ENGINYERIA INDUSTRIAL ESTÀTICA I DINÀMICA. Guia de l assignatura

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "ENGINYERIA INDUSTRIAL ESTÀTICA I DINÀMICA. Guia de l assignatura"

Transcripción

1 ESTÀTICA I DINÀMICA Guia de l assignatura

2 Modificada en CAA de data 27/06/08 1 Crèdits: 9 ( 4,5 teoria + 3 problemes+ 1.5 pràctiques de laboratori) Crèdits ECTS: 7,2 Tipus: Troncal Coordinador: Joan Carles Cañadas Lorenzo (juan.carlos.canadas@upc.es) Altres Professors: José Antonio Diego (Jose.antonio.diego@upc.es), Josep Lluís Font (josep.lluis.font@upc.edu) Departament: Física i Eng. Nuclear Presentació Coneixements previs Conceptes fonamentals de Matemàtiques (Anàlisi vectorial, Càlcul,...) i els fonaments bàsics de Física General desenvolupats en Batxillerat. Relació amb altres assignatures En l'assignatura es tracten temes bàsics de moltes altres assignatures de la carrera, com per exemple: Mecànica, Mecànica de Fluids, Elasticitat i Resistència de Materials, etc. Per altra banda, els temes que es tracten constitueixen l'inici d'un estudi general de conceptes de Física, sent assignatures com: Oscil lacions, Ones i Termodinàmica, Electricitat i Magnetisme una continuació complementària d'aquesta assignatura. Objectius generals Proporcionar a l'estudiant coneixements bàsics sobre una part important de la Física: l'estàtica i la dinàmica, que és la base de moltes assignatures que cursarà posteriorment en la carrera. En concret, s'estudia l'estàtica i la dinàmica de la partícula, sistemes de partícules i del cos rígid, s'introdueixen alguns conceptes d'elasticitat i finalment es realitza una introducció a l'estàtica i dinàmica de fluids. De forma resumida es pretén: Proporcionar a l'estudiant els coneixements bàsics sobre la part de la Física relativa a la mecànica en els aspectes més fonamentals. Consolidar, aprofundir i fer uniformes els coneixements sobre aquest tema que l'alumne ha adquirit durant l'ensenyament mig i el batxillerat. L'ensenyament es dirigeix cap a l'adquisició de conceptes clars, així com a la resolució de problemes senzills i bàsics d'interès per a futures aplicacions en enginyeria Que l'estudiant adquireixi la capacitat d'aplicar els principis de la mecànica a casos pràctics senzills. Subministrar els coneixements mínims necessaris per a cursar amb èxit altres assignatures de la carrera, especialment l'assignatura de Mecànica en 2º quadrimestre.

3 Modificada en CAA de data 27/06/08 2 Els Descriptors detallats de l assignatura són: Introducció al àlgebra vectorial (operacions amb vectors lliures i lliscants) Estàtica de la partícula i del sòlid rígid Estructuris articulades en dues dimensions Cinemàtica de la partícula Cinemàtica del sòlid rígid en moviment pla Dinàmica de la partícula Dinàmica dels sistemes de partícules Dinàmica del sòlid rígid en moviment pla Elasticitat Estàtica de fluids Dinàmica de fluids Temari Presentació de l'assignatura. Introducció 0. Introducció. /5h/ Interès de la Física per a la formació en enginyeria: /1h/ Continguts de la Física I i relació amb altres assignatures de la carrera. Dimensions, sistemes d'unitats: Conversió d'unitats, unitats anglosaxones. Xifres significatives. Magnituds escalessis i vectorials. /2h/ Definicions. Sistema Cartesià. Operacions bàsiques amb vectors lliures (suma, producte escalar, producte vectorial) Vectors lliscants: definició. Fonaments de la mecànica. /2h/ 1a i 2a Lleis de Newton. Concepte de força. Característiques d'una força. 3a Llei de Newton. Forces d'acció reacció. Llei de la gravitació universal. Pes d'un cos. Centre de gravetat. Forces de fregament. Con de fregament. Moviment imminent. Forces actives i vincles.

4 Modificada en CAA de data 27/06/08 3 Mòdul 1 Estàtica 1. Estàtica. /8h/ Estàtica de la partícula. /2h/ Condicions d'equilibri estàtic per a una partícula. Sistemes de punts, equilibri estàtic. Partícula sotmesa a tres forces. Mètode gràfic, exemples. Estàtica del sòlid rígid. /4h/ Moment d'una força respecte d'un punt i un eix. Sistemes de forces: resultant i moment resultant. (canvi del punt d'aplicació). Parell de forces. Sistemes equivalents. Reducció de sistemes. Condicions d'equilibri estàtic per a un sòlid rígid (relacionar moments de forces amb la llei de la palanca). Sòlid sotmès a tres forces. Mètodes gràfics. Sistemes amb diversos sòlids rígids. Estructures articulades i mètode del treball virtual. /2h/ Estructures articulades Mètode dels nusos i mètode de les seccions. Treball d'una força: treball virtual. Equilibri pel mètode del treball virtual Mòdul 2 Cinemàtica 2. Cinemàtica. /8h/ Cinemàtica de la partícula. /4h/ Conceptes bàsics: Posició, trajectòria, velocitat i acceleració. Moviment rectilini uniforme i uniformement accelerat (MRU, MRUA). Moviment rectilini amb acceleració no constant. Resolució gràfica de problemes de mov. rectilini. Moviment pla: components intrínseques i polars de r, v i a. Moviment pla amb a=constant: moviment parabòlic. Moviment circular: MCU, MCUA, moviment amb ac. angular constant. Moviment en l'espai. Pla osculador. Descripció del moviment en referències mòbils. /2h/ Transformació de Galileu. (Comentaris a la transformació de Lorentz). Transformació en sistemes de referència en rotació. Derivada en base mòbil. Moviment pla d'un cos rígid. /2h/ Concepte de sòlid rígid i condició cinemàtica de rigidesa Translació i rotació. Centre (o eix) instantani de rotació (exemple del cos rodant). Acceleració de punts del sòlid rígid. Mòdul 3 Dinàmica 3.1 Dinàmica de la partícula: lleis i magnituds bàsiques. /8h/ Lleis de Newton. /4h/ 1a Llei de Newton. Referències inercials. 2a i 3a lleis de Newton. Massa inercial i massa gravitatòria

5 Modificada en CAA de data 27/06/08 4 Forces fonamentals de la naturalesa. Moviments interdependients (cordes i politges). Sistemes no inercials. Forces d'inèrcia (o fictícies). Moviment referit a la superfície terrestre. Quantitat de moviment (o Moment lineal) d'una partícula. Impuls lineal. Moment cinètic (o Moment angular) d'una partícula. Impuls angular. Forces centrals. Conservació del moment angular. Llei de la gravitació universal. ( Lleis de Kepler) Treball i energia. /4h/ Treball i potència. Energia cinètica: teorema del treball-energia. Forces conservatives: energia potencial. Energia mecànica. Principi de conservació. Forces no conservatives: teorema generalitzat del treball-energia. Corbes d'energia potencial. Estabilitat de l'equilibri. Energia potencial gravitatòria. Energia potencial efectiva. Discussió del moviment en un camp gravitatori. Còniques. 3.2 Dinàmica dels sistemes de partícules i del sòlid rígid. /6h/ Sistemes de partícules. /3h/ Centre de massa. Càlcul de centres de massa. Moment lineal o quantitat de moviment. Llei de conservació. Moment angular o cinètic. Llei de conservació. Moment lineal i angular en el sistema centre de massa. Energia cinètica del sistema de partícules. Xocs elàstics i inelàstics en una dimensió. Coeficient de restitució. Xocs en dues dimensions. Dinàmica del sòlid rígid: /3h/ Equacions de la dinàmica de translació del sòlid rígid. Moment angular d'un cos rígid. Moment d'inèrcia. Teorema de Steiner. Càlcul de moments d'inèrcia. Equacions de la dinàmica de rotació del sòlid rígid. Energia cinètica de rotació i translació. Conservació de l'energia. Exemples: (rodadura,...). Dinàmica impulsiva del sòlid. Centre de percussió. Mòdul 4 Mecànica de medis deformables 4. Sòlids deformables i fluids. /6h/ Elasticitat, conceptes bàsics: /1h/ Esforços i deformacions unitàries en sòlids. Llei de Hooke. Tracció, contracció, cisalla, compressió uniforme. Estàtica de fluids: /2h/ Propietats dels fluids, densitat. Pressió. Equació manomètrica i baromètrica. Manómetros. Principi de Pascal. Aplicacions.

6 Modificada en CAA de data 27/06/08 5 Principi d'arquimedes i flotació. Dinàmica de fluids: /3h/ Introducció de conceptes bàsics (fluid ideal, línia de corrent, tub de fluix, cabal, règim estacionari, laminar i turbulent). Equació de continuïtat i equació de Bernoulli. Viscositat. Distribució de velocitats en un tub. Llei de Poiseuille. Nombre de Reynolds. Pràctiques, laboratoris Les pràctiques de Laboratori de Estàtica i Dinàmica inclou les següents matèries: Mecànica de la Partícula, Mecànica del Sòlid Rígid, Mecànica de Fluids. El seu programa es desenvolupa realitzant les següents pràctiques: Sessió 0: Utilització del peu de rei i del palmer 1. Moviment uniformement accelerat 2. Constant elàstica d'una molla helïcoidal 3. Dinàmica de la rotació 4. Determinació de la densitat d'un líquid 5. Caiguda lliure - Força de fregament 6. Força centrípeta 7. Disc de Maxwell 8. Mesura de la tensió superficial 9. Formació d'imatges mitjançant lents 10 Mòdul de torsió 11 Moment angular i acceleració angular A la sessió 0 tothom fa la mateixa pràctica. A les sessions posteriors, s'han de fer 5 pràctiques més, que no són les mateixes per a tothom. Durant la sessió 0 es fan equips de dues persones i s'assigna un numero a cada equip. Objectius específics dels mòduls La primera lliçó del curs consta d'un tema introductori dedicat a la presentació i exposició dels objectius generals de l'assignatura que es pretenen arribar a al llarg del curs. Conèixer una aproximació del significat de les Ciències Físiques i encara que aquesta lliçó pugui semblar supèrflua, en ella se situa a l'estudiant enfront de l'assignatura sota una òptica d'interès. Conèixer els vincles de la Física amb les altres assignatures que estudiaran al llarg de la llicenciatura. Després de la presentació de l'assignatura s'introdueixen els sistemes d'unitats M.K.S., C.G.S i Tècnic, insistint a l'alumne en la necessitat d'indicar sempre les unitats de mesura. S'expliquen les

7 Modificada en CAA de data 27/06/08 6 fórmules dimensionals que permeten conèixer els factors de conversió entre diferents sistemes d'unitats. Entendre les diferències entre magnituds escalars i vectorials, plantejant-se la necessitat de conèixer més l'àlgebra vectorial. Els vectors tracten de familiaritzar a l'estudiant amb la part matemàtica que necessitarà dominar per a resoldre amb fluïdesa els problemes que sorgeixen en la Mecànica de l'assignatura. Mòdul 1 Aquesta part del programa és el començament del desenvolupament de la Mecànica clàssica els conceptes fonamentals de la qual s'exposen successivament en posteriors unitats temàtiques de l'assignatura. Saber resoldre el problema de l'equilibri quan les forces són localitzades, establint les condicions d'equilibri d'una partícula i un sòlid rígid, restringint el seu estudi a l'estàtica en dues dimensions. Entendre el fenomen de fregament analitzat segons uns exemples característics i les seves aplicacions. Conèixer el moment d'una força, les seves propietats i aplicacions que permeten preparar a l'estudiant en alguns fonaments bàsics necessaris per a analitzar l'equilibri estàtic del sòlid, sistemes de sòlids i estructures articulades. Mòdul 2 Conèixer la relació entre els moviments i les forces responsables d'ells, amb la finalitat de produir moviments útils. Entendre inicialment el moviment dels cossos sense considerar la seva forma, grandària i dimensions, considerant masses puntuals. Comprendre el moviment relatiu des d'un punt de vista cinemático per a poder així observar la importància dels sistemes de referència, tant en el cas de moviment relatiu en translació uniforme com en rotació. Aquest estudi no relativista de sistemes no inercials permet plantejar una visió mes completa de la realitat física. Conèixer el concepte del sòlid rígid mitjançant la condició geomètrica i cinemàtica. Saber analitzar el moviment dels sòlids en moviment pla, coneixent la velocitat d'un punt i la velocitat angular del sòlid. Aquesta lliçó constitueix un clar exemple d'aplicació del càlcul vectorial i en particular dels vectors lliscants, sent la base de l'assignatura de Mecànica en la qual ja es realitzaran estudis del moviment del sòlid rígid en tres dimensions. Mòdul 3 Saber tractar la teoria clàssica Newtoniana, justificant el moviment d'un cos com resultat directe de les seves interaccions amb altres cossos que ho envolten. S'ha de conèixer els mètodes per a determinar el moviment d'un cos quan es coneixen les forces que actuen sobre ell, així com els procediments per a determinar les forces que actuen en un cos quan es coneix el moviment. Conèixer les aplicacions de les lleis de Newton en distintes situacions, començant pel moviment d'una partícula, per a després analitzar el cas d'un sistema de partícules; en ambdós es dedueixen els diferents teoremes de conservació: de la quantitat de moviment, del moment angular i de l'energia, que es presenten com conseqüències de les lleis de Newton. En aquest estudi es fa una anàlisi de les forces centrals i el cas particular de gravitació, entesa aquí com un bon exemple d'aplicació real de la

8 Modificada en CAA de data 27/06/08 7 dinàmica. A fi d'observar la visió unificadora de la Física s'estableixen les similituds del camp gravitatori amb el camp electrostàtic, sent analitzat aquest últim camp en l'assignatura Electricitat i Magnetisme del tercer curs quadrimestral. Adquirir la capacitat d'analitzar les col lisions com aplicació dels resultats prèviament obtinguts en el tema, diferenciant entre xocs elàstics i inelàstics en funció que es conservi o no l'energia cinètica. Conèixer l'aplicació de les lleis de Newton en la dinàmica del sòlid rígid en moviments plans. Mòdul 4 Adquirir coneixements bàsics de l'elasticitat, en una sola lliçó, sense aprofundir a l'excés a fi de que el tema es desenvolupi més àmpliament en altres assignatures obligatòries de la carrera. Conèixer el concepte de fluid, distingint la diferència que existeix en els mitjans deformables entre els sòlids elàstics i els fluids ideals. Saber determinar la distribució de velocitats que poden obtenir-se en els fluids reals introduint el concepte de viscositat. Metodologia de treball Les classes de teoria es realitzaran en l'aula a tot el grup simultàniament, i consistiran en classes expositives i de síntesi, on es presentaran els conceptes i exemples d'aplicacions. Les classes de problemes es realitzaran amb desdobladament en dues aules i es mostraran i s'exercitaran les tècniques de resolució de situacions pràctiques. Les classes de pràctiques de laboratori tindran dues hores de durada i periodicitat quinzenal. Organització en mòduls i temps de dedicació de l estudiant Temps de Temps Temps Mòdul Classe d estudi total Introducció Hores 7 Hores 3 Hores 10 Mòdul 1: Estàtica Hores 18 Hores 22 Hores 40 Mòdul 2: Cinemàtica Hores 15 Hores 13 Hores 28 Mòdul 3: Dinàmica Hores 25 Hores 26 Hores 51 Mòdul 4: Sòlids deformables i fluids Hores 10 Hores 11 Hores 21 Pràctiques de laboratori Hores 15 Hores 15 Hores 30 Materials Bibliografia de referència general. Física (Vol. 1).- Paul A. Tipler (4ª edición, Ed. Reverté, Barcelona,1999). Física Clásica y Moderna.- W.E. Gettys, F.J. Keller, M.J. Skove (McGraw Hill, Madrid, 1991). Física (Vol. 1 tomos 1 y 2, y Vol. 2 tomo 2).- D.E. Roller y R. Blum (Ed. Reverté, Barcelona, 1986).

9 Modificada en CAA de data 27/06/08 8 Iniciación a la Física (tomos 1 y 2).- J. Fernández y M. Pujal(Ed. Reverté, Barcelona, 1985). Bibliografia específica. cinemàtica y estática. Teoría y problemas. J.Martín, (Ediciones UPC, 1997). Mecánica vectorial para Ingenieros. (Vol.I: Estática) Beer,F.P., Johnston,E.,R. (Ed. McGraw- Hill, 1991) Ingeniería mecánica. ESTATICA. W.F.Riley, L.D.Sturges. (Ed. Reverté, Barcelona, 1995) Llibres de problemes resolts J. Burillo, J. Alsina, A. Pejuan i A. Riera, Física. Problemes resolts 1. Mecànica i Termodinàmica., Edicions UPC, Barcelona, Félix A. González, La Física en problemas, Ed. Tebar Flores, Madrid Avaluació L'avaluació de l'assignatura es realitzarà mitjançant el següent procediment: 1a Av. 30% de la nota final. (Test Veritable/fals 30% + Test problemes 40% + Prova escrita 30%) 2a Av. 40% de la nota final. (Test Veritable/fals 30% + Test problemes 40% + Prova escrita 30%) Laboratori. 15% de la nota final. (La nota s'obtindrà a partir dels informes realitzats durant el curs) El 15 % restant de la nota final s'obtindrà mitjançant controls i exercicis de classe realitzats de forma continuada durant el curs en les hores de teoria i problemes N f = 0.30N 1p +0.40N ef N lab +0.15N ep. N f : Avaluació final N 1p : avaluació 1r parcial N ef : avaluació examen final N lab : avaluació de pràctiques de laboratori N ep.: avaluació d'exercicis pràctics

UNITAT 3. Forces i les lleis de Newton

UNITAT 3. Forces i les lleis de Newton Generalitat de Catalunya Departament d educació i universitats IES FLIX DEPARTAMENT DE CIÈNCIES BLOC 2_ Objectius 1ER BAT. 1. OBJECTIUS UNITAT 3. Forces i les lleis de Newton Comprendre el concepte de

Más detalles

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS El treball fet per les forces del camp per a traslladar una partícula entre dos punts, no depèn del camí seguit, només depèn de la posició inicial i final. PROPIETATS: 1. El treball fet pel camp quan la

Más detalles

TITULACIÓN: GRADO EN QUÍMICA. CENTRO: Facultad de Ciencias Experimentales CURSO ACADÉMICO: GUÍA DOCENTE

TITULACIÓN: GRADO EN QUÍMICA. CENTRO: Facultad de Ciencias Experimentales CURSO ACADÉMICO: GUÍA DOCENTE TITULACIÓN: GRADO EN QUÍMICA CENTRO: Facultad de Ciencias Experimentales CURSO ACADÉMICO: 2011-2012 GUÍA DOCENTE 1. DATOS BÁSICOS DE LA ASIGNATURA NOMBRE: FÍSICA GENERAL I CÓDIGO: 10311005 CURSO ACADÉMICO:

Más detalles

Teoria de Circuits

Teoria de Circuits Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2016 205 - ESEIAAT - Escola Superior d'enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa 709 - EE - Departament d'enginyeria

Más detalles

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment)

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment) D21 4.7. Lleis de ewton (relacionen la força i el moviment) - Primera Llei de ewton o Llei d inèrcia QUÈ ÉS LA IÈRCIA? La inèrcia és la tendència que tenen el cossos a mantenirse en repòs o en MRU. Dit

Más detalles

Termodinàmica Fonamental

Termodinàmica Fonamental Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2012 240 - ETSEIB - Escola Tècnica Superior d'enginyeria Industrial de Barcelona 721 - FEN - Departament de Física i Enginyeria

Más detalles

EH - Energia Hidràulica

EH - Energia Hidràulica Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2016 330 - EPSEM - Escola Politècnica Superior d'enginyeria de Manresa 750 - EMIT - Departament d'enginyeria Minera, Industrial

Más detalles

F2 - Física II

F2 - Física II Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2016 205 - ESEIAAT - Escola Superior d'enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa 748 - FIS - Departament de

Más detalles

820462 - MTEM - Tecnologia de Fabricació per Mecanitzat

820462 - MTEM - Tecnologia de Fabricació per Mecanitzat Unitat responsable: 820 - EUETIB - Escola Universitària d'enginyeria Tècnica Industrial de Barcelona Unitat que imparteix: 712 - EM - Departament d'enginyeria Mecànica Curs: Titulació: 2015 GRAU EN ENGINYERIA

Más detalles

Forces i lleis de Newton

Forces i lleis de Newton 1 En les dues últimes unitats hem estudiat els moviments sense preocupar-nos de les causes que els originen. La part de la física que s'encarrega d'estudiar aquestes causes és la dinàmica. L'experiència

Más detalles

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries MESURA DE DENSITATS DE SÒLIDS I LÍQUIDS Activitat 1. a) Digueu el volum aproximat dels següents recipients: telèfon mòbil, un cotxe i una iogurt. Teniu en compte que un brik de llet té un volum de 1000cm3.

Más detalles

Nom Efectoorientation (anglès) nº anàlisi 1 Procedència Physics Experiments IP (air resistance)

Nom Efectoorientation (anglès) nº anàlisi 1 Procedència Physics Experiments IP (air resistance) Nom Efectoorientation (anglès) nº anàlisi 1 Procedència Physics Experiments IP (air resistance) 4t i 2n Caiguda dels cossos, resistència de l aire Què és pot variar? Resistència de l aire Qualitativa x

Más detalles

PROGRAMA DE CURSO DE INGRESO - ASIGNATURA FISICA

PROGRAMA DE CURSO DE INGRESO - ASIGNATURA FISICA PROGRAMA DE CURSO DE INGRESO - ASIGNATURA FISICA Unidades Programáticas 1. Magnitudes Físicas 2. Vectores 3. Cinemática Escalar 4. Dinámica 5. Mecánica de Fluidos 6. Termometría y Calorimetría. Desarrollo

Más detalles

Facultad de Ciencias Exactas y Tecnología Universidad Autónoma Gabriel René Moreno CARRERA DE INGENIERIA INDUSTRIAL

Facultad de Ciencias Exactas y Tecnología Universidad Autónoma Gabriel René Moreno CARRERA DE INGENIERIA INDUSTRIAL DATOS GENERALES PROGRAMA ANALITICO DE LA ASIGNATURA FISICA I (FIS- 100) ASIGNATURA:. Física I SIGLA Y CODIGO:... FIS 100 CURSO:.. Primer Semestre PREREQUISITOS: Ninguno HORAS SEMANAS:... 4 Teóricas y 4

Más detalles

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents.

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents. 1 CÀLCUL VECTORIAL Abans de començar a parlar de vectors i ficar-nos plenament en el seu estudi, hem de saber distingir els dos tipus de magnituds que defineixen la física: 1. Magnituds escalars: magnituds

Más detalles

Índice general. Pág. N. 1. Magnitudes de la Física y Vectores. Cinemática. Cinemática Movimiento en dos dimensiones

Índice general. Pág. N. 1. Magnitudes de la Física y Vectores. Cinemática. Cinemática Movimiento en dos dimensiones Pág. N. 1 Índice general Magnitudes de la Física y Vectores 1.1. Introducción 1.2. Magnitudes físicas 1.3. Ecuaciones Dimensionales 1.4. Sistema de Unidades de Medida 1.5. Vectores 1.6. Operaciones gráficas

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

NÚCLEO DE BOLÍVAR CÓDIGO: Horas Teóricas Horas para Evaluaciones Horas Perdidas Horas Efectivas

NÚCLEO DE BOLÍVAR CÓDIGO: Horas Teóricas Horas para Evaluaciones Horas Perdidas Horas Efectivas UNIVERSIDAD DE ORIENTE ASIGNATURA: Física I NÚCLEO DE BOLÍVAR CÓDIGO: 005-1814 UNIDAD DE ESTUDIOS BÁSICOS PREREQUISITO: Ninguno ÁREA DE FÍSICA HORAS SEMANALES: 6 horas OBJETIVOS GENERALES: Al finalizar

Más detalles

TÉCNICO SUPERIOR UNIVERSITARIO EN ENERGÍAS RENOVABLES ÁREA ENERGÍA SOLAR EN COMPETENCIAS PROFESIONALES ASIGNATURA DE FÍSICA

TÉCNICO SUPERIOR UNIVERSITARIO EN ENERGÍAS RENOVABLES ÁREA ENERGÍA SOLAR EN COMPETENCIAS PROFESIONALES ASIGNATURA DE FÍSICA TÉCNICO SUPERIOR UNIVERSITARIO EN ENERGÍAS RENOVABLES ÁREA ENERGÍA SOLAR EN COMPETENCIAS PROFESIONALES ASIGNATURA DE FÍSICA 1. Competencias Plantear y solucionar problemas con base en los principios y

Más detalles

Dossier electrònic (Si/No): Si Professor coordinador: Mª José Motilva e-mail: motilva@tecal.udl.es

Dossier electrònic (Si/No): Si Professor coordinador: Mª José Motilva e-mail: motilva@tecal.udl.es 2.1. DADES INICIALS D IDENTIFICACIÓ Nom de l assignatura: INDUSTRIES ALIMENTARIES Nombre de crèdits Pla 2001: 6 Nombre de crèdits ECTS: 5 Caràcter (troncal T, obligatòria Ob, optativa Op): T Titulació:

Más detalles

Promover la reflexión crítica desarrollando el pensamiento científico en sus aspectos operativos, formativos y fenomenológicos.

Promover la reflexión crítica desarrollando el pensamiento científico en sus aspectos operativos, formativos y fenomenológicos. Programas de Actividades Curriculares Plan 94A Carrera: Ingeniería Mecánica FISICA I Área: Bloque: Nivel: 1º. Ciencias Básicas Formación Básica Homogénea Tipo: Obligatoria. Modalidad: Anual Carga Horaria

Más detalles

Pontificia Universidad Católica del Ecuador

Pontificia Universidad Católica del Ecuador 1. DATOS INFORMATIVOS: MATERIA O MÓDULO: Física General CÓDIGO: 12040 CARRERA: NIVEL: Civil Preparatorio No. CRÉDITOS: 6 CRÉDITOS TEORÍA: 6 CRÉDITOS PRÁCTICA: SEMESTRE / AÑO ACADÉMICO: Segundo Semestre

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

25 ANYS de MEDICINA DE ARA LA UNIVERSITAT

25 ANYS de MEDICINA DE ARA LA UNIVERSITAT Girona 16 d octubre de 2008 25 ANYS de MEDICINA DE FAMÍLIA ARA LA UNIVERSITAT Josep Basora i Gallisà Metge de Família Professor Associat Institut Català de la Salut Vicepresident de la semfyc 25 ANYS de

Más detalles

TEMARIO DEL EXAMEN DE EVALUACIÓN INTEGRAL PARA EL PROCESO DE ADMISIÓN Para facultades de Ingeniería y Arquitectura

TEMARIO DEL EXAMEN DE EVALUACIÓN INTEGRAL PARA EL PROCESO DE ADMISIÓN Para facultades de Ingeniería y Arquitectura TEMARIO DEL EXAMEN DE EVALUACIÓN INTEGRAL PARA EL PROCESO DE ADMISIÓN 2017-01 Para facultades de Ingeniería y Arquitectura MATEMÁTICA Aptitudes Número y operaciones Conversión de unidades, razones y proporciones,

Más detalles

Contenido Programático Detallado

Contenido Programático Detallado Contenido Programático Detallado ASIGNATURA: FÍSICA MECÁNICA Y DE FLUIDOS Dirección de Ciencias Naturales Área de: FÍSICA CÓDIGO: Mnemónico: FIMF Numérico: 1. OBJETIVOS GENERALES Contribuir a la formación

Más detalles

GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA EVALUACIÓN DE IMPACTO AMBIENTAL

GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA EVALUACIÓN DE IMPACTO AMBIENTAL GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA EVALUACIÓN DE IMPACTO AMBIENTAL 1. DATOS INICIALES DE IDENTIFICACIÓN Nombre de la asignatura: Evaluación de Impacto Ambiental Número de créditos Plan 2001: 4.5 Número de créditos

Más detalles

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius.

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius. Mòdul Cubs i nombres senars Edat mínima recomanada A partir de 1er d ESO, tot i que alguns conceptes relacionats amb el mòdul es poden introduir al cicle superior de primària. Descripció del material 15

Más detalles

IESF - Introducció a l'energia Solar Fotovoltaica

IESF - Introducció a l'energia Solar Fotovoltaica Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits: 2015 230 - ETSETB - Escola Tècnica Superior d'enginyeria de Telecomunicació de Barcelona 710 - EEL - Departament d'enginyeria Electrònica

Más detalles

DINÀMICA DE SISTEMES DE PARTÍCULES

DINÀMICA DE SISTEMES DE PARTÍCULES 07 Problemes de física per a batxillerat...// M. L. Escoda, J. Planella, J. J. Suñol // ISBN: 84-8458-0-5 DINÀMICA DE SISTEMES DE PARTÍCULES P.. P.. P.3. P.4. P.5. Concepte de centre de masses Moviment

Más detalles

ASIGNATURA: FISICA GENERAL Programa: Salud Ocupacional Semestre III

ASIGNATURA: FISICA GENERAL Programa: Salud Ocupacional Semestre III ASIGNATURA: FISICA GENERAL Programa: Salud Ocupacional Semestre III La asignatura de Física General pretende mostrar al alumno los conceptos y principios básicos de la Física clásica, en particular de

Más detalles

Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres. Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO

Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres. Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO 2016-2017 Març de 2016 Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO per

Más detalles

GUIA DIDÁCTICA DE LA ASIGNATURA FÍSICA DEL MOVIMIENTO

GUIA DIDÁCTICA DE LA ASIGNATURA FÍSICA DEL MOVIMIENTO PROGRAMA ACADÉMICO ASIGNATURA: CODIGO DE ASIGNATURA CBS00079 CBS00080 GRUPO: FECHA DE INICIO: CBS00080 CBS00115 CBS00022 PROFESOR: e- mail: OBJETIVOS DE LA ASIGNATURA Y COMPETENCIAS QUE DESARROLLA El proceso

Más detalles

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DEL ECUADOR ESCUELA DE CIENCIAS FÍSICAS Y MATEMÁTICA

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DEL ECUADOR ESCUELA DE CIENCIAS FÍSICAS Y MATEMÁTICA PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DEL ECUADOR ESCUELA DE CIENCIAS FÍSICAS Y MATEMÁTICA 1. DATOS INFORMATIVOS MATERIA: FÍSICA GENERAL I TEORÍA Y LAB. CARRERA: QUÍMICA ANALÍTICA NIVEL: 1 No. CRÉDITOS: 4 CRÉDITOS

Más detalles

Cinemática: parte de la Física que estudia el movimiento de los cuerpos.

Cinemática: parte de la Física que estudia el movimiento de los cuerpos. CINEMÁTICA Cinemática: parte de la Física que estudia el movimiento de los cuerpos. Movimiento: cambio de posición de un cuerpo respecto de un punto de referencia que se supone fijo. Objetivo del estudio

Más detalles

Facultat de Medicina. Departaments implicats : Anatomia Patològica, Farmacologia i Microbiologia

Facultat de Medicina. Departaments implicats : Anatomia Patològica, Farmacologia i Microbiologia Facultat de Medicina PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA DADES GENERALS Nom de l assignatura : Farmacologia Codi: 364484 Tipus : Obligatòria Impartició: segon quatrimestre Departaments implicats : Anatomia Patològica,

Más detalles

Seguretat informàtica

Seguretat informàtica Informàtica i comunicacions Seguretat informàtica CFGM.SMX.M06/0.09 CFGM - Sistemes microinformàtics i xarxes Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

Física I. Carrera: SCM Participantes. Representantes de la academia de sistemas y computación de los Institutos Tecnológicos.

Física I. Carrera: SCM Participantes. Representantes de la academia de sistemas y computación de los Institutos Tecnológicos. 1.- DATOS DE LA ASIGNATURA Nombre de la asignatura: Carrera: Clave de la asignatura: Horas teoría-horas práctica-créditos Física I Ingeniería en Sistemas Computacionales SCM - 0409 3-2-8 2.- HISTORIA DEL

Más detalles

CONEIXEMENTS PREVIS: Estadística. Es recomana haver cursat Planificació i Mitjans Publicitaris 1.

CONEIXEMENTS PREVIS: Estadística. Es recomana haver cursat Planificació i Mitjans Publicitaris 1. CÓDIGO ASIGNATURA Pág 1 de 1 ASSIGNATURA: Planificació i Mitjans Publicitaris 2 ESTUDIS: Pub RP CODI: PMP2 TIPUS: Troncal CURS: 3 SEMESTRE: 2Q CRÈDITS (horas/setmana): 5 crèdits CRÈDITS ECTS: 4 crèdits

Más detalles

Universidad Central Del Este UCE Facultad de Ciencias de la Salud Escuela de Bioanálisis

Universidad Central Del Este UCE Facultad de Ciencias de la Salud Escuela de Bioanálisis Universidad Central Del Este UCE Facultad de Ciencias de la Salud Escuela de Bioanálisis Programa de la asignatura: (FIS-012) Física 102 Total de Créditos: 4 Teoría: 3 Practica: 2 Prerrequisitos: FIS-011

Más detalles

FORMACIÓ BONIFICADA. Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo

FORMACIÓ BONIFICADA. Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo FORMACIÓ BONIFICADA Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo Les empreses que cotitzen a la Seguretat Social per la contingència

Más detalles

MACROPROCESO: DOCENCIA PROCESO: LINEAMIENTOS CURRICULARES PROCEDIMIENTO: APROBACIÓN Y REVISIÓN DEL PLAN ACADÉMICO EDUCATIVO CONTENIDOS PROGRAMATICOS

MACROPROCESO: DOCENCIA PROCESO: LINEAMIENTOS CURRICULARES PROCEDIMIENTO: APROBACIÓN Y REVISIÓN DEL PLAN ACADÉMICO EDUCATIVO CONTENIDOS PROGRAMATICOS Código: D-LC-P02-F01 Versión: 03 Pagina 1 de 5 Fecha: 15 de febrero de 2010 PROGRAMA ACADÉMICO: FÍSICA SEMESTRE: I ASIGNATURA: Física I CÓDIGO: 8107566 NÚMERO DE CRÉDITOS: 4 PRESENTACIÓN La Física es la

Más detalles

1 Problemes de física per a batxillerat... // M. L. Escoda, J. Planella, J. J. Suñol // ISBN: 84-8458-220-5

1 Problemes de física per a batxillerat... // M. L. Escoda, J. Planella, J. J. Suñol // ISBN: 84-8458-220-5 1 Problemes de física per a batxillerat... // M. L. Escoda, J. Planella, J. J. Suñol // ISBN: 84-8458-0-5 MESURA FÍSICA: MAGNITUDS i UNITATS Índex P.1. P.. P.3. P.4. P.5. Magnituds físiques. Unitats Anàlisi

Más detalles

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra XERRADA SOBRE LES DROGUES Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa mossos d esquadra Generalitat de Catalunya Departament d Interior, Relacions Institucionals i

Más detalles

Física I. Carrera: INM Participantes Representante de las academias de ingeniería industrial de Institutos Tecnológicos.

Física I. Carrera: INM Participantes Representante de las academias de ingeniería industrial de Institutos Tecnológicos. 1.- DATOS DE LA ASIGNATURA Nombre de la asignatura: Carrera: Clave de la asignatura: Horas teoría-horas práctica-créditos Física I Ingeniería Industrial INM - 0401 3 2 8 2.- HISTORIA DEL PROGRAMA Lugar

Más detalles

1 Com es representa el territori?

1 Com es representa el territori? Canvi de sistema de referència d ED50 a ETRS89 El sistema de referència ETRS89 és el sistema legalment vigent i oficial per a Catalunya establert pel Decret 1071/2007. Les cartografies i plànols existents

Más detalles

CONSERVATORI MUNICIPAL DE MÚSICA DE MANRESA ORIENTACIONS PER LES PROVES D'ACCÉS A CURSOS DE NIVELL ELEMENTAL LLENGUATGE MUSICAL

CONSERVATORI MUNICIPAL DE MÚSICA DE MANRESA ORIENTACIONS PER LES PROVES D'ACCÉS A CURSOS DE NIVELL ELEMENTAL LLENGUATGE MUSICAL CONSERVATORI MUNICIPAL DE MÚSICA DE MANRESA ORIENTACIONS PER LES PROVES D'ACCÉS A CURSOS DE NIVELL ELEMENTAL LLENGUATGE MUSICAL document actualitzat el setembre de 2011 L'objectiu d'aquest document és

Más detalles

TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS )

TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS ) TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS ) ÍNDEX: 8.1.- Generalitats 8.2.- La Força 8.3.- La Resistència 8.4.- La Velocitat 8.5.- La Flexibilitat 8.1.- GENERALITATS El moviment corporal té

Más detalles

FÍSICA. 6 horas a la semana 10 créditos. 4 horas teoría y 2 laboratorio

FÍSICA. 6 horas a la semana 10 créditos. 4 horas teoría y 2 laboratorio FÍSICA 6 horas a la semana 10 créditos 4 horas teoría y 2 laboratorio Semestre: 3ero. Objetivo del curso: El alumno será capaz de obtener y analizar modelos matemáticos de fenómenos físicos, a través del

Más detalles

8 Geometria analítica

8 Geometria analítica Geometria analítica INTRODUCCIÓ Els vectors s utilitzen en diverses branques de la física que fan servir magnituds vectorials, per això és important que els alumnes en coneguin els elements i les operacions.

Más detalles

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R)

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R) 1 1 3 FUNCIONS LINEALS I QUADRÀTIQUES 3.1- Funcions constants Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) k

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 1

SOLUCIONARI Unitat 1 SOLUCIONARI Unitat 1 Magnituds físiques Qüestions 1. L alegria és una magnitud física? I la força muscular del braç d un atleta? I la intel. ligència? Raoneu les respostes. Les magnituds físiques són totes

Más detalles

2010 2011 Quadrimestre de tardor

2010 2011 Quadrimestre de tardor 20102011 Quadrimestredetardor Approfondissementdenotionsde mécaniquedesroches: Confrontationdemodèlesmécaniques etgéologiquesàlaréalitéd unchantier ducreusementd untunneldansun massifrocheuxfracturé. Autora:CarlaSolsonaAccensi

Más detalles

2n d ESO (A B C) Física

2n d ESO (A B C) Física INS INFANTA ISABEL D ARAGÓ 2n d ESO (A B C) Física Curs 2013-2014 Nom :... Grup:... Aquest dossier s ha d entregar completat al setembre de 2014; el dia del examen de recuperació de Física i Química 1.

Más detalles

DOSSIER DE PRESENTACIÓ DE L ESPAI DE DEURES, UN PROJECTE DE REFORÇ ESCOLAR A SANTS, HOSTAFRANCS I LA BORDETA

DOSSIER DE PRESENTACIÓ DE L ESPAI DE DEURES, UN PROJECTE DE REFORÇ ESCOLAR A SANTS, HOSTAFRANCS I LA BORDETA DOSSIER DE PRESENTACIÓ DE L ESPAI DE DEURES, UN PROJECTE DE REFORÇ ESCOLAR A SANTS, HOSTAFRANCS I LA BORDETA Què és? L Espai de deures és un projecte que vol contribuir a reduir l elevat índex de fracàs

Más detalles

Titulació Pla Tipus Curs Semestre Graduat en Criminologia 805 Graduat en Criminologia OB 3 1

Titulació Pla Tipus Curs Semestre Graduat en Criminologia 805 Graduat en Criminologia OB 3 1 Mètodes qualitatius de recerca en criminologia 2012/2013 Codi: 100451 Crèdits ECTS: 6 Titulació Pla Tipus Curs Semestre 2500257 Graduat en Criminologia 805 Graduat en Criminologia OB 3 1 Professor de contacte

Más detalles

GUIA DOCENT APLICACIONS BIOMÈDIQUES DE LA BIOTECNOLOGIA LLICENCIATURA DE BIOTECNOLOGIA UNIVERSITAT DE LLEIDA

GUIA DOCENT APLICACIONS BIOMÈDIQUES DE LA BIOTECNOLOGIA LLICENCIATURA DE BIOTECNOLOGIA UNIVERSITAT DE LLEIDA GUIA DOCENT APLICACIONS BIOMÈDIQUES DE LA BIOTECNOLOGIA LLICENCIATURA DE BIOTECNOLOGIA UNIVERSITAT DE LLEIDA 1. DADES GENERALS DE IDENTIFICACIÓ Nom de l assignatura: Biotecnologia Microbiana Nombre de

Más detalles

UNIVERSIDAD MAYOR DE SAN SIMON FACULTAD DE CIENCIAS Y TECNOLOGÍA PLAN GLOBAL FÍSICA BÁSICA I

UNIVERSIDAD MAYOR DE SAN SIMON FACULTAD DE CIENCIAS Y TECNOLOGÍA PLAN GLOBAL FÍSICA BÁSICA I UNIVERSIDAD MAYOR DE SAN SIMON FACULTAD DE CIENCIAS Y TECNOLOGÍA PLAN GLOBAL FÍSICA BÁSICA I I. DATOS DE IDENTIFICACIÓN Nombre de la materia: Física Básica I Código: 2006018 Grupo: 8 Carga horaria: 6 horas

Más detalles

PROGRAMA DE ASIGNATURA CLAVE: 1213 SEMESTRE: 2º ESTÁTICA. HORAS SEMESTRE CARACTER GEOMETRÍA ANALÍTICA.

PROGRAMA DE ASIGNATURA CLAVE: 1213 SEMESTRE: 2º ESTÁTICA. HORAS SEMESTRE CARACTER GEOMETRÍA ANALÍTICA. UNIVERSIDAD NACIONAL AUTÓNOMA DE MÉXICO FACULTAD DE ESTUDIOS SUPERIORES ACATLÁN DIVISIÓN DE MATEMÁTICAS E INGENIERÍA LICENCIATURA EN INGENIERÍA CIVIL ACATLÁN PROGRAMA DE ASIGNATURA CLAVE: 1213 SEMESTRE:

Más detalles

MOVIMENT DE CAIGUDA LLIURE: INDEPENDÈNCIA DE LA MASSA

MOVIMENT DE CAIGUDA LLIURE: INDEPENDÈNCIA DE LA MASSA MOVIMENT DE CAIGUDA LLIURE: INDEPENDÈNCIA DE LA MASSA Objectius Realitzar un estudi del moviment de caiguda lliure d una pilota a través de l aire. Realitzar un estudi gràfic del moviment de caiguda de

Más detalles

GUIA DOCENT ENGINYERIA DE PROCESSOS ALIMENTARIS I Grau en Enginyeria Agrària i Alimentària

GUIA DOCENT ENGINYERIA DE PROCESSOS ALIMENTARIS I Grau en Enginyeria Agrària i Alimentària Any acadèmic 2015-16 GUIA DOCENT ENGINYERIA DE PROCESSOS ALIMENTARIS I Grau en Enginyeria Agrària i Alimentària Professorat: ALBERT IBARZ RIBAS ALFONSO GARVÍN ARNÉS Informació general de l'assignatura

Más detalles

Ministerio de Educación de la Provincia de San Luis Programa de Educación Superior Instituto de Formación Docente Continua - Villa Mercedes

Ministerio de Educación de la Provincia de San Luis Programa de Educación Superior Instituto de Formación Docente Continua - Villa Mercedes OFERTA ACADÉMICA MATERIA CARRERA AÑO PERÍODO Tecnicatura Superior en Tecnologías FÍSICA Industriales Profesorado en Educación Tecnológica 2012 1º Cuatrimestre DOCENTE DOCENTE FUNCIÓN DEDICACIÓN Ing. Miguel

Más detalles

Introducció a la Psicologia

Introducció a la Psicologia Introducció a la Psicologia 2013/2014 Codi: 102305 Crèdits: 6 Titulació Tipus Curs Semestre 2501572 Administració i Direcció d'empreses OT 4 0 2501573 Economia OT 4 0 Professor de contacte Nom: Lluís Capdevila

Más detalles

Economía Financiera (20843)

Economía Financiera (20843) Economía Financiera (20843) Curs 2015-16 Titulació/estudi: Grau en Administració i Direcció d'empreses Curs: segon Trimestre: tercer Nombre de crèdits ECTS: 5 crèdits Hores de dedicació de l'estudiant:

Más detalles

PROGRAMA DE ESTUDIOS

PROGRAMA DE ESTUDIOS PROGRAMA DE ESTUDIOS A. Antecedentes generales - Nombre de la asignatura : Biofísica aplicada al movimiento I - Carácter de la asignatura (obligatoria/electiva) : Obligatoria - Pre-requisitos : Ninguno

Más detalles

79 Problemes de física per a batxillerat...// M. L. Escoda, J. Planella, J. J. Suñol // ISBN:

79 Problemes de física per a batxillerat...// M. L. Escoda, J. Planella, J. J. Suñol // ISBN: 79 Problemes de física per a batxillerat...// M. L. Escoda, J. Planella, J. J. Suñol // ISBN: 84-8458-0-5 TREBALL I ENERGIA Index P.. P.. P.3. P.4. P.5. P.6. Concepte de treball Teorema del treball i de

Más detalles

PROGRAMA DE ASIGNATURA CLAVE: 1113 SEMESTRE: 1 FÍSICA GENERAL HORAS CARÁCTER SEMESTRE NINGUNA NINGUNA

PROGRAMA DE ASIGNATURA CLAVE: 1113 SEMESTRE: 1 FÍSICA GENERAL HORAS CARÁCTER SEMESTRE NINGUNA NINGUNA UNIVERSIDAD NACIONAL AUTÓNOMA DE MÉXICO FACULTAD DE ESTUDIOS SUPERIORES ACATLÁN DIVISIÓN DE MATEMÁTICAS E INGENIERÍA LICENCIATURA EN INGENIERÍA CIVIL ACATLÁN PROGRAMA DE ASIGNATURA CLAVE: 1113 SEMESTRE:

Más detalles

Facultad de Ingeniería Civil

Facultad de Ingeniería Civil Facultad de Ingeniería Civil SÍLABO ASIGNATURA : FÍSICA I CÓDIGO: 3A0039 I. DATOS GENERALES 1.1. Escuela Profesional : Ingeniería Civil 1.2. Departamento Académico : Ingeniería Civil 1.2 Semestre Académico

Más detalles

IV TROBADA DE JOCS DEL MÓN Estadi Municipal Les Grasses. Sant Feliu de Llobregat, 8 de maig de 2013 DOSSIER CENTRES D EDUCACIÓ

IV TROBADA DE JOCS DEL MÓN Estadi Municipal Les Grasses. Sant Feliu de Llobregat, 8 de maig de 2013 DOSSIER CENTRES D EDUCACIÓ IV TROBADA DE JOCS DEL MÓN Estadi Municipal Les Grasses Sant Feliu de Llobregat, 8 de maig de 2013 DOSSIER CENTRES D EDUCACIÓ Índex Índex Pàg. 2 Informació General Pàg. 3 Què és? Pàg. 3 Quan? Pàg. 3 Dirigit

Más detalles

Física. José Luis Trenzado Diepa. Introducción

Física. José Luis Trenzado Diepa. Introducción Física José Luis Trenzado Diepa Introducción El programa de Física que se propone va destinado a aquellos alumnos que van a realizar el Curso de Acceso para Mayores de 25 años, de la Universidad de Las

Más detalles

Conocimientos previos

Conocimientos previos RETITULACIÓN A GRADO DE INGENIERÍA QUÍMICA En el presente documento se exponen los conocimientos previos necesarios para cursar las asignaturas de la retitulación a Grado de Ingeniería Química en la ETSII.

Más detalles

Any acadèmic GUIA DOCENT BIOLOGIA MOLECULAR Grau en Biotecnologia. Coordinació: Francisco Ferrezuelo

Any acadèmic GUIA DOCENT BIOLOGIA MOLECULAR Grau en Biotecnologia. Coordinació: Francisco Ferrezuelo Any acadèmic 2016-17 GUIA DOCENT BIOLOGIA MOLECULAR Grau en Biotecnologia Coordinació: Francisco Ferrezuelo Informació general de l'assignatura Denominació Semestre d'impartició Caràcter BIOLOGIA MOLECULAR

Más detalles

MÈTODES - Métodos de Investigación

MÈTODES - Métodos de Investigación Unidad responsable: Unidad que imparte: Curso: Titulación: Créditos ECTS: 2016 370 - FOOT - Facultad de Óptica y Optometría de Terrassa 731 - OO - Departamento de Óptica y Optometría 749 - MAT - Departamento

Más detalles

VALASAIG - Validación y Ensayo de Máquinas

VALASAIG - Validación y Ensayo de Máquinas Unidad responsable: 840 - EUPMT - Escuela Universitaria Politécnica de Mataró Unidad que imparte: 840 - EUPMT - Escuela Universitaria Politécnica de Mataró Curso: Titulación: 2016 GRADO EN INGENIERÍA MECÁNICA

Más detalles

Tutorial amplificador classe A

Tutorial amplificador classe A CFGM d Instal lacions elèctriques i automàtiques M9 Electrònica UF2: Electrònica analògica Tutorial amplificador classe A Autor: Jesús Martin (Curs 2012-13 / S1) Introducció Un amplificador és un aparell

Más detalles

I. SISTEMA DIÈDRIC 3. DISTÀNCIES I ANGLES DIBUIX TÈCNIC

I. SISTEMA DIÈDRIC 3. DISTÀNCIES I ANGLES DIBUIX TÈCNIC DIBUIX TÈCNIC I. SISTEMA DIÈDRIC 3. DISTÀNCIES I ANGLES 1. Dist. d un punt a una recta - Abatiment del pla format per la recta i el punt 2. Dist. d un punt a un pla - Canvi de pla posant el pla de perfil

Más detalles

ASIGNATURA: FÍSICA. MATERIA: Física MÓDULO: Formación Básica. ESTUDIOS: Ingeniería Química. CARACTERÍSTICAS GENERALES* DESCRIPCIÓN.

ASIGNATURA: FÍSICA. MATERIA: Física MÓDULO: Formación Básica. ESTUDIOS: Ingeniería Química. CARACTERÍSTICAS GENERALES* DESCRIPCIÓN. Página 1 de 5 CARACTERÍSTICAS GENERALES* Tipo: DESCRIPCIÓN Formación básica, Obligatoria, Optativa Trabajo de fin de grado, Prácticas externas Duración: Anual Semestre/s: 1 y 2 Número de créditos ECTS:

Más detalles

PROVES D ACCÉS A CFGS

PROVES D ACCÉS A CFGS PROVES D ACCÉS A CFGS QUÍMICA TEMARI BLOC 1: ESTRUCTURA DE LA MATÈRIA 1.1 Introducció històrica: l atomisme 1.2 Lleis ponderals de les reaccions químiques: Llei de conservació de la massa o de Lavoisier

Más detalles

UNIDAD I. EL MUNDO EN QUE VIVIMOS

UNIDAD I. EL MUNDO EN QUE VIVIMOS ÍNDICE UNIDAD I. EL MUNDO EN QUE VIVIMOS Capítulo 1. Estructura de la materia 3 1-1. La materia, 3. 1-2. Los elementos químicos, 3. 1-3. Atomos, 5. 1-4. Isótopos, 7. 1-5. Moléculas, 8. 1-6. Partículas

Más detalles

GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV

GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015_2016 1 Dades d identificació de l assignatura Datos de identificación de la asignatura Nom de l assignatura Nombre de la asignatura

Más detalles

CURS ONLINE DE PREPARACIÓ EXAMEN CAMBRIDGE ENGLISH ADVANCED (CAE)

CURS ONLINE DE PREPARACIÓ EXAMEN CAMBRIDGE ENGLISH ADVANCED (CAE) ONLINE DE PREPARACIÓ EXAMEN CAMBRIDGE ENGLISH ADVANCED (CAE) Curs Certificat per la Universitat San Jorge 110 HORES 3 MESOS 4 ECTS CAMBRIDGE ENGLISH: RECONEIXEMENT MUNDIAL Cambridge English s'ha convertit

Más detalles

MATÈRIA: Processos educatius, aprenentatge i desenvolupament de la personalitat (0-6 anys) I

MATÈRIA: Processos educatius, aprenentatge i desenvolupament de la personalitat (0-6 anys) I UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ TITULACIÓ: Grau en Educació Infantil CODI: 100700 MATÈRIA: rocessos educatius, aprenentatge i desenvolupament de la personalitat (0-6 anys) I MÒDUL:

Más detalles

Objectius Explicitació A v a l u a c i ó Concreció (què volem avaluar) Comentaris i material necessari

Objectius Explicitació A v a l u a c i ó Concreció (què volem avaluar) Comentaris i material necessari 3. PROCÉS DE TREBALL 3.1. D on partim? De l anàlisi de l experiència feta durant el curs 97/98 i del com es van passar les proves als alumnes, així com de la recollida d opinió dels mestres, vàrem arribar

Más detalles

SÈRIE 2 PAAU. LOGSE. Curs TECNOLOGIA INDUSTRIAL

SÈRIE 2 PAAU. LOGSE. Curs TECNOLOGIA INDUSTRIAL SÈRIE 2 PAAU. LOGSE. Curs 1999-2000 TECNOLOGIA INDUSTRIAL Districte Districte universitari universitari Generalitat Generalitat Consell Consell Interuniversitari Interuniversitari Coordinació Coordinació

Más detalles

240633 - Herramientas para la Planificación y Gestión de Proyectos

240633 - Herramientas para la Planificación y Gestión de Proyectos Unidad responsable: Unidad que imparte: Curso: Titulación: Créditos ECTS: 2015 240 - ETSEIB - Escuela Técnica Superior de Ingeniería Industrial de Barcelona 736 - PE - Departamento de Proyectos en la Ingeniería

Más detalles

Universidad Nacional Autónoma de Honduras Facultad de Ciencias Escuela de Física. Planificación FS-105 (II 2014)

Universidad Nacional Autónoma de Honduras Facultad de Ciencias Escuela de Física. Planificación FS-105 (II 2014) Universidad Nacional Autónoma de Honduras Facultad de Ciencias Escuela de Física Planificación FS-105 (II 2014) Hoja de información, Física General para Arquitectura (FS-105) 1. Nombre Coordinador: Carlos

Más detalles

Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular

Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular U1 Lleis químiques Lleis ponderals: - Llei de Lavoisier - Llei de Proust Teoria atòmica

Más detalles

Titulació Tipus Curs Semestre. - Comprendre els fonaments epistemològics de la investigació social qualitativa.

Titulació Tipus Curs Semestre. - Comprendre els fonaments epistemològics de la investigació social qualitativa. Mètodes qualitatius de recerca en criminologia 2015/2016 Codi: 100451 Crèdits: 6 Titulació Tipus Curs Semestre 2500257 Criminologia OB 3 1 Professor de contacte Nom: Lluís Sáez Giol Correu electrònic:

Más detalles

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016. Curs Curso. Proyectos de Diseño Gráfico. Título Superior de las Enseñanzas Artísticas Superiores

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016. Curs Curso. Proyectos de Diseño Gráfico. Título Superior de las Enseñanzas Artísticas Superiores GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016 1 Dades d identificació de l assignatura Datos de identificación de la asignatura Nom de l assignatura Nombre de la asignatura

Más detalles

TEMA3 :TREBALL, POTÈNCIA, ENERGIA

TEMA3 :TREBALL, POTÈNCIA, ENERGIA TEMA3 :TREBALL, POTÈNCIA, ENERGIA El treball és l energia que es transfereix d un cos a un altre per mitjà d una força que provoca un desplaçament Treball El treball fet per una força sobre un objecte

Más detalles

Grado en Ingeniería del Automóvil Curso 2016/2017. IIN103 Física I

Grado en Ingeniería del Automóvil Curso 2016/2017. IIN103 Física I Grado en Ingeniería del Automóvil Curso 2016/2017 IIN103 Física I Asignatura: Física I Carácter: Básica Idioma: Español Modalidad: Presencial Créditos: 6 Curso: Primero Semestre: Primero Grupo: 1AUT Curso

Más detalles

2 o Bachillerato. Conceptos básicos

2 o Bachillerato. Conceptos básicos Física 2 o Bachillerato Conceptos básicos Movimiento. Cambio de posición de un cuerpo respecto de un punto que se toma como referencia. Cinemática. Parte de la Física que estudia el movimiento de los cuerpos

Más detalles

GUIA DOCENT AVALUACIO, DIAGNOSTIC I INTERVENCIO PSICOLOGICA EN L'ADULTESA Màster

GUIA DOCENT AVALUACIO, DIAGNOSTIC I INTERVENCIO PSICOLOGICA EN L'ADULTESA Màster Any acadèmic 2014-15 GUIA DOCENT AVALUACIO, DIAGNOSTIC I INTERVENCIO PSICOLOGICA EN L'ADULTESA Màster Professorat: Dr. Anton Aluja Sr. Salvador Gallart Informació general de l'assignatura Denominació Caràcter

Más detalles

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE.

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. 1. Quart curs d ESO. A 4t d'eso, sol licitem dues matèries diferenciades: Economia de 4t d'eso, com a matèria orientadora

Más detalles