EDUCACIÓ DE DEFICIENTS MENTALS (2511) Llicenciatura en Psicopedagogia Obligatòria 6 crèdits 4,5 teòrics + 1,5 pràctics- (Quatrimestral)

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "EDUCACIÓ DE DEFICIENTS MENTALS (2511) Llicenciatura en Psicopedagogia Obligatòria 6 crèdits 4,5 teòrics + 1,5 pràctics- (Quatrimestral)"

Transcripción

1 Universitat de les Illes Balears Departament de Ciències de l Educació EDUCACIÓ DE DEFICIENTS MENTALS (2511) Llicenciatura en Psicopedagogia Obligatòria 6 crèdits 4,5 teòrics + 1,5 pràctics- (Quatrimestral) Curs 2003/04 Professor: Joan J. Muntaner (Francesc Serra) OBJECTIUS GENERALS Conèixer la conceptualització de la deficiència mental i les perspectives actuals, tant a nivell escolar com social per millorar la qualitat de vida d aquestes persones. Desenvolupar les estratègies i els models més significatius d intervenció en la formació de les persones amb deficiència mental a tots els àmbits de relació social. CONTINGUTS 1º. Part. Desenvolupament general del subjecte deficient mental. & Unitat Didàctica I.: Conceptualització de la Deficiència Mental. 1.- La deficiència mental: definició i problemàtica actual La deficiència mental a l àmbit de la Educació Especial La definició de deficiència mental: El concepte de intel ligència La conducta adaptativa Classificació i nivells de Deficiència Mental Paradigma dels suports. 2.- Las etiologies de la Deficiència Mental Causes orgàniques Causes ambientals o funcionals Causes desconegudes La prevenció de la deficiència mental La problemàtica del diagnòstic i l'avaluació del deficient mental. 3.- Desenvolupament i funcionament cognitiu del D.M Característiques físiques i neurològiques El desenvolupament motriu i les repercussions formatives El desenvolupament psíquic El llenguatge i els problemes de comunicació La personalitat del deficient mental. 4.- Les relacions socials del deficient mental Les actituds socials.

2 4.2. La conquesta de la autonomia i l autodeterminació 4.3. Els drets del deficient mental Avaluació de programes i serveis per el deficient mental. & Unitat Didàctica II: La persona amb deficiència mental a la transició i a l edat adulta. 5.- La formació professional i la transició a la vida adulta L'escolaritat i el procés formatiu de l adolescent amb deficiència mental L Educació secundaria obligatòria: final d un trajecte Els Programes de garantia social La formació professional Programes de transició i la formació permanent. 6.- Vida independent i integració social El mon laboral: El centre ocupacional El centre especial d'ocupació Alternatives dins l'empresa ordinària La metodologia del supported employment 6.2. El problema de l habitatge L'educació del temps lliure al deficient mental La sexualitat al deficient mental. 2º. Part: L Educació de la persona amb deficiència mental. 7.- La planificació centrada en la persona Característiques de la PCP 7.2. Els cercles de suport 7.3. Construcció dels plans (paths) 7.4. Les xarxes de suport comunitàries. 8.- El centre d educació especial Característiques generals Bases teòriques i alumnat Àrees d intervenció: Comportament adaptatiu: autonomia i socialització La psicomotricitat L aprenentatge acadèmic. 9.- Les persones en greu discapacitat psíquica Definició Models d intervenció Programes aplicats i tendències de futur.

3 ACTIVITATS FORMATIVES, CRÈDITS TEÒRICS I CRÈDITS PRÀCTICS 1.- Lectura obligatòria de dos llibres a seleccionar de entre els proposats per el professor a l inici del curs. Presentació de un curt resum (2-3 pàgines) abans del dia 20 de desembre de Realització d un treball d'investigació en grup (entre 3 i 5 persones) segons temes i metodologia a determinar entre cada grup i el professor. La participació a un grup de treball serà obligatòria per a tots els alumnes. Existeix la possibilitat de realitzar un treball conjunt dirigit per el professor en el que participarien tots els alumnes matriculats. En aquest cas, l assignatura se desenvoluparia en forma de seminari de seguiment del treball d investigació. Els alumnes rebrien un dossier per preparar els temes del programa. 3.- Exercicis, lectures, comentaris i estudis d articles, documents de treball, etc., que s aniran presentant al llarg del curs i es treballaran en grups de discussió o individualment, amb la coordinació del professor, amb l assistència obligatòria de tots els alumnes a aquestes sessions pràctiques. Els resultats d aquestes activitats s entregaran per escrit, signats per cada alumne del grup abans de una setmana de realitzada cada activitat. CRITERIS D AVALUACIÓ Per aprovar l assignatura cal ser avaluat de forma positiva tant dels crèdits pràctics com teòrics que la composen, segons els criteris següents: * Crèdits Teòrics: 1.- Lectura, resum i tutoria de cada un dels dos llibres seleccionats. 2.- Un examen final realitzat durant el període que la Universitat estableix a tal efecte. En aquesta prova l alumne haurà d examinar-se de la totalitat de la matèria pendent d aprovar. * Crèdits Pràctics: 3.- Realització i presentació del treball d investigació segons les normes pròpies dels documents acadèmics abans del 10 de gener del Entregar en el temps establert i de forma adequada les activitats propostes al llarg del curs. 5.- Es valorarà la participació a classe i l actitud envers l assignatura. BIBLIOGRAFIA BÀSICA A.A.M.R. (1997). Retraso mental: definición, clasificación y sistemas de apoyo. Madrid: Alianza. Bruininks, R.H y McGrew, K.S. (1993). Panorámica de la conducta adaptativa dentro del retraso mental. Discapacidad y conducta adaptativa (pp ). Bilbao: ICE- Universidad de Deusto. Calero, M.D. (1995). Modificación de la inteligencia. Madrid: Pirámide.

4 Consejo Económico y Social (1996). Informe sobre la situación del empleo de las personas con discapacidad y propuestas para su reactivación. Siglo Cero, 27 (3), Fierro, A. (1987). La persona con retraso mental. Madrid: MEC. Font, J. (1997). El nou model de definició, classificació i sistemes de suport del retard mental. Suports, 1 (1), Garrido Landivas, J. (1984). Deficiencia mental. Madrid: CEPE. González, J. y Sainz, J. (1988). Intervención y educación en la deficiencia mental y la desventaja socio-cultural. En J. Mayor (Dir.), Manual de Educación Especial (pp ). Madrid: Anaya. Greenspon, S. (1994). Revisión de Mental Retardation: definition, classification and systems supports. American Journal on Mental Retardation, 98 (4), Grossman, H. (1983). Manual on terminology and classification in mental retardation. Washington D.C: AAMR. I.C.D.M. (1983). Orientaciones sobre la deficiencia mental. San Sebastián: SIIS. Ingalls, R.P. (1982). Retraso mental: la nueva perspectiva. México: El Manual Moderno. Jacobson, J.W. (1994). Revision de Mental Retardation: definition, classification and systems supports. American Journal on Mental Retardation, 98 (4), Juan-Espinosa, M.; Colom, R. y Flores, V. (1992). Contexto y retraso mental. Madrid: CIDE-MEC. López Melero, M. (1992). Modelos cognitivos y desarrollo educativo. En J. Flórez y M.V. Troncoso, (Dirs.), Síndrome de Down y educación (pp ). Barcelona: Salvat. Lowe, P. (1995). Apoyo educativo y tutoría. Madrid: Narcea. Luckasson, R. y otros (1992). Mental Retardation: definition, classification and systems of supports. Washington D.C.: AAMR. Maistre, M. (1977). Deficiencia mental y lenguaje. Barcelona: Laia. Molina, S. (1994). Deficiencia mental. Aspectos psicoevolutivos y educativos. Málaga: Aljibe. Montero, D. (1996). Evaluación de la conducta adaptativa en personas con discapacidad. Bilbao: Mensajero.

5 Montobbio, E. (1995). El viaje del Señor Down al mundo de los adultos. Barceloa: Marson. Muntaner, J.J. (1995). La Sociedad ante el deficiente mental. Madrid: Narcea. Muntaner, J.J. (2001). La persona con retraso mental. Bases para su inclusión social y educativa. Málaga, Ed. Aljibe. Muntaner, J.J. (1996). Transición a la vida adulta: la conquista de la autonomía. Revista de Educación Especial, 22, O.C.D.E. (1988). La disminución y la condición de adultos. Siglo Cero, 120, O.C.D.E. (1991). Les jeunes handicapés et le travail. Experiences vecues en sortir de l école. París: OCDE-CERI. O.C.D.E. (1994). L'interation scolaire des enfants et adolecents handicapés. Ambitions, theories et practices. París: Ceri-OCDE. Pallisera, M. (1996). Transición a la edad adulta y vida activa de las personas con discapacida psíquica. Barcelona: EUB. Perron, S (1973). Actitudes e ideas respecto de las deficiencias mentales. En R. Zazzo, Los débiles mentales (pp ). Barcelona: Fontanella. Prieto, M.D. (1986). La modificabilidad estructural cognitiva y el programa de enriquecimiento instrumental de R. Feuerstein. Murcia: ICE. Sainz, J. y Mayor, J. (1988). Procesos cognitivos en los deficientes mentales. En J. Mayor (Dir.), Manual de Educación Especial (pp ). Madrid: Anaya. Schalock y col. (1994). The changing conception of mental retardation: implications for the field. Mental Retardation, 32 (3), Schalock, R.L. (1995). Implicaciones para la investigación de la definición, clasificación y sistemas de apoyo de la AAMR de Siglo Cero, 26 (1), Söder, M. (1987). Integración escolar de alumnos con retraso mental. OCDE, La integración social de los jóvenes minusválidos (pp ). Madrid:CPMT. Verdugo, M.A. (1994). El cambio de paradigma en la concepción del retraso mental: la nueva definición de la AAMR. Siglo Cero, 25 (3), Verdugo, M.A. (1995). Evaluación y tratamiento en el retraso mental. En M.A. Verdugo (Dir.), Personas con discapacidad (pp ). Madrid: Siglo XXI.

6 Verdugo, M.A. (1995). Las personas con retraso mental. En M.A. Verdugo (Dir.), Personas con discapacidad (pp ). Madrid: Siglo XXI. Verdugo, M.A. (Dir.) (1995). Personas con discapacidad. Madrid: Siglo XXI. Verloop, N. (1992). El sistema de apoyo educativo en vías de desarrollo: su potencial y sus dificultades. Aula de Innovación Educativa, 4-5, Villa, L.E. y Sagardoy, J.A. (1988). Derecho al trabajo de las personas con minusvalía. Madrid: Real Patronato de Prevención y Atención a las personas con minusvalía. Serie Documentos 10. Warnock Report (1978). Special Educational Needs. Report of commitee of iguiry into the education of handicapped children any young people. Londres: HMSO. Notes i orientacions. 1.- Els alumnes han de complimentar una fitxa, que han d entregar al professor abans del 1 de Novembre de Aquells alumnes que no poden assistir regularment a classe tenen l obligació de comunicar-ho al professor en horari de tutoria abans de l 1 de novembre de Es recomana a l alumnat que per qualsevol aspecte que vulgui consultar o comentar al professor utilitzi les hores de tutoria establertes a tal efecte. 4.- Aquest programa fa referència a les convocatòries de Juny i Setembre del curs En cap cas es aplicable a la convocatòria extraordinària de Febrer, que es regirà per el programa del curs de matricula. Juny, 2003

EDUCACIÓ DE DEFICIENTS MENTALS (2511) Llicenciatura en Psicopedagogia Obligatòria 6 crèdits 4,5 teòrics + 1,5 pràctics- (Quatrimestral)

EDUCACIÓ DE DEFICIENTS MENTALS (2511) Llicenciatura en Psicopedagogia Obligatòria 6 crèdits 4,5 teòrics + 1,5 pràctics- (Quatrimestral) Universitat de les Illes Balears Departament de Ciències de l Educació EDUCACIÓ DE DEFICIENTS MENTALS (2511) Llicenciatura en Psicopedagogia Obligatòria 6 crèdits 4,5 teòrics + 1,5 pràctics- (Quatrimestral)

Más detalles

L EDUCACIÓ EMOCIONAL A L ESCOLA. 5136 Segon curs dels estudis de Mestre, especialitat d Educació Primària

L EDUCACIÓ EMOCIONAL A L ESCOLA. 5136 Segon curs dels estudis de Mestre, especialitat d Educació Primària Universitat de les Illes Balears Facultat d Educació L EDUCACIÓ EMOCIONAL A L ESCOLA. 5136 Segon curs dels estudis de Mestre, especialitat d Educació Primària Curs 2011-2012 Assignatura troncal Segon quadrimestre

Más detalles

L EDUCACIÓ DE LES HABILITATS D INTERACCIÓ SOCIAL

L EDUCACIÓ DE LES HABILITATS D INTERACCIÓ SOCIAL Universitat de les Illes Balears Facultat d Educació Dept. de Ciències de l Educació L EDUCACIÓ DE LES HABILITATS D INTERACCIÓ SOCIAL 1480 Estudis de Psicopedagogia i Pedagogia Assignatura Optativa (núm

Más detalles

INFORME DE SEGUIMENT DEL GRAU EN PSICOLOGIA (CURS 2009-2010)

INFORME DE SEGUIMENT DEL GRAU EN PSICOLOGIA (CURS 2009-2010) INFORME DE SEGUIMENT DEL GRAU EN PSICOLOGIA (CURS 2009-2010) Informe de seguimiento del Grado en Psicología (Curso 2009-2010) Departament de Psicologia Barcelona, abril 2011 PRESENTACIÓ DE LA TITULACIÓ

Más detalles

ASIGNATURA/IRAKASGAIA BASES PSICOLÓGICAS DE LA EDUCACIÓN ESPECIAL.

ASIGNATURA/IRAKASGAIA BASES PSICOLÓGICAS DE LA EDUCACIÓN ESPECIAL. ASIGNATURA/IRAKASGAIA BASES PSICOLÓGICAS DE LA EDUCACIÓN ESPECIAL. TITULACIÓN/TITULAZIOA:Maestro. Educación Primaria NºCRÉDITOS/KREDITU KOPURUA: 4.5 (teóricos + prácticos) DEPARTAMENTO/SAILA: Psicología

Más detalles

EL PROGRAMA DE ACCION TUTORIAL

EL PROGRAMA DE ACCION TUTORIAL EL PROGRAMA DE ACCION TUTORIAL Antes de iniciar esta nueva edición del Programa de Acción Tutorial quisimos sondear el estado de la cuestión como punto inicial de trabajo. Se solicitó a los tutores/as

Más detalles

Universitat de les Illes Balears Facultat d Educacio EDUCACIÓ ESPECIAL (2502) Llicenciatura en PSICOPEDAGOGIA

Universitat de les Illes Balears Facultat d Educacio EDUCACIÓ ESPECIAL (2502) Llicenciatura en PSICOPEDAGOGIA Universitat de les Illes Balears Facultat d Educacio EDUCACIÓ ESPECIAL (2502) Llicenciatura en PSICOPEDAGOGIA Curs 2010-2011 Troncal -(7,5 crèdits: 6 teòrics + 1,5 pràctics) Anual Professor: Nuria López

Más detalles

LLICENCIATURA DE PSICOPEDAGOGIA

LLICENCIATURA DE PSICOPEDAGOGIA Universitat de les Illes Balears Edifici Guillem Cifre de Colonya Assignatura: Orientació Professional. (1484) LLICENCIATURA DE PSICOPEDAGOGIA: 2n. curs (2n. cicle) Curs 2.002-2.003 Assignatura de Segon

Más detalles

MÀSTER UNIVERSITARI EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA MÁSTER UNIVERSITARIO EN GESTIÓN ADMINISTRATIVA

MÀSTER UNIVERSITARI EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA MÁSTER UNIVERSITARIO EN GESTIÓN ADMINISTRATIVA MÀSTER UNIVERSITARI EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA MÁSTER UNIVERSITARIO EN GESTIÓN ADMINISTRATIVA INFORME DE SEGUIMENT DEL CURS 2010-2011 INFORME DE SEGUIMIENTO DEL CURSO 2010-2011 Departament de Dret i Ciències

Más detalles

Calendario académico administrativo

Calendario académico administrativo Calendario académico administrativo 1. Acceso y admisión a la Universidad 1.2. Pruebas de acceso a la universidad y preinscripción universitaria (*) Preinscripción junio Del 02.06 al 03.07.2015 Celebración

Más detalles

INFORME DE SEGUIMENT DEL CURS 2010-2011 INFORME DE SEGUIMIENTO DEL CURSO 2010-2011

INFORME DE SEGUIMENT DEL CURS 2010-2011 INFORME DE SEGUIMIENTO DEL CURSO 2010-2011 GRAU EN PSICOLOGIA GRADO EN PSICOLOGÍA INFORME DE SEGUIMENT DEL CURS 2010-2011 INFORME DE SEGUIMIENTO DEL CURSO 2010-2011 Departament de Psicologia i Ciències de l'educació Barcelona, maig 2012 2 PRESENTACIÓ

Más detalles

Es tracta d analitzar la dinàmica dels processos de canvi a través dels quals s exerceix la influència educativa.

Es tracta d analitzar la dinàmica dels processos de canvi a través dels quals s exerceix la influència educativa. PSICOLOGIA DE LA INSTRUCCIÓ (2509) Curs Acadèmic 2001-2002 Assignatura anual de 6 crèdits (4 5 teòrics i 1 5 pràctics) 2on Curs dels Estudis de Psicopedagogia Professora: Dra. Maria Suñé Vela Horari de

Más detalles

Mecanització Bàsica Programació d aula. Mecanització Bàsica PROGRAMACIÓ D AULA

Mecanització Bàsica Programació d aula. Mecanització Bàsica PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Mecanització Bàsica PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1 - El taller de reparació de vehicles 1 >> Objectius Conèixer els tipus de tallers i les àrees de treball de què disposen.

Más detalles

INFORMACIONS INSCRIPCIÓ CURS Grups Places 1 20

INFORMACIONS INSCRIPCIÓ CURS Grups Places 1 20 ESCOLA MUNICIPAL D ADULTS / E.P.A. AJUNTAMENT DE BÉTERA Avinguda València, 26 961 601 874 INFORMACIONS INSCRIPCIÓ CURS Grups Places Curs Participació i Preparació per altres programes formatius / Curso

Más detalles

MÀSTER UNIVERSITARI EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA MÁSTER UNIVERSITARIO EN GESTIÓN ADMINISTRATIVA

MÀSTER UNIVERSITARI EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA MÁSTER UNIVERSITARIO EN GESTIÓN ADMINISTRATIVA MÀSTER UNIVERSITARI EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA MÁSTER UNIVERSITARIO EN GESTIÓN ADMINISTRATIVA INFORME DE SEGUIMENT DEL CURS 2012-2013 INFORME DE SEGUIMIENTO DEL CURSO 2012-2013 Departament de Dret i Ciències

Más detalles

GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA

GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA Grado en Magisterio en Educación Primaria ( Obligatoria ) GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA G550 - Fundamentos Psicopedagógicos de Atención a la Diversidad Curso Académico 2013-2014 1 1. DATOS IDENTIFICATIVOS

Más detalles

REFERENCIAS BIBLIOGRÁFICAS

REFERENCIAS BIBLIOGRÁFICAS REFERENCIAS BIBLIOGRÁFICAS Aguado, A. (2005) Necesidades y demandas de las personas con discapacidad intelectual que envejecen y de sus familias. Jornadas de Envejecimiento FEAPS Navarra. Pamplona 21-22

Más detalles

PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA

PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA Introducció El Pla d acció tutorial consisteix en una gestió de la formació integral de l alumnat que es du a terme mitjançant tutories. En particular, es

Más detalles

Els protocols d avaluacid. avaluació d AQU Catalunya. Taller de formació d'estudiants en l'assegurament de la qualitat a la universitat

Els protocols d avaluacid. avaluació d AQU Catalunya. Taller de formació d'estudiants en l'assegurament de la qualitat a la universitat Taller de formació d'estudiants en l'assegurament de la qualitat a la universitat Els protocols d avaluacid avaluació d AQU Catalunya Albert Basart. Gestor de projectes. AQU Catalunya Guies d avaluacid

Más detalles

ACORD PEL QUAL S APROVA ELCALENDARI LABORAL PER AL PERSONAL D ADMINISTRACIÓ I SERVEIS DE LA UdG ANY 2009

ACORD PEL QUAL S APROVA ELCALENDARI LABORAL PER AL PERSONAL D ADMINISTRACIÓ I SERVEIS DE LA UdG ANY 2009 ACORD PEL QUAL S APROVA ELCALENDARI LABORAL PER AL PERSONAL D ADMINISTRACIÓ I SERVEIS DE LA UdG ANY 2009 (Aprovat en el Consell de Govern núm. 9/08 de 27 de novembre de 2008) Criteris generals: El calendari

Más detalles

UNIVERSITAT DE VALÈNCIA FACULTAD DE MAGISTERIO DEPARTAMENTO DE DIDÁCTICA Y ORGANIZACIÓN ESCOLAR GUÍA DOCENTE

UNIVERSITAT DE VALÈNCIA FACULTAD DE MAGISTERIO DEPARTAMENTO DE DIDÁCTICA Y ORGANIZACIÓN ESCOLAR GUÍA DOCENTE UNIVERSITAT DE VALÈNCIA FACULTAD DE MAGISTERIO DEPARTAMENTO DE DIDÁCTICA Y ORGANIZACIÓN ESCOLAR GUÍA DOCENTE INTERVENCIÓN PSICOEDUCATIVA EN DISCAPACIDAD INTELECTUAL PROFESORA: CLAUDIA GRAU RUBIO CURSO

Más detalles

EDUCACIÓ ESPECIAL (2502) Llicenciatura en PSICOPEDAGOGIA

EDUCACIÓ ESPECIAL (2502) Llicenciatura en PSICOPEDAGOGIA Universitat de les Illes Balears Facultat d Educacio EDUCACIÓ ESPECIAL (2502) Llicenciatura en PSICOPEDAGOGIA Curs 2010-2011 Troncal -(7,5 crèdits: 6 teòrics + 1,5 pràctics) Anual Professor: Dr. Joan J.

Más detalles

GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA: INTERVENCIÓN PSICOPEDAGÓGICA EN LOS TRASTORNOS DEL DESARROLLO

GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA: INTERVENCIÓN PSICOPEDAGÓGICA EN LOS TRASTORNOS DEL DESARROLLO GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA: INTERVENCIÓN PSICOPEDAGÓGICA EN LOS TRASTORNOS DEL DESARROLLO DATOS BÁSICOS DE LA ASIGNATURA CÓDIGO: 156 11 14 PLAN DE ESTUDIOS: B.O.E. 14/02/2001 TIPO: TRONCAL Créditos

Más detalles

194 Beques 'Santander CRUE CEPYME Pràctiques en Empresa' per a estudiants de la Universitat de València Curs 2012/2013

194 Beques 'Santander CRUE CEPYME Pràctiques en Empresa' per a estudiants de la Universitat de València Curs 2012/2013 194 Beques 'Santander CRUE CEPYME Pràctiques en Empresa' per a estudiants de la Universitat de València Curs 2012/2013 OBJECTIUS Promoure la realització de pràctiques entre els estudiants de la Universitat

Más detalles

CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA.

CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA. CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA Curs 2016 2017 PREAMBUL Aquest calendari estableix de manera molt clara l

Más detalles

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES Camí DE SON CLADERA, 20-07009 Palma Tel. 971470774 Fax 971706062 e-mail: iesjuniperserra@educacio.caib.es Pàgina Web: http://www.iesjuniperserra.net/ ORIENTACIÓ

Más detalles

FACULTAD DE CIENCIAS DE LA SALUD

FACULTAD DE CIENCIAS DE LA SALUD FACULTAD DE CIENCIAS DE LA SALUD PLANIFICACIÓN DE LA DOCENCIA UNIVERSITARIA GUÍA DOCENTE INTERVENCIÓN EN DISCAPACIDAD 1. DATOS DE IDENTIFICACIÓN DE LA ASIGNATURA. Título: Facultad: Departamento/Instituto:

Más detalles

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials.

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials. ORDRE BSF/127/2012, de 9 de maig, per la qual s'actualitzen el cost de referència, el mòdul social i el copagament, així com els criteris funcionals de les prestacions de la Cartera de Serveis Socials

Más detalles

BIBLIOGRAFÍA REFERENCIAS BIBLIOGRÁFICAS

BIBLIOGRAFÍA REFERENCIAS BIBLIOGRÁFICAS REFERENCIAS BIBLIOGRÁFICAS ALFARO, I. J. (2007). La respuesta organizativa y metodológica de la Universidad ante una nueva tipología de estudiantes. Valencia: Universidad de Valencia, Servicio de Publicaciones.

Más detalles

PSICOLOGIA DE L EDUCACIÓ. 5144 Segon curs dels estudis de Mestre, Especialitats d Educació Infantil i Primària

PSICOLOGIA DE L EDUCACIÓ. 5144 Segon curs dels estudis de Mestre, Especialitats d Educació Infantil i Primària Universitat de les Illes Balears Facultat d Educació PSICOLOGIA DE L EDUCACIÓ. 5144 Segon curs dels estudis de Mestre, Especialitats d Educació Infantil i Primària Curs 2011-2012 Assignatura troncal Primer

Más detalles

ANEXO 10. Apartado 10. 10.1. Cronograma de Implantación. 10.2. Procedimiento de Adaptación. 10.3. Enseñanzas que se Extinguen

ANEXO 10. Apartado 10. 10.1. Cronograma de Implantación. 10.2. Procedimiento de Adaptación. 10.3. Enseñanzas que se Extinguen ANEXO 10 Apartado 10 10.1. Cronograma de Implantación 10.2. Procedimiento de Adaptación 10.3. Enseñanzas que se Extinguen APARTADO 10 10.1. Cronograma de Implantación Calendario de implantación de la titulación

Más detalles

Elche, 2 de diciembre de 2009. El rector, p. d. (R 767/07 de 10.05.2007), el vicerrector de Personal: José Francisco González Carbonell.

Elche, 2 de diciembre de 2009. El rector, p. d. (R 767/07 de 10.05.2007), el vicerrector de Personal: José Francisco González Carbonell. Universitat Miguel Hernández d Elx RESOLUCIÓ de 2 de desembre del 2009, per la qual s ordena la publicació íntegra de la relació de llocs de treball del personal d administració i servicis de la Universitat

Más detalles

4.4 AVALUACIÓ I RECONEIXEMENT DE PERSONAL. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal. Escola Superior de Música de Catalunya.

4.4 AVALUACIÓ I RECONEIXEMENT DE PERSONAL. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal. Escola Superior de Música de Catalunya. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal Escola Superior de Música de Catalunya Sumari 1. Objectius 2. Responsables 3. Desenvolupament del procés 3.1 Disseny del sistema d avaluació del personal docent

Más detalles

La Fundación Síndrome de Down del País Vasco cuenta con cuatro servicios de Atención Directa.

La Fundación Síndrome de Down del País Vasco cuenta con cuatro servicios de Atención Directa. La Fundación Síndrome de Down del País Vasco cuenta con cuatro servicios de Atención Directa. S.1. Servicio de Atención Temprana (SAT) Sesiones de Atención Temprana para niñ@s de 0 a 6 años con SD o diferentes

Más detalles

CÓDIGO: 100918 MATERIA: Acción socioeducativa en el ámbito de la discapacidad

CÓDIGO: 100918 MATERIA: Acción socioeducativa en el ámbito de la discapacidad UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ TITULACIÓN: Grado en Educación Social CÓDIGO: 100918 MATERIA: Acción socioeducativa en el ámbito de la discapacidad MÓDULO: XVI. Optatividad PROFESORA

Más detalles

FORMACIÓ BÀSICA PER LA QUALIFICACIÓ DELS PROFESSIONALS VALORADORS DE LA SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA

FORMACIÓ BÀSICA PER LA QUALIFICACIÓ DELS PROFESSIONALS VALORADORS DE LA SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA ... FORMACIÓ BÀSICA PER LA QUALIFICACIÓ DELS PROFESSIONALS VALORADORS DE LA SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA Pàgina 1 1. JUSTIFICACIÓ Aquest curs pretén formar als professionals amb els coneixements i procediments

Más detalles

Projecte d Ordre d avaluació d ESO

Projecte d Ordre d avaluació d ESO Projecte d Ordre d avaluació d ESO Direcció General d Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat 27 de juny de 2017 Article 1. Objecte Decret 187/2015, d ordenació de l ESO L ordenació del currículum

Más detalles

La tortuga Poruga. Un nou material didàctic de l Estany de Sils. 2ª Jornada de l Estany de Sils

La tortuga Poruga. Un nou material didàctic de l Estany de Sils. 2ª Jornada de l Estany de Sils La tortuga Poruga Un nou material didàctic de l Estany de Sils 2ª Jornada de l Estany de Sils Temporània, Associació d Educació Ambiental de la Selva Joan Mas Josep Noguerol Llicenciats en Ciències Ambientals

Más detalles

Titulación(es) Titulación Centro Curso Periodo 1203 - Grado de Logopedia FACULTAT DE PSICOLOGIA 4 Primer cuatrimestre

Titulación(es) Titulación Centro Curso Periodo 1203 - Grado de Logopedia FACULTAT DE PSICOLOGIA 4 Primer cuatrimestre FICHA IDENTIFICATIVA Datos de la Asignatura Código 35308 Nombre Educación del deficiente auditivo Ciclo Grado Créditos ECTS 4.5 Curso académico 2013-2014 Titulación(es) Titulación Centro Curso Periodo

Más detalles

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics Pla d Acció Tutorial Índex I. INTRODUCCIÓ...3 2. PROPOSTA DE SEQÜÈNCIA DES DEL PUNT DE VISTA DEL TUTOR...0 Alumnes de 1er curs...0 Alumnes en fase

Más detalles

UNITAT TÈCNICA DE QUALITAT. carta de serveis - edició 2 - juny pàgina següent

UNITAT TÈCNICA DE QUALITAT. carta de serveis - edició 2 - juny pàgina següent UNITAT TÈCNICA DE QUALITAT carta de serveis - edició 2 - juny 2014 pàgina següent SERVEIS QUE ES PRESTEN PROGRAMES DE QUALITAT Sistema de Gestió Interna de la Qualitat (SGIC) C1 Elaboració de la documentació

Más detalles

Universitat de Barcelona

Universitat de Barcelona Universitat de Barcelona Web: http://www.ub.edu/web/ub/ca/ 18 facultats / 10 centres adscrits Entre elles: Facultat de Matemàtiques i Informàtica Facultat d Economia i Empresa Facultat de Física Facultat

Más detalles

SISTEMES MICROINFORMÀTICS I XARXES (SMX) Cicle formatiu de Grau Mitjà

SISTEMES MICROINFORMÀTICS I XARXES (SMX) Cicle formatiu de Grau Mitjà SISTEMES MICROINFORMÀTICS I XARXES (SMX) Cicle formatiu de Grau Mitjà QUINES SÓN LES TEVES AFICIONS? T agrada el món de la informàtica? Vols millorar i ampliar-ne els teus coneixements? Et vols convertir

Más detalles

Diploma de Postgrau en Recursos Humans

Diploma de Postgrau en Recursos Humans Diploma de Postgrau en Recursos Humans Fitxa Tècnica Codi: EPRHE-I10-2018-16 Títol al que dóna dret: Diploma de Postgrau Adreçat a: Diplomats universitaris, graduats i llicenciats de totes les carreres,

Más detalles

Universitat de les Illes Balears. Facultat d Educació

Universitat de les Illes Balears. Facultat d Educació Universitat de les Illes Balears Facultat d Educació Assignatura: (5144)-Psicologia de l Educació. Curs 2003-04. ESTUDIS DE MESTRE (2n. curs. Especialitats: Ed. Musical i Llengua Estrangera Crèdits de

Más detalles

Grado en Magisterio de Educación Infantil EU Cardenal Cisneros Universidad de Alcalá Curso Académico 2013/14 3º curso 2º cuatrimestre

Grado en Magisterio de Educación Infantil EU Cardenal Cisneros Universidad de Alcalá Curso Académico 2013/14 3º curso 2º cuatrimestre Intervención educativa en discapacidad intelectual, altas capacidad y tgd Grado en Magisterio de Educación Infantil EU Cardenal Cisneros Universidad de Alcalá Curso Académico 2013/14 3º curso 2º cuatrimestre

Más detalles

Desdoblaments. Grups Reforç (GR) matèries instrumentals Llengües i Matemàtiques. Atenció individualitzada.

Desdoblaments. Grups Reforç (GR) matèries instrumentals Llengües i Matemàtiques. Atenció individualitzada. Educació Secundària ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES Àmbit ACADÈMIC Estudi acompanyat 1, 2, 3. Es realitza amb el tutor. 1 hora setmanal Es pretén que els alumnes desenvolupin recursos i habilitats per tal de

Más detalles

Programa My LIFE. Centre de Capacitació Barcelona

Programa My LIFE. Centre de Capacitació Barcelona Programa My LIFE Centre de Capacitació Barcelona Què és el programa My LIFE? Un programa de capacitació, aprenentatge i entrenament d habilitats per a la vida diària que es du a terme en un centre propi

Más detalles

LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació

LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació JORNADA DE FORMACIÓ EN XARXA DEL PROFESSORAT D EDUCACIÓ ESPECIAL DE LA ZONA Barcelona, 12 de maig de 2010 LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació

Más detalles

Maria del Mar Prohens Ferrer Tècnica d ocupació.serveis Centrals Departament d Orientació i Intermediació SOIB. Servei d'ocupació Illes Balears SOIB

Maria del Mar Prohens Ferrer Tècnica d ocupació.serveis Centrals Departament d Orientació i Intermediació SOIB. Servei d'ocupació Illes Balears SOIB Maria del Mar Prohens Ferrer Tècnica d ocupació.serveis Centrals Departament d Orientació i Intermediació SOIB SOIB Què és? És un organisme autònom administratiu, gratuït, d accés universal a tota persona

Más detalles

Grado de Magisterio en Educación Primaria CU Cardenal Cisneros Universidad de Alcalá Curso Académico 2014/15 3º curso 2º cuatrimestre

Grado de Magisterio en Educación Primaria CU Cardenal Cisneros Universidad de Alcalá Curso Académico 2014/15 3º curso 2º cuatrimestre Intervención educativa en discapacidad intelectual, altas capacidad y TDG Grado de Magisterio en Educación Primaria CU Cardenal Cisneros Universidad de Alcalá Curso Académico 2014/15 3º curso 2º cuatrimestre

Más detalles

Pla de Promoció (PPR-EEBE)

Pla de Promoció (PPR-EEBE) SISTEMA DE GARANTIA INTERNA DE LA QUALITAT ESCOLA D ENGINYERIA DE BARCELONA EST (EEBE) Pla de Promoció (PPR-EEBE) (2017-2020) Gestió Documental i control de canvis Versió Referència de la modificació Elaborat

Más detalles

Llei de Formació i Qualificació Professional de Catalunya

Llei de Formació i Qualificació Professional de Catalunya Llei de Formació i Qualificació Professional de Catalunya Presentació del projecte de Llei Octubre 2014 Contingut normatiu Títol I Disposicions generals Objecte, principis rectors, destinataris, drets,

Más detalles

UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIENCIES DE L EDUCACIÓ. TITULACIÓN: Grado en Educación Social. CÓDIGO: 100930 MATÉRIA: Animación sociocultural

UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIENCIES DE L EDUCACIÓ. TITULACIÓN: Grado en Educación Social. CÓDIGO: 100930 MATÉRIA: Animación sociocultural UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIENCIES DE L EDUCACIÓ TITULACIÓN: Grado en Educación Social CÓDIGO: 100930 MATÉRIA: Animación sociocultural MÓDULO: XVI. Optatividad PROFESOR/A RESPONSABLE: María Paz

Más detalles

Actitudes ante la discapacidad en el alumnado universitario matriculado en materias afines

Actitudes ante la discapacidad en el alumnado universitario matriculado en materias afines Actitudes ante la discapacidad en el alumnado universitario matriculado en materias afines F. JAVIER MORENO ISABEL R. RODRÍGUEZ DAVID SALDAÑA ANTONIO AGUILERA Universidad de Sevilla, España Si las actitudes

Más detalles

APORTACIONES DE LA DEFINICIÓN DE RETRASO MENTAL (AAMR, 2002) A LA CORRIENTE INCLUSIVA DE LAS PERSONAS CON DISCAPACIDAD

APORTACIONES DE LA DEFINICIÓN DE RETRASO MENTAL (AAMR, 2002) A LA CORRIENTE INCLUSIVA DE LAS PERSONAS CON DISCAPACIDAD APORTACIONES DE LA DEFINICIÓN DE RETRASO MENTAL (AAMR, 2002) A LA CORRIENTE INCLUSIVA DE LAS PERSONAS CON DISCAPACIDAD Miguel Ángel Verdugo Alonso Catedrático de Psicología de la Discapacidad Instituto

Más detalles

GRAU EN PUBLICITAT I RELACIONS PÚBLIQUES GRADO EN PUBLICIDAD Y RELACIONES PÚBLICAS INDICADORS DEL CURS 2011-2012 INDICADORES DEL CURSO 2011-2012

GRAU EN PUBLICITAT I RELACIONS PÚBLIQUES GRADO EN PUBLICIDAD Y RELACIONES PÚBLICAS INDICADORS DEL CURS 2011-2012 INDICADORES DEL CURSO 2011-2012 DIMENSIONS DIMENSIONES ACCÉS I MATRÍCULA ACCESO Y MATRÍCULA CARACTERÍSTIQUES DE L ALUMNAT CARACTERÍSTICAS DEL ALUMNADO GRAU EN PUBLICITAT I RELACIONS PÚBLIQUES GRADO EN PUBLICIDAD Y RELACIONES PÚBLICAS

Más detalles

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1. El patrimoni empresarial. L inventari OBJECTIUS Conèixer el concepte d empresa i les seves diferents classificacions.

Más detalles

PROPOSTA SOBRE LA CATALOGACIÓ DE LLOCS DE TREBALL DE L ÀMBIT D AUXILIAR DE SERVEIS I LOGÍSTICA

PROPOSTA SOBRE LA CATALOGACIÓ DE LLOCS DE TREBALL DE L ÀMBIT D AUXILIAR DE SERVEIS I LOGÍSTICA PROPOSTA SOBRE LA CATALOGACIÓ DE LLOCS DE TREBALL DE L ÀMBIT D AUXILIAR DE SERVEIS I LOGÍSTICA 8 de febrer de 2016 INDEX 1. Introducció i antecedents 2. Informació sobre la consulta: celebració i resultats

Más detalles

INTERVENCIÓN PSICOPEDAGÓGICA EN LOS TRASTORNOS DEL DESARROLLO TRONCAL 6 CRÉDITOS

INTERVENCIÓN PSICOPEDAGÓGICA EN LOS TRASTORNOS DEL DESARROLLO TRONCAL 6 CRÉDITOS INTERVENCIÓN PSICOPEDAGÓGICA EN LOS TRASTORNOS DEL DESARROLLO TRONCAL 6 CRÉDITOS Titulación en la que se imparte/ Curso /Cuatrimestre: PSICOPEDAGOGÍA/ SEGUNDO CURSO/ PRIMER CUATRIMESTRE Curso académico:

Más detalles

Assignatura: Disseny i estratègies per a l'elaboració d'adaptacions curriculars (2516). Curs 2003-04

Assignatura: Disseny i estratègies per a l'elaboració d'adaptacions curriculars (2516). Curs 2003-04 Universitat de les Illes Balears Dept. de Ciències de l Educació Assignatura: Disseny i estratègies per a l'elaboració d'adaptacions curriculars (2516). Curs 2003-04 Assignatura quadrimestral (Primer)

Más detalles

Abordatge estratègic de situacions professionals

Abordatge estratègic de situacions professionals Guia d aprenentatge (3 ECTS) Any acadèmic 2015-2016 Semestre: 2n Grau en Educació Social / Grau en Treball Social Mòdul: Espais professionals Professor: Dr. Paco López Pàgina 1 de 7 Rev. 4 (21.09.2015)

Más detalles

BASES PSICOLOGICAS DE LA EDUCACION ESPECIAL

BASES PSICOLOGICAS DE LA EDUCACION ESPECIAL Programa asignatura BASES PSICOLOGICAS DE LA EDUCACION ESPECIAL Titulación. Especialidad Maestro. Especialidad en Educación Primaria. Maestro Especialidad en Educación Infantil. Maestro. Especialidad en

Más detalles

PLA ESPECIAL D ESTUDIS DE MAGISTERI

PLA ESPECIAL D ESTUDIS DE MAGISTERI PLA ESPECIAL D ESTUDIS D DE MAGISTERI PER QUÈ ÉS S UN PLA ESPECIAL Accés s restringit a un perfil d estudiants d ben definit. Horari: compatible amb horari laboral Modalitat d ensenyament: d com el grau

Más detalles

CURS: 4t QUADRIMESTRE: 1er CRÈDITS ECTS: 6 IDIOMA D'IMPARTICIÓ: Català

CURS: 4t QUADRIMESTRE: 1er CRÈDITS ECTS: 6 IDIOMA D'IMPARTICIÓ: Català UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ TITULACIÓ: SICOLOGIA CODI: 102827 MATÈRIA: Trastorns d audició i llenguatge MÒDUL: Optativitat ROFESSOR/A RESONSABLE: José Luis Navarro Sierra EQUI

Más detalles

Calendari acadèmic dels estudis de grau i màster per al curs

Calendari acadèmic dels estudis de grau i màster per al curs Calendari acadèmic dels estudis de grau i màster per al curs -2018 Acord núm. 59/ del Consell de Govern pel qual s aprova el calendari acadèmic dels estudis de grau i màster per al curs -2018 Document

Más detalles

MTCD - Màrqueting, Tecnologia i Competències Directives a l'empresa

MTCD - Màrqueting, Tecnologia i Competències Directives a l'empresa Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2016 230 - ETSETB - Escola Tècnica Superior d'enginyeria de Telecomunicació de Barcelona 732 - OE - Departament d'organització d'empreses

Más detalles

Màster d ensenyament de català com a primera i segona llengua Postgrau de professorat de català per a persones adultes UB / U Vic / UAB Curs

Màster d ensenyament de català com a primera i segona llengua Postgrau de professorat de català per a persones adultes UB / U Vic / UAB Curs La setmana del 14 al 17 de setembre de 2016 serà intensiva: hi haurà classe els matins del 15, el 16 i el 17 de les 9,30h a les14h, i les tardes del 14, el 15 i el 16 de les 15,30h a les 20h. El dimecres

Más detalles

PROGRAMA D assignatures

PROGRAMA D assignatures PROGRAMA D assignatures 27328 EDUCACIÓ PER A LA SALUT Curs Acadèmic 2009-2010 Núm.Crèdits Totals 4,5 Núm.Crèdits Teòrics 2 Núm.Crèdits Pràctics 2,5 Curs 2º Semestre Tipus (T, O, OP, LLE) 1r OB FERNANDO

Más detalles

M7 Venda tècnica. La nota final del mòdul professional (MP) s obtindrà a partir de les notes obtingudes en les diferents unitats formatives (UF).

M7 Venda tècnica. La nota final del mòdul professional (MP) s obtindrà a partir de les notes obtingudes en les diferents unitats formatives (UF). M7 Venda tècnica AVALUACIÓ ORDINÀRIA Nota final de curs (ordinària) La nota final del mòdul professional (MP) s obtindrà a partir de les notes obtingudes en les diferents unitats formatives (UF). Els percentatges

Más detalles

Procés per a la gestió de l orientació professional

Procés per a la gestió de l orientació professional 310.3.5 Procés per a la gestió de l orientació professional 04 de maig de 2010 310.3.5 Escola Politècnica Superior d Edificació de Barcelona V2 ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / NORMATIVES

Más detalles

Jornada de portes obertes del Batxillerat. Institut Celestí Bellera

Jornada de portes obertes del Batxillerat. Institut Celestí Bellera Jornada de portes obertes del Batxillerat Institut Celestí Bellera maig de 2017 Estructura del sistema educatiu PRIMÀRIA (de 3 a 12 anys) E S O 1r, 2n, 3r, 4t curs (de 12 a 16 anys) BATXILLERAT LOMCE 1r

Más detalles

MID PROGRAMA EN MENTORATGE I IDENTITAT DOCENT. V Jornada d Intercanvi de Bones Pràctiques del Professorat de la UVic-UCC (JIBP)

MID PROGRAMA EN MENTORATGE I IDENTITAT DOCENT.   V Jornada d Intercanvi de Bones Pràctiques del Professorat de la UVic-UCC (JIBP) V Jornada d Intercanvi de Bones Pràctiques del Professorat de la UVic-UCC (JIBP) Dijous 25 de juny de 2015 PROGRAMA EN MENTORATGE I IDENTITAT DOCENT Avançant en la construcció del perfil profesional del

Más detalles

INTEGRACIÓN ESCOLAR: PERSPECTIVAS Y ESTRATEGIAS 2014-2015

INTEGRACIÓN ESCOLAR: PERSPECTIVAS Y ESTRATEGIAS 2014-2015 CODIGO: 120739420 INTEGRACIÓN ESCOLAR: PERSPECTIVAS Y ESTRATEGIAS OPTATIVA 6 CRÉDITOS Titulación en la que se imparte/ Curso /Cuatrimestre: PEDAGOGÍA / CUARTO CURSO / PRIMERO Curso académico: Profesorado:

Más detalles

INTERVENCIÓN PSICOPEDAGÓGICA EN LOS TRASTORNOS DEL DESARROLLO TRONCAL 6 CRÉDITOS. Teóricas: Miércoles y viernes de 10:00 a 11:00

INTERVENCIÓN PSICOPEDAGÓGICA EN LOS TRASTORNOS DEL DESARROLLO TRONCAL 6 CRÉDITOS. Teóricas: Miércoles y viernes de 10:00 a 11:00 INTERVENCIÓN PSICOPEDAGÓGICA EN LOS TRASTORNOS DEL DESARROLLO TRONCAL 6 CRÉDITOS Titulación en la que se imparte/ Curso /Cuatrimestre: PSICOPEDAGOGÍA/ SEGUNDO CURSO/ PRIMER CUATRIMESTRE Curso académico:

Más detalles

CONVOCATORIA 2014 DOCUMENTACIÓ DEL PROJECTE:

CONVOCATORIA 2014 DOCUMENTACIÓ DEL PROJECTE: CONVOCATORIA 2014 DOCUMENTACIÓ DEL PROJECTE: 1. Dades personals persona o entitat SOL LICITANT /Datos Personales persona o entidad SOLICITANTE Entitat sol licitant/ Entidad solicitante: NIF Domicili/Domicilio:

Más detalles

Fils Conductors : Transversalitat docent i pensament analític a treball Social 29 d Octubre de 2014

Fils Conductors : Transversalitat docent i pensament analític a treball Social 29 d Octubre de 2014 Jornada de divulgació Grup d Innovació Docent : Trans@net Fils Conductors : Transversalitat docent i pensament analític a treball Social 29 d Octubre de 2014 Jornada de divulgacio. Grup d Innovació docent

Más detalles

LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES DE LA PERSONA FORMADORA. Activitat Formació de Formadors

LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES DE LA PERSONA FORMADORA. Activitat Formació de Formadors LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES DE LA PERSONA FORMADORA Activitat Formació de Formadors Qui som? Què fem? ICE UB Tasques encomanades pel Departament d Educació. La formació de formadors per poder cobrir les

Más detalles

RENDIMIENTO EN PRUEBAS DEL LENGUAJE EN NIÑOS CON NECESIDADES EDUCATIVAS ESPECIALES DEL INSTITUTO DE CAPACITACIÓN LOS ÁLAMOS EN EDADES DE 10 A 14 AÑOS

RENDIMIENTO EN PRUEBAS DEL LENGUAJE EN NIÑOS CON NECESIDADES EDUCATIVAS ESPECIALES DEL INSTITUTO DE CAPACITACIÓN LOS ÁLAMOS EN EDADES DE 10 A 14 AÑOS RENDIMIENTO EN PRUEBAS DEL LENGUAJE EN NIÑOS CON NECESIDADES EDUCATIVAS ESPECIALES DEL INSTITUTO DE CAPACITACIÓN LOS ÁLAMOS EN EDADES DE 10 A 14 AÑOS Beatriz Arenas Diana Marcela Giraldo T. María Angélica

Más detalles

GRAU EN PERIODISME GRADO EN PERIODISMO INDICADORS DEL CURS 2011-2012 INDICADORES DEL CURSO 2011-2012

GRAU EN PERIODISME GRADO EN PERIODISMO INDICADORS DEL CURS 2011-2012 INDICADORES DEL CURSO 2011-2012 DIMENSIONS DIMENSIONES ACCÉS I MATRÍCULA ACCESO Y MATRÍCULA CARACTERÍSTIQUES DE L ALUMNAT CARACTERÍSTICAS DEL ALUMNADO GRAU EN PERIODISME GRADO EN PERIODISMO INDICADORS DEL CURS 2011-2012 INDICADORES DEL

Más detalles

Facultad de Educación. Máster en Intervención Psicopedagógica en Contextos de Educación Formal y No Formal

Facultad de Educación. Máster en Intervención Psicopedagógica en Contextos de Educación Formal y No Formal Facultad de Educación Máster en Intervención Psicopedagógica en Contextos de Educación GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA: ESTRATEGIAS PARA LA ATENCIÓN ESPECÍFICA DE LA DISCAPACIDAD EN CONTEXTOS FORMALES DE

Más detalles

Semipresencial o combinada

Semipresencial o combinada Nivell bàsic Desenvolupa les habilitats de comprensió i producció orals, perquè l'aprenent pugui resoldre en català les necessitats fonamentals de la vida quotidiana. L'assoliment d'aquest nivell equival

Más detalles

El uso de las tecnologías como facilitadores en la intervención de niños con discapacidad motora.

El uso de las tecnologías como facilitadores en la intervención de niños con discapacidad motora. Universidad autónoma del Estado de Morelos Facultad de Comunicación Humana Maestría Atención a la Diversidad y Educación Inclusiva. Seminario: Aprendizaje mediado por Tic s Dr: Manuel Aguilar Tamayo. El

Más detalles

GRAU EN PUBLICITAT I RELACIONS PÚBLIQUES GRADO EN PUBLICIDAD Y RELACIONES PÚBLICAS INDICADORS DEL CURS 2012-2013 INDICADORES DEL CURSO 2012-2013

GRAU EN PUBLICITAT I RELACIONS PÚBLIQUES GRADO EN PUBLICIDAD Y RELACIONES PÚBLICAS INDICADORS DEL CURS 2012-2013 INDICADORES DEL CURSO 2012-2013 GRAU EN PUBLICITAT I RELACIONS PÚBLIQUES GRADO EN PUBLICIDAD Y RELACIONES PÚBLICAS DIMENSIONS DIMENSIONES ACCÉS I MATRÍCULA ACCESO Y MATRÍCULA CARACTERÍSTIQUES DE L ALUMNAT CARACTERÍSTICAS DEL ALUMNADO

Más detalles

GUÍA DOCENTE TITULACIONES DE GRADO

GUÍA DOCENTE TITULACIONES DE GRADO GUÍA DOCENTE TITULACIONES DE GRADO TITULACIÓN: GRADO EDUCACIÓN INFANTIL CURSO 2015/2016 ASIGNATURA: TRASTORNOS DEL DESARROLLO y ALTAS CAPACIDADES I Nombre del Módulo o Materia al que pertenece la asignatura.

Más detalles

ESTUDIS DE PSICOPEDAGOGIA

ESTUDIS DE PSICOPEDAGOGIA Universitat de les Illes Balears Edifici Guillem Cifre de Colonya Assignatura: Orientació Professional. (1484) ESTUDIS DE PSICOPEDAGOGIA: 2n. curs (2n. cicle) Curs 2.003-04 Assignatura de segon quadrimestre,

Más detalles

Editorial del boletín N 13 octubre/noviembre de 2010

Editorial del boletín N 13 octubre/noviembre de 2010 Editorial del boletín N 13 octubre/noviembre de 2010 Este Magíster pretende posicionar la educación en la marco de la sociedad del conocimiento, a nivel de aula y de institución educativa, desde el paradigma

Más detalles

FACULTAD HUMANIDADES Y CIENCIAS DE LA EDUCACIÓN

FACULTAD HUMANIDADES Y CIENCIAS DE LA EDUCACIÓN FACULTAD HUMANIDADES Y CIENCIAS DE LA EDUCACIÓN UNIVERSIDAD DE JAÉN Departamento de Pedagogía PROGRAMA DE LA ASIGNATURA: Psicopedagogía de la Educación Infantil CARÁCTER: Optativa CRÉDITOS TEÓRICOS: 3

Más detalles

MÀSTER UNIVERSITARI EN ESTUDIS HUMANÍSTICS I SOCIALS MÁSTER UNIVERSITARIO EN ESTUDIOS HUMANÍSTICOS Y SOCIALES

MÀSTER UNIVERSITARI EN ESTUDIS HUMANÍSTICS I SOCIALS MÁSTER UNIVERSITARIO EN ESTUDIOS HUMANÍSTICOS Y SOCIALES MÀSTER UNIVERSITARI EN ESTUDIS HUMANÍSTICS I SOCIALS MÁSTER UNIVERSITARIO EN ESTUDIOS HUMANÍSTICOS Y SOCIALES INFORME DE SEGUIMENT DEL CURS 2012-2013 INFORME DE SEGUIMIENTO DEL CURSO 2012-2013 Departament

Más detalles

OPERACIÓ POESIA. Centre: INS Bernat el Ferrer. Població: Molins de Rei

OPERACIÓ POESIA. Centre: INS Bernat el Ferrer. Població: Molins de Rei OPERACIÓ POESIA Centre: INS Bernat el Ferrer Població: Molins de Rei Responsable de l activitat: Montserrat Forcada i Cot Cicle / Nivell: 2n ESO Objectius Projecte del Departament de Llengua Catalana per

Más detalles

Proporcionar als futurs mestres una visió general de l educació física, dels principals corrents i de les tendències didàctiques actuals.

Proporcionar als futurs mestres una visió general de l educació física, dels principals corrents i de les tendències didàctiques actuals. UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ TITULACIÓ: Diplomatura de Mestre Llengua Estrangera CODI: 40030 ASSIGNATURA: Educació Física i la seva didàctica PROFESSOR/A: Pere Blanco i Felip

Más detalles

EVOLUCIÓN DEL CONCEPTO DE DEFICIENCIA MENTAL

EVOLUCIÓN DEL CONCEPTO DE DEFICIENCIA MENTAL IPES. CURSO DE PERFECCIONAMIENTO EN LA EDUCACIÒN DE NIÑOS Y ADOLESCENTES CON DISCAPACIDAD MOTRIZ. EVOLUCIÓN DEL CONCEPTO DE DEFICIENCIA MENTAL Dra Livia Martínez Maestra Especializada Lic. en Ciencias

Más detalles

M13 PROJECTE EMPRESARIAL

M13 PROJECTE EMPRESARIAL M13 PROJECTE EMPRESARIAL ADFI 2M En el mòdul 13 Projecte Empresarial es pretén millorar i profunditzar en els processos administratius i financers del projecte ( empresa simulada) dissenyat en el mòdul

Más detalles

PROGRAMES D APROPAMENT AL MÈTODE MONTESSORI PER A INFANTS I FAMÍLIES

PROGRAMES D APROPAMENT AL MÈTODE MONTESSORI PER A INFANTS I FAMÍLIES PROGRAMES D APROPAMENT AL MÈTODE MONTESSORI PER A INFANTS I FAMÍLIES QUÈ US OFERIM? Els primers anys de vida del nen són crucials, ja que el cervell es troba en procés de formació i desenvolupament en

Más detalles

Descobrim l aprenentatge autònom com a eina docent

Descobrim l aprenentatge autònom com a eina docent www.upc.edu/rima Descobrim l aprenentatge autònom Jornades d Innovació docent de RIMA Barcelona, 11 de juliol del 2011 Jordi.marce@upc.edu Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA

Más detalles

Primero. Primer Reconéixer les accions formatives proposades en les modificacions

Primero. Primer Reconéixer les accions formatives proposades en les modificacions Conselleria d Educació, Cultura i Esport RESOLUCIÓ de 23 d abril de 2015, de la Direcció General d Innovació, Ordenació i Política Lingüística, per la qual es fan públiques les modificacions dels plans

Más detalles

CICLES FORMATIUS FEDAC SANT NARCÍS

CICLES FORMATIUS FEDAC SANT NARCÍS CICLES FORMATIUS FEDAC SANT NARCÍS CFGM d'atenció a Persones en Situació de Dependència CFGS d'integració Social CFGS Educació Infantil C / P A R E C O L L, 3, 1 7 0 0 5, G I R O N A T E L È F O N : 9

Más detalles

GRAU EN MÀRQUETING I DIRECCIÓ COMERCIAL GRADO EN MARKETING Y DIRECCIÓN COMERCIAL INDICADORS DEL CURS 2011-2012 INDICADORES DEL CURSO 2011-2012

GRAU EN MÀRQUETING I DIRECCIÓ COMERCIAL GRADO EN MARKETING Y DIRECCIÓN COMERCIAL INDICADORS DEL CURS 2011-2012 INDICADORES DEL CURSO 2011-2012 DIMENSIONS DIMENSIONES ACCÉS I MATRÍCULA ACCESO Y MATRÍCULA CARACTERÍSTIQUES DE L ALUMNAT CARACTERÍSTICAS DEL ALUMNADO GRAU EN MÀRQUETING I DIRECCIÓ COMERCIAL GRADO EN MARKETING Y DIRECCIÓN COMERCIAL INDICADORS

Más detalles

El repte de la formació professional i l ocupació a Catalunya: evidències i propostes de reforma

El repte de la formació professional i l ocupació a Catalunya: evidències i propostes de reforma Presentació FUNDACIÓ JAUME BOFILL El repte de la formació professional i l ocupació a Catalunya: evidències i propostes de reforma Òscar Valiente (coordinador), Adrián Zancajo i Àngel Tarriño JUNY 2014

Más detalles