BIOLOGIA i GEOLOGIA RECUPERACIÓ 3r d ESO

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "BIOLOGIA i GEOLOGIA RECUPERACIÓ 3r d ESO"

Transcripción

1 BIOLOGIA i GEOLOGIA RECUPERACIÓ 3r d ESO Els alumnes que tinguin l assignatura de biología-geologia de 3r d ESO suspesa hauran de presentar un dossier el mes de setembre al cap de departament de biologia i geologia. Per poder fer aquest dossier només necessiten el llibre de 3r d ESO. Cal realitzar el dossier en el mateix fitxer informàtic amb les respostes amb un color diferent al color que tenen les respostes. Es dóna, també, d'imprimir el dossier i fer-ho escrit a ma.

2 TEMA 1 L ORGANITZACIÓ DEL COS HUMÀ 1. NIVELLS D ORGANITZACIÓ Respon les qüestions següents: a. Què són els nivells d organització? b. Quin és el nivell més simple? c. Quina diferència hi ha entre un teixit i un òrgan? d. A que correspon el nivell d organisme? e. Digues a quin nivell corresponen els següents elements: - ull - gos - CO 2 - sal mineral - glúcid - fulla - nitrogen - proteïna f. Ordena de més simple a més complex: Carboni, cèl lula, teixit epitel lial, proteïna, aigua, sistema nerviós 2. L ASSOCIACIÓ DE LES CÈL LULES: ELS TEIXITS a. Defineix teixit: b. Cita tres característiques del teixit epitelial: c. Quins dos tipus de teixit epitelial hi ha? d. Quin tipus de teixit és el teixit ossi? e. Quin nom rep el recobriment interior dels vasos sanguinis?

3 f. Com s anomenen les cèl lules que formen el teixit cartilaginós? g. Quina característica presenten els adipòcits? h. Quins tres tipus de teixit muscular hi ha i a quins llocs els trobem? i. Quin tipus de cèl lules formen el teixit nerviós? 3. ELS ÒRGANS, ELS SISTEMES I ELS APARELLS a. Defineix òrgan b. Què estudia la fisiologia? c. Indica els principals tipus de teixits que formen el cor: d. A quin aparell pertanyen els òrgans següents: - pulmons - artèria - ronyons - fetge - encèfal - glàndules endocrines - ovaris - ossos e. Quin sistema o aparell s encarrega de fer les següents funcions: - Repartir oxigen per tot el cos - Expulsar les substàncies de rebuig - Obtenir nutrients - Caminar - Captar estímuls del medi

4 TEMA 2 L ALIMENTACIÓ HUMANA 2.1 L ALIMENTACIÓ I LA NUTRICIÓ. ELS NUTRIENTS a. Què necessitem els éssers vius per poder viure? b. Per què utilitzem la matèria? c. Per què fem servir l energia? d. Què és la nutrició? e. Quines diferències hi ha entre alimentació i nutrició? f. De què depèn l alimentació d una persona? Tipus de nutrients a. Quins són els nutrients inorgànics? b. Quin és el component més abundant dels éssers vius? c. Si el teu organisme té un 65% d aigua, quants litres d aigua conté el teu cos? d. On es troben els nutrients orgànics? e. Quina característica presenten tots els lípids? f. Quina funció tenen els glúcids? g. Quines unitats formen les proteïnes?

5 h. Quina funció tenen les proteïnes? i. Cita dos exemples de lípids: j. A la taula de la pàgina 25 es mostra la composició de 100g de llet sencera de vaca. Quins nutrients d origen orgànic té la llet? I quins d origen inorgànic? Les vitamines a. Les vitamines són nutrients que poden ser... b. Per què les hem d ingerir amb els aliments obligatòriament? c. Quina funció tenen les vitamines? Llegeix el text de la pàgina 23 i respon les qüestions següents: 1. Quins eren els símptomes que manifestaven les tripulacions dels vaixells que realitzaven grans viatges al llarg del s XV? 2. Com s anomenava aquesta malaltia? 3. Quina es creia que n era la causa? 4. Com s anomena actualment? 5. Quina n és la causa? 6. Per què la patien les tripulacions dels vaixells que realitzaven llargs viatges?

6 2.2 EL VALOR ENERGÈTIC DELS ALIMENTS a. En quines unitats s expressa el valor energètic d un aliment? TEMA 2 Full nº 2 b. Què és una caloria? c. Quina quantitat d energia aporten els glúcids, els lípids i les proteïnes? Expressa n els valors en kcal i en kj: d. Quina quantitat d energia aporten les vitamines, les als minerals i l aigua? 2.3 LES NECESSITATS ENERGÈTIQUES DE L ÉSSER HUMÀ a. Què és la taxa de metabolisme basal (TMB)? b. Calcula la teva TMB utilitzant l equació de Harris i Benedict que hi ha a la pàgina 27 Observa el quadre que hi ha la part inferior de la pàgina nº 27 i respon les següents qüestions: 1. Quina és l activitat, de les que mostra el quadre, que consumeix més energia? 2. Ordena de més a menys consum energètic les activitats següents: Córrer jugar a tenis pujar escales anar amb bicicleta

7 3. Si vas a passejar mitja hora, quanta energia gastaràs? 4. Quanta energia gastes al llarg d una hora de classe? 2.4 ELS DIFERENTS TIPUS D ALIMENTS a. Quina és la classificació dels aliments segons la funció que tenen a l organisme? b. De què depèn la funció de cada aliment? c. Per què serveixen els aliments energètics? d. Quins són els nutrients més abundants en aquests aliments? e. Per què són necessaris els aliments plàstics o formadors? f. Quin és el nutrient que predomina en aquests aliments? g. Què ens proporcionen els aliments reguladors o protectors? h. Cita tres aliments reguladors: 2.5 UNA DIETA SANA I EQUILIBRADA a. Què és la dieta?

8 b. De què depenen les dietes? TEMA 2 Full nº 3 c. Per tenir una vida sana, com ha de ser la dieta? d. Quins aliments hauries de consumir en poca quantitat? 1. Què és la dieta mediterrània? 2. En quin tipus d aliments es basa? 3. Quin problema tenien les dietes de les classes benestants? 4. Quins avantatges té la dieta mediterrània? 5. Quins canvis s han produït en els hàbits alimentaris del nostre país? 6. A què són deguts aquests canvis? 7. Què comporten aquests canvis?

9 TEMA 3 L APARELL DIGESTIU 3. 1 ELS APARELLS IMPLICATS EN LA NUTRICIÓ 1. La nutrició és un procés complex en el qual participen 4 aparells diferents. Quins són aquests aparells? a. Quines substàncies entren a l organisme? b. Quines substàncies surten? c. Quin és l aparell encarregat d eliminar les substàncies de rebuig? d. Per on s excreta el CO 2 i l aigua? e. Quin és l aparell que s encarrega del transport de substàncies? f. Quina és la funció de l aparell digestiu? 3.2 L APARELL DIGESTIU 1. Quins dos tipus d elements formen el tub digestiu? 2. Respon: a. Com s anomena l última porció del tub digestiu? b. Què és l esòfag? c. Com s anomena l entrada de l estómac? d. On s aboca el suc pancreàtic? e. Quina és la cavitat d entrada dels aliments? f. On es troben les vellositats intestinals? g. A quins aparells pertany la faringe?

10 h. En quines tres parts es divideix l intestí gros? i. Com s anomenen les secrecions de l estómac? j. Quines funcions té l intestí prim? k. Com s anomena la glàndula productora de bilis? l. En quines tres regions es divideix l intestí prim? m. Què és l apèndix vermiforme? 3.3 LES FUNCIONS DIGESTIVES 1. Què és la ingestió? 2. A través de quin òrgan es duu a terme la ingestió? 3. En què es diferencia la digestió mecànica i la digestió química? 4. Què és l absorció? 5. Quin aparell transporta els nutrients de l aparell digestiu a totes les cèl lules de l organisme? 6. Què permeten les funcions digestives?

11 3.4 LA INGESTIÓ I LA DIGESTIÓ D ALIMENTS 1. Cita els dos processos que tenen lloc a l interior de la boca: 2. Quina part de la boca és l encarregada de la masticació dels aliments? 3. Quina funció té la saliva? 4. On es troba el sentit del gust? 5. Què és el bol alimentari? 6. Quins òrgans comunica l esòfag? 7. Què són els moviments peristàltics? 8. Quina funció tenen aquests moviments? 9. On es secreten els sucs gàstrics? 10. Quin tipus de digestió duen a terme els sucs gàstrics? 11. A l estómac també es dóna digestió mecànica? Explica quina part de l estómac la duu a terme i com ho fa: 12. Com s anomena la pasta que surt de l estómac? 13. Com s anomena la sortida de l estómac? 14. Què és un esfínter? 15. Quina funció té la bilis? 16. On es produeix el suc intestinal?

12 17. Què és el quil? 18. Quines parts del tub digestiu són responsables de la digestió dels aliments? 19. Respon: a. On es comencen a digerir els glúcids complexos? b. Quin és el resultat de la digestió dels glúcids complexos? c. On es comencen a digerir les proteïnes? d. Quin és el resultat de la digestió de les proteïnes? e. On es digereixen els greixos? f. Quin és el resultat de la seva digestió? g. Quines parts del tub digestiu estan implicades en la digestió dels glúcids complexos? 3.5 L ABSORCIÓ I L EGESTIÓ 1. Què s obté com a resultat de la digestió? 2. On van a parar els nutrients? 3. Què és l absorció? 4. A quines parts del tub digestiu es dóna l absorció? 5. Quina funció tenen les vellositats intestinals? 6. Quines substàncies arriben a l intestí gros? 7. Quines substàncies s absorbeixen a l intestí gros?

13 8. Quina funció tenen els bacteris que habiten al nostre intestí? 9. Què és l egestió? 3.6 MALALTIES DE L APARELL DIGESTIU 1. Com podem evitar les malalties de l aparell digestiu? 2. Quina és la causa del restrenyiment? 3. Defineix gastroenteritis: 4. Què és la càries i com es pot prevenir? 5. Quina aliments hauries d incorporar a la dieta per evitar el restrenyiment? 6. Per què creus que quan patim de gastroenteritis el metge ens recomana no prendre aliments sòlids i beure una gran quantitat de líquids que continguin sals dissoltes? QÜESTIONS DIVERSES 1. Imagina unes molècules de lípids (greixos) i explica per on passen i quins processos experimenten des que entren a la boca fins que arriben a la sang. 2. Explica per què és necessària la digestió dels aliments.

14 3. Omple el quadre següent: Glàndula digestiva Localització Substància secretada Funció de la secreció 4. Completa el quadre següent sobre la nutrició humana: Quines substàncies entren a l organisme? Què es transporta pel cos? Quines substàncies s expulsen del cos? Nutrició humana 5. Defineix els quatre processos bàsics que duu a terme l aparell digestiu i quin òrgan o òrgans s encarreguen de cadascun:

15 TEMA 4 APARELL RESPIRATORI 4.1 L APARELL RESPIRATORI 1. Quina funció té l aparell respiratori? 2. Per què necessiten oxigen les nostres cèl lules? 3. Què són les vies respiratòries? Observa el dibuix de la pàgina 46 i contesta les qüestions: 4. Quina part de l aparell respiratori pertany també a l aparell digestiu? 5. On es troben les cordes vocals? 6. Quins conductes té la tràquea a la part superior i a la part inferior? 7. Com s anomena la membrana que envolta els pulmons? 8. Què és l epiglotis? Quina és la seva funció? 4.2 L INTERCANVI DE GASOS 1. Quina funció tenen les fosses nasals? 2. On té lloc l intercanvi de gasos? 3. Què significa que l intercanvi de gasos es dóna per difusió? 4. Quin gas passa de la sang als alvèols? 5. Per què els alvèols es troben envoltats per molts capil lars sanguinis?

16 4.3 LA VENTILACIÓ PULMONAR 1. Què és la ventilació pulmonar? 2. Quines estructures intervenen en la ventilació pulmonar? 3. Què són els músculs intercostals? 4. A quin lloc de l organisme es situa el diafragma? 5. Quins són els dos moviments de la ventilació pulmonar? 6. Les frases següents són falses, corregeix-les per fer-les certes: a. Al llarg de la inspiració el diafragma es relaxa. b. Els pulmons s inflen i l aire carregat de CO 2 entra als pulmons. c. En la inspiració els músculs intercostals es relaxen. d. A l expiració el diafragma baixa i les costelles pugen. 4.4 MALALTIES DE L APARELL RESPIRATORI 1. Quines són les malalties més comunes de l aparell respiratori? Per què? 2. Què és la bronquitis? 3. Quina malaltia de l aparell respiratori és per causes al lèrgiques? 4. Quines malalties són produïdes per virus? 5. Què són la tos i l esternut? Quina és la seva funció?

17 TEMA 4 APARELL RESPIRATORI full nº 2 QÜESTIONS DIVERSES 1. En un moviment respiratori normal, mobilitzem un volum de 500 cm 3, que s anomena aire corrent. Sabent que en repòs fem 14 respiracions per minut i que en una expiració expulsem 20 cm 3 de diòxid de carboni, calcula: (indica les operacions que fas) a. El volum d aire inspirat en 24 hores: b. La quantitat de diòxid de carboni que expulsem del nostre cos en 24 hores: 2. Quan inspirem, podem agafar aire tant pel nas com per la boca. De tota manera, és molt més avantatjós fer-ho pel nas. A què creus que és degut, aquest fet? 3. Omple la taula següent, referent als fenòmens que tenen lloc en la ventilació pulmonar, i completa-la: L aire Els músculs intercostals El diafragma Volum de la caixa toràcica Els pulmons Inspiració Expiració

18 4. L aire és una mescla gasosa formada principalment, per nitrogen, oxigen, argó i diòxid de carboni. En la taula següent es mostra la proporció d aquests gasos en l aire inspirat i en l aire expirat: Gasos Aire inspirat Aire expirat Nitrogen 78% 78% Oxigen 21% 17% Argó 0,9% 0,9% Diòxid de carboni 0,03% 4% a. Quins són els gasos que tenen el mateix % en l aire expirat i en l aire inspirat? Per què no varien? b. Quina gas surt de l organisme cap a l aire? En quin %? c. Aquest gas que expulsem a través dels pulmons, de quina part de l organisme prové? d. Quin gas passa de l aire a l interior de l organisme? e. Per què el necessitem? Quina és la seva funció? 5. Un esportista va ser sotmès a un test per tal de saber la quantitat d aire que incorporava en cada inspiració i com canviava el seu ritme respiratori. Per això es van prendre dades abans i després de l exercici. Abans de l exercici Després de l exercici Volum d aire en cada inspiració 350 cm cm 3 Ventilacions per minut 18 cm 3 30 cm 3 a. Què varia en aquest esportista abans i després de l exercici? b. Quina quantitat d aire incorporava en una inspiració abans de l exercici? Com s anomena aquesta quantitat d aire? c. Quina quantitat d aire incorpora aquesta persona durant un minut abans de realitzar l exercici?

19 TEMA 4 APARELL RESPIRATORI full nº 3 d. I quina quantitat d aire incorpora en una inspiració després de l exercici? e. Quin volum d aire creus que sortirà dels pulmons en una expiració després de l exercici? f. Quina quantitat d aire incorpora aquest esportista durant un minut després de l exercici? g. Per què s incorpora més aire durant i després de l exercici? 6. Posa els noms a les parts indicades:

20 TEMA 5 APARELL CIRCULATORI 5.1 EL MEDI INTERN 1. Defineix medi intern 2. Quins líquids constitueixen el medi intern? 3. Quin és l origen del plasma intersticial? 4. Per on circula la limfa? 5. Què és l homeòstasi? 6. Què n extreuen les cèl lules del medi intern? 7. De què depèn el bon funcionament de les cèl lules? 5.2 EL SISTEMA CIRCULATORI SANGUINI 1. Quina és la funció del sistema circulatori sanguini? 2. El sistema circulatori sanguini està constituït per: 3. Què són els vasos sanguinis? 4. Quins tres tipus de vasos sanguinis hi ha? 5. Indica el tipus de vas que: a. Tenen vàlvules

21 b. Les seves parets són gruixudes, resistents i elàstiques c. Les seves parets són molt fines d. Condueixen la sang des dels diversos òrgans cap al cor e. Es produeix intercanvi de nutrients, gasos i substàncies de rebuig amb les cèl lules f. Condueixen la sang des del cor fins als altres òrgans g. La sang hi circula a alta pressió 5.3 LA SANG 1. Defineix la sang 2. Quin paper té la sang en la nutrició de l organisme? 3. Què és l hemoglobina? Quina funció fa? 4. Quina funció tenen els glòbuls blancs? 5. Quins són els cinc tipus diferents de gl. Blancs? 6. Què són les plaquetes? 7. Com intervé la sang en la regulació tèrmica de l organisme?

22 5.4 EL COR 1. On es troba situat el cor? TEMA 5 pàgina 2 2. Com s anomena el teixit muscular que forma les parets del cor? 3. Què és el septe? 4. Per què les parets dels ventricles són més gruixudes que les de les aurícules? 5. Quines cavitats comunica la vàlvula tricúspide? 6. Quins vasos comuniquen amb les aurícules? 7. On es troben les vàlvules sigmoides? 8. Quina funció tenen les vàlvules cardíaques? 9. Com s anomena el sistema circulatori propi del cor? 5.5 EL FUNCIONAMENT DEL COR 1. Quina és la funció del cor? 2. Com s anomenen els dos tipus de moviments que té el cor? 3. Què és el cicle cardíac?

23 4. Digues a quina fase del cicle cardíac es corresponen les frases següents: a. Els ventricles es relaxen i les vàlvules sigmoides es tanquen: b. Hi ha un increment de la pressió sanguínia ventricular i les vàlvules tri i bicúspide es tanquen: c. Es produeix la contracció de les aurícules d. La sang comença a omplir les aurícules e. Les vàlvules sigmoides s obren per permetre la sortida de sang dels ventricles: f. La sang passa de les aurícules als ventricles: 5. A quina fase del cicle cardíac es nodreixen les cèl lules del miocardi? 5.6 LA CIRCULACIÓ DOBLE 1. Què significa que la circulació és doble? 2. La circulació és completa, perquè la sang oxigenada i no oxigenada no es barregen. Què fa possible que la nostra circulació sigui completa? 3. Quina funció té el circuit pulmonar? 4. Indica el nom de les diferents parts per on passa la sang en el cirduit pulmonar: Venes cava superior i inferior 5. El circuit general s estableix entre: 6. Quina és la funció del circuit general? 7. A quin lloc es produeix l intercanvi de substàncies entre el sistema circulatori i les cèl lules dels teixits? 8. Quines cavitats cardíaques pertanyen al circuit major?

24 TEMA 5 pàgina 3 9. Quin tipus de sang transporten les artèries en la circulació general? 10. les parets del ventricle esquerre són més gruixudes que les del ventricle dret. A què creus que és degut aquest fet? 5.7 EL SISTEMA CIRCULATORI LIMFÀTIC 1. Quina és la funció del sistema circulatori limfàtic? 2. Quins òrgans formen el sistema circulatori limfàtic? (només cal citar-los) 3. A quin lloc de l organisme s inicien els capil lars limfàtics? 4. Quin és l origen de la limfa? 5. On desemboquen els vasos limfàtics? 6. Què són els ganglis limfàtics? 7. Quina funció tenen les vàlvules dels vasos limfàtics? 8. Com circula la limfa pels vasos limfàtics? 9. Quina és la funció dels ganglis limfàtics?

25 5.8 MALALTIES DEL SISTEMA CIRCULATORI 1. Què són les malalties cardiovasculars? 2. Quina és la causa principal de l arteriosclerosi? 3. Quina diferència hi ha entre una trombosi i una embòlia? 4. Per què és greu si l arteriosclerosi afecta les artèries coronàries? 5. Com es manifesta l infart de miocardi?

26 TEMA 6 L EXCRECIÓ I L APARELL EXCRETOR 1. INTRODUCCIÓ a. Què és l excreció? b. Quins són els principals òrgans excretors? c. On es produeixen les substàncies de rebuig? 2. EL SISTEMA URINARI a. Quins òrgans constitueixen el sistema urinari? b. On es troben situats els ronyons? c. Quina substància arriba i es filtrada pels ronyons? d. Quin és el producte resultant d aquesta filtració? e. Quines tres parts es poden observar en un tall transversal del ronyó? f. Què són les vies urinàries? g. Quins conductes formen les vies urinàries? h. Quines diferències hi ha entre la uretra masculina i femenina? i. On s acumula l orina abans de sortir a l exterior? 3. ALTRES ÒRGANS D EXCRECIÓ a. Què eliminen els pulmons? b. On s expulsen els residus procedents de la digestió? c. Què són les glàndules sudorípares? d. Quina és la composició de la suor? e. Quins són les funcions de la suor?

27 4. EL FUNCIONAMENT DELS RONYONS a. Quina és la funció dels nefrons? b. Quants nefrons hi ha, aproximadament, a cada ronyó? c. Fes el dibuix d un nefró i indiquen les seves parts: d. Indica a quin lloc dels nefrons es donen les funcions següents: I. Condueix l orina fins a la pelvis renal II. Circula la sang que es va filtrant III. Reabsorció d aigua i d altres substàncies IV. Filtració del plasma - e. Quines parts del nefró trobem a la medul la renal? f. Quines són les dues etapes de formació de l orina? (només cal citar-les) g. Què és la reabsorció de substàncies? h. Quina quantitat de sang es filtra pels ronyons cada minut? Per tant quina quantitat de sang es filtra al llarg d un dia? (indica n els càlculs) i. Quina quantitat d orina produeix el nostre organisme diàriament? j. De què depèn la quantitat d orina eliminada?

28 TEMA 6 L EXCRECIÓ I L APARELL EXCRETOR full nº 2 k. Quina diferència hi ha entre la sang que entra al ronyó i la que surt? l. Què significa que la reabsorció és selectiva? m. Llegeix el text de A fons Quan els ronyons no funcionen i respon les qüestions referides al text: - Què és una insuficiència renal? - Si es produeix una insuficiència renal en els dos ronyons, quines possibles solucions tenen els malalts? - Quina funció té el ronyó artificial? - Quina durada té el procés de diàlisis? Quantes vegades a la setmana s ha de fer? 5. MALALTIES DE L APARELL EXCRETOR a. Quin problema es produeix quan els òrgans excretors funcionen malament? b. Quina és la causa d un còlic nefrític? c. Quina és la causa de la formació de càlculs? d. Què és la cistitis? e. Per què la cistitis és més comú a les dones?

29 f. Quina quantitat d aigua s aconsella que bevem diàriament? g. Per què és aconsellable menjar fruites àcides (taronges, llimones...)? h. Què hem de fer per evitar l obstrucció dels porus de la pell? i. Quina quantitat d aigua es perd al dia per evaporació a través de la pell i els pulmons?

30 TEMA 7 L APARELL REPRODUCTOR Consulta la pàgina següent: Respon les preguntes del següent test. P01. Com es diu l extrem molt vascularitzat del penis? a. Prepuci b. Escrot c. Gland d. Cos esponjós e. Cos cavernós P02. Com es diuen els conductes on es generen els espermatozoides? a. Deferents b. Ejaculadors c. Espermioductes d. Seminífers e. Epidídims P03. Com s anomenen els conductes que porten els espermatozoides a la uretra? a. Deferents b. Ejaculadors c. Espermioductes d. Seminífers e. Epidídims P04. Quin segrega el líquid que lubrifica la uretra abans de l'ejaculació? a. Els testicles b. La pròstata c. Les glàndules de Cowper d. Les vesícules seminals e. Les glàndules seminals P05. Com es diu la glàndula que aporta la major part del líquid en el qual neden els espermatozoides? a. Glàndula de Cowper b. Pròstata c. Testicle d. Vesícula seminal e. Epidídim P06. Com es diu el líquid que conté els espermatozoides? a. Espermina b. Orina c. Semina d. Esperma

31 e. Líquid prostàtic P07. Quina petita glàndula hi ha al final de cada conducte deferent? a. La glàndula de Cowper b. La glàndula prostàtica c. L ampul la deferent d. La vesícula seminal e. L epidídim P08. Com es diu l hormona que segreguen les cèl lules de Leydig? a. Hormona testosterona b. Hormona progesterona c. Hormona oxitocina d. Hormona gonadotropa e. Hormona estrògena P09. Quina és la concentració normal de espermatozoides? a en un cm 3 b en un cm 3 c en un cm 3 d en un cm 3 e en un cm 3 P10. Com es diuen els conductes parells que s omplen de sang en l erecció del penis? a. Conductes deferents b. Conductes ejaculadors c. Cossos cavernosos d. Cossos esponjosos e. Conductes seminífers P11. Com es diu l òrgan que acull l embrió fins el moment del part? a. Vagina b. Oviducte c. Trompa de Fal lopi d. Matriu e. Vulva P12. Com es diu l òrgan que rep el penis durant el coit? a. Vagina b. Oviducte c. Trompa de Fal lopi d. Matriu e. Vulva P13. Com es diu l òrgan musculós que te forma de pera invertida? a. Úter b. Vulva c. Clítoris

32 d. Trompa de Fal lopi e. Vagina P14. Com es diu el lloc per on surten els òvuls sense fecundar? a. Orifici uretral b. Orifici urinari c. Meat urinari d. Orifici vaginal e. Orifici del clítoris P15. Quants dies triga en regenerar-se la capa mucosa que es desprenc cada 28 dies? a. Aproximadament 1 dia b. Aproximadament uns 5 dies c. Aproximadament uns 10 dies d. Aproximadament uns 15 dies e. Aproximadament uns 28 dies P16. Com es diu la membrana que s esquinça en fer el primer coit? a. Humen b. Meat c. Endometri d. Himen e. Endometriu P17. Com es diu la capa que es desprenc cada 28 dies provocant una significativa pèrdua de sang en la dona? a. Menstruació b. Regla c. Úter d. Avortament e. Endometri P18. Quina longitud aproximadament tenen els oviductes? a. 100 centímetres b. 50 centímetres c. 15 centímetres d. 5 centímetres e. 1 centímetre P19. Com s anomenen les nombroses prolongacions que presenta un oviducte en el seu extrem lliure? a. Trompes b. Llavis c. Clítoris d. Fímbries e. Fal lopis P20. En quin òrgan es poden diferenciar dues regions anomenades coll i cos?

33 a. Vagina b. Oviducte c. Trompa de Fal lopi d. Matriu e. Vulva

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

TEST SOBRE EL APARATO REPRODUCTOR FEMENINO

TEST SOBRE EL APARATO REPRODUCTOR FEMENINO TESTS TEST SOBRE EL APARATO REPRODUCTOR FEMENINO 1. Cómo se llama el órgano que acoge el embrión hasta el momento del parto? 2. Cómo se llama el órgano que recibe el pene durante el coito? 3. Cómo se llama

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

1,94% de sucre 0,97% de glucosa

1,94% de sucre 0,97% de glucosa EXERCICIS DE QUÍMICA 1. Es prepara una solució amb 2 kg de sucre, 1 kg de glucosa i 100 kg d aigua destil lada. Calcula el tant per cent en massa de cada solut en la solució obtinguda. 1,94% de sucre 0,97%

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

sexual gametos espermatozoide óvulo gónadas testículos ovarios

sexual gametos espermatozoide óvulo gónadas testículos ovarios La vida es un proceso de duración limitada. Los individuos que desaparecen deben ser sustituidos pues, de otro modo, los seres vivos se extinguirían de la superficie del planeta. Esto no sucede gracias

Más detalles

TEMA 2. LA NUTRICIÓN

TEMA 2. LA NUTRICIÓN TEMA 2. LA NUTRICIÓN La nutrición sirve para darnos energía, fuerza para poder jugar, estudiar, correr y esta energía nos la dan los alimentos. El organismo toma oxígeno del aire y cambia los alimentos

Más detalles

Qué es la nutrición? Por qué es necesaria la función de. En la función de nutrición, intervienen cuatro procesos, cada uno de

Qué es la nutrición? Por qué es necesaria la función de. En la función de nutrición, intervienen cuatro procesos, cada uno de Responde. Qué es la nutrición? Por qué es necesaria la función de nutrición? Completa En la función de nutrición, intervienen cuatro procesos, cada uno de ellos es necesario y ocurre en un aparato de nuestro

Más detalles

TEMA 4: Equacions de primer grau

TEMA 4: Equacions de primer grau TEMA 4: Equacions de primer grau Full de preparació Aquest full s ha de lliurar el dia de la prova Nom:... Curs:... 1. Expressa algèbricament les operacions següents: a) Nombre de rodes necessàries per

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

Órganos del cuerpo humano

Órganos del cuerpo humano Órganos del cuerpo humano Los órganos del cuerpo humano se forman por la agrupación de tejidos (epitelial, conectivo, muscular y nervioso), que se forman mediante la agrupación de células. Ellos tienen

Más detalles

FUNCIÓN DE REPRODUCCIÓN EN EL SER HUMANO

FUNCIÓN DE REPRODUCCIÓN EN EL SER HUMANO FUNCIÓN DE REPRODUCCIÓN EN EL SER HUMANO El ser humano como animal mamífero que es tiene reproducción sexual, con fecundación interna y por su desarrollo embrionario es vivíparo. APARATO REPRODUCTOR MASCULINO:

Más detalles

Semblança. Teorema de Tales

Semblança. Teorema de Tales Semblança. Teorema de Tales Dos polígons són semblants si el angles corresponents són iguals i els costats corresponents són proporcionals. ABCDE A'B'C'D'E' si: Â = Â',Bˆ = Bˆ', Ĉ = Ĉ', Dˆ = Dˆ', Ê = Ê'

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya TEMARI DEL PRIMER EXERCICI DE LA PART A HISTÒRIA 1. L hominització. De l'australopitec a l'homo sapiens. 2. L Homo sapiens i la colonització de la Terra. 3. Del depredador al productor, canvis en l economia

Más detalles

8 Geometria analítica

8 Geometria analítica Geometria analítica INTRODUCCIÓ Els vectors s utilitzen en diverses branques de la física que fan servir magnituds vectorials, per això és important que els alumnes en coneguin els elements i les operacions.

Más detalles

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius.

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius. Mòdul Cubs i nombres senars Edat mínima recomanada A partir de 1er d ESO, tot i que alguns conceptes relacionats amb el mòdul es poden introduir al cicle superior de primària. Descripció del material 15

Más detalles

El sistema reproductor femenino está formado por órganos sexuales internos y

El sistema reproductor femenino está formado por órganos sexuales internos y El sistema reproductor femenino El sistema reproductor femenino está formado por órganos sexuales internos y órganos sexuales externos. ÓRGANOS SEXUALES INTERNOS Los órganos sexuales internos se encuentran

Más detalles

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 10 (deu) El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL Nom i cognoms. 3r curs EL PAISATGE DE MUNTANYA I LA PLANA Les formes de relleu són : LA MUNTANYA : És una

Más detalles

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos.

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. CÀNNABIS MÒDUL II ACTIVITAT 1 Fitxa 1.1 15 anys La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. La Agencia de Salud Pública de Cataluña

Más detalles

Material de Apoyo HORMONAS Y SEXUALIDAD. Nombre: Fecha: Curso: 7 Básico A B C

Material de Apoyo HORMONAS Y SEXUALIDAD. Nombre: Fecha: Curso: 7 Básico A B C Instituto de Humanidades Luis Campino Departamento de Ciencias Biología 7º Básico - 2012 Material de Apoyo HORMONAS Y SEXUALIDAD Nombre: Fecha: Curso: 7 Básico A B C Aparatos Reproductores Masculino y

Más detalles

FOSAS NASALES: su mucus purifica y humedece el aire. FARINGE: cruce de las vías respiratorias con el tubo digestivo y el oído.

FOSAS NASALES: su mucus purifica y humedece el aire. FARINGE: cruce de las vías respiratorias con el tubo digestivo y el oído. 1. Aparato Respiratorio. Su función es intercambiar gases con el medio. Estos gases son oxígeno y dióxido de carbono principalmente. Las células necesitan oxígeno para subsistir y realizar sus funciones.

Más detalles

P.R.E. (PLAN DE REFUERZO EDUCATIVO) ALUMNOS PENDIENTES BIOLOGÍA Y GEOLOGÍA TERCERO DE LA ESO

P.R.E. (PLAN DE REFUERZO EDUCATIVO) ALUMNOS PENDIENTES BIOLOGÍA Y GEOLOGÍA TERCERO DE LA ESO P.R.E. (PLAN DE REFUERZO EDUCATIVO) Primer examen (páginas 1 a 4) ALUMNOS PENDIENTES BIOLOGÍA Y GEOLOGÍA TERCERO DE LA ESO El valor del trabajo es del 30 % de la nota y el examen del 70%. En el examen

Más detalles

L aparell circulatori i la sang. Anatomia i fisiologia humana (3) (Ciències 3r eso. Bloc 3.2)

L aparell circulatori i la sang. Anatomia i fisiologia humana (3) (Ciències 3r eso. Bloc 3.2) Ciències Naturals 3r ESO Curs 2002-2003 Objectius L aparell circulatori i la sang. Anatomia i fisiologia humana (3) (Ciències 3r eso. Bloc 3.2) Els objectius principals de la unitat pretenen que els alumnes

Más detalles

Dr. Alfredo M. Gómez Quispe Coordinador Regional Salud El Alto

Dr. Alfredo M. Gómez Quispe Coordinador Regional Salud El Alto Dr. Alfredo M. Gómez Quispe Coordinador Regional Salud El Alto Promoción del derecho a la salud sexual y reproductiva de jóvenes y adolescentes, del distrito 5 y 6 del municipio de el alto ANATOMIA GENITALES

Más detalles

TEMA 3. FUNCIÓN DE NUTRICIÓN

TEMA 3. FUNCIÓN DE NUTRICIÓN APARATO DIGESTIVO 1. Indica las diferentes partes del siguiente aparato: 1 2. Indica las diferentes partes: Faringe, Laringe, Esófago, Glándula parótida, Glándula sublingual, Glándula submaxilar. 3. Indica

Más detalles

Biologia Sèrie 1. Instruccions

Biologia Sèrie 1. Instruccions Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2012 Biologia Sèrie 1 SOLUCIONS, CRITERIS DE

Más detalles

Biología y Geología 3º ESO

Biología y Geología 3º ESO TEMA 7: LA REPRODUCCIÓN Biología y Geología 3º ESO 2/ De la infancia a la edad adulta De este punto debes tener claro: -Qué es la adolescencia y la pubertad y cuando se inicia cada una. -Diferencias entre

Más detalles

C. P. SON ANGLADA. C/. Mossèn Gabriel Bestard, 38 (07011) Palma de Mallorca tfn.(971)

C. P. SON ANGLADA. C/. Mossèn Gabriel Bestard, 38 (07011) Palma de Mallorca tfn.(971) C. P. SON ANGLADA C/. Mossèn Gabriel Bestard, 38 (07011) Palma de Mallorca tfn.(971) 790016 CARACTERÍSTIQUES EXTERNES DE LA GALLINA: 1. En el quadre has de fer un dibuix d una gallina i seva descripció

Más detalles

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE.

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. Existeix una massa patrimonial a l actiu que s anomena Existències. Compren el valor de les mercaderies (i altres bens) que

Más detalles

Matemàtiques 1r d'eso Professora: Lucía Clar Tur DOSSIER DE REPÀS

Matemàtiques 1r d'eso Professora: Lucía Clar Tur DOSSIER DE REPÀS DOSSIER DE REPÀS 1. Ordena els nombres de més petit a més gran: 01 0 01 101 0 001 0 001 0 1. Converteix els nombres fraccionaris en nombres decimals i representa ls en la recta: /4 1/ 8/ 11/10. Efectua

Más detalles

Biología y Geología 3º ESO

Biología y Geología 3º ESO 1/ Reproducción y sexualidad. Biología y Geología 3º ESO TEMA 8: SEXUALIDAD Y REPRODUCCIÓN a) Para qué sirve la función de reproducción? b) Características de la reproducción sexual. c) Diferencias entre

Más detalles

TEMA 7 LA REPRODUCCIÓN Y EL DESARROLLO HUMANO

TEMA 7 LA REPRODUCCIÓN Y EL DESARROLLO HUMANO TEMA 7 LA REPRODUCCIÓN Y EL DESARROLLO HUMANO 1. La reproducción humana CARACTERÍSTICAS: Intervienen dos seres unisexuales que presentan dimorfismo sexual (diferencias anatómicas debidas a su sexo) Cada

Más detalles

Sistema Urinario. Sistema Genito Urinario Klgo. Francisco Cerda L. Sistema Urinario. Sistema Renal

Sistema Urinario. Sistema Genito Urinario Klgo. Francisco Cerda L. Sistema Urinario. Sistema Renal Sistema Genito Urinario Klgo. Francisco Cerda L. Conjunto de Órganos encargados de la eliminación de Orina Se compone de: 2 Riñones Secretan y Producen Orina Vías Excretoras 2 Uréteres 1 Vejiga Urinaria

Más detalles

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies:

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies: POLÍTICA DE COOKIES Una "Cookie" es un pequeño archivo que se almacena en el ordenador del usuario y nos permite reconocerle. El conjunto de "cookies" nos ayuda a mejorar la calidad de nuestra web, permitiéndonos

Más detalles

8. Com es pot calcular la constant d Avogadro?

8. Com es pot calcular la constant d Avogadro? 8. Objectius Fer una estimació del valor de la constant d Avogadro. Analitzar les fonts d error més importants del mètode proposat. Introducció La idea bàsica del mètode és la següent: si sabem el volum

Más detalles

DEMOSTRACIÓN DE LA PERMEABILIDAD CELULAR

DEMOSTRACIÓN DE LA PERMEABILIDAD CELULAR Objetivos: Cómo motivar a los estudiantes mediante actividades científicas atractivas DEMOSTRACIÓN DE LA PERMEABILIDAD CELULAR Mª Victoria Herreras Belled Mª Angeles Asensio I.E.S. L ELIANA Aplicar el

Más detalles

LA REPRODUCIÓN HUMANA

LA REPRODUCIÓN HUMANA LA REPRODUCIÓN HUMANA Conceptos generales La reproducción sexual se caracteriza por la presencia de dos tipos de organismos o sexos dentro de la misma especie que producen cada uno células especializadas.

Más detalles

EJERCICIOS. UNIDAD 2. La nutrición humana.

EJERCICIOS. UNIDAD 2. La nutrición humana. EJERCICIOS. UNIDAD 2. La nutrición humana. 1. El intercambio de materia y energía que todo ser vivo realiza con su medio, corresponde a la función de: a) Nutrición b) Relación c) Reproducción d) Adaptación

Más detalles

Dossier d Energia, Treball i Potència

Dossier d Energia, Treball i Potència Dossier d Energia, Treball i Potència Tipus de document: Elaborat per: Adreçat a: Dossier de problemes Departament de Tecnologia (LLHM) Alumnes 4 Curs d ESO Curs acadèmic: 2007-2008 Elaborat per: LLHM

Más detalles

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 11 (onze) EL TREBALL I ELS SECTORS DE PRODUCCIÓ Nom i cognoms. 3r curs RAMADERIA AGRICULTURA SECTOR PRIMARI PESCA MINERIA EXPLOTACIÓ DE BOSCOS Completa:

Más detalles

PRUEBA PARA LA OBTENCIÓN DEL TÍTULO DE GRADUADO EN EDUCACIÓN SECUNDARIA

PRUEBA PARA LA OBTENCIÓN DEL TÍTULO DE GRADUADO EN EDUCACIÓN SECUNDARIA PRUEBA PARA LA OBTENCIÓN DEL TÍTULO DE GRADUADO EN EDUCACIÓN SECUNDARIA 1er APELLIDO... 2º APELLIDO... NOMBRE...HOMBRE MUJER EDAD...FECHA DE NACIMIENTO... LOCALIDAD...PROVINCIA... PROFESIÓN... LUGAR DE

Más detalles

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents.

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents. 1 CÀLCUL VECTORIAL Abans de començar a parlar de vectors i ficar-nos plenament en el seu estudi, hem de saber distingir els dos tipus de magnituds que defineixen la física: 1. Magnituds escalars: magnituds

Más detalles

APARATO REPRODUCTOR. Las diferencias entre los cuerpos del hombre y la mujer, se llaman caracteres sexuales.

APARATO REPRODUCTOR. Las diferencias entre los cuerpos del hombre y la mujer, se llaman caracteres sexuales. APARATO REPRODUCTOR Las diferencias entre los cuerpos del hombre y la mujer, se llaman caracteres sexuales. Los caracteres sexuales secundarios son los rasgos que pueden distinguir a los hombres de las

Más detalles

Aparatos que intervienen en la nutrición

Aparatos que intervienen en la nutrición Aparatos que intervienen en la nutrición El ser humano necesita ingerir alimentos y agua diariamente, para el mantenimiento de sus constantes vitales. De los alimentos se utilizan distintos nutrientes,

Más detalles

TEMA 4: LA NUTRICIÓN: APARATOS CIRCULATORIO Y EXCRETOR

TEMA 4: LA NUTRICIÓN: APARATOS CIRCULATORIO Y EXCRETOR TEMA 4: LA NUTRICIÓN: APARATOS CIRCULATORIO Y EXCRETOR 1. APARATO CIRCULATORIO Está constituido por los sistemas sanguíneo o cardiovascular y linfático. SISTEMA CIRCULATORIO SANGUÍNEO O CARDIOVASCULAR.

Más detalles

Activitat Cost Energètic

Activitat Cost Energètic Part 1. Article cost energètic. Contesta les preguntes següents: 1. Què hem de tenir en compte per saber què paguem per un PC? Para poder saber cuánto pagamos por un PC necesitamos saber dos cosas: cuánto

Más detalles

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES Camí DE SON CLADERA, 20-07009 Palma Tel. 971470774 Fax 971706062 e-mail: iesjuniperserra@educacio.caib.es Pàgina Web: http://www.iesjuniperserra.net/ ORIENTACIÓ

Más detalles

Biología y Geología 3º ESO

Biología y Geología 3º ESO 1/ Reproducción y sexualidad. Biología y Geología 3º ESO TEMA 8: SEXUALIDAD Y REPRODUCCIÓN a) Para qué sirve la función de reproducción? b) Características de la reproducción sexual. c) Diferencias entre

Más detalles

PROYECTO ELEVAPLATOS

PROYECTO ELEVAPLATOS PROYECTO ELEVAPLATOS Herramientas Fotos detalles Fotos Objetivos Materiales Dibujos Recomendaciones Esquema eléctrico Contextualización Exámenes y prácticas inicio Fotos detalles Letras para identificar

Más detalles

NUTRICIÓ i PREVENCIÓ del CÀNCER

NUTRICIÓ i PREVENCIÓ del CÀNCER NUTRICIÓ i PREVENCIÓ del CÀNCER Dr. Antonio Agudo Unitat de Nutrició i Càncer Institut Català d Oncologia (ICO-IDIBELL) Biblioteca de Bellvitge L Hospitalet de Llobregat,15 d Abril 2015 Freqüència de càncer

Más detalles

Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1)

Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1) Unitat Didàctica 5.- Habilitats específiques. Esports col lectius. Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1) 1.- La història del voleibol. El voleibol va néixer l any 1895 als Estats Units, a la

Más detalles

A.1 Dar una expresión general de la proporción de componentes de calidad A que fabrican entre las dos fábricas. (1 punto)

A.1 Dar una expresión general de la proporción de componentes de calidad A que fabrican entre las dos fábricas. (1 punto) e-mail FIB Problema 1.. @est.fib.upc.edu A. En una ciudad existen dos fábricas de componentes electrónicos, y ambas fabrican componentes de calidad A, B y C. En la fábrica F1, el porcentaje de componentes

Más detalles

Vera Sagástegui Jorge Enrique CMP: 054128

Vera Sagástegui Jorge Enrique CMP: 054128 Vera Sagástegui Jorge Enrique CMP: 054128 Genitales internos : Testículo. Epidídimo Conducto deferente. Vesículas seminales. Conducto eyaculador. Próstata. Glándulas bulbo uretrales o Cowper. Uretra. Genitales

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2014 Biologia Sèrie 1 Fase específica Opció: Ciències Opció: Ciències de la salut Exercici 1 Exercici 2 Exercici 3 Qualificació a

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: SETEMBRE

Más detalles

Les hemorroides. Las hemorroides. SCIAS Hospital de Barcelona. Guia informativa SCIAS de malalties i consells sanitaris

Les hemorroides. Las hemorroides. SCIAS Hospital de Barcelona. Guia informativa SCIAS de malalties i consells sanitaris Guia informativa SCIAS de malalties i consells sanitaris Les hemorroides Guía informativa SCIAS de enfermedades y consejos sanitarios Las hemorroides SCIAS Hospital de Barcelona Les hemorroides Les hemorroides

Más detalles

EL VIAJE DESCRIPCIÓN. Lo primero que hacemos al comer es

EL VIAJE DESCRIPCIÓN. Lo primero que hacemos al comer es EL VIAJE Vamos a realizar un viaje fantástico. Junto a un bocado de nuestra merienda recorreremos el interior de nuestro cuerpo tras el alimento para ver lo que ocurre cuando comemos, para saber como nos

Más detalles

Interferències lingüístiques

Interferències lingüístiques Interferències lingüístiques L ús habitual de dues o més llengües pot provocar fàcilment interferències lingüístiques, és a dir, la substitució de la paraula adequada (per exemple, malaltia) per l equivalent

Más detalles

competència matemàtica

competència matemàtica avaluació educació secundària obligatòria 4t d ESO curs 203-204 ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI competència matemàtica versió amb respostes INSTRUCCIONS Per fer la prova, utilitza un

Más detalles

Seguretat informàtica

Seguretat informàtica Informàtica i comunicacions Seguretat informàtica CFGM.SMX.M06/0.09 CFGM - Sistemes microinformàtics i xarxes Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però PABLO PICASSO El passat dia 12 de Febrer, en comptes de fer classe de matemàtiques i de castellà, com cada dimecres, ens vam convertir en artistes per conèixer la vida i les obres de Pablo Picasso. Quan

Más detalles

PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA

PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA Penjar fotos a internet. (picasa) 1. INSTAL.LAR EL PROGRAMA PICASA Per descarregar el programa picasa heu d anar a: http://picasa.google.com/intl/ca/ Clicar on diu Baixa

Más detalles

Gabinet de Didàctica Jardí Botànic. Gabinet de Didàctica Jardí Botànic 1

Gabinet de Didàctica Jardí Botànic. Gabinet de Didàctica Jardí Botànic 1 LAS PLANTAS CARNÍVORAS LES PLANTES CARNÍVORES Gabinet de Didàctica Jardí Botànic Gabinet de Didàctica Jardí Botànic 1 LAS PLANTAS CARNÍVORAS LES PLANTES CARNÍVORES El objetivo de este taller es que los

Más detalles

CIÈNCIES PER AL MÓN CONTEMPORANI

CIÈNCIES PER AL MÓN CONTEMPORANI CIÈNCIES PER AL MÓN CONTEMPORANI BLOC 2. SALUT, MALALTIA I ESTILS DE VIDA 1.- Indica si les següents afirmacions són veritat o fals: (2 punts) Curs 09-10 1. El consum de begudes alcohòliques i de drogues

Más detalles

Anatomía Aplicada. La perpetuación de la vida La reproducción sexual. El aparato reproductor.

Anatomía Aplicada. La perpetuación de la vida La reproducción sexual. El aparato reproductor. Anatomía Aplicada Tema 3. La perpetuación de la vida La reproducción sexual. El aparato reproductor. Nota: Este tema se relaciona con el Bloque II del libro de Biología y Geología, que comprende los temas

Más detalles

TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS )

TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS ) TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS ) ÍNDEX: 8.1.- Generalitats 8.2.- La Força 8.3.- La Resistència 8.4.- La Velocitat 8.5.- La Flexibilitat 8.1.- GENERALITATS El moviment corporal té

Más detalles

PROJECTE INDIVIDUAL Nº 1

PROJECTE INDIVIDUAL Nº 1 PROJECTE INDIVIDUAL Nº 1 NOM... 1 Ara vas a fer el treball individual. Aprofitant tot el que has treballat amb el teu equip vas a poder fer el teu treball personal. Has de anar fent totes les activitats

Más detalles

EL TRANSPORT DE MERCADERIES

EL TRANSPORT DE MERCADERIES EL TRANSPORT DE MERCADERIES En primer terme s ha d indicar que en tot el que segueix, ens referirem al transport per carretera o via pública, realitzat mitjançant vehicles de motor. El transport de mercaderies,

Más detalles

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA Novembre 2014 CCOO DE CATALUNYA DENUNCIA QUE LA FEBLE MILLORA DEL NOSTRE MERCAT DE TREBALL ES BASA EN UNA ALTA PARCIALITAT I MENORS JORNADES

Más detalles

EL APARATO RESPIRATORIO

EL APARATO RESPIRATORIO EL APARATO RESPIRATORIO El aparato respiratorio nos permite obtener el oxígeno del aire y expulsar el dióxido de carbono, procedente del metabolismo celular. Las partes de las que se compone el aparato

Más detalles

ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR

ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR Les característiques més importants. MERCURI És el planeta més petit del Sistema Solar i el més proper al Sol. Des de la Terra a l alba i al crepuscle es veu molt brillant.

Más detalles

EL BO SOCIAL, APROFITA L!

EL BO SOCIAL, APROFITA L! EL BO SOCIAL, APROFITA L! El Bo Social, aprofita l! Què és? Un descompte del 25% en la factura de l electricitat del preu del terme de potència (terme fix) i del consum. En cap cas dels lloguers o serveis

Más detalles

L EDAT DELS ARBRES LA EDAD DE LOS ÁRBOLES. Les plantes tenen tres parts que són les arrels, la tija i les fulles.

L EDAT DELS ARBRES LA EDAD DE LOS ÁRBOLES. Les plantes tenen tres parts que són les arrels, la tija i les fulles. LA EDAD DE LOS ÁRBOLES L EDAT DELS ÀRBRES Gabinet de Didàctica Jardí Botànic Gabinet de Didàctica Jardí Botànic 1 LA EDAD DE LOS ÁRBOLES L EDAT DELS ARBRES Las plantas tienen tres partes que son las raíces,

Más detalles

la nutrición Permite que las células de nuestro cuerpo dispongan de la energía y de los materiales necesarios para realizar todas sus tareas.

la nutrición Permite que las células de nuestro cuerpo dispongan de la energía y de los materiales necesarios para realizar todas sus tareas. Función de la nutrición la nutrición Permite que las células de nuestro cuerpo dispongan de la energía y de los materiales necesarios para realizar todas sus tareas. procesos Digestión Transforma los alimentos

Más detalles

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009)

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009) Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (29) Dossiers Idescat 1 Generalitat de Catalunya Institut d Estadística de Catalunya Informació d estadística oficial Núm. 15 / setembre del 213 www.idescat.cat

Más detalles

PUNTO 1º - LA FUNCIÓN DE NUTRICIÓN

PUNTO 1º - LA FUNCIÓN DE NUTRICIÓN PUNTO 1º - LA FUNCIÓN DE NUTRICIÓN Definición Nutrición: Conjunto de procesos mediante los cuales los seres vivos toman materia y energía del exterior y la transforman en materia propia y en energía. Definición

Más detalles

APARATO RESPIRATORIO. para NUTRIENTES LIBERAR ENERGIA. La función es Incorporar oxígeno al organismo. Que al llegar a la célula

APARATO RESPIRATORIO. para NUTRIENTES LIBERAR ENERGIA. La función es Incorporar oxígeno al organismo. Que al llegar a la célula APARATO RESPIRATORIO La función es Incorporar oxígeno al organismo para DIOXIDO DE CARBONO, que es devuelto al desechos Que al llegar a la célula Se produzca NUTRIENTES La COMBUSTION Y poder LIBERAR ENERGIA

Más detalles

MANUAL DE CONFIGURACIÓ BÀSICA DEL VISAT TELEMÀTIC

MANUAL DE CONFIGURACIÓ BÀSICA DEL VISAT TELEMÀTIC MANUAL DE CONFIGURACIÓ BÀSICA DEL VISAT TELEMÀTIC A) CONFIGURACIÓ EXPLORADOR I SISTEMA OPERATIU B) LLOCS DE CONFIANÇA DEL NAVEGADOR C) RECOMACIONS INTERNET EXPLORER 10 i 11 D) INSTAL LACIÓ DE JAVA E) SIGNATURA

Más detalles

Exposició. Apunta t al canvi. La qüestió del CO2

Exposició. Apunta t al canvi. La qüestió del CO2 Exposició Apunta t al canvi La qüestió del CO2 Apunta t al canvi és un recurs educatiu que proporciona eines pràctiques i modulars per relacionar la qüestió del CO2 i el canvi climàtic amb diversos àmbits

Más detalles

QUÈ SÓN LES PILES? GRUP DE MEDIAMBIENT IES NA CAMEL LA - CEPA LLEVANT

QUÈ SÓN LES PILES? GRUP DE MEDIAMBIENT IES NA CAMEL LA - CEPA LLEVANT QUÈ SÓN LES PILES? Són acumuladors d energia que obtenen electricitat a partir d un procés químic. Són un element molt habitual pels consumidors, però la majoria desconeix quins són els seus components

Más detalles

Respostes a l examen. Testenclasse2

Respostes a l examen. Testenclasse2 Universitat Pompeu Fabra Permutació Número: 1 Respostes a l examen Usa sols llapis, bolígraf o retolador negre i omple bé les caselles. A la primera part de dalt posa sols el Nom i el Cognom, així com

Más detalles

Salud de la Mujer 46 94

Salud de la Mujer 46 94 Salud de la Mujer 46 94 95 El Sistema Reproductivo: Los Órganos y sus Funcionas 47 96 97 EL SISTEMA REPRODUCTIVO: LOS ÓRGANOS Y SUS FUNCIONES Los Órganos Genitales Diálogo: Por qué es importante reconocer

Más detalles

GUÍA APARATO REPRODUCTOR

GUÍA APARATO REPRODUCTOR ESCUELA DE SALUD GUÍA APARATO REPRODUCTOR DIRIGIDO A: Alumnos Escuela De Salud PRE- REQUISITO: No tiene INTRODUCCIÓN Una de las principales características de los seres vivos es que son capaces de generar

Más detalles

EL APARATO REPRODUCTOR FEMENINO Y MASCULINO

EL APARATO REPRODUCTOR FEMENINO Y MASCULINO EL APARATO REPRODUCTOR FEMENINO Y MASCULINO La reproducción es una función que tiene todo ser vivo y que le permite perpetuar su especie. El ser humano no es una excepción y utiliza la reproducción de

Más detalles

UD4. Las personas y la salud. Alimentación y nutrición humanas

UD4. Las personas y la salud. Alimentación y nutrición humanas UD4. Las personas y la salud. Alimentación y nutrición humanas 1. Organización del cuerpo humano 1.1. Niveles de organización 1.2. Funciones vitales 2. Alimentación y nutrición 2.1. Los nutrientes 2.2.

Más detalles

PREGUNTAS TIPO PARA EL EXAMEN DE LA SEGUNDA PARTE DE RECUPERACIÓN DE PENDIENTES

PREGUNTAS TIPO PARA EL EXAMEN DE LA SEGUNDA PARTE DE RECUPERACIÓN DE PENDIENTES PREGUNTAS TIPO PARA EL EXAMEN DE LA SEGUNDA PARTE DE RECUPERACIÓN DE PENDIENTES Asignatura: BIOLOGÍA Y GEOLOGÍA Curso: 3º ESO Temas:2,4,5 y 8 Examen: día 10 de abril TEMA 2: ALIMENTACIÓN Y NUTRICIÓN 1.

Más detalles

ESCUELA NACIONAL AUXILIARES DE ENFERMERIA BACHILLERATO EN SALUD Y NUTRICION ASIGNATURA: BIOLOGIA TEMA:REPRODUCCION HUMANA

ESCUELA NACIONAL AUXILIARES DE ENFERMERIA BACHILLERATO EN SALUD Y NUTRICION ASIGNATURA: BIOLOGIA TEMA:REPRODUCCION HUMANA ESCUELA NACIONAL AUXILIARES DE ENFERMERIA BACHILLERATO EN SALUD Y NUTRICION ASIGNATURA: BIOLOGIA TEMA:REPRODUCCION HUMANA LOGRO: Explica e identifica mediante gráficos y mapa conceptual la anatomía y fisiología

Más detalles

UNIDAD 4. FUNCIÓN DE NUTRICIÓN

UNIDAD 4. FUNCIÓN DE NUTRICIÓN UNIDAD 4. FUNCIÓN DE NUTRICIÓN 1. INTRODUCCIÓN 2. EL APARATO DIGESTIVO Y EL PROCESO DIGESTIVO 2.1. EL APARATO DIGESTIVO 2.2. EL PROCESO DIGESTIVO 3. EL APARATO RESPIRATORIO Y LA RESPIRACIÓN 3.1. EL APARATO

Más detalles

LA DIGESTIÓN LA NUTRICIÓN

LA DIGESTIÓN LA NUTRICIÓN LA DIGESTIÓN LA NUTRICIÓN Las personas necesitamos energía para desarrollar nuestras actividades y materiales de construcción para crecer o reparar nuestro cuerpo. La función de nutrición comprende todos

Más detalles

ANATOMÍA Y FISIOLOGÍA DEL SISTEMA REPRODUCTOR FEMENINO.

ANATOMÍA Y FISIOLOGÍA DEL SISTEMA REPRODUCTOR FEMENINO. ANATOMÍA Y FISIOLOGÍA DEL SISTEMA REPRODUCTOR FEMENINO. INTRODUCCIÓN Órganos genitales internos. -monte de Venus -labio mayores. -labios menores. -vestíbulo de la vagina. -clítoris. -bulbos del vestíbulo.

Más detalles

APARATO REPRODUCTOR MASCULINO

APARATO REPRODUCTOR MASCULINO APARATO REPRODUCTOR MASCULINO http://docentes.educacion.navarra.es/ralvare2/ El aparato reproductor masculino consta de varios órganos: Los testículos o gónadas: se hallan situados dentro de una bolsa

Más detalles

GUÍA N 1 Sexualidad humana

GUÍA N 1 Sexualidad humana Subsector : Biología Profesor : Carolina Oteiza Nivel : 7 básico Año : 2016 Unidad : Sexualidad humana Semestre : I Nombre: Curso: Fecha: Qué es la sexualidad? De acuerdo a la Organización mundial de la

Más detalles

TEMA 1 LA FUNCIÓN DE NUTRICIÓN I

TEMA 1 LA FUNCIÓN DE NUTRICIÓN I TEMA 1 LA FUNCIÓN DE NUTRICIÓN I LA NUTRICIÓN 1. Qué es la nutrición? La nutrición es comer bien para que podamos crecer y tener energía. Crecer Nutrición Energía Nuestro cuerpo necesita energía para todo,

Más detalles

Posicionament web i visibilitat a internet dels Cellers amb D.O Empordà

Posicionament web i visibilitat a internet dels Cellers amb D.O Empordà Posicionament web i visibilitat a internet dels Cellers amb D.O Empordà Una assignatura pendent.. Girona Novembre 2011 Carles Ferrer Juanola Director www.altas-buscadores.com Les empreses necessiten visibilitat

Más detalles

EL CUERPO HUMANO (Anatomía, fisiología, higiene y salud para maestros)

EL CUERPO HUMANO (Anatomía, fisiología, higiene y salud para maestros) Departamento de Biología Ambiental y Salud Pública EL CUERPO HUMANO (Anatomía, fisiología, higiene y salud para maestros) Los órganos de la reproducción... Las ecuaciones de la reproducción: 2n n, n+n

Más detalles

dioicas dimorfismo sexual espermatozoides óvulos órganos o caracteres sexuales primarios caracteres sexuales secundarios

dioicas dimorfismo sexual espermatozoides óvulos órganos o caracteres sexuales primarios caracteres sexuales secundarios Aparato reproductor INTRODUCCIÓN El aparato reproductor se encarga de la superviviencia de la especie, mediante la reproducción sexual o intercambio de genes entre dos individuos de distinto sexo para

Más detalles

SEP INFORMA: gestión y control de las bajas por IT

SEP INFORMA: gestión y control de las bajas por IT SEP INFORMA: gestión y control de las bajas por IT El BOE de hoy, lunes 21 de julio de 2014, publica el Real Decreto 625/2014, sobre la gestión y control de las bajas por incapacidad temporal en los primeros

Más detalles