PSQ CAT 21 COPSOQ (Versió 1.5) VERSIÓ CURTA

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "PSQ CAT 21 COPSOQ (Versió 1.5) VERSIÓ CURTA"

Transcripción

1 PSQ CAT 21 COPSOQ (Versió 1.5) VERSIÓ CURTA

2 Parts promotores implicades Subdirecció general de Seguretat i Salut laboral del Departament de treball. Centre de Seguretat i Salut laboral (Tècnics psicosocial). Istas (Institut Sindical de Treball, Ambient i Salut)

3 Premisses -Copsoq: Mètode d avaluació i prevenció. -Plantilla menor a 25 persones. Majoria SPA. -Simplificada: rigor metodològic, participació i legislació. -Coneixement i mètode científic. -Gratuït: clàusules llicència d ús. -Web.

4 Recollida de dades

5 Qüestionari de 38 ítems, en 6 grups de factors de risc. No modificable. Confidencial i anònim.

6 Procés d intervenció

7 Qui impulsa el procés? Si hi ha representació dels treballadors: grup de treball (direcció de l empresa+ delegat de prevenció+tècnic). No hi ha representació dels treballadors: tècnic+direcció de l empresa. -El tècnic: ergo. psico., no pot formar part de la direcció de l empresa. No assumible per l empresari.

8

9 Funcions del G.T. o Tècnic/a 1/3 Garantir la informació al conjunt de la plantilla en tot el procés. Garantir la possibilitat de participació del conjunt de la plantilla en la resposta del qüestionari. Garantir l anonimat en la recollida dels qüestionaris i en el resum de les respostes.

10 Funcions del G.T. o Tècnic/a 2/3 Fer un primer anàlisi dels resultats del qüestionari per (establir l origen de les exposicions i les mesures preventives per implementar.) Garantir la possibilitat de participar en els cercles de prevenció per a identificar els orígens i les mesures preventives. Moderar i recollir conclusions dels cercles.

11 Funcions del G.T. o Tècnic/a 3/3 a)si hi ha grup de treball, acordarà les mesures preventives que s implementaran i la seva planificació. b)si no hi ha grup de treball, les mesures preventives s acordaran entre la direcció de l empresa i les persones nomenades pel cercle de prevenció amb assessorament del tècnic/a.

12 Acordar aplicació del mètode 1/2 Acceptació expressa de les clàusules de la llicència d ús: Finalitat preventiva, Participació, Anonimat i confidencialitat, No modificació del qüestionari. Incloure personal d ETT, subcontractes i autònoms

13 Acordar aplicació del mètode 2/2 Acord per escrit i signat. Exposició del mètode per part del tècnic a empresa i representants dels treballadors. Subscriuen: a) Pel G.T. b) Direcció de l empresa + tècnic/a prevenció.

14 Informar a la plantilla Informació sobre el mètode escollit. Es proposa la difusió (pels canals habituals) del document de llicència d ús signat.

15 Obtenir les dades de l exposició Aconseguir una taxa de resposta requereix bona informació i organització. Importància de la correcta distribució i recollida: Preservar la confidencialitat i anonimat, Aconseguir alta participació, Resposta sincera i lliure. Participació voluntària Acceptable a partir del 60%.

16 Mesures concretes per la distribució i recollida Reorganització de la producció o el servei, per disposar de temps necessari. Reunir major nombre possible de la plantilla en un espai adequat. Distribuir dins de sobres utilitzats per a la devolució. Utilitzar urna. Garantir possibilitat de participació.

17 Informar la plantilla Abans del qüestionari. Procés de sensibilització sobre riscos psicosocials i procés d intervenció preventiva. Informació per escrit i xerrada presencial.

18 De què s informa? 1/2 Objecte: aclarir que són els riscos psicosocials. Objectiu: avaluar els riscos psicosocials no a les persones. Per actuar sobre les condicions de treball i aplicar mesures preventives per fer una organització de treball més saludable. Fases: 1)Obtenció dades 2)Interpretar, planificar marcant terminis d execució.

19 De què s informa? 2/2 Les persones responsables de dinamitzar el procés. La plantilla ha de tenir referents a qui dirigir-se en cas de dubtes o consultes. Les formes de participació de la plantilla: Qüestionari, Cercle de prevenció, Grup de treball.

20 Tractament de les dades

21 Comprovar taxa de resposta. Resumir dades del qüestionari: Dades d exposició recollides per nivells (més favorable, intermèdia, més desfavorable).

22

23 Els nivells d exposició tenen referent amb la població treballadora d Espanya. Si no s han contestat totes les preguntes d un grup de factor de risc, no es podrà valorar. Excepte quan la suma de les preguntes contestades es situï en la valoració o columna de l exposició més desfavorable per a la salut.

24 Acordar i implementar les mesures preventives

25 Origen de les exposicions i mesures preventives A partir de l anàlisi de les dades sabem l exposició. Identificar l origen. Es debaten i proposen mesures preventives. El tècnic/a omple la matriu d exposició.

26

27 Exposició Nombre de qüestionaris recollits. Es treballaran els grups de factors de risc: -Que tinguin un o més qüestionaris en nivell desfavorable. -Quan el 50% dels qüestionaris recollits estiguin en el nivell intermedi.

28 Centre de Seguretat i Salut Laboral

29 Concretar les exposicions Les dades més rellevants de les preguntes associades als factors de risc destacats. Es treballen aquelles preguntes que: -Nombre més elevat de respostes es situa a les categories de pitjors condicions. -El 50% de les respostes de la plantilla es situa a les categories de pitjors condicions de treball. Categories intermèdies.

30 Centre de Seguretat i Salut Laboral

31 Centre de Seguretat i Salut Laboral

32 Origen de l exposició Actuar sobre l origen del risc. Implica canvis en l organització del treball. Discussió G.T. i cercles de prevenció per determinar l origen.

33 Mesures preventives Mesures que intervenen sobre l origen: afecten directament l organització del treball. Mesures d acompanyament: imprescindibles perquè les mesures en origen funcionin, insuficients per si soles.

34

35 Acordar, planificar i implementar mesures preventives

36 Acordar les mesures preventives proposades amb la direcció de l empresa i planificar-les. G.T. Un o dos treballadors nomenats en el cercle de prevenció i la direcció. El tècnic de prevenció.

37

38 Informar la plantilla Què es farà, com i quan. En àmbits i en el conjunt de l empresa. Circular informativa de la implementació.

39 Centre de Seguretat i Salut Laboral

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 C O N T R O L Fa referència a 2 tipus de MESURES DE CONTROL. a) En l elaboració del propi pmk. Qualitativament i quantitativa. b) En l execució del pmk en cada

Más detalles

Procediment de contractació de personal laboral

Procediment de contractació de personal laboral Procediment de contractació de personal laboral ESQUERRA republicana Procediment de contractació de personal laboral 3 Objectiu El personal laboral d Esquerra Republicana té un objectiu principal: fer

Más detalles

Avaluació de tractaments innovadors i/o de tractaments consolidats optimitzats

Avaluació de tractaments innovadors i/o de tractaments consolidats optimitzats Avaluació de s innovadors i/o de s consolidats optimitzats Grup d Experts en Tractament de Dejeccions Ramaderes dimecres, 25 juliol 2018 1. Índex 1. Índex... 2 2. Avaluació dels s innovadors i/o consolidats

Más detalles

CLD Jornada sobre adaptació de SGA a les novetats de ISO i EMAS ISO 14001/EMAS Adaptació d un SGA a les noves versions.

CLD Jornada sobre adaptació de SGA a les novetats de ISO i EMAS ISO 14001/EMAS Adaptació d un SGA a les noves versions. CLD 07.11.2017 Jornada sobre adaptació de SGA a les novetats de ISO 14001 i EMAS ISO 14001/EMAS Adaptació d un SGA a les noves versions. CLD. Presentació - Empresa amb més de 85 anys de dedicació a la

Más detalles

6.5 Circuits i canals de comunicació

6.5 Circuits i canals de comunicació 6.5 Circuits i canals de comunicació Per tal de garantir un flux correcte i eficaç d informació, comunicació i documentació en matèria de prevenció de riscos laborals entre els responsables de les unitats,

Más detalles

Definició El concepte d i per tant, entorn saludable, espai saludable, llocs de treball saludable, actuació formativa saludable,..., és aquella organització que s ocupa del benestar, la seguretat i la

Más detalles

Exemples de documents i registres del Pla d APPCC

Exemples de documents i registres del Pla d APPCC Exemples de documents i registres del Tot seguit es desenvolupen alguns models de documents del i de registres derivats de la seva execució a títol d exemple per facilitar la comprensió del principi 7

Más detalles

Vigilància de la salut a la UPC

Vigilància de la salut a la UPC Marc normatiu. Aplicació a la UPC Informació bàsica en PRL Convenis U-E PACAE Vigilància de la salut a la UPC Què fer en cas d accident Vigilància de la salut a la UPC https://www.upc.edu/prevencio/ca/salutupc

Más detalles

INTRODUCCIÓ. La seva utilitat i importància

INTRODUCCIÓ. La seva utilitat i importància 1 INTRODUCCIÓ Els senyals de trànsit La seva utilitat i importància Segurament hauràs observat que hi ha una pila de senyals viaris diferents. Tots tenen un significat important per a la nostra seguretat.

Más detalles

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres Informació complementària Documents per a l organització i la gestió dels centres 2014-2015 Setembre 2014 Desenvolupament del currículum: Competències bàsiques L ordenació curricular de l etapa de l educació

Más detalles

UNIÓ EUROPEA Fons Social Europeu PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA. Sensibilització en la igualtat d oportunitats

UNIÓ EUROPEA Fons Social Europeu PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA. Sensibilització en la igualtat d oportunitats PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Sensibilització en la igualtat d oportunitats DADES GENERALS DEL CURS 1. Família professional: FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Àrea professional: ORIENTACIÓ LABORAL

Más detalles

Procediment d auditoria interna de Qualitat

Procediment d auditoria interna de Qualitat A. OBJECTE B. ABAST C. REFERÈNCIES D. RESPONSABILITATS E. DESCRIPCIÓ DEL PROCEDIMENT E.1. Elaboració del pla d auditories internes. E.2. Execució de les auditories. E.3. Informes d auditoria. E.4. Règim

Más detalles

Nom i Cognoms: 2- Des del punt de vista de la direcció de l empresa, organitzar és:

Nom i Cognoms: 2- Des del punt de vista de la direcció de l empresa, organitzar és: 5 d octubre de 2007 Nom i Cognoms: Grup: [01] Preguntes tipus test ( cada errada descomptarà un 25% de la nota ): 1- La planificació és un procés que consisteix a: a) Definir objectius i posar els mitjans

Más detalles

Projecte d Ordre d avaluació d ESO

Projecte d Ordre d avaluació d ESO Projecte d Ordre d avaluació d ESO Direcció General d Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat 27 de juny de 2017 Article 1. Objecte Decret 187/2015, d ordenació de l ESO L ordenació del currículum

Más detalles

Què és l Estratègia de Seguretat i Salut Laboral?

Què és l Estratègia de Seguretat i Salut Laboral? Què és l Estratègia de Seguretat i Salut Laboral? El Govern balear, junt amb les patronals i sindicats, constata uns elevats índex de sinistralitat a les Illes Balears i, de forma consensuada decideixen

Más detalles

Programa d Ajuda per a la Coordinació d Activitats Empresarials PACAE

Programa d Ajuda per a la Coordinació d Activitats Empresarials PACAE Programa d Ajuda per a la Coordinació d Activitats Empresarials PACAE https://www.upc.edu/prevencio/pacae Coordinació d activitats empresarials Per què cal fer CAE? És una obligació legal que implica que

Más detalles

A ROQUETES FEM SALUT: Programa de Salut comunitària

A ROQUETES FEM SALUT: Programa de Salut comunitària A ROQUETES FEM SALUT: Programa de Salut comunitària Glòria Muniente, T.Social i referent d atenció comunitària de l EAP Roquetes-Canteres. TAULA DE SALUT DEL PLA COMUNITARI DE ROQUETES. Seminari Empoderem

Más detalles

Model català d atenció integrada social i sanitària

Model català d atenció integrada social i sanitària Model català d atenció integrada social i sanitària Albert Ledesma Castelltort Director del Pla interdepartamental d atenció i interacció social i sanitària Barcelona, juliol 2014 Pla interdepartamental

Más detalles

Seran designats per i entre els representants dels treballadors. És a dir pel Comitè d'empresa o pels Delegats de Personal, d'entre els seus membres

Seran designats per i entre els representants dels treballadors. És a dir pel Comitè d'empresa o pels Delegats de Personal, d'entre els seus membres Els Delegats de Prevenció són els representants dels treballadors amb funcions específiques en matèria de prevenció de riscos laborals Artícle 35.1 LPRL Seran designats per i entre els representants dels

Más detalles

Sistema de Gestió de la Qualitat

Sistema de Gestió de la Qualitat Sistema de Gestió de la Qualitat Qualificació i avaluació de proveïdors Alumne: Rubén Martín Gallardo Tutor: Jaume Beneded Navarro Treball final de Grau Grau Enginyeria Informàtica. Curs 2012-2013-03-10

Más detalles

validació 1 Febrer 2016 TS sanitaris D. EAP C Qualitat ABS Febrer 2016 Març 2019

validació 1 Febrer 2016 TS sanitaris D. EAP C Qualitat ABS Febrer 2016 Març 2019 Tipus de document: Títol del document: Elaborat per: Codi local: Codi MADS Protocol del Servei Ajuda a Domicili ICS L EAP disposa d un sistema d atenció social per donar resposta als problemes socials

Más detalles

Elvira V. Santamaria Hospital Universitari Vall d Conxi Caro Fundació per a la Recerca

Elvira V. Santamaria Hospital Universitari Vall d Conxi Caro Fundació per a la Recerca Bloc del Grup de la Informació en Ciències de la Salut (GICS) http://www.cobdc.net/gics/ Collegi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya Elvira V. Santamaria Hospital Universitari Vall

Más detalles

Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura.

Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura. Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura. Autors: Piedad Guijarro i Pere Cruells Centre: ETSAB Secció de Matemàtiques

Más detalles

Observatori de Govern Local

Observatori de Govern Local El món local, un univers complex Durant els 40 anys des de la restabliment dels ajuntaments democràtics, les institucions locals s han anat configurant com un element clau del nostre sistema polític. En

Más detalles

ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / NORMATIVES 4. DEFINICIONS 5. DESENVOLUPAMENT DEL PROCÉS 6. SEGUIMENT I MESURA 7.

ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / NORMATIVES 4. DEFINICIONS 5. DESENVOLUPAMENT DEL PROCÉS 6. SEGUIMENT I MESURA 7. ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / NORMATIVES 4. DEFINICIONS 5. DESENVOLUPAMENT DEL PROCÉS 6. SEGUIMENT I MESURA 7. EVIDÈNCIES 8. RESPONSABILITATS 9. FITXA RESUM 10. FLUXOGRAMA 21

Más detalles

PRE-CALCULUS. Planificació d un MOOC en l àrea de Ciències. Jaume Pujol i Mercè Villanueva

PRE-CALCULUS. Planificació d un MOOC en l àrea de Ciències. Jaume Pujol i Mercè Villanueva PRE-CALCULUS Planificació d un MOOC en l àrea de Ciències Jaume Pujol i Mercè Villanueva ÍNDEX 1. Introducció. 2. Planificació del curs. 3. Recursos. 4. Recursos docents. 5. Seguiment del curs. 6. Avaluació.

Más detalles

LA DIRECCIÓ DE LA PRODUCCIÓ

LA DIRECCIÓ DE LA PRODUCCIÓ UNITAT 8 LA DIRECCIÓ DE LA PRODUCCIÓ ECONOMIA DE L EMPRESA 1 BATXILLERAT La direcció de la producció La funció de producció és la funció transformadora o fabricadora de béns, serveis o productes dins de

Más detalles

Planificació estratègica. Pla anual i memòria. Terrassa abril 2015

Planificació estratègica. Pla anual i memòria. Terrassa abril 2015 Planificació estratègica Pla anual i memòria Terrassa abril 2015 Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Inspecció Educativa Vallès Occidental Millora continua és... PLANIFICAR FER PROPOSTES

Más detalles

Personal de treball social

Personal de treball social Personal de treball social A l Ajuntament fem Prevenció de Riscos Laborals tu també! www.diba.cat Personal de treball social El treball realitzat dins l àmbit de serveis socials comporta l exposició a

Más detalles

REFORMA DE LA NEGOCIACIÓ COL LECTIVA

REFORMA DE LA NEGOCIACIÓ COL LECTIVA REFORMA DE LA NEGOCIACIÓ COL LECTIVA Llibertat sindical i negociació col lectiva Voluntat de les parts Iniciativa, contingut i resultat Àmbits funcional, temporal i personal Estructuració i articulació

Más detalles

SEGUIMENT I AVALUACIÓ D UN CONVENI QBID SEGUIMENT, AVALUACIÓ I TANCAMENT D UN CONVENI QBID

SEGUIMENT I AVALUACIÓ D UN CONVENI QBID SEGUIMENT, AVALUACIÓ I TANCAMENT D UN CONVENI QBID SEGUIMENT, AVALUACIÓ I TANCAMENT D UN CONVENI QBID Sant Joan Despí SEGUIMENT L ALUMNE I AVALUACIÓESTÀ D UN CONVENI A L EMPRESA QBID AMB UN CONVENI I UN PAP 1er Gestió de l activitat diària de l FCT :L

Más detalles

PROCÉS D AVALUACIÓ, PROMOCIÓ I RECONEIXEMENT DEL PDI I DEL PAS

PROCÉS D AVALUACIÓ, PROMOCIÓ I RECONEIXEMENT DEL PDI I DEL PAS Pàg.: 1 de 8 RECONEIXEMENT DEL PDI I DEL PAS Versió: Data aprovació: Canvis respecte a l anterior: Elaborat per: SEQUA Revisat per: Vicegerent Aprovat per: Data: 4 maig de 2009 Data: 12 maig de 2009 Data:

Más detalles

Repàs de la situació de la prevenció dins la Comunitat Portuària

Repàs de la situació de la prevenció dins la Comunitat Portuària Repàs de la situació de la prevenció dins la Comunitat Portuària Dr. Narciso Amigó de Bonet Cap del Departament de Recursos Sanitaris i PRL 10 de novembre de 2016 DECLARACION DE LUXEMBURGO Ambiente físico

Más detalles

CONFLICTES DE VEÏNATGE DE LES INDÚSTRIES DE RISC

CONFLICTES DE VEÏNATGE DE LES INDÚSTRIES DE RISC CONFLICTES DE VEÏNATGE DE LES INDÚSTRIES DE RISC Jordi Catà Contreras Tècnic del Servei de Gestió del Risc i Planificació Direcció General de Protecció Civil Barcelona, 3 de juny de 2016...hi ha conflictes

Más detalles

Protocol sindical davant la grip A. Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1

Protocol sindical davant la grip A.  Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1 Protocol sindical davant la grip A www.ugt.cat Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1 La Grip A La grip A (H1N1) és una malaltia causada per un subtipus del virus de la grip. Actualment,

Más detalles

La introducció d innovacions metodològiques als centres educatius

La introducció d innovacions metodològiques als centres educatius Cicle de conferències al CRP de Les Garrigues La introducció d innovacions Aspectes a tenier en compte des d una perspectiva organitzativa Les Borges Blanques 6 de febrer de 2009 Preàmbul Salutació i justificació

Más detalles

Utilització de l energia solar fotovoltàica en l abastiment de l energia

Utilització de l energia solar fotovoltàica en l abastiment de l energia Ja fa molts dies que estàs treballant en el Treball de Recerca i és hora de valorar la qualitat de tota aquesta feina. L objectiu d aquesta valoració és que sàpigues fins a quin punt estàs seguint els

Más detalles

Accidents de treball

Accidents de treball Accidents de treball A l Ajuntament fem Prevenció de Riscos Laborals tu també! www.diba.cat 2992-23096-2017 A l'ajuntament fem prevenció de riscos laborals PRL Fullet Accidents de treball.indd 1 23/06/17

Más detalles

Els serveis públics i l acció comunitària

Els serveis públics i l acció comunitària Els serveis públics i l acció comunitària IGOP: Escola de Polítiques Socials i Urbanes 25 octubre 2016 Raquel Gallego (IP), Nicolás Barbieri, Ernesto Morales Índex Marc analític: ü Conceptes ü Indicadors

Más detalles

L ACCIÓ TUTELAR A CATALUNYA

L ACCIÓ TUTELAR A CATALUNYA L ACCIÓ TUTELAR A CATALUNYA Mª Angels Betriu 16 d octubre de 2009 COMPETÈNCIA DE L ACCIÓ TUTELAR A CATALUNYA Actualment hi ha 60 entitats tutelars a Catalunya destinades a la protecció de les persones

Más detalles

Jornada. Guia SEREM (SEguretat REhabilitació Manteniment) Treballs en obres sense projecte. Organitza: Secretaria d Ocupació i Relacions Laborals

Jornada. Guia SEREM (SEguretat REhabilitació Manteniment) Treballs en obres sense projecte. Organitza: Secretaria d Ocupació i Relacions Laborals Jornada Guia SEREM (SEguretat REhabilitació Manteniment) Treballs en obres sense projecte Divendres 12 de juny del 2015 De 9 a 13.00h Organitza: Secretaria d Ocupació i Relacions Laborals Amb la col laboració

Más detalles

Verificació i control d activitats comunicades

Verificació i control d activitats comunicades Verificació i control d activitats comunicades! Ajuntament Sant Celoni Anna Comella Munmany Advocada! Diputació de Barcelona - Maig 2014 Art. 84ter LBRL (redacció donada per la Ley 2/2011, de Economia

Más detalles

La Unitat de Salut Laboral. Presentació de la USL de la Catalunya Central.

La Unitat de Salut Laboral. Presentació de la USL de la Catalunya Central. La Unitat de Salut Laboral Presentació de la USL de la Catalunya Central. Les Unitats de Salut Laboral Les Unitats de Salut Laboral (USL) són unitats d assessorament i suport i informació i formació a

Más detalles

Experiència d implantació d un sistema de notificació i investigació d accidents

Experiència d implantació d un sistema de notificació i investigació d accidents Experiència d implantació d un sistema de notificació i investigació d accidents I Jornada Catalana d Infermeria del Treball i Salut Laboral 23 d octubre de 2009 2 Institut Català de la Salut (1/2) L ICS

Más detalles

Fomentar més informació de les activitats, recursos...i altres coses que existeixen.

Fomentar més informació de les activitats, recursos...i altres coses que existeixen. IGUALTAT HOME - DONA DIA DE LA SESSIÓ Dimecres 12 de novembre 2003 GRUP 2 DINAMITZADORA SECRETARI Montserrat Gibert Laura Castany 1. OBJECTIUS-PROPOSTES Treballar aspectes del pacte per millorar la incorporació

Más detalles

COMPETÈNCIES D EXPOSICIÓ ORAL ACADÈMICA: TREBALL EN EQUIP DOCENT INTERASSIGNATURES EN EL GRAU DE PSICOLOGIA

COMPETÈNCIES D EXPOSICIÓ ORAL ACADÈMICA: TREBALL EN EQUIP DOCENT INTERASSIGNATURES EN EL GRAU DE PSICOLOGIA COMPETÈNCIES D EXPOSICIÓ ORAL ACADÈMICA: TREBALL EN EQUIP DOCENT INTERASSIGNATURES EN EL GRAU DE PSICOLOGIA AUTORS/ES: JAYME, M., RIVERO, M., TIFFON, B., CELDRÁN, M., RUIZ, J., MARTÍ, E. FACULTAT DE PSICOLOGIA

Más detalles

Juan José Renau Piqueras. Tema 8. IMPLANTACIÓ DE L ESTRATÈGIA DE RRHH Curs 05-06

Juan José Renau Piqueras. Tema 8. IMPLANTACIÓ DE L ESTRATÈGIA DE RRHH Curs 05-06 Llicenciatura CIÈNCIES DEL TREBALL Professor Juan José Renau Piqueras i Llàcer Mòdul ESTRATÈGIA i DIRECCIÓ DE RECURSOS HUMANS Tema 8. IMPLANTACIÓ DE L ESTRATÈGIA DE RRHH Curs 05-06 8.1. INTRODUCCIÓ I OBJECTIUS

Más detalles

Família i Escola Junts X l educació

Família i Escola Junts X l educació Presentació del web Família i Escola Junts X l educació Amb la col laboració del Departament de Benestar Social i Família i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya 15 de setembre de 2011

Más detalles

INICIA: per la Creació d Empreses té per objectiu promoure la creació de més i millors empreses a través del suport a les persones emprenedores.

INICIA: per la Creació d Empreses té per objectiu promoure la creació de més i millors empreses a través del suport a les persones emprenedores. CARTA DE SERVEIS Introducció INICIA: per la Creació d Empreses, en col laboració amb els ens locals ajuda a aquelles persones emprenedores que vulguin crear la seva empresa, oferint informació i orientació,

Más detalles

Espais de Reflexió Ètica

Espais de Reflexió Ètica Espais de Reflexió Ètica Prof. Ester Busquets i Alibés ebusquets@ibb.hsjdbcn.org 29 abril 2015 [Lleida] Els comitès d ètica Grup multidisciplinari que des del diàleg interdisciplinari intenta reflexionar

Más detalles

Consell Municipal de Salut

Consell Municipal de Salut Consell Municipal de Salut Elaboració Pla de Drogues 2015-2019 Avaluació Pla anterior Diagnòstic context local: Entrevistes agents clau Enquesta escolar Taula participativa Aprovació per Ple municipal

Más detalles

Estudi d avaluació en tres contextos d aprenentatge de l anglès: Kids&Us, Educació Primària i Secundària.

Estudi d avaluació en tres contextos d aprenentatge de l anglès: Kids&Us, Educació Primària i Secundària. Estudi d avaluació en tres contextos d aprenentatge de l anglès: Kids&Us, Educació Primària i Secundària. Dra. Elsa Tragant Mestres, Professora Titular de Universitat Universitat de Barcelona Barcelona,

Más detalles

Mitjans de pagament internacional. Com minimitzar el risc de cobrament

Mitjans de pagament internacional. Com minimitzar el risc de cobrament Mitjans de pagament internacional Com minimitzar el risc de cobrament Elecció de mitjans de pagament: Factors a tenir en consideració Confiança amb el comprador Força comercial Objectius Risc país Legislació

Más detalles

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Salut de la dona Dexeus ATENCIÓ INTEGRAL EN OBSTETRÍCIA, GINECOLOGIA I MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ

Más detalles

Conceptes. Reguladora. Factors de risc psicosocial. Ecologia emocional

Conceptes. Reguladora. Factors de risc psicosocial. Ecologia emocional Conceptes Ecologia emocional Reguladora Factors de risc psicosocial Que és el risc psicosocial? Aquelles característiques de les condicions de treball i, especialment, de la seva organització que afecten

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica FULL DE RESPOSTES VERSIÓ AMB RESPOSTES competència matemàtica ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI

Más detalles

GERÈNCIA: joc d empreses

GERÈNCIA: joc d empreses Introducció Gerència és un model que simula el comportament d unes empreses que competeixen en un mercat. Les condicions no seran exactament les reals perquè, com a tot model, a Gerència simplificarem

Más detalles

T.10.- Anàlisi i descripció de llocs de treball

T.10.- Anàlisi i descripció de llocs de treball T.10.- Anàlisi i descripció de llocs de treball Anàlisi i descripció de llocs de treball 1. Objectius 2. Utilitats 3. Definicions 4.Procés i característiques 5.Interrogants que s han de respondre 6. Bibliografia

Más detalles

Identificació i avaluació de riscos psicosocials

Identificació i avaluació de riscos psicosocials Identificació i avaluació de riscos psicosocials PSQ CAT21 COPSOQ (Versió 1.5) Versió mitjana Manual del mètode Identificació i avaluació de riscos psicosocials. Manual del mètode PSQ CAT21 COPSOQ (Versió

Más detalles

GIRONA TRIA FER MENYS RESIDUS. europea de la prevenció de residus ( )

GIRONA TRIA FER MENYS RESIDUS. europea de la prevenció de residus ( ) GIRONA TRIA FER MENYS RESIDUS Eines de prevenció de la I iii setmana europea de la prevenció de residus (2009-2010) Accions de prevenció Del 21 al 29 de novembre Mercat d intercanvi Embolcall reutilitzable

Más detalles

Recursos humans i responsabilitat social corporativa

Recursos humans i responsabilitat social corporativa Administració i gestió Recursos humans i responsabilitat social corporativa CFGS.AFI.M04/0.12 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat

Más detalles

Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen

Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen ÀMBIT DE CONEIXEMENT DEL MEDI: Àrea de coneixement del medi natural Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen Món actual Competència 1: plantejar-se preguntes sobre el medi,

Más detalles

EL PACIENT AMB FUNCIÓ RENAL DISMINUÏDA

EL PACIENT AMB FUNCIÓ RENAL DISMINUÏDA A Unitat Docent d Estades en Pràctiques Tutelades 3a Jornada EL PACIENT AMB FUNCIÓ RENAL DISMINUÏDA Dra. MªAngels Via Sosa Professora Associada de la UB UCD Barcelonès Nord i Maresme 18 de març 2014 Per

Más detalles

Les curses de muntanya en entorns naturals i rurals. Reptes i oportunitats per a un ús responsable i sostenible.

Les curses de muntanya en entorns naturals i rurals. Reptes i oportunitats per a un ús responsable i sostenible. Les curses de muntanya en entorns naturals i rurals. Reptes i oportunitats per a un ús responsable i sostenible. Àlex Serrahima, advocat i propietari. Juan Porras, advocat i cap de serveis del CPF. Les

Más detalles

Curs bàsic de la tècnica de l'espectacle adreçat a gestors d'espais escènics.

Curs bàsic de la tècnica de l'espectacle adreçat a gestors d'espais escènics. Oficina de Difusió Artística Àrea de Presidència Curs bàsic de la tècnica de l'espectacle adreçat a gestors d'espais escènics. Dates: 5, 12, i 19 de novembre de 2014 Horari: de 08.30 a 15:00h. Lloc: ESTAE-

Más detalles

Riscos físics ambientals

Riscos físics ambientals Manteniment i serveis a la producció Riscos físics ambientals CFGS.1954.C03/0.08 CFGS - Prevenció de riscos professionals Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat

Más detalles

4.6. Activitat 5. Sobre el valor professional del coneixement matemàtic i didàctic.

4.6. Activitat 5. Sobre el valor professional del coneixement matemàtic i didàctic. 222 Capítol 4 Es tracta d una transformació del trapezi de tal manera que el que se li treu al trapezi se li afegeix al triangle, el costat de dalt del trapezi s afegeix a la base del triangle (Núria 11-99/4)

Más detalles

PROPOSTA D INFORME BIENNAL DE SEGUIMENT DE LA IMPLEMENTACIÓ DEL SISTEMA DE GARANTIA INTERNA DE LA QUALITAT

PROPOSTA D INFORME BIENNAL DE SEGUIMENT DE LA IMPLEMENTACIÓ DEL SISTEMA DE GARANTIA INTERNA DE LA QUALITAT PROPOSTA D INFORME BIENNAL DE SEGUIMENT DE LA IMPLEMENTACIÓ DEL SISTEMA DE GARANTIA INTERNA DE LA QUALITAT NOM DEL CENTRE : ESADE INFORME NÚM. 3 BIENNI DE REVISIÓ : CURSOS 2012/2013 2013/2014 I. Valoració

Más detalles

LA FUNCIÓ PRODUCTIVA I ELS COSTOS DE L EMPRESA

LA FUNCIÓ PRODUCTIVA I ELS COSTOS DE L EMPRESA UNITAT 7 LA FUNCIÓ PRODUCTIVA I ELS COSTOS DE L EMPRESA ECONOMIA DE L EMPRESA 1 BATXILLERAT El departament de producció Funcions del departament Aprovisionament. Fabricació. Emmagatzemament. Control de

Más detalles

Itinerari en Direcció de Recursos Humans i Desenvolupament del Talent a les organitzacions de salut

Itinerari en Direcció de Recursos Humans i Desenvolupament del Talent a les organitzacions de salut Itinerari en Direcció de Recursos Humans i Desenvolupament del Talent a les organitzacions de salut Itinerari formatiu i Diploma Itinerari formatiu semipresencial, amb una estructura modul lar, que permetria

Más detalles

El paper de les EC s en la realització d Inspeccions Ambientals Integrades

El paper de les EC s en la realització d Inspeccions Ambientals Integrades El paper de les EC s en la realització d Inspeccions Ambientals Integrades Rodrigo Radovan - Global Business Development Manager Industrial Services TÜV Rheinland International Foment del Treball Nacional

Más detalles

Fundació BANC DE SANG I TEIXITS de les Illes Balears. EMPRESES i ENTITATS Com organitzar una campanya de donació de sang

Fundació BANC DE SANG I TEIXITS de les Illes Balears. EMPRESES i ENTITATS Com organitzar una campanya de donació de sang EMPRESES i ENTITATS Com organitzar una campanya de donació de sang Sabeu per què? La vostra ajuda és vital! La sang no es pot fabricar. Depèn de la solidaritat i altruisme de les persones que donen sang

Más detalles

RESPONSABILITAT SOCIAL CORPORATIVA EN LA GESTIÓ DE PERSONES

RESPONSABILITAT SOCIAL CORPORATIVA EN LA GESTIÓ DE PERSONES RESPONSABILITAT SOCIAL CORPORATIVA EN LA GESTIÓ DE PERSONES COORDINADORS DEL GRUP: Jordi Pujol/Joan Grané SUPORT: Xavier Baro Per parlar sobre aquest tema vam proposar com a consideració prèvia pel debat:

Más detalles

mercat amb pocs recursos

mercat amb pocs recursos Com fer un estudi de mercat amb pocs recursos Claudia Vallvé BizBarcelona. 2012. La pregunta Com fer un estudi de mercat amb pocs recursos 1 La pregunta Estudi de mercat Un estudi de mercat consisteix

Más detalles

Direcció d Empreses. Curs de. Escenaris d entorn de coneixements: Procés per a la formulació d indicadors. Línies generals

Direcció d Empreses. Curs de. Escenaris d entorn de coneixements: Procés per a la formulació d indicadors. Línies generals Curs de Direcció d Empreses Escenaris d entorn de coneixements: Procés per a la formulació d indicadors Línies generals Prof. Dr. M. Subirachs Torné - núm. 1 Índex Definició i condicions que han de reunir

Más detalles

Programació d una acció formativa

Programació d una acció formativa Programació d una acció formativa Índex de continguts Elaboració de la programació. 2 Programació de les sessions 3 Activitats d avaluació previstes. 5 Elements de l avaluació contínua. 6 Materials docents.

Más detalles

ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014

ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014 ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014 ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014 ÍNDEX 1.-Enquestes Satisfacció... pàg. 1 2.-Resultats de les enquestes... pàg. 1 2.1-Enquestes als usuaris... pàg. 1 2.2-Enquestes als familiars...

Más detalles

Direcció General d Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat

Direcció General d Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat Direcció General d Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat Línies generals d actuació 2011-2012 Presentació a directors/es de centres de secundària Organigrama Direcció General d ESO i Batxillerat

Más detalles

ATENCIÓ SOCIOSANITÀRIA

ATENCIÓ SOCIOSANITÀRIA PLA D ENQUESTES DE SATISFACCIÓ D ASSEGURATS DEL CATSALUT PER LA LÍNEA DE SERVEI ATENCIÓ SOCIOSANITÀRIA : Clínica Guadalupe Subdirecció Gerència d Atenció Ciutadana - Unitat de Qualitat 2016 A. Anàlisi

Más detalles

PROVES RÀPIDES DE DETECCIÓ DEL VIH EN L ENTORN NO CLÍNIC 2013

PROVES RÀPIDES DE DETECCIÓ DEL VIH EN L ENTORN NO CLÍNIC 2013 PROVES RÀPIDES DE DETECCIÓ DEL VIH EN L ENTORN NO CLÍNIC 2013 Coordinació Autonòmica de Drogues i de l Estratègia de la Sida 2 ÍNDEX: Introducció... 3 Resultats de les proves ràpides de detecció del VIH...

Más detalles

Logística d aprovisionament

Logística d aprovisionament Comerç i màrqueting Logística d aprovisionament CFGS.VEC.M05/0.16 Gestió de vendes i espais comercials Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada

Más detalles

II Jornada Pla de salut de Barcelona Ciutat

II Jornada Pla de salut de Barcelona Ciutat II Jornada Pla de salut de Barcelona Ciutat 28-04-2014 Programa Baixem al Carrer Inici del programa: 2009 Territori: Poble Sec Agents que van intervenir: Per iniciativa del Pla Comunitari del barri A través

Más detalles

Projecte d enginyeria informàtica Realitzat per Marcos Delgado i dirigit per Xavier Roca

Projecte d enginyeria informàtica Realitzat per Marcos Delgado i dirigit per Xavier Roca Projecte d enginyeria informàtica Realitzat per Marcos Delgado i dirigit per Xavier Roca Índex Empresa Client Objectius LifeRay i competències Anàlisi de requeriments: Estudi dels processos del client

Más detalles

CRITERIS. en els PROCEDIMENTS de TRANSLACIÓ. de la INFORMACIÓ de la HISTÒRIA CLÍNICA. Digitalització i Migració

CRITERIS. en els PROCEDIMENTS de TRANSLACIÓ. de la INFORMACIÓ de la HISTÒRIA CLÍNICA. Digitalització i Migració Sessió de la Societat Catalana de Documentació Mèdica 28 de març de 2017 CRITERIS en els PROCEDIMENTS de TRANSLACIÓ de la INFORMACIÓ de la HISTÒRIA CLÍNICA Digitalització i Migració A) Tipus de translació

Más detalles

Prevenció de Riscos Laborals: Convenis Universitat - Empresa

Prevenció de Riscos Laborals: Convenis Universitat - Empresa Prevenció de Riscos Laborals: Convenis Universitat - Empresa Continguts 1. Marc normatiu. Aplicació a la UPC 2. Informació bàsica en Prevenció de Riscos Laborals 3. Coordinació d Activitats Empresarials.

Más detalles

Impacte de la contaminació de l aire en la salut de la població de Barcelona

Impacte de la contaminació de l aire en la salut de la població de Barcelona Impacte de la contaminació de l aire en la salut de la població de Barcelona Grup de treball ASPB: Glòria Perez (SESIS), Marc Marí (SEQUIA), Laia Font (SEQUIA), Brenda León (SESIS), Marc Rico (SEQUIA),

Más detalles

Jornada de Cloenda Cercles de Comparació Intermunicipal

Jornada de Cloenda Cercles de Comparació Intermunicipal Jornada de Cloenda Cercles de Comparació Intermunicipal Residus i Neteja Viària i Eficiència Energètica en l Enllumenat Públic El que no es pot mesurar no es pot avaluar i el que no es pot avaluar no es

Más detalles

RECOLLIDA DE DADES DLI CANET DE MAR

RECOLLIDA DE DADES DLI CANET DE MAR RECOLLIDA DE DADES DLI CANET DE MAR Transició Escola Treball: protocols, circuits i documents Docent: Laura Mencía Aj. de Canet: [pendent] Data: 4 de juliol de 2012 PLA DE FORMACIÓ 2012 EDUCACIÓ I TIC

Más detalles

Bona pràctica: Assessorament en Seguretat Alimentària. Regidoria de Salut Vilanova i la Geltrú

Bona pràctica: Assessorament en Seguretat Alimentària. Regidoria de Salut Vilanova i la Geltrú Bona pràctica: Assessorament en Seguretat Alimentària Regidoria de Salut Vilanova i la Geltrú Barcelona, 18 de juny de 2013 Vilanova i la Geltrú Capital comarca Garraf 66.591 habitants Cens 2012: 837 establiments

Más detalles

Pla d Infància i Adolescència

Pla d Infància i Adolescència Propostes del Consell dels Infants Pla d Infància i Adolescència 2018-2024 Granollers, 20 de març de 2018 amb el suport de: Treball en xarxa Plantem idees Anàlisi dels àmbits del Pla d Infància i Adolescència

Más detalles

La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació.

La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació. La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació. Experiència a Fogars de la Selva - Redacció del Pla Local de Joventut - Aproximació a les percepcions i opinions

Más detalles

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics Pla d Acció Tutorial Índex I. INTRODUCCIÓ...3 2. PROPOSTA DE SEQÜÈNCIA DES DEL PUNT DE VISTA DEL TUTOR...0 Alumnes de 1er curs...0 Alumnes en fase

Más detalles

PROCÉS 29 PROCÉS DE SERVEIS D FP A EMPRESES ENTITATS I ALTRES USUARIS PROCÉS-Q-410-T-29-FP

PROCÉS 29 PROCÉS DE SERVEIS D FP A EMPRESES ENTITATS I ALTRES USUARIS PROCÉS-Q-410-T-29-FP PROCÉS 29 PROCÉS-Q-410-T-29-FP ÍNDEX ÍNDEX 2 GESTIÓ DEL PROCÉS 3 DESCRIPCIÓ DEL PROCÉS 4 CARACTERÍSTIQUES DE QUALITAT 5 PROCEDIMENTS ASSOCIATS 5 PRINCIPALS INDICADORS I/O RESULTATS 5 ORGANIGRAMA DE SERVEIS

Más detalles

Eines d educació i participació ambiental

Eines d educació i participació ambiental Jornada de reflexió sobre els models de residus municipals a Catalunya Eines d educació i participació ambiental Elena Forcada LA VOLA, Companyia de Serveis Ambientals eforcada@lavola.com Barcelona, 27

Más detalles

Mòdul 2. Investigar JEP. JOVES EMPRENEDORS PROFESSIONALS 1

Mòdul 2. Investigar JEP. JOVES EMPRENEDORS PROFESSIONALS 1 Mòdul 2. Investigar JEP. JOVES EMPRENEDORS PROFESSIONALS 1 Objectius Aprendre les variables que influeixen en un negoci Aprendre els components d un model de negoci Definir la proposta de valor del projecte

Más detalles

Guia pràctica d avaluació de programes del tercer sector social

Guia pràctica d avaluació de programes del tercer sector social Guia pràctica d avaluació de programes del tercer sector social Autors: Miquel Àngel Alegre, Marçal Farré, Ramon Sabes i Federico Todeschini (Ivàlua) Objectius de la guia Oferir un marc conceptual i metodològic

Más detalles

PLA EDUCATIU D ENTORN DEL RAVAL

PLA EDUCATIU D ENTORN DEL RAVAL PLA EDUCATIU D ENTORN DEL RAVAL 14 CENTRES EDUCATIUS: 4504 alumnes (0-18 anys) matrícula viva 3 Escoles bressol municipals 5 CEIP 2 IES ( Secundària- Batxillerat Cicles formatius) 4 Centres concertats

Más detalles

LA TUTORIA A LA LLEI D EDUCACIÓ

LA TUTORIA A LA LLEI D EDUCACIÓ LA TUTORIA A LA LLEI D EDUCACIÓ Direcció General de l Educació Bàsica i el Batxillerat Subdirecció General d Ordenació Curricular i Serveis Educatius La tutoria a la Llei 12/2009, d educació (LEC) 1. La

Más detalles