L hort del parvulari. Les Pinediques de Taradell CURS

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "L hort del parvulari. Les Pinediques de Taradell CURS"

Transcripción

1 TÍTOL L hort del parvulari ESCOLA Les Pinediques de Taradell CURS NIVELL EDUCATIU P4/P5 NOMBRE D ALUMNES 78 DURADA Un curs escolar RECURSOS I MATERIAL S L espai de l hort, estris per plantar (plantador, aixada, rampí...), mànega per regar, llavors, planters, passeres per moure ns per l hort, cabàs per recollir els cultius i bossetes perquè els nens i nenes s ho puguin endur a casa. L espai d una aula per a fer el propi planter i altres activitats relacionades amb l hort. La cuina i el menjador per cuinar i menjar els nostres productes. Càmera per a fer les fotos. INTRODUCCIÓ El curs passat vam iniciar l hort al parvulari, aquest curs s ha continuat i preveiem continuar-lo en els cursos següents. Aquest curs hem plantat en dues tandes (tardor i primavera). Ens ha anat tot força bé. A més de plantar també hem fet, a l aula, altres treballs relacionats amb els cultius i les plantes. També hem començat a fer-nos el planter. Els nens i les nenes van aprenent els hàbits de cuidar un hort i hi treballen molt entusiasmats. Pensem que el fet de cuidar un hort pot ajudar els nostres alumnes a assolir uns coneixements d una manera lúdica i engrescadora i alhora a adquirir unes actituds i uns valors ecològics. Volem utilitzar l hort escolar com un recurs pedagògic més. Seguim criteris ecològics: - Fem servir compost. - No fem servir adobs minerals ni químics. - No tractem les malalties i plagues de les plantes químicament. - Recollim les llavors de les plantes per poder fer el propi planter. - Aconseguim varietats locals.

2 OBJECTIUS - Respectar la natura. - Introduir coneixements sobre l agricultura, i més concretament, sobre l agricultura ecològica. - Observar el cicle vital de les plantes. - Adquirir comportaments responsables. Tenir cura de la terra i de les plantes, ja que si no treballem l hort les hortalisses es moren. - Descobrir que hi ha diferents procediments vàlids de plantar o sembrar els planters o llavors. - Cavar, regar, sembrar i recol lectar en el moment adequat. - Observar els diversos animals que hi podem trobar. - Iniciar-se en les tècniques de cultiu. - Conèixer les eines que serveixen per a treballar l hort. - Afavorir el treball en equip tot incidint en l autonomia. - Conèixer el nom de les diverses plantes. - Observar la diversitat de llavors, plantes, flors i fruits. - Observar i conèixer les diverses parts de les plantes; arrels, tija, fulles, flors i fruits. - Potenciar i valorar la importància d una alimentació sana, consumint hortalisses i fruites, algunes d elles, plantades a l hort escolar. CONTINGUTS TREBALLATS Àrea de descoberta d un mateix i dels altres: - Autonomia personal i relacional. Habilitat per moure s per l hort sense fer malbé res. Participació en la cura i manteniment de l hort tot millorant la seva autonomia en l ús de les eines necessàries. Àrea de descoberta de l entorn: - Exploració de l entorn. Observació i identificació dels diferents elements que formen part de l hort. Comparació de la terra de l hort amb la sorra del pati. Observació del creixement i el cicle vital de les plantes. - Experimentació i interpretació. Creixement d una planta: la llavor i/o el planter. Transformació d una llavor en planta. Creixement de llavors en diferents tipus de sòl. Reconeixement dels canvis que es produeixen en les plantes durant el seu desenvolupament. Creixement de les plantes per entendre l origen dels aliments.

3 Formulació d hipòtesis al llarg de tots els processos que es duen a terme. - Raonament i representació. Posada en comú sobre les feines que cal fer i hem fet a l hort. Comprovació de les hipòtesis que s han formulat. Organització de les diferents informacions que es deriven de les descobertes dels infants. Representació gràfica dels processos seguits i dels resultats obtinguts. Registre de dades: quan ho hem plantat, quan ho hem regat i quan ho recollim. Àrea de comunicació i llenguatges: - Observar, escoltar i experimentar. Curiositat i interés pels canvis que s observen, des que es planten les llavors i els planters, l aparició dels primers brots i posteriorment les flors i els fruits. Curiositat i interès per les diferents feines de l hort: com es planta, com es rega i quan es cull. - Parlar, expressar i comunicar. Coneixença i ús del vocabulari que fa referència a tot el que envolta l hort, ja sigui les eines que s utilitzen, les plantes que hi ha i les seves parts, les tasques que cal fer... - Interpretar, representar i crear. La diversitat de plantes del l hort: identificació, comparació, recompte, dibuix... Investigació i aprenentatge de refranys i cançons sobre les plantes. EXPLICACIÓ DE L ACTIVITAT PREPARACIÓ Al setembre l avi Josep, amb el seu motocultor, ens prepara l hort per començar-hi a plantar. Amb els nens i les nenes de P5 anem a fer una visita als horts de SAMBUCUS i ens informem de quines coses podem plantar a la tardor, i quines a la primavera. També ens expliquen ben bé com es planta i comprem alguns planters. Comencem a fer un diari de l hort on anem documentant quan plantem, quan reguem i quan collim. El diari el fem cada dia i fins a final de curs. Tenim un planell de l hort en el qual anem localitzant on posem cada planta, per poder plantejar-nos les noves plantacions i la rotació de cultius.

4 Comprem aixades i rampins (de veritat, no de joguina), de la mida dels nens i nenes, un cabàs per anar posant les males herbes o el que collim, unes tisores d hortolà i una mànega nova per poder regar millor. Iniciem les plantacions a l octubre i no parem fins a final de curs. En l apartat de realització es pot veure tot el que hem anat fent, i no cal dir que, mentre plantem, també observem com creixen les coses, els animals que hi trobem, arrenquem males herbes i evidentment reguem. Els dies que no tenim feina a l hort, fem treballs a l aula: classificació de cultius segons la part de la planta que ens mengem, observació en imatges dels procés de creixement d una planta i de les seves parts, etc. Ha estat molt interessant el treball de comparació de les faves de l hort amb les faves de les torratxes. REALITZACIÓ Durant aquest curs hem plantat moltes coses: El dia 4 d octubre: P4 planta 3 coliflors, 6 cols i 6 bledes. P5 planta 6 escaroles, 4 remolatxes 10 cebes i 10 porros. Fem cartells de tot el que hem plantat per posar-los a l hort i així, veient la foto, anem reconeixent cada planta què és. El dia 9 de novembre: P5 planta Faves. El dia 12 de novembre: P4 planta Faves, Pèsols i Alls. El dia 13 de novembre: P3 planta Alls. El dia 16 de novembre: P5 planta Pèsols. Els dies 11 i 21 de gener plantem les faves en torratxes i les guardem a dins, per tal d observar-les i comparar-les amb les plantades a l hort. El dia 4 de març collim les escaroles. Els dies 18 i 22 de març plantem llavors de tomàquet verd d Oristà en gots de plàstic, volem fer el planter i després trasplantar-ho a l hort. El dia 20 de març collim 3 cols de les 6 que hem plantat. El dia 10 d abril en motiu de la Jornada del Medi Ambient dediquem tot el dia, P3, P4 i P5, a collir hortalisses del nostre hort, cuinar-les i tastar-les, i a plantar maduixeres, heures i plantes aromàtiques als parterres i jardineres. Fem un horari perquè tothom pugui treballar i ens trobem tots junts una estona per tastar tot el que hem cuinat. Els nens i nenes de P3 cullen bledes i fan una coca de bledes, planten 6 maduixeres, 2 enciams, 2 heures i 10 plantes aromàtiques. Els nens i nenes de P4, cullen una coliflor, fan una crema de coliflor i planten 6 maduixeres, 2 enciams i 2 heures. Els nens i nenes de P5 cullen porros, fan una crema de porros, planten 8

5 maduixeres, 2 enciams i construeixen un espantaocells. També van a l edifici de primària a plantar arbustos i arbres. Mentre collim també traiem males herbes i després de plantar reguem. El dia 12 d abril arrenquem les fulles de bledes més grosses, ens les repartim, les posem a dins de bosses i ens les emportem a casa. El dia 19 d abril arrenquem cebes, les rentem, les partim per la meitat, les posem en bosses i ens les emportem a casa. El dia 16 d abril plantem 3 cibulets amb planter, 4 planters d alfàbrega i 2 juliverts. Després ho reguem tot. El dia 22 d abril fem planter d enciam de llengua de bou i escarxofer. El dia 26 d abril plantem llavors de gira-sol. El dia 29 d abril arrenquem alls tendres i cada nen/a se n pot endur un a casa. El dia 3 de maig plantem el planter que nosaltres mateixos ens hem fet del tomàquet verd d Oristà. El dia 6 de maig arrenquem les fulles de bledes més grosses, ens les repartim, les posem a dins de bosses i ens les emportem a casa. Deixem una mata de bleda per recollir la grana i plantar-la el curs vinent. El dia 10 de maig plantem més alls i també espinacs, amb grana. El dia 13 de maig plantem més espinacs i també plantem raves. El dia 27 de maig arrenquem algunes faves, les més grans i les desgranem. Les posem en bossetes i se les emporten a casa. També plantem enciams de llengua de bou, del nostre planter. El dia 31 de maig arrenquem més faves i les desgranem, també les posem en bossetes perquè se les emportin a casa. Plantem també els enciams escarxofers, del nostre planter. Els dies 3 i 7 de juny, continuem arrencant faves. A dia d avui encara ens queda molta feina per fer: Collir enciams, cebes, alls, cibolet, pastanagues, raves i espinacs. Observar els gira-sols i les tomaqueres (que haurem de cuidar durant l estiu) i plantar alguna carbassa (que ja és tradició, ja que va ser de les primeres coses que vam plantar a l inici de l hort). Abans d acabar el curs volem fer una gran amanida amb tots aquests productes i acomiadar-nos de l hort! (els nens i nenes, naturalment, perquè les mestres l haurem de cuidar durant l estiu).

6 AVALUACIÓ L avaluació de la feina es fa de forma continuada, mentre observem l hort i l anem treballant. Documentem tot el treball que fem a l hort amb fotografies de les activitats que hi duem a terme. Això ens permet fer-ne una reflexió amb els alumnes a classe i també observar l evolució de l hort. QUÈ CREUS QUE HAN APRÈS ELS ALUMNES? Els nens i les nenes han participat amb moltes ganes en les diferents tasques de l hort: plantar, regar, treure males herbes i collir i a mesura d anar-ho fent en van aprenent. Van entenent que cal ser responsables, anar a l hort el dia que ens toca i treballar-lo tant bé com sapiguem. Hem pogut tastar el que hem anat collint, hem fet amanides, cremes, coques i truites a l escola i hem pogut portar a casa algunes de les coses que hem anat collint, afavorint encara més la relació escola/família. En plantar reflexionem sobre les parts de les plantes i quan anem observant com creix tot el que hem plantat, anem plantejant diferents preguntes que ens ajuden a incentivar l interès, la curiositat i les ganes d experimentar dels infants. D aquesta manera van aprenent. En cuinar i menjar el que hem recollit de l hort hem pogut observar que hi ha aliments que tenen més èxit que altres, però ens serveix per introduir aliments que potser alguns infants desconeixen, i valorem positivament el fet educatiu que representa potenciar un hàbit saludable d alimentació. QUINES DIFICULTATS HAS DETECTAT QUE TENIA L ALUMNAT? Tot i que són molts nens i nenes (78), a l hort hi anem en grups de 10 i 11 nens i nenes com a màxim, i la distribució que hem fet de dies per tenir cura de l hort i el fet de repartir-nos els planters i llavors, i els espais a l hort, de moment ens funciona molt bé. Se ls ha d anar orientant en els procediments per tenir cura d un hort i en els diversos estadis de creixement de les plantes, però ho van entenent i practicant i, per tant, les dificultats es van superant. QUINES MILLORES FARIES, SI TORNESSIS A FER L ACTIVITAT? Veiem noves necessitats que començarem a portar a terme: - Plantar espècies autòctones locals, enlloc de fer servir planter i grana comercial.

7 - Fins ara fem servir el compost que ens ha donat la Mancomunitat, però ens plantegem la possibilitat de fer-nos-el a partir de les restes de matèria orgànica de l escola donat que tenim menjador. - Continuar revisant els objectius i els continguts que es treballen amb els nens i nenes a mesura que anem avançant en el treball de l hort. - Ampliar el recull de cançons, refranys i dites de la cultura popular relacionades amb el pas del temps, les estacions i la collita.

Collegi Sant Rafael Centre Concertat per la Generalitat de Catalunya

Collegi Sant Rafael Centre Concertat per la Generalitat de Catalunya Collegi Sant Rafael Centre Concertat per la Generalitat de Catalunya SITUACIÓ BAIX CAMP LA SELVA DEL CAMP REUS El col legi Sant Rafael està situat a la Selva del Camp, una població d uns cinc mil habitants.

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius:

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius: UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments Objectius: Conèixer quin és l origen dels aliments. Veure els ingredients de diferents menús infantils. Informar-se sobre el valor energètic de diferents

Más detalles

El treball per projectes

El treball per projectes El treball per projectes Edumèdia dia Montserrat Vert Dolors Font Eulàlia lia Dòria Febrer 2008 Passos a seguir per fer un Projecte Els alumnes han d acordar d i decidir què estudien i per què. Explicitar

Más detalles

BONS HÀBITS: TINC CURA DE MI MATEIX. Objectius EDUCACIÓ INFANTIL

BONS HÀBITS: TINC CURA DE MI MATEIX. Objectius EDUCACIÓ INFANTIL EDUCACIÓ INFANTIL Nivell: Educació Infantil Durada: 45 minuts. Material: Pintura de dits, mural o paper continu. BONS HÀBITS: TINC CURA DE MI MATEIX Objectius 1. Conscienciar els infants de la importància

Más detalles

COM ÉS DE GRAN EL SOL?

COM ÉS DE GRAN EL SOL? COM ÉS DE GRAN EL SOL? ALGUNES CANVIS NECESSARIS. Planetes Radi Distància equatorial al Sol () Llunes Període de Rotació Òrbita Inclinació de l'eix Inclinació orbital Mercuri 2.440 57.910.000 0 58,6 dies

Más detalles

GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats

GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats Amb un número determinat de multicubs, per exemple 12 es demana a alumnat que els enganxin formant un

Más detalles

EXPERIMENTE M! Durant l etapa de l educació primària, la descoberta de l entorn que. envolta els infants és un dels àmbits més importants en el seu

EXPERIMENTE M! Durant l etapa de l educació primària, la descoberta de l entorn que. envolta els infants és un dels àmbits més importants en el seu EXPERIMENTE M! Durant l etapa de l educació primària, la descoberta de l entorn que envolta els infants és un dels àmbits més importants en el seu desenvolupament personal i social. Els experiments i activitats

Más detalles

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET FULL PROFESSORAT B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET OBJECTIUS - Conèixer i utilitzar alguns dels principals cercadors d Internet. - Planificar i delimitar l objectiu de la cerca. EXPLICACIÓ I DESENVOLUPAMENT

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

1R DE PRIMÀRIA ESCOLA PÚBLICA ROCAFONDA

1R DE PRIMÀRIA ESCOLA PÚBLICA ROCAFONDA 1R DE PRIMÀRIA ESCOLA PÚBLICA ROCAFONDA CURS 2009-2010 Carme Aymerich maymeri8@gmail.com MENTRE ES REFREDA EL PASTÍS Un conte de la Claudia Rueda Publicat per Editorial Serres En versió digital pel programa

Más detalles

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del El Pou El Pou permet que els alumnes puguin realitzar un treball i lliurar-lo a través del Clickedu. 1. Entra al mòdul Matèries fent clic sobre la pestanya matèries. 2. A la pàgina inicial del mòdul veuràs

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

PROJECTE HORT ESCOLAR ECOLÒGIC PROJECTE: HORT ESCOLAR ECOLÒGIC

PROJECTE HORT ESCOLAR ECOLÒGIC PROJECTE: HORT ESCOLAR ECOLÒGIC PROJECTE: HORT ESCOLAR ECOLÒGIC JUSTIFICACIÓ El projecte es justifica per que creiem que és necessari introduir nous elements i situacions d aprenentatge a l escola per tal de poder fer que l escola encara

Más detalles

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE *

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * Una de les parts més importants de crear un relat digital és tenir clara l estructura i definir els recursos narratius (fotos, gràfics, etc.). Per això, després

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

Tema 5: Els ecosistemes

Tema 5: Els ecosistemes En aquest tema aprendràs que a la Terra hi ha ecosistemes terrestres i ecosistemes aquàtics. Els éssers vius que hi habiten es relacionen entre ells. Si les característiques del medi varien, alguns d aquests

Más detalles

MATERIAL I SUGGERIMENTS PER A UNA TASCA PEDAGÒGICA

MATERIAL I SUGGERIMENTS PER A UNA TASCA PEDAGÒGICA PETER PAN MATERIAL I SUGGERIMENTS PER A UNA TASCA PEDAGÒGICA I- L ESPECTACLE Un muntatge produït pel Centre de Titelles de Lleida que es va estrenar la temporada 2004-2005 en una versió d en Joan-Andreu

Más detalles

GCompris (conjunt de jocs educatius)

GCompris (conjunt de jocs educatius) GCompris (conjunt de jocs educatius) GCompris forma part del programari educatiu que inclou la Linkat. És una col lecció d'aplicacions educatives per a nens i nenes d'educació infantil i cicle inicial

Más detalles

Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura.

Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura. Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura. Autors: Piedad Guijarro i Pere Cruells Centre: ETSAB Secció de Matemàtiques

Más detalles

Utilització de l energia solar fotovoltàica en l abastiment de l energia

Utilització de l energia solar fotovoltàica en l abastiment de l energia Ja fa molts dies que estàs treballant en el Treball de Recerca i és hora de valorar la qualitat de tota aquesta feina. L objectiu d aquesta valoració és que sàpigues fins a quin punt estàs seguint els

Más detalles

LA NOSTRA PROTAGONISTA: LA TILIQUA. Classe de 2n A La fira Arenal de Llevant Barcelona.

LA NOSTRA PROTAGONISTA: LA TILIQUA. Classe de 2n A La fira Arenal de Llevant Barcelona. LA NOSTRA PROTAGONISTA: LA TILIQUA Classe de 2n A La fira Arenal de Llevant Barcelona. SOM ELS ENCARREGATS DE LA TILIQUA. Li donem de menjar i de beure. Controlem la temperatura del terrari amb un termòmetre.

Más detalles

Fundació Privada Gespa

Fundació Privada Gespa 40 anys fomentant treballant per a la sostenibilitat amb els més petits de la UAB 1. Una mica de història... Al mes de juliol de 1974 la Universitat Autònoma de Barcelona va crear un servei com a casal

Más detalles

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar?

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa té 16 anys, està estudiant Batxillerat científic. Ella i el seu germà de 12 anys van al supermercat a buscar uns tetrabricks de llet per endur-se n,

Más detalles

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES?

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? Hi ha qui diu que los roques són com arxius, és a dir que si som capaços de desxifrar-les podem saber moltes coses del medi on s han format, de quins canvis han soferts,

Más detalles

ESCOLA LA MERCÈ ACTIVITATS AL MIGDIA

ESCOLA LA MERCÈ ACTIVITATS AL MIGDIA ACTIVITATS DE LLEURE ESCOLA LA MERCÈ ACTIVITATS AL MIGDIA UN CENTRE D INTERÈS I UN PERSONATGE La gestió del Menjador Escolar és una actuació que integra la alimentació dels infants, així com la seva cura,

Más detalles

TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del Tapís de la Creació

TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del Tapís de la Creació TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del Tapís de la Creació ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 3 sessions Pag. web Individual/grup petit 1. COMPETÈNCIES BÀSIQUES 1.Competències

Más detalles

Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica

Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica L element didàctic és essencialment pràctic. Comença amb unes activitats en què es simulen hipopòtams i elefants amb llaunes. Cal provar la pràctica

Más detalles

Taller. Els vitralls: una artesania d època medieval

Taller. Els vitralls: una artesania d època medieval Taller Els vitralls: una artesania d època medieval GUIÓ DEL TALLER ELS VITRALLS: UNA ARTESANIA D ÈPOCA MEDIEVAL INTRODUCCIÓ A l època medieval, període de poder i de comerç, la vida quotidiana s organitzava

Más detalles

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA Data: 7 de novembre de 2013 Lloc: aula A01 de l edifici G. M. de Jovellanos Hora d inici:

Más detalles

El llenguatge és més necessari com més relacions grupals hi hagi entre els éssers vius que l utilitzen.

El llenguatge és més necessari com més relacions grupals hi hagi entre els éssers vius que l utilitzen. EL LLENGUATGE El llenguatge és qualsevol sistema natural de comunicació i d expressió. Es pot parlar de llenguatge animal i de llenguatge humà. El llenguatge és més necessari com més relacions grupals

Más detalles

Taller d expressió dramàtica per infantil (p4 i p5) Amb els contes faig teatre per Moi Aznar. -- Villarroel 237

Taller d expressió dramàtica per infantil (p4 i p5) Amb els contes faig teatre per Moi Aznar. -- Villarroel 237 Taller d expressió dramàtica per infantil (p4 i p5) Amb els contes faig teatre per Moi Aznar Villarroel 237 loren@el-cau.cat 665667268 Introducció: L expressió dramàtica tot i que a priori es pot confondre

Más detalles

ADREÇADES A ESCOLES BRESSOL I EDUCACIÓ INFANTIL

ADREÇADES A ESCOLES BRESSOL I EDUCACIÓ INFANTIL ACTIVITATS EDUCATIVES CONDUÏDES PER ARTISTES I EDUCADORS D ART ADREÇADES A ESCOLES BRESSOL I EDUCACIÓ INFANTIL Experimentem amb l ART c/ Torrijos, 68 08012 Barcelona Tel. 93.217.18.77 inscripcions@experimentem.org

Más detalles

ESCOLA DE FAMÍLIA 4.COM FOMENTAR LA COMUNICACIÓ PARES-FILLS? DR. JORDI SASOT UNITAT DE PAIDOPSIQUIATRIA 4.1. ESCOLA DE FAMÍLIA

ESCOLA DE FAMÍLIA 4.COM FOMENTAR LA COMUNICACIÓ PARES-FILLS? DR. JORDI SASOT UNITAT DE PAIDOPSIQUIATRIA 4.1. ESCOLA DE FAMÍLIA ESCOLA DE FAMÍLIA 4.COM FOMENTAR LA COMUNICACIÓ PARES-FILLS? DR. JORDI SASOT UNITAT DE PAIDOPSIQUIATRIA 4.1. ESCOLA DE FAMÍLIA ESTRUCTURES FAMILIARS ACTUALS LA FAMÍLIA AVUI CADA DIA QUE PASSA HI HAN MES

Más detalles

Escola Marià Galí i Guix Terrassa. Competència en el tractament de la informació i competència digital

Escola Marià Galí i Guix Terrassa. Competència en el tractament de la informació i competència digital Escola Marià Galí i Guix Terrassa Competència en el tractament de la informació i competència digital TRACTAMENT DE LA INFORMACIÓ CERCAR IDENTIFICAR TRANSFORMAR COMUNICAR COMPETÈNCIA DIGITAL ELS MITJANS,

Más detalles

Dossier d estiu de Medi Natural. 3r d Educació Primària.

Dossier d estiu de Medi Natural. 3r d Educació Primària. 1.- Quines són les 3 activitats que realitzen tots els éssers vius? 2.- Els éssers vius estan adaptats al lloc on viuen. Descriu quines adaptacions fan aquests animals o plantes: Insecte pal: Castanyer:

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius.

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius. Mòdul Cubs i nombres senars Edat mínima recomanada A partir de 1er d ESO, tot i que alguns conceptes relacionats amb el mòdul es poden introduir al cicle superior de primària. Descripció del material 15

Más detalles

Taller de Pins i Pinyes

Taller de Pins i Pinyes Imatge: Casals i Jurado Guia didàctica 01a Nivells: alumnes d infantil (P4 i P5) i Cicle Inicial Objectius: Aquesta activitat incideix en el desenvolupament de les habilitats següents: Identificar els

Más detalles

ESTUDI DE LA CÈL LULA: FORMA, MIDA I CONTINGUT. Nom i cognoms: Curs i grup:

ESTUDI DE LA CÈL LULA: FORMA, MIDA I CONTINGUT. Nom i cognoms: Curs i grup: ESTUDI DE LA CÈL LULA: FORMA, MIDA I CONTINGUT Nom i cognoms: Curs i grup: 1. SÓN PLANES LES CÈL LULES? Segurament has pogut veure en algun moment una imatge d una cèl lula al microscopi, o bé una fotografia,

Más detalles

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions.

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions. UNITAT ART AMB WORD 4 SmartArt Els gràfics SmartArt són elements gràfics que permeten comunicar informació visualment de forma molt clara. Inclouen diferents tipus de diagrames de processos, organigrames,

Más detalles

CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents.

CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents. CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents. Descripció: A partir de la fitxa de treball núm.1, comentar i diferenciar la dentició temporal de la permanent, així

Más detalles

ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 4 sessions Guies Competència comunicativa lingüística i audiovisual.

ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 4 sessions Guies Competència comunicativa lingüística i audiovisual. TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del claustre ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 4 sessions Guies Individual/grup petit mestre/alumne 1. COMPETÈNCIES BÀSIQUES 1.Competències

Más detalles

La Lluna, el nostre satèl lit

La Lluna, el nostre satèl lit F I T X A 3 La Lluna, el nostre satèl lit El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

L HORA DE LA GRAMÀTICA

L HORA DE LA GRAMÀTICA L HORA DE LA GRAMÀTICA ELS VERBS COPULATIUS Ens toca estudiar una mena de verbs molt especials. Pel funcionament que tenen, pel complement que porten, pel tipus d oracions que formen... són els verbs copulatius!

Más detalles

Projecte: La Prehistòria

Projecte: La Prehistòria Projecte: La Prehistòria Els nens i nenes de la classe de 5è hem fet un projecte sobre la Prehistòria. L activitat ha tingut una duració d unes 25 sessions i s ha dut a terme durant el segon trimestre.

Más detalles

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM,

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM, Informes en profunditat 53 Benchmarking Barcelona Activa SAU SPM, 1998-2011 Índex 01 Introducció 02 Concepte 03 Característiques 04 Més Informació 2 / 7 01. Introducció Amb tota certesa, encara que potser

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA OBJECTIUS... DOTAR A L ALUMNE/A DE CAPACITATS I COMPETÈNCIES QUE LI PERMETI: SER UNA PERSONA COMPROMESA AMB EL SEU ENTORN. APRENDRE

Más detalles

https://sites.google.com/a/xtec.cat/elpesdelsmotxilles/

https://sites.google.com/a/xtec.cat/elpesdelsmotxilles/ Títol El pes de les motxilles Guia didàctica per a professorat: https://sites.google.com/a/xtec.cat/elpesdelsmotxilles/ Accés al recurs web per l alumnat: http://motxilles.weebly.com/ Autor Dídac Chias

Más detalles

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres Informació complementària Documents per a l organització i la gestió dels centres 2014-2015 Setembre 2014 Desenvolupament del currículum: Competències bàsiques L ordenació curricular de l etapa de l educació

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica FULL DE RESPOSTES VERSIÓ AMB RESPOSTES competència matemàtica ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI

Más detalles

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA INFORMACIÓ PER AL MESTRE El concepte d educació viària va molt més enllà de saber conduir un vehicle a partir dels catorze o dels divuit anys.

Más detalles

EL RACÓ DEL BEE-BOT. Escola Sant Jordi. Vilanova i la Geltrú Curs

EL RACÓ DEL BEE-BOT. Escola Sant Jordi. Vilanova i la Geltrú Curs EL RACÓ DEL BEE-BOT Escola Sant Jordi. Vilanova i la Geltrú Curs 1015-1016 INTRODUCCIÓ Actualment l'ús la tecnologia està present en el nostre dia a dia. Diàriament utilitzem eines tecnològiques sense

Más detalles

LA PRUNA I EN GERD L HORT I LA PARADA FITXES DE PRODUCTES

LA PRUNA I EN GERD L HORT I LA PARADA FITXES DE PRODUCTES LA PRUNA I EN GERD Al llarg del llibre t acompanyaran la Pruna i en Gerd, dos joves pagesos molt sensibilitzats amb el conreu ecològic. Amb ells podràs aprendre un munt de coses sobre les fruites i les

Más detalles

Els contes s han triat també en funció del cicle que s hagi d explicar (document annex)

Els contes s han triat també en funció del cicle que s hagi d explicar (document annex) TALLERS DE COEDUCACIÓ El joc, la joguina, els contes infantils, esdevenen cabdals en l aprenentatge i desenvolupament dels infants, per això es necessari fomentar el judici crític envers la competència,

Más detalles

TALLER DE BIBLIOTECA

TALLER DE BIBLIOTECA Programa biblioteca escolar puntedu EXPERIÈNCIA DE BIBLIOTECA ESCOLAR I LECTURA TALLER DE BIBLIOTECA Centre: Escola Patufet Sant Jordi Població: L Hospitalet de Llobregat Coordinador responsable de la

Más detalles

Polinomis i fraccions algèbriques

Polinomis i fraccions algèbriques Tema 2: Divisivilitat. Descomposició factorial. 2.1. Múltiples i divisors. Cal recordar que: Si al dividir dos nombres enters a i b trobem un altre nombre enter k tal que a = k b, aleshores diem que a

Más detalles

DESCOBRIM LLIÇÀ D AMUNT

DESCOBRIM LLIÇÀ D AMUNT DESCOBRIM LLIÇÀ D AMUNT Descobrir l'entorn del municipi. Donar a conèixer part del patrimoni històric, cultural i natural de Lliçà d'amunt. Prendre consciència de pertànyer a una localitat. Integrar-se

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica curs 0-04 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica Nom i cognoms Grup INSTRUCCIONS El material que necessites per fer la prova és un bolígraf i un regle. Si t equivoques,

Más detalles

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 C O N T R O L Fa referència a 2 tipus de MESURES DE CONTROL. a) En l elaboració del propi pmk. Qualitativament i quantitativa. b) En l execució del pmk en cada

Más detalles

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU 37 38 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç

Más detalles

Com participar en un fòrum

Com participar en un fòrum Com participar en un fòrum Els fòrum són espais virtuals en el qual es pot realitzar un debat entre diferents persones d una comunitat virtual. És tracta d un debat asincronic, és a dir en el qual les

Más detalles

DIBUIX TÈCNICT UNITAT 2: 1r ESO. Josep Lluis Serrano Set 2011

DIBUIX TÈCNICT UNITAT 2: 1r ESO. Josep Lluis Serrano Set 2011 UNITAT 2: 1r ESO 1, Dibuix Tècnic: Característiques 2. Estris de dibuix 3. Paper 4. Croquis i plànols 5. Traçat de paralleles i perpendiculars 6. Caixetins 7. Pautes per fer dibuixos tècnics 1. El Dibuix

Más detalles

Clic de sons i nombres

Clic de sons i nombres Clic de sons i nombres Margarita Fortuny (mfortun4@pie.xtec.es) PAQUET D'ACTIVITATS D'ALGUNS DELS PRIMERS APRENENTATGES QUE ES FAN A L'ESCOLA: 1- ACTIVITATS DE NÚMEROS I NOMBRES DESTINAT A EDUCACIÓ INFANTIL.

Más detalles

El perfil es pot editar: 1. des de la llista de participants 2. fent clic sobre el nostre nom, situat a la part superior dreta de la pantalla

El perfil es pot editar: 1. des de la llista de participants 2. fent clic sobre el nostre nom, situat a la part superior dreta de la pantalla MOODLE 1.9 PERFIL PERFIL Moodle ofereix la possibilitat que els estudiants i professors puguin conèixer quines són les persones que estan donades d alta a l assignatura. Permet accedir a la informació

Más detalles

N O S A L T R E S S O M... Escola Collbaix

N O S A L T R E S S O M... Escola Collbaix N O S A L T R E S S O M... Escola Collbaix ESCOLA COLLBAIX DE SANT JOAN DE VILATORRADA Projecte educatiu del CEIP Collbaix: Escola integrada a la comunitat educativa de Sant Joan de Vilatorrada. Escola

Más detalles

HUE. una eina per aprendre.

HUE. una eina per aprendre. HUE una eina per aprendre perevinas@vedrunaripoll.org tenim... serveix per... Llegir/projectar documents. Prendre instantànies de fitxes o del treball d un alumne. Per fer de lupa i mostrar a tots els

Más detalles

MATERIAL A UTILITZAR: Núm. de P3 Núm. 1 FITXA: - Llapis de colors, ceres, Plastidecor i palets de fusta. de la BLEDA: SÍ X NO

MATERIAL A UTILITZAR: Núm. de P3 Núm. 1 FITXA: - Llapis de colors, ceres, Plastidecor i palets de fusta. de la BLEDA: SÍ X NO NOM DE L ACTIVITAT: Coneixeu la Bleda? Núm. de FITXA: P3 Núm. 1 OBJECTIUS: - Aconseguir la motivació del grup classe a través de la incorporació a l aula del titella Bleda. - Que els nens/es coneguin el

Más detalles

Escola Miquel Bleach PROGRAMACIÓ D AULA

Escola Miquel Bleach PROGRAMACIÓ D AULA Escola Miquel Bleach PROGRAMACIÓ D AULA TÍTOL UP: Paraules i frases amb els fruits de la tardor CURS: 1er Prim INTRODUCCIÓ: ÀREA: Llengua Catalana És un treball sobre l estudi dels fruits de la tardor,

Más detalles

MÚLTIPLES I DIVISORS

MÚLTIPLES I DIVISORS MÚLTIPLES I DIVISORS DETERMINACIÓ DE MÚLTIPLES Múltiple d un nombre és el resultat de multiplicar aquest nombre per un altre nombre natural qualsevol. 2 x 0 = 0 2 x 1 = 2 2 x 2 = 4 2 x 3 = 6 2 x 4 = 8

Más detalles

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES.

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES. Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES 41 42 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 8. TRIGONOMETRIA UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser

Más detalles

EXERCICI 6 PICASA PICASA.

EXERCICI 6 PICASA PICASA. EXERCICI 6 PICASA Es tracta de crear i compartir 3 àlbums online utilitzant Picasa Web Álbums i les 3 carpetes de fotos que trobaràs comprimides al costat de l exercici i que, abans de començar, descarregaràs

Más detalles

La trobem al costat (o bé a sota) de la barra d adreces i s activa o es desactiva des del menú Ver/Barras de herramientas/vínculos.

La trobem al costat (o bé a sota) de la barra d adreces i s activa o es desactiva des del menú Ver/Barras de herramientas/vínculos. 1. GESTIONAR ADRECES A INTERNET Internet ens proporciona grans possibilitats sobre la gestió i cerca d informació. Temes com la premsa diària, el correu, la pàgina de la nostra empresa o simplement el

Más detalles

La tortuga Poruga. Un nou material didàctic de l Estany de Sils. 2ª Jornada de l Estany de Sils

La tortuga Poruga. Un nou material didàctic de l Estany de Sils. 2ª Jornada de l Estany de Sils La tortuga Poruga Un nou material didàctic de l Estany de Sils 2ª Jornada de l Estany de Sils Temporània, Associació d Educació Ambiental de la Selva Joan Mas Josep Noguerol Llicenciats en Ciències Ambientals

Más detalles

MATERIAL A UTILITZAR: Núm. de DESPLEGABLE: P5 Núm. 1 FITXA: - Desplegable amb vinyetes d algunes de les seqüències de la història de la Bleda.

MATERIAL A UTILITZAR: Núm. de DESPLEGABLE: P5 Núm. 1 FITXA: - Desplegable amb vinyetes d algunes de les seqüències de la història de la Bleda. NOM DE L ACTIVITAT: La Bleda ha après moltes coses... i tu? Núm. de FITXA: DESPLEGABLE: P5 Núm. 1 OBJECTIUS: - Que els nens/es identifiquin els hàbits higiènics com a hàbits diaris. - Que els nens/es integrin

Más detalles

CEIP 25 DE SETEMBRE

CEIP 25 DE SETEMBRE CEIP 25 DE SETEMBRE 2009-2010 http://www.xtec.cat/ceip-25desetembre-rubi http://escola25setembre.blogspot.com/ EDUCACIÓ I CONVIVÈNCIA Necessitat d unes normes de convivència. Respectar als altres: companys,

Más detalles

TREBALLEM EL POEMA VUIT DE MARÇ de M. Mercè Marçal Relació d activitats realitzades

TREBALLEM EL POEMA VUIT DE MARÇ de M. Mercè Marçal Relació d activitats realitzades TREBALLEM EL POEMA VUIT DE MARÇ de M. Mercè Marçal Relació d activitats realitzades 1a SESSIÓ - Primera lectura col lectiva del poema per trobar-hi el tema principal. Declamació per part de la mestra.

Más detalles

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA 1 RECERCA I REFERÈN- CIA Les funcions d aquest tipus permeten fer cerques en una taula de dades. Les funcions més representatives són les funcions CONSULTAV i CONSULTAH. Aquestes realitzen una cerca d

Más detalles

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008)

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) APRENDRE A INVESTIGAR Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) 1r - PLANTEJAR LA NECESSITAT D INFORMACIÓ Què cerco i per què? IDENTIFICAR LA INFORMACIÓ QUE ES NECESSITA EN FUNCIÓ DE LA TASCA A RESOLDRE

Más detalles

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil 22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 2011-2012 Fitxes per als alumnes PROGRAMA 1 ANEM A JUGAR! Cicle educació infantil 22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona Curs 2011-2012 1.

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 55 Activitat 1 Dels nombres següents, indica quins són enters. a) 4 b) 0,25 c) 2 d) 3/5 e) 0 f) 1/2 g) 9 Els nombres enters són: 4, 2, 0 i 9. Activitat 2 Si la

Más detalles

És una forma de veure i dur a terme l ensenyament i l aprenentatge Són mètodes No és una

És una forma de veure i dur a terme l ensenyament i l aprenentatge Són mètodes No és una És una forma de veure i dur a terme l ensenyament i l aprenentatge Són mètodes No és una globalitzats moda ni una novetat És una proposta curricular integrada MCE Investigació del medi DECROLY Centres

Más detalles

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 GESOP,, S.L. C/. Llull 102, 4rt. 3a. 08005 Barcelona Tel. 93 300 07 42 Fax 93 300 55 22 www.gesop.net PRESENTACIÓ: En motiu de l inici

Más detalles

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles

Tema 2: L economia europea

Tema 2: L economia europea En aquest tema aprendràs que : El continent europeu té unes característiques ben diferents segons els desenvolupament econòmic de cada país. Una gran part de la població treballa al sector terciari. Els

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

HORTA BELLUGA T. 16 i 17 de MARÇ del 2004.

HORTA BELLUGA T. 16 i 17 de MARÇ del 2004. HORTA BELLUGA T. 16 i 17 de MARÇ del 2004. VOCABULARI BÀSIC. Les bales, botxes. És un joc en el qual una bala (botxa) és impulsada amb el dit gros cap a altres bales, normalment intentant fer-les sortir

Más detalles

ELS DINOSAURES PER: Laura Muñoz Molina.

ELS DINOSAURES PER: Laura Muñoz Molina. ELS DINOSAURES PER: Laura Muñoz Molina. Curs DEI2 Recursos TAC i estratègies per a l'educació Infantil. Centre d interès: Els dinosaures. Aquests centre d interès ha estat treballat amb nens i nenes d

Más detalles

avaluació educació primària

avaluació educació primària avaluació educació primària ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI curs 2015-2016 competència matemàtica instruccions Per fer la prova utilitza un bolígraf. Aquesta prova té diferents tipus

Más detalles

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D VECTORS I RECTES AL PLA Un vector és un segment orientat que és determinat per dos punts, A i B, i l'ordre d'aquests. El primer dels punts s'anomena origen i el segons es denomina extrem, i s'escriu AB.

Más detalles

TÍTOL DE L EXPERIÈNCIA AQUEST MES ENTREVISTEM A...

TÍTOL DE L EXPERIÈNCIA AQUEST MES ENTREVISTEM A... Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Secretaria de Polítiques Educatives Subdirecció General de Llengua i Plurilingüisme Servei d Immersió i Acolliment Lingüístics Programa biblioteca escolar

Más detalles

CREAR-SE UN COMPTE GMAIL

CREAR-SE UN COMPTE GMAIL CREAR-SE UN COMPTE GMAIL Google ofereix moltes possibilitats, per tal de poder-les tenir, cal obrir-nos una compte de correu. Anem a la plana http://www.gmail.com Per fer-ho farem clic aquí Pàg 1 Omplireu

Más detalles

CMAPTOOLS. INICI 1. Comencem fent clic a la icona: O anem al menú inici, programes i busquem:

CMAPTOOLS. INICI 1. Comencem fent clic a la icona: O anem al menú inici, programes i busquem: CMAPTOOLS INICI 1. Comencem fent clic a la icona: O anem al menú inici, programes i busquem: 2. Un cop a dins trobem dues pantalles: 3. Des d aquesta pantalla podem organitzar la feina. A l esquerra hi

Más detalles

8. Reflexiona: Si a<-3, pot se a<0?

8. Reflexiona: Si a<-3, pot se a<0? ACTIVITATS 1. Expressa amb nombres enters: a) L avió vola a una altura de tres mil metres b) El termòmetre marca tres graus sota zero c) Dec cinc euros al meu germà 2. Troba el valor absolut de: -4, +5,

Más detalles

6. Voleibol. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules.

6. Voleibol. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules. 6. Voleibol Àrea: EF Bloc: HME Curs: 1r i 2n CS Nº Sessions: 11 Objectius: - Analitzar les situacions de jocs. - Aplicar les normes bàsiques. - Realitzar les diverses habilitats motrius que inclou aquest

Más detalles

TINGUEM CURA DEL PLANETA

TINGUEM CURA DEL PLANETA Conferència internacional de joves TINGUEM CURA DEL PLANETA Aprenent a participar Per què? Orígens Brasil, any 2003 Objectiu Incentivar les escoles a realitzar conferències de medi ambient sobre els problemes

Más detalles

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 Comitè d Àrbitres Federació Catalana de Basquetbol Índex 1. Introducció 2. Motivació 3. Mètode 4. Objectius 5. Els mentors 6. Els mentoritzats 7. Els responsables

Más detalles

El llenguatge HTML (Descripció i etiquetes) L etiqueta <table> (Creació de taules) Exemple complet de codi HTML... 5

El llenguatge HTML (Descripció i etiquetes) L etiqueta <table> (Creació de taules) Exemple complet de codi HTML... 5 Manual Basic HTML Gestió webs municipals Pàg. 1/7 Index El llenguatge HTML (Descripció i etiquetes)... 2 L etiqueta (Creació de taules)... 3-4 Exemple complet de codi HTML... 5 Explicació linia

Más detalles

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Experiències en el manteniment de Leds per Enllumenat Públic Leds una evolució constant Vida de les llumeneres de Leds

Más detalles