CÀLCUL DE MÀQUINES CURS ETSEIB-UPC PROVA D AVALUACIÓ CONTINUADA. QÜESTIONARI (30% de la nota d'examen) Cognoms: Nom: Grup:

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "CÀLCUL DE MÀQUINES CURS 2009-10 ETSEIB-UPC 26-04-2010. PROVA D AVALUACIÓ CONTINUADA. QÜESTIONARI (30% de la nota d'examen) Cognoms: Nom: Grup:"

Transcripción

1 CÀLCUL DE MÀQUINES CURS ETSEIB-UPC PROVA D AVALUACIÓ CONTINUADA. QÜESTIONARI (30% de la nota d'examen) Cognoms: Nom: Grup: 1. Algú afirma que quan més fràgil és un material, més baix és el seu límit elàstic R e i més baix és el seu allargament a la ruptura δ. Expliqueu de forma raonada la veracitat o no d aquestes dues afirmacions. 2. Per evitar l obertura de la juntura en una unió cargolada sotmesa a una força separadora, es proposa interposar una junta de baixa rigidesa entre les peces unides. Justifiqueu si aquesta solució és adequada o no. Per això dibuixeu el gràfic força-deformació de la unió (gràfic F-δ) quan no hi ha junta interposada i quan sí que n hi ha. 3. A l hora de muntar un botó de fosa grisa (material de comportament fràgil) en un arbre d acer, es proposa dissenyar un manegament cilíndric per interferència. Per això es decideix que la interferència relativa estigui entre 0,9ξlim ξ 2ξlim amb ξ lim la interferència límit per al botó. Expliqueu de forma raonada si aquesta és o no una bona decisió. 4. La figura esquematitza la unió entre un botó partit i un arbre. Establiu la relació que hi ha entre la força F s que apliquen els cargols que premen el botó i el màxim parell que es pot arribar a transmetre entre arbre i botó, quan es considera la hipòtesi de dos punts de contacte. 5. La figura adjunta mostra el contacte entre un corró cilíndric i una placa plana, ambdós d acer. El corró és de duresa 450 HB mentre que la placa és de duresa 230 HB. Què se n pot dir de la pressió de Hertz p H que suporta cada cos? a) És més gran la del corró que la de la placa. b) És més gran la de la placa que la del corró. c) És la mateixa per a tots dos. Justifiqueu la vostra resposta.

2 CÀLCUL DE MÀQUINES ETSEIB-UPC CURS PROVA D AVALUACIÓ CONTINUADA (70% de la nota) La figura mostra dos arbres coaxials giratoris units per mitjà d un acoblament amb brides i cargols. Per a unir les brides s empren 6 cargols amb femella. Entre els dos arbres cal transmetre un parell axial màxim T = 453 Nm. Els 6 cargols són de mètrica 10 i de classe de resistència Per tal d escurçar la durada de l exercici, es donen calculades la rigidesa de cada cargol i la de la zona de les brides comprimida per cada cargol: Es comprova que, per causa d un desalineament dels suports dels arbres, actua sobre aquests el moment flexor M f = 157 Nm, constant en direcció i magnitud i igual en totes les seccions, indicat a la figura. Aquest moment provoca l aparició d una força separadora sobre cada unió cargolada que varia sinusoïdalment. Comproveu la seguretat a la fallada dels cargols, tant estàtica com a fatiga, suposant que a cada instant, només els dos cargols situats en el pla vertical són els que suporten el moment M (hipòtesi més desfavorable). f k c 3 3 kp = N/mm = N/mm Es preveu que els cargols es collin amb clau dinamomètrica, sense lubricació a la rosca, segons el procediment per a unions d alta qualitat. Tant els cargols com les femelles tenen un recobriment zincat galvànic. Les superfícies de contacte de les dues brides, així com els seients de cargol i de femella, s han mecanitzat per garantir-ne un bon contacte, però no s han rectificat. El coeficient de frec estàtic entre les brides és µ B = 0,1. Es demana que comproveu la unió considerada com d alta qualitat: 1. Comproveu si la unió pot o no transmetre el parell axial T, determinant el corresponent coeficient de seguretat. Per això considereu que només hi ha força de frec a la superfície de contacte entre les brides (hipòtesi conservadora) i que aquesta es suposa distribuïda a la circumferència que conté els centres dels forats dels cargols. En aquest apartat es considera que no actua cap força separadora a la unió. 2. Especifiqueu quin és el parell nominal de muntatge M M dels cargols.

3 RESULTATS: 1. FM max FMlim FM min Assentament: M min = = N ; = N ΔF = 2052 N M F = N després de produir-se l assentament. Força de frec requerida: F t = 7550 N Força de compressió mínima necessària entre les brides: F n = N Força de compressió mínima que ha de donar cada cargol: F n / 6 cargols = N Coeficient de seguretat al lliscament: C s = 1, M M = 62,7 Nm 3. Força separadora F s = ± 1308 N varia sinusoïdalment entre aquests valors extrems. c = 0, 2683 ; i 0,5 ; c = 0,1341 Fallada estàtica: Fcs / AT = 3, 026 MPa < 0,1Re = 90 MPa Fallada per fatiga: σa = 3,356 MPa < σa = 60 MPa

4 CÀLCUL DE MÀQUINES CURS EXAMEN FINAL. TEORIA 1a PART (3 punts de NE1) Cognoms: Nom: Grup: 1. L arbre de la figura, llarg i prim, està suportat per dos rodaments en els seus extrems i sobre ell actua la força radial indicada. Expliqueu de quin tipus de rodaments es tracta i per què s han d emprar en aquest cas. 2. En un engranatge es decideix que el pinyó, de z 1 = 23 dents, sigui d acer de cementació (duresa 600 HB), mentre que la roda, de z 2 = 65 dents, es decideix que sigui d acer bonificat (duresa 350 HB). Expliqueu breument per què no s escullen ambdues rodes del mateix material. 3. Es proposa tallar les dents de les dues rodes dentades d un engranatge amb desplaçaments positius. Quin efecte té aquesta acció en el comportament de l engranatge? a) Millora principalment la resistència a fatiga per flexió al peu de la dent. b) Augmenta el recobriment de perfil de l engranatge. c) No té cap efecte significatiu. Tan sols serveix per a ajustar la distància entre els eixos de les dues rodes dentades. Justifiqueu la vostra resposta. 4. En una transmissió per corretja amb sistema de tibat per corró tensor fix, es decideix substituir aquest per un corró tensor flotant. Expliqueu breument quines són les avantatges d aquest segon sistema respecte del primer.

5 CÀLCUL DE MÀQUINES CURS EXAMEN FINAL. PROBLEMA 1a PART (7 punts de NE1) La figura mostra una transmissió mixta formada per una transmissió per corretja plana, un eix rígid suportat per dos rodaments i un engranatge reductor. Un motor actua sobre la politja conductora i, a través de l eix i de l engranatge, impulsa un receptor. El receptor requereix una potència de 6,2 kw i gira a 320 min -1. A efectes de càlcul, es considera que la transmissió té rendiment 1. Les característiques de la transmissió són: Corretja Relació de transmissió: i c 1. Diàmetre de les politges: D 200 mm. Coeficient de frec entre corretja i politges: 0,5. Massa de la corretja per unitat de longitud: q A 0,31 kg/m. Tibat de la corretja: variant la distància entre centres. Eix Rodament A: rodament de corrons cilíndrics tipus NU2208. Rodament B: rodament rígid de boles tipus Engranatge Dentat recte. Mòdul normal: m0 2 mm. Pinyó: z1 23 dents. Roda: z2 75 dents. Angle de pressió de generació: Suma dels desplaçaments en el tallat de pinyó i roda: x1 x2 0, Determineu la força de tibat de la corretja F 0 per tal de disposar d un coeficient de seguretat al lliscament Cs 1, 3. Considereu un coeficient de tibat inicial C0 1. Determineu també la força F p que la politja aplica a l eix. a n 2 n 1 J T 2. Per a l engranatge, determineu l angle de pressió de funcionament, els diàmetres primitius de funcionament de pinyó, d 1, i roda, d, i la distància entre centres a. α z Dibuixeu el diagrama de cos lliure de l eix i determineu les forces radials i axials que suporten els rodaments. Per això considereu que la força entre les rodes dentades es concentra al punt J. 4. Determineu la vida a fatiga del rodament B en hores de funcionament. Per això considereu un factor de servei fz 1,1. Tindria sentit intercanviar els dos rodaments? z 1 J A receptor cotes en mm B engranatge A F p B T corretja F 1 motor F 2 n 1

6 RESULTATS: 1. F0 Fp 599,4 N ; 1199 N 2. 21, 20 d1 46,36 mm ; d2 151,19 mm a 98,78 mm F 3599 N ; F 1564 N. No hi ha forces axials. 3. Ar Br 4. h hores L. No té sentit intercanviar els dos rodaments ja que el rodament de corrons cilíndrics és el que suporta una càrrega més gran i és el que té més capacitat de càrrega.

7 CÀLCUL DE MÀQUINES CURS EXAMEN FINAL. TEORIA 2a PART ( 3 punts de NE2) Cognoms: Nom: Grup: 1. L elecció del coeficient de seguretat C s que s introdueix en els càlculs d elements de màquines es fa considerant diversos factors. Enumereu com a mínim tres d aquests factors i exposeu com influeixen en la magnitud de C s. 2. En una unió cargolada, el fenomen de l assentament pot provocar: a) La fallada de la unió per trencament del cargol. b) La fallada de la unió per separació de les peces unides. c) La fallada de la unió per qualsevol de les dues causes anteriors. Raoneu la vostra resposta. 3. Es vol dissenyar una unió arbre-botó per interferència cilíndrica que s ha de poder desmuntar. Expliqueu breument quin tipus de manegament és l adequat en aquest cas: el manegament elàstic o l elastoplàstic. 4. Expliqueu breument per què la resistència a fatiga superficial d una esfera rodant sobre un pla depèn de la seva duresa superficial i no de la resistència a la tracció del material amb que està feta.

8 CÀLCUL DE MÀQUINES CURS EXAMEN FINAL. PROBLEMA 2a PART ( 7 punts de NE2) Pinyó muntat per manegament cilíndric. La figura mostra un esquema del pinyó de l exercici de la 1a part, que es munta per interferència a l extrem de l arbre. El muntatge es fa per calatge a premsa del pinyó en l arbre. El pinyó gira a una velocitat -1 n 1050 min. Entre arbre i pinyó es transmet el parell nominal T 60 Nm. El pinyó és d acer C45 i l arbre d acer 34CrMo4. Les seves característiques mecàniques són: Acer C45 Acer 34CrMo4 Mòdul de rigidesa E 210 GPa 210 GPa Coeficient de Poisson 0,3 0,3 Límit elàstic R e 370 MPa 550 MPa Resistència a la tracció R m 630 MPa 800 MPa Allargament a la ruptura 14% 11% Densitat del material 7800 kg/m kg/m Determineu les interferències màxima i mínima i comproveu si el manegament és elàstic o elastoplàstic. És correcte el tipus de manegament? 2. Determineu quina longitud mínima L ha de tenir el manegament per tal que pugui transmetre el parell nominal amb un coeficient de seguretat al lliscament Cs 1, Comproveu si el manegament pot suportar un parell ocasional un 50% superior al nominal sense que llisqui. 4. Determineu quina és la velocitat de gir límit a partir de la qual s anul laria la pressió de contacte i analitzeu si la velocitat de gir afecta apreciablement a la seguretat al lliscament de la unió. Tant el forat del pinyó com l arbre es tornegen amb un grau d acabat fi. Les toleràncies de l arbre i del forat del pinyó són: Arbre: dmin 25,064 mm ; dmax 25,097 mm. Pinyó: Dmin Dmax 25 mm ; 25,033 mm. L

9 1. RESULTATS: min 3 max 3 3 0,84 10 ; 3,48 10 lim 1,76 10 max 1, 98 lim És un manegament elastoplàstic i és correcte, sempre hi quant no s hagi de desmuntar, ja que el material del pinyó és força dúctil. 2. Fu Fru 4800 N ; 5760 N p 56,95 MPa ; L 32,19 mm min 3. Fumax Flu 7200 N ; N Aguanta sense problemes. 4. L 7884 rad/s nl min La velocitat límit és molt elevada, no hi ha pràcticament efecte en la seguretat al lliscament (es redueix C s en un 0,02%). -1

IES MANUEL DE PEDROLO

IES MANUEL DE PEDROLO Exercici 1 (PAAU 04) Per pujar una comporta vertical de massa m = 815 kg s empra una transmissió pinyó_cremallera. Sobre el pinyó, roda dentada de z = 17 dents i mòdul m0 = 4 mm, actua un motor que el

Más detalles

IES MANUEL DE PEDROLO. Equilibri Elasticitat

IES MANUEL DE PEDROLO. Equilibri Elasticitat Exercici 1 (PAAU 04) La barra prismàtica de la figura, de massa m = 8 kg, s aguanta verticalment sense caure per l acció dels topalls. El topall A és fix i el topall B es prem contra la barra per mitjà

Más detalles

SÈRIE 1 PAAU. LOGSE. Curs MECÀNICA

SÈRIE 1 PAAU. LOGSE. Curs MECÀNICA SÈRIE 1 PAAU. LOGSE. Curs 1999-2000 MECÀNICA La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona consta de dues opcions, A o B, entre les quals cal triar-ne

Más detalles

MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT.

MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT. MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT. 1. El títol d aquest capítol fa referència a elements que s encarreguen de transmetre moviments entre dos o més punts. En els següents dibuixos es representen diversos

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2007-2008 Mecànica Sèrie 4 La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna, i la segona té dues opcions ( o B), de les quals cal

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

JUNTA UNIVERSAL O CARDAN

JUNTA UNIVERSAL O CARDAN ELEMENTS DELS DIRECTA Eix: Suport fix de forma cilíndrica que serveix perquè un altre element (roda o politja) giri al seu voltant. Arbre: barra, normalment cilíndrica, que gira i transmet un moviment

Más detalles

Dossier de recuperació

Dossier de recuperació Dossier de recuperació Tecnologia 3r ESO A 2n trimestre Departament de Tecnologia Curs 2013-2014 Tema 3: Màquines simples 1. Què és una màquina? 2. Què és una màquina eina? 3. Quines parts es distingeixen

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d Accés a la Universitat. Curs 2010-2011 Tecnologia industrial Sèrie 2 La prova consta de dues parts que tenen dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona té dues opcions (A o

Más detalles

TEMA 3. MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT

TEMA 3. MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT TEMA 3. MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT ene 27 18:54 1 1. Màquines i mecanismes màquina : conjunt de dispositius creat per realitzar una tasca determinada exemples: rentadora, motor, serra, etc.

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Mecànica sèrie 1 La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna.

Más detalles

CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA. Proves d'accés a Cicles Formatius de Grau Superior 2001. Tecnologia Industrial

CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA. Proves d'accés a Cicles Formatius de Grau Superior 2001. Tecnologia Industrial CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA Proves d'accés a Cicles Formatius de Grau Superior 2001 Part específica Tecnologia Industrial Per accedir a cicles formatius de grau superior: Navegació, pesca i transport marítim.

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2009-2010 Tecnologia industrial Sèrie 2 La prova consta de dues parts que tenen dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona té dues opcions (A o

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents.

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents. 1 CÀLCUL VECTORIAL Abans de començar a parlar de vectors i ficar-nos plenament en el seu estudi, hem de saber distingir els dos tipus de magnituds que defineixen la física: 1. Magnituds escalars: magnituds

Más detalles

Exercicis UNITAT Sobre la cadira actuen les forces. Determina gràficament el mòdul, la direcció iel sentit de la força resultant.

Exercicis UNITAT Sobre la cadira actuen les forces. Determina gràficament el mòdul, la direcció iel sentit de la força resultant. Exercicis UNITAT 1 1. Sobre la cadira actuen les forces. Determina gràficament el mòdul, la direcció iel sentit de la força resultant. 2. El pistó AB de la figura exerceix una força de 1000N per aixecar

Más detalles

1. EQUILIBRI DE LA PARTÍCULA

1. EQUILIBRI DE LA PARTÍCULA 1. EQUILIBRI DE LA PARTÍCULA 1.1. Primera llei de Newton A la segona meitat del segle XVII Isaac Newton va formular tres lleis fonamentals en què es basa la mecànica clàssica. La primera d'aquestes lleis

Más detalles

Dossier d Energia, Treball i Potència

Dossier d Energia, Treball i Potència Dossier d Energia, Treball i Potència Tipus de document: Elaborat per: Adreçat a: Dossier de problemes Departament de Tecnologia (LLHM) Alumnes 4 Curs d ESO Curs acadèmic: 2007-2008 Elaborat per: LLHM

Más detalles

SÈRIE 2 PAAU. LOGSE. Curs MECÀNICA

SÈRIE 2 PAAU. LOGSE. Curs MECÀNICA Districte universitari de Catalunya Districte universitari de Catalunya SÈRIE 2 PAAU. LOGSE. Curs 2000-2001 MECÀNICA La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna

Más detalles

UNITAT 3. Forces i les lleis de Newton

UNITAT 3. Forces i les lleis de Newton Generalitat de Catalunya Departament d educació i universitats IES FLIX DEPARTAMENT DE CIÈNCIES BLOC 2_ Objectius 1ER BAT. 1. OBJECTIUS UNITAT 3. Forces i les lleis de Newton Comprendre el concepte de

Más detalles

TEMA 3. MECANISMES DE TRANSMISSIÓ

TEMA 3. MECANISMES DE TRANSMISSIÓ TEMA 3. MECANISMES DE TRANSMISSIÓ Els sistemes de transmissió tenen com a objectiu acseguir que el moviment i la potència produïts per un element motor arribin als diferents elements d una màquina. La

Más detalles

j Introducció al càlcul vectorial

j Introducció al càlcul vectorial FÍSICA 00 9 j Introducció al càlcul vectorial j Activitats finals h Qüestions 1. La suma dels vectors unitaris i, j és un altre vector unitari? Justifiqueu la resposta fent un gràfic. Els vectors unitaris

Más detalles

TEMA 4: Equacions de primer grau

TEMA 4: Equacions de primer grau TEMA 4: Equacions de primer grau Full de preparació Aquest full s ha de lliurar el dia de la prova Nom:... Curs:... 1. Expressa algèbricament les operacions següents: a) Nombre de rodes necessàries per

Más detalles

Exercicis de magnetisme PAU

Exercicis de magnetisme PAU 1) Una espira circular de 4,0 cm de radi es troba en repòs en un camp magnètic constant de 0,50 T que forma un angle de 60 respecte de la normal a l espira. Calculeu el flux magnètic que travessa l espira.

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya SÈRIE 3 PU. Curs 2003-2004 MECÀNIC Districte universitari de Catalunya a prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. a primera part és comuna i la segona consta de dues opcions, o, entre les

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya SÈRIE 2 PU. LOGSE. urs 2002-2003 MEÀNI Districte universitari de atalunya La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona consta de dues opcions, i, entre

Más detalles

SÈRIE 1 PAAU. LOGSE. Curs ELECTROTÈCNIA

SÈRIE 1 PAAU. LOGSE. Curs ELECTROTÈCNIA SÈRIE 1 PAAU. LOGSE. Curs 1999-2000 ELECTROTÈCNIA La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona consta de dues opcions, A o B, entre les quals cal triar-ne

Más detalles

8 Geometria analítica

8 Geometria analítica Geometria analítica INTRODUCCIÓ Els vectors s utilitzen en diverses branques de la física que fan servir magnituds vectorials, per això és important que els alumnes en coneguin els elements i les operacions.

Más detalles

1. Si la caixa pesa 21 Kg i està separada 1 m del fulcre, Què pes s haurà d aplicar a 3 m del fulcre per alçar-la,?.

1. Si la caixa pesa 21 Kg i està separada 1 m del fulcre, Què pes s haurà d aplicar a 3 m del fulcre per alçar-la,?. EXERCICIS MECANISMES 1. Si la caixa pesa 21 Kg i està separada 1 m del fulcre, Què pes s haurà d aplicar a 3 m del fulcre per alçar-la,?. F1 3 m 1 m Resistència F2 = 21 Kg. 2. Sabent que la força que aplique

Más detalles

3.1 El material de construcció de l aula de Tecnologia

3.1 El material de construcció de l aula de Tecnologia Proposta d activitats. ESO, 1r cicle. 21 Full 1 Objectiu Conèixer els noms i les característiques del components del material de construcció (mecano) de l aula de Tecnologia. Contingut Les peces de què

Más detalles

La solució natural per tornar a somriure. Implants dentals. Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots.

La solució natural per tornar a somriure. Implants dentals. Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots. Implants dentals La solució natural per tornar a somriure Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots. Implant System Tornar a somriure. Sentir-se bé amb un mateix. Gaudir de la pròpia imatge.

Más detalles

- ELS MECANISMES DE TRANSMISSIÓ I TRANSFORMACIÓ DEL MOVIMENT -

- ELS MECANISMES DE TRANSMISSIÓ I TRANSFORMACIÓ DEL MOVIMENT - - ELS - Què són els mecanismes? Es poden definir com dispositius que reben una energia d entrada i a través d un sistema de transmissió i/o transformació del realitzen un treball. En els mecanismes podem

Más detalles

CONVOCATÒRIA D INCIDÈNCIES. Proves d'accés a Cicles Formatius de Grau Superior 2001. Tecnologia Industrial

CONVOCATÒRIA D INCIDÈNCIES. Proves d'accés a Cicles Formatius de Grau Superior 2001. Tecnologia Industrial CONVOCATÒRIA D INCIDÈNCIES Proves d'accés a Cicles Formatius de Grau Superior 2001 Part específica Tecnologia Industrial Per accedir a cicles formatius de grau superior: Navegació, pesca i transport marítim.

Más detalles

Proves d accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2013

Proves d accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2013 Pàgina 1 de 5 Sèrie 3 Opció A A1.- Digueu de quin tipus és la progressió numèrica següent i calculeu la suma dels seus termes La progressió és geomètrica de raó 2 ja que cada terme s obté multiplicant

Más detalles

Dossier: Sistemes de Transmissió de Moviment

Dossier: Sistemes de Transmissió de Moviment Dossier: Sistemes de Transmissió de Moviment Tipus de document: Elaborat per: Adreçat a: Dossier i problemes resolts Departament de Tecnologia (LLHM) Alumnes 4rt Curs d ESO Curs acadèmic: 2007-2008 Elaborat

Más detalles

MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DEL MOVIMENT

MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DEL MOVIMENT UNITAT 11 MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DEL MOVIMENT TECNOLOGIA INDUSTRIAL 1 BATXILLERAT Mecanismes de transmissió directa L arbre és una peça, generalment cilíndrica, capaç de transmetre un moviment circular

Más detalles

( 2 3, utilitzeu la matriu inversa B 1 ( 1 4 ( 2 1. Matrius i determinants Sèrie 3 - Qüestió 4. Donada la matriu B =

( 2 3, utilitzeu la matriu inversa B 1 ( 1 4 ( 2 1. Matrius i determinants Sèrie 3 - Qüestió 4. Donada la matriu B = 1998 - Sèrie 3 - Qüestió 4 Donada la matriu B = ( 2 3, utilitzeu la matriu inversa B 1 1 1) B X B = ( 1 4 3 2). per trobar una matriu X tal que 2004 - Sèrie 1 - Qüestió 3 Considereu les matrius Trobeu

Más detalles

SÈRIE 1 PAAU. LOGSE. Curs TECNOLOGIA INDUSTRIAL

SÈRIE 1 PAAU. LOGSE. Curs TECNOLOGIA INDUSTRIAL SÈRIE 1 PAAU. LOGSE. Curs 1999-2000 TECNOLOGIA INDUSTRIAL La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona consta de dues opcions, A o B, entre les quals

Más detalles

9. Els mecanismes. Deformació mecànica. Esforços. σ = P S R > F R F R < F

9. Els mecanismes. Deformació mecànica. Esforços. σ = P S R > F R F R < F 9. Els mecanismes Deformació mecànica Quan una força actua sobre un objecte, es diu que aquest objecte està sotmés a una tensió. Aleshores poden passar moltes coses: Una força (també s'en diu tensió) que

Más detalles

Disseny d un balloon car per l assaig de sistemes ADAS pàg. 1

Disseny d un balloon car per l assaig de sistemes ADAS pàg. 1 Disseny d un balloon car per l assaig de sistemes ADAS pàg. 1 Resum Aquest document és un recull dels diferents càlculs que s han realitzat per dissenyar el balloon car. S ha optat per posar-los en un

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

Districte universitari de Catalunya Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya Districte universitari de Catalunya Districte universitari de Catalunya Districte universitari de Catalunya SÈIE 2 PAAU. LOGSE. Curs 2000-2001 ELECTOTÈCNIA La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2008 QÜESTIONS

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2008 QÜESTIONS Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 SÈRIE 4 Aquestes pautes no preveuen tots els casos que en la pràctica es poden presentar. Tampoc no pretenen donar totes les possibles

Más detalles

Primera part. a) s = a + b. b) s = a + b + c. c) s = b + c. d) s = b + c

Primera part. a) s = a + b. b) s = a + b + c. c) s = b + c. d) s = b + c Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Electrotècnia sèrie 1 La prova consta de dues parts de dos exercicis

Más detalles

Escola Tècnica Superior d'enginyers Industrials de Barcelona. Teoria de Màquines. Problemes elementals d esquematització. Salvador Cardona Daniel Clos

Escola Tècnica Superior d'enginyers Industrials de Barcelona. Teoria de Màquines. Problemes elementals d esquematització. Salvador Cardona Daniel Clos Escola Tècnica Superior d'enginyers Industrials de Barcelona Teoria de Màquines Problemes elementals d esquematització Salvador Cardona Daniel Clos 1998 Departament d'enginyeria Mecànica En cadascun dels

Más detalles

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 17 de Març del 2014

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 17 de Març del 2014 Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 17 de Març del 2014 Codi Model A Qüestions: 50% de l examen A cada qüestió només hi ha una resposta correcta. Encercleu-la de manera clara. Puntuació:

Más detalles

EL TRANSPORT DE MERCADERIES

EL TRANSPORT DE MERCADERIES EL TRANSPORT DE MERCADERIES En primer terme s ha d indicar que en tot el que segueix, ens referirem al transport per carretera o via pública, realitzat mitjançant vehicles de motor. El transport de mercaderies,

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2007-2008 Electrotècnia Sèrie 2 La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna, i la segona té dues opcions (A o B), de les quals

Más detalles

OLIMPÍADA DE FÍSICA CATALUNYA 2011

OLIMPÍADA DE FÍSICA CATALUNYA 2011 QÜESTIONS A) Dos blocs es mouen per l acció de la força F sobre un terra horitzontal sense fregament tal com es veu a la figura, on T és la tensió de la corda que uneix els dos cossos. Determineu la relació

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2007-2008 Mecànica Sèrie 2 La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna, i la segona té dues opcions ( o ), de les quals cal

Más detalles

TEMA 2: Múltiples i Divisors

TEMA 2: Múltiples i Divisors TEMA 2: Múltiples i Divisors 4tESO CB Concepte de múltiple 6 és múltiple de 2 perquè 2 3 = 6 24 és múltiple de 8 perquè 8 3 = 24 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3

Más detalles

SÈRIE 2 PAAU. LOGSE. Curs MECÀNICA

SÈRIE 2 PAAU. LOGSE. Curs MECÀNICA SÈRIE 2 PAAU. LOGSE. Curs 1999-2000 MECÀNICA Districte Districte universitari universitari Generalitat Generalitat Consell Consell Interuniversitari Interuniversitari Coordinació Coordinació l l COU COU

Más detalles

DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO

DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO DEPARTAMENT TECNOLOGIA CURS 2014-15 DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO NOM ALUMNE:... LLEGEIX ATENTAMENT: Aquest dossier està pensat per a recuperar l'assignatura de

Más detalles

r 1 El benefici (en euros) està determinat per la funció objectiu següent: 1. Calculem el valor d aquest benefici en cadascun 150 50 =

r 1 El benefici (en euros) està determinat per la funció objectiu següent: 1. Calculem el valor d aquest benefici en cadascun 150 50 = SOLUIONRI 6 La gràfica de la regió factible és: r2 r3= ( 150, 0) r3 r5= ( 150, 50) r4 r5= ( 110, 90) r1 r4= D( 0, 90) r r = E( 0, 0) 1 2 160 120 80 40 E D 40 80 120 160 El benefici (en euros) està determinat

Más detalles

Tema 8: Les forces i les màquines

Tema 8: Les forces i les màquines En aquest tema aprendràs que des de l antiguitat els éssers humans han inventat instruments per facilitar les feines i estalviar-se esforços. Aquests estris que ens ajuden a alleujar i simplicar una feina

Más detalles

x + 2 y = 3 2 x y = 1 4 x + 3 y = k a) Afegiu-hi una equació lineal de manera que el sistema resultant sigui incompatible.

x + 2 y = 3 2 x y = 1 4 x + 3 y = k a) Afegiu-hi una equació lineal de manera que el sistema resultant sigui incompatible. 1998 - Sèrie 3 - Qüestió 4 Discutiu el sistema d'equacions a x y + 2 z = (2 a) 2 x + 3 y z = 3a x + 2 y z = 2a segons els valors del paràmetre a. 1999 - Sèrie 1 - Qüestió 1 Resoleu el sistema següent per

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2008-2009 Tecnologia industrial Sèrie 1 La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna, i la segona té dues opcions (A o B), de

Más detalles

TEMA 4 : Geometria analítica al pla. Vectors i la Recta. Activitats

TEMA 4 : Geometria analítica al pla. Vectors i la Recta. Activitats TEMA 4 : Geometria analítica al pla. Vectors i la Recta Activitats 1. Donats els punts A(2,1), B(6,5),i C(-1,4): a) Representa els vectors AB i CA i estudia totes les seves característiques b) Calcula

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2009-2010 Matemàtiques Sèrie 1 Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què és el que voleu fer i per què. Cada qüestió val

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2012

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2012 Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 SÈRIE 4 1 1 k 1.- Determineu el rang de la matriu A = 1 k 1 en funció del valor del paràmetre k. k 1 1 [2 punts] En ser la matriu

Más detalles

ESTRUCTURA ATÒMICA I ENLLAÇ. Examen de juliol de 1999

ESTRUCTURA ATÒMICA I ENLLAÇ. Examen de juliol de 1999 ESTRUCTURA ATÒMICA I ENLLAÇ Examen de juliol de 1999 NOM: GRUP: Notes: 1) Aquest examen consta de 6 preguntes. Totes les preguntes tenen la mateixa puntuació (10 punts) 2) S han afegit a l examen fulles

Más detalles

MÀQUINES SIMPLES I ELEMENTS DE MÀQUINES

MÀQUINES SIMPLES I ELEMENTS DE MÀQUINES UNITAT 10 MÀQUINES SIMPLES I ELEMENTS DE MÀQUINES TECNOLOGIA INDUSTRIAL 1 BATXILLERAT Sistemes mecànics Una màquina és un sistema que està format per un o més conjunts mecànics amb parts mòbils i, eventualment,

Más detalles

TEMA 6 : Geometria en l espai. Activitats

TEMA 6 : Geometria en l espai. Activitats TEMA 6 : Geometria en l espai Activitats 1. Siguin els punts A(1,2,3), B(0,1,3) i C(2,3,1) a) Trobeu el vector b) Calculeu el mòdul del vector c) Trobeu el vector unitari d igual direcció que el vector

Más detalles

EL MOTOR DE LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL:

EL MOTOR DE LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL: EL MOTOR DE LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL: LA MÀQUINA DE VAPOR VISITA AL MUSEU NACIONAL DE LA CIÈNCIA I DE LA TÈCNICA DE CATALUNYA (Terrassa) Jordi Regalés LA MÀQUINA DE VAPOR: ENERGIA PER A LA FÀBRICA TÈXTIL

Más detalles

Àmbit de les Matemàtiques, de la Ciència i de la Tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 1 OPERACIONS AMB ENTERS

Àmbit de les Matemàtiques, de la Ciència i de la Tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 1 OPERACIONS AMB ENTERS UNITAT 1 OPERACIONS AMB ENTERS 1 Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de... Sumar, restar, multiplicar i dividir nombres enters. Entendre i saber utilitzar les propietats de la suma i

Más detalles

Problemes de programació lineal de la sele.

Problemes de programació lineal de la sele. Problemes de programació lineal de la sele. 1. En un taller de confecció es disposa de 80 metres quadrats de tela de cotó i de 120 metres quadrats de tela de llana. Es fan dos tipus de vestits, A i B.

Más detalles

TASQUES D ESTIU 2017 Tecnologia 3r Curs d ESO

TASQUES D ESTIU 2017 Tecnologia 3r Curs d ESO TASQUES D ESTIU 2017 Tecnologia 3r Curs d ESO Per a presentar el dossier (portada, índex i contingut) dels deures tens dues opcions: 1. Escriure un correu amb el teu nom i adjuntar el dossier a l adreça:

Más detalles

TEMA 2: Múltiples i Divisors. Activitats. 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3 ens doni 25

TEMA 2: Múltiples i Divisors. Activitats. 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3 ens doni 25 TEMA 2: Múltiples i Divisors Activitats Concepte de múltiple 6 és múltiple de 2 perquè 2 3 = 6 24 és múltiple de 8 perquè 8 3 = 24 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per

Más detalles

Problemes de dinàmica:

Problemes de dinàmica: Problemes de dinàmica: 1- Sobre una massa M = 5 kg, que es troba en repòs a la base del pla inclinat de la figura, s'aplica una força horitzontal F de mòdul 50 N. En arribar a l'extrem superior E, situat

Más detalles

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre D11 2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre Per mesurar forces utilitzarem el dinamòmetre (NO la balança!) Els dinamòmetres contenen al seu interior una molla que és elàstica, a l aplicar una força

Más detalles

Segona prova parcial de Fonaments de Química. Grau de Biologia i Dobles Titulacions 7/1/2016. NOM i COGNOMS... GG... GM... DNI...

Segona prova parcial de Fonaments de Química. Grau de Biologia i Dobles Titulacions 7/1/2016. NOM i COGNOMS... GG... GM... DNI... Aquest examen consta de 4 preguntes. Poseu a totes les fulles el nom, el grup gran (si escau) i mitjà i el vostre DNI. Utilitzeu només el full assignat a cada pregunta per tal de respondre-la. En cada

Más detalles

Tecnologia industrial Sèrie 2

Tecnologia industrial Sèrie 2 Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2016 Tecnologia industrial Sèrie 2 SOLUCIONS,

Más detalles

Sèrie 5. Resolució: 1. Siguin i les rectes de d equacions. a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i.

Sèrie 5. Resolució: 1. Siguin i les rectes de d equacions. a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i. Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 11 Sèrie 5 1. Siguin i les rectes de d equacions : 55 3 2 : 3 2 1 2 3 1 a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i. b) Trobeu l

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la Universitat. Curs 2006-2007 Tecnologia industrial Sèrie 3 La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona té dues opcions (A o B), de

Más detalles

Física i Química 4t ESO B i C. Curs

Física i Química 4t ESO B i C. Curs Física i Química 4t ESO B i C. Curs 2017-18 David Pedret Dossier recuperació 1r trimestre Nom i cognoms : DEPARTAMENT DE CIÈNCIES NOM I COGNOM: CURS: 2017-2018 DATA: Física i Química 4 ESO DOSSIER RECUPERACIÓ

Más detalles

PROVA D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR DE FORMACIÓ PROFESSIONAL I DELS ENSENYAMENTS D ESPORTS 2007 S2_23_3 INSTRUCCIONS:

PROVA D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR DE FORMACIÓ PROFESSIONAL I DELS ENSENYAMENTS D ESPORTS 2007 S2_23_3 INSTRUCCIONS: PROVA D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR DE FORMACIÓ PROFESSIONAL I DELS ENSENYAMENTS D ESPORTS 2007 S O L U C I O N S, C R I T E R I S D E C O R R E C C I Ó I P U N T U A C I Ó D E E L E C T

Más detalles

Proporcionalitat geomètrica

Proporcionalitat geomètrica Proporcionalitat geomètrica Guió de treball de l alumne/a...del grup... Raó entre dos segments 1. Amb el GeoGebra obriu l arxiu MArao.html, us trobareu dos segments a i b, els quals podeu seleccionar les

Más detalles

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES?

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? Hi ha qui diu que los roques són com arxius, és a dir que si som capaços de desxifrar-les podem saber moltes coses del medi on s han format, de quins canvis han soferts,

Más detalles

EXERCICIS AMPLIACIÓ 1.2

EXERCICIS AMPLIACIÓ 1.2 Mecanísmes. RCICIS MPICIÓ 1.2 nunciats 1. n una transmissió per politges, la politja motriu té 100 mm de i la conduïda 350 mm. Si la motriu és accionada directament per un motor d 1,5 kw i gira a 2000

Más detalles

Introducció al càlcul de bigues i columnes

Introducció al càlcul de bigues i columnes Introducció al càlcul de bigues i columnes la unitat anterior has estudiat la deformació dels cossos sotmesos a forces de tracció i tallants. En aquesta unitat ens centrarem en dos altres tipus d esforç:

Más detalles

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera:

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: ax + by = k a x + b y = k Coeficients de les incògnites: a, a, b, b. Termes independents:

Más detalles

Matemàtiques Sèrie 1. Instruccions

Matemàtiques Sèrie 1. Instruccions Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 0 Matemàtiques Sèrie SOLUCIONS, CRITERIS DE CORRECCIÓ

Más detalles

Màquines Simples. Generalitat de Catalunya Departament d Educació Institut d Educació Secundària Baix Montseny. Tipus de document: Dossier i problemes

Màquines Simples. Generalitat de Catalunya Departament d Educació Institut d Educació Secundària Baix Montseny. Tipus de document: Dossier i problemes Màquines Simples Tipus de document: Elaborat per: Adreçat a: Dossier i problemes Departament de Tecnologia (LLHM) Alumnes 4rt Curs d ESO Curs acadèmic: 2007-2008 Elaborat per: LLHM Revisat per: [si cal]

Más detalles

LA RECTA. Exercicis d autoaprenentatge 1. Siga la gràfica següent:

LA RECTA. Exercicis d autoaprenentatge 1. Siga la gràfica següent: LA RECTA Recordeu: Una recta és una funció de la forma y = mx + n, on m i n són nombres reals. m és el pendent de la recta i n és l ordenada a l origen. L ordenada a l origen ens indica el punt de tall

Más detalles

Tecnologia industrial Sèrie 3

Tecnologia industrial Sèrie 3 Prova d accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d esports i Ensenyaments d arts plàstiques i disseny 2009 Tecnologia industrial Sèrie 3 Dades de la persona aspirant

Más detalles

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 3 d Octubre del 2013

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 3 d Octubre del 2013 Examen parcial de Física - COENT CONTINU Model Qüestions: 50% de l examen cada qüestió només hi ha una resposta correcta. Encercleu-la de manera clara. Puntuació: correcta = 1 punt, incorrecta = -0.25

Más detalles

Ponència de sòl no urbanitzable

Ponència de sòl no urbanitzable Ponència de sòl no urbanitzable Anàlisi estadística dels càmpings de Catalunya Octubre 212 A partir d una base de dades facilitada per la Direcció General de Turisme que conté 355 càmpings de Catalunya,

Más detalles

Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2.

Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2. Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2. Física sèrie 3

Más detalles

Tarifa de preus dels components dels Projectes de Tecnologia

Tarifa de preus dels components dels Projectes de Tecnologia Tarifa de preus dels components dels Projectes de Tecnologia 1 Índex Apartat Pàgina 1.1 Fusta Plana 3 1.2 Fusta Redona 4 2.1 Material Elèctric 5 2.2 Material Electrònic 7 2.3 Material de Fixació 9 2.4

Más detalles

Matemàtiques Sèrie 1. Instruccions

Matemàtiques Sèrie 1. Instruccions Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2011 Matemàtiques Sèrie 1 Dades de la persona

Más detalles

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 17 de Març de 2016

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 17 de Març de 2016 ognoms i Nom: Examen parcial de Física - OENT ONTINU odi Model A Qüestions: 50% de l examen A cada qüestió només hi ha una resposta correcta. Encercleu-la de manera clara. Puntuació: correcta = 1 punt,

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Institut Ermengol IV. A retornar el mateix dia de la prova escrita de setembre NOM:... DATA:...

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Institut Ermengol IV. A retornar el mateix dia de la prova escrita de setembre NOM:... DATA:... Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Institut Ermengol IV A retornar el mateix dia de la prova escrita de setembre NOM:... DATA:... 1 0. EL PROCÉS TECNOLÒGIC I L ANÀLISI D OBJECTES Recorda

Más detalles

ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR

ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR Les característiques més importants. MERCURI És el planeta més petit del Sistema Solar i el més proper al Sol. Des de la Terra a l alba i al crepuscle es veu molt brillant.

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d Accés a la Universitat. Curs 2010-2011 Física Sèrie 2 L examen consta d una part comuna (problemes P1 i P2), que heu de fer obligatòriament, i d una part optativa, de la qual heu d escollir UNA

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya Districte universitari de Catalunya SÈIE 3 PAU. LOGSE. Curs 2001-2002 ELECTOTÈCNIA La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona consta de dues opcions,

Más detalles

TECNOLOGIES 2n CURS TREBALL D ESTIU

TECNOLOGIES 2n CURS TREBALL D ESTIU TECNOLOGIES 2n CURS 2015 2016 TREBALL D ESTIU Per recuperar l'àrea de Tecnologies de 2n d'eso pendent has de realitzar les activitats que se't proposen a continuació. El lliurament d'aquestes activitats

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2008-2009 Matemàtiques aplicades a les ciències socials Sèrie 4 Responeu a TRES de les quatre qüestions i resoleu UN dels dos problemes següents. En les respostes,

Más detalles