CURS: EL JUDO A EDUCACIÓ PRIMÀRIA

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "CURS: EL JUDO A EDUCACIÓ PRIMÀRIA"

Transcripción

1 CURS: EL JUDO A EDUCACIÓ PRIMÀRIA GRUP DE TREBALL D EF DE MATARÓ DOSSIER DE DOCUMENTACIÓ Raül López

2 Índex 1- Objectius del curs 2- Continguts 3- Programació 4- Documentació Història Característiques El judo a l escola Activitats 5- Bibliografia

3 Objectius Adquirir i experimentar coneixements metodològics i activitats per poder-les aplicar en sessions d educació física. Conèixer els factors preventius i de risc a tenir en compte en l ensenyament del Judo a Ed. Primària Continguts El judo o Història o Característiques específiques del judo El judo a l escola o Continguts d EF relacionats am el Judo o Possibles activitats a realitzar o Riscos i prevenció en edats infantils Programació 31 de març (17:30h a 19:30h) o El judo : història, característiques, aplicació... o Iniciació en la pràctica del Judo a Cicle Inicial 7 d abril (17:30h a 19:30h) o Iniciació en la pràctica del Judo a Cicle Mitjà 14 d abril (17:30h a 19:30h) o Iniciació en la pràctica del Judo a Cicle Superior

4 DOCUMENTACIÓ Història JUDO: camí de la flexibilitat. Prové del jujitsu (art marcial) El judo consisteix en projectar l adversari fent servir el mínim la nostra força. Fundat per Jigoro Kano, pedagog ( ) J. Kano, director del Ministeri d Educació del Japó, va introduir el judo en el programa d educ. física a l escoles. S expandeix per Europa i Amèrica durant el s. XX S introdueix en el programa olímpic com exhibició a Tòquio 64 i de forma oficial a Munic 72. A l any 2002, era el tercer esport amb més llicències federatives a nivell mundial, després de la caça i la pesca. Aspectes que el caracteritzen Esport de contacte i oposició. Es desenvolupa a partir del Randori (combat controlat per parelles) Indumentària: judogi i cinturó Tatami (espai quadrat confeccionat per màrfegues) Respecte per l adversari i per l àrbitre Protocol d actuació: salutació inicial i final

5 El judo a l escola El judo no com una finalitat, sinó com a una eina de treball per arribar a assolir un fi concret. Continguts relacionats amb l EF: o Control corporal o Equilibri i desequilibri o Orientació en l espai o Habilitats motrius bàsiques (desplaçaments, traccions...) o Capacitats condicionals (força, resistència...) o Confiança o Respecte o Autocontrol o... Per les seves característiques, és aplicable a qualsevol cicle d EP Desenvolupar les activitats en un espai adequat: espai tou (màrfegues) o parquet (segons les activitats) Donar i marcar bé les consignes i els límits de les activitats i fer que els infants en prenguin consciència d aquests. Activitats: o Per conèixer la nostre interacció amb l entorn (caigudes) o Per treballar l ocupació de l espai (de peu i terra) o Per experimentar amb l equilibri i el desequilibri o Per desenvolupar tracció amb un oponent o Per immobilitzar un oponent o Per projectar a un oponent o Per iniciar-se en el randori

6 OBJECTIU: Iniciar-se en les caigudes ACTIVITATS 1. COMECOCOS Cicle: cicle inicial Organització: Tots contra tots Un alumne assumeix el rol de perseguidor (4 grapes) i la resta ha d intentar no ser tocats. Si això passa, l alumne tocat ajuda a l altre a pillar fins que estiguin tots pillats. Per equips. 2. LLAUNA DE SARDINES Cicle: cicle inicial Organització: individualment Tot el grup es mou per l espai i a la indicació d un número per part del mestre, s han d agrupar estirant-se al terra. Diferents formes de caure.

7 3.L ESTATUA Cicle: cicle mitjà Organització: per parelles Un alumne dret sense poder moure s i l altre a terra. A la senyal ha d intentar fer-lo caure amb les mans. Per trios, SALVAVIDES Cicle: cicle mitjà Organització: tots contra tots Material: mocador Para un. Els altres per no ser pillats han de fer una caiguda a terra. Una vegada a terra, només poden estar 3 seg. Canviar la forma de caure

8 5. LLUITA DE GALLS Cicle: cicle superior Organització: per parelles En posició de la gatzoneta, intentar fer caure al contrari. 6. STOP Cicle: cicle superior Organització: tots contra tots Para un. Per salvar-nos ens hem de posar a 4 grapes. Algun company a de fer una caiguda per sobre nostre per continuar jugant. Diferents formes de caure.

9 OBJECTIU: ocupació de l espai 1. L ARANYA Cicle: cicle inicial Organització: un contra tots Un alumne assumeix el rol d aranya (4 grapes). Els altres han d intentar passar a l altre banda sense ser tocats. Si són tocats paren també. 2 equips. 2. ARRANCAR CUES Cicle: cicle inicial Organització: un contra tots Material: mocadors Es col loca un mocador darrera. S ha d intentar agafar els màxims possibles i que no ens agafin. 4 equips. A 4 grapes.

10 3. PICA CUIXES Cicle: cicle mitjà Organització: per parelles Un alumne a d intentar tocar la cuixa de l altre i l altre ho ha d evitar. Tocar el cul. A 4 grapes a tocar els peus. 4. TREPITJA M Cicle: cicle mitjà Organització: un contra tots Les mans col locades a les espatlles cara a cara. S han d intentar trepitjar i que no els trepitgin. Sense agafar-se de les espatlles.

11 5. LA FRONTERA Cicle: cicle superior Organització: grups de 4 Dos alumnes faran de frontera. Un altre es posa darrera i l altre ha d intentar agafar-lo. A 4 grapes. 6. LA GUINEU, GALLINA I ELS POLLETS Cicle: cicle superior Organització: grups de 4 3 alumnes faran un fila i l altre a d enxampar a l últim. Variar el nombre d alumnes.

12 OBJECTIU: experimentació de l equilibri desequilibri 1. GUANYAR EL CÈRCOL Cicle: cicle inicial Organització: Per parelles Material: Cèrcol de plàstic Fer sortir l adversari d un cèrcol de plàstic. Inicialment un dels dos es situa dempeus amb un peu situat a dins del cèrcol. L altre l ha de fer sortir empenyent-lo amb el cos sense l ajut dels braços. Utilitzant les mans, en comptes del cos. 2. L EQUILIBRI Cicle: cicle inicial Organització: Per parelles Col locats un davant de l altre sobre una línia longitudinal i sense agafar-se, s han de donar cops l un a l altre amb la mà oberta intentant desequilibrar al company sortint de la línia marcada. Variant la línia a transversal.

13 3. NO CAIGUIS Cicle: cicle mitjà Organització: Per parelles - Els dos components de la parella a peu coix, agafats per les espatlles han d intentar fer desequilibrar al company, fent que recolzi l altre peu. 4. A CAVALL Cicle: cicle mitjà Organització: tots contra tots per parelles - Les parelles es posen enrotllana i a la senyal han d intentar fer desequilibrar la resta de parelles.

14 5. BARALLA DE GALLS 2 Objectiu: cicle superior Organització: 2 equips Material: mocadors Es distribueix el grup d alumnes en 2 equips. Per que es puguin diferenciar visualment, l equip A portarà un mocador al cap i l equip B no en portarà. Lluitaran tots els participants al mateix temps. Quan un lluitador perd l equilibri i cau, resta eliminat i ha de sortir del tatami. Guanya l equip que abans aconsegueix desequilibrar a tots els lluitadors de l altre equip. 6. POLS GITANO Cicle: cicle superior Organització: Per parelles Cada parella col locada un davant de l altre i amb un peu al costat del peu del company, aquest quedarà fixe i només podran moure el peu de darrera. S agafaran amb una mà i s intentaran desequilibrar i fer moure el peu fixat l un a l altre. Ídem, però variant la pressa d agarre, per l avantbraç.

15 OBJECTIU: desenvolupar tracció amb oponent 1. LA PINYA Cicle: cicle inicial Organització: Grup classe dividit en dos equips Material: ---- El joc consisteix en fer dos grups, un grup són els manifestants que formen un pinya col locant-se tots agafats en el terra. I l altre grup són policies. Aquests han d intentar arrossegar als manifestants a l altra banda del tatami. Guanyarà l equip que hagi transportat la pinya amb menys temps. Els manifestants separats de la pinya. 2. VIGILA QUE CREMA Cicle: cicle inicial Organització: grups de 3/4 Material: pica i maó Agafats en rotllana, han d aconseguir que els altres toquin la pica. Variar el nombre de participants. Qui toqui la pica queda eliminat. Cercle

16 3. ESTIRAR LA CORDA Cicle: cicle mitjà Organització: equips Material: corda Agafats a la corda, s ha d estirar intentant que l equip rival traspassi la línia divisòria. 4.ESQUENA CONTRA ESQUENA Cicle: cicle mitjà Organització: per parelles Asseguts al terra, esquena contra esquena. A la senyal del mestre, intentar empentar al contrari la màxima distància possible. Grups de ¾ persones agafades entre si contra altres grups del mateix número de persones.

17 5. LLUITA DE LLEONS Cicle: cicle superior Organització: per parelles En posició de 4 grapes, han de fer caure a terra tivant de la roba. 6. ROYAL RUMBLE Cicle: cicle superior Organització: tot el grup Material: quitamiedos Asseguts al quitamiedos, han d intentar fer fora altres. Guanya qui queda l últim. Drets i sense mans. Per equips.

18 OBJECTIU: Iniciar-se en la immobilització 1. ELS TELETUBIS Cicle: cicle inicial Organització: per parelles Material: ---- Cada parella s agafa abraçant-se amb un braç per sobre i un altre per sota les aixelles. A la senyal s haurà d intentar abraçar els dos braços per sobre del company. Els braços per sota del company. 2. A DORMIR Cicle: cicle inicial Organització: per parelles Material: ---- Un estirat i l altre sobre. A la senyal ha d intentar aixecar-se i l altre no el deixarà. Diferents formes d agafar.

19 3. ARRIBAR A META Cicle: cicle mitjà Organització: Per parelles Els dos contrincants se situen a quatre grapes enfrontats un davant de l altre. L objectiu del primer és intentar arribar a la meta. L objectiu del segon és impedir que l altre avanci bloquejant el seu pas i posant-li l esquena contra terra. Cap dels dos pot aixecar-se de terra. 4. LA MEVA PILOTA Cicle: cicle mitjà Organització: Per parelles Material: pilotes petites Un membre de la parella es posa a 4 grapes protegint la pilota. L altre a d intentar donar-li la volta i aconseguir mantenir-li l esquena contra terra.

20 5. ELS LLADRES Cicle: cicle superior Organització: Grup classe dividit en 2 equips Material: Pilotes petites Es divideix el grup en dos equips. Uns controlen les síndries (pilotes) i l altre grup les ha de robar i portar-les al seu camp. Tots es desplacen de genolls. Per impedir que les síndries siguin robades els defensors podran aturar els lladres immobilitzantlos. El joc s acaba quan totes les síndries són robades. Després es canvien els rols i es torna a començar 6. DÓNA-LI LA VOLTA Cicle: cicle superior Organització: parelles Material: ---- Un estirat cap avall. L altre ha d intentar donar la volat i immobilitzar-lo.

21 OBJECTIU: Iniciar-se en la projecció 1. ELS COCODRILS Cicle: cicle inicial mitjà Organització: Tots contra tots Un alumne assumeix el rol de perseguidor (de peu) i la resta ha d intentar no ser agafats. Si això passa, aquest l ha de fer caure. 2. L ARANYA Cicle: cicle inicial mitjà Organització: un contra tots Un alumne assumeix el rol d aranya (de peu). Els altres han d intentar passar a l altre banda sense ser tocats. Si els toquen els han de fer caure.

22 3. LA REINA Cicle: cicle mitjà - superior Organització: 2 equips Material: un objecte Un equips són els soldats amb la reina (qui porta l objecte). Han d intentar arribar a l altre banda del tatami sense que agafi a la reina. Els que paren, ha qui agafin els han de fer caure. 4. STOP Cicle: cicle mitjà - superior Organització: un contra tots - Para un. Per salvar-nos ens hem de dir stop. Algun company ens ha de fer alguna projecció per poder continuar jugant.

23 OBJECTIU: Iniciar-se en el randori 1. TOCAR EL CAP Cicle: cicle inicial mitjà Organització: Per parelles Un dels dos lluitadors se situa estirat a terra panxa en l aire. L altre es posarà de genolls al davant seu i haurà d aconseguir tocar-li el cap. El que està a terra podrà esquivar-lo arrossegant-se d esquenes o girant sobre sí mateix. Intentar tocar altres parts del cos. 2. L ILLA Cicle: cicle inicial mitjà Organització: Per parelles Cada parella té un tatami, la illa. A la senyal han d intentar fer fora al seu rival de l illa. A 4 grapes.

24 3. LA SINDRIA Cicle: cicle mitjà - superior Organització: 2 equips Material: una pilota S ha de plantar la síndria a la cantonada seleccionada. Tothom a ha d anar a 4 grapes. Guanya qui hagi plantat més vegada la síndria a la cantonada. Fent el cranc. 4. RANDORI Cicle: cicle mitjà - superior Organització: parelles Material: ---- Randoris de peu continuant al terra.

25 Bibliografia Atienza, D. (2000) Los deportes de lucha. Ed. INDE. Barcelona Thabot, D. (1999) Judo óptimo. Ed. INDE. Barcelona Torres, G. (1990) Mil ejercicios y juegos de actividades de lucha. Ed. Paidotribo. Barcelona Villamon, M. (1999) Introducción al judo. Ed. Hispano Europea.

RONDO 3 X 1 AMB RECOLZAMENT (4 JUGADORS)

RONDO 3 X 1 AMB RECOLZAMENT (4 JUGADORS) RONDO 3 X 1 AMB RECOLZAMENT (4 JUGADORS) Es forma un quadre on es juga un 3 x 1. Els posseïdors de la pilota tenen un espai cadascú i poden jugar a 2 tocs. El jugador que té pilota sempre ha de tenir el

Más detalles

Annex-1. Jocs. Joc: Atrapar amb pilota. Joc: La muralla o la xarxa

Annex-1. Jocs. Joc: Atrapar amb pilota. Joc: La muralla o la xarxa Joc: Atrapar amb pilota Joc: La muralla o la xarxa Un joc d agafar, però els nens que atrapen, ho fan amb una pilota a les mans. Si atrapen a algú li donen la pilota i ells ja no agafen. També es pot jugar

Más detalles

MATERIAL: pilotes tenis, bats de foam, cons per àrea de seguretat, CICLE: CS 5è UP: Pitxi SESSIÓ: 1

MATERIAL: pilotes tenis, bats de foam, cons per àrea de seguretat, CICLE: CS 5è UP: Pitxi SESSIÓ: 1 CICLE: CS 5è UP: Pitxi SESSIÓ: 1 OBJECTIUS Iniciar el coneixement del pitxi Practicar el cop amb el bat de beisbol/ Realitzar recepcions de pilota de pitxi. Avui començarem a conèixer el pitxi i les seves

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

UP 18: PER SOBRE LA XARXA

UP 18: PER SOBRE LA XARXA UP 18: PER SOBRE LA XARXA NIVELL Cicle superior CURS 6è OBJECTIUS DIDÀCTICS 1 - Saber desplaçar-se pel camp (rotacions). 2 - Fer llançaments i recepcions. 3 - Efectuar passes de tota mena ( curts i llargs

Más detalles

UD 4. El futbol és més que guanyar

UD 4. El futbol és més que guanyar Àrea: Ed física Bloc: II i V Objectius: Assimilació de les regles bàsiques del futbol. Conducció i el control de la pilota. Millora de la precisió en el passada de la pilota. Control de la recepció de

Más detalles

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON?

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? ESPORTS DE RAQUETA: EL BÀDMINTON Apunts 1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? Nivell 1r ESO El bàdminton és un esport d adversari que es juga en una pista separada per una xarxa. Es pot jugar individualment o per parelles,

Más detalles

TEMPS TIPUS D ACTIVITAT

TEMPS TIPUS D ACTIVITAT CICLE: CS 6è UP: Mini bàsquet SESSIÓ: 1 OBJECTIUS Familiaritzar-se amb les pilotes i cistelles de bàsquet / Iniciar els gestos tècnics bàsics. ESPAI pista TEMPS Explicació del que farem al llarg d aquesta

Más detalles

AVALUACIÓ: Inicial. MATERIAL: pilotes raquetes. CICLE: CS UP: Raqueta SESSIÓ: 1 Familiarització amb la raqueta i la pilota de tenis

AVALUACIÓ: Inicial. MATERIAL: pilotes raquetes. CICLE: CS UP: Raqueta SESSIÓ: 1 Familiarització amb la raqueta i la pilota de tenis CICLE: CS UP: Raqueta SESSIÓ: 1 Familiarització amb la raqueta i la pilota de tenis Explicació del que farem en aquesta UP. Explicació de com s agafa la raqueta. Atrapar amb raqueta. Individual - Copejar

Más detalles

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON?

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? ESPORTS DE RAQUETA: EL BÀDMINTON Apunts Nivell 4t ESO 1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? El bàdminton és un esport d adversari que es juga en una pista separada per una xarxa. Es pot jugar individualment o per parelles,

Más detalles

L ESCALFAMENT. Educació física. Anna Solà Hernánedez. 4t ESO A. Curs 2011/12

L ESCALFAMENT. Educació física. Anna Solà Hernánedez. 4t ESO A. Curs 2011/12 L ESCALFAMENT Anna Solà Hernánedez Educació física 4t ESO A Curs 2011/12 L escalfament és un exercici físic previ a una activitat en la que es fa un esforç superior al normal. Posa en marxa el cos i és

Más detalles

DESOBRIM EL COS LA TACA QUE S ENCOMANA

DESOBRIM EL COS LA TACA QUE S ENCOMANA DESOBRIM EL COS Cicle: Inicial Espai: Gim nàs Sessió: 1 Materials: Una pilota, un mocador per a cadascú LA TACA QUE S ENCOMANA Un para i persegueix a la resta. Q uan toca a algú, aquest es converteix en

Más detalles

AVALUACIÓ: Inicial. MATERIAL: pilotes de handbol,

AVALUACIÓ: Inicial. MATERIAL: pilotes de handbol, CICLE: CS 5è UP: Mini handbol SESSIÓ: 1 Conèixer el nou joc esportiu adaptat: handbol / Familiarització amb la pilota de handbol. ESPAI Pista Explicació del que farem en aquesta UP: Mini handbol Escalfament:

Más detalles

TEMA 5: ELS JOCS I ESPORTS ALTERNATIUS

TEMA 5: ELS JOCS I ESPORTS ALTERNATIUS TEMA 5: ELS JOCS I ESPORTS ALTERNATIUS Què són els jocs i esports alternatius? Tenen les següents característiques: Tenen un caràcter lúdic o recreatiu. Tenen regles simples. S'usen materials no convencionals.

Más detalles

UP 12: TENIS. NIVELL Cicle superior CURS 5è

UP 12: TENIS. NIVELL Cicle superior CURS 5è UP 12: TENIS NIVELL Cicle superior CURS 5è OBJECTIUS DIDÀCTICS 1- Control en el maneig de la raqueta, tant amb una mà com amb l altra. 2- Realitzar tocs amb la raqueta des de diferents posicions. 3- Llençar

Más detalles

I Jornada de formació per al professorat d educació física. " El repte de l'ef avui" TALLER DE MALABARS

I Jornada de formació per al professorat d educació física.  El repte de l'ef avui TALLER DE MALABARS Departament d Educació Centre de Recursos Pedagògics del Tarragonès I Jornada de formació per al professorat d educació física " El repte de l'ef avui" 11.02.09 TALLER DE MALABARS DATA: 11/02/2009 Contingut:

Más detalles

Àrea de PSICOMOTRICITAT Aportacions de l àrea a les Capacitats. Capacitats pròpies de l àrea. Objectius. Continguts

Àrea de PSICOMOTRICITAT Aportacions de l àrea a les Capacitats. Capacitats pròpies de l àrea. Objectius. Continguts 3. Trimestre UP : QUIN COSTAT FEM SERVIR? Àrea de PSICOMOTRICITAT Aportacions de l àrea a les Capacitats Aprendre a descobrir i tenir iniciativa. Aprendre a conviure i habitar el món. Capacitats pròpies

Más detalles

INS ANDREU NIN CURS VOLEIBOL. Figura 1: Forma i dimensions del terreny de joc de voleibol.

INS ANDREU NIN CURS VOLEIBOL. Figura 1: Forma i dimensions del terreny de joc de voleibol. VOLEIBOL 1. El terreny de joc Les característiques del terreny de joc apareixen especificades a la figura 1. Cada camp és un quadrat de 9 metres de costat. La línia que separa la defensa de l atac està

Más detalles

INICIACIÓ A L HANDBOL ( mini handbol a l escola)

INICIACIÓ A L HANDBOL ( mini handbol a l escola) INICIACIÓ A L HANDBOL ( mini handbol a l escola) Objectius: Desplaçar-se per l espai amb o sense pilota. Realitzar tot tipus de salt. Botar la pilota: estàtic i en moviment. Passar i rebre, de moltes maneres.

Más detalles

TIPUS D ACTIVITAT GRÀFIC OBSERVACIONS

TIPUS D ACTIVITAT GRÀFIC OBSERVACIONS CICLE: CS 5è UP: Iniciació al bàdminton SESSIÓ: 1 Familiarització amb la raqueta i el volant de badminton Explicació del que farem en aquesta UP. Explicació de com s agafa la raqueta. Atrapar amb raqueta.

Más detalles

TIPUS D ACTIVITAT GRÀFIC OBSERVACIONS TEM PS

TIPUS D ACTIVITAT GRÀFIC OBSERVACIONS TEM PS CICLE: CS UP: Volei SESSIÓ: 1 OBJECTIUS Familiaritzar-se amb la pilota de volei/ Descobrir els diferents cops de pilota utilitzats al volei. -Explicació del que treballarem en aquesta UP. -Escalfament:

Más detalles

MATERIAL: 1 pilota per alumne, bancs. CICLE: CS UP: Futbol per a tots i totes SESSIÓ: 1

MATERIAL: 1 pilota per alumne, bancs. CICLE: CS UP: Futbol per a tots i totes SESSIÓ: 1 CICLE: CS UP: Futbol per a tots i totes SESSIÓ: 1 OBJECTIUS Desenvolupar la coordinació oculo-pedal / Passar i rebre la pilota. pista Explicació UP Escalfament: Pilla-pilla per parelles: un condueix una

Más detalles

ENDEVINA ON SOC. Materials necessaris: mocadors i un rellotge amb alarma.

ENDEVINA ON SOC. Materials necessaris: mocadors i un rellotge amb alarma. ENDEVINA ON SOC mocadors i un rellotge amb alarma. Els jugadors es posen en parelles. Un dels dos tria ser el jugador A i l altre el B. Cada parella pensa un so amb la boca o amb el cos. Tothom es posa

Más detalles

UD. 4 Bàdminton. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules.

UD. 4 Bàdminton. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules. UD. 4 Bàdminton Àrea: Ed física Bloc: II i V Curs: 1r i 2n CS Nº Sessions: 10 Objectius: - Manejar amb precisió la raqueta i el volant. - Saber les normes bàsiques d aquest esport individual. - Aplicar

Más detalles

CURSOS DE NATACIÓ 66 67

CURSOS DE NATACIÓ 66 67 CURSOS DE NATACIÓ 66 67 NADONS / LLAR D INFANTS EDUCACIÓ INFANTIL NADONS, del 4t mes fins als 30 mesos Activitat amb la mare o el pare a l aigua. És l oportunitat ideal per introduir el nen/a en el medi

Más detalles

TIPUS D ACTIVITAT GRÀFIC OBSERVACIONS

TIPUS D ACTIVITAT GRÀFIC OBSERVACIONS CICLE: CM 3r UP: Percepció espai temps SESSIÓ: 1 Experimentar nocions topològiques. Apreciar distàncies. pista Els amics: dos xiquets un a cada banda de la pista han d intentar trobar-se i abraçar-se però

Más detalles

UP 23: JUGUEM A BÀDMINTON

UP 23: JUGUEM A BÀDMINTON UP 23: JUGUEM A BÀDMINTON NIVELL Cicle superior CURS 6è OBJECTIUS DIDÀCTICS 1- Control en el maneig de la raqueta, tant amb una mà com amb l altra. 2- Realitzar tocs amb la raqueta des de diferents posicions.

Más detalles

HORTA BELLUGA T. 16 i 17 de MARÇ del 2004.

HORTA BELLUGA T. 16 i 17 de MARÇ del 2004. HORTA BELLUGA T. 16 i 17 de MARÇ del 2004. VOCABULARI BÀSIC. Les bales, botxes. És un joc en el qual una bala (botxa) és impulsada amb el dit gros cap a altres bales, normalment intentant fer-les sortir

Más detalles

mesclant... Podem variar que en lloc de canviar de direcció quan el mestre diu dreta o esquerra anam a peu coix amb el peu que ens ha dit.

mesclant... Podem variar que en lloc de canviar de direcció quan el mestre diu dreta o esquerra anam a peu coix amb el peu que ens ha dit. CICLE: ED. INFANTIL CURS: P5 TRIMESTRE: 3 U.P:QUIN COSTAT FEM SERVIR SESSIÓ Nº: 1 Prendre consciència dels moviments senzills de cada segment. OBJECTIUS Diferenciar costats en el propi cos : dreta/esquerra.

Más detalles

EXERCICIS GRUP LUMBAR

EXERCICIS GRUP LUMBAR ELS EXERCICIS DEL NIVELL MIG-ALT ES PODEN REALITZAR QUAN HAGIN MILLORAT ELS SÍMPTOMES I SEMPRE QUE NO PROVOQUIN DOLOR AL REALITZAR-LOS EXERCICIS GRUP LUMBAR 1. RESPIRACIÓ DIAFRAGMÀTICA Col loca t ajagut

Más detalles

24ª LLIGA CATALANA PATINATGE ARTÍSTIC SOBRE GEL Temporada

24ª LLIGA CATALANA PATINATGE ARTÍSTIC SOBRE GEL Temporada 24ª LLIGA CATALANA PATINATGE ARTÍSTIC SOBRE GEL Temporada 2014-2015 1. OBJECTIUS DE LA LLIGA CATALANA La Lliga Catalana de Patinatge Artístic sobre Gel, té com objectiu oferir a totes/s les patinadores/rs

Más detalles

LAURA PUÉRTOLAS MARIN CURS EL FUTBOL SALA

LAURA PUÉRTOLAS MARIN CURS EL FUTBOL SALA EL FUTBOL SALA El futbol sala es juga sobre una superfície de material sòlid d'uns 40 metres de llarg per 20 metres d amplada. L àrea de penal té 6 metres de radi. El punt de penal esta situat a 6 metres

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

Centre d Ensenyament Online (CEO)

Centre d Ensenyament Online (CEO) Centre d Ensenyament Online (CEO) Desenvolupament de tècniques noves per l educació www.mhe.es 1 Centre d Ensenyament Online (CEO): 1. Què és un Centre d Ensenyament Online (CEO)? 2. Com està estructurat

Más detalles

EL FUTBOL SALA. Tema 3-2 on ESO - 3ª Avaluació

EL FUTBOL SALA. Tema 3-2 on ESO - 3ª Avaluació EL FUTBOL SALA Tema 3-2 on ESO - 3ª Avaluació EL FUTBOL SALA El camp Com es juga Reglament bàsic L equip de futbol sala La tècnica Que pots fer Sistema 2-2 Superfícies de contacte Que no pots fer Sistema

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA 2: INICIACIÓ AL JOC DE PEUS"

UNITAT DIDÀCTICA 2: INICIACIÓ AL JOC DE PEUS 07. UNITAT DIDÀCTICA 2: INICIACIÓ AL JOC DE PEUS 1. PRESENTACIÓ DE LES UNITATS DIDÀCTIQUES. Partirem de elements de joc tradicionals, amb materials molt simples, per anar enf ocant el treball cap a motricitat

Más detalles

MOVIMENTS BÀSICS DE L AERÒBIC

MOVIMENTS BÀSICS DE L AERÒBIC MOVIMENTS BÀSICS DE L AERÒBIC Moviments de baix impacte Marxa march : efecte de caminar a lloc o amb desplaçament. Direccions: davant, darrera, diagonal, lateral i cercle. Durada del moviment: 1 temps.

Más detalles

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA INFORMACIÓ PER AL MESTRE El concepte d educació viària va molt més enllà de saber conduir un vehicle a partir dels catorze o dels divuit anys.

Más detalles

TEMA 5: EL VOLEIBOL I

TEMA 5: EL VOLEIBOL I EDUCACIÓ ÍSICA TEMA 5: EL OLEIBOL I Dónde se juega? Es practica en un camp de 18 x 9 m, en el centre hi ha una xarxa que té una alçada de 2,43 m per als nois i 2,3 m per a les noies. Com es juga? Consisteix

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

1r nivell TÈCNIC D ESPORTS DE BASQUETBOL

1r nivell TÈCNIC D ESPORTS DE BASQUETBOL 1r nivell TÈCNIC D ESPORTS DE BASQUETBOL SISTEMES DE JOC RAFA GUTIERREZ Febrer Març 2009 CONSIDERACIONS PRÈVIES Què és la tècnica individual? Els fonaments tècnics Què és la tàctica individual? Decisions

Más detalles

Taller d expressió dramàtica per infantil (p4 i p5) Amb els contes faig teatre per Moi Aznar. -- Villarroel 237

Taller d expressió dramàtica per infantil (p4 i p5) Amb els contes faig teatre per Moi Aznar. -- Villarroel 237 Taller d expressió dramàtica per infantil (p4 i p5) Amb els contes faig teatre per Moi Aznar Villarroel 237 loren@el-cau.cat 665667268 Introducció: L expressió dramàtica tot i que a priori es pot confondre

Más detalles

TIPUS D ACTIVITAT GRÀFIC OBSERVACIONS

TIPUS D ACTIVITAT GRÀFIC OBSERVACIONS CICLE: INF UP: Desplaçaments SESSIÓ: 1 Realitzar diferents tipus de desplaçament/ Aprendre a relaxar-se. ESPAI sala Ens traiem les sabatilles i explicació. Curses: *Cucs: panxa cap amunt i arrossegant-se.

Más detalles

TEMA 6 L ATLETISME. Curs: 2n ESO 2n Trimestre

TEMA 6 L ATLETISME. Curs: 2n ESO 2n Trimestre Generalitat de Catalunya Departament d'educació IES Vidreres C/ Institut s/n 17411 Vidreres (Girona) Departament d Educació Física ** CURS 08/09 Professorat: Gemma Masnou i Enric Olmos Curs: 2n ESO 2n

Más detalles

Educació Física INS La Talaia El rugby EL RUGBY

Educació Física INS La Talaia El rugby EL RUGBY EL RUGBY és un esport força desconegut a la nostra societat dins d un marc esportiu, i encara que no tingui una rellevància ni mediàtica ni social com altres esports, a Catalunya existeixen varis clubs

Más detalles

LES NOSTRES HABILITATS. Desplaçaments

LES NOSTRES HABILITATS. Desplaçaments LES NOSTRES HABILITATS. Desplaçaments Cicle: Inicial Espai: Gim nàs Sessió: 1 Materials: Una pilota LA CADENA DE 2 0 3 SAFARI FOTOGRÀFIC Es proposen animals coneguts per tots i s im ita el seu desplaçament

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA: Què farem en Educació Física?

UNITAT DIDÀCTICA: Què farem en Educació Física? UNITAT DIDÀCTICA: Què farem en Educació Física? 1. PRESENTACIÓ. Pedreguer és un municipi de la Marina Alta, de quasi 6.000 habitants amb una economia basada en el sector secundari (indústria i construcció),

Más detalles

El perfil es pot editar: 1. des de la llista de participants 2. fent clic sobre el nostre nom, situat a la part superior dreta de la pantalla

El perfil es pot editar: 1. des de la llista de participants 2. fent clic sobre el nostre nom, situat a la part superior dreta de la pantalla MOODLE 1.9 PERFIL PERFIL Moodle ofereix la possibilitat que els estudiants i professors puguin conèixer quines són les persones que estan donades d alta a l assignatura. Permet accedir a la informació

Más detalles

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles

Aspectes bàsics del bàdminton

Aspectes bàsics del bàdminton Institut Cubelles CUBELLES Aspectes bàsics del bàdminton 1r d ESO Apunts elaborats per Antonio Tinajas Ruiz 1 Apunts de bàdminton 1. El terreny de joc El terreny de joc és diferent segons es tracti d una

Más detalles

Els tres porquets. Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres:

Els tres porquets. Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres: Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres: Els tres porquets Adaptació del conte en format de text teatral, hi pots afegir totes les variacions o ampliacions que t agradin. El Petit Teatre d Ombres

Más detalles

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions.

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions. UNITAT ART AMB WORD 4 SmartArt Els gràfics SmartArt són elements gràfics que permeten comunicar informació visualment de forma molt clara. Inclouen diferents tipus de diagrames de processos, organigrames,

Más detalles

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM,

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM, Informes en profunditat 53 Benchmarking Barcelona Activa SAU SPM, 1998-2011 Índex 01 Introducció 02 Concepte 03 Característiques 04 Més Informació 2 / 7 01. Introducció Amb tota certesa, encara que potser

Más detalles

EXPERIMENTE M! Durant l etapa de l educació primària, la descoberta de l entorn que. envolta els infants és un dels àmbits més importants en el seu

EXPERIMENTE M! Durant l etapa de l educació primària, la descoberta de l entorn que. envolta els infants és un dels àmbits més importants en el seu EXPERIMENTE M! Durant l etapa de l educació primària, la descoberta de l entorn que envolta els infants és un dels àmbits més importants en el seu desenvolupament personal i social. Els experiments i activitats

Más detalles

Observacions: El monitor anirà dinamitzant el joc en tot moment i serà ell qui anirà canviant els ritmes i qui anunciï els canvis de paquets.

Observacions: El monitor anirà dinamitzant el joc en tot moment i serà ell qui anirà canviant els ritmes i qui anunciï els canvis de paquets. JOCS DE CONEIXENÇA LES CRISPETES SALTARINES Durada de l activitat: 15 minuts Edat: Infantil/ Primària Promoure la desinhibició de grup i inter coneixement. Potenciar el desenvolupament en grup dels nens

Más detalles

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del El Pou El Pou permet que els alumnes puguin realitzar un treball i lliurar-lo a través del Clickedu. 1. Entra al mòdul Matèries fent clic sobre la pestanya matèries. 2. A la pàgina inicial del mòdul veuràs

Más detalles

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE *

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * Una de les parts més importants de crear un relat digital és tenir clara l estructura i definir els recursos narratius (fotos, gràfics, etc.). Per això, després

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT 3 Seccions Una secció és una marca definida per l usuari dins del document que permet emmagatzemar opcions de format de pàgina, encapçalaments i peus de pàgina,... diferents

Más detalles

Aspectes importants de l'esport: CAI C:companys. A:adversaris. I: medi o lloc de pràctica. Categories esportives en funció de l'edat:

Aspectes importants de l'esport: CAI C:companys. A:adversaris. I: medi o lloc de pràctica. Categories esportives en funció de l'edat: OPTATIVA 1r ESO: «JUGUEM A FER ESPORT» TEMA 1- Jocs d'iniciació als esports col.lectius. Tots els esports s'han iniciat en una pràctica més lúdica, jugada i menys competitiva. En diferents llocs i de diferent

Más detalles

CMAPTOOLS. INICI 1. Comencem fent clic a la icona: O anem al menú inici, programes i busquem:

CMAPTOOLS. INICI 1. Comencem fent clic a la icona: O anem al menú inici, programes i busquem: CMAPTOOLS INICI 1. Comencem fent clic a la icona: O anem al menú inici, programes i busquem: 2. Un cop a dins trobem dues pantalles: 3. Des d aquesta pantalla podem organitzar la feina. A l esquerra hi

Más detalles

ANNEX. Esport i habilitats motrius bàsiques: La pràctica d'esport millora les habilitats motrius bàsiques en l alumnat de 5è de primària

ANNEX. Esport i habilitats motrius bàsiques: La pràctica d'esport millora les habilitats motrius bàsiques en l alumnat de 5è de primària ANNEX Esport i habilitats motrius bàsiques: La pràctica d'esport millora les habilitats motrius bàsiques en l alumnat de 5è de primària TREBALL DE FINAL DE GRAU DE MESTRE D EDUCACIÓ PRIMÀRIA Silvia Fernández

Más detalles

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 Comitè d Àrbitres Federació Catalana de Basquetbol Índex 1. Introducció 2. Motivació 3. Mètode 4. Objectius 5. Els mentors 6. Els mentoritzats 7. Els responsables

Más detalles

GCompris (conjunt de jocs educatius)

GCompris (conjunt de jocs educatius) GCompris (conjunt de jocs educatius) GCompris forma part del programari educatiu que inclou la Linkat. És una col lecció d'aplicacions educatives per a nens i nenes d'educació infantil i cicle inicial

Más detalles

DIBUIX TÈCNICT UNITAT 2: 1r ESO. Josep Lluis Serrano Set 2011

DIBUIX TÈCNICT UNITAT 2: 1r ESO. Josep Lluis Serrano Set 2011 UNITAT 2: 1r ESO 1, Dibuix Tècnic: Característiques 2. Estris de dibuix 3. Paper 4. Croquis i plànols 5. Traçat de paralleles i perpendiculars 6. Caixetins 7. Pautes per fer dibuixos tècnics 1. El Dibuix

Más detalles

EL RACÓ DEL BEE-BOT. Escola Sant Jordi. Vilanova i la Geltrú Curs

EL RACÓ DEL BEE-BOT. Escola Sant Jordi. Vilanova i la Geltrú Curs EL RACÓ DEL BEE-BOT Escola Sant Jordi. Vilanova i la Geltrú Curs 1015-1016 INTRODUCCIÓ Actualment l'ús la tecnologia està present en el nostre dia a dia. Diàriament utilitzem eines tecnològiques sense

Más detalles

TEMA 2 LA MECÀNICA DEL MOVIMENT

TEMA 2 LA MECÀNICA DEL MOVIMENT TEMA 2 LA MECÀNICA DEL MOVIMENT ÍNDEX: Introducció 2.1.- Les palanques de moviment. 2.2.- Eixos i Plans de moviment. 2.3.- Tipus de moviment INTRODUCCIÓ En aquest tema farem un estudi del cos des del punt

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

MÚLTIPLES I DIVISORS

MÚLTIPLES I DIVISORS MÚLTIPLES I DIVISORS DETERMINACIÓ DE MÚLTIPLES Múltiple d un nombre és el resultat de multiplicar aquest nombre per un altre nombre natural qualsevol. 2 x 0 = 0 2 x 1 = 2 2 x 2 = 4 2 x 3 = 6 2 x 4 = 8

Más detalles

DEPARTAMENT D EDUCACIÓ FÍSICA

DEPARTAMENT D EDUCACIÓ FÍSICA Generalitat de Catalunya Departament d'ensenyament Institut Gabriel Ferrater i Soler Institut d Educació Secundària Gabriel Ferrater DEPARTAMENT D EDUCACIÓ FÍSICA PRIMER ESO EXAMEN DE SETEMBRE Consta de

Más detalles

28 Sèries del Quinzet. Proves d avaluació

28 Sèries del Quinzet. Proves d avaluació Sèries del Quinzet. Proves d avaluació INSTRUCCIONS Les proves d avaluació de l aprenentatge del Quinzet estan dissenyades per fer l avaluació interna del centre. Aquestes proves, seguint les directrius

Más detalles

BONS HÀBITS: TINC CURA DE MI MATEIX. Objectius EDUCACIÓ INFANTIL

BONS HÀBITS: TINC CURA DE MI MATEIX. Objectius EDUCACIÓ INFANTIL EDUCACIÓ INFANTIL Nivell: Educació Infantil Durada: 45 minuts. Material: Pintura de dits, mural o paper continu. BONS HÀBITS: TINC CURA DE MI MATEIX Objectius 1. Conscienciar els infants de la importància

Más detalles

Com funcionen les bicicletes?

Com funcionen les bicicletes? Com funcionen les bicicletes? Nom: Data: Dibuixa una bicicleta el més detalladament possible: 1/20 Nom: Data: Després d anar a buscar informació a la biblioteca i a internet, escriu les parts de la bicicleta

Más detalles

1.- Introducció. El Terreny de Joc. IES SANTA MARIA DEPARTAMENT EDUCACIÓ FÍSICA. Curs r ESO/UD3 Voleibol

1.- Introducció. El Terreny de Joc. IES SANTA MARIA DEPARTAMENT EDUCACIÓ FÍSICA. Curs r ESO/UD3 Voleibol 1.- Introducció Abans de començar a explicar els principals elements tècnics i reglamentaris del Voleibol, m agradaria fer un petit aclariment en relació a aquest esport. Tothom estarà d acord en dir que

Más detalles

PROGRAMACIÓ ACTIVITATS TERCER TRIMESTRE

PROGRAMACIÓ ACTIVITATS TERCER TRIMESTRE PROGRAMACIÓ ACTIVITATS TERCER TRIMESTRE ESCOLA AMAT VERDÚ PROGRAMACIÓ ACTIVITATS TERCER TRIMESTRE 2 JOCS JOCS PARVULAR, 3er. TRIMESTRE 2013-2014 CARRERA DE CUCS 21 a 25 abril Ana i Mari P4-P5 A partir

Más detalles

TEMA 5: EL FUTBOL-SALA

TEMA 5: EL FUTBOL-SALA TEMA 5: EL FUTBOL-SALA ON ES JUGA? El futbol-sala es juga en una pista de 40x20 metres i la porteria té unes mesures de 3x2 metres. COM ES JUGA? Jugadors: cada equip el formen un màxim de 12 jugadors dels

Más detalles

EDUCACIÓ FÍSICA. Es juga en un camp de 90 a 120 m de llarg i de 45 a 90 d'ample.

EDUCACIÓ FÍSICA. Es juga en un camp de 90 a 120 m de llarg i de 45 a 90 d'ample. EDUCACIÓ FÍSICA TEMA 5: EL FUTBOL On es juga? Es juga en un camp de 90 a 120 m de llarg i de 45 a 90 d'ample. Com es juga? Consisteix a introduir la pilota en la porteria de l'equip contrari. Guanya l'equip

Más detalles

PREPARACIÓ FÍSICA INTEGRADA EN EL FUBOL SALA JORDI TUSET PERIS ENTRENADOR FS ALFORJA NIVELL I EL VENDRELL, 2 DE GENER DE 2.015

PREPARACIÓ FÍSICA INTEGRADA EN EL FUBOL SALA JORDI TUSET PERIS ENTRENADOR FS ALFORJA NIVELL I EL VENDRELL, 2 DE GENER DE 2.015 PREPARACIÓ FÍSICA INTEGRADA EN EL FUBOL SALA JORDI TUSET PERIS ENTRENADOR FS ALFORJA NIVELL I EL VENDRELL, 2 DE GENER DE 2.015 DEFINICIÓ TREBALLAR EN UN MATEIX EXERCICI CONTINGUTS FÍSICS I TÈCNICS, CONTINGUTS

Más detalles

Projecte: La Prehistòria

Projecte: La Prehistòria Projecte: La Prehistòria Els nens i nenes de la classe de 5è hem fet un projecte sobre la Prehistòria. L activitat ha tingut una duració d unes 25 sessions i s ha dut a terme durant el segon trimestre.

Más detalles

MOZILLA THUNDERBIRD V.3.1

MOZILLA THUNDERBIRD V.3.1 MOZILLA THUNDERBIRD V.3.1 Mozilla Thunderbird o Thunderbird és un client de correu electrònic de la Fundació Mozilla. 1. Conceptes preliminars Abans de començar, assegures de que coneix la seua direcció

Más detalles

VOLEIBOL. OJECTE MÒBIL: S utilitza una pilota de cuir o material sintètic de mida similar a la de futbol però és més lleugera.

VOLEIBOL. OJECTE MÒBIL: S utilitza una pilota de cuir o material sintètic de mida similar a la de futbol però és més lleugera. Generalitat de Catalunya Departament d'educació IES Vidreres C/ Institut s/n 17411 Vidreres (Girona) Departament d Educació Física ** CURS 09/10 QUÈ és? VOLEIBOL El voleibol és un esport d equip ( col

Más detalles

TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del Tapís de la Creació

TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del Tapís de la Creació TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del Tapís de la Creació ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 3 sessions Pag. web Individual/grup petit 1. COMPETÈNCIES BÀSIQUES 1.Competències

Más detalles

1.- Conec i tinc clars quins són els meus objectius en els diferents àmbits de la meva vida?

1.- Conec i tinc clars quins són els meus objectius en els diferents àmbits de la meva vida? L eina que presentem a continuació permet avaluar, amb un senzill qüestionari, el nivell d assoliment de la següent competència. Us facilitarà recomanacions per a millorar en el seu desenvolupament. planificació

Más detalles

UD: ORIENTACIÓ EN L ESPAI Sessió:1 (av. Inicial) Material Música i material variat

UD: ORIENTACIÓ EN L ESPAI Sessió:1 (av. Inicial) Material Música i material variat Sessió:1 (av. Inicial) Objectius: 1.Saber les nocions topològiques bàsiques: davant - darrere, esquerra - dreta, dins fora, lluny - a prop, sobre sota, a dalt a baix. 2. Diferenciar agrupaments i dispersions.

Más detalles

HUE. una eina per aprendre.

HUE. una eina per aprendre. HUE una eina per aprendre perevinas@vedrunaripoll.org tenim... serveix per... Llegir/projectar documents. Prendre instantànies de fitxes o del treball d un alumne. Per fer de lupa i mostrar a tots els

Más detalles

Incendi! Aviseu ràpidament! El fum i el foc són molt perillosos!

Incendi! Aviseu ràpidament! El fum i el foc són molt perillosos! CODI: IE 005 DATA: FEB 2016 REVISIÓ: 00 Pàg. 1! Aviseu ràpidament! El fum i el foc són molt perillosos! CODI: IE 005 DATA: FEB 2016 REVISIÓ: 00 Pàg. 2 Foc, fum, calor i foscor! Els incendis progressen

Más detalles

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Salut de la dona Dexeus ATENCIÓ INTEGRAL EN OBSTETRÍCIA, GINECOLOGIA I MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 55 Activitat 1 Dels nombres següents, indica quins són enters. a) 4 b) 0,25 c) 2 d) 3/5 e) 0 f) 1/2 g) 9 Els nombres enters són: 4, 2, 0 i 9. Activitat 2 Si la

Más detalles

TASTET DE BALLS. . Aconseguir actituds solidàries i de respecte envers els companys i les companyes.

TASTET DE BALLS. . Aconseguir actituds solidàries i de respecte envers els companys i les companyes. TASTET DE BALLS. Aconseguir que sigui una estona agradable per a tothom.. Aconseguir actituds solidàries i de respecte envers els companys i les companyes.. Afavorir un enriquiment del llenguatge corporal

Más detalles

Progressió petita (si fos necessària) fons amb salt llarg

Progressió petita (si fos necessària) fons amb salt llarg P a u t e s g e n e r a l s p e r a t o t e l n i v e l l : Estireu-vos en els cops: màxima longitud del cos. Presa de dreta en V o presa lateral. Prepareu-vos bé, tant en la posició com tenint la raqueta

Más detalles

Llei 24/2015: protocols i procediments d aplicació

Llei 24/2015: protocols i procediments d aplicació Llei 24/2015: protocols i procediments d aplicació L objectiu d aquesta guia informativa és descriure el protocol elaborat entre els diferents actors per garantir la implementació de les mesures corresponents

Más detalles

ESCOLA DE FAMÍLIA 4.COM FOMENTAR LA COMUNICACIÓ PARES-FILLS? DR. JORDI SASOT UNITAT DE PAIDOPSIQUIATRIA 4.1. ESCOLA DE FAMÍLIA

ESCOLA DE FAMÍLIA 4.COM FOMENTAR LA COMUNICACIÓ PARES-FILLS? DR. JORDI SASOT UNITAT DE PAIDOPSIQUIATRIA 4.1. ESCOLA DE FAMÍLIA ESCOLA DE FAMÍLIA 4.COM FOMENTAR LA COMUNICACIÓ PARES-FILLS? DR. JORDI SASOT UNITAT DE PAIDOPSIQUIATRIA 4.1. ESCOLA DE FAMÍLIA ESTRUCTURES FAMILIARS ACTUALS LA FAMÍLIA AVUI CADA DIA QUE PASSA HI HAN MES

Más detalles

TOT VA COMENÇAR. Arribada a Espanya: 1920 > es juga a les platges catalanes 1956 > Federació Catalana 1960 > Federació Española

TOT VA COMENÇAR. Arribada a Espanya: 1920 > es juga a les platges catalanes 1956 > Federació Catalana 1960 > Federació Española EL VOLEIBOL TOT VA COMENÇAR Expansió cap a Europa: Els soldats nord-americans durant la primera guerra mundial (1914 1918) afavoreixen l expansió d aquest esport. 1947 > Federació¹ Internacional Arribada

Más detalles

PART II: FÍSICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2.

PART II: FÍSICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2. PART II: FÍSICA Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2. UNITAT 1: INTRODUCCIÓ AL MOVIMENT Posició i desplaçament 1- Marca la resposta correcta en cada cas:

Más detalles

EL TENNIS ÍNDEX 1. L ORIGEN DEL TENNIS

EL TENNIS ÍNDEX 1. L ORIGEN DEL TENNIS EL TENNIS ÍNDEX 1. L origen del tennis 2. Material i terreny de joc 3. El joc 4. Sistema de puntuació 5. Tècnica i cops fonamentals Posició bàsica Presa de la raqueta Cop de dreta Cop de revés Volea Servei

Más detalles

MATERIAL A UTILITZAR: Núm. de P3 Núm. 1 FITXA: - Llapis de colors, ceres, Plastidecor i palets de fusta. de la BLEDA: SÍ X NO

MATERIAL A UTILITZAR: Núm. de P3 Núm. 1 FITXA: - Llapis de colors, ceres, Plastidecor i palets de fusta. de la BLEDA: SÍ X NO NOM DE L ACTIVITAT: Coneixeu la Bleda? Núm. de FITXA: P3 Núm. 1 OBJECTIUS: - Aconseguir la motivació del grup classe a través de la incorporació a l aula del titella Bleda. - Que els nens/es coneguin el

Más detalles