JORNADA LA GESTIÓN DEL CICLO URBANO DEL AGUA: RETOS Y PROPUESTAS"

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "JORNADA LA GESTIÓN DEL CICLO URBANO DEL AGUA: RETOS Y PROPUESTAS""

Transcripción

1 JORNADA LA GESTIÓN DEL CICLO URBANO DEL AGUA: RETOS Y PROPUESTAS" Calvià, 16 de novembre de 2016 Hotel Barceló Illetas Albatros (Passeig Illetes, nº15) PRESENTACIÓN El abastecimiento de agua potable a las poblaciones ha ganado centralidad en el debate ciudadano en todo el mundo en los últimos años. La organización de Naciones Unidas reconoció en 2010 el acceso al agua potable y el saneamiento como un derecho humano fundamental. En la Unión Europea, organizaciones cívicas y sindicales promovieron la primera Iniciativa Ciudadana Europea exitosa para reclamar a las instituciones europeas la regulación efectiva del derecho humano al agua. Uno de los motivos principales de preocupación es la tendencia a la privatización de la gestión del agua. Desde los años ochenta del siglo pasado se ha producido un proceso silencioso de apropiación privada del agua con consecuencias negativas en muchas partes del mundo, lo cual ha provocado movimientos de recuperación de la gestión pública en ciudades como París o Berlín. El regreso al control y la gestión pública de un servicio tan básico como la gestión del agua urbana es una tarea urgente en numerosos municipios, si bien no exenta de dificultades que es necesario analizar. Por otra parte, los efectos del cambio climático, y el deterioro del estado de los ecosistemas hídricos comprometen el futuro del abastecimiento de agua potable de calidad si no se toman medidas de prevención y reducción de las presiones de extracción excesiva de caudales y de contaminación. Las dificultades para un abastecimiento sostenible de agua son especialmente importantes en las islas, de las que las Illes Balears constituyen un ejemplo paradigmático, también ahora en situación de sequía. Los retos que en las Illes Balears plantean la sobreexplotación y contaminación de los acuíferos y la presión de las demandas urbanas y turísticas serán aún más importantes con el cambo climático en marcha. La ultima sequía sufrida ha puesto de relieve estas dificultades y añadido urgencia a la demanda de soluciones. Finalmente, es necesario abordar el importante reto de incorporar la participación ciudadana en la gestión del agua urbana, un aspecto fundamental para velar por el interés público, la transparencia, la garantía del derecho humano al agua y la aplicación de criterios sociales y ambientales en la gestión del agua urbana. OBJETIVO DE LA JORNADA El objeto de la Jornada es constituir un espacio amplio de reflexión, debate y formulación de propuestas en torno a la gestión del Ciclo Urbano del agua, abordando los distintos modelos de gestión, los retos para una gestión con criterios de sostenibilidad ambiental, económica y social y la necesidad de incorporar la participacion ciudadana, que sitúe la gestión del agua urbana al servicio y bajo el control de los ciudadanos.

2 La Jornada está dirigida principalmente a los responsables a nivel técnico y político de la gestión del agua urbana (abastecimiento y saneamiento) a nivel tanto municipal como supramunicipal, así como a representantes de las organizaciones ciudadanas interesadas en estos temas. La asistencia es abierta y gratuïta, previa inscripción en el siguiente formulario: ESTRUCTURA Y PROGRAMA El desarrollo de la jornada se estructura en dos bloques centrales además de la presentación y el debate final. En cada uno de los bloques, se contará con 3-4 ponentes invitados. Para tales bloques centrales, se ha elegido un formato ágil orientado a dinamizar el debate, en el que los facilitadores lanzarán sucesivamente una serie de cuestiones concretas a los invitados, los cuales tendrán un breve tiempo inicial para exponer su visión de forma muy sintética y, a continuación, se abrirá el debate general sobre dicha cuestión con todos los asistentes. Programa 9:00-9:15 h. Acogida de participantes. 9:15-9:30 h. Inauguración. - Andrés Serra Martínez (Primer Teniente de Alcalde delegado de Servicios Generales y Seguridad del Ayuntamiento de Calvià) - Laura Sánchez (Gerente de la Fundación Nueva Cultura del Agua) - Jaime Morell (Representante de AEOPAS) 9:30-10:00 h. Presentación de la Jornada - Ponencia introductoria. Francesc La-Roca (Universidad de Valencia/Fundación Nueva Cultura del Agua)

3 10:00-11:15 h. Bloque I. Modelos de gestión del agua urbana en escenarios de escasez Facilitadora: Julia Martínez (directora ejecutiva Fundación Nueva Cultura del Agua). Ponentes invitados: - Luis Babiano (Gerente de la Asociación Española de Operadores Públicos de Abastecimiento y Saneamiento-AEOPAS) - Josep Lluis Henarejos (AMJASA, Xàbia) - Imma Mayol ( Gerente Emaya-Palma de Mallorca) 11:15-11:45 h. Pausa café 11: h. Bloque II. Estrategias de gestión de las sequías: retos, alternativas e implicación ciudadana. Facilitador: Andrés Serra Martínez (Presidente de Calvià 2000 S.A.) Ponentes invitados: - Joana María Garau Muntaner (Direcció General de Recursos Hídrics. Govern de les Illes Balears) - Xavier Pérez (Director Técnico del Ciclo del Agua de Calvià 2000, S.A.) - Alfonso Rodriguez Sánchez (Responsable de relaciones institucionales y de reclamaciones de la Asociación de Consumidores y Usuarios de les Illes Balears) 13:00-14:00 h. Debate general. 14:00-14:15 h. Conclusiones y clausura.

4 JORNADA LA GESTIÓ DEL CICLE URBÀ DE L'AIGUA: REPTES I PROPOSTES" PRESENTACIÓ Calvià, 16 de novembre de 2016 Hotel Barceló Illetas Albatros (Passeig Illetes, nº15) El proveïment d'aigua potable a les poblacions ha guanyat centralitat al debat ciutadà a tot el món en els últims anys. L'organització de Nacions Unides va reconèixer en 2010 l'accés a l'aigua potable i el sanejament com un dret humà fonamental. En la Unió Europea, organitzacions cíviques i sindicals van promoure la primera Iniciativa Ciutadana Europea reeixida per reclamar a les institucions europees la regulació efectiva del dret humà a l'aigua. Un dels motius principals de preocupació és la tendència a la privatització de la gestió de l'aigua. Des dels anys vuitanta del segle passat s'ha produït un procés silenciós d'apropiació privada de l'aigua amb conseqüències negatives en moltes parts del món, la qual cosa ha provocat moviments de recuperació de la gestió pública en ciutats com París o Berlín. El retorn al control i la gestió pública d'un servei tan bàsic com la gestió de l'aigua urbana és una tasca urgent en nombrosos municipis, si bé no exempta de dificultats que és necessari analitzar. D'altra banda, els efectes del canvi climàtic, i la deterioració de l'estat dels ecosistemes hídrics comprometen el futur del proveïment d'aigua potable de qualitat si no es prenen mesures de prevenció i reducció de les pressions d'extracció excessiva de cabals i de contaminació. Les dificultats per a un proveïment sostenible d'aigua són especialment importants a les illes, de les quals les Illes Balears constitueixen un exemple paradigmàtic, també ara en situació de sequera. Els reptes que en les Illes Balears plantegen la sobrexplotació i contaminació dels aqüífers i la pressió de les demandes urbanes i turístiques seran encara més importants amb el canvi climàtic en marxa. L última sequera soferta ha posat en relleu aquestes dificultats i afegit urgència a la demanda de solucions. Finalment és necessari abordar l'important repte d'incorporar la participació ciutadana en la gestió de l'aigua urbana, un aspecte fonamental per vetllar per l'interès públic, la transparència, la garantia del dret humà a l'aigua i l'aplicació de criteris socials i ambientals en la gestió de l'aigua urbana. OBJECTIU DE LA JORNADA L'objecte de la Jornada és constituir un espai ampli de reflexió, debat i formulació de propostes entorn de la gestió del Cicle Urbà de l'aigua, abordant els diferents models de gestió, els reptes per a una gestió amb criteris de sostenibilitat ambiental, econòmica i social i la necessitat d'incorporar la participació ciutadana, que situï la gestió de l'aigua urbana al servei i sota el control dels ciutadans.

5 La Jornada està dirigida principalment als responsables a nivell tècnic i polític de la gestió de l'aigua urbana (proveïment i sanejament) a nivell tant municipal com a supramunicipal, així com a representants de les organitzacions ciutadanes interessades en aquests temes. L'assistència és oberta i gratuïta prèvia inscripció en el següent formulari: ESTRUCTURA I PROGRAMA El desenvolupament de la jornada s'estructura en dos blocs centrals a més de la presentació i el debat final. En cadascun dels blocs, es comptarà amb 3-4 ponents convidats. Per a tals blocs centrals, s'ha triat un format àgil orientat a dinamitzar el debat, en el qual els facilitadors llançaran successivament una sèrie de qüestions concretes als convidats, els quals tindran un breu temps inicial per exposar la seva visió de forma molt sintètica i, a continuació, s'obrirà el debat general sobre aquesta qüestió amb tots els assistents. Programa 9:00-9:15 h. Acolliment de participants. 9:15-9:30 h. Inauguració. - Andrés Serra Martínez (Primer Tinent d'alcalde delegat de Serveis Generals i Seguretat de l'ajuntament de Calviá) - Laura Sánchez (Gerent de la Fundación Nueva Cultura del Agua) - Jaime Morell (Representant de AEOPAS) 9:30-10:00 h. Presentació de la Jornada - Ponència introductòria. Francesc La-Roca (Universitat de València/ Fundación Nueva Cultura del Agua)

6 10:00-11:15 h. Bloc I. Models de gestió de l'aigua urbana en escenaris d'escassetat Facilitadora: Julia Martínez (directora executiva Fundació Nova Cultura de l'aigua). Ponents convidats: - Luis Babiano (Gerent de la Asociación Española de Operadores Públicos de Abastecimiento y Saneamiento-AEOPAS) - Josep Lluis Henarejos (AMJASA, Xàbia) - Imma Mayol (Gerent Emaya-Palma de Mallorca) 11:15-11:45 h. Pausa café 11: h. Bloc II. Estratègies de gestió de les sequeres: reptes, alternatives i implicació ciutadana. Facilitador: Andrés Serra Martínez (President de Calvià 2000 S.A.) Ponents convidats: - Joana María Garau Muntaner (Direcció General de Recursos Hídrics. Govern dels Illes Balears) - Xavier Pérez (Director Tècnic del Cicle de l'aigua de Calvià 2000, S.A.) - Alfonso Rodriguez Sánchez (Responsable de relacions institucionals i de reclamacions de l'associació de Consumidors i Usuaris dels Illes Balears) 13:00-14:00 h. Debat general. 14:00-14:15 h. Conclusions i clausura.

Platja de Muro (Mallorca), 14 d abril de 2016

Platja de Muro (Mallorca), 14 d abril de 2016 Programa Platja de Muro (Mallorca), 14 d abril de 2016 Organitzen / Organizan Associació d'educació Ambiental i del Consumidor Asociación de Educación Ambiental y del Consumidor (ADEAC) Messocorrisme Serveis

Más detalles

CONFERÈNCIA TRAMVIES D EUROPA PALMA, 16 i 17 D ABRIL DE 2010 PROGRAMA

CONFERÈNCIA TRAMVIES D EUROPA PALMA, 16 i 17 D ABRIL DE 2010 PROGRAMA CONFERÈNCIA TRAMVIES D EUROPA PALMA, 16 i 17 D ABRIL DE 2010 PROGRAMA CONFERÈNCIA TRAMVIES D EUROPA PALMA, 16 i 17 D ABRIL DE 2010 Centre de Cultura Sa Nostra En el marc de les actuacions de comunicació

Más detalles

L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007

L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007 L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007 1 Breu presentació de Terrassa Terrassa és una ciutat de 70,10 km2, situada a 277 m sobre el nivell del mar, a la comarca del Vallès Occidental,

Más detalles

Dr. Josep Francesc Valls, Dra. Mar Vila, Dr. Rafael Sardà

Dr. Josep Francesc Valls, Dra. Mar Vila, Dr. Rafael Sardà Dr. Josep Francesc Valls, Dra. Mar Vila, Dr. Rafael Sardà 1. Objectiu Identificar la percepció dels experts europeus en planificació turística sobre l evolució del camvi climàtic i les mesures que s han

Más detalles

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ 25 d abril 2017 Què farem? 18:00 18:10 Presentació taller 18:10 18:40 Dinàmica 1 La meva idea encaixa en una campanya de crowdfunding? 18:40 19:10 Dinàmica 2 Analitzem

Más detalles

La tortuga Poruga. Un nou material didàctic de l Estany de Sils. 2ª Jornada de l Estany de Sils

La tortuga Poruga. Un nou material didàctic de l Estany de Sils. 2ª Jornada de l Estany de Sils La tortuga Poruga Un nou material didàctic de l Estany de Sils 2ª Jornada de l Estany de Sils Temporània, Associació d Educació Ambiental de la Selva Joan Mas Josep Noguerol Llicenciats en Ciències Ambientals

Más detalles

LA TAULA DE MOBILITAT DE SABADELL

LA TAULA DE MOBILITAT DE SABADELL S E G O N A E D I C I Ó D E S A B A D E L L U N I V E R S I T A T D E L 7 A L 1 1 D E J U L I O L D E 2 0 0 3 LA TAULA DE MOBILITAT DE SABADELL LES ESTRATÈGIES LOCALS EN LA MOBILITAT URBANA Joan Carles

Más detalles

ESTRATÈGIA PER AL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE DE CATALUNYA

ESTRATÈGIA PER AL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE DE CATALUNYA ESTRATÈGIA PER AL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE DE CATALUNYA Aliances amb el món local per la sostenibilitat Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles per la Sostenibilitat Frederic Ximeno Director General

Más detalles

Raval Territori Socialment Responsable (TSR)

Raval Territori Socialment Responsable (TSR) Raval Territori Socialment Responsable (TSR) Dades històriques rellevants de El Raval 1960: 105.000 hab. 1996: 35.000 hab. Anys 80: prostitució, droga, marginalitat... 1981-1996: Fugida de 70.000 hab Finals

Más detalles

Barcelona, 21 de juny a l'hospital de la Vall d Hebron de 8:45 a 15 hores

Barcelona, 21 de juny a l'hospital de la Vall d Hebron de 8:45 a 15 hores El transport sanitari: eina clau en el procés assistencial. Els plans territorials de transport a la ciutat de Barcelona, 21 de juny a l'hospital de la Vall d Hebron de 8:45 a 15 hores Lloc: Sala d actes

Más detalles

Via Laietana Barcelona número 149

Via Laietana Barcelona número 149 Via Laietana 16 08003 Barcelona número 149 Dissabte, 28 novembre, omplim els carrers de: ni terrorisme ni guerra ni feixisme ni retallada de llibertats # MaiMés A les 17 hores a plaça de la Universitat.

Más detalles

1a JORNADA DE PROMOCIÓ I EDUCACIÓ PER A LA SALUT. en els centres educatius a les Illes Balears

1a JORNADA DE PROMOCIÓ I EDUCACIÓ PER A LA SALUT. en els centres educatius a les Illes Balears JORNAD OBRE ROMOCI DUCACIÓ ER A LA 1a JORNADA DE PROMOCIÓ I EDUCACIÓ PER A LA SALUT en els centres educatius a les Illes Balears La finalitat d aquesta Jornada és fomentar la feina en equip i facilitar

Más detalles

El verd i el blau de la Barcelona de l Agenda 21. Pla d acció de l Agenda 21

El verd i el blau de la Barcelona de l Agenda 21. Pla d acció de l Agenda 21 El verd i el blau de la Barcelona de l Agenda 21. Pla d acció de l Agenda 21 Què som? L Institut Municipal de Parcs i Jardins és un organisme autònom de caràcter comercial i de serveis. Depèn de la 3a

Más detalles

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades Breu tutorial actualització de dades ATRI El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades El Departament informa al portal ATRI (i no directament a les persones afectades): El no

Más detalles

EMPRESES I ENTITATS AMB VALORS

EMPRESES I ENTITATS AMB VALORS LA GESTIÓ ÈTICA DE LES FINANCES EMPRESES I ENTITATS AMB VALORS Tercer sector transformació social economia socialcooperació Comerç Just Transparència consum conscient sostenibilitat Ètica creixement inclusió

Más detalles

EFICIENCIA I GESTIÓ ESPORTIVA

EFICIENCIA I GESTIÓ ESPORTIVA EFICIENCIA I GESTIÓ ESPORTIVA A2 Autoavaluació en la gestió d una instal.lació esportiva Organitza: GERÈNCIA DE SERVEIS D ESPORTS Dates: - 28 d abril (matí i tarda) 19 i 26 de maig, 2 de juny de 2015 (matí)

Más detalles

Programa d ajuts per a la millora del parc immobiliari nacional, la millora de l eficiència energètica dels edificis i l ús de les energies renovables

Programa d ajuts per a la millora del parc immobiliari nacional, la millora de l eficiència energètica dels edificis i l ús de les energies renovables Programa d ajuts per a la millora del parc immobiliari nacional, la millora de l eficiència energètica dels edificis i l ús de les energies renovables Balanç a desembre 2016 (tancament) Ministeri de Medi

Más detalles

Geografia Criteris específics de correcció Model 1

Geografia Criteris específics de correcció Model 1 Prova d accés a la Universitat per als més grans de 25 anys (2010) Criteris específics de correcció L examen de consisteix en tres parts, puntuades respectivament amb 4, 3 i 3 punts. Cal respondre la prova

Más detalles

FORMACIÓ SOBRE EL DESENVOLUPAMENT DE LA FUNCIÓ DIRECTIVA

FORMACIÓ SOBRE EL DESENVOLUPAMENT DE LA FUNCIÓ DIRECTIVA FORMACIÓ SOBRE EL DESENVOLUPAMENT DE LA FUNCIÓ DIRECTIVA Reial decret 894/2014, de 17 d'octubre, pel qual es desenvolupen les característiques del curs de formació sobre el desenvolupament de la funció

Más detalles

Diplomatura de Relacions Laborals

Diplomatura de Relacions Laborals Informació general Centre docent Facultat de Dret Proposta docent Proporcionar una formació adequada en les bases teòriques i en les tècniques de l'organització del treball i de la gestió de personal,

Más detalles

DE BONES PRÀCTIQUES. 1 de febrer, 22 de febrer, 22 de març, 26 d'abril, 24 de maig i 28 de juny

DE BONES PRÀCTIQUES. 1 de febrer, 22 de febrer, 22 de març, 26 d'abril, 24 de maig i 28 de juny j o r n a d e s 1 de febrer, 22 de febrer, 22 de març, 26 d'abril, 24 de maig i 28 de juny presentació Si bé la singularitat de cada municipi pot generar problemes específics, les administracions locals,

Más detalles

Taller de creació de videojocs amb Scratch

Taller de creació de videojocs amb Scratch Taller de creació de videojocs amb Scratch Frank Sabaté i Carlota Bujons Escola Projecte Av. Tibidabo, 16. 08022 Barcelona Telèfon: 93 417 03 21 franksabate@gmail.com carlota.bujons@gmail.com 1. Descripció

Más detalles

MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA

MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA Comissió de Crisi per la Prescripció Infermera MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA Els representants de les infermeres catalanes reclamen al Govern l aprovació del marc normatiu autonòmic

Más detalles

Barcelona, 21 de juny a l'hospital de la Vall d Hebron de 8:45 a 15 hores

Barcelona, 21 de juny a l'hospital de la Vall d Hebron de 8:45 a 15 hores El transport sanitari: eina clau en el procés assistencial. Els plans territorials de transport a la ciutat de Barcelona, 21 de juny a l'hospital de la Vall d Hebron de 8:45 a 15 hores Lloc: Sala d actes

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2011-2012 Geografia Sèrie 4 Escolliu UNA de les dues opcions (A o B). OPCIÓ A Exercici 1 [5 punts] Observeu el mapa següent i responeu a les qüestions plantejades.

Más detalles

PROGRAMA ONLINE DE GESTIÓ DE LA SEGURETAT DE PACIENTS

PROGRAMA ONLINE DE GESTIÓ DE LA SEGURETAT DE PACIENTS PROGRAMA ONLINE DE GESTIÓ DE LA SEGURETAT DE PACIENTS Estructura El programa s estructura en dos cursos independents: 1. INTRODUCCIÓ A LA SEGURETAT DE PACIENTS 2. GESTIÓ DE LA SEGURETAT DEL PACIENT I PRACTIQUES

Más detalles

PLA D ACCIÓ B+S. Associació de Comerciants Xavier Nogués

PLA D ACCIÓ B+S. Associació de Comerciants Xavier Nogués PLA D ACCIÓ B+S Associació de Comerciants Xavier Nogués 1. DADES DE L ORGANITZACIÓ Nom: Associació de Comerciants Xavier Nogués Breu descripció: Associacio que agrupa 30 comerços i restauradors associats

Más detalles

Centre de Mediació. Dificultats en la convivència... Generalitat de Catalunya Departament de Justícia Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya

Centre de Mediació. Dificultats en la convivència... Generalitat de Catalunya Departament de Justícia Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya Centre de Mediació Dificultats en la convivència... Generalitat de Catalunya Departament de Justícia Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya tots hi guanyem De què parlem? De diàleg per facilitar

Más detalles

DERECHO Y POLÍTICAS AMBIENTALES EN CANARIAS (pp. 2-4)

DERECHO Y POLÍTICAS AMBIENTALES EN CANARIAS (pp. 2-4) REVISTA CATALANA DE DRET AMBIENTAL Vol. II Núm. 2 (2011): 1-7 -Crònica- DERECHO Y POLÍTICAS AMBIENTALES EN CANARIAS (pp. 2-4) DRET I POLÍTIQUES AMBIENTALS A CANÀRIES (pp.5-7) ADOLFO JIMÉNEZ JAÉN Profesor

Más detalles

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya La Taula d entitats del Tercer Sector de Catalunya representa les entitats socials catalanes sense ànim de lucre Formada per 35 federacions que representen

Más detalles

Programa de la 1ª Jornada Tècnica sobre el Dret a l'habitatge a l'illa d'eivissa

Programa de la 1ª Jornada Tècnica sobre el Dret a l'habitatge a l'illa d'eivissa Programa de la 1ª Jornada Tècnica sobre el Dret a l'habitatge a l'illa d'eivissa Lloc: Sala de Plens del Consell Insular d'eivissa Data: 30 de maig de 2016 Organitza: Departament de Transparència, Participació,

Más detalles

L ús del transport públic a Catalunya creix un 1,2% el 2011 i augmenten els usuaris amb abonaments integrats de llarga durada

L ús del transport públic a Catalunya creix un 1,2% el 2011 i augmenten els usuaris amb abonaments integrats de llarga durada Comunicat de premsa L ús del transport públic a Catalunya creix un 1,2% el 2011 i augmenten els usuaris amb abonaments integrats de llarga durada Les primeres dades de 2012 revelen el major ús dels títols

Más detalles

Eines per al reconeixement del turisme sostenible: EMAS, Ecolabel i Distintiu de garantia de qualitat ambiental. Barcelona, 7 d abril de 2011

Eines per al reconeixement del turisme sostenible: EMAS, Ecolabel i Distintiu de garantia de qualitat ambiental. Barcelona, 7 d abril de 2011 Eines per al reconeixement del turisme sostenible: EMAS, Ecolabel i Distintiu de garantia de qualitat ambiental Barcelona, 7 d abril de 2011 Sistemes voluntaris de turisme sostenible Més de 50 certificacions

Más detalles

ACCIONS SELECCIONADES

ACCIONS SELECCIONADES ACCIONS SELECCIONADES Convocatòria 201120115120002983 de l Espai de Concertació de la Diputació de Barcelona amb les Organitzacions de la Societat Civil en l àmbit de la sensibilització (Accions puntuals

Más detalles

Guia del Pla de Salut Comunitat Valenciana

Guia del Pla de Salut Comunitat Valenciana Guia del Pla de Salut 2016-2020 Comunitat Valenciana EL PLA DE SALUT ÉS l instrument estratègic de planificació i programació de les polítiques de salut a la Comunitat Valenciana. En ell s arrepleguen

Más detalles

MÀSTER EN COACHING EN SALUT

MÀSTER EN COACHING EN SALUT MÀSTER EN COACHING EN SALUT Modalitat presencial Octubre 2015 - Juny 2016 MÀSTER EN COACHING EN SALUT ADREÇAT A Persones que volen conèixer el coaching, les seves possibilitats a nivell personal, millorar

Más detalles

Metodologia de la intervenció social

Metodologia de la intervenció social Serveis socioculturals i a la comunitat Metodologia de la intervenció social CFGS.ISO.M02/0.14 CFGS - Integració social Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

Programa municipal 2016 SOLIDARITAT I COOPERACIÓ

Programa municipal 2016 SOLIDARITAT I COOPERACIÓ Programa municipal 2016 SOLIDARITAT I COOPERACIÓ Índex 1. Introducció i prioritats del Programa 2016 2. Línies estratègiques d actuació 2.1. Girona, ciutat educadora i solidària 2.2. La dimensió transversal

Más detalles

LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació

LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació JORNADA DE FORMACIÓ EN XARXA DEL PROFESSORAT D EDUCACIÓ ESPECIAL DE LA ZONA Barcelona, 12 de maig de 2010 LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació

Más detalles

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres Informació complementària Documents per a l organització i la gestió dels centres 2014-2015 Setembre 2014 Desenvolupament del currículum: Competències bàsiques L ordenació curricular de l etapa de l educació

Más detalles

L accés lliure a la informació científica i tècnica: ara és possible?

L accés lliure a la informació científica i tècnica: ara és possible? SEMINARI OPEN ACCESS: CULTURA LLIURE I BIBLIOTECA L accés lliure a la informació científica i tècnica: ara és possible? Josep Vives i Gràcia (josep.ferran.vives@upc.edu) Universitat Politècnica de Catalunya

Más detalles

Disseny i implementació de la metodologia lean al Servei d Urgències

Disseny i implementació de la metodologia lean al Servei d Urgències Disseny i implementació de la metodologia lean al Servei d Urgències DISSENY I IMPLEMENTACIÓ DE LA METODOLOGIA LEAN AL SERVEI D URGÈNCIES CONTEXTE SITUACIÓ INICIAL METODOLOGIA LEAN ELS INICIS PLA D ACCIÓ

Más detalles

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA Data: 7 de novembre de 2013 Lloc: aula A01 de l edifici G. M. de Jovellanos Hora d inici:

Más detalles

L ÀREA INFORMA. Especial 13a Jornada de Previsió Social Complementària EL FUTUR DE LA PREVISIÓ SOCIAL COMPLEMENTÀRIA. 1 DE JUNY DE 2017.

L ÀREA INFORMA. Especial 13a Jornada de Previsió Social Complementària EL FUTUR DE LA PREVISIÓ SOCIAL COMPLEMENTÀRIA. 1 DE JUNY DE 2017. L ÀREA INFORMA Especial 13a Jornada de Previsió Social Complementària EL FUTUR DE LA PREVISIÓ SOCIAL COMPLEMENTÀRIA. 1 DE JUNY DE 2017. OBERTURA. Javier Pacheco Secretari General de CCOO de Catalunya La

Más detalles

La governabilitat metropolitana a Europa i l Amèrica del Nord

La governabilitat metropolitana a Europa i l Amèrica del Nord La governabilitat metropolitana a Europa i l Amèrica del Nord Mariona Tomàs Col lecció_estudis Sèrie_Govern Local 13 La governabilitat metropolitana a Europa i l Amèrica del Nord La governabilitat metropolitana

Más detalles

Bona pràctica: Assessorament en Seguretat Alimentària. Regidoria de Salut Vilanova i la Geltrú

Bona pràctica: Assessorament en Seguretat Alimentària. Regidoria de Salut Vilanova i la Geltrú Bona pràctica: Assessorament en Seguretat Alimentària Regidoria de Salut Vilanova i la Geltrú Barcelona, 18 de juny de 2013 Vilanova i la Geltrú Capital comarca Garraf 66.591 habitants Cens 2012: 837 establiments

Más detalles

Convocatòria Geografia. Proves d accés a la universitat. Sèrie 1. Opció d examen. (Marqueu el quadre de l opció triada) Ubicació del tribunal...

Convocatòria Geografia. Proves d accés a la universitat. Sèrie 1. Opció d examen. (Marqueu el quadre de l opció triada) Ubicació del tribunal... Proves d accés a la universitat Geografia Sèrie 1 Opció d examen (Marqueu el quadre de l opció triada) OPCIÓ A OPCIÓ B Qualificació 1 2 Exercici 1 3 4 1 2 Exercici 2 3 4 Suma de notes parcials Convocatòria

Más detalles

EL DRET A LA CIUTAT TURÍSTICA. per Oriol Nel lo Departament de Geografia Universitat Autònoma de Barcelona

EL DRET A LA CIUTAT TURÍSTICA. per Oriol Nel lo Departament de Geografia Universitat Autònoma de Barcelona I TROBADA DE CIUTATS SOBRE LA GOVERNANÇA DEL TURISME URBÀ: EL LLOGUER VACACIONAL Barcelona, 2-4 de novembre 2016 EL DRET A LA CIUTAT TURÍSTICA per Oriol Nel lo Departament de Geografia Universitat Autònoma

Más detalles

Premià de Mar ciutat experimental Sènior

Premià de Mar ciutat experimental Sènior 1 Premià de Mar ciutat experimental Sènior Abril 2007 2 3 EQUIPAMENTS PÚBLICS NECESSARIS PER A GENT GRAN DE PREMIÀ DE MAR GENT GRAN DEPENDENT DOMICILI RESIDÈNCIA SAD Servei Atenció Domicili CENTRE DE SERVEIS

Más detalles

Experiències d acció comunitària CAP Sagrada Família Treballadora Social: Geles Martínez

Experiències d acció comunitària CAP Sagrada Família Treballadora Social: Geles Martínez Experiències d acció comunitària CAP Sagrada Família Treballadora Social: Geles Martínez 24 Gener 2013 Xarxa Aupa ELS NOSTRES VALORS: Qualitat professional, Equip, Desenvolupament i Compromís ON SOM?.

Más detalles

Model català d atenció integrada social i sanitària

Model català d atenció integrada social i sanitària Model català d atenció integrada social i sanitària Albert Ledesma Castelltort Director del Pla interdepartamental d atenció i interacció social i sanitària Barcelona, juliol 2014 Pla interdepartamental

Más detalles

Què és? Som el que mengem

Què és? Som el que mengem Què és? Som el que mengem Natació Educativa Hoquei Medi Obert Act. aquàtica discapacitats Tallers Cuina L H Camina 100x100 SALUDABLE Dia Mundial de la Salut Jornades Adaptades INTRO Activitat física i

Más detalles

CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA.

CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA. CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA Curs 2016 2017 PREAMBUL Aquest calendari estableix de manera molt clara l

Más detalles

LA PETJADA ECOLÒGICA DECATALUNYA:

LA PETJADA ECOLÒGICA DECATALUNYA: LA PETJADA ECOLÒGICA DECATALUNYA: INTERPRETACIÓ I APLICACIÓ A ESCALA MUNICIPAL Universitat d Estiu, edició 2012 Ponents: Ricard Belmonte Xavier Mayor Júlia Barba Dijous, 5 de juliol de 2012 CONTINGUT 1.

Más detalles

III Fòrum sobre Medi Ambient i Món local

III Fòrum sobre Medi Ambient i Món local III Fòrum sobre Medi Ambient i Món local 10 i 11 de març de 2015. Recinte Modernista de Sant Pau. Barcelona Amb la col laboració de: Presentació Al llarg dels darrers quatre anys, moltes persones hem treballat

Más detalles

Turisme i barri. Mobilitat, Bus turístic, Mercat, Allotjaments

Turisme i barri. Mobilitat, Bus turístic, Mercat, Allotjaments Hola hola hola hola hola Hola hola hola hola hola Hola hola hola Turisme i barri. Mobilitat, Bus turístic, Mercat, Allotjaments Barri de Sant Antoni Districte de l Eixample Direcció de Turisme 16 de Març

Más detalles

Índex de desenvolupament humà Catalunya segueix entre el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà

Índex de desenvolupament humà Catalunya segueix entre el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà 7 de setembre del 2005 Índex de desenvolupament humà 2005 Catalunya segueix entre el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà Se situa entre els 7 països del món amb una longevitat de la població

Más detalles

--- PROPOSTES PER MILLORAR LA SITUACIÓ DEL CATALÀ AL FUTBOL CLUB BARCELONA

--- PROPOSTES PER MILLORAR LA SITUACIÓ DEL CATALÀ AL FUTBOL CLUB BARCELONA 5 --- PROPOSTES PER MILLORAR LA SITUACIÓ DEL CATALÀ AL FUTBOL CLUB BARCELONA 1 El català, llengua plenament oficial del club. Vetllar perquè la llengua catalana sigui en tots els àmbits la llengua realment

Más detalles

Hospital de Sant Joan Despĺ MOISES ` BROGGI

Hospital de Sant Joan Despĺ MOISES ` BROGGI Novembre de 2009 Presentació de l Presentació nou hospital Hospital de Sant Joan Despĺ MOISES ` BROGGI www.nouhospital.com Un Hospital en marxa el 2010. Un Hospital volgut que ara ja és realitat. Un Hospital

Más detalles

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM,

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM, Informes en profunditat 53 Benchmarking Barcelona Activa SAU SPM, 1998-2011 Índex 01 Introducció 02 Concepte 03 Característiques 04 Més Informació 2 / 7 01. Introducció Amb tota certesa, encara que potser

Más detalles

Criteris avaluació. Part teòrica:

Criteris avaluació. Part teòrica: ANNEX 1. CONTINGUTS PAU 2012 I VINCULACIÓ AMB EL CURRÍCULUM OFICIAL Blocs Amb els objectius generals de l àrea Criteris avaluació 1. L empresa 1, 2, 5 1, 2, 3, 15 Continguts - Evolució històrica i definició

Más detalles

4a SETMANA DE L FP A L H FORMACIÓ PROFESSIONAL: LA MILLOR OPCIÓ PER A L EMPRESA

4a SETMANA DE L FP A L H FORMACIÓ PROFESSIONAL: LA MILLOR OPCIÓ PER A L EMPRESA 4a SETMANA DE L FP A L H FORMACIÓ PROFESSIONAL: LA MILLOR OPCIÓ PER A L EMPRESA DEL 8 AL 12 DE MAIG DE 2017 Núria Marín i Martínez Alcaldessa de la ciutat Setmana de l FP a L Hospitalet La Setmana de l

Más detalles

Família i Escola Junts X l educació

Família i Escola Junts X l educació Presentació del web Família i Escola Junts X l educació Amb la col laboració del Departament de Benestar Social i Família i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya 15 de setembre de 2011

Más detalles

FITXA NÚM. 30 1/8 LOCALITZACIÓ TOPOGRÀFICA. ADREÇA PRINCIPAL: Guernica, Pl. de, ADREÇA SECUNDARIA: Riera Blanca, C.

FITXA NÚM. 30 1/8 LOCALITZACIÓ TOPOGRÀFICA. ADREÇA PRINCIPAL: Guernica, Pl. de, ADREÇA SECUNDARIA: Riera Blanca, C. FITXA NÚM. 30 1/8 LOCALITZACIÓ TOPOGRÀFICA ADREÇA PRINCIPAL: Guernica, Pl. de, 4-12 ADREÇA SECUNDARIA: Riera Blanca, C. de la, 36 i 44 FITXA NÚM. 30 2/8 DADES DE BASE ADREÇA PRINCIPAL: Guernica, Pl. de,

Más detalles

REGLAMENT DEL CONSELL MUNICIPAL DE MEDI AMBIENT

REGLAMENT DEL CONSELL MUNICIPAL DE MEDI AMBIENT REGLAMENT DEL CONSELL MUNICIPAL DE MEDI AMBIENT Exposició de motius El Consell Municipal de Medi Ambient és un òrgan consultiu i de participació de l Ajuntament de Montmeló, en el qual hi participen totes

Más detalles

Programa de lloguer assequible de l Institut Català del Sòl Nou impuls del Govern a la promoció d habitatges

Programa de lloguer assequible de l Institut Català del Sòl Nou impuls del Govern a la promoció d habitatges Programa de lloguer assequible de l Institut Català del Sòl Nou impuls del Govern a la promoció d habitatges Dilluns 22 de maig de 2017 Nou impuls del Govern a la promoció d habitatges 2 La Generalitat

Más detalles

Investigació comercial

Investigació comercial Comerç i màrqueting Investigació comercial CFGS.0651.C01/0.08 CFGS - Gestió comercial i màrqueting Aquesta col lecció està dissenyada i coordinada des de l Institut Obert de Catalunya. Coordinació del

Más detalles

En el context dels Plans de Qualitat de l ICASS

En el context dels Plans de Qualitat de l ICASS En el context dels Plans de Qualitat de l ICASS Jornada Catalana de Bones Pràctiques Indicadors Indicadors Doc. Suport Avaluac. Indicadors indicadors Polítiques Socials Serveis i Entorn Context pers. i

Más detalles

Presentació del servei e-tram

Presentació del servei e-tram Presentació del servei e-tram Servei de tramitació municipal a. Descripció b. Beneficis c. Situació actual i indicadors d. Un passeig per e-tram e. Procès de sol licitud a. Descripció És la plataforma

Más detalles

REPTES PER A LA COMPETITIVITAT DE LA CADENA DE VALOR DEL SECTOR DE FABRICANTS DE BENS D'EQUIP. 30 d Octubre 2014 Casa Convalescència de Vic

REPTES PER A LA COMPETITIVITAT DE LA CADENA DE VALOR DEL SECTOR DE FABRICANTS DE BENS D'EQUIP. 30 d Octubre 2014 Casa Convalescència de Vic REPTES PER A LA COMPETITIVITAT DE LA CADENA DE VALOR DEL SECTOR DE FABRICANTS DE BENS D'EQUIP 30 d Octubre 2014 Casa Convalescència de Vic OBERTURA Creacció té la missió de treballar per la millora de

Más detalles

I JORNADAS EUROPEAS LAS PROPIEDADES RURALES DEL MEDITERRÁNEO

I JORNADAS EUROPEAS LAS PROPIEDADES RURALES DEL MEDITERRÁNEO LAS PROPIEDADES 15 y 16 de abril de 2015 Organiza: Los Orígenes Ruta de las Sociedades Cultural del Mediterráneo Europea Durante dos días, la Cámara de Comercio acogerá en Palma de Mallorca las I Jornadas

Más detalles

G e s t i ó d ' E m p r e s e s i E q u i p s a m b V a l o r

G e s t i ó d ' E m p r e s e s i E q u i p s a m b V a l o r G e s t i ó d ' E m p r e s e s i E q u i p s a m b V a l o r Seminaris per una millor Economia i pel Benestar Empresarial INTRODUCCIÓ Vivim en un món complex i competitiu, sovint hem de prendre decisions

Más detalles

FUNCIONAMENT DEL REGISTRE MUNICIPAL D ENTITATS CIUTADANES

FUNCIONAMENT DEL REGISTRE MUNICIPAL D ENTITATS CIUTADANES FUNCIONAMENT DEL REGISTRE MUNICIPAL D ENTITATS CIUTADANES Normes generals de sol licitud: Els formularis s han d emplenar a màquina, ordinador o, si es presenten a mà, en lletra majúscula que sigui clara

Más detalles

La cirurgia no invasiva guanya pes en l especialitat d obstetrícia i ginecologia

La cirurgia no invasiva guanya pes en l especialitat d obstetrícia i ginecologia Qui som? CatalunyaPlural.cat El Diari de l Educació Fundació Periodisme Plural Inicia sessió AJUDA'NS! Menú Inici Gestió sanitària Dret a la salut Determinants socials Recerca Moviments Factor humà Opinió

Más detalles

CRISI INTERNA EN EL PP Isern rebaixa a Cort les exigències de Rodríguez per revisar l'etapa de Calvo El ple aprova per unanimitat donar suport a la denúncia d'emaya i revisar la gestió feta al 2009, però

Más detalles

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra XERRADA SOBRE LES DROGUES Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa mossos d esquadra Generalitat de Catalunya Departament d Interior, Relacions Institucionals i

Más detalles

HABITATGE SOCIAL PROGRAMA LLOGUER ASSEQUIBLE PROGRAMA LLOGUER SOLIDARI

HABITATGE SOCIAL PROGRAMA LLOGUER ASSEQUIBLE PROGRAMA LLOGUER SOLIDARI HABITATGE SOCIAL PROGRAMA LLOGUER ASSEQUIBLE PROGRAMA LLOGUER SOLIDARI PROGRAMA DE LLOGUER ASSEQUIBLE LLOGUER ASSEQUIBLE PROGRAMA DE LLOGUER ASSEQUIBLE L'any 2004, l'obra Social "la Caixa" va posar en

Más detalles

Balanç d un diumenge molt ventós al nord de Catalunya

Balanç d un diumenge molt ventós al nord de Catalunya Balanç d un diumenge molt ventós al nord de Catalunya Al llarg de diumenge el vent del nord va bufar amb ratxes superiors als 90 km/h al Pirineu, Prepirineu, cims del prelitoral i extrem nord-est En alguns

Más detalles

ELS ECOSISTEMES. 5A. Curs 16/17

ELS ECOSISTEMES. 5A. Curs 16/17 ELS ECOSISTEMES ' 5A. Curs 16/17 TIPUS D'ECOSISTEMES ECOSISTEMA DE BOSCOS Es un ecosistema terrestre en el que la vegetació predominant es l'arboria. Els arbres proporcionen refugi i aliment a nombrós

Más detalles

BUTLLETÍ ESTADÍSTIC DE SANT BOI. Atur registrat. Març 2017 OBSERVATORI DE LA CIUTAT

BUTLLETÍ ESTADÍSTIC DE SANT BOI. Atur registrat. Març 2017 OBSERVATORI DE LA CIUTAT BUTLLETÍ ESTADÍSTIC DE SANT BOI Atur registrat Març 2017 OBSERVATORI DE LA CIUTAT CONTINGUTS Taxa d atur registrat. Resum de dades... 3 La taxa d'atur es redueix al març i se situa en el 13,4% de la població

Más detalles

Pla d Empresa Social. Suport a la revisió i/o elaboració del pla de negoci. Consultoria i Estudis

Pla d Empresa Social. Suport a la revisió i/o elaboració del pla de negoci. Consultoria i Estudis Pla d Empresa Social Suport a la revisió i/o elaboració del pla de negoci Data: 17 de juny de 2013 Per 2013 a: Ajuntament de Sant Joan Despí Consultoria i Estudis Sumari 1. Justificació... 3 2. Àmbits

Más detalles

Missió de Biblioteques de Barcelona

Missió de Biblioteques de Barcelona Missió de Biblioteques de Barcelona Facilitar a tota la ciutadania -mitjançant els recursos materials, la col lecció i la programació de les biblioteques- l accés lliure a la informació, al coneixement

Más detalles

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials.

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials. ORDRE BSF/127/2012, de 9 de maig, per la qual s'actualitzen el cost de referència, el mòdul social i el copagament, així com els criteris funcionals de les prestacions de la Cartera de Serveis Socials

Más detalles

Curs de gestió de la. bicicleta. cap a ciutats. sostenibles. curs online de 75 hores del 16 de setembre al 5 de desembre de 2016

Curs de gestió de la. bicicleta. cap a ciutats. sostenibles. curs online de 75 hores del 16 de setembre al 5 de desembre de 2016 Curs de gestió de la cap a ciutats curs online de 75 hores del 16 de setembre al 5 de desembre de 2016 Què és? Des de la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura, gràcies al finançament de l'ajuntament de

Más detalles

Em plau presentar-vos els resultats obtinguts per l'alumnat del vostre centre en la prova d'avaluació de sisè d'educació primària.

Em plau presentar-vos els resultats obtinguts per l'alumnat del vostre centre en la prova d'avaluació de sisè d'educació primària. Benvolgut/da director/a, Em plau presentar-vos els resultats obtinguts per l'alumnat del vostre centre en la prova d'avaluació de sisè d'educació primària. L'informe conté uns gràfics que situen en els

Más detalles

OBSERVATORI BLAUGRANA

OBSERVATORI BLAUGRANA OBSERVATORI BLAUGRANA INFORME DE RESULTATS DESEMBRE 2016 30 de gener del 2017 Estudi realitzat per: VALORACIÓ, SITUACIÓ GENERAL I SATISFACCIÓ NIVELL DE SATISFACCIÓ Satisfacció general Digui m fins a quin

Más detalles

ESTRATÈGIA DE LA BICICLETA PER BARCELONA

ESTRATÈGIA DE LA BICICLETA PER BARCELONA ESTRATÈGIA DE LA BICICLETA PER BARCELONA 10 de novembre de 2016 Direcció de Serveis de Mobilitat 1 01 Context i objectius generals 2 DADES GENERALS. POBLACIÓ I VEHICLES municipis km 2 /km 2 Àrea Metropolitana

Más detalles

Seguretat en els mecanismes de transmissió i en el fet de compartir informació assistencial

Seguretat en els mecanismes de transmissió i en el fet de compartir informació assistencial Seguretat en els mecanismes de transmissió i en el fet de compartir informació assistencial Responsabilitats pròpies del proveïdor en el procés de securització Manel Garcia, CESICAT Responsable de l Oficina

Más detalles

CCOO de Catalunya davant la nova Llei de Serveis Socials

CCOO de Catalunya davant la nova Llei de Serveis Socials CCOO de Catalunya davant la nova Llei de Serveis Socials abril de 2005 CCOO de Catalunya davant la nova Llei de Serveis Socials Davant el procés participatiu d elaboració de la nova llei de serveis socials

Más detalles

FORMACIÓ BÀSICA PER LA QUALIFICACIÓ DELS PROFESSIONALS VALORADORS DE LA SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA

FORMACIÓ BÀSICA PER LA QUALIFICACIÓ DELS PROFESSIONALS VALORADORS DE LA SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA ... FORMACIÓ BÀSICA PER LA QUALIFICACIÓ DELS PROFESSIONALS VALORADORS DE LA SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA Pàgina 1 1. JUSTIFICACIÓ Aquest curs pretén formar als professionals amb els coneixements i procediments

Más detalles

Organització de l atenció a les persones en situació de dependència

Organització de l atenció a les persones en situació de dependència Serveis socioculturals i a la comunitat Organització de l atenció a les persones en situació de CFGM.APD.M01/0.12 CFGM - Atenció a les persones en situació de Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament

Más detalles

Eines per a l eficiència energètica Eines per a l eficiència energètica

Eines per a l eficiència energètica Eines per a l eficiència energètica Eines per a l eficiència energètica 6 de juliol de 2017 Estat actual de la certificació energètica i erros més habituals Ainhoa Mata i Pérez Cap d Unitat d Edificis Institut Català d Energia OBSERVATORI

Más detalles

Associació Consell de Cent

Associació Consell de Cent 1 Avui dia, anar amunt i avall del passeig de Gràcia, passejar pel parc de la Ciutadella, o moure s pels distints barris [...] forma part de la nostra activitat quotidiana. Costa d assumir que tot això

Más detalles

Sr. Alfredo Vega López, tinent d alcalde de Serveis Generals i Govern Obert.

Sr. Alfredo Vega López, tinent d alcalde de Serveis Generals i Govern Obert. Ref.: Expedient ECAS-2155/2015 ACTA DE L OBERTURA DEL SOBRE 2, DELS CRITERIS LA QUANTIFICACIÓ DELS QUALS DEPÈN D UN JUDICI DE VALOR, DEL CONTRACTE DE SERVEIS D IL LUMINACIÓ ORNAMENTAL NADALENCA DE LA CIUTAT

Más detalles

TREBALL DE RECERCA SOBRE LA HISTÒRIA DEL CANVI CLIMÀTIC: DE KYOTO A COPENHAGUEN. Projecte CHANGE BY ART

TREBALL DE RECERCA SOBRE LA HISTÒRIA DEL CANVI CLIMÀTIC: DE KYOTO A COPENHAGUEN. Projecte CHANGE BY ART TREBALL DE RECERCA SOBRE LA HISTÒRIA DEL CANVI CLIMÀTIC: DE KYOTO A COPENHAGUEN. Projecte CHANGE BY ART Nom : Gemma Colell Testagorda Curs: 1r Batxillerat A 2009/10 CIÈNCIES PER AL MÓN CONTEMPORÀNI ÍNDEX

Más detalles

Primera Jornada de Fires locals

Primera Jornada de Fires locals Primera Jornada de Fires locals Recinte firal de Sabadell 18 de setembre de 2008 Primera Jornada de Fires Locals 1 Taula Rodona Les fires locals: esdeveniments culturals, econòmics o mixtes? Moderador

Más detalles

En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès.

En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès. ÍNDEX: En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès. (Es pot accedir-hi directament clicant damunt el punt en qüestió) 1. Tarifes

Más detalles

Curs bàsic en gestió clínica

Curs bàsic en gestió clínica Curs bàsic en gestió clínica Orientat a la creació de comissions de millora de la pràctica clínica Certificat del Centre Internacional de Formació Contínua del campus UManresa (UVic-UCC) Curs de formació

Más detalles

Recursos humans i responsabilitat social corporativa

Recursos humans i responsabilitat social corporativa Administració i gestió Recursos humans i responsabilitat social corporativa CFGS.AFI.M04/0.12 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat

Más detalles