ACTA CAPSULA ARQUITECTONICA - TALLER 1 - DIMECRES 14 OCTUBRE DE 2015, ATENEU SANTBOIÀ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "ACTA CAPSULA ARQUITECTONICA - TALLER 1 - DIMECRES 14 OCTUBRE DE 2015, ATENEU SANTBOIÀ"

Transcripción

1 ACTA CAPSULA ARQUITECTONICA - TALLER 1 - DIMECRES 14 OCTUBRE DE 2015, ATENEU SANTBOIÀ A) Radiografia Social ASSISTÈNCIA REPARTIMENT DE GÈNERE FRANGES EDAT (anys) REPRESENTANTS DE persones dones homes >65 - Amics de l'ateneu Veïns individuals - Junta de l'ateneu - Departament Participació (Aj.St.Boi) - Departament de Mobilitat (Aj.St.Boi) - ERC - Bicibaix - Observadors participants B) Objectiu L'objectiu principal d'aquest primer taller de la capsula arquitectònica per a la redacció d'un Pla Director del Nou Ateneu Santboià es centra en concretar quin serà la definició urbana i arquitectònica preliminar del nou equipament. Aquesta definició vindrà donada per la combinació de diverses variables (relacions entre espais públics, espais edificats i les connexions establertes entre aquests dos grups). L'equip tècnic descriurà i exemplificarà tres hipòtesi de treball amb la voluntat d'acabar triant una de les tres hipòtesi. C) Metodologia A partir de diverses propostes gràfiques que inclouen conservació, rehabilitació i obra nova, es farà reflexionar als participants sobre els usos de l espai i la seva possible materialització arquitectònica tenint en compte diferents aspectes urbans, arquitectònics i econòmics. 1 part (10 min) 2 part (15 min) 3 part (30 min) 4 part (40 min) Grups reduïts 5 part (20 min) Benvinguda i presentació de la Capsula per a la definició del Pla Director del Nou Ateneu (capsula gestió - estatuts - arquitectura) Descripció de les capsules de gestió, programació i redacció d'estatuts realitzades fins al moment (Amics de l'ateneu) Repàs dels resultats i conclusions assolides al procés Nou Ateneu (2014) Exposició de l'encaix urbà de l'ateneu i de les tres hipòtesi plantejades per a la definició arquitectònica. S'exposa material gràfic intel ligible (esquemes, dibuixos i models en 3D, etc.) i es resolen dubtes i preguntes plantejades de manera conjunta amb l'objectiu de que tots els participants parteixin de la mateixa base de comprensió durant la subdivisió en grups. Repartits en 2 grups reduïts per poder escoltar totes les veus, es desgrana les tres propostes amb dinàmiques de "pros-contres". La metodologia remarcar quina de les tres propostes no se li veu amb futur, I quina/es hipòtesi semblen més engrescadores i el perquè. Exposició conjunta dels consensos establerts als 2 grups i posterior debat

2 C) Observacions sobre les valoracions dels participants - Veure fitxes adjuntes taula 1 (Carles) Proposta 1 - Conservació màxima dels volums actuals Es valida que, vist l'estat actual de l'edifici, les afectacions urbanístiques i les possibilitats que ofereix a nivell d'usos i urbà, no te sentit mantenir l'edifici del teatre tal com és ara. Proposta 2 - Enderroc de part del teatre Sembla interessant estudiar la connexió entre la part baixa i alta, però caldrà dissenyar bé perquè sigui un espai realment agradable i no angost. Pensar que l'espai jardí s'ha de poder tancar. Cal mirar si podria ser accessible per a tots els tipus de mobilitats. Es dóna importància a fer més accessible el jardí. Es comenta que la construcció lleugera es podria dedicar als usos més socials (cafeta, espais de reunions, petits actes...) mentre que els annexos a activitats culturals (tallers, cursos,...). La fase 1 agrada més que la fase 2. Caldria treballar el volum nou. Proposta 3 - Enderroc total del teatre i obra nova Es comenta que si les restes arqueològiques són interessants es podrien incorporar en els espais oberts com el pas. Hi ha opinions favorables a la idea de dur a terme el més aviat possible les prospeccions arqueològiques. Sinó es pot estar en un estat de "temporalitat permanent". Tothom veu com a molt positiu els cossos annexos de la sala de ball. La continuació del hall on la part del teatre segueix separant visualment els dos espais. Taula 2 (David i Roger) Proposta 1 - Conservació màxima dels volums actuals Tot i que el procés Nou Ateneu va germinar davant l'amenaça d'enderroc del teatre, hi ha veus que apunten a la peça del teatre com a un tap entre el la connexió urbana del centre vila i la zona de la parròquia de Sant Baldiri. Es creu que gastar diners per construir un teatre que mai assolirà els requeriments tècnics òptims per un equipament d'aquest estil, és una mala inversió. Malgrat la decepció que això comporta a diversos participants, es conclou que la proposta 1 no sembla massa assenyada degut a les afectacions urbanístiques, impediments arquitectònics i dificultats tècniques del manteniment del teatre antic. Tot i que no es discuteix gaire sobre la Sala de Ball-Bingo es remarca la necessitat de convertir els nous espais en polivalents, no encotillats en un sol ús. Quines son les fonts de finançament? Quin és el pressupost? Proposta 2 - Enderroc de part del teatre Es posa de manifest l'interès general per millorar la connexió urbana entre la rambla i l'ateneu (reflectida a totes les propostes). En el cas de la proposta 2, també es rep amb entusiasme la possibilitat d'afavorir la connexió entre la part baixa i la alta de la ciutat. A les converses apareixen temes sobre la accessibilitat dels jardins de l'ateneu; I també sobre l'ús dela jardins: Seran públics de la ciutat, o bé d'ús privatiu per a l'ateneu. Caldrà estudiar aquesta relació públic-privat.

3 Mantenir diversos elements de l'antic teatre amb l'objectiu de conservar la memòria històrica, és un atribut ben valorat. En aquest sentit la conservació de la traça del teatre i les jàsseres del amfiteatre són innegociables. El nou espai escènic a l'aire lliure es considera un bon aparador per a Sant Boi. Un nou espai urbà de qualitat que agrada a tothom sense discussió. Només apareix un dubte: Si l'espai té molt bona acollida, temen que en un futur no es construeixi el teatre en la segona fase de la proposta 2. Es considera que el cos annex a la sala de ball de la Proposta 3 caldria incorporar-lo en aquesta la Proposta 2. Tot i que no es discuteix gaire sobre la Sala de Ball-Bingo es remarca la necessitat de convertir els nous espais en polivalents, no encotillats en un sol ús. Quines son les fonts de finançament? Quin és el pressupost? Proposta 3 - Enderroc total del teatre i obra nova Com en el cas de la Proposta 2, agrada molt la millora de la connectivitat del Centre Vila amb els barris de dalt. No obstant, la 2ª fase d'aquesta proposta no és tant ben acollida, ja que, a la vista dels esquemes, el cos del nou teatre tapa el pas franc cap als jardins. Caldrà estudiar les dimensions reals del teatre a construir en la 2ª fase, i si aquestes dimensions permeten la connexió de vianant a través d'un espai obert, sense necessitar accedir dins un edifici seria possible. El nou edifici de serveis es considera sensat. Sobretot els cos annex de la sala de ball que serviria per completar els usos de la sala de ball. Apareix la incògnita de les excavacions arqueològiques i el suposat patrimoni. Si les restes son molt importants, potser mai es podrà construir un teatre en aquest espai. (Exemple: Born CC) Tot i que no es discuteix gaire sobre la Sala de Ball-Bingo es remarca la necessitat de convertir els nous espais en polivalents, no encotillats en un sol ús. Quines son les fonts de finançament? Quin és el pressupost? D) Conclusions Els dos grups de treball decideixen descartar la Proposta 1 degut a l'estat actual de l'edifici, les afectacions urbanístiques i les poques possibilitats que ofereix a nivell d'usos i urbà. Els dos grups de treball prenen diversos aspectes de les propostes 2 i 3, i aposten per una via combinada. AGRADA Millora de la connectivitat urbana la conservació de la memòria històrica Conservació de la memòria històrica Nous espais públics per a la representació Nous edificis annexos que milloren les condicions estètiques i funcionals del Ateneu INQUIETA Font de finançament i el pressupost Arqueologia: impediment per al teatre Aspectes a treballar durant taller següent Materialització de la connectivitat urbana: Accessibilitat, seguretat, disseny. Plantejament més detallat de la definició de la sala de teatre al aire lliure. Relació entre els diferents espais i edificis.

4

5

6