INFANTS AMB DISCAPACITAT O NECESSITATS EDUCATIVES ESPECÍFIQUES. guia de recursos

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "INFANTS AMB DISCAPACITAT O NECESSITATS EDUCATIVES ESPECÍFIQUES. guia de recursos"

Transcripción

1 INFANTS AMB DISCAPACITAT O NECESSITATS EDUCATIVES ESPECÍFIQUES guia de recursos Edició noembre 2008

2 2 Crèdits: Edita: Xarxa de Biblioteques de L Hospitalet Coordinació: Biblioteca Josep Janes Disseny: Serei de Promoció i Imatge Impressió: Dipòsit legal: Noembre de 2008

3 Presentació Llibres per a infants amb discapacitats Llibres per a infants amb discapacitats isuals Llibres per a infants amb autisme Llibres per a infants amb discapacitats audities Llibres per a infants amb discapacitats intelel lectuals Contes per sensibilitzar Sobre discapacitats sensorials Sobre discapacitats físiques Sobre altres discapacitats o infants amb necessitats específiques Contes per a la tolerància Infants discapacitats o amb necessitats específiques Informació general Ensenyament Estimulació precoç Experiències en primera persona Jocs i esports Lectura i escriptura Viatges Pàgines web Portals Associacions i fundacions Portals especialitzats Altres Biblioteques

4 4 PRESENTACIÓ Infants amb discapacitats o necessitats educaties específiques Guia de recursos per a pares, familiars i mestres Segons el Manifest de la UNESCO de la biblioteca pública de 1994, un dels seus objectius és: Crear i consolidar l hàbit de llegir en els infants des dels primers anys. Estimular la imaginació i la creatiitat d infants i joes. És per això que a la Xarxa de biblioteques públiques de L Hospitalet considerem imprescindible que es doni resposta a les necessitats de lectura i de contacte amb els llibres dels infants amb discapacitats i/o dificultats d aprenentatge, i que es doni també la informació necessària a familiars, educadors, etc. Aquesta guia pretén ser una eina per començar a comprendre les discapacitats i per atendre el dret a la lectura dels infants que en tenen.

5 En els diferents blocs de la guia hi trobareu: Llibres adients per a infants amb diferents discapacitats. Llibres infantils que tracten d infants amb discapacitats, físiques o intel lectuals, destinats a sensibilitzar els més petits sobre el respecte cap a les persones amb discapacitats i el seu dret a ser tractades amb igualtat. Recursos bibliogràfics que puguin ajudar familiars, educadors, curadors, etc. a afrontar els diferents reptes de la ida diària. Una guia amb una sèrie d adreces de webs que poden ser d utilitat. Aprenem a estimar, no quan trobem la persona perfecta, sinó quan aprenem a eure de forma perfecta una persona imperfecta. Samkeen (1931-?), escriptor, professor i filòsof americà. A cada cos discapacitat o a cada ment discapacitada, hi habita un cor que si el mires et parla i et sorprèn. Biniés Lanceta, P. Donde habita el corazón: todos somos niños... niños distintos. Madrid: CCS, 2003.

6 6 LLIBRES PER A INFANTS AMB DISCAPACITATS Il lustració del llibre: Jensen, Virginia Allen. Què és això? Barcelona: Joentut, 1983.

7 LLIBRES PER A INFANTS AMB DISCAPACITATS VISUALS 7 Llibres en sistema braille Jensen, Virginia Allen. A que no me pillas! Madrid: Ministerio de Educación y Ciencia, Jensen, Virginia Allen. Què és això? Barcelona: Joentut, Newth, Philip. Roly sale a explorar. Madrid: Ministerio de Educación y Ciencia, Sheldon, Dyan. El canto de las ballenas. Barcelona: ONCE, Touyarot, Charles. Mare, com...? Barcelona: ONCE, Tubau, Griselda. En Pinxo i en Panxo. Barcelona: Fundació Caixa de Pensions, Llibres tàctils Animals de la granja. Barcelona: Beascoa, Bentley, Dawn. Ja sé estir-me! Un llibre per tocar, jugar i aprendre a estir-se. Barcelona: Timun Mas, Llibre poema. Barcelona: Combel, El meu primer gosset. Barcelona: Molino, Els meus primers cadellets. Barcelona: Molino, Llibres tàctils Hi haia una egada... els contes de sempre Vic! Uniersitat de Vic: Eumo, Mignon, Philippe. Kalii el elefante blanco. Madrid: SM, 2008

8 8 LLIBRES PER A INFANTS AMB AUTISME Chios, chiones. Ponteedra: Kalandraka, BATA, El conejo blanco. Ponteedra: Kalandraka, BATA, La ratita presumida. Ponteedra: Kalandraka, BATA, LLIBRES PER A INFANTS AMB DISCAPACITATS AUDITIVES Aquests llibres són recomanables perquè el text està construït amb frases senzilles, moltes de les quals en forma de diàleg, acompanyades de dibuixos que escenifiquen les diferents accions de la història o representen el ocabulari que hi apareix. Contes en llenguatge de signes Ortega, Juan. M he perdut! Vilanoa i la Geltrú: El Cep i la Nansa, Capdet, Víctor; Peix, Susana. El secret de la lluna. Vilanoa i la Geltrú: El Cep i la Nansa, Minella, Marta. D amagatotis. Vilanoa i la Geltrú: El Cep i la Nansa, Balada, Montserrat. L home més alent del món. Vilanoa i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2008

9 LLIBRES PER A INFANTS AMB DISCAPACITATS AUDITIVES Els llibres que trobareu a continuació són per a qualseol infant, però per les sees característiques (dibuixos grans, textures, colors, diàlegs, etc.) es recomanen per a infants amb discapacitats. Col lecció Així és la ida Saint Mars, Dominique de. La Lilí no ol anar al llit. Barcelona: La Galera, Saint Mars, Dominique de. La Lilí està enamorada. Barcelona: La Galera, Saint Mars, Dominique de. A en Max no li agrada llegir. Barcelona: La Galera, I molts títols més. Col lecció Les tres bessones Company, Mercè. Les tres bessones anem a la neu. Barcelona: Destino, Company, Mercè. Les tres bessones fem negocis. Barcelona: Destino, Company, Mercè. Les tres bessones, en Ton i la Guida. Barcelona: Destino, I molts títols més.

10 10 LLIBRES PER A INFANTS AMB DISCAPACITATS AUDITIVES Col lecció Teo Denou, Violeta. En Teo a la piscina. Barcelona: Timun Mas, Denou, Violeta. En Teo fa un dia de festa. Barcelona: Timun Mas, Denou, Violeta. En Teo a l hipermercat. Barcelona: Timun Mas, I molts títols més. Editorial Cruïlla: saber Broutin, Christian. L arbre. Barcelona: Cruïlla: saber, Moignot, Daniel. Els bombers. Barcelona: Cruïlla: saber, Pérols, Sylaine. El ratolí. Barcelona: Cruïlla: saber, Pérols, Sylaine. La marieta. Barcelona: Cruïlla: saber, I molts títols més. Títols El meu primer llibre Drew, Helen. El meu primer llibre de pastisseria. Barcelona: Molino, Sharman, Lydia. El meu primer llibre de les formes. Barcelona: Molino, Wilkes, Angela. El meu primer llibre de jardineria. Barcelona: Molino, I molts títols més.

11 LLIBRES PER A INFANTS AMB DISCAPACITATS INTEL LECTUALS 11 Aquests llibres són recomanables per la sea llegibilitat, perquè les sees històries fan referència a qüestions quotidianes i presenten dibuixos i fotografies que representen el text o bé descriuen objectes reals. Col lecció Kiper Inkpen, Mick. Bon Nadal, Kiper! Barcelona: Timun Mas, Inkpen, Mick. En Kiper es banya. Barcelona: Timun Mas, Inkpen, Mick. En Kiper ha perdut la pilota. Barcelona: Timun Mas, Inkpen, Mick. En Kiper i l ou. Barcelona: Timun Mas, Inkpen, Mick. En Kiper menja. Barcelona: Timun Mas, Inkpen, Mick. La casa a l arbre d en Kiper. Barcelona: Timun Mas, I molts títols més. Col lecció Wibbly Inkpen, Mick. Al porquet Wibbly li agraden els plàtans. Barcelona: Timun Mas, Inkpen, Mick. El porquet Wibbly obre els seus regals. Barcelona: Timun Mas, Inkpen, Mick. El porquet Wibbly pinta. Barcelona: Timun Mas, Inkpen, Mick. El porquet Wibbly sap ballar. Barcelona: Timun Mas, I molts títols més.

12 12 LLIBRES PER A INFANTS AMB DISCAPACITATS INTEL LECTUALS Diccionaris isuals Animals de granja. Barcelona: Galera, Aprèn els noms del camp amb el ratolí Serafí. Barcelona: Cruïlla, Aprèn els noms del mar. Barcelona: Cruïlla, Descubro las palabras. Madrid: Bruño, La granja. Barcelona: Molino, Paraules. Barcelona: Molino, Llibres de fotografies Animalades. Barcelona: La Galera, Bona nit, Kimba. Barcelona: Edebé, Colors de natura. Barcelona: Cruïlla, Coses i lletres. A. Barcelona: La Galera, Coses i lletres. B. Barcelona: La Galera, Coses i lletres. C. Barcelona: La Galera, I moltes més lletres. Delebecque, François. Els animals de la granja. Barcelona: Cruïlla, Faulkner, Keith. Ja sé llegir. Barcelona: Beascoa Internacional, Grée, Alain. Animales domésticos. Madrid: Rialp Junior, 1990.

13 CONTES PER SENSIBILITZAR 13 Il lustració del llibre: Sagarzazu, P.; Valerde, M. La mea germana és diferent. I què? Barcelona: La Galera, 2001.

14 14 CONTES PER SENSIBILITZAR Sobre discapacitats sensorials De 7 a 10 anys Matute, Ana María. El saltamontes erde. Barcelona: Círculo de Lectores, A partir d 11 anys Anderson, Rachel. Unos chicos especiales. Madrid: Alfaguara, Comes, Gabriel. El diari d en Marcel. Barcelona: La Galera, Sobre discapacitats físiques Fins als 6 anys Andersen, H. C. El soldadito de plomo. Seilla: Kalandraka, De 7 a 10 anys Berenguer, Carme. El rey mocho. Caracas: Ekaré, Amo, Montserrat Del. Álaro a su aire. Madrid: Bruño, Olaizola, José Luis. La flaca y el gordo. Madrid: SM, 2003.

15 CONTES PER SENSIBILITZAR 15 Noel la juenil Bertran, Xaier. Elieta. Barcelona: Edelies, Pressler, Mirjam. A trompicones. Madrid: Alfaguara, Sobre altres discapacitats o infants amb necessitats específiques Fins als 6 anys Capdeila, Francisco. Els meus amics especials. Barcelona: Cadí, Dunbar, Polly. Cuidem d en Louis. Barcelona: Serres, Escudero, Neus; Genoer, Roser. La Mariona té una noa amiga. Barcelona: Cadí, Vanuchelen, Marleen; Gordon, Ingrid. Juan es diferente. Saragossa: Edelies, De 7 a 10 anys Anderson, R. Los mejores amigos. Madrid: Alfaguara, Anderson, Rachel. Els seus millors amics. Madrid (etc.): Alfaguara, Cadier, Florence. Quién es Nuria? Saragossa: Edelies, Río, Carmina Del. Quieres conocerme? Síndrome de Asperger. Barcelona: Salatella, 2006.

16 16 CONTES PER SENSIBILITZAR Escartí, Vicent Josep. Ori y su mascota. Algemesí: Andana, Escartí, Vicent Josep. Ori y su hermana. Algemesí: Andana, Escartí, Vicent Josep. Ori a de campament. Algemesí: Andana, Helft, Claude. Inés crece despacio. Barcelona: Serres, Mateix, Lucila. El calcetín del reés. Madrid: Bruño, Sagarzazu, Pako; Valerde, Mikel. La mea germana és diferent. I què? Barcelona: La Galera, Sierra i Fabra, Jordi; Caruncho, Isabel. Qué seré cuando sea mayor? Barcelona: Edebé, A partir d 11 anys Byars, Betsy. L estiu dels cignes. Barcelona: La Galera, Calet Arratíbel, Lourdes. Berta, tu pots! Barcelona: Rosa Sensat, Farias, Juan. El loco de la ría. Saragossa: Edelies, Härtling, Peter. Qué fue del Girbel? Santa Marta de Tormes: Lóguez, Steinbach, Peter. Benni no habla. Madrid: Alfaguara, Noel la juenil Janssen, Kolet. Mi hermano es un huracán. Saragossa: Edelies, Esteller, Rosa M. Entre dos silencis. Barcelona: Baula, Amo, Montserrat del. La piedra de toque. Madrid: SM, 2003.

17 CONTES PER SENSIBILITZAR 17 Contes per a la tolerància Fins als 6 anys Andersen, H. C. El patito feo. Seilla: Kalandraka, Cae, Kathryn. Una altra cosa. Barcelona: Elfos, Damon, Emma. Cada uno es especial. Barcelona: Beascoa, Folch, Sergio. La gent que ens enolta. Barcelona: Beascoa, Nagy, Eszter. Òscar el botó. Barcelona: Beascoa, Paloma, Daid. La aca grassa. Barcelona: Combel, Parr, Todd. Està bé ser diferent. Barcelona: Serres, Saint Mars, Dominique de. En Max és un pocatraça. Barcelona: La Galera, De 7 a 10 anys Asare, Meshack. La crida d en Sosu. Barcelona: Zandrera, Zariquiey, Farias, Juan. Un tiesto lleno de lápices. Madrid: Espasa-Calpe, Marie et Joseph. El hogar de los pequesolos. Madrid: Intermon, Bruño, Trepax, Txiki. Som capaços! Aprenem a conèixer les discapacitats. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2006.

18 18 INFANTS DISCAPACITATS O AMB NECESSITATS ESPECÍFIQUES Il lustració del llibre: Saint Mars, dominique de. Max quiere hacer amigos. Barcelona: La Galera, 1997.

19 INFANTS DISCAPACITATS O AMB NECESSITATS ESPECÍFIQUES 19 Informació general Aguado, Gerardo. Transtorno específico del lenguaje. Retraso del lenguaje y disfasia. Archidona: Aljibe, ALONSO PEÑA, JOSÉ RAMÓN. Autismo y Síndrome de Asperger. Guía para familiares, amigos y profesionales. Salamanca: Amarú, Attwood, Tony. El síndrome de Asperger: una guía para la familia. Barcelona: Paidós, Baum, Heike. Sentado me aburro! Cómo tratar la hiperactiidad y la falta de atención. Barcelona: Oniro, Bernaldo de Quirós, Guillermo. AD/HD. Qué es, qué hacer? Recomendaciones para padres y docentes. Barcelona: Paidós, Castro de Paz, Juan F. Cómo y dónde informarnos: fuentes documentales en discapacidad y necesidades educatias especiales. Huela: Herqué, Cunningham, Cliff. El síndrome de Down: una introducción para padres. Barcelona: Paidós, Fejerman, Natalio; Caraballo, Roberto H. Coniir con epilepsia. Madrid: Médica Panamericana, 2007.

20 20 INFANTS DISCAPACITATS O AMB NECESSITATS ESPECÍFIQUES Green, Christopher. El niño muy moido o despistado: entender el trastorno por déficit de atención con hiperactiidad (TDAH). Barcelona: Medici, Guía sociosanitaria para la integración de los discapacitados (30 ONG que aportan soluciones). Madrid: Quindici, Guido Aguilar. Cómo tratar los problemas de conducta en el niño. Guía práctica para detectar y afrontar los transtornos emocionales. Alcalá de Guadaíra: MAD, Los hijos discapacitados y la familia. Alcalá de Guadaíra [etc.]: MAD, Lewis, Ann. Coniencia infantil y discapacidad. Seilla: MAD, Naarro Góngora, José; Canal Bedia, Ricardo. Qué podemos hacer? Preguntas y respuestas para familias con un hijo con discapacidad. Valladolid: Consejería de Sanidad y Bienestar Social, No estàs sol: un document escrit per pares i mares, adreçat a famílies amb fills amb trastorns del desenolupament. Barcelona: APPS, Pérez, Eliana. A donde el silencio nos llee. Madrid: Entrelíneas, 2004.

21 INFANTS DISCAPACITATS O AMB NECESSITATS ESPECÍFIQUES 21 Ponce i Ribas, Àngels. Què li passa a aquest nen?: una guia per a conèixer els nens amb discapacitat. Barcelona: Serres, Ringler, Maurice. El niño deficiente en 40 cuestiones. Madrid: Sintesis, Sinason, Valerie. Comprendiendo a tu hijo discapacitado. Barcelona: Paidós, Ensenyament Bueno Martín, Manuel [et al.]. Niños y niñas con ceguera: recomendaciones para la familia y la escuela. Archidona (Málaga): Aljibe, Cardona Martín, Miguel; Gallardo Jáuregui, María Victoria; Salador López, María Luisa. Adaptemos la escuela: orientaciones ante la discapacidad motórica. Archidona (Málaga): Aljibe, Díaz Aguado, María José. Programas para faorecer la integración escolar: manual de interención. Madrid: ONCE, Díaz Aguado, María José. Instrumentos para ealuar la integración escolar. Madrid: ONCE, Díaz Aguado, María José. Programas para faorecer la integración escolar de niños ciegos: inestigación. Madrid: ONCE, 1995.

22 22 INFANTS DISCAPACITATS O AMB NECESSITATS ESPECÍFIQUES Díaz Aguado, María José. Niños con dificultades para er. Madrid: ONCE, Díaz Aguado, María José. Niños con necesidades especiales. Madrid: ONCE, Domínguez Gutiérrez, Ana Belén. La educación de los alumnos sordos hoy: perspectias y respuestas educatias. Archidona (Málaga): Aljibe, Gallardo Jáuregui, M. Victoria. Discapacidad motórica: aspectos psicoeolutios y educatios. Archidona: Aljibe, Gallego Ortega, José Luis. Atención logopédica al alumnado con dificultades en el lenguaje oral. Archidona (Málaga): Aljibe, Garrido Landíar, Jesús. Atención educatia al alumnado con dificultades de cognición. Archidona (Málaga): Aljibe, Garrido Landíar, Jesús. Programación de actiidades para educación especial. Archidona (Málaga): Aljibe, Grau Rubio, Claudia. Atención educatia al alumnado con enfermades crónicas o de larga duración. Archidona (Málaga): Aljibe, Juárez, Adoración; Monfort, Marc. Algo que decir. Hacia la adquisición

23 INFANTS DISCAPACITATS O AMB NECESSITATS ESPECÍFIQUES 23 del lenguaje: Manual de orientación para los padres de niños con sordera, de 0 a 5 años. Madrid: Entha, Mata, Francisco Salador. Atención educatia al alumnado con dificultades en lectura y escritura. Archidona (Málaga): Aljibe, Ojea Rúa, Manuel. El espectro autista: interención psicoeducatia. Málaga: Aljibe, Puigdellíol, Ignasi. La educación especial en la escuela integrada: una perspectia desde la diersidad. Barcelona: Graó, Puyuelo Sanclemente, Miguel. Parálisis cerebral infantil: aspectos comunicatios y psicopedagógicos, orientaciones al profesorado y a la familia. Archidona (Málaga): Aljibe, Salador Mata, Francisco. Didáctica de la educación especial. Archidona (Málaga): Aljibe, Sánchez Rodríguez, Josefina; Llorca Llinares, Miguel. Atención educatia al alumnado con parálisis cerebral. Archidona (Málaga): Aljibe, Wills, Peter; Peter, Melanie. Música para todos: desarrollo de la música en el currículo de alumnos con necesidades educatias especiales. Tres Cantos: Akal, 2000.

24 24 INFANTS DISCAPACITATS O AMB NECESSITATS ESPECÍFIQUES Estimulació precoç Burns, Yonne. El síndrome de Down: estimulación y actiidad motora. Barcelona: Herder, Damián, Milagros. Estimulación temprana para niños con síndrome de Down. Manual de autocuidado. Alcalá de Guadaira: MAD, Pointer, Bren. Actiidades motrices: para niños y niñas con necesidades especiales. Madrid: Narcea, Experiències en primera persona Biniés Lanceta, Puri. Donde habita el corazón: todos somos niños... niños distintos. Madrid: CCS, Espinàs, Josep M. El teu nom és Olga. Barcelona: La Campana, Gallardo Maria; Gallardo, Miguel. María y yo. Bilbao: Astiberri, Hall, Kenneth. Soy un niño con síndrome de Asperger. Barcelona: Paidós, Mendo, Amparo. Nadie tan feliz: nuestra ida con Jaier. Madrid: Temas de Hoy, 2005.

25 INFANTS DISCAPACITATS O AMB NECESSITATS ESPECÍFIQUES 25 Oe, Kenzaburo. Un amor especial: iir en familia con un hijo disminuido. Barcelona: Martínez Roca, Pontigigia, Giuseppe. Nascut dues egades. Barcelona: La Magrana, Rogers, Cheryl. Nuestra hija tiene síndrome de Down: la experiencia de una familia con una niña especial. Barcelona: Paidós, Vila, Anna. Els fills diferents es fan grans. Barcelona: Columna, Jocs i esports Bernal Ruiz, Jaier Alberto. Juegos y actiidades adaptadas: todo lo que debemos saber para comprender y facilitar la integración. Madrid: Gymnos DL Cirigliano, Patricia M. Matronatación terapéutica para bebés en desentaja. Madrid: Médica Panamericana, Loos, S.; Hoinkis, U. Las personas discapacitadas también juegan. Madrid: Narcea, Maiz, Balbina; Güereca, Ana. Discapacidad y autoestima: actiidades para el desarrollo emocional de niños con discapacidad física. Alcalá de Guadaíra: MAD, 2006.

26 26 INFANTS DISCAPACITATS O AMB NECESSITATS ESPECÍFIQUES Newman, Sarah. Paso a paso: juegos y actiidades para ayudar a tu bebé con necesidades especiales. Barcelona: Paidós, Lectura i escriptura Comes Nolla, Gabriel. Lectura y libros para alumnos con necesidades especiales. Madrid: Síntesis, Comes Nolla, Gabriel. Enseñar a leer al alumnado con síndrome de Down: programas de interención temprana. Archidona (Màlaga): Aljibe, Gutiérrez Cáceres, Rafaela. Cómo escriben los alumnos sordos. Archidona (Màlaga): Aljibe, Ojea Rúa, Manuel. Autismo: entender, leer y hablar. Cuaderno para el alumno. Archidona: Aljibe, Rodríguez Fuentes, Antonio. Cómo leen los niños con ceguera y baja isión? Archidona (Màlaga): Aljibe, Viatges Guía accesible del iajero... con moilidad y/o comunicación reducidas. Madrid: Polibea, 2004.

27 PÀGINES WEB 27

28 28 PÀGINES WEB Portals Ajuntament de L Hospitalet. Sereis Socials. Persones amb discapacitats Associacions i fundacions Associació de Pares amb Fills amb Autisme de Catalunya Associació Catalana de Pares de Nens Sords (APANSCE) Confederació Coordinadora Estatal de Minusàlids Físics d Espanya (COCEMFE) Fundació Catalana per a la Paràlisi Cerebral Federació Catalana Pro Persones amb Discapacitat Intel lectual (APPS) FEDACE: Federació Espanyola de dany cerebral FEDER: Federació Espanyola de malalties rares Fundació Catalana Síndrome de Down Fundació Catalana Tutelar Aspanias

29 PÀGINES WEB 29 Fundació ONCE Nexe Fundació: Atenció Global als Nens amb Pluridiscapacitat Fundació ECOM CDIAP Baula de L Hospitalet Associació Educatia Meritxell Adán Asproseat Portals especialitzats Needirectorio - Recursos per a l Atenció a la Diersitat Real Patronat Centre Espanyol de Documentació sobre Discapacitat Serei d Informació sobre Discapacitat

30 30 PÀGINES WEB Altres Zac Browser Naegador especialment dissenyat per a infants amb autisme (en anglès i francès). Contes SPC Aquest tipus de contes s acompanyen de pictogrames basats en la lletra i les il lustracions per fer més comprensibles les històries. Jocs, joguines i discapacitat Biblioteques La Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat disposa d un fons especial sobre discapacitats. Centre de Documentació Begoña Reentós (CDBR) de la Fundació Catalana Síndrome de Down. La Biblioteca Josep Janés de L Hospitalet de Llobregat disposa d un centre d interès relacionat amb les discapacitats infantils a la secció del Racó de Pares.

31

32

suplement educatiu de la revista de lletres L Illa hivern 2010 núm. 14 Aprendre a llegir i a escriure

suplement educatiu de la revista de lletres L Illa hivern 2010 núm. 14 Aprendre a llegir i a escriure suplement educatiu de la revista de lletres L Illa hivern 2010 núm. 14 Aprendre a llegir i a escriure Editorial suplement educatiu de la revista de lletres L Illa TXT és una publicació d Edicions Bromera

Más detalles

Guia de recursos i serveis per a famílies que tenen un membre amb discapacitat intel lectual

Guia de recursos i serveis per a famílies que tenen un membre amb discapacitat intel lectual Guia de recursos i serveis per a famílies que tenen un membre amb discapacitat intel lectual Federació Catalana Pro Persones amb Discapacitat Intel lectual NOTA Estant la present guia en procés de producció,

Más detalles

JOCS I ACTIVITATS PER ASSOLIR EL CURRÍCULUM DE L ETAPA INFANTIL DE L ESCOLA TAIGA. ICÀRIA INICIATIVES SOCIALS S.A.L. Escola d educació especial Taiga

JOCS I ACTIVITATS PER ASSOLIR EL CURRÍCULUM DE L ETAPA INFANTIL DE L ESCOLA TAIGA. ICÀRIA INICIATIVES SOCIALS S.A.L. Escola d educació especial Taiga JOCS I ACTIVITATS PER ASSOLIR EL CURRÍCULUM DE L ETAPA INFANTIL DE L ESCOLA TAIGA ICÀRIA INICIATIVES SOCIALS S.A.L. Escola d educació especial Taiga Icària Iniciatives Socials Pujades, 77-79 - 08005 Barcelona

Más detalles

PART SISENA: BIBLIOGRAFIA

PART SISENA: BIBLIOGRAFIA PART SISENA: BIBLIOGRAFIA Bibliografia AA.VV. (1980). Educación preescolar. Métodos, técnicas y organización. Barcelona: Ceac. AA.VV. (1982). Técnico Auxiliar de Jardines de Infancia. Madrid: Azara. AA.VV.

Más detalles

GUIA PER MILLORAR LA MEMÒRIA

GUIA PER MILLORAR LA MEMÒRIA GUIA PER MILLORAR LA MEMÒRIA TALLERS DʼENTRENAMENT DE LA MEMÒRIA PER A LA GENT GRAN Diputació de Barcelona Àrea de Benestar Social Pg. de la Vall d Hebrón, 171 08035 Barcelona Tel. 934 022 164 www.diba.cat/servsocials

Más detalles

OBRE A CATALUNYA LA PRIMERA ESCOLA DE MÀGIA PER A NENS AMB SÍNDROME DE DOWN

OBRE A CATALUNYA LA PRIMERA ESCOLA DE MÀGIA PER A NENS AMB SÍNDROME DE DOWN RECULL DE PREMSA EDUCACIÓ- Amb el patrocini de la DILLUNS 3 D OCTUBRE DE 2011 DIRECTE! AGENCIA EFE LA VANGUARDIA LA VANGUARDIA EL PAIS LA VANGUARDIA EL PAIS EL PUNT AVUI EL PUNT AVUI REGIO 7 EL PAIS Rigau

Más detalles

ACTUACIONS PREVENTIVES A L ADOLESCÈNCIA GUIA PER A L ATENCIÓ PRIMÀRIA DE SALUT

ACTUACIONS PREVENTIVES A L ADOLESCÈNCIA GUIA PER A L ATENCIÓ PRIMÀRIA DE SALUT ACTUACIONS PREVENTIVES A L ADOLESCÈNCIA GUIA PER A L ATENCIÓ PRIMÀRIA DE SALUT ACTUACIONS PREVENTIVES A L ADOLESCÈNCIA GUIA PER A L ATENCIÓ PRIMÀRIA DE SALUT ACTUACIONS PREVENTIVES A L ADOLESCÈNCIA GUIA

Más detalles

L AULA DE MÚSICA: UNA FINESTRA OBERTA AL MÓN.

L AULA DE MÚSICA: UNA FINESTRA OBERTA AL MÓN. L AULA DE MÚSICA: UNA FINESTRA OBERTA AL MÓN. Montserrat Ribas Heras Curs: 2003/2004 Ceip Pere Viver 1ª PART OBJECTIUS, CONTINGUTS I MATERIALS L aula de música: una finestra oberta al món 1- NIVELL EDUCATIU

Más detalles

MANUAL DE COEDUCACIÓ PER A CENTRES D EDUCACIÓ INFANTIL I PRIMÀRIA

MANUAL DE COEDUCACIÓ PER A CENTRES D EDUCACIÓ INFANTIL I PRIMÀRIA MANUAL DE COEDUCACIÓ PER A CENTRES D EDUCACIÓ INFANTIL I PRIMÀRIA MANUAL DE COEDUCACIÓ PER A CENTRES D EDUCACIÓ INFANTIL I PRIMÀRIA Ajuntament de Manresa Regidoria de la Dona Punt d Informació i Atenció

Más detalles

Guia didàctica del Portfolio europeu de les llengües per a l educació secundària (12 a 18 anys)

Guia didàctica del Portfolio europeu de les llengües per a l educació secundària (12 a 18 anys) MINISTERIO DE EDUCACIÓN Y CIENCIA Guia didàctica del Portfolio europeu de les llengües per a l educació secundària (12 a 18 anys) Guia didàctica del Portfolio europeu de les llengües per a l educació secundària

Más detalles

LAS VOCES DEL SILENCIO UNA COMUNICACIÓN SIN LÍMITES

LAS VOCES DEL SILENCIO UNA COMUNICACIÓN SIN LÍMITES LAS VOCES DEL SILENCIO UNA COMUNICACIÓN SIN LÍMITES Mi experiencia con Alumnos usuarios de Comunicación Aumentativa/Alternativa Mª Lucía Díaz Carcelén Reservados todos los derechos. Ni la totalidad ni

Más detalles

Guia per a autors novells

Guia per a autors novells Guia per a autors novells Guia per a autors novells 03 Introducció Sortir de l escola i buscar feina Els secrets d un bon book L encàrrec de una feina El càlcul de pressupostos El contracte d edició, igual

Más detalles

Animació juvenil i gestió de conflictes núm. 22 Segon semestre de 2007. Animació juvenil i gestió de conflictes ISSN 1988-6748.

Animació juvenil i gestió de conflictes núm. 22 Segon semestre de 2007. Animació juvenil i gestió de conflictes ISSN 1988-6748. Animació juvenil i gestió de conflictes núm. 22 Segon semestre de 2007 Introducció Animació juvenil i gestió de conflictes Els dies 26, 27 i 28 d'octubre de 2007 es van celebrar, a l'alberg Juvenil Torre

Más detalles

Anàlisi i validació d una proposta didàctica d educació musical per a nens de cinc anys

Anàlisi i validació d una proposta didàctica d educació musical per a nens de cinc anys Anàlisi i validació d una proposta didàctica d educació musical per a nens de cinc anys Tesi doctoral Teresa Malagarriga Rovira Anàlisi i validació d una proposta didàctica d educació musical per a nens

Más detalles

Xus Martín Garcia (coord.) Per a una pedagogia del servei. Treball per projectes i ApS

Xus Martín Garcia (coord.) Per a una pedagogia del servei. Treball per projectes i ApS Xus Martín Garcia (coord.) Per a una pedagogia del servei Treball per projectes i ApS Aquesta obra és lliure i està sotmesa a les condicions d ús d una llicència Creative Commons. Es pot redistribuir,

Más detalles

``La coeducació i la gestió de la diversitat a les aules,, Un dossier adreçat al professorat de primària i secundària

``La coeducació i la gestió de la diversitat a les aules,, Un dossier adreçat al professorat de primària i secundària ``La coeducació i la gestió de la diversitat a les aules,, Un dossier adreçat al professorat de primària i secundària Índex: 1. Introducció 2. Les dinàmiques de la discriminació 2.1 La discriminació basada

Más detalles

institut ramon llull CERTIFICAT DE NIVELL ELEMENTAL DE LLENGUA CATALANA NOM COGNOMS DNI O PASSAPORT LOCALITAT PAÍS CODI (Espai reservat per a l IRL)

institut ramon llull CERTIFICAT DE NIVELL ELEMENTAL DE LLENGUA CATALANA NOM COGNOMS DNI O PASSAPORT LOCALITAT PAÍS CODI (Espai reservat per a l IRL) institut ramon llull CERTIFICAT DE NIVELL ELEMENTAL DE LLENGUA CATALANA NOM COGNOMS DNI O PASSAPORT LOCALITAT PAÍS CODI (Espai reservat per a l IRL) DESCRIPCIÓ I FUNCIONAMENT DE LA PROVA Examen en grup

Más detalles

GUÍA de LECTURA INFANTIL y JUVENIL NO SEXISTA y COEDUCATIVA

GUÍA de LECTURA INFANTIL y JUVENIL NO SEXISTA y COEDUCATIVA GUÍA de LECTURA INFANTIL y JUVENIL NO SEXISTA y COEDUCATIVA EDITA Diputación de Granada Delegación de Igualdad de Oportunidades y Juventud DIPUTADA Leticia Moreno López COORDINA Leonor Vílchez Fernández

Más detalles

Equipo del Programa. José Manuel Alonso Varea Pere Font Cabrè Asun Val Liso. Evaluación Josep Rodríguez Roca

Equipo del Programa. José Manuel Alonso Varea Pere Font Cabrè Asun Val Liso. Evaluación Josep Rodríguez Roca Eh! No te despistes! Guía pedagógica para la prevención del abuso sexual y otros malos tratos infantiles Programa para Ciclo Medio y Ciclo Superior Guía para padres y madres Equipo del Programa José Manuel

Más detalles

Els ambients al CEIP Son Basca 1

Els ambients al CEIP Son Basca 1 Recursos i Recerca Educativa de les Illes Balears Data de recepció: 20/04/2011 Data d acceptació: 13/11/2012 ISSN: 2172-587X. Núm. 3, 2013 http://www.innovib.cat 1 Los ambientes en CEIP Son Basca Environments

Más detalles

PREVENCIÓN DE LOS MALTRATOS ENTRE COMPAÑEROS EN LA ESCUELA. Ma. Carme Boqué (Coord.), Mònica Albertí, Àlex Carulla y David Sanahuja

PREVENCIÓN DE LOS MALTRATOS ENTRE COMPAÑEROS EN LA ESCUELA. Ma. Carme Boqué (Coord.), Mònica Albertí, Àlex Carulla y David Sanahuja PREVENCIÓN DE LOS MALTRATOS ENTRE COMPAÑEROS EN LA ESCUELA. Ma. Carme Boqué (Coord.), Mònica Albertí, Àlex Carulla y David Sanahuja 1 Esta edición es fruto del trabajo desarrollado en el Grupo de Gestión

Más detalles

CONVOCATÒRIA TALLERS ALUMNES II SEMESTRE CURS 14-15

CONVOCATÒRIA TALLERS ALUMNES II SEMESTRE CURS 14-15 INFORMACIÓ GENERAL L'Institut de Ciències de l'educació (ICE) de la Universitat Politècnica de València, pretén col laborar amb els diferents centres en la tasca de formar els seus estudiants per a la

Más detalles

AULES INCLUSIVES I ESTRUCTURA COOPERATIVA DE L APRENENTATGE

AULES INCLUSIVES I ESTRUCTURA COOPERATIVA DE L APRENENTATGE AULES INCLUSIVES I ESTRUCTURA COOPERATIVA DE L APRENENTATGE Pere Pujolàs i Maset "Conferència inaugural del I Congrés: "Educació avui: la pràctica innovadora" Juny. 2006. FCEP. URV" Introducció Imagineu-vos

Más detalles

a la punta. Un petit matoll negre amb forma de triangle. M havia crescut una mena de bolet. Aparèixer

a la punta. Un petit matoll negre amb forma de triangle. M havia crescut una mena de bolet. Aparèixer a la punta. Un petit matoll negre amb forma de triangle. M havia crescut una mena de bolet. Aparèixer i desaparèixer... Situat al bell mig de la forma arrodonida. Un foradet ridícul. El cilindre va entrar

Más detalles

Los hermanos de personas con discapacidad:

Los hermanos de personas con discapacidad: Los hermanos de personas con discapacidad: una asignatura pendiente Blanca Núñez - Luis Rodríguez Blanca Núñez - Luis Rodríguez Los hermanos de personas con discapacidad: una asignatura pendiente 2004,

Más detalles

L OPAC Social i la participació dels usuaris als catàlegs bibliogràfics

L OPAC Social i la participació dels usuaris als catàlegs bibliogràfics Aquest document conté la versió postprint i la traducció al castellà del següent article: Este documento contiene la versión postprint y la traducción en castellano del siguiente artículo : Ir a la traducción

Más detalles

Escuela,Familia y Comunidad Guía N 3

Escuela,Familia y Comunidad Guía N 3 Escuela,Familia y Comunidad Guía N 3 Política de Educación Especial Nuestro compromiso con la diversidad Política de Educación Especial Nuestro compromiso con la diversidad Escuela, familia y comunidad

Más detalles