NOMBRES NATURALS 1.- Fes les següents operacions combinades amb nombres naturals: a) b) c) 432 : 2 : 3: 6 : 2 d)

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "NOMBRES NATURALS 1.- Fes les següents operacions combinades amb nombres naturals: a) b) c) 432 : 2 : 3: 6 : 2 d)"

Transcripción

1 Generalitat de Catalunya Institut Vila-seca DOSSIER ESTIU r ESO IMPORTANT: les activitats s han de fer en un dossier a banda, ON ÉS IMPRESCINDIBLE ESCRIURE-HI CADA PAS QUE FAS. No cal copiar els enunciats. El dossier és obligatori lliurar-lo a l inici de curs. AQUELLES PERSONES QUE HAN DE FER L EXAMEN DE RECUPERACIÓ DE SETEMBRE HAN D ENTREGAR EL DOSSIER OBLIGATORIAMENT EL DIA DE L EXAMEN NOMBRES NATURALS.- Fes les següents operacions combinades amb nombres naturals: a) b) 6 c) : : : 6 : d) 6 e) f) 9 : g) 6 : : : 6 60 : (:) h) i) j) ( ) ( ) k) (6 ) : l) ( ) ( ) m) (6 ) n) ( ) 6 o) 6 ( ) ( ) p) ( ) : q) ( ) : (9 6) r) ( ) u) s) t) ( ) v) ( ) 6.- En Josep té quatre anys més que en Vicent. En Vicent és vuit anys més jove que la Maria. Si la Maria va néixer el de gener de 99, quina és la edat del Josep i del Vicent?.- La Rebeca ha adquirit per Internet un llibre el preu del qual era de 6 ; a més, per despeses d enviament abona 6.Quin és el preu final que paga pel llibre?.- Al supermercat, en collocar 6 botelles de refresc sobre les prestatgeries se n han trencat. Quantes botelles hi ha a la venda?.- En Jesús té, i l'amanda, 0. Ajunten els diners i compren un joc que val. Quant els sobra? 6.- Després de pagar uns pantalons, el Robert té encara. El preu dels pantalons era de. Quants diners tenia abans de comprar-los?.- Per a formar estotjos de retoladors cada un, em falten retoladors. Quants retoladors tinc?.- Uns grans magatzems han venut pantalons al preu de cada un. De la venda han obtingut 0, quants pantalons van vendre? 9.- La Rosa es gasta tot els diners en cromos, i li sobren euros. L'Ismael té el doble de diners que la Rosa i també es gasta tots els diners en cromos. Els cromos es venen en sobres que costen euros. Quant li sobrarà a Ismael? 0.- La setmana passada es va estrenar en l auditori de la ciutat el musical «L illa del tresor». Dijous, dia de la inauguració, es van repartir 0 invitacions i van assistir persones. Divendres en van assistir. Dissabte, 6, i diumenge,. Quantes entrades es van vendre la setmana passada?

2 .- En una granja hi ha 00 gallines, i el granger ha observat que cada una pon, aproximadament, quatre ous en cinc dies. Quantes dotzenes d ous produeix la granja en dos mesos (60 dies)?.- a) 9 b) c)6 d) e) 0 f) g) h) 6 i) j) 0 k) 6 l) 9 m) n) 6 o) 9 p) 0 q) 9 r) s) 0 t) 6 u) 6 v).- El Josep té anys i el Vicent 9..- El preu final és..- Hi ha botelles a la venda..- Els sobra. 6.- Abans de comprar-se els pantalons tenia..- Tinc retoladors.- Van vendre 0 pantalons 9.- A Ismael no li sobra res. 0.- Es van vendre 0 entrades..- Produeix 00 dotzenes. FRACCIONS.- Fes les sumes o les restes següents. Cal que simplifiquis el resultat: a) b) c) d) e) 0 f) 6 0 g) 6 9 h) i) 6 j) k) 9 l) 6 6 m) 9 n) 6 o) p) q) r) 9 s) 6 t) u) 9 v) 6 w) 6 x) 9 y) 9 z) 9 ) 6 6 β) 6 γ) 9 δ) ε) ζ) 6 η) 6 θ) 6 9 ι) 6.- Fes les multiplicacions o les divisions següents, abans, si es pot, simplifica: a) b) c) : 6 d) 9 : 9 e) 6 f) 6 0 g) 9 6

3 h) 6 : i) : 6 j) 6 : 9 k) 9.- Fes les següents operacions combinades: a) b) 6 c) d) 6 e) 9 : f) g) : h) : i) :.- De promig dormim de dia. Quantes hores dormim? 6.- Un senyor deixa 00 d herència i mana que el 6 de l herència es reparteixin entre els seus fills. Quant li toca a cadascun d ells?..- Tres persones es reparteixen un terreny de 00 m. El primer es queda del terreny, el segon 6 del que queda i el tercer la resta. Quants metres quadrats es queda cadascuna de les persones?..- Un paleta triga en fer una feina d hora. Quant de temps trigaria en fer els de la mateixa feina? 9.- Tres persones es reparteixen una herència de forma que a la primera li corresponen del total. A la segona del que queda i a la tercera la resta. Quina fracció es queda cadascuna d elles. 0.- La Judith s ha comprat un ordinador que val 0. Ha pagat d entrada els del total. a) Quants diners li queden per pagar? b) Si la resta de l import el paga en mensualitats iguals i sense cap mena de recàrrec, quant pagarà cada mes?.- Contesteu a les següents preguntes: a) Quantes dotzenes d ous són dels de 6 dotzenes?

4 b) Quants euros són dels de 0? 0 c) Per quina fracció caldrà dividir per tal que ens doni? d) Quina fracció de la façana d un castell sobresurt a la superfície si sabem que té sota terra i sota l aigua?.- La Jennifer vol desprendre s de la seva collecció de CDs de música que li va regalar la seva àvia, i els posa a la venda a un preu raonable, a cada un. El primer dia pot vendre les parts de la collecció, i l endemà els dels CDs que li queden, i encara li han sobrat 0 CDs que els vol repartir entre els seus companys de classe. a) Quant CDs formaven part d aquesta collecció? b) Quants euros va aconseguir en els dos dies que va durar la venda?.- Un camió porta a la caixa de fruita, de verdura i 6 de patates. Volem saber: a) Quina fracció de la caixa del camió està ocupada. b) Quina fracció queda lliure..- A un grup de r d ESO de alumnes els són nens. a) Quants nens hi ha? I quantes nenes? b) Quina és la fracció de nenes del grup?.- Un dipòsit conté litres d'aigua i en gastem els. Calcula: a) Quants de litres hem gastat? b) Quants en queden? c) Quina fracció queda al dipòsit? 6.- Un vaixell transporta 00 quilos de pesca congelada. La quarta part és lluç, els de la càrrega són sardines del Cantàbric, i la resta marisc. a) Quina fracció del camió està ocupada per marisc? b) Quants quilos de lluç porta el vaixell? c) Quants quilos no són sardines?.- Un pot de melmelada pesa 0 grams quan és ple només en una cinquena part. Quant pesa quan està ple?.- Els dels alumnes d'un institut són de batxillerat, que són 0 alumnes. Quants alumnes té el centre? 9.- He comprat un reproductor MP per, amb la qual cosa m he gastat els 9 dels meus estalvis. a) Quant tenia estalviat? b) Quant em queda?

5 .- a) b) c) d) e) f) g) 6 9 q) r) s) t) u) v) w) x) y) ι).- a) b) c) d) e) c) d) e) f) g) h) i) f) g) h) i) j) k) l) m) n) o) p) z) ) β) γ) δ) ε) ζ) η) θ) 6 6 h) i) j) k).- a) b) hores cadascú r 900m, n 000m i r 00m.- d'hora 9.- a,a i a 0.- a) b) cada mes a) 0 dotzenes b) 0 c) d) b) 0 queda lliure.- a) 9 són nens, nenes b).- a) CDs b).- a) està ocupada 0.- a) Hem gastat 00 l b) Queden 00 l c) queda al dipòsit 6.- a) de marisc b) 6 kg de lluç c) 00 kg no són sardines 0.- Pesa 0 kg.- El centre té 0 alumnes 9.- a)tenia estalviat b) Li queden 0 NOMBRES DECIMALS 0.- El cotxe del meu amic Carles consumeix, litres de benzina cada 00 km. a) Quants litres de benzina consumeix en un trajecte de 00 km? b) Amb litres de benzina en el dipòsit del cotxe, podrà el meu amic viatjar 00 km sense haver d aturar-se a una benzinera? Justifiqueu-vos..- En un dels plats d una balança es colloca un objecte. La balança queda equilibrada si a l altra plat posem dues peces petites de, g cadascuna i peces grans de 0, kg. Quina és la massa del nostre objecte expressada en dag?.- L'Alba té un bitllet de 00. Vol comprar un jersei que val,0 i un rellotge que val,6. Té prou diners? Si la resposta és afirmativa, quants diners li sobren? Si és negativa, quants diners li falten?.- Un atleta ha fet una volta a una placeta triangular i ha recorregut 9, m. Si la placeta té un costat de m i l'altre de dm, quant mesura el tercer costat?.- Ahir les accions de l'empresa La Fantàstica valien, i avui,,69. Digues si el preu ha pujat o ha baixat i en quina quantitat..- Sobre una taula que mesura,0 m de llarg per 0,90 m d'ample, les estovalles pengen 0 cm per cada costat. Si volem enrivetar el voltant de les estovalles, quina longitud de rivet necessitarem? 6.- La roba que porta un nen pesa,0 kg i cada una de les sabates, 0, kg. Es pesa vestit i la bàscula marca 9,0 kg. Quant pesa el nen despullat?

6 .- La senyora Villar vol pujar en un avió amb una maleta de,6 kg i una motxilla de, kg, però el pes màxim d'equipatge permès és de kg. Calcula l'excés de pes que porta la senyora Villar..- Un comerciant compra un cotxe per 0. Per quant l'ha de vendre si hi vol guanyar 0? 9.- Un cistell buit pesa, kg. L'omplim amb, kg de pomes i unes quantes peres. El cistell ple pesa 9 kg i 90 g. Quant pesen les peres del cistell? 0.- La Quima porta 6,0 a la cartera. En Xavier li diu: "Tens,0 menys que jo".quants diners té en Xavier?.- L'Enric fa,6 m d'alçada, la Marta fa 0,0 m més que l'enric, i la Sílvia fa 0,06 m més que la Marta. Quina alçada fa la Sílvia?.- Un euro són, iens japonesos. A quants iens equivaldran 0, euros? I 9, euros?.- Tres amics han posat diners a parts iguals per a canviar-los per dòlars. Si els donen 9, dòlars, quants dòlars corresponen a cadascun d'ells?.- Calcula la despesa mitjana diària d'un viatger si durant els cinc dies laborables d'una setmana ha gastat Un edifici format per planta baixa i pisos té una alçària de 9, m. Calcula l'alçària de cada pis si la planta baixa fa,6 m d'alçària. 6.- L Aina ha posat litres de gasolina ì en Guillem n ha posat, litres més que l'aina. a) Si cada litre de gasolina costa,0, què ha de pagar en Guillem? b) Quants litres en total han posat tot dos? I quant han pagat entre tot dos?.- La Isabel, en Roger i en Pau recullen ampolles buides per vendre-les i obtenir diners per a una llar d infants. La Isabel n ha recollit 0; en Roger, 0, i en Pau,. Si en total han recaptat,6, quants cèntims d euro els han donat per ampolla?.- Un grup de amics volen comprar un regal a l Albert. Es reparteixen l import del regal en parts iguals i cadascun ha de pagar,. Si en lloc de ser amics en fossin 0, quant hauria de pagar cadascú? 9.- En una peixateria s han venut, kg de popets a 0,0 el kg i, kg de llagostins a,0 el kg. Quin canvi han de tornar al client, que ha pagat amb un bitllet de Un comerciant compra 900 L d oli i l envasa en ampolles de cl cadascuna. L oli ha costat, /L. Per envasar-lo i transportar-lo ha pagat 0, en total. A quin preu haurà de vendre cada ampolla d oli, si vol guanyar, en aquesta operació comercial? 0.- a), litres. b) Amb litres pot fer 600 km, per tant la resposta és afirmativa..- 0, dag. 6

7 .- Li sobren,0.- Mesura, m.- Han baixat en 6 cèntims = 0,06.- Necessitarem 6,6 m de rivet 6.- Pesa 6, kg.- Porta,96 kg d excés de pes.- L ha de vendre a Les peres pesen, kg 0.- En Xavier té 0,0.- La Sílvia fa,0 m.- 0, equivalen a 9,9 iens. 9, equivalen a 0,6.- A cadascú correspon,0 dòlars..- Ha gastat de mitjana 6,.- Cada pis fa d alçària, m 6.- a)el Guillem ha de pagar 66,0 b) Entre tots dos posen, litres i han pagat,0.- Els han donat cèntims per ampolles.- Cada un hauria de pagar,0 9.- Han de tornar 9,0 de canvi 0.- Haurà de vendre l ampolla de cl a,.- SUMA I RESTA DE NOMBRES ENTERS.- NOMBRES ENTERS -Si els dos sumands tenen el mateix signe, sumem els valors absoluts i deixem el mateix signe al resultat. Exemple: - - = - -Si els dos sumands tenen signe diferent, restem els valors absoluts i deixem el signe del sumand més gran al resultat. Exemple: - + = - o bé + - = -.- Fixa t en els exemples: 9

8 ( ) ( ) ( ) 6 Fes el mateix amb els següents exercicis: a) 6 b) c) d) ( ) e) ( 6) 9 f) ( )

9 g) ( ). Sense solucions, en ser exercici de solució directe. Sense solucions, en ser exercici de solució gràfica.- ÚS DELS PARÈNTESI.- Resol. a) (+) ( 6) = e) ( ) (+9) = b) (+) (+6) = f) ( ) ( 9) = c) ( ) ( 6) = g) (+) (+9) = d) ( ) (+6) = h) (+) ( 9) =.- Calcula. a) (+) = c) 9 ( ) = b) ( ) = d) (+9)=.- Calcula. a) (+) = c) 9 (+) = b) ( ) = d) ( 6) = +(+) = + - (+) = - +(-) = - - (-) = +.- a) b) - c)+ d)-...es resolen de manera similar.- a) b) 0 c)+6 d)+.- a) - b) - c)- d)-.- OPERACIONS COMBINADES SUMA I RESTA 9

10 r pas: Sumem tots els nombres enters positius (tal i com s indica a l apartat, ens donarà un nombre total positiu) n pas: Sumem tots els nombres enters negatius (tal i com s indica a l apartat, ens donarà un nombre total negatiu) r pas: Operem els dos nombres resultats dels apartats anteriors. Exemple: = - + = Calcula a) = b) = c) = d) = e) = f) = g) = h) = i) = j) =.-Calcula a) = b) = c) = d) = e) = f) = g) = h) = i) = j) = k) l) = m) = n) =.- Desfés els parèntesi tal i com has fet als exercicis, i i després soluciona tal i com has fet als exercicis 6 i.. a) (+) (+9) + ( )= b) ( ) ( ) + (+) = c) (+9) + ( ) ( ) = d) ( ) + (+) (+0) = e) + ( ) + ( ) = f) 9 (+) ( 6) ( ) = g) ( ) (+9) + = h) + ( ) (+9) ( ) = 6.- a) - b) c)- d)- e)- f) g)- h) - i)6 j).- a) - b) c) d) e)- f) g) h)- i) j) k) -6 l) m)- n) -.- a) - b) - c) d)- e)6 f) g) 6 h) -.- MULTIPLICACIÓ/DIVISIÓ DE NOMBRES ENTERS: r Pas: Multipliquem (o dividim) els valors absoluts dels nombres. n Pas: El resultat serà positiu (+) si tots dos nombres tenen el mateix signe, o el resultat serà negatiu (-) si tots dos nombres tenen diferent signe. Seguint aquestes regles de signes: 0

11 Per exemple: (+)x(-)= - o bé (-)x(+)= - (+):(-)= - o bé (-):(+)= Calcula els següents productes: a) ( ) ( ) b) ( ) ( ) c) ( ) ( ) d) ( ) ( ) e) ( ) ( ) f) ( ) ( ) g) ( ) ( ) h) ( ) ( ) i) ( ) ( ) 60.- Calcula els següents productes: a) ( ) ( ) b) ( ) ( ) c) ( ) ( ) d) ( ) ( ) e) ( ) ( ) f) ( ) ( ) 6.- Calcula les següents divisions: a) ( ) : ( ) b) ( ) : ( ) c) ( 0) : ( ) d) ( 0) : ( ) e) ( ) : ( ) f) ( 0) : ( 0) g) ( ) : ( 6) h) ( ) : ( 9) i) ( ) : ( ) 9.- a) b)- c)-6 d)0...la resta es resolen de manera similar 60.- a) - b)60...la resta es resolen de manera similar 6.- a) - b) - c)-0 d)...la resta es resolen de manera similar.- JERARQUIA DE LES OPERACIONS COMBINADES Per resoldre operacions combinades de nombres enters, hem de seguir el següent ordre en les operacions: r. Resoldre parèntesi i claudàtors n. Resoldre els productes i les divisions r. Resoldre les sumes i les restes Per exemple: ( 0) : [ + ( )]= ( 0) : [ + +]= ( 0) : []= = -6

12 6.- Calcula les següents operacions combinades, seguint l ordre adequat en les operacions: a) ( ) : [ + 6 ( )] b) : ( ) c) 6 : ( ) + ( ) d) ( ) ( 0 : ) e) ( ) ( 6) : (+) f) (+) : ( ) ( ) (+) g) ( ) (+) ( ) : ( 6) ( 9) h) ( ) [(+) + ( 6)] : (+) + (+) 6.- a) - b)9 c)-9 d)- e)- f) g)- h)- PROBLEMES AMB NOMBRES ENTERS 6.-Quants metres separen un avió que vola a una altura de.00 m d un submarí que està a 0 m sota el nivell del mar? 6.-El congelador d un frigorífic estava a una temperatura de C, però ha pujat graus. Quina temperatura marca ara? 6.-A l ordinador d un cotxe hi llegim que la temperatura interior és de 6 C i l exterior, de C. Quina és la diferència de temperatura entre l interior i l exterior? 66.-La Sara aparca el cotxe al tercer soterrani i puja a la a planta. Quantes plantes puja la Sara en total? 6.-La Maria treballa a la planta d un edifici i aparca el cotxe 9 plantes més avall. En quina planta l aparca? 6.-La Cristina viu al r pis. Baixa plantes en ascensor per anar al traster i després puja 6 plantes per anar a veure una amiga. En quin pis viu l amiga? 69.- En un laboratori de biologia estan estudiant la resistència d un microorganisme als canvis de temperatura. En tenen una mostra a C sota zero, apugen la temperatura de la mostra 0 C, després l abaixen 0 C i la tornen a apujar C. Quina és la temperatura final de la mostra? 0.- A l interior d una cambra frigorífica la temperatura pot baixar C cada hora: a) Quantes hores trigarà a baixar la temperatura 0 C? b) Si la temperatura inicial de la cambra és d C, quina temperatura hi haurà al cap de hores? c) I al cap de hores? d) Si la temperatura inicial és de 0 C, quantes hores faran falta per arribar als 0 C? 6.- 0m 6.- -ºC 6.- 9ºC 66.- plantes 6.- A la planta Al è pis ºC 0.- a) hores b) -ºC c) -ºC d) h i mitja

13 Recorda que: PERÍMETRES I ÀREES A= (Base x Altura) / A= Base x Altura A = π x r P= Suma de tots els costats P= Suma de tots els costats P = x π x r.- Omple el dibuix següent amb el nom de les unitats i la operació que cal fer per a passar d una unitat a una altre (m= metres = unitat de longitut):.- Omple el dibuix següent amb el nom de les unitats i la operació que cal fer per a passar d una unitat a una altre (m = metres quadrats = unitat de superfície):.- Calcula l'àrea de les següents figures (Suposem les unitats en metres) : a) b)

14 c) d).- Calcula l'àrea de les següents figures: a) b) c) d) e) f).-calcula l àrea i el perímetre de la següent figura 6 6 6

15 6.- Calcula el perímetre i l àrea d un cercle de cm de diàmetre..- Calcula l àrea de la figures ombrejades: a) b).- Tenim una circumferència de 6 cm de diàmetre. a) Calcula n el radi. b) Dibuixa la circumferència i assenyala-hi el cercle. c) Calcula l àrea del cercle. d) Calcula la longitud (perímetre) de la circumferència 9.- Quina és l àrea d un tauler d escacs si cada casella té mm de costat? (fixa t en el dibuix) 0.-Quant costarà empaperar una paret quadrada de, m de costat amb un paper que val /m?.-sense solucions, en ser exercici de solució gràfica.-sense solucions, en ser exercici de solució gràfica.- a) m b) m c) m d) m.- a) m b) 6 m c) 0 m d) m e) m f) m.- A= 90,9 m P= 06, m 6.- A= 0, cm P=, cm.- a) A=, cm b) A=,6 m.- c) A=, cm d) P=, cm 9.- A= 0000 mm 0.-La paret té una àrea de A=, m i costarà empaperar-la 9 PROBLEMES DE PERCENTATGES I PROPORCIONALITAT NUMÈRICA

16 Recorda: Magnituds Directament Proporcionals: Magnituds Inversament Proporcionals: Significat del % com a proporció 6

17 Exemple: Calcula el 0% de 00: Plantejem el % com a raó 0 / 00 L igualem a la raó que busquem 0 / 00 = x / 00 Operem per a trobar x x = 0 00 / 00 x = 60.- Dels parells de magnituds següents, indica quins són directament proporcionals. a) Longitud del costat d un quadrat i el seu perímetre. b) Nombre d aixetes i temps per omplir un dipòsit. c) Velocitat d una motocicleta i temps invertit a recórrer una distància..- Amb un consum de hores diàries, un dipòsit de gas dura dies. Quant duraria amb un consum de 6 hores al dia?.- Un vaixell amb tripulants té queviures per a 0 dies. Al final hi pugen tripulants més. Quants dies duraran els queviures?.- Un cotxe triga 6 hores a recórrer un trajecte a una velocitat de 90 km/h. Quant trigarà a fer el mateix trajecte si circula a una velocitat de 60 km/h?.- Si 00 g de patates fregides contenen, g de greixos, quina quantitat de greixos hi ha en 0 g de patates fregides? 6.- Tres barres de pa costen,. Quant costen cinc barres de pa?.- Un jugador de bàsquet ha encistellat 90 vegades dels 0 llançaments que ha fet. a) Quina és la raó entre el nombre d'encerts i el de llançaments? b) En cas que segueixi amb la mateixa efectivitat, quants encerts pot esperar si llança 00 vegades?.- Tres litres d'aigua de mar deixen, en evaporar-se, 0 g de sal. a) Quants grams de sal deixaran 60 l? b) Si volem obtenir, kg de sal, quants litres d'aigua de mar hem d'evaporar? 9.- Si una bombona de butà dura setmanes, quantes bombones de butà es gastaran en any? 90.- Per pintar les parets de aules d'una escola, es necessiten 6 pots de pintura. Quants pots es necessitaran per pintar 9 aules iguals a les anteriors? 9.- Calcula mentalment.

18 a) El 0 % de 0 c) El 0 % de.000 b) El 0 % de 00 d) El 0 % de 0 9.-El preu d una reparació és de 600 sense IVA. Quant costarà amb el 6 % d IVA? 9.-Uns pantalons texans costaven 0, però em fan una rebaixa del %. Quant he de pagar? 9.-El premsat de.00 kg d oliva va produir el 6% del seu pes en oli. Calcula la quantitat d oli obtinguda. 9.-Si avui han faltat a classe per malaltia el 0% dels 0 alumnes, quants alumnes han anat a classe? Quants n han faltat? 96.-En una població de.000 habitants el 0 % té més de anys. Esbrina el nombre de persones que en tenen més de. 9.-De 00 dones enquestades, 0 afirmen que els agrada el futbol. Expressa aquesta quantitat amb un percentatge. 9.- Una biga de ferro de metres de longitud, a causa de la calor, es dilata un, %. Quina n es la mida un cop escalfada? 99.-En Joan cobra (amb impostos) l any i paga.00 d impostos. Quin percentatge d impostos paga? 00.-Quin tant per cent de pèrdua representa vendre un objecte que ha costat 0 per?.- a) Són directament proporcionals b) Són inversament proporcionals c) Són inversament proporcionals.- 6 dies.- dies.- 9 hores.- 0,9 g de greixos 6.-,.- a) 90 / 0 b) 60 encerts.- a) 00 g de sal b) 00l d aigua bombones 90.- pots i mig. 9.- a) b) 00 c) 000 d) kg d oli 9.- Han anat alumnes, han faltat 6 alumnes persones 9.- % 9.-, m % %

MATEMÀTIQUES TREBALL D ESTIU I/O RECUPERACIÓ. DE 1r D ESO - REFORÇ

MATEMÀTIQUES TREBALL D ESTIU I/O RECUPERACIÓ. DE 1r D ESO - REFORÇ MATEMÀTIQUES TREBALL D ESTIU I/O RECUPERACIÓ DE 1r D ESO - REFORÇ Has de copiar els enunciats dels exercicis en fulls a part i fer tots els passos necessaris per resoldre ls. Amb aquests fulls faràs un

Más detalles

Dossier d estiu de Matemàtiques. 6è d Educació Primària.

Dossier d estiu de Matemàtiques. 6è d Educació Primària. 1. Completa les operacions següents: 6 5 4 1 2 x x 9 4 4 5 7 8 5 2 1 9 6 2 1 1 8 2. Quin nombre hem de multiplicar per 537 per obtenir 9.666? 3. Subratlla els nombres que siguin múltiples de 2 i encercla

Más detalles

8. Reflexiona: Si a<-3, pot se a<0?

8. Reflexiona: Si a<-3, pot se a<0? ACTIVITATS 1. Expressa amb nombres enters: a) L avió vola a una altura de tres mil metres b) El termòmetre marca tres graus sota zero c) Dec cinc euros al meu germà 2. Troba el valor absolut de: -4, +5,

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

EQUACIONS DE PRIMER GRAU

EQUACIONS DE PRIMER GRAU 1.- Resol les equacions següents: a) x 6x + 10 b) 6x + 1 + 4x c) 5x + -10 d) 6(x 1) 4(x ) e) 1-4x + 6x f) 5(x ) + 4 (5x 1) + 1 g) 8( 10 x ) -6 h) 11 (x + 7) x (5x 6) i) 6( 7 x ) 8( 6 x ) j) ( 1) + 5x 1

Más detalles

Quadern de matemàtiques Decimals1

Quadern de matemàtiques Decimals1 Quadern de matemàtiques Decimals CENTENES DESENES UNITATS DECIMES CENTÈSIMES 3,5 Busca les vuit diferències que hi ha en aquests dos dibuixos Curs i grup: Data inici quadern Data acabament Seguiment Data

Más detalles

PROVA DE MÍNIMS Cicle Superior CEIP TORRE LLAUDER PROVA D AVALUACIÓ DE MÍNIMS DE MATEMÀTIQUES C.S. ALUMNE/A:

PROVA DE MÍNIMS Cicle Superior CEIP TORRE LLAUDER PROVA D AVALUACIÓ DE MÍNIMS DE MATEMÀTIQUES C.S. ALUMNE/A: PROVA D AVALUACIÓ DE MÍNIMS DE MATEMÀTIQUES C.S. ALUMNE/A: DATA: CURS: 1.- Escriu amb xifres els nombres següents: Setanta-dos mil cinc-cents catorze Tres-cents vuit mil dues-cents vint-i-quatre Set milions

Más detalles

4.- Expressa en forma de potència única indicant el signe resultant.

4.- Expressa en forma de potència única indicant el signe resultant. Pàgina 1 de 8 EXERCICIS PER LA RECUPARACIÓ 1A Avaluació 1.- Calcula de dues maneres (TP i RP): a) 25 + (-1+7) (18 9 + 15)= TP= RP= 9 (-12 + 5 8 = TP= RP= 2.- Treu factor comú i calcula: a) 5.(-3) + (-7).

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

6. Calcula l obertura de l angle que falta. Digues de quin tipus d angles es tracta. 6

6. Calcula l obertura de l angle que falta. Digues de quin tipus d angles es tracta. 6 Geometria dossier estiu 2012 2C 1. Dibuixa dues rectes, m i n, que siguin: a) Paral leles horitzontalment. c) Paral leles verticalment. b) Secants. d) Perpendiculars. 6 2. Dibuixa una recta qualsevol m

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 55 Activitat 1 Dels nombres següents, indica quins són enters. a) 4 b) 0,25 c) 2 d) 3/5 e) 0 f) 1/2 g) 9 Els nombres enters són: 4, 2, 0 i 9. Activitat 2 Si la

Más detalles

1- Resol aquestes multiplicacions:

1- Resol aquestes multiplicacions: EXERCICIS DE MATEMÁTIQUES 2n PRIMÀRIA 1- Resol aquestes multiplicacions: 2 X 4 =... 3 X 2 =... 4 X 5 =... 5 X 3 =... 6 X 2 =... 2 X 6 =... 3 X 9 =... 4 X 6 =... 5 X 8 =... 6 X 7 =... 2 X 7 =... 3 X 8 =...

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria curs 2011-2012 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica Nom i cognoms Grup INSTRUCCIONS Llegeix atentament cada pregunta abans de contestar-la. Si t equivoques, ratlla

Más detalles

U.D. 4: LES ESCALES QUADERN DE CLASSE. Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització:

U.D. 4: LES ESCALES QUADERN DE CLASSE. Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització: U.D. 4: LES ESCALES QUADERN DE CLASSE Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització: QUADERN DE CLASSE. 4: LES ESCALES - 2 1. Cita 10 objectes que tu consideris que ens cal dibuixar-los

Más detalles

I.E.S. Cirviànum Matemàtiques Segon Curs d E.S.O. EQUACIONS EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Per resoldre equacions de primer grau cal seguir aquests passos:

I.E.S. Cirviànum Matemàtiques Segon Curs d E.S.O. EQUACIONS EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Per resoldre equacions de primer grau cal seguir aquests passos: DE PRIMER GRAU Per resoldre equacions de primer grau cal seguir aquests passos: Treure parèntesis Traslladar totes les a un cantó de l igual Agrupar ambdós costats de l igual (les i els nombres) Aïllar

Más detalles

L essencial 1. COMPARACIÓ DE NOMBRES DECIMALS 2. SUMA I RESTA DE NOMBRES DECIMALS NOMBRES DECIMALS FES-HO AIXÍ NOM: CURS: DATA:

L essencial 1. COMPARACIÓ DE NOMBRES DECIMALS 2. SUMA I RESTA DE NOMBRES DECIMALS NOMBRES DECIMALS FES-HO AIXÍ NOM: CURS: DATA: 4 NOMBRES DECIMALS NOM: CURS: DATA: L essencial 1. COMPARACIÓ DE NOMBRES DECIMALS Ordena de més petit a més gran: 1,9; 1,901; 11,901. PRIMER. Comparem la part entera dels nombres. El més gran és el que

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica curs 0-04 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica Nom i cognoms Grup INSTRUCCIONS El material que necessites per fer la prova és un bolígraf i un regle. Si t equivoques,

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria curs 2011-2012 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica * Nom i cognoms Grup INSTRUCCIONS Llegeix atentament cada pregunta abans de contestar-la. Si t equivoques, ratlla

Más detalles

EXERCICIS (+SOLUCIONS) DE REGLES DE 3 COMPOSTES

EXERCICIS (+SOLUCIONS) DE REGLES DE 3 COMPOSTES EXERCICIS (+SOLUCIONS) DE REGLES DE 3 COMPOSTES 1. Enviar 20 paquets a una ciutat que està a 300 km costa 720. Quants diners costaria enviar 37 paquets a 180 km? 2. Cinc aixetes omplen un dipòsit de 450

Más detalles

Dossier d estiu de Matemàtiques. 5è d Educació Primària.

Dossier d estiu de Matemàtiques. 5è d Educació Primària. MATEMÀTIQUES 5è 1. Encercla el nombre que s indica: a) quaranta mil vuit: 48.000 40.080 40.008 408.000 b) un milió dotze mil: 1.000.012 1.120.000 1.012.000 1.000.120 c) tres milions tres-cents mil 300.300

Más detalles

FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos

FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos A.1. OBSERVA AQUESTA FIGURA I FES EL QUE S INDICA: Pinta n de blau els costats. Assenyala n de vermell el vèrtex. Pinta n de groc l obertura. A.2. DIBUIXA EL QUE

Más detalles

Càlcul d'àrees i volums.

Càlcul d'àrees i volums. Càlcul d'àrees i volums. Exemple 1. Donada la figura següent: Calcula'n: superfície volum Resolució: Fixem-nos que la superfície està formada per tres objectes.: 1. la base del cilindre 2. la paret del

Más detalles

Nom. ACTIVITAT 2. Massa + ingredients = pizza. 1. Ves a la secció de plats precuinats. Agafa una pizza i anota les següents dades: a) Nom

Nom. ACTIVITAT 2. Massa + ingredients = pizza. 1. Ves a la secció de plats precuinats. Agafa una pizza i anota les següents dades: a) Nom Nom ACTIVITAT 2. Massa + ingredients = pizza 1. Ves a la secció de plats precuinats Agafa una pizza i anota les següents dades: a) Nom b) Ingredients c) Pes i preu d) % massa = % ingredients = e) % de

Más detalles

TEMA 5: Sistema mètric decimal

TEMA 5: Sistema mètric decimal TEMA 5: Sistema mètric decimal Concepte de magnitud Són característiques dels cossos que es poden quantificar (relacionar amb un nombre) o mesurar. Nombre de llibres de una biblioteca magnitud Amplada

Más detalles

PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA

PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA Nom i cognoms DNI / NIE PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA COMPETÈNCIA LOGICOMATEMÀTICA 1. Està prohibit l ús de la calculadora o de qualsevol altre aparell

Más detalles

TEMES TREBALLATS A 3r d'eso

TEMES TREBALLATS A 3r d'eso TEMES TREBALLATS A r d'eso. Repàs de n d'eso. Nombres racionals. Equacions. Sistemes d'equacions de r grau. Funcions. Geometria en l'espai Recordeu que a part dels apunts teniu d'altres documents per preparar

Más detalles

Feina d estiu 2n ESO (juny 2017)

Feina d estiu 2n ESO (juny 2017) Feina d estiu n ESO (juny 0). Completa amb la xifra o xifres que falten per a que el nombre a) sigui múltiple de c) sigui múltiple de i de b) sigui múltiple de i de d) sigui múltiple de. Calcula el mcd

Más detalles

TEMA 4: Equacions de primer grau

TEMA 4: Equacions de primer grau TEMA 4: Equacions de primer grau Full de preparació Aquest full s ha de lliurar el dia de la prova Nom:... Curs:... 1. Expressa algèbricament les operacions següents: a) Nombre de rodes necessàries per

Más detalles

Matemàtiques 1r d'eso Professora: Lucía Clar Tur DOSSIER DE REPÀS

Matemàtiques 1r d'eso Professora: Lucía Clar Tur DOSSIER DE REPÀS DOSSIER DE REPÀS 1. Ordena els nombres de més petit a més gran: 01 0 01 101 0 001 0 001 0 1. Converteix els nombres fraccionaris en nombres decimals i representa ls en la recta: /4 1/ 8/ 11/10. Efectua

Más detalles

DOSSIER D ACTIVITATS D ESTIU MATEMÀTIQUES 2n d ESO

DOSSIER D ACTIVITATS D ESTIU MATEMÀTIQUES 2n d ESO DOSSIER D ACTIVITATS D ESTIU MATEMÀTIQUES n d ESO A continuació tens una sèrie d'exercicis i activitats relacionats amb els continguts treballats durant el curs. Aquest dossier l hauràs de presentar abans

Más detalles

FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos

FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos A.1. OBSERVA AQUESTA FIGURA I FES EL QUE S INDICA: Pinta n de blau els costats. Assenyala n de vermell el vèrtex. Pinta n de groc l obertura. A.2. DIBUIXA EL QUE

Más detalles

TEMA 3 : Nombres Racionals. Teoria

TEMA 3 : Nombres Racionals. Teoria .1 Nombres racionals.1.1 Definició TEMA : Nombres Racionals Teoria L'expressió b a on a i b son nombres enters s'anomena fracció. El nombre a rep el nom de numerador, i b de denominador. El conjunt dels

Más detalles

NOMBRE ESTÀ ENTRE... LA CENTENA MÉS PROPERA ÉS < = >

NOMBRE ESTÀ ENTRE... LA CENTENA MÉS PROPERA ÉS < = > 1.- Separa els nombres en Unitats Desenes Centenes. 1.325 78 9 4.502 427 UM C D U 2.- Fes aquestes operacions: 4.325 2.154 49.345 4.728 + 3.920 + 4.735 + 3.156 + 6.512 7.310 3.- Completa la taula: NOMBRE

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU 37 38 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 85 Activitat 1 Calcula l àrea de la figura prenent com a unitat d àrea la quadrícula que hi ha indicada: Activitat Ens referirem a la unitat d àrea amb el símbol

Más detalles

MATEMÀTIQUES ÀREES I VOLUMS

MATEMÀTIQUES ÀREES I VOLUMS materials del curs de: MATEMÀTIQUES ÀREES I VOLUMS EXERCICIS RECULL D APUNTS I EXERCICIS D INTERNET FET PER: Xavier Vilardell Bascompte xevi.vb@gmail.com ÚLTIMA REVISIÓ: 08 de febrer de 2010 Aquests materials

Más detalles

Competència matemàtica Sèrie 2

Competència matemàtica Sèrie 2 Proves d accés a cicles formatius de grau mitjà de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2013 Competència matemàtica Sèrie 2 SOLUCIONS, CRITERIS

Más detalles

Aproximar un nombre decimal consisteix a reduir-lo a un altre nombre decimal exacte el valor del qual sigui molt pròxim al seu.

Aproximar un nombre decimal consisteix a reduir-lo a un altre nombre decimal exacte el valor del qual sigui molt pròxim al seu. Aproximar un nombre decimal consisteix a reduir-lo a un altre nombre decimal exacte el valor del qual sigui molt pròxim al seu. El nombre π és un nombre que té infinites xifres decimals. Sabem que aquest

Más detalles

EXERCICIS - SOLUCIONS

EXERCICIS - SOLUCIONS materials del curs de: MATEMÀTIQUES SISTEMES D EQUACIONS EXERCICIS - SOLUCIONS AUTOR: Xavier Vilardell Bascompte xevi.vb@gmail.com ÚLTIMA REVISIÓ: 21 d abril de 2009 Aquests materials han estat realitzats

Más detalles

Problemes de programació lineal de la sele.

Problemes de programació lineal de la sele. Problemes de programació lineal de la sele. 1. En un taller de confecció es disposa de 80 metres quadrats de tela de cotó i de 120 metres quadrats de tela de llana. Es fan dos tipus de vestits, A i B.

Más detalles

competència matemàtica

competència matemàtica avaluació educació secundària obligatòria 4t d ESO curs 0-03 ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI competència matemàtica versió amb respostes INSTRUCCIONS Per fer la prova, utilitza un bolígaf,

Más detalles

Activitats de repàs DIVISIBILITAT

Activitats de repàs DIVISIBILITAT Autor: Enric Seguró i Capa 1 CRITERIS DE DIVISIBILITAT Un nombre és divisible per 2 si acaba en 0 o parell (2,4,6,8). Ex: 10, 24, 62, 5.256, 90.070,... Un nombre és divisible per 3 si la suma de les seves

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

avaluació educació primària

avaluació educació primària avaluació educació primària ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI curs 2015-2016 competència matemàtica instruccions Per fer la prova utilitza un bolígraf. Aquesta prova té diferents tipus

Más detalles

Bloc I. ARIMÈTICA. Tema 6: POTÈNCIES I ARREL QUADRADA TEORIA

Bloc I. ARIMÈTICA. Tema 6: POTÈNCIES I ARREL QUADRADA TEORIA 1. INTRODUCCIÓ. IES L ASSUMPCIÒ d El http://ww w.ieslaasuncion.org Observa l arbre genealògic de Lluïsa: Rebesavis Besavis Iaios Pares Lluïsa Hi ha ocasions en les que per a resoldre un problema es necessari

Más detalles

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS 1. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITES L equació x + y = 3 és una equació de primer grau amb dues incògnites : x i y. Per calcular les solucions escollim un valor

Más detalles

x = graduació del vi blanc y = graduació del vi negre

x = graduació del vi blanc y = graduació del vi negre Problemes ( pàgina 44 del llibre de classe, Editorial Casals ) (21) Barregem 60 L de vi blanc amb 20 L de vi negre i obtenim un vi de 10 graus (10% d alcohol). Si, contràriament, barregem 20 L de blanc

Más detalles

La porció limitada per una línia poligonal tancada és un

La porció limitada per una línia poligonal tancada és un PLA Si n és el nombre de costats del polígon: El nombre de diagonals és La suma dels seus angles és 180º ( n 2 ). La porció limitada per una línia poligonal tancada és un Entre les seves propietats destaquem

Más detalles

Hi ha successions en que a partir del primer terme tots els altres es troben sumant una quantitat fixa al terme anterior, aquí hi ha alguns exemples:

Hi ha successions en que a partir del primer terme tots els altres es troben sumant una quantitat fixa al terme anterior, aquí hi ha alguns exemples: 2 PROGRESSIONS 9.1 Progressions aritmètiques Hi ha successions en que a partir del primer terme tots els altres es troben sumant una quantitat fixa al terme anterior, aquí hi ha alguns exemples: La successió

Más detalles

420 MATEMÀTIQUES 1r ESO MATERIAL FOTOCOPIABLE GRUP PROMOTOR / SANTILLANA EDUCACIÓN, S. L. AVALUACIÓ INICIAL

420 MATEMÀTIQUES 1r ESO MATERIAL FOTOCOPIABLE GRUP PROMOTOR / SANTILLANA EDUCACIÓN, S. L. AVALUACIÓ INICIAL NOMBRES NATURALS Escriu en xifres i lletres. a) Un nombre que sigui deu mil unitats més gran que.08.7. b) Un nombre que sigui un milió d unitats més petit que 0.0.. Troba el valor posicional de la xifra.

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Educació Departament de Matemàtiques. Curs SES Pla Marcell. L àlgebra: nombres i lletres

Generalitat de Catalunya Departament d Educació Departament de Matemàtiques. Curs SES Pla Marcell. L àlgebra: nombres i lletres 2 Full de treball A Màgia i matemàtiques? Li has demanat alguna vegada a un amic que li pots endevinar un nombre fen diverses operacions? A.1 Comencem amb un exemple, agafa la calculadora i: a) Pensa un

Más detalles

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R)

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R) 1 1 3 FUNCIONS LINEALS I QUADRÀTIQUES 3.1- Funcions constants Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) k

Más detalles

IDENTIFICAR LA RELACIÓ DE PROPORCIONALITAT ENTRE MAGNITUDS

IDENTIFICAR LA RELACIÓ DE PROPORCIONALITAT ENTRE MAGNITUDS OBJECTIU IDENTIICAR LA RELACIÓ DE PROPORCIONALITAT ENTRE MAGNITUDS NOM: CURS: DATA: Per multiplicar un nombre per 0, 00,.000..., es desplaça la coma a la dreta tants llocs com zeros tingui la unitat:,,...,

Más detalles

competència matemàtica

competència matemàtica avaluació educació secundària obligatòria 4t d ESO curs 0-0 competència matemàtica INSTRUCCIONS Per fer la prova, utilitza un bolígaf, no un llapis. Respon a les preguntes fent una X a la casella corresponent.

Más detalles

MÚLTIPLES I DIVISORS

MÚLTIPLES I DIVISORS MÚLTIPLES I DIVISORS DETERMINACIÓ DE MÚLTIPLES Múltiple d un nombre és el resultat de multiplicar aquest nombre per un altre nombre natural qualsevol. 2 x 0 = 0 2 x 1 = 2 2 x 2 = 4 2 x 3 = 6 2 x 4 = 8

Más detalles

6Solucions a les activitats de cada epígraf

6Solucions a les activitats de cada epígraf PÀGINA 4 Pàg. Les equacions són igualtats algebraiques (amb nombres i lletres) que permeten establir relacions entre valors coneguts (dades) i valors desconeguts (incògnites). Aprenent a manejar-les, disposaràs

Más detalles

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera:

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: ax + by = k a x + b y = k Coeficients de les incògnites: a, a, b, b. Termes independents:

Más detalles

PART II: FÍSICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2.

PART II: FÍSICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2. PART II: FÍSICA Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2. UNITAT 1: INTRODUCCIÓ AL MOVIMENT Posició i desplaçament 1- Marca la resposta correcta en cada cas:

Más detalles

La tecnociència de l'ictíneo

La tecnociència de l'ictíneo Què pesa més? Un quilogram de palla o un quilogram de plom? En alguna ocasió t'hauran plantejat aquesta pregunta, que no deixa de ser un parany, en què es comparen dos materials de densitat diferent, però

Más detalles

XXI Cangur SCM 7 d abril de 2016 Nivell: 4t ESO

XXI Cangur SCM 7 d abril de 2016 Nivell: 4t ESO XXI Cangur SCM 7 d abril de 2016 Nivell: 4t ESO Qüestions de 3 punts: 1. Calculeu quin és resultat de l operació 2016 (2015 (2014 (2013 (2012 (2011 (2010 (2009 (2008 (2007 (2006 2005)))))))))). A) 6 B)

Más detalles

28 Sèries del Quinzet. Proves d avaluació

28 Sèries del Quinzet. Proves d avaluació Sèries del Quinzet. Proves d avaluació INSTRUCCIONS Les proves d avaluació de l aprenentatge del Quinzet estan dissenyades per fer l avaluació interna del centre. Aquestes proves, seguint les directrius

Más detalles

DOSSIER D ACTIVITATS D ESTIU MATEMÀTIQUES 2n d ESO

DOSSIER D ACTIVITATS D ESTIU MATEMÀTIQUES 2n d ESO Institut Galileo Galilei Departament de Matemàtiques Curs 015-16 DOSSIER D ACTIVITATS D ESTIU MATEMÀTIQUES n d ESO A continuació tens una sèrie d'exercicis i activitats relacionats amb els continguts treballats

Más detalles

COM ÉS DE GRAN EL SOL?

COM ÉS DE GRAN EL SOL? COM ÉS DE GRAN EL SOL? ALGUNES CANVIS NECESSARIS. Planetes Radi Distància equatorial al Sol () Llunes Període de Rotació Òrbita Inclinació de l'eix Inclinació orbital Mercuri 2.440 57.910.000 0 58,6 dies

Más detalles

MATEMÀTIQUES CURS En vermell comentaris per al professorat Construcció d una escultura 3D

MATEMÀTIQUES CURS En vermell comentaris per al professorat Construcció d una escultura 3D En vermell comentaris per al professorat Construcció d una escultura 3D 1/8 Es disposen en grups de tres o quatre i se ls fa lliurament del dossier. Potser és bona idea anar donant per parts, segons l

Más detalles

Prova de competència matemàtica

Prova de competència matemàtica PROVES DE QUALIFICACIO DE NIVELL 3 Prova de competència matemàtica Nombres naturals: jerarquia d operacions: La jerarquia es: 1. parèntesi 2. multiplicacions i divisions 3. sumes i restes a) 25 : 5 + 3.

Más detalles

Cicle Superior Petits textos de comprensió lectora

Cicle Superior Petits textos de comprensió lectora Aquí tens la publicitat d una botiga. A partir de tot el que pots llegir, contesta les següents preguntes: 1. Quin és el nom de la botiga? 2. Quina és la oferta? 3. Quines són les característiques del

Más detalles

CRITERIS DE CORRECCIÓ I PROVA CORREGIDA Matemàtiques AVALUACIÓ DIAGNÒSTICA EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA

CRITERIS DE CORRECCIÓ I PROVA CORREGIDA Matemàtiques AVALUACIÓ DIAGNÒSTICA EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA CRITERIS DE CORRECCIÓ I PROVA CORREGIDA Matemàtiques AVALUACIÓ DIAGNÒSTICA EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA Curs 2012-2013 AVALUACIÓ DIAGNÒSTICA EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA: Quadre resum de les respostes.

Más detalles

TEMA 2: Múltiples i Divisors. Activitats. 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3 ens doni 25

TEMA 2: Múltiples i Divisors. Activitats. 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3 ens doni 25 TEMA 2: Múltiples i Divisors Activitats Concepte de múltiple 6 és múltiple de 2 perquè 2 3 = 6 24 és múltiple de 8 perquè 8 3 = 24 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per

Más detalles

Tema 1: TRIGONOMETRIA

Tema 1: TRIGONOMETRIA Tema : TRIGONOMETRIA Raons trigonomètriques d un angle - sinus ( projecció sobre l eix y ) sin α sin α [, ] - cosinus ( projecció sobre l eix x ) cos α cos α [ -, ] - tangent tan α sin α / cos α tan α

Más detalles

DE FORMA ALGEBRAICA CERTES SITUACIONS

DE FORMA ALGEBRAICA CERTES SITUACIONS EXPRESSAR OBJECTIU DE FORMA ALGEBRAICA CERTES SITUACIONS NOM: CURS: DATA: LLENGUATGE NUMÈRIC I LLENGUATGE ALGEBRAIC El llenguatge en què intervenen nombres i signes d operacions l anomenem llenguatge numèric.

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

TEMA 2: Múltiples i Divisors

TEMA 2: Múltiples i Divisors TEMA 2: Múltiples i Divisors 4tESO CB Concepte de múltiple 6 és múltiple de 2 perquè 2 3 = 6 24 és múltiple de 8 perquè 8 3 = 24 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3

Más detalles

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D VECTORS I RECTES AL PLA Un vector és un segment orientat que és determinat per dos punts, A i B, i l'ordre d'aquests. El primer dels punts s'anomena origen i el segons es denomina extrem, i s'escriu AB.

Más detalles

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES.

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES. Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES 41 42 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 8. TRIGONOMETRIA UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser

Más detalles

Qüestionari (Adreçament IP)

Qüestionari (Adreçament IP) Qüestionari (Adreçament IP) 1. Quina longitud, en bits, té una adreça IPv4? Com es representa una IPv4? 2. Per cadascuna de les classes IP (A, B i C), digues: valors dels primers bits rang del 1r byte

Más detalles

Fraccions. Quadern de matemàtiques Q. Paraules clau: Aprendràs:

Fraccions. Quadern de matemàtiques Q. Paraules clau: Aprendràs: Quadern de matemàtiques Q Fraccions Saps calcular el resultat de l operació? Paraules clau: fracció, numerador, denominador, fracció unitària, fraccions equivalents, fracció pròpia i impròpia, simplificar

Más detalles

EXERCICIS PROPOSATS. 3 cm

EXERCICIS PROPOSATS. 3 cm EXERCICIS PROPOSATS 1.1 Calcula el perímetre de les figures següents. a), b) cm cm cm a) p,5 8 5 1 b) p 9 cm 1. Calcula el perímetre d aquestes figures. a) Un quadrat de 6 centímetres de costat. b) Un

Más detalles

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL Francesc Sala, primera edició, abril de 1996 última revisió, desembre de 2007 ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT

Más detalles

e l F o i x Curs ACTIVITATS D ESTIU 3r ESO D MATEMÀTIQUES

e l F o i x Curs ACTIVITATS D ESTIU 3r ESO D MATEMÀTIQUES Curs 2016-2017 ACTIVITATS D ESTIU 3r ESO D MATEMÀTIQUES Foto de la portada: Xiprers formant cossos de revolució (Jardins del Palau de Versailles, Paris, France) 2 1.- Les temperatures mínimes enregistrades

Más detalles

Tema 2: Equacions i problemes de segon grau.

Tema 2: Equacions i problemes de segon grau. Tema : Equacions i problemes de segon grau..1. Les equacions de n grau. Equacions del tipus x + 5x - 3 0, on la incògnita x es troba elevada al quadrat, diem que són equacions de segon grau. Exemples:

Más detalles

Encreuada. El serveix per mesurar el pas del temps. La busca més gran assenyala els, i la busca més petita assenyala les.

Encreuada. El serveix per mesurar el pas del temps. La busca més gran assenyala els, i la busca més petita assenyala les. Encreuada Col loca en el seu lloc les paraules de la llista. El serveix per mesurar el pas del temps. La busca més gran assenyala els, i la busca més petita assenyala les. Per a saber la data, mirem el.

Más detalles

Unitat 4. Què vas fer ahir?

Unitat 4. Què vas fer ahir? Unitat 4 Què vas fer ahir? Correcció d exercicis Servei de Llengües - UAB INFORMACIÓ PERSONAL EN PASSAT 1.1. Omple els espais buits amb la forma adequada del verb entre parèntesi. - Ahir l Ignasi i tu

Más detalles

NOMBRES NATURALS. Ordre de les operacions 1r Parèntesis 2n Multiplicacions i divisions 3r Sumes i restes

NOMBRES NATURALS. Ordre de les operacions 1r Parèntesis 2n Multiplicacions i divisions 3r Sumes i restes NOMBRES NATURALS Ordre de les operacions 1r Parèntesis 2n Multiplicacions i divisions 3r Sumes i restes Per exemple: 6 x (12-4) + 45 = 6 x 8 + 45 = 48 + 5 = 53 1.-Efectua, calculant primer els parèntesis:

Más detalles

avaluació educació secundària obligatòria 4t d ESO

avaluació educació secundària obligatòria 4t d ESO avaluació educació secundària obligatòria 4t d ESO curs 2013-2014 competència matemàtica INSTRUCCIONS Per fer la prova utilitza un bolígraf, no un llapis. Aquesta prova té diferents tipus de preguntes.

Más detalles

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar?

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa té 16 anys, està estudiant Batxillerat científic. Ella i el seu germà de 12 anys van al supermercat a buscar uns tetrabricks de llet per endur-se n,

Más detalles

Exercicis d estadística. Joan Queralt Gil

Exercicis d estadística. Joan Queralt Gil Exercicis d estadística Joan Queralt Gil Joan Queralt Gil Estadística - 1-1. A un grup de persones els demanem l'edat i ens responen així: 18-5 - 6-18 - 18-9 - 18-5 - 4-18 - 5-6 - 17-5 - 4-9 - 18-9 Ordena

Más detalles

EXERCICIS TEMA 6. EXERCICI 1. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 10mm, quan se li aplica una força de tracció de 2000N.

EXERCICIS TEMA 6. EXERCICI 1. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 10mm, quan se li aplica una força de tracció de 2000N. EXERCICIS TEMA 6 EXERCICI 1. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 10mm, quan se li aplica una força de tracció de 2000N. EXERCICI 2. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 45mm, quan

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Institut Obert de Catalunya. Avaluació contínua. Cognoms. Centre: Trimestre: Tardor 11

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Institut Obert de Catalunya. Avaluació contínua. Cognoms. Centre: Trimestre: Tardor 11 Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Institut Obert de Catalunya valuació contínua Qualificació prova TOTL Cognoms una lletra majúscula a cada casella: Nom: Centre: Trimestre: Tardor 11 M4

Más detalles

LES FRACCIONS Una fracció és part de la unitat Un tot es pren com a unitat La fracció expressa un valor amb relació a aquest tot

LES FRACCIONS Una fracció és part de la unitat Un tot es pren com a unitat La fracció expressa un valor amb relació a aquest tot LES FRACCIONS Termes d una fracció: a b Numerador Denominador 1.- ELS TRES SIGNIFICATS D UNA FRACCIÓ 1.1. Una fracció és part de la unitat Un tot es pren com a unitat La fracció expressa un valor amb relació

Más detalles

Educació secundària obligatòria. CRITERIS DE CORRECCIÓ I PROVA CORREGIDA Matemàtiques

Educació secundària obligatòria. CRITERIS DE CORRECCIÓ I PROVA CORREGIDA Matemàtiques Educació secundària obligatòria CRITERIS DE CORRECCIÓ I PROVA CORREGIDA Matemàtiques Curs 0-04 Educació secundària obligatòria Quadern de matemàtiques Ítem Resposta Punts Observacions. Dibuixa el gràfic

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 1

SOLUCIONARI Unitat 1 SOLUCIONARI Unitat Comencem En un problema de física es demana el temps que triga una pilota a assolir una certa altura. Un estudiant, que ha resolt el problema correctament, arriba a la solució t s. La

Más detalles

TEMA 3: Polinomis 3.1 DEFINICIONS:

TEMA 3: Polinomis 3.1 DEFINICIONS: TEMA 3: Polinomis 3.1 DEFINICIONS: Anomenarem monomi qualsevol expressió algèbrica formada per la multiplicació d un nombre real i d una variable elevada a un exponent natural. El nombre es diu coeficient

Más detalles

ACTIVITATS. a) b) c) d) INS JÚLIA MINGUELL 2n Batxillerat. dv, 18 de març Alumne:

ACTIVITATS. a) b) c) d) INS JÚLIA MINGUELL 2n Batxillerat. dv, 18 de març Alumne: INS JÚLIA MINGUELL 2n Batxillerat Matemàtiques Tasca Continuada 4 «Matrius i Sistemes d equacions lineals» Alumne: dv, 18 de març 2016 LLIURAMENT: dm, 5 d abril 2016 NOTA: cal justificar matemàticament

Más detalles

Unitat 9. Els cossos en l espai

Unitat 9. Els cossos en l espai Unitat 9. Els cossos en l espai Pàgina 176. Reflexiona Si et fixes en la forma dels objectes del nostre entorn, descobriràs els cossos geomètrics. Els cossos geomètrics sols existeixen en la nostra ment.

Más detalles

OLIMPÍADA DE FÍSICA CATALUNYA 2011

OLIMPÍADA DE FÍSICA CATALUNYA 2011 QÜESTIONS A) Dos blocs es mouen per l acció de la força F sobre un terra horitzontal sense fregament tal com es veu a la figura, on T és la tensió de la corda que uneix els dos cossos. Determineu la relació

Más detalles

Matemàtiques 1r ESO Proporcionalitat 1

Matemàtiques 1r ESO Proporcionalitat 1 Matemàtiques 1r ESO Proporcionalitat 1 Matemàtiques 1r ESO Proporcionalitat 2 PROPORCIONALITAT A. Magnituds directament proporcionals "Vaig a comprar taronges i 2 quilos de taronges costen 5 euros" Aquesta

Más detalles