LINIA 0 ACOMPANYANT EN L IMPULS D UN MODEL ESTRATÈGIC EN L ÀREA DE FORMACIÓ I DESENVOLUPAMENT

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "LINIA 0 ACOMPANYANT EN L IMPULS D UN MODEL ESTRATÈGIC EN L ÀREA DE FORMACIÓ I DESENVOLUPAMENT"

Transcripción

1 Formació continua corporativa, en els àmbits de salut i social. De curta durada, modulable en itineraris. Intensa, innovadora, útil i motivadora. L0 LINIA 0 ACOMPANYANT EN L IMPULS D UN MODEL ESTRATÈGIC EN L ÀREA DE FORMACIÓ I DESENVOLUPAMENT -EXEMPLES DE PROJECTES REALITZATS A MIDA- Barcelona, setembre de 2016

2 La formació pot jugar un paper encara més directe i estratègic en la professionalització i la millora de l excel lència dels professionals i de les organitzacions de salut i social. Per això, serà important integrar la formació en l estratègia corporativa, impulsar un model centrat en els professionals, basat en competències, orientat al desenvolupament del talent i donar més valor als aprenentatges formals i informals.

3 Cal preguntar-nos si a la nostra organització El pla de formació està totalment alineat amb els objectius estratègics de la organització i vinculat a indicadors clau. 2. Es disposen d itineraris d aprenentatge planificats a mig i llarg termini, personalitzats per a cada col lectiu 3. L estratègia de formació incorpora més enllà de cursos, accions d aprenentatge en el lloc de treball. 4. Els comandaments acompanyen la formació i el desenvolupament del seu equip de forma continuada. 5. La formació està integrada en un model de gestió per competències, i relacionada amb l avaluació del potencial i del rendiment del talent intern. 6. Es disposa d eines que faciliten i promouen l accés i la difusió del coneixement dins la organització, així com la seva gestió i seguiment. 7. Es fa ús de metodologies innovadores (gamificació, mobile learning, simulació, ) per potenciar aprenentatges transformadors. 8. S avalua sistemàticament l impacte de la formació i de la transferència dels aprenentatges al lloc de treball. 9. El rol dels professionals de l àrea de formació, s apropa més al de consultors interns que al de tècnics administratius. 10. El pla formatiu incorpora competències digitals, innovació, per potenciar canvis, transformació i millores en totes les funcions. 11. Tots els professionals s ocupen proactivament de la seva pròpia formació, actualització i millora continua. 12. L organització té consolidada una cultura d aprenentatge continuat, i es defineix com una organització que aprèn.

4 Cal preguntar-nos si la formació a la nostra organització ESTRATÈGIA: guarda estreta i directa relació amb el pla estratègic corporatiu, si les accions formatives estan associades a indicadors clau,...? PERSONALITZACIÓ: es personalitza la formació per a cada col lectiu, per a cada funció, amb un pla individualitzat per a cada professional? PLANIFICACIÓ: els plans de formació són anuals, o s han dissenyat uns itineraris formatius a mig - llarg termini que acompanyen els professionals des de l accés al lloc de treball, fins a la seva consolidació i expertesa en el mateix? LIDERATGE: els comandaments i directius són drivers de l ofici i l excel lència, i integren en el seu rol estratègies per a la formació continua i l entrenament dels seus equips en el lloc de treball, afavorint el seu propi desenvolupament? INTEGRACIÓ: si s integren estratègicament els aprenentatges informals (els que succeeixen en l experiència professional al lloc de treball), amb aprenentatges formals, a partir de cursos, grups de treball i de millora, mentors i tutors, etc.? TALENT: es dóna resposta integral i integrada a les necessitats de desenvolupament de les competències corporatives i professionals de cada funció, per fer créixer el potencial del talent dels equips?

5 Cal preguntar-nos si la formació a la nostra organització ACCESSIBLE: es disposa d eines per gestionar i estendre el coneixement en el conjunt de l organització, per accedir de manera fàcil al coneixement just in time, just in case, anytime, anywhere, amb un ús intensiu dels dispositius mòbils per apropar-lo al lloc de treball? ENGAGEMENT: es potencia el desenvolupament de formadors i referents interns, i l ús de metodologies innovadores per a multiplicar el compromís i la motivació dels professionals amb una oferta formativa més atractiva i dinàmica? AVALUACIÓ: s avalua l impacte dels aprenentatges en la millora del rendiment i de l eficàcia professional i de l equip, a través dels indicadors associats? BLENDED: s utilitzen enfocaments blended learning per a maximitzar les oportunitats d aprendre i per afavorir el desenvolupament de competències digitals i habilitats tecnològiques? INNOVACIÓ: es desenvolupen línies de formació per obrir la mirada, alimentar la creativitat i la innovació dels professionals, per impulsar canvis i noves maneres de fer, en un moment d ampliar competències, de més treball multidisciplinari i de més coordinació entre dispositius assistencials? CULTURA: els professionals tenen integrada la seva pròpia responsabilitat per la seva formació continua, en una organització que aprèn, amb una mentalitat de creixement, amb una orientació a aprendre dels errors, a buscar activament nous desafiaments i ferho en equip?

6 Camí a l excel lència en formació i desenvolupament Des d UCF acompanyem les organitzacions a assolir el màxim nivell de l àrea de formació i desenvolupament, amb una estratègia integrada i integral per impulsar la millora i l excel lència dels professionals i de la pròpia organització. CULTURA: Els professionals tenen integrat la seva pròpia responsabilitat per la seva formació continua i l organització facilita eines per l autoformació. EINES: Es disposa d eines que faciliten i promouen l accés i la difusió del coneixement dins l organització, així com la seva gestió i seguiment. GESTIÓ DE PERSONES: La formació està integrada en un model de gestió per competències i relacionada amb l avaluació del potencial i del rendiment del talent. ROL DIRECTIU: Els comandaments acompanyen la formació i el desenvolupament del seu equip de forma continuada. TALENT INTERN: Es potencia i s acompanya la figura dels referents i formadors interns com a drivers de coneixement en cada unitat o servei. AVALUACIÓ: S avalua sistemàticament l impacte de la formació i de la transferència dels aprenentatges al lloc de treball. ESTRATÈGIA: El pla de formació està totalment alineat amb els objectius estratègics de la organització i vinculat a indicadors clau. ITINERARIS: S han dissenyat i definit itineraris d aprenentatge planificats a mig i llarg termini, personalitzats per a cada col lectiu professional. LEARN BY DOING: Més enllà dels cursos, es fa ús de metodologies innovadores per potenciar aprenentatges transformadors en el lloc de treball. COMPETÈNCIES: EL pla formatiu incorpora competències digitals, innovació, per potenciar canvis, transformació i millores en totes les funcions.

7 EXEMPLE 1. DISSENY I IMPULS D ITINERARIS D APRENENTATGE. Els itineraris són més que una seqüència de cursos.

8 Itineraris formatius per a multiplicar resultats Des de fa 5 anys, els itineraris són l estratègia establerta per UCF per acompanyar als professionals del sector salut i social, en el seu desenvolupament professional i ajudar així a les organitzacions a ser més eficients i innovadores. Els itineraris no són una col lecció de cursos seqüenciats en el temps, sinó un procés dinàmic, amb un model d aprenentatge estructurat, que s estén des del lloc de treball i que acompanya els professionals des de l arribada i inici en la seva funció professional, fins que s hi consoliden. La Consolidació i l Especialització és un nivell restringit, que pot tenir diferents camins d acord als plans de carrera de cada organització: > NIVELL EXPERT: accions encaminades a que el professional excel leixi en aquella funció professional. > NIVELL ESPECIALISTA: accions que pretenen que un professional potenciï un o diversos àmbits específics del seu lloc de treball. > NIVELL REFERENT: accions que busquen convertir un professional en la referència d altres per un àmbit concret o per la funció (per exemple esdevenint mentors de la formació inicial de nous professionals). Acompanyen al desenvolupament de cada professional al llarg de la carrera. En els itineraris s hi vinculen els comandaments, com a drivers de la cultura i l ofici a la organització, així com referents, mentors i formadors interns. Cadascun d aquests nivells es defineix amb l organització, i en alguns casos a part de formació continua es pot tractar de nivells formatius d'alt nivell acadèmic (doctorat, màsters, postgraus) específics.

9 Itineraris formatius per a multiplicar resultats PUNT PARTIDA GENERAL: Molta dispersió en l oferta formativa i sovint poca assistència, poca participació o poca utilitat dels aprenentatges. Cert desequilibri en la oferta per col lectius i en les temàtiques respecte a la demanda. Excés d especificitat d algunes activitats formatives. Manca d una estrate gia orientada als objectius corporatius. Necessitat de treballar aspectes de competeǹcies transversals, en habilitats en el lloc de treball- Molts cursos i cursets, però poca interelació d aquests amb l aprenentatge informal. Necessitat d integrar mecanismes que facilitin la relacio, l intercanvi d experieǹcies, més enllà de l aula. Molta activitat logística i administrativa de l equip humà del departament. BENEFICIS i OPORTUNITATS DELS ITINERARIS: Orientar la demanda de formació dels professionals (especialment per la reforma laboral i el permís de 20 hores) cap a objectius més estratègics i corporatius. Integrar la formació de demanda amb la d oferta, en uns itineraris d aprenentatge que facilitin el desenvolupament professional. Comptar amb un procés sistemàtic de detecció de necessitats, corporatives i personals que estructurin els itineraris per a cada funció professional. Vinculació estreta dels itineraris amb els plans de l organització i implicació dels comandaments i la direcció en el seguiment del pla individualitzat per a cada professional i dels indicadors associats. Estendre el plantejament de la formació a la trajectòria professional i no nomeś com activitats puntuals en aula. Optimitzar i donar valor als perfils tècnics del departament de formació per a centrar-los en tasques de major valor per a l organització.

10 Itineraris formatius per a multiplicar resultats En el treball de disseny i estructuració dels itineraris, passem per diferents etapes que afavoreixin la seva definició rigurosa, acadèmica, però també innovadora; personalitzant-ho per a cada organització i per a cada col lectiu i funció professional: 1. Programa format per blocs competencials que funcionaran com a unitats independents 2. Integració de continguts de diferents àmbits de coneixement 3. Metodologies, estructura i seqüència definides en funció de les necessitats de cada perfil i de l estratègia de l organització 4. Orientació pràctica a partir de la utilització de diferents dinàmiques i estratègies d aprenentatge 5. Incorporació d un Pla de millora individual per a cada professional 6. Reconeixement de l itinerari amb una acreditació de nivell universitari

11 Proposta de model d itinerari 1 Programa format per blocs competencials interrelacionats. Model d itinerari sustentat sobre les competències, que s agruparan en blocs i es treballaran tant de forma independent com relacionant-les entre elles. Destacar que el model pivota sobre un eix principal o driver que serà aquell concepte o àmbit estratègic sobre el que es vol posar especial èmfasi en l itinerari en concret. Any 1 Any Bloc competències I Bloc competències I! Bloc competències III Bloc competències N COMPETÈNCIES COMPETÈNCIES COMPETÈNCIES COMPETÈNCIES DRIVER O EIX PRINCIPAL TRANSVERSAL Pla de Millora personal d aplicació al lloc de treball

12 Proposta de model d itinerari 2 Integració dels diferents àmbits competencials. Cada itinerari estarà format per: Activitats per al desenvolupament de COMPETÈNCIES CORPORATIVES + Activitats per al desenvolupament de COMPETÈNCIES DEL PERFIL PROFESS. + Activitats per al desenvolupament de COMPETÈNCIES DEL LLOC establertes per a tots els professionals de l organització establertes per a tots els professionals d aquell perfil específiques de cada especialitat i lloc de treball Per a cadascun d aquests grups, les activitats d aprenentatge i desenvolupament competencial combinaran coneixements, habilitats, tècniques, valors, de diferents àmbits, donant resposta integral i integrada al que el professional necessita per a dur a terme la seva funció de manera excel lent:

13 Persona 1 Persona 2 Responsable Persona 3 Persona 4 Persona 5 Persona 6 Persona 7 Persona 8 Nova incorporació Persona 10 Persona 11 Persona 12 Persona 13 Persona 14 Persona 15 Persona 16 Proposta de model d itinerari 3 Metodologies, estructura i seqüència definides d acord amb les necessitats formatives de cada perfil i de l estratègia de l organització. Itineraris d aprenentatge Visió time line des del comandament dels moments d aprenentatge formals de l equip AVUI Març Març Març Febrer Tipus: Febrer Autoformació online Sessió d equip Jornada Taller formatiu La durada, estructura, sequència i tipus d activitats de cada itinerari es dissenyaran a mida tenint en compte les necessitats i condicionants organitzacionals i els específics del col lectiu. Es combinaran formats presencials, amb altres que es desenvolupen a través de les noves tecnologies. S integraran metodologies d aula, amb formació en el lloc de treball, metodologies autoformatives, aprenentatge entre parells, accions directives, mentoritzacions i tutoritzacions, activitats de simulació i entrenament, etc. Aquest mix metodològic persegueix la consolidació dels aprenentatges en els professionals, multiplicar els efectes pedagògics de les activitats, així com afavorir la transferència al lloc de treball.

14 Proposta de model d itinerari 4 Orientació pràctica i ús de dinàmiques i estratègies d aprenentatge innovadores. La formació dissenyada per l'itinerari ha d incorporar diverses dinàmiques d'aprenentatge, des del treball individual a l activitat col laborativa en grup, incloent, dinàmiques vivencials més innovadores, que estimulen l aprenentatge i faciliten la seva transferència al lloc de treball. La formació s impartirà tant en sessions presencials com a través d espais virtuals (campus virtual, dispositius mòbils). Simulacions, rol plays i gamificació Tallers Activitats Activitats d'aplicació al lloc de treball Combinació de diferents recursos i metodologies Mobile learning Casos pràctics Micro continguts Vídeos Cursos e-learning Pla de miillora personal Acompanyament grupal

15 Proposta de model d itinerari 5 Incorporació d un pla de millora individual continuat per a cada professional Com a activitat impulsora de la transferència dels aprenentatges al lloc de treball, proposem la incorporació a l'itinerari d'un pla de millora individual continuat on el professional ha de desenvolupar uns objectius a cobrir de forma anual, pactats amb el seu propi responsable i amb el seguiment de companys o tutors externs. SESSIONS GRUPALS SEGUIMENT INDIVIDUALITZAT Sessions de 3 h cada 4 mesos per al treball pràctic de les competències. Realitzat per un expert amb l'objectiu de definir i realitzar un seguiment del projecte de millora. Seguiment individual dels plans de millora en el lloc de treball per part del responsable del professional. PLA DE MILLORA Focalitzat en les competències desenvolupades, incidint de manera independent en cadascuna d'elles i interrelacionant-les. Orientat a la pràctica en el lloc de treball.

16 Proposta de model d itinerari 6 Reconeixement de l itinerari amb una acreditació de nivell universitari La realització i correcta superació dels criteris d'avaluació marcats per l'itinerari formatiu podrà suposar que el participant obtingui una acreditació universitària a la seva finalització. Acreditat per: A partir de la col laboració d UCF amb la Fundació Universitària del Bages, Campus Umanresa (Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya) es podrà expedir una acreditació universitària final de l'itinerari. Beneficis de l acreditació: L'acreditació suposa una oportunitat per a: Capacitar un equip humà. Motivar i incentivar a la vegada que s'atorga un reconeixement. Com a motor de retenció, fidelització, i atracció de talent. Convertir la formació en una eina que afavoreix l'excel lència i el desenvolupament professional.

17 EXEMPLE 2. DEFINICIÓ D UN SISTEMA DE GESTIÓ PER COMPETÈNCIES.

18 Per què i fases del Sistema de Gestió per Competències El sistema de Gestió per Competències: Descriu els comportaments professionals necessaris per aconseguir resultats òptims. Permet la definició dels requeriments que l organització fa als diferents llocs de treball. Estableix metodologies per desenvolupar conductes excel lents. Involucra els comandaments en la gestió professional de les persones. Les fases que plantegem per al seu disseny i implementació són: 1. DEFINIR EL SISTEMA DE GESTIÓ PER COMPETÈNCIES I DE LES POLÍTIQUES DE RH QUE ES TREBALLARAN AMB AQUESTS SITEMA 2. IDENTIFICAR I VALIDAR LES COMPETÈNCIES 3. DEFINIR EL PLA D IMPLEMENTACIÓ 4. FORMAR ELS COMANDAMENTS QUE HO HAN D APLICAR

19 1. DEFINIR EL SISTEMA DE GESTIÓ PER COMPETÈNCIES I DE LES POLÍTIQUES DE RH QUE ES TREBALLARAN AMB AQUESTS SITEMA Objectius: La definició de les competències corporatives i de les competències específiques (per lloc de treball o per perfil professional) es farà a partir de la informació recopilada en la primera fase del projecte i amb una sèrie d activitats en les que s implicarà a una part de l organització. S aplicarà una metodologia participativa, en la que hi intervindran l Equip de projecte, els comandaments i informants i representants de les diferents ocupacions / llocs de treball. Els objectius d aquesta fase són: 1.. Identificar i definir les competències corporatives transversals comuns a tota l organització a partir de l estratègia corporativa. Identificar i definir les competències específiques de cada ocupació i/o llocs de treball. Involucrar l organització en la implantació del sistema de gestió per competències. Definir el sistema d avaluació de competències. Preparar el pla d implementació del sistema. Implicar i formar els comandaments en la implantació i seguiment del sistema.

20 2. IDENTIFICAR I VALIDAR LES COMPETÈNCIES Identificar i validar les competències. Pla de treball: Per a l elaboració del Diccionari de competències de l entitat, partirem de la informació recollida en la fase 1, en la que s hauran identificat les competències tranversals, per a completar-les amb la descripció de les competències específiques dels col lectius que s especifiquin. Les accions que proposem dur a terme amb l entitat són les següents: Accions Objectius Participants Durada 1.. Reunió amb l equip de projecte Recollir la informació necessària per a fer la definició de les competències. Preparar el desplegament del projecte: definició focus grup, col lectius a incloure, persones que participaran... Equip del projecte Consultors UCF 2 hores Focus group per cada col lectiu Identificar les competències específiques del col lectiu. Definir els nivells de cada competència. Grup de 10 a 12 membres del col lectiu Consultors UCF 3-4 hores (Tantes sessions com col lectius identifiquem) Reunió amb l equip de projecte ampliat Identificar i proposar competències i revisar els outputs dels focus grup. Equip del projecte ampliat Consultors UCF 3 hores (Pot ser necessari fer més d 1 sessió) Reunió final amb l equip de projecte Presentació de resultats Validar el diccionari de competències Equip del projecte Consultors UCF 2 hores

21 2. IDENTIFICAR I VALIDAR LES COMPETÈNCIES El diccionari de competències: DICCIONARI DE COMPETÈNCIES: Conjunt de competències que defineixen la professionalitat requerida a l organització. ORIENTACIÓ A L USUARI / CLIENT nom de la competència Voluntat i esforç de relacionar-se, comunicar-se i ajudar els clients i usuaris (extern i intern), de resoldre les seves necessitats. Comunicar-se amb els altres de forma entenedora. definició competència El Diccionari de competències és un element bàsic per a establir el sistema de Gestió per Competències: Descriu els comportaments professionals necessaris per aconseguir resultats òptims. Permet la definició dels requeriments que l organització fa als diferents llocs de treball. Estableix metodologies per desenvolupar conductes excel lents. Involucra els comandaments en la gestió professional de les persones. nivell Nivell 1. Bon tracte Porta un seguiment. Informa adequadament, respon a les preguntes, queixes, problemes i el manté informat (però no investiga els problemes a fons). Es una persona atenta. Comportaments: - Tracta de forma respectuosa les persones usuàries. -Actua sense prejudicis. - Presenta una imatge personal acurada. - En situacions crítiques, demostra una actitud prudent i discreta. Nivell 2. Identifica les necessitats i adequa el comportament Manté una comunicació oberta, fluida amb l usuari, per conèixer les seves necessitats i expectatives. És accessible i s interessa per l usuari. Comportaments: -Pregunta per les necessitats de les persones usuàries i les escolta. -Respecta les individualitats. - Aconsegueix un tracte proper. - Aplica els protocols i procediments de l organització segons les diferents necessitats. evidències de comportament

22 3. DEFINIR EL PLA D IMPLEMENTACIÓ Impactant en el model de lideratge i gestió: Una vegada definit el Diccionari de Competències es treballarà amb l equip del projecte per al disseny del pla d implementació del projecte, els objectius del qual seran: Concretar totes les fases del sistema de gestió per competències. Decidir el calendari i fases d implantació. Preparar el pla de comunicació. Finalment es definirà un pla de formació per als avaluadors (comandaments), amb els objectius de: Comprendre el model de competències i quin es el seu paper a l avaluació. Treballar el seu rol de lideratge. Treballar les seves habilitats de relació. Compartir i preparar el procés d avaluació. Integrar el model en l acció directiva continua en el lloc de treball.

23 4. FORMAR ELS COMANDAMENTS QUE HO HAN D APLICAR Impactant en el model de lideratge i gestió:

24 EXEMPLE 3. ELABORACIÓ D UN PLA ESTRATÈGIC DE FORMACIÓ.

25 Visió i reptes Entenem del Pla de formació com un instrument que facilita el desenvolupament dels professionals i els capacita per a donar resposta als objectius i als nous reptes del seu lloc de treball i de l organització. En aquest sentit, el Pla de formació ha de ser un element estratègic per al canvi i una palanca per a assolir els següents reptes corporatius: Impuls de la implantació del Pla estratègic. Desenvolupament d un equip de comandaments amb competències de lideratge i orientat al desenvolupament dels seus equips. PLA DE FORMACIÓ Implicació dels professionals i, en especial els comandaments, en la detecció de necessitats de formació, en l elaboració del pla i en el seu seguiment i acompliment. Estendre una cultura que entengui la formació com una eina per al canvi i la millora continua, alhora que potenciar la formació on line i la preparació dels docents interns. Implicació i compromís de l equip de RRHH en el canvi cultural de l organització. Increment del nivell de professionalització dels professionals de l organització, oferint-los itineraris amb activitats que facilitin el seu desenvolupament a llarg termini i en alineació amb els objectius estratègics corporatius.

26 Definició del Pla de Formació Missió, visió i valors OBJECTIUS ESTRATÈGICS Pla de salut COMPETÈNCIES CORPORATIVES Diccionari de competències Demandes del serveis i unitats DEFINICIÓ DE LLOCS DE TREBALL ATENCIÓ HOSPITALÀRIA D AGUTS ATENCIÓ PRIMÀRIA RESULTATS, INDICADORS, LINIES DE TREBALL, TENDÈNCIES... PLA DE FORMACIÓ ATENCIÓ SOCIOSANITÀRIA ATENCIÓ SOCIAL (RESIDÈNCIA) SERVEIS TRANVERSALS DE SUPORT ATENCIÓ A LA SALUT MENTAL I A LES ADDICCIONS

27 Metodologia de treball Per a elaborar el pla de formació es tindran en compte diferents factors: el marc estratègic corporatiu, els reptes organitzacionals, les demandes dels responsables de formació, l experiència dels anteriors plans de formació,... La nostra proposta es fonamenta en el següent procés: Forma part de la fase 1 de RECOLLIDA D INFORMACIÓ KICK OFF ANÀLISI DE NECESSITATS DEFINICIÓ D OBJECTIUS DEFINICIÓ I PLANIFICACIÓ D ITINERARIS I ACCIONS FORMATIVES PLA D AVALUACIÓ DE LA FORMACIÓ Reunió inicial amb RRHH i altres responsables per a la posta en marxa del projecte: Calendari del projecte. Identificació de les persones participants en el projecte. Planificació de sessions. Identificació d informació corporativa rellevant.... La identificació i anàlisi de les necessitats de formació es farà mitjançant: Lectura de documents corporatius disponibles: Pla estratègic. Avaluació plans de formació. Informes de clima.... Reunions amb: Responsables de formació de centres o de serveis. Direcció RRHH... Per a definir les línies de formació estratègiques i els principis bàsics del Pla de formació ens basarem en els resultats de la fase d anàlisi de necessitats i tindrem especialment en compte la vinculació amb els objectius estratègics de l organització.. Els itineraris formatius es definiran vinculant-los a cada col lectiu professional i recolliran l activitat formativa prevista per al desenvolupament dels professionals durant el període de temps que s estableixi. El pla d avaluació definirà com identificar i analitzar el funcionament i els resultats de la formació: En concret, descriurà el següent: - Què voldrem avaluar. - Com ho avaluarem (metodologia, instruments) - Qui participarà en l avaluació. - Quan s avaluarà. En aquestes dues fases preveiem que caldrà dur a terme algunes sessions addicionals de recollida d informació i de validació de les propostes d UCF. Aquestes activitats es proposaran en el seu moment i depenent de la dinàmica del projecte.

28 Lliurables (I) El document final del Pla de formació que UCF lliurarà serà el resultat del treball conjunt amb l entitat, i contindrà la visió estratègica i l orientació de la formació, a més de detallar les activitats formatives a dur a terme per a cadascun dels col lectius de l organització, la seva planificació i el sistema d avaluació. A mode d exemple adjuntem captures de models orientatius d alguns dels continguts del document que es lliurarà. OBJECTIUS DE LA FORMACIÓ LINIES ESTRATÈGIQUES DE FORMACIÓ VINCULACIÓ DE LINIES ESTRATÈGIQUES CORPORATIVES AMB LINIES ESTRATÈGIQUES DE FORMACIÓ PRINCIPIS O ATRIBUTS DE LA FORMACIÓ

29 Lliurables (II) METODOLOGIES ADEQUADES LLISTAT ACCIONS FORMATIVES I METODOLOGIES (TRANVERSALS I PER COL LECTIUS) PLANIFICACIÓ D ACCIONS FORMATIVES PER ITINERARIS FORMATIUS PLA D AVALUACIÓ

30 Formació continua corporativa, en els àmbits de salut i social. De curta durada, modulable en itineraris. Intensa, innovadora, útil i motivadora. PER A MÉS INFORMACIÓ Pilar Mateu pmateu@ucf.cat Tel Glòria Serrano gserrano@ucf.cat Tel

Recursos humans i responsabilitat social corporativa

Recursos humans i responsabilitat social corporativa Administració i gestió Recursos humans i responsabilitat social corporativa CFGS.AFI.M04/0.12 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat

Más detalles

Metodologia de la intervenció social

Metodologia de la intervenció social Serveis socioculturals i a la comunitat Metodologia de la intervenció social CFGS.ISO.M02/0.14 CFGS - Integració social Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

PROGRAMA LÀBORA. Barcelona Mercat Laboral Reservat

PROGRAMA LÀBORA. Barcelona Mercat Laboral Reservat PROGRAMA LÀBORA Barcelona Mercat Laboral Reservat L Ajuntament de Barcelona presenta el Programa LÀBORA. Una iniciativa que ofereix a les empreses l oportunitat de participar en un projecte de responsabilitat

Más detalles

La identificació de competències a MC MUTUAL

La identificació de competències a MC MUTUAL La identificació de competències a MC MUTUAL Algunes dades sobre MC MUTUAL MC MUTUAL és una mútua d accidents de treball i enfermetats professionals Entitat gestora de la Seguretat Social Sense ànim de

Más detalles

Projecte d anàlisi i millora de processos

Projecte d anàlisi i millora de processos Projecte d anàlisi i millora de processos Direcció General de Modernització de l Administració Secretaria de Funció Pública i Modernització de l Administració Col legi d Enginyers Industrials de Catalunya

Más detalles

Atenció a l usuari amb discapacitat i diversitat funcional

Atenció a l usuari amb discapacitat i diversitat funcional Atenció a l usuari amb discapacitat i diversitat funcional Programa formatiu Setembre-desembre 2017 1 ATENCIÓ A L'USUARI AMB DISCAPACITAT I DIVERSITAT FUNCIONAL. Antecedents La instrucció enviada pel CatSalut

Más detalles

La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació.

La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació. La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació. Experiència a Fogars de la Selva - Redacció del Pla Local de Joventut - Aproximació a les percepcions i opinions

Más detalles

Missió de Biblioteques de Barcelona

Missió de Biblioteques de Barcelona Missió de Biblioteques de Barcelona Facilitar a tota la ciutadania -mitjançant els recursos materials, la col lecció i la programació de les biblioteques- l accés lliure a la informació, al coneixement

Más detalles

Lideratge per a l aprenentatge

Lideratge per a l aprenentatge Presentació FUNDACIÓ JAUME BOFILL Lideratge per a l aprenentatge, director adjunt de Jesuïtes Educació 10 de desembre de 2014 El centre educatiu com a paradigma d una organització del coneixement Alineació

Más detalles

Llei de formació i qualificació professional de Catalunya. 4 de juny de 2015

Llei de formació i qualificació professional de Catalunya. 4 de juny de 2015 de Catalunya 4 de juny de 2015 Finalitats de la llei (I) Foment de l ocupació i millora professional. La formació com a eina de progrés personal i continu al llarg de la vida. La formació com a clau per

Más detalles

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 C O N T R O L Fa referència a 2 tipus de MESURES DE CONTROL. a) En l elaboració del propi pmk. Qualitativament i quantitativa. b) En l execució del pmk en cada

Más detalles

Noves eines i recursos per un treball en xarxa més eficient

Noves eines i recursos per un treball en xarxa més eficient Espai per escriure títol Noves eines i recursos per un treball en xarxa més eficient Servei d Ocupació de Catalunya Barcelona, 17/11/2010 Agents Impacte Agents de la Xarxa Objectius Servei d Ocupació de

Más detalles

EFICIENCIA I GESTIÓ ESPORTIVA

EFICIENCIA I GESTIÓ ESPORTIVA EFICIENCIA I GESTIÓ ESPORTIVA A2 Autoavaluació en la gestió d una instal.lació esportiva Organitza: GERÈNCIA DE SERVEIS D ESPORTS Dates: - 28 d abril (matí i tarda) 19 i 26 de maig, 2 de juny de 2015 (matí)

Más detalles

Atenció sanitària. CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència. Serveis socioculturals i a la comunitat CFGM.APD.M02/0.

Atenció sanitària. CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència. Serveis socioculturals i a la comunitat CFGM.APD.M02/0. Serveis socioculturals i a la comunitat Atenció sanitària CFGM.APD.M02/0.13 CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció

Más detalles

PROCÉS 29 PROCÉS DE SERVEIS D FP A EMPRESES ENTITATS I ALTRES USUARIS PROCÉS-Q-410-T-29-FP

PROCÉS 29 PROCÉS DE SERVEIS D FP A EMPRESES ENTITATS I ALTRES USUARIS PROCÉS-Q-410-T-29-FP PROCÉS 29 PROCÉS-Q-410-T-29-FP ÍNDEX ÍNDEX 2 GESTIÓ DEL PROCÉS 3 DESCRIPCIÓ DEL PROCÉS 4 CARACTERÍSTIQUES DE QUALITAT 5 PROCEDIMENTS ASSOCIATS 5 PRINCIPALS INDICADORS I/O RESULTATS 5 ORGANIGRAMA DE SERVEIS

Más detalles

Disseny i elaboració de materials didàctics, que després s incorporaran a la plataforma Moodle de la seva entitat.

Disseny i elaboració de materials didàctics, que després s incorporaran a la plataforma Moodle de la seva entitat. Formació d autors i tutors de formació online. Disseny i elaboració de materials didàctics, que després s incorporaran a la plataforma Moodle de la seva entitat. TALLER DE FORMACIÓ D AUTORS I TUTORS DE

Más detalles

Empresa i iniciativa emprenedora

Empresa i iniciativa emprenedora Transversal Empresa i iniciativa emprenedora CFGM.TRAN.EIE/0.09 CFGM - Cicle formatiu de grau mitjà Aquesta col lecció està dissenyada i coordinada des de l Institut Obert de Catalunya. Coordinació de

Más detalles

Empresa i iniciativa emprenedora

Empresa i iniciativa emprenedora Transversal Empresa i iniciativa emprenedora CFGX.TRAN.EIE/0.12 CFGS - Cicle formatiu grau superior CFGM - Cicle formatiu grau mitjà Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada des de l Institut

Más detalles

FORMACIÓ SOBRE EL DESENVOLUPAMENT DE LA FUNCIÓ DIRECTIVA

FORMACIÓ SOBRE EL DESENVOLUPAMENT DE LA FUNCIÓ DIRECTIVA FORMACIÓ SOBRE EL DESENVOLUPAMENT DE LA FUNCIÓ DIRECTIVA Reial decret 894/2014, de 17 d'octubre, pel qual es desenvolupen les característiques del curs de formació sobre el desenvolupament de la funció

Más detalles

Taller de creació de videojocs amb Scratch

Taller de creació de videojocs amb Scratch Taller de creació de videojocs amb Scratch Frank Sabaté i Carlota Bujons Escola Projecte Av. Tibidabo, 16. 08022 Barcelona Telèfon: 93 417 03 21 franksabate@gmail.com carlota.bujons@gmail.com 1. Descripció

Más detalles

Centre de Noves Oportunitats

Centre de Noves Oportunitats Centre de Noves Oportunitats CENTRE DE NOVES OPORTUNITATS El Centre de Noves Oportunitats és un programa adreçat a joves de 16 a 24 anys no escolaritzats i que no treballen. L objectiu del programa és

Más detalles

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres Informació complementària Documents per a l organització i la gestió dels centres 2014-2015 Setembre 2014 Desenvolupament del currículum: Competències bàsiques L ordenació curricular de l etapa de l educació

Más detalles

UN CURRÍCULUM COMPETENCIAL PER A L EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA AVANÇAMENT

UN CURRÍCULUM COMPETENCIAL PER A L EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA AVANÇAMENT UN CURRÍCULUM COMPETENCIAL PER A L EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA AVANÇAMENT Aspectes destacats del currículum a l ESO Un model pedagògic coherent S orienta a l adquisició de les competències bàsiques

Más detalles

Fitxa Tècnica de l Activitat

Fitxa Tècnica de l Activitat Barcelona Activa Capacitació Professional i Ocupació Fitxa Tècnica de l Activitat Descripció/ Objectius de l activitat: És probable que vulguis donar un gir professional a la teva vida i treballar en allò

Más detalles

1.- Conec i tinc clars quins són els meus objectius en els diferents àmbits de la meva vida?

1.- Conec i tinc clars quins són els meus objectius en els diferents àmbits de la meva vida? L eina que presentem a continuació permet avaluar, amb un senzill qüestionari, el nivell d assoliment de la següent competència. Us facilitarà recomanacions per a millorar en el seu desenvolupament. planificació

Más detalles

ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014

ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014 ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014 ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014 ÍNDEX 1.-Enquestes Satisfacció... pàg. 1 2.-Resultats de les enquestes... pàg. 1 2.1-Enquestes als usuaris... pàg. 1 2.2-Enquestes als familiars...

Más detalles

Gestió de Recursos Humans

Gestió de Recursos Humans Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2017 310 - EPSEB - Escola Politècnica Superior d'edificació de Barcelona 732 - OE - Departament d'organització d'empreses MÀSTER

Más detalles

FORMACIÓ PERMANENT DE LA UPC

FORMACIÓ PERMANENT DE LA UPC FORMACIÓ PERMANENT DE LA UPC MÀSTERS, POSTGRAUS I CURSOS DE FORMACIÓ CONTÍNUA www.talent.upc.edu La UPC School ofereix als professionals de l arquitectura, l enginyeria i les TIC un extens catàleg de formació

Más detalles

LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació

LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació JORNADA DE FORMACIÓ EN XARXA DEL PROFESSORAT D EDUCACIÓ ESPECIAL DE LA ZONA Barcelona, 12 de maig de 2010 LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació

Más detalles

REPTES PER A LA COMPETITIVITAT DE LA CADENA DE VALOR DEL SECTOR DE FABRICANTS DE BENS D'EQUIP. 30 d Octubre 2014 Casa Convalescència de Vic

REPTES PER A LA COMPETITIVITAT DE LA CADENA DE VALOR DEL SECTOR DE FABRICANTS DE BENS D'EQUIP. 30 d Octubre 2014 Casa Convalescència de Vic REPTES PER A LA COMPETITIVITAT DE LA CADENA DE VALOR DEL SECTOR DE FABRICANTS DE BENS D'EQUIP 30 d Octubre 2014 Casa Convalescència de Vic OBERTURA Creacció té la missió de treballar per la millora de

Más detalles

En el context dels Plans de Qualitat de l ICASS

En el context dels Plans de Qualitat de l ICASS En el context dels Plans de Qualitat de l ICASS Jornada Catalana de Bones Pràctiques Indicadors Indicadors Doc. Suport Avaluac. Indicadors indicadors Polítiques Socials Serveis i Entorn Context pers. i

Más detalles

PROJECTE PROFESSIONAL

PROJECTE PROFESSIONAL CONSTRUEIX EL TEU PROJECTE PROFESSIONAL. DOSSIER DE PROJECTE PROFESSIONAL EL PROJECTE PROFESSIONAL RECORDA ELS ELEMENTS DEL PROJECTE RPOFESSIONAL Què vull? Interessos i motivacions Alternatives d objectiu/s

Más detalles

Logística sanitària en situació d emergències

Logística sanitària en situació d emergències Sanitat Logística sanitària en situació d emergències CFGM.EMS.M02/0.16 Emergències sanitàries Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada des

Más detalles

El treball en equip a la Xarxa: estratègies docents

El treball en equip a la Xarxa: estratègies docents El treball en equip a la Xarxa: estratègies docents Montse Guitert i Marc Romero Àrea de Capacitació Digital Jornada Institucional de Docents, 9 juliol 2011 Índex Conceptualització d'activitats en equip

Más detalles

Escola Marià Galí i Guix Terrassa. Competència en el tractament de la informació i competència digital

Escola Marià Galí i Guix Terrassa. Competència en el tractament de la informació i competència digital Escola Marià Galí i Guix Terrassa Competència en el tractament de la informació i competència digital TRACTAMENT DE LA INFORMACIÓ CERCAR IDENTIFICAR TRANSFORMAR COMUNICAR COMPETÈNCIA DIGITAL ELS MITJANS,

Más detalles

PROCÉS D AVALUACIÓ, PROMOCIÓ I RECONEIXEMENT DEL PDI I DEL PAS

PROCÉS D AVALUACIÓ, PROMOCIÓ I RECONEIXEMENT DEL PDI I DEL PAS Pàg.: 1 de 8 RECONEIXEMENT DEL PDI I DEL PAS Versió: Data aprovació: Canvis respecte a l anterior: Elaborat per: SEQUA Revisat per: Vicegerent Aprovat per: Data: 4 maig de 2009 Data: 12 maig de 2009 Data:

Más detalles

FACULTAT DE PSICOLOGIA CURS 2005/2006 Llicenciatura en psicologia

FACULTAT DE PSICOLOGIA CURS 2005/2006 Llicenciatura en psicologia FACULTAT DE PSICOLOGIA CURS 2005/2006 Llicenciatura en psicologia PRÀCTICA DE PSICOLOGIA SOCIAL: INTERVENCIÓ 26961 Departament de Psicologia Social Professors/es: Marta Bagué i Marisela Montenegro Aquesta

Más detalles

FORMACIÓ BONIFICADA. Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo

FORMACIÓ BONIFICADA. Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo FORMACIÓ BONIFICADA Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo Les empreses que cotitzen a la Seguretat Social per la contingència

Más detalles

www.santgervasifc.com Programes cursos i panells Data: 14 de febrero 2014 / Ver. 1 Escola Sant Gervasi Cooperativa Cr. Sabadell 41, 08100 Mollet del Vallès, Tel. 935 795 430 www.farmaquimica.org Oferta

Más detalles

Model català d atenció integrada social i sanitària

Model català d atenció integrada social i sanitària Model català d atenció integrada social i sanitària Albert Ledesma Castelltort Director del Pla interdepartamental d atenció i interacció social i sanitària Barcelona, juliol 2014 Pla interdepartamental

Más detalles

D UN PAU. CURS DE PLANS D AUTOPROTECCIÓ Juny-juliol 2012

D UN PAU. CURS DE PLANS D AUTOPROTECCIÓ Juny-juliol 2012 IMPLANTACIÓ D UN PAU CURS DE PLANS D AUTOPROTECCIÓ Juny-juliol 2012 David Tisaire Berga Definicions i obligacions Implantació: tot el conjunt de mesures a prendre per assegurar l eficàcia operativa del

Más detalles

FORMACIÓ. Educadors en el lleure Director-directora, monitor-monitora... Acció social Associacionisme Voluntariat

FORMACIÓ. Educadors en el lleure Director-directora, monitor-monitora... Acció social Associacionisme Voluntariat FORMACIÓ Educadors en el lleure Director-directora, monitor-monitora... Acció social Associacionisme Voluntariat Informació 972 24 93 25 www.fundacioesplaigirona.cat www.fundacioesplaigirona.cat ESCOLA

Más detalles

UNIÓ EUROPEA Fons Social Europeu PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA. Sensibilització en la igualtat d oportunitats

UNIÓ EUROPEA Fons Social Europeu PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA. Sensibilització en la igualtat d oportunitats PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Sensibilització en la igualtat d oportunitats DADES GENERALS DEL CURS 1. Família professional: FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Àrea professional: ORIENTACIÓ LABORAL

Más detalles

LA GESTIÓ PER COMPETÈNCIES: LA SELECCIÓ

LA GESTIÓ PER COMPETÈNCIES: LA SELECCIÓ LA GESTIÓ PER COMPETÈNCIES: LA SELECCIÓ La gestió per competències és un model de gestió integral dels Recursos Humans que parteix de la identificació i el desenvolupament d aquelles competències professionals

Más detalles

PLA DE QUALITAT ENSENYAMENT I APRENENTATGE DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL OCUPACIONAL

PLA DE QUALITAT ENSENYAMENT I APRENENTATGE DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL OCUPACIONAL PLA DE QUALITAT ENSENYAMENT I APRENENTATGE DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL OCUPACIONAL ÍNDEX: 0. GESTIÓ DEL PROCEDIMENT. 3 1. OBJECTE 4 2. ABAST 4 3. DOCUMENTACIÓ DE REFERÈNCIA 4 4. RESPONSABILITAT 4 5. VOCABULARI

Más detalles

Avaluació anual de centres (AVAC) Novetats

Avaluació anual de centres (AVAC) Novetats Avaluació anual de centres (AVAC) Novetats 2015-2016 Inspecció d Educació a Lleida PLENARI DIRECTORS/ES PRIMÀRIA Lleida, 6 d octubre de 2015 Informació per als centres Octubre 2015 Justificació de l actuació

Más detalles

FORMACIÓ PERMANENT DE LA UPC

FORMACIÓ PERMANENT DE LA UPC FORMACIÓ PERMANENT DE LA UPC MÀSTERS, POSTGRAUS I CURSOS DE FORMACIÓ CONTÍNUA www.talent.upc.edu La UPC School ofereix als professionals de l arquitectura, l enginyeria i les TIC un extens catàleg de formació

Más detalles

PROGRAMA ONLINE DE GESTIÓ DE LA SEGURETAT DE PACIENTS

PROGRAMA ONLINE DE GESTIÓ DE LA SEGURETAT DE PACIENTS PROGRAMA ONLINE DE GESTIÓ DE LA SEGURETAT DE PACIENTS Estructura El programa s estructura en dos cursos independents: 1. INTRODUCCIÓ A LA SEGURETAT DE PACIENTS 2. GESTIÓ DE LA SEGURETAT DEL PACIENT I PRACTIQUES

Más detalles

MArq Màster universitari en Arquitectura ETSAV

MArq Màster universitari en Arquitectura ETSAV MArq Màster universitari en Arquitectura ETSAV MArq El màster universitari en Arquitectura t habilita per a l exercici professional de l arquitectura i el principal objectiu és aportar coneixements avançats

Más detalles

Gestió logística i comercial

Gestió logística i comercial Administració i gestió Gestió logística i comercial CFGS.AFI.M10/0.14 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat elaborat per l editorial

Más detalles

L autonomia pedagògica i el Projecte Educatiu de Centre Subdirecció General d Ordenació Curricular i Serveis Educatius

L autonomia pedagògica i el Projecte Educatiu de Centre Subdirecció General d Ordenació Curricular i Serveis Educatius L autonomia pedagògica i el Projecte Educatiu de Centre Subdirecció General d Ordenació Curricular i Serveis Educatius Consorci d Educació de Barcelona: Formació per als equips directius 18/01/2011 La

Más detalles

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM,

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM, Informes en profunditat 53 Benchmarking Barcelona Activa SAU SPM, 1998-2011 Índex 01 Introducció 02 Concepte 03 Característiques 04 Més Informació 2 / 7 01. Introducció Amb tota certesa, encara que potser

Más detalles

Experiències d acció comunitària CAP Sagrada Família Treballadora Social: Geles Martínez

Experiències d acció comunitària CAP Sagrada Família Treballadora Social: Geles Martínez Experiències d acció comunitària CAP Sagrada Família Treballadora Social: Geles Martínez 24 Gener 2013 Xarxa Aupa ELS NOSTRES VALORS: Qualitat professional, Equip, Desenvolupament i Compromís ON SOM?.

Más detalles

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 Comitè d Àrbitres Federació Catalana de Basquetbol Índex 1. Introducció 2. Motivació 3. Mètode 4. Objectius 5. Els mentors 6. Els mentoritzats 7. Els responsables

Más detalles

Graduï s. Ara en secundària

Graduï s. Ara en secundària Graduï s. Ara en secundària CFA Palau de Mar Per a persones adultes que vulguin reemprendre estudis el títol de Graduat en Educació Secundària (GES). Hi ha tres àmbits: Àmbit de la comunicació: llengüa

Más detalles

Llei de Formació i qualificació professional de Catalunya

Llei de Formació i qualificació professional de Catalunya Llei de Formació i qualificació professional de Catalunya Presentació de continguts 4 de Juny 2015 Resum d aspectes clau Té com a objectiufomentar l ocupació i la millora professional de les persones,

Más detalles

SIGAC. Guia d ús. Direcció de Serveis de Tecnologies i Sistemes Corporatius

SIGAC. Guia d ús. Direcció de Serveis de Tecnologies i Sistemes Corporatius SIGAC Guia d ús Direcció de Serveis de Tecnologies i Sistemes Corporatius 1 Què és el SIGAC? És l eina corporativa d ús intern de la Diputació de Barcelona per a la gestió i seguiment de totes les activitats

Más detalles

LÍNIA 2. PROGRAMES PER AL DESENVOLUPAMENT DIRECTIU

LÍNIA 2. PROGRAMES PER AL DESENVOLUPAMENT DIRECTIU Formació continua corporativa, en els àmbits de salut i social. De curta durada, modulable en itineraris. Intensa, innovadora, útil i motivadora. L2 LÍNIA 2. PROGRAMES PER AL DESENVOLUPAMENT DIRECTIU -EXEMPLES

Más detalles

El Campus Virtual s'ha concebut com un entorn dinamitzador de la gestió del coneixement en els àmbits d'actuació de MútuaTerrassa.

El Campus Virtual s'ha concebut com un entorn dinamitzador de la gestió del coneixement en els àmbits d'actuació de MútuaTerrassa. El Campus Virtual s'ha concebut com un entorn dinamitzador de la gestió del coneixement en els àmbits d'actuació de MútuaTerrassa. A continuació trobaràs tot un seguit de consells per a la correcta utilització

Más detalles

Família i Escola Junts X l educació

Família i Escola Junts X l educació Presentació del web Família i Escola Junts X l educació Amb la col laboració del Departament de Benestar Social i Família i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya 15 de setembre de 2011

Más detalles

FORMACIÓ BÀSICA PER LA QUALIFICACIÓ DELS PROFESSIONALS VALORADORS DE LA SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA

FORMACIÓ BÀSICA PER LA QUALIFICACIÓ DELS PROFESSIONALS VALORADORS DE LA SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA ... FORMACIÓ BÀSICA PER LA QUALIFICACIÓ DELS PROFESSIONALS VALORADORS DE LA SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA Pàgina 1 1. JUSTIFICACIÓ Aquest curs pretén formar als professionals amb els coneixements i procediments

Más detalles

Cursos de formació del professorat. La gramàtica dins l ensenyament del català com a llengua estrangera

Cursos de formació del professorat. La gramàtica dins l ensenyament del català com a llengua estrangera Cursos de formació del professorat La gramàtica dins l ensenyament del català com a llengua estrangera Idioma de les sessions Català. Sector educatiu dels participants Professors de català per a estrangers

Más detalles

II Jornada Pla de salut de Barcelona Ciutat

II Jornada Pla de salut de Barcelona Ciutat II Jornada Pla de salut de Barcelona Ciutat 28-04-2014 Programa Baixem al Carrer Inici del programa: 2009 Territori: Poble Sec Agents que van intervenir: Per iniciativa del Pla Comunitari del barri A través

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA OBJECTIUS... DOTAR A L ALUMNE/A DE CAPACITATS I COMPETÈNCIES QUE LI PERMETI: SER UNA PERSONA COMPROMESA AMB EL SEU ENTORN. APRENDRE

Más detalles

hola Hola hola hola Barcelona Activa L agència de desenvolupament econòmic i local de l Ajuntament de Barcelona Gener 2017

hola Hola hola hola Barcelona Activa L agència de desenvolupament econòmic i local de l Ajuntament de Barcelona Gener 2017 Hola hola hola hola hola Hola hola hola hola hola Hola hola hola Barcelona Activa L agència de desenvolupament econòmic i local de l Ajuntament de Barcelona Gener 2017 Hola hola hola hola hola Hola hola

Más detalles

MÀSTER EN COACHING EN SALUT

MÀSTER EN COACHING EN SALUT MÀSTER EN COACHING EN SALUT Modalitat presencial Octubre 2015 - Juny 2016 MÀSTER EN COACHING EN SALUT ADREÇAT A Persones que volen conèixer el coaching, les seves possibilitats a nivell personal, millorar

Más detalles

Aula Mentor és un programa de formació oberta a distància, que depèn del Ministeri d'educació, Cultura i Esports.

Aula Mentor és un programa de formació oberta a distància, que depèn del Ministeri d'educació, Cultura i Esports. Aula Mentor és un programa de formació oberta a distància, que depèn del Ministeri d'educació, Cultura i Esports. Permet l'accés a una àmplia oferta de cursos, amb el seguiment i el suport de tutors en

Más detalles

T.10.- Anàlisi i descripció de llocs de treball

T.10.- Anàlisi i descripció de llocs de treball T.10.- Anàlisi i descripció de llocs de treball Anàlisi i descripció de llocs de treball 1. Objectius 2. Utilitats 3. Definicions 4.Procés i característiques 5.Interrogants que s han de respondre 6. Bibliografia

Más detalles

PEDAGOG/A I PSICOPEDAGOG/A FUNCIONS I ÀMBITS D INTERVENCIÓ PROFESSIONAL COL LEGI DE PEDAGOGS DE CATALUNYA

PEDAGOG/A I PSICOPEDAGOG/A FUNCIONS I ÀMBITS D INTERVENCIÓ PROFESSIONAL COL LEGI DE PEDAGOGS DE CATALUNYA PEDAGOG/A I PSICOPEDAGOG/A I ÀMBITS D INTERVENCIÓ PROFESSIONAL PEDAGOG/A DE DESENVOLUPAMENT ORGANITZATIVA ANALÍTICA Educació, instrucció i formació global i específica socioeducatiu global i específic

Más detalles

REQUERIMENTS DEL PERSONAL AUXILIAR D ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA A CATALUNYA 2015

REQUERIMENTS DEL PERSONAL AUXILIAR D ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA A CATALUNYA 2015 NOTA INFORMATIVA REQUERIMENTS DEL PERSONAL AUXILIAR D ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA A CATALUNYA 2015 Auxiliar de gerontologia Els professionals que estan treballant actualment o s incorporin abans del 31 de

Más detalles

Oferta formativa especialitzada Dincat associació empresarial d economia social

Oferta formativa especialitzada Dincat associació empresarial d economia social Oferta formativa especialitzada Dincat associació empresarial d economia social 2015 L àrea de formació de Dincat AEES està concebuda per donar cobertura a la formació permanent i continuada dels professionals

Más detalles

ASSIR Dreta CAP Roger de Flor Àmbit d Atenció Primària de Barcelona Obertura ASSIR CAP Roger de Flor

ASSIR Dreta CAP Roger de Flor Àmbit d Atenció Primària de Barcelona Obertura ASSIR CAP Roger de Flor ASSIR Dreta CAP Roger de Flor Àmbit d Atenció Primària de Barcelona Obertura ASSIR CAP Roger de Flor Institut Català de la Salut Àmbit d Atenció Primària Barcelona ciutat Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva

Más detalles

L avaluació de les Cb a partir de les dimensions de cada àmbit/àrea del currículum EDUCACIÓ PRIMÀRIA

L avaluació de les Cb a partir de les dimensions de cada àmbit/àrea del currículum EDUCACIÓ PRIMÀRIA L avaluació de les Cb a partir de les dimensions de cada àmbit/àrea del currículum EDUCACIÓ PRIMÀRIA El nen s esforça i se n surt prou bé tant en l escriptura com parlant ORDRE ENS/164/2016, de 14 de

Más detalles

Eines bàsiques de PNL per a docents

Eines bàsiques de PNL per a docents CURS 2014-2015 TARDOR 2014 3 NOVEMBRE AL 14 DESEMBRE 2014 Guia docent: Eines bàsiques de PNL per a docents Primària Secundària. Codi - REC0123127 / 2014-2015 Professor/a: Lorena Araujo Convocatòria: Tardor

Más detalles

La tortuga Poruga. Un nou material didàctic de l Estany de Sils. 2ª Jornada de l Estany de Sils

La tortuga Poruga. Un nou material didàctic de l Estany de Sils. 2ª Jornada de l Estany de Sils La tortuga Poruga Un nou material didàctic de l Estany de Sils 2ª Jornada de l Estany de Sils Temporània, Associació d Educació Ambiental de la Selva Joan Mas Josep Noguerol Llicenciats en Ciències Ambientals

Más detalles

TEORIA I TÈCNICA DE LA FOTOGRAFIA

TEORIA I TÈCNICA DE LA FOTOGRAFIA TEORIA I TÈCNICA DE LA FOTOGRAFIA Fitxa de l assignatura Identificació 1. Nom de l assignatura Teoria i Tècnica de la Fotografia 2. Àrea CAP Titulació Publicitat i Relacions Públiques 3. Tipus Troncal

Más detalles

7a edició Premis de Recerca Fundació Conviure

7a edició Premis de Recerca Fundació Conviure 7a edició Premis de Recerca Fundació Conviure [MUTUAM continua el seu compromís amb la promoció de la recerca relacionada amb la gerontologia clínica i l atenció sociosanitària amb aquesta convocatòria

Más detalles

Vols ser Mentor o Mentora?

Vols ser Mentor o Mentora? Vols ser Mentor o Mentora? Què és un mentor o mentora? És qui acompanya un nou estudiant o estudianta en el seu primer curs a la Universitat i contribueix a la seua integració acadèmica, social i institucional.

Más detalles

EL PORTAL DE CONCILIACIONS

EL PORTAL DE CONCILIACIONS EL PORTAL DE CONCILIACIONS http://conciliacions.gencat.cat El Departament de Treball ha posat en funcionament el portal de conciliacions per fer efectiu el dret dels ciutadans a relacionar-se amb l Administració

Más detalles

Perfil lectura i biblioteca escolar

Perfil lectura i biblioteca escolar ENSENY. PÚBLIC PNÚM. 684 MARÇ 2016 Perfil lectura i biblioteca escolar 1. Identificació del lloc de treball 1.1 Cossos docents del lloc: Funcionaris de carrera, en pràctiques i personal interí 1.2 Especialitats

Más detalles

Fonaments metodològics per a la recerca clínica

Fonaments metodològics per a la recerca clínica Fonaments metodològics per a la recerca clínica FONAMENTS METODOLÒGICS PER A LA RECERCA CLÍNICA Presentació La metodologia científica en general, i l estadística en particular, són una de les carències

Más detalles

PROJECTE DE CONVIVENCIA I MEDIACIÓ ESCOLAR V00

PROJECTE DE CONVIVENCIA I MEDIACIÓ ESCOLAR V00 Departament d Educació PROJECTE DE CONVIVENCIA I MEDIACIÓ ESCOLAR V00 ÍNDEX: ÍNDEX: 2 1. DADES DEL CENTRE 3 2. TÍTOL DEL PROJECTE 4 3. JUSTIFICACIÓ DEL PROJECTE 4 4. DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE 4 4.1. Objectius

Más detalles

HD - Habilitats Directives

HD - Habilitats Directives Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2017 295 - EEBE - Escola d'enginyeria de Barcelona Est 732 - OE - Departament d'organització d'empreses GRAU EN ENGINYERIA ELÈCTRICA

Más detalles

ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / NORMATIVES 4. DEFINICIONS 5. DESENVOLUPAMENT DEL PROCÉS 6. SEGUIMENT I MESURA 7.

ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / NORMATIVES 4. DEFINICIONS 5. DESENVOLUPAMENT DEL PROCÉS 6. SEGUIMENT I MESURA 7. ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / RMATIVES 4. DEFINICIONS 5. DESENVOLUPAMENT DEL PROCÉS 6. SEGUIMENT I MESURA 7. EVIDÈNCIES 8. RESPONSABILITATS 9. FITXA RESUM 10. FLUXGRAMA 15 de

Más detalles

Taller d expressió dramàtica per infantil (p4 i p5) Amb els contes faig teatre per Moi Aznar. -- Villarroel 237

Taller d expressió dramàtica per infantil (p4 i p5) Amb els contes faig teatre per Moi Aznar. -- Villarroel 237 Taller d expressió dramàtica per infantil (p4 i p5) Amb els contes faig teatre per Moi Aznar Villarroel 237 loren@el-cau.cat 665667268 Introducció: L expressió dramàtica tot i que a priori es pot confondre

Más detalles

LD - Lideratge i Direcció

LD - Lideratge i Direcció Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2017 295 - EEBE - Escola d'enginyeria de Barcelona Est 732 - OE - Departament d'organització d'empreses GRAU EN ENGINYERIA ELÈCTRICA

Más detalles

TINGUEM CURA DEL PLANETA

TINGUEM CURA DEL PLANETA Conferència internacional de joves TINGUEM CURA DEL PLANETA Aprenent a participar Per què? Orígens Brasil, any 2003 Objectiu Incentivar les escoles a realitzar conferències de medi ambient sobre els problemes

Más detalles

Fitxa Tècnica de l Activitat

Fitxa Tècnica de l Activitat Fitxa Tècnica de l Activitat Descripció/ Objectius de l activitat: Saps quines son les competències que has desenvolupat en el transcurs de la teva formació i experiència professional? Saps com ho has

Más detalles

Carta de presentació i currículum Quadern de treball alumnat. Versió Inicial

Carta de presentació i currículum Quadern de treball alumnat. Versió Inicial Carta de presentació i currículum Quadern de treball alumnat. Versió Inicial Recursos web: www.bcn.cat/treball www.oficinadetreball.gencat.cat El Projecte de Vida Professional us ajudarà a desvetllar les

Más detalles

BLOC ESPECÍFIC JOC I ESPORT ESPORTS INDIVIDUALS I COL LECTIUS

BLOC ESPECÍFIC JOC I ESPORT ESPORTS INDIVIDUALS I COL LECTIUS BLOC ESPECÍFIC JOC I ESPORT ESPORTS INDIVIDUALS I COL LECTIUS CLASSIFICACIÓ, CARACTERÍSTIQUES I APROXIMACIÓ TÈCNICO-TÀCTICA El concepte d esport és molt ampli L aparició dels esports van nèixer amb finalitats

Más detalles

Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari)

Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari) Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari) Direcció General de l Educació Bàsica i el Batxillerat Setembre de 2008 14/04/08 Finalitat de l educació infantil En els centres educatius es contribuirà

Más detalles

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles

6. Voleibol. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules.

6. Voleibol. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules. 6. Voleibol Àrea: EF Bloc: HME Curs: 1r i 2n CS Nº Sessions: 11 Objectius: - Analitzar les situacions de jocs. - Aplicar les normes bàsiques. - Realitzar les diverses habilitats motrius que inclou aquest

Más detalles

PLA EDUCATIU D ENTORN DEL RAVAL

PLA EDUCATIU D ENTORN DEL RAVAL PLA EDUCATIU D ENTORN DEL RAVAL 14 CENTRES EDUCATIUS: 4504 alumnes (0-18 anys) matrícula viva 3 Escoles bressol municipals 5 CEIP 2 IES ( Secundària- Batxillerat Cicles formatius) 4 Centres concertats

Más detalles

Descobrim l aprenentatge autònom com a eina docent

Descobrim l aprenentatge autònom com a eina docent www.upc.edu/rima Descobrim l aprenentatge autònom Jornades d Innovació docent de RIMA Barcelona, 11 de juliol del 2011 Jordi.marce@upc.edu Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA

Más detalles

Definició L organigrama és la representació gràfica dels llocs de treball de l empresa i reflexa com es relacionen entre si.

Definició L organigrama és la representació gràfica dels llocs de treball de l empresa i reflexa com es relacionen entre si. L ORGANIGRAMA Introducció A tota empresa és important concretar les tasques que realitzaran les persones que hi treballen, agrupar-les creant llocs de treball i relacionar aquests llocs adjudicant capacitats

Más detalles

Alfabetització Digital

Alfabetització Digital Alfabetització Digital IFLA Public Library and Library Building and Equipement sections Midterm Meeting, 28 de febrer de 2015 Anna Bröll Nadal Pla d Alfabetització Digital de Barcelona 2010 2015 Eina per

Más detalles

PROGRAMA ACTIVA T PER L OCUPACIÓ. Acte Xarxa d Orientació Pública de Catalunya 17 de novembre 2010

PROGRAMA ACTIVA T PER L OCUPACIÓ. Acte Xarxa d Orientació Pública de Catalunya 17 de novembre 2010 PROGRAMA ACTIVA T PER L OCUPACIÓ Acte Xarxa d Orientació Pública de Catalunya 17 de novembre 2010 Activa t per l Ocupació: un nou programa d orientació per l ocupació adaptat al nou context de crisi Donar

Más detalles

Relacions en l equip de treball

Relacions en l equip de treball Transversal Relacions en l equip de treball CFGM.TRAN.RET/0.07 CFGM - Cicle formatiu grau mitjà CFGM - Cicle formatiu grau mitjà Relacions en l equip de treball Aquesta col lecció ha estat dissenyada i

Más detalles

FASE 2a. ESTRATÈGICA ESQUEMA PMK PAS 4

FASE 2a. ESTRATÈGICA ESQUEMA PMK PAS 4 FASE 2a. ESTRATÈGICA ESQUEMA PMK PAS 4 D A F O PUNTS FORTS PF1 PF2 PF3 PF4 PUNTS FEBLES D1 D2 D3 D4 AMENACES A1 A2 A3 OPORTUNITATS O1 02 03 MATRIU D A F O F1 A1 A2 A3 A4 A5 O1 O2 O3 O4 O5 + creixement

Más detalles