT BATXILLERAT - BACCALAURÉAT) CURS

ESCOLA ANNA RAVELL BATXIBAC (CURRÍCULUM MIXT BATXILLERAT - BACCALAURÉAT) CURS ESCOLA ANNA RAVELL BATXIBAC (CURRÍCULUM MIXT BATXILLERAT - BACCALAURÉAT) CURS 2016-2017 1 El Batxibac és el programa que permet a l alumnat cursar un currículum mixt amb l objectiu d obtenir la doble titulació

Más detalles

MITIC: Model d Innovació TIC

MITIC: Model d Innovació TIC MITIC: Model d TIC 17 de desembre de 2012 Hàbitat Urbà, Institut Municipal d Informàtica Direcció d i Arquitectures TIC Model d TIC Complexitat del model socioeconòmic actual Augment de la complexitat

Más detalles

Pilar Sada Castillo Conservadora. Responsable de l Àrea de Difusió, Educació i Exposicions.

Pilar Sada Castillo Conservadora. Responsable de l Àrea de Difusió, Educació i Exposicions. Pilar Sada Castillo Conservadora. Responsable de l Àrea de Difusió, Educació i Exposicions. PROJECTE 2012 a 2017: Sis anys compartint el patrimoni i la Història Els seus objectius, entre d altres són:

Más detalles

Creació d un Model Digital del Terreny de 25 metres de resolució d España mitjançant la utilització de Sistemes d Informació Geogràfica.

Creació d un Model Digital del Terreny de 25 metres de resolució d España mitjançant la utilització de Sistemes d Informació Geogràfica. Creació d un Model Digital del Terreny de 25 metres de resolució d España mitjançant la utilització de Sistemes d Informació Geogràfica. MAIG 2012 Universitat Politècnica de Catalunya Centre de Política

Más detalles

Raval Territori Socialment Responsable (TSR)

Raval Territori Socialment Responsable (TSR) Raval Territori Socialment Responsable (TSR) Dades històriques rellevants de El Raval 1960: 105.000 hab. 1996: 35.000 hab. Anys 80: prostitució, droga, marginalitat... 1981-1996: Fugida de 70.000 hab Finals

Más detalles

Enfortir l espai d economia social en la construcció europea,... una visió micro econòmica. Àlex Pujol

Enfortir l espai d economia social en la construcció europea,... una visió micro econòmica. Àlex Pujol Enfortir l espai d economia social en la construcció europea,... una visió micro econòmica Àlex Pujol DEFINICIÓ Generadors de feina i de cohesió social Combinació entre la rendibilitat econòmica i la inclusió

Más detalles

COM ÉS DE GRAN EL SOL?

COM ÉS DE GRAN EL SOL? COM ÉS DE GRAN EL SOL? ALGUNES CANVIS NECESSARIS. Planetes Radi Distància equatorial al Sol () Llunes Període de Rotació Òrbita Inclinació de l'eix Inclinació orbital Mercuri 2.440 57.910.000 0 58,6 dies

Más detalles

ENS VOLS CONÈIXER? CIF: G

ENS VOLS CONÈIXER? CIF: G PROJECTE DE DIFUSIÓ temyque@gmail.com ENS VOLS CONÈIXER? CIF: G66346305 1 ÍNDEX PRESENTACIÓ Pág. 3 A QUÉ ES DEDICA TEMYQUE Pág. 4 QÉ ES LA ESCLEROSI MÚLTIPLE OBJECTIUS DE LA DIFUSIÓ EINES PER LA DIFUSIÓ

Más detalles

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del El Pou El Pou permet que els alumnes puguin realitzar un treball i lliurar-lo a través del Clickedu. 1. Entra al mòdul Matèries fent clic sobre la pestanya matèries. 2. A la pàgina inicial del mòdul veuràs

Más detalles

Valoració de l evolució matrícula d estudiants la UdL. Octubre 2015 Vicerectorat de Docència

Valoració de l evolució matrícula d estudiants la UdL. Octubre 2015 Vicerectorat de Docència Valoració de l evolució matrícula d estudiants la UdL Octubre 2015 Vicerectorat de Docència Els dobles graus i les noves propostes de graus i de màsters, que han tingut una notable capacitat de captació

Más detalles

UNITAT ENUMERAR LES OPCIONS I CREAR LLISTES

UNITAT ENUMERAR LES OPCIONS I CREAR LLISTES UNITAT ENUMERAR LES OPCIONS I CREAR LLISTES 4 Estils de llista Els estils són conjunts d atributs de format que queden definits en un document. Resulten molt útils quan es volen determinar els formats

Más detalles

Sector de la producció. dèficit públic. despesa públ ica. importacions. inversió. Sector de la despesa

Sector de la producció. dèficit públic. despesa públ ica. importacions. inversió. Sector de la despesa TRES IDENTITATS MACROECONÒMIQUES FONAMENTALS A escala microeconòmica, la despesa que fa un consumidor en un determinat bé és, a la vegada, l ingrés que obté el venedor del bé. El flux circular és expressió

Más detalles

6. Voleibol. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules.

6. Voleibol. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules. 6. Voleibol Àrea: EF Bloc: HME Curs: 1r i 2n CS Nº Sessions: 11 Objectius: - Analitzar les situacions de jocs. - Aplicar les normes bàsiques. - Realitzar les diverses habilitats motrius que inclou aquest

Más detalles

Pla de Desenvolupament Directiu (PDD) Diputació de Barcelona Universitat Autònoma de Barcelona

Pla de Desenvolupament Directiu (PDD) Diputació de Barcelona Universitat Autònoma de Barcelona Pla de Desenvolupament Directiu (PDD) Diputació de Barcelona Universitat Autònoma de Barcelona Introducció La Diputació de Barcelona (DIBA) ha apostat per implantar un nou model de gestió dels seus recursos

Más detalles

LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA

LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA Presentació: L any 1933 la Universitat de Barcelona va aconseguir un règim especial d estructura i funcionament que li va permetre una autonomia

Más detalles

Manual OVIDOC OVIDOC GUIA D'USUARI

Manual OVIDOC OVIDOC GUIA D'USUARI OVIDOC GUIA D'USUARI 1 1.Accés a la plataforma OVIDOC...3 2.Tràmits...4 2.1.Presentar una sol licitud en OVIDOC...5 2.2.Desistir una sol licitud en OVIDOC...6 2.3.Visualitzar la resolució provisional d'un

Más detalles

Marc del Pla Estratègic de l Hospital Clínic

Marc del Pla Estratègic de l Hospital Clínic Marc del Pla Estratègic de l Hospital Clínic 2016-2020 1/ Introducció 2/ Pilars i Objectius del Pla 2.1 / Els Pacients 2.2 / Els Professionals 2.3 / Els Recursos 1 Introducció L Hospital Clínic de Barcelona

Más detalles

ACTIVITATS D APRENENTATGE

ACTIVITATS D APRENENTATGE ACTIVITATS D APRENENTATGE 21 Activitat 1 Segur que alguna vegada has fet servir una cullera metàl lica per remenar la sopa que tens al foc. Si no ho has fet mai, fes-ho ara i respon les preguntes següents:

Más detalles

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 10 (deu) PLÀNOLS I MAPES Nom i cognoms. 4t curs ORIENTAR-SE A L ESPAI La posició d una persona d un objecte pot variar i s estableix a partir d un punt

Más detalles

Crea i gestiona la teva identitat digital professional

Crea i gestiona la teva identitat digital professional Crea i gestiona la teva identitat digital professional Capacitació Tecnològica per a Professionals i Empreses Data Ajuntament de Barcelona Barcelona Activa: Qui som? Barcelona Activa, integrada en l àrea

Más detalles

gasolina amb la UE-15 Març 2014

gasolina amb la UE-15 Març 2014 Comparació de preus del gasoil i la gasolina amb la UE-15 Març 2014 1. Introducció Seguint amb la comparativa que PIMEC està fent del preu de l energia a i als països de la UE-15 1, en aquest INFORME PIMEC

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Classe 7 Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Característiques dels mercats no competitius El monopoli té un únic productor, no té competidors Aquesta empresa té poder de mercat, ja que

Más detalles

Eines necessàries per treballar per projectes

Eines necessàries per treballar per projectes Eines necessàries per treballar per projectes Docent/s: Edició: Raquel Reíllo i Meritxell Garrigós 2018 Característiques Treball cooperatiu 1. Cada membre assumeix la seva responsabilitat i fa responsables

Más detalles

PLA LOCAL D INCLUSIÓ I COHESIÓ SOCIAL DE LA. 3r. Plenari

PLA LOCAL D INCLUSIÓ I COHESIÓ SOCIAL DE LA. 3r. Plenari PLA LOCAL D INCLUSIÓ I COHESIÓ SOCIAL DE LA CIUTAT DE LLEIDA 3r. Plenari 22 de març de 2010 Generalitat de Catalunya Departament d'acció Social i Ciutadania Procésde disseny del Pla DIAGNOSI procés Aprovació

Más detalles

Batxibac (doble titulació batxiller baccalauréat)

Batxibac (doble titulació batxiller baccalauréat) Batxibac (doble titulació batxiller baccalauréat) QUÈ ÉS EL BATXIBAC El Batxibac és una oferta de batxillerat amb un currículum mixt que possibilita als alumnes que el cursen obtenir, simultàniament, dues

Más detalles

L oficina d atenció a la víctima (OAV)

L oficina d atenció a la víctima (OAV) L oficina d atenció a la víctima (OAV) INTRODUCCIÓ La creixent problemàtica generada pels maltractaments, tant en l àmbit familiar com pel que fa a la violència de gènere, l Ajuntament de Reus va considerar

Más detalles

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA PABLO RUIZ PICASSO 1881, ANDALUSIA Va néixer l any 1881 a Málaga i va morir als 92 anys a la ciutat francesa de Mogins (va morir l any 1973). Des de petit va ser un artista amb molt talent. Als 8 anys

Más detalles

Dossier de recuperació. Informàtica de programació 4t ESO. Setembre 2018 Departament de Tecnologia

Dossier de recuperació. Informàtica de programació 4t ESO. Setembre 2018 Departament de Tecnologia Dossier de recuperació Setembre 2018 Departament de Tecnologia 1. Crea una carpeta al teu DRIVE anomenada: Recuperacio_Informatica_nom_cognom. En aquesta carpeta hauràs de posar totes les tasques d'aquesta

Más detalles

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions.

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions. UNITAT ART AMB WORD 4 SmartArt Els gràfics SmartArt són elements gràfics que permeten comunicar informació visualment de forma molt clara. Inclouen diferents tipus de diagrames de processos, organigrames,

Más detalles

REFORMA FISCAL (II) IMPOST SOBRE LA RENDA DE NO RESIDENTS

REFORMA FISCAL (II) IMPOST SOBRE LA RENDA DE NO RESIDENTS REFORMA FISCAL (II) IMPOST SOBRE LA RENDA DE NO RESIDENTS Novetats introduïdes en l IRNR Gros & Monserrat Àrea Fiscal Desembre 2014 Gros Monserrat, S.L. Contingut 1 EXEMPCIONS... 3 2 BASE IMPOSABLE...

Más detalles

LA TERRA, PLANETA DEL SISTEMA SOLAR. 1. La Terra, un punt a l Univers

LA TERRA, PLANETA DEL SISTEMA SOLAR. 1. La Terra, un punt a l Univers 1.- Què és una galàxia? LA TERRA, PLANETA DEL SISTEMA SOLAR 1. La Terra, un punt a l Univers 2.- De quina galàxia forma part el planeta Terra?... 3.- Defineix: ESTEL ( estrella ) : PLANETA: 4.- Què és

Más detalles

WINDOWS MAIL. Abans de començar, assegures de que coneix la seua direcció de correu electrònic junt a la següent informació.

WINDOWS MAIL. Abans de començar, assegures de que coneix la seua direcció de correu electrònic junt a la següent informació. WINDOWS MAIL Windows Mail és un client de correu electrònic i grups de noticies incloses exclusivament en el sistema operatiu Windows Vista. És el successor de Outlook Express. 1. Conceptes preliminars

Más detalles

RESERVA BIOSFERA MONTSENY PROPOSTA D AMPLIACIÓ DE LA RESERVA DE LA BIOSFERA DEL MONTSENY PROCÉS PARTICIPATIU 2012

RESERVA BIOSFERA MONTSENY PROPOSTA D AMPLIACIÓ DE LA RESERVA DE LA BIOSFERA DEL MONTSENY PROCÉS PARTICIPATIU 2012 PROPOSTA D AMPLIACIÓ DE LA RESERVA DE LA DEL PROCÉS PARTICIPATIU 2012 QUÈ SÓN LES RESERVES DE LA? Son àrees representatives dels territoris i els ecosistemes de la Terra, d'ambients terrestres, costers

Más detalles

INICIA: per la Creació d Empreses té per objectiu promoure la creació de més i millors empreses a través del suport a les persones emprenedores.

INICIA: per la Creació d Empreses té per objectiu promoure la creació de més i millors empreses a través del suport a les persones emprenedores. CARTA DE SERVEIS Introducció INICIA: per la Creació d Empreses, en col laboració amb els ens locals ajuda a aquelles persones emprenedores que vulguin crear la seva empresa, oferint informació i orientació,

Más detalles

UNITAT REPRESENTACIÓ GRÀFICA DE LES DADES

UNITAT REPRESENTACIÓ GRÀFICA DE LES DADES UNITAT REPRESENTACIÓ GRÀFICA DE LES DADES 1 Gràfics de columnes A partir de la informació continguda en un rang de cel les podem crear un gràfic per visualitzar aquestes dades. Ms Excel proporciona diferents

Más detalles

TREBALL D'ANÀLISI D'UNA ESCULTURA DE CHILLIDA, OTEIZA O HENRY MOORE.

TREBALL D'ANÀLISI D'UNA ESCULTURA DE CHILLIDA, OTEIZA O HENRY MOORE. Escull l'obra d'un dels artistes proposats al final del document i analitza-la usant la taula que hi ha a les pàgines següents. Trobaràs aquest document a la Carpeta de materials dels professors. Llegeix

Más detalles

MEMÒRIA MÒDUL 4. digital i comunicativa audiovisual. Miquel Roura i LópezL Curs

MEMÒRIA MÒDUL 4. digital i comunicativa audiovisual. Miquel Roura i LópezL Curs MEMÒRIA MÒDUL 4 Educació visual i plàstica a secundària. Competència digital i comunicativa audiovisual Miquel Roura i LópezL Curs 2008-2009 2009 ACTIVITAT: Reptes del nou currículum culum d educació visual

Más detalles

PER QUÈ ELS AVIONS FAN LA RUTA QUE FAN?

PER QUÈ ELS AVIONS FAN LA RUTA QUE FAN? PER QUÈ ELS AVIONS FAN LA RUTA QUE FAN? La matemàtica com a eina per comprendre i per resoldre, La matemàtica com a objecte d estudi reconeixement l emoció de l aprendre consciència herència cultural les

Más detalles

Solucions individuals per al canvi climàtic

Solucions individuals per al canvi climàtic Solucions individuals per al canvi climàtic Que fa la gent per combatre el canvi climàtic? Index 1. Com ho vam fer (pàg. 1) 2. Li preocupa a la gent el canvi climàtic? (pàg. 2) 3. Les preguntes de l'enquesta

Más detalles

Barcelona Activa. Àrea d Economia, Empresa i Ocupació. Data

Barcelona Activa. Àrea d Economia, Empresa i Ocupació. Data Barcelona Activa Àrea d Economia, Empresa i Ocupació Data Barcelona Activa: Qui som? Barcelona Activa, integrada en l àrea d Economia, Empresa i Ocupació, és l organització executora de les polítiques

Más detalles

NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ

NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ ÍNDEX 1. LA MEVA CARPETA... 3 2. DADES DEL PADRÓ... 4 2.1. Contextualització... 4 2.2. Noves Millores... 4 3. INFORMACIÓ FISCAL... 6 3.1. Contextualització... 6

Más detalles

SALA D'ESPECEJAMENT DE DESPIECE

SALA D'ESPECEJAMENT DE DESPIECE SALA D'ESPECEJAMENT DE DESPIECE CREADA EN PLENA NATURA Carlos Colomer, S.A. és una empresa de caràcter familiar. Fundada l'any 1972 per Carles Colomer i Plana, està ubicada en un entorn immillorable al

Más detalles

Resultats de l enquesta entre empreses associades a la patronal Cecot sobre les relacions Catalunya-Espanya i els escenaris possibles a futur

Resultats de l enquesta entre empreses associades a la patronal Cecot sobre les relacions Catalunya-Espanya i els escenaris possibles a futur de l enquesta entre empreses associades a la patronal Cecot sobre les relacions Catalunya-Espanya i els escenaris possibles a futur Revisió: 11/10/12-16:47 h 11 d octubre de 12 Introducció La Cecot ha

Más detalles

Dossier de recuperació. Tecnologia 3r d'eso Estiu 2014

Dossier de recuperació. Tecnologia 3r d'eso Estiu 2014 Dossier de recuperació Tecnologia 3r d'eso Estiu 2014 Departament de Tecnologia Curs 2013-2014 1 TEMA 1 i 2 1. Enumerar les fases del procés tecnològic. Explica cada una d'elles de manera clara. Per fer-ho

Más detalles

CATALUNYA I LA INDEPENDÈNCIA. Setembre 2012

CATALUNYA I LA INDEPENDÈNCIA. Setembre 2012 CATALUNYA I LA INDEPENDÈNCIA Setembre 212 GESOP, Gabinet d Estudis Socials i Opinió Pública, S. L. C/ Llull 12, 5a planta 85 Barcelona Tel. 93 3 7 42 Fax 93 3 55 22 www.gesop.net twitter.com/_gesop Í n

Más detalles

JOAN MIRÓ. ELS SÍMBOLS I ELS COLORS. Successió Miró

JOAN MIRÓ. ELS SÍMBOLS I ELS COLORS. Successió Miró JOAN MIRÓ. ELS SÍMBOLS I ELS COLORS Miró, els símbols i els colors. Picasso, els sentiments i les emocions. EN JOAN MIRÓ VA NÈIXER A BARCELONA, EL 20 D ABRIL DE L ANY 1893. EL SEU PARE ES DEIA MIQUEL,

Más detalles

Busquem la clau!

Busquem la clau! 1 2 3 4 5 6 7 8 Busquem la clau! Relació de temes i continguts Unitat 1: Busquem la clau. Experiència: Nosaltres en sabem el secret / Valors: Parlem d això, parlem d allò / Transcendent: El que es veu

Más detalles

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES Versió 1 Març 2016 1. Consulta de les factures... 3 2.1. Identificació al sistema... 3 2.2. Tipus de consulta que es poden realitzar... 4 2.2.1. Consulta d una única factura....

Más detalles

El Voluntariat i la Comunitat: El rol i la tasca de les persones voluntàries en la comunitat

El Voluntariat i la Comunitat: El rol i la tasca de les persones voluntàries en la comunitat El Voluntariat i la Comunitat: El rol i la tasca de les persones voluntàries en la comunitat 1 Àmbits de voluntariat 1 El tipus d entitat on els voluntaris col laboren són principalment de: caràcter comunitari

Más detalles