Guia de l usuari de la tecnologia NFC. Pagament contactless amb mòbil

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Guia de l usuari de la tecnologia NFC. Pagament contactless amb mòbil"

Transcripción

1 Pagament contactless amb mòbil

2 Índex 1. Què és el pagament contactless a través del mòbil 2. Què es necessita per comprar amb el mòbil 3. Com es gestiona una Targeta Mòbil 4. Com es compra amb el mòbil 5. Com es fan operacions des d un caixer 6. Com funciona Orange NFC 7. Com funciona CaixaWallet NFC 8. Com es demana una Targeta Mòbil 9. On es pot comprar amb el mòbil 10. Targetes Mòbil disponibles 11. Beneficis 12. Seguretat i CaixaProtect 13. Preguntes més freqüents 14. Contacte

3 3 El teu mòbil, la teva cartera la Caixa, Orange i Visa presenten una nova manera de comprar amb el mòbil: Pagament contactless a través del mòbil amb la tecnologia NFC A partir d ara, els clients de la Caixa i Orange podran pagar les compres acostant el mòbil al terminal punt de venda (TPV/datàfon) contactless del comerç. A més, també podran disposar d efectiu des dels caixers contactless de la Caixa directament amb el mòbil.

4 4 1. Què és el pagament contactless a través del mòbil És una nova manera de comprar amb el mòbil que fa servir NFC (Near Field Communication), una tecnologia de comunicació sense fil de curt abast que s ha dissenyat per fer-la servir en telèfons mòbils i que permet intercanviar amb seguretat dades entre dispositius en distàncies de fins a 10 centímetres. Si vol, té més informació sobre la tecnologia NFC a NFC Forum és una associació sense ànim de lucre que promociona l ús de la tecnologia NFC. contactless El pagament es fa amb una targeta Visa instal lada a la targeta SIM del telèfon mòbil. la Caixa emet la targeta bancària, que es descarrega a través de la xarxa d Orange a la targeta SIM que el client té contractada amb aquest operador mòbil. Quan el client acosta el mòbil al terminal punt de venda (TPV/datàfon), les dades de la targeta bancària es transmeten al TPV i l operació es processa de la mateixa manera que qualsevol pagament que es fa amb una targeta bancària de plàstic. La targeta bancària emesa al mòbil, o Targeta Mòbil, pot ser de dèbit, de crèdit o de prepagament, i l ha de contractar el client a través dels canals electrònics de la Caixa (internet o el mòbil mateix). 2. Què es necessita per comprar amb el mòbil Per comprar amb el mòbil cal que el client tingui: Un telèfon mòbil amb tecnologia NFC. Consulti a Orange quins terminals mòbils hi ha disponibles (servei no compatible amb mòbils lliures). Una targeta SIM compatible amb la nova tecnologia NFC, que li ofereix un entorn de màxima seguretat a l hora de comprar. Pot demanar una nova targeta SIM a les botigues Orange. Una targeta bancària descarregada a la targeta SIM del telèfon mòbil, o Targeta Mòbil, amb la qual podrà comprar (es farà servir el número de mòbil definit com a principal als sistemes de la Caixa ). Pot sol licitar la targeta bancària des de Línia Oberta per internet o pel mòbil. L aplicació Orange NFC descarregada al mòbil, que li permetrà accedir a tots els serveis NFC d Orange. L aplicació CaixaWallet NFC descarregada al mòbil, amb la qual podrà gestionar la targeta o les targetes bancàries que tingui al mòbil, i consultar les transaccions que hi faci. El comerç ha de tenir: Un terminal punt de venda (TPV/datàfon) compatible amb la tecnologia contactless per poder comunicar-se amb el mòbil mitjançant NFC.

5 5 3. Com es gestiona una Targeta Mòbil Les targetes bancàries de la Caixa instal lades a les targetes SIM d Orange es gestionen a través de les aplicacions Orange NFC i CaixaWallet NFC (més endavant se n detalla el funcionament). A la targeta SIM del mòbil es pot tenir una targeta de la Caixa o més d una. Amb l aplicació CaixaWallet NFC es pot triar la Targeta Mòbil amb la qual es vol comprar. Les Targetes Mòbil poden estar en 2 estats: Desactivades per pagar (mode manual): la targeta s ha d activar abans de comprar. Hi ha 2 possibilitats: - Activar-la per sempre: la targeta es configura en mode automàtic i està a punt per comprar. Per fer aquesta operació cal introduir el PIN de la Targeta Mòbil. - Activar-la per a una sola compra: la targeta estarà activada durant un minut. Després, es desactivarà i tornarà al mode manual. Per fer aquesta operació cal introduir el PIN de la Targeta Mòbil. Activades per pagar (mode automàtic): la targeta sempre està a punt per comprar. Targeta activada Targeta desactivada A més, amb l aplicació CaixaWallet NFC es poden consultar les dades completes de la targeta: el número de la targeta, la data de caducitat, el codi de seguretat CVV i el nom del titular. Aquestes dades estan protegides i, per tant, també cal introduir el PIN per consultar-les.

6 6 4. Com es compra amb el mòbil Per poder comprar amb el mòbil cal tenir una targeta en mode automàtic (activada), cas en el qual només haurà d acostar el mòbil al TPV, o tenir-la en mode manual, i aleshores l haurà d activar per a cada compra abans d acostar el mòbil al TPV. És important destacar que en mode automàtic no caldrà obrir cap aplicació per poder pagar: quan vostè acosti el mòbil al TPV, l aplicació CaixaWallet NFC s executarà automàticament (si té la pantalla del mòbil bloquejada l haurà de desbloquejar per veure-ho), fet que li facilitarà el procés de compra. A l hora de comprar amb el mòbil hi ha 2 tipus de transaccions diferents: Compres d un import inferior a 20 : el comerciant introdueix l import de la transacció al terminal punt de venda (TPV/datàfon). El client acosta el mòbil al TPV. Es llegeix la targeta bancària i al mòbil apareix, a través de l aplicació CaixaWallet NFC, l import de la compra. El TPV processa l operació i n imprimeix una còpia per al comerç. En aquestes compres no cal que el client signi l operació. Compres d un import igual a 20 o superior: el comerciant introdueix l import de la transacció al terminal punt de venda (TPV/datàfon). El client acosta el mòbil al TPV. En funció de si el TPV gestiona de manera on-line o no la verificació del titular de la targeta, hi ha 2 possibilitats: TPV PIN on-line (al mercat espanyol, gairebé tots): es llegeix la targeta bancària i al mòbil apareix, a través de l aplicació CaixaWallet NFC, l import de la compra. El TPV demana que s introdueixi el PIN. El client tecleja el PIN al TPV. El TPV processa l operació i n imprimeix una còpia per al comerç. Opcionalment, se n pot imprimir una còpia per al client. TPV PIN off-line (molt freqüent en països com França o la Gran Bretanya). Hi ha 2 situacions possibles: - Targeta activada per sempre (mode automàtic): quan el client acosta el mòbil al TPV, es llegeix la targeta bancària i el TPV demana que se segueixin les instruccions al mòbil, on es mostra, a través de l aplicació CaixaWallet NFC, l import de la compra i es demana que s hi introdueixi el PIN. El client tecleja el PIN al mòbil i, quan ja s ha validat, se li indica que torni a acostar el mòbil al TPV, que processa l operació i n imprimeix una còpia per al comerç. De manera opcional, se n pot imprimir una còpia per al client. - Targeta activada per a una compra (mode manual): el client ha d activar la targeta per a la compra introduint-ne el PIN al mòbil. Quan acosta el mòbil al TPV, es llegeix la targeta bancària. Al mòbil es mostra, a través de l aplicació CaixaWallet NFC, l import de la compra. El TPV processa l operació i n imprimeix una còpia per al comerç. En aquest tipus de compres no cal introduir el PIN una altra vegada, ja que s ha demanat abans, en el moment d activar la targeta.

7 7 Tenint en compte si la targeta està en mode automàtic o manual, si el pagament és de més de 20 o menys i si el PIN s introdueix al TPV o al mòbil, es pot trobar en les situacions següents: A) Mode automàtic: compra per un import igual a 20 o inferior contactless 18,00 1 El comerciant tecleja al terminal punt de venda (TPV/datàfon) l import de la compra. 2 Vostè ha d acostar el mòbil al TPV. Es visualitza, a tots dos dispositius, el resultat de la lectura de la targeta bancària. 3 De manera automàtica, s imprimeix una còpia de l operació per al comerç que no cal signar. Si vol, pot demanar una còpia de la transacció per a vostè.

8 8 B) Mode automàtic: compra per un import superior a 20 en un TPV amb PIN on-line (al TPV) 90,00 1 El comerciant tecleja al terminal punt de venda (TPV/datàfon) l import de la compra. 2 Vostè ha d acostar el mòbil al TPV. Es visualitza, a tots dos dispositius, el resultat de la lectura. El TPV li indica que la targeta bancària s ha llegit correctament i, alhora, li demana que introdueixi el PIN de la targeta bancària per validar l operació. 3 Vostè ha de teclejar, al TPV, el PIN de la targeta bancària per validar l operació. 4 De manera automàtica, s imprimeix una còpia de l operació per al comerç que no cal signar. Si vol, pot demanar una còpia de la transacció per a vostè.

9 9 C) Mode automàtic: compra per un import superior a 20 en un TPV amb PIN off-line (al mòbil) 90,00 1 El comerciant tecleja al terminal punt de venda (TPV/datàfon) l import de la compra. 2 Vostè ha d acostar el mòbil al TPV. Es visualitza, a tots dos dispositius, el resultat de la lectura. El TPV li indica que la targeta bancària s ha llegit correctament i que segueixi les instruccions al mòbil. 3 Vostè ha de teclejar, al TPV, el PIN de la targeta bancària per validar l operació. Quan s hagi validat, ha d acostar una altra vegada el mòbil al TPV. 4 De manera automàtica, s imprimeix una còpia de l operació per al comerç que no cal signar. Si vol, pot demanar una còpia de la transacció per a vostè.

10 10 D) Mode manual: compra per un import igual a 20 o inferior 18,00 Activar-la per a una compra 1 Vostè activa la targeta bancària per a una compra introduint el PIN al mòbil. 2 El comerciant tecleja al terminal punt de venda (TPV/datàfon) l import de la compra. 3 Vostè ha d acostar el mòbil al TPV. Es visualitza, a tots dos dispositius, el resultat de la lectura de la targeta bancària. 4 De manera automàtica, s imprimeix una còpia de l operació per al comerç que no cal signar. Si vol, pot demanar una còpia de la transacció per a vostè.

11 11 E) Mode manual: compra per un import superior a 20 en un TPV amb PIN on-line (PIN al TPV) Activar-la per a una compra 90,00 1 Vostè activa la targeta bancària per a una compra introduint el PIN al mòbil. 2 El comerciant tecleja al terminal punt de venda (TPV/datàfon) l import de la compra. 3 Vostè ha d acostar el mòbil al TPV. Es mostra, a tots dos dispositius, el resultat de la lectura. El TPV li indica que la targeta bancària s ha llegit correctament i, alhora, li demana que introdueixi el PIN de la targeta bancària per validar l operació. 4 Vostè ha de teclejar, al TPV, el PIN de la targeta bancària per validar l operació. 5 De manera automàtica, s imprimeix una còpia de l operació per al comerç que no cal signar. Si vol, pot demanar una còpia de la transacció per a vostè.

12 12 F) Mode manual: compra per un import superior a 20 en un TPV amb PIN off-line (PIN al mòbil) Activar-la per a una compra 90,00 1 Vostè activa la targeta bancària per a una compra introduint el PIN al mòbil. 2 El comerciant tecleja al terminal punt de venda (TPV/datàfon) l import de la compra. 3 Vostè ha d acostar el mòbil al TPV. Es mostra, a tots dos dispositius, el resultat de la lectura de la targeta bancària. 4 De manera automàtica, s imprimeix una còpia de l operació per al comerç que no cal signar. Si vol, pot demanar una còpia de la transacció per a vostè.

13 13 5. Com es fan operacions des d un caixer Per operar des d un caixer, ja sigui per treure diners o per fer qualsevol altra operació amb la Targeta Mòbil, només ha d acostar el mòbil al lector contactless. Per poder fer qualsevol operació ha de tenir la Targeta Mòbil en mode automàtic o, si la té en mode manual, haver-la activada per a una compra. Si es volen treure diners, els passos que cal seguir són: 1) En un caixer contactless de la Caixa, acosti el mòbil al lector contactless. El caixer detectarà la targeta i l identificarà com a client. 2) Seleccioni l import que vulgui. 3) Teclegi al caixer el PIN de la targeta bancària per confirmar la transacció. 4) Quan s hagi processat la transacció, podrà recollir els diners.

14 14 6. Com funciona Orange NFC Orange NFC i CaixaWallet NFC són les aplicacions amb les quals pot gestionar la targeta o les targetes bancàries que tingui al mòbil. A més, CaixaWallet NFC l informa de la transacció en el moment de la compra. Els clients de la Caixa que utilitzin el servei d Orange han de tenir al mòbil l aplicació Orange NFC, necessària per poder utilitzar els serveis NFC d Orange en general i també per als que ofereix la Caixa en particular. A més, els clients s han de descarregar l aplicació CaixaWallet NFC, amb la qual podran gestionar les targetes bancàries emeses per la Caixa. Per tant, calen 2 aplicacions per poder accedir al servei de pagament contactless a través del mòbil. Abans de demanar cap targeta bancària de la Caixa cal instal lar l aplicació Orange NFC al mòbil i haver-la executat almenys una vegada acceptant-ne els termes i les condicions. Perquè funcioni correctament, quan dugui a terme el procés de registre a Orange NFC, ha de fer servir la xarxa de dades d Orange i no una xarxa Wi-Fi; per tant, li aconsellem que desactivi la connexió Wi-Fi mentre duri aquesta operació. Selecció de la icona d Orange NFC. Quan s entra a l aplicació per primera vegada, apareixen unes pantalles introductòries. Termes i condicions d Orange NFC, que ha d acceptar.

15 15 Quan entri a Orange NFC veurà 2 àrees: una àrea on hi ha els serveis que té disponibles a Orange NFC ( Els teus serveis ) i una altra àrea on hi ha els serveis addicionals als quals pot accedir ( Més serveis disponibles ). La primera vegada que entri a Orange NFC no tindrà cap servei disponible, però sí que hi veurà els serveis als quals pot accedir, com ara les targetes bancàries de la Caixa. Quan seleccioni una targeta, Orange NFC li oferirà la possibilitat d afegir-la al mòbil. Si clica Afegir, anirà fins als serveis de la Caixa i, si entra a Línia Oberta Mòbil, podrà contractar una Targeta Mòbil. Quan tingui contractada una targeta bancària de la Caixa, la visualitzarà a la part superior d Orange NFC. Si també té l aplicació CaixaWallet NFC, veurà un cercle verd a la dreta de la targeta. Si el clica, obrirà CaixaWallet NFC. Si no té CaixaWallet NFC instal lada al mòbil, li sortirà un símbol d advertència perquè se la descarregui (ho podrà fer directament seleccionant la targeta). Es mostra un cercle verd quan la targeta bancària està descarregada a la targeta SIM d Orange i, a més, es té CaixaWallet NFC al mòbil. Quan se selecciona un servei disponible, se n visualitza el detall i la possibilitat d afegir-lo. Quan se selecciona Afegir, es va a la pàgina d inici de contractació, on pot triar en quin idioma s hi vol subscriure.

16 16 7. Com funciona CaixaWallet NFC 7.1. Accés a CaixaWallet NFC Amb l aplicació CaixaWallet NFC podrà gestionar les targetes bancàries emeses per la Caixa que tingui instal lades a la targeta SIM d Orange. Podrà accedir a CaixaWallet NFC directament des de la icona específica de l aplicació, o des d Orange NFC seleccionant una de les targetes de la Caixa que tingui instal lades al mòbil. Quan entri a CaixaWallet NFC, en funció de si hi té cap targeta bancària o no, es visualitzarà la informació següent: Un missatge que diu que no hi ha cap targeta bancària instal lada a la targeta SIM, en cas que no en tingui cap. Aleshores, se li oferirà la possibilitat de sol licitar-ne una. Selecció de la icona de CaixaWallet NFC (també s hi pot accedir des d Orange NFC). Avís que no hi ha targetes. Possibilitat de sol licitar una targeta. S obre la navegació i pot triar en quin idioma vol fer la sol licitud.

17 17 La targeta o les targetes bancàries que tingui instal lades a la targeta SIM. L aplicació li ofereix 2 maneres de visualitzar-les: amb desplaçament horitzontal, amb el qual podrà passar de targeta a targeta, o amb una llista, amb la qual veurà totes les targetes bancàries que tingui. Desplaçament horitzontal. No hi pot haver més d una targeta activada en mode automàtic alhora. Llista. No hi pot haver més d una targeta activada en mode automàtic alhora.

18 Activació i desactivació d una Targeta Mòbil Quan visualitzi una targeta, pot ser que estigui activada (mode automàtic) o desactivada (mode manual). Les opcions disponibles depenen de l estat: Targeta activada (mode automàtic): la targeta està a punt per pagar acostant només el mòbil al TPV. Visualitzarà 2 opcions: Desactivar, que desactiva la targeta (la passa a mode manual) i Veure detall, que li demanarà el PIN i li deixarà accedir a les dades confidencials de la targeta (el nom del titular, el número complet de la targeta, la data de caducitat i el codi de seguretat CVV). La targeta està activada. Es visualitzen les opcions Desactivar-la i Veure detall. Quan selecciona Desactivar-la, la targeta es desactiva (no cal PIN). Es visualitza la targeta desactivada. Les 3 opcions disponibles en una targeta desactivada.

19 19 Targeta desactivada (mode manual): en aquest estat no es poden fer transaccions amb la targeta. Només veurà el botó Opcions i, quan l hagi seleccionat, es mostraran 3 possibilitats que li demanaran, totes tres, que introdueixi el PIN de la targeta: Activar per a una compra activa la targeta durant 1 minut, Activar per sempre passa la targeta a mode automàtic i Veure detall mostra les dades confidencials de la targeta. Botó Opcions. La targeta està desactivada. Vostè selecciona l opció que vol. Introdueix el PIN. S activa la targeta per sempre. Targeta activada.

20 Consulta de les dades confidencials d una Targeta Mòbil Per consultar les dades confidencials d una Targeta Mòbil (el nom del titular, el número complet de la targeta, la data de caducitat i el codi de seguretat CVV), haurà de seleccionar l opció Veure detall. La targeta està desactivada. Vostè selecciona Veure detall. Introdueix el PIN. Se n mostren les dades.

21 Com es pot comprar amb CaixaWallet NFC A l hora de comprar, en funció de si la targeta està en mode automàtic o manual, de si la compra és de fins a 20 o més i, en aquest cas, de si el PIN s introdueix al TPV o al mòbil, hi ha diversos casos d ús a CaixaWallet NFC. A) Mode automàtic: compra per un import igual a 20 o inferior Quan acosta el mòbil al TPV, s executa automàticament l aplicació CaixaWallet NFC (si no estava executada) i es mostra el resultat de la lectura amb l import de la compra. El TPV imprimeix el rebut. B) Mode automàtic: compra per un import superior a 20 en un TPV amb PIN on-line (al TPV) Quan acosta el mòbil al TPV, s executa automàticament l aplicació CaixaWallet NFC (si no estava executada) i es mostra el resultat de la lectura amb l import de la compra. El TPV li demana que teclegi el PIN de la targeta, processa l operació i n imprimeix el rebut.

22 22 C) Mode automàtic: compra per un import superior a 20 en un TPV amb PIN off-line (al mòbil) correcte Sisplau, torni a acostar el e mòbil al teminal de venda correcte Sisplau, torni a acostar el mòbil al teminal de venda Quan acosta el mòbil al TPV, s executa automàticament l aplicació CaixaWallet NFC (si no estava executada) i es mostra una pantalla en la qual se li demana el PIN de la targeta. Es valida el PIN de la targeta al mòbil, i se li demana que acosti per segona vegada el mòbil al TPV. Es mostra el resultat de la lectura amb l import de la compra. El TPV n imprimeix el rebut.

23 23 D) Mode manual: compra per un import igual a 20 o inferior La targeta està desactivada. Vostè selecciona Activar-la per a una compra. Introdueix el PIN. Targeta activada per a una compra. Sisplau, acosti el mòbil al terminal de venda Cancel lar S activa la targeta per a una compra. Si vol, pot cancel lar l operació. Quan acosta el mòbil al TPV, es llegeix la targeta i es mostra l import de la compra a la pantalla. El TPV n imprimeix el rebut.

24 24 E) Mode manual: compra per un import superior a 20 en un TPV amb PIN on-line (PIN al TPV) La targeta està desactivada. Vostè selecciona Activar-la per a una compra. Introdueix el PIN. Targeta activada per a una compra. Sisplau, acosti el mòbil al terminal de venda Cancel lar S activa la targeta per a una compra. Si vol, pot cancel lar l operació. Quan acosta el mòbil al TPV, es llegeix la targeta i es mostra l import de la compra a la pantalla. Des del TPV se li indica que introdueixi el PIN de la targeta. Després de processar l operació, el TPV n imprimeix el rebut.

25 25 F) Mode manual: compra per un import superior a 20 en un TPV amb PIN off-line (PIN al mòbil) La targeta està desactivada. Vostè selecciona Activar-la per a una compra. Introdueix el PIN. Targeta activada per a una compra. Sisplau, acosti el mòbil al terminal de venda Cancel lar S activa la targeta per a una compra. Si vol, pot cancel lar l operació. Quan acosta el mòbil al TPV, es llegeix la targeta i es mostra l import de la compra a la pantalla. El TPV n imprimeix el rebut.

26 Bloqueig d una Targeta Mòbil Tindrà 3 intents per introduir el PIN de la Targeta Mòbil. Si s equivoca 3 vegades a l hora d introduir-lo, la targeta bancària quedarà bloquejada a la targeta SIM del mòbil. Per desbloquejar-la haurà d anar a una oficina de la Caixa i identificar-se perquè li restableixin el PIN, o haurà de definir un PIN nou des de Línia Oberta Internet o Línia Oberta Mòbil. 1 2! X! X PIN incorrecte PIN incorrecte Sisplau, introdueixi el PIN correctament Té 2 intents addicionals Sisplau, introdueixi el PIN correctament Té 1 intent addicional 3! PIN bloquejat Per desbloquejar-lo,! PIN bloquejat X Per desbloquejar-lo,

27 Canvi de PIN d una Targeta Mòbil Podrà canviar el PIN de la targeta Visa instal lada al mòbil a través de Línia Oberta Internet o Línia Oberta Mòbil, des de les opcions de la targeta, o també a través dels caixers contactless Connectivitat NFC i eines A la part superior dreta de l aplicació trobarà la icona Eines i la informació sobre si té activada l NFC al mòbil o no. A sota del text NFC veurà una línia verda si la connectivitat NFC del mòbil està activada. Si no ho està, la línia serà de color gris. Si clica NFC accedirà directament a les eines del mòbil per activar o desactivar la connectivitat NFC. Li recordem que és imprescindible tenir activada aquesta connectivitat per poder pagar a través del mòbil. A Eines trobarà les opcions següents: Línia Oberta: Accés a Línia Oberta i Sol licitar una targeta mòbil Idiomes: castellà, català i anglès Més: Cercar noves targetes, Accés a CaixaMòbil Store, Recomanar-ho a un amic, Atenció al client, Avís legal i Sobre L opció Cercar noves targetes és útil per actualitzar CaixaWallet NFC en cas que hagi contractat una targeta nova. Si és així però la nova targeta no apareix a CaixaWallet NFC, pot actualitzar la pantalla de l aplicació seleccionant aquesta opció.

28 28 8. Com es demana una Targeta Mòbil La manera més senzilla de contractar una Targeta Mòbil és fer-ho a través de Línia Oberta Mòbil (cal ser client de la Caixa i tenir el servei Línia Oberta). Es pot contractar des de: Orange NFC, seleccionant una targeta bancària de la Caixa a l àrea de descobriment de serveis. CaixaWallet NFC, a Eines. Si encara no té cap targeta bancària al mòbil, és l opció que s ofereix per defecte. És important destacar que les Targetes Mòbil només es poden descarregar al seu número de mòbil registrat com a principal a la Caixa. Si vol, el pot modificar, però aquesta modificació afectarà tots els serveis de la Caixa. Després de sol licitar-la, la Targeta Mòbil es descarrega automàticament a la targeta SIM d Orange. Quan s acabi el procés, que pot trigar uns minuts, rebrà un SMS que li indicarà que ja pot comprar amb el mòbil, i també una URL des de la qual es pot descarregar de franc l aplicació CaixaWallet NFC si encara no la té. Des d Orange NFC o CaixaWallet NFC accedeix a Línia Oberta i va directament a sol licitar una Targeta Mòbil. Des de Línia Oberta Mòbil podrà sol licitar targetes que siguin duplicats de targetes que ja tingui o contractar-ne de noves. Si demana un duplicat, la Targeta Mòbil tindrà un número de targeta diferent que el de la targeta de plàstic que ja tingui. Durant el procés, haurà de definir quin PIN vol per a la seva Targeta Mòbil.

29 29 9. On es pot comprar amb el mòbil Es pot comprar amb el mòbil als comerços que tinguin un terminal punt de venda amb tecnologia contactless. Avui dia hi ha més de TPV contactless a Espanya i es preveu que, d aquí un any, més de la meitat dels TPV del mercat espanyol acceptin aquesta mena de pagaments. A més, la solució de pagament a través del mòbil és compatible amb tots els TPV contactless del món que acceptin pagaments amb targetes Visa. Per això, també podrà fer servir el mòbil per comprar a l estranger. El símbol de contactless identifica els TPV compatibles amb aquesta tecnologia: Símbol que indica tecnologia contactless

30 Targetes Mòbil disponibles Targetes de dèbit Visa Electron Jeans Visa Electron Jeans Visa Electron 40 Principales Targetes de prepagament Visa Money Targetes de crèdit Visa Estrella Visa Estrella Jeans Visa Estrella 40 Principales Visa Classic Visa Classic Jeans Visa Classic 40 Principales Visa Or Visa Gold

31 Beneficis Més comoditat i rapidesa a l hora de comprar, facilitat d ús i gestió instantània al mòbil de les operacions que es facin. En resum: Senzillesa, només cal que acosti el mòbil al terminal punt de venda (TPV/datàfon). Rapidesa en el pagament. Confiança: sempre té el mòbil a mà. Control: vostè decideix si la Targeta Mòbil està activada o no. Per activar-la, sempre cal introduir el PIN de la targeta. Seguretat i privacitat en tots els pagaments, amb la garantia de la Caixa a través de Caixa- Protect ; per tant, no haurà d assumir cap responsabilitat ni cap despesa per ús fraudulent de la targeta. 12. Seguretat i CaixaProtect Les targetes bancàries emeses al mòbil segueixen l estàndard EMV basat en la tecnologia de targetes amb xip, que protegeixen les dades a través de diverses mesures de seguretat. A més, és vostè qui decideix si la Targeta Mòbil està a punt per pagar o si cal activar-la amb el PIN, cosa que hi afegeix una mesura de control addicional. Això no obstant, si vostè és client de Línia Oberta o té targetes comercialitzades per la Caixa, està protegit: si detecta cap irregularitat en les operacions només cal que ens avisi i CaixaProtect respondrà de les operacions que no hagi fet. Com funciona el servei CaixaProtect? El protegeix contra el frau o el robatori: no assumirà cap responsabilitat ni cap despesa per ús fraudulent* de les targetes o de Línia Oberta. Tot són avantatges per a vostè: Més tranquil litat i seguretat. No assumirà cap responsabilitat davant d una operació fraudulenta. Servei gratuït, sense cap cost extra. Més control de les operacions. L avisarem amb un SMS gratuït quan es facin operacions d un import elevat amb les targetes o des de Línia Oberta.** A més, a partir d ara, aquest servei es complementa amb CaixaProtect Emergency, que li permetrà viatjar a l estranger encara més tranquil, perquè si té cap imprevist amb les targetes de la Caixa podrà disposar d efectiu d emergència a gairebé tots els països. Podrà accedir al servei a través d aquest telèfon d assistència:

32 32 * la Caixa verificarà la suplantació del client en les operacions fraudulentes, com també l efectiva existència de la pèrdua o el robatori que s hagin declarat. CaixaProtect cobreix una sola declaració de robatori, pèrdua o frau per cada període de 12 mesos i fins a un import màxim de , les declaracions addicionals que hi pugui haver queden sotmeses al règim general de responsabilitat que s estableix en les condicions de cada contracte. La cobertura de CaixaProtect queda limitada a les operacions que no hagi fet el client els dos dies anteriors a la comunicació de la pèrdua o el robatori en el cas de targetes i en els 30 dies anteriors a la comunicació de la suplantació en el cas de Línia Oberta, sempre que en aquest supòsit es tingui una targeta de coordenades i un software antivirus actualitzat en el dispositiu de connexió a Línia Oberta. la Caixa podrà modificar en qualsevol moment les condicions del servei CaixaProtect, cas en el qual es comunicarà al client les noves condicions. **Per a operacions que es facin amb targetes i transferències a altres entitats per Línia Oberta i els caixers. Si no vol rebre aquestes alertes per SMS, ho pot comunicar a la seva oficina o trucar al Si el número de mòbil no és correcte, sisplau, comuniqui-ho a la seva oficina de la Caixa. L enviament de missatges d avís començarà d aquí un mes. 13. Preguntes més freqüents Què necessito per pagar amb un mòbil? Per pagar amb el mòbil cal tenir: - Una targeta SIM compatible amb l NFC. Vagi al distribuïdor Orange habitual perquè la hi canviïn. - Un mòbil NFC compatible amb aquest servei de pagament (servei no disponible per a mòbils lliures). Consulti a els mòbils compatibles. - Les aplicacions Orange NFC, que es pot descarregar de Google Play, i CaixaWallet NFC, que es pot descarregar des d Orange NFC. Quan es vulgui registrar a l aplicació Orange NFC, desactivi la connexió Wi-Fi del mòbil i faci servir la connexió de dades d Orange. Em puc descarregar targetes bancàries en qualsevol número de mòbil? Les targetes bancàries només es poden descarregar al número de mòbil del client que figura com a principal als sistemes de la Caixa. El número principal es pot modificar, però aquesta modificació afectarà tots els serveis de la Caixa com ara el servei CaixaProtect. Com funciona el pagament contactless a través del mòbil? El terminal punt de venda (TPV/datàfon) del comerç disposa de tecnologia contactless, que permet la comunicació sense contacte a distàncies curtes, i el mòbil disposa de tecnologia NFC, que també permet la comunicació sense contacte. Gràcies a aquestes tecnologies, només acostant-hi el mòbil, el TPV és capaç de llegir de manera segura les dades de la targeta Visa de la Caixa emmagatzemades a la targeta SIM d Orange del mòbil. A partir d aquí, la transacció de compra s executa de la mateixa manera que si es fes servir amb una targeta bancària de plàstic. A més, el mòbil ha de tenir descarregades les aplicacions Orange NFC i CaixaWallet NFC. Aquesta última indica gràficament si la lectura de la targeta bancària s ha fet correctament.

33 33 Quant em cobra Orange pels serveis NFC? És un servei gratuït, per la qual cosa Orange no li cobra cap càrrec addicional per poder utilitzar els serveis NFC. Quant val tenir una Targeta Mòbil? la Caixa li ofereix el servei de manera gratuïta si la Targeta Mòbil és un duplicat d una targeta que vostè ja té (una targeta de plàstic i en un mateix contracte). Si la Targeta Mòbil s ha emès amb un contracte nou, aleshores n haurà d abonar la quota de manteniment anual. On puc fer servir el mòbil per pagar? Es pot comprar amb el mòbil als comerços que tinguin un terminal punt de venda amb tecnologia contactless. Avui dia hi ha més de TPV contactless a Espanya i es preveu que, d aquí un any, més de la meitat dels TPV del mercat espanyol acceptin aquesta mena de pagaments. A més, la solució de pagament a través del mòbil és compatible amb tots els TPV contactless del món que acceptin pagaments amb targetes Visa. Per això, també podrà fer servir el mòbil per comprar a l estranger. Funciona amb qualsevol telèfon? El servei només funciona en mòbils amb tecnologia NFC homologats per Orange (servei no compatible amb mòbils lliures) i cal una nova targeta SIM compatible amb aquest servei, on es descarregarà la targeta Visa que hagi sol licitat el client. Per ara, tots els mòbils compatibles fan servir el sistema operatiu Android. A trobarà la informació dels terminals mòbils compatibles amb aquest servei. Quantes targetes bancàries puc vincular al mòbil? A la targeta SIM d Orange es poden descarregar diverses targetes bancàries emeses per la Caixa, i a través de l aplicació CaixaWallet NFC podrà seleccionar amb quina targeta vol operar. Què és Orange NFC? És una aplicació que es descarrega al mòbil i que permet tenir i gestionar els serveis NFC que Orange ofereix. L aplicació Orange NFC s ha d instal lar al mòbil abans de sol licitar una targeta bancària de la Caixa i s ha d haver executat almenys una vegada. Què és CaixaWallet NFC? L aplicació CaixaWallet NFC, que també es descarrega al mòbil, li permetrà gestionar les targetes bancàries emeses per la Caixa i instal lades a la SIM d Orange. Amb aquesta aplicació podrà activar o desactivar les Targetes Mòbil i seleccionar amb quina targeta vol pagar si en té més d una. A més, l aplicació el guiarà durant el procés de compra i li donarà informació de cada pas.

34 34 Com puc consultar les compres que faci amb la Targeta Mòbil? La targeta Visa de la Caixa configurada a la targeta SIM d Orange pot ser de dèbit, de crèdit o de prepagament. En tots els casos, el funcionament és igual al d una targeta bancària de plàstic. Així, si és de dèbit, l import de cada compra es carrega directament al dipòsit bancari associat a la targeta. En canvi, si és de crèdit, les compres que es fan dins d un període de liquidació amb totes les targetes que pertanyen a un contracte es facturen agrupades, amb la qual cosa sempre que vulgui en pot consultar l extracte a través del servei Línia Oberta de la Caixa (al mòbil o per internet). Igualment, si és de prepagament, podrà consultar les operacions a través de Línia Oberta. En qualsevol cas, a Línia Oberta les targetes al mòbil apareixen destacades amb el símbol Targeta Mòbil. Què passa si perdo el mòbil o me l roben? Es cancel la la targeta Visa quan es dóna de baixa el mòbil? Si perd el mòbil o l hi roben, ha de trucar tan aviat com pugui a la Caixa ( ) i a Orange ( ) perquè, d una banda, li cancel lin la targeta Visa de la Caixa configurada a la targeta SIM d Orange i, de l altra, li cancel lin el servei mòbil. Recordi que la targeta bancària disposa del servei CaixaProtect de la Caixa, amb la qual cosa no assumirà cap responsabilitat ni despesa per ús fraudulent. Després, quan recuperi el dispositiu o n aconsegueixi un de nou, haurà de tornar a sol licitar la targeta o les targetes bancàries que vulgui tenir al mòbil. Com puc aconseguir un nou número PIN de la targeta bancària? Pot modificar el PIN de la targeta bancària a través del servei Línia Oberta de la Caixa per internet. Si ha oblidat el PIN de la targeta bancària es pot adreçar a qualsevol oficina de la Caixa, on li n editaran un de nou després de comprovar la seva identitat. El PIN del mòbil i el PIN de la targeta bancària són el mateix número? No, són codis de seguretat diferents que pot modificar en qualsevol moment. El PIN de la targeta bancària configurada a la targeta SIM es pot modificar a través del servei Línia Oberta de la Caixa per internet, a la secció Targetes, entrant al detall de la targeta. En cas que no recordi el PIN de la targeta bancària, es pot adreçar a qualsevol oficina de la Caixa, on li n editaran un de nou després de comprovar la seva identitat. Com puc comprovar que la meva targeta bancària estigui sempre activa per comprar? Ha d accedir a CaixaWallet NFC i seleccionar la targeta que vulgui comprovar. Si la targeta ja està activada i a punt per comprar, hi veurà el missatge en verd Targeta activada. Si està desactivada i la vol activar, a Opcions haurà de seleccionar Activar per sempre. Què passa si no tinc la targeta bancària activa a CaixaWallet NFC i intento comprar? Quan estigui en un comerç i acosti el mòbil al terminal punt de venda (TPV/datàfon) amb la targeta desactivada, el TPV emetrà un senyal d error i li demanarà que retiri la targeta. En aquest cas, CaixaWallet NFC no s executarà al mòbil. Per tant, abans de comprar cal que tingui la targeta activada en mode automàtic (per sempre) o, si està en mode manual, cal que l activi per a una compra.

35 35 Necessito connexió 3G o Wi-Fi per comprar? No. No cal tenir cobertura de dades ni de veu per comprar amb el mòbil. Puc treure diners en efectiu amb la Targeta Mòbil des d un caixer? Sí, però només des dels caixers de la Caixa que tinguin funcionalitat contactless (els identificarà pel símbol contactless). Haurà d acostar el mòbil a aquesta zona per poder operar. Després de llegir la targeta, ja podrà retirar el mòbil i el caixer funcionarà igual que amb qualsevol altra targeta bancària de plàstic. Què faig si no veig alguna targeta a CaixaWallet NFC? Si ha contractat una Targeta Mòbil i ha rebut un SMS en el qual se li confirma que la targeta s ha instal lat correctament però, en canvi, quan obre CaixaWallet NFC no la veu, entri a l opció Eines de CaixaWallet NFC i seleccioni l opció Cercar noves targetes. Si malgrat tot encara no la veu, posi s en contacte amb el Servei d Atenció al Client. On puc aconseguir un terminal mòbil NFC compatible amb el servei? S ha d adreçar a un distribuïdor Orange. Si en vol més informació, entri a: La meva targeta SIM, és compatible amb aquest servei de pagament? Si vostè té la targeta SIM des de fa temps, no serà compatible amb el servei. Ha d anar a un distribuïdor Orange perquè la hi canviïn. Si en vol més informació, entri a: Des d on em puc descarregar Orange NFC? Si el mòbil és compatible amb el servei però no té l aplicació Orange NFC, vagi a un distribuïdor Orange perquè li facilitin la descàrrega. Si en vol més informació, entri a: Des d on em puc descarregar CaixaWallet NFC? CaixaWallet NFC és una aplicació disponible per a terminals mòbils amb sistema operatiu Android que es pot descarregar des de Google Play. 14. Contacte Davant de qualsevol dubte o problema, es pot posar en contacte amb el Servei d Atenció al Client d Orange al telèfon (trucant des d un mòbil) o amb el Servei d Atenció de la Caixa al Per obtenir més informació sobre el projecte Mobile Shopping, pot consultar la nostra pàgina web:

Guia de l usuari de la tecnologia NFC. Pagament contactless amb mòbil

Guia de l usuari de la tecnologia NFC. Pagament contactless amb mòbil Pagament contactless amb mòbil Índex 1. Què és el pagament contactless a través del mòbil 2. Què es necessita per comprar amb el mòbil 3. Com es gestiona una Targeta Mòbil 4. Com es compra amb el mòbil

Más detalles

Guia de l usuari de la tecnologia NFC. Pagament contactless amb mòbil

Guia de l usuari de la tecnologia NFC. Pagament contactless amb mòbil Pagament contactless amb mòbil Índex 1. Què és el pagament contactless a través del mòbil 2. Què es necessita per comprar amb el mòbil 3. Com es gestiona una Targeta Mòbil 4. Com es compra amb el mòbil

Más detalles

Preguntes més freqüents

Preguntes més freqüents Preguntes més freqüents Què he de fer per avançar les meves factures? 1. Donar-se d alta a BBVA net advance..4 2. Activar/signar el contracte d avançament de factures de cada client 5 3. Sol licitar l

Más detalles

1. CONFIGURAR LA PÀGINA

1. CONFIGURAR LA PÀGINA 1 1. CONFIGURAR LA PÀGINA El format de pàgina determina l aspecte global d un document i en modifica els elements de conjunt com són: els marges, la mida del paper, l orientació del document i l alineació

Más detalles

Accés a la xarxa sense fils de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Província de Barcelona. Manual d ús

Accés a la xarxa sense fils de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Província de Barcelona. Manual d ús Accés a la xarxa sense fils de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Província de Barcelona Manual d ús WINDOWS VISTA Aquest manual pretén ser una guia per tal que els usuaris puguin connectar-se a

Más detalles

Guía de l Ús del Portal de Proveïdors. Requisits tècnics del proveïdor

Guía de l Ús del Portal de Proveïdors. Requisits tècnics del proveïdor Guía de l Ús del Portal de Proveïdors Requisits tècnics del proveïdor Índex 1. INTRODUCCIÓ...3 2. REQUISITS... 3 2.2 COMPTE DE CORREU ELECTRÒNIC...3 2.3 INTERNET EXPLORER...3 3. BLOQUEIG DELS POP-UPS I

Más detalles

Ús de la signatura electrònica amb Mozilla Thunderbird 2.0. Servei de Recursos Informàtics i TIC

Ús de la signatura electrònica amb Mozilla Thunderbird 2.0. Servei de Recursos Informàtics i TIC Ús de la signatura electrònica amb Mozilla Thunderbird 2.0 Servei de Recursos Informàtics i TIC Versió 1.0 09/09/2008 Sumari OBJECTIUS DEL DOCUMENT 1 INSTAL LACIÓ DE LES CLAUS PÚBLIQUES EN EL THUNDERBIRD

Más detalles

Assistent RACC Mòbil

Assistent RACC Mòbil Smartphones Assistent RACC Mòbil Per a configurar Internet/serveis i resoldre les possibles incidències amb el teu smartphone Android. Vàlid per a les diferents versions del sistema operatiu Android Aquesta

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

Gestió dels certificats digitals Advantis EasyPKI Suite versió Servei de Recursos Informàtics i TIC

Gestió dels certificats digitals Advantis EasyPKI Suite versió Servei de Recursos Informàtics i TIC Gestió dels certificats digitals Advantis EasyPKI Suite versió 3.2.1 Servei de Recursos Informàtics i TIC Versió 1.0 18/08/2008 Sumari Objectius del document... 1 Què son els codis PIN i PUK... 1 Execució

Más detalles

Guia per enviar i gestionar fitxers des de Línia Oberta

Guia per enviar i gestionar fitxers des de Línia Oberta Guia per enviar i gestionar fitxers des de Línia Oberta Passos per fer l enviament de fitxers Per a més informació, visiti la pàgina web: www.lacaixa.es/comenviarfitxers 1 Entri a Línia Oberta Empreses

Más detalles

GUIA AUTOMATRÍCULA

GUIA AUTOMATRÍCULA GUIA AUTOMATRÍCULA 2014-2015 Coses a tenir en compte abans de començar el procés de matrícula: En aquest aplicatiu el temps d inactivitat és molt curt (uns 15 minuts) per tant si el teniu obert sense fer

Más detalles

1. Instruccions per preregistrar-se

1. Instruccions per preregistrar-se GUIA PER REGISTRAR-SE I MATRICULAR LES ASSIGNATURES DEL TRIMESTRE D ESTIU UPF 1. Instruccions per preregistrar-se 2. Instruccions per fer la matrícula Instruccions per preregistrar-se TRIMESTRE D ESTIU

Más detalles

Instruccions per generar el NIU i la paraula de pas

Instruccions per generar el NIU i la paraula de pas Si ja tens un NIU, no has de tornar-te a registrar. Pots accedir a la inscripció directament. Només has de validar el teu NIU i la teva paraula de pas al requadre que hi ha a la dreta de la pantalla: Si

Más detalles

Targeta VISA Classic Caixa d Enginyers. Targeta VISA Classic. Guia ràpida

Targeta VISA Classic Caixa d Enginyers. Targeta VISA Classic. Guia ràpida Targeta VISA Classic Caixa d Enginyers Targeta VISA Classic Guia ràpida 1 Amb la targeta Visa Classic de Caixa d Enginyers disposa d una línia de crèdit amb la qual pot fer compres arreu del món, tant

Más detalles

Í N D E X. Cèdules Inspeccions. N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 9

Í N D E X. Cèdules Inspeccions. N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 9 N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 9 Í N D E X Inspeccions...2 1. Cerca...2 2. Pestanya Inspeccions...3 2.1.1 Botons de la pantalla...3 3. Procediment per a la creació de inspeccions...4 3.1 Creació d una inspecció...4

Más detalles

CoSignatura. Guia bàsica d ús

CoSignatura. Guia bàsica d ús CoSignatura Guia bàsica d ús ÍNDEX 1. Utilitat del producte... 3 2. Requeriments tècnics... 3 3. Accés al producte... 3 4. Botonadura a la dreta... 4 5. Opcions de menú a l esquerra... 4 5.1. Safata d

Más detalles

Requisits per al bon funcionament de la tecnologia d accessibilitat integral per als navegadors Internet Explorer, Google Chrome i Mozilla Firefox

Requisits per al bon funcionament de la tecnologia d accessibilitat integral per als navegadors Internet Explorer, Google Chrome i Mozilla Firefox Requisits per al bon funcionament de la tecnologia d accessibilitat integral per als navegadors Internet Explorer, Google Chrome i Mozilla Firefox Independentment del navegador web, hi ha certs aspectes

Más detalles

MANUAL DE CONFIGURACIÓ BÀSICA DEL VISAT TELEMÀTIC

MANUAL DE CONFIGURACIÓ BÀSICA DEL VISAT TELEMÀTIC MANUAL DE CONFIGURACIÓ BÀSICA DEL VISAT TELEMÀTIC A) CONFIGURACIÓ EXPLORADOR I SISTEMA OPERATIU B) LLOCS DE CONFIANÇA DEL NAVEGADOR C) RECOMACIONS INTERNET EXPLORER 10 D) RECOMACIONS INTERNET EXPLORER

Más detalles

Targeta MasterCard Base. Guia ràpida

Targeta MasterCard Base. Guia ràpida Targeta MasterCard Base Guia ràpida La targeta MasterCard Base de Caixa d Enginyers li ofereix un gran ventall de prestacions perquè pugui pagar en qualsevol situació sense necessitat de portar efectiu.

Más detalles

UNITAT REVISAR EL DOCUMENT

UNITAT REVISAR EL DOCUMENT UNITAT REVISAR EL DOCUMENT 1 Seleccionar l idioma del document Ms Word proporciona diferents eines per a corregir l ortografia dels documents. El primer pas que s ha de realitzar per activar la correcció

Más detalles

Targeta MasterCard Soci Cooperatiu Professional Caixa d Enginyers. Targeta MasterCard Soci Cooperatiu Professional Guia ràpida

Targeta MasterCard Soci Cooperatiu Professional Caixa d Enginyers. Targeta MasterCard Soci Cooperatiu Professional Guia ràpida Targeta MasterCard Soci Cooperatiu Professional Caixa d Enginyers Targeta MasterCard Soci Cooperatiu Professional Guia ràpida 1 Professional La targeta MasterCard Soci Cooperatiu Professional de Caixa

Más detalles

Guia de configuració del seu equip per fer la importació correctament

Guia de configuració del seu equip per fer la importació correctament Per importar les dades utilitzem tecnologia JAVA Per facilitar la importació de les dades, i que li resulti còmode i ràpid, hem utilitzat la tecnologia Java. Tot i que es tracta d un sistema molt estandarditzat,

Más detalles

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES Versió 1 Març 2016 1. Consulta de les factures... 3 2.1. Identificació al sistema... 3 2.2. Tipus de consulta que es poden realitzar... 4 2.2.1. Consulta d una única factura....

Más detalles

Iniciativa Legislativa Popular. per canviar la Llei de Dependència

Iniciativa Legislativa Popular. per canviar la Llei de Dependència Iniciativa Legislativa Popular per canviar la Llei de Dependència 1 Quin problema hi ha amb Llei de Dependència? La Llei de Dependència busca que les persones amb discapacitat i les persones molt grans

Más detalles

La solució natural per tornar a somriure. Implants dentals. Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots.

La solució natural per tornar a somriure. Implants dentals. Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots. Implants dentals La solució natural per tornar a somriure Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots. Implant System Tornar a somriure. Sentir-se bé amb un mateix. Gaudir de la pròpia imatge.

Más detalles

UNITAT TAULES DINÀMIQUES

UNITAT TAULES DINÀMIQUES UNITAT TAULES DINÀMIQUES 3 Modificar propietats dels camps Un cop hem creat una taula dinàmica, Ms Excel ofereix la possibilitat de modificar les propietats dels camps: canviar-ne el nom, l orientació,

Más detalles

UNITAT OPCIONS ADDICIONALS DE MS POWERPOINT

UNITAT OPCIONS ADDICIONALS DE MS POWERPOINT UNITAT OPCIONS ADDICIONALS DE MS POWERPOINT 1 Revisar i enviar El programa Ms PowerPoint 2010 disposa d una eina que permet enviar una presentació per ser revisada per altres persones i així validar-ne

Más detalles

Manual de lliurament de la T- CAT P

Manual de lliurament de la T- CAT P Manual de lliurament de la T- CAT P Realitzat per: Ana Hernández Barajas Versió: 1.3 Data: 4/4/16 Arxiu: Manual_T-CAT P Manual de la T-CAT P Pàg. 2/12 Índex 1. Introducció... 3 2. Operativa amb l aplicació

Más detalles

UNITAT PLANTILLES I FORMULARIS

UNITAT PLANTILLES I FORMULARIS UNITAT PLANTILLES I FORMULARIS 1 Plantilles Una plantilla és un patró d arxius que s utilitza per crear els documents de forma més ràpida i senzilla. Tot document creat amb Ms Word està basat en una plantilla.

Más detalles

Manual de sol licitud i descàrrega del certificat digital EP de l FNMT (amb Mozilla Firefox)

Manual de sol licitud i descàrrega del certificat digital EP de l FNMT (amb Mozilla Firefox) Manual de sol licitud i descàrrega del certificat digital EP de l FNMT (amb Mozilla Firefox) Nota 1: Si en algun moment has tingut un certificat digital d empleat públic (encara que ja no el facis servir

Más detalles

Targeta MasterCard Soci Cooperatiu Professional Caixa d Enginyers. Targeta MasterCard Soci Cooperatiu Professional Guia ràpida

Targeta MasterCard Soci Cooperatiu Professional Caixa d Enginyers. Targeta MasterCard Soci Cooperatiu Professional Guia ràpida Targeta MasterCard Soci Cooperatiu Professional Caixa d Enginyers Targeta MasterCard Soci Cooperatiu Professional Guia ràpida 1 Professional La targeta MasterCard Soci Cooperatiu Professional de Caixa

Más detalles

Guia d ús. Accés al sistema Arconte Portal

Guia d ús. Accés al sistema Arconte Portal Guia d ús Accés al sistema Arconte Portal Índex 1. Introducció 3 2. Accés amb usuari i contrasenya 3 3. Accés per localitzador 4 4. Cerca i detall de les vistes 5 Guia d ús d accés a l Arconte Portal Arconte

Más detalles

BQ LLICÈNCIA notícies generals campionats de promoció 3X3 cursos de formació Bàsquet Català

BQ LLICÈNCIA notícies generals campionats de promoció 3X3 cursos de formació Bàsquet Català BQ LLICÈNCIA BQ LLICÈNCIA és la nova aplicació oficial, totalment gratuïta, de la Federació Catalana de Basquetbol, amb la que podràs descarregar la teva llicència en el teu mòbil per disputar els partits,

Más detalles

Compatibilitats amb les Eines de la Plataforma CATALUNYA EMPRÈN

Compatibilitats amb les Eines de la Plataforma CATALUNYA EMPRÈN Compatibilitats amb les Eines de la Plataforma CATALUNYA EMPRÈN Introducció Aquest document té per objectiu que el personal tècnic de la xarxa CATALUNYA EMPRÈN pugui dur a terme les comprovacions necessàries

Más detalles

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions.

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions. UNITAT ART AMB WORD 4 SmartArt Els gràfics SmartArt són elements gràfics que permeten comunicar informació visualment de forma molt clara. Inclouen diferents tipus de diagrames de processos, organigrames,

Más detalles

7 de desembre de Guia ràpida de l aplicació mòbil AMBElectrolineres Guía rápida de la aplicación móvil AMBElectrolineres

7 de desembre de Guia ràpida de l aplicació mòbil AMBElectrolineres Guía rápida de la aplicación móvil AMBElectrolineres 7 de desembre de 2017 Guia ràpida de l aplicació mòbil AMBElectrolineres Guía rápida de la aplicación móvil AMBElectrolineres Pantalla d inici Pantalla de inicio 1 Pantalla d entrada Si l usuari ja està

Más detalles

GUIA D ÚS DE LA BORSA DE TREBALL AMB CV TOOLS

GUIA D ÚS DE LA BORSA DE TREBALL AMB CV TOOLS GUIA D ÚS DE LA BORSA DE TREBALL AMB CV TOOLS BORSA DE TREBALL CV TOOLS Si ja ets col legiat/ada o precol legiat/ada del COPC, i vols donar-te d alta a la nova borsa de treball CV Tools, a continuació

Más detalles

Guia per a l automatrícula SÈNIOR

Guia per a l automatrícula SÈNIOR Guia per a l automatrícula SÈNIOR Curs 2016-2017 MATRÍCULA UPF SÈNIOR A continuació et detallem els passos que cal que segueixis per formalitzar la teva matrícula. 1r - Entrar a la web UPF Sènior http://www.upf.edu/upfsenior/

Más detalles

Manual d ús d OWNCLOUD

Manual d ús d OWNCLOUD Manual d ús d OWNCLOUD OwnCloud és una eina gratuïta, de codi obert utilitzada per a emmagatzemar dades en un núvol localitzat en la xarxa. Té la funcionalitat d'emmagatzemar, compartir i protegir les

Más detalles

PROGRAMA DE GESTIÓ PER LES ENTITATS. Guia per l usuari

PROGRAMA DE GESTIÓ PER LES ENTITATS. Guia per l usuari PROGRAMA DE GESTIÓ PER LES ENTITATS Guia per l usuari 1 GUIA PER A USUARI ENTITAT 1. Introducció dades de l Entitat Per tal d accedir a l aplicació de gestió per les entitats cal entrar al web www.cetarragones.cat

Más detalles

Dialnet és un servei de sumaris de revistes electròniques impulsat per la Universidad de la Rioja.

Dialnet és un servei de sumaris de revistes electròniques impulsat per la Universidad de la Rioja. Dialnet Sumari 1. Què és Dialnet? 2. Breu fitxa de Dialnet 3. Accedir a Dialnet 3.1 Accedir a Dialnet amb el Recercador+ 4. Cerca a Dialnet 4.1 Cerca simple a Dialnet 4.2 Cerca avançada a Dialnet 5. Resultats

Más detalles

COMBINAR CORRESPONDÈNCIA AMB WORD 2000

COMBINAR CORRESPONDÈNCIA AMB WORD 2000 COMBINAR CORRESPONDÈNCIA AMB WORD 2000 PAS 1: La primera cosa que es necessita tan per fer sobres com per fer etiquetes és una llista amb totes les adreces de les quals es volen fer sobres o etiquetes.

Más detalles

PROCEDIMENT. Signatura electrònica amb MS Outlook Express i MS Windows XP

PROCEDIMENT. Signatura electrònica amb MS Outlook Express i MS Windows XP INFORMACIÓ GENERAL PROJECTE: Manuals d ús de signatura electrònica Versió: 1.5 TÍTOL: Signatura electrònica amb MS Outlook Express i MS Windows XP Codi Referència: Data Publicació: RESUM: 05/12/2008 PROCEDIMENT

Más detalles

UNITAT COMBINAR CORRESPONDÈNCIA

UNITAT COMBINAR CORRESPONDÈNCIA UNITAT COMBINAR CORRESPONDÈNCIA 2 Camps de combinació La combinació de correspondència permet fusionar el contingut model d un document amb les dades d una base de dades. El procés de combinació genera

Más detalles

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE *

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * Una de les parts més importants de crear un relat digital és tenir clara l estructura i definir els recursos narratius (fotos, gràfics, etc.). Per això, després

Más detalles

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics)

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) Índex Registre d un nou alumne Introducció de les dades prèvies Introducció de les dades del Registre:

Más detalles

Banca a distància. Seguretat. 19 Novembre 2009

Banca a distància. Seguretat. 19 Novembre 2009 Banca a distància Seguretat 19 Novembre 2009 Un compromís a resoldre? fàcil segur vs. ràpid accessible 2 Un compromís a resoldre? fàcil segur ràpid La seguretat és un element bàsic de la confiança continuada

Más detalles

MANUAL D ÚS DEL CLAUER IDCAT

MANUAL D ÚS DEL CLAUER IDCAT MANUAL D ÚS DEL CLAUER IDCAT Per MAC OS basats en processadors Intel amb Firefox 006_ 20060220 Versió: v1.0 Data: 25/09/2007 Índex MANUAL D ÚS DEL CLAUER IDCAT...1 Per MAC OS basats en processadors Intel

Más detalles

Google Calendar. Curs de formació per a personal PAS i PDI

Google Calendar. Curs de formació per a personal PAS i PDI Google Calendar Curs de formació per a personal PAS i PDI Com accedir al teu calendari? A. Accedint a http://correu.upf.edu A. Entrant a la teva sessió de gmail i clicant a Calendar. Vista general (Dia)

Más detalles

Certificat electrònic: la teva identitat electrònica. Andorra la Vella, 26 d abril del 2018

Certificat electrònic: la teva identitat electrònica. Andorra la Vella, 26 d abril del 2018 Certificat electrònic: la teva identitat electrònica Andorra la Vella, 26 d abril del 2018 El certificat electrònic: la teva identitat electrònica El certificat electrònic et permet: Signar electrònicament

Más detalles

Manual d accés a les aplicacions

Manual d accés a les aplicacions Manual d accés a les aplicacions Registre de planejament urbanístic de Catalunya Mapa urbanístic de Catalunya Juliol de 2011 1 ÍNDEX 1 REGISTRE DE PLANEJAMENT URBANÍSTIC DE CATALUNYA...4 1.1 DESCRIPCIÓ...4

Más detalles

TUTORIAL LLIGUES TENNIS I PÀDEL

TUTORIAL LLIGUES TENNIS I PÀDEL TUTORIAL LLIGUES TENNIS I PÀDEL VERSIÓ MÒBIL I APP INDEX 1. Sol licita la contrasenya 2. Descarrega l app de les Lligues del Cercle 3. Inicia sessió 4. Activa el teu compte 5. Els meus tornejos 6. Calendari

Más detalles

Borsa de treball Fundació Escola Cristiana de Catalunya

Borsa de treball Fundació Escola Cristiana de Catalunya Borsa de treball Fundació Escola Cristiana de Catalunya Tutorial per als gestors de la borsa als centres v.01 El nou aplicatiu de la borsa de treball té com a objectiu facilitar als titulars i directors

Más detalles

Aplicatius Gestió TFG ESAB

Aplicatius Gestió TFG ESAB Aplicatius Gestió TFG ESAB Presentació a PDIs ESAB Serveis Tècnics Juny 2013 Processos principals PDI-TUTOR CONSULTA ESTUDIANTS ESTUDIANTS TRIBUNAL CREA OFERTA Direcció valida oferta ASSIGNA OFERTA VALIDA

Más detalles

Instruccions per a l ús del Portal d Informació Econòmica i de Serveis Locals

Instruccions per a l ús del Portal d Informació Econòmica i de Serveis Locals Instruccions per a l ús del Portal d Informació Econòmica i de Serveis Locals Servei de Programació Barcelona, novembre de 2015 Cliqueu aquí per entrar a l accés restringit 2/15 Introduir en minúscules

Más detalles

UNITAT ENUMERAR LES OPCIONS I CREAR LLISTES

UNITAT ENUMERAR LES OPCIONS I CREAR LLISTES UNITAT ENUMERAR LES OPCIONS I CREAR LLISTES 3 Esquema numerat Un esquema numerat o llista multinivell s utilitza per crear una llista que contingui diferents nivells situats a diferents sagnats del text,

Más detalles

UNITAT RESOLUCIÓ D HIPÒTESIS

UNITAT RESOLUCIÓ D HIPÒTESIS UNITAT RESOLUCIÓ D HIPÒTESIS 2 Solver L opció Solver és una eina que permet plantejar problemes més complexos que el vist amb l eina Cerca l objectiu. Aquesta opció permet plantejar uns objectius i unes

Más detalles

Informació sobre la targeta T-12

Informació sobre la targeta T-12 TARGETA T-12 Informació sobre la targeta T-12 Taula de contingut Definició de la targeta T-12... 3 Característiques targeta T-12... 3 Disseny... 3 Adquisició i sistema de gestió i d emissió... 3 Preu de

Más detalles

Eina de signatura Manual d usuari

Eina de signatura Manual d usuari Eina de signatura Manual d usuari Realitzat per: Desenvolupament de Projectes Versió: 2.0 Data: 20/06/2011 Eina de signatura - SID pàg 1/9 Aquest document està sotmès a una llicència Creative Commons de

Más detalles

SERVEI IMPRESSIÓ - KONICA MINOLTA - CISE

SERVEI IMPRESSIÓ - KONICA MINOLTA - CISE NOTA:Enllaç de només lectura: SERVEI IMPRESSIÓ - KONICA MINOLTA - CISE Linkat edu 12.04/14.04 https://docs.google.com/a/xtec.cat/document/d/1tyvzrd1k43kpgvrlgx5xa7l4z5kvwnbqvpl g1s_uve8/edit?usp=sharing

Más detalles

MANUAL D ÚS DEL CLAUER IDCAT

MANUAL D ÚS DEL CLAUER IDCAT MANUAL D ÚS DEL CLAUER IDCAT 006_ 20060220 Versió: v1.0 Data: 01/02/2007 Índex Guia d instal lació del programari del clauer idcat...3 PAS 1 - Instal lació del programari del clauer idcat...4 PAS 2 - Canvi

Más detalles

Recepció de documents electrònics Juliol 2012

Recepció de documents electrònics Juliol 2012 documents electrònics Juliol 2012 L estudiant porta un document en format electrònic. Què he de fer? Tres passes ben senzilles: Es poden donar tres situacions diferents: 1) L escenari més comú és que l

Más detalles

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del El Pou El Pou permet que els alumnes puguin realitzar un treball i lliurar-lo a través del Clickedu. 1. Entra al mòdul Matèries fent clic sobre la pestanya matèries. 2. A la pàgina inicial del mòdul veuràs

Más detalles

EXERCICI 6 PICASA PICASA.

EXERCICI 6 PICASA PICASA. EXERCICI 6 PICASA Es tracta de crear i compartir 3 àlbums online utilitzant Picasa Web Álbums i les 3 carpetes de fotos que trobaràs comprimides al costat de l exercici i que, abans de començar, descarregaràs

Más detalles

INSTRUCCIONS MATRÍCULA Grau en Bioinformàtica

INSTRUCCIONS MATRÍCULA Grau en Bioinformàtica INSTRUCCIONS MATRÍCULA 2018-2019 Grau en Bioinformàtica PERÍODE Ordinari (automatrícula a través de Sigma) Alumnes de 1r curs (repetidors) i 2n curs del: 25-28 de juliol Alumnes de r curs: 6-12 de setembre

Más detalles

Emissió de rebuts de matrícula del curs

Emissió de rebuts de matrícula del curs Servei d Estudiants Universitat de València Rebuts de matrícula del curs 2018 2019 Contingut: Emissió de rebuts de matrícula del curs 2018 2019 Consulta de rebuts de matrícula Instruccions per al pagament

Más detalles

NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ

NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ ÍNDEX 1. LA MEVA CARPETA... 3 2. DADES DEL PADRÓ... 4 2.1. Contextualització... 4 2.2. Noves Millores... 4 3. INFORMACIÓ FISCAL... 6 3.1. Contextualització... 6

Más detalles

UNITAT CREAR ÍNDEXS AUTOMÀTICS

UNITAT CREAR ÍNDEXS AUTOMÀTICS UNITAT CREAR ÍNDEXS AUTOMÀTICS 2 Marcadors i hipervincles En aquest apartat es treballen les opcions Marcadors i Hipervincles. Un marcador s utilitza per desplaçar-se a una posició determinada del document

Más detalles

UNITAT IMPRIMIR LLIBRES DE TREBALL

UNITAT IMPRIMIR LLIBRES DE TREBALL UNITAT IMPRIMIR LLIBRES DE TREBALL 1 Configurar pàgina La impressió d un full de càlcul de Ms Excel és el pas final que s haurà d executar si es vol presentar, en suport paper, el treball realitzat. Un

Más detalles

APLICACIÓ MÒBIL DE LA GOVERNANÇA RADIOELÈCTRICA

APLICACIÓ MÒBIL DE LA GOVERNANÇA RADIOELÈCTRICA APLICACIÓ MÒBIL DE LA GOVERNANÇA RADIOELÈCTRICA 1. QUÈ ÉS L APLICACIÓ MÒBIL DE LA GOVERNANÇA RADIOELÈCTRICA? És una aplicació mòbil que permet consultar els nivells de camp electromagnètic mesurats tant

Más detalles

Instruccions per alumnes de Doctorat sota el RD 99/2011 un cop formalitzada la matrícula (Autoservei de la UAB)

Instruccions per alumnes de Doctorat sota el RD 99/2011 un cop formalitzada la matrícula (Autoservei de la UAB) Instruccions per alumnes de Doctorat sota el RD 99/2011 un cop formalitzada la matrícula (Autoservei de la UAB) Un cop formalitzada la matrícula a l Escola de Doctorat has de seguir les següent passes:

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT 1 Format de text Quan escrivim un document a Ms Word, aquest adopta les característiques que, per defecte, té predeterminades: el tipus de font, l alineació de text, les

Más detalles

1. Per tramitar les llicències federatives temporals, l entitat excursionista pot accedir pel

1. Per tramitar les llicències federatives temporals, l entitat excursionista pot accedir pel PROCEDIMENT DE TRAMITACIÓ DE LA LLICÈNCIA FEDERATIVA TEMPORAL PER L ENTITAT 1. Per tramitar les llicències federatives temporals, l entitat excursionista pot accedir pel web () des de la pestanya Inici

Más detalles

EINA PLANIFICACIÓ TORNS DE GUÀRDIES (PTG) Col legi Oficial de Farmacèutics de la Província de Tarragona

EINA PLANIFICACIÓ TORNS DE GUÀRDIES (PTG) Col legi Oficial de Farmacèutics de la Província de Tarragona EINA PLANIFICACIÓ TORNS DE GUÀRDIES (PTG) Col legi Oficial de Farmacèutics de la Província de Tarragona Entrem al navegador d Internet i accedim a la pàgina principal de la eina de gestió de guàrdies,

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT 3 Seccions Una secció és una marca definida per l usuari dins del document que permet emmagatzemar opcions de format de pàgina, encapçalaments i peus de pàgina,... diferents

Más detalles

WINDOWS MAIL. Abans de començar, assegures de que coneix la seua direcció de correu electrònic junt a la següent informació.

WINDOWS MAIL. Abans de començar, assegures de que coneix la seua direcció de correu electrònic junt a la següent informació. WINDOWS MAIL Windows Mail és un client de correu electrònic i grups de noticies incloses exclusivament en el sistema operatiu Windows Vista. És el successor de Outlook Express. 1. Conceptes preliminars

Más detalles

Pilotatge Educamos 2.0. Guia ràpida per a FAMÍLIES. Versió 1.0 (20 de gener de 2015)

Pilotatge Educamos 2.0. Guia ràpida per a FAMÍLIES. Versió 1.0 (20 de gener de 2015) Pilotatge Educamos 2.0 Guia ràpida per a FAMÍLIES Versió 1.0 (20 de gener de 2015) ÍNDEX 1. INTRODUCCIÓ...3 2. COM ACCEDIR-HI?...3 3. LA PÀGINA PRINCIPAL...4 3.1. Capçalera superior...4 3.2. Menú lateral

Más detalles

UNITAT OPCIONS AVANÇADES EN L ÚS DE TAULES

UNITAT OPCIONS AVANÇADES EN L ÚS DE TAULES UNITAT OPCIONS AVANÇADES EN L ÚS DE TAULES 2 Format de taules Quan es crea una taula l aplicació per defecte utilitza una mida de cel les i un format estàndard. Una vegada creada tenim la possibilitat

Más detalles

Ús de la signatura electrònica amb Adobe Acrobat 8.0 Professional. Servei de Recursos Informàtics i TIC

Ús de la signatura electrònica amb Adobe Acrobat 8.0 Professional. Servei de Recursos Informàtics i TIC Ús de la signatura electrònica amb Adobe Acrobat 8.0 Professional Servei de Recursos Informàtics i TIC Versió 1.0 09/09/2008 Sumari Objectius del document 1 Diferències entre Acrobat Reader i Acrobat Professional

Más detalles

Guió per fer la sol licitud de Pràcticum:

Guió per fer la sol licitud de Pràcticum: Guió per fer la sol licitud de Pràcticum: 1. Selecciona en quina situació (1, 2 o 3) es troba la teva sol licitud, d acord amb la Guia del Pràcticum. 2. Omple el formulari segons la situació que hagis

Más detalles

Manual d OpenVPN per a Mac OSX

Manual d OpenVPN per a Mac OSX NOTA: Versió compatible amb Apple Mac OS X 10.4, 10.5, 10.6, 10.7 i 10.8. El Centre de Tecnologies de la Informació ha millorat el servei d accés remot (VPN) afegint un nou mètode de connexió basat en

Más detalles

Guia de Creació de Nou esborrany Pagaments SEPA Q34-14

Guia de Creació de Nou esborrany Pagaments SEPA Q34-14 Accés: Línia Oberta Empreses > Fitxers > Auxiliars on-line > Nou esborrany Línia Oberta Particulars > Inici > Fitxers >Auxiliars on-line > Nou esborrany Procés de creació: Al seleccionar en el menú inicial

Más detalles

Comprovació i Instal lació de la màquina virtual de Java per a el correcte funcionament de l applet de signatura

Comprovació i Instal lació de la màquina virtual de Java per a el correcte funcionament de l applet de signatura Comprovació i Instal lació de la màquina virtual de Java per a el correcte funcionament de l applet de signatura Índex 1. Introducció... 3 2. Comprovació... 3 Cas 1: Instal lació correcta... 3 Cas 2: Instal

Más detalles

DOSSIER PER DONAR D ALTA CITA PRÈVIA A TRAVÉS D EVIA

DOSSIER PER DONAR D ALTA CITA PRÈVIA A TRAVÉS D EVIA DOSSIER PER DONAR D ALTA CITA PRÈVIA A TRAVÉS D EVIA A l EVIA s ha creat dins el mòdul de matrícula un apartat nou que tracta de la cita prèvia d automatrícula: Dins aquesta carpeta podem trobar dos eines:

Más detalles

Centre d Ensenyament Online (CEO)

Centre d Ensenyament Online (CEO) Centre d Ensenyament Online (CEO) Desenvolupament de tècniques noves per l educació www.mhe.es 1 Centre d Ensenyament Online (CEO): 1. Què és un Centre d Ensenyament Online (CEO)? 2. Com està estructurat

Más detalles

UNITAT FUNCIONS D ÚS AVANÇAT

UNITAT FUNCIONS D ÚS AVANÇAT UNITAT FUNCIONS D ÚS AVANÇAT 5 Funcions d Informació i altres funcions d interès Les funcions d Informació s utilitzen per obtenir dades sobre les cel les, el seu contingut, la seva ubicació, si donen

Más detalles

1. Aneu a la pàgina web 2. Seleccioneu l organisme Conselleria d Educació i Universitat.

1. Aneu a la pàgina web   2. Seleccioneu l organisme Conselleria d Educació i Universitat. 1. Aneu a la pàgina web http://www.atib.es/ta/modelos/tasas046.aspx. 2. Seleccioneu l organisme Conselleria d Educació i Universitat. 1. Trieu la segona opció: Escola Oficial d Idiomes. A la següent pantalla

Más detalles

Manual GESTIN de professorat

Manual GESTIN de professorat Manual GESTIN de professorat INDEX INTRODUCCIÓ... 2 PANTALLA GENERAL D'ACCÉS... 2 FUNCIONALITATS PERFIL PROFESSOR... 2 DESCRIPCIÓ DE FUNCIONALITATS... 3 CANVIAR CONTRASENYA... 3 PASSAR LLISTA... 3 SUPLIR

Más detalles

INSTRUCCIONS BÀSIQUES PER A LA UTILITZACIÓ DEL PROGRAMA VISUAL CHART V

INSTRUCCIONS BÀSIQUES PER A LA UTILITZACIÓ DEL PROGRAMA VISUAL CHART V INSTRUCCIONS BÀSIQUES PER A LA UTILITZACIÓ DEL PROGRAMA VISUAL CHART V 1-Descarregar el programa VISUAL CHART V, de la pàgina web de visual chart. www.visualchart.com INSTAL LEU TOTS ELS PAQUETS ADDICIONALS.

Más detalles

r 1 El benefici (en euros) està determinat per la funció objectiu següent: 1. Calculem el valor d aquest benefici en cadascun 150 50 =

r 1 El benefici (en euros) està determinat per la funció objectiu següent: 1. Calculem el valor d aquest benefici en cadascun 150 50 = SOLUIONRI 6 La gràfica de la regió factible és: r2 r3= ( 150, 0) r3 r5= ( 150, 50) r4 r5= ( 110, 90) r1 r4= D( 0, 90) r r = E( 0, 0) 1 2 160 120 80 40 E D 40 80 120 160 El benefici (en euros) està determinat

Más detalles

Entrar dades a Ornitho Orquídies des de l app Naturalist.

Entrar dades a Ornitho Orquídies des de l app Naturalist. Entrar dades a Ornitho Orquídies des de l app Naturalist. 1. Instal lar el grup taxonòmic d Orquídies 2. Entrar dades sobre el terreny 3. Entrar dades en diferit Un cop tinguem baixada l aplicació al nostre

Más detalles

INTRUCCIONS PER A LA INSTAL LACIÓ I L ÚS DE L APLICACIÓ DE CORRECCIÓ DE L ESCALA GENCAT

INTRUCCIONS PER A LA INSTAL LACIÓ I L ÚS DE L APLICACIÓ DE CORRECCIÓ DE L ESCALA GENCAT INTRUCCIONS PER A LA INSTAL LACIÓ I L ÚS DE L APLICACIÓ DE CORRECCIÓ DE L ESCALA GENCAT A. INSTAL LACIÓ DEL PROGRAMA. Cal descarregar l arxiu comprimit de l adreça web que s ha facilitat via correu electrònic.

Más detalles

Rol Nom de la variable Clau Cuiner APP_CHEF_KEY 0001 Cambrer APP_WAITER_KEY 0002 Encarregat APP_BOSS_KEY 0003

Rol Nom de la variable Clau Cuiner APP_CHEF_KEY 0001 Cambrer APP_WAITER_KEY 0002 Encarregat APP_BOSS_KEY 0003 MANUAL D USUARI REQUISITS Dispositiu mòbil amb una Càmera i connexió al servidor i: o Windows Phone 8 o superior (experimental). o Android Versió 5.0 o superior amb el WebView actualitzat (estable). Tenir

Más detalles

Com participar en un fòrum

Com participar en un fòrum Com participar en un fòrum Els fòrum són espais virtuals en el qual es pot realitzar un debat entre diferents persones d una comunitat virtual. És tracta d un debat asincronic, és a dir en el qual les

Más detalles

1. Instal lació de la cua d impressió per Windows 7

1. Instal lació de la cua d impressió per Windows 7 Les següents instruccions faciliten la instal lació de la cua d impressió per accedir a les noves impressores del servei de Reprografia ofert per Canon. Aquestes instruccions s han realitzat amb la informació

Más detalles

UNITAT AGILITZAR CÀLCULS AMB L ÚS DE PLANTILLES

UNITAT AGILITZAR CÀLCULS AMB L ÚS DE PLANTILLES UNITAT AGILITZAR CÀLCULS AMB L ÚS DE PLANTILLES 2 Protecció Una de les opcions que ofereix el programa Ms Excel és la protecció de les dades amb les que es treballa. S entén per protecció de les dades,

Más detalles

Manual de configuració comptes de en centres educatius

Manual de configuració comptes de en centres educatius Manual de configuració comptes de correu @gva.es en centres educatius Índex 1.PASOS PREVIS...3 2.CONFIGURACIÓN DEL CORREU...3 THUNDERBIRD...3 WINDOWS LIVE MAIL...7 ALTRES CLIENTS...9 2 1. PASSOS PREVIS

Más detalles