Taller. DOMINI DE PILOTA - Josep Claret - Entrenador superior

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Taller. DOMINI DE PILOTA - Josep Claret - Entrenador superior"

Transcripción

1 Taller DOMINI DE PILOTA - Josep Claret - Entrenador superior

2 1. Presentació - Introducció 2. Objectius, avantatges i desavantatges 3. Relació amb les capacitats motrius i condicionals 4. Aspectes tècnics fonamentals a tenir en compte 5. Activitats - exercicis Consells bàsics Exercicis amb una pilota estàtic Exercicis amb una pilota en moviment Exercicis amb dues pilotes estàtic Exercicis amb dues pilotes en moviment 6. Metodología a utilitzar 7. Planificació en una temporada i a la sessió d entrenament 8. El domini de pilota com agent motivador i com a treball d aprenentatge 9. Material didàctic complementari 10. Conclusions i reflexions

3 1.- Presentació - introducció: Un dels aspectes tècnics mes importants a l hora d ensenyar jugadors de mini, principiants o fins i tot aquells jugadors alts que comencen a jugar a l etapa de l adolescència, és el domini de pilota, prioritari a l hora de plantejar les nostres sessions d entrenaments i la planificació d una temporada. El que intentaré comunicar amb aquest document i en el taller, és el sumatori de la formació com a Llicenciat d Educació Física, entrenador, i professor d ensenyament, assistint a conferencies, i com ajudant al costat d entrenadors de base de diferents escoles de bàsquet. A tots aquells que han influït de manera fonamental a la meva formació com a tècnic, en especial Miquel Nolis, que ha marcat molt la meva línia general que he portat com a entrenador de joves jugadors. I per sobre tot, de l experiència personal de 30 anys entrenant equips de formació, que al cap del temps, provant moltes passes per diferents etapes a la teva vida de l entrenador, és el que fa que construeixis un criteri propi. M agradaria fer un apunt especial també, al meu professor sobre les capacitats coordinatives, en Fco. Seirulo, que m ha fet veure molts gestes tècnics del joc, quines eines es necessiten i com treballar-les per donar aquesta base motriu els nostres esportistes del futur. També m agradaria aclarir que aquestes idees no són exclusives per a una élite de formació de jugadors. Crec sincerament que amb una mica més de dificultat o de temps són perfectament aplicables a clubs, escoles, no sols socials si no també els que són de nivells d iniciació, promoció. Finalment indicar que està clar que el que aquí exposo no es una veritat absoluta, tot es opinable, però el que si puc afirmar amb tota seguretat es que està comprovat a la pràctica. Suposo que tothom te clar que la familiarització i el domini de la pilota és el primer pas a realitzar dels fonaments tècnics i en tot cas sembla inacceptable que qualsevol jugador no tingui un mínim de domini de bola per poder realitzar la majoria de gestes tècnics amb la bola. A moltes conferencies, clínics, s expliquen tècniques, tàctiques, sistemes, jugades, moviments específics de certs jugadors, que donen molta eficàcia, però desprès veus que fallen en fer un bot a fora de temps, mirar la pilota, no agafar-la bé, etc... Si no existeix un bon domini de pilota fallen la majoria dels fonaments i en conseqüència el joc col lectiu i arriba el desànim dels jugadors, perquè fan malament el gest tècnic, o perdent la pilota o fan lent el moviment i el defensor els recupera.

4 2.- Objectius, avantatges i desavantatges: Millora de les coordinacions generals i específiques Velocitat gestual: mans, braços i cames Presa de la pilota: per llançar botar, passar, rebre i rebotar Millora la capacitat de força explosiva-reactiva AVANTATGES Poder treballar en espais no convencionals, per horaris, instal lacions o mal temps. Podem possar-ho com a assignació de tasques (deures) per treballar la responsabilitat individual. Motivador pels jugadors. Està de moda: jugones, freestyle, anuncis TV, productes per nens i nenes, jugadors referents, etc. Rentabilitzar el treball técnic a l hora d escalfar. Pots treballar simultaniament estiraments i domini de pilota (Fingertip) Augmentar el camp visual a l hora de jugar mentres estàs botant. DESAVANTATGES Pot fomentar l individualisme, influint negativament en el joc d equip. Influir en utilitzar en excés el bot en el joc d atac. De vegades pot ser poc motivador, avorrit.

5 3.- Relació amb les capacitats motrius i condicionals: DOMINI DE PILOTA Capacitats Coordinatives Coordinació dinámica general i específica. Diferenciació intrasegmentaria. Diferenciació intersegmentaria. Control tònic segmentari i global. Ritme. Equilibri corporal estàtic i dinàmic. Ambidextrisme. Augmentar el camp visual a l hora d utilitzar el bot en el joc. Percepció espai temporal. Capacitats Condicionals Velocitat segmentaria superior: mans, braços. Velocitat segmentaria inferior: peus, cames. Força cames i braços: màxima treballant en isomètric. Força explosivareactiva.

6 4.- Aspectes tècnics fonamentals a tenir en compte Posició bàsica d atac i defensa. Actitud postural correcte. Equilibri, domini del centre de gravetat tant estàtic com en moviment. Visió endavant, domini de l espai proper, tant en estàtic com en moviment sense mirar la pilota. Control de la pilota sobre la mà el més oberta possible i sobre la punta dels dits, sensibilitat i màxima superfície de contacte. Intensitat del bot (en funció del nivell). Ritme d execució fluid (temps de pràctica). Velocitat d execució ràpida (a més habilitat, més velocitat de braços, mans i cames).

7 5.- Activitats- exercicis: 5.1 Consells bàsics Cada exercici ha de tenir una durada de 30 segons a 1 minut, en funció de: L època de la temporada, més temps a principi de temporada (període d assimilació-preparatori). La despesa energètica que suposi l exercici en si. El grau de domini que tinguin de l habilitat en concret. Les tasques amb dos pilotes es pot delimitar un espai determinat. Exemple: ample del camp, llarg de camp, fins a ½ camp. En cada exercici treballar l ambidextrisme, dreta- esquerra. Canviar de sentit sovint. 5.2.Exercicis estàtics amb una pilota. Colpejar d una mà a l altra la pilota (hit and palm). Fent el vuit, entre les cames, amb una mà davant i l altra darrera amb un bot el mitja. Fent el vuit entre les cames sense botar. Amb un bot entre les cames mans davant-darrera. Fent el vuit entre les cames amb bots petits i ràpids. Amb la pilota al clatell donar un palmell i agafar-lo a darrera l esquena. De mà a mà amb puntes dels dits anant amunt i avall (tocs ràpids). Fer cercles al voltant del cap. Idem al voltant de la cintura. Idem al voltant dels genolls. Idem al voltant pujant al cap i baixant els peus. Botant de mà a mà per darrera l esquena V. Idem anterior V per davant. Botant entre les cames i anar canviant les cames, per l interior. Idem per fora, la mateixa tisora per fora L aranya: bots baixets i ràpids amb les mans una darrera i davant. Agenollat a terra botant entre la cama ràpid. Amb bot fort davant darrera i agafar-la ràpid treient-la per un costat del maluc. Amb la pilota a terra donar un cop i aixecar-la amb bots baixets. Bot alt i baixar, de baix a dalt.

8 5.3.Exercicis en moviment amb una pilota Pasar-se la pilota entre les cames, sensa bot, per l interior fent, el vuit caminant. Idem però per la part exterior. Idem però botant interior de les cames. Idem però botant per l exterior de les cames. Idem però anant endarrera. Corren passant-se la pilota al voltant de la cintura. Idem al voltant del clatell. Idem pujant amunt i avall. L aranya caminat amb pases curtes davant darrera Exercicis estàtics amb dues pilotes A la posició bàsica botant una pilota alta i un altra baixeta. Idem però al revès. Botant lapilota amb una mà i l altra fent amunti avall. Botant una pilota baixeta i l altra baixeta i anar canviant. A la posició bàsica una pilota endavant darrera a cada mà a la vegada. Idem anterior peró alternat quan una va devant l altra darrera. A la posició bàsica amb una pilota a cada mà endins enfora. Una bota i passa a la l altra a la mà i per dalt ens la passem a l altra mà, velocitat. Botar amb una mà i altre fent-la rodar sobre el dit. Canvi de mà per davant i darrera simultaneament. 5.5.Exercicis en moviment amb dues pilotes Botant les dues pilotes a la vegada, caminant. Botant alternativament les pilotes caminant. Idem correns. Botant les dues pilotes a la vegada molt baixet els bots i flexionat de cames. Idem alternativament. Botant una alta i l altra baixeta. Botant una alta i l altra fent-la pujar i baixar picant-la. Botant amb les dues a la vegada i anant canviant de mà una per davant i l altra per darrera. Caminant botant les pilotes davant darrera. Idem però alternant davant darrera alternativament.

9 6.- Metodología a utilitzar: 1ª Fase: Aprenentatge directe 2ª Fase: Aprenentatge individual 3ª Fase: Aprenentatge creativitat Exercicis Analítics Analítics Analítics Metodología Comandament Programa Assiganció de tasques- Lliure exploració 7.-Planificació en una temporada i a la sessió d entrenament: TEMPORADA: PERIODE PREPARATORI: Al inici de temporada com a recordatori i com a base realitzant exercicis quasi a cada entrenament. Després anar baixant la freqüència setmanal a 1 o 2 dies, en funció del nombre d entrenaments. PERIODE COMPETITIU: Mínim 1 dia. També es pot establir com exercicis d escalfament i/o estiraments. PERIODE TRANSITORI: Es pot recomenar com treball específic d estiu, assignació de tasques per a que millorin el domini de la bola aquells jugadors que el tenen fluix.

10 8.- El domini de pilota com agent motivador i com a treball d aprenentatge: Tenint en compte la peculiaritat d aquest fonament, és en aquesta edat (minis) on existeix bàsicament una motivació intrínseca (propia del jugador), encara que també influeixen agents externs com la publicitat de certes marques esportives, que utilitzan aquesta habilitat com a presentació dels seus productes. La competència entre ells i amb ells mateixos fa que millori la seva autoestima, la confiança en els recursos propis. MOTIVACIÓ INTERNA COMPETÈNCIA PROPIA PERCEPCIÓ CONSECUCIÓ D OBJECTIUS MILLORA AUTOESTIMA CONFIANÇA HABILITATS

11 9.- Conclusions i reflexions: Està clar que és un fonament importantíssim, molt complert, que no sols es transmet al bot, si no a molts altres fonaments i que té tres avantatges: En primer lloc, és motivador. En general, volen fer-ho ja que els seus referents d élit ho fan i ells volen imitar-ho. En segon lloc, dóna seguretat als jugadors a l hora de tenir la pilota i ser capaços de fer i veure tot el que vulguin amb ella a la mà. Ja sabem que s està més sense pilota a la má que amb pilota, però la importància quan la tens és fonamental. En tercer lloc, pots treballar-ho en espais no convencionals. Una eina perfecta per aprofitar els espais i el temps d entrenament. Com a observació final nomès comentar que cada cop veig més nens i nenes que boten posant la mà al costat i/o sota la pilota, infringint així a l error de dobles. Si dominessin la bola no hi hauria tantes penalitzacions de doble regat. Per a qualsevol qüestió estic a la vostra disposició a: coachcla@telefonica.net

12 10.- Material didàctic complementari: Aquests materials ajuden a que l aprenentatge d aquestes habilitats es facin més correctament. Ulleres limitadores de la visió Fan que la visió sobre l espai proper quedi anul lada, de manera que no es veu la pilota, tant en estàtic com en moviment. Poden servir també per treballar el bot o dribling. No es aconsellable molta estona ja que a les primeres sessions els jugadors els hi costa adaptar-se. Guants sense dits Són ùtils per aquells jugadors que utilitzen excessivament el palmell de la mà. Poden servir també per exercicis de tir. Molt interessants. Valen els d halterofilia, peses o fins i tot els de ciclisme.

Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1)

Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1) Unitat Didàctica 5.- Habilitats específiques. Esports col lectius. Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1) 1.- La història del voleibol. El voleibol va néixer l any 1895 als Estats Units, a la

Más detalles

DEPARTAMENT D EDUCACIÓ FÍSICA

DEPARTAMENT D EDUCACIÓ FÍSICA Generalitat de Catalunya Departament d'ensenyament Institut Gabriel Ferrater i Soler Institut d Educació Secundària Gabriel Ferrater DEPARTAMENT D EDUCACIÓ FÍSICA PRIMER ESO EXAMEN DE SETEMBRE Consta de

Más detalles

ACTIVITAT DE TENIS CEIP LES CORTS

ACTIVITAT DE TENIS CEIP LES CORTS ACTIVITAT DE TENIS CEIP LES CORTS A l activitat extraescolar de tenis podem trobar dos nivells de dificultat diferents, els quals no sempre es corresponen amb l edat dels nens sinó amb el nivell, habilitat

Más detalles

6. Voleibol. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules.

6. Voleibol. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules. 6. Voleibol Àrea: EF Bloc: HME Curs: 1r i 2n CS Nº Sessions: 11 Objectius: - Analitzar les situacions de jocs. - Aplicar les normes bàsiques. - Realitzar les diverses habilitats motrius que inclou aquest

Más detalles

EL BÀSQUET 18 UNITAT

EL BÀSQUET 18 UNITAT EL BÀSQUET 18 UNITAT TOT VA COMENÇAR Al 1891 el professor d educació física James Naismith inventa un joc al gimnàs perquè els seus alumnes de la universitat YMCA de Springfield poguessin fer esport els

Más detalles

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE Autores: Andrea Lopez i Laia Uyà Curs: 1r ESO 1. INTRODUCCIÓ... 3 2. MARC TEÒRIC... 4 LA FORÇA... 4 LA VELOCITAT... 4 3. HIPÒTESIS...

Más detalles

1r nivell TÈCNIC D ESPORTS DE BASQUETBOL

1r nivell TÈCNIC D ESPORTS DE BASQUETBOL 1r nivell TÈCNIC D ESPORTS DE BASQUETBOL SISTEMES DE JOC RAFA GUTIERREZ Febrer Març 2009 CONSIDERACIONS PRÈVIES Què és la tècnica individual? Els fonaments tècnics Què és la tàctica individual? Decisions

Más detalles

Recomanacions ergonòmiques

Recomanacions ergonòmiques Pàg. 1 LLEGEIX la següent introducció, INCLINANT EL CAP Pàg. 2 Relaxació muscular de la ZONA CERVICAL Exercicis de coll Amb l objectiu de reduir la fatiga musculoesquelètica i, en especial, la tensió de

Más detalles

I Jornada de formació per al professorat d educació física. " El repte de l'ef avui" TALLER DE MALABARS

I Jornada de formació per al professorat d educació física.  El repte de l'ef avui TALLER DE MALABARS Departament d Educació Centre de Recursos Pedagògics del Tarragonès I Jornada de formació per al professorat d educació física " El repte de l'ef avui" 11.02.09 TALLER DE MALABARS DATA: 11/02/2009 Contingut:

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles

AVALUACIÓ: Inicial. MATERIAL: pilotes de handbol,

AVALUACIÓ: Inicial. MATERIAL: pilotes de handbol, CICLE: CS 5è UP: Mini handbol SESSIÓ: 1 Conèixer el nou joc esportiu adaptat: handbol / Familiarització amb la pilota de handbol. ESPAI Pista Explicació del que farem en aquesta UP: Mini handbol Escalfament:

Más detalles

APRENENTATGE DE LA TÈCNICA DELS MOVIMENTS BÀSICS Joan Rius Sant

APRENENTATGE DE LA TÈCNICA DELS MOVIMENTS BÀSICS Joan Rius Sant APRENENTATGE DE LA TÈCNICA DELS MOVIMENTS BÀSICS Joan Rius Sant Conèixer els rius de França es pot aprendre en qualsevol moment de la vida i saber-los no és significatiu. Llegir o sumar té un temps adient

Más detalles

HORARIS DELS ENTRENAMENTS 2015/2016

HORARIS DELS ENTRENAMENTS 2015/2016 HORARIS DELS ENTRENAMENTS 2015/2016 HORES DILLUNS DIMARTS DIMECRES DIJOUS DIVENDRES 17-18 H 18-19 H 19-20 H 20-21 H 21-22 H 22-23 H 23-24 H Aleví A Aleví B Aleví C A B Benjamí A Benjamí B Benjamí C Pre-benjamí

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

SERVEI DE MENJADOR ESCOLA TORRE BALLDOVINA

SERVEI DE MENJADOR ESCOLA TORRE BALLDOVINA SERVEI DE MENJADOR ESCOLA TORRE BALLDOVINA Benvolgudes famílies!! En aquest apartat us volem fer un resum de la dinàmica que realitzen els vostres fill i filles a l estona del menjador escolar, de 12:30

Más detalles

A les fotografies, diferents moments de l execució del cop.

A les fotografies, diferents moments de l execució del cop. P a u t e s g e n e r a l s p e r a t o t e l n i v e l l : Estireu-vos en els cops: màxima longitud del cos. Presa de dreta en V o presa lateral. Prepareu-vos bé, tant en la posició com tenint la raqueta

Más detalles

UD 3. Orientació en l espai i el temps

UD 3. Orientació en l espai i el temps UD 3. Orientació en l espai i el temps Àrea: psicomotricitat Curs: educació infantil Nº Sessions: 4 Objectius: - Orientar-se en l espai i mostrar nocions del temps. - Respectar les normes. - Adquirir l

Más detalles

La preparació física en sec per a les activitats subaquàtiques en apnea

La preparació física en sec per a les activitats subaquàtiques en apnea La preparació física en sec per a les activitats subaquàtiques en apnea Per què és necessària la P. F.? Millora les capacitats condicionals i conseqüentment el rendiment Disminució risc de patir malalties

Más detalles

Ignasi Duch i Gavaldà'2001 1

Ignasi Duch i Gavaldà'2001 1 Ignasi Duch i Gavaldà'2001 (natx1tgn@hotmail.es) 1 31.- Nom: El racó dels trastos. Terreny: Es fan 2 equips i es delimiten dues zones per a cada equip. Cada equip té 2 objectes per jugador (pilotes, cons,

Más detalles

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment)

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment) D21 4.7. Lleis de ewton (relacionen la força i el moviment) - Primera Llei de ewton o Llei d inèrcia QUÈ ÉS LA IÈRCIA? La inèrcia és la tendència que tenen el cossos a mantenirse en repòs o en MRU. Dit

Más detalles

TEMPS TIPUS D ACTIVITAT

TEMPS TIPUS D ACTIVITAT CICLE: CS 6è UP: Mini bàsquet SESSIÓ: 1 OBJECTIUS Familiaritzar-se amb les pilotes i cistelles de bàsquet / Iniciar els gestos tècnics bàsics. ESPAI pista TEMPS Explicació del que farem al llarg d aquesta

Más detalles

COMISSIÓ INCLUSIVA AFA LA FLOR DE MAIG

COMISSIÓ INCLUSIVA AFA LA FLOR DE MAIG COMISSIÓ INCLUSIVA AFA LA FLOR DE MAIG Tots som especials a la nostra manera, perquè no hi ha cap ésser humà estàndard o comú. Tots som diferents. Stephen W.Hawking Aquesta guia neix de la preocupació

Más detalles

Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA. 2. Quins dos tipus de resistència anaeròbica hi ha? Posa un exemple de cadascuna.

Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA. 2. Quins dos tipus de resistència anaeròbica hi ha? Posa un exemple de cadascuna. Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA Després de llegir els apunts sobre la resistència realitza les següents activitats: 1. Explica la diferència entre la resistència aeròbica

Más detalles

RONDO 3 X 1 AMB RECOLZAMENT (4 JUGADORS)

RONDO 3 X 1 AMB RECOLZAMENT (4 JUGADORS) RONDO 3 X 1 AMB RECOLZAMENT (4 JUGADORS) Es forma un quadre on es juga un 3 x 1. Els posseïdors de la pilota tenen un espai cadascú i poden jugar a 2 tocs. El jugador que té pilota sempre ha de tenir el

Más detalles

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON?

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? ESPORTS DE RAQUETA: EL BÀDMINTON Apunts 1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? Nivell 1r ESO El bàdminton és un esport d adversari que es juga en una pista separada per una xarxa. Es pot jugar individualment o per parelles,

Más detalles

ACTIVITATS D APRENENTATGE

ACTIVITATS D APRENENTATGE ACTIVITATS D APRENENTATGE 21 Activitat 1 Segur que alguna vegada has fet servir una cullera metàl lica per remenar la sopa que tens al foc. Si no ho has fet mai, fes-ho ara i respon les preguntes següents:

Más detalles

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos.

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. CÀNNABIS MÒDUL II ACTIVITAT 1 Fitxa 1.1 15 anys La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. La Agencia de Salud Pública de Cataluña

Más detalles

La Lluna, el nostre satèl lit

La Lluna, el nostre satèl lit F I T X A 3 La Lluna, el nostre satèl lit El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

BONS HÀBITS: TINC CURA DE MI MATEIX. Objectius EDUCACIÓ INFANTIL

BONS HÀBITS: TINC CURA DE MI MATEIX. Objectius EDUCACIÓ INFANTIL EDUCACIÓ INFANTIL Nivell: Educació Infantil Durada: 45 minuts. Material: Pintura de dits, mural o paper continu. BONS HÀBITS: TINC CURA DE MI MATEIX Objectius 1. Conscienciar els infants de la importància

Más detalles

L ESCALFAMENT. Educació física. Anna Solà Hernánedez. 4t ESO A. Curs 2011/12

L ESCALFAMENT. Educació física. Anna Solà Hernánedez. 4t ESO A. Curs 2011/12 L ESCALFAMENT Anna Solà Hernánedez Educació física 4t ESO A Curs 2011/12 L escalfament és un exercici físic previ a una activitat en la que es fa un esforç superior al normal. Posa en marxa el cos i és

Más detalles

No es sap qui és el creador de bàdminton però si es sap que es una versió moderna del battledore però aquest sembla ser més senzill i creat a la Xina

No es sap qui és el creador de bàdminton però si es sap que es una versió moderna del battledore però aquest sembla ser més senzill i creat a la Xina ÍNDEX Pàg. Història del Bàdminton i origen 1 Reglament 2,3 Part tècnica 4 Tàctica 5 Bibliografia 6 Historia del Bàdminton i origen No es sap qui és el creador de bàdminton però si es sap que es una versió

Más detalles

Ordinador 3... un cop d ull per dins!

Ordinador 3... un cop d ull per dins! Ordinador 3... un cop d ull per dins! FES UN TASTET, SENSE POR! Ara que el ratolí, el teclat, etc. no tenen cap secret per tu, descobrirem l ordinador per dins i com funciona. 1. Ja tens l ordinador obert,

Más detalles

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA INFORMACIÓ PER AL MESTRE El concepte d educació viària va molt més enllà de saber conduir un vehicle a partir dels catorze o dels divuit anys.

Más detalles

FITXA D EXERCICI. La pilota caçadora

FITXA D EXERCICI. La pilota caçadora La pilota caçadora 2 jugadors intentaran atrapar als seus companys tocant-los amb la pilota. Quan aquest jugadors estiguin en possessió de la pilota, no es podran moure, per tant, hauran de passar-se la

Más detalles

TIPUS D ACTIVITAT GRÀFIC OBSERVACIONS

TIPUS D ACTIVITAT GRÀFIC OBSERVACIONS CICLE: Mitjà UP: Llançaments i recepcions SESSIÓ: 1 Realització de manipulacions i conduccions amb pilotes AVALUACIÓ: inicial ESPAI: pista MÈTODE CD, AT MATERIAL: pilotes d escuma Tocar i parar amb pilotes.

Más detalles

CORDA I RITME 1.- BREU HISTÒRIA.

CORDA I RITME 1.- BREU HISTÒRIA. Apunts CORDA I RITME Nivell 2n ESO 1.- BREU HISTÒRIA. La corda és un joc que ha existit durant segles al llarg de tot el món. Conèixer exactament l origen de la corda és una mica difícil, però si que trobam

Más detalles

EDUCACIÓ FÍSICA. PRIMER de PRIMÀRIA EL COS: IMATGE I PERCEPCIÓ

EDUCACIÓ FÍSICA. PRIMER de PRIMÀRIA EL COS: IMATGE I PERCEPCIÓ EDUCACIÓ FÍSICA PRIMER de PRIMÀRIA - Experimentació amb el propi cos - Coneixement de les seves parts. - Experimentació de posibles formes de respiració. - Iniciació a la lateralitat. - Desenvolupament

Más detalles

INICIACIÓ DE PATINATGE ARTÍSTIC EN LLIURE INDIVIDUAL

INICIACIÓ DE PATINATGE ARTÍSTIC EN LLIURE INDIVIDUAL CIRCULAR INFORMATIVA CI-2017-16 INICIACIÓ DE PATINATGE ARTÍSTIC EN LLIURE INDIVIDUAL Per tal d anar-se adaptant a la nova filosofia del sistema ROLLART, es modifiquen les proves d iniciació del Lliure

Más detalles

Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU)

Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU) x = x 0 + v (t-t 0 ) si t 0 = 0 s x = x 0 + vt D4 Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU) Gràfica posició-temps Indica la posició del cos respecte el sistema de referència a mesura que passa el

Más detalles

Taller de creació de videojocs amb Scratch

Taller de creació de videojocs amb Scratch Taller de creació de videojocs amb Scratch Frank Sabaté i Carlota Bujons Escola Projecte Av. Tibidabo, 16. 08022 Barcelona Telèfon: 93 417 03 21 franksabate@gmail.com carlota.bujons@gmail.com 1. Descripció

Más detalles

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi Assumpció Huertas Valls, 24 d abril de 2013 CRISI Moltes empreses deixen de fer comunicació. Això

Más detalles

Iniciativa Legislativa Popular. per canviar la Llei de Dependència

Iniciativa Legislativa Popular. per canviar la Llei de Dependència Iniciativa Legislativa Popular per canviar la Llei de Dependència 1 Quin problema hi ha amb Llei de Dependència? La Llei de Dependència busca que les persones amb discapacitat i les persones molt grans

Más detalles

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON?

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? ESPORTS DE RAQUETA: EL BÀDMINTON Apunts Nivell 4t ESO 1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? El bàdminton és un esport d adversari que es juga en una pista separada per una xarxa. Es pot jugar individualment o per parelles,

Más detalles

Abans de passar a descriure les activitats en les que us podeu inscriure, cal que quedi clar que...

Abans de passar a descriure les activitats en les que us podeu inscriure, cal que quedi clar que... L AMPA de l Cubelles, l AMPA de l Les Vinyes i la Regidoria d Infància i ntut ( ) ens hem unit per oferir als i les joves de Cubelles una programació d activitats conjunta. Abans de passar a descriure

Más detalles

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants.

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. EXPERIÈNCIES AMB IMANTS Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. Els imants naturals, anomenats pedres imant o calamites, es coneixen des de fa uns 2500 anys i es troben

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

Espais lúdics i de salut 0-100

Espais lúdics i de salut 0-100 Espais lúdics i de salut 0-100 Quadre guia Tirador 7 9 Plataforma ovalada recta 10 Seient amb barra Plataforma inclinada 8 Pont de llistons mòbils 6 Textures i pinces 5 Rocker 4 11 Cargols grans 12 Barra

Más detalles

Una mica d història. Al 1921 el pare Millán introdueix el bàsquet a Espanya, primer a l Escola Pia de Sant Antoni (Barcelona)

Una mica d història. Al 1921 el pare Millán introdueix el bàsquet a Espanya, primer a l Escola Pia de Sant Antoni (Barcelona) EL BÀSQUET Una mica d història Al 1891 el professor d educació física James Naismith inventa un joc al gimnàs perquè els seus alumnes de la universitat YMCA de Springfield poguessin fer esport els dies

Más detalles

Ordinador un cop d ull per fora i agafa el ratolí!

Ordinador un cop d ull per fora i agafa el ratolí! Ordinador 1.1... un cop d ull per fora i agafa el ratolí! SENSE POR! Un ordinador és com una caixa d eines... Segons el què necessitis, pots treure n diferents eines per fer moltes coses útils: Així que...

Más detalles

Annex-1. Jocs. Joc: Atrapar amb pilota. Joc: La muralla o la xarxa

Annex-1. Jocs. Joc: Atrapar amb pilota. Joc: La muralla o la xarxa Joc: Atrapar amb pilota Joc: La muralla o la xarxa Un joc d agafar, però els nens que atrapen, ho fan amb una pilota a les mans. Si atrapen a algú li donen la pilota i ells ja no agafen. També es pot jugar

Más detalles

EXERCICIS GRUP LUMBAR

EXERCICIS GRUP LUMBAR ELS EXERCICIS DEL NIVELL MIG-ALT ES PODEN REALITZAR QUAN HAGIN MILLORAT ELS SÍMPTOMES I SEMPRE QUE NO PROVOQUIN DOLOR AL REALITZAR-LOS EXERCICIS GRUP LUMBAR 1. RESPIRACIÓ DIAFRAGMÀTICA Col loca t ajagut

Más detalles

Senior. Llibreta de:

Senior. Llibreta de: Senior Llibreta de: 1 Benvingut/a a la teva llibreta diària! Aquesta llibreta es per tu quan entrenis amb MeMotiva. Aquí trobaràs informació sobre la memòria de treball, coneixeràs cóm funciona l entrenament

Más detalles

Estudi d avaluació en tres contextos d aprenentatge de l anglès: Kids&Us, Educació Primària i Secundària.

Estudi d avaluació en tres contextos d aprenentatge de l anglès: Kids&Us, Educació Primària i Secundària. Estudi d avaluació en tres contextos d aprenentatge de l anglès: Kids&Us, Educació Primària i Secundària. Dra. Elsa Tragant Mestres, Professora Titular de Universitat Universitat de Barcelona Barcelona,

Más detalles

La Terra, el planeta on vivim

La Terra, el planeta on vivim F I T X A 2 La Terra, el planeta on vivim El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

AVALUACIÓ: Inicial. MATERIAL: pilotes raquetes. CICLE: CS UP: Raqueta SESSIÓ: 1 Familiarització amb la raqueta i la pilota de tenis

AVALUACIÓ: Inicial. MATERIAL: pilotes raquetes. CICLE: CS UP: Raqueta SESSIÓ: 1 Familiarització amb la raqueta i la pilota de tenis CICLE: CS UP: Raqueta SESSIÓ: 1 Familiarització amb la raqueta i la pilota de tenis Explicació del que farem en aquesta UP. Explicació de com s agafa la raqueta. Atrapar amb raqueta. Individual - Copejar

Más detalles

1.- Conec i tinc clars quins són els meus objectius en els diferents àmbits de la meva vida?

1.- Conec i tinc clars quins són els meus objectius en els diferents àmbits de la meva vida? L eina que presentem a continuació permet avaluar, amb un senzill qüestionari, el nivell d assoliment de la següent competència. Us facilitarà recomanacions per a millorar en el seu desenvolupament. planificació

Más detalles

BLOC ESPECÍFIC JOC I ESPORT ESPORTS INDIVIDUALS I COL LECTIUS

BLOC ESPECÍFIC JOC I ESPORT ESPORTS INDIVIDUALS I COL LECTIUS BLOC ESPECÍFIC JOC I ESPORT ESPORTS INDIVIDUALS I COL LECTIUS CLASSIFICACIÓ, CARACTERÍSTIQUES I APROXIMACIÓ TÈCNICO-TÀCTICA El concepte d esport és molt ampli L aparició dels esports van nèixer amb finalitats

Más detalles

cartes de verdures: cartes de panerola xarrupaire:

cartes de verdures: cartes de panerola xarrupaire: cartes de verdures: CA Autor: Jacques Zeimet Il lustracions: Rolf Vogt Disseny gràfic: Rolf Vogt Edició: Thorsten Gimmler 2008: SCHMIDT Spiele Número de jugadors: 2-6 Edat: a partir de 6 anys Durada de

Más detalles

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Què és una plataforma virtual de formació? És un espai de trobada entre alumnes i professors a través d Internet. Pot incloure activitats per als estudiants,

Más detalles

Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona

Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona 1 L oferta de la indústria L oferta de la indústria indica quina quantitat de producte

Más detalles

CONEIXEMENT: VARIETAT: MOTIVACIÓ: SEGURETAT: COMPROMÍS: RESULTATS:

CONEIXEMENT: VARIETAT: MOTIVACIÓ: SEGURETAT: COMPROMÍS: RESULTATS: ENTRENADOR PERSONAL ENTRENADOR PERSONAL L ENTRENADOR PERSONAL ÉS UN PROFESSIONAL AMB FORMACIÓ PER A PREPARAR PLANS D ENTRENAMENT ESPECÍFICS ADAPTATS ALS OBJECTIUS, CONDICIONS, CARACTERÍSTIQUES I NECESSITATS

Más detalles

Facilitar als alumnes l'accés al programari i dades de pràctiques que ara només tenen accessible a les aules d informàtica.

Facilitar als alumnes l'accés al programari i dades de pràctiques que ara només tenen accessible a les aules d informàtica. AULES VIRTUALS OBJECTIUS Facilitar als alumnes l'accés al programari i dades de pràctiques que ara només tenen accessible a les aules d informàtica. Per facilitar l accés entenem: - Que puguin accedir

Más detalles

Una analogia per a l àtom

Una analogia per a l àtom Una analogia per a l àtom Nivell a qui s adreça Temes Fonament Aquesta activitat està pensada per a alumnes de cursos de batxillerat o bé per a estudiants de 14-16 anys que ja han estudiat el tema de l

Más detalles

EL QUINZET GLOBAL EDUCACIÓ PRIMÀRIA VERSIÓ

EL QUINZET GLOBAL EDUCACIÓ PRIMÀRIA VERSIÓ El quinzet V ersió 2006 Sèries de rapidesa de càlcul mental - Primària EL QUINZET MÈTODEODE DE RAPIDESA DE CÀLCUL GLOBAL EDUCACIÓ PRIMÀRIA VERSIÓ 2006 El quinzet V ersió 2006 Sèries de rapidesa de càlcul

Más detalles

A.1 Dar una expresión general de la proporción de componentes de calidad A que fabrican entre las dos fábricas. (1 punto)

A.1 Dar una expresión general de la proporción de componentes de calidad A que fabrican entre las dos fábricas. (1 punto) e-mail FIB Problema 1.. @est.fib.upc.edu A. En una ciudad existen dos fábricas de componentes electrónicos, y ambas fabrican componentes de calidad A, B y C. En la fábrica F1, el porcentaje de componentes

Más detalles

CURS NIVELL I TÈCNIC D ESPORTS EN ATLETISME SALT AMB PERXA JULIOL 2016

CURS NIVELL I TÈCNIC D ESPORTS EN ATLETISME SALT AMB PERXA JULIOL 2016 CURS NIVELL I TÈCNIC D ESPORTS EN ATLETISME SALT AMB PERXA JULIOL 2016 BONS RESULTATS INTENTAR FER BON GRUP PARTS DEL CURS PRESENTACIÓ AVALUACIÓ OBJECTIUS GENERALS DEL CURS ASPECTES GENERALS SALT AMB PERXA

Más detalles

CURS NIVELL I TÈCNIC D ESPORTS EN ATLETISME SALT AMB PERXA JULIOL 2017

CURS NIVELL I TÈCNIC D ESPORTS EN ATLETISME SALT AMB PERXA JULIOL 2017 CURS NIVELL I TÈCNIC D ESPORTS EN ATLETISME SALT AMB PERXA JULIOL 2017 BONS RESULTATS INTENTAR FER BON GRUP PARTS DEL CURS PRESENTACIÓ AVALUACIÓ OBJECTIUS GENERALS DEL CURS ASPECTES GENERALS SALT AMB PERXA

Más detalles

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA Data: 7 de novembre de 2013 Lloc: aula A01 de l edifici G. M. de Jovellanos Hora d inici:

Más detalles

Sigui un carreró 1, d amplada A, que gira a l esquerra i connecta amb un altre carreró, que en direm 2, que és perpendicular al primer i té amplada a.

Sigui un carreró 1, d amplada A, que gira a l esquerra i connecta amb un altre carreró, que en direm 2, que és perpendicular al primer i té amplada a. ENUNCIAT: Sigui un carreró 1, d amplada A, que gira a l esquerra i connecta amb un altre carreró, que en direm 2, que és perpendicular al primer i té amplada a. Dos transportistes porten un vidre de longitud

Más detalles

Punt d èmfasi per Àrbitres

Punt d èmfasi per Àrbitres Punt d èmfasi per Àrbitres TT de Pretemporada 2016-17 Escola i Comitè d Àrbitres Federació Catalana de Basquetbol Aspectes a tractar 1. Anàlisi temporada 2015-16 2. Noves accions formatives 2016-17 3.

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

AnimaTic. Es poden veure els treballs dels nens a la web:

AnimaTic. Es poden veure els treballs dels nens a la web: 1 Crida oberta a la participació. Simpòsium Internacional. La innovació educativa contra les desigualtats és un projecte de docència AICLE (Aprenentatge Integrat de Llengües Estrangeres) en l'àrea de Visual

Más detalles

Índex de diapositives

Índex de diapositives Índex de diapositives Què en saps de? La construcció El mètode de projectes Pla de treball Diagrama del mètode de projectes L avaluació del projecte Activitat 2 La documentació Descripció i anàlisi del

Más detalles

Ordinador Continuem amb l ordinador i el ratolí però amb art!

Ordinador Continuem amb l ordinador i el ratolí però amb art! Ordinador 1.2... Continuem amb l ordinador i el ratolí però amb art! SENSE POR! Com vas poder veure a la primera sessió l ordinador no és tan difícil de fer anar... Només cal paciència i pràctica. Així

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius:

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius: UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments Objectius: Conèixer quin és l origen dels aliments. Veure els ingredients de diferents menús infantils. Informar-se sobre el valor energètic de diferents

Más detalles

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics.

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics. 2 ELS APARELLS DE COMANDAMENT Els aparells de comandament són elements presents en qualsevol circuit o instal lació i que serveixen per governar-los. En aparença, alguns aparells de comandament poden semblar

Más detalles

IES MARAGALL Barcelona

IES MARAGALL Barcelona ASSOCIACIO DE BARCELONA PER A L ESTUDI I L APRENENTATGE DE LES MATEMATIQUES ` IES MARAGALL Barcelona FEM MATEMÀTIQUES 2005. SEGONA FASE. 9-IV-05 NIVELL 1. SISÈ D EP PROVA INDIVIDUAL 1. En Carles col. lecciona

Más detalles

Oferim un mètode que desenvolupa les capacitats mentals dels nens mitjançant les atemàtiques i l'anglès utilitzant l'àbac

Oferim un mètode que desenvolupa les capacitats mentals dels nens mitjançant les atemàtiques i l'anglès utilitzant l'àbac Oferim un mètode que desenvolupa les capacitats mentals dels nens mitjançant les atemàtiques i l'anglès utilitzant l'àbac Per què KidsBrain? El mètode KidsBrain Mètode simple i efectiu Play, Learn and

Más detalles

El tresor de la reina Elisenda

El tresor de la reina Elisenda EI 4 Treballem la geometria al claustre del Monestir de Pedralbes Curs 2013-2014 Repte matemàtic al claustre del Monestir de Santa Maria de Pedralbes per a L objectiu de l activitat és descobrir formes

Más detalles

Atur a Terrassa (abril de 2010)

Atur a Terrassa (abril de 2010) Atur a Terrassa (abril de 2010) Índex Atur registrat Atur per sexe Atur per sector econòmic Atur per edats Atur per nivell formatiu Col lectiu immigrant Durada de l atur Durada de l atur per sexes Durada

Más detalles

CURSOS DE NATACIÓ 66 67

CURSOS DE NATACIÓ 66 67 CURSOS DE NATACIÓ 66 67 NADONS / LLAR D INFANTS EDUCACIÓ INFANTIL NADONS, del 4t mes fins als 30 mesos Activitat amb la mare o el pare a l aigua. És l oportunitat ideal per introduir el nen/a en el medi

Más detalles

Fa molts i molts anys, els dracs van existir. Eren bèsties ferotges, amb una pell molt dura i resistent, plena d escates per protegir-se dels seus

Fa molts i molts anys, els dracs van existir. Eren bèsties ferotges, amb una pell molt dura i resistent, plena d escates per protegir-se dels seus un drac llegenda de Fa molts i molts anys, els dracs van existir. Eren bèsties ferotges, amb una pell molt dura i resistent, plena d escates per protegir-se dels seus enemics. Tenien unes potes molt grosses,

Más detalles

Argumentació didàctica

Argumentació didàctica Argumentació didàctica Intervenció a les pràctiques a la Universitat de Leipzig Judit Alaball Solà 1. Context Caracterització del curs: Català II (nivell A2); tercera setmana del curs Caracterització de

Más detalles

JUGUEM A BALLAR Mª JOSÉ BOTELLA MIRÓ. IES FERRER I GUÀRDIA (VALENCIA) Mª PILAR MARTÍNEZ MARTÍ

JUGUEM A BALLAR Mª JOSÉ BOTELLA MIRÓ. IES FERRER I GUÀRDIA (VALENCIA) Mª PILAR MARTÍNEZ MARTÍ JUGUEM A BALLAR Mª JOSÉ BOTELLA MIRÓ IES FERRER I GUÀRDIA (VALENCIA) pepabo13@hotmail.com Mª PILAR MARTÍNEZ MARTÍ CEIP PRIMER MARQUÉS DEL TURIA (VALENCIA) pilarmartinezmarti@gmail.com RESUM: A partir del

Más detalles

Què és l origami? El pas a pas. La tècnica del plegatge. Els estampats. El vaixell de paper

Què és l origami? El pas a pas. La tècnica del plegatge. Els estampats. El vaixell de paper Animals de paper Què és l origami? El pas a pas L origami és l art de plegar paper. Normalment partim d un full quadrat que es va plegant fins a convertirse en una figura. Les possibilitats creatives que

Más detalles

TEMA 2: Divisibilitat Activitats

TEMA 2: Divisibilitat Activitats TEMA 2: Divisibilitat Activitats 1. 35 és múltiple de 5?. Raoneu la resposta 2. 48 és divisible per 6?. Raoneu la resposta 3. Completeu els deu primers múltiples de 8 8, 16,, 32,,,,,, 80 4. Quines de les

Más detalles

JOCS DE PROGRESSIÓ CAP A LA PILOTA VALENCIANA SESSIÓ PRÀCTICA JOC EDUCATIU I INICIACIÓ ESPORTIVA. Manel Reig

JOCS DE PROGRESSIÓ CAP A LA PILOTA VALENCIANA SESSIÓ PRÀCTICA JOC EDUCATIU I INICIACIÓ ESPORTIVA. Manel Reig JOCS DE PROGRESSIÓ CAP A LA PILOTA VALENCIANA SESSIÓ PRÀCTICA JOC EDUCATIU I INICIACIÓ ESPORTIVA Manel Reig AJUNTAT AMB ELS COMPANYS Formar grups Espai: lliure --- Nº de participants: il limitat Participació:

Más detalles

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES Camí DE SON CLADERA, 20-07009 Palma Tel. 971470774 Fax 971706062 e-mail: iesjuniperserra@educacio.caib.es Pàgina Web: http://www.iesjuniperserra.net/ ORIENTACIÓ

Más detalles

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 Comitè d Àrbitres Federació Catalana de Basquetbol Índex 1. Introducció 2. Motivació 3. Mètode 4. Objectius 5. Els mentors 6. Els mentoritzats 7. Els responsables

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 55 Activitat 1 Dels nombres següents, indica quins són enters. a) 4 b) 0,25 c) 2 d) 3/5 e) 0 f) 1/2 g) 9 Els nombres enters són: 4, 2, 0 i 9. Activitat 2 Si la

Más detalles

HORTA BELLUGA T. 16 i 17 de MARÇ del 2004.

HORTA BELLUGA T. 16 i 17 de MARÇ del 2004. HORTA BELLUGA T. 16 i 17 de MARÇ del 2004. VOCABULARI BÀSIC. Les bales, botxes. És un joc en el qual una bala (botxa) és impulsada amb el dit gros cap a altres bales, normalment intentant fer-les sortir

Más detalles

Propostes didàctiques d educació física. Annex-1. Jocs

Propostes didàctiques d educació física. Annex-1. Jocs Propostes didàctiques d educació física Annex-1. Jocs Joc: Seguir el rei Joc: La cadena Un nen més avançat que els altres fent diferents moviments o gestos que els seus companys han de repetir amb imitació.

Más detalles

EL RACÓ DEL BEE-BOT. Escola Sant Jordi. Vilanova i la Geltrú Curs

EL RACÓ DEL BEE-BOT. Escola Sant Jordi. Vilanova i la Geltrú Curs EL RACÓ DEL BEE-BOT Escola Sant Jordi. Vilanova i la Geltrú Curs 1015-1016 INTRODUCCIÓ Actualment l'ús la tecnologia està present en el nostre dia a dia. Diàriament utilitzem eines tecnològiques sense

Más detalles

El procés d envelliment de les persones Laura Coll i Planas 29 de maig del 2015

El procés d envelliment de les persones Laura Coll i Planas 29 de maig del 2015 El procés d envelliment de les persones Laura Coll i Planas 29 de maig del 2015 Envelliment en l entorn laboral? http://whqlibdoc.who.int/hq/2002/who_nmh_nph_02.8.pdf Envelliment Actiu (OMS, 2002) Procés

Más detalles

TEMA 5: ELS JOCS I ESPORTS ALTERNATIUS

TEMA 5: ELS JOCS I ESPORTS ALTERNATIUS TEMA 5: ELS JOCS I ESPORTS ALTERNATIUS Què són els jocs i esports alternatius? Tenen les següents característiques: Tenen un caràcter lúdic o recreatiu. Tenen regles simples. S'usen materials no convencionals.

Más detalles

1er Curs de Tècnics de fitness amb atenció a la discapacitat i la mobilitat reduïda Fundació Isidre Esteve-INFEC

1er Curs de Tècnics de fitness amb atenció a la discapacitat i la mobilitat reduïda Fundació Isidre Esteve-INFEC 2013 1er Curs de Tècnics de fitness amb atenció a la discapacitat i la mobilitat reduïda Fundació Isidre Esteve-INFEC usuario [Escribir el nombre de la compañía] 01/01/2013 Memòria del primer curs de:

Más detalles

APROFITAR PER FER TOTA MENA D ACTIVITATS FÍSIQUES:

APROFITAR PER FER TOTA MENA D ACTIVITATS FÍSIQUES: Benvolguts pares i alumnes, Hem acabat un nou curs, i ara ens toca gaudir d un temps i d uns espais molt diferents d allò que hem estat fent fins ara. S ha acabat la rutina diària d anar a l escola i comencen

Más detalles