TRACTAMENT FISCAL DEL VEHICLE per als arquitectes tècnics que exerceixen com a liberals

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "TRACTAMENT FISCAL DEL VEHICLE per als arquitectes tècnics que exerceixen com a liberals"

Transcripción

1 Assessoria Jurídica TRACTAMENT FISCAL DEL VEHICLE per als arquitectes tècnics que exerceixen com a liberals Abril 2005 En molts casos, el vehicle és la principal eina de treball de l arquitecte/a tècnic/a que exerceix com a liberal. Per tant, és convenient conèixer el tractament fiscal del vehicle (cotxe o moto) que s utilitza per a l activitat i que ha de ser de propietat del professional. Afectació del vehicle a l activitat En primer lloc, s ha d afectar el vehicle a l activitat mitjançant l anotació corresponent en el llibre registre de béns d Inversió. Si no s ha disposat, fins ara, d aquest llibre perquè no es tenia cap bé afectat a l activitat, a partir d ara se n haurà de portar un, ja sigui en format paper o electrònic. Aquesta anotació s ha de practicar : En la data d adquisició del vehicle (data de la factura de compra del cotxe/moto) En la data d inici de l activitat, quan es vulgui afectar a l activitat professional un cotxe que ja era propietat de l aparellador amb anterioritat a la seva alta com a liberal. La resta de dades que s han de fer constar en l esmentat llibre són: La identificació del vehicle (marca, model i matrícula) El seu valor econòmic : Si es tracta d un vehicle de nova adquisició, serà el preu de compra. En el cas d un vehicle de segona mà o que ja es tenia, serà el que ve marcat per les taules de l'ordre que publica anualment el BOE en la qual s'aproven els preus mitjans de venda aplicables en la gestió de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, i s estableixen els percentatges de depreciació en funció de l antiguitat. És important destacar que el valor que s ha d anotar és sense l IVA. Exemple orientatiu d un llibre de registre de béns d inversió, que es pot copiar i utilitzar en format electrònic (Excel) : Llibre registre de béns d inversió Assentament B É D I N V E R S I Ó Núm Data Descripció Valor Quota Dotació al fons de d adquisició d amortització reversió Data Baixa Motiu

2 Als efectes de l IVA, Hisenda presumeix que el vehicle està afectat a l activitat en una proporció del 50%, excepte que el propietari pugui demostrar que l utilitza per a la seva professió en una proporció superior. En aquest cas, el col legiat ha de demostrar a l Administració Tributària aquesta afectació superior per qualsevol mitjà de prova admès en dret. En qualsevol cas, la decisió final correspon a l Agència Tributària. Per exemple, es podria admetre la afectació total (100%) d un vehicle si es pot acreditar que se n disposa d un altre per a ús particular, tot i que és un argument que, per sí mateix, Hisenda pot considerar insuficient. Deducció de l IVA suportat per la compra d un vehicle Una vegada afectat el cotxe/moto nou a l activitat, es pot descomptar d una sola vegada la quota de l IVA suportat. També es dedueix la quota de l IVA suportat per l adquisició d un vehicle de segona mà quan el venedor sigui un altre professional -que tenia el cotxe afecte a l activitat- o una empresa. No obstant això, aquesta quota no s ha de deduir sencera si no s ha afectat el cotxe al 100% a l activitat. Per tant, en el cas que aquest s hagi afectat parcialment, només es deduirà la part proporcional de la quota de l IVA. Per comptabilitzar aquesta deducció, s haurà d anotar, a la data de la factura de compra del vehicle, la quota de l IVA suportat (o part proporcional d aquesta) en el llibre de despeses o de factures suportades. Exemple orientatiu d un llibre de despeses o de factures suportades, que es pot copiar i utilitzar en format electrònic (Excel) : Llibre registre de despeses /factures suportades Assentament F A C T U R A IMPORT Núm Data Nom del proveïdor CIF Concepte Núm factura Data Base imposable Tipus IVA IVA Retenció IRPF La deducció es farà efectiva quan es faci, en el seu moment, la corresponent declaracióliquidació trimestral de l IVA (MODEL 300). Amortització del valor del vehicle Vehicle nou El preu del vehicle nou no s ha de deduir com a despesa d una sola vegada (com en el cas de la quota de l IVA), sinó que es pot : Amortitzar un percentatge del 16% d aquest valor cada any (en aquest cas, el valor del cotxe o de la moto s ha d amortitzar totalment en 7 exercicis).

3 Accelerar l amortització multiplicant el percentatge del 16% anterior per 1 5 (és a dir, 16% x 1 5 = 24%). En aquest cas, el període d amortització es redueix a 5 anys. Allargar l amortització dividint el valor del vehicle per un període fix d anys, amb un màxim de 14. Vehicle usat En el cas de vehicles usats, el coeficient d amortització es pot augmentar fins al doble del corresponent, amb caràcter general, als vehicles nous, per tant, es pot amortitzar un màxim del 32% del valor del cotxe cada any. L adquisició d un vehicle de segona mà no està subjecta a l IVA (excepte en els supòsits esmentats anteriorment de compra del cotxe a un professional o a una empresa) sinó a l impost de transmissions patrimonials (ITPAJD) que és del 4%. Aquest 4% se suma al valor del cotxe/moto i l import total resultant és el valor que s ha d amortitzar segons el percentatge màxim exposat en el paràgraf anterior. Segons la legislació que regula l IRPF, per poder amortitzar el valor del vehicle s exigeix l afectació total (100%) d aquest a l activitat. L argument més habitual per demostrar a Hisenda l esmentada afectació total d un vehicle és tenir-ne un altre per a ús privatiu (argument que, com ja hem dit, Hisenda pot considerar no suficient). L amortització és un apunt comptable que s anota en el llibre de despeses a data 31 de desembre de cada any i es dedueix en la declaració de l IRPF corresponent al quart trimestre de l exercici (MODEL 130). El professional que estigui exempt de presentar les declaracions trimestrals a compte de l IRPF (MODEL 130), ha de declarar aquesta amortització en la declaració anual de la renda (mes de juny). Exemples: a) Vehicle nou Compra d un cotxe nou en data 1/1/2005 Preu del cotxe : euros 16% d IVA : euros Els euros corresponents a la quota de l IVA, s han de deduir en la declaració trimestral relativa al primer trimestre de l any (MODEL 300). El càlcul de l amortització anual del preu el cotxe, si s opta per aplicar el coeficient del 24% (16% x 1 5), s obté aplicant aquest percentatge sobre els euros. Això ens dóna la quantitat de euros que s ha de deduir com a despesa anual a data 31 de desembre durant els 4 primers anys. Al 5è exercici (any 2009) es deduiran els 601 euros restants.

4 b) Vehicle usat Compra d un cotxe usat a un particular en data 1/1/2005 Preu del cotxe : euros 4% d ITPAJD : 240,4 euros L import per amortitzar serà la suma del preu del cotxe i la quota de l ITPAJD ( = euros). Aplicant sobre aquest import el percentatge màxim del 32%, permès per a les amortitzacions de béns usats, resulta la quantitat de euros que s ha de deduir com a despesa anual a data 31 de desembre durant els 3 primers anys. Al 4t exercici (any 2008) es deduiran els 250 euros restants. Important Si la data d adquisició del cotxe no coincideix amb l 1 de gener, tampoc no és podrà deduir en el primer exercici el total de la quantitat amortitzable anualment, sinó només la part proporcional. Despeses deduïbles derivades de la utilització d un vehicle per a l activitat Una vegada es tingui afectat el vehicle a l activitat, es podran deduir com a despeses totes aquelles relacionades amb el cotxe/moto, sempre i quan es disposi de la factura corresponent Informació que han de contenir les factures Per poder deduir una determinada despesa, s ha de tenir la corresponent factura del proveïdor (no serveixen els tickets), que contingui les dades mínimes següents: Nom i cognoms de l emissor de la factura (o denominació social) NIF i domicili de l emissor de la factura Nom i cognoms del receptor de la factura (o denominació social) NIF i domicili del professional o receptor de la factura Concepte de la factura Base imposable Quota de l IVA (si escau) Retenció de l IRPF (si escau) Import total Lloc i data d emissió de la factura Número i sèrie de la factura Aquesta factura s ha de poder comptabilitzar mitjançant la seva anotació en el Llibre registre de despeses. Així mateix, s han de conservar els justificants, com a mínim, durant quatre anys.

5 Les despeses deduïbles derivades del vehicle més habituals són : Gasolina Peatges d autopistes Pàrking Reparacions del vehicle i adquisició d accessoris o peces de recanvi Assegurança Impost de circulació Quotes de leasing o de renting (quan es compri o s utilitzi el vehicle mitjançant aquestes modalitats) En cap cas es pot descomptar l import de les multes. Per deduir totes aquestes despeses : S han d anotar, cronològicament segons la data de cadascuna de les factures, en el llibre de despeses / factures suportades. La base imposable de totes aquestes factures s ha de descomptar com a despesa deduïble als efectes de l IRPF (trimestralment amb el MODEL 130 o en la declaració de renda anual del mes de juny). En les factures que portin IVA, s ha de fer també la deducció de la seva quota, mitjançant la corresponent declaració liquidació trimestral de l IVA (MODEL 300). A l hora de deduir les despeses hi torna a haver la contradicció, abans ressenyada, entre la normativa de l IVA i la de l IRPF : La legislació que regula l IRPF només permet deduir la totalitat de les despeses derivades del vehicle quan aquest estigui afectat de forma única i exclusiva a l activitat i es pugui provar aquesta circumstància. En canvi, la de l IVA permet una deducció del 50% de les quotes de les despeses suportades (en el cas de conceptes que estiguin afectes a l IVA), o un major percentatge, en el cas que aquest es pugui justificar.

MODIFICACIÓ DELS REQUISITS PER L APLICACIÓ DE REGLES D INVERSIÓ DEL SUBJECTE PASSIU

MODIFICACIÓ DELS REQUISITS PER L APLICACIÓ DE REGLES D INVERSIÓ DEL SUBJECTE PASSIU Per Reial Decret 828/2013, de 25 d octubre s han modificat diversos articles del Reglament de l IVA, que afecten a la justificació documental de l aplicació de les regles d inversió del subjecte passiu

Más detalles

EL CRITERI DE CAIXA PREGUNTES I RESPOSTES

EL CRITERI DE CAIXA PREGUNTES I RESPOSTES EL CRITERI DE CAIXA PREGUNTES I RESPOSTES El nou Règim del Criteri de Caixa: preguntes i respostes A partir de quina data es podrà aplicar? 01-01-2014 Totes les empreses poden optar-hi? No hi poden optar

Más detalles

Administracions de Centre: 8xx300 (la xx és l'administració de centre) Òrgans de Govern i Àrees Transversals: 8 + codi orgànic a 5 dígits.

Administracions de Centre: 8xx300 (la xx és l'administració de centre) Òrgans de Govern i Àrees Transversals: 8 + codi orgànic a 5 dígits. E. Formalització 1. Concepte Qualsevol tipus de retenció que s hagi de practicar en un pagament, es realitzarà mitjançant la formalització. La formalització s ha de gravar en l operació de despesa que

Más detalles

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES Versió 1 Març 2016 1. Consulta de les factures... 3 2.1. Identificació al sistema... 3 2.2. Tipus de consulta que es poden realitzar... 4 2.2.1. Consulta d una única factura....

Más detalles

NORMES DE COTITZACIÓ PER ANY 2017

NORMES DE COTITZACIÓ PER ANY 2017 NORMES DE COTITZACIÓ PER ANY 2017 Ens plau informar-lo que en data 11 de febrer s ha publicat la Ordre ESS / 106/2017, de 9 de febrer, per la qual es desenvolupen les normes legals de cotització a la Seguretat

Más detalles

20. Impost sobre el Valor Afegit (IVA)

20. Impost sobre el Valor Afegit (IVA) 20. Març de 2015 ÍNDEX 1. Relació de comptes 20.3 2. Norma de registre i valoració núm. 14 de l Impost sobre el Valor Afegit 20.3 3. Aspectes a considerar i importància relativa 20.4 4. Informació específica

Más detalles

Famílies nombroses i monoparentals. Targeta T-70/90

Famílies nombroses i monoparentals. Targeta T-70/90 Famílies nombroses i monoparentals Targeta T-70/90 Introducció 2 Segons el Decret de la Generalitat de Catalunya (DGC) 139/2010, d 11 d octubre: 1. Les persones membres de les famílies monoparentals i/o

Más detalles

ORDRE FOM 2861/2012 de 13 de desembre

ORDRE FOM 2861/2012 de 13 de desembre ORDRE FOM 2861/2012 de 13 de desembre (BOE núm. 5 de cinc de gener de 2013) per la qual es regula el control administratiu exigible per la realització de transport públic de mercaderies per carretera.

Más detalles

DEPARTAMENT D ECONOMIA I CONEIXEMENT

DEPARTAMENT D ECONOMIA I CONEIXEMENT 33950 Diari Oicial de la Generalitat de Catalunya Núm. 5901 16.6.011 DEPARTAMENT D ECONOMIA I CONEIXEMENT ORDRE ECO/11/011 de 9 de juny per la qual s aproven els models d autoliquidació 650 65 i 653 de

Más detalles

Informació sobre la targeta T-Família

Informació sobre la targeta T-Família TARGETA T-Família Informació sobre la targeta T-Família Taula de contingut Nova targeta T-Família... 3 Disseny... 4 Àmbit tarifari d aplicació... 4 Sistema d emissió... 5 Reglament d utilització de la

Más detalles

PRÀCTIQUES en EMPRESA

PRÀCTIQUES en EMPRESA PRÀCTIQUES en EMPRESA Grau de Física Grau d Enginyeria Electrònica de Telecomunicació Grau d Enginyeria Biomèdica Màsters PRÀCTIQUES EN EMPRESA NORMATIVA Les pràctiques externes són una activitat de naturalesa

Más detalles

IMPOST SOBRE SUCCESSIONS A CATALUNYA

IMPOST SOBRE SUCCESSIONS A CATALUNYA IMPOST SOBRE SUCCESSIONS A CATALUNYA S ha modificat l impost sobre successions a Catalunya amb els termes que indiquem tot seguit: Entrada en vigor: 01/02/2014 Basicament disminueix considerablement les

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT 3 Seccions Una secció és una marca definida per l usuari dins del document que permet emmagatzemar opcions de format de pàgina, encapçalaments i peus de pàgina,... diferents

Más detalles

REGISTRE D INTERESSOS SECCIÓ 2ª BÉNS PATRIMONIALS MEMBRES ELECTES. Nom i cognoms. Adreça electrònica Telèfon 1 Telèfon 2

REGISTRE D INTERESSOS SECCIÓ 2ª BÉNS PATRIMONIALS MEMBRES ELECTES. Nom i cognoms. Adreça electrònica Telèfon 1 Telèfon 2 Annex II MEMBRES ELECTES Nom i cognoms Regidor/a Ajuntament Partit judicial DNI Mandat representatiu Anys: / Llista electoral Adreça CP Població Província Adreça electrònica Telèfon 1 Telèfon 2 TIPUS DE

Más detalles

SOL LICITUD SUBVENCIÓ EN RÈGIM DE CONCURRÈNCIA COMPETITIVA ANY 2016

SOL LICITUD SUBVENCIÓ EN RÈGIM DE CONCURRÈNCIA COMPETITIVA ANY 2016 SOL LICITUD SUBVENCIÓ EN RÈGIM DE CONCURRÈNCIA COMPETITIVA ANY 2016 MODELS DE DOCUMENTACIÓ PER SOL LICITAR SUBVENCIÓ EN RÈGIM DE CONCURRENCIA COMPETITIVA ADREÇADES AL FOMENT D INICIATIVES I PROPOSTES CULTURALS

Más detalles

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA 1 RECERCA I REFERÈN- CIA Les funcions d aquest tipus permeten fer cerques en una taula de dades. Les funcions més representatives són les funcions CONSULTAV i CONSULTAH. Aquestes realitzen una cerca d

Más detalles

El perfil es pot editar: 1. des de la llista de participants 2. fent clic sobre el nostre nom, situat a la part superior dreta de la pantalla

El perfil es pot editar: 1. des de la llista de participants 2. fent clic sobre el nostre nom, situat a la part superior dreta de la pantalla MOODLE 1.9 PERFIL PERFIL Moodle ofereix la possibilitat que els estudiants i professors puguin conèixer quines són les persones que estan donades d alta a l assignatura. Permet accedir a la informació

Más detalles

Polinomis i fraccions algèbriques

Polinomis i fraccions algèbriques Tema 2: Divisivilitat. Descomposició factorial. 2.1. Múltiples i divisors. Cal recordar que: Si al dividir dos nombres enters a i b trobem un altre nombre enter k tal que a = k b, aleshores diem que a

Más detalles

CARTELL DE PREMIS DE LA XXXVIII NIT LITERÀRIA ANDORRANA

CARTELL DE PREMIS DE LA XXXVIII NIT LITERÀRIA ANDORRANA CARTELL DE PREMIS DE LA XXXVIII NIT LITERÀRIA ANDORRANA Escaldes-Engordany Principat d Andorra 2015 CONDICIONS GENERALS a. Les obres que aspirin a aquests premis hauran de ser inèdites, escrites i presentades

Más detalles

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord.

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord. MODELS DE MATRÍCULA EN ELS ENSENYAMENTS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER UNIVERSITARI (aprovada per la CACG en data 21 de desembre de 2009 i per Consell de Govern de 25 de maig de 2010, i modificada per la CACG

Más detalles

Reglament de l impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) Ministeri de Finances i Funció Pública Andorra la Vella, 29 de juliol del 2014

Reglament de l impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) Ministeri de Finances i Funció Pública Andorra la Vella, 29 de juliol del 2014 Reglament de l impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) Ministeri de Finances i Funció Pública Andorra la Vella, 29 de juliol del 2014 Aspectes a destacar Línies generals de l IRPF Principis

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica FULL DE RESPOSTES VERSIÓ AMB RESPOSTES competència matemàtica ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI

Más detalles

FUNCIONS REALS. MATEMÀTIQUES-1

FUNCIONS REALS. MATEMÀTIQUES-1 FUNCIONS REALS. 1. El concepte de funció. 2. Domini i recorregut d una funció. 3. Característiques generals d una funció. 4. Funcions definides a intervals. 5. Operacions amb funcions. 6. Les successions

Más detalles

Bonificació per causes socials (atur)

Bonificació per causes socials (atur) El Col legi d Arquitectes de Catalunya, amb l objectiu de facilitar tant la nova col legiació com la permanència dels arquitectes col legiats, contempla un seguit de bonificacions sobre la quota aplicades

Más detalles

Declaració de béns patrimonials Registre d interessos de l Ajuntament de L Hospitalet

Declaració de béns patrimonials Registre d interessos de l Ajuntament de L Hospitalet Data d anotació 1. Dades de la persona declarant 1r cognom 2n cognom Nom NIF 2. Càrrec Regidor/Regidora Personal directiu, eventual i/o funcionaris amb habilitació nacional. Especificació del càrrec: 3.

Más detalles

GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR

GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR 0 Índex 1. Què és la capitalització de l atur? Pàg. 2 2. Requisits Pàg. 3 3. Com i qui pot beneficiar se? Pàg. 4 4. Tràmits i documentació per a la sol licitud Pàg. 6 5. Informació

Más detalles

Í N D E X. Cèdules Alta de sol licitud. N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 6

Í N D E X. Cèdules Alta de sol licitud. N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 6 N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 6 Í N D E X 1. FUNCIONALITAT...2 1.1 Alta de sol licitud...2 1.1.1 Introducció dades...2 1.1.2 Resultat del procés...4 N. versió: 1.0. Pàg. 2 / 6 1. FUNCIONALITAT 1.1 Alta de sol

Más detalles

Càlcul de les prestacions

Càlcul de les prestacions Càlcul de les prestacions Salari global És la remuneració que l empresa lliura a la persona assalariada com a contraprestació dels seus serveis, incloent-hi els complements, les primes, les gratificacions

Más detalles

En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès.

En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès. ÍNDEX: En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès. (Es pot accedir-hi directament clicant damunt el punt en qüestió) 1. Tarifes

Más detalles

Informació sobre la targeta T-12

Informació sobre la targeta T-12 TARGETA T-12 Informació sobre la targeta T-12 Taula de contingut Definició de la targeta T-12... 3 Característiques targeta T-12... 3 Disseny... 3 Adquisició i sistema de gestió i d emissió... 3 Preu de

Más detalles

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre D11 2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre Per mesurar forces utilitzarem el dinamòmetre (NO la balança!) Els dinamòmetres contenen al seu interior una molla que és elàstica, a l aplicar una força

Más detalles

REGISTRE MUNICIPAL D ASSOCIACIONS

REGISTRE MUNICIPAL D ASSOCIACIONS REGISTRE MUNICIPAL D ASSOCIACIONS Descripció El Registre Municipal d Associacions de Cunit té per objecte facilitar el coneixement del nombre i naturalesa de les associacions existents al municipi, les

Más detalles

Novetats de la Grossa

Novetats de la Grossa Novetats de la Grossa Octubre 2016 Novetats de la Grossa Després de tres anys, la Grossa s ha consolidat com el sorteig típic de les festes de Nadal a Catalunya i avui ja és una loteria de país, que crea

Más detalles

Manual del professional tributari Tràmit per a professionals tributaris de lliurament d informació fiscal IRPF 2014

Manual del professional tributari Tràmit per a professionals tributaris de lliurament d informació fiscal IRPF 2014 1. OBJECTIU I ESTRUCTURA DEL MANUAL La finalitat d aquest document és explicar el tràmit de lliurament d informació fiscal de l IRPF-2014 per a professionals tributaris a través del canal telemàtic d una

Más detalles

Reglament regulador. prestacions. Juny, 2014

Reglament regulador. prestacions. Juny, 2014 Reglament regulador del càlcul c de prestacions Juny, 2014 Objecte Prestacions (exemple) Es regula la base de càlcul de les prestacions econòmiques de la branca general Prestacions d incapacitat temporal

Más detalles

Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili

Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili Explicació del qüestionari: Es tracta d un qüestionari per conèixer el grau de satisfacció de l usuari. El temps estimat de resposta

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

EL PORTAL DE CONCILIACIONS

EL PORTAL DE CONCILIACIONS EL PORTAL DE CONCILIACIONS http://conciliacions.gencat.cat El Departament de Treball ha posat en funcionament el portal de conciliacions per fer efectiu el dret dels ciutadans a relacionar-se amb l Administració

Más detalles

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU 37 38 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç

Más detalles

Desaparició de la deducció per doble imposició de dividends

Desaparició de la deducció per doble imposició de dividends Estudis d Economia i Desaparició de la deducció per doble imposició de dividends Estudis d Economia i Introducció Doble imposició - Concepte: Es produeix quan la renda queda gravada doblement, en el moment

Más detalles

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment)

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment) D21 4.7. Lleis de ewton (relacionen la força i el moviment) - Primera Llei de ewton o Llei d inèrcia QUÈ ÉS LA IÈRCIA? La inèrcia és la tendència que tenen el cossos a mantenirse en repòs o en MRU. Dit

Más detalles

Impacte econòmic dels canvis de domicili social i fiscal de les empreses catalanes

Impacte econòmic dels canvis de domicili social i fiscal de les empreses catalanes Impacte econòmic dels canvis de domicili social i fiscal de les empreses catalanes Novembre de 2017 Glossari AEAT: Agencia Estatal de Administración Tributaria ATC: Agència Tributària de Catalunya CA:

Más detalles

1. Entitats sense finalitats lucratives de l article 2 de la Llei 49/2002, de 23 de desembre

1. Entitats sense finalitats lucratives de l article 2 de la Llei 49/2002, de 23 de desembre Instrucció 3/2003 Fundacions: aplicació de l exempció en l impost sobre transmissions patrimonials oneroses i actes jurídics documentats, a partir de l entrada en vigor del Reial decret 1270/2003, de 10

Más detalles

REFORMA FISCAL LLEI DE MECENATGE

REFORMA FISCAL LLEI DE MECENATGE REFORMA FISCAL LLEI DE MECENATGE LEY 49/2002 DE 23 DE DICIEMBRE, DE RÉGIMEN FISCAL DE LAS ENTIDADES SIN FINES LUCRATIVOS Y DE LOS INCENTIVOS FISCALES AL MECENAZGO INTRODUCCIÓ NO HI HA NOVA LLEI DE MECENTAGE

Más detalles

ESTUDI D UNA FACTURA PREU PER UNITAT D UN PRODUCTE

ESTUDI D UNA FACTURA PREU PER UNITAT D UN PRODUCTE ESTUDI D UNA FACTURA PREU PER UNITAT D UN PRODUCTE i 1-Observa la factura 2-Tria un producte 3-Mira quin és l IVA que s aplica en aquest producte i calcula l 4-Mira el descompte que s aplica en aquest

Más detalles

FORMACIÓ BONIFICADA. Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo

FORMACIÓ BONIFICADA. Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo FORMACIÓ BONIFICADA Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo Les empreses que cotitzen a la Seguretat Social per la contingència

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Economia i organització d empresa sèrie 1 L examen consta de dues opcions

Más detalles

NOTA SOBRE QÜESTIONS INTERESSANTS DE LA RENDA I NOTA TECNICA SOBRE LA DIMENSION COMPTABLE DEL CONCURS DE CREDITORS.

NOTA SOBRE QÜESTIONS INTERESSANTS DE LA RENDA I NOTA TECNICA SOBRE LA DIMENSION COMPTABLE DEL CONCURS DE CREDITORS. NOTA SOBRE QÜESTIONS INTERESSANTS DE LA RENDA I NOTA TECNICA SOBRE LA DIMENSION COMPTABLE DEL CONCURS DE CREDITORS. Barcelona, 13 abril 2016 Benvolguts associats/ades En primer lloc informar-vos sobre

Más detalles

EXERCICI DE L ACTIVITAT D ECONOMISTA PER COMPTE PROPI

EXERCICI DE L ACTIVITAT D ECONOMISTA PER COMPTE PROPI EXERCICI DE L ACTIVITAT D ECONOMISTA PER COMPTE PROPI Per a exercir la professió per compte propi cal saber que hi ha unes obligacions formals, administratives, fiscals i de caire social que cal complir.

Más detalles

Un preu contradictori es dona quan apareix una partida o un descompost que no es contemplava al pressupost del projecte.

Un preu contradictori es dona quan apareix una partida o un descompost que no es contemplava al pressupost del projecte. Preus contradictoris 09/10/2012 Centre de Recursos de l Obra Pública Servei d Equipaments i Espai Públic Àrea de Territori i Sostenibilitat L excés d amidament no es considera un preu contradictori. PREUS

Más detalles

ALCALDIA PRESIDÈNCIA DE L AJUNTAMENT DE GIRONA

ALCALDIA PRESIDÈNCIA DE L AJUNTAMENT DE GIRONA Sol licitant Sr. Sra. Nom/Raó social: Doc. identificatiu: Representant Nom: Doc. identificatiu: Dades per a notificacions Adreça electrònica: Telèfon mòbil: Titular de l adreça: Adreça (en cas de ser pers.

Más detalles

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics)

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) Índex Registre d un nou alumne Introducció de les dades prèvies Introducció de les dades del Registre:

Más detalles

El correu brossa és l enviament massiu i intencionat de correus electrònics a persones que no volen rebre aquests missatges.

El correu brossa és l enviament massiu i intencionat de correus electrònics a persones que no volen rebre aquests missatges. Introducció El correu brossa és l enviament massiu i intencionat de correus electrònics a persones que no volen rebre aquests missatges. A la Direcció General de Tecnologia i Comunicacions, s ha installat

Más detalles

COM DONAR D ALTA UNA SOL LICITUD EN L APLICACIÓ WEB DEL BONUS

COM DONAR D ALTA UNA SOL LICITUD EN L APLICACIÓ WEB DEL BONUS COM DONAR D ALTA UNA SOL LICITUD EN L APLICACIÓ WEB DEL BONUS Introducció Mitjançant aquest document s explica breument la forma de procedir per donar d alta o modificar una sol licitud. Per poder emplenar

Más detalles

Gestió de recursos humans

Gestió de recursos humans Administració i gestió Gestió de recursos humans CFGS.AFI.M07/0.14 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat elaborat per l editorial

Más detalles

NORMES DE COTITZACIÓ A LA SEGURETAT SOCIAL PER A L ANY 2016.

NORMES DE COTITZACIÓ A LA SEGURETAT SOCIAL PER A L ANY 2016. NORMES DE COTITZACIÓ A LA SEGURETAT SOCIAL PER A L ANY 2016. El passat 30 de gener, el Butlletí Oficial de l Estat, publicava l Ordre ESS/70/2016, de 29 de gener, per la que es desenvolupen les normes

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

Classe 10 Tema 5. El sistema fiscal d Espanya 1. Principis de política fiscal 1.1 Classificació d ingressos públics 1.2 Elements bàsics d un tribut

Classe 10 Tema 5. El sistema fiscal d Espanya 1. Principis de política fiscal 1.1 Classificació d ingressos públics 1.2 Elements bàsics d un tribut Classe 10 Tema 5. El sistema fiscal d Espanya 1. Principis de política fiscal 1.1 Classificació d ingressos públics 1.2 Elements bàsics d un tribut 1.3 Altres conceptes 1.4 Tipus d impostos Classificació

Más detalles

TRIBUTACIÓ DE L 'IVA EN EL COMERÇ ELECTRÒNIC

TRIBUTACIÓ DE L 'IVA EN EL COMERÇ ELECTRÒNIC TRIBUTACIÓ DE L 'IVA EN EL COMERÇ ELECTRÒNIC INTRODUCCIÓ La llei 53/2002, de 30 de desembre, de Medidas Fiscales, Administrativas y del Orden Social, ha introduït un seguit de modificacions normatives

Más detalles

8. Actius en estat de venda

8. Actius en estat de venda 8. N o v e m b r e 2 0 1 4 ÍNDEX 1. Relació de comptes 8.3 2. Norma de registre i valoració núm. 7 d a. Conceptes 8.4 b. Criteris i mètodes de valoració 8.4 c. Novetats 8.6 d. Moviments comptables 8.6

Más detalles

1) Evolució històrica dels indicadors d ingressos familiars.

1) Evolució històrica dels indicadors d ingressos familiars. NOTA EXPLICATIVA DE LA PONDERACIÓ DELS INGRESSOS FAMILIARS DE LES LLARS DE CATALUNYA PER A CONSIDERAR-LES BENEFICIÀRIES DELS PROGRAMES D HABITATGE DE LA GENERALITAT 1) Evolució històrica dels indicadors

Más detalles

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS 1 Introducció de fórmules El programa Ms Excel és un full de càlcul que permet dur a terme tota mena d operacions matemàtiques i instruccions lògiques que mostren

Más detalles

1- Tràmits de companyia: s anomena tràmits de companyia a aquelles actuacions que cal fer per donar d alta o modificar els contractes d accés.

1- Tràmits de companyia: s anomena tràmits de companyia a aquelles actuacions que cal fer per donar d alta o modificar els contractes d accés. NOTA ACLARIDORA SOBRE LA DOCUMENTACIÓ NECESSÀRIA PER EFECTUAR ELS TRÀMITS ASSOCIATS A LES INSTAL LACIONS DE BAIXA TENSIÓ DAVANT DE LES EMPRESES DISTRIBUÏDORES ELÈCTRIQUES Aquesta nota sintetitza els criteris

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica curs 0-04 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica Nom i cognoms Grup INSTRUCCIONS El material que necessites per fer la prova és un bolígraf i un regle. Si t equivoques,

Más detalles

El segell de l'enginyer normativa gràfica bàsica

El segell de l'enginyer normativa gràfica bàsica El segell de l'enginyer normativa gràfica bàsica Objecte de la normativa Les pàgines següents no volen convertir-se en un manual complet d identitat visual del segell de l enginyer, i únicament pretenen

Más detalles

U.D. 4: LES ESCALES QUADERN DE CLASSE. Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització:

U.D. 4: LES ESCALES QUADERN DE CLASSE. Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització: U.D. 4: LES ESCALES QUADERN DE CLASSE Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització: QUADERN DE CLASSE. 4: LES ESCALES - 2 1. Cita 10 objectes que tu consideris que ens cal dibuixar-los

Más detalles

Recomanacions per a la confecció de taules i relacions tabulades en els textos a publicar en el BOPB

Recomanacions per a la confecció de taules i relacions tabulades en els textos a publicar en el BOPB Recomanacions per a la confecció de taules i relacions tabulades en els textos a publicar en el BOPB A) Confecció de taules 1. Una taula està formada, generalment, per una capçalera (que designa el títol

Más detalles

Manual gestió d usuaris

Manual gestió d usuaris 1 Manual gestió d usuaris 2 Dades del document Codi: Nom: Manual de.g. 03/2012 de gestió d usuaris Versió: V1.0 Data d aprovació: - Òrgan d aprovació: - Òrgan gestor: Àrea TIC Històric de revisions Versió

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D VECTORS I RECTES AL PLA Un vector és un segment orientat que és determinat per dos punts, A i B, i l'ordre d'aquests. El primer dels punts s'anomena origen i el segons es denomina extrem, i s'escriu AB.

Más detalles

Generació de documentació Versió del manual 1.1

Generació de documentació Versió del manual 1.1 Versió del manual 1.1 INTRODUCCIÓ 2 OBJECTIUS 3 Capítol 1: 4 1.1 Agents del Model 182 4 1.2 Elements del Model 182 4 1.3 Elaboració del Model 182 5 Introducció Segons la Llei 49/2002, de 23 de desembre,

Más detalles

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES.

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES. Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES 41 42 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 8. TRIGONOMETRIA UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser

Más detalles

7a edició Premis de Recerca Fundació Conviure

7a edició Premis de Recerca Fundació Conviure 7a edició Premis de Recerca Fundació Conviure [MUTUAM continua el seu compromís amb la promoció de la recerca relacionada amb la gerontologia clínica i l atenció sociosanitària amb aquesta convocatòria

Más detalles

En uns moments, ens demanará un nom d usuari i una contrasenya. Aquestes dades les proporciona l administrador de la xarxa de la confraria.

En uns moments, ens demanará un nom d usuari i una contrasenya. Aquestes dades les proporciona l administrador de la xarxa de la confraria. 1 Al ser una subhasta per intranet, es a dir, privada, ens conectem via Terminal Server, es a dir la opció de Conexión a Escritorio Remoto d aquesta forma: Al accedir-hi, ens demanará el nom del servidor

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ 4 Plantilles de disseny Una plantilla de disseny és un model de presentació que conté un conjunt d estils. Aquests estils defineixen tota l aparença de la presentació,

Más detalles

POLINOMIS. p(x) = a 0 + a 1 x + a 2 x a n x n,

POLINOMIS. p(x) = a 0 + a 1 x + a 2 x a n x n, POLINOMIS Un monomi és una expressió de la forma ax m, on el coeficient a és un nombre real o complex, x és una indeterminada i m és un nombre natural o zero. Un polinomi és una suma finita de monomis,

Más detalles

PROVA D'ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR DE FORMACIÓ PROFESSIONAL I ENSENYAMENTS D'ESPORTS 2007 S2_11_1 DADES DE LA PERSONA ASPIRANT

PROVA D'ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR DE FORMACIÓ PROFESSIONAL I ENSENYAMENTS D'ESPORTS 2007 S2_11_1 DADES DE LA PERSONA ASPIRANT PROVA D'ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR DE FORMACIÓ PROFESSIONAL I ENSENYAMENTS D'ESPORTS 2007 L L E N G U A C A T A L A N A S È R I E 2 S2_11_1 DADES DE LA PERSONA ASPIRANT QUALIFICACIÓ COGNOMS

Más detalles

INFORMES EN PROFUNDITAT. Societat o Treball Autònom? Aspectes a considerar en l elecció de la forma jurídica. Implicacions de tributar per IRPF

INFORMES EN PROFUNDITAT. Societat o Treball Autònom? Aspectes a considerar en l elecció de la forma jurídica. Implicacions de tributar per IRPF PROFUNDITAT Societat o Treball Autònom? 01 Introducció 02 03 04 05 06 Aspectes a considerar en l elecció de la forma jurídica Implicacions de tributar per IRPF Implicacions de tributar per l Impost de

Más detalles

ANNEX 4 A la proposta de dictamen de data , Models Registre d Interessos REGISTRE ESPECIAL DE BÉNS PATRIMONIALS

ANNEX 4 A la proposta de dictamen de data , Models Registre d Interessos REGISTRE ESPECIAL DE BÉNS PATRIMONIALS Registre Especial de Béns Patrimonials Secretaria General ANNEX 4 A la proposta de dictamen de data 20.5.2015, Models Registre d Interessos REGISTRE ESPECIAL DE BÉNS PATRIMONIALS (DECLARACIÓ DE BÉNS I

Más detalles

Portem la nostra oficina al teu restaurant

Portem la nostra oficina al teu restaurant 1 Portem la nostra oficina al teu restaurant Estem més a prop que mai del teu restaurant A "la Caixa", pensem que la millor manera per ajudar a gestionar el teu negoci és fer-ho en persona. Per aquest

Más detalles

Manual de l usuari. Servei de Pèrits judicials i tercers per l Administració

Manual de l usuari. Servei de Pèrits judicials i tercers per l Administració Manual de l usuari Servei de Pèrits judicials i tercers per l Administració Manual de l usuari. Servei de Pèrits judicials i tercers per l Administració Revisió 3 Data d aprovació 23.12.2009 Edició Desembre

Más detalles

CALC 1... Introducció als fulls de càlcul

CALC 1... Introducció als fulls de càlcul CALC 1... Introducció als fulls de càlcul UNA MICA DE TEORIA QUÈ ÉS I PER QUÈ SERVEIX UN FULL DE CÀLCUL? Un full de càlcul, com el Calc, és un programa que permet: - Desar dades numèriques i textos. -

Más detalles

SICALWIN. Factures telemàtiques i el canvi d exercici.

SICALWIN. Factures telemàtiques i el canvi d exercici. SICALWIN Factures telemàtiques i el canvi d exercici. Desembre 2016 Índex 1. Introducció... 3 2. Monitor de Factures amb Incidències.... 3 3. Monitor d Incorporació de Factures Telemàtiques.... 5 4. Monitor

Más detalles

1. Tots els justificants de compres inferiors a Justificants per aparcaments, transport en taxi, autobús, metro, etc.

1. Tots els justificants de compres inferiors a Justificants per aparcaments, transport en taxi, autobús, metro, etc. DESPESES MENORS I ALTRES DESPESES AVANÇADES En general es consideren com a despeses menors les compres inferiors a 150 euros, les quals es poden haver avançat per part d un membre de la comunitat universitària

Más detalles

Hi ha successions en que a partir del primer terme tots els altres es troben sumant una quantitat fixa al terme anterior, aquí hi ha alguns exemples:

Hi ha successions en que a partir del primer terme tots els altres es troben sumant una quantitat fixa al terme anterior, aquí hi ha alguns exemples: 2 PROGRESSIONS 9.1 Progressions aritmètiques Hi ha successions en que a partir del primer terme tots els altres es troben sumant una quantitat fixa al terme anterior, aquí hi ha alguns exemples: La successió

Más detalles

ABCÇDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcçdefghijklmnopqrstuvwxyz (.,:;?! '-*) àéèïíóòúü

ABCÇDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcçdefghijklmnopqrstuvwxyz (.,:;?! '-*) àéèïíóòúü Tipografia La tipografia, en totes les seves variants, és la tipografia corporativa de la Generalitat. Això vol dir que les identificacions de la Generalitat, el conjunt del senyal i del logotip, només

Más detalles

NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ

NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ ÍNDEX 1. LA MEVA CARPETA... 3 2. DADES DEL PADRÓ... 4 2.1. Contextualització... 4 2.2. Noves Millores... 4 3. INFORMACIÓ FISCAL... 6 3.1. Contextualització... 6

Más detalles

Classe 9 2n Bloc. Macroeconomia

Classe 9 2n Bloc. Macroeconomia Classe 9 2n Bloc. Macroeconomia Tema 5. Dades macroeconòmiques Què és la Macroeconomia? La Macroeconomia és una de les àrees de la ciència econòmica que es preocupa per l evolució d una economia. El seu

Más detalles

Instruccions per generar el NIU i la paraula de pas

Instruccions per generar el NIU i la paraula de pas Si ja tens un NIU, no has de tornar-te a registrar. Pots accedir a la inscripció directament. Només has de validar el teu NIU i la teva paraula de pas al requadre que hi ha a la dreta de la pantalla: Si

Más detalles

Informació de bonificacions per a persones en situació d atur

Informació de bonificacions per a persones en situació d atur Bonificació aturats Informació de bonificacions per a persones en situació d atur Taula de contingut Definició de la targeta bonificada per a persones en situació d atur... 3 Requisits... 3 Certificats

Más detalles

TARIFES FORFETS DE TEMPORADA

TARIFES FORFETS DE TEMPORADA FORFETS PER A CLUBS D ESQUÍ, A LES ESTACIONS D ESPOT I PORT AINÉ. TEMPORADA 2017/18 Els socis majors de 18 anys que ja van tramitar el forfet la temporada passada i que no s adhereixin als descomptes de

Más detalles

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries MESURA DE DENSITATS DE SÒLIDS I LÍQUIDS Activitat 1. a) Digueu el volum aproximat dels següents recipients: telèfon mòbil, un cotxe i una iogurt. Teniu en compte que un brik de llet té un volum de 1000cm3.

Más detalles

PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA

PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA Nom i cognoms DNI / NIE PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA COMPETÈNCIA LOGICOMATEMÀTICA 1. Està prohibit l ús de la calculadora o de qualsevol altre aparell

Más detalles

CONCESSIÓ D EQUIPAMENTS ESPORTIUS: PLECS

CONCESSIÓ D EQUIPAMENTS ESPORTIUS: PLECS 1r 2n CONCESSIÓ D EQUIPAMENTS ESPORTIUS: PLECS ------ CAUSES D EXTINCIÓ DE LES CONCESSIONS ADMINISTRATIVES ------- CONXA PUEBLA PONS CAP del SERVEI d ASSISTÈNCIA JURÍDICA LOCAL DIPUTACIÓ DE BARCELONA Causes

Más detalles

Aplicació de la taxa de l euro per recepta. Barcelona, 18 de juny de 2012

Aplicació de la taxa de l euro per recepta. Barcelona, 18 de juny de 2012 Aplicació de la taxa de l euro per recepta Barcelona, 18 de juny de 2012 Quina és la despesa de farmàcia del CatSalut? Durant el 2011 la despesa en receptes mèdiques finançades pel CatSalut ha estat de

Más detalles

COM CALCULAR EL QUATIL D UNA REVISTA 1

COM CALCULAR EL QUATIL D UNA REVISTA 1 COM CALCULAR EL QUATIL D UNA REVISTA 1 1. QUÈ ÉS UN QUARTIL? En estadística, els quartils són unes mesures de posició que sintetitzen les dades estadístiques en grups significatiu de manera que sigui més

Más detalles

Qüestionari (Adreçament IP)

Qüestionari (Adreçament IP) Qüestionari (Adreçament IP) 1. Quina longitud, en bits, té una adreça IPv4? Com es representa una IPv4? 2. Per cadascuna de les classes IP (A, B i C), digues: valors dels primers bits rang del 1r byte

Más detalles

La creació de qualsevol llista es fa amb l operador list. En el cas de crear una llista buida la sintaxi és

La creació de qualsevol llista es fa amb l operador list. En el cas de crear una llista buida la sintaxi és ETSEIB PROGRAMACIÓ Grau en Estadística UB-UPC, març 2016 Prof: Robert Joan-Arinyo Llistes 1 Definició En el llenguatge de programació R, una llista és un conjunt d informacions ordenades i no necessàriament

Más detalles