DESCOBRINT EL MÓN. QUART DE PRIMÀRIA El relleu de Catalunya

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "DESCOBRINT EL MÓN. QUART DE PRIMÀRIA El relleu de Catalunya"

Transcripción

1 DESCOBRINT EL MÓN QUART DE PRIMÀRIA El relleu de Catalunya

2 PROGRAMACIÓ EL RELLEU DE OBJECTIUS DIDÀCTICS Reconèixer les característiques principals del relleu de Catalunya. Identificar els trets singulars dels paisatges de muntanya, de plana i de costa que configuren la geografia catalana. Conèixer les activitats econòmiques i el tipus de població que es concentren a les zones de muntanya, de plana i de costa. Descriure i situar les unitats de relleu de Catalunya. Identificar els rius principals de Catalunya i descriure n les característiques més importants: cabal, longitud, recorregut, etc. Valorar la importància de la recollida i el subministrament d aigua. Habituar-se a la consulta i la utilització de mapes i fotografies. Interpretar un mapa físic i saber informar sobre les seves característiques principals.

3 CONTINGUTS EL RELLEU DE PROCEDIMENTS Identificació de les unitats de relleu principals i de la xarxa hidrogràfica de Catalunya. Anàlisi i interpretació d un mapa físic de Catalunya. Establiment de relacions entre les característiques físiques d un paisatge i les activitats econòmiques de la gent que hi habita. Interpretació dels símbols convencionals dels mapes físics. Comparació i anàlisi de fotografies de diversos paisatges. Descripció precisa de les característiques bàsiques del paisatge. Discriminació dels conceptes de relleu, paisatge i altitud. FETS, CONCEPTES I SISTEMES CONCEPTUALS El relleu de Catalunya. Tipus de relleu. Les zones muntanyoses. El paisatge i les condicions de vida. Les terres de plana. El paisatge i les condicions de vida. Les zones de costa. El paisatge i les condicions de vida. Els rius i pantans de Catalunya. VALORS, NORMES I ACTITUDS Sensibilitat per la diversitat de zones de Catalunya i els diferents estils de vida propis de cada una d elles. Valoració dels recursos naturals com a patrimoni col lectiu i defensa de les iniciatives per conservar-los. Interès per la verificació de la informació mitjançant la consulta de mapes i altres fonts documentals. Valoració de la importància dels pantans en el subministrament d aigua.

4 EIXOS TRANSVERSALS Sensibilització per la conservació de la natura. Adquisició d hàbits a favor de la prevenció del deteriorament de la natura. Cura del medi ambient. Comprensió del valor de les coses. Valoració de tots els treballs amb independència de qui els desenvolupa. Respecte per l opinió dels altres. ACTIVITATS D AVALUACIÓ Descobrir si reconeixen les característiques principals dels relleu de Catalunya. Analitzar si coneixen els tres tipus de relleu de Catalunya i les parts o zones de què consten. Observar si descriuen els trets principals dels paisatges catalans de muntanya, de plana i de costa. Constatar que coneixen els elements necessaris per interpretar un mapa físic i que saben informar sobre el relleu representat. Comprovar que situen en un mapa físic diversos elements característics del relleu de Catalunya. Veure si localitzen la xarxa hidrogràfica de Catalunya.

5 Catalunya és un teritori situat al nord-est de la península ibèrica, al sud d Europa i obert al Mediterrani. Seguint els punts cardinals, Catalunya limita: Al nord amb la Serralada dels Pirineus, que marca la frontera amb França i Andorra. A l est amb el mar Mediterrani. Al Sud amb el riu Sénia, que la separa del país Valencià. A l oest amb l Aragó.

6 Pinta en color blau (Espanya) i Groc (Catalunya).

7 Assenyala cadascun d aquests indrets: 1. Catalunya 2. País Valencià 3. Mar Mediterrani 4. Illes Balears 5. Aragó 6. Andorra 7. França

8 EL RELLEU DE El relleu de Catalunya és força accidentat i molt variat. Té cims molt elevats i també grans planes. La seva altitud mitjana sobre el nivell del mar s apropa al 700 m; les altures màximes s assoleixen a l extrem nord-oest de Catalunya. S hi distingueixen tres grans zones: el Pirineu, el Sistema Mediterrani i la Depressió Central. El Pirineu El Pirineu català forma part de la gran serralada dels Pirineus, situada al nord de la península Ibèrica. Els Pirineus són fronteres amb França i s estenen des de l oceà Atlàntic fins al mar Mediterrani. El Pirineu català té uns 230 quilòmetres dels 435 que tenen els Pirineus. És la unitat de relleu més important que hi ha a Catalunya i s estén per la franja nord des de la Noguera Ribagorçana fins el cap de Creus. Als Pirineus s hi distingeixen dos grans conjunts:

9 EL RELLEU DE - Pirineu Axial o Pirineu Central on alternen les valls estretes i profundes amb les muntanyes més altes. Els cims tenen formes abruptes i estan cobertes de neu una bona part de l any. Els pics més alts són en aquesta part del Pirineu. El més alt és la Pica d Estats amb m, seguit del Puigmal amb m. i el Puig Pedrós amb m. d altitud. PICA D ESTATS PUIGMAL PUIGPEDRÓS - Prepirineu té un relleu menys accidentat. Les muntanyes no són tan altes i les valls són més amples i no tan profundes. Però hi ha serres importants que superen els m. d altitud com Boumort, Port del Comte, Rasos de Peguera i el Cadí. El pic més alt és el Pedraforca amb m. d altitud. SERRA DEL CADÍ BOUMORT PEDRAFORCA

10 Localitza en el mapa físic de Catalunya les unitats de relleu següents: 1. Pirineu axial. 5. Puigmal. 2. Prepirineu. 6. Serra de Boumort. 3. Pedraforca. 7. Serra de Cadí. 4. Pica d Estats. 8. Puig Pedrós.

11 El Sistema Mediterrani EL SISTEMA MEDITERRANI El Sistema Mediterrani és format per dues alineacions muntanyoses paral.leles, la Serralada Litoral i la Serralada Prelitoral, separades per la Depressió Prelitoral. Serralades Litorals Les Serralades Litorals formen un conjunt de serres i de planes que ocupen tot el litoral de Catalunya, des dels Ports de Beseit fins al riu Ter i s uneixen amb el Pirineu per mitjà de la Serralada Transversal, a la Garrotxa. a) Serralada Prelitoral és la més allunyada de la costa. S estén des del Prepirineu fins al sud de Catalunya. La serra més important és el Montseny que supera els 1700 m d altitud. També formant part d aquesta serralada els massissos de Montserrat, el Montsant, els Ports i Prades. El Turó de l Home (1.706 m) és un dels pics més destacats. MONTSENY TURÓ DE L HOME MONTSERRAT

12 b) Serralada Litoral està situada arran de costa, des de la comarca del Garraf fins el Baix Empordà. És un conjunt de serres i massissos de poca altitud com Collserola, el Garraf o el Montnegre que és més alt amb 773 m. SERRA DE COLLSEROLA Planes litorals c) Depressió Prelitoral. Està situada entre la Serralada Prelitoral i la Serralada Litoral des de la Selva fins al Tarragonès. Es poden distingir àmplies planes, com el Vallès, el Penedès o la Selva. d) Depressió Litoral. Faixa de terra molt estreta que recorre la costa des del Montsià fins al Maresme. e) Plana de l Empordà i el Delta de l Ebre,formades pels dipòsits dels rius de l Empordà, i de l Ebre, respectivament.

13 Localitza en el mapa físic de Catalunya les unitats de relleu següents: 1. Turó de l Home. 6. Serra de Collserola. 2. Serralada Litoral. 7. Garraf. 3. Serralada Prelitoral. 8. Serra del Montseny. 4. Montnegre. 9. Montserrat. 5. Montsant.

14 Localitza en el mapa físic de Catalunya les unitats de relleu següents: 1. Depressió Prelitoral. 2. Depressió Litoral. 7. Garraf. 3. Plana de l Empordà. 8. Plana del Penedés. 4. Delta de l Ebre. 5. Plana del Vallés. 6. Plana de la Selva.

15 La Depressió Central La Depressió Central es troba entre els Pirineus i les Serralades Litorals. Des de les terres de ponent fins a la comarca d Osona. És una zona baixa on es combinen planes amb valls amples i conjunts de turons que no solen sobrepassar els 200 m d altitud i comprèn: Zones de la plana ( pla d Urgell i pla de Lleida ) Valls ( plana de Vic i pla de Bages ). Conques ( conca d Òdena i conca de Barberà ) Altiplans ( Segarra i altiplà del Moianès ). Enllaç a la activitat Unitats de relleu de Catalunya de la web Edu365.cat

16 Localitza en el mapa físic de Catalunya les unitats de relleu següents: 1. Pla d Urgell. 5. Coca de Barberà. 2. Pla de Lleida. 6. Altiplà de Segarra. 3. Pla de Bages. 7. Altiplà de Moianès. 4. Conca d Òdena. 8. Pla de Vic..

17 DEFINICIONS: Muntanya: Elevació natural del terreny. Turó: Elevació no gaire alta del terreny. Mola: Turó aïllat de forma massissa arrodonida i plana al capdamunt. Altiplà: Elevació del terreny que presenta una superfície més o menys plana. Conca: Territori per on corren les aigües d un riu i les dels seus afluents. Serra: Conjunt de muntanyes que forma generalment un sistema més llarg que ample. Serralada: Conjunt de serres. Massís: Conjunt de muntanyes no alineades, d altitud moderada, sovint format per terrenys antics. Plana: Gran extensió de terreny de no gaire altitud. Depressió: Sector de la superfície de la Terra més baix respecte al nivell circumdant. Vall: Depressió allargada i relativament ampla, definida per la convergència de dos vessants i que és recorreguda per un curs d aigua. Pic: Cim agut d una muntanya. Cim: Punt més elevat d una muntanya. Coll: Depressió a la carena d una serralada per la qual se sol passar per anar d un vessant a l altre. Congost: Pas estret entre muntanyes. Gorja: Pas estret entre cingleres. Cingle: Espadat de roca, generalment allargat, al cim o en el pendent d una muntanya.

18 ACTIVITATS INTERACTIVES EL RELLEU DE catorog1c.html catorog2c.html

EL RELLEU DE CATALUNYA

EL RELLEU DE CATALUNYA 1. Què és el relleu? EL RELLEU DE CATALUNYA 2. Completa: Catalunya és un territori situat al, al sud d i obert al. Seguint els punts cardinals, Catalunya limita al nord amb i. A l est amb. Al sud amb.

Más detalles

El relleu peninsular. La Meseta Central

El relleu peninsular. La Meseta Central El relleu peninsular. La Meseta Central Recorda Al centre de la Península hi ha l altiplà de la Meseta Central. Les muntanyes de l interior de la Meseta són el Sistema Central i els Montes de Toledo. El

Más detalles

Les planes i les muntanyes d Europa

Les planes i les muntanyes d Europa 34 Les planes i les muntanyes d Europa Europa és un continent menut, situat a l hemisferi nord. El relleu d Europa està format per: Planes al centre i a l est. Sistemes muntanyosos al nord i al sud. 1.

Más detalles

TEMPS I CLIMA. Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes:

TEMPS I CLIMA. Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes: TEMPS I CLIMA Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes: Buf! Que calorosos i secs són els estius a prop de la Mediterrània Què és el clima? És el conjunt de... Quin mal temps que fa avui! Què

Más detalles

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 10 (deu) El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL Nom i cognoms. 3r curs EL PAISATGE DE MUNTANYA I LA PLANA Les formes de relleu són : LA MUNTANYA : És una

Más detalles

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA 2005-2008 * A partir de l informe Estimació del PIB turístic per Catalunya 2005-2008 realitzat

Más detalles

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES 1. Defineix aquests conceptes: Atmosfera: Capa de gasos que envolta la Terra. Temps: És l estat de l atmosfera en un moment determinat

Más detalles

Tema 1: El medi natural de Catalunya: clima i vegetació

Tema 1: El medi natural de Catalunya: clima i vegetació Escola Dr. Sobrequés Bescanó Tema 1: El medi natural de Catalunya: clima i vegetació En aquest tema aprendràs que : A causa del relleu variat, es donen diferents tipus de clima : el mediterrani d alta

Más detalles

Geografia; Formes de Relleu

Geografia; Formes de Relleu Geografia; Formes de Relleu El relleu El relleu el constitueixen les formes que sobresurten de la superfície de la terra. Sobre el relleu hi creix la vegetació i hi viuen els animals i les plantes. El

Más detalles

COMENTARI DE MAPA DE TEMPS EN SUPERFICIE

COMENTARI DE MAPA DE TEMPS EN SUPERFICIE COMENTARI DE MAPA DE TEMPS EN SUPERFICIE PROCÉS PER FER UN COMENTARI: 1.- IDENTIFICA I SITUA ELS ELEMENTS VISIBLES DEL MAPA 2.- ANALITZA LES DADES QUE ENS APORTA LA DISPOSICIÓ DELS ELEMENTS EN EL MAPA

Más detalles

Avaluació de les Competències Bàsiques (sisè d educació primària) Barcelona, 13 de juny de 2014

Avaluació de les Competències Bàsiques (sisè d educació primària) Barcelona, 13 de juny de 2014 Avaluació de les Competències Bàsiques (sisè d educació primària) Barcelona, 13 de juny de 2014 Esquema de les competències avaluades Obtenció d informació - Localitzar informació explícita - Identificar

Más detalles

1.- Què és un climograma? 2.- Com s elabora un climograma? 3.- Com es comenta un climograma? ELABORACIÓ I COMENTARI D UN CLIMOGRAMA

1.- Què és un climograma? 2.- Com s elabora un climograma? 3.- Com es comenta un climograma? ELABORACIÓ I COMENTARI D UN CLIMOGRAMA ELABORACIÓ I COMENTARI D UN CLIMOGRAMA 1.- Què és un climograma? Un climograma és un gràfic en el qual representem simultàniament els valors de temperatura mitjana mensual, mitjançant una línia, i els

Más detalles

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA INFORMACIÓ PER AL MESTRE El concepte d educació viària va molt més enllà de saber conduir un vehicle a partir dels catorze o dels divuit anys.

Más detalles

El desembre ha estat molt càlid a l alta muntanya

El desembre ha estat molt càlid a l alta muntanya El desembre ha estat molt càlid a l alta muntanya El període s ha de qualificar de termomètricament molt càlid a l alta muntanya i càlid a gran part del país, mentre que ha estat fred a la depressió de

Más detalles

Tema 5: Els ecosistemes

Tema 5: Els ecosistemes En aquest tema aprendràs que a la Terra hi ha ecosistemes terrestres i ecosistemes aquàtics. Els éssers vius que hi habiten es relacionen entre ells. Si les característiques del medi varien, alguns d aquests

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

Els establiments de turisme rural arriben gairebé al 100% d ocupació a Catalunya durant la Setmana Santa

Els establiments de turisme rural arriben gairebé al 100% d ocupació a Catalunya durant la Setmana Santa Els establiments de turisme rural arriben gairebé al 100% d ocupació a Catalunya durant la Setmana Santa El conseller d Innovació,, Josep Huguet, ha presentat avui les dades d ocupació turística de Setmana

Más detalles

Seguretat informàtica

Seguretat informàtica Informàtica i comunicacions Seguretat informàtica CFGM.SMX.M06/0.09 CFGM - Sistemes microinformàtics i xarxes Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA Aquesta adaptació s ha elaborat per a alumnat nouvingut de 5è de primària del CEIP Sant Llorenç de Terrassa Estructura

Más detalles

II CONGRÉS DE L AIGUA A CATALUNYA L AIGUA COM A RECURS SOSTENIBLE. EL PRAT SUD: L ÚS D AIGUA REGENERADA EN LA DESCÀRREGA DE SANITARIS (WC s)

II CONGRÉS DE L AIGUA A CATALUNYA L AIGUA COM A RECURS SOSTENIBLE. EL PRAT SUD: L ÚS D AIGUA REGENERADA EN LA DESCÀRREGA DE SANITARIS (WC s) II CONGRÉS DE L AIGUA A CATALUNYA L AIGUA COM A RECURS SOSTENIBLE EL PRAT SUD: L ÚS D AIGUA REGENERADA EN LA DESCÀRREGA DE SANITARIS (WC s) Cosmocaixa, Barcelona, 22 i 23 de març de 2017 EL MUNICIPI DEL

Más detalles

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1.1. Teixit empresarial El nombre d empreses cotitzants al municipi de Lleida durant el segon trimestre de 2013, segueix la tendència a la baixa de l any anterior i es situa en

Más detalles

www.femnatura.com info@femnatura.com 93 776 54 00 SORTIDES A LA NATURA OBSERVEM ELS OCELLS Durant la sortida aprendrem les tècniques que ens permeten identificar la gran quantitat d espècies d ocells que

Más detalles

La participació de Catalunya i Espanya en el programa Interreg i en el nou objectiu de Cooperació Territorial Europea

La participació de Catalunya i Espanya en el programa Interreg i en el nou objectiu de Cooperació Territorial Europea La participació de Catalunya i Espanya en el programa Interreg i en el nou objectiu de Cooperació Territorial Europea JORNADA L OBJECTIU DE COOPERACIÓ TERRITORIAL EUROPEA 2007-2013 Barcelona, 27 de novembre

Más detalles

FITXA TÈCNICA LLEGENDA MAPA ORIGEN / DESTÍ ATENCIÓ! PUNT DE PAS PUNT D INTERÈS

FITXA TÈCNICA LLEGENDA MAPA ORIGEN / DESTÍ ATENCIÓ! PUNT DE PAS PUNT D INTERÈS FITXA TÈCNICA ORIGEN: estació de Sant Martí de Centelles. DESTÍ: AEG TIPUS: LINEAL DISTÀNCIA: 36,3km DESNIVELL POSITIU: 923m DESNIVELL NEGATIU: 1.086m DESNIVELL ACUMULAT: 2.009m ALTITUD MÀXIMA: 1.1550msnm

Más detalles

EUROPA (2ª part) a) On es produeix oli d oliva? Es produeix oli d oliva a Espanya, Itàlia i Grècia.

EUROPA (2ª part) a) On es produeix oli d oliva? Es produeix oli d oliva a Espanya, Itàlia i Grècia. EUROPA (2ª part) Realitza les següents activitats, per ordre, cercant la informació a les pàgines webs recomanades o al llibre de Coneixement del medi. 1. A classe, vam llegir les principals activitats

Más detalles

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS :

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS : DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS : 1 INDEX : PAG. 1.- Exercici 1.- Mapa dels regnes germànics S. VI 3 2.- Exercici 2.- Mapa evolució I. Bizantí. 3 3.- Exercici 3.- Estructura de l església

Más detalles

principals i aplicació

principals i aplicació L Ll i d i t l í t í ti La Llei d espais naturals: orígens, característiques principals i aplicació Índex 1. El context general. Algunes referències sobre la situació del Patrimoni natural en el moment

Más detalles

[5 punts en total] Observeu el mapa següent i responeu a les qüestions plantejades.

[5 punts en total] Observeu el mapa següent i responeu a les qüestions plantejades. Proves d accés a la universitat Convocatòria 2016 Geografia Sèrie 3 Escolliu UNA de les dues opcions (A o B). OPCIÓ A Exercici 1 Observeu el mapa següent i responeu a les qüestions plantejades. Facturació

Más detalles

Terratrèmol Lorca [3 punts]

Terratrèmol Lorca [3 punts] SETEMBRE 2013 SÈRIE 1 Exercici 1 (obligatori) Terratrèmol Lorca [3 punts] L 11 de maig de 2011 el municipi de Llorca (Múrcia) va patir un terratrèmol de magnitud 4,5 en l escala de Richter, que va anar

Más detalles

Vigilància epidemiològica de la infecció pel VIH i la SIDA a Catalunya.

Vigilància epidemiològica de la infecció pel VIH i la SIDA a Catalunya. Vigilància epidemiològica de la infecció pel VIH i la SIDA a. Actualització a 31 de desembre de 2012 1 Índex Introducció... 3 Diagnòstics de VIH... 4 Casos de SIDA... 5 Resum i conclusions... 6 Taules

Más detalles

Presentació de la nova marca turística de la província de Barcelona

Presentació de la nova marca turística de la província de Barcelona Presentació de la nova marca turística de la província de Barcelona Roda de premsa Barcelona, 9 de gener de 2012 El Pla de màrqueting Un full de ruta per definir l actuació de màrqueting i promoció de

Más detalles

alberg albergue montsec-mur Guàrdia (Pallars Jussà) 93 430 16 06 www.peretarres.org/montsecmur FUNDACIÓ PERE TARRÉS

alberg albergue montsec-mur Guàrdia (Pallars Jussà) 93 430 16 06 www.peretarres.org/montsecmur FUNDACIÓ PERE TARRÉS montsec-mur alberg albergue Guàrdia (Pallars Jussà) 93 430 16 06 www.peretarres.org/montsecmur FUNDACIÓ PERE TARRÉS montsec-mur Situat a la comarca del Pallars Jussà, s ubica aquest alberg envoltat de

Más detalles

Moviment natural dels estrangers a Catalunya

Moviment natural dels estrangers a Catalunya Número 11, octubre de 2011 Moviment natural dels s a Catalunya Presentació En aquest onzè número del monogràfic La immigració en xifres es presenta una anàlisi del moviment natural de la població de nacionalitat

Más detalles

APÉNDICE B DEL ANEXO III

APÉNDICE B DEL ANEXO III ANNEX III. APÉNDICE B DEL ANEXO III Listado de acuíferos del distrito de cuenca fluvial de Catalunya 1 2 APÉNDICE IIIB. LISTADO DE ACUÍFEROS DEL DISTRITO DE CUENCA FLUVIAL DE CATALUNYA Tabla IIIB-1 Relación

Más detalles

- Delta de l Ebre - Cap de Tortosa - Golf de Roses - Cap de Creus - Mar Mediterrani

- Delta de l Ebre - Cap de Tortosa - Golf de Roses - Cap de Creus - Mar Mediterrani MAPA FÍSIC DE CATALUNYA 1. Pinta la franja costanera de color blau i situa-hi: - Delta de l Ebre - Cap de Tortosa - Golf de Roses - Cap de Creus - Mar Mediterrani 2. Situa-hi: - Prepirineu - Serralada

Más detalles

VACANCES I FESTIUS A LES ESTACIONS ITV - NADAL 2016/2017 Data darrera revisió:

VACANCES I FESTIUS A LES ESTACIONS ITV - NADAL 2016/2017 Data darrera revisió: Badalona B-02 APPLUS ITEUVE 5 I 9 TS. Horari: de 7.00 a 27 al 30 TS Horari de 7.00 a 24 i 31 (dissabtes) tancat. 7 5 (dissabte) TS: de 7.00 a. Viladecavalls Vallès Occidental B-03 CERTIO 5, 7, 9 i de 27

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

LA IMATGE TURÍSTICA DE CATALUNYA. Turisme de Catalunya Barcelona, 28 de gener de 2008

LA IMATGE TURÍSTICA DE CATALUNYA. Turisme de Catalunya Barcelona, 28 de gener de 2008 LA IMATGE TURÍSTICA DE CATALUNYA 1.- Concepte de marca turística. Marca turística Conjunt de valors d un territori que evoquen en el turista una imatge particular d aquest territori. Representació de la

Más detalles

L estat del litoral a Catalunya, Balears i Andalusia

L estat del litoral a Catalunya, Balears i Andalusia L estat del litoral a Catalunya, Balears i Andalusia Anàlisi comparativa de tres Autonomies de la costa mediterrània Lluís-Xavier Toldrà La conca mediterrània (i) La conca mediterrània (ii) Elements comuns

Más detalles

LA POBLACIÓ DE CATALUNYA

LA POBLACIÓ DE CATALUNYA LA POBLACIÓ DE CATALUNYA 1. Què és la població d un territori? 2. Què és el creixement natural? 3. Què és el creixement migratori? 4. Què són les migracions? 5. Com poden ser les migracions? 6. Quina diferència

Más detalles

Cicle: Superior Nivell: 2n (6è) Temporalització: maig - juny Trimestre: 6è Setmanes: 3 Sessions: 6

Cicle: Superior Nivell: 2n (6è) Temporalització: maig - juny Trimestre: 6è Setmanes: 3 Sessions: 6 UNITAT DE PROGRAMACIÓ: Iniciació al volei. 1. Justificació Aquesta UP queda justificada dins de la programació d EF ja que és un esport col lectiu i on els alumnes poden desenvolupar les habilitats motrius

Más detalles

El transport públic guanya quota al cotxe privat

El transport públic guanya quota al cotxe privat Nota de premsa Presentació dels resultats de l Enquesta de Mobilitat en dia feiner, EMEF 2008 El transport públic guanya quota al cotxe privat Cada dia es realitzen 22,2 milions de desplaçaments a Catalunya,

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD BAREM DE L EXAMEN: Pregunta 1ª-2,5 punts; pregunta 2ª-2,5 punts; pregunta 3ª-2,5 punts; pregunta 4ª-2,5 punts BAREMO DEL EXAMEN: Pregunta 1ª-2,5 puntos; pregunta 2ª-2,5 puntos; pregunta 3ª-2,5 puntos;

Más detalles

Ponència de sòl no urbanitzable

Ponència de sòl no urbanitzable Ponència de sòl no urbanitzable Anàlisi estadística dels càmpings de Catalunya Octubre 212 A partir d una base de dades facilitada per la Direcció General de Turisme que conté 355 càmpings de Catalunya,

Más detalles

Programa municipal 2016 SOLIDARITAT I COOPERACIÓ

Programa municipal 2016 SOLIDARITAT I COOPERACIÓ Programa municipal 2016 SOLIDARITAT I COOPERACIÓ Índex 1. Introducció i prioritats del Programa 2016 2. Línies estratègiques d actuació 2.1. Girona, ciutat educadora i solidària 2.2. La dimensió transversal

Más detalles

TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES

TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 2n d E S O Grup: 1.- EL RELLEU DE LA TERRA 2.- ELS TIPUS DE ROQUES 3.- EL CICLE DE LES ROQUES

Más detalles

L índex de desenvolupament humà l any Catalunya es troba en el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà

L índex de desenvolupament humà l any Catalunya es troba en el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà 9 de novembre del 2006 L índex de desenvolupament humà l any 2004 Catalunya es troba en el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà L elevada esperança de vida dels catalans (80,8 anys) situa

Más detalles

El relleu de la Terra

El relleu de la Terra El relleu de la Terra Les grans unitats de la Terra. Una descripció geogràfica. En el planeta podemos identificar grandes conjuntos geográfico. Todo el relieve que podemos ver se encuentra en las tierras

Más detalles

La natalitat a Catalunya l any Els naixements a les comarques gironines augmenten un 10,5% enfront del 3,2% de Catalunya

La natalitat a Catalunya l any Els naixements a les comarques gironines augmenten un 10,5% enfront del 3,2% de Catalunya 21 de febrer del 2008 La natalitat a Catalunya l any 2006 Els naixements a les comarques gironines augmenten un 10,5% enfront del 3,2% de Catalunya A la Segarra, pràcticament 4 de cada 10 nadons tenen

Más detalles

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics)

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) Índex Registre d un nou alumne Introducció de les dades prèvies Introducció de les dades del Registre:

Más detalles

RECURSOS TIC PER A L'ELABORACIÓ D'ADAPTACIONS CURRICULARS DE L'ÀREA DE SOCIALS SOCIALSTIC-TAC. Mapes i plànols

RECURSOS TIC PER A L'ELABORACIÓ D'ADAPTACIONS CURRICULARS DE L'ÀREA DE SOCIALS SOCIALSTIC-TAC. Mapes i plànols SOCIALSTIC-TAC http://www.histgeo.ac-aix-marseille.fr/carto/index.htm Mapes i plànols PRIMÀRIA ESO ACOLLIDA http://www.xtec.net/~ealonso/flash/mapesflash.htm http://www.xtec.cat/recursos/socials/mapes/index.htm

Más detalles

Objectius OBJECTIUS GENERALS D ETAPA DE L ÀREA DE CONEIXEMENT DEL MEDI SOCIAL I CULTURAL. En finalitzar l etapa, l alumne/a ha de ser capaç de:

Objectius OBJECTIUS GENERALS D ETAPA DE L ÀREA DE CONEIXEMENT DEL MEDI SOCIAL I CULTURAL. En finalitzar l etapa, l alumne/a ha de ser capaç de: Objectius CICLE SUPERIOR OBJECTIUS GENERALS D ETAPA DE L ÀREA DE CONEIXEMENT DEL MEDI SOCIAL I CULTURAL En finalitzar l etapa, l alumne/a ha de ser capaç de: 1 Saber utilitzar diverses fonts d informació

Más detalles

PIMES I MULTINACIONALS

PIMES I MULTINACIONALS PIMES I MULTINACIONALS Creixement empresarial: extern -> Les empreses es poden internacionalitzar Context: Globalització Procesos de localització i deslocalització LA GLOBALITZACIÓ Definicions: És la tendència

Más detalles

PRONÒSTIC DEL TURISME RURAL Intenció de fer turisme rural aquesta tardor/hivern a les comarques de Barcelona i Catalunya

PRONÒSTIC DEL TURISME RURAL Intenció de fer turisme rural aquesta tardor/hivern a les comarques de Barcelona i Catalunya PRONÒSTIC DEL TURISME RURAL Intenció de fer turisme rural aquesta tardor/hivern a les comarques de Barcelona i Catalunya Un treball del LABturisme Gerència de Serveis de Turisme Novembre 2013 Més info

Más detalles

TÍTOL DE L EXPERIÈNCIA AQUEST MES ENTREVISTEM A...

TÍTOL DE L EXPERIÈNCIA AQUEST MES ENTREVISTEM A... Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Secretaria de Polítiques Educatives Subdirecció General de Llengua i Plurilingüisme Servei d Immersió i Acolliment Lingüístics Programa biblioteca escolar

Más detalles

Informe: L ECONOMIA SOCIAL AL VALLÈS OCCIDENTAL

Informe: L ECONOMIA SOCIAL AL VALLÈS OCCIDENTAL Informe: L ECONOMIA SOCIAL AL VALLÈS OCCIDENTAL El present informe té com a finalitat la identificació i l anàlisi dels diferents agents de l Economia Social que realitzen la seva activitat al Vallès Occidental.

Más detalles

Hàbits de Consum de la gent gran

Hàbits de Consum de la gent gran Hàbits de Consum de la gent gran El perfil de la gent gran PERFIL DE LA GENT GRAN Amb qui viu actualment? Sol/a 22,7% Amb la parella 60% Amb els fills 17,5% Altres familiars Altres NS/NR 0,6% 0,2% 5,3%

Más detalles

Dossier de recuperació

Dossier de recuperació Dossier de recuperació Tecnologia 3r ESO A 2n trimestre Departament de Tecnologia Curs 2013-2014 Tema 3: Màquines simples 1. Què és una màquina? 2. Què és una màquina eina? 3. Quines parts es distingeixen

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius:

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius: UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments Objectius: Conèixer quin és l origen dels aliments. Veure els ingredients de diferents menús infantils. Informar-se sobre el valor energètic de diferents

Más detalles

Dossier de recuperació Ciències Socials

Dossier de recuperació Ciències Socials Dossier de recuperació Ciències Socials 1er ESO Curs: 2011-2012 El dossier s ha d entregar en un quadern ben presentat escrit a ordinador o a mà el dia de l examen de recuperació de Setembre. El dossier

Más detalles

Unitat 9. Els cossos en l espai

Unitat 9. Els cossos en l espai Unitat 9. Els cossos en l espai Pàgina 176. Reflexiona Si et fixes en la forma dels objectes del nostre entorn, descobriràs els cossos geomètrics. Els cossos geomètrics sols existeixen en la nostra ment.

Más detalles

LLIÇÓ 1 LES GRANS TENDÈNCIES EN LA TRANSFORMACIÓ DEL TERRITORI A CATALUNYA

LLIÇÓ 1 LES GRANS TENDÈNCIES EN LA TRANSFORMACIÓ DEL TERRITORI A CATALUNYA UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA AULES D EXTENSIÓ UNIVERSITÀRIA CURSOS PER LA GENT GRAN OCTUBRE DESEMBRE 2012 TRANSFORMACIÓ I GOVERN DEL TERRITORI A CATALUNYA Prof. Oriol Nel lo i Carles Donat Departament

Más detalles

Educació PRIMÀRIA MATERIALS PER DESENVOLUPAR LES COMPETÈNCIES LECTORA I MATEMÀTICA

Educació PRIMÀRIA MATERIALS PER DESENVOLUPAR LES COMPETÈNCIES LECTORA I MATEMÀTICA Educació PRIMÀRIA MATERIALS PER DESENVOLUPAR LES COMPETÈNCIES LECTORA I MATEMÀTICA Índex 2 Fitxes de Comprensió lectora 3 Lectures 3 La nau dels llibres 4 Pla lector 6 Ortografia 7 Cal ligrafia 8 Referència

Más detalles

A D E L A I D A A N T Ú N E Z F R A N K R I S J A S E S C O T O A L B E R T O M E G I N O J E R O M E L A M B I N I C I O G L Ò R I A N I E V A

A D E L A I D A A N T Ú N E Z F R A N K R I S J A S E S C O T O A L B E R T O M E G I N O J E R O M E L A M B I N I C I O G L Ò R I A N I E V A Homo sapiens A D E L A I D A A N T Ú N E Z F R A N K R I S JAS E S C O T O A L B E R T O M E G I N O J E R O M E L A M B I N I C I O G L Ò R I A N I E V A Índex Introducció Principals diferències amb l

Más detalles

Setmana de l Energia Setmana de l Energia 2016 Recursos de l Institut Català d Energia 8 de març de 2016

Setmana de l Energia Setmana de l Energia 2016 Recursos de l Institut Català d Energia 8 de març de 2016 Setmana de l Energia 2016 Recursos de l Institut Català d Energia 8 de març de 2016 CARACTERÍSTIQUES GENERALS DE LA CESSIÓ DE RECURSOS ICAEN Àmbit geogràfic: Catalunya Transport: inclòs Muntatge i desmuntatge:

Más detalles

Hàbits de Consum de la gent gran

Hàbits de Consum de la gent gran Hàbits de Consum de la gent gran I. PERFIL DE LA GENT GRAN PERFIL DE LA GENT GRAN Amb qui viu actualment? Sol/a 22,7% Amb la parella 60% Amb els fills 17,5% Altres familiars Altres NS/NR 0,6% 0,2% 5,3%

Más detalles

Santa Maria del Pi Barcelona. Quadern de treball dels alumnes. Camp d aprenentatge Els Monestirs

Santa Maria del Pi Barcelona. Quadern de treball dels alumnes. Camp d aprenentatge Els Monestirs Santa Maria del Pi Barcelona Quadern de treball dels alumnes Camp d aprenentatge Els Monestirs 1. Com es pot arribar? 1.1 Dissenya un itinerari molt clar (ho pots reforçar amb fotos i amb molts elements

Más detalles

Taller de Pins i Pinyes

Taller de Pins i Pinyes Imatge: Casals i Jurado Guia didàctica 01a Nivells: alumnes d infantil (P4 i P5) i Cicle Inicial Objectius: Aquesta activitat incideix en el desenvolupament de les habilitats següents: Identificar els

Más detalles

Unitats de relleu de la Península Ibèrica

Unitats de relleu de la Península Ibèrica Apunts de Geografía Jordi Dolcet, http://cinglera.wordpress.com MEDI FÍSIC COM A SUPORT El relleu espanyol: característiques i formació Espanya té una superfície de 505.989 km. Rere Rússia, Ucraïna i França

Más detalles

MÀXIMES CRESCUDES - Mètode racional - -ANNEX DE DOCUMENTACIÓ-

MÀXIMES CRESCUDES - Mètode racional - -ANNEX DE DOCUMENTACIÓ- 1 DRYAS Medi Ambient i Riscs Naturals MÀXIMES CRESCUDES - Mètode racional - -ANNEX DE DOCUMENTACIÓ- Direcció: Valentí TURU i MICHELS Av. Príncep Benlloch 66-72 Edifici Interceus, despatx 406 Telèfon i

Más detalles

Balanç de tres dies de ruixats i tempestes

Balanç de tres dies de ruixats i tempestes Balanç de tres dies de ruixats i tempestes Entre divendres i diumenge les tempestes han afectat tot el país, acumulant quantitats irregulars però localment molt abundants Dissabte es van enregistrar 111

Más detalles

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Classe 8 Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli L oligopoli Característiques: - Pocs venedors oferint productes similars o idèntics (menys de 10 empreses) - Empreses independents. Les estratègies

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2011-2012 Geografia Sèrie 4 Escolliu UNA de les dues opcions (A o B). OPCIÓ A Exercici 1 [5 punts] Observeu el mapa següent i responeu a les qüestions plantejades.

Más detalles

Somni causat pel vol d una abella al voltant d una magrana un segon abans de despertar

Somni causat pel vol d una abella al voltant d una magrana un segon abans de despertar Somni causat pel vol d una abella al voltant d una magrana un segon abans de despertar Guia d ús per a famílies amb infants de 6 a 11 anys Jocs al web de la Fundació Gala-Salvador Dalí: www.salvador-dali.org

Más detalles

L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007

L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007 L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007 1 Breu presentació de Terrassa Terrassa és una ciutat de 70,10 km2, situada a 277 m sobre el nivell del mar, a la comarca del Vallès Occidental,

Más detalles

Latitud: Espanya està situada a l hemisferi nord, a la meitat sud de la zona temperada, el que determina un clara diferenciació estacional.

Latitud: Espanya està situada a l hemisferi nord, a la meitat sud de la zona temperada, el que determina un clara diferenciació estacional. EL CLIMA - Concepte de temps atmosfèric i de clima - Factors del clima: geogràfics i atmosfèrics - Elements del clima - Tipus de temps - Els climes d Espanya - Terminologia - Exercicis de mapatge Espanya

Más detalles

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra XERRADA SOBRE LES DROGUES Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa mossos d esquadra Generalitat de Catalunya Departament d Interior, Relacions Institucionals i

Más detalles

ARRIBADA A L ESTACIÓ D ESQUÍ LLOGUER DEL MATERIAL ORGANITZACIÓ DELS GRUPS

ARRIBADA A L ESTACIÓ D ESQUÍ LLOGUER DEL MATERIAL ORGANITZACIÓ DELS GRUPS Descens escola d esquí i snowboard està formada per un equip de professionals titulats per la E.E.E. (Escola Espanyola d Esquí) i constituïm l escola d esquí del RACC. Amb una àmplia experiència en l ensenyament

Más detalles

El Banc de Llavors de la Garrotxa

El Banc de Llavors de la Garrotxa El Banc de Llavors de la Garrotxa Centre de recuperació i conservació de varietats tradicionals Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA) Març de 2010 Antecedents del banc de llavors

Más detalles

LLEI 3/1998 : UN NOU MARC PER A LES ACTIVITATS

LLEI 3/1998 : UN NOU MARC PER A LES ACTIVITATS LLEI 3/1998 : UN NOU MARC PER A LES ACTIVITATS Ernest Valls Ajuntament de Tortosa LLEI 3/1998 És la nova Llei d Intervenció Integral de l Administració Ambiental, transposició de la Directiva Europea IPPC,

Más detalles

POLÍGONS DEL VALLÈS OCCIDENTAL: Evolució i situació (4t 2014)

POLÍGONS DEL VALLÈS OCCIDENTAL: Evolució i situació (4t 2014) INFORME Informe: Oferta mercat immobiliari OFERTA industrial als MERCAT polígons del Vallès occidental: IMMOBILIARI evolució i situació (4t 2014) INDUSTRIAL ALS POLÍGONS DEL VALLÈS OCCIDENTAL: Evolució

Más detalles

6. Aspecte tractat en cadascuna de les fitxes Aspectes generals i geogràfics

6. Aspecte tractat en cadascuna de les fitxes Aspectes generals i geogràfics 6. Aspecte tractat en cadascuna de les fitxes 6.1. Aspectes generals i geogràfics 1 Fitxa A. Lectura de la pàgina 1 del text Petita història de Esplugues de Llobregat Contesta: D on hom creu que ve el

Más detalles

La nupcialitat a Catalunya l any 2011. Els matrimonis a Catalunya disminueixen per tercer any consecutiu, amb una reducció del 5% l any 2011

La nupcialitat a Catalunya l any 2011. Els matrimonis a Catalunya disminueixen per tercer any consecutiu, amb una reducció del 5% l any 2011 28 de novembre del 2012 La nupcialitat a Catalunya l any 2011 Els matrimonis a Catalunya disminueixen per tercer any consecutiu, amb una reducció del 5% l any 2011 L edat mitjana al primer matrimoni se

Más detalles

Itinerari adaptat fins al mirador dels Orris

Itinerari adaptat fins al mirador dels Orris Rutes de muntanya, senderisme i excursions Mobilitat reduïda Català Itinerari adaptat per a persones amb mobilitat reduïda a la serra del Cadí Bagà, Alt Llobregat, Berguedà, Barcelona, Catalunya Distància

Más detalles

DESCRIPCIÓ DEL LLOC DE TREBALL

DESCRIPCIÓ DEL LLOC DE TREBALL I. Dades d identificació DESCRIPCIÓ DEL LLOC DE TREBALL Nom del lloc de treball Codi de lloc: Nom del lloc superior immediat Codi de lloc: Lloc: DADES BÀSIQUES DLT Grup/s: Localitat: Centre de treball:

Más detalles

Característiques i necessitats de les persones en situació de dependència

Característiques i necessitats de les persones en situació de dependència Serveis socioculturals i a la comunitat Característiques i necessitats de les persones en situació de CFGM.APD.M05/0.12 CFGM - Atenció a les persones en situació de Generalitat de Catalunya Departament

Más detalles

Dossier de reforç. Visitem la cotxera de metro

Dossier de reforç. Visitem la cotxera de metro Dossier de reforç Visitem la cotxera de metro Reforç 1 El continu anar i venir dels trens Cada dia, uns 120 trens, compostos per cinc cotxes cadascun, transporten més d un milió de persones pels més de

Más detalles

DEPARTAMENTO DE MEDIO AMBIENTE Y VIVIENDA

DEPARTAMENTO DE MEDIO AMBIENTE Y VIVIENDA 11584 DEPARTAMENTO DE MEDIO AMBIENTE Y VIVIENDA DECRETO 16/2010, de 16 de febrero, por el que se aprueba el Plan territorial sectorial de infraestructuras de gestión de residuos municipales. EXPOSICIÓN

Más detalles

TASCA 1.- LA DISTRIBUCIÓ DE LA POBLACIÓ AL MÓN

TASCA 1.- LA DISTRIBUCIÓ DE LA POBLACIÓ AL MÓN TEMA 1 : LA POBLACIÓ MUNDIAL TASCA 1.- LA DISTRIBUCIÓ DE LA POBLACIÓ AL MÓN 1.- QUANTS HABITANTS HI HA A LA TERRA Actualment es calcula que som uns 7.000.000.000 d'habitants sobre la Terra. Però la població

Más detalles

EXPEDIENT D UNA ACTIVITAT INNÒCUA

EXPEDIENT D UNA ACTIVITAT INNÒCUA EXPEDIENT D UNA ACTIVITAT INNÒCUA Promotor: xxxx Adreça: Població: Data: xxxx xxxx xxxx MEMÒRIA DESCRIPTIVA. La present documentació té per finalitat definir les característiques de l activitat de botiga

Más detalles

Arquitecte: Policlet el Jove Cronologia: S. IV a C (350 ac) Estil: grec clàssic Materials: pedra Sistema constructiu: arquitravat Localització:

Arquitecte: Policlet el Jove Cronologia: S. IV a C (350 ac) Estil: grec clàssic Materials: pedra Sistema constructiu: arquitravat Localització: Arquitecte: Policlet el Jove Cronologia: S. IV a C (350 ac) Estil: grec clàssic Materials: pedra Sistema constructiu: arquitravat Localització: Epidaure (Peloponès) Dimensions: 120m diàmetre Biografia

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

3.- Observa el llistat dels diferents paisatges de la Terra i digues quins pertanyen a la zona càlida: a) Paisatge equatorial

3.- Observa el llistat dels diferents paisatges de la Terra i digues quins pertanyen a la zona càlida: a) Paisatge equatorial Control lliçó 4... 1.- Observa les dues fotografies i digues quina o quines de les afirmacions següents són certes: a) El Paisatge A és antròpic i urbà. b) El Paisatge B és antròpic i rural. c) El Paisatge

Más detalles

El verd i el blau de la Barcelona de l Agenda 21. Pla d acció de l Agenda 21

El verd i el blau de la Barcelona de l Agenda 21. Pla d acció de l Agenda 21 El verd i el blau de la Barcelona de l Agenda 21. Pla d acció de l Agenda 21 Què som? L Institut Municipal de Parcs i Jardins és un organisme autònom de caràcter comercial i de serveis. Depèn de la 3a

Más detalles

LOCALITZACIÓ: Masia de Can Font, Ctra. de Santpedor, 175, Manresa

LOCALITZACIÓ: Masia de Can Font, Ctra. de Santpedor, 175, Manresa PRESENTACIÓ: El Parc de la Sèquia és el nom utilitzat per la Fundació Aigües de Manresa Junta de la Sèquia, ens que gestiona tots els espais relacionats amb la Sèquia de Manresa i, en aquest sentit, fa

Más detalles