PERE A. SALVÀ TOMÀS UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS CICLE DE CONFERÈNCIES 30 ANYS D INESE PALMA,18 de novembre 2010

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "PERE A. SALVÀ TOMÀS UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS CICLE DE CONFERÈNCIES 30 ANYS D INESE PALMA,18 de novembre 2010"

Transcripción

1 PERE A. SALVÀ TOMÀS UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS CICLE DE CONFERÈNCIES 30 ANYS D INESE PALMA,18 de novembre 2010

2 QUANS SOM? Les Illes Balears registraren segons el Padró de Població del 1 de gener de 2010 una població de habitants. La distribució dels habitants empadronats en les Illes Balears en el 2009 fou: Mallorca: habitants ( 78,73%). Menorca: habitants (8,57%) Eivissa: habitants ( 11,83%) Formentera: habitants (0,87%)

3 COM HEM CRESCUT? Gran increment de la població entre 1996 i El Creixement Absolut entre ambdues dates fou de persones ( el 31,20% del total de la població empadronada).

4

5 AMB QUI HEM CRESCUT? El creixement vegetatiu o natural (naixementsdefuncions) fou de habitants, que sols representen el 11,74% del creixement. El saldo migratori, per tant fou : personas. Això indica que el 88,26% del crecimiento del creixement de la població es deu a l aportació de la immigració.

6 COM SOM DEMOGRÀFICAMENT?. LA PIRÀMIDE DE POBLACIÓ DEL En els darrers anys la distribució de la població per sexes ha canviat a les Illes Balears. Del constant domini de les dones s ha passat a un petit predomini dels homes, fet que cal relacionar amb la intensificació de l arribada de migrants que ha incrementat bàsicament la presència dels homes. En el 2010 la distribució fou del 50,24% d homes i 49,76% de dones.

7

8 Per grans grups d edats la piràmide població de les Illes ens mostra un clar domini dels adults entre els 15 i els 64 anys que representen el 70,90%. El seu nombre de persones representa un dels reptes de futur per la competència en el mercat laboral. Els joves (menors de 15 anys) encara superen els majors de 65 i més anys. Amb un total de persones representen el 15,13 dels habitants empadronats a Balears en el persones grans tenien 65 i més anys, xifra que representava el 13,97%. Aquest col lectiu disminueix el seu pes pel increment dels joves (més naixements) i per la significativa arribada de nouvinguts.

9 COM ÉS EL COMPORTAMENT DEMOGRÀFIC DE LA POBLACIÓ DE LES ILLES BALEARS? La mítica dada de la màxima generació de nascuts a les Balears corresponent al 1974 fou superada en el 2008.Però en el 2009 es torna a registra una tendència cap a la seva reducció. L anterior remuntada representa la manifestació del increment del nombre de naixements que es registra des del 1997, després d una constant pèrdua dels seus nombres a partir del Dos fets incideixen: La incidència de les importants generacions nascuts en el boom de la natalitat de finals dels 60 s i primera meitat dels 70 s. L aportació dels nouvinguts que representa la immigració dels estrangers.

10

11

12

13

14

15

16 QUINS SÓN ELS REPTES DE FUTUR? La situació sociodemogràfica que trobam a l actualitat presenta una sèrie de trets que ens poden apropar a una visió dels hipotètics reptes de futur. Entre ells destacam: La continuació del increment de persones majors. Aquest amb progressiu increment de l esperança de vida que retarda la mort a edats cada vegada més velles. Una nova redistribució territorial de la població, conseqüència dels canvis comportamentals en relació a la preferència del hàbitat. La continuació i reviscolança dels fluxos immigratoris, bàsicament d estrangers. Les implicacions dels canvis socials sobre la societat de les Illes Balears.

17 Des de la perspectiva geodemogràfica aquests canvis apareixen lligats a importants transformacions socials: La progressiva desaparició de la família extensa i la seva substitució per la família nuclear. Del món rural (tradicionalment basat en la forma de família de tipus extens o troncal) a la societat urbana (família nuclear composta per pares i fills). Creixement de les famílies sense fills (nius sense estrenar). Increment de les llars monoparentals. Noves formes de llars. Els canvis del paper de la dona. Cap a la parella biactiva.

18 L ENVELLIMENT DE LA POBLACIÓ DE LES ILLES BALEARS Importants canvis a les estructures per sexes i edats a les illes Balears en els darrers decennis. Un dels més importants és el notable increment de les persones majors de 65 i més anys que al mateix temps han vist augmentat el seu pes relatiu sobre el total de la població. En el 2010 el nombre de persones de 65 i més anys arriba a les persones majors. Increment significatiu des dels 80 s del passat segle XX a causa del decreixement de persones de menys de 15 anys per la reducció dels naixements i a la vegada pel increment de majors de 65 i més anys que cal relacionar lo amb l allargament de l esperança de vida

19 La segona característica destacable és el progressiu increment dels més vells dels vells que comprèn les edats de 75 i més anys. El descens de la mortalitat a les edats superiors, l allargament de la vida i l augment de la esperança de vida són les principals causes del seu considerable augment en els darrers 25 anys. Entre 1981 i 2010 els majors de 75 i més anys es dupliquen arribant a persones, el que representa el 47,60 dels majors. L envelliment de la població balear presenta endemés desequilibris entre sexes, essent un dels seus trets característics la progressiva feminització de la vellesa.

20

21

22 El pes del col lectiu de les dones de 65 i més anys s incrementa conforme s avança en l edat. En el 2010 la proporció de dones de 65 i més anys fluctua a l entorn del 56.15%, mentre que en els grups de 75 i més anys arriba al 60,89%. El resultat és el sobreenvelliment femení. Això implica la soledat de la dona a les edats grans. És la figura de la dona vella, sola i amb pocs recursos econòmics. Les Illes Balears també presenten una desigual distribució territorial del envelliment ja que l actual localització és en part conseqüència dels impactes de la natalitat i la mortalitat i els moviments migratoris que incidiren de manera important a l espai rural dels anys 50 s i 60 s del segle XX. Per tant són aquests municipis el que sofreixen el major grau d envelliment. La esperança de vida al néixer a les Illes Balears en el 2005 era de 80,44 anys, però hi ha diferències entre sexes, ja que els homes sols gaudeixen de 77,39 anys mentre que les dones arriben als 83,53 anys.

23 EVOLUCIÓ DE LA POBLACIÓ ESTRANGERA EMPADRONADA EN LAS ISLAS BALEARES any Nº estrangers EVOLUCIÓ DEL PES DELS ESTRANGERS SOBRE LA POBLACIÓ TOTAL DE LES ILLES BALEARS any %Estrangers/Població , , , , , , , , , , , , , ,87

24

25

26

27 LA INMIGRACIÓ DE ESTRANGERS A LES ILLES BALEARS: D UN MODEL MIGRATORI TIPUS NOVA FLORIDA A UN NOU MODEL TIPUS NOVA CALIFÒRNIA. EL MODEL MIGRATORI TIPUS NOVA FLORIDA. El model migratori tipus Nova Florida es basa en un model de consum residencial compost per a residents d edats madures i velles. Integrat bàsicament per retirats i/o pre jubilats que cerquen espais residencials en el sunbelt o cinturó del sol amb motivacions d oci i/o descans. És un model migratori residencial basat en el consum i no en la producció. En funció de les seves edats i del seu origen conformen majoritàriament la Migració Internacional de Retirats (MIR), si bé també comença a ser significativa la presència d espanyols.

28 EL PAS CAP UN NOU MODEL MIGRATORI TIPUS NOVA CALIFÒRNIA El model migratori tipus Nova Florida deixa pas a la dècada dels anys 90 del passat segle XX a un nou model migratori que denominam Nova Califòrnia que representa la superació del anterior model definit pel consum residencial, passant a un model on predomina la producció. Aquest nou model migratori representa l atracció que exerceix sobre la mobilitat humana els territoris caracteritzats por haver se convertit en espais d alto creixement econòmic, increment de l ocupació així com per un alt dinamisme en les inversions, variables que total o parcialment gaudien fins recentment les Illes Balears en el seu trànsit cap l establiment d un nou concepte del turisme considerat com una industria de serveis avançats.

29 Els mencionats factors varen sobre el consum, els serveis complementaris i la construcció, i provocaren una alta demanda d ocupacions i/o professions qualificades tant a nivell de tècnics com executius i empresaris al mateix temps que conformaren a les Illes Balears com un territori amb importants dèficits de ma d obra el que va implicar l oferta de ocupacions menys qualificades. Tot això ha implicat una reducció del pes de la immigració residencial (consum) a causa del increment d una immigració laboral que ha presentat fins aleshores tant una mobilitat humana procedent de països industrialment avantatjats (amb més qualificació) com de països en desenvolupament (immigració econòmica laboral).

30 A l actualitat el model immigratori de les Balears es pot sintetitzar a través d un model que es basa en una en una sèrie de jocs de dualitats de diferent significació econòmica i social: Por les direccions dels fluxos: Flux Nord Sud i Sud Nord o Est Ouest. Rics i pobres. Por les diferents motivacions per a migrar : Fluxos immigratoris residencials i fluxos immigratoris laborals. Migrants regularitzats i no regularitzats. La situació es més greu en els sense papers. Un indocumentat és un mort civil, persones que no són ciutadanes sinó usuaris de serveis. Por la tipologia d ocupacions en les que treballen: Migració qualificada i migració menys qualificada. Por la situació front a la població resident a les Illes Balears: situació de complementarietat (migrants que treballen en aquelles ocupacions que rebutgen els residents situació de competència.

31 Àrea de procedència Nº estrangers % sobre total EUROPA ,78 UNIÓ EUROPEA ,42 RESTA D EUROPA ,36 ÀFRICA ,78 AMÈRICA ,79 ÀSIA ,55 OCEANIA 208 0,09 APÀTRIDES 6 0,01 TOTAL ESTRANGERS A BALEARS ,00

32

33

34 NACIONALITAT NºESTRANJERS %TOTA L 1. ALEMANYA ,87 2. MARROC ,85 3. REIGNE UNIT ,69 4. ITÀLIA ,94 5. EQUADOR ,43 6. ROMANIA ,21 7. ARGENTINA ,50 8. COLÒMBIA ,22 9. BULGÀRIA , FRANÇA ,56 NACIONALITAT NºESTRANGERS %TOTAL 11. BOLIVIA , URUGUAI , XINA , POLÒNIA , BRASIL , SENEGAL , NIGÈRIA , PAÏSOS BAJOS , PORTUGAL , PARAGUAI ,12

35

36

37

38

39

40

41

42

43 QUINS SÓN ELS REPTES DE FUTUR? EL CREIXEMENT DE LA POBLACIÓ I EL MÓN LABORAL. HI HAURÀ FEINA PER TOTHOM? La població suposada segons càlculs personal seria pel 2011 de persones i de persones pel Però el que és més significatiu es la potencialitat de la població en edats laborals entre els 16 i 64 anys. Això implica un col lectiu de persones en el 2011 i de en el Aquest fet implicaria una necessitat d uns llocs de treball per donar ocupació a aquesta població.

44

45

46 Heu podrem fer? Com heu farem? Hi haurà retorns? Haurem de repartir els llocs de treball? Pensam que els escenaris de l activitat econòmica actual possiblement siguin insuficients per donar resposta: No hi haurà un increment important dels llocs lligats amb el turisme. Difícilment es podrà retornar al màxim dels llocs perduts per la construcció. Però hi ha segments lligats als trets demogràfics que possibiliten nous nínxols d ocupació: La cura de persones majors. Serveis especialitzats per a les persones majors (infermeria, medicina,...) Processos d innovació tecnològica. Noves necessitat lligades a la biactivitat de les parelles.

47 EL REPTE DE SUPERAR LA SITUACIÓ I EL PERILL DE SORGIMENT DE COL LECTIUS AMB PERFILS DE RISC D EXCLUSIÓ SOCIAL. EXCLUSIÓ SENSE CIRCUMSTÀNCIES INTENSIFICADORES AMB CIRCUMSTÀNCIES INTENSIFICADORES LABORAL Context familiar Edat No accés a la protecció social (1) Famílies amb fills, amb els dos adults en atur o precarietat (2) Joves aturats o en precari procedents del fracàs escolar FORMATIVA (4) Població analfabeta (5) Nins immigrants desescolaritzats (nins del carrers) ÈTNICA I DE CIUTADANIA (6) Immigrants irregulars. (7) Refugiats i demandants d asil. (8) Població gitana (3) Aturats de llarga duració sense cobertura DE GÈNERE (9) Dones immigrants (10) Dones sotmeses a violència domèstica. (11) Dones soles (monopareentalitat) joves i de rendes baixes (12) Dones majors soles (13) Persones (normalment dones) lligades a la cura de dependents

48 EXCLUSIÓ SOCIOSANITÀRIA SENSE CIRCUMSTÀNCIES INTENSIFICADORES (14) Persones amb minusvalideses. (15) Drogodependents ESPACIAL I HABITAT (17) Habitants de barris marginals i zones rurals EXCLUSIÓ SENSE deprimides CIRCUMSTÀNCIES INTENSIFICADORES PENAL ALTRES (19) Presos i ex presos. AMB CIRCUMSTÀNCIES INTENSIFICADORES Context familiar Edat No accés a la protecció social (16) Gent major depenent i amb pocs ingressos (12) Col lectius sense sostre. AMB CIRCUMSTÀNCIES INTENSIFICADORES Context familiar Edat No accés a la protecció social (20) Nins en famílies pobres i desestructurades

49

Santa Perpètua de Mogoda

Santa Perpètua de Mogoda Santa Perpètua de Mogoda Informe demogràfic I trimestre 2016 (dades 2015) 1 ÍNDEX 1 DEMOGRAFIA... 3 1.1 Població i territori... 3 1.2 Composició per grups d edat... 5 1.3 Moviment natural de la població...

Más detalles

Padró municipal d habitants. Població estrangera. Any La població de nacionalitat estrangera disminueix un 5,6% el 2015 a Catalunya

Padró municipal d habitants. Població estrangera. Any La població de nacionalitat estrangera disminueix un 5,6% el 2015 a Catalunya 3 de març de 2016 Padró municipal d habitants. Població estrangera. Any 2015 La població de nacionalitat estrangera disminueix un 5,6% el 2015 a Catalunya L Alt Empordà i la Segarra són les comarques amb

Más detalles

Atur a Terrassa (abril de 2010)

Atur a Terrassa (abril de 2010) Atur a Terrassa (abril de 2010) Índex Atur registrat Atur per sexe Atur per sector econòmic Atur per edats Atur per nivell formatiu Col lectiu immigrant Durada de l atur Durada de l atur per sexes Durada

Más detalles

TASCA 3: EL CREIXEMENT NATURAL DE LA POBLACIÓ

TASCA 3: EL CREIXEMENT NATURAL DE LA POBLACIÓ TEMA 13.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL TASCA 3: EL CREIXEMENT NATURAL DE LA POBLACIÓ En el desenvolupament natural de la població de l Estat espanyol als darrers segles es distingeixen tres etapes o

Más detalles

www.idescat.cat Catalunya.cat un retrat de la Catalunya contemporània 1980-2007

www.idescat.cat Catalunya.cat un retrat de la Catalunya contemporània 1980-2007 www.idescat.cat Catalunya.cat un retrat de la Catalunya contemporània 198-27 Catalunya.cat un retrat de la Catalunya contemporània 198-27 L estadística, a partir de l evolució dels principals indicadors

Más detalles

UNITAT 2 : MOVIMENTS NATURALS I MIGRATORIS. Montse Alsius

UNITAT 2 : MOVIMENTS NATURALS I MIGRATORIS. Montse Alsius UNITAT 2 : MOVIMENTS NATURALS I MIGRATORIS Montse Alsius LA POBLACIÓ EN EL MÓN: L evolució de la població mundial. DEMOGRAFIA És la ciència que estudia la població. Què estudien els demògrafs i com ho

Más detalles

Padró municipal d habitants. Població estrangera a Catalunya. Any El 14,5% de la població de Catalunya és de nacionalitat estrangera el 2014

Padró municipal d habitants. Població estrangera a Catalunya. Any El 14,5% de la població de Catalunya és de nacionalitat estrangera el 2014 19 de febrer de 2015 Padró municipal d habitants. Població estrangera a Catalunya. Any 2014 El 14,5% de la població de Catalunya és de nacionalitat estrangera el 2014 La població estrangera disminueix

Más detalles

LA GENT GRAN A LA CIUTAT DE BARCELONA. DADES DEMOGRÀFIQUES

LA GENT GRAN A LA CIUTAT DE BARCELONA. DADES DEMOGRÀFIQUES LA GENT GRAN A LA CIUTAT DE BARCELONA. DADES DEMOGRÀFIQUES PEP GÓMEZ Observatori de la Gent Gran. Sector de Serveis Personals Barcelona ha experimentat en els darrers anys canvis importants en l estructura

Más detalles

La immigració, ara i aquí

La immigració, ara i aquí Institut d Estadística de Catalunya. 1 La immigració, ara i aquí Catalunya 2008 El fenomen migratori no és nou a Catalunya. Durant els darrers cent anys, l arribada d immigrants provinents d arreu d Espanya

Más detalles

Variació població. Població

Variació població. Població . Demografia . Demografia Perfil de la Ciutat. Edició 3 Una visió global Indicadors Ciutat Variació població Mitjana Densitat deu anys edat Barberà del Vallès 3.436,6% 5.47 38,3,5% Girona 97.98 5,5% 7.39

Más detalles

» 1. GLOSSARI» 2. INTODUCCIÓ» 3. DEMOGRAFIA ESPANYOLA» 4. DEMOGRAFIA CATALANA» 5. CREIXEMENT URBÀ A ESPANYA» 6. CREIXEMENT URBÀ A CATALUNYA» 7.

» 1. GLOSSARI» 2. INTODUCCIÓ» 3. DEMOGRAFIA ESPANYOLA» 4. DEMOGRAFIA CATALANA» 5. CREIXEMENT URBÀ A ESPANYA» 6. CREIXEMENT URBÀ A CATALUNYA» 7. ESPANYA I CATALUNYA » 1. GLOSSARI» 2. INTODUCCIÓ» 3. DEMOGRAFIA ESPANYOLA» 4. DEMOGRAFIA CATALANA» 5. CREIXEMENT URBÀ A ESPANYA» 6. CREIXEMENT URBÀ A CATALUNYA» 7. MIGRACIONS TRANSOCEÀNIQUES » La densitat

Más detalles

BUTLLETÍ ESTADÍSTIC DE SANT BOI. Atur registrat. Març 2017 OBSERVATORI DE LA CIUTAT

BUTLLETÍ ESTADÍSTIC DE SANT BOI. Atur registrat. Març 2017 OBSERVATORI DE LA CIUTAT BUTLLETÍ ESTADÍSTIC DE SANT BOI Atur registrat Març 2017 OBSERVATORI DE LA CIUTAT CONTINGUTS Taxa d atur registrat. Resum de dades... 3 La taxa d'atur es redueix al març i se situa en el 13,4% de la població

Más detalles

1.1. Volem. places hoteleres. 1 Pàg Nombre % ,85 1,64 2,19 2,04 1,73 2,53

1.1. Volem. places hoteleres. 1 Pàg Nombre % ,85 1,64 2,19 2,04 1,73 2,53 INFORME D OCUPACIÓ HOTELERA A MATARÓ. 213 AGRAÏMENTS Volem donar les gràcies als quatre hotels cinc, durant la primera meitat del 213 que configuren l actual xarxa hotelera de la ciutat per la seva col

Más detalles

Informe de Dinàmica de Població. Ajuntament de La Garriga

Informe de Dinàmica de Població. Ajuntament de La Garriga Informe de Dinàmica de Població Ajuntament de La Garriga Octubre 2012 Direcció tècnica i realització DIPUTACIÓ DE BARCELONA ÀREA D ATENCIÓ A LES PERSONES GERÈNCIA DE SERVEIS D IGUALTAT I CIUTADANIA SERVEI

Más detalles

Vigilància epidemiològica de la infecció pel VIH i la SIDA a Catalunya.

Vigilància epidemiològica de la infecció pel VIH i la SIDA a Catalunya. Vigilància epidemiològica de la infecció pel VIH i la SIDA a. Actualització a 31 de desembre de 2012 1 Índex Introducció... 3 Diagnòstics de VIH... 4 Casos de SIDA... 5 Resum i conclusions... 6 Taules

Más detalles

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1.1. Teixit empresarial El nombre d empreses cotitzants al municipi de Lleida durant el segon trimestre de 2013, segueix la tendència a la baixa de l any anterior i es situa en

Más detalles

Informe sobre la matrícula de la UdL, curs Avenç de resultats. Novembre Vicerectorat de Docència

Informe sobre la matrícula de la UdL, curs Avenç de resultats. Novembre Vicerectorat de Docència Informe sobre la matrícula de la UdL, curs 2016-17. Avenç de resultats. Novembre 2016 Vicerectorat de Docència Els dobles graus i, sobre tot, el bon comportament dels màsters, han contribuït decisivament

Más detalles

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 GESOP,, S.L. C/. Llull 102, 4rt. 3a. 08005 Barcelona Tel. 93 300 07 42 Fax 93 300 55 22 www.gesop.net PRESENTACIÓ: En motiu de l inici

Más detalles

Resultats de l estudi sobre el moviment turístic a partir de dades mòbils reals. Girona, Temps de Flors 2016

Resultats de l estudi sobre el moviment turístic a partir de dades mòbils reals. Girona, Temps de Flors 2016 Resultats de l estudi sobre el moviment turístic a partir de dades mòbils reals Girona, Temps de Flors 2016 El 2015 Girona va ser una ciutat pionera a l'estat en l'anàlisi, a partir de dades mòbils reals,

Más detalles

Accés a l assistència sanitària de cobertura pública a les persones estrangeres empadronades a Catalunya que no tenen la condició d assegurat o

Accés a l assistència sanitària de cobertura pública a les persones estrangeres empadronades a Catalunya que no tenen la condició d assegurat o Accés a l assistència sanitària de cobertura pública a les persones estrangeres empadronades a Catalunya que no tenen la condició d assegurat o beneficiari del Sistema Nacional de Salut Barcelona, 30 de

Más detalles

Xifres de Catalunya

Xifres de Catalunya www.idescat.cat Xifres de POBLACIÓ Població (1.000) (1) 7 434 46 508 507 417 homes 49,1 49,3 48,8 dones 50,9 50,7 51,2 Estructura (%) 0-14 anys 15,9 15,2 15,6 15-24 anys 9,4 9,9 11,5 25-49 anys 38,5 38,9

Más detalles

Educació i immigració a Catalunya: una mirada crítica Sabadell, 2 i 3 de juliol de 2007 La presència immigrada a l escola. Anàlisi de les dades.

Educació i immigració a Catalunya: una mirada crítica Sabadell, 2 i 3 de juliol de 2007 La presència immigrada a l escola. Anàlisi de les dades. S1 Educació i immigració a Catalunya: una mirada crítica Sabadell, 2 i 3 de juliol de 2007 La presència immigrada a l escola. Anàlisi de les dades. Mònica Nadal, responsable àrea d'immigració i Diversitat

Más detalles

L ús del transport públic a Catalunya creix un 1,2% el 2011 i augmenten els usuaris amb abonaments integrats de llarga durada

L ús del transport públic a Catalunya creix un 1,2% el 2011 i augmenten els usuaris amb abonaments integrats de llarga durada Comunicat de premsa L ús del transport públic a Catalunya creix un 1,2% el 2011 i augmenten els usuaris amb abonaments integrats de llarga durada Les primeres dades de 2012 revelen el major ús dels títols

Más detalles

La protecció social a Catalunya M. Àngels Cabasés Piqué Aules d extensió universitària Universitat de Lleida

La protecció social a Catalunya M. Àngels Cabasés Piqué Aules d extensió universitària Universitat de Lleida M. Àngels Cabasés Piqué Aules d extensió universitària Universitat de Lleida Conjunt de polítiques que tenen com a objectiu millorar les condicions de vida dels individus i assegurar la igualtat d oportunitats

Más detalles

Moviment natural dels estrangers a Catalunya

Moviment natural dels estrangers a Catalunya Número 11, octubre de 2011 Moviment natural dels s a Catalunya Presentació En aquest onzè número del monogràfic La immigració en xifres es presenta una anàlisi del moviment natural de la població de nacionalitat

Más detalles

Informe de Conjuntura Socioeconòmica a Barcelona Desembre 2011

Informe de Conjuntura Socioeconòmica a Barcelona Desembre 2011 Informe de Conjuntura Socioeconòmica a Barcelona Desembre 2011 1 Informe conjuntura del mercat laboral i l activitat econòmica a Barcelona Desembre 2011 Índex Dades del Mercat Laboral 1/ Dades EPA (tercer

Más detalles

L estadística de variacions residencials al Baix Llobregat 2012

L estadística de variacions residencials al Baix Llobregat 2012 NOTES INFORMATIVES octubre de 213 L estadística de variacions residencials al Baix Llobregat 212 Per primera vegada en els últims anys el saldo migratori total de la comarca és negatiu, com a conseqüència

Más detalles

Pensions a la Catalunya independent. Elisenda Paluzie Universitat de Barcelona

Pensions a la Catalunya independent. Elisenda Paluzie Universitat de Barcelona Pensions a la Catalunya independent Elisenda Paluzie Universitat de Barcelona 1 Es podran pagar les pensions? Com? El sistema de Seguretat Social espanyol és un sistema de repartiment: les cotitzacions

Más detalles

PADRÓ CONTINU XIFRA OFICIAL DE POBLACIÓ

PADRÓ CONTINU XIFRA OFICIAL DE POBLACIÓ Informació anual PADRÓ CONTINU XIFRA OFICIAL DE POBLACIÓ Any 2014 Observatori de Desenvolupament Local del Maresme Àrea de Promoció Econòmica 13 de Gener del 2015 Amb el suport de: PADRÓ CONTINU XIFRA

Más detalles

Xifres de Catalunya

Xifres de Catalunya www.idescat.cat Xifres de POBLACIÓ Població (1.000) 7 479 46 704 505 730 49,3 49,3 48,8 51,0 50,8 51,2 Estructura () 0-14 anys 15,9 15,2 15,6 15-24 anys 9,4 10,1 11,7 25-49 anys 39,2 39,3 35,3 50-64 anys

Más detalles

És d orígen desconegut i encara no té cura.

És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA, l Esclerosi Lateral Amiotròfica, és una malaltia degenerativa que afecta selectivament les neurones motores del cervell i de la medul la espinal. És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA

Más detalles

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA 2005-2008 * A partir de l informe Estimació del PIB turístic per Catalunya 2005-2008 realitzat

Más detalles

Índex de desenvolupament humà Catalunya segueix entre el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà

Índex de desenvolupament humà Catalunya segueix entre el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà 7 de setembre del 2005 Índex de desenvolupament humà 2005 Catalunya segueix entre el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà Se situa entre els 7 països del món amb una longevitat de la població

Más detalles

HABITATGE SOCIAL PROGRAMA LLOGUER ASSEQUIBLE PROGRAMA LLOGUER SOLIDARI

HABITATGE SOCIAL PROGRAMA LLOGUER ASSEQUIBLE PROGRAMA LLOGUER SOLIDARI HABITATGE SOCIAL PROGRAMA LLOGUER ASSEQUIBLE PROGRAMA LLOGUER SOLIDARI PROGRAMA DE LLOGUER ASSEQUIBLE LLOGUER ASSEQUIBLE PROGRAMA DE LLOGUER ASSEQUIBLE L'any 2004, l'obra Social "la Caixa" va posar en

Más detalles

L índex de desenvolupament humà l any Catalunya es troba en el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà

L índex de desenvolupament humà l any Catalunya es troba en el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà 9 de novembre del 2006 L índex de desenvolupament humà l any 2004 Catalunya es troba en el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà L elevada esperança de vida dels catalans (80,8 anys) situa

Más detalles

FITXA MUNICIPAL SANT CARLES DE LA RÀPITA

FITXA MUNICIPAL SANT CARLES DE LA RÀPITA FITXES LOCALS 1 FITXA MUNICIPAL SANT CARLES DE LA RÀPITA DADES BÀSIQUES Superfície: 53,7 km 2 Població: 15.511 habitants (21) Nombre d empreses: 1.551 (21) ACTUALITZADA: DESEMBRE DEL 211 2 EVOLUCIÓ DE

Más detalles

Classe 9 2n Bloc. Macroeconomia

Classe 9 2n Bloc. Macroeconomia Classe 9 2n Bloc. Macroeconomia Tema 5. Dades macroeconòmiques Què és la Macroeconomia? La Macroeconomia és una de les àrees de la ciència econòmica que es preocupa per l evolució d una economia. El seu

Más detalles

OFICINA DEL CITE A RUBÍ DADES ESTADÍSTIQUES

OFICINA DEL CITE A RUBÍ DADES ESTADÍSTIQUES DADES ESTADÍSTIQUES VISITES 162 visites realitzades a l'oficina 79 homes 49% del Cite a Rubí 83 dones 51% 1,1 visites per usuari del servei USUARIS 147 usuaris atesos a l'oficina 73 homes 5% del Cite a

Más detalles

OFICINA DEL CITE A PINEDA DE MAR

OFICINA DEL CITE A PINEDA DE MAR VISITES 169 visites realitzades a l'oficina 89 homes 53% del Cite a Pineda de Mar 80 dones 47% 1,22 visites per usuari del servei USUARIS 138 usuaris atesos a l'oficina 72 homes 52% del Cite a Pineda de

Más detalles

03_041_066 23/9/03 10:14 Página 41. La població de Catalunya al llindar del segle XXI

03_041_066 23/9/03 10:14 Página 41. La població de Catalunya al llindar del segle XXI 03_041_066 23/9/03 10:14 Página 41 3 La població de Catalunya al llindar del segle XXI 03_041_066 23/9/03 10:14 Página 42 03_041_066 23/9/03 10:14 Página 43 LA POBLACIÓ DE AL LLINDAR DEL SEGLE XXI 43 El

Más detalles

La immigració estrangera a Catalunya: una perspectiva demogràfica

La immigració estrangera a Catalunya: una perspectiva demogràfica La immigració estrangera a Catalunya: una perspectiva demogràfica Cristina Guisande* cguisande@idescat.cat VISTA PRÈVIA En poc més de cent anys, Catalunya ha passat de tenir prop de dos milions d habitants

Más detalles

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Classe 8 Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli L oligopoli Característiques: - Pocs venedors oferint productes similars o idèntics (menys de 10 empreses) - Empreses independents. Les estratègies

Más detalles

Ciutadans i ciutadanes com tu!

Ciutadans i ciutadanes com tu! Ciutadans i ciutadanes com tu! Pel dret a vot de les persones estrangeres CON FAVC Confederació d Associacions Veïnals de Catalunya ELECCIONS MUNICIPALS 2015 I PARTICIPACIÓ DE LA POBLACIÓ ESTRANGERA EXTRACOMUNITÀRIA

Más detalles

COMITÈ EXECUTIU - 23 de maig de Indicadors de mobilitat i conjuntura

COMITÈ EXECUTIU - 23 de maig de Indicadors de mobilitat i conjuntura - Indicadors de mobilitat i conjuntura 1. Presentació L evolució de la mobilitat en tots els seus modes està fortament condicionada per l entorn econòmic i social. L objecte del present informe és incorporar,

Más detalles

OFICINA DEL CITE A IGUALADA

OFICINA DEL CITE A IGUALADA VISITES 372 visites realitzades a l'oficina 171 homes 46% del Cite a Igualada 201 dones 54% 1,39 visites per usuari del servei USUARIS 268 usuaris atesos a l'oficina 122 homes 46% del Cite a Igualada 146

Más detalles

OFICINA DEL CITE A PINEDA DE MAR

OFICINA DEL CITE A PINEDA DE MAR VISITES 149 visites realitzades a l'oficina 63 homes 42% del Cite a Pineda de Mar 86 dones 58% 1,22 visites per usuari del servei USUARIS 122 usuaris atesos a l'oficina 57 homes 47% del Cite a Pineda de

Más detalles

DADES DE VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES. 2009

DADES DE VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES. 2009 NOTES INFORMATIVES 21 de juny de 2010 DADES DE VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES. 2009 Dades dels Partits Judicials del Baix, a partir de les dades de l Observatorio contra la Violencia Doméstica y de Género

Más detalles

OFICINA DEL CITE A RUBÍ

OFICINA DEL CITE A RUBÍ m215 VISITES 64 visites realitzades a l'oficina 24 homes 38% del Cite a Rubí 4 dones 63% 1,28 visites per usuari del servei USUARIS 5 usuaris atesos a l'oficina 18 homes 36% del Cite a Rubí 32 dones 64%

Más detalles

Presentació Informe Estadístic La població estrangera a Barcelona. Gener de 2010

Presentació Informe Estadístic La població estrangera a Barcelona. Gener de 2010 Presentació Informe Estadístic La població estrangera a Barcelona. de 2010 Es presenta l Informe Estadístic nº. 27. La població estrangera a Barcelona. 2010. Elaborat pel departament d estadística de l

Más detalles

Informe de població al Vallès Occidental. 2015

Informe de població al Vallès Occidental. 2015 Data d edició: Abril 2016 Informe de població al Vallès Occidental. L informe presenta les dades de la població resident a la comarca i els seus municipis a 1 de gener de. Aquestes dades provenen del padró

Más detalles

IV Sessió tècnica en Innovació de la Unió 10 de novembre de 2016

IV Sessió tècnica en Innovació de la Unió 10 de novembre de 2016 IV Sessió tècnica en Innovació de la Unió 10 de novembre de 2016 1. Perquè el programa? Situació demogràfica Les prospeccions demogràfiques senyalen, tant a Catalunya com a Espanya, un augment significatiu

Más detalles

Presentació de l informe Perfil de la Ciutat Granollers. Edició 2013

Presentació de l informe Perfil de la Ciutat Granollers. Edició 2013 Presentació de l informe Perfil de la Ciutat Xarxa Perfil de la Ciutat Can Jonch, Centre de Cultura per la Pau Granollers, 21 de gener de 2014 1. Demografia 2. Mercat de treball 3. Habitatge 4. Activitat

Más detalles

Las personas extranjeras en el mercado de trabajo de las Islas Baleares (2013) Observatori del Treball de les Illes Balears

Las personas extranjeras en el mercado de trabajo de las Islas Baleares (2013) Observatori del Treball de les Illes Balears Las personas extranjeras en el mercado de trabajo de las Islas Baleares (2013) 1 ESQUEMA DEL INFORME Resumen ejecutivo Contexto demográfico y social Población activa Empleo Desempleo Condiciones laborales

Más detalles

La governabilitat metropolitana a Europa i l Amèrica del Nord

La governabilitat metropolitana a Europa i l Amèrica del Nord La governabilitat metropolitana a Europa i l Amèrica del Nord Mariona Tomàs Col lecció_estudis Sèrie_Govern Local 13 La governabilitat metropolitana a Europa i l Amèrica del Nord La governabilitat metropolitana

Más detalles

OFICINA DEL CITE A SANT CUGAT DEL VALLÈS

OFICINA DEL CITE A SANT CUGAT DEL VALLÈS VISITES 1.295 visites realitzades a l'oficina 401 homes 31% del Cite a Sant Cugat 894 dones 69% 1,60 visites per usuari del servei USUARIS 809 usuaris atesos a l'oficina 258 homes 32% del Cite a Sant Cugat

Más detalles

Tema 2: L economia europea

Tema 2: L economia europea En aquest tema aprendràs que : El continent europeu té unes característiques ben diferents segons els desenvolupament econòmic de cada país. Una gran part de la població treballa al sector terciari. Els

Más detalles

Presentació de l informe Perfil de la Ciutat Granollers. Edició 2012

Presentació de l informe Perfil de la Ciutat Granollers. Edició 2012 Presentació de l informe Perfil de la Ciutat Xarxa Perfil de la Ciutat Can Jonch, Centre de Cultura per la Pau Granollers, 8 de gener de 2013 1. Demografia 2. Mercat de treball 3. Habitatge 4. Activitat

Más detalles

Tasca 2.- LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA. ELS PLANISFERIS

Tasca 2.- LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA. ELS PLANISFERIS TEMA 1.- EL PLANETA TERRA Tasca 2.- LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA. ELS PLANISFERIS 1.- TIPUS DE PLANISFERIS Els planisferis o mapamundis són un tipus de mapes que representen el globus terraqui sobre una

Más detalles

GENOGRAMA DEFINICIÓ El genograma identificar, relacionar i exposar, informació del sistema familiar

GENOGRAMA DEFINICIÓ El genograma identificar, relacionar i exposar, informació del sistema familiar DEFINICIÓ El genograma és la representació g r à f i c a d u n s i s t e m a f a m i l i a r multigeneracional (mínim de tres generacions) que amb símbols permet identificar, relacionar i exposar, la informació

Más detalles

S hereta el càncer de mama?

S hereta el càncer de mama? S hereta el càncer de mama? Càncer de mama i herència El càncer de mama consisteix en el creixement descontrolat de cèl lules malignes en el teixit mamari. Existeixen dos tipus principals de tumor, el

Más detalles

Al Treball en Transport Públic

Al Treball en Transport Públic Al Treball en Transport Públic El Cas de l Aeroport de Barcelona 19 d octubre, 2004 Transport Públic per a tothom 1 . Plantejament L Aeroport del Prat, ha estat, és i serà una de les àrees amb major nombre

Más detalles

Catalunya i Espanya en xifres

Catalunya i Espanya en xifres i en xifres Cambra de Comerç i Indústria de Lleida Dr. Joan Hortalà i Arau 09 d octubre de 2014 - 2-1. Superfície i població Superfície - 3-505.968 km² 32.091 km² 12.150 km² 5.910 km² 7.728 km² 6.303 km²

Más detalles

Els establiments de turisme rural arriben gairebé al 100% d ocupació a Catalunya durant la Setmana Santa

Els establiments de turisme rural arriben gairebé al 100% d ocupació a Catalunya durant la Setmana Santa Els establiments de turisme rural arriben gairebé al 100% d ocupació a Catalunya durant la Setmana Santa El conseller d Innovació,, Josep Huguet, ha presentat avui les dades d ocupació turística de Setmana

Más detalles

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009)

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009) Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (29) Dossiers Idescat 1 Generalitat de Catalunya Institut d Estadística de Catalunya Informació d estadística oficial Núm. 15 / setembre del 213 www.idescat.cat

Más detalles

Projeccions de la població a Catalunya

Projeccions de la població a Catalunya Informació d estadística oficial Núm. 18 / gener del 215 www.idescat.cat Projeccions de la població a Catalunya 213-11 Les idees clau La població de Catalunya disminuirà a curt termini i es recuperarà

Más detalles

Guia para mascotas: Web de establecimientos. Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz

Guia para mascotas: Web de establecimientos. Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz Guia para mascotas: Web de establecimientos Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz Index 1. Introducció 2. Objectius 3. Pàgines del treball 4. Desenvolupament del

Más detalles

TASCA 2.- LA POBLACIÓ

TASCA 2.- LA POBLACIÓ TEMA 3: ÀFRICA TASCA 2.- LA Amb un 22% de la terra emergida del planeta, Àfrica representa el 14% de la població mundial i una densitat de 32 h/km2, superior a la d'amèrica i Oceania, però molt inferior

Más detalles

Sistema energètic a les Illes Balears Jornades: Energies renovables, territori i paisatge Palma, 26 de maig de 2016

Sistema energètic a les Illes Balears Jornades: Energies renovables, territori i paisatge Palma, 26 de maig de 2016 Direcció General d Energia i Canvi Climàtic Sistema energètic a les Illes Balears Jornades: Energies renovables, territori i paisatge Palma, 26 de maig de 2016 Punt de partida Mix energètic a Balears Objectius

Más detalles

SITUACIÓ LABORAL DE LA POBLACIÓ ESTRANGERA A CATALUNYA

SITUACIÓ LABORAL DE LA POBLACIÓ ESTRANGERA A CATALUNYA SITUACIÓ LABORAL DE LA POBLACIÓ ESTRANGERA A CATALUNYA INFORME 2014 Daniel Garrell Ballester (Àmbit de Sociologia del CERES) Desembre 2014 CERES Via Laietana, 16, 7a planta 08003 Barcelona 2 ÍNDEX Presentació

Más detalles

Santa Perpètua de Mogoda. Informe Socioeconòmic

Santa Perpètua de Mogoda. Informe Socioeconòmic Santa Perpètua de Mogoda Informe Socioeconòmic II trimestre 2012 1 DEMOGRAFIA... 5 1.1 Territori de Santa Perpètua de Mogoda... 6 1.2 Població a Santa Perpètua de Mogoda... 7 1.2.1 Evolució de la població.

Más detalles

CONSELL D ADMINISTRACIÓ - 19 d abril de d. Indicadors de mobilitat i conjuntura 2016 Catalunya

CONSELL D ADMINISTRACIÓ - 19 d abril de d. Indicadors de mobilitat i conjuntura 2016 Catalunya - 3.d. Indicadors de mobilitat i conjuntura 2016 Catalunya 1. Presentació L evolució de la mobilitat en tots els seus modes està fortament condicionada per l entorn econòmic i social. L objecte del present

Más detalles

La Taula del Tercer Sector alerta que Espanya està a la cua d Europa en polítiques socials

La Taula del Tercer Sector alerta que Espanya està a la cua d Europa en polítiques socials La Taula del Tercer Sector alerta que Espanya està a la cua d Europa en polítiques socials Presenta el document Enfortir l Estat del benestar per créixer socialment que inclou 26 propostes pel 20-D. Demana

Más detalles

El perfil sociodemogràfic. de la població immigrada a Palma

El perfil sociodemogràfic. de la població immigrada a Palma El perfil sociodemogràfic de la població immigrada a Palma Palma, novembre de 2014 1 1. Introducció... 4 2. La població estrangera al municipi de Palma a 1-1-2014... 5 2.1. Les principals nacionalitats

Más detalles

Unitat 3. L evolució de la població de Catalunya.

Unitat 3. L evolució de la població de Catalunya. Unitat 3. L evolució de la població de Catalunya. Idees principals L evolució de la població de Catalunya al llarg del temps ha estat molt variada. Les primeres dades demogràfiques a la baixa edat mitjana

Más detalles

I Trimestre Graella d indicadors del turisme. Ciutat de Girona. Àrea de Desenvolupament Local i Promoció de la Ciutat

I Trimestre Graella d indicadors del turisme. Ciutat de Girona. Àrea de Desenvolupament Local i Promoció de la Ciutat I Trimestre 2006 Graella d indicadors del turisme Ciutat de Girona Àrea de Desenvolupament Local i Promoció de la Ciutat Servei de Treball i Formació / DIE Unitat de Promoció i Desenvolupament Suport a

Más detalles

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics)

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) Índex Registre d un nou alumne Introducció de les dades prèvies Introducció de les dades del Registre:

Más detalles

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA Data: 7 de novembre de 2013 Lloc: aula A01 de l edifici G. M. de Jovellanos Hora d inici:

Más detalles

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES?

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? Hi ha qui diu que los roques són com arxius, és a dir que si som capaços de desxifrar-les podem saber moltes coses del medi on s han format, de quins canvis han soferts,

Más detalles

La població de Palma: una anàlisi per nacionalitat i gènere

La població de Palma: una anàlisi per nacionalitat i gènere La població de Palma: una anàlisi per nacionalitat i gènere 2015 1 Índex 1. LA POBLACIÓ ESTRANGERA A ESPANYA I A LES ILLES BALEARS...8 1.1. DADES GENERALS A 1-1-2015...8 1.2. EL FLUX DE LES EMIGRACIONS

Más detalles

PIMES I MULTINACIONALS

PIMES I MULTINACIONALS PIMES I MULTINACIONALS Creixement empresarial: extern -> Les empreses es poden internacionalitzar Context: Globalització Procesos de localització i deslocalització LA GLOBALITZACIÓ Definicions: És la tendència

Más detalles

PADRÓ D HABITANTS RESIDENTS A L ESTRANGER

PADRÓ D HABITANTS RESIDENTS A L ESTRANGER Informació anual PADRÓ D HABITANTS RESIDENTS A L ESTRANGER Any 2017 Observatori de Desenvolupament Local del Maresme Promoció Econòmica Maig 2017 Nota metodològica: El Padró d habitants residents a l estranger

Más detalles

LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA

LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA Presentació: L any 1933 la Universitat de Barcelona va aconseguir un règim especial d estructura i funcionament que li va permetre una autonomia

Más detalles

BUTLLETÍ RUBÍ ECONOMIA RUBÍ. Núm. 2 3er TRIMESTRE 2015 ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL

BUTLLETÍ RUBÍ ECONOMIA RUBÍ. Núm. 2 3er TRIMESTRE 2015 ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL L'Estructura Empresarial preten donar una imatge global de com les emrpeses, els Polígons d'activitat Economia (PAE) i els sectors s'estructuren al nostre

Más detalles

Tema 1. Principis bàsics d economia

Tema 1. Principis bàsics d economia Tema 1. Principis bàsics d economia Conceptes introductoris: - Mercat: situació en la que es determina el preu d un bé o servei i la quantitat que s ha de produir - Agents que determinen el preu i la quantitat:

Más detalles

Tipus d Activitat: Comentari de Mapa Històric.

Tipus d Activitat: Comentari de Mapa Històric. Tipus d Activitat: Comentari de Mapa Històric. Curs: 1º ESO. Continguts Currículum: La Hispania Romana, LA CONQUESTA DE HISPANIA. INTRODUCCIÓ. Un dels trets més significatius de la civilització romana

Más detalles

Convocatòria Geografia. Proves d accés a la universitat. Sèrie 1. Opció d examen. (Marqueu el quadre de l opció triada) Ubicació del tribunal...

Convocatòria Geografia. Proves d accés a la universitat. Sèrie 1. Opció d examen. (Marqueu el quadre de l opció triada) Ubicació del tribunal... Proves d accés a la universitat Geografia Sèrie 1 Opció d examen (Marqueu el quadre de l opció triada) OPCIÓ A OPCIÓ B Qualificació 1 2 Exercici 1 3 4 1 2 Exercici 2 3 4 Suma de notes parcials Convocatòria

Más detalles

Informe sobre els estudiants de nou accés amb discapacitat (any 2015) Comissió d accés i afers estudiantils

Informe sobre els estudiants de nou accés amb discapacitat (any 2015) Comissió d accés i afers estudiantils annex 2 al punt 6 Informe sobre els estudiants de nou accés amb discapacitat (any 2015) Comissió d accés i afers estudiantils Barcelona,18 de març de 2016 INFORME SOBRE ELS ESTUDIANTS DE NOU ACCÉS AMB

Más detalles

REFORMA LABORAL 2012

REFORMA LABORAL 2012 REFORMA LABORAL 2012 CONTEXT DE LA REFORMA MAJORIA POLÍTICA PARTIT POPULAR-CIU 5.300.000 ATURATS Predisposició opinió pública a canvis que teòricament mantinguin i creïn ocupació. ATAC A L ESTAT DEL BENESTAR

Más detalles

VII.b.4.1. Energia primària i final per càpita a Menorca

VII.b.4.1. Energia primària i final per càpita a Menorca VII.b.4.1. primària i final per càpita a Menorca 1990-2016. Aquest indicador recull informació sobre l energia primària i final consumida a Menorca per habitant de dret i de fet. Cal diferenciar l energia

Más detalles

ANNEX 1 INFORME DE DEMOGRAFIA

ANNEX 1 INFORME DE DEMOGRAFIA AJUNTAMENT DE SANT FELIU DE GUÍXOLS ANNEX 1 INFORME DE DEMOGRAFIA PLA D ORDENACIÓ URBANÍSTICA MUNICIPAL TEXT REFÓS MARÇ 2006 ANNEX 1: Demografia, Habitatge i Mercat de treball Perspectiva 2001-2026 MCA

Más detalles

Geografia Criteris específics de correcció Model 1

Geografia Criteris específics de correcció Model 1 Prova d accés a la Universitat per als més grans de 25 anys (2010) Criteris específics de correcció L examen de consisteix en tres parts, puntuades respectivament amb 4, 3 i 3 punts. Cal respondre la prova

Más detalles

Perllongament de la C-32 Tordera - Blanes - Lloret de Mar. Lloret de Mar, 6 de març de 2015

Perllongament de la C-32 Tordera - Blanes - Lloret de Mar. Lloret de Mar, 6 de març de 2015 Perllongament de la C-32 Tordera - Blanes - Lloret de Mar Lloret de Mar, 6 de març de 2015 Índex 1. Situació actual 2. Descripció de l actuació 3. Principals dades Perllongament de la C-32: Blanes - Lloret

Más detalles

Evolució de la població de Terrassa

Evolució de la població de Terrassa Informe de conjuntura de Terrassa. 2000 / 13 Població La configuració demogràfica actual de Terrassa es deu principalment al seu marcat caràcter de lloc receptor, fet que s'ha manifestat al llarg de la

Más detalles

impacte econòmic de l activitat turística al vallès oriental

impacte econòmic de l activitat turística al vallès oriental impacte econòmic de l activitat turística al vallès oriental 7 IMPACTE ECONÒMIC DE L ACTIVITAT TURÍSTICA AL VALLÈS ORIENTAL TRETS RELLEVANTS DE L ECONOMIA DEL VALLÈS ORIENTAL L economia del Vallès Oriental

Más detalles

Informe de Conjuntura Econòmica del Penedès- Garraf. 1r. trimestre de 2006

Informe de Conjuntura Econòmica del Penedès- Garraf. 1r. trimestre de 2006 Informe de Conjuntura Econòmica del Penedès- Garraf 1r. trimestre de 26 Promogut per Amb el suport de Introducció La primera edició de l informe de conjuntura de l any 26 incorpora com a novetat l anàlisi

Más detalles

El cost de la vida per a les persones inframileuristes

El cost de la vida per a les persones inframileuristes El cost de la vida per a les persones inframileuristes Les persones inframileuristes a Catalunya A Catalunya, al voltant de 1.150.000 de persones assalariades reben un salari brut mensual de inferior o

Más detalles

PLA EDUCATIU DE VILA Sant Andreu de Llavaneres. Mapa d estructura social

PLA EDUCATIU DE VILA Sant Andreu de Llavaneres. Mapa d estructura social PLA EDUCATIU DE VILA Sant Andreu de Llavaneres Mapa d estructura social Informe encarregat per: Gerència de Serveis d Educació Àrea de Cultura, Educació i Esports Elaborat per: Fundació Francesc Ferrer

Más detalles

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA Novembre 2014 CCOO DE CATALUNYA DENUNCIA QUE LA FEBLE MILLORA DEL NOSTRE MERCAT DE TREBALL ES BASA EN UNA ALTA PARCIALITAT I MENORS JORNADES

Más detalles