PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions.

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions."

Transcripción

1 PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions.

2 PABLO PICASSO va néixer a Màlaga el 25 d octubre de l any El seu pare es deia José i la seva mare Maria. Va tenir dues germanes més petites que ell, la Lola i la Conxita, però aquesta es va morir quan encara era una nena.

3 El pare era professor de dibuix. Quan PABLO PICASSO tenia 10 anys el traslladaren a treballar a La Corunya i quan en tenia 15 a Barcelona, a l escola d art La Llotja, on PABLO PICASSO va començar els seus estudis d art.

4 A Barcelona va fer molts amics, intel lectuals i artistes de l època, que es reunien al cafè Els 4 gats per parlar, escriure i dibuixar. Era l època del modernisme català.

5 PABLO PICASSO pintava quadres extraordinaris, plens de realitat i reflexant la vida dels pobres. Va guanyar un premi amb el quadre Ciència i caritat (1898) amb només 17 anys.

6 Va marxar un temps a Madrid per continuar estudiant art, però PABLO PICASSO es va posar molt malalt i un amic el convidà a recuperar-se a Horta de Sant Joan, un petit poble de la Terra Alta (Tarragona).

7 PABLO PICASSO va començar els viatges a París per promocionar-se entre els artistes més importants del moment. Compartia un apartament, on dormia de dia i hi treballava de nit. En feia molts, de quadres, però no en venia gaires.

8 El seu amic Casagemas morí i aleshores en PABLO PICASSO es va posar molt trist. Aquesta tristor la reflexava en els seus quadres; començà l ÈPOCA BLAVA.

9 ÈPOCA BLAVA ( )

10 Va conèixer la Fernande Olivier i PABLO PICASSO tornà a ser feliç. Amb ella va viure un temps a Gósol. Després es van anar definitivament a París, malgrat sempre tornava de visita a Barcelona on tenia la família i els amics.

11 Anava sovint al circ, tornava a sentirse content i els colors del seus quadres n eren el reflexe. Els tons blaus es convertiren en rosats, començà l ÈPOCA ROSA.

12 ÈPOCA ROSA ( )

13 A PABLO PICASSO li agrada experimentar, provar diferents tècniques i formes de representar el que sent o el que vol que la gent senti en veure els seus quadres. Així, pels volts de l any 1907 comença l ÈPOCA DEL CUBISME.

14 Altres tècniques que va anar experimentant al llarg de la seva vida eren el PUNTILLISME, el COLLAGE, el GRAVAT,...

15 Entre els anys 1916 i 1936 entra en l epoca anomenada CLASSICISME I SUREALISME, per una banda torna a fer quadres més realistes, però amb cossos arrodonits, i per una altra quadres surealistes, treballant d una manera més abstracta.

16 En aquest temps PABLO PICASSO havia deixat de viure amb la Fernande. Va viure un temps amb l Eva, que va morir. Va anar a Itàlia a veure la companyia de ballet rus i va conèixer l Olga, amb qui es va casar i va tenir el seu primer fill, Paul. Va començar a pintar decorats per a espectacles.

17 Són anys molt feliços i de molta creació per a l artista, però poc estables a nivell familiar. Coneix a Marie-Thérèse amb qui tindrà una filla, la Maya, i se separa de l Olga. Poc després però, coneix a Dora Maar.

18 Mentrestant a Espanya esclata la Guerra Civil. PABLO PICASSO es sent dolgut per l estat del seu país i aquest dolor i ràbia es veu reflexada en les seves obres. Quan acaba la guerra d Espanya comença una altra a tot el món. S enceta, doncs, una altra època en l artista anomenada GUERRA, ART I POLÍTICA ( ).

19 Els missatges de PABLO PICASSO en la seva obra es tornen més durs, plens de dolor, ràbia i sofriment pel moment de guerra que viu el món sencer.

20 Coneix a Françoise, amb qui tindrà dos fills: Claude i Paloma. Després de la guerra PABLO PICASSO en les seves obres envia missatges de pau, amor i desig d alegria per viure.

21 Comença una altra època, LLEGENDA I REALITAT ( ). En aquesta època que ja no viu a París, sinó a prop del mar, fa un estudi de les Menines i també la sèrie dels Colomins on es reflexa la llum de la Mediterrània.

22 Les seves ganes d experimentar el porten a realitzar plats de ceràmica, gerres i també escultures diverses.

23 PABLO PICASSO coneix a Jaqueline. Amb ella viu fins que mor l any 1973, amb 92 anys.

24 Aquest recurs s inclou dins la caixa Picàssia del projecte Tres caixes plenes d art (...) desenvolupat gràcies a la llicència d estudis retribuïda concedida per la Generalitat. Aquesta presentació mostra un ràpid recorregut per la vida de Pablo Picasso, adaptada per l autora del projecte i reflexant aquells aspectes personals de l artista que creu mostren més el seu sentiment i emoció en el pas per les diferents etapes de la seva vida i que, per tant, poden servir més per a treballar l objectiu d aquest recurs.: conèixer i situar-nos en la vida de Pablo Picasso per poder fer servir la seva obra en la concienciació, vivència i expressió dels nostres propis sentiments i emocions en diferents moments de la nostra vida. Les imatges utilitzades han estat tretes de diferents fonts però amb l autorització de VEGAP per a la utilització de les mateixes amb fins educatius i sense fi comercial. VEGAP s encarrega d administrar els drets d autor de l artista.

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però PABLO PICASSO El passat dia 12 de Febrer, en comptes de fer classe de matemàtiques i de castellà, com cada dimecres, ens vam convertir en artistes per conèixer la vida i les obres de Pablo Picasso. Quan

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

LA VIDA DE! TUTANKAMON

LA VIDA DE! TUTANKAMON LA VIDA DE! TUTANKAMON Jo, TUTANKAMON Vaig néixer l any 1345 ac, a Egipte, en l època de l Imperi Nou. IMPERI ANTIC IMPERI MITJÀ IMPERI NOU ÈPOCA TARDANA Tutankamon (1345 1325 ac) La meva infància va estar

Más detalles

MUSEU DEL JOGUET DE CATALUNYA FIGUERES. Salvador Dalí (1904) SALVADOR DALÍ ELS VINT PRIMERS ANYS ÀLBUM FAMILIAR

MUSEU DEL JOGUET DE CATALUNYA FIGUERES. Salvador Dalí (1904) SALVADOR DALÍ ELS VINT PRIMERS ANYS ÀLBUM FAMILIAR MUSEU DEL JOGUET DE CATALUNYA FIGUERES Salvador Dalí (1904) SALVADOR DALÍ ELS VINT PRIMERS ANYS ÀLBUM FAMILIAR SALVADOR DALÍ ELS VINT PRIMERS ANYS ÀLBUM FAMILIAR No hem trobat indicis que la família Dalí-Domènech

Más detalles

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos.

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. CÀNNABIS MÒDUL II ACTIVITAT 1 Fitxa 1.1 15 anys La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. La Agencia de Salud Pública de Cataluña

Más detalles

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS EL BANY un espai de tranquil litat Lluny de la freda funcionalitat del passat, avui dia el bany s ha transformat en un espai més habitable. Un lloc on la distribució està

Más detalles

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE.

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. Existeix una massa patrimonial a l actiu que s anomena Existències. Compren el valor de les mercaderies (i altres bens) que

Más detalles

Barcelona- París- Barcelona Visita dinamitzada per a alumnes de Secundària i Batxillerat

Barcelona- París- Barcelona Visita dinamitzada per a alumnes de Secundària i Batxillerat Barcelona- París- Barcelona Visita dinamitzada per a alumnes de Secundària i Batxillerat Guió previ per al professorat Presentació Amb les propostes del Servei Educatiu del Museu Picasso convidem a alumnes

Más detalles

TEMA 4: Equacions de primer grau

TEMA 4: Equacions de primer grau TEMA 4: Equacions de primer grau Full de preparació Aquest full s ha de lliurar el dia de la prova Nom:... Curs:... 1. Expressa algèbricament les operacions següents: a) Nombre de rodes necessàries per

Más detalles

IES J. MIR CFGM GESTIÓ ADMINISTRATIVA EL PATRIMONI

IES J. MIR CFGM GESTIÓ ADMINISTRATIVA EL PATRIMONI EL PATRIMONI CONCEPTE: El Patrimoni és el conjunt de BÉNS, DRETS I OBLIGACIONS de l empresa. Tota empresa, per poder funcionar necessita una sèrie d elements que formen part del seu patrimoni, per exemple:

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

Exposició de pintura. TERRES DE BOIRA Verónica Querol 16 d octubre 9 de novembre

Exposició de pintura. TERRES DE BOIRA Verónica Querol 16 d octubre 9 de novembre Exposició de pintura TERRES DE BOIRA Verónica Querol 16 d octubre 9 de novembre PRESENTACIÓN PRESENTACIÓ TERRES DE BOIRA Verónica Querol va començar en el món de la pintura de forma autodidacta en els

Más detalles

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar.

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar. Actualment, els trastorns de fertilitat afecten un 15% de la població. Moltes són les causes que poden influir en la disminució de la fertilitat, però ara, als clàssics problemes físics se ls ha sumat

Más detalles

Col legi Sagrada Família Any ANIVERSARI

Col legi Sagrada Família Any ANIVERSARI Col legi Sagrada Família Any 1966-2016 50 ANIVERSARI 50 ANYS DE CAMÍ Amb la festa del naixement Maria Gay i Tibau, fundadora de les religioses de Sant Josep de Girona, comença la celebració del 50è aniversari

Más detalles

Cru-Evolució. Mira el món diferent! ESO - educació. Una aposta de ciutadania global des de l escola

Cru-Evolució. Mira el món diferent! ESO - educació. Una aposta de ciutadania global des de l escola Cru-Evolució Mira el món diferent! Una aposta de ciutadania global des de l escola ESO - educació EDUCACIÓ Juntament amb les comunitats i les organitzacions del Sud amb què treballem hem aconseguit que

Más detalles

Joan Miró: «Vull ser pintor»

Joan Miró: «Vull ser pintor» Passadís Catorze Actualitzat el 20/04/2016 a les 00:01 Joan Miró: «Vull ser pintor» «Renuncio, pués, à mi vida actual para dedicarme à la pintura» «No tinc cap dubte que vostès m'acabaran donant la raó»,

Más detalles

Seguretat informàtica

Seguretat informàtica Informàtica i comunicacions Seguretat informàtica CFGM.SMX.M06/0.09 CFGM - Sistemes microinformàtics i xarxes Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius.

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius. Mòdul Cubs i nombres senars Edat mínima recomanada A partir de 1er d ESO, tot i que alguns conceptes relacionats amb el mòdul es poden introduir al cicle superior de primària. Descripció del material 15

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES COMISIÓN GESTORA DE LAS EXERCICI A: Imatge 1: La Ronda de nit. Rembrandt. 1641-1642. Imatge 2: Jeremías preveu la destrucció de Jerusalem. Rembrandt. 1630. Imatge 3: Dánae. Rembrandt.

Más detalles

PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA

PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA Penjar fotos a internet. (picasa) 1. INSTAL.LAR EL PROGRAMA PICASA Per descarregar el programa picasa heu d anar a: http://picasa.google.com/intl/ca/ Clicar on diu Baixa

Más detalles

Gloria és veritat. Dir-la em fa sentir lliure. Escoltar-la, ens fa forts. Sílvia Comes

Gloria és veritat. Dir-la em fa sentir lliure. Escoltar-la, ens fa forts. Sílvia Comes Gloria és veritat. Dir-la em fa sentir lliure. Escoltar-la, ens fa forts Sílvia Comes FUERTES El nou espectacle de SÍLVIA COMES, amb el pianista i compositor Maurici Villavecchia i la col.laboració del

Más detalles

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 10 (deu) El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL Nom i cognoms. 3r curs EL PAISATGE DE MUNTANYA I LA PLANA Les formes de relleu són : LA MUNTANYA : És una

Más detalles

La solució natural per tornar a somriure. Implants dentals. Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots.

La solució natural per tornar a somriure. Implants dentals. Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots. Implants dentals La solució natural per tornar a somriure Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots. Implant System Tornar a somriure. Sentir-se bé amb un mateix. Gaudir de la pròpia imatge.

Más detalles

COLEGIO LARRODÉ REVISTA ESCOLAR CURSO 2010-2011. Colegio Larrodé. Feliz verano familias!

COLEGIO LARRODÉ REVISTA ESCOLAR CURSO 2010-2011. Colegio Larrodé. Feliz verano familias! REVISTA ESCOLAR CURSO 2010-2011 Colegio Larrodé Feliz verano familias! ÍNDICE: Nuestros talleres. Verano 2010 1er ciclo infantil Teatro varita mágica Horchatería Paco 2ºciclo infantil Teatro Los Duendes

Más detalles

REVISONS DE GAS ALS DOMICILIS

REVISONS DE GAS ALS DOMICILIS CONCEPTES BÀSICS Què és una revisió periòdica del gas? i cada quant temps ha de realitzar-se una revisió periòdica de gas butà? Una revisió periòdica del gas és el procés per mitjà del qual una empresa

Más detalles

www.valls.cat Troba'ns a VisitaValls

www.valls.cat Troba'ns a VisitaValls www.valls.cat Troba'ns a VisitaValls RUTES GUIADES PER VALLS La Ciutat de Valls us convida a gaudir d'una ruta turística guiada pel centre històric de la capital de l'alt Camp. Totes les rutes tenen una

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

Comença l aventura del Pool Party a la Vall d Albaida

Comença l aventura del Pool Party a la Vall d Albaida Comença l aventura del Pool Party a la Vall d Albaida El programa de turisme que combina esport, musica i gastronomia La Vall d Albaida 09.06.2014 Un total de 12 municipis de la comarca participaran en

Más detalles

EL IMPACTO DE LAS BECAS, EN PRIMERA PERSONA

EL IMPACTO DE LAS BECAS, EN PRIMERA PERSONA EL IMPACTO DE LAS BECAS, EN PRIMERA PERSONA Testimoniales de alumnos becados dgadg Foto: Grupo de alumnos de 4º de BBA que colaboran con el Programa de Becas de ESADE Laia Estorach, Alumna de 4º de BBA

Más detalles

EL PUNT AVUI COMARQUES GIRONINES

EL PUNT AVUI COMARQUES GIRONINES Medio: EL PUNT AVUI COMARQUES GIRONINES Fecha: 05/10/2013 Página: 3 Documento: 1/1 Autor: REDACCIÓN Valor (vpe): 249,22 Difusión: 11.617 Audiencia: 46.468 Ocupación aprox. (%) : 4,20-9 - Medio: EL PUNT

Más detalles

El procés d envelliment de les persones Laura Coll i Planas 29 de maig del 2015

El procés d envelliment de les persones Laura Coll i Planas 29 de maig del 2015 El procés d envelliment de les persones Laura Coll i Planas 29 de maig del 2015 Envelliment en l entorn laboral? http://whqlibdoc.who.int/hq/2002/who_nmh_nph_02.8.pdf Envelliment Actiu (OMS, 2002) Procés

Más detalles

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA Novembre 2014 CCOO DE CATALUNYA DENUNCIA QUE LA FEBLE MILLORA DEL NOSTRE MERCAT DE TREBALL ES BASA EN UNA ALTA PARCIALITAT I MENORS JORNADES

Más detalles

Ana Lavedán TESIS. món acadèmic. Estudio de seguimiento de las caídas en la población mayor que vive en la comunidad.

Ana Lavedán TESIS. món acadèmic. Estudio de seguimiento de las caídas en la población mayor que vive en la comunidad. Ana Lavedán TESIS Estudio de seguimiento de las caídas en la población mayor que vive en la comunidad 2014 MARÇ inf 103 foto Bàrbara Chalamanch MISSATGES 104 inf MARÇ 2014 ANA LAVEDÁN SANTAMARÍA Investigadora

Más detalles

CREACIÓ I RESTAURACIÓ D'IMATGES DE CLONEZILLA EN UN PENDRIVE AUTORRANCABLE

CREACIÓ I RESTAURACIÓ D'IMATGES DE CLONEZILLA EN UN PENDRIVE AUTORRANCABLE CREACIÓ I RESTAURACIÓ D'IMATGES DE CLONEZILLA EN UN PENDRIVE AUTORRANCABLE En aquest tutorial aprendrem: a) Primer, com fer que un pendrive sigui autoarrancable b) Després, com guardar la imatge d'un portàtil

Más detalles

BIBLIOGRAFIA DIBUIXOS PREMIS YNGLADA-GUILLOT

BIBLIOGRAFIA DIBUIXOS PREMIS YNGLADA-GUILLOT BIBLIOGRAFIA DIBUIXOS PREMIS YNGLADA-GUILLOT GENERAL Rafael BENET, Cròniques d art a La Veu de Catalunya 1934-36, Fundació Rafael Benet, Barcelona, 2006. Catàleg de l Exposición de dibujos de Pedro Ynglada,

Más detalles

cartes lliures Salvador Dalí i Federico García Lorca coordinació i direcció Pau Carrió temporada 2011/12 1

cartes lliures Salvador Dalí i Federico García Lorca coordinació i direcció Pau Carrió temporada 2011/12  1 cartes lliures Salvador Dalí i Federico García Lorca coordinació i direcció Pau Carrió temporada 2011/12 www.teatrelliure.cat 1 Després de coincidir a la Residencia de Estudiantes, Federico García Lorca

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES Camí DE SON CLADERA, 20-07009 Palma Tel. 971470774 Fax 971706062 e-mail: iesjuniperserra@educacio.caib.es Pàgina Web: http://www.iesjuniperserra.net/ ORIENTACIÓ

Más detalles

BARCELONA, CIUTAT AMIGA DE LA INFÀNCIA. Coneix el Programa Municipal per a la Infància i l Adolescència 2007-2010

BARCELONA, CIUTAT AMIGA DE LA INFÀNCIA. Coneix el Programa Municipal per a la Infància i l Adolescència 2007-2010 BARCELONA, CIUTAT AMIGA DE LA INFÀNCIA Coneix el Programa Municipal per a la Infància i l Adolescència 2007-2010 1 BARCELONA, CIUTAT AMIGA DELS INFANTS L any 2007, la població de Barcelona era de més d

Más detalles

Gabinet de Didàctica Jardí Botànic. Gabinet de Didàctica Jardí Botànic 1

Gabinet de Didàctica Jardí Botànic. Gabinet de Didàctica Jardí Botànic 1 LAS PLANTAS CARNÍVORAS LES PLANTES CARNÍVORES Gabinet de Didàctica Jardí Botànic Gabinet de Didàctica Jardí Botànic 1 LAS PLANTAS CARNÍVORAS LES PLANTES CARNÍVORES El objetivo de este taller es que los

Más detalles

Resultados de los exámenes de inglés de la Universidad de Cambridge

Resultados de los exámenes de inglés de la Universidad de Cambridge Princess Margaret School Pssg. Font d en Fargas 15-17 08032 Barcelona Tl: 93 429 03 13 Resultats exàmens d anglès de la Universitat de Cambridge i de l Escola Oficial d Idiomes El present document té com

Más detalles

4t Concurs de fotografia digital L Andorra dels paisatges 2015

4t Concurs de fotografia digital L Andorra dels paisatges 2015 Organitza: 4t Concurs de fotografia digital L Andorra dels paisatges 2015 Gerard Mussot: Neu i brases 1r Concurs de Fotografia Digital L Andorra dels Paisatges Març Léopold Hurbin: Submarí 4t Concurs de

Más detalles

LA PROJECCIÓ EXTERIOR DE LA LLENGUA CATALANA

LA PROJECCIÓ EXTERIOR DE LA LLENGUA CATALANA LA PROJECCIÓ EXTERIOR DE LA LLENGUA CATALANA Maria Àngels Prats Mora El català, llengua romànica que compta amb més de mil anys d història, és un element d identitat que comparteixen Andorra, Catalunya,

Más detalles

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE.

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. 1. Quart curs d ESO. A 4t d'eso, sol licitem dues matèries diferenciades: Economia de 4t d'eso, com a matèria orientadora

Más detalles

Resultados de los exámenes de inglés de la Universidad de Cambridge

Resultados de los exámenes de inglés de la Universidad de Cambridge Princess Margaret School Pssg. Font d en Fargas 15-17 832 Barcelona Tl: 93 429 3 13 Resultats exàmens d anglès de la Universitat de Cambridge i de l Escola Oficial d Idiomes El present document té com

Más detalles

Estudio de idiomas en el dominio.es

Estudio de idiomas en el dominio.es Estudio de idiomas en el dominio.es Carlos Castillo Universidad de Chile ccastill@dcc.uchile.cl Enero 2003 Resumen Se presentan resultados de un estudio realizado en Diciembre del año 2002 sobre aproximadamente

Más detalles

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents.

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents. 1 CÀLCUL VECTORIAL Abans de començar a parlar de vectors i ficar-nos plenament en el seu estudi, hem de saber distingir els dos tipus de magnituds que defineixen la física: 1. Magnituds escalars: magnituds

Más detalles

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009)

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009) Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (29) Dossiers Idescat 1 Generalitat de Catalunya Institut d Estadística de Catalunya Informació d estadística oficial Núm. 15 / setembre del 213 www.idescat.cat

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES EXERCICI A Imatge 1.Sant Martí de Frómista, (Palència).Segles XI-XII Imatge 2.Claustre de Santo Domingo de Silos. (Burgos) Segles XI-XII Imatge 3.Pòrtic de la Gloria, catedral de

Más detalles

ENGINYERIA INDUSTRIAL. EPECIALITAT ORGANITZACIÓ INDUSTRIAL XAVIER GARCIA RAVENTÓS ESTUDI DEL TRÀNSIT EN LA ZONA CENTRAL DE VILANOVA I LA GELTRÚ

ENGINYERIA INDUSTRIAL. EPECIALITAT ORGANITZACIÓ INDUSTRIAL XAVIER GARCIA RAVENTÓS ESTUDI DEL TRÀNSIT EN LA ZONA CENTRAL DE VILANOVA I LA GELTRÚ Titulació: ENGINYERIA INDUSTRIAL. EPECIALITAT ORGANITZACIÓ INDUSTRIAL Alumne (nom i cognoms) XAVIER GARCIA RAVENTÓS Títol PFC ESTUDI DEL TRÀNSIT EN LA ZONA CENTRAL DE VILANOVA I LA GELTRÚ Director del

Más detalles

Apunts sobre el pintor Antoni Torres Fuster. Ramon Ribera Gassol

Apunts sobre el pintor Antoni Torres Fuster. Ramon Ribera Gassol Apunts sobre el pintor Antoni Torres Fuster Ramon Ribera Gassol En el present article apleguem algunes dades sobre la vida i obra del pintor tarragoní Antoni Torres, algunes notícies són extretes de la

Más detalles

10 ventajas de la tecnología PDi ebeam 10 avantatges de la tecnologia PDi ebeam

10 ventajas de la tecnología PDi ebeam 10 avantatges de la tecnologia PDi ebeam 10 ventajas de la tecnología PDi ebeam 10 avantatges de la tecnologia PDi ebeam 1. Formatos Formats Esquema del ebeam Projection Esquema del nuevo ebeam EDGE Receptor ebeam Projection Pizarra blanca Pissarra

Más detalles

8. Com es pot calcular la constant d Avogadro?

8. Com es pot calcular la constant d Avogadro? 8. Objectius Fer una estimació del valor de la constant d Avogadro. Analitzar les fonts d error més importants del mètode proposat. Introducció La idea bàsica del mètode és la següent: si sabem el volum

Más detalles

ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR

ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR Les característiques més importants. MERCURI És el planeta més petit del Sistema Solar i el més proper al Sol. Des de la Terra a l alba i al crepuscle es veu molt brillant.

Más detalles

VI FESTIVAL INTERNACIONAL 5-6 MAIG 2012

VI FESTIVAL INTERNACIONAL 5-6 MAIG 2012 VI FESTIVAL INTERNACIONAL 5-6 MAIG 2012 Hotel oficial Impremta oficial Regidoria de Cultura 971 55 55 65 grafiquesmuntaner.com Teatre La Unió C/ del Tren, 3 07550 Son Servera Tel. 971 56 85 19 Correu electrònic

Más detalles

Avaluació a 3r d EP 2014-2015. model 2. Competència en comunicació lingüística. Llengua catalana. Nom i llinatges: Grup.

Avaluació a 3r d EP 2014-2015. model 2. Competència en comunicació lingüística. Llengua catalana. Nom i llinatges: Grup. Avaluació a 3r d EP 2014-2015 model 2 Competència en comunicació lingüística Llengua catalana Nom i llinatges: Grup. COMPRENSIÓ ORAL 1. Quin tipus de text has escoltat? A. Una poesia. B. Una descripció.

Más detalles

VIDA PAUL KLEE Paul Klee (18 de desembre de 1879-29 de juny de 1940) va ser un pintor nascut a Suïssa, que va desenvolupar la seva vida a Alemanya, l'

VIDA PAUL KLEE Paul Klee (18 de desembre de 1879-29 de juny de 1940) va ser un pintor nascut a Suïssa, que va desenvolupar la seva vida a Alemanya, l' Paul klee VIDA PAUL KLEE Paul Klee (18 de desembre de 1879-29 de juny de 1940) va ser un pintor nascut a Suïssa, que va desenvolupar la seva vida a Alemanya, l'estil de la qual varia entre el surrealisme,

Más detalles

Barcelona, una escola oberta a tothom.

Barcelona, una escola oberta a tothom. Barcelona, una escola oberta a tothom. Benvolgudes famílies, Ens plau informar-vos que, durant aquests dies, els centres educatius sostinguts amb fons públics a la ciutat de Barcelona organitzen i desenvolupen

Más detalles

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies:

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies: POLÍTICA DE COOKIES Una "Cookie" es un pequeño archivo que se almacena en el ordenador del usuario y nos permite reconocerle. El conjunto de "cookies" nos ayuda a mejorar la calidad de nuestra web, permitiéndonos

Más detalles

BARÒMETRE DE LES FINANCES ÈTIQUES I SOLIDÀRIES [ 2014]

BARÒMETRE DE LES FINANCES ÈTIQUES I SOLIDÀRIES [ 2014] 2014 2012 DE LES FINANCES ÈTIQUES I SOLIDÀRIES [ 2014] La Banca Ètica a l Estat continua creixent, l evolució de les seves xifres contrasta amb les del conjunt del sistema financer Les dinàmiques de les

Más detalles

BONA NIT, JÚLIA... A PARTIR DE 10 ANYS 105 pàgines

BONA NIT, JÚLIA... A PARTIR DE 10 ANYS 105 pàgines BONA NIT, JÚLIA... AUTORs Carles Sala i Vila IL LUSTRADOR Roger Simó A PARTIR DE 10 ANYS 105 pàgines ISBN: 978-84-246-3049-2 Col lecció Grumets verds, núm. 191 RESUM DE L OBRA CONNEXIONS AMB EL CURRÍCULUM

Más detalles

Pequeños instantes, grandes ilusiones

Pequeños instantes, grandes ilusiones OBSTETRICIA ECOGRAFÍA 3/4D Pequeños instantes, grandes ilusiones ecografía 3 4D / Salud de la mujer Dexeus ATENCIÓN INTEGRAL EN OBSTETRICIA, GINECOLOGÍA Y MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓN Quieres conocer a

Más detalles

EL PAIS DE CATALUNYA (QUADERN) BARCELONA

EL PAIS DE CATALUNYA (QUADERN) BARCELONA EL PAIS DE CATALUNYA (QUADERN) 29/09/11 Semanal (Jueves) 80.591 Ejemplares 61.767 Ejemplares Sección: CULTURA Valor: 6.048,00 Área (cm2): 866,1 Ocupación: 89,2 % Documento: 1/2 Cód: 50866891 Página: 2

Más detalles

Interferències lingüístiques

Interferències lingüístiques Interferències lingüístiques L ús habitual de dues o més llengües pot provocar fàcilment interferències lingüístiques, és a dir, la substitució de la paraula adequada (per exemple, malaltia) per l equivalent

Más detalles

alberg albergue montsec-mur Guàrdia (Pallars Jussà) 93 430 16 06 www.peretarres.org/montsecmur FUNDACIÓ PERE TARRÉS

alberg albergue montsec-mur Guàrdia (Pallars Jussà) 93 430 16 06 www.peretarres.org/montsecmur FUNDACIÓ PERE TARRÉS montsec-mur alberg albergue Guàrdia (Pallars Jussà) 93 430 16 06 www.peretarres.org/montsecmur FUNDACIÓ PERE TARRÉS montsec-mur Situat a la comarca del Pallars Jussà, s ubica aquest alberg envoltat de

Más detalles

ACTA TALLER ESPAIS 2 - DILLUNS 16 JUNY DE 2014

ACTA TALLER ESPAIS 2 - DILLUNS 16 JUNY DE 2014 A) RADIOGRAFIA SOCIAL ACTA TALLER ESPAIS 2 - DILLUNS 16 JUNY DE 2014 Assistència: 18 persones repartiment de gènere: 7 dones - 11 homes (40-60%) franges edat: 0-35 anys: 5 persones 35-65 anys: 7 persones

Más detalles

ACORD AMB EL BANC DE SABADELL: Internacionalització - Ofertes

ACORD AMB EL BANC DE SABADELL: Internacionalització - Ofertes VA-02-13 ACORD AMB EL BANC DE SABADELL: Internacionalització - Ofertes Hem renovat l acord de col laboració amb el Banc de Sabadell, soci-col laborador d AEBALL / UPMBALL. El Banc de Sabadell és una entitat

Más detalles

Activitat Cost Energètic

Activitat Cost Energètic Part 1. Article cost energètic. Contesta les preguntes següents: 1. Què hem de tenir en compte per saber què paguem per un PC? Para poder saber cuánto pagamos por un PC necesitamos saber dos cosas: cuánto

Más detalles

Publicació gratuïta de l Escola Joan Pelegrí de la Fundació Hostafrancs Any XX Gener 2014

Publicació gratuïta de l Escola Joan Pelegrí de la Fundació Hostafrancs  Any XX Gener 2014 Publicació gratuïta de l Escola Joan Pelegrí de la Fundació Hostafrancs www.joanpelegri.cat Any XX Gener 2014 47 PRESENTACIÓ ALUMNES P3 # LA CASTANYADA # CAIXAFORUM # TALLER DE MOBILITAT # PARC DE LA SELVA

Más detalles

Josep ALEMANY, fotògraf. (1895-1951) COMPOSICIONS i PAISATGES ANYS 30. Exposició: Del 22 de març al 10 de maig 2012

Josep ALEMANY, fotògraf. (1895-1951) COMPOSICIONS i PAISATGES ANYS 30. Exposició: Del 22 de març al 10 de maig 2012 JOSEP ALEMANY Josep ALEMANY, fotògraf. (1895-1951) COMPOSICIONS i PAISATGES ANYS 30 Exposició: Del 22 de març al 10 de maig 2012 Inauguració: Dijous 22 de març a les 19h. Consell de Cent, 349-08007 Barcelona

Más detalles

1. CONFIGURAR LA PÀGINA

1. CONFIGURAR LA PÀGINA 1 1. CONFIGURAR LA PÀGINA El format de pàgina determina l aspecte global d un document i en modifica els elements de conjunt com són: els marges, la mida del paper, l orientació del document i l alineació

Más detalles

CAT/ESP TOSSA DE MAR PARADÍS BLAU PARAÍSO AZUL

CAT/ESP TOSSA DE MAR PARADÍS BLAU PARAÍSO AZUL CAT/ESP TOSSA DE MAR PARADÍS BLAU PARAÍSO AZUL TOSSA DE MAR EL PARADÍS BLAU DE MARC CHAGALL EL PARAÍSO AZUL DE MARC CHAGALL Paisatge espectacular i emblemàtic de la Costa Brava, antiga població de pescadors

Más detalles

XV CONGRÉS. de la Societat Catalana. Barcelona, 25, 26, 27 i 28 de Maig de 2011 WWW.CONGRESSCCC.ORG HOTEL DIAGONAL ZERO

XV CONGRÉS. de la Societat Catalana. Barcelona, 25, 26, 27 i 28 de Maig de 2011 WWW.CONGRESSCCC.ORG HOTEL DIAGONAL ZERO WWW.CONGRESSCCC.ORG XV CONGRÉS de la Barcelona, 25, 26, 27 i 28 de Maig de 2011 Benvolgut col lega, El Congrés de la arriba a la seva quinzena edició. Desprès d aquests anys i tal com es habitual, ho fa

Más detalles

RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS

RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS TIPUS DE CONVALIDACIONS Aquest document recull les possibles convalidacions de mòduls i unitats formatives del cicle formatiu de grau superior ICA0 Administració de sistemes,

Más detalles

MI DOSSIER EL MEU DOSSIER O MEU DOSSIER NIRE DOSIERRA MY DOSSIER MON DOSSIER

MI DOSSIER EL MEU DOSSIER O MEU DOSSIER NIRE DOSIERRA MY DOSSIER MON DOSSIER MI DOSSIER EL MEU DOSSIER O MEU DOSSIER NIRE DOSIERRA MY DOSSIER MON DOSSIER MINISTERIO DE EDUCACIÓN Y CIENCIA CONSEJO DE EUROPA COUNCIL OF EUROPE Portfolio Europeo de las Lenguas European Language Portfolio

Más detalles

GUIA PER L EDUCADOR/A DELS CENTRES D ACOLLIDA I ELS CENTRES RESIDENCIALS D ACCIÓ EDUCATIVA. Eina educativa

GUIA PER L EDUCADOR/A DELS CENTRES D ACOLLIDA I ELS CENTRES RESIDENCIALS D ACCIÓ EDUCATIVA. Eina educativa GUIA PER L EDUCADOR/A DELS CENTRES D ACOLLIDA I ELS CENTRES RESIDENCIALS D ACCIÓ EDUCATIVA Eina educativa GUIA PER L EDUCADOR/A DELS CENTRES D ACOLLIDA I ELS CENTRES RESIDENCIALS D ACCIÓ EDUCATIVA Ni els

Más detalles

0.04.15167 SERVEI METEOROLOGIC DE CATALUNYA 0.04.15167. Informe de Auditoría según ISO 9001:2008

0.04.15167 SERVEI METEOROLOGIC DE CATALUNYA 0.04.15167. Informe de Auditoría según ISO 9001:2008 0.04.15167 0.0 Informe de Auditoria según ISO 9001-ISO14001-OHSAS 18001-EMAS, UNE 66926, UNE 166.002 (Excepto Et1) ENAC E - 08029 Barcelona ISO 9001:2008 0.04.15167 Informe de Auditoría según ISO 9001:2008

Más detalles

I PREMIO GAVÀMÓN PINTURA Y DERECHOS HUMANOS

I PREMIO GAVÀMÓN PINTURA Y DERECHOS HUMANOS I PREMIO GAVÀMÓN PINTURA Y DERECHOS HUMANOS GAVAMÓN, es un festival de cine y derechos humanos, que pretende visualizar los esfuerzos e iniciativas que personas e instituciones llevan a cabo para mejorar

Más detalles

Resum de la xerrada sobre la problemàtica dels drets d'autor

Resum de la xerrada sobre la problemàtica dels drets d'autor Resum de la xerrada sobre la problemàtica dels drets d'autor El passat 16 de juny va tenir lloc a Conservas una xerrada sobre la problemàtica dels drets d'autor, organitzada per l Associació de Professionals

Más detalles

SINOPSI. Unes paraules...

SINOPSI. Unes paraules... 1 SINOPSI És de nit i a la jungla se sent el plor d un cadell humà. Akela, el llop, troba aquest cadell humà i decideix criar-lo sota la llei de la jungla. Akela decideix que Baghera, la pantera, faci

Más detalles

Tema 2: L organització política de Catalunya

Tema 2: L organització política de Catalunya En aquest tema aprendràs que : és una de les 17 comunitats autònomes de l estat espanyol. Les comunitats autònomes s autogovernen d acord amb el que estableix el seu estatut i la Constitució espanyola.

Más detalles

El pintor Ramon Martí Alsina (1826-1894):

El pintor Ramon Martí Alsina (1826-1894): El pintor Ramon Martí Alsina (1826-1894): Contrastos de la seva vida a partir d una documentació inèdita, i proposta d un primer catàleg Volum 1: Història de la seva vida i la seva obra Tesi doctoral Autora:

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: JUNY

Más detalles

Col legi Santa Teresa Ganduxer té el plaer de convidar-vos al seu University Open Day. Data: Dimarts, 21 d Octubre

Col legi Santa Teresa Ganduxer té el plaer de convidar-vos al seu University Open Day. Data: Dimarts, 21 d Octubre COL LEGI SANTA TERESA Col legi Santa Teresa Ganduxer té el plaer de convidar-vos al seu University Open Day. Data: Dimarts, 21 d Octubre Horari: Des de les 9:00h fins les 11:00h Durant aquest acte els

Más detalles

QUÈ SÓN LES PILES? GRUP DE MEDIAMBIENT IES NA CAMEL LA - CEPA LLEVANT

QUÈ SÓN LES PILES? GRUP DE MEDIAMBIENT IES NA CAMEL LA - CEPA LLEVANT QUÈ SÓN LES PILES? Són acumuladors d energia que obtenen electricitat a partir d un procés químic. Són un element molt habitual pels consumidors, però la majoria desconeix quins són els seus components

Más detalles

SR. PRESIDENT DEL COL LEGI OFICIAL D AGENTS COMERCIALS DE SABADELL SR. PRESIDENTE DEL COLEGIO OFICIAL DE AGENTES COMERCIALES DE SABADELL

SR. PRESIDENT DEL COL LEGI OFICIAL D AGENTS COMERCIALS DE SABADELL SR. PRESIDENTE DEL COLEGIO OFICIAL DE AGENTES COMERCIALES DE SABADELL DOCUMENT COL LEGIAL Calassanç Duran, 144 bxs. Esquerra 08203 Sabadell SOL LICITUD D INGRÉS / SOLICITUD DE INGRESO 1 Sol licitud número: Solicitud número: DADES PERSONALS / DATOS PERSONALES Registrat número:

Más detalles

Manual de usuario web GHD Fresc Manual d usuari web GHD Fresc. www.ghd.es

Manual de usuario web GHD Fresc Manual d usuari web GHD Fresc. www.ghd.es Manual de usuario web GHD Fresc Manual d usuari web GHD Fresc Septiembre de 2014 Setembre del 2014 Bienvenido a GHD Fresc Benvingut a GHD Fresc Estimado cliente, Le informamos que GHD Fresc lanza su nueva

Más detalles

PER ENTREGAR EMPLENATS AL TUTOR/A IMPRESOS PARA ENTREGAR RELLENADOS AL TUTOR/A

PER ENTREGAR EMPLENATS AL TUTOR/A IMPRESOS PARA ENTREGAR RELLENADOS AL TUTOR/A IMPRESOS PER ENTREGAR EMPLENATS AL TUTOR/A IMPRESOS PARA ENTREGAR RELLENADOS AL TUTOR/A CURS 2014-15 CEIP CAN PASTILLA CEIP CAN PASTILLA CURS 2014-15 Autorització de l ús de les imatges dels alumnes El

Más detalles

CONFIGURACIÓ ADOBE ACROBAT I VALIDACIÓ DE LA SIGNATURA ELECTRÒNICA I SEGELLAT DE TEMPS

CONFIGURACIÓ ADOBE ACROBAT I VALIDACIÓ DE LA SIGNATURA ELECTRÒNICA I SEGELLAT DE TEMPS CONFIGURACIÓ ADOBE ACROBAT I VALIDACIÓ DE LA SIGNATURA ELECTRÒNICA I SEGELLAT DE TEMPS En els punts 1 i 2 d aquesta guia detallem la configuració necesaria per a poder realitzar la validació de la signatura

Más detalles

Com ja us vàrem informar en l últim butlletí, en la visita dels 4 anys. farem una completa avaluació del desenvolupament mental i motor del vostre

Com ja us vàrem informar en l últim butlletí, en la visita dels 4 anys. farem una completa avaluació del desenvolupament mental i motor del vostre Apreciats pares, Com ja us vàrem informar en l últim butlletí, en la visita dels 4 anys farem una completa avaluació del desenvolupament mental i motor del vostre fill/a per tal de poder estudiar l efecte

Más detalles

1,94% de sucre 0,97% de glucosa

1,94% de sucre 0,97% de glucosa EXERCICIS DE QUÍMICA 1. Es prepara una solució amb 2 kg de sucre, 1 kg de glucosa i 100 kg d aigua destil lada. Calcula el tant per cent en massa de cada solut en la solució obtinguda. 1,94% de sucre 0,97%

Más detalles

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials.

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials. ORDRE BSF/127/2012, de 9 de maig, per la qual s'actualitzen el cost de referència, el mòdul social i el copagament, així com els criteris funcionals de les prestacions de la Cartera de Serveis Socials

Más detalles

BASES DEL IV CONCURSO DE RELATOS BREVES 8 DE MARZO POR LA IGUALDAD

BASES DEL IV CONCURSO DE RELATOS BREVES 8 DE MARZO POR LA IGUALDAD BASES DEL IV CONCURSO DE RELATOS BREVES 8 DE MARZO POR LA IGUALDAD 1. La IV edición del Concurso de relatos breves 8 de marzo por la igualdad es una iniciativa de la Concejalía de Igualdad y Familia del

Más detalles