Llengua Catalana Model 1

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Llengua Catalana Model 1"

Transcripción

1 Prova d accés a la Universitat per als més grans de 25/45 anys (2011) Llengua Catalana Model 1 L examen s ha de respondre en un full adequat perquè el pugui corregir un lector òptic. Les cinc primeres preguntes són de comprensió lectora, i s han de contestar seguint les instruccions específiques que encapçalen la pregunta. A partir de la sisena pregunta, de les quatre opcions que es donen per a cada pregunta, només n hi ha una de correcta. La prova es puntua sobre 10 i cada pregunta val 0,2 punts. Les respostes incorrectes o en blanc no descompten del total de la nota. Comprensió lectora El català és una llengua romànica, resultant de l evolució local del llatí parlat en el país en temps dels romans. Ocupa una posició central en les llengües de la família romànica. En la seva forma actual presenta semblances particulars amb moltes d elles. És curiós de notar que algú ha anomenat «català dels Alps» el reto-romànic, llengua del Friül i el Sud-est de Suïssa, a causa d aquestes analogies; i fins és possible de citar algunes frases que són comunes al català amb la més allunyada de les llengües romàniques, el romanès; per exemple foc nou o cap de bou volen dir el mateix en els dos idiomes i es pronuncien si fa no fa igual. Però naturalment res d això no té més valor que el d una curiositat; aquests casos accidentals són resultat del caràcter conservador dels dos llenguatges, que de vegades han romàs molt fidels a les formes llatines primitives, i en general es tracta de llengües molt diferents. D altra banda ningú no se sorprendrà de saber que el català mostra les semblances més grans amb els membres més veïns de la comunitat romànica, tot donant proves, però, de tendències originals i independents en tots els casos. Innegablement hi ha un grau de parentiu especial entre les llengües romàniques de la Península, portuguès, castellà i català. Joan COROMINES, El que s ha de saber de la llengua catalana Comprensió lectora. Vertader o fals? Marcau la casella A si la resposta és vertadera i la casella B si és falsa. Cada ítem és una pregunta diferent. 1. Encara que es pronuncien de manera semblant, foc nou i cap de bou tenen significats totalment diferents en català i romanès. 2. Les tres llengües de la península Ibèrica (portuguès, castellà i català) no presenten cap relació de parentiu. 3. El català és una llengua romànica, amb algunes semblances respecte de la resta de veïns de la comunitat romànica. 4. El reto-romànic és el català que es parla a Suïssa. 5. Les semblances entre el català i el romanès són degudes al caràcter conservador d ambdues llengües, fidels a les formes llatines primitives. 1

2 6. Ramon Llull va escriure a. Tirant lo Blanc b. Curial e Güelfa c. La Doctrina pueril d. Cap de les tres obres esmentades abans 7. Qui va fixar la normativa catalana? a. Mn. Antoni M. Alcover b. Josep Carner c. Pompeu Fabra d. Mercè Rodoreda 8. El període del s. XIX es coneix en la història de la llengua catalana amb el nom de a. Ressorgiment b. Decandiment c. Decadència d. Renaixença 9. Els dos grans blocs dialectals de la llengua catalana són: a. Català oriental i català occidental. b. Català septentrional i català meridional. c. Català central i català occidental. d. Català oriental i català nord-occidental. 10. El valencià pertany al bloc dialectal a. Balear b. Occidental c. Central d. Oriental 11. Quina oració és correcta? a. Els medis de comunicació són una font de desinformació. b. Vaig sentir una aroma molt dolça de gessamí florit. c. No hem lograt els propòsits que ens havíem marcat. d. Va pescar un atun i una merlussa. 12. Quin d aquests buits ompliríeu amb l? a. De iciós b. Cè ula c. Co oqui d. Aquare a 13. Quin buit ompliríeu amb el dígraf tx? a. Desi b. Bo c. Mare d. Despa 14. Quina opció és incorrecta? a. El so metàlic de la veu de Bogart li causava alucinacions. b. El mossèn va cridar: Al leluia! c. La damisel la va vestida de franel la. d. Va celebrar la victòria de la selecció. 2

3 15. Quina oració és incorrecta? a. Sentia tanta pudor de gas que vaig avisar la policia. b. No sé on vaig desar la camisa de quadres. c. M han obligat a presentar un certificat metge. d. Aquell pastís tenia gust de figa. 16. Hi ha una oració incorrecta. Quina? a. Ja cal que t esmercis a estudiar. b. Pensa amb mi quan siguis de viatge. c. Ha convidat la seva germana per anar al cinema. d. No em resign a patir gratuïtament. 17. En Llorenç va fotografiar a. La seva padrina. b. A la seva padrina. c. En en Joanet. d. A n en Jordi. 18. Quina oració és correcta? a. Vaig veure dues papallones grogues i una de blanca. b. Vaig veure dues papallones grogues i una blanca. c. Vaig veure dues papallones de grogues i una blanca. d. Vaig veure dues papallones de grogues i una de blanca. 19. L any passat va veure tres pel lícules d aventures a. Va veure-les. b. En va veure tres. c. Va veure n. d. Les va veure. 20. Els nins surten de l escola a. Els nins surten. b. Els nins la surten. c. Els nins hi surten. d. Els nins en surten. 21. Diuen que donaran el nivell B de català a totes les al lotes rosses a. Els donaran el nivell B. b. Lis donaran el nivell B. c. Els hi donaran el nivell B. d. Les donaran el nivell B. 22. Quina sèrie d aquestes és incorrecta? a. Dorm, dormia, dormiré, dormi. b. Bat, batia, batiré, bati. c. Tem, temia, temeré, temi. d. Conec, coneixia, coneixeré, conegui. 23. Quin gerundi és incorrecte? a. Molent b. Rient c. Visquent d. Bevent 3

4 24. Quina oració conté una forma verbal mal usada? a. Podíem sortir quan sentíem el timbre, però no abans. b. No coneixo la persona de qui em parles. c. A classe ensenyava tot allò que sabia. d. A les vuit ha nascut el primer nadó i ha pesat tres quilos i mig. 25. Quin dels següents participis és incorrecte? a. Amollat b. Posseït c. Resolgut d. Batut 26. Quin d aquests buits ompliríeu amb el dígraf ss? a. Topa i b. Oa i c. Pla a d. E ència 27. Quina d aquestes paraules és correcta? a. Caleixera b. Calaixera c. Calaxera d. Calexera 28. Quin d aquests buits ompliríeu amb la lletra a? a. Ass ssí b. S rgent c. Llebr d. Hom 29. Quin buit ompliríeu amb la lletra d? a. Malal b. Infan c. Gerar d. Pare 30. Quina separació sil làbica és incorrecta? a. Sub-sis-te-ma b. De-sin-to-xi-car c. Des-a-ï-llat d. Vos-al-tres 31. Quin mot no ha de dur accent? a. Besnét b. Entresòl c. Berlín d. Ramón 32. Quina paraula té més de dues síl labes? a. Noia b. Veuen c. Vàcua d. Quadern 4

5 33. Quina d aquestes paraules està mal separada sil làbicament? a. Fe-i-na b. Mou-re c. Ca-ò-ti-ca d. Te-a-tre 34. En quina d aquestes frases hi ha un error d ortografia? a. Em sembla que aquell home ven cacauets a Vic. b. L hivern passat vàrem anar a una subhasta. c. Tots quatre em menjat una coca boníssima. d. L harmònica que em va regalar l oncle és de Maó. 35. Quina paraula és ortogràficament incorrecta? a. Muntanya b. Muntar c. Escullera d. Sofocar 36. Quina de les frases següents és incorrecta? a. Na Isabel i na Ignàsia vendran a dinar diumenge. b. El cotxe d en Arnau era nou de trinca. c. Vivia d esquena a la humanitat. d. L hongaresa que conegueres ahir té un fill i una filla. 37. Com s escriu l ordinal femení de 24? a. Vint-i-quatrena b. Vintiquatrena c. Vint-i-quatre d. Vigèsima quarta 38. Com s escriu signatures? a. Dos mil dues-centes seixanta nou signatures. b. Dues mil dues-centes seixanta-nou signatures. c. Dos mil dos-centes seixanta-nou signatures. d. Dues-mil dues-centes seixanta-nou signatures. 39. Quina d aquestes oracions és incorrecta? a. Vaig veure en Jeroni anant al teatre. b. Tallant ceba m he posat a plorar. c. Va trobar la nina jugant. d. Va caure per l escala rompent-se el braç. 40. Quin és el femení de jutge? a. Jutja b. Jutge c. Jutgessa d. Jutgesa 41. Quina frase és correcta? a. El gobern i els gobernants són els responsables de la tragèdia. b. Aquells savis investigaven tot el que trobaven. c. El camió dels vadells va volcar abans d arribar al poble. d. Si escrivim sovint, segur que aprobarem. 5

6 42. Quina frase és correcta? a. El sorteig es va fer entre els estiuejants, a la platja, a la mitjanit de diumenge. b. En Xavier es quexa molt perquè patex mal de quexal. c. Si xapes el pex en dues parts, es fretgirà més aviat. d. Aquella bruxa duia un tatuatxe a la cuixa. 43. Només hi ha una oració totalment correcta. Quina? a. Dona aquella capsa a les dónes del costat. b. En aquella sala d estètica t eliminen els pels de qualsevol part del cos. c. M agraden més les móres vermelles que les negres. d. Mai no tenc a ma les eines que necessit. 44. Quina paraula no ha de dur dièresi? a. Conduïnt b. Produït c. Aïllar d. Ruïna 45. Quina paraula està mal accentuada? a. Això b. Sólid c. Ocórrer d. Mocós 46. Només hi ha una oració totalment correcta. Quina? a. Tenc son. b. Els ossos polars viuen a la neu. c. Aquestes dónes escriuen poemes. d. Fa mal us de les seves virtuts. 47. Quina frase és del tot correcta? a. Na Maria mai sabia que havia de dir. b. Na María mai sabia que havia de dir. c. Na María mai sabia què havia de dir. d. Na Maria mai sabia què havia de dir. 48. Quina de les frases següents és del tot correcta? a. Mentres esperava que arribàs el nou intèrpret, em va agafar la nostàlgia. b. Mentres esperava que arrivàs el nou intèrpret, em va agafar la nostalgía. c. Mentre esperava que arribàs el nou intèrpret, em va agafar la nostàlgia. d. Mentres esperava que arribàs el nou intérpret, em va agafar la nostalgia. 49. Quina de les frases següents és del tot correcta? a. L eina amb que em vaig ferir era molt vella. b. N Antònia em va demanar què volia per dinar. c. No vull què tornis a la mala hora. d. No t he sentit. Que dius? 50. Quina de les frases següents és del tot correcta? a. Per què vols venir demà? b. Perquè vols venir demà? c. Per que vols venir demà? d. Perque vols venir demà? 6

7 Prova d accés a la Universitat per als més grans de 25/45 anys (2011) Llengua Catalana Solucions Model 1 L examen s ha de respondre en un full adequat perquè el pugui corregir un lector òptic. Les cinc primeres preguntes són de comprensió lectora, i s han de contestar seguint les instruccions específiques que encapçalen la pregunta. A partir de la sisena pregunta, de les quatre opcions que es donen per a cada pregunta, només n hi ha una de correcta. La prova es puntua sobre 10 i cada pregunta val 0,2 punts. Les respostes incorrectes o en blanc no descompten del total de la nota. 1. b (fals) 27. b 2. b (fals) 28. a 3. a (vertader) 29. c 4. b (fals) 30. b 5. a (vertader) 31. d 6. c 32. c 7. c 33. a 8. d 34. c 9. a 35. d 10. b 36. b 11. b 37. a 12. a 38. b 13. d 39. d 14. a 40. c 15. c 41. b 16. b 42. a 17. a 43. c 18. a 44. a 19. b 45. b 20. d 46. a 21. a 47. d 22. b 48. c 23. c 49. b 24. b 50. a 25. c 26. d 7

Interferències lingüístiques

Interferències lingüístiques Interferències lingüístiques L ús habitual de dues o més llengües pot provocar fàcilment interferències lingüístiques, és a dir, la substitució de la paraula adequada (per exemple, malaltia) per l equivalent

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES Camí DE SON CLADERA, 20-07009 Palma Tel. 971470774 Fax 971706062 e-mail: iesjuniperserra@educacio.caib.es Pàgina Web: http://www.iesjuniperserra.net/ ORIENTACIÓ

Más detalles

Avaluació a 3r d EP 2014-2015. model 2. Competència en comunicació lingüística. Llengua catalana. Nom i llinatges: Grup.

Avaluació a 3r d EP 2014-2015. model 2. Competència en comunicació lingüística. Llengua catalana. Nom i llinatges: Grup. Avaluació a 3r d EP 2014-2015 model 2 Competència en comunicació lingüística Llengua catalana Nom i llinatges: Grup. COMPRENSIÓ ORAL 1. Quin tipus de text has escoltat? A. Una poesia. B. Una descripció.

Más detalles

PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA

PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA Penjar fotos a internet. (picasa) 1. INSTAL.LAR EL PROGRAMA PICASA Per descarregar el programa picasa heu d anar a: http://picasa.google.com/intl/ca/ Clicar on diu Baixa

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA PABLO RUIZ PICASSO 1881, ANDALUSIA Va néixer l any 1881 a Málaga i va morir als 92 anys a la ciutat francesa de Mogins (va morir l any 1973). Des de petit va ser un artista amb molt talent. Als 8 anys

Más detalles

CALC 1... Introducció als fulls de càlcul

CALC 1... Introducció als fulls de càlcul CALC 1... Introducció als fulls de càlcul UNA MICA DE TEORIA QUÈ ÉS I PER QUÈ SERVEIX UN FULL DE CÀLCUL? Un full de càlcul, com el Calc, és un programa que permet: - Desar dades numèriques i textos. -

Más detalles

TEMA 4: Equacions de primer grau

TEMA 4: Equacions de primer grau TEMA 4: Equacions de primer grau Full de preparació Aquest full s ha de lliurar el dia de la prova Nom:... Curs:... 1. Expressa algèbricament les operacions següents: a) Nombre de rodes necessàries per

Más detalles

PRUEBAS DE ACCESO A CICLOS FORMATIVOS DE GRADO MEDIO Convocatoria mayo de 2005 PARTE SOCIOCULTURAL LENGUA CASTELLANA. Por tres cochinos minutos.

PRUEBAS DE ACCESO A CICLOS FORMATIVOS DE GRADO MEDIO Convocatoria mayo de 2005 PARTE SOCIOCULTURAL LENGUA CASTELLANA. Por tres cochinos minutos. PRUEBAS DE ACCESO A CICLOS FORMATIVOS DE GRADO MEDIO Convocatoria mayo de 2005 PARTE SOCIOCULTURAL LENGUA CASTELLANA Por tres cochinos minutos. A ver si consigo que me leas con atención, Fulano o como

Más detalles

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos.

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. CÀNNABIS MÒDUL II ACTIVITAT 1 Fitxa 1.1 15 anys La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. La Agencia de Salud Pública de Cataluña

Más detalles

Proves d Accés per a Majors de 25 i 45 anys

Proves d Accés per a Majors de 25 i 45 anys Proves d Accés per a Majors de 25 i 45 anys Convocatòria: 2013 Assignatura: FILOSOFIA I) CARACTERÍSTIQUES DE LA PROVA La prova de l examen es realitzarà a partir de les lectures dels cinc textos bàsics

Más detalles

Fem un correu electrónic!! ( )

Fem un correu electrónic!! ( ) Fem un correu electrónic!! (E-mail) El correu electrònic es un dels serveis de Internet més antic i al mateix temps es un dels més populars i estesos perquè s utilitza en els àmbits d'oci i treball. Es

Más detalles

La convocatòria de reunió

La convocatòria de reunió La convocatòria de reunió És el document amb què habitualment es demana la presencia d algú en un lloc i en una data i una hora determinats perquè participi en una reunió. Té un to formal i una estructura

Más detalles

El lèxic. La formació dels mots

El lèxic. La formació dels mots El lèxic. La formació dels mots La flexió i la derivació. Fixem-nos en aquests grups de paraules: mar, submarí, submarinista, marejol, marinada, mars paperera, papers, paperer, paper, papereria, paperot,

Más detalles

PER CONFIGURAR OUTLOOK 2003 PER A UNA ADREÇA DE GMAIL: Haz clic en Reenvío y correo POP, situado en el cuadro naranja Configuración.

PER CONFIGURAR OUTLOOK 2003 PER A UNA ADREÇA DE GMAIL: Haz clic en Reenvío y correo POP, situado en el cuadro naranja Configuración. EXERCICI 5 OFFICE OUTLOOK 2003 i 2007 Configura el programa Office Outlook perquè es connecti al teu compte de correu de Gmail. Un cop fet, envia un missatge al professor i dient-li que ho has aconseguit.

Más detalles

Llengua catalana Sèrie 1

Llengua catalana Sèrie 1 Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2011 Llengua catalana Sèrie 1 SOLUCIONS, CRITERIS

Más detalles

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi Assumpció Huertas Valls, 24 d abril de 2013 CRISI Moltes empreses deixen de fer comunicació. Això

Más detalles

Estudio de idiomas en el dominio.es

Estudio de idiomas en el dominio.es Estudio de idiomas en el dominio.es Carlos Castillo Universidad de Chile ccastill@dcc.uchile.cl Enero 2003 Resumen Se presentan resultados de un estudio realizado en Diciembre del año 2002 sobre aproximadamente

Más detalles

Mejora tu idioma, amplía tu mundo!!!

Mejora tu idioma, amplía tu mundo!!! Mejora tu idioma, amplía tu mundo!!! LA EMPRESA Creada en 1993 Objetivo: proporcionar al mayor numero de jóvenes j de la unión europea la oportunidad de tener una experiencia laboral internacional para

Más detalles

CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents.

CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents. CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents. Descripció: A partir de la fitxa de treball núm.1, comentar i diferenciar la dentició temporal de la permanent, així

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

EL BO SOCIAL, APROFITA L!

EL BO SOCIAL, APROFITA L! EL BO SOCIAL, APROFITA L! El Bo Social, aprofita l! Què és? Un descompte del 25% en la factura de l electricitat del preu del terme de potència (terme fix) i del consum. En cap cas dels lloguers o serveis

Más detalles

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però PABLO PICASSO El passat dia 12 de Febrer, en comptes de fer classe de matemàtiques i de castellà, com cada dimecres, ens vam convertir en artistes per conèixer la vida i les obres de Pablo Picasso. Quan

Más detalles

La volta al món en 80 dies-07 18/10/07 08:23 Página 107 I TU, COM HO VEUS?

La volta al món en 80 dies-07 18/10/07 08:23 Página 107 I TU, COM HO VEUS? I TU, COM HO VEUS? ~ I tu, com ho veus? ~ La volta al món en 80 dies ~ 1 El treball a) Phileas Fogg té prou diners per viure bé sense haver de treballar. Coneixes personalment algú que pugui viure bé

Más detalles

1 Com es representa el territori?

1 Com es representa el territori? Canvi de sistema de referència d ED50 a ETRS89 El sistema de referència ETRS89 és el sistema legalment vigent i oficial per a Catalunya establert pel Decret 1071/2007. Les cartografies i plànols existents

Más detalles

I. SISTEMA DIÈDRIC 3. DISTÀNCIES I ANGLES DIBUIX TÈCNIC

I. SISTEMA DIÈDRIC 3. DISTÀNCIES I ANGLES DIBUIX TÈCNIC DIBUIX TÈCNIC I. SISTEMA DIÈDRIC 3. DISTÀNCIES I ANGLES 1. Dist. d un punt a una recta - Abatiment del pla format per la recta i el punt 2. Dist. d un punt a un pla - Canvi de pla posant el pla de perfil

Más detalles

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE.

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. 1. Quart curs d ESO. A 4t d'eso, sol licitem dues matèries diferenciades: Economia de 4t d'eso, com a matèria orientadora

Más detalles

CRITERIS DE CORRECCIÓ. COMPETÈNCIA COMUNICATIVA Llengua castellana AVALUACIÓ DIAGNÒSTICA EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA

CRITERIS DE CORRECCIÓ. COMPETÈNCIA COMUNICATIVA Llengua castellana AVALUACIÓ DIAGNÒSTICA EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA CRITERIS DE CORRECCIÓ COMPETÈNCIA COMUNICATIVA Llengua castellana AVALUACIÓ DIAGNÒSTICA EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA Curs 2010-2011 1 Actividad 1 Els apartats es puntuen amb 1 punt si la resposta és

Más detalles

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar.

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar. Actualment, els trastorns de fertilitat afecten un 15% de la població. Moltes són les causes que poden influir en la disminució de la fertilitat, però ara, als clàssics problemes físics se ls ha sumat

Más detalles

6. Calcula l obertura de l angle que falta. Digues de quin tipus d angles es tracta. 6

6. Calcula l obertura de l angle que falta. Digues de quin tipus d angles es tracta. 6 Geometria dossier estiu 2012 2C 1. Dibuixa dues rectes, m i n, que siguin: a) Paral leles horitzontalment. c) Paral leles verticalment. b) Secants. d) Perpendiculars. 6 2. Dibuixa una recta qualsevol m

Más detalles

LLISTAT DE LLIBRES EDUCACIÓ INFANTIL CURS 2014-2015 COLORAINES 3 ANYS : 1R, 2N I 3R TRIMESTRE EDITORIAL CRUÏLLA

LLISTAT DE LLIBRES EDUCACIÓ INFANTIL CURS 2014-2015 COLORAINES 3 ANYS : 1R, 2N I 3R TRIMESTRE EDITORIAL CRUÏLLA P3 LLISTAT DE LLIBRES EDUCACIÓ INFANTIL CURS 2014-2015 COLORAINES 3 ANYS : 1R, 2N I 3R TRIMESTRE EDITORIAL CRUÏLLA LLISTAT DE LLIBRES EDUCACIÓ INFANTIL CURS 2014-2015 P4 COLORAINES 4 ANYS : 1R, 2N I 3R

Más detalles

Creació d un bloc amb Blogger (I)

Creació d un bloc amb Blogger (I) Creació d un bloc amb Blogger (I) Una vegada tenim operatiu un compte de correu electrònic a GMail és molt senzill crear un compte amb Blogger! Accediu a l adreça http://www.blogger.com. Una vegada la

Más detalles

CRISI INTERNA EN EL PP Isern rebaixa a Cort les exigències de Rodríguez per revisar l'etapa de Calvo El ple aprova per unanimitat donar suport a la denúncia d'emaya i revisar la gestió feta al 2009, però

Más detalles

MATERIAL A UTILITZAR: Núm. de DESPLEGABLE: P5 Núm. 1 FITXA: - Desplegable amb vinyetes d algunes de les seqüències de la història de la Bleda.

MATERIAL A UTILITZAR: Núm. de DESPLEGABLE: P5 Núm. 1 FITXA: - Desplegable amb vinyetes d algunes de les seqüències de la història de la Bleda. NOM DE L ACTIVITAT: La Bleda ha après moltes coses... i tu? Núm. de FITXA: DESPLEGABLE: P5 Núm. 1 OBJECTIUS: - Que els nens/es identifiquin els hàbits higiènics com a hàbits diaris. - Que els nens/es integrin

Más detalles

Llengua catalana 2 215

Llengua catalana 2 215 Llengua catalana 2 215 R ECULL ORTOGRÀFIC Llengua catalana 2 217 L A SÍL LABA Una síl laba és un so o un grup de sons d una paraula que diem en un sol cop de veu. La paraula gallina, per exemple, té tres

Más detalles

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment)

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment) D21 4.7. Lleis de ewton (relacionen la força i el moviment) - Primera Llei de ewton o Llei d inèrcia QUÈ ÉS LA IÈRCIA? La inèrcia és la tendència que tenen el cossos a mantenirse en repòs o en MRU. Dit

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

CICLES FORMATIUS DE F.P. LLIBRES DE TEXT CURS 2015-2016 Cicle Formatiu: CFGM CAI Curs: ÚNIC CrèdIT Títol Autor Editorial ISBN Llengua Operacions

CICLES FORMATIUS DE F.P. LLIBRES DE TEXT CURS 2015-2016 Cicle Formatiu: CFGM CAI Curs: ÚNIC CrèdIT Títol Autor Editorial ISBN Llengua Operacions CURS 2015-2016 Cicle Formatiu: CFGM CAI Curs: ÚNIC C1 CrèdIT Títol Autor Editorial ISBN Llengua Operacions Aurelio Escolar, Macmillan Català Administratives Ildelfonso Juan Professional 978-84-7942-169-4

Más detalles

RECULL DE PREMSA. L IEC contesta les declaracions del vicepresident de la RAE, Gregorio Salvador

RECULL DE PREMSA. L IEC contesta les declaracions del vicepresident de la RAE, Gregorio Salvador comunicació RECULL DE PREMSA L IEC contesta les declaracions del vicepresident de la RAE, Gregorio Salvador 10 de maig del 2007 Consulta El Butlletí de l IEC Institut d Estudis Catalans Comunicació Carrer

Más detalles

Posicionament web i visibilitat a internet dels Cellers amb D.O Empordà

Posicionament web i visibilitat a internet dels Cellers amb D.O Empordà Posicionament web i visibilitat a internet dels Cellers amb D.O Empordà Una assignatura pendent.. Girona Novembre 2011 Carles Ferrer Juanola Director www.altas-buscadores.com Les empreses necessiten visibilitat

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat per a més grans de 25 anys Maig 2012 Història de l art Sèrie 2 Fase específica Opció: Arts i humanitats Qualificació Etiqueta identificadora de lʼalumne/a 1 2 3 4 5 6 7

Más detalles

CREACIÓ I RESTAURACIÓ D'IMATGES DE CLONEZILLA EN UN PENDRIVE AUTORRANCABLE

CREACIÓ I RESTAURACIÓ D'IMATGES DE CLONEZILLA EN UN PENDRIVE AUTORRANCABLE CREACIÓ I RESTAURACIÓ D'IMATGES DE CLONEZILLA EN UN PENDRIVE AUTORRANCABLE En aquest tutorial aprendrem: a) Primer, com fer que un pendrive sigui autoarrancable b) Després, com guardar la imatge d'un portàtil

Más detalles

Dossier d Energia, Treball i Potència

Dossier d Energia, Treball i Potència Dossier d Energia, Treball i Potència Tipus de document: Elaborat per: Adreçat a: Dossier de problemes Departament de Tecnologia (LLHM) Alumnes 4 Curs d ESO Curs acadèmic: 2007-2008 Elaborat per: LLHM

Más detalles

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA Novembre 2014 CCOO DE CATALUNYA DENUNCIA QUE LA FEBLE MILLORA DEL NOSTRE MERCAT DE TREBALL ES BASA EN UNA ALTA PARCIALITAT I MENORS JORNADES

Más detalles

EL NIÑO CON EL PIJAMA DE RAYAS

EL NIÑO CON EL PIJAMA DE RAYAS Guia didàctica EL NIÑO CON EL PIJAMA DE RAYAS Guia didàctica elaborada per: Marta Aros Cinema i educació Joan Batllori, 21 08980 Sant Feliu de Llobregat Tel. 93 666 18 59 cinebaix@cinebaix.com www.cinebaix.com

Más detalles

Com ja us vàrem informar en l últim butlletí, en la visita dels 4 anys. farem una completa avaluació del desenvolupament mental i motor del vostre

Com ja us vàrem informar en l últim butlletí, en la visita dels 4 anys. farem una completa avaluació del desenvolupament mental i motor del vostre Apreciats pares, Com ja us vàrem informar en l últim butlletí, en la visita dels 4 anys farem una completa avaluació del desenvolupament mental i motor del vostre fill/a per tal de poder estudiar l efecte

Más detalles

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS EL BANY un espai de tranquil litat Lluny de la freda funcionalitat del passat, avui dia el bany s ha transformat en un espai més habitable. Un lloc on la distribució està

Más detalles

Com fotografiar les nostres peces:

Com fotografiar les nostres peces: 16 H Com fotografiar les nostres peces: optimitzar personalment els propis recursos Impartit per José Miguel García Coordinat per Rosa Cortiella Como fotografiar nuestras piezas: optimizar personalmente

Más detalles

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL Francesc Sala, primera edició, abril de 1996 última revisió, desembre de 2007 ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT

Más detalles

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 10 (deu) El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL Nom i cognoms. 3r curs EL PAISATGE DE MUNTANYA I LA PLANA Les formes de relleu són : LA MUNTANYA : És una

Más detalles

D5 DRETS I OBLIGACIONS DELS ALUMNES

D5 DRETS I OBLIGACIONS DELS ALUMNES Instruccions per a l alumnat dels cursos de formació professional per a l ocupació adreçats prioritàriament a treballadores es i treballadors desocupats (Reial decret 395/2007, de 23 de març, i Ordre TAS/718/2008,

Más detalles

BLOCS BLOGGER. Document de treball del camp d aprenentatge de l alt Berguedà. MARÇ 2009

BLOCS BLOGGER. Document de treball del camp d aprenentatge de l alt Berguedà. MARÇ 2009 BLOCS BLOGGER Document de treball del camp d aprenentatge de l alt Berguedà. MARÇ 2009 CREAR I DISSENYAR UN BLOC. (BLOGGER) 1. CREAR UN BLOC: 1.1 Entrar a la pàgina web del blogger (https://www.blogger.com/start).

Más detalles

EL IMPACTO DE LAS BECAS, EN PRIMERA PERSONA

EL IMPACTO DE LAS BECAS, EN PRIMERA PERSONA EL IMPACTO DE LAS BECAS, EN PRIMERA PERSONA Testimoniales de alumnos becados dgadg Foto: Grupo de alumnos de 4º de BBA que colaboran con el Programa de Becas de ESADE Laia Estorach, Alumna de 4º de BBA

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ 4 Plantilles de disseny Una plantilla de disseny és un model de presentació que conté un conjunt d estils. Aquests estils defineixen tota l aparença de la presentació,

Más detalles

Joan Miró: «Vull ser pintor»

Joan Miró: «Vull ser pintor» Passadís Catorze Actualitzat el 20/04/2016 a les 00:01 Joan Miró: «Vull ser pintor» «Renuncio, pués, à mi vida actual para dedicarme à la pintura» «No tinc cap dubte que vostès m'acabaran donant la raó»,

Más detalles

5.- Quins tres pobles amenaçaven l Europa occidental? D on venien?

5.- Quins tres pobles amenaçaven l Europa occidental? D on venien? L EUROPA FEUDAL Pàgs. 22 25 1.- A quins territoris es va implantar el feudalisme?... A partir de quina època?... 2.- Qui era Carlemany i què va fer? 3.- Com s organitzava el seu imperi? 4.- Què va passar

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

DOLÇ ÀNGEL DE LA MORT

DOLÇ ÀNGEL DE LA MORT DOLÇ ÀNGEL DE LA MORT Dolç àngel de la Mort, si has de venir, més val que vinguis ara. Ara no temo gens el teu bes glacial, i hi ha una veu que em crida en la tenebra clara de més enllà del gual. Dels

Más detalles

CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS

CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS 1.- L'empresa COMUNLLAMP, SL i CONFITADOS, SL contracten a Logroño (La Rioja) la realització d'un transport de 30 TM de fruita

Más detalles

GUIA BÀSICA PER UTILITZAR L OFICINA VIRTUAL

GUIA BÀSICA PER UTILITZAR L OFICINA VIRTUAL GUIA BÀSICA PER UTILITZAR L OFICINA VIRTUAL L Oficina Virtual de l Ajuntament d Ontinyent és el lloc on els ciutadans poden fer gestions i tràmits administratius de forma electrònica o també rebre informació

Más detalles

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents.

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents. 1 CÀLCUL VECTORIAL Abans de començar a parlar de vectors i ficar-nos plenament en el seu estudi, hem de saber distingir els dos tipus de magnituds que defineixen la física: 1. Magnituds escalars: magnituds

Más detalles

ACTA TALLER ESPAIS 2 - DILLUNS 16 JUNY DE 2014

ACTA TALLER ESPAIS 2 - DILLUNS 16 JUNY DE 2014 A) RADIOGRAFIA SOCIAL ACTA TALLER ESPAIS 2 - DILLUNS 16 JUNY DE 2014 Assistència: 18 persones repartiment de gènere: 7 dones - 11 homes (40-60%) franges edat: 0-35 anys: 5 persones 35-65 anys: 7 persones

Más detalles

PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions.

PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions. PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions. PABLO PICASSO va néixer a Màlaga el 25 d octubre de l any 1881. El seu pare es deia José i la seva mare Maria. Va tenir dues germanes més petites que ell,

Más detalles

Ejercicio para los candidatos sin grado medio. Jazz y música moderna.

Ejercicio para los candidatos sin grado medio. Jazz y música moderna. Pàg: 1 de 25 Nom i cognoms / Nombre y apellidos: Exercici per als candidats sense grau mitjà. Jazz i Música Moderna. Ejercicio para los candidatos sin grado medio. Jazz y música moderna. (Pista 05) 1.

Más detalles

CONSTRUCCIÓN Y VALIDACIÓN PSICOMÉTRICA DE UN CUESTIONARIO DE ACTITUDES HACIA EL USO DEL VALENCIANO EN LA UNIVERSIDAD

CONSTRUCCIÓN Y VALIDACIÓN PSICOMÉTRICA DE UN CUESTIONARIO DE ACTITUDES HACIA EL USO DEL VALENCIANO EN LA UNIVERSIDAD CONSTRUCCIÓN Y VALIDACIÓN PSICOMÉTRICA DE UN CUESTIONARIO DE ACTITUDES HACIA EL USO DEL VALENCIANO EN LA UNIVERSIDAD JOAN RAÜL BURRIEL CALVET MARÍA ROSA CHESA JIMÉNEZ VICENT XAVIER TENA MARTÍNEZ 1 ÍNDICE

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2014 Biologia Sèrie 1 Fase específica Opció: Ciències Opció: Ciències de la salut Exercici 1 Exercici 2 Exercici 3 Qualificació a

Más detalles

www.orvepard.org - Cartes desamor 2015

www.orvepard.org - Cartes desamor 2015 MODALITAT JUVENIL, LLENGUA CATALANA Ester Sisó Casabón, Lleida Sempre havia pensat que tu i jo érem únics, invencibles. Pensava que estàvem fets l un per l altre. Però a partir d aquell dia tot va ser

Más detalles

Obsímetre 17: Els hàbits de compra de la ciutadania balear. Dades INE i Ibestat 2013.

Obsímetre 17: Els hàbits de compra de la ciutadania balear. Dades INE i Ibestat 2013. Informes OBSI Obsímetre 17: Els hàbits de compra de la ciutadania balear 2013. Obsímetre 17: Els hàbits de compra de la ciutadania balear. Dades INE i Ibestat 2013. Ja és sabut que les Illes Balears és

Más detalles

VI FESTIVAL INTERNACIONAL 5-6 MAIG 2012

VI FESTIVAL INTERNACIONAL 5-6 MAIG 2012 VI FESTIVAL INTERNACIONAL 5-6 MAIG 2012 Hotel oficial Impremta oficial Regidoria de Cultura 971 55 55 65 grafiquesmuntaner.com Teatre La Unió C/ del Tren, 3 07550 Son Servera Tel. 971 56 85 19 Correu electrònic

Más detalles

DOSSIER DE FRANQUICIA

DOSSIER DE FRANQUICIA DOSSIER DE FRANQUICIA QUI SOM?. A LA VAQUERÍA D OSONA contem amb una granja de producció lletera des de fa dècades: El CAMP GRAN, situada a OSONA. En el nostre afany per donar valor al nostre producte

Más detalles

EXERCICIS MATEMÀTIQUES 1r BATXILLERAT

EXERCICIS MATEMÀTIQUES 1r BATXILLERAT Treball d estiu/r Batillerat CT EXERCICIS MATEMÀTIQUES r BATXILLERAT. Aquells alumnes que tinguin la matèria de matemàtiques pendent, hauran de presentar els eercicis el dia de la prova de recuperació.

Más detalles

Unitat 10. La Taula Periòdica (Llibre de text Unitat 8, pàg )

Unitat 10. La Taula Periòdica (Llibre de text Unitat 8, pàg ) Unitat 10 La Taula Periòdica (Llibre de text Unitat 8, pàg. 267-284) Index D1 10.1. Taula Periòdica actual 10.2. Descripció de la Taula Periòdica actual 10.3. L estructura electrònica i la Taula Periòdica

Más detalles

LLibres i Material curs 2014-2015.xlsx

LLibres i Material curs 2014-2015.xlsx Conillets MATERIAL INFANTIL 3 CONILLETS. (CAL COMPRAR) Una bossa petita i fàcil d'obrir i tancar per ells amb tovalló de roba per a l esmorzar (amb el nom marcat). Capsa de mocadors de paper Bata cordada

Más detalles

Taula 3: Quadre de comandament del Transport Sanitari Indicadors i resultats

Taula 3: Quadre de comandament del Transport Sanitari Indicadors i resultats Taula 3: Quadre de comandament del Transport Sanitari Indicadors i resultats Introducció: En l'àmbit del TSNU (Transport Sanitari No Urgent) i com a conseqüència de la voluntat de totes les parts implicades

Más detalles

es pont GRÀCIES PER TANT! N º 255 - OCTUBRE 2014 REVISTA PARROQUIAL CORPUS CHRISTI - SAN JOSEP 1 PÁGINA

es pont GRÀCIES PER TANT! N º 255 - OCTUBRE 2014 REVISTA PARROQUIAL CORPUS CHRISTI - SAN JOSEP 1 PÁGINA es pont N º 255 - OCTUBRE 2014 REVISTA PARROQUIAL CORPUS CHRISTI - SAN JOSEP GRÀCIES PER TANT! 1 PÁGINA Editorial Una vez más, tras un calido verano, la vida de nuestras parroquias resurge no sin cambios.

Más detalles

El certificat. Tractament personal. Estructura i fraseologia. 1. Títol del certificat (opcional)

El certificat. Tractament personal. Estructura i fraseologia. 1. Títol del certificat (opcional) El certificat És el document per mitjà del qual l Administració dóna fe d un fet o garanteix l exactitud de les dades que conté un arxiu, un llibre d actes, un registre, etcètera. Mida del full: ISO A4

Más detalles

Usos del certificat digital en Windows Mobile 6.+

Usos del certificat digital en Windows Mobile 6.+ Usos del certificat digital en Windows Mobile 6.+ Ref.: D1365 N- Versió: 1.1 Pàgina 1 de 11 Control documental Estat formal Elaborat per: Aprovat per: Formació CATCert CATCert Data de creació 09/03/2011

Más detalles

Rueda de prensa: Nico Almagro (ESP)

Rueda de prensa: Nico Almagro (ESP) (FLASH QUOTES) [ESPAÑOL] 19:00h - 21/04/2015 - Sala de conferencias de prensa Rueda de prensa: Nico Almagro (ESP) Ha sido un partido raro porqué antes de salir a pista le he visto con un vendaje en la

Más detalles

CRITERIS DE CORRECCIÓ / CRITERIOS DE CORRECCIÓN

CRITERIS DE CORRECCIÓ / CRITERIOS DE CORRECCIÓN COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: JULIOL

Más detalles

Comença l aventura del Pool Party a la Vall d Albaida

Comença l aventura del Pool Party a la Vall d Albaida Comença l aventura del Pool Party a la Vall d Albaida El programa de turisme que combina esport, musica i gastronomia La Vall d Albaida 09.06.2014 Un total de 12 municipis de la comarca participaran en

Más detalles

L APARELL CIRCULATORI

L APARELL CIRCULATORI L APARELL CIRCULATORI NOM... CURS... L'aparell circulatori està format pel cor i els vasos sanguinis. El cor impulsa la sang pels vasos sanguinis, que recorren tot el cos. La funció principal de la circulació

Más detalles

Activitat Cost Energètic

Activitat Cost Energètic Part 1. Article cost energètic. Contesta les preguntes següents: 1. Què hem de tenir en compte per saber què paguem per un PC? Para poder saber cuánto pagamos por un PC necesitamos saber dos cosas: cuánto

Más detalles

DEMOSTRACIÓN DE LA PERMEABILIDAD CELULAR

DEMOSTRACIÓN DE LA PERMEABILIDAD CELULAR Objetivos: Cómo motivar a los estudiantes mediante actividades científicas atractivas DEMOSTRACIÓN DE LA PERMEABILIDAD CELULAR Mª Victoria Herreras Belled Mª Angeles Asensio I.E.S. L ELIANA Aplicar el

Más detalles

Model d'examen EXAMEN ESCRIT. Àrea 1. COMPRENSIÓ ORAL. Exercici 1. Has de triar la resposta adequada a les 10 frases o situacions

Model d'examen EXAMEN ESCRIT. Àrea 1. COMPRENSIÓ ORAL. Exercici 1. Has de triar la resposta adequada a les 10 frases o situacions EXAMEN ESCRIT Àrea 1. COMPRENSIÓ ORAL Exercici 1. Has de triar la resposta adequada a les 10 frases o situacions que sentiràs. Cadascuna la sentiràs dues vegades. Només hi ha una resposta correcta. 1.

Más detalles

UN NOU DESENVOLUPAMENT EN EL PRÉSTEC INTERBIBLIOTECARI DEL CBUC

UN NOU DESENVOLUPAMENT EN EL PRÉSTEC INTERBIBLIOTECARI DEL CBUC UN NOU DESENVOLUPAMENT EN EL PRÉSTEC INTERBIBLIOTECARI DEL CBUC Jordi Serrano Muñoz, Biblioteca de la Universitat Oberta de Catalunya. jserrano@uoc.es Marta Tort Pascual, Consorci Biblioteques Universitàries

Más detalles

EL PERIODICO DE CATALUNYA (ED. CATALA) 10/06/09 BARCELONA Prensa: Diaria Tirada: Sin datos OJD Difusión: Ejemplares

EL PERIODICO DE CATALUNYA (ED. CATALA) 10/06/09 BARCELONA Prensa: Diaria Tirada: Sin datos OJD Difusión: Ejemplares EL PERIODICO DE CATALUNYA (ED. CATALA) 10/06/09 BARCELONA Prensa: Diaria Tirada: Sin datos OJD Difusión: 75.204 Ejemplares Sección: CULTURA Valor: 9.179,00 Área (cm2): 749,9 Ocupación: 70,48 % Documento:

Más detalles

Sessió 5, dimecres 25 de maig de 2016

Sessió 5, dimecres 25 de maig de 2016 CC DOSSIER Sessió 5, dimecres Comissió de Cultura ORDRE DEL DIA 1. Compareixença de Marina V. Mikaelian i Antonio Estarás Amer, en representació de l Associació Russocatalana, davant la Comissió de Cultura

Más detalles

Resumen. En el anexo 2 se presentan los siguientes documentos: - Resumen encuesta de satisfacción (CBB).

Resumen. En el anexo 2 se presentan los siguientes documentos: - Resumen encuesta de satisfacción (CBB). Resumen En el anexo 2 se presentan los siguientes documentos: - Resumen encuesta de satisfacción (CBB). - Encuesta de satisfacción de los usuarios de las bibliotecas (CBB). ELS USUARIS DE LES BIBLIOTEQUES

Más detalles

La societat canvia. I l escola? 49a Escola d Estiu de l Associació de Mestres Rosa Sensat

La societat canvia. I l escola? 49a Escola d Estiu de l Associació de Mestres Rosa Sensat La societat canvia. I l escola? 49a Escola d Estiu de l Associació de Mestres Rosa Sensat Primera edició: maig 2015 Edició: Joan Portell Rifà Disseny: Clara Elias Maquetació: Concepció Riera Rosa Salavert,

Más detalles

MUSEU DEL JOGUET DE CATALUNYA FIGUERES. Salvador Dalí (1904) SALVADOR DALÍ ELS VINT PRIMERS ANYS ÀLBUM FAMILIAR

MUSEU DEL JOGUET DE CATALUNYA FIGUERES. Salvador Dalí (1904) SALVADOR DALÍ ELS VINT PRIMERS ANYS ÀLBUM FAMILIAR MUSEU DEL JOGUET DE CATALUNYA FIGUERES Salvador Dalí (1904) SALVADOR DALÍ ELS VINT PRIMERS ANYS ÀLBUM FAMILIAR SALVADOR DALÍ ELS VINT PRIMERS ANYS ÀLBUM FAMILIAR No hem trobat indicis que la família Dalí-Domènech

Más detalles

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R)

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R) 1 1 3 FUNCIONS LINEALS I QUADRÀTIQUES 3.1- Funcions constants Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) k

Más detalles

Barça Parc. Un nou espai, un nou concepte. Juliol 2009. Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte

Barça Parc. Un nou espai, un nou concepte. Juliol 2009. Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte Barça Parc Un nou espai, un nou concepte Juliol 2009 Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte El Barça: motor social i conjunt de valors El FC Barcelona, una de les entitats esportives més importants

Más detalles

XV CONGRÉS. de la Societat Catalana. Barcelona, 25, 26, 27 i 28 de Maig de 2011 WWW.CONGRESSCCC.ORG HOTEL DIAGONAL ZERO

XV CONGRÉS. de la Societat Catalana. Barcelona, 25, 26, 27 i 28 de Maig de 2011 WWW.CONGRESSCCC.ORG HOTEL DIAGONAL ZERO WWW.CONGRESSCCC.ORG XV CONGRÉS de la Barcelona, 25, 26, 27 i 28 de Maig de 2011 Benvolgut col lega, El Congrés de la arriba a la seva quinzena edició. Desprès d aquests anys i tal com es habitual, ho fa

Más detalles

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE.

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. Existeix una massa patrimonial a l actiu que s anomena Existències. Compren el valor de les mercaderies (i altres bens) que

Más detalles

Apuntes. N1 B1 Unitat 1 I tu, qui ets?

Apuntes. N1 B1 Unitat 1 I tu, qui ets? Apuntes N1 B1 Unitat 1 I tu, qui ets? Índice Presentación 1 Saludar y despedirse 2 Presentarse y preguntar y decir quién es alguien 4 Pedir y dar los datos personales 10 Preguntar y decir el lugar de procedencia

Más detalles

REVISONS DE GAS ALS DOMICILIS

REVISONS DE GAS ALS DOMICILIS CONCEPTES BÀSICS Què és una revisió periòdica del gas? i cada quant temps ha de realitzar-se una revisió periòdica de gas butà? Una revisió periòdica del gas és el procés per mitjà del qual una empresa

Más detalles

La fortaleza de una. La fortalesa d una empresa ferma. Valores corporativos

La fortaleza de una. La fortalesa d una empresa ferma. Valores corporativos La fortaleza de una Siesmo se eleva como una de las principales referencias en la distribución de materiales de construcción y de acabados para interiorismo. Con una experiencia acumulada de más de un

Más detalles

ACTIVITATS SOBRE LA LECTURA

ACTIVITATS SOBRE LA LECTURA ACTIVITATS SOBRE LA LECTURA Valencià-3r ESO. NOM: CURS: Data d inici: Data final: ABANS DE LLEGIR Mira el llibre: la portada, la contraportada, l índex, els crèdits..., i contesta aquestes preguntes: 1.

Más detalles

Fractura de tobillo RECOMENDACIONES AL ALTA

Fractura de tobillo RECOMENDACIONES AL ALTA Fractura de tobillo RECOMENDACIONES AL ALTA 1 RECOMENDACIONES AL ALTA Autor: Sociedad Valenciana de Traumatología Estas recomendaciones pretenden ser una ayuda para usted, que ha sufrido una fractura

Más detalles