L AULA DE MÚSICA: UNA FINESTRA OBERTA AL MÓN.

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "L AULA DE MÚSICA: UNA FINESTRA OBERTA AL MÓN."

Transcripción

1 L AULA DE MÚSICA: UNA FINESTRA OBERTA AL MÓN. Montserrat Ribas Heras Curs: 2003/2004 Ceip Pere Viver

2 1ª PART OBJECTIUS, CONTINGUTS I MATERIALS

3 L aula de música: una finestra oberta al món 1- NIVELL EDUCATIU A QUI S'ADREÇA Treball interdisciplinari que abarca tots els nivells de primària: Cicle inicial, Cicle mitjà i Cicle superior, mestres del claustre i pares i mares. 2- OBJECTIUS - Aprendre a veure els companys i companyes que arriben d altres països, no com a persones que sembla que no saben res perquè no parlen ni ens entenen, sinó com a persones que tenen un bagatge cultural important del qual podem aprendre. - Ajudar a aquests nens i nenes que, en un principi es mostren tímids i a vegades espantats, a que siguin valorats amb simpatia i els permeti integrar-se al col lectiu de la classe més fàcilment. - Despertar als nens i nenes del nostre país interès pel que és nou i diferent 3- CONTINGUTS CURRICULARS - Ús de les noves tecnologies com a mitjà d expressió i comunicació. - La cançó com a eix vertebrador de les sessions de música a l aula. - L audició -amb respecte- de les cançons, i en el cas de CM i CS saber-hi retrobar estils d escales diferents depenent de la cultura d on provinguin. - La música com a font de comunicació. En el concert alguns nens i nenes interpretaran cançons per a la resta de companys/es de l escola, i aquests, tot fent de públic, les gaudiran i les aplaudiran, i fins i tot potser també s hi emocionaran. - Descoberta dels diversos països al mapa utilitzant les pissarres digitals i la connexió d internet a l aula.

4 4- CONTINGUTS TIC 4.1 Alfabetització tecnològica: *Iniciació a la utilització dels elements del programa Cool edit. *Comprensió bàsica del tractament del so. *Aprenentatge del significat del dibuix de l ona sonora i altres eines bàsiques del tractament del so en el programa Cool edit. 4.2 Instruments de treball intel lectual: *Utilització correcta dels mitjans de reproducció dels treballs: impressora, escaner, internet... *Utilització correcta dels mitjans de reproducció del so: el micròfon -a quina distància, -quins sons deixen passar aire i el fan sonar fort, -si ens separem molt no ens sentim, -si respirem fa sorolls Control i modelització: *Interpretació correcta de les ordres del programa per gravar: -fer silenci quan es prem el Record, -no fer soroll fins que es prem l stop, -fer silenci per escoltar quan es prem el Play. 5- MATERIAL DIDÀCTIC - Cd s verges - Fulls blancs. - Cartutxos de tinta en color. - Plàstics per plastificar - Espirals per enquadernar - Programa Cool edit. - Escaner - Ordinador - Canó de vídeo - Pissarra digital

5 - Càmera digital per fer les fotos als nens i nenes - Càmera de vídeo per gravar el concert - Equip de so per poder portar a terme el concert al gimnàs de l escola. - Instruments per afegir acompanyaments rítmics a alguna cançó.

6 2ª PART DESENVOLUPAMENT DEL PROJECTE

7 NOTA IMPORTANT Aquest és un treball fet a l aula de música de l escola. En cap moment s ha pretès fer un treball d investigació amb fonaments científics, encara que s ha mirat de fer el millor possible dins de les possibilitats tecnològiques de l aula i dels coneixements de l especialista. Els nens i nenes han cantat cançons que els seus pares o avis els han ensenyat. És possible que hi hagi algun error, però el més important era fomentar l intercanvi entre la diversitat. He partit de les cançons que als alumnes els han ensenyat a casa. Si han cantat una cançó que pares o avis han dit que era per exemplede la República Dominicana, jo m ho he cregut i, el text que m han portat, és el que hem escrit al llibre. L objectiu del treball no era buscar si realment era del país o no, sinó fer l intercanvi que realment s ha fet. Montserrat Ribas

8 1 PERQUE SORGEIX LA IDEA D UN PROJECTE COM AQUEST?. És una realitat que la societat en la que vivim avui dia està formada per una gran diversitat cultural. Jo tenia la sensació que els nens i nenes de l escola veien als seus companys acabats d arribar d algun altre país com a algú que no sap res perquè no parla, no entén... Vaig pensar que seria interessant que aquests alumnes d altres llocs del món ens ensenyessin una cançó del seu país tot i que tenia el convenciment que seria molt difícil degut a la dificultat per entendre ns, que no serien capaços de posar-se davant de tota una classe per cantar, etc... Quan vaig preguntar a aquests nens i nenes -un per un- si ens volien cantar una cançó del seu país, la resposta va ser en tots els casos la mateixa: que no!, un no rotund acompanyat d una cara de ben espantats; però la meva sorpresa va ser molt gran, quan també en tots els casos, a la meva pregunta de si ens la cantarien el proper dia, tots i totes van dir que sí!. 2 POC A POC ES COMENÇA EL TREBALL A L AULA. Naturalment que va ser tan gran la meva sorpresa com la meva incredulitat. Em van anar sorprenent de veritat quan grup per grup que anava entrant a l aula de música en el qual hi havia un/a alumne d un altre país, ens cantava la cançó!!!!!!!!!! No sempre va ser tan fàcil. Alguns venien disposats, però quan es veien davant de tota la classe i es feia el silenci...em miraven i...senzillament no podien. Tot i que jo els agafava, els feia massatges a l esquena...però, els sentia el cor a punt d explotar i ho deixàvem per la propera vegada. I així amb una gran paciència van anar passant els primers dies. 3 ELS MÉS VALENTS: LA DO H YOUN I EL JUAN. Un dia hi ha un gran revolució a la classe dels elefants (P5B). La Do H Youn és una nena de Corea que ja és a l escola des de P3. Ella parla bé en català i està ben integrada amb els seus companys. La mestra encara no sabia el treball que jo volia fer, i pel seu compte li va demanar una cançó. Li va ensenyar la seva mare. Tant els nens/es com la mestra van quedar emocionats quan aquella amiga seva va començar a cantar en una llengua que mai no havien sentit i que resulta que és la que parla a casa seva! I el mateix va fer el Juan, un nen de l Uruguai -que acabava d arribar-, i que va cantar una cantarella en castellà : Arroz con leche. Però en aquest cas, el castellà tots el podien entendre i repetir fàcilment.

9 Naturalment, de seguida aquella mestra de P5 m ho va explicar i em va portar els nens per què cantessin i..., no cal dir, que jo també em vaig emocionar. 4 ATENCIÓ: GRAVEM! Quan va arribar la propera sessió de música de la classe dels elefants, tots els nens i nenes del grup ja cantaven Arroz con leche i cantaven a trossos la cançó de Corea amb la Do H Youn. *Vaig demanar silenci per poder gravar les dues cançons. *Vaig obrir el programa Cool edit a l ordinador i, primer l un i després l altre, amb el micròfon a la mà... van cantar la seva cançó. 5 DESCOBRIM LES ONES DEL SO. Després d uns espontanis aplaudiments ben merescuts, hi ha moltes ganes d escoltar les cançons gravades, però els nens/es queden ben parats en veure a la pantalla de l ordinador la representació de les ones sonores de les cançons.

10 6 DE P3 FINS A 6è TOTHOM CONEIX LES CANÇONS DE LA DO H YOUN I EL JUAN. A mida que van passant els diferents grups de l escola per l aula de música els deixo escoltar les dues cançons que s han gravat. M engresco amb la reacció tant de grans com de petits doncs tots estan encantats. La cançó de Corea els atrau segurament-, perquè la troben molt diferent. Tothom coneix a la Do H Youn pel seu aspecte oriental, però a partir d ara sembla que la senten més propera. Ara tothom la coneix o la vol conèixer i se la miren amb molta simpatia. No es cansen d escoltar la cançó, i com que és molt curta volen sentir-la i tornar-la a sentir. La melodia ja els sona, i canten alguns finals de frase. La cançó d Uruguai els agrada molt als petits i els fa molta gràcia als grans, però uns i altres, la canten de seguida i també la volen escoltar una vegada més i una altra...! El Juan també s ha fet famós a l escola. Els grans el coneixen ja que és el germà d una companya de sisè. 7 PLOUEN CANÇONS DE TOT ARREU. De cop i volta, aquells nens/es que no sabien cap cançó del seu país i els hi havia d ensenyar la mare o el pare o els avis, em criden pels pasadissos per dir-me que ja se l han après. Comencen a cantar les cançons i a gravar-les a l aula, i cada vegada que entra un grup nou d alumnes sona molt la pregunta: -Que hi ha cançons noves gravades? 8 CANÇONS D AMÈRICA LLATINA I DEL MARROC. De moment a l escola no hi ha massa diversitat cultural, a part de la representació de Corea hi ha alguns alumnes del Marroc. Hi ha dues famílies que ja fa molts anys que són aquí i els fills/es que venen a l escola han nascut a Terrassa i parlen català i castellà perfectament.

11 També hi ha els fills/es de dues famílies que són cosins entre ells- que acabaven d arribar quan es va realitzar aquest treball en el primer trimestre del curs-, i en aquells moments encara no comprenien gairebé res. L Ayman i l Amal em van ajudar molt fent d intèrprets per explicar-els-hi el que havien de fer. En el cas de l Amèrica llatina va ser més fàcil, encara que em va tocar parlar amb mares, pares i avis per demanar que ensenyessin una cançó als nens /es. Els països eren diversos: Uruguai, Equador, Colòmbia, República Dominicana, Argentina i Mèxic 9 LA CARPETA CANÇONS DEL MÓN. De cop i volta vam tenir tantes cançons gravades a l ordinador, que vam haver de crear una carpeta per guardar-les i li vam posar el nom de: Cançons del món. Teníem cançons d Àsia, d Àfrica i d Amèrica. A alguns els havia agradat tant l experiència, que la setmana següent ja n havien après una altra i també la van cantar i gravar. 10 CANÇONS SOL LICITADES. Com que ja teníem tantes cançons era impossible escoltar-les totes a cada sessió de música de cada grup, però l interès era encara més gran que al principi. Ara, la frase més corrent era: - Que ja ha gravat el nen de...? Els deixava escoltar les cançons noves, però ells em demanaven les que més els hi agradaven o les que havien sentit menys vegades, o les d aquells alumnes que coneixien més, depenent de cada grup. 11 ONES SONORES DIFERENTS: LLENGÜES DIFERENTS. Per fer les audicions, les cançons les escoltàvem a través de l ordinador i amb el programa Cool edit obert que és amb el que les havíem gravat-, i per tant, en començar cada cançó apareixia a la pantalla l ona sonora.

12 Els nens i nenes es van adonar que els dibuixos que feien les ones eren molt diferents en la cançó de Corea que en les del Marroc i que en les d Amèrica. Coreà Àrab Castellà L ona sonora de la cançó de Corea té un dibuix discontinu, tallat després de petites ones. Els nens i nenes ho van associar al so d aquella llengua, la seva oïda la rebia a petits cops de veu. L ona sonora de la cançó àrab té un dibuix molt apretat i molt gros. Hi veien unes ratlles molt llargues que van associar al que la seva oïda rebia com uns cops de veu guturals i molt abundants. L ona sonora del castellà té un dibuix molt recte i igual en tota la seva longitud. Ho van associar al que la seva oïda rebia com a uns sons més igualats. 12 PAÏSOS DESCONEGUTS. Entre l alumnat va anar creixent l interès per saber on eren aquells països dels quals no n havien sentit mai a parlar. Aquest interès el vaig traspassar a tutors/es perquè a l aula i a través de la pissarra digital i del canó de vídeo que està connectat a internet- puguessin buscar mapes i informacions.

13 13 TRASPASSANT L AULA DE MÚSICA. En aquest moment em vaig adonar que el projecte que jo m havia proposat s havia desbordat per l interès creixent de l alumnat. No paraven de sorprendre m i el treball va anar seguint en altres direccions. Havíem començat fent música a l aula, però a hores d ara, s estaven interessant per llengües, països, mapes 15 EL LLIBRE. D aquest interès per aprendre tantes coses va sorgir la idea de fer un llibre: El llibre de les Cançons del món. A cada full hi hauria una cançó amb: *el títol *el país *la llengua *la foto de qui la canta *el seu nom i el del seu curs *el mapa del país *la lletra de la cançó I es faria una copia per a cada grup per poder-lo tenir a la biblioteca de la classe.

14 16 LLENGUATGES DIFERENTS: GRAFIES DIFERENTS. Una nova revolució va sorgir quan va arribar la lletra escrita de la cançó de Corea a càrrec de la mare de la Do H Youn, i les de les cançons del Marroc a càrrec del germà gran de l Ayman; de l Amal una nena de 5è que va escriure el text de la cançó que va cantar ella mateixa-, o de la Mina, una nena de 6è que em va portar escrites les dues cançons que ella va cantar i les dels seus cosins i germans. Escriptura a càrrec de la mare de la Do H Youn Traducció a càrrec de la mare de la Do H Youn Escriptura a càrrec del germà de l Ayman

15 Escriptura a càrrec de l Amal, una nena de 5è Escriptura a càrrec de la Mina, una nena de 6è

16 Els nens i nenes va quedar fascinats amb les grafies de les llengües diferents a la nostra. Ho veien com dibuixos preciosos i molt difícils. Van començar a veure els seus companys/es com a persones que sabien moltes coses que els podien ensenyar. 17 TOTHOM VOL CANTAR! NOUS DESCOBRIMENTS I NOVES CANÇONS. De nou l alumnat em sorprèn. Em proposen cantar cançons alumnes que són de Terrassa, però que els seus pares o un dels dos són d un altre país. Em sembla bé i la cosa creix: Veneçuela, Perú i Turquia. Amb Turquia estrenem Europa ja que no en teníem cap cançó, i ampliem la col lecció de grafies amb el text que ens escriu la mare de la Nilüfer: I aquí no s acaba tot! Ara volen cantar nens i nenes que són del nostre país i els pares també, però que saben alguna cançó d algun país en concret. I es canten cançons de: Rússia, Itàlia, França, Suècia, i Àfrica. (Algunes les canten en grups que ells mateixos s organitzen).

17 18...I DEL NOSTRE PAÍS PERÒ DE FORA DE CATALUNYA?. Aquesta pregunta a aquestes alçades ja me l esperava, perquè al cap i a la fi, tothom volia cantar. Era la seva manera d expressar que els seus avis eren d un altre lloc diferent de Catalunya on viuen- però no eren d un país estranger. Semblava que busquessin noves excuses per cantar, però jo estava molt contenta. Com no havia d estar contenta una mestra de música tenint l alumnat amb aquestes ganes de cantar! I sí, sí...aquí sí que es van implicar la majoria d avis ensenyant cançons als seus néts/es. I vam gravar cançons de: Galícia, Lleó, Toledo, Zamora, Sevilla, Almeria, Còrdova, i Andalusia en general. 19 UN LLIBRE MOLT GRUIXUT. El llibre, que jo havia pensat en un principi que tindria unes vint pagines ja en tenia una pila i era molt gruixut. I va acabar sent encara més gruixut perquè realment havien cantat i gravat tants nens i nenes, que els que no ho havien fet no paraven de preguntarme: -nosaltres no cantarem?. Se m va acudir explicar que si obríem el llibre i el llegíem, era com si féssim un viatge al voltant del món, i ja que tenien tantes ganes de cantar, el que podíem fer era cantar cada classe una cançó popular catalana, i així semblaria que s acabava el viatge a casa nostra, que era d on havíem sortit en començar el llibre. Naturalment la idea va tenir molt d èxit i, ja que d Europa teníem poques cançons, vam treure la pols d algunes que havíem cantat dos i tres anys enrere amb motiu de la participació en un programa Comenius. Es van gravar cançons de: Holanda, Àustria, Anglaterra i unes quantes populars catalanes. D aquesta manera tota l escola va acabar participant de forma activa en la recollida de Cançons del món.

18 20 EL CANÓ DE VÍDEO, LA PISSARRA DIGITAL I EL KARAOKE. Donat que l escola participa en un programa d investigació conjuntament amb la Universitat Autònoma i el Departament d Ensenyament sobre la pissarra digital com a recurs a l aula, a l escola es disposa d aquest material en algunes aules i en sales multifuncionals. En una pantalla grossa els nens i nenes poden veure cadascun dels fulls del llibre i, alhora, puc fer sonar la cançó del full que estan veient. Això vol dir que tenen la lletra ben grossa al davant, senten la cançó i la poden anar cantant. És un gran èxit i no paren de demanar una cançó i una altra per anar-les cantant. O també puc obrir el programa Cool edit i llavors, de cada cançó el que veuran serà l ona de so, i en clicar el play, a mida que sona la cançó, un cursor va passant per sobre fins que la cançó s acaba i aprenen a associar que quan se sent fluix el dibuix és petit, que quan hi ha algun soroll hi ha una ratlla grossa, etc LES EINES DEL PROGRAMA COOL EDIT: FEM NETEJA DE LES CANÇONS. En el moment de gravar les cançons, cada alumne es trobava amb un micròfon a les mans i prou. Depenent de la manera de ser de cadascú, la gravació quedava d una manera o d una altra: *Hi havia qui era molt vergonyós i cantava tant fluixet que gairebé no se sentia. *Hi havia qui era molt esverat, venia llençat i cridava tant i s acostava tant al micro, que quedava molt fort. *Hi havia qui era molt nerviós i tant aviat cridava com afluixava, o s acostava al micro o s allunyava. *Hi ha sons concrets com ara la p o la t, que en fer-los se ls hi escapava molt aire de cop sobre el micròfon. *Hi havia algú que s equivocava i tornava a repetir un trosset. *N hi havia que es quedaven en blanc un moment, s aturaven, pensaven, i llavors seguien. *Les cançons cantades per grups-classe eren gravades amb el micro en general per a tothom, i quedava tant lluny, que el so de la gravació quedava molt fluix.

19 Tots aquests problemes en els arxius gravats, amb les eines del programa Cool edit, jo intentava pulir-los. Retallava el que sobrava, mirava d esborrar algun soroll brusc, però per a mi era molt nou i no ho dominava gaire, així que vaig arreglar el que vaig poder i el que no... s hi va quedar. De totes maneres es tractava d un treball d aula, no es buscava la perfecció, sinó que amb les eines a l abast i els meus coneixements quedés el millor possible. *Hi havia coses que no es podien arreglar: Sobretot els que cantaven cançons llargues: cap al final començaven a córrer i semblava que recitessin en comptes de cantar. Alumnes que eren molt petits i els pares els van ensenyar una cançó molt difícil sobretot pel text-. Alumnes que estaven molt constipats i feines tenien per cantar. 22 Creació d un CD Un cop preparats els arxius, els vaig gravar en un CD. Quan els nens i nenes van poder començar a sentir les seves veus a través de l equip de úsica en un CD com els que ells compren, es van emocionar! L alumnat de 6è va dissenyar la caràtula, la contracaràtula i el propi disc fent dibuixos sense pintar, és a dir, només fets en llapis. Vam triar els més adients, i un petit grup els va escannejar i els va pintar amb el programa PaintshopPro. Per la tapa de darrera, amb la finalitat que es poguessin llegir els títols de les cançons, al dibuix pintat se li va aplicar una marca d aigua, perquè quedés molt aclarit. Vam fer un estudi entre les famílies a veure qui volia una copia del disc, i després vam buscar uns estudis de gravació que ens fessin les còpies. En vam fer unes tres centes cinquanta. Cada família va pagar les unitats que havia demanat. Quan van arribar a l escola i els vam repartir, la canalla se ls va emportar amb molta il lusió. Allà tothom s hi podia trobar a sí mateix i als companys/es.

20 23 LES CANÇONS DEL CD Les cançons es van ordenar per continents començant per Àsia, passant per Amèrica Central, Amèrica del Sud i arribant a Europa. Per acabar hi ha cançons de diferents comunitats autònomes d Espanya i finalment de Catalunya. Les cançons d Amèrica estan una mica barrejades. N hi ha bastants i ben diverses, i es van deixar així perquè va semblar que era la millor combinació. Aquestes cançons com és ara: El patio de mi casa, Tengo una muñeca, etc... gairebé tots els nens i nenes castellanoparlants les coneixien. *N hi ha dues que són d exaltació patriòtica: són l Himne de l Uruguai, i Que viva Veneçuela. *N hi ha de contar: Plom, plom, Tengo un tío. *Hi ha una cantarella: Arroz con leche. *Cançons per jugar: El patio de mi casa... *N hi ha una que en el mateix text inclou l acompanyament que s ha de fer amb les mans o rient...: El gusano señorón. *N hi ha que expliquen histories: La Catalina. *I n hi ha que deuen ser de cantants d èxit a Llatinoamèrica suposocom per exemple: Veinte años (que és un vals ranchero), o Mi amor. Les cançons d Àfrica són les més difícils de cantar.i també les més difícils de trobar-ne el text i la traducció. En molts casos no ho he aconseguit. I això que he perseguit germans grans, pares, mares... però la llengua ens ha dificultat bastant. *Les cançons 24, 25 i 26, són la repetició de la mateixa cançó, però cantada per tres nens diferents. Sabien la mateixa cançó i per tant jo els volia fer cantar junts, però cadascú la cantava diferent i va ser impossible.

21 *La cançó 27 i 28 són cantades per una nena de 6è que acabava d arribar quan es va fer aquest treball i que no parlava ni entenia gairebé res. Encara no sé com ens vam entendre, però va cantar dues cançons molt maques i li va agradar molt fer-ho. *La cançó 30 és cantada per dues nenes de l escola que la sabien, i em van perseguir cada dia a l hora del pati fins que els vaig arribar a dir que sí. Era com una necessitat per elles gravar- la. En les cançons d Europa hi ha de tot. *La cançó 31 és un divertiment que algú es va inventar. Està escrita en castellà però es llegeix que sembla rus. La Maria va ser una altra de les que em seguia pel pati suplicant poder-la gravar. *La 32 és una cançó que l havia cantat la coral de l escola el curs passat. És una cançó d Itàlia. La vaig treure del recull que el Toni Fabrés va fer de cançons de nens i nenes d altres països que viuen a Terrassa. Aquest recull està penjat a internet, a la pàgina web del PAME. En aquesta ocasió, quatre nenes de 1er - de forma espontània-, quan van veure que hi havia cançons d Europa van dir que en sabien una i la van cantar organitzant-se elles soles. *La 33 la va cantar un nen que està molt motivat per la música, però que té problemes d oïda i a més, a l escola, reb ajuda d una logopeda. Per això valoro molt la seva participació. Fins i tot quan va començar a haver-hi cançons d altres comunitats autònomes d Espanya, en va cantar una altra de Zamora. *La 34 només la sabíem d oïda i no sé bé si estarà ben escrita. La van cantar tres alumnes que la sabien del curs passat, i ells sols es van organitzar. *La 35 i 36 s havien fet fa dos o tres anys a l escola en motiu de la visita d uns mestres holandesos i austríacs en un Projecte Comenius. Potser són molt infantils, però amb la dificultat de la llengua els nens I nenes s hi havien divertit molt I les va voler cantar. *La 37 és una cançó que els/les alumnes havien après a la classe d anglès i la van voler cantar. Ells sols es van organitzar. *La 38 és una cançó de bressol de Turquia. Va ser de les últimes

22 cançons que es van gravar. A la Nilufer li feia molta il lusió, però massa vergonya. Ho va provar moltes vegades i sempre deia: demà!. Finalment ho va aconseguir i llavors cada dia volia repetir. Quan es va arribar a les cançons d altres comunitats autònomes la cosa ja es va sortir de mare. Jo, la veritat, no donava abast. Fins i tot es van ajuntar un nen de 3er amb un nen de 6è per cantar una cançó de Galícia que els va ensenyar a l un un veí, i l altre va descobrir que el seu germà -que va a l institut- tenia la partitura. Així es van ajuntar i es van poder aprendre totes les estrofes. Les cançons que cantaven la majoria de nens i nenes, jo no les sabia, i el text que em van portar escrit és el que jo vaig copiar al llibre que vam fer. En alguns casos, quan ells cantaven en variaven algunes expressions. 24 INDEX DE CANÅONS ÀSIA 1-EL CONILL COREA Do Y Houn P5B AMÈRICA 2-ARROZ CON LECHE URUGUAY Juan Espósito-P5B 3-PASEAR EN TREN URUGUAY Karen Ferradans 2nA 4-MI MERIENDA URUGUAY Karen Ferradans 2nA 5-EL PATIO DE MI CASA REP.DOMINICANA Esperanza Olivo 2nB 6-YO TENGO UN TÍO REP.DOMINICANA Ronny Encarnación 2nB 7-PLOM, PLOM, PLOM REP.DOMINICANA Ronny Encarnación 2nB 8-CU-CÚ REP.DOMINICANA Miquel Funosas P5A 9- DONDE ESTAN LAS LLAVES? REP.DOMINICANA Miquel Funosas P5A 10-TENGO UNA MUÑECA COLOMBIA Carolina Rodríguez 1erA 11-EL CABALLITO COLOMBIA Gabriela Ardila 2nA 12-VEINTE AÑOS COLOMBIA Diego Motato 4rtA 13-EL PANECILLO ECUADOR Estefania Carrera 1erA 14- MI AMOR ECUADOR Evelyn Baque 2nA 15-OJOS AZULES ECUADOR Marjorie Carrera 5èB 16-CUANDO UNOS NIÑOS BAILAN PERÚ Esmeralda Ramírez 2nB 17-EL GUSANO SEÑORÓN ARGENTINA Camila Maccarone 3erA 18-LA CATALINA ARGENTINA Victoria Maccarone 5èA 19- GLORIA AL BRAVO PUEBLO! Venezuela Aitor i Guillermo Gómez 2n i 3erB

23 20-HIMNO DE URUGUAY URUGUAY Mª Eugenia Pintos 6èA 21-MÈXICO LINDO MEXICO Mauricio Domínguez 1erB ÀFRICA 22-MIRA EL MEU AMOR MARROC Ayma n M Tiri 2nB 23-LA MEVA ESCOLA MARROC Amal Ouakili 5èB 24, 25, 26 MARROC Ismail Rouass, Najib I Mohamed Rouaz P5B, 2nA I 4rtA 27- MARROC Mohamed Rouass 5èA 28, 29 MARROC Mina Rouass 6èB 30-CANÇÓ BETÉ ÀFRICA Montse Hervàs i Dalila Casal 5èA EUROPA 31-PETROSKAYA ALLA RUSA Maria Cordón 5èB 32-CECCO VELLUTO ITÀLIA Noemí Nieto, Laura Tabasco, María Serna, Carolina Rodríguez i Judit Fernández 1erA. 33-FRÈRE JACQUES FRANÇA Albert Piferrer 2nB 34-DENNA SONG SUÈCIA Jordi Vera, Alba Gegúndez i Adrià Muñoz 4rtB 35-OP EEN GROUTE PADDENSTOEL HOLANDA Alumnes 6èA 36-EINS, ZWEI ÀUSTRIA Alumnes 6èB (veu i flautes) 37-THIS IS THE WAY ANGLATERRA Alumnes 4rtA 38-NINNI TURQUIA Nilüfer Arcos 2nB ESPANYA (altres Comunitats Autònomes) 39-CATRO VEYOS MARIÑEIROS GALÍCIA Erik Rascón i Albert Sánchez 3rB i 6èB 40- AY GALICIA! GALICIA Samuel Alonso 3erB 41-YA SE VAN LOS PASTORES LEÓN Cristina González 3erB 42-UNA DOLA TOLEDO Judit Navarro 4rtA 43-A MI BURRO ZAMORA Albert Piferrer 2nB 44-PIPIRIRAÑA SEVILLA Anabel Chamorro 3erB 45-UNA PALOMA SEVILLA Anabel Chamorro 3erB 46- ALMERÍA! ALMERÍA Ariadna Mondéjar 3erB 47-SALVE MADRE MONTORO Judit del Río 5èB 48-UNA TELA CÓRDOBA Marta Benítez 3erB 49-AL PASAR LA BARCA CÓRDOBA Marta Quintana 3erA 50-PINOCHO ANDALUCÍA Nooelia Cabrera 2nA 51-ESE TORO ENAMORAO DE LA LUNA ANDALUCÍA Roger Vidiella 3erA 52-PORROMPOMPERO ANDALUCÍA Rocío Gómez 3erA 53-DON PEPET MALLORCA Alumnes 4rtB

24 CATALUNYA 54-SOL SOLET Alumnes P3A barrufets 55-PON, TITETA, PON Alumnes P3B gatets 56-LA TORTUGA Alumnes P3 tortuges (Ceip CAN ROCA) 57-CARGOL TREU BANYA Alumnes P4A peixos 58-ALCARRER MÉS ALT Alumnes P4B ocells 59-LA LLUNA, LA PRUNA Alumnes P5A lleons 60-DALT DEL COTXE Alumnes P5B elefants 61-AL FONS DE LA VILA Alumnes 1erA 62-PLOREU NINETES Alumnes 1erB 63-LA CANÇÓ DE LES MENTIDES Alumnes 2nA 64-UN ESMOLET Alumnes 2nB 65-LA MARGARIDETA Alumnes 3rA 66-BON DIA NOSTRE PARE Alumnes 3rB 67-EN PERE GALLERÍ Alumnes 5èA 68-LA DAMA D ARAGÓ Alumnes 5èB 25 EL CANÇONER: CANTANT AMB EL DISC CANÇONS DEL MÓN. Alumnes de primer a sisè em demanaven les lletres de les cançons per cantar, i em vaig sentir obligada a recollir les lletres en un cançoner. Com que no es tractava de vint cançons com jo havia pensat en un principi, sinó que n hi havia seixanta-vuit, es va imprimir un cançoner per aula i no un per alumne com a mi m hauria agradat.

25 26 L ÀUDIO-VISUAL. El recurs del canó de vídeo i la pissarra digital per cantar com en un karaoke agradava molt als nens i nenes, però hi havia molta feina en buscar l arxiu de la cançó primer, buscar l arxiu de so, i després engegar l intèrpret de sons de l ordinador. Per això, va sorgir la idea de fer un muntatge amb el programa Power point, i així, amb cada full de cada cançó que s obrís, sonaria la veu automàticament. Es va fer el muntatge, i s hi van incloure títols i mapes. 27 UN LLIBRE MULTIMÈDIA PER A CADA CLASSE Finalment, el llibre que s ha fet per cada classe, a l últim full porta incorporat el CD d àudio per escoltar les cançons en un radiocassette, i un CD amb l audio-visual per posar-lo a l ordinador. 28 PARTICIPACIÓ EN EL FÒRUM DE LES CULTURES A l escola s havia decidit participar en els actes del Fòrum de les Cultures Entre altres treballs en format de text i de dibuix, s hi va presentar l àudio-visual Cançons del món. 29 L ÀUDIO-VISUAL PRESENTAT AL FÒRUM ÉS SELECCIONAT. L organització del Fòrum ens fa saber que l àudio-visual ha estat seleccionat, però que no està previst passar àudio-visuals d aquest estil. Per aquest motiu ens demanen que fem l espectacle en directe. Aquest espectacle s hauria de fer el mes de maig, i a l escola es decideix que és impossible ja que representa moure molts/es alumnes, assajos, elaboració de decorats... Ens fa il lusió que ens hagin triat el nostre treball, però ens sentim incapaços d encabir tota aquesta feina extra entre mig del treball que ja està programat pel tercer trimestre que, a més, és molt curt!

26 Per acabar el trimestre vam organitzar el concert. Vaig parlar amb mares i pares per si podien col laborar que nens i nenes vinguessin vestits amb almenys alguna peça del país. Hi va haver de tot. Des de qui només portava un barret o una armilla, a qui anava vestit de dalt a baix passant per qui la mare o la iaia li va fer un vestit especial pel dia, o qui no va poder portar res. La llàstima va ser que a l escola no tenim sala d actes i un acte així que havia de ser una mica íntim, va acabar bastant deslluït ja que el gimnàs és un espai tan gran, amb el sostre tan alt, que es fa molt destartalat i poc acollidor. Per poder-hi sumar punts negatius, l equip de so no va funcionar, i és clar,...no va ser el que havia de ser... ni de lluny!. A més, es va voler gravar en vídeo, i el so tampoc va quedar gravat. Hi havia tantes cançons, que també va resultar massa llarg. Així que el concert, haig de ser sincera i haig de dir que no va ser el millor de la meva vida de mestra. 31 Quadre de record del treball per l escola Per tal que pogués quedar en el record, es va fer un quadre amb la caràtula del CD i amb una unitat de disc per penjar a la paret.

27 32 AVALUACIÓ. Valoro molt positivament aquest treball realitzat a l escola per la seva part d interdisciplinarietat. Ha estat magnífic veure com s han relacionat els/les alumnes entre ells/es, i com s interessaven per les cançons d altres persones que fins aquell moment ni les coneixien ni s hi havien fixat mai. Crec que ha estat un bon aprenentatge pel que fa a veure en persones diferents l oportunitat de conèixer moltes coses noves. Han après que s han de mirar amb respecte: els/les altres també són persones que saben moltes coses interessants i curioses. Realment penso que des de l aula de música se ls hi ha obert una finestra al món. Han descobert moltes coses: països diferents, llenguatges i escriptures diferents, sons que els poden veure representats gràficament, cançons que poden cantar, gravar, veure n les ones sonores, tenir-les en un disc compacte... Trobo molt interessant l interès que s ha despertat en l alumnat, i que ha anat creixent a mesura que el projecte també s anava fent gran a causa del seu propi interès. Si s han gravat 68 cançons ha estat perquè ells s ho han treballat molt venint-me al darrere per aconseguir que no sols cantessin aquells nens o nenes que eren realment d un altre país, sinó també els que ho eren els seus pares, o els seus avis, o...ningú, però coneixien alguna cançó, fins que va acabar cantant tothom! S ha fet un bon treball de l hàbit del silenci i també del seu propi autocontrol. Totes les cançons van ser gravades a l aula on hi havia com a mínim 25 nens i nenes més. Un cop es premia el botó de REC ja no es podia dir res ni fer soroll amb la cadira ni amb res fins a prémer el botó de STOP. Només en el cas que algú tingués moltíssima vergonya es va permetre gravar la cançó a l aula en un moment que no hi hagués ningú. Hi va haver una anècdota molt bona: Després de demanar a un grup de sisè molt de silenci, perquè la seva companya de l Uruguai comencés a gravar, just prémer el REC em va venir un atac de tos. La nena que cantava no es va adonar de res perquè estava molt concentrada, però la cançó era molt llarga i no s acabava mai més. M anava aguantant com podia, però va arribar un

28 punt en el que em vaig començar a posar tan vermella que jo em pensava que explotaria. La resta de la classe ja feia estona que se n havia adonat i estaven tots amb la mà a la boca aguantant-se el riure...i la cançó que no s acabava! No es va sentir ni una mosca, va venir just, però punt que la Mª Eugenia va entonar l última nota, no vaig tenir temps ni de prémer l STOP, perquè vaig començar a tossir i no podia parar i, la resta d alumnes, van riure junts a tot drap durant una bona estona. La Mª Eugenia, una nena encantadora i molt ben educada, no entenia res del que passava. Fins al cap d una bona estona no ens vam poder anar calmant tots/es i li vam poder explicar. Llavors tothom volia sentir com havia quedat la cançó, però sobretot el que volien sentir era l explosió de tanta gent rient alhora que, naturalment, va quedar gravada i, que gràcies a la tecnologia i a les eines del programa Cool edit, vaig poder esborrar i la cançó de l Uruguai va quedar com si no hagués passat res. Els/les alumnes de totes les edats han après una pila de cançons. És increible com poden aprendre! Cap cançó d aquestes la vaig ensenyar com faig habitualment per imitació i per parts. Les van aprendre d escoltar-les. Com que estaven pendents del company/a que estava aprenent una cançó a casa, cada dia quan el/la veien li preguntaven si ja la sabia. Per tant, el dia que la cantava a l aula de música ja l havia cantat abans al pati, a la classe o pel passadís moltes vegades i ja la sabien tots a trossets. Quan un nen o nena es posava davant de la classe per cantar estava força espantat/da i ben nerviós/a, però quan aconseguia començar ja estava i...en acabar...venia el millor. Sempre va ser igual: Els/les altres companys/es aplaudien espontàniament, i a aquell nen o nena se li il luminava la cara i s omplia de satisfacció. Era com el seu minut de glòria! Els aplaudiments eren també d admiració. Aquell/a que abans no deia mai res (perquè encara no entenia el nostre llenguatge), se sentia molt important, reconegut per tots/es i fins i tot admirat/da. I generalment li demanaven si ho podia repetir! Resumint, doncs, s ha fet molta feina, però ens ho hem passat molt bé fent-la. Animo des d aquí a les altres escoles a fer un treball semblant per tot el que té de positiu en tots els aspectes i, sobretot, en la vessant humana.

29 INDEX 1ª PART: OBJECTIUS, CONTINGUTS I MATERIALS 1- NIVELL EDUCATIU A QUI S'ADREÇA 2- OBJECTIUS 3- CONTINGUTS CURRICULARS 4- CONTINGUTS TIC 5- MATERIAL DIDÀCTIC 2ª PART: DESENVOLUPAMENT DEL PROJECTE NOTA IMPORTANT 1 PERQUÈ SORGEIX LA IDEA D UN PROJECTE COM AQUEST?. 2 POC A POC ES COMENÇA EL TREBALL A L AULA. 3 ELS MÉS VALENTS: LA DO H YOUN I EL JUAN. 4 ATENCIÓ: GRAVEM! 5 DESCOBRIM LES ONES DEL SO. 6 DE P3 FINS A 6E TOTHOM CONEIX LES CANÇONS DE LA DO H YOUN I EL JUAN. 7 PLOUEN CANÇONS DE TOT ARREU. 8 CANÇONS D AMÈRICA LLATINA I DEL MARROC. 9 LA CARPETA CANÇONS DEL MÓN. 10 CANÇONS SOL.LICITADES. 11 ONES SONORES DIFERENTS: LLENGÜES DIFERENTS. 12 PAÏSOS DESCONEGUTS. 13 TRASPASSANT L AULA DE MÚSICA. 14 EL LLIBRE. 15 LLENGUATGES DIFERENTS: GRAFIES DIFERENTS. 16 TOTHOM VOL CANTAR! NOUS DESCOBRIMENTS I NOVES CANÇONS 17...I DEL NOSTRE PAÍS PERÒ DE FORA DE CATALUNYA?. 18 UN LLIBRE MOLT GROIXUT. 19 EL CANÓ DE VIDEO, LA PISSARRA DIGITAL I EL KARAOKE. 20 LES EINES DEL PROGRAMA COOL EDIT: FEM NETEJA DE LES CANÇONS. 21 CREACIÓ D UN CD 22 LES CANÅONS DEL CD 23 INDEX DE CANÇONS 24 EL CANÇONER: CANTANT AMB EL DISC CANÇONS DEL MÓN 25 L AUDIOVISUAL. 26 UN LLIBRE MULTIMEDIA PER A CADA CLASSE 27 PARTICIPACIÓ EN EL FÒRUM DE LES CULTURES L AUDIOVISUAL PRESENTAT AL FÒRUM ÉS SELECCIONAT. 29 CONCERT DE FI DE TRIMESTRE: CANÇONS DEL MON. 30 QUADRE DE RECORD DEL TREBALL PER L ESCOLA 31 AVALUACIÓ. ANNEX 1 ALGUNES FOTOGRAFIES DEL CONCERT

30 ANNEX FOTOGRAFIES DEL CONCERT

31 Carolina - Colombia Gabriela - Colombia Diego - Colombia Estefanía - Ecuador Evelyn - Ecuador Marjorie - Ecuador

32 Esmeralda - Perú Camila - Argentina Victoria - Argentina Mª Eugenia - Uruguay Mauricio - Mèxic Ayma n - Marroc

33 Amal - Marroc Ismail i Najib - Marroc Mina - Marroc

34 Maria - Rússia Maria, Laura, Noemí, Judit, Carolina -Itàlia Jordi, Adrià, Alba - Suecia Nilüfer - Turquia

35 Albert - Zamora Rocio - Andalusia

MANUAL DE COEDUCACIÓ PER A CENTRES D EDUCACIÓ INFANTIL I PRIMÀRIA

MANUAL DE COEDUCACIÓ PER A CENTRES D EDUCACIÓ INFANTIL I PRIMÀRIA MANUAL DE COEDUCACIÓ PER A CENTRES D EDUCACIÓ INFANTIL I PRIMÀRIA MANUAL DE COEDUCACIÓ PER A CENTRES D EDUCACIÓ INFANTIL I PRIMÀRIA Ajuntament de Manresa Regidoria de la Dona Punt d Informació i Atenció

Más detalles

``La coeducació i la gestió de la diversitat a les aules,, Un dossier adreçat al professorat de primària i secundària

``La coeducació i la gestió de la diversitat a les aules,, Un dossier adreçat al professorat de primària i secundària ``La coeducació i la gestió de la diversitat a les aules,, Un dossier adreçat al professorat de primària i secundària Índex: 1. Introducció 2. Les dinàmiques de la discriminació 2.1 La discriminació basada

Más detalles

suplement educatiu de la revista de lletres L Illa hivern 2010 núm. 14 Aprendre a llegir i a escriure

suplement educatiu de la revista de lletres L Illa hivern 2010 núm. 14 Aprendre a llegir i a escriure suplement educatiu de la revista de lletres L Illa hivern 2010 núm. 14 Aprendre a llegir i a escriure Editorial suplement educatiu de la revista de lletres L Illa TXT és una publicació d Edicions Bromera

Más detalles

Anàlisi i validació d una proposta didàctica d educació musical per a nens de cinc anys

Anàlisi i validació d una proposta didàctica d educació musical per a nens de cinc anys Anàlisi i validació d una proposta didàctica d educació musical per a nens de cinc anys Tesi doctoral Teresa Malagarriga Rovira Anàlisi i validació d una proposta didàctica d educació musical per a nens

Más detalles

institut ramon llull CERTIFICAT DE NIVELL ELEMENTAL DE LLENGUA CATALANA NOM COGNOMS DNI O PASSAPORT LOCALITAT PAÍS CODI (Espai reservat per a l IRL)

institut ramon llull CERTIFICAT DE NIVELL ELEMENTAL DE LLENGUA CATALANA NOM COGNOMS DNI O PASSAPORT LOCALITAT PAÍS CODI (Espai reservat per a l IRL) institut ramon llull CERTIFICAT DE NIVELL ELEMENTAL DE LLENGUA CATALANA NOM COGNOMS DNI O PASSAPORT LOCALITAT PAÍS CODI (Espai reservat per a l IRL) DESCRIPCIÓ I FUNCIONAMENT DE LA PROVA Examen en grup

Más detalles

QUARTA PART Capítol 9 : CONCLUSIONS i SUGGERIMENTS

QUARTA PART Capítol 9 : CONCLUSIONS i SUGGERIMENTS QUARTA PART Capítol 9 : CONCLUSIONS i SUGGRIMNTS 9.1 Factors que han facilitat i dificultat una pràctica innovadora de l ensenyament de les Ciències Socials en l etapa d educació primària : coincidències

Más detalles

AULES INCLUSIVES I ESTRUCTURA COOPERATIVA DE L APRENENTATGE

AULES INCLUSIVES I ESTRUCTURA COOPERATIVA DE L APRENENTATGE AULES INCLUSIVES I ESTRUCTURA COOPERATIVA DE L APRENENTATGE Pere Pujolàs i Maset "Conferència inaugural del I Congrés: "Educació avui: la pràctica innovadora" Juny. 2006. FCEP. URV" Introducció Imagineu-vos

Más detalles

Guia per a autors novells

Guia per a autors novells Guia per a autors novells Guia per a autors novells 03 Introducció Sortir de l escola i buscar feina Els secrets d un bon book L encàrrec de una feina El càlcul de pressupostos El contracte d edició, igual

Más detalles

Guia didàctica del Portfolio europeu de les llengües per a l educació secundària (12 a 18 anys)

Guia didàctica del Portfolio europeu de les llengües per a l educació secundària (12 a 18 anys) MINISTERIO DE EDUCACIÓN Y CIENCIA Guia didàctica del Portfolio europeu de les llengües per a l educació secundària (12 a 18 anys) Guia didàctica del Portfolio europeu de les llengües per a l educació secundària

Más detalles

JOCS I ACTIVITATS PER ASSOLIR EL CURRÍCULUM DE L ETAPA INFANTIL DE L ESCOLA TAIGA. ICÀRIA INICIATIVES SOCIALS S.A.L. Escola d educació especial Taiga

JOCS I ACTIVITATS PER ASSOLIR EL CURRÍCULUM DE L ETAPA INFANTIL DE L ESCOLA TAIGA. ICÀRIA INICIATIVES SOCIALS S.A.L. Escola d educació especial Taiga JOCS I ACTIVITATS PER ASSOLIR EL CURRÍCULUM DE L ETAPA INFANTIL DE L ESCOLA TAIGA ICÀRIA INICIATIVES SOCIALS S.A.L. Escola d educació especial Taiga Icària Iniciatives Socials Pujades, 77-79 - 08005 Barcelona

Más detalles

Compartim. eines i processos. per al treball col laboratiu

Compartim. eines i processos. per al treball col laboratiu Compartim eines i processos per al treball col laboratiu Programa Compartim de gestió del coneixement del Departament de Justícia Centre d Estudis Jurídics i Formació Especialitzada Coordinació editorial

Más detalles

Els ambients al CEIP Son Basca 1

Els ambients al CEIP Son Basca 1 Recursos i Recerca Educativa de les Illes Balears Data de recepció: 20/04/2011 Data d acceptació: 13/11/2012 ISSN: 2172-587X. Núm. 3, 2013 http://www.innovib.cat 1 Los ambientes en CEIP Son Basca Environments

Más detalles

Pensar el futur de l educació. www.debats.cat. Crear entorns innovadors per millorar l aprenentatge David Istance. Debats d educació 27

Pensar el futur de l educació. www.debats.cat. Crear entorns innovadors per millorar l aprenentatge David Istance. Debats d educació 27 Pensar el futur de l educació www.debats.cat Crear entorns innovadors per millorar l aprenentatge David Istance Debats d educació 27 Crear entorns innovadors per millorar l aprenentatge David Istance Debats

Más detalles

MINISTERI DE SANITAT, POLÍTICA SOCIAL I IGUALTAT SECRETARIA D ESTAT D IGUALTAT Delegació del Govern per a la Violència de Gènere

MINISTERI DE SANITAT, POLÍTICA SOCIAL I IGUALTAT SECRETARIA D ESTAT D IGUALTAT Delegació del Govern per a la Violència de Gènere MINISTERI DE SANITAT, POLÍTICA SOCIAL I IGUALTAT SECRETARIA D ESTAT D IGUALTAT Delegació del Govern per a la Violència de Gènere 1 Catàleg general de publicacions oficials http://www.060.es Edita: Ministeri

Más detalles

Xus Martín Garcia (coord.) Per a una pedagogia del servei. Treball per projectes i ApS

Xus Martín Garcia (coord.) Per a una pedagogia del servei. Treball per projectes i ApS Xus Martín Garcia (coord.) Per a una pedagogia del servei Treball per projectes i ApS Aquesta obra és lliure i està sotmesa a les condicions d ús d una llicència Creative Commons. Es pot redistribuir,

Más detalles

Amb la col.laboració de:

Amb la col.laboració de: 2 Edición a cura d 3 Amb la col.laboració de: 4 Presentació 7 La guerra dels Balcans: de la tirania a la intervenció humanitària 9 Transhumància: tretze anys caminant, deu repassant 19 Els mals de la política

Más detalles

Arquitectura per a l ensenyament secundari #4

Arquitectura per a l ensenyament secundari #4 ARQUITECTES DE TARRAGONA Arquitectura per a l ensenyament secundari #4 Reflexions sobre els criteris de disseny dels edificis escolars Flexibilitat per l articulació IES Torredembarra Escoles com catedrals

Más detalles

TESIS DOCTORAL. Ús dels blogs com a suport al procés d ensenyament i aprenentatge a l educació superior. Francesc Balagué Puxan

TESIS DOCTORAL. Ús dels blogs com a suport al procés d ensenyament i aprenentatge a l educació superior. Francesc Balagué Puxan TESIS DOCTORAL Ús dels blogs com a suport al procés d ensenyament i aprenentatge a l educació superior Doctorand: Francesc Balagué Puxan Directora: Begoña Gros Salvat Programa de Doctorat Multimèdia Educativa

Más detalles

ACTUACIONS PREVENTIVES A L ADOLESCÈNCIA GUIA PER A L ATENCIÓ PRIMÀRIA DE SALUT

ACTUACIONS PREVENTIVES A L ADOLESCÈNCIA GUIA PER A L ATENCIÓ PRIMÀRIA DE SALUT ACTUACIONS PREVENTIVES A L ADOLESCÈNCIA GUIA PER A L ATENCIÓ PRIMÀRIA DE SALUT ACTUACIONS PREVENTIVES A L ADOLESCÈNCIA GUIA PER A L ATENCIÓ PRIMÀRIA DE SALUT ACTUACIONS PREVENTIVES A L ADOLESCÈNCIA GUIA

Más detalles

ts de Lleida Ar cle de Belles vista del Cer Re 27

ts de Lleida Ar cle de Belles vista del Cer Re 27 REVISTA DEL CERCLE DE BELLES ARTS www.cerclebellesarts.com revistaarts@cerclebellesarts.com Núm. 27, juny 2007 PVP 4 President Jaume Vilella Direcció Francesc Català Consell de Redacció Francesc Gabarrell

Más detalles

QUAC C FITXA 2 UNITAT 1 PRACTIQUEM L ORTOGRAFIA. 1 Llegeix aquest text amb molta atenció.

QUAC C FITXA 2 UNITAT 1 PRACTIQUEM L ORTOGRAFIA. 1 Llegeix aquest text amb molta atenció. C FITXA 2 UNITAT 1 1 Llegeix aquest text amb molta atenció. Què hi fas, aquí, Roald? Que vas perdre alguna cosa? Ei, no! I tu? Doncs que va agradar-me tant l abadia que he volgut tornar-hi El Peter ha

Más detalles

GÈNERE I MITJANS DE COMUNICACIÓ EINES PER VISIBILITZAR LES APORTACIONS DE LES DONES

GÈNERE I MITJANS DE COMUNICACIÓ EINES PER VISIBILITZAR LES APORTACIONS DE LES DONES GÈNERE I MITJANS DE COMUNICACIÓ EINES PER VISIBILITZAR LES APORTACIONS DE LES DONES GÈNERE I MITJANS DE COMUNICACIÓ EINES PER VISIBILITZAR LES APORTACIONS DE LES DONES UN PROJECTE DE: - Consell de l Audiovisual

Más detalles

Guies de lectura Perifèric Edicions

Guies de lectura Perifèric Edicions Guies de lectura Perifèric Edicions Tirant lo Blanc Autor: Joanot Martorell Versió: Glòria Pellicer i Joan Enric Pellicer Guia a càrrec de Mercè Climent i Payà L autor Joanot Martorell pertanyia a la noblesa

Más detalles

OBRE A CATALUNYA LA PRIMERA ESCOLA DE MÀGIA PER A NENS AMB SÍNDROME DE DOWN

OBRE A CATALUNYA LA PRIMERA ESCOLA DE MÀGIA PER A NENS AMB SÍNDROME DE DOWN RECULL DE PREMSA EDUCACIÓ- Amb el patrocini de la DILLUNS 3 D OCTUBRE DE 2011 DIRECTE! AGENCIA EFE LA VANGUARDIA LA VANGUARDIA EL PAIS LA VANGUARDIA EL PAIS EL PUNT AVUI EL PUNT AVUI REGIO 7 EL PAIS Rigau

Más detalles

MANUAL [ANTI]RUMORS. Material pedagògic per a combatre rumors i estereotips fonamentats en la diversitat cultural

MANUAL [ANTI]RUMORS. Material pedagògic per a combatre rumors i estereotips fonamentats en la diversitat cultural MANUAL [ANTI]RUMORS Material pedagògic per a combatre rumors i estereotips fonamentats en la diversitat cultural LLICÈNCIA Creative Commons Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd) Aquest

Más detalles

ELS MISTERIS DE LA COCA-COLA

ELS MISTERIS DE LA COCA-COLA ELS MISTERIS DE LA COCA-COLA Claudi Mans i Teixidó Departament d Enginyeria Química Facultat de Química Universitat de Barcelona COCA-COLA CONTRA PEPSI-COLA Que en fa, d anys, que vaig visitar per primer

Más detalles

Sessió núm. 66.3 / Ple del Parlament / 30 de setembre de 2005 TRANSCRIPCIÓ EN BRUT

Sessió núm. 66.3 / Ple del Parlament / 30 de setembre de 2005 TRANSCRIPCIÓ EN BRUT TRANSCRIPCIÓ EN BRUT Aquesta transcripció està pendent de verificació i correcció. Pot contenir, doncs, errades de fidelitat i incorreccions lingüístiques i no es pot considerar com una publicació oficial

Más detalles

Guia de recursos i serveis per a famílies que tenen un membre amb discapacitat intel lectual

Guia de recursos i serveis per a famílies que tenen un membre amb discapacitat intel lectual Guia de recursos i serveis per a famílies que tenen un membre amb discapacitat intel lectual Federació Catalana Pro Persones amb Discapacitat Intel lectual NOTA Estant la present guia en procés de producció,

Más detalles

05/10 EMPRENEDORIA I FOMENT DE L OCUPACIÓ EN EL MEDI RURAL EVA TARRAGONA NEGRE BONES PRÀCTIQUES LA CATALUNYA ECONÒMICA

05/10 EMPRENEDORIA I FOMENT DE L OCUPACIÓ EN EL MEDI RURAL EVA TARRAGONA NEGRE BONES PRÀCTIQUES LA CATALUNYA ECONÒMICA BONES PRÀCTIQUES LA CATALUNYA ECONÒMICA 05/10 EMPRENEDORIA I FOMENT DE L OCUPACIÓ EN EL MEDI RURAL EVA TARRAGONA NEGRE VERSIÓN EN CASTELLANO EN EL INTERIOR ENGLISH VERSION INSIDE BONES PRÀCTIQUES LA CATALUNYA

Más detalles