L AULA DE MÚSICA: UNA FINESTRA OBERTA AL MÓN.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "L AULA DE MÚSICA: UNA FINESTRA OBERTA AL MÓN."

Transcripción

1 L AULA DE MÚSICA: UNA FINESTRA OBERTA AL MÓN. Montserrat Ribas Heras Curs: 2003/2004 Ceip Pere Viver

2 1ª PART OBJECTIUS, CONTINGUTS I MATERIALS

3 L aula de música: una finestra oberta al món 1- NIVELL EDUCATIU A QUI S'ADREÇA Treball interdisciplinari que abarca tots els nivells de primària: Cicle inicial, Cicle mitjà i Cicle superior, mestres del claustre i pares i mares. 2- OBJECTIUS - Aprendre a veure els companys i companyes que arriben d altres països, no com a persones que sembla que no saben res perquè no parlen ni ens entenen, sinó com a persones que tenen un bagatge cultural important del qual podem aprendre. - Ajudar a aquests nens i nenes que, en un principi es mostren tímids i a vegades espantats, a que siguin valorats amb simpatia i els permeti integrar-se al col lectiu de la classe més fàcilment. - Despertar als nens i nenes del nostre país interès pel que és nou i diferent 3- CONTINGUTS CURRICULARS - Ús de les noves tecnologies com a mitjà d expressió i comunicació. - La cançó com a eix vertebrador de les sessions de música a l aula. - L audició -amb respecte- de les cançons, i en el cas de CM i CS saber-hi retrobar estils d escales diferents depenent de la cultura d on provinguin. - La música com a font de comunicació. En el concert alguns nens i nenes interpretaran cançons per a la resta de companys/es de l escola, i aquests, tot fent de públic, les gaudiran i les aplaudiran, i fins i tot potser també s hi emocionaran. - Descoberta dels diversos països al mapa utilitzant les pissarres digitals i la connexió d internet a l aula.

4 4- CONTINGUTS TIC 4.1 Alfabetització tecnològica: *Iniciació a la utilització dels elements del programa Cool edit. *Comprensió bàsica del tractament del so. *Aprenentatge del significat del dibuix de l ona sonora i altres eines bàsiques del tractament del so en el programa Cool edit. 4.2 Instruments de treball intel lectual: *Utilització correcta dels mitjans de reproducció dels treballs: impressora, escaner, internet... *Utilització correcta dels mitjans de reproducció del so: el micròfon -a quina distància, -quins sons deixen passar aire i el fan sonar fort, -si ens separem molt no ens sentim, -si respirem fa sorolls Control i modelització: *Interpretació correcta de les ordres del programa per gravar: -fer silenci quan es prem el Record, -no fer soroll fins que es prem l stop, -fer silenci per escoltar quan es prem el Play. 5- MATERIAL DIDÀCTIC - Cd s verges - Fulls blancs. - Cartutxos de tinta en color. - Plàstics per plastificar - Espirals per enquadernar - Programa Cool edit. - Escaner - Ordinador - Canó de vídeo - Pissarra digital

5 - Càmera digital per fer les fotos als nens i nenes - Càmera de vídeo per gravar el concert - Equip de so per poder portar a terme el concert al gimnàs de l escola. - Instruments per afegir acompanyaments rítmics a alguna cançó.

6 2ª PART DESENVOLUPAMENT DEL PROJECTE

7 NOTA IMPORTANT Aquest és un treball fet a l aula de música de l escola. En cap moment s ha pretès fer un treball d investigació amb fonaments científics, encara que s ha mirat de fer el millor possible dins de les possibilitats tecnològiques de l aula i dels coneixements de l especialista. Els nens i nenes han cantat cançons que els seus pares o avis els han ensenyat. És possible que hi hagi algun error, però el més important era fomentar l intercanvi entre la diversitat. He partit de les cançons que als alumnes els han ensenyat a casa. Si han cantat una cançó que pares o avis han dit que era per exemplede la República Dominicana, jo m ho he cregut i, el text que m han portat, és el que hem escrit al llibre. L objectiu del treball no era buscar si realment era del país o no, sinó fer l intercanvi que realment s ha fet. Montserrat Ribas

8 1 PERQUE SORGEIX LA IDEA D UN PROJECTE COM AQUEST?. És una realitat que la societat en la que vivim avui dia està formada per una gran diversitat cultural. Jo tenia la sensació que els nens i nenes de l escola veien als seus companys acabats d arribar d algun altre país com a algú que no sap res perquè no parla, no entén... Vaig pensar que seria interessant que aquests alumnes d altres llocs del món ens ensenyessin una cançó del seu país tot i que tenia el convenciment que seria molt difícil degut a la dificultat per entendre ns, que no serien capaços de posar-se davant de tota una classe per cantar, etc... Quan vaig preguntar a aquests nens i nenes -un per un- si ens volien cantar una cançó del seu país, la resposta va ser en tots els casos la mateixa: que no!, un no rotund acompanyat d una cara de ben espantats; però la meva sorpresa va ser molt gran, quan també en tots els casos, a la meva pregunta de si ens la cantarien el proper dia, tots i totes van dir que sí!. 2 POC A POC ES COMENÇA EL TREBALL A L AULA. Naturalment que va ser tan gran la meva sorpresa com la meva incredulitat. Em van anar sorprenent de veritat quan grup per grup que anava entrant a l aula de música en el qual hi havia un/a alumne d un altre país, ens cantava la cançó!!!!!!!!!! No sempre va ser tan fàcil. Alguns venien disposats, però quan es veien davant de tota la classe i es feia el silenci...em miraven i...senzillament no podien. Tot i que jo els agafava, els feia massatges a l esquena...però, els sentia el cor a punt d explotar i ho deixàvem per la propera vegada. I així amb una gran paciència van anar passant els primers dies. 3 ELS MÉS VALENTS: LA DO H YOUN I EL JUAN. Un dia hi ha un gran revolució a la classe dels elefants (P5B). La Do H Youn és una nena de Corea que ja és a l escola des de P3. Ella parla bé en català i està ben integrada amb els seus companys. La mestra encara no sabia el treball que jo volia fer, i pel seu compte li va demanar una cançó. Li va ensenyar la seva mare. Tant els nens/es com la mestra van quedar emocionats quan aquella amiga seva va començar a cantar en una llengua que mai no havien sentit i que resulta que és la que parla a casa seva! I el mateix va fer el Juan, un nen de l Uruguai -que acabava d arribar-, i que va cantar una cantarella en castellà : Arroz con leche. Però en aquest cas, el castellà tots el podien entendre i repetir fàcilment.

9 Naturalment, de seguida aquella mestra de P5 m ho va explicar i em va portar els nens per què cantessin i..., no cal dir, que jo també em vaig emocionar. 4 ATENCIÓ: GRAVEM! Quan va arribar la propera sessió de música de la classe dels elefants, tots els nens i nenes del grup ja cantaven Arroz con leche i cantaven a trossos la cançó de Corea amb la Do H Youn. *Vaig demanar silenci per poder gravar les dues cançons. *Vaig obrir el programa Cool edit a l ordinador i, primer l un i després l altre, amb el micròfon a la mà... van cantar la seva cançó. 5 DESCOBRIM LES ONES DEL SO. Després d uns espontanis aplaudiments ben merescuts, hi ha moltes ganes d escoltar les cançons gravades, però els nens/es queden ben parats en veure a la pantalla de l ordinador la representació de les ones sonores de les cançons.

10 6 DE P3 FINS A 6è TOTHOM CONEIX LES CANÇONS DE LA DO H YOUN I EL JUAN. A mida que van passant els diferents grups de l escola per l aula de música els deixo escoltar les dues cançons que s han gravat. M engresco amb la reacció tant de grans com de petits doncs tots estan encantats. La cançó de Corea els atrau segurament-, perquè la troben molt diferent. Tothom coneix a la Do H Youn pel seu aspecte oriental, però a partir d ara sembla que la senten més propera. Ara tothom la coneix o la vol conèixer i se la miren amb molta simpatia. No es cansen d escoltar la cançó, i com que és molt curta volen sentir-la i tornar-la a sentir. La melodia ja els sona, i canten alguns finals de frase. La cançó d Uruguai els agrada molt als petits i els fa molta gràcia als grans, però uns i altres, la canten de seguida i també la volen escoltar una vegada més i una altra...! El Juan també s ha fet famós a l escola. Els grans el coneixen ja que és el germà d una companya de sisè. 7 PLOUEN CANÇONS DE TOT ARREU. De cop i volta, aquells nens/es que no sabien cap cançó del seu país i els hi havia d ensenyar la mare o el pare o els avis, em criden pels pasadissos per dir-me que ja se l han après. Comencen a cantar les cançons i a gravar-les a l aula, i cada vegada que entra un grup nou d alumnes sona molt la pregunta: -Que hi ha cançons noves gravades? 8 CANÇONS D AMÈRICA LLATINA I DEL MARROC. De moment a l escola no hi ha massa diversitat cultural, a part de la representació de Corea hi ha alguns alumnes del Marroc. Hi ha dues famílies que ja fa molts anys que són aquí i els fills/es que venen a l escola han nascut a Terrassa i parlen català i castellà perfectament.

11 També hi ha els fills/es de dues famílies que són cosins entre ells- que acabaven d arribar quan es va realitzar aquest treball en el primer trimestre del curs-, i en aquells moments encara no comprenien gairebé res. L Ayman i l Amal em van ajudar molt fent d intèrprets per explicar-els-hi el que havien de fer. En el cas de l Amèrica llatina va ser més fàcil, encara que em va tocar parlar amb mares, pares i avis per demanar que ensenyessin una cançó als nens /es. Els països eren diversos: Uruguai, Equador, Colòmbia, República Dominicana, Argentina i Mèxic 9 LA CARPETA CANÇONS DEL MÓN. De cop i volta vam tenir tantes cançons gravades a l ordinador, que vam haver de crear una carpeta per guardar-les i li vam posar el nom de: Cançons del món. Teníem cançons d Àsia, d Àfrica i d Amèrica. A alguns els havia agradat tant l experiència, que la setmana següent ja n havien après una altra i també la van cantar i gravar. 10 CANÇONS SOL LICITADES. Com que ja teníem tantes cançons era impossible escoltar-les totes a cada sessió de música de cada grup, però l interès era encara més gran que al principi. Ara, la frase més corrent era: - Que ja ha gravat el nen de...? Els deixava escoltar les cançons noves, però ells em demanaven les que més els hi agradaven o les que havien sentit menys vegades, o les d aquells alumnes que coneixien més, depenent de cada grup. 11 ONES SONORES DIFERENTS: LLENGÜES DIFERENTS. Per fer les audicions, les cançons les escoltàvem a través de l ordinador i amb el programa Cool edit obert que és amb el que les havíem gravat-, i per tant, en començar cada cançó apareixia a la pantalla l ona sonora.

12 Els nens i nenes es van adonar que els dibuixos que feien les ones eren molt diferents en la cançó de Corea que en les del Marroc i que en les d Amèrica. Coreà Àrab Castellà L ona sonora de la cançó de Corea té un dibuix discontinu, tallat després de petites ones. Els nens i nenes ho van associar al so d aquella llengua, la seva oïda la rebia a petits cops de veu. L ona sonora de la cançó àrab té un dibuix molt apretat i molt gros. Hi veien unes ratlles molt llargues que van associar al que la seva oïda rebia com uns cops de veu guturals i molt abundants. L ona sonora del castellà té un dibuix molt recte i igual en tota la seva longitud. Ho van associar al que la seva oïda rebia com a uns sons més igualats. 12 PAÏSOS DESCONEGUTS. Entre l alumnat va anar creixent l interès per saber on eren aquells països dels quals no n havien sentit mai a parlar. Aquest interès el vaig traspassar a tutors/es perquè a l aula i a través de la pissarra digital i del canó de vídeo que està connectat a internet- puguessin buscar mapes i informacions.

13 13 TRASPASSANT L AULA DE MÚSICA. En aquest moment em vaig adonar que el projecte que jo m havia proposat s havia desbordat per l interès creixent de l alumnat. No paraven de sorprendre m i el treball va anar seguint en altres direccions. Havíem començat fent música a l aula, però a hores d ara, s estaven interessant per llengües, països, mapes 15 EL LLIBRE. D aquest interès per aprendre tantes coses va sorgir la idea de fer un llibre: El llibre de les Cançons del món. A cada full hi hauria una cançó amb: *el títol *el país *la llengua *la foto de qui la canta *el seu nom i el del seu curs *el mapa del país *la lletra de la cançó I es faria una copia per a cada grup per poder-lo tenir a la biblioteca de la classe.

14 16 LLENGUATGES DIFERENTS: GRAFIES DIFERENTS. Una nova revolució va sorgir quan va arribar la lletra escrita de la cançó de Corea a càrrec de la mare de la Do H Youn, i les de les cançons del Marroc a càrrec del germà gran de l Ayman; de l Amal una nena de 5è que va escriure el text de la cançó que va cantar ella mateixa-, o de la Mina, una nena de 6è que em va portar escrites les dues cançons que ella va cantar i les dels seus cosins i germans. Escriptura a càrrec de la mare de la Do H Youn Traducció a càrrec de la mare de la Do H Youn Escriptura a càrrec del germà de l Ayman

15 Escriptura a càrrec de l Amal, una nena de 5è Escriptura a càrrec de la Mina, una nena de 6è

16 Els nens i nenes va quedar fascinats amb les grafies de les llengües diferents a la nostra. Ho veien com dibuixos preciosos i molt difícils. Van començar a veure els seus companys/es com a persones que sabien moltes coses que els podien ensenyar. 17 TOTHOM VOL CANTAR! NOUS DESCOBRIMENTS I NOVES CANÇONS. De nou l alumnat em sorprèn. Em proposen cantar cançons alumnes que són de Terrassa, però que els seus pares o un dels dos són d un altre país. Em sembla bé i la cosa creix: Veneçuela, Perú i Turquia. Amb Turquia estrenem Europa ja que no en teníem cap cançó, i ampliem la col lecció de grafies amb el text que ens escriu la mare de la Nilüfer: I aquí no s acaba tot! Ara volen cantar nens i nenes que són del nostre país i els pares també, però que saben alguna cançó d algun país en concret. I es canten cançons de: Rússia, Itàlia, França, Suècia, i Àfrica. (Algunes les canten en grups que ells mateixos s organitzen).

17 18...I DEL NOSTRE PAÍS PERÒ DE FORA DE CATALUNYA?. Aquesta pregunta a aquestes alçades ja me l esperava, perquè al cap i a la fi, tothom volia cantar. Era la seva manera d expressar que els seus avis eren d un altre lloc diferent de Catalunya on viuen- però no eren d un país estranger. Semblava que busquessin noves excuses per cantar, però jo estava molt contenta. Com no havia d estar contenta una mestra de música tenint l alumnat amb aquestes ganes de cantar! I sí, sí...aquí sí que es van implicar la majoria d avis ensenyant cançons als seus néts/es. I vam gravar cançons de: Galícia, Lleó, Toledo, Zamora, Sevilla, Almeria, Còrdova, i Andalusia en general. 19 UN LLIBRE MOLT GRUIXUT. El llibre, que jo havia pensat en un principi que tindria unes vint pagines ja en tenia una pila i era molt gruixut. I va acabar sent encara més gruixut perquè realment havien cantat i gravat tants nens i nenes, que els que no ho havien fet no paraven de preguntarme: -nosaltres no cantarem?. Se m va acudir explicar que si obríem el llibre i el llegíem, era com si féssim un viatge al voltant del món, i ja que tenien tantes ganes de cantar, el que podíem fer era cantar cada classe una cançó popular catalana, i així semblaria que s acabava el viatge a casa nostra, que era d on havíem sortit en començar el llibre. Naturalment la idea va tenir molt d èxit i, ja que d Europa teníem poques cançons, vam treure la pols d algunes que havíem cantat dos i tres anys enrere amb motiu de la participació en un programa Comenius. Es van gravar cançons de: Holanda, Àustria, Anglaterra i unes quantes populars catalanes. D aquesta manera tota l escola va acabar participant de forma activa en la recollida de Cançons del món.

18 20 EL CANÓ DE VÍDEO, LA PISSARRA DIGITAL I EL KARAOKE. Donat que l escola participa en un programa d investigació conjuntament amb la Universitat Autònoma i el Departament d Ensenyament sobre la pissarra digital com a recurs a l aula, a l escola es disposa d aquest material en algunes aules i en sales multifuncionals. En una pantalla grossa els nens i nenes poden veure cadascun dels fulls del llibre i, alhora, puc fer sonar la cançó del full que estan veient. Això vol dir que tenen la lletra ben grossa al davant, senten la cançó i la poden anar cantant. És un gran èxit i no paren de demanar una cançó i una altra per anar-les cantant. O també puc obrir el programa Cool edit i llavors, de cada cançó el que veuran serà l ona de so, i en clicar el play, a mida que sona la cançó, un cursor va passant per sobre fins que la cançó s acaba i aprenen a associar que quan se sent fluix el dibuix és petit, que quan hi ha algun soroll hi ha una ratlla grossa, etc LES EINES DEL PROGRAMA COOL EDIT: FEM NETEJA DE LES CANÇONS. En el moment de gravar les cançons, cada alumne es trobava amb un micròfon a les mans i prou. Depenent de la manera de ser de cadascú, la gravació quedava d una manera o d una altra: *Hi havia qui era molt vergonyós i cantava tant fluixet que gairebé no se sentia. *Hi havia qui era molt esverat, venia llençat i cridava tant i s acostava tant al micro, que quedava molt fort. *Hi havia qui era molt nerviós i tant aviat cridava com afluixava, o s acostava al micro o s allunyava. *Hi ha sons concrets com ara la p o la t, que en fer-los se ls hi escapava molt aire de cop sobre el micròfon. *Hi havia algú que s equivocava i tornava a repetir un trosset. *N hi havia que es quedaven en blanc un moment, s aturaven, pensaven, i llavors seguien. *Les cançons cantades per grups-classe eren gravades amb el micro en general per a tothom, i quedava tant lluny, que el so de la gravació quedava molt fluix.

19 Tots aquests problemes en els arxius gravats, amb les eines del programa Cool edit, jo intentava pulir-los. Retallava el que sobrava, mirava d esborrar algun soroll brusc, però per a mi era molt nou i no ho dominava gaire, així que vaig arreglar el que vaig poder i el que no... s hi va quedar. De totes maneres es tractava d un treball d aula, no es buscava la perfecció, sinó que amb les eines a l abast i els meus coneixements quedés el millor possible. *Hi havia coses que no es podien arreglar: Sobretot els que cantaven cançons llargues: cap al final començaven a córrer i semblava que recitessin en comptes de cantar. Alumnes que eren molt petits i els pares els van ensenyar una cançó molt difícil sobretot pel text-. Alumnes que estaven molt constipats i feines tenien per cantar. 22 Creació d un CD Un cop preparats els arxius, els vaig gravar en un CD. Quan els nens i nenes van poder començar a sentir les seves veus a través de l equip de úsica en un CD com els que ells compren, es van emocionar! L alumnat de 6è va dissenyar la caràtula, la contracaràtula i el propi disc fent dibuixos sense pintar, és a dir, només fets en llapis. Vam triar els més adients, i un petit grup els va escannejar i els va pintar amb el programa PaintshopPro. Per la tapa de darrera, amb la finalitat que es poguessin llegir els títols de les cançons, al dibuix pintat se li va aplicar una marca d aigua, perquè quedés molt aclarit. Vam fer un estudi entre les famílies a veure qui volia una copia del disc, i després vam buscar uns estudis de gravació que ens fessin les còpies. En vam fer unes tres centes cinquanta. Cada família va pagar les unitats que havia demanat. Quan van arribar a l escola i els vam repartir, la canalla se ls va emportar amb molta il lusió. Allà tothom s hi podia trobar a sí mateix i als companys/es.

20 23 LES CANÇONS DEL CD Les cançons es van ordenar per continents començant per Àsia, passant per Amèrica Central, Amèrica del Sud i arribant a Europa. Per acabar hi ha cançons de diferents comunitats autònomes d Espanya i finalment de Catalunya. Les cançons d Amèrica estan una mica barrejades. N hi ha bastants i ben diverses, i es van deixar així perquè va semblar que era la millor combinació. Aquestes cançons com és ara: El patio de mi casa, Tengo una muñeca, etc... gairebé tots els nens i nenes castellanoparlants les coneixien. *N hi ha dues que són d exaltació patriòtica: són l Himne de l Uruguai, i Que viva Veneçuela. *N hi ha de contar: Plom, plom, Tengo un tío. *Hi ha una cantarella: Arroz con leche. *Cançons per jugar: El patio de mi casa... *N hi ha una que en el mateix text inclou l acompanyament que s ha de fer amb les mans o rient...: El gusano señorón. *N hi ha que expliquen histories: La Catalina. *I n hi ha que deuen ser de cantants d èxit a Llatinoamèrica suposocom per exemple: Veinte años (que és un vals ranchero), o Mi amor. Les cançons d Àfrica són les més difícils de cantar.i també les més difícils de trobar-ne el text i la traducció. En molts casos no ho he aconseguit. I això que he perseguit germans grans, pares, mares... però la llengua ens ha dificultat bastant. *Les cançons 24, 25 i 26, són la repetició de la mateixa cançó, però cantada per tres nens diferents. Sabien la mateixa cançó i per tant jo els volia fer cantar junts, però cadascú la cantava diferent i va ser impossible.

21 *La cançó 27 i 28 són cantades per una nena de 6è que acabava d arribar quan es va fer aquest treball i que no parlava ni entenia gairebé res. Encara no sé com ens vam entendre, però va cantar dues cançons molt maques i li va agradar molt fer-ho. *La cançó 30 és cantada per dues nenes de l escola que la sabien, i em van perseguir cada dia a l hora del pati fins que els vaig arribar a dir que sí. Era com una necessitat per elles gravar- la. En les cançons d Europa hi ha de tot. *La cançó 31 és un divertiment que algú es va inventar. Està escrita en castellà però es llegeix que sembla rus. La Maria va ser una altra de les que em seguia pel pati suplicant poder-la gravar. *La 32 és una cançó que l havia cantat la coral de l escola el curs passat. És una cançó d Itàlia. La vaig treure del recull que el Toni Fabrés va fer de cançons de nens i nenes d altres països que viuen a Terrassa. Aquest recull està penjat a internet, a la pàgina web del PAME. En aquesta ocasió, quatre nenes de 1er - de forma espontània-, quan van veure que hi havia cançons d Europa van dir que en sabien una i la van cantar organitzant-se elles soles. *La 33 la va cantar un nen que està molt motivat per la música, però que té problemes d oïda i a més, a l escola, reb ajuda d una logopeda. Per això valoro molt la seva participació. Fins i tot quan va començar a haver-hi cançons d altres comunitats autònomes d Espanya, en va cantar una altra de Zamora. *La 34 només la sabíem d oïda i no sé bé si estarà ben escrita. La van cantar tres alumnes que la sabien del curs passat, i ells sols es van organitzar. *La 35 i 36 s havien fet fa dos o tres anys a l escola en motiu de la visita d uns mestres holandesos i austríacs en un Projecte Comenius. Potser són molt infantils, però amb la dificultat de la llengua els nens I nenes s hi havien divertit molt I les va voler cantar. *La 37 és una cançó que els/les alumnes havien après a la classe d anglès i la van voler cantar. Ells sols es van organitzar. *La 38 és una cançó de bressol de Turquia. Va ser de les últimes

22 cançons que es van gravar. A la Nilufer li feia molta il lusió, però massa vergonya. Ho va provar moltes vegades i sempre deia: demà!. Finalment ho va aconseguir i llavors cada dia volia repetir. Quan es va arribar a les cançons d altres comunitats autònomes la cosa ja es va sortir de mare. Jo, la veritat, no donava abast. Fins i tot es van ajuntar un nen de 3er amb un nen de 6è per cantar una cançó de Galícia que els va ensenyar a l un un veí, i l altre va descobrir que el seu germà -que va a l institut- tenia la partitura. Així es van ajuntar i es van poder aprendre totes les estrofes. Les cançons que cantaven la majoria de nens i nenes, jo no les sabia, i el text que em van portar escrit és el que jo vaig copiar al llibre que vam fer. En alguns casos, quan ells cantaven en variaven algunes expressions. 24 INDEX DE CANÅONS ÀSIA 1-EL CONILL COREA Do Y Houn P5B AMÈRICA 2-ARROZ CON LECHE URUGUAY Juan Espósito-P5B 3-PASEAR EN TREN URUGUAY Karen Ferradans 2nA 4-MI MERIENDA URUGUAY Karen Ferradans 2nA 5-EL PATIO DE MI CASA REP.DOMINICANA Esperanza Olivo 2nB 6-YO TENGO UN TÍO REP.DOMINICANA Ronny Encarnación 2nB 7-PLOM, PLOM, PLOM REP.DOMINICANA Ronny Encarnación 2nB 8-CU-CÚ REP.DOMINICANA Miquel Funosas P5A 9- DONDE ESTAN LAS LLAVES? REP.DOMINICANA Miquel Funosas P5A 10-TENGO UNA MUÑECA COLOMBIA Carolina Rodríguez 1erA 11-EL CABALLITO COLOMBIA Gabriela Ardila 2nA 12-VEINTE AÑOS COLOMBIA Diego Motato 4rtA 13-EL PANECILLO ECUADOR Estefania Carrera 1erA 14- MI AMOR ECUADOR Evelyn Baque 2nA 15-OJOS AZULES ECUADOR Marjorie Carrera 5èB 16-CUANDO UNOS NIÑOS BAILAN PERÚ Esmeralda Ramírez 2nB 17-EL GUSANO SEÑORÓN ARGENTINA Camila Maccarone 3erA 18-LA CATALINA ARGENTINA Victoria Maccarone 5èA 19- GLORIA AL BRAVO PUEBLO! Venezuela Aitor i Guillermo Gómez 2n i 3erB

23 20-HIMNO DE URUGUAY URUGUAY Mª Eugenia Pintos 6èA 21-MÈXICO LINDO MEXICO Mauricio Domínguez 1erB ÀFRICA 22-MIRA EL MEU AMOR MARROC Ayma n M Tiri 2nB 23-LA MEVA ESCOLA MARROC Amal Ouakili 5èB 24, 25, 26 MARROC Ismail Rouass, Najib I Mohamed Rouaz P5B, 2nA I 4rtA 27- MARROC Mohamed Rouass 5èA 28, 29 MARROC Mina Rouass 6èB 30-CANÇÓ BETÉ ÀFRICA Montse Hervàs i Dalila Casal 5èA EUROPA 31-PETROSKAYA ALLA RUSA Maria Cordón 5èB 32-CECCO VELLUTO ITÀLIA Noemí Nieto, Laura Tabasco, María Serna, Carolina Rodríguez i Judit Fernández 1erA. 33-FRÈRE JACQUES FRANÇA Albert Piferrer 2nB 34-DENNA SONG SUÈCIA Jordi Vera, Alba Gegúndez i Adrià Muñoz 4rtB 35-OP EEN GROUTE PADDENSTOEL HOLANDA Alumnes 6èA 36-EINS, ZWEI ÀUSTRIA Alumnes 6èB (veu i flautes) 37-THIS IS THE WAY ANGLATERRA Alumnes 4rtA 38-NINNI TURQUIA Nilüfer Arcos 2nB ESPANYA (altres Comunitats Autònomes) 39-CATRO VEYOS MARIÑEIROS GALÍCIA Erik Rascón i Albert Sánchez 3rB i 6èB 40- AY GALICIA! GALICIA Samuel Alonso 3erB 41-YA SE VAN LOS PASTORES LEÓN Cristina González 3erB 42-UNA DOLA TOLEDO Judit Navarro 4rtA 43-A MI BURRO ZAMORA Albert Piferrer 2nB 44-PIPIRIRAÑA SEVILLA Anabel Chamorro 3erB 45-UNA PALOMA SEVILLA Anabel Chamorro 3erB 46- ALMERÍA! ALMERÍA Ariadna Mondéjar 3erB 47-SALVE MADRE MONTORO Judit del Río 5èB 48-UNA TELA CÓRDOBA Marta Benítez 3erB 49-AL PASAR LA BARCA CÓRDOBA Marta Quintana 3erA 50-PINOCHO ANDALUCÍA Nooelia Cabrera 2nA 51-ESE TORO ENAMORAO DE LA LUNA ANDALUCÍA Roger Vidiella 3erA 52-PORROMPOMPERO ANDALUCÍA Rocío Gómez 3erA 53-DON PEPET MALLORCA Alumnes 4rtB

24 CATALUNYA 54-SOL SOLET Alumnes P3A barrufets 55-PON, TITETA, PON Alumnes P3B gatets 56-LA TORTUGA Alumnes P3 tortuges (Ceip CAN ROCA) 57-CARGOL TREU BANYA Alumnes P4A peixos 58-ALCARRER MÉS ALT Alumnes P4B ocells 59-LA LLUNA, LA PRUNA Alumnes P5A lleons 60-DALT DEL COTXE Alumnes P5B elefants 61-AL FONS DE LA VILA Alumnes 1erA 62-PLOREU NINETES Alumnes 1erB 63-LA CANÇÓ DE LES MENTIDES Alumnes 2nA 64-UN ESMOLET Alumnes 2nB 65-LA MARGARIDETA Alumnes 3rA 66-BON DIA NOSTRE PARE Alumnes 3rB 67-EN PERE GALLERÍ Alumnes 5èA 68-LA DAMA D ARAGÓ Alumnes 5èB 25 EL CANÇONER: CANTANT AMB EL DISC CANÇONS DEL MÓN. Alumnes de primer a sisè em demanaven les lletres de les cançons per cantar, i em vaig sentir obligada a recollir les lletres en un cançoner. Com que no es tractava de vint cançons com jo havia pensat en un principi, sinó que n hi havia seixanta-vuit, es va imprimir un cançoner per aula i no un per alumne com a mi m hauria agradat.

25 26 L ÀUDIO-VISUAL. El recurs del canó de vídeo i la pissarra digital per cantar com en un karaoke agradava molt als nens i nenes, però hi havia molta feina en buscar l arxiu de la cançó primer, buscar l arxiu de so, i després engegar l intèrpret de sons de l ordinador. Per això, va sorgir la idea de fer un muntatge amb el programa Power point, i així, amb cada full de cada cançó que s obrís, sonaria la veu automàticament. Es va fer el muntatge, i s hi van incloure títols i mapes. 27 UN LLIBRE MULTIMÈDIA PER A CADA CLASSE Finalment, el llibre que s ha fet per cada classe, a l últim full porta incorporat el CD d àudio per escoltar les cançons en un radiocassette, i un CD amb l audio-visual per posar-lo a l ordinador. 28 PARTICIPACIÓ EN EL FÒRUM DE LES CULTURES A l escola s havia decidit participar en els actes del Fòrum de les Cultures Entre altres treballs en format de text i de dibuix, s hi va presentar l àudio-visual Cançons del món. 29 L ÀUDIO-VISUAL PRESENTAT AL FÒRUM ÉS SELECCIONAT. L organització del Fòrum ens fa saber que l àudio-visual ha estat seleccionat, però que no està previst passar àudio-visuals d aquest estil. Per aquest motiu ens demanen que fem l espectacle en directe. Aquest espectacle s hauria de fer el mes de maig, i a l escola es decideix que és impossible ja que representa moure molts/es alumnes, assajos, elaboració de decorats... Ens fa il lusió que ens hagin triat el nostre treball, però ens sentim incapaços d encabir tota aquesta feina extra entre mig del treball que ja està programat pel tercer trimestre que, a més, és molt curt!

26 Per acabar el trimestre vam organitzar el concert. Vaig parlar amb mares i pares per si podien col laborar que nens i nenes vinguessin vestits amb almenys alguna peça del país. Hi va haver de tot. Des de qui només portava un barret o una armilla, a qui anava vestit de dalt a baix passant per qui la mare o la iaia li va fer un vestit especial pel dia, o qui no va poder portar res. La llàstima va ser que a l escola no tenim sala d actes i un acte així que havia de ser una mica íntim, va acabar bastant deslluït ja que el gimnàs és un espai tan gran, amb el sostre tan alt, que es fa molt destartalat i poc acollidor. Per poder-hi sumar punts negatius, l equip de so no va funcionar, i és clar,...no va ser el que havia de ser... ni de lluny!. A més, es va voler gravar en vídeo, i el so tampoc va quedar gravat. Hi havia tantes cançons, que també va resultar massa llarg. Així que el concert, haig de ser sincera i haig de dir que no va ser el millor de la meva vida de mestra. 31 Quadre de record del treball per l escola Per tal que pogués quedar en el record, es va fer un quadre amb la caràtula del CD i amb una unitat de disc per penjar a la paret.

27 32 AVALUACIÓ. Valoro molt positivament aquest treball realitzat a l escola per la seva part d interdisciplinarietat. Ha estat magnífic veure com s han relacionat els/les alumnes entre ells/es, i com s interessaven per les cançons d altres persones que fins aquell moment ni les coneixien ni s hi havien fixat mai. Crec que ha estat un bon aprenentatge pel que fa a veure en persones diferents l oportunitat de conèixer moltes coses noves. Han après que s han de mirar amb respecte: els/les altres també són persones que saben moltes coses interessants i curioses. Realment penso que des de l aula de música se ls hi ha obert una finestra al món. Han descobert moltes coses: països diferents, llenguatges i escriptures diferents, sons que els poden veure representats gràficament, cançons que poden cantar, gravar, veure n les ones sonores, tenir-les en un disc compacte... Trobo molt interessant l interès que s ha despertat en l alumnat, i que ha anat creixent a mesura que el projecte també s anava fent gran a causa del seu propi interès. Si s han gravat 68 cançons ha estat perquè ells s ho han treballat molt venint-me al darrere per aconseguir que no sols cantessin aquells nens o nenes que eren realment d un altre país, sinó també els que ho eren els seus pares, o els seus avis, o...ningú, però coneixien alguna cançó, fins que va acabar cantant tothom! S ha fet un bon treball de l hàbit del silenci i també del seu propi autocontrol. Totes les cançons van ser gravades a l aula on hi havia com a mínim 25 nens i nenes més. Un cop es premia el botó de REC ja no es podia dir res ni fer soroll amb la cadira ni amb res fins a prémer el botó de STOP. Només en el cas que algú tingués moltíssima vergonya es va permetre gravar la cançó a l aula en un moment que no hi hagués ningú. Hi va haver una anècdota molt bona: Després de demanar a un grup de sisè molt de silenci, perquè la seva companya de l Uruguai comencés a gravar, just prémer el REC em va venir un atac de tos. La nena que cantava no es va adonar de res perquè estava molt concentrada, però la cançó era molt llarga i no s acabava mai més. M anava aguantant com podia, però va arribar un

28 punt en el que em vaig començar a posar tan vermella que jo em pensava que explotaria. La resta de la classe ja feia estona que se n havia adonat i estaven tots amb la mà a la boca aguantant-se el riure...i la cançó que no s acabava! No es va sentir ni una mosca, va venir just, però punt que la Mª Eugenia va entonar l última nota, no vaig tenir temps ni de prémer l STOP, perquè vaig començar a tossir i no podia parar i, la resta d alumnes, van riure junts a tot drap durant una bona estona. La Mª Eugenia, una nena encantadora i molt ben educada, no entenia res del que passava. Fins al cap d una bona estona no ens vam poder anar calmant tots/es i li vam poder explicar. Llavors tothom volia sentir com havia quedat la cançó, però sobretot el que volien sentir era l explosió de tanta gent rient alhora que, naturalment, va quedar gravada i, que gràcies a la tecnologia i a les eines del programa Cool edit, vaig poder esborrar i la cançó de l Uruguai va quedar com si no hagués passat res. Els/les alumnes de totes les edats han après una pila de cançons. És increible com poden aprendre! Cap cançó d aquestes la vaig ensenyar com faig habitualment per imitació i per parts. Les van aprendre d escoltar-les. Com que estaven pendents del company/a que estava aprenent una cançó a casa, cada dia quan el/la veien li preguntaven si ja la sabia. Per tant, el dia que la cantava a l aula de música ja l havia cantat abans al pati, a la classe o pel passadís moltes vegades i ja la sabien tots a trossets. Quan un nen o nena es posava davant de la classe per cantar estava força espantat/da i ben nerviós/a, però quan aconseguia començar ja estava i...en acabar...venia el millor. Sempre va ser igual: Els/les altres companys/es aplaudien espontàniament, i a aquell nen o nena se li il luminava la cara i s omplia de satisfacció. Era com el seu minut de glòria! Els aplaudiments eren també d admiració. Aquell/a que abans no deia mai res (perquè encara no entenia el nostre llenguatge), se sentia molt important, reconegut per tots/es i fins i tot admirat/da. I generalment li demanaven si ho podia repetir! Resumint, doncs, s ha fet molta feina, però ens ho hem passat molt bé fent-la. Animo des d aquí a les altres escoles a fer un treball semblant per tot el que té de positiu en tots els aspectes i, sobretot, en la vessant humana.

29 INDEX 1ª PART: OBJECTIUS, CONTINGUTS I MATERIALS 1- NIVELL EDUCATIU A QUI S'ADREÇA 2- OBJECTIUS 3- CONTINGUTS CURRICULARS 4- CONTINGUTS TIC 5- MATERIAL DIDÀCTIC 2ª PART: DESENVOLUPAMENT DEL PROJECTE NOTA IMPORTANT 1 PERQUÈ SORGEIX LA IDEA D UN PROJECTE COM AQUEST?. 2 POC A POC ES COMENÇA EL TREBALL A L AULA. 3 ELS MÉS VALENTS: LA DO H YOUN I EL JUAN. 4 ATENCIÓ: GRAVEM! 5 DESCOBRIM LES ONES DEL SO. 6 DE P3 FINS A 6E TOTHOM CONEIX LES CANÇONS DE LA DO H YOUN I EL JUAN. 7 PLOUEN CANÇONS DE TOT ARREU. 8 CANÇONS D AMÈRICA LLATINA I DEL MARROC. 9 LA CARPETA CANÇONS DEL MÓN. 10 CANÇONS SOL.LICITADES. 11 ONES SONORES DIFERENTS: LLENGÜES DIFERENTS. 12 PAÏSOS DESCONEGUTS. 13 TRASPASSANT L AULA DE MÚSICA. 14 EL LLIBRE. 15 LLENGUATGES DIFERENTS: GRAFIES DIFERENTS. 16 TOTHOM VOL CANTAR! NOUS DESCOBRIMENTS I NOVES CANÇONS 17...I DEL NOSTRE PAÍS PERÒ DE FORA DE CATALUNYA?. 18 UN LLIBRE MOLT GROIXUT. 19 EL CANÓ DE VIDEO, LA PISSARRA DIGITAL I EL KARAOKE. 20 LES EINES DEL PROGRAMA COOL EDIT: FEM NETEJA DE LES CANÇONS. 21 CREACIÓ D UN CD 22 LES CANÅONS DEL CD 23 INDEX DE CANÇONS 24 EL CANÇONER: CANTANT AMB EL DISC CANÇONS DEL MÓN 25 L AUDIOVISUAL. 26 UN LLIBRE MULTIMEDIA PER A CADA CLASSE 27 PARTICIPACIÓ EN EL FÒRUM DE LES CULTURES L AUDIOVISUAL PRESENTAT AL FÒRUM ÉS SELECCIONAT. 29 CONCERT DE FI DE TRIMESTRE: CANÇONS DEL MON. 30 QUADRE DE RECORD DEL TREBALL PER L ESCOLA 31 AVALUACIÓ. ANNEX 1 ALGUNES FOTOGRAFIES DEL CONCERT

30 ANNEX FOTOGRAFIES DEL CONCERT

31 Carolina - Colombia Gabriela - Colombia Diego - Colombia Estefanía - Ecuador Evelyn - Ecuador Marjorie - Ecuador

32 Esmeralda - Perú Camila - Argentina Victoria - Argentina Mª Eugenia - Uruguay Mauricio - Mèxic Ayma n - Marroc

33 Amal - Marroc Ismail i Najib - Marroc Mina - Marroc

34 Maria - Rússia Maria, Laura, Noemí, Judit, Carolina -Itàlia Jordi, Adrià, Alba - Suecia Nilüfer - Turquia

35 Albert - Zamora Rocio - Andalusia

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA

PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA Penjar fotos a internet. (picasa) 1. INSTAL.LAR EL PROGRAMA PICASA Per descarregar el programa picasa heu d anar a: http://picasa.google.com/intl/ca/ Clicar on diu Baixa

Más detalles

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES Camí DE SON CLADERA, 20-07009 Palma Tel. 971470774 Fax 971706062 e-mail: iesjuniperserra@educacio.caib.es Pàgina Web: http://www.iesjuniperserra.net/ ORIENTACIÓ

Más detalles

Interferències lingüístiques

Interferències lingüístiques Interferències lingüístiques L ús habitual de dues o més llengües pot provocar fàcilment interferències lingüístiques, és a dir, la substitució de la paraula adequada (per exemple, malaltia) per l equivalent

Más detalles

Mejora tu idioma, amplía tu mundo!!!

Mejora tu idioma, amplía tu mundo!!! Mejora tu idioma, amplía tu mundo!!! LA EMPRESA Creada en 1993 Objetivo: proporcionar al mayor numero de jóvenes j de la unión europea la oportunidad de tener una experiencia laboral internacional para

Más detalles

EL IMPACTO DE LAS BECAS, EN PRIMERA PERSONA

EL IMPACTO DE LAS BECAS, EN PRIMERA PERSONA EL IMPACTO DE LAS BECAS, EN PRIMERA PERSONA Testimoniales de alumnos becados dgadg Foto: Grupo de alumnos de 4º de BBA que colaboran con el Programa de Becas de ESADE Laia Estorach, Alumna de 4º de BBA

Más detalles

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però PABLO PICASSO El passat dia 12 de Febrer, en comptes de fer classe de matemàtiques i de castellà, com cada dimecres, ens vam convertir en artistes per conèixer la vida i les obres de Pablo Picasso. Quan

Más detalles

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi Assumpció Huertas Valls, 24 d abril de 2013 CRISI Moltes empreses deixen de fer comunicació. Això

Más detalles

Avaluació a 3r d EP 2014-2015. model 2. Competència en comunicació lingüística. Llengua catalana. Nom i llinatges: Grup.

Avaluació a 3r d EP 2014-2015. model 2. Competència en comunicació lingüística. Llengua catalana. Nom i llinatges: Grup. Avaluació a 3r d EP 2014-2015 model 2 Competència en comunicació lingüística Llengua catalana Nom i llinatges: Grup. COMPRENSIÓ ORAL 1. Quin tipus de text has escoltat? A. Una poesia. B. Una descripció.

Más detalles

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos.

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. CÀNNABIS MÒDUL II ACTIVITAT 1 Fitxa 1.1 15 anys La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. La Agencia de Salud Pública de Cataluña

Más detalles

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar.

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar. Actualment, els trastorns de fertilitat afecten un 15% de la població. Moltes són les causes que poden influir en la disminució de la fertilitat, però ara, als clàssics problemes físics se ls ha sumat

Más detalles

DOSSIER DE FRANQUICIA

DOSSIER DE FRANQUICIA DOSSIER DE FRANQUICIA QUI SOM?. A LA VAQUERÍA D OSONA contem amb una granja de producció lletera des de fa dècades: El CAMP GRAN, situada a OSONA. En el nostre afany per donar valor al nostre producte

Más detalles

CREACIÓ I RESTAURACIÓ D'IMATGES DE CLONEZILLA EN UN PENDRIVE AUTORRANCABLE

CREACIÓ I RESTAURACIÓ D'IMATGES DE CLONEZILLA EN UN PENDRIVE AUTORRANCABLE CREACIÓ I RESTAURACIÓ D'IMATGES DE CLONEZILLA EN UN PENDRIVE AUTORRANCABLE En aquest tutorial aprendrem: a) Primer, com fer que un pendrive sigui autoarrancable b) Després, com guardar la imatge d'un portàtil

Más detalles

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS EL BANY un espai de tranquil litat Lluny de la freda funcionalitat del passat, avui dia el bany s ha transformat en un espai més habitable. Un lloc on la distribució està

Más detalles

XV CONGRÉS. de la Societat Catalana. Barcelona, 25, 26, 27 i 28 de Maig de 2011 WWW.CONGRESSCCC.ORG HOTEL DIAGONAL ZERO

XV CONGRÉS. de la Societat Catalana. Barcelona, 25, 26, 27 i 28 de Maig de 2011 WWW.CONGRESSCCC.ORG HOTEL DIAGONAL ZERO WWW.CONGRESSCCC.ORG XV CONGRÉS de la Barcelona, 25, 26, 27 i 28 de Maig de 2011 Benvolgut col lega, El Congrés de la arriba a la seva quinzena edició. Desprès d aquests anys i tal com es habitual, ho fa

Más detalles

La societat canvia. I l escola? 49a Escola d Estiu de l Associació de Mestres Rosa Sensat

La societat canvia. I l escola? 49a Escola d Estiu de l Associació de Mestres Rosa Sensat La societat canvia. I l escola? 49a Escola d Estiu de l Associació de Mestres Rosa Sensat Primera edició: maig 2015 Edició: Joan Portell Rifà Disseny: Clara Elias Maquetació: Concepció Riera Rosa Salavert,

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

CRISI INTERNA EN EL PP Isern rebaixa a Cort les exigències de Rodríguez per revisar l'etapa de Calvo El ple aprova per unanimitat donar suport a la denúncia d'emaya i revisar la gestió feta al 2009, però

Más detalles

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA Novembre 2014 CCOO DE CATALUNYA DENUNCIA QUE LA FEBLE MILLORA DEL NOSTRE MERCAT DE TREBALL ES BASA EN UNA ALTA PARCIALITAT I MENORS JORNADES

Más detalles

Proves d Accés per a Majors de 25 i 45 anys

Proves d Accés per a Majors de 25 i 45 anys Proves d Accés per a Majors de 25 i 45 anys Convocatòria: 2013 Assignatura: FILOSOFIA I) CARACTERÍSTIQUES DE LA PROVA La prova de l examen es realitzarà a partir de les lectures dels cinc textos bàsics

Más detalles

Universitat Autònoma de Barcelona Manual d Identitat Corporativa Síntesi

Universitat Autònoma de Barcelona Manual d Identitat Corporativa Síntesi Universitat Autònoma de Barcelona Manual d Identitat Corporativa Síntesi Símbol El símbol de la UAB va ser creat com un exercici d expressivitat gràfica de la relació entre el quadrat i la lletra A, i

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents.

CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents. CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents. Descripció: A partir de la fitxa de treball núm.1, comentar i diferenciar la dentició temporal de la permanent, així

Más detalles

Qué es coaching personal para profesionales?

Qué es coaching personal para profesionales? Qué es coaching personal para profesionales? www.valorsipersones.com info@valorsipersones.com Nos puedes conocer un poco mejor en: http://tonipinies.wordpress.com http://mireiapoch.wordpress.com Qué es

Más detalles

Col legi de Fisioterapeutes RECULL DE PREMSA DIA MUNDIAL DE LA FISIOTERÀPIA

Col legi de Fisioterapeutes RECULL DE PREMSA DIA MUNDIAL DE LA FISIOTERÀPIA Col legi de Fisioterapeutes de Catalunya RECULL DE PREMSA DIA MUNDIAL DE LA FISIOTERÀPIA Setembre 2004 Els fisioterapeutes critiquen el sistema de regularització de la Generalitat de les teràpies naturals

Más detalles

Cru-Evolució. Mira el món diferent! ESO - educació. Una aposta de ciutadania global des de l escola

Cru-Evolució. Mira el món diferent! ESO - educació. Una aposta de ciutadania global des de l escola Cru-Evolució Mira el món diferent! Una aposta de ciutadania global des de l escola ESO - educació EDUCACIÓ Juntament amb les comunitats i les organitzacions del Sud amb què treballem hem aconseguit que

Más detalles

El Máster Práctico en Psicoterapia se dirige a licenciados / graduados en Psicología que deseen dedicarse a la práctica clínica.

El Máster Práctico en Psicoterapia se dirige a licenciados / graduados en Psicología que deseen dedicarse a la práctica clínica. Este Máster está acreditado por el Consejo General de Colegios Profesionales de Psicólogos y avalado por la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). La metodología utilizada es eminentemente práctica y los

Más detalles

EL TREBALL PER PROJECTES: L AVENTURA D ENSENYAR I APRENDRE

EL TREBALL PER PROJECTES: L AVENTURA D ENSENYAR I APRENDRE EL TREBALL PER PROJECTES: L AVENTURA D ENSENYAR I APRENDRE TREBALL DE RECERCA 2011-2012 ÍNDEX Agraïments... pàg 3 Pròleg... pàg 4-5 1. Treball per Projectes 1.1. Introducció al Treball per Projectes...

Más detalles

La grafia emprada en el procés d'aprenentatge lector-escriptor en els centres escolars de Catalunya (Espanya) en l'educació infantil

La grafia emprada en el procés d'aprenentatge lector-escriptor en els centres escolars de Catalunya (Espanya) en l'educació infantil La grafia emprada en el procés d'aprenentatge lector-escriptor en els centres escolars de Catalunya (Espanya) en l'educació infantil Profª Mariluz Puente Balsells Directora del Master en Grafoanàlisi Europea,

Más detalles

Rueda de prensa: Nico Almagro (ESP)

Rueda de prensa: Nico Almagro (ESP) (FLASH QUOTES) [ESPAÑOL] 19:00h - 21/04/2015 - Sala de conferencias de prensa Rueda de prensa: Nico Almagro (ESP) Ha sido un partido raro porqué antes de salir a pista le he visto con un vendaje en la

Más detalles

Com fotografiar les nostres peces:

Com fotografiar les nostres peces: 16 H Com fotografiar les nostres peces: optimitzar personalment els propis recursos Impartit per José Miguel García Coordinat per Rosa Cortiella Como fotografiar nuestras piezas: optimizar personalmente

Más detalles

Comença l aventura del Pool Party a la Vall d Albaida

Comença l aventura del Pool Party a la Vall d Albaida Comença l aventura del Pool Party a la Vall d Albaida El programa de turisme que combina esport, musica i gastronomia La Vall d Albaida 09.06.2014 Un total de 12 municipis de la comarca participaran en

Más detalles

GESTIÓ DE LES TAXES EN CENTRES PRIVATS CONCERTATS (en castellano más adelante, pág. 5 a 8)

GESTIÓ DE LES TAXES EN CENTRES PRIVATS CONCERTATS (en castellano más adelante, pág. 5 a 8) GESTIÓ DE LES TAXES EN CENTRES PRIVATS CONCERTATS (en castellano más adelante, pág. 5 a 8) Els centres privats concertats no tenen capacitat per a generar els impresos de taxes (046) acadèmiques. No obstant

Más detalles

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 10 (deu) El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL Nom i cognoms. 3r curs EL PAISATGE DE MUNTANYA I LA PLANA Les formes de relleu són : LA MUNTANYA : És una

Más detalles

EL BO SOCIAL, APROFITA L!

EL BO SOCIAL, APROFITA L! EL BO SOCIAL, APROFITA L! El Bo Social, aprofita l! Què és? Un descompte del 25% en la factura de l electricitat del preu del terme de potència (terme fix) i del consum. En cap cas dels lloguers o serveis

Más detalles

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE.

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. 1. Quart curs d ESO. A 4t d'eso, sol licitem dues matèries diferenciades: Economia de 4t d'eso, com a matèria orientadora

Más detalles

Obsímetre 17: Els hàbits de compra de la ciutadania balear. Dades INE i Ibestat 2013.

Obsímetre 17: Els hàbits de compra de la ciutadania balear. Dades INE i Ibestat 2013. Informes OBSI Obsímetre 17: Els hàbits de compra de la ciutadania balear 2013. Obsímetre 17: Els hàbits de compra de la ciutadania balear. Dades INE i Ibestat 2013. Ja és sabut que les Illes Balears és

Más detalles

REVISONS DE GAS ALS DOMICILIS

REVISONS DE GAS ALS DOMICILIS CONCEPTES BÀSICS Què és una revisió periòdica del gas? i cada quant temps ha de realitzar-se una revisió periòdica de gas butà? Una revisió periòdica del gas és el procés per mitjà del qual una empresa

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

ICSA. Estudi DonaTIC: Una primera reflexió sobre la dona tecnològica

ICSA. Estudi DonaTIC: Una primera reflexió sobre la dona tecnològica Estudi DonaTIC: Una primera reflexió sobre la dona tecnològica Contingut 1.- Introducció 2.- Radiografia de la dona TIC A càrrec d Elisabet Golobardes, Directora d ETSEEI La Salle (Universitat Ramon Llull)

Más detalles

Manual de usuario web GHD Fresc Manual d usuari web GHD Fresc. www.ghd.es

Manual de usuario web GHD Fresc Manual d usuari web GHD Fresc. www.ghd.es Manual de usuario web GHD Fresc Manual d usuari web GHD Fresc Septiembre de 2014 Setembre del 2014 Bienvenido a GHD Fresc Benvingut a GHD Fresc Estimado cliente, Le informamos que GHD Fresc lanza su nueva

Más detalles

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius.

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius. Mòdul Cubs i nombres senars Edat mínima recomanada A partir de 1er d ESO, tot i que alguns conceptes relacionats amb el mòdul es poden introduir al cicle superior de primària. Descripció del material 15

Más detalles

CATALUÑA TENDRA A PARTIR DEL PROXIMO CURSO SU PRIMER GRADO UNIVERSITARIO DEDICADO A LA GASTRO

CATALUÑA TENDRA A PARTIR DEL PROXIMO CURSO SU PRIMER GRADO UNIVERSITARIO DEDICADO A LA GASTRO Índex UNIVERSITAT DE BARCELONA Ni bombolla ni aire LA VANGUARDIA 17/02/2014, Pág: 19 Roca apadrina estudios de cocina en las universidades de Cataluña DIARIO DE TERUEL 16/02/2014, Pág: 42 Els futurs cuiners

Más detalles

Barcelona- París- Barcelona Visita dinamitzada per a alumnes de Secundària i Batxillerat

Barcelona- París- Barcelona Visita dinamitzada per a alumnes de Secundària i Batxillerat Barcelona- París- Barcelona Visita dinamitzada per a alumnes de Secundària i Batxillerat Guió previ per al professorat Presentació Amb les propostes del Servei Educatiu del Museu Picasso convidem a alumnes

Más detalles

Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1)

Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1) Unitat Didàctica 5.- Habilitats específiques. Esports col lectius. Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1) 1.- La història del voleibol. El voleibol va néixer l any 1895 als Estats Units, a la

Más detalles

Biblioteca i serveis universitaris

Biblioteca i serveis universitaris Biblioteca i serveis universitaris 275 Biblioteca i serveis universitaris Biblioteca A més del personal fix, format pel director, la cap de bibliotecàries i vuit professionals més, fem constar la presència

Más detalles

GUIA BÀSICA PER UTILITZAR L OFICINA VIRTUAL

GUIA BÀSICA PER UTILITZAR L OFICINA VIRTUAL GUIA BÀSICA PER UTILITZAR L OFICINA VIRTUAL L Oficina Virtual de l Ajuntament d Ontinyent és el lloc on els ciutadans poden fer gestions i tràmits administratius de forma electrònica o també rebre informació

Más detalles

Pequeños instantes, grandes ilusiones

Pequeños instantes, grandes ilusiones OBSTETRICIA ECOGRAFÍA 3/4D Pequeños instantes, grandes ilusiones ecografía 3 4D / Salud de la mujer Dexeus ATENCIÓN INTEGRAL EN OBSTETRICIA, GINECOLOGÍA Y MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓN Quieres conocer a

Más detalles

www.orvepard.org - Cartes desamor 2015

www.orvepard.org - Cartes desamor 2015 MODALITAT JUVENIL, LLENGUA CATALANA Ester Sisó Casabón, Lleida Sempre havia pensat que tu i jo érem únics, invencibles. Pensava que estàvem fets l un per l altre. Però a partir d aquell dia tot va ser

Más detalles

En marxa la nova edició del calendari solidari 'Bombers amb Causa'

En marxa la nova edició del calendari solidari 'Bombers amb Causa' En marxa la nova edició del calendari solidari 'Bombers amb Causa' Els diners que reculli serviran per finançar una beca d'investigació en malalties pediàtriques ACN ID 733238 Barcelona (ACN).- El conseller

Más detalles

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies:

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies: POLÍTICA DE COOKIES Una "Cookie" es un pequeño archivo que se almacena en el ordenador del usuario y nos permite reconocerle. El conjunto de "cookies" nos ayuda a mejorar la calidad de nuestra web, permitiéndonos

Más detalles

CONVOCATORIA DE LA SESIÓN EXTRAORDINARIA DEL AYUNTAMIENTO PLENO 14/15 A CELEBRAR EL DÍA TREINTA DE SEPTIEMBRE DE DOS MIL QUINCE.

CONVOCATORIA DE LA SESIÓN EXTRAORDINARIA DEL AYUNTAMIENTO PLENO 14/15 A CELEBRAR EL DÍA TREINTA DE SEPTIEMBRE DE DOS MIL QUINCE. CONVOCATORIA DE LA SESIÓN EXTRAORDINARIA DEL AYUNTAMIENTO PLENO 14/15 A CELEBRAR EL DÍA TREINTA DE SEPTIEMBRE DE DOS MIL QUINCE. ORDEN DEL DÍA ALCALDIA 14/15.1 TOMA DE POSESIÓN DE LA CANDIDATA ELECTA SRA.

Más detalles

Categoria: DIPLOMAT/DA SANITARI/ÀRIA D INFERMERIA (SUBGRUP A2) D ATENCIÓ PRIMÀRIA

Categoria: DIPLOMAT/DA SANITARI/ÀRIA D INFERMERIA (SUBGRUP A2) D ATENCIÓ PRIMÀRIA DILIGÈNCIA DEL TRIBUNAL QUALIFICADOR DE LA CONVOCATÒRIA PER COBRIR PLACES VACANTS DE LA CATEGORIA PROFESSIONAL DE DIPLOMAT/DA SANITARI/ÀRIA D INFERMERIA (SUBGRUP A2) D ATENCIÓ PRIMÀRIA. (Núm. de registre

Más detalles

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades Breu tutorial actualització de dades ATRI El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades El Departament informa al portal ATRI (i no directament a les persones afectades): El no

Más detalles

CRITERIS DE CORRECCIÓ. COMPETÈNCIA COMUNICATIVA Llengua castellana AVALUACIÓ DIAGNÒSTICA EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA

CRITERIS DE CORRECCIÓ. COMPETÈNCIA COMUNICATIVA Llengua castellana AVALUACIÓ DIAGNÒSTICA EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA CRITERIS DE CORRECCIÓ COMPETÈNCIA COMUNICATIVA Llengua castellana AVALUACIÓ DIAGNÒSTICA EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA Curs 2010-2011 1 Actividad 1 Els apartats es puntuen amb 1 punt si la resposta és

Más detalles

El nen feliç. Hi havia una vegada un nen feliç. Era feliç perquè tenia. molts amics que jugaven amb ell i tot el dia se'l

El nen feliç. Hi havia una vegada un nen feliç. Era feliç perquè tenia. molts amics que jugaven amb ell i tot el dia se'l CATALÀ 1r primària El nen feliç Hi havia una vegada un nen feliç. Era feliç perquè tenia molts amics que jugaven amb ell i tot el dia se'l passaven jugant. Un dia uns amics van anar a casa del nen a jugar

Más detalles

La convocatòria de reunió

La convocatòria de reunió La convocatòria de reunió És el document amb què habitualment es demana la presencia d algú en un lloc i en una data i una hora determinats perquè participi en una reunió. Té un to formal i una estructura

Más detalles

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009)

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009) Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (29) Dossiers Idescat 1 Generalitat de Catalunya Institut d Estadística de Catalunya Informació d estadística oficial Núm. 15 / setembre del 213 www.idescat.cat

Más detalles

Telefónica Movistar acorda amb l IEC promoure l oferta dels serveis i menús dels mòbils en català

Telefónica Movistar acorda amb l IEC promoure l oferta dels serveis i menús dels mòbils en català comunicació RECULL DE PREMSA Telefónica Movistar acorda amb l IEC promoure l oferta dels serveis i menús dels mòbils en català 13 de novembre del 2006 Consulta El Butlletí de l IEC Institut d Estudis Catalans

Más detalles

BARCELONA, CIUTAT AMIGA DE LA INFÀNCIA. Coneix el Programa Municipal per a la Infància i l Adolescència 2007-2010

BARCELONA, CIUTAT AMIGA DE LA INFÀNCIA. Coneix el Programa Municipal per a la Infància i l Adolescència 2007-2010 BARCELONA, CIUTAT AMIGA DE LA INFÀNCIA Coneix el Programa Municipal per a la Infància i l Adolescència 2007-2010 1 BARCELONA, CIUTAT AMIGA DELS INFANTS L any 2007, la població de Barcelona era de més d

Más detalles

Posicionament web i visibilitat a internet dels Cellers amb D.O Empordà

Posicionament web i visibilitat a internet dels Cellers amb D.O Empordà Posicionament web i visibilitat a internet dels Cellers amb D.O Empordà Una assignatura pendent.. Girona Novembre 2011 Carles Ferrer Juanola Director www.altas-buscadores.com Les empreses necessiten visibilitat

Más detalles

TFGs d oferta pública i concertats:

TFGs d oferta pública i concertats: Guia ràpida per a donar d'alta un TFG/TFM A continuació es detalla una guia ràpida per a donar d alta un TFG, el procediment a seguir dependrà del tipus de TFG TFGs d oferta pública i concertats: Els passos

Más detalles

VI FESTIVAL INTERNACIONAL 5-6 MAIG 2012

VI FESTIVAL INTERNACIONAL 5-6 MAIG 2012 VI FESTIVAL INTERNACIONAL 5-6 MAIG 2012 Hotel oficial Impremta oficial Regidoria de Cultura 971 55 55 65 grafiquesmuntaner.com Teatre La Unió C/ del Tren, 3 07550 Son Servera Tel. 971 56 85 19 Correu electrònic

Más detalles

Objectius Explicitació A v a l u a c i ó Concreció (què volem avaluar) Comentaris i material necessari

Objectius Explicitació A v a l u a c i ó Concreció (què volem avaluar) Comentaris i material necessari 3. PROCÉS DE TREBALL 3.1. D on partim? De l anàlisi de l experiència feta durant el curs 97/98 i del com es van passar les proves als alumnes, així com de la recollida d opinió dels mestres, vàrem arribar

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

EL NIÑO CON EL PIJAMA DE RAYAS

EL NIÑO CON EL PIJAMA DE RAYAS Guia didàctica EL NIÑO CON EL PIJAMA DE RAYAS Guia didàctica elaborada per: Marta Aros Cinema i educació Joan Batllori, 21 08980 Sant Feliu de Llobregat Tel. 93 666 18 59 cinebaix@cinebaix.com www.cinebaix.com

Más detalles

RECULL DE PREMSA. L IEC contesta les declaracions del vicepresident de la RAE, Gregorio Salvador

RECULL DE PREMSA. L IEC contesta les declaracions del vicepresident de la RAE, Gregorio Salvador comunicació RECULL DE PREMSA L IEC contesta les declaracions del vicepresident de la RAE, Gregorio Salvador 10 de maig del 2007 Consulta El Butlletí de l IEC Institut d Estudis Catalans Comunicació Carrer

Más detalles

es pont GRÀCIES PER TANT! N º 255 - OCTUBRE 2014 REVISTA PARROQUIAL CORPUS CHRISTI - SAN JOSEP 1 PÁGINA

es pont GRÀCIES PER TANT! N º 255 - OCTUBRE 2014 REVISTA PARROQUIAL CORPUS CHRISTI - SAN JOSEP 1 PÁGINA es pont N º 255 - OCTUBRE 2014 REVISTA PARROQUIAL CORPUS CHRISTI - SAN JOSEP GRÀCIES PER TANT! 1 PÁGINA Editorial Una vez más, tras un calido verano, la vida de nuestras parroquias resurge no sin cambios.

Más detalles

PER CONFIGURAR OUTLOOK 2003 PER A UNA ADREÇA DE GMAIL: Haz clic en Reenvío y correo POP, situado en el cuadro naranja Configuración.

PER CONFIGURAR OUTLOOK 2003 PER A UNA ADREÇA DE GMAIL: Haz clic en Reenvío y correo POP, situado en el cuadro naranja Configuración. EXERCICI 5 OFFICE OUTLOOK 2003 i 2007 Configura el programa Office Outlook perquè es connecti al teu compte de correu de Gmail. Un cop fet, envia un missatge al professor i dient-li que ho has aconseguit.

Más detalles

ESTADÍSTIQUES I GRÀFICS a ITACA (en castellano más adelante, pág. 15 a 28)

ESTADÍSTIQUES I GRÀFICS a ITACA (en castellano más adelante, pág. 15 a 28) ESTADÍSTIQUES I GRÀFICS a ITACA (en castellano más adelante, pág. 15 a 28) Des de Centre Llistats Estadístiques i Gràfics podrà obtindre informació estadística sobre distints aspectes acadèmics del seu

Más detalles

TIC, Internet, innovación y cambio educativo: estudio de casos

TIC, Internet, innovación y cambio educativo: estudio de casos TIC, Internet, innovación y cambio educativo: estudio de casos Ángel Domingo (adomingo@uoc.edu) Estudiante del programa de doctorado sobre la Sociedad de la Información y el Conocimiento Trabajos de doctorado

Más detalles

Dossier 0. Bases teòriques del Programa d Immersió Lingüística del Servei d Ensenyament del Català. 2004. El Programa d'immersió Lingüística

Dossier 0. Bases teòriques del Programa d Immersió Lingüística del Servei d Ensenyament del Català. 2004. El Programa d'immersió Lingüística Bases teòriques del Programa d Immersió Lingüística del Servei d Ensenyament del Català. 2004 Dossier 0 El Programa d'immersió Lingüística El programa d immersió és un model d educació bilingüe que s inscriu

Más detalles

Creació d un bloc amb Blogger (I)

Creació d un bloc amb Blogger (I) Creació d un bloc amb Blogger (I) Una vegada tenim operatiu un compte de correu electrònic a GMail és molt senzill crear un compte amb Blogger! Accediu a l adreça http://www.blogger.com. Una vegada la

Más detalles

El lèxic. La formació dels mots

El lèxic. La formació dels mots El lèxic. La formació dels mots La flexió i la derivació. Fixem-nos en aquests grups de paraules: mar, submarí, submarinista, marejol, marinada, mars paperera, papers, paperer, paper, papereria, paperot,

Más detalles

INFORME DE SEGUIMENT DEL GRAU EN CRIMINOLOGIA (2009-2011) GENER 2011 Facultat de Dret, Universitat Pompeu Fabra

INFORME DE SEGUIMENT DEL GRAU EN CRIMINOLOGIA (2009-2011) GENER 2011 Facultat de Dret, Universitat Pompeu Fabra INFORME DE SEGUIMENT DEL GRAU EN CRIMINOLOGIA (2009-2011) GENER 2011 Facultat de Dret, Universitat Pompeu Fabra 1 Índex FITXA DE LA TITULACIÓ...3 1. VALORACIÓ GENERAL DEL DESPLEGAMENT DEL TÍTOL...4 2.

Más detalles

MUSEU DEL JOGUET DE CATALUNYA FIGUERES. Salvador Dalí (1904) SALVADOR DALÍ ELS VINT PRIMERS ANYS ÀLBUM FAMILIAR

MUSEU DEL JOGUET DE CATALUNYA FIGUERES. Salvador Dalí (1904) SALVADOR DALÍ ELS VINT PRIMERS ANYS ÀLBUM FAMILIAR MUSEU DEL JOGUET DE CATALUNYA FIGUERES Salvador Dalí (1904) SALVADOR DALÍ ELS VINT PRIMERS ANYS ÀLBUM FAMILIAR SALVADOR DALÍ ELS VINT PRIMERS ANYS ÀLBUM FAMILIAR No hem trobat indicis que la família Dalí-Domènech

Más detalles

COM FER UN BON CURRÍCULUM VITAE?. MODELS.

COM FER UN BON CURRÍCULUM VITAE?. MODELS. COM FER UN BON CURRÍCULUM VITAE?. MODELS. Portalexcellence Servei Municipal d Ocupació de Cerdanyola del Vallès www.portalexcellence.cat www.ocupacioiempresa.cerdanyola.cat CURRÍCULUM VITAE 1. DEFINICIÓ

Más detalles

Barça Parc. Un nou espai, un nou concepte. Juliol 2009. Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte

Barça Parc. Un nou espai, un nou concepte. Juliol 2009. Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte Barça Parc Un nou espai, un nou concepte Juliol 2009 Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte El Barça: motor social i conjunt de valors El FC Barcelona, una de les entitats esportives més importants

Más detalles

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment)

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment) D21 4.7. Lleis de ewton (relacionen la força i el moviment) - Primera Llei de ewton o Llei d inèrcia QUÈ ÉS LA IÈRCIA? La inèrcia és la tendència que tenen el cossos a mantenirse en repòs o en MRU. Dit

Más detalles

GRUP D ESCRIPTORS DEL MONTSENY. Per el Llibre Relats del Montseny. Apreciada amiga, benvolgut amic. Si arribes a llegir aquesta historia has de

GRUP D ESCRIPTORS DEL MONTSENY. Per el Llibre Relats del Montseny. Apreciada amiga, benvolgut amic. Si arribes a llegir aquesta historia has de GRUP D ESCRIPTORS DEL MONTSENY Per el Llibre Relats del Montseny LA BICICLETA Apreciada amiga, benvolgut amic. Si arribes a llegir aquesta historia has de saber que va passar ja fa molt de temps i de fet

Más detalles

Josep Maria Puig, Roser Batlle, Carme Bosch, Josep Palos. Aprenentatge servei

Josep Maria Puig, Roser Batlle, Carme Bosch, Josep Palos. Aprenentatge servei Josep Maria Puig, Roser Batlle, Carme Bosch, Josep Palos Aprenentatge servei Educar per a la ciutadania OCTAEDRO Títol: Aprenentatge servei. Educació per a la ciutadania Autors: Josep Maria Puig, Roser

Más detalles

IES J. MIR CFGM GESTIÓ ADMINISTRATIVA EL PATRIMONI

IES J. MIR CFGM GESTIÓ ADMINISTRATIVA EL PATRIMONI EL PATRIMONI CONCEPTE: El Patrimoni és el conjunt de BÉNS, DRETS I OBLIGACIONS de l empresa. Tota empresa, per poder funcionar necessita una sèrie d elements que formen part del seu patrimoni, per exemple:

Más detalles

ELS DIVENDRES D' EIDES

ELS DIVENDRES D' EIDES ELS DIVENDRES D' EIDES CURS 2013/2014 ESCOLA IGNASIANA D'ESPIRITUALITAT INDEX PRESENTACIÓ... 3 22/11/2013 EL FINAL DE LA VIDA. EUTANÀSIA I OBSTINACIÓ TERAPÈUTICA. ACOMPANYAR A UNA BONA MORT. JOAN VIÑAS...

Más detalles

MANUAL D EDUCACIÓ PER A UN SEXE MÉS SEGUR EN L ÀMBIT DE LES DROGODEPENDÈNCIES

MANUAL D EDUCACIÓ PER A UN SEXE MÉS SEGUR EN L ÀMBIT DE LES DROGODEPENDÈNCIES MANUAL D EDUCACIÓ PER A UN SEXE MÉS SEGUR EN L ÀMBIT DE LES DROGODEPENDÈNCIES MANUAL D EDUCACIÓ PER A UN SEXE MÉS SEGUR EN L ÀMBIT DE LES DROGODEPENDÈNCIES AUTORES CRISTINA VISIERS I CLARA VALVERDE DIRECTOR

Más detalles

Joan Miró: «Vull ser pintor»

Joan Miró: «Vull ser pintor» Passadís Catorze Actualitzat el 20/04/2016 a les 00:01 Joan Miró: «Vull ser pintor» «Renuncio, pués, à mi vida actual para dedicarme à la pintura» «No tinc cap dubte que vostès m'acabaran donant la raó»,

Más detalles

Divendres / Viernes - 19h

Divendres / Viernes - 19h 18 Setembre XERRADA Divendres / Viernes - 19h INAUGURAL DE LA SETMANA DEL VI DO ALELLA DO Alella: singularitat i qualitat Oriol Artigas Els vins de la DO Alella estan íntimament lligats al nostre territori

Más detalles

Estudio de idiomas en el dominio.es

Estudio de idiomas en el dominio.es Estudio de idiomas en el dominio.es Carlos Castillo Universidad de Chile ccastill@dcc.uchile.cl Enero 2003 Resumen Se presentan resultados de un estudio realizado en Diciembre del año 2002 sobre aproximadamente

Más detalles

[ T ] atre. ALTRES CAPACITATS: El Taller de Teatre de l ONCE. més enllà de l escenari

[ T ] atre. ALTRES CAPACITATS: El Taller de Teatre de l ONCE. més enllà de l escenari [ T ] atre més enllà de l escenari Per Maria Colomer ALTRES CAPACITATS: El Taller de Teatre de l ONCE A un organisme com l ONCE, l expressió artística no li és aliena, i des de fa ja molts anys, i en moltes

Más detalles

Projecte de decorat del Saló de Sessions de l'ajuntament de Sueca

Projecte de decorat del Saló de Sessions de l'ajuntament de Sueca Pl. del Convent, 12-2a CP 46410 Tel: 961700050 Ext: 430-431 Projecte de decorat del Saló de Sessions de l'ajuntament de Sueca Secció: Urbanisme Dates extremes: del 29 de maig al 8 de juliol de 1897 Procedència:

Más detalles

10 ventajas de la tecnología PDi ebeam 10 avantatges de la tecnologia PDi ebeam

10 ventajas de la tecnología PDi ebeam 10 avantatges de la tecnologia PDi ebeam 10 ventajas de la tecnología PDi ebeam 10 avantatges de la tecnologia PDi ebeam 1. Formatos Formats Esquema del ebeam Projection Esquema del nuevo ebeam EDGE Receptor ebeam Projection Pizarra blanca Pissarra

Más detalles

Sessió 5, dimecres 25 de maig de 2016

Sessió 5, dimecres 25 de maig de 2016 CC DOSSIER Sessió 5, dimecres Comissió de Cultura ORDRE DEL DIA 1. Compareixença de Marina V. Mikaelian i Antonio Estarás Amer, en representació de l Associació Russocatalana, davant la Comissió de Cultura

Más detalles

La Universitat crearà plantilles intel ligents que facilitaran la venda de calcer per Internet

La Universitat crearà plantilles intel ligents que facilitaran la venda de calcer per Internet València, 02.09.13 La Universitat crearà plantilles intel ligents que facilitaran la venda de calcer per Internet Investigadors de l ETSE-UV participen en el projecte europeu Smartpif finançat amb 800.000

Más detalles

DEMOSTRACIÓN DE LA PERMEABILIDAD CELULAR

DEMOSTRACIÓN DE LA PERMEABILIDAD CELULAR Objetivos: Cómo motivar a los estudiantes mediante actividades científicas atractivas DEMOSTRACIÓN DE LA PERMEABILIDAD CELULAR Mª Victoria Herreras Belled Mª Angeles Asensio I.E.S. L ELIANA Aplicar el

Más detalles

CICLES FORMATIUS DE F.P. LLIBRES DE TEXT CURS 2015-2016 Cicle Formatiu: CFGM CAI Curs: ÚNIC CrèdIT Títol Autor Editorial ISBN Llengua Operacions

CICLES FORMATIUS DE F.P. LLIBRES DE TEXT CURS 2015-2016 Cicle Formatiu: CFGM CAI Curs: ÚNIC CrèdIT Títol Autor Editorial ISBN Llengua Operacions CURS 2015-2016 Cicle Formatiu: CFGM CAI Curs: ÚNIC C1 CrèdIT Títol Autor Editorial ISBN Llengua Operacions Aurelio Escolar, Macmillan Català Administratives Ildelfonso Juan Professional 978-84-7942-169-4

Más detalles

ANUARI DE L ENVELLIMENT. ILLES BALEARS 2009 241 PROGRAMA INTERGENERACIONAL «GENT GRAN, GENT PETITA: UNA EXPERIÈNCIA COMPARTIDA»

ANUARI DE L ENVELLIMENT. ILLES BALEARS 2009 241 PROGRAMA INTERGENERACIONAL «GENT GRAN, GENT PETITA: UNA EXPERIÈNCIA COMPARTIDA» ANUARI DE L ENVELLIMENT. ILLES BALEARS 2009 241 PROGRAMA INTERGENERACIONAL «GENT GRAN, GENT PETITA: UNA EXPERIÈNCIA COMPARTIDA» 242 ANUARI DE L ENVELLIMENT. ILLES BALEARS 2009 Residència i Centre de Dia

Más detalles

full d assessorament de l escola de pares de la FaPaC

full d assessorament de l escola de pares de la FaPaC full d assessorament de l escola de pares de la FaPaC COORDINADOR DEL SERVEI: MARTÍ COSTA LA TRANSICIÓ AL MÓN DEL TREBALL, UNA PREOCUPACIÓ PELS NOIS I NOIES I PELS SEUS PARES El món laboral ha canviat

Más detalles

ACTIVITAT: JOGUINES NO SEXISTES

ACTIVITAT: JOGUINES NO SEXISTES ACTIVITAT: JOGUINES NO SEXISTES Comissió OBJECTIUS - Analitzar amb els infants el condicionament sexista de les joguines - Reforçar la participació activa dels infants en l educació en perspectiva de gènere

Más detalles

RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS

RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS TIPUS DE CONVALIDACIONS Aquest document recull les possibles convalidacions de mòduls i unitats formatives del cicle formatiu de grau superior ICA0 Administració de sistemes,

Más detalles

Formació de voluntaris

Formació de voluntaris Formació de voluntaris Direcció de Programes i Cooperació Mar Mestres, referent del voluntariat de BB 6a Jornada de Biblioteca Pública i Cohesió Social Voluntaris: implicar-se per compartir 13 d abril

Más detalles