L AULA DE MÚSICA: UNA FINESTRA OBERTA AL MÓN.

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "L AULA DE MÚSICA: UNA FINESTRA OBERTA AL MÓN."

Transcripción

1 L AULA DE MÚSICA: UNA FINESTRA OBERTA AL MÓN. Montserrat Ribas Heras Curs: 2003/2004 Ceip Pere Viver

2 1ª PART OBJECTIUS, CONTINGUTS I MATERIALS

3 L aula de música: una finestra oberta al món 1- NIVELL EDUCATIU A QUI S'ADREÇA Treball interdisciplinari que abarca tots els nivells de primària: Cicle inicial, Cicle mitjà i Cicle superior, mestres del claustre i pares i mares. 2- OBJECTIUS - Aprendre a veure els companys i companyes que arriben d altres països, no com a persones que sembla que no saben res perquè no parlen ni ens entenen, sinó com a persones que tenen un bagatge cultural important del qual podem aprendre. - Ajudar a aquests nens i nenes que, en un principi es mostren tímids i a vegades espantats, a que siguin valorats amb simpatia i els permeti integrar-se al col lectiu de la classe més fàcilment. - Despertar als nens i nenes del nostre país interès pel que és nou i diferent 3- CONTINGUTS CURRICULARS - Ús de les noves tecnologies com a mitjà d expressió i comunicació. - La cançó com a eix vertebrador de les sessions de música a l aula. - L audició -amb respecte- de les cançons, i en el cas de CM i CS saber-hi retrobar estils d escales diferents depenent de la cultura d on provinguin. - La música com a font de comunicació. En el concert alguns nens i nenes interpretaran cançons per a la resta de companys/es de l escola, i aquests, tot fent de públic, les gaudiran i les aplaudiran, i fins i tot potser també s hi emocionaran. - Descoberta dels diversos països al mapa utilitzant les pissarres digitals i la connexió d internet a l aula.

4 4- CONTINGUTS TIC 4.1 Alfabetització tecnològica: *Iniciació a la utilització dels elements del programa Cool edit. *Comprensió bàsica del tractament del so. *Aprenentatge del significat del dibuix de l ona sonora i altres eines bàsiques del tractament del so en el programa Cool edit. 4.2 Instruments de treball intel lectual: *Utilització correcta dels mitjans de reproducció dels treballs: impressora, escaner, internet... *Utilització correcta dels mitjans de reproducció del so: el micròfon -a quina distància, -quins sons deixen passar aire i el fan sonar fort, -si ens separem molt no ens sentim, -si respirem fa sorolls Control i modelització: *Interpretació correcta de les ordres del programa per gravar: -fer silenci quan es prem el Record, -no fer soroll fins que es prem l stop, -fer silenci per escoltar quan es prem el Play. 5- MATERIAL DIDÀCTIC - Cd s verges - Fulls blancs. - Cartutxos de tinta en color. - Plàstics per plastificar - Espirals per enquadernar - Programa Cool edit. - Escaner - Ordinador - Canó de vídeo - Pissarra digital

5 - Càmera digital per fer les fotos als nens i nenes - Càmera de vídeo per gravar el concert - Equip de so per poder portar a terme el concert al gimnàs de l escola. - Instruments per afegir acompanyaments rítmics a alguna cançó.

6 2ª PART DESENVOLUPAMENT DEL PROJECTE

7 NOTA IMPORTANT Aquest és un treball fet a l aula de música de l escola. En cap moment s ha pretès fer un treball d investigació amb fonaments científics, encara que s ha mirat de fer el millor possible dins de les possibilitats tecnològiques de l aula i dels coneixements de l especialista. Els nens i nenes han cantat cançons que els seus pares o avis els han ensenyat. És possible que hi hagi algun error, però el més important era fomentar l intercanvi entre la diversitat. He partit de les cançons que als alumnes els han ensenyat a casa. Si han cantat una cançó que pares o avis han dit que era per exemplede la República Dominicana, jo m ho he cregut i, el text que m han portat, és el que hem escrit al llibre. L objectiu del treball no era buscar si realment era del país o no, sinó fer l intercanvi que realment s ha fet. Montserrat Ribas

8 1 PERQUE SORGEIX LA IDEA D UN PROJECTE COM AQUEST?. És una realitat que la societat en la que vivim avui dia està formada per una gran diversitat cultural. Jo tenia la sensació que els nens i nenes de l escola veien als seus companys acabats d arribar d algun altre país com a algú que no sap res perquè no parla, no entén... Vaig pensar que seria interessant que aquests alumnes d altres llocs del món ens ensenyessin una cançó del seu país tot i que tenia el convenciment que seria molt difícil degut a la dificultat per entendre ns, que no serien capaços de posar-se davant de tota una classe per cantar, etc... Quan vaig preguntar a aquests nens i nenes -un per un- si ens volien cantar una cançó del seu país, la resposta va ser en tots els casos la mateixa: que no!, un no rotund acompanyat d una cara de ben espantats; però la meva sorpresa va ser molt gran, quan també en tots els casos, a la meva pregunta de si ens la cantarien el proper dia, tots i totes van dir que sí!. 2 POC A POC ES COMENÇA EL TREBALL A L AULA. Naturalment que va ser tan gran la meva sorpresa com la meva incredulitat. Em van anar sorprenent de veritat quan grup per grup que anava entrant a l aula de música en el qual hi havia un/a alumne d un altre país, ens cantava la cançó!!!!!!!!!! No sempre va ser tan fàcil. Alguns venien disposats, però quan es veien davant de tota la classe i es feia el silenci...em miraven i...senzillament no podien. Tot i que jo els agafava, els feia massatges a l esquena...però, els sentia el cor a punt d explotar i ho deixàvem per la propera vegada. I així amb una gran paciència van anar passant els primers dies. 3 ELS MÉS VALENTS: LA DO H YOUN I EL JUAN. Un dia hi ha un gran revolució a la classe dels elefants (P5B). La Do H Youn és una nena de Corea que ja és a l escola des de P3. Ella parla bé en català i està ben integrada amb els seus companys. La mestra encara no sabia el treball que jo volia fer, i pel seu compte li va demanar una cançó. Li va ensenyar la seva mare. Tant els nens/es com la mestra van quedar emocionats quan aquella amiga seva va començar a cantar en una llengua que mai no havien sentit i que resulta que és la que parla a casa seva! I el mateix va fer el Juan, un nen de l Uruguai -que acabava d arribar-, i que va cantar una cantarella en castellà : Arroz con leche. Però en aquest cas, el castellà tots el podien entendre i repetir fàcilment.

9 Naturalment, de seguida aquella mestra de P5 m ho va explicar i em va portar els nens per què cantessin i..., no cal dir, que jo també em vaig emocionar. 4 ATENCIÓ: GRAVEM! Quan va arribar la propera sessió de música de la classe dels elefants, tots els nens i nenes del grup ja cantaven Arroz con leche i cantaven a trossos la cançó de Corea amb la Do H Youn. *Vaig demanar silenci per poder gravar les dues cançons. *Vaig obrir el programa Cool edit a l ordinador i, primer l un i després l altre, amb el micròfon a la mà... van cantar la seva cançó. 5 DESCOBRIM LES ONES DEL SO. Després d uns espontanis aplaudiments ben merescuts, hi ha moltes ganes d escoltar les cançons gravades, però els nens/es queden ben parats en veure a la pantalla de l ordinador la representació de les ones sonores de les cançons.

10 6 DE P3 FINS A 6è TOTHOM CONEIX LES CANÇONS DE LA DO H YOUN I EL JUAN. A mida que van passant els diferents grups de l escola per l aula de música els deixo escoltar les dues cançons que s han gravat. M engresco amb la reacció tant de grans com de petits doncs tots estan encantats. La cançó de Corea els atrau segurament-, perquè la troben molt diferent. Tothom coneix a la Do H Youn pel seu aspecte oriental, però a partir d ara sembla que la senten més propera. Ara tothom la coneix o la vol conèixer i se la miren amb molta simpatia. No es cansen d escoltar la cançó, i com que és molt curta volen sentir-la i tornar-la a sentir. La melodia ja els sona, i canten alguns finals de frase. La cançó d Uruguai els agrada molt als petits i els fa molta gràcia als grans, però uns i altres, la canten de seguida i també la volen escoltar una vegada més i una altra...! El Juan també s ha fet famós a l escola. Els grans el coneixen ja que és el germà d una companya de sisè. 7 PLOUEN CANÇONS DE TOT ARREU. De cop i volta, aquells nens/es que no sabien cap cançó del seu país i els hi havia d ensenyar la mare o el pare o els avis, em criden pels pasadissos per dir-me que ja se l han après. Comencen a cantar les cançons i a gravar-les a l aula, i cada vegada que entra un grup nou d alumnes sona molt la pregunta: -Que hi ha cançons noves gravades? 8 CANÇONS D AMÈRICA LLATINA I DEL MARROC. De moment a l escola no hi ha massa diversitat cultural, a part de la representació de Corea hi ha alguns alumnes del Marroc. Hi ha dues famílies que ja fa molts anys que són aquí i els fills/es que venen a l escola han nascut a Terrassa i parlen català i castellà perfectament.

11 També hi ha els fills/es de dues famílies que són cosins entre ells- que acabaven d arribar quan es va realitzar aquest treball en el primer trimestre del curs-, i en aquells moments encara no comprenien gairebé res. L Ayman i l Amal em van ajudar molt fent d intèrprets per explicar-els-hi el que havien de fer. En el cas de l Amèrica llatina va ser més fàcil, encara que em va tocar parlar amb mares, pares i avis per demanar que ensenyessin una cançó als nens /es. Els països eren diversos: Uruguai, Equador, Colòmbia, República Dominicana, Argentina i Mèxic 9 LA CARPETA CANÇONS DEL MÓN. De cop i volta vam tenir tantes cançons gravades a l ordinador, que vam haver de crear una carpeta per guardar-les i li vam posar el nom de: Cançons del món. Teníem cançons d Àsia, d Àfrica i d Amèrica. A alguns els havia agradat tant l experiència, que la setmana següent ja n havien après una altra i també la van cantar i gravar. 10 CANÇONS SOL LICITADES. Com que ja teníem tantes cançons era impossible escoltar-les totes a cada sessió de música de cada grup, però l interès era encara més gran que al principi. Ara, la frase més corrent era: - Que ja ha gravat el nen de...? Els deixava escoltar les cançons noves, però ells em demanaven les que més els hi agradaven o les que havien sentit menys vegades, o les d aquells alumnes que coneixien més, depenent de cada grup. 11 ONES SONORES DIFERENTS: LLENGÜES DIFERENTS. Per fer les audicions, les cançons les escoltàvem a través de l ordinador i amb el programa Cool edit obert que és amb el que les havíem gravat-, i per tant, en començar cada cançó apareixia a la pantalla l ona sonora.

12 Els nens i nenes es van adonar que els dibuixos que feien les ones eren molt diferents en la cançó de Corea que en les del Marroc i que en les d Amèrica. Coreà Àrab Castellà L ona sonora de la cançó de Corea té un dibuix discontinu, tallat després de petites ones. Els nens i nenes ho van associar al so d aquella llengua, la seva oïda la rebia a petits cops de veu. L ona sonora de la cançó àrab té un dibuix molt apretat i molt gros. Hi veien unes ratlles molt llargues que van associar al que la seva oïda rebia com uns cops de veu guturals i molt abundants. L ona sonora del castellà té un dibuix molt recte i igual en tota la seva longitud. Ho van associar al que la seva oïda rebia com a uns sons més igualats. 12 PAÏSOS DESCONEGUTS. Entre l alumnat va anar creixent l interès per saber on eren aquells països dels quals no n havien sentit mai a parlar. Aquest interès el vaig traspassar a tutors/es perquè a l aula i a través de la pissarra digital i del canó de vídeo que està connectat a internet- puguessin buscar mapes i informacions.

13 13 TRASPASSANT L AULA DE MÚSICA. En aquest moment em vaig adonar que el projecte que jo m havia proposat s havia desbordat per l interès creixent de l alumnat. No paraven de sorprendre m i el treball va anar seguint en altres direccions. Havíem començat fent música a l aula, però a hores d ara, s estaven interessant per llengües, països, mapes 15 EL LLIBRE. D aquest interès per aprendre tantes coses va sorgir la idea de fer un llibre: El llibre de les Cançons del món. A cada full hi hauria una cançó amb: *el títol *el país *la llengua *la foto de qui la canta *el seu nom i el del seu curs *el mapa del país *la lletra de la cançó I es faria una copia per a cada grup per poder-lo tenir a la biblioteca de la classe.

14 16 LLENGUATGES DIFERENTS: GRAFIES DIFERENTS. Una nova revolució va sorgir quan va arribar la lletra escrita de la cançó de Corea a càrrec de la mare de la Do H Youn, i les de les cançons del Marroc a càrrec del germà gran de l Ayman; de l Amal una nena de 5è que va escriure el text de la cançó que va cantar ella mateixa-, o de la Mina, una nena de 6è que em va portar escrites les dues cançons que ella va cantar i les dels seus cosins i germans. Escriptura a càrrec de la mare de la Do H Youn Traducció a càrrec de la mare de la Do H Youn Escriptura a càrrec del germà de l Ayman

15 Escriptura a càrrec de l Amal, una nena de 5è Escriptura a càrrec de la Mina, una nena de 6è

16 Els nens i nenes va quedar fascinats amb les grafies de les llengües diferents a la nostra. Ho veien com dibuixos preciosos i molt difícils. Van començar a veure els seus companys/es com a persones que sabien moltes coses que els podien ensenyar. 17 TOTHOM VOL CANTAR! NOUS DESCOBRIMENTS I NOVES CANÇONS. De nou l alumnat em sorprèn. Em proposen cantar cançons alumnes que són de Terrassa, però que els seus pares o un dels dos són d un altre país. Em sembla bé i la cosa creix: Veneçuela, Perú i Turquia. Amb Turquia estrenem Europa ja que no en teníem cap cançó, i ampliem la col lecció de grafies amb el text que ens escriu la mare de la Nilüfer: I aquí no s acaba tot! Ara volen cantar nens i nenes que són del nostre país i els pares també, però que saben alguna cançó d algun país en concret. I es canten cançons de: Rússia, Itàlia, França, Suècia, i Àfrica. (Algunes les canten en grups que ells mateixos s organitzen).

17 18...I DEL NOSTRE PAÍS PERÒ DE FORA DE CATALUNYA?. Aquesta pregunta a aquestes alçades ja me l esperava, perquè al cap i a la fi, tothom volia cantar. Era la seva manera d expressar que els seus avis eren d un altre lloc diferent de Catalunya on viuen- però no eren d un país estranger. Semblava que busquessin noves excuses per cantar, però jo estava molt contenta. Com no havia d estar contenta una mestra de música tenint l alumnat amb aquestes ganes de cantar! I sí, sí...aquí sí que es van implicar la majoria d avis ensenyant cançons als seus néts/es. I vam gravar cançons de: Galícia, Lleó, Toledo, Zamora, Sevilla, Almeria, Còrdova, i Andalusia en general. 19 UN LLIBRE MOLT GRUIXUT. El llibre, que jo havia pensat en un principi que tindria unes vint pagines ja en tenia una pila i era molt gruixut. I va acabar sent encara més gruixut perquè realment havien cantat i gravat tants nens i nenes, que els que no ho havien fet no paraven de preguntarme: -nosaltres no cantarem?. Se m va acudir explicar que si obríem el llibre i el llegíem, era com si féssim un viatge al voltant del món, i ja que tenien tantes ganes de cantar, el que podíem fer era cantar cada classe una cançó popular catalana, i així semblaria que s acabava el viatge a casa nostra, que era d on havíem sortit en començar el llibre. Naturalment la idea va tenir molt d èxit i, ja que d Europa teníem poques cançons, vam treure la pols d algunes que havíem cantat dos i tres anys enrere amb motiu de la participació en un programa Comenius. Es van gravar cançons de: Holanda, Àustria, Anglaterra i unes quantes populars catalanes. D aquesta manera tota l escola va acabar participant de forma activa en la recollida de Cançons del món.

18 20 EL CANÓ DE VÍDEO, LA PISSARRA DIGITAL I EL KARAOKE. Donat que l escola participa en un programa d investigació conjuntament amb la Universitat Autònoma i el Departament d Ensenyament sobre la pissarra digital com a recurs a l aula, a l escola es disposa d aquest material en algunes aules i en sales multifuncionals. En una pantalla grossa els nens i nenes poden veure cadascun dels fulls del llibre i, alhora, puc fer sonar la cançó del full que estan veient. Això vol dir que tenen la lletra ben grossa al davant, senten la cançó i la poden anar cantant. És un gran èxit i no paren de demanar una cançó i una altra per anar-les cantant. O també puc obrir el programa Cool edit i llavors, de cada cançó el que veuran serà l ona de so, i en clicar el play, a mida que sona la cançó, un cursor va passant per sobre fins que la cançó s acaba i aprenen a associar que quan se sent fluix el dibuix és petit, que quan hi ha algun soroll hi ha una ratlla grossa, etc LES EINES DEL PROGRAMA COOL EDIT: FEM NETEJA DE LES CANÇONS. En el moment de gravar les cançons, cada alumne es trobava amb un micròfon a les mans i prou. Depenent de la manera de ser de cadascú, la gravació quedava d una manera o d una altra: *Hi havia qui era molt vergonyós i cantava tant fluixet que gairebé no se sentia. *Hi havia qui era molt esverat, venia llençat i cridava tant i s acostava tant al micro, que quedava molt fort. *Hi havia qui era molt nerviós i tant aviat cridava com afluixava, o s acostava al micro o s allunyava. *Hi ha sons concrets com ara la p o la t, que en fer-los se ls hi escapava molt aire de cop sobre el micròfon. *Hi havia algú que s equivocava i tornava a repetir un trosset. *N hi havia que es quedaven en blanc un moment, s aturaven, pensaven, i llavors seguien. *Les cançons cantades per grups-classe eren gravades amb el micro en general per a tothom, i quedava tant lluny, que el so de la gravació quedava molt fluix.

19 Tots aquests problemes en els arxius gravats, amb les eines del programa Cool edit, jo intentava pulir-los. Retallava el que sobrava, mirava d esborrar algun soroll brusc, però per a mi era molt nou i no ho dominava gaire, així que vaig arreglar el que vaig poder i el que no... s hi va quedar. De totes maneres es tractava d un treball d aula, no es buscava la perfecció, sinó que amb les eines a l abast i els meus coneixements quedés el millor possible. *Hi havia coses que no es podien arreglar: Sobretot els que cantaven cançons llargues: cap al final començaven a córrer i semblava que recitessin en comptes de cantar. Alumnes que eren molt petits i els pares els van ensenyar una cançó molt difícil sobretot pel text-. Alumnes que estaven molt constipats i feines tenien per cantar. 22 Creació d un CD Un cop preparats els arxius, els vaig gravar en un CD. Quan els nens i nenes van poder començar a sentir les seves veus a través de l equip de úsica en un CD com els que ells compren, es van emocionar! L alumnat de 6è va dissenyar la caràtula, la contracaràtula i el propi disc fent dibuixos sense pintar, és a dir, només fets en llapis. Vam triar els més adients, i un petit grup els va escannejar i els va pintar amb el programa PaintshopPro. Per la tapa de darrera, amb la finalitat que es poguessin llegir els títols de les cançons, al dibuix pintat se li va aplicar una marca d aigua, perquè quedés molt aclarit. Vam fer un estudi entre les famílies a veure qui volia una copia del disc, i després vam buscar uns estudis de gravació que ens fessin les còpies. En vam fer unes tres centes cinquanta. Cada família va pagar les unitats que havia demanat. Quan van arribar a l escola i els vam repartir, la canalla se ls va emportar amb molta il lusió. Allà tothom s hi podia trobar a sí mateix i als companys/es.

20 23 LES CANÇONS DEL CD Les cançons es van ordenar per continents començant per Àsia, passant per Amèrica Central, Amèrica del Sud i arribant a Europa. Per acabar hi ha cançons de diferents comunitats autònomes d Espanya i finalment de Catalunya. Les cançons d Amèrica estan una mica barrejades. N hi ha bastants i ben diverses, i es van deixar així perquè va semblar que era la millor combinació. Aquestes cançons com és ara: El patio de mi casa, Tengo una muñeca, etc... gairebé tots els nens i nenes castellanoparlants les coneixien. *N hi ha dues que són d exaltació patriòtica: són l Himne de l Uruguai, i Que viva Veneçuela. *N hi ha de contar: Plom, plom, Tengo un tío. *Hi ha una cantarella: Arroz con leche. *Cançons per jugar: El patio de mi casa... *N hi ha una que en el mateix text inclou l acompanyament que s ha de fer amb les mans o rient...: El gusano señorón. *N hi ha que expliquen histories: La Catalina. *I n hi ha que deuen ser de cantants d èxit a Llatinoamèrica suposocom per exemple: Veinte años (que és un vals ranchero), o Mi amor. Les cançons d Àfrica són les més difícils de cantar.i també les més difícils de trobar-ne el text i la traducció. En molts casos no ho he aconseguit. I això que he perseguit germans grans, pares, mares... però la llengua ens ha dificultat bastant. *Les cançons 24, 25 i 26, són la repetició de la mateixa cançó, però cantada per tres nens diferents. Sabien la mateixa cançó i per tant jo els volia fer cantar junts, però cadascú la cantava diferent i va ser impossible.

21 *La cançó 27 i 28 són cantades per una nena de 6è que acabava d arribar quan es va fer aquest treball i que no parlava ni entenia gairebé res. Encara no sé com ens vam entendre, però va cantar dues cançons molt maques i li va agradar molt fer-ho. *La cançó 30 és cantada per dues nenes de l escola que la sabien, i em van perseguir cada dia a l hora del pati fins que els vaig arribar a dir que sí. Era com una necessitat per elles gravar- la. En les cançons d Europa hi ha de tot. *La cançó 31 és un divertiment que algú es va inventar. Està escrita en castellà però es llegeix que sembla rus. La Maria va ser una altra de les que em seguia pel pati suplicant poder-la gravar. *La 32 és una cançó que l havia cantat la coral de l escola el curs passat. És una cançó d Itàlia. La vaig treure del recull que el Toni Fabrés va fer de cançons de nens i nenes d altres països que viuen a Terrassa. Aquest recull està penjat a internet, a la pàgina web del PAME. En aquesta ocasió, quatre nenes de 1er - de forma espontània-, quan van veure que hi havia cançons d Europa van dir que en sabien una i la van cantar organitzant-se elles soles. *La 33 la va cantar un nen que està molt motivat per la música, però que té problemes d oïda i a més, a l escola, reb ajuda d una logopeda. Per això valoro molt la seva participació. Fins i tot quan va començar a haver-hi cançons d altres comunitats autònomes d Espanya, en va cantar una altra de Zamora. *La 34 només la sabíem d oïda i no sé bé si estarà ben escrita. La van cantar tres alumnes que la sabien del curs passat, i ells sols es van organitzar. *La 35 i 36 s havien fet fa dos o tres anys a l escola en motiu de la visita d uns mestres holandesos i austríacs en un Projecte Comenius. Potser són molt infantils, però amb la dificultat de la llengua els nens I nenes s hi havien divertit molt I les va voler cantar. *La 37 és una cançó que els/les alumnes havien après a la classe d anglès i la van voler cantar. Ells sols es van organitzar. *La 38 és una cançó de bressol de Turquia. Va ser de les últimes

22 cançons que es van gravar. A la Nilufer li feia molta il lusió, però massa vergonya. Ho va provar moltes vegades i sempre deia: demà!. Finalment ho va aconseguir i llavors cada dia volia repetir. Quan es va arribar a les cançons d altres comunitats autònomes la cosa ja es va sortir de mare. Jo, la veritat, no donava abast. Fins i tot es van ajuntar un nen de 3er amb un nen de 6è per cantar una cançó de Galícia que els va ensenyar a l un un veí, i l altre va descobrir que el seu germà -que va a l institut- tenia la partitura. Així es van ajuntar i es van poder aprendre totes les estrofes. Les cançons que cantaven la majoria de nens i nenes, jo no les sabia, i el text que em van portar escrit és el que jo vaig copiar al llibre que vam fer. En alguns casos, quan ells cantaven en variaven algunes expressions. 24 INDEX DE CANÅONS ÀSIA 1-EL CONILL COREA Do Y Houn P5B AMÈRICA 2-ARROZ CON LECHE URUGUAY Juan Espósito-P5B 3-PASEAR EN TREN URUGUAY Karen Ferradans 2nA 4-MI MERIENDA URUGUAY Karen Ferradans 2nA 5-EL PATIO DE MI CASA REP.DOMINICANA Esperanza Olivo 2nB 6-YO TENGO UN TÍO REP.DOMINICANA Ronny Encarnación 2nB 7-PLOM, PLOM, PLOM REP.DOMINICANA Ronny Encarnación 2nB 8-CU-CÚ REP.DOMINICANA Miquel Funosas P5A 9- DONDE ESTAN LAS LLAVES? REP.DOMINICANA Miquel Funosas P5A 10-TENGO UNA MUÑECA COLOMBIA Carolina Rodríguez 1erA 11-EL CABALLITO COLOMBIA Gabriela Ardila 2nA 12-VEINTE AÑOS COLOMBIA Diego Motato 4rtA 13-EL PANECILLO ECUADOR Estefania Carrera 1erA 14- MI AMOR ECUADOR Evelyn Baque 2nA 15-OJOS AZULES ECUADOR Marjorie Carrera 5èB 16-CUANDO UNOS NIÑOS BAILAN PERÚ Esmeralda Ramírez 2nB 17-EL GUSANO SEÑORÓN ARGENTINA Camila Maccarone 3erA 18-LA CATALINA ARGENTINA Victoria Maccarone 5èA 19- GLORIA AL BRAVO PUEBLO! Venezuela Aitor i Guillermo Gómez 2n i 3erB

23 20-HIMNO DE URUGUAY URUGUAY Mª Eugenia Pintos 6èA 21-MÈXICO LINDO MEXICO Mauricio Domínguez 1erB ÀFRICA 22-MIRA EL MEU AMOR MARROC Ayma n M Tiri 2nB 23-LA MEVA ESCOLA MARROC Amal Ouakili 5èB 24, 25, 26 MARROC Ismail Rouass, Najib I Mohamed Rouaz P5B, 2nA I 4rtA 27- MARROC Mohamed Rouass 5èA 28, 29 MARROC Mina Rouass 6èB 30-CANÇÓ BETÉ ÀFRICA Montse Hervàs i Dalila Casal 5èA EUROPA 31-PETROSKAYA ALLA RUSA Maria Cordón 5èB 32-CECCO VELLUTO ITÀLIA Noemí Nieto, Laura Tabasco, María Serna, Carolina Rodríguez i Judit Fernández 1erA. 33-FRÈRE JACQUES FRANÇA Albert Piferrer 2nB 34-DENNA SONG SUÈCIA Jordi Vera, Alba Gegúndez i Adrià Muñoz 4rtB 35-OP EEN GROUTE PADDENSTOEL HOLANDA Alumnes 6èA 36-EINS, ZWEI ÀUSTRIA Alumnes 6èB (veu i flautes) 37-THIS IS THE WAY ANGLATERRA Alumnes 4rtA 38-NINNI TURQUIA Nilüfer Arcos 2nB ESPANYA (altres Comunitats Autònomes) 39-CATRO VEYOS MARIÑEIROS GALÍCIA Erik Rascón i Albert Sánchez 3rB i 6èB 40- AY GALICIA! GALICIA Samuel Alonso 3erB 41-YA SE VAN LOS PASTORES LEÓN Cristina González 3erB 42-UNA DOLA TOLEDO Judit Navarro 4rtA 43-A MI BURRO ZAMORA Albert Piferrer 2nB 44-PIPIRIRAÑA SEVILLA Anabel Chamorro 3erB 45-UNA PALOMA SEVILLA Anabel Chamorro 3erB 46- ALMERÍA! ALMERÍA Ariadna Mondéjar 3erB 47-SALVE MADRE MONTORO Judit del Río 5èB 48-UNA TELA CÓRDOBA Marta Benítez 3erB 49-AL PASAR LA BARCA CÓRDOBA Marta Quintana 3erA 50-PINOCHO ANDALUCÍA Nooelia Cabrera 2nA 51-ESE TORO ENAMORAO DE LA LUNA ANDALUCÍA Roger Vidiella 3erA 52-PORROMPOMPERO ANDALUCÍA Rocío Gómez 3erA 53-DON PEPET MALLORCA Alumnes 4rtB

24 CATALUNYA 54-SOL SOLET Alumnes P3A barrufets 55-PON, TITETA, PON Alumnes P3B gatets 56-LA TORTUGA Alumnes P3 tortuges (Ceip CAN ROCA) 57-CARGOL TREU BANYA Alumnes P4A peixos 58-ALCARRER MÉS ALT Alumnes P4B ocells 59-LA LLUNA, LA PRUNA Alumnes P5A lleons 60-DALT DEL COTXE Alumnes P5B elefants 61-AL FONS DE LA VILA Alumnes 1erA 62-PLOREU NINETES Alumnes 1erB 63-LA CANÇÓ DE LES MENTIDES Alumnes 2nA 64-UN ESMOLET Alumnes 2nB 65-LA MARGARIDETA Alumnes 3rA 66-BON DIA NOSTRE PARE Alumnes 3rB 67-EN PERE GALLERÍ Alumnes 5èA 68-LA DAMA D ARAGÓ Alumnes 5èB 25 EL CANÇONER: CANTANT AMB EL DISC CANÇONS DEL MÓN. Alumnes de primer a sisè em demanaven les lletres de les cançons per cantar, i em vaig sentir obligada a recollir les lletres en un cançoner. Com que no es tractava de vint cançons com jo havia pensat en un principi, sinó que n hi havia seixanta-vuit, es va imprimir un cançoner per aula i no un per alumne com a mi m hauria agradat.

25 26 L ÀUDIO-VISUAL. El recurs del canó de vídeo i la pissarra digital per cantar com en un karaoke agradava molt als nens i nenes, però hi havia molta feina en buscar l arxiu de la cançó primer, buscar l arxiu de so, i després engegar l intèrpret de sons de l ordinador. Per això, va sorgir la idea de fer un muntatge amb el programa Power point, i així, amb cada full de cada cançó que s obrís, sonaria la veu automàticament. Es va fer el muntatge, i s hi van incloure títols i mapes. 27 UN LLIBRE MULTIMÈDIA PER A CADA CLASSE Finalment, el llibre que s ha fet per cada classe, a l últim full porta incorporat el CD d àudio per escoltar les cançons en un radiocassette, i un CD amb l audio-visual per posar-lo a l ordinador. 28 PARTICIPACIÓ EN EL FÒRUM DE LES CULTURES A l escola s havia decidit participar en els actes del Fòrum de les Cultures Entre altres treballs en format de text i de dibuix, s hi va presentar l àudio-visual Cançons del món. 29 L ÀUDIO-VISUAL PRESENTAT AL FÒRUM ÉS SELECCIONAT. L organització del Fòrum ens fa saber que l àudio-visual ha estat seleccionat, però que no està previst passar àudio-visuals d aquest estil. Per aquest motiu ens demanen que fem l espectacle en directe. Aquest espectacle s hauria de fer el mes de maig, i a l escola es decideix que és impossible ja que representa moure molts/es alumnes, assajos, elaboració de decorats... Ens fa il lusió que ens hagin triat el nostre treball, però ens sentim incapaços d encabir tota aquesta feina extra entre mig del treball que ja està programat pel tercer trimestre que, a més, és molt curt!

26 Per acabar el trimestre vam organitzar el concert. Vaig parlar amb mares i pares per si podien col laborar que nens i nenes vinguessin vestits amb almenys alguna peça del país. Hi va haver de tot. Des de qui només portava un barret o una armilla, a qui anava vestit de dalt a baix passant per qui la mare o la iaia li va fer un vestit especial pel dia, o qui no va poder portar res. La llàstima va ser que a l escola no tenim sala d actes i un acte així que havia de ser una mica íntim, va acabar bastant deslluït ja que el gimnàs és un espai tan gran, amb el sostre tan alt, que es fa molt destartalat i poc acollidor. Per poder-hi sumar punts negatius, l equip de so no va funcionar, i és clar,...no va ser el que havia de ser... ni de lluny!. A més, es va voler gravar en vídeo, i el so tampoc va quedar gravat. Hi havia tantes cançons, que també va resultar massa llarg. Així que el concert, haig de ser sincera i haig de dir que no va ser el millor de la meva vida de mestra. 31 Quadre de record del treball per l escola Per tal que pogués quedar en el record, es va fer un quadre amb la caràtula del CD i amb una unitat de disc per penjar a la paret.

27 32 AVALUACIÓ. Valoro molt positivament aquest treball realitzat a l escola per la seva part d interdisciplinarietat. Ha estat magnífic veure com s han relacionat els/les alumnes entre ells/es, i com s interessaven per les cançons d altres persones que fins aquell moment ni les coneixien ni s hi havien fixat mai. Crec que ha estat un bon aprenentatge pel que fa a veure en persones diferents l oportunitat de conèixer moltes coses noves. Han après que s han de mirar amb respecte: els/les altres també són persones que saben moltes coses interessants i curioses. Realment penso que des de l aula de música se ls hi ha obert una finestra al món. Han descobert moltes coses: països diferents, llenguatges i escriptures diferents, sons que els poden veure representats gràficament, cançons que poden cantar, gravar, veure n les ones sonores, tenir-les en un disc compacte... Trobo molt interessant l interès que s ha despertat en l alumnat, i que ha anat creixent a mesura que el projecte també s anava fent gran a causa del seu propi interès. Si s han gravat 68 cançons ha estat perquè ells s ho han treballat molt venint-me al darrere per aconseguir que no sols cantessin aquells nens o nenes que eren realment d un altre país, sinó també els que ho eren els seus pares, o els seus avis, o...ningú, però coneixien alguna cançó, fins que va acabar cantant tothom! S ha fet un bon treball de l hàbit del silenci i també del seu propi autocontrol. Totes les cançons van ser gravades a l aula on hi havia com a mínim 25 nens i nenes més. Un cop es premia el botó de REC ja no es podia dir res ni fer soroll amb la cadira ni amb res fins a prémer el botó de STOP. Només en el cas que algú tingués moltíssima vergonya es va permetre gravar la cançó a l aula en un moment que no hi hagués ningú. Hi va haver una anècdota molt bona: Després de demanar a un grup de sisè molt de silenci, perquè la seva companya de l Uruguai comencés a gravar, just prémer el REC em va venir un atac de tos. La nena que cantava no es va adonar de res perquè estava molt concentrada, però la cançó era molt llarga i no s acabava mai més. M anava aguantant com podia, però va arribar un

28 punt en el que em vaig començar a posar tan vermella que jo em pensava que explotaria. La resta de la classe ja feia estona que se n havia adonat i estaven tots amb la mà a la boca aguantant-se el riure...i la cançó que no s acabava! No es va sentir ni una mosca, va venir just, però punt que la Mª Eugenia va entonar l última nota, no vaig tenir temps ni de prémer l STOP, perquè vaig començar a tossir i no podia parar i, la resta d alumnes, van riure junts a tot drap durant una bona estona. La Mª Eugenia, una nena encantadora i molt ben educada, no entenia res del que passava. Fins al cap d una bona estona no ens vam poder anar calmant tots/es i li vam poder explicar. Llavors tothom volia sentir com havia quedat la cançó, però sobretot el que volien sentir era l explosió de tanta gent rient alhora que, naturalment, va quedar gravada i, que gràcies a la tecnologia i a les eines del programa Cool edit, vaig poder esborrar i la cançó de l Uruguai va quedar com si no hagués passat res. Els/les alumnes de totes les edats han après una pila de cançons. És increible com poden aprendre! Cap cançó d aquestes la vaig ensenyar com faig habitualment per imitació i per parts. Les van aprendre d escoltar-les. Com que estaven pendents del company/a que estava aprenent una cançó a casa, cada dia quan el/la veien li preguntaven si ja la sabia. Per tant, el dia que la cantava a l aula de música ja l havia cantat abans al pati, a la classe o pel passadís moltes vegades i ja la sabien tots a trossets. Quan un nen o nena es posava davant de la classe per cantar estava força espantat/da i ben nerviós/a, però quan aconseguia començar ja estava i...en acabar...venia el millor. Sempre va ser igual: Els/les altres companys/es aplaudien espontàniament, i a aquell nen o nena se li il luminava la cara i s omplia de satisfacció. Era com el seu minut de glòria! Els aplaudiments eren també d admiració. Aquell/a que abans no deia mai res (perquè encara no entenia el nostre llenguatge), se sentia molt important, reconegut per tots/es i fins i tot admirat/da. I generalment li demanaven si ho podia repetir! Resumint, doncs, s ha fet molta feina, però ens ho hem passat molt bé fent-la. Animo des d aquí a les altres escoles a fer un treball semblant per tot el que té de positiu en tots els aspectes i, sobretot, en la vessant humana.

29 INDEX 1ª PART: OBJECTIUS, CONTINGUTS I MATERIALS 1- NIVELL EDUCATIU A QUI S'ADREÇA 2- OBJECTIUS 3- CONTINGUTS CURRICULARS 4- CONTINGUTS TIC 5- MATERIAL DIDÀCTIC 2ª PART: DESENVOLUPAMENT DEL PROJECTE NOTA IMPORTANT 1 PERQUÈ SORGEIX LA IDEA D UN PROJECTE COM AQUEST?. 2 POC A POC ES COMENÇA EL TREBALL A L AULA. 3 ELS MÉS VALENTS: LA DO H YOUN I EL JUAN. 4 ATENCIÓ: GRAVEM! 5 DESCOBRIM LES ONES DEL SO. 6 DE P3 FINS A 6E TOTHOM CONEIX LES CANÇONS DE LA DO H YOUN I EL JUAN. 7 PLOUEN CANÇONS DE TOT ARREU. 8 CANÇONS D AMÈRICA LLATINA I DEL MARROC. 9 LA CARPETA CANÇONS DEL MÓN. 10 CANÇONS SOL.LICITADES. 11 ONES SONORES DIFERENTS: LLENGÜES DIFERENTS. 12 PAÏSOS DESCONEGUTS. 13 TRASPASSANT L AULA DE MÚSICA. 14 EL LLIBRE. 15 LLENGUATGES DIFERENTS: GRAFIES DIFERENTS. 16 TOTHOM VOL CANTAR! NOUS DESCOBRIMENTS I NOVES CANÇONS 17...I DEL NOSTRE PAÍS PERÒ DE FORA DE CATALUNYA?. 18 UN LLIBRE MOLT GROIXUT. 19 EL CANÓ DE VIDEO, LA PISSARRA DIGITAL I EL KARAOKE. 20 LES EINES DEL PROGRAMA COOL EDIT: FEM NETEJA DE LES CANÇONS. 21 CREACIÓ D UN CD 22 LES CANÅONS DEL CD 23 INDEX DE CANÇONS 24 EL CANÇONER: CANTANT AMB EL DISC CANÇONS DEL MÓN 25 L AUDIOVISUAL. 26 UN LLIBRE MULTIMEDIA PER A CADA CLASSE 27 PARTICIPACIÓ EN EL FÒRUM DE LES CULTURES L AUDIOVISUAL PRESENTAT AL FÒRUM ÉS SELECCIONAT. 29 CONCERT DE FI DE TRIMESTRE: CANÇONS DEL MON. 30 QUADRE DE RECORD DEL TREBALL PER L ESCOLA 31 AVALUACIÓ. ANNEX 1 ALGUNES FOTOGRAFIES DEL CONCERT

30 ANNEX FOTOGRAFIES DEL CONCERT

31 Carolina - Colombia Gabriela - Colombia Diego - Colombia Estefanía - Ecuador Evelyn - Ecuador Marjorie - Ecuador

32 Esmeralda - Perú Camila - Argentina Victoria - Argentina Mª Eugenia - Uruguay Mauricio - Mèxic Ayma n - Marroc

33 Amal - Marroc Ismail i Najib - Marroc Mina - Marroc

34 Maria - Rússia Maria, Laura, Noemí, Judit, Carolina -Itàlia Jordi, Adrià, Alba - Suecia Nilüfer - Turquia

35 Albert - Zamora Rocio - Andalusia

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

COM ÉS DE GRAN EL SOL?

COM ÉS DE GRAN EL SOL? COM ÉS DE GRAN EL SOL? ALGUNES CANVIS NECESSARIS. Planetes Radi Distància equatorial al Sol () Llunes Període de Rotació Òrbita Inclinació de l'eix Inclinació orbital Mercuri 2.440 57.910.000 0 58,6 dies

Más detalles

La Lluna, el nostre satèl lit

La Lluna, el nostre satèl lit F I T X A 3 La Lluna, el nostre satèl lit El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA

PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA Penjar fotos a internet. (picasa) 1. INSTAL.LAR EL PROGRAMA PICASA Per descarregar el programa picasa heu d anar a: http://picasa.google.com/intl/ca/ Clicar on diu Baixa

Más detalles

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES Camí DE SON CLADERA, 20-07009 Palma Tel. 971470774 Fax 971706062 e-mail: iesjuniperserra@educacio.caib.es Pàgina Web: http://www.iesjuniperserra.net/ ORIENTACIÓ

Más detalles

Mejora tu idioma, amplía tu mundo!!!

Mejora tu idioma, amplía tu mundo!!! Mejora tu idioma, amplía tu mundo!!! LA EMPRESA Creada en 1993 Objetivo: proporcionar al mayor numero de jóvenes j de la unión europea la oportunidad de tener una experiencia laboral internacional para

Más detalles

Interferències lingüístiques

Interferències lingüístiques Interferències lingüístiques L ús habitual de dues o més llengües pot provocar fàcilment interferències lingüístiques, és a dir, la substitució de la paraula adequada (per exemple, malaltia) per l equivalent

Más detalles

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics)

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) Índex Registre d un nou alumne Introducció de les dades prèvies Introducció de les dades del Registre:

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius:

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius: UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments Objectius: Conèixer quin és l origen dels aliments. Veure els ingredients de diferents menús infantils. Informar-se sobre el valor energètic de diferents

Más detalles

EL IMPACTO DE LAS BECAS, EN PRIMERA PERSONA

EL IMPACTO DE LAS BECAS, EN PRIMERA PERSONA EL IMPACTO DE LAS BECAS, EN PRIMERA PERSONA Testimoniales de alumnos becados dgadg Foto: Grupo de alumnos de 4º de BBA que colaboran con el Programa de Becas de ESADE Laia Estorach, Alumna de 4º de BBA

Más detalles

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 2011-2012 Fitxes per als alumnes PROGRAMA 2 SOMIADORS I VISIONARIS Cicle inicial d educació primària 1. UN DIA FANTÀSTIC La noia protagonista compra

Más detalles

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però PABLO PICASSO El passat dia 12 de Febrer, en comptes de fer classe de matemàtiques i de castellà, com cada dimecres, ens vam convertir en artistes per conèixer la vida i les obres de Pablo Picasso. Quan

Más detalles

De petit era molt rialler, mai res em feia enfadar, te n recordes Papa? Ballava i saltava dins del parc quan tu posaves música, i mai deixant de

De petit era molt rialler, mai res em feia enfadar, te n recordes Papa? Ballava i saltava dins del parc quan tu posaves música, i mai deixant de FELIÇ DIA DEL PARE És el primer 19 de març que no et puc felicitar en persona i demostrar-te que has estat el millor pare que mai ningú pot arribar a tenir però, des d aquí, t envio la més forta de les

Más detalles

LES ORACIONS SUBORDINADES ADVERBIALS (Llibre pàg. 400 i 491)

LES ORACIONS SUBORDINADES ADVERBIALS (Llibre pàg. 400 i 491) LES ORACIONS SUBORDINADES ADVERBIALS (Llibre pàg. 400 i 491) TIPUS 1. Les oracions subordinades adverbials pròpies Adverbials de temps Adverbials de lloc Adverbials de manera 2. Les oracions subordinades

Más detalles

EXERCICI 6 PICASA PICASA.

EXERCICI 6 PICASA PICASA. EXERCICI 6 PICASA Es tracta de crear i compartir 3 àlbums online utilitzant Picasa Web Álbums i les 3 carpetes de fotos que trobaràs comprimides al costat de l exercici i que, abans de començar, descarregaràs

Más detalles

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA INFORMACIÓ PER AL MESTRE El concepte d educació viària va molt més enllà de saber conduir un vehicle a partir dels catorze o dels divuit anys.

Más detalles

Avaluació a 3r d EP 2014-2015. model 2. Competència en comunicació lingüística. Llengua catalana. Nom i llinatges: Grup.

Avaluació a 3r d EP 2014-2015. model 2. Competència en comunicació lingüística. Llengua catalana. Nom i llinatges: Grup. Avaluació a 3r d EP 2014-2015 model 2 Competència en comunicació lingüística Llengua catalana Nom i llinatges: Grup. COMPRENSIÓ ORAL 1. Quin tipus de text has escoltat? A. Una poesia. B. Una descripció.

Más detalles

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi Assumpció Huertas Valls, 24 d abril de 2013 CRISI Moltes empreses deixen de fer comunicació. Això

Más detalles

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos.

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. CÀNNABIS MÒDUL II ACTIVITAT 1 Fitxa 1.1 15 anys La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. La Agencia de Salud Pública de Cataluña

Más detalles

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar.

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar. Actualment, els trastorns de fertilitat afecten un 15% de la població. Moltes són les causes que poden influir en la disminució de la fertilitat, però ara, als clàssics problemes físics se ls ha sumat

Más detalles

Servei de Gestió de Serveis Informàtics Secció de Sistemes en Explotació Webmailaj Correu Municipal Configuració nou compte de correu

Servei de Gestió de Serveis Informàtics Secció de Sistemes en Explotació Webmailaj Correu Municipal Configuració nou compte de correu Webmailaj Correu Municipal Configuració nou compte de correu Pàgina 1 de 11 ÍNDEX CONFIGURACIÓ D UN NOU COMPTE DE CORREU...3 1 CONFIGURACIÓ GENERAL...3 2 CONFIGURACIÓ NOM COMPTE I ADREÇA DE RESPOSTA...8

Más detalles

PICASA: ÀLBUMS DIGITALS

PICASA: ÀLBUMS DIGITALS PICASA: ÀLBUMS DIGITALS SABIES QUÈ...?! Segurament alguna vegada has pensat fer petits retocs fotogràfics, fer un collage o una presentació amb les teves fotografies i música. Amb aquest programa, el Picasa,

Más detalles

Activitats de repàs DIVISIBILITAT

Activitats de repàs DIVISIBILITAT Autor: Enric Seguró i Capa 1 CRITERIS DE DIVISIBILITAT Un nombre és divisible per 2 si acaba en 0 o parell (2,4,6,8). Ex: 10, 24, 62, 5.256, 90.070,... Un nombre és divisible per 3 si la suma de les seves

Más detalles

PROGRAMARI LLIURE... Instal la-te l!

PROGRAMARI LLIURE... Instal la-te l! PROGRAMARI LLIURE... Instal la-te l! SABIES QUÈ...? El programari lliure és un conjunt de programes d ordinador que pot ser estudiat, usat i modificat sense restriccions. O sigui que tothom se l pot copiar

Más detalles

28 Sèries del Quinzet. Proves d avaluació

28 Sèries del Quinzet. Proves d avaluació Sèries del Quinzet. Proves d avaluació INSTRUCCIONS Les proves d avaluació de l aprenentatge del Quinzet estan dissenyades per fer l avaluació interna del centre. Aquestes proves, seguint les directrius

Más detalles

CREACIÓ I RESTAURACIÓ D'IMATGES DE CLONEZILLA EN UN PENDRIVE AUTORRANCABLE

CREACIÓ I RESTAURACIÓ D'IMATGES DE CLONEZILLA EN UN PENDRIVE AUTORRANCABLE CREACIÓ I RESTAURACIÓ D'IMATGES DE CLONEZILLA EN UN PENDRIVE AUTORRANCABLE En aquest tutorial aprendrem: a) Primer, com fer que un pendrive sigui autoarrancable b) Després, com guardar la imatge d'un portàtil

Más detalles

DOSSIER DE FRANQUICIA

DOSSIER DE FRANQUICIA DOSSIER DE FRANQUICIA QUI SOM?. A LA VAQUERÍA D OSONA contem amb una granja de producció lletera des de fa dècades: El CAMP GRAN, situada a OSONA. En el nostre afany per donar valor al nostre producte

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

Com funcionen les bicicletes?

Com funcionen les bicicletes? Com funcionen les bicicletes? Nom: Data: Dibuixa una bicicleta el més detalladament possible: 1/20 Nom: Data: Després d anar a buscar informació a la biblioteca i a internet, escriu les parts de la bicicleta

Más detalles

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS EL BANY un espai de tranquil litat Lluny de la freda funcionalitat del passat, avui dia el bany s ha transformat en un espai més habitable. Un lloc on la distribució està

Más detalles

MATERIAL A UTILITZAR: Núm. de DESPLEGABLE: P5 Núm. 1 FITXA: - Desplegable amb vinyetes d algunes de les seqüències de la història de la Bleda.

MATERIAL A UTILITZAR: Núm. de DESPLEGABLE: P5 Núm. 1 FITXA: - Desplegable amb vinyetes d algunes de les seqüències de la història de la Bleda. NOM DE L ACTIVITAT: La Bleda ha après moltes coses... i tu? Núm. de FITXA: DESPLEGABLE: P5 Núm. 1 OBJECTIUS: - Que els nens/es identifiquin els hàbits higiènics com a hàbits diaris. - Que els nens/es integrin

Más detalles

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ 25 d abril 2017 Què farem? 18:00 18:10 Presentació taller 18:10 18:40 Dinàmica 1 La meva idea encaixa en una campanya de crowdfunding? 18:40 19:10 Dinàmica 2 Analitzem

Más detalles

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA PABLO RUIZ PICASSO 1881, ANDALUSIA Va néixer l any 1881 a Málaga i va morir als 92 anys a la ciutat francesa de Mogins (va morir l any 1973). Des de petit va ser un artista amb molt talent. Als 8 anys

Más detalles

8. Reflexiona: Si a<-3, pot se a<0?

8. Reflexiona: Si a<-3, pot se a<0? ACTIVITATS 1. Expressa amb nombres enters: a) L avió vola a una altura de tres mil metres b) El termòmetre marca tres graus sota zero c) Dec cinc euros al meu germà 2. Troba el valor absolut de: -4, +5,

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria curs 2011-2012 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica Nom i cognoms Grup INSTRUCCIONS Llegeix atentament cada pregunta abans de contestar-la. Si t equivoques, ratlla

Más detalles

Proves d Accés per a Majors de 25 i 45 anys

Proves d Accés per a Majors de 25 i 45 anys Proves d Accés per a Majors de 25 i 45 anys Convocatòria: 2013 Assignatura: FILOSOFIA I) CARACTERÍSTIQUES DE LA PROVA La prova de l examen es realitzarà a partir de les lectures dels cinc textos bàsics

Más detalles

La societat canvia. I l escola? 49a Escola d Estiu de l Associació de Mestres Rosa Sensat

La societat canvia. I l escola? 49a Escola d Estiu de l Associació de Mestres Rosa Sensat La societat canvia. I l escola? 49a Escola d Estiu de l Associació de Mestres Rosa Sensat Primera edició: maig 2015 Edició: Joan Portell Rifà Disseny: Clara Elias Maquetació: Concepció Riera Rosa Salavert,

Más detalles

XV CONGRÉS. de la Societat Catalana. Barcelona, 25, 26, 27 i 28 de Maig de 2011 WWW.CONGRESSCCC.ORG HOTEL DIAGONAL ZERO

XV CONGRÉS. de la Societat Catalana. Barcelona, 25, 26, 27 i 28 de Maig de 2011 WWW.CONGRESSCCC.ORG HOTEL DIAGONAL ZERO WWW.CONGRESSCCC.ORG XV CONGRÉS de la Barcelona, 25, 26, 27 i 28 de Maig de 2011 Benvolgut col lega, El Congrés de la arriba a la seva quinzena edició. Desprès d aquests anys i tal com es habitual, ho fa

Más detalles

4.- Expressa en forma de potència única indicant el signe resultant.

4.- Expressa en forma de potència única indicant el signe resultant. Pàgina 1 de 8 EXERCICIS PER LA RECUPARACIÓ 1A Avaluació 1.- Calcula de dues maneres (TP i RP): a) 25 + (-1+7) (18 9 + 15)= TP= RP= 9 (-12 + 5 8 = TP= RP= 2.- Treu factor comú i calcula: a) 5.(-3) + (-7).

Más detalles

1. Normes generals. A més, prenen diferents formes segons si van davant, darrere del verb o si aquest comença o acaba en vocal o en consonant:

1. Normes generals. A més, prenen diferents formes segons si van davant, darrere del verb o si aquest comença o acaba en vocal o en consonant: ELS PRONOMS FEBLES 1. Normes generals Tots els pronoms febles s escriuen sempre separats del verb de diverses maneres: separats: La recordo apostrofats: L obria amb guió: Doneu-me A més, prenen diferents

Más detalles

Oració subordinada adjectiva: funció en l oració

Oració subordinada adjectiva: funció en l oració Oració subordinada adjectiva: funció en l oració Les oracions subordinades de relatiu adjectives funcionen dins l oració principal com a complement d un nom, el qual és el seu antecedent: Han castigat

Más detalles

EL PARC GÜELL Història del Parc Güell

EL PARC GÜELL Història del Parc Güell EL PARC GÜELL Història del Parc Güell Antoni Gaudí va construir el Parc Güell a la Muntanya Pelada cap a l any 1900 (principis del segle XX). La Muntanya Pelada és al nord del barri de Gràcia. A l any

Más detalles

LES ORACIONS SUBORDINADES SUBSTANTIVES (Llibre, pàg. 354)

LES ORACIONS SUBORDINADES SUBSTANTIVES (Llibre, pàg. 354) LES ORACIONS SUBORDINADES SUBSTANTIVES (Llibre, pàg. 354) 1.Les oracions subordinades substantives completives 2. Les oracions subordinades substantives interrogatives 3. Les oracions subordinades substantives

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

CRISI INTERNA EN EL PP Isern rebaixa a Cort les exigències de Rodríguez per revisar l'etapa de Calvo El ple aprova per unanimitat donar suport a la denúncia d'emaya i revisar la gestió feta al 2009, però

Más detalles

Utilització de l energia solar fotovoltàica en l abastiment de l energia

Utilització de l energia solar fotovoltàica en l abastiment de l energia Ja fa molts dies que estàs treballant en el Treball de Recerca i és hora de valorar la qualitat de tota aquesta feina. L objectiu d aquesta valoració és que sàpigues fins a quin punt estàs seguint els

Más detalles

JOAN MIRÓ. ELS SÍMBOLS I ELS COLORS. Successió Miró

JOAN MIRÓ. ELS SÍMBOLS I ELS COLORS. Successió Miró JOAN MIRÓ. ELS SÍMBOLS I ELS COLORS Miró, els símbols i els colors. Picasso, els sentiments i les emocions. EN JOAN MIRÓ VA NÈIXER A BARCELONA, EL 20 D ABRIL DE L ANY 1893. EL SEU PARE ES DEIA MIQUEL,

Más detalles

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS El nostre amic Lucky Luke va tenir un greu accident quan volia anar massa ràpid a Fort Canyon. El nostre amic està decebut, ja que caure del cavall és un deshonor per

Más detalles

La volta al món en 80 dies-07 18/10/07 08:23 Página 107 I TU, COM HO VEUS?

La volta al món en 80 dies-07 18/10/07 08:23 Página 107 I TU, COM HO VEUS? I TU, COM HO VEUS? ~ I tu, com ho veus? ~ La volta al món en 80 dies ~ 1 El treball a) Phileas Fogg té prou diners per viure bé sense haver de treballar. Coneixes personalment algú que pugui viure bé

Más detalles

ENDEVINA ON SOC. Materials necessaris: mocadors i un rellotge amb alarma.

ENDEVINA ON SOC. Materials necessaris: mocadors i un rellotge amb alarma. ENDEVINA ON SOC mocadors i un rellotge amb alarma. Els jugadors es posen en parelles. Un dels dos tria ser el jugador A i l altre el B. Cada parella pensa un so amb la boca o amb el cos. Tothom es posa

Más detalles

TÍTOL DE L EXPERIÈNCIA AQUEST MES ENTREVISTEM A...

TÍTOL DE L EXPERIÈNCIA AQUEST MES ENTREVISTEM A... Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Secretaria de Polítiques Educatives Subdirecció General de Llengua i Plurilingüisme Servei d Immersió i Acolliment Lingüístics Programa biblioteca escolar

Más detalles

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA Novembre 2014 CCOO DE CATALUNYA DENUNCIA QUE LA FEBLE MILLORA DEL NOSTRE MERCAT DE TREBALL ES BASA EN UNA ALTA PARCIALITAT I MENORS JORNADES

Más detalles

Universitat Autònoma de Barcelona Manual d Identitat Corporativa Síntesi

Universitat Autònoma de Barcelona Manual d Identitat Corporativa Síntesi Universitat Autònoma de Barcelona Manual d Identitat Corporativa Síntesi Símbol El símbol de la UAB va ser creat com un exercici d expressivitat gràfica de la relació entre el quadrat i la lletra A, i

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA

ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA 1 Busca el significat de les paraules «llegenda» i «errant». Després escriu el que creus que pot ser l argument de l obra: 2 Observa la portada del llibre i fixa t

Más detalles

PROVA D'ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR DE FORMACIÓ PROFESSIONAL I ENSENYAMENTS D'ESPORTS 2007 S2_11_1 DADES DE LA PERSONA ASPIRANT

PROVA D'ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR DE FORMACIÓ PROFESSIONAL I ENSENYAMENTS D'ESPORTS 2007 S2_11_1 DADES DE LA PERSONA ASPIRANT PROVA D'ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR DE FORMACIÓ PROFESSIONAL I ENSENYAMENTS D'ESPORTS 2007 L L E N G U A C A T A L A N A S È R I E 2 S2_11_1 DADES DE LA PERSONA ASPIRANT QUALIFICACIÓ COGNOMS

Más detalles

Hàbits de Consum de la gent gran

Hàbits de Consum de la gent gran Hàbits de Consum de la gent gran El perfil de la gent gran PERFIL DE LA GENT GRAN Amb qui viu actualment? Sol/a 22,7% Amb la parella 60% Amb els fills 17,5% Altres familiars Altres NS/NR 0,6% 0,2% 5,3%

Más detalles

Barques de paper, Salvador Espriu

Barques de paper, Salvador Espriu AUDICIÓ Escolta la següent cançó amb els ulls tancats. Explica breument les sensacions que t ha produït la cançó. És més aviat alegre o trista? De tots aquests termes musicals pinta els que indiquen estats

Más detalles

EXPERIMENTE M! Durant l etapa de l educació primària, la descoberta de l entorn que. envolta els infants és un dels àmbits més importants en el seu

EXPERIMENTE M! Durant l etapa de l educació primària, la descoberta de l entorn que. envolta els infants és un dels àmbits més importants en el seu EXPERIMENTE M! Durant l etapa de l educació primària, la descoberta de l entorn que envolta els infants és un dels àmbits més importants en el seu desenvolupament personal i social. Els experiments i activitats

Más detalles

TEMPS TIPUS D ACTIVITAT

TEMPS TIPUS D ACTIVITAT CICLE: CS 6è UP: Mini bàsquet SESSIÓ: 1 OBJECTIUS Familiaritzar-se amb les pilotes i cistelles de bàsquet / Iniciar els gestos tècnics bàsics. ESPAI pista TEMPS Explicació del que farem al llarg d aquesta

Más detalles

Qué es coaching personal para profesionales?

Qué es coaching personal para profesionales? Qué es coaching personal para profesionales? www.valorsipersones.com info@valorsipersones.com Nos puedes conocer un poco mejor en: http://tonipinies.wordpress.com http://mireiapoch.wordpress.com Qué es

Más detalles

CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents.

CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents. CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents. Descripció: A partir de la fitxa de treball núm.1, comentar i diferenciar la dentició temporal de la permanent, així

Más detalles

Col legi de Fisioterapeutes RECULL DE PREMSA DIA MUNDIAL DE LA FISIOTERÀPIA

Col legi de Fisioterapeutes RECULL DE PREMSA DIA MUNDIAL DE LA FISIOTERÀPIA Col legi de Fisioterapeutes de Catalunya RECULL DE PREMSA DIA MUNDIAL DE LA FISIOTERÀPIA Setembre 2004 Els fisioterapeutes critiquen el sistema de regularització de la Generalitat de les teràpies naturals

Más detalles

Pronoms febles. Quan va introduït per un article: el, la, els, les, un, una, uns, unes

Pronoms febles. Quan va introduït per un article: el, la, els, les, un, una, uns, unes Pronoms febles El pronom feble és un element gramatical amb què substituïm un complement del verb: complement directe, indirecte, preposicional, predicatiu, atribut o complement circumstancial. Hi ha alguns

Más detalles

EL TREBALL PER PROJECTES: L AVENTURA D ENSENYAR I APRENDRE

EL TREBALL PER PROJECTES: L AVENTURA D ENSENYAR I APRENDRE EL TREBALL PER PROJECTES: L AVENTURA D ENSENYAR I APRENDRE TREBALL DE RECERCA 2011-2012 ÍNDEX Agraïments... pàg 3 Pròleg... pàg 4-5 1. Treball per Projectes 1.1. Introducció al Treball per Projectes...

Más detalles

Rueda de prensa: Nico Almagro (ESP)

Rueda de prensa: Nico Almagro (ESP) (FLASH QUOTES) [ESPAÑOL] 19:00h - 21/04/2015 - Sala de conferencias de prensa Rueda de prensa: Nico Almagro (ESP) Ha sido un partido raro porqué antes de salir a pista le he visto con un vendaje en la

Más detalles

La grafia emprada en el procés d'aprenentatge lector-escriptor en els centres escolars de Catalunya (Espanya) en l'educació infantil

La grafia emprada en el procés d'aprenentatge lector-escriptor en els centres escolars de Catalunya (Espanya) en l'educació infantil La grafia emprada en el procés d'aprenentatge lector-escriptor en els centres escolars de Catalunya (Espanya) en l'educació infantil Profª Mariluz Puente Balsells Directora del Master en Grafoanàlisi Europea,

Más detalles

Com fotografiar les nostres peces:

Com fotografiar les nostres peces: 16 H Com fotografiar les nostres peces: optimitzar personalment els propis recursos Impartit per José Miguel García Coordinat per Rosa Cortiella Como fotografiar nuestras piezas: optimizar personalmente

Más detalles

EL MÓN DE LA FOTOGRAFIA COL LABORA AMB L ONG SONRISAS DE BOMBAY

EL MÓN DE LA FOTOGRAFIA COL LABORA AMB L ONG SONRISAS DE BOMBAY EL MÓN DE LA FOTOGRAFIA COL LABORA AMB L ONG SONRISAS DE BOMBAY Per què? Des de la nostra afició per la fotografia ens ha sorgit la idea d organitzar una subhasta solidària a favor de la ong Sonrisas de

Más detalles

Hàbits de Consum de la gent gran

Hàbits de Consum de la gent gran Hàbits de Consum de la gent gran I. PERFIL DE LA GENT GRAN PERFIL DE LA GENT GRAN Amb qui viu actualment? Sol/a 22,7% Amb la parella 60% Amb els fills 17,5% Altres familiars Altres NS/NR 0,6% 0,2% 5,3%

Más detalles

Comença l aventura del Pool Party a la Vall d Albaida

Comença l aventura del Pool Party a la Vall d Albaida Comença l aventura del Pool Party a la Vall d Albaida El programa de turisme que combina esport, musica i gastronomia La Vall d Albaida 09.06.2014 Un total de 12 municipis de la comarca participaran en

Más detalles

AVALUACIÓ: Inicial. MATERIAL: pilotes raquetes. CICLE: CS UP: Raqueta SESSIÓ: 1 Familiarització amb la raqueta i la pilota de tenis

AVALUACIÓ: Inicial. MATERIAL: pilotes raquetes. CICLE: CS UP: Raqueta SESSIÓ: 1 Familiarització amb la raqueta i la pilota de tenis CICLE: CS UP: Raqueta SESSIÓ: 1 Familiarització amb la raqueta i la pilota de tenis Explicació del que farem en aquesta UP. Explicació de com s agafa la raqueta. Atrapar amb raqueta. Individual - Copejar

Más detalles

Cru-Evolució. Mira el món diferent! ESO - educació. Una aposta de ciutadania global des de l escola

Cru-Evolució. Mira el món diferent! ESO - educació. Una aposta de ciutadania global des de l escola Cru-Evolució Mira el món diferent! Una aposta de ciutadania global des de l escola ESO - educació EDUCACIÓ Juntament amb les comunitats i les organitzacions del Sud amb què treballem hem aconseguit que

Más detalles

A la nana, Federico García Lorca

A la nana, Federico García Lorca Nom: Data: SOBRE L AUDICIÓ A la nana, Federico García Lorca Mou-te lliurement per l espai seguint la música quan escoltis el tema A. Al tema B fes una volta. Torna a escoltar el poema seguint la lletra

Más detalles

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Salut de la dona Dexeus ATENCIÓ INTEGRAL EN OBSTETRÍCIA, GINECOLOGIA I MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ

Más detalles

Introducció als elements químics. Sessió 1

Introducció als elements químics. Sessió 1 Introducció als elements químics Sessió 1 Que tenen en comú aquests objetes? Bateria liti Microxips Vidre Etiqueta Paper Mòbils TOTS ESTAN FORMATS PER ÀTOMS Carcassa de plàstic Pantalla LCD Polímers Poliamides

Más detalles

REVISONS DE GAS ALS DOMICILIS

REVISONS DE GAS ALS DOMICILIS CONCEPTES BÀSICS Què és una revisió periòdica del gas? i cada quant temps ha de realitzar-se una revisió periòdica de gas butà? Una revisió periòdica del gas és el procés per mitjà del qual una empresa

Más detalles

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 10 (deu) El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL Nom i cognoms. 3r curs EL PAISATGE DE MUNTANYA I LA PLANA Les formes de relleu són : LA MUNTANYA : És una

Más detalles

GESTIÓ DE LES TAXES EN CENTRES PRIVATS CONCERTATS (en castellano más adelante, pág. 5 a 8)

GESTIÓ DE LES TAXES EN CENTRES PRIVATS CONCERTATS (en castellano más adelante, pág. 5 a 8) GESTIÓ DE LES TAXES EN CENTRES PRIVATS CONCERTATS (en castellano más adelante, pág. 5 a 8) Els centres privats concertats no tenen capacitat per a generar els impresos de taxes (046) acadèmiques. No obstant

Más detalles

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008)

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) APRENDRE A INVESTIGAR Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) 1r - PLANTEJAR LA NECESSITAT D INFORMACIÓ Què cerco i per què? IDENTIFICAR LA INFORMACIÓ QUE ES NECESSITA EN FUNCIÓ DE LA TASCA A RESOLDRE

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

EL BO SOCIAL, APROFITA L!

EL BO SOCIAL, APROFITA L! EL BO SOCIAL, APROFITA L! El Bo Social, aprofita l! Què és? Un descompte del 25% en la factura de l electricitat del preu del terme de potència (terme fix) i del consum. En cap cas dels lloguers o serveis

Más detalles

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE.

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. 1. Quart curs d ESO. A 4t d'eso, sol licitem dues matèries diferenciades: Economia de 4t d'eso, com a matèria orientadora

Más detalles

Obsímetre 17: Els hàbits de compra de la ciutadania balear. Dades INE i Ibestat 2013.

Obsímetre 17: Els hàbits de compra de la ciutadania balear. Dades INE i Ibestat 2013. Informes OBSI Obsímetre 17: Els hàbits de compra de la ciutadania balear 2013. Obsímetre 17: Els hàbits de compra de la ciutadania balear. Dades INE i Ibestat 2013. Ja és sabut que les Illes Balears és

Más detalles

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON?

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? ESPORTS DE RAQUETA: EL BÀDMINTON Apunts Nivell 4t ESO 1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? El bàdminton és un esport d adversari que es juga en una pista separada per una xarxa. Es pot jugar individualment o per parelles,

Más detalles

El Máster Práctico en Psicoterapia se dirige a licenciados / graduados en Psicología que deseen dedicarse a la práctica clínica.

El Máster Práctico en Psicoterapia se dirige a licenciados / graduados en Psicología que deseen dedicarse a la práctica clínica. Este Máster está acreditado por el Consejo General de Colegios Profesionales de Psicólogos y avalado por la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). La metodología utilizada es eminentemente práctica y los

Más detalles

L HORA DE LA GRAMÀTICA

L HORA DE LA GRAMÀTICA L HORA DE LA GRAMÀTICA ELS VERBS COPULATIUS Ens toca estudiar una mena de verbs molt especials. Pel funcionament que tenen, pel complement que porten, pel tipus d oracions que formen... són els verbs copulatius!

Más detalles

Manual de usuario web GHD Fresc Manual d usuari web GHD Fresc. www.ghd.es

Manual de usuario web GHD Fresc Manual d usuari web GHD Fresc. www.ghd.es Manual de usuario web GHD Fresc Manual d usuari web GHD Fresc Septiembre de 2014 Setembre del 2014 Bienvenido a GHD Fresc Benvingut a GHD Fresc Estimado cliente, Le informamos que GHD Fresc lanza su nueva

Más detalles

AVALUACIÓ: Inicial. MATERIAL: pilotes de handbol,

AVALUACIÓ: Inicial. MATERIAL: pilotes de handbol, CICLE: CS 5è UP: Mini handbol SESSIÓ: 1 Conèixer el nou joc esportiu adaptat: handbol / Familiarització amb la pilota de handbol. ESPAI Pista Explicació del que farem en aquesta UP: Mini handbol Escalfament:

Más detalles

PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions.

PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions. PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions. PABLO PICASSO va néixer a Màlaga el 25 d octubre de l any 1881. El seu pare es deia José i la seva mare Maria. Va tenir dues germanes més petites que ell,

Más detalles

Somni causat pel vol d una abella al voltant d una magrana un segon abans de despertar

Somni causat pel vol d una abella al voltant d una magrana un segon abans de despertar Somni causat pel vol d una abella al voltant d una magrana un segon abans de despertar Guia d ús per a famílies amb infants de 6 a 11 anys Jocs al web de la Fundació Gala-Salvador Dalí: www.salvador-dali.org

Más detalles

Graduï s. Ara en secundària

Graduï s. Ara en secundària Graduï s. Ara en secundària CFA Palau de Mar Per a persones adultes que vulguin reemprendre estudis el títol de Graduat en Educació Secundària (GES). Hi ha tres àmbits: Àmbit de la comunicació: llengüa

Más detalles

Palabras para Julia. Palabras para Julia José Agustín Goytisolo ACTIVITAT: ENS POSEM A LA PELL DE... 3r ESO (Tutoria)

Palabras para Julia. Palabras para Julia José Agustín Goytisolo ACTIVITAT: ENS POSEM A LA PELL DE... 3r ESO (Tutoria) Palabras para Julia Història de la literatura cantada Serveis Educatius El Prat de Llobregat. INS Ribera Baixa_Pilar Ruiz Palabras para Julia José Agustín Goytisolo Julia Goytisolo y Paco Ibáñez -1990-

Más detalles

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES 1. Defineix aquests conceptes: Atmosfera: Capa de gasos que envolta la Terra. Temps: És l estat de l atmosfera en un moment determinat

Más detalles

ICSA. Estudi DonaTIC: Una primera reflexió sobre la dona tecnològica

ICSA. Estudi DonaTIC: Una primera reflexió sobre la dona tecnològica Estudi DonaTIC: Una primera reflexió sobre la dona tecnològica Contingut 1.- Introducció 2.- Radiografia de la dona TIC A càrrec d Elisabet Golobardes, Directora d ETSEEI La Salle (Universitat Ramon Llull)

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

Convertir un CD de audio comercial convencional a MP3 ó WAV(amb el programa CDEX).

Convertir un CD de audio comercial convencional a MP3 ó WAV(amb el programa CDEX). Convertir un CD de audio comercial convencional a MP3 ó WAV(amb el programa CDEX). Quan parlem de música per a l ordinador, hem de parlar dels diferents formats existents. Resumint, en general hem de conèixer

Más detalles

Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu

Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu 4. Distribuïdores Versió beta Barcelona, agost de 2015 DISTRIBUÏDORES 1. QUÈ SÓN... 3 2. COM ES MOSTREN... 4 3. ELEMENTS...

Más detalles