PER QUÈ ÉS TÉ TANTA PRESSA A IMPLANTAR BOLÒNIA L ANY VINENT?

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "PER QUÈ ÉS TÉ TANTA PRESSA A IMPLANTAR BOLÒNIA L ANY VINENT?"

Transcripción

1 -1- Benvolguts i benvolgudes estudiants i estudiantes Desprès de la meva participació en el Consell d Estudiants de la Facultat del divendres 21 de novembre, he cregut adequat donar per escrit les respostes a les preguntes que em vau formular. Entenc que aquesta informació escrita pot ajudar a clarificar aspectes concrets que poden estar confosos i resto a la vostra disposició per contestar totes aquelles qüestions que afecten directament a la nostra Facultat i feu arribar al deganat. Rosa M. Pujol. Degana de la Facultat de Ciències de l Educació Novembre 2008 PER QUÈ ÉS TÉ TANTA PRESSA A IMPLANTAR BOLÒNIA L ANY VINENT? La gestació i desenvolupament del nou EEES no es una qüestió que hagi començat aquest curs o el curs passat. És un procés que es va començar a treballar ja fa nou anys i ha seguit els ritmes indicats per l Administració. El Procés de Bolònia es va iniciar el 1999, amb el propòsit d establir una Espai Europeu d Ensenyament Superior el Per tal de controlar-ne el procés i marcar prioritats, els països que hi participen s han anat reunint cada 2 anys (podeu llegir-ne els comunicats a Spanish.htm). Actualment afecta 45 països. En el cas espanyol, l any 2001, la Ley Orgánica 6/2001, de 21 de desembre, d Universitats, va encomanar la seva aplicació al Govern, el qual l ha anat desenvolupament mitjançant successius Reals Decrets. COM AFECTA BOLONIA A LA NOSTRA FACULTAT? Ens resulta beneficiós donat que possibilita fer realitat que les diplomatures de magisteri i educació social s equiparin en nombre de crèdits als altres estudis universitaris, una antiga reivindicació del sector educatiu. Ens ha permès reconvertir els doctorats existents en Màsters oficials, ampliar-ne el nombre i reduir-ne el preu del crèdit. A QUIN ANY S ACABARAN LES ACTUALS DIPLOMATURES DE ED. INFANTIL, ED. PRIMARIA I ED. SOCIAL, I LA LLICENCIATURA DE PEDAGOGIA? QUÈ PASSARÀ SI SE SUSPÈN UNA ASSIGNATURA D UN CURS QUE S EXTINGEIX? Les actuals diplomatures no s extingeixen fins al curs Com ha pasat en d altres canvis de Pla d Estudis, s han establert uns procediments per tal que l estudiantat pugui seguir els seus estudis actuals fins a l any establert. Copiem seguidament el que la memòria presentada per a la aprovació del títol explicita: Para aquellos estudiantes que deseen acabar las actuales diplomaturas (Maestro en Educación Física, Maestro en Educación Musical, Maestro en Educación Especial, Maestro en lengua Extranjera, Maestro en Educación Primaria, Maestro en Educación Infantil y Diplomado en Educación Social) o la licenciatura de Pedagogía de acuerdo con la estructura de implantación del nuevo Grado se ofrecerán dos convocatorias de examen por asignatura y curso en los dos cursos siguientes al curso de extinción.

2 -2- La docencia será tutorizada para estas dos convocatorias. Agotadas por los alumnos sin que se hubiesen superado las pruebas, quienes deseen continuar los estudios deberán seguirlos en el nuevo Grado de acuerdo con las adaptaciones previstas por la Universidad. S IMPLANTARAN DE COP TOTS ELS CURSOS DELS NOUS GRAUS? El curso s iniciarà el primer curs dels 4 nous Graus. El curso s iniciarà el segon curs. El curs el tercer curs. El curs el quart curs. COM ES PODRÀ PASSAR DEL PLA ANTIC AL NOU? La memòria presentada per a la aprovació del títol explicita: Se establecerán equivalencias de materias y asignaturas correspondientes a las diplomaturas y la licenciatura a extinguir con los nuevos Grados con el fin de favorecer la adaptación de aquellos estudiantes que lo deseen mediante los mecanismos siguientes: - Mediante equivalencias de asignaturas en aquellos casos en los que existe correspondencia en el peso relativo de las actividades dirigidas. - Mediante equivalencia de bloques de asignaturas en los casos en que existen diferencias de nomenclatura o número de créditos entre planes de estudio. - Mediante el estudio individualizado a cargo de profesores designados especialmente para la labor de tutoría en las adaptaciones. HI HAURÀ PROFESSORAT PER IMPARTIR ELS ACTUALS PLANS D ESTUDI, ELS NOUS GRAUS I L ATENCIÓ A L ALUMNAT QUE LI QUEDIN ASSIGNATURES DELS PLANS ANTICS QUAN AQUESTS S EXTINGEIXIN? L Equip Deganal està fent els càlculs per garantir en tots els casos la qualitat i l atenció de la docència. Un cop fet l estudi haurà de parlar-ho amb els Caps de Departament i d Unitats per veure la viabilitat i demanar, si es necessari, els recursos al Rectorat. QUINES MENCIONS HI HAURÀ EN ELS NOUS GRAUS? La memòria presentada per a la aprovació del títol explicita: Los estudiantes que deseen profundizar su formación en un ámbito específico podrán realizar en cuarto curso una Mención de 30 créditos. Además, los estudiantes también pueden escoger libremente 30 ECTS de entre la oferta de asignaturas optativas del Grado sin que ello les de opción a una mención. Los estudiantes que opten por ello podrán reconocer su participación en actividades deportivas, solidarias y de cooperación hasta un máximo de 6 créditos tal y como establece el Real Decreto 1393/2007. Los estudiantes también podrán completar su formación en un ámbito distinto y complementario al del título de Grado que cursa optando por una mención de entre las ofertadas por la propia universidad o bien un Minor en una Universidad Europea relacionado con el ejercicio de su profesión.

3 -3- Menciones propuestas para el Grado de Pedagogía - Mención de Gestor de la Formación en las Organizaciones - Mención de Orientación Educativa - Mención de Gestión de instituciones Educativas Menciones propuestas para el Grado de Educación Social - Mención de Educación de niños y jóvenes - Mención de Educación de adultos - Mención de Educación sociocomunitaria Menciones propuestas para el Grado de Educación Primaria - Mención de Educación Física - Mención de Educación Musical - Mención de Educación inclusiva - Mención de Lenguas Extranjeras - Mención de Ciencias Sociales. - Mención de Ciencias Experimentales. - Mención de Lenguas - Mención de Matemáticas - Mención de Educación Visual y Plástica Itinerarios propuestos para el Grado de Educación Infantil Los créditos correspondientes a las asignaturas optativas (18 ECTS) se han organizado en dos bloques: asignaturas optativas propias de la titulación que se distribuyen en tres itinerarios de formación avanzada con tres asignaturas cada itinerario y asignaturas optativas multiusos, comunes a las titulaciones de Educación y que pretenden que las estudiantes profundicen en aspectos básicos de la función educativa. Les directrius de la Orden Ministerial ECI/3854/2007, de 27 de desembre han fet recomanable l oferta d itineraris més que no pas de mencions. QUINS GUANYS TENIM PEL FET DE PASSAR DE SER MESTRES ESPECIALISTES A MESTRES GENERALISTES COM ES CONTEMPLA EN ELS NOUS GRAUS DE MAGISTERI? La qüestió respon a una polèmica molt antiga que ha generat postures diferenciades. Us transmeto un text que planteja el tema: Enseñar es un hecho de gran complejidad y requiere contemplar conocimientos que abarcan todas las áreas del saber. Evidentemente, es imposible que una persona sea especialista en todas ellas. En algunos países, para solucionar este problema, se ha optado por incluir, ya desde los primeros cursos, especialistas de cada área de conocimiento junto a un profesor o profesora tutor del grupo clase. Sin embargo, no hay nada que demuestre que a mayor especialización del profesorado se dé un aprendizaje más significativo en el alumnado. Por contra, la multiplicidad de profesorado tiene sus inconvenientes, especialmente en lo que se refiere a establecer vínculos afectivos con los escolares, (aspecto fundamental para el aprendizaje), y por la inseguridad que crea en éstos el hecho de tener que adaptarse, forzosa y simultáneamente, a distintas maneras de hacer.

4 -4- El gran problema de fondo no es la especialización del profesorado si bien no debe perderse de vista que para enseñar y estar al frente de la dinámica de un grupo clase hay que poseer una amplia cultura, tener muchos intereses y una gran capacidad para no dejar de aprender nunca. Siendo cierto que un maestro o una maestra de primaria no puede ser especialista en todas las materias, es imprescindible poseer una gran curiosidad por todos los campos del saber ya que ello puede permitir al profesorado percibir los valores culturales de la ciencia, así como su papel decisivo en la solución de problemas individuales y sociales. Extret de : Didàctica de las Ciencias en la Educación Primaria Ed. Sintesis, Madrid 2003 COM ES POT PORTAR A TERME LA METODOLOGIA QUE PROPOSA BOLÒNIA AMB GRUPS DE 100 ALUMNES? Des del Deganat partim de dos factors: - cal afavorir la qualitat de l ensenyament /aprenentatge - els nostres espais no admeten grups de 100 alumnes En aquests moments els grups de magisteri son de 50 / 60 alumnes, mentre que els grups de Pedagogia i Ed. Social giren al voltant dels 100 alumnes. La política de la Facultat és apostar que els grups de totes les titulacions es mantinguin de 50/60 alumnes. COM PODREM FER COMPATIBLE L ESTUDI I EL TREBALL? Adquirir les competències necessàries per professionalitzar-se i poder donar resposta als reptes socials, en el nou marc de l EEES exigeix una dedicació i una participació molt més activa per part dels estudiants. Això suposa una millora en el procés de formació. En el cas de la nostra Facultat l Equip Deganal està treballant per poder oferir un pla de conciliació dels estudis amb la vida laboral, cosa que implica entre d altres decisions una proposta d estudis de matí i tarda, i la planificació d una via lenta d estudis per assegurar que es puguin desenvolupar els mecanismes necessaris per enriquir les capacitats i aptituds de cada estudiant en un context d igualtat d oportunitats. Certament, aquests aspectes, com molts d altres, es basen en un pilar fonamental de tot el Pla, que consisteix en una adequada financiació, que inclogui beques i altres modalitats de suport. EL PREU DEL CRÈDIT DELS NOUS GRAUS SERÀ MÉS CAR QUE EL D ARA? El preu del crèdit el determina el Govern de cada Comunitat Autònoma, en el nostre cas la Generalitat de Catalunya i està subjecte a l augment del preu de la vida. Fins ara, el preu del crèdit de les titulacions que han fet pla pilot ha estat el mateix que el preu del crèdit de les titulacions que no han fet el pla pilot. QUIN SERÀ EL PREU DE LES MENCIONS DELS NOUS GRAUS?

5 -5- Els 30 ECTS que donen lloc a obtenir una Menció formen part dels estudis de Grau i tenen el mateix preu que els altres crèdits del grau. QUÈ PASSARÀ AMB LES OPOSICIONS DE MESTRE AMB ELS QUE NO SIGUIN ESPECIALISTES? La regulació de les oposicions es responsabilitat del Departament d Educació. La informació que tenim es que aprovada la LEC, el Departament haurà de regular de nou el sistema d oposicions. Sembla que té intenció de proposar només oposicions al cos de mestre de primària i al cos de mestre d infantil, de manera que estar en possessió de les actuals titulacions d especialista o de les mencions dels nous graus serà tan sols un mèrit per els concursos de trasllat. EL FET DE QUE ARA SURTIN GRADUATS SUPOSARÀ UNA DISMINUCIÓ DE SOU DONAT QUE NO SEREM LLICENCIATS? En el cas de treballar a l Administració Publica els sous venen determinats per llei en funció de la titulació d entrada. Els actuals diplomats en magisteri i educació social han d optar necessariament per les oposicions del nivell B i el fet de que en un futur siguin graduats no els perjudica en res; en tot cas està per veure si els pot beneficiar. Els actuals llicenciats en pedagogia poden optar per oposicions de nivell B o A. En un futur no està definides les equivalències, però en tot cas no es una qüestió que tingui res a veure amb Bolònia ja que depèn de la normativa de l Adminstració Publica. En el cas d optar per treballar en un organisme, institució o entitat privada, els sous venen establerts pels convenis de cada àmbit i pels tractes específics que es facin amb cada persona. COM QUEDEN DEFINIDES LES HORES DE DOCÈNCIA AMB LA IMPLANTACIÓ DE BOLÒNIA? Les activitats formatives dels estudiants queden definides en 4 tipologies : L activitat dirigida: respon a una programació horària predeterminada amb presència d un professor i es desenvolupa en grup (classes teòriques, pràctiques a l aula, problemes, pràctiques de laboratori, activitat docent en sortides de camp, sessions metodològiques o instrumentals vinculades al treball de fi de grau,...). Suposen unes 500 hores (33% del total del temps de l estudiant, amb uns marges de desviació entre el 25% (= 375 hores) i el 35% (= 525 hores). En el cas de la nostra facultat hem fet els calculs basant-nos en el 35%. L activitat autònoma: respon a l organització autònoma de l estudiant en base a les pautes i orientacions donades pel professorat. Pot ser individual o en grup (estudi, consultes bibliogràfiques o documentals, treballs de curs, consultes al tutor o al professor, campus virtual...). Suposa un mínim de 750 hores (50% del total del temps de l estudiant) L activitat supervisada: tot i poder desenvolupar-se de manera autònoma, requereix la supervisió més o menys puntual d un professor (pràcticum i pràctiques externes, treball de fi de grau, sortides a museus, audicions,...).

6 -6- Comporta un màxim de 250 hores L activitat d avaluació: inclou activitats d avaluació continuada, realització de proves concretes (exàmens, presentacions...) i pot superposar-se amb activitats autònomes (p. ex., treballs de curs) o supervisades (p. ex., pràctiques externes o treball fi de grau). Suposa un màxim 75 hores (5% del total del temps de l estudiant). PER QUÈ L ESTUDIANT HA DE PAGAR ELS CRÈDITS DE TREBALL AUTÒNOM SI NO REP CLASSE? Totes les tipologies d activitats esmentades en el punt anterior requereixen una intervenció concreta del professorat que en té la responsabilitat de fer el plantejament i el seguiment adequat per la millor formació de l alumnat amb el cost corresponent que això suposa. QUI POT OPTAR A UN MÀSTER, A UN POSTGRAU I A UN DOCTORAT? Actualment per optar a un Màster i a un Doctorat s ha de ser llicenciat. Per optar a un Postgrau es pot ser llicenciat o diplomat. Amb la implantació del nou EEES per optar a un Màster s ha de ser graduat i per optar al doctorat, cal haver fet un Màster. En el cas dels Postgraus es indiferent ésser llicenciat, graduat o diplomat. QUINS MÀSTERS S OFEREIXEN A LA NOSTRA FACULTAT? A la nostra Facultat tenim actualment 9 màsters (8 oficials i 1 propi; vegeu més endavant). Alguns d ells provenen dels antics estudis de doctorat La Facultat continua oferint dos postgraus al que tenen accés els actuals diplomats: Postgrau de Mediació i Postgrau de pedagogia terapèutica AMB BOLÒNIA, EL PREU DELS MÀSTERS ES MÉS CAR? Cal distingir entre màsters oficials i propis. Els màsters oficials (8 de 9, a la nostra Facultat) es regulen per preus fixos i iguals per a tots; els propis regulen el seu preu individualment. Per als màsters oficials, el preu del crèdit és 29,88 euros, més barat, per cert, que el preu del crèdit dels antics doctorats. Si BOLÒNIA SUPOSA FER CONVENIS AMB EMPRESES, AIXÒ NO IMPLICA VENDRE S AL MERCAT? En el cas de la nostra Facultat la majoria de convenis es fan amb Administracions Públiques. Responen a iniciatives, sovint conjuntes, per donar respostes a demandes socials relacionades amb l educació i sempre orientades a afavorir a l alumnat. Una política que es pensa mantenir. En aquests moments, per exemple, el conveni signat amb el Departament de Justícia permet un abaratiment important del Postgrau de Mediació i el signat amb el Departament d Educació possibilita un abaratiment del Postgrau de pedagogia terapèutica

7 -7-

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials.

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials. ORDRE BSF/127/2012, de 9 de maig, per la qual s'actualitzen el cost de referència, el mòdul social i el copagament, així com els criteris funcionals de les prestacions de la Cartera de Serveis Socials

Más detalles

10.1. JUSTIFICACIÓN DEL CRONOGRAMA DE IMPLANTACIÓN DE LA TITULACIÓN. El nuevo plan se implantará progresivamente a partir del año académico 2010-

10.1. JUSTIFICACIÓN DEL CRONOGRAMA DE IMPLANTACIÓN DE LA TITULACIÓN. El nuevo plan se implantará progresivamente a partir del año académico 2010- 10. CALENDARIO DE IMPLANTACIÓN Curso de implantación de la titulación: 2010-2011 10.1. JUSTIFICACIÓN DEL CRONOGRAMA DE IMPLANTACIÓN DE LA TITULACIÓN 2011: El nuevo plan se implantará progresivamente a

Más detalles

SOL LICITUD DE BECA PREDOCTORAL UIC CONVOCATÒRIA 2015

SOL LICITUD DE BECA PREDOCTORAL UIC CONVOCATÒRIA 2015 Dades d identificació de la persona sol licitant / Datos de identificación de la persona solicitante Nom / Nombre Primer cognom / Primer apellido Segon cognom / Segundo apellido Tipus identificador / Tipo

Más detalles

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE.

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. 1. Quart curs d ESO. A 4t d'eso, sol licitem dues matèries diferenciades: Economia de 4t d'eso, com a matèria orientadora

Más detalles

194 Beques 'Santander CRUE CEPYME Pràctiques en Empresa' per a estudiants de la Universitat de València Curs 2012/2013

194 Beques 'Santander CRUE CEPYME Pràctiques en Empresa' per a estudiants de la Universitat de València Curs 2012/2013 194 Beques 'Santander CRUE CEPYME Pràctiques en Empresa' per a estudiants de la Universitat de València Curs 2012/2013 OBJECTIUS Promoure la realització de pràctiques entre els estudiants de la Universitat

Más detalles

MÁSTER EN PROFESORADO DE EDUCACIÓN SECUNDARIA

MÁSTER EN PROFESORADO DE EDUCACIÓN SECUNDARIA MÁSTER EN PROFESORADO DE EDUCACIÓN SECUNDARIA PREGUNTAS FRECUENTES PREINSCRIPCIÓN Y ADMISIÓN... 1 QUÉ ES EL MÁSTER EN PROFESORADO DE EDUCACIÓN SECUNDARIA?... 1 QUÉ TITULACIÓN ES NECESARIA PARA TENER ACCESO?...

Más detalles

10.1. JUSTIFICACIÓN DEL CRONOGRAMA DE IMPLANTACIÓN DE LA TITULACIÓN. El nuevo plan se implantará progresivamente a partir del año académico 2010-

10.1. JUSTIFICACIÓN DEL CRONOGRAMA DE IMPLANTACIÓN DE LA TITULACIÓN. El nuevo plan se implantará progresivamente a partir del año académico 2010- MAGISTERIO DE 10. CALENDARIO DE IMPLANTACIÓN Curso de implantación de la titulación: 2010-2011 10.1. JUSTIFICACIÓN DEL CRONOGRAMA DE IMPLANTACIÓN DE LA TITULACIÓN 2011: El nuevo plan se implantará progresivamente

Más detalles

INFORME DE SEGUIMENT DEL GRAU EN PSICOLOGIA (CURS 2009-2010)

INFORME DE SEGUIMENT DEL GRAU EN PSICOLOGIA (CURS 2009-2010) INFORME DE SEGUIMENT DEL GRAU EN PSICOLOGIA (CURS 2009-2010) Informe de seguimiento del Grado en Psicología (Curso 2009-2010) Departament de Psicologia Barcelona, abril 2011 PRESENTACIÓ DE LA TITULACIÓ

Más detalles

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Què és una plataforma virtual de formació? És un espai de trobada entre alumnes i professors a través d Internet. Pot incloure activitats per als estudiants,

Más detalles

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES Camí DE SON CLADERA, 20-07009 Palma Tel. 971470774 Fax 971706062 e-mail: iesjuniperserra@educacio.caib.es Pàgina Web: http://www.iesjuniperserra.net/ ORIENTACIÓ

Más detalles

ANEXO 10. Apartado 10. 10.1. Cronograma de Implantación. 10.2. Procedimiento de Adaptación. 10.3. Enseñanzas que se Extinguen

ANEXO 10. Apartado 10. 10.1. Cronograma de Implantación. 10.2. Procedimiento de Adaptación. 10.3. Enseñanzas que se Extinguen ANEXO 10 Apartado 10 10.1. Cronograma de Implantación 10.2. Procedimiento de Adaptación 10.3. Enseñanzas que se Extinguen APARTADO 10 10.1. Cronograma de Implantación Calendario de implantación de la titulación

Más detalles

BOLETÍN OFICIAL DEL ESTADO UNIVERSIDADES

BOLETÍN OFICIAL DEL ESTADO UNIVERSIDADES Núm. 30 Jueves 4 de febrero de 201 Sec. III. Pág. 9388 III. OTRAS DISPOSICIONES UNIVERSIDADES 1120 Resolución de 14 de enero de 201, de la Universidad a Distancia de Madrid, por la que se publica el plan

Más detalles

Calendario académico administrativo

Calendario académico administrativo Calendario académico administrativo 1. Acceso y admisión a la Universidad 1.2. Pruebas de acceso a la universidad y preinscripción universitaria (*) Preinscripción junio Del 02.06 al 03.07.2015 Celebración

Más detalles

CONVERGENCIA EN EL ESPACIO EUROPEO DE EDUCACION SUPERIOR (EEES)

CONVERGENCIA EN EL ESPACIO EUROPEO DE EDUCACION SUPERIOR (EEES) CONVERGENCIA EN EL ESPACIO EUROPEO DE EDUCACION SUPERIOR (EEES) La Convergencia en el EEES supone la adaptación de los títulos universitarios al Proceso de Bolonia, con el fin de conseguir una homologación

Más detalles

FORMACIÓN PROFESIONAL

FORMACIÓN PROFESIONAL GUÍA INFORMATIVA I.E.S. González Allende (Toro). Departamento de Orientación. Curso 2014-2015 PARA LA ELECCIÓN ACADÉMICA Y PROFESIONAL AL FINALIZAR LA EDUCACIÓN SECUNDARIA OBLIGATORIA FORMACIÓN PROFESIONAL

Más detalles

INFORME DE SEGUIMENT DEL CURS 2010-2011 INFORME DE SEGUIMIENTO DEL CURSO 2010-2011

INFORME DE SEGUIMENT DEL CURS 2010-2011 INFORME DE SEGUIMIENTO DEL CURSO 2010-2011 GRAU EN PSICOLOGIA GRADO EN PSICOLOGÍA INFORME DE SEGUIMENT DEL CURS 2010-2011 INFORME DE SEGUIMIENTO DEL CURSO 2010-2011 Departament de Psicologia i Ciències de l'educació Barcelona, maig 2012 2 PRESENTACIÓ

Más detalles

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos.

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. CÀNNABIS MÒDUL II ACTIVITAT 1 Fitxa 1.1 15 anys La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. La Agencia de Salud Pública de Cataluña

Más detalles

CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA.

CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA. CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA Curs 2016 2017 PREAMBUL Aquest calendari estableix de manera molt clara l

Más detalles

4.5.1.- DESCRIPCIÓN DEL TITULO 4.5.2.- JUSTIFICACIÓN

4.5.1.- DESCRIPCIÓN DEL TITULO 4.5.2.- JUSTIFICACIÓN 4.5. Curso de adaptación para titulados Diplomada/o Maestro en las especialidades de Educación Infantil, Educación Primaria, Educación Especial, Lengua Extranjera, Educación Física y Educación Musical.

Más detalles

Curso de adaptación. VerificaMemoriaGrado011208V2. UVa

Curso de adaptación. VerificaMemoriaGrado011208V2. UVa en Logopedia Real Decreto 19/2007, de 29 de octubre, por el que se establece la ordenación de las enseñanzas universitarias Curso de adaptación. A) DESCRIPCIÓN DEL PUENTE O DE ADAPTACIÓN Modalidad de enseñanza

Más detalles

En dicha normativa se establecen dos tipos de Prácticas Externas (PE):

En dicha normativa se establecen dos tipos de Prácticas Externas (PE): NORMATIVA PARA EL DESARROLLO DE LAS PRÁCTICAS EXTERNAS CURRICULARES EN EL GRADO EN BIOLOGIA DE LA UNIVERSIDAD DE LA LAGUNA (Aprobada en Junta de Sección del 25 de julio de 2014) 1. PREÁMBULO En el titulo

Más detalles

Resum. Situació acadèmica i professional inicial. Situació acadèmica i professional inicial 13/01/2012. Diplomatura en Fisioteràpia (RD2965/1980)

Resum. Situació acadèmica i professional inicial. Situació acadèmica i professional inicial 13/01/2012. Diplomatura en Fisioteràpia (RD2965/1980) Resum Grau en Fisioteràpia: implicacions i reptes de la nova titulació Iosune Salinas Bueno Sotsdirectora de l Escola Universitària d Infermeria i Fisioteràpia Cap d estudis de Fisioteràpia 16 de desembre

Más detalles

ANNEX Pla d estudis conduent a l obtenció del Grau en Mestre o Mestra d Educació Primària per la Universitat Jaume I

ANNEX Pla d estudis conduent a l obtenció del Grau en Mestre o Mestra d Educació Primària per la Universitat Jaume I Universitat Jaume I RESOLUCIÓ de de maig de 03, de la Universitat Jaume I de Castellón, per la qual es publica la modificació del pla d estudis de Graduat o Graduada en Mestre o Mestra d Educació Primària.

Más detalles

MINISTERIO DE EDUCACIÓN, POLÍTICA SOCIAL Y DEPORTE SECRETARIA DE ESTADO DE EDUCACIÓN Y FORMACIÓN

MINISTERIO DE EDUCACIÓN, POLÍTICA SOCIAL Y DEPORTE SECRETARIA DE ESTADO DE EDUCACIÓN Y FORMACIÓN Proyecto de Real Decreto por el que se definen las condiciones de formación para el ejercicio de la docencia en la educación secundaria obligatoria, el bachillerato, la formación profesional y las enseñanzas

Más detalles

Sistemas de evaluación alternativos (experiencia piloto EEES-Derecho-UCA) 1

Sistemas de evaluación alternativos (experiencia piloto EEES-Derecho-UCA) 1 Sistemas de evaluación alternativos (experiencia piloto EEES-Derecho-UCA) 1 Julio V. Gavidia Sánchez Coordinador EEES Facultad de Derecho Universidad de Cádiz 1 Ponencia presentada al II Congreso de innovación

Más detalles

PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA

PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA Introducció El Pla d acció tutorial consisteix en una gestió de la formació integral de l alumnat que es du a terme mitjançant tutories. En particular, es

Más detalles

-Establecer las bases pedagógicas, psicológicas y sociológicas de la Educación Especial.

-Establecer las bases pedagógicas, psicológicas y sociológicas de la Educación Especial. 1. Título: Las necesidades educativas especiales en el aula (2ª Edición). Curso Ref.40 2. Descripción: Este curso profundiza en el ámbito de las necesidades educativas especiales, la educación especial

Más detalles

NORMATIVA REGULADORA DE LA OFERTA DE ASIGNATURAS Y ACTIVIDADES TRANSVERSALES EN LAS TITULACIONES DE GRADO

NORMATIVA REGULADORA DE LA OFERTA DE ASIGNATURAS Y ACTIVIDADES TRANSVERSALES EN LAS TITULACIONES DE GRADO El Consejo de Gobierno en la sesión ordinaria de 26 de febrero de 2009 acordó aprobar la Normativa para la implantación de oferta de asignaturas transversales y optativas. NORMATIVA REGULADORA DE LA OFERTA

Más detalles

PREGUNTAS FRECUENTES (FAQs) SOBRE LOS TÍTULOS DE GRADO DE LA FACULTAD DE EDUCACIÓN

PREGUNTAS FRECUENTES (FAQs) SOBRE LOS TÍTULOS DE GRADO DE LA FACULTAD DE EDUCACIÓN PREGUNTAS FRECUENTES (FAQs) SOBRE LOS TÍTULOS DE GRADO DE LA FACULTAD DE EDUCACIÓN 1. Qué es el título de Grado? 2. Cuánto duran los estudios de Grado? 3. Qué es el crédito ECTS? 4. Es necesario realizar

Más detalles

CALENDARIO DE IMPLANTACIÓN

CALENDARIO DE IMPLANTACIÓN CALENDARIO DE IMPLANTACIÓN 1 Cronograma de implantación del título. La implantación del Título de Grado de Educación por la Universidad de Valladolid se realizará a, en los s especificados en el cronograma

Más detalles

CENTRO PANAMERICANO DE ESTUDIOS SUPERIORES

CENTRO PANAMERICANO DE ESTUDIOS SUPERIORES Maestría en Educación CENTRO PANAMERICANO DE ESTUDIOS SUPERIORES CEPES Presentación H oy en día cada vez más la sociedad en general, y del conocimiento en particular, plantea demandas educativas nuevas

Más detalles

Titulació Tipus Curs Semestre. 4313410 Reptes de la Filosofia Contemporània OB 0 A

Titulació Tipus Curs Semestre. 4313410 Reptes de la Filosofia Contemporània OB 0 A Treball de Fi de Màster 2013/2014 Codi: 42537 Crèdits: 12 Titulació Tipus Curs Semestre 4313410 Reptes de la Filosofia Contemporània OB 0 A Professor de contacte Nom: Marta Tafalla González Correu electrònic:

Más detalles

ITINERARIO CURRICULAR CONCRETO. GRADO EN EDUCACIÓN PRIMARIA

ITINERARIO CURRICULAR CONCRETO. GRADO EN EDUCACIÓN PRIMARIA INFORMACIÓN GENERAL ITINERARIO CURRICULAR CONCRETO. GRADO EN EDUCACIÓN PRIMARIA La Universidad de Huelva oferta un Itinerario Curricular Concreto con el objetivo de permitir a los/as actuales Maestros/as

Más detalles

A.1 Dar una expresión general de la proporción de componentes de calidad A que fabrican entre las dos fábricas. (1 punto)

A.1 Dar una expresión general de la proporción de componentes de calidad A que fabrican entre las dos fábricas. (1 punto) e-mail FIB Problema 1.. @est.fib.upc.edu A. En una ciudad existen dos fábricas de componentes electrónicos, y ambas fabrican componentes de calidad A, B y C. En la fábrica F1, el porcentaje de componentes

Más detalles

MÀSTER UNIVERSITARI EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA MÁSTER UNIVERSITARIO EN GESTIÓN ADMINISTRATIVA

MÀSTER UNIVERSITARI EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA MÁSTER UNIVERSITARIO EN GESTIÓN ADMINISTRATIVA MÀSTER UNIVERSITARI EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA MÁSTER UNIVERSITARIO EN GESTIÓN ADMINISTRATIVA INFORME DE SEGUIMENT DEL CURS 2012-2013 INFORME DE SEGUIMIENTO DEL CURSO 2012-2013 Departament de Dret i Ciències

Más detalles

ENQUESTA DE SATISFACCIÓ DE GRADUATS I GRADUADES

ENQUESTA DE SATISFACCIÓ DE GRADUATS I GRADUADES ENQUESTA DE SATISFACCIÓ DE GRADUATS I GRADUADES Data: Desembre 2014 SUMARI 0. DADES D IDENTIFICACIÓ... 3 1. VALORACIÓ GLOBAL DE LA TITULACIÓ... 5 2 Enquesta de satisfacció de graduats i graduades 0. DADES

Más detalles

Sessió Informativa GRAU D'ENGINYERIA INFORMÀTICA DOBLE ITINERARI ENG. INFORMÀTICA I MATEMÀTIQUES. Facultat Matemàtiques i Informàtica

Sessió Informativa GRAU D'ENGINYERIA INFORMÀTICA DOBLE ITINERARI ENG. INFORMÀTICA I MATEMÀTIQUES. Facultat Matemàtiques i Informàtica Sessió Informativa GRAU D'ENGINYERIA INFORMÀTICA DOBLE ITINERARI ENG. INFORMÀTICA I MATEMÀTIQUES Facultat Matemàtiques i Informàtica Eloi Puertas i Prats 13 de Juliol 2017 Organització Facultat Espais

Más detalles

I. DISPOSICIONES Y ACUERDOS DE LOS ÓRGANOS DE GOBIERNO DE LA UNIVERSIDAD COMPLUTENSE.

I. DISPOSICIONES Y ACUERDOS DE LOS ÓRGANOS DE GOBIERNO DE LA UNIVERSIDAD COMPLUTENSE. I. DISPOSICIONES Y ACUERDOS DE LOS ÓRGANOS DE GOBIERNO DE LA UNIVERSIDAD COMPLUTENSE. I.2. Consejo de Gobierno I.2.1. Vicerrectorado de Estudios REGLAMENTO PARA LA OBTENCIÓN DE CRÉDITOS DE LIBRE ELECCIÓN

Más detalles

Grado de Maestro en Educación Primaria. E.U. de Magisterio de Zamora. Universidad de Salamanca. Calendario de Implantación

Grado de Maestro en Educación Primaria. E.U. de Magisterio de Zamora. Universidad de Salamanca. Calendario de Implantación . Grado de Maestro en Educación Primaria. E.U. de Magisterio de Zamora. Universidad de Salamanca. Calendario de Implantación La implantación del Título de Grado de Maestro/a en Educación Primaria por la

Más detalles

Competencias Profesionales del Ingeniero de Informática en la universidad.

Competencias Profesionales del Ingeniero de Informática en la universidad. G R A D O I N G E N I E R Í A I N F O R M Á T I C A del Ingeniero de Informática en la universidad. Estudiante: Goizargi Zumelzu Consultor: Neus Heras Navarro Junio de 2013 1 ÍNDICE Capítulo 1: Introducción

Más detalles

Consejo de Ministros El Gobierno aprueba los Reales Decretos que regulan la PGB y el acceso a la Universidad

Consejo de Ministros El Gobierno aprueba los Reales Decretos que regulan la PGB y el acceso a la Universidad Ministerio de Educación, Cultura y Deporte Consejo de Ministros El Gobierno aprueba los Reales Decretos que regulan la PGB y el acceso a la Universidad La Prueba General de Bachillerato (PGB) se realizará

Más detalles

1https://docs.google.com/document/d/1qt6W_ODZAronFmw8uZ2zTozq8KbumG4yOc5IKh ANhyk/edit

1https://docs.google.com/document/d/1qt6W_ODZAronFmw8uZ2zTozq8KbumG4yOc5IKh ANhyk/edit 15 IN WINCHESTER Al 2010 fruit d una estada de recerca a la Universitat de Winchester vam formalitzar un conveni Erasmus que ha permès durant aquests 5 anys intercanvis entre professorat i estudiantat

Más detalles

DOSSIER PER DONAR D ALTA CITA PRÈVIA A TRAVÉS D EVIA

DOSSIER PER DONAR D ALTA CITA PRÈVIA A TRAVÉS D EVIA DOSSIER PER DONAR D ALTA CITA PRÈVIA A TRAVÉS D EVIA A l EVIA s ha creat dins el mòdul de matrícula un apartat nou que tracta de la cita prèvia d automatrícula: Dins aquesta carpeta podem trobar dos eines:

Más detalles

MÀSTER UNIVERSITARI EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA MÁSTER UNIVERSITARIO EN GESTIÓN ADMINISTRATIVA

MÀSTER UNIVERSITARI EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA MÁSTER UNIVERSITARIO EN GESTIÓN ADMINISTRATIVA MÀSTER UNIVERSITARI EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA MÁSTER UNIVERSITARIO EN GESTIÓN ADMINISTRATIVA INFORME DE SEGUIMENT DEL CURS 2010-2011 INFORME DE SEGUIMIENTO DEL CURSO 2010-2011 Departament de Dret i Ciències

Más detalles

BOLETÍN OFICIAL DE LA COMUNIDAD DE MADRID I. COMUNIDAD DE MADRID. A) Disposiciones Generales. Consejería de Educación

BOLETÍN OFICIAL DE LA COMUNIDAD DE MADRID I. COMUNIDAD DE MADRID. A) Disposiciones Generales. Consejería de Educación Pág. 42 MARTES 24 DE MAYO DE 2011 I. COMUNIDAD DE MADRID A) Disposiciones Generales Consejería de Educación 2 ORDEN 1555/2011, de 15 de abril, por la que se regula el régimen de enseñanza a distancia para

Más detalles

ACORD AMB EL BANC DE SABADELL: Internacionalització - Ofertes

ACORD AMB EL BANC DE SABADELL: Internacionalització - Ofertes VA-02-13 ACORD AMB EL BANC DE SABADELL: Internacionalització - Ofertes Hem renovat l acord de col laboració amb el Banc de Sabadell, soci-col laborador d AEBALL / UPMBALL. El Banc de Sabadell és una entitat

Más detalles

Itinerario de Adaptación al. Grado en Ingeniería Informática. Por la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria

Itinerario de Adaptación al. Grado en Ingeniería Informática. Por la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria Itinerario de Adaptación al Grado en Ingeniería Informática Por la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria 1.- DESCRIPCIÓN DEL TÍTULO Las actuales titulaciones que se imparten de grado medio (Ingeniería

Más detalles

ORDENACIÓN DE LAS TITULACIONES UNIVERSITARIAS EN EL ESPACIO EUROPEO DE EDUCACIÓN SUPERIOR (EEES) PLAN / PROCESO DE BOLONIA

ORDENACIÓN DE LAS TITULACIONES UNIVERSITARIAS EN EL ESPACIO EUROPEO DE EDUCACIÓN SUPERIOR (EEES) PLAN / PROCESO DE BOLONIA ORDENACIÓN DE LAS TITULACIONES UNIVERSITARIAS EN EL ESPACIO EUROPEO DE EDUCACIÓN SUPERIOR (EEES) PLAN / PROCESO DE BOLONIA Rafael Martos Montes Director del Secretariado de Convergencia Europea http://www.ujaen.es/serv/viceees/convergencia/

Más detalles

TFGs d oferta pública i concertats:

TFGs d oferta pública i concertats: Guia ràpida per a donar d'alta un TFG/TFM A continuació es detalla una guia ràpida per a donar d alta un TFG, el procediment a seguir dependrà del tipus de TFG TFGs d oferta pública i concertats: Els passos

Más detalles

8. RESULTADOS PREVISTOS

8. RESULTADOS PREVISTOS 8. RESULTADOS PREVISTOS Para determinar las tasas de graduación, eficiencia y abandono es recomendable partir de los resultados obtenidos en los últimos años: E.U. de Magisterio de Guadalajara. Tasa de

Más detalles

Máster de Gestión cultural UOC-UdG

Máster de Gestión cultural UOC-UdG Máster de Gestión cultural UOC-UdG Descripción del máster El máster de Gestión cultural UOC-UdG es un programa que ofrecen conjuntamente la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) y la Universidad de Gerona

Más detalles

UNIVERSIDAD POLITÉCNICA DE VALENCIA XXIV SEMINARIO INTERUNIVERSITARIO DE TEORÍA DE LA EDUCACIÓN "EL ESPACIO EUROPEO DE EDUCACIÓN SUPERIOR" ADDENDA

UNIVERSIDAD POLITÉCNICA DE VALENCIA XXIV SEMINARIO INTERUNIVERSITARIO DE TEORÍA DE LA EDUCACIÓN EL ESPACIO EUROPEO DE EDUCACIÓN SUPERIOR ADDENDA UNIVERSIDAD POLITÉCNICA DE VALENCIA XXIV SEMINARIO INTERUNIVERSITARIO DE TEORÍA DE LA EDUCACIÓN "EL ESPACIO EUROPEO DE EDUCACIÓN SUPERIOR" Valencia. Noviembre de 2005 ADDENDA Este documento está sujeto

Más detalles

ESTADÍSTICA PARA FINANZAS Y SEGUROS

ESTADÍSTICA PARA FINANZAS Y SEGUROS ESTADÍSTICA PARA FINANZAS Y SEGUROS Grado en Administración y Dirección de Empresas Grado en Contabilidad y Finanzas Universidad de Alcalá Curso Académico 2014/2015 Tercer Curso Segundo Cuatrimestre GUÍA

Más detalles

ESO y Bachillerato. Curso 2011-2012

ESO y Bachillerato. Curso 2011-2012 ESO y Bachillerato Curso 2011-2012 ESO en M. ALBERTA ESO: La etapa es obligatoria. Cuatro cursos (de 1º a 3º y 4º). Se puede pasar de curso con una o dos asignaturas suspendidas. Con tres extraordinariamente.

Más detalles

Centre d Ensenyament Online (CEO)

Centre d Ensenyament Online (CEO) Centre d Ensenyament Online (CEO) Desenvolupament de tècniques noves per l educació www.mhe.es 1 Centre d Ensenyament Online (CEO): 1. Què és un Centre d Ensenyament Online (CEO)? 2. Com està estructurat

Más detalles

IE UNIVERSIDAD REGLAMENTO DE RECONOCIMIENTO Y TRANSFERENCIA DE CRÉDITOS EN LOS TÍTULOS DE GRADO JULIO 2013*

IE UNIVERSIDAD REGLAMENTO DE RECONOCIMIENTO Y TRANSFERENCIA DE CRÉDITOS EN LOS TÍTULOS DE GRADO JULIO 2013* IE UNIVERSIDAD REGLAMENTO DE RECONOCIMIENTO Y TRANSFERENCIA DE CRÉDITOS EN LOS TÍTULOS DE GRADO JULIO 2013* * Revisión aprobada por el Comité Rectoral del 16 de junio de 2014 ÍNDICE PREÁMBULO I. TÍTULO

Más detalles

Artículo 1. Objeto y ámbito de aplicación. El presente Decreto tiene como objeto establecer y ordenar el currículo del segundo ciclo de la Educación

Artículo 1. Objeto y ámbito de aplicación. El presente Decreto tiene como objeto establecer y ordenar el currículo del segundo ciclo de la Educación DECRETO 67/2007, DE 29 DE MAYO, POR EL QUE SE ESTABLECE Y ORDENA EL CURRÍCULO DEL SEGUNDO CICLO DE LA EDUCACIÓN INFANTIL EN LA COMUNIDAD AUTÓNOMA DE CASTILLA-LA MANCHA. (DOCM, 1 de junio) La Educación

Más detalles

Educación Secundaria Obligatoria según la LOMCE

Educación Secundaria Obligatoria según la LOMCE Educación Secundaria Obligatoria según la LOMCE Artículo 6.bis. En Educación Primaria, en Educación Secundaria Obligatoria y en Bachillerato, las asignaturas se agruparán en tres bloques, de asignaturas

Más detalles

Elche, 2 de diciembre de 2009. El rector, p. d. (R 767/07 de 10.05.2007), el vicerrector de Personal: José Francisco González Carbonell.

Elche, 2 de diciembre de 2009. El rector, p. d. (R 767/07 de 10.05.2007), el vicerrector de Personal: José Francisco González Carbonell. Universitat Miguel Hernández d Elx RESOLUCIÓ de 2 de desembre del 2009, per la qual s ordena la publicació íntegra de la relació de llocs de treball del personal d administració i servicis de la Universitat

Más detalles

Informe de la Unidad de Igualdad. sobre los títulos de GRADUADO/A EN MAGISTERIO EN EDUCACION PRIMARIA Y EDUCACIÓN INFANTIL. 1.- Fundamentos legales

Informe de la Unidad de Igualdad. sobre los títulos de GRADUADO/A EN MAGISTERIO EN EDUCACION PRIMARIA Y EDUCACIÓN INFANTIL. 1.- Fundamentos legales Informe de la Unidad de Igualdad sobre los títulos de GRADUADO/A EN MAGISTERIO EN EDUCACION PRIMARIA Y EDUCACIÓN INFANTIL 1.- Fundamentos legales Los ESTATUTS de la Universitat de València (Artículo 4)

Más detalles

gasolina amb la UE-15 Març 2014

gasolina amb la UE-15 Març 2014 Comparació de preus del gasoil i la gasolina amb la UE-15 Març 2014 1. Introducció Seguint amb la comparativa que PIMEC està fent del preu de l energia a i als països de la UE-15 1, en aquest INFORME PIMEC

Más detalles

Facultat d Economia i Empresa

Facultat d Economia i Empresa Facultat d Economia i Empresa GUÍA ACADÉMICA ESTUDIANTES DE INTERCAMBIO 2012-2013 OFICINA DE INTERCAMBIOS Facultat d Economia i Empresa (EDIFICIO B) Universitat Autònoma de Barcelona 08193 Bellaterra BARCELONA

Más detalles

INFORMACIONS INSCRIPCIÓ CURS Grups Places 1 20

INFORMACIONS INSCRIPCIÓ CURS Grups Places 1 20 ESCOLA MUNICIPAL D ADULTS / E.P.A. AJUNTAMENT DE BÉTERA Avinguda València, 26 961 601 874 INFORMACIONS INSCRIPCIÓ CURS Grups Places Curs Participació i Preparació per altres programes formatius / Curso

Más detalles

UNIVERSIDAD DE EXTREMADURA

UNIVERSIDAD DE EXTREMADURA 10800 UNIVERSIDAD DE EXTREMADURA RESOLUCIÓN de 2 de mayo de 2013, del Rector, por la que se hace público el calendario de preinscripción y matrícula para el acceso a la Universidad de Extremadura en el

Más detalles

Licenciatura de Pedagogía Título propio de Grado en Ciencias Sociales (Pedagogía)

Licenciatura de Pedagogía Título propio de Grado en Ciencias Sociales (Pedagogía) Información general Espacio Europeo de Educación Superior (EEES) Esta titulación forma parte de la prueba piloto de adaptación al Espacio Europeo de Enseñanza Superior (EEES, Bolonia), impulsada por el

Más detalles

MINISTERIO DE ECONOMÍA Y COMPETITIVIDAD

MINISTERIO DE ECONOMÍA Y COMPETITIVIDAD Resolución de 16 de julio de 2014, del Instituto de Contabilidad y Auditoría de Cuentas, por la que se regulan los programas de formación teórica adicional que deben seguir las personas a que se refiere

Más detalles

Grado en Ingeniería de Edificación. Universidad Politécnica de Cartagena. Ingeniería y Arquitectura

Grado en Ingeniería de Edificación. Universidad Politécnica de Cartagena. Ingeniería y Arquitectura Denominación del Título Grado en Ingeniería de Edificación Universidad solicitante Universidad Politécnica de Cartagena Rama de Conocimiento Ingeniería y Arquitectura Año de implantación 2009/2010 ANECA,

Más detalles

REGLAMENTO DE TRABAJOS FIN DE GRADO EN LA UNIVERSIDAD POLITÉCNICA DE CARTAGENA.

REGLAMENTO DE TRABAJOS FIN DE GRADO EN LA UNIVERSIDAD POLITÉCNICA DE CARTAGENA. REGLAMENTO DE TRABAJOS FIN DE GRADO EN LA UNIVERSIDAD POLITÉCNICA DE CARTAGENA. Artículo 1. Definición 1) El Trabajo Fin de Grado (TFG) es un trabajo personal y autónomo del estudiante cuya elaboración

Más detalles

RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS

RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS TIPUS DE CONVALIDACIONS Aquest document recull les possibles convalidacions de mòduls i unitats formatives del cicle formatiu de grau superior ICA0 Administració de sistemes,

Más detalles

3 er ciclo. 2º ciclo. 1 er ciclo. Proceso de admisión. 25 años. Título de Bachiller. Humanidades y Ciencias Sociales. Ciencias. 2º curso 1 er curso

3 er ciclo. 2º ciclo. 1 er ciclo. Proceso de admisión. 25 años. Título de Bachiller. Humanidades y Ciencias Sociales. Ciencias. 2º curso 1 er curso 1.1 Curso 2016/17 EDAD 18 años 16 años 12 años 6 años 3 años 0 años de Personas Adultas Enseñanzas de Régimen Especial de Música Enseñanzas de Régimen Especial de Idiomas ENSEÑANZA BÁSICA Enseñanza Universitaria

Más detalles

RECONOCIMIENTO Y TRANSFERENCIA DE CREDITOS XXVI JORNADAS DE GERENCIA UNIVERSITARIA

RECONOCIMIENTO Y TRANSFERENCIA DE CREDITOS XXVI JORNADAS DE GERENCIA UNIVERSITARIA RECONOCIMIENTO Y TRANSFERENCIA DE CREDITOS XXVI JORNADAS DE GERENCIA UNIVERSITARIA RECONOCIMIENTO Y TRANSFERENCIA DE CREDITOS RESITUACION PREVIA REGULACION LEGAL RECONOCIMIENTO DE CREDITOS DEFINICION se

Más detalles

PROPUESTA PARA LA ADAPTACIÓN DE DIPLOMADO A GRADUADO EN NUTRICIÓN HUMANA Y DIETÉTICA

PROPUESTA PARA LA ADAPTACIÓN DE DIPLOMADO A GRADUADO EN NUTRICIÓN HUMANA Y DIETÉTICA PROPUESTA PARA LA ADAPTACIÓN DE DIPLOMADO A GRADUADO EN NUTRICIÓN HUMANA Y DIETÉTICA Aprobado por la Comisión de Gobierno, en sesión del 13-11-2013, y por la Junta de Facultad, en sesión del 29-11-2013

Más detalles

PRÁCTICAS ADMINISTRATIVAS

PRÁCTICAS ADMINISTRATIVAS DIPLOMATURA EN GESTIÓN Y ADMINISTRACIÓN PÚBLICA PROGRAMA DE LA ASIGNATURA PRÁCTICAS ADMINISTRATIVAS Código: 445 (16 créditos) CURSO 2011-12 Coordinadora: Mª Teresa Balaguer Coll Departamento de Finanzas

Más detalles

SISTEMA EDUCATIVO Educación Infantil y Primaria

SISTEMA EDUCATIVO Educación Infantil y Primaria SISTEMA EDUCATIVO Educación Infantil y Primaria JOSÉ LUIS BERNAL AGUDO jbernal@unizar.es Una prueba única de acceso a la Universidad Programas de cualificación profesional inicial LOMCE ( ) http://ampaiesgarciamorato.blogspot.com.es/2012/11/futura-estructura-del-sistema-educativo.html

Más detalles

LA PARTICIPACIÓN A TRAVÉS DE LOS CONSEJOS SOCIALES EN LOS CENTROS INTEGRADOS DE FP DE LA COMUNIDAD VALENCIANA

LA PARTICIPACIÓN A TRAVÉS DE LOS CONSEJOS SOCIALES EN LOS CENTROS INTEGRADOS DE FP DE LA COMUNIDAD VALENCIANA LA PARTICIPACIÓN A TRAVÉS DE LOS CONSEJOS SOCIALES EN LOS CENTROS INTEGRADOS DE FP DE LA COMUNIDAD VALENCIANA Introducción. Desde la publicación de la Ley Orgánica 5/2002, de 19 de junio, de las Cualificaciones

Más detalles

NUEVO CURRÍCULO DE EDUCACIÓN SECUNDARIA OBLIGATORIA Y BACHILLERATO

NUEVO CURRÍCULO DE EDUCACIÓN SECUNDARIA OBLIGATORIA Y BACHILLERATO CLAVES DE LECTURA NUEVO CURRÍCULO DE EDUCACIÓN SECUNDARIA OBLIGATORIA Y BACHILLERATO COMUNIDAD AUTÓNOMA DE ARAGÓN. CONTENIDO 01 ESTRUCTURA Y ORGANIZACIÓN DE LA ETAPA DE EDUCACIÓN SECUNDARIA OBLIGATORIA

Más detalles

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS EL BANY un espai de tranquil litat Lluny de la freda funcionalitat del passat, avui dia el bany s ha transformat en un espai més habitable. Un lloc on la distribució està

Más detalles

Grado en Información y Documentación. Universidad de Salamanca.

Grado en Información y Documentación. Universidad de Salamanca. Grado en Información y Documentación. Universidad de Salamanca. CALENDARIO DE IMPLANTACIÓN El Grado en Información y Documentación se implanta en dos fases sucesivas: En el curso académico 2008/09 se implantan

Más detalles

Adaptación de las titulaciones universitarias al Espacio Europeo de Educación Superior

Adaptación de las titulaciones universitarias al Espacio Europeo de Educación Superior Adaptación de las titulaciones universitarias al Espacio Europeo de Educación Superior 11 de junio de 2008 Joaquín Lomba Maurandi Coordinador de Grado de la UMU Real Decreto 1393/2007 por el que se establece

Más detalles

Real Decreto de currículo básico de Educación Primaria

Real Decreto de currículo básico de Educación Primaria Real Decreto de currículo básico de Educación Primaria Ante la aprobación del Real Decreto 126/2014, de 28 de febrero, por el que establece el currículo básico de la Educación Primaria, publicado en el

Más detalles

GUÍA DOCENTE DERECHO MERCANTIL Y FISCAL CURSO 2010/2011

GUÍA DOCENTE DERECHO MERCANTIL Y FISCAL CURSO 2010/2011 C t r a. S a c r a m e n t o L a C a ñ a d a d e S a n U r b a n o 0 4 2 0 A l m e r í a ( E s p a ñ a ) T e l f. Y F a x : 9 5 0 0 5 4 4 8 w w w. u a l. e s Departamento de Derecho Privado GUÍA DOCENTE

Más detalles

NORMATIVA DE RECONOCIMIENTO ACADÉMICO PARA ESTUDIANTES DE INTERCAMBIO EN EL MARCO DEL PROGRAMA SÓCRATES, OTROS PROGRAMAS INTERNACIONALES Y DE

NORMATIVA DE RECONOCIMIENTO ACADÉMICO PARA ESTUDIANTES DE INTERCAMBIO EN EL MARCO DEL PROGRAMA SÓCRATES, OTROS PROGRAMAS INTERNACIONALES Y DE NORMATIVA DE RECONOCIMIENTO ACADÉMICO PARA ESTUDIANTES DE INTERCAMBIO EN EL MARCO DEL PROGRAMA SÓCRATES, OTROS PROGRAMAS INTERNACIONALES Y DE CONVENIOS BILATERALES El constante incremento que la Universidad

Más detalles

Capítulo I. Reconocimiento de créditos.

Capítulo I. Reconocimiento de créditos. UflED NORMAS Y CRITERIOS GENERALES DE RECONOCIMIENTO Y TRANSFERENCIA DE CRÉDITOS PARA LOS GRADOS (Consejo de Gobierno de 28 de junio de 2011, modificación de la normativa aprobada en Consejo de Gobierno

Más detalles

NORMATIVA REGULADORA DE LA OBTENCIÓN DE CRÉDITOS DE LIBRE ELECCIÓN DE LA UMH Ultima modificación Consejo Gobierno 03/05/2006

NORMATIVA REGULADORA DE LA OBTENCIÓN DE CRÉDITOS DE LIBRE ELECCIÓN DE LA UMH Ultima modificación Consejo Gobierno 03/05/2006 NORMATIVA REGULADORA DE LA OBTENCIÓN DE CRÉDITOS DE LIBRE ELECCIÓN DE LA UNIVERSIDAD MIGUEL HERNANDEZ DE ELCHE NORMATIVA REGULADORA DE LA OBTENCIÓN DE CRÉDITOS DE LIBRE ELECCIÓN DE LA UMH Ultima modificación

Más detalles

GUÍA PARA LA REALIZACIÓN DE PRÁCTICAS EXTERNAS

GUÍA PARA LA REALIZACIÓN DE PRÁCTICAS EXTERNAS GUÍA PARA LA REALIZACIÓN DE PRÁCTICAS EXTERNAS CES Felipe II (UCM) ÍNDICE Introducción Destinatarios de las prácticas Lugar de realización de las prácticas Duración de las prácticas Requisitos para la

Más detalles

PROPUESTA DE APROBACIÓN DE CURSO DE ESPECIALIZACIÓN Y ACTIVIDADES ACADÉMICAS ORIENTADAS A LA FORMACIÓN

PROPUESTA DE APROBACIÓN DE CURSO DE ESPECIALIZACIÓN Y ACTIVIDADES ACADÉMICAS ORIENTADAS A LA FORMACIÓN 2 de 8 PROPUESTA DE APROBACIÓN DE CURSO DE ESPECIALIZACIÓN Y ACTIVIDADES ACADÉMICAS ORIENTADAS A LA FORMACIÓN 1. Denominación del curso / actividad (Se debe consignar la denominación del curso en castellano,

Más detalles

ESTUDIOS SUPERIORES DE DISEÑO

ESTUDIOS SUPERIORES DE DISEÑO ESTUDIOS SUPERIORES DE ESTUDIOS SUPERIORES DE Teniendo en cuenta que el diseño supone en el contexto actual un factor de valor añadido, de competitividad y de diferenciación del producto industrial que

Más detalles

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord.

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord. MODELS DE MATRÍCULA EN ELS ENSENYAMENTS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER UNIVERSITARI (aprovada per la CACG en data 21 de desembre de 2009 i per Consell de Govern de 25 de maig de 2010, i modificada per la CACG

Más detalles

NORMATIVA SOBRE RECONOCIMIENTO Y TRANSFERENCIA DE CRÉDITOS EN LOS ESTUDIOS UNIVERSITARIOS OFICIALES DE GRADO Y MÁSTER A LA UNIVERSITAT JAUME I

NORMATIVA SOBRE RECONOCIMIENTO Y TRANSFERENCIA DE CRÉDITOS EN LOS ESTUDIOS UNIVERSITARIOS OFICIALES DE GRADO Y MÁSTER A LA UNIVERSITAT JAUME I NORMATIVA SOBRE Y TRANSFERENCIA DE CRÉDITOS EN LOS ESTUDIOS UNIVERSITARIOS OFICIALES DE GRADO Y MÁSTER A LA UNIVERSITAT JAUME I (Acuerdo de Consejo de Gobierno núm. 8 de 23 de febrero de 2011 y posterior

Más detalles

5.1 Estructura de las enseñanzas

5.1 Estructura de las enseñanzas 5.1 Estructura de las enseñanzas 5.1.1 Estructura general del plan de estudios. El plan de estudios del Grado en Ingeniería de Organización Industrial se ha estructurado en 4 cursos con una carga lectiva

Más detalles

Técnico Instalador de Aire Acondicionado y Climatización

Técnico Instalador de Aire Acondicionado y Climatización 1 2 Introducción El objetivo general del curso de Instalador de Aire Acondicionado y es cubrir la alta demanda de profesionales existente en este sector, para que el alumno al acabar el curso pueda, instalar,

Más detalles

CURSO DE ADAPTACIÓN AL GRADO

CURSO DE ADAPTACIÓN AL GRADO Información Curso 2013-2014 CURSO DE ADAPTACIÓN AL GRADO Magisterio de Educación Infantil Magisterio de Educación Primaria Magisterio de Educación Primaria con Mención en Lengua Extranjera (Inglés) CARACTERÍSTICAS

Más detalles

GUÍA PARA LA EVALUACIÓN DE LOS TÍTULOS OFICIALES DE MÁSTER

GUÍA PARA LA EVALUACIÓN DE LOS TÍTULOS OFICIALES DE MÁSTER GUÍA PARA LA EVALUACIÓN DE LOS TÍTULOS OFICIALES DE MÁSTER (Versión con recomendaciones para la mejora 01. 10/01/07) Este documento es propiedad de ANECA y su contenido es confidencial. No está permitida

Más detalles

QÜESTIONARI ALS ALUMNES DELEGATS DE L IES MIQUEL MARTÍ I POL

QÜESTIONARI ALS ALUMNES DELEGATS DE L IES MIQUEL MARTÍ I POL QÜESTIONARI ALS ALUMNES DELEGATS DE L IES MIQUEL MARTÍ I POL 1. Com definiries la matèria d educació física? 4 35 3 25 2 15 1 5 Queda bastant clar quina visió tenen els alumnes de la matèria d educació

Más detalles

PROPUESTA DE EHIGE PARA EL DEBATE SOBRE LOS COMEDORES ESCOLARES: abril 2009

PROPUESTA DE EHIGE PARA EL DEBATE SOBRE LOS COMEDORES ESCOLARES: abril 2009 PROPUESTA DE EHIGE PARA EL DEBATE SOBRE LOS COMEDORES ESCOLARES: abril 2009 La situación de los comedores escolares no satisface a muchas de las personas receptoras del servicio ni a quienes lo vienen

Más detalles

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies:

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies: POLÍTICA DE COOKIES Una "Cookie" es un pequeño archivo que se almacena en el ordenador del usuario y nos permite reconocerle. El conjunto de "cookies" nos ayuda a mejorar la calidad de nuestra web, permitiéndonos

Más detalles

EL PROGRAMA DE ACCION TUTORIAL

EL PROGRAMA DE ACCION TUTORIAL EL PROGRAMA DE ACCION TUTORIAL Antes de iniciar esta nueva edición del Programa de Acción Tutorial quisimos sondear el estado de la cuestión como punto inicial de trabajo. Se solicitó a los tutores/as

Más detalles

El nuevo Grado en Administración y Dirección de Empresas: preguntas frecuentes

El nuevo Grado en Administración y Dirección de Empresas: preguntas frecuentes El nuevo Grado en Administración y Dirección de Empresas: preguntas frecuentes Qué es? El Grado en Administración y Dirección de Empresas proporciona las técnicas de análisis que permiten una capacidad

Más detalles

PRÀCTIQUES en EMPRESA

PRÀCTIQUES en EMPRESA PRÀCTIQUES en EMPRESA Grau de Física Grau d Enginyeria Electrònica de Telecomunicació Grau d Enginyeria Biomèdica Màsters PRÀCTIQUES EN EMPRESA NORMATIVA Les pràctiques externes són una activitat de naturalesa

Más detalles