NORMES D ÚS PER A LA CATALOGACIÓ AMB EPÈRGAM (2) L ANÀLISI DE CONTINGUT. LA SIGNATURA TOPOGRÀFICA.

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "NORMES D ÚS PER A LA CATALOGACIÓ AMB EPÈRGAM (2) L ANÀLISI DE CONTINGUT. LA SIGNATURA TOPOGRÀFICA."

Transcripción

1 - 1 - NORMES D ÚS PER A LA CATALOGACIÓ AMB EPÈRGAM (2) L ANÀLISI DE CONTINGUT. LA SIGNATURA TOPOGRÀFICA. 1. L ANÀLISI DE CONTINGUT La Classificació Decimal Universal Llista d encapçalaments de matèries en català (LEMAC) Els descriptors Els descriptors de nivell El resum LA SIGNATURA TOPOGRÀFICA L ANÀLISI DE CONTINGUT 1.1. La Classificació Decimal Universal La Classificació Decimal va estar ideada per Melvin Dewey l any 1876, amb l objectiu que els usuaris trobessin els llibres directament a les prestatgeries, sense passar pels catàlegs. Ha estat revisada i adaptada diverses vegades. D ella en neix la Classificació Decimal Universal (CDU) als inicis del segle XX. A Catalunya, Jordi Rubió i Balaguer en va fer una adaptació que va ser publicada l any 1920 amb el nom de Classificació Decimal. Adaptació per a les biblioteques catalanes. A les biblioteques públiques de Catalunya s utilitzen diferents adaptacions de la Classificació Decimal, la del Catàleg Col lectiu de la Lectura Pública i la del Catàleg Col lectiu de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona. Des del Departament d'educació s ha elaborat una adaptació de la CDU per a biblioteques escolars que han de ser les taules de referència per a la classificació del fons documental del centre. Per l ús d aquestes taules hem de tenir en compte: Si la biblioteca pública de la localitat forma part del Catàleg Col lectiu de la Lectura Pública, deixareu el número 4 buit i utilitzareu el número 8 per Llengua i Literatura. Si la biblioteca pública de la localitat forma part del Catàleg Col lectiu de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, utilitzareu el número 4 per Llengua i el número 8 per Literatura.

2 - 2 - a. Característiques La CDU vol abastar tots els camps del coneixement utilitzant els números del 0 al 9. És un sistema jeràrquic, que va del més general al més concret. Cada un dels temes es va subdividint en temes més específics. Cada nombre de la CDU expressa un concepte o un grup de conceptes. Quan es vol classificar un document, si a les taules es troba un nombre que correspon exactament al concepte se li assigna tal qual. Els números s ordenen pel principi dels números decimals. Això permet que cada número es pugui subdividir en tant números com es cregui convenient per afinar, si és necessari, la divisió d un tema. Utilitza signes de puntuació i símbols (per relacionar diferents conceptes inclosos en un mateix document), nombres auxiliars (precisar els significat) i notació (codificació decimal, permeten el creixement indefinit de les subdivisions). b. Signes auxiliars... Punt S utilitza per separar les xifres de tres en tres i facilitar la seva lectura. No té valor classificatori Electrònica Addició S utilitza quan un llibre tracta de diferents matèries que en la CDU són números no consecutius Mineria i metal.lúrgia S utilitza quan un llibre tracta de diferents matèries.../... Extensió que en la CDU són números consecutius. 53/54 Física i química...:... Relació Quan un llibre tracta de dues matèries i una està en relació amb l altre. 379:35 Legislació escolar c. Nombres auxiliars

3 "..." Temps El segles s expressen amb el primer o dos primers xifres dels anys que correspon. 9(46)"19" La Guerra civil espanyola...(1/9) Lloc Indica l àrea geogràfica de la matèria tractada. 9(37) Història de Roma..(...) Forma Comencen per un 0 i s escriuen entre parèntesi. Indiquen la forma bibliogràfica en que es presenta el contingut. 53(09) Història de la física d. Normes d ús Podeu consultar les taules en format web des de l epèrgam. Podeu consultar directament pels nombres o bé consultar el llistat alfabètic de matèries que remeten a les notacions. És aconsellable no utilitzar més de dos o tres números de la classificació decimal. Preferentment utilitzar les numeracions descrites a les taules. Heu de classificar de forma genèrica, tendint a utilitzar classes més especifiques només quan trobeu un nombre significatiu de documents, si no, és preferible utilitzar la classe principal de la CDU. Utilitzar les taules auxiliars només quan sigui convinent. Aquestes s afegeixen al número principal. Quan utilitzeu dades de la biblioteca pública heu de revisar la CDU i adaptar-la a les característiques de la vostra biblioteca Llista d encapçalaments de matèries en català (LEMAC) La Llista d encapçalaments de matèria en català (LEMAC) és un llenguatge controlat que s utilitza per a la catalogació temàtica o indexació dels documents. És un llenguatge documental que utilitza el llenguatge natural per determinar el terme del document i s estructura formant cadenes de paraules. S encapçala per un terme significatiu del document, després d un guió s indiquen altres conceptes.

4 - 4 - a. Característiques A la pantalla inicial de la LEMAC hi ha el desplegable Tipus de consulta, que especifica les característiques de la consulta que es pot realitzar, i un quadre de diàleg, Text a cercar, on s introdueix el terme que volem cercar. La cerca permet tres tipus de consulta: - Sobre índex: mostra l índex de la LEMAC, apareix en pantalla el llistat d encapçalaments acceptats, no acceptats i de subdivisions. - Totes les paraules: recupera només els encapçalaments i subdivisions que continguin dins la mateixa matèria les paraules introduïdes. - Qualsevol paraula: recupera els encapçalaments i les subdivisions que continguin qualsevol de les paraules introduïdes. Quan realitzem qualsevol dels tres tipus de cerca, a la finestra ens apareixen dues columnes. La de l esquerra inclou l encapçalament o la matèria. La de la dreta ens indica si l encapçalament està o no acceptat. Si fem un clic sobre un encapçalament apareix una finestra amb informació d aquest: - Nota d abast: explica l ús i l aplicació del terme - Emprat per: indica els encapçalament no acceptats. Per tal de referirnos-hi hem d emprar sempre l encapçalament acceptat. - Termes genèrics: són termes superiors o generals que inclouen l encapçalament acceptat que utilitzem. - Termes relacionats: són termes que es podrien utilitzar com a sinònim de l encapçalament acceptat en el qual ens trobem. - Termes específics: són termes que singularitzen algun aspecte de l encapçalament acceptat. - Vegeu també: es remet a altres encapçalaments acceptats ja sigui genèrics, específics o relacionats. b. Nomes d ús El camp matèria permet incloure els encapçalaments de matèria quan recuperem un registre del Catàleg de les biblioteques de les Diputació de Barcelona. Al ser un llenguatge controlat la utilització del LEMAC requereix un coneixement del seu funcionament. Preferentment deixarem aquest camp buit, excepte quan importem les dades del DIBA o la persona que faci la catalogació tingui un coneixement exhaustiu del LEMAC.

5 Els descriptors Els descriptors formen un vocabulari ordenat alfabèticament de conceptes que permeten descriure el contingut d un document utilitzant les paraules del llenguatge natural. La utilització del llenguatge natural fa més comprensible el seu ús per part de l usuari. Aquests conceptes s expressen en paraules o expressions extretes d un llistat finit establert a priori. a. Els descriptors a l'epèrgam L epèrgam utilitza un llistat per facilitar el control dels descriptors i aconseguir el màxim de coherència al catàleg. Aquest llistat consta de tres nivells, el Nivell 1 i el Nivell 2 inclouen descriptors, el nivell 3 està a disposició del centre en cas que ho cregui oportú. L objectiu és utilitzar un vocabulari limitat de descriptors amb un llistat predefinit. Cal saber que el llistat de descriptors de l'epèrgam no fa referències entre els termes, el que vol dir que us podeu trobar amb problemes semàntics (dos paraules poden tenir un mateix significat, per un sol concepte es pot utilitzar dues paraules diferents, hi ha significats que varien amb el pas del temps...) que donin incoherències al catàleg i al fer la cerca de documents no obtingueu els resultats que espereu. Si hi voleu afegir termes caldrà que ho penseu bé abans i que tingueu en compte uns criteris bàsics. b. Normes d ús Davant la impossibilitat d aconseguir una absoluta homogeneïtat heu de treballar amb el màxim de rigor i tenir uns criteris definits. Aquests criteris han d estar a l abast d altres persones que també puguin estar indexant els documents. Preferentment utilitzar els termes ja introduïts al catàleg. Cal determinar les temes del document de manera significativa i excloure aquells dels que no tracta encara que es mencionin. Heu d evitar la multiplicitat de descriptors d un sol document. És preferible utilitzar termes més genèrics abans de termes específics. Heu d utilitzar sempre el mateix terme per referir-se a un concepte i que siguin d ús dins el llenguatge normalitzat. Cal tenir en compte les necessitats dels usuaris del catàleg i procurar evitar descriptors que sabem per avançat que no seran utilitzats. Utilitzar només una única llengua.

6 - 6 - Utilitzar els termes en singular. Utilitzar els noms, evitar l ús de verbs i d adjectius Els descriptors de nivell Els descriptors de nivell formen un vocabulari ordenat alfabèticament de conceptes que permeten descriure a qui va dirigit el document utilitzant les paraules del llenguatge natural. És un camp controlat per una llista d autoritat a omplir per cada centre. a. Normes d ús 1.5. El resum Referent als cicles educatius, preferentment utilitzarem la terminologia utilitzada per les normatives d ordenació curricular. Cal incloure termes amplis que englobin més d un cicle, com primària (que inclou els cicles inicial, mitjà i superior), o més d una etapa, com secundària (secundària obligatòria i batxillerat). És un camp de text lliure que permet representar de forma abreujada els continguts del document. Ha de permetre saber, a la persona que consulta el catàleg, si el document en qüestió és idoni per a les seves necessitats. a. Normes d ús El resum no cal que sigui massa extens. Cal que aporti la informació justa i necessària. Si es recuperen les dades del catàleg de literatura infantil i juvenil (LITINF), aquests registres tenen el resum incorporat. Alguns resums es poden trobar a: 1.6. Catàleg general de la mediateca dels centres de recursos pedagògics de Departament d'educació (CRP): Catàleg de literatura infantil i juvenil de la XTEC especialment pel que fa a obres de la literatura infantil i juvenil: Servei d Informació Selectiva (SIS): A les diferents editorials El camp resum permet fer enllaços. L ús d enllaços dins del resum s hauria de limitar a casos en què els documents estiguin relacionats entre sí i formin part de la vostra biblioteca epèrgam. En cas de voler ampliar la informació podem utilitzar el camp URL amb enllaços externs.

7 - 7 - Quan es cataloga un document sonor amb cançons, al camp resum fora convenient anotar el títol de les cançons que en formen part. Si és un document sonor que inclou diferents contes també fora convenient anotar el títol dels contes que l integren. En el cas d un vídeo o un DVD que inclou diversos reportatges com que en el camp títol s ha escrit el títol genèric, al camp resum s anoten els títols dels diferents capítols. 2. LA SIGNATURA TOPOGRÀFICA La signatura es construeix de forma automàtica amb el valor de la CDU més les 3 primeres lletres del cognom de l autor. a. Normes d ús Quan no coneixem l autoria d un document, a la signatura caldrà fer-hi constar les tres primeres lletres de la primera paraula amb contingut del títol (s exclouen els determinants, les preposicions, etcètera). Les xifres de la CDU i les tres primeres lletres del cognom de l autor o del títol del llibre es separen per un espai. L aplicatiu construeix la signatura amb les lletres tal com estan introduïdes en el camp Autor, la primera lletra en majúscula i la segona i tercera en minúscula. En els casos indicats, la signatura ha de portar la lletra que indica el suport abans de la CDU. Les lletres es col loquen al davant de les xifres aràbigues de la signatura separades per un espai. DVD 51 Mat Indicatiu del suport en els documents que no són llibres: CA CD Cassets Discs compactes CDR CD-ROM DVD DVD M MM V Música impresa. Partitures Multimèdia Vídeos Indicatiu del gènere del document: C N P Còmic Novel la Poesia

8 - 8 - T Teatre Indicatiu de la llengua del document: D Alemany (Deutsch) E Anglès (English) F Francès (Français) I Italià (Italiano) Indicatiu de tipologia de fons o col lecció específica: CL Col lecció Local FH Fons Històric En el cas dels llibres d imaginació o ficció s hi afegeix un identificatiu de color per facilitar la localització. Aquest identificatiu pot ser un gomet posat a la part superior del teixell, una etiqueta blanca amb les lletres del color pertinent o bé una etiqueta de color amb les lletres negres. I I1 I2 I3 JN #00CEFF #0000FF #FF0000 # #FFFF00 Llibres d imaginació a partir de 2 anys Llibres d imaginació a partir de 6 anys Llibres d imaginació a partir de 8 anys Llibres d imaginació a partir de 10 anys Novel la juvenil a partir de 12 anys

Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari forestal

Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari forestal Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari forestal BARCELONA 2010 ÍNDEX 1 EXPLICACIÓ DE LES OPCIONS DE

Más detalles

Institut d Estudis Catalans. Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia

Institut d Estudis Catalans. Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari de la psicologia del condicionament i de l aprenentatge, amb

Más detalles

Orientacions per a l ús. Jordi Dolcet. Aplicació elaborada pel:

Orientacions per a l ús. Jordi Dolcet. Aplicació elaborada pel: Orientacions per a l ús Jordi Dolcet Aplicació elaborada pel: 1. Requeriments bàsics a) Aquesta aplicació funciona amb Access 2000. b) Tenir activada la biblioteca del centre en l entorn epèrgam c) L aplicació

Más detalles

PROPOSTES PER A LA RETOLACIÓ DE LA BIBLIOTECA EN CENTRES EDUCATIUS DE PRIMÀRIA I SECUNDÀRIA

PROPOSTES PER A LA RETOLACIÓ DE LA BIBLIOTECA EN CENTRES EDUCATIUS DE PRIMÀRIA I SECUNDÀRIA PROPOSTES PER A LA RETOLACIÓ DE LA BIBLIOTECA EN CENTRES EDUCATIUS DE PRIMÀRIA I SECUNDÀRIA Mercè Abeyà Montserrat Gabarró Anna Gasol SEMINARI DE TRACTAMENT DOCUMENTAL DEL NUCLI DE BIBLIOTEQUES ESCOLARS

Más detalles

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008)

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) APRENDRE A INVESTIGAR Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) 1r - PLANTEJAR LA NECESSITAT D INFORMACIÓ Què cerco i per què? IDENTIFICAR LA INFORMACIÓ QUE ES NECESSITA EN FUNCIÓ DE LA TASCA A RESOLDRE

Más detalles

Clic de sons i nombres

Clic de sons i nombres Clic de sons i nombres Margarita Fortuny (mfortun4@pie.xtec.es) PAQUET D'ACTIVITATS D'ALGUNS DELS PRIMERS APRENENTATGES QUE ES FAN A L'ESCOLA: 1- ACTIVITATS DE NÚMEROS I NOMBRES DESTINAT A EDUCACIÓ INFANTIL.

Más detalles

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA 1 RECERCA I REFERÈN- CIA Les funcions d aquest tipus permeten fer cerques en una taula de dades. Les funcions més representatives són les funcions CONSULTAV i CONSULTAH. Aquestes realitzen una cerca d

Más detalles

Centre d Ensenyament Online (CEO)

Centre d Ensenyament Online (CEO) Centre d Ensenyament Online (CEO) Desenvolupament de tècniques noves per l educació www.mhe.es 1 Centre d Ensenyament Online (CEO): 1. Què és un Centre d Ensenyament Online (CEO)? 2. Com està estructurat

Más detalles

CATÀLEG COL LECTIU DE LA XARXA ELECTRÒNICA DE LECTURA PÚBLICA VALENCIANA

CATÀLEG COL LECTIU DE LA XARXA ELECTRÒNICA DE LECTURA PÚBLICA VALENCIANA CATÀLEG COL LECTIU DE LA XARXA ELECTRÒNICA DE LECTURA PÚBLICA VALENCIANA http://xlpv.cult.gva.es QUÈ PERMET FER? Consulta del catàleg col lectiu de la Xarxa Electrònica de Lectura Pública Valenciana (exlpv).

Más detalles

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics)

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) Índex Registre d un nou alumne Introducció de les dades prèvies Introducció de les dades del Registre:

Más detalles

El perfil es pot editar: 1. des de la llista de participants 2. fent clic sobre el nostre nom, situat a la part superior dreta de la pantalla

El perfil es pot editar: 1. des de la llista de participants 2. fent clic sobre el nostre nom, situat a la part superior dreta de la pantalla MOODLE 1.9 PERFIL PERFIL Moodle ofereix la possibilitat que els estudiants i professors puguin conèixer quines són les persones que estan donades d alta a l assignatura. Permet accedir a la informació

Más detalles

UNITAT PLANTILLES I FORMULARIS

UNITAT PLANTILLES I FORMULARIS UNITAT PLANTILLES I FORMULARIS 1 Plantilles Una plantilla és un patró d arxius que s utilitza per crear els documents de forma més ràpida i senzilla. Tot document creat amb Ms Word està basat en una plantilla.

Más detalles

Tècniques de cerca efectiva

Tècniques de cerca efectiva Bloc 2. Massa informació i poc temps Tècniques de cerca efectiva Gemma Mascaró Cristina Clotet Biblioteca de la UVic OBJECTIUS Després de completar aquesta activitat has de ser capaç de: Desenvolupar una

Más detalles

CREA LES TEVES ACTIVITATS

CREA LES TEVES ACTIVITATS CREA LES TEVES ACTIVITATS INFANTIL SECUNDÀRIA PRIMÀRIA BATXILLERAT 1. CREA LES TEVES ACTIVITATS EL MEU ESPAI Entra a Cruïlla Connecta amb les teves dades d accés. Des de la pantalla El meu espai entra

Más detalles

GCompris (conjunt de jocs educatius)

GCompris (conjunt de jocs educatius) GCompris (conjunt de jocs educatius) GCompris forma part del programari educatiu que inclou la Linkat. És una col lecció d'aplicacions educatives per a nens i nenes d'educació infantil i cicle inicial

Más detalles

Com participar en un fòrum

Com participar en un fòrum Com participar en un fòrum Els fòrum són espais virtuals en el qual es pot realitzar un debat entre diferents persones d una comunitat virtual. És tracta d un debat asincronic, és a dir en el qual les

Más detalles

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES Versió 1 Març 2016 1. Consulta de les factures... 3 2.1. Identificació al sistema... 3 2.2. Tipus de consulta que es poden realitzar... 4 2.2.1. Consulta d una única factura....

Más detalles

NOU PROGRAMARI WEB PER A LA PETICIÓ DE NÚMEROS DE DIPÒSIT LEGAL.

NOU PROGRAMARI WEB PER A LA PETICIÓ DE NÚMEROS DE DIPÒSIT LEGAL. NOU PROGRAMARI WEB PER A LA PETICIÓ DE NÚMEROS DE DIPÒSIT LEGAL. GUIA PER ALS SOL LICITANTS. Última actualització 16/05/2011 Contingut Adreça d accés a l aplicació... 2 Pantalla d accés... 2 Assignació

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ 4 Plantilles de disseny Una plantilla de disseny és un model de presentació que conté un conjunt d estils. Aquests estils defineixen tota l aparença de la presentació,

Más detalles

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET FULL PROFESSORAT B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET OBJECTIUS - Conèixer i utilitzar alguns dels principals cercadors d Internet. - Planificar i delimitar l objectiu de la cerca. EXPLICACIÓ I DESENVOLUPAMENT

Más detalles

Guia dels blogs de l XTEC

Guia dels blogs de l XTEC Blogs de l XTEC... 2 Com ser redactor d un blog creat per una altra persona... 4 Com escriure articles dins d un blog... 4 Com adjuntar un arxiu a un article del blog (si ets editor del blog)... 7 Com

Más detalles

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del El Pou El Pou permet que els alumnes puguin realitzar un treball i lliurar-lo a través del Clickedu. 1. Entra al mòdul Matèries fent clic sobre la pestanya matèries. 2. A la pàgina inicial del mòdul veuràs

Más detalles

Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu

Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu 4. Distribuïdores Versió beta Barcelona, agost de 2015 DISTRIBUÏDORES 1. QUÈ SÓN... 3 2. COM ES MOSTREN... 4 3. ELEMENTS...

Más detalles

UNITAT COMBINAR CORRESPONDÈNCIA

UNITAT COMBINAR CORRESPONDÈNCIA UNITAT COMBINAR CORRESPONDÈNCIA 2 Camps de combinació La combinació de correspondència permet fusionar el contingut model d un document amb les dades d una base de dades. El procés de combinació genera

Más detalles

SciFinder Web Version

SciFinder Web Version Pàg.: 1 de 9 SciFinder Web Version Permetre al navegador les finestres emergents (pop up). Acceptar els certificats de seguretat de la web. Accés des de fora de la UIB (a través d'un servidor intermediari)

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

MANUAL D ÚS EDITOR DE PROJECTES D ESCOLES + SOSTENIBLES

MANUAL D ÚS EDITOR DE PROJECTES D ESCOLES + SOSTENIBLES MANUAL D ÚS EDITOR DE PROJECTES D ESCOLES + SOSTENIBLES ÍNDEX 0. Conceptes bàsics... 1 1. Accés... 2 2. Inici... 3 3. El PROJECTE del curs... 5 a. El pdf de l esborrany del projecte... 9 b. El pdf del

Más detalles

El llenguatge HTML (Descripció i etiquetes) L etiqueta <table> (Creació de taules) Exemple complet de codi HTML... 5

El llenguatge HTML (Descripció i etiquetes) L etiqueta <table> (Creació de taules) Exemple complet de codi HTML... 5 Manual Basic HTML Gestió webs municipals Pàg. 1/7 Index El llenguatge HTML (Descripció i etiquetes)... 2 L etiqueta (Creació de taules)... 3-4 Exemple complet de codi HTML... 5 Explicació linia

Más detalles

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE *

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * Una de les parts més importants de crear un relat digital és tenir clara l estructura i definir els recursos narratius (fotos, gràfics, etc.). Per això, després

Más detalles

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions.

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions. UNITAT ART AMB WORD 4 SmartArt Els gràfics SmartArt són elements gràfics que permeten comunicar informació visualment de forma molt clara. Inclouen diferents tipus de diagrames de processos, organigrames,

Más detalles

PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA

PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA Nom i cognoms DNI / NIE PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA COMPETÈNCIA LOGICOMATEMÀTICA 1. Està prohibit l ús de la calculadora o de qualsevol altre aparell

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 55 Activitat 1 Dels nombres següents, indica quins són enters. a) 4 b) 0,25 c) 2 d) 3/5 e) 0 f) 1/2 g) 9 Els nombres enters són: 4, 2, 0 i 9. Activitat 2 Si la

Más detalles

7-ZIP, programa per a la generació d arxius comprimits

7-ZIP, programa per a la generació d arxius comprimits 7-ZIP, programa per a la generació d arxius comprimits Mini - guia per a la instal lació i configuració del programa 7-Zip i l ús de les seves funcions més bàsiques (comprimir i descomprimir o extreure).

Más detalles

Creació d un bloc a XTEC Blocs: publicació i edició de vídeo amb YouTube Josep Cañas

Creació d un bloc a XTEC Blocs: publicació i edició de vídeo amb YouTube Josep Cañas Hem inserit vídeo al nostre bloc fent una cerca en funció de la temàtica. Ara toca afegir un video generat per nosaltres mateixos! Caldrà accedir al YouTube i seleccionar l idioma de la interfície fent

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica FULL DE RESPOSTES VERSIÓ AMB RESPOSTES competència matemàtica ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI

Más detalles

TEMA 2: Múltiples i Divisors

TEMA 2: Múltiples i Divisors TEMA 2: Múltiples i Divisors 4tESO CB Concepte de múltiple 6 és múltiple de 2 perquè 2 3 = 6 24 és múltiple de 8 perquè 8 3 = 24 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM,

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM, Informes en profunditat 53 Benchmarking Barcelona Activa SAU SPM, 1998-2011 Índex 01 Introducció 02 Concepte 03 Característiques 04 Més Informació 2 / 7 01. Introducció Amb tota certesa, encara que potser

Más detalles

Gestió dels certificats digitals Advantis EasyPKI Suite versió Servei de Recursos Informàtics i TIC

Gestió dels certificats digitals Advantis EasyPKI Suite versió Servei de Recursos Informàtics i TIC Gestió dels certificats digitals Advantis EasyPKI Suite versió 3.2.1 Servei de Recursos Informàtics i TIC Versió 1.0 18/08/2008 Sumari Objectius del document... 1 Què son els codis PIN i PUK... 1 Execució

Más detalles

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU 37 38 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç

Más detalles

Apareixerà aquesta pantalla on és obligat obrir la guia de l aplicació i llegir-la per tal de continuar el procediment d inscripció.

Apareixerà aquesta pantalla on és obligat obrir la guia de l aplicació i llegir-la per tal de continuar el procediment d inscripció. GUIA DE L APLICACIÓ DE CONCURSOS PELS CANDIDATS Entrar al següent enllaç i registrar-se: https://aserv.udg.edu/contractaciopdi Apareixerà aquesta pantalla on és obligat obrir la guia de l aplicació i llegir-la

Más detalles

GUIA AUTOMATRÍCULA

GUIA AUTOMATRÍCULA GUIA AUTOMATRÍCULA 2014-2015 Coses a tenir en compte abans de començar el procés de matrícula: En aquest aplicatiu el temps d inactivitat és molt curt (uns 15 minuts) per tant si el teniu obert sense fer

Más detalles

Telèfon de coneixements Durada prevista de l activitat: Biblioteca Central d Igualada

Telèfon de coneixements Durada prevista de l activitat: Biblioteca Central d Igualada DESCOBRIM LA BIBLIOTECA Fomentar el gust pels contes i descobrir els llibres de coneixements biblioteca, educació infantil INFANTIL (P3, P4 i P5) 1 QUÈ ÉS LA BIBLIOTECA? Conèixer el funcionament de la

Más detalles

Guia para mascotas: Web de establecimientos. Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz

Guia para mascotas: Web de establecimientos. Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz Guia para mascotas: Web de establecimientos Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz Index 1. Introducció 2. Objectius 3. Pàgines del treball 4. Desenvolupament del

Más detalles

DIBUIX TÈCNICT UNITAT 2: 1r ESO. Josep Lluis Serrano Set 2011

DIBUIX TÈCNICT UNITAT 2: 1r ESO. Josep Lluis Serrano Set 2011 UNITAT 2: 1r ESO 1, Dibuix Tècnic: Característiques 2. Estris de dibuix 3. Paper 4. Croquis i plànols 5. Traçat de paralleles i perpendiculars 6. Caixetins 7. Pautes per fer dibuixos tècnics 1. El Dibuix

Más detalles

Conèixer el CRAI Biblioteca de Matemàtiques

Conèixer el CRAI Biblioteca de Matemàtiques Conèixer el CRAI Biblioteca de Matemàtiques Curs 2012 2013 Què volem amb aquesta sessió? Presentar vos el CRAI Biblioteca de Matemàtiques i els serveis que oferim http://www.bib.ub.edu De què parlarem

Más detalles

COM TROBAR INFORMACIÓ A LA BIBLIOTECA?

COM TROBAR INFORMACIÓ A LA BIBLIOTECA? COM TROBAR Enginys Enginys Enginys INFORMACIÓ A LA BIBLIOTECA? Tremp, novembre de 2011 La - Missió Què és? La Biblioteca és un servei municipal d informació per a la cultura, formació i lleure, obert a

Más detalles

ESTADÍSTICA DESCRIPTIVA AMB FULL DE CÀLCUL

ESTADÍSTICA DESCRIPTIVA AMB FULL DE CÀLCUL Estadística descriptiva amb full de càlcul - 1 de 8 ESTADÍSTICA DESCRIPTIVA AMB FULL DE CÀLCUL Matrius Una matriu és un conjunt de caselles indexades. La indexació mostrarà la primera i la darrera de les

Más detalles

Í N D E X. Cèdules Alta de sol licitud. N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 6

Í N D E X. Cèdules Alta de sol licitud. N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 6 N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 6 Í N D E X 1. FUNCIONALITAT...2 1.1 Alta de sol licitud...2 1.1.1 Introducció dades...2 1.1.2 Resultat del procés...4 N. versió: 1.0. Pàg. 2 / 6 1. FUNCIONALITAT 1.1 Alta de sol

Más detalles

Manual gestió d usuaris

Manual gestió d usuaris 1 Manual gestió d usuaris 2 Dades del document Codi: Nom: Manual de.g. 03/2012 de gestió d usuaris Versió: V1.0 Data d aprovació: - Òrgan d aprovació: - Òrgan gestor: Àrea TIC Històric de revisions Versió

Más detalles

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 GESOP,, S.L. C/. Llull 102, 4rt. 3a. 08005 Barcelona Tel. 93 300 07 42 Fax 93 300 55 22 www.gesop.net PRESENTACIÓ: En motiu de l inici

Más detalles

En cas de Mozilla Firefox, ja no ens passarà allò d haver de clicar una pestanya nova per poder escriure!

En cas de Mozilla Firefox, ja no ens passarà allò d haver de clicar una pestanya nova per poder escriure! De Fatwire a Oracle... Manual ràpid Índex NOVETATS INTERESSANTS... 1 LOGIN... 2 INTERFÍCIE D EDICIÓ... 2 IDIOMA DE LA INTERFÍCIE... 5 NOMENCLATURA... 6 PREVISUALITZAR ELS CANVIS... 6 NOVETATS INTERESSANTS

Más detalles

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS 1 Introducció de fórmules El programa Ms Excel és un full de càlcul que permet dur a terme tota mena d operacions matemàtiques i instruccions lògiques que mostren

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT 3 Seccions Una secció és una marca definida per l usuari dins del document que permet emmagatzemar opcions de format de pàgina, encapçalaments i peus de pàgina,... diferents

Más detalles

Taller de creació de videojocs amb Scratch

Taller de creació de videojocs amb Scratch Taller de creació de videojocs amb Scratch Frank Sabaté i Carlota Bujons Escola Projecte Av. Tibidabo, 16. 08022 Barcelona Telèfon: 93 417 03 21 franksabate@gmail.com carlota.bujons@gmail.com 1. Descripció

Más detalles

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres Informació complementària Documents per a l organització i la gestió dels centres 2014-2015 Setembre 2014 Desenvolupament del currículum: Competències bàsiques L ordenació curricular de l etapa de l educació

Más detalles

NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ

NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ ÍNDEX 1. LA MEVA CARPETA... 3 2. DADES DEL PADRÓ... 4 2.1. Contextualització... 4 2.2. Noves Millores... 4 3. INFORMACIÓ FISCAL... 6 3.1. Contextualització... 6

Más detalles

El correu brossa és l enviament massiu i intencionat de correus electrònics a persones que no volen rebre aquests missatges.

El correu brossa és l enviament massiu i intencionat de correus electrònics a persones que no volen rebre aquests missatges. Introducció El correu brossa és l enviament massiu i intencionat de correus electrònics a persones que no volen rebre aquests missatges. A la Direcció General de Tecnologia i Comunicacions, s ha installat

Más detalles

Publicar un document a Wordpress: Scribd SlideShare. Seminari de Coordinació de Biblioteques escolars. Servei Educatiu Baix Llobregat-6

Publicar un document a Wordpress: Scribd SlideShare. Seminari de Coordinació de Biblioteques escolars. Servei Educatiu Baix Llobregat-6 Publicar un document a Wordpress: Scribd SlideShare Seminari de Coordinació de Biblioteques escolars. Servei Educatiu Baix Llobregat-6 Dues de les aplicacions del web 2.0 que us poden ser útils per a tirar

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

Instruccions per generar el NIU i la paraula de pas

Instruccions per generar el NIU i la paraula de pas Si ja tens un NIU, no has de tornar-te a registrar. Pots accedir a la inscripció directament. Només has de validar el teu NIU i la teva paraula de pas al requadre que hi ha a la dreta de la pantalla: Si

Más detalles

CATÁLOGO COLECTIVO DE LA RED ELECTRÓNICA DE LECTURA PÚBLICA VALENCIANA.

CATÁLOGO COLECTIVO DE LA RED ELECTRÓNICA DE LECTURA PÚBLICA VALENCIANA. CATÁLOGO COLECTIVO DE LA RED ELECTRÓNICA DE LECTURA PÚBLICA VALENCIANA http://xlpv.cult.gva.es QUÉ PERMITE HACER? Consulta del catálogo colectivo de la Red Electrónica de Lectura Pública Valenciana (exlpv).

Más detalles

COM CALCULAR EL QUATIL D UNA REVISTA 1

COM CALCULAR EL QUATIL D UNA REVISTA 1 COM CALCULAR EL QUATIL D UNA REVISTA 1 1. QUÈ ÉS UN QUARTIL? En estadística, els quartils són unes mesures de posició que sintetitzen les dades estadístiques en grups significatiu de manera que sigui més

Más detalles

Índex. Manual de Word Noèlia Tuset Institut Jaume Huguet

Índex. Manual de Word Noèlia Tuset Institut Jaume Huguet Índex 1 Manual de Word 2010 Noèlia Tuset Institut Jaume Huguet Índex PORTADA 3 PREESTABLERTA 3 WORDART 4 FONS DE PÀGINA 4 ESTILS 5 ÍNDEX 7 ÍNDEX DE CONTINGUTS 7 ÍNDEX D IL LUSTRACIONS 8 ÍNDEX ALFABÈTIC

Más detalles

SABI: Sistema de Análisis de Balances Ibéricos

SABI: Sistema de Análisis de Balances Ibéricos SABI: Sistema de Análisis de Balances Ibéricos Contingut: informació financera i comptable d aproximadament 1,3 milions empreses espanyoles. Conté un històric de comptes anuals de gairebé 20 anys, segons

Más detalles

Guia d aules virtuals

Guia d aules virtuals Guia d aules virtuals Sumari 1. Introducció... 3 2. Els centres virtuals... 4 3. Com crear una aula virtual... 5 AULA... 6 ADMINISTRADORS D AULA... 7 CONTINGUTS... 8 4. Com associar un alumne a una aula

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

EXERCICI 6 PICASA PICASA.

EXERCICI 6 PICASA PICASA. EXERCICI 6 PICASA Es tracta de crear i compartir 3 àlbums online utilitzant Picasa Web Álbums i les 3 carpetes de fotos que trobaràs comprimides al costat de l exercici i que, abans de començar, descarregaràs

Más detalles

MÚLTIPLES I DIVISORS

MÚLTIPLES I DIVISORS MÚLTIPLES I DIVISORS DETERMINACIÓ DE MÚLTIPLES Múltiple d un nombre és el resultat de multiplicar aquest nombre per un altre nombre natural qualsevol. 2 x 0 = 0 2 x 1 = 2 2 x 2 = 4 2 x 3 = 6 2 x 4 = 8

Más detalles

TEMA 1: Divisibilitat. Teoria

TEMA 1: Divisibilitat. Teoria TEMA 1: Divisibilitat Teoria 1.0 Repàs de nombres naturals. Jerarquia de les operacions Quan en una expressió apareixen operacions combinades, l ordre en què les hem de fer és el següent: 1. Les operacions

Más detalles

LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA

LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA Presentació: L any 1933 la Universitat de Barcelona va aconseguir un règim especial d estructura i funcionament que li va permetre una autonomia

Más detalles

Pronoms febles. Quan va introduït per un article: el, la, els, les, un, una, uns, unes

Pronoms febles. Quan va introduït per un article: el, la, els, les, un, una, uns, unes Pronoms febles El pronom feble és un element gramatical amb què substituïm un complement del verb: complement directe, indirecte, preposicional, predicatiu, atribut o complement circumstancial. Hi ha alguns

Más detalles

Manual d usuari de l aplicació informàtica de dades històriques de les avaluacions [Centres]

Manual d usuari de l aplicació informàtica de dades històriques de les avaluacions [Centres] Manual d usuari de l aplicació informàtica de dades històriques de les avaluacions [Centres] Índex 0. Presentació... 3 1. Accés a l aplicació... 4 2. Menú de selecció d avaluació i curs... 4 3. Avaluació

Más detalles

AVALUACIÓ DE SISÈ D EDUCACIÓ PRIMÀRIA CRITERIS DE CORRECCIÓ. Correcció externa. Competència lingüística: Llengua francesa

AVALUACIÓ DE SISÈ D EDUCACIÓ PRIMÀRIA CRITERIS DE CORRECCIÓ. Correcció externa. Competència lingüística: Llengua francesa AVALUACIÓ DE SISÈ D EDUCACIÓ PRIMÀRIA CRITERIS DE CORRECCIÓ Correcció externa Competència lingüística: Llengua francesa Curs 6-7 . CRITERIS DE CORRECCIÓ DE L EXPRESSIÓ ESCRITA.. Qüestions prèvies sobre

Más detalles

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Salut de la dona Dexeus ATENCIÓ INTEGRAL EN OBSTETRÍCIA, GINECOLOGIA I MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ

Más detalles

Cultura Biblioteques. Direcció General de Cooperació Cultural Subdirecció General de Biblioteques

Cultura Biblioteques. Direcció General de Cooperació Cultural Subdirecció General de Biblioteques Direcció General de Cooperació Cultural Subdirecció General de Biblioteques Què és Eureca? Eureca és un cercador de col leccions digitals catalanes. Té com a objectius: Augmentar la visibilitat dels dipòsits.

Más detalles

SIGAC. Guia d ús. Direcció de Serveis de Tecnologies i Sistemes Corporatius

SIGAC. Guia d ús. Direcció de Serveis de Tecnologies i Sistemes Corporatius SIGAC Guia d ús Direcció de Serveis de Tecnologies i Sistemes Corporatius 1 Què és el SIGAC? És l eina corporativa d ús intern de la Diputació de Barcelona per a la gestió i seguiment de totes les activitats

Más detalles

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D VECTORS I RECTES AL PLA Un vector és un segment orientat que és determinat per dos punts, A i B, i l'ordre d'aquests. El primer dels punts s'anomena origen i el segons es denomina extrem, i s'escriu AB.

Más detalles

El viatge multimèdia: de la foto al clip multimèdia P08/93143/01581

El viatge multimèdia: de la foto al clip multimèdia P08/93143/01581 El viatge multimèdia: de la foto al clip multimèdia P08/93143/01581 FUOC P08/93143/01581 2 El viatge multimèdia: de la foto al clip multimèdia FUOC P08/93143/01581 El viatge multimèdia: de la foto al clip

Más detalles

COM DONAR D ALTA UNA SOL LICITUD EN L APLICACIÓ WEB DEL BONUS

COM DONAR D ALTA UNA SOL LICITUD EN L APLICACIÓ WEB DEL BONUS COM DONAR D ALTA UNA SOL LICITUD EN L APLICACIÓ WEB DEL BONUS Introducció Mitjançant aquest document s explica breument la forma de procedir per donar d alta o modificar una sol licitud. Per poder emplenar

Más detalles

Informació sobre la targeta T-12

Informació sobre la targeta T-12 TARGETA T-12 Informació sobre la targeta T-12 Taula de contingut Definició de la targeta T-12... 3 Característiques targeta T-12... 3 Disseny... 3 Adquisició i sistema de gestió i d emissió... 3 Preu de

Más detalles

ABCÇDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcçdefghijklmnopqrstuvwxyz (.,:;?! '-*) àéèïíóòúü

ABCÇDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcçdefghijklmnopqrstuvwxyz (.,:;?! '-*) àéèïíóòúü Tipografia La tipografia, en totes les seves variants, és la tipografia corporativa de la Generalitat. Això vol dir que les identificacions de la Generalitat, el conjunt del senyal i del logotip, només

Más detalles

TEMA 2: Múltiples i Divisors. Activitats. 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3 ens doni 25

TEMA 2: Múltiples i Divisors. Activitats. 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3 ens doni 25 TEMA 2: Múltiples i Divisors Activitats Concepte de múltiple 6 és múltiple de 2 perquè 2 3 = 6 24 és múltiple de 8 perquè 8 3 = 24 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per

Más detalles

FASE 2a. ESTRATÈGICA ESQUEMA PMK PAS 4 S E G M E N T A C I Ó

FASE 2a. ESTRATÈGICA ESQUEMA PMK PAS 4 S E G M E N T A C I Ó FASE 2a. ESTRATÈGICA ESQUEMA PMK PAS 4 S E G M E N T A C I Ó 4.1 Públic Objectiu Són els segments de mercat seleccionats per la destinació, amb els quals operarà. Importància de la selecció. Bon coneixement

Más detalles

La xarxa. Una xarxa d ordinadors no és res més que una colla d ordinadors connectats entre si per tal que puguin intercanviar dades.

La xarxa. Una xarxa d ordinadors no és res més que una colla d ordinadors connectats entre si per tal que puguin intercanviar dades. La xarxa 1. L'estructura de la xarxa 2. L accés als recursos compartits 3. El procés d arrancada 4. Els permisos 5. Els usuaris 1. L estructura de la xarxa Una xarxa d ordinadors no és res més que una

Más detalles

La trobem al costat (o bé a sota) de la barra d adreces i s activa o es desactiva des del menú Ver/Barras de herramientas/vínculos.

La trobem al costat (o bé a sota) de la barra d adreces i s activa o es desactiva des del menú Ver/Barras de herramientas/vínculos. 1. GESTIONAR ADRECES A INTERNET Internet ens proporciona grans possibilitats sobre la gestió i cerca d informació. Temes com la premsa diària, el correu, la pàgina de la nostra empresa o simplement el

Más detalles

ESTRUCTURA SINTÀCTICA DE DIFERENTS LLENGÜES. La nena menja caramels. Menja nena caramels. Nena caramels menja.

ESTRUCTURA SINTÀCTICA DE DIFERENTS LLENGÜES. La nena menja caramels. Menja nena caramels. Nena caramels menja. ESTRUCTURA SINTÀCTICA DE DIFERENTS LLENGÜES LLENGÜES ORDRE DELS ELEMENTS DE LA FRASE ALTRES ASPECTES LLENGÜES ROMÀNIQUES: CATALÀ, ESPANYOL ROMANÈS, FRANCÈS PORTUGUÈS... RUS WÒLOF FUL TAGAL AMAZIC ÀRAB

Más detalles

Tema 5: Els ecosistemes

Tema 5: Els ecosistemes En aquest tema aprendràs que a la Terra hi ha ecosistemes terrestres i ecosistemes aquàtics. Els éssers vius que hi habiten es relacionen entre ells. Si les característiques del medi varien, alguns d aquests

Más detalles

Manual per a la renovació del certificat de servidor a 2048 bits a l'iis 6.0

Manual per a la renovació del certificat de servidor a 2048 bits a l'iis 6.0 Manual per a la renovació del certificat de servidor a 2048 Ref.: D1150 Versió: 1.0 Pàgina 1 de 5 Control documental Estat formal Elaborat per: Data de creació 09/11/2011 Àrea Tècnica - CATCert Control

Más detalles

MICROSOFT OFFICE OUTLOOK 2003

MICROSOFT OFFICE OUTLOOK 2003 MICROSOFT OFFICE OUTLOOK 2003 Configuració d un compte amb Microsoft Exchange Servidor de Microsoft Exchange: servei de correu electrònic basat en Microsoft Exchange on les característiques més importants

Más detalles

La creació de qualsevol llista es fa amb l operador list. En el cas de crear una llista buida la sintaxi és

La creació de qualsevol llista es fa amb l operador list. En el cas de crear una llista buida la sintaxi és ETSEIB PROGRAMACIÓ Grau en Estadística UB-UPC, març 2016 Prof: Robert Joan-Arinyo Llistes 1 Definició En el llenguatge de programació R, una llista és un conjunt d informacions ordenades i no necessàriament

Más detalles

Borsa de Treball del Collegi Oficial d Infermeres i Infermers de Barcelona. Manual d usuari de la collegiada

Borsa de Treball del Collegi Oficial d Infermeres i Infermers de Barcelona. Manual d usuari de la collegiada Borsa de Treball del Collegi Oficial d Infermeres i Infermers de Barcelona Manual d usuari de la collegiada 1 BORSA DE TREBALL PER A LES COLLEGIADES La primera vegada que accediu a la Borsa de Treball

Más detalles

MODIFICACIÓ DELS REQUISITS PER L APLICACIÓ DE REGLES D INVERSIÓ DEL SUBJECTE PASSIU

MODIFICACIÓ DELS REQUISITS PER L APLICACIÓ DE REGLES D INVERSIÓ DEL SUBJECTE PASSIU Per Reial Decret 828/2013, de 25 d octubre s han modificat diversos articles del Reglament de l IVA, que afecten a la justificació documental de l aplicació de les regles d inversió del subjecte passiu

Más detalles

Utilització de l energia solar fotovoltàica en l abastiment de l energia

Utilització de l energia solar fotovoltàica en l abastiment de l energia Ja fa molts dies que estàs treballant en el Treball de Recerca i és hora de valorar la qualitat de tota aquesta feina. L objectiu d aquesta valoració és que sàpigues fins a quin punt estàs seguint els

Más detalles

La marca de la Diputació de Barcelona

La marca de la Diputació de Barcelona La marca de la Diputació de Barcelona La nostra marca evoluciona amb nosaltres La Diputació de Barcelona ha revisat la seva marca, d una banda per aconseguir una imatge unificada que ens identifiqui com

Más detalles

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 C O N T R O L Fa referència a 2 tipus de MESURES DE CONTROL. a) En l elaboració del propi pmk. Qualitativament i quantitativa. b) En l execució del pmk en cada

Más detalles

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar?

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa té 16 anys, està estudiant Batxillerat científic. Ella i el seu germà de 12 anys van al supermercat a buscar uns tetrabricks de llet per endur-se n,

Más detalles

Manual de gestió del certificat de servidor de 2048 bits a l'iis 6.0

Manual de gestió del certificat de servidor de 2048 bits a l'iis 6.0 Manual de gestió del certificat de servidor de 2048 bits a l'iis 6.0 Ref.: D1150 Versió: 1.0 Pàgina 1 de 15 Control documental Estat formal Elaborat per: Data de creació 25/11/2010 Àrea Tècnica - CATCert

Más detalles

Conèixer el CRAI Biblioteca del Campus de l Alimentació de Torribera

Conèixer el CRAI Biblioteca del Campus de l Alimentació de Torribera Conèixer el CRAI Biblioteca del Campus de l Alimentació de Torribera Curs 2014-2015 Què volem amb aquesta sessió? Presentar-vos el CRAI Biblioteca del Campus de l Alimentació de Torribera, i el conjunt

Más detalles