Vectors. Lleis de Newton i tipus de forces.

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Vectors. Lleis de Newton i tipus de forces."

Transcripción

1 Primer trimestre / Estàtica Vectors. Lleis de Newton i tipus de forces. 1. Els cables AB i BC ajuden a sostenir el sostre en voladís d un estadi poliesportiu. Les forces que exerceixen els cables sobre la pila on estan units es representen pels vectors FAB i FAC. Les magnituds de les forces són FAB =100kN i FAC =60kN. Determina la magnitud i direcció de la suma de forces exercides sobre la pila per part dels cables. 2. En el projecte d'una escola de Basilea (Suïssa) dibuixat per H. Meyer i Wittwer el 1926, la terrassa està subjectada per un tensor a l'edifici. L'efecte del pes de la terrassa és equivalent a tenir una massa de 4.65 tones a l'extrem esquerre, subjectada a l'edifici per una plataforma rígida però sense massa. Calcula les components horitzontal i vertical de la força exercida pel tensor sobre la paret de l'edifici. 3. Suposem que la torre de telecomunicacions de Collserola, dissenyada per Norman Foster i associats, el 1992, està subjectada per varis tensors en una abstracció en dues dimensions. Si les tensions AB i CB són 50kN i 30kN, respectivament, quin valor tindrà la tensió DB sabent que la resultant de les tres forces a B ha de ser vertical? L'alçada OB és de 120m. 4. Un semàfor de 140kp penja de dos cables amb la geometria que mostra el dibuix. Quina és la tensió dels cables? Comprova gràficament el resultat. 5. Considereu les dades del problema anterior. Ha de passar una rua de Carnetoltes i la Guàdia Urbana decideix agafar amb el cable DE, de 17 metres de longitud, els punts mitjos dels cables AB i AC, com podeu veure a la figura. Però per raons de seguretat voldria assegurar-se que cap cable estigui sotmès a una tensió major a 4kN i decideix fer-nos una consulta tècnica, per veure si és possible. Què hi contestaríeu? 6. (Examen curs ) El pes de la capsa és de 100kg. Determina la tensió dels cables AB i AC. Resol el problema gràficament i analíticament. Raona quin dels cables té major tensió.

2 a) A 30º 60º C B 7. (Examen curs ) Suposem una massa de 80kg suspesa d'un sostre per un tensor, com es mostra en les figures inferiors. Si suposem que les dues configuracions estan en equilibri, dibuixa i calcula les tensions a les quals està sotmès el tensor AB. b) 90º 45º B A C A 20 z y 8. La tensió en el cable AC és de 3.000N. Determineu les components de la força efectuada per aquest cable sobre el voladís en el punt C. La tensió en el cable AD és 2.750N, determineu les components de la força efectuada per aquest cable sobre el voladís en el punt D. A partir de les dades anteriors calculeu la magnitud i direcció de la força resultant exercida pels cables en el punt A. x Sabent que el pes de la caixa subjectada al sostre per tres cables és de 8kN i que el pes dels cables és negligible, fes un esquema de les forces externes que actuen sobre el conjunt caixa més cables. expressa en forma vectorial totes les forces externes. troba la tensió en cada cable. 10. La força F = 5i(kN) actua sobre el punt A de la figura adjunta, on també es troben els cables AB, AC i AD. Quines són les tensions dels tres cables? 11. A la figura, el cable AB està unit a l extrem superior d un piló de 3 metres d alçada, i la seva tensió és de 50kN. Quines són les tensions dels cables AO, AC i AD?

3 Primer trimestre / Estàtica 12. (Nadal 2004) Una placa rectangular penja de tres cables tal com es mostra a la figura: a) Calcula els angles, i que formes la tensió T AB amb els eixos de coordenades x, y i z respectivament. b) Sabent que el mòdul de la tensió T AC és de 60 N, calcula aquesta tensió en coordenades cartesianes. c) Calcula el pes de la placa. 13. (Setembre 2005) Donada la figura següent, Calcula : a) Direcció i sentit de la tensió de la corda CA des de C? (dóna el resultat amb el vector unitari corresponent) b) Quant val la component z (vertical) de la tensió CA? c) Quant val el mòdul de la tensió CA?

4 Sòlid Rígid 1. Donada la distribució de forces del dibuix, ens diuen que la seva suma és igual a zero, i el moment pres des de A també és nul. Determina el valor de les forces FA i FB. Quant val la suma de moments des de B? 15. Quatre forces actuen sobre una biga. La suma vectorial de les forces és igual a zero. FB = 10 kn i està aplicada en el punt mig de la biga. Determina les magnituds FA, Fc i FD. 16. Quant val la força que ha de fer l'home de la figura per mantenir la fusta horitzontal? 17. L'home de la figura fa una certa força sobre la fusta. Aquesta es balanceja sobre el pivot de manera que baixa 50cm en el punt on hi ha l home. Quan està en aquesta posició: Quant s'ha elevat la càrrega? Quant valen les components x i y de la força que fa l'home per mantenir la fusta inclinada? 18. Una biga volada de 5 m de longitud i 200kg/m de massa suporta una càrrega de kp concentrada en els seu extrem lliure. L'altre extrem de la biga està encastat en una paret d'1m de gruix. Si entenem un encastament en el límit com un parell de forces aplicades en A i B, quines són les reaccions sobre la biga en A i B? 19. Els cables AB i AC ajuden a sostenir dreta la torre del dibuix. La tensió del cable AB és de 5kN. Els punts A, B, C i O estan continguts en el mateix pla vertical. La tensió del cable AC sobre la torre, quin moment està exercint respecte el punt O. Si la suma de moments respecte O, deguts a la força exercida pels dos cables, és igual a zero, quina és la tensió del cable AC.

5 Primer trimestre / Estàtica 20. (Nadal 2005) Donats els punts a l espai A(1,1,0) i B(2,1,2). a. Determina les components d un vector unitari que sigui perpendicular a les rectes OA i OB. b. Quina és la distància mínima del punt A a la línia OB? c. Quin angle formen les rectes OA i OB? Deixa el resultat en funció de la raó trigonomètrica que correspongui. r r r d. Comprova que A ( A B) = 0. Dóna una explicació geomètrica en aquest resultat. r r r e. Donats tres vectors qualssevol a l espai u, v, w. Demostra que r r r r r r u ( v w) + w ( v u) = 0

6 21. La torre que es mostra fa 70m d'alçada i està suportada per tres cables, els quals exerceixen sobre la torre unes forces FAB, FAC i FAD. La magnitud de cada força és 2kN. Quina és la força total exercida pels tres cables? Quin és el moment resultant respecte l'origen produït per aquestes forces? Si FAB val necessàriament 2kN, quina tensió hauran d'exercir els altres dos cables per no generar un moment a la base? 22. Una massa de 4.000kg penja de l'extrem del braç d'una grua. Aquest braç fa 12'5m de longitud i està acoblat a una cabina giratòria, a 1'50m del centre de gir de la cabina. La cabina està situada sobre una plataforma separada 0'75 metres del terra. El centre de la cabina està a 3'75m de l'eix de les rodes de darrera, i aquest eix fa 2m. En el dibuix s'indiquen els angles d'inclinació del braç i la cabina, així com la ubicació de l'origen i els eixos de coordenades (l'eix OX passa pel punt de contacte de les rodes de darrera amb el terra). Determineu el moment que fa girar la càrrega de 4.000kg a l'entorn de l'eix OX. 23. En un tros de fusta fixada per dos claus s'ha de fer un forat. Si la broca produeix un moment de 12kNm sobre la fusta, determineu la magnitud de les reaccions aplicades en els claus si aquests es localitzen en A i B, B i C, o A i C. En quin cas el treball dels claus subjectant la fusta és menor? 40cm 30cm 24. La placa horitzontal de la figura pesa 800N, i està suspesa de tres cables verticals. El pes de la placa actua en el seu punt mig. Quin valor tenen les tensions dels cables? 25. Una placa rectangular i homogènia té una massa total de 500kg. Determineu les tensions en els tres cables que la subjecten.

7 Primer trimestre / Estàtica 26. La força que actua sobre la biga exerceix un moment horari de 240Nm respecte el punt A i un moment antihorari de 120Nm respecte el punt B. Determineu la força i la distància entre A i el punt d aplicació de la força. Determineu les reaccions dels suports. 27. La tensió del cable subjectat pel clau és de 100N. Trobeu el moment d'aquesta tensió respecte del punt de contacte clau-paret. B. 28. (Examen curs ) Del dibuix adjunt sabem que F1 val 30kp i F2 val 80kp. Dibuixa les accions i reaccions que actuen sobre la biga. Determina les reaccions dels suports en els punts A i 29. (Examen curs ) Un extrem d una biga uniforme de 100kg de massa i 10 m de llargada pivota sobre un punt d un mur vertical. La biga està subjectada per un cable lligat al mur 8 m per damunt de la biga però la seva longitud pot variar, de forma que es pot subjectar a la biga a diferents distàncies d respecte el mur. Si hi ha un pes de 400kg suspès en l extrem lliure de la biga, a quina distància d del mur s ha de lligar el cable perquè la força que fa la biga sobre el pivot no tingui component vertical? Considereu el pivot una articulació. A 30. La perxa il lustrada en la figura s'utilitza per penjar una massa de 450kg al punt F. Menyspreem el pes propi de la perxa. El suport del punt B és una articulació, i el suport en el punt A és un passador guiat, amb una reacció horitzontal. Determina: La reacció del passador que hi ha a E sobre DE. La reacció del passador a C sobre CF. La reacció del sòl a B sobre AB

8 31. Una grua fixa té una massa de 1000kg i s utilitza per elevar un pes de 2400kg. El seu centre de gravetat està en G, la reacció en el punt A té una direcció xy mentre que a B la reacció és només horitzontal. Quin valor tenen aquestes dues reaccions? 32. A la biga volada sotmesa a una força de 20N, el moment antihorari que exerceix la força sobre el punt d encastament P és de 20Nm. Determina les reaccions de l encastament sobre la biga. Determina el valor de l angle α. 33. La barra AB té en el punt A un encastament com a suport. La tensió del cable BC és de 10kN. Dibuixa el diagrama de sòlid rígid de la barra. Determina les reaccions a A. 34. El suport de la barra AO en O és una bola sobre una conca. Si el pes exercit pels taulons sobre A és 3kN, determina les tensions dels cables i les reaccions en el punt O. Calcula també la suma d aquestes reaccions en O. Les coordenades estan expressades en metres. 35. (Examen curs ) Un rètol de 1,5x2,4m pesa 1350N i està suportat per una ròtula A i dos cables. Trobeu la reacció en cada cable. Trobeu la reacció en el punt A.

9 Primer trimestre / Estàtica 36. La torre fa 70 metres d alçada. La tensió de cada cable és de 2kN. Quina mena de suport de la torre podem considerar que tenim a A. Quines són les reaccions a A. 37. La barra horitzontal té un pes insignificant en relació amb la força a la que està sotmesa. Determineu quin és l angle α necessari perquè el sistema estigui en equilibri. 38. Determina l angle α necessari perquè la figura estigui en equilibri, les accions sobre la barra dels passadors A i B i les reaccions que sobre el terra té la figura. 39. Determina les reaccions dels suports de la biga de la imatge. Si el suport A no existís, podria el sistema restar en equilibri? Si el suport A no existís, quina força hauríem d aplicar a l extrem dret de la biga en lloc dels 300N perquè l equilibri fos possible? Quina seria la reacció del suport en aquest cas?

10 40. (Nadal 2005) Una persona estira d'un cable per tal que la barra homogènia de longitud L i massa M no caigui. La barra està recolzada sobre una superfície rugosa. a) Doneu les equacions d'equilibri de forces i moments respecte el punt A en funció dels paràmetres del sistema. b) Si α = 60º i = 15º tensió T en funció dels paràmetres del sistema. β troba l'expressió que dóna el valor de la c) Si α = 60º, = 15º β i = [ Kg] A. M 10, calcula el valor de y 41. (Juny 2006) Dos cossos de masses respectives m1 = 200Kg i m 300Kg 2 = s uneixen mitjançant una corda i es recolzen en la superfície d una esfera llisa com es mostra a la figura. a) Determineu l angle θ en la posició d equilibri. b) Calcular les reaccions sobre la superfícies c) Calcular la tensió de la corda (aproxima 2 g 10m / s ) 42. (Setembre 2006) Una vareta uniforme de longitud 3R i pes P està en equilibri en una cavitat semiesfèrica de radi R. Ignorant els fregaments, determinar l angle que forma la vareta amb l horitzontal en el moment d equilibri.

11 Primer trimestre / Estàtica 43. (Nadal 2006) Dos cilindres de masses M a i M b i radis R a i Rb reposen sobre dos plans inclinats totalment llisos com s indica a la figura. Troba la tangent de l angle φ que forma amb l horitzontal la recta que passa pels centres dels cilindres en la posició d equilibri. Dóna el resultat en funció dels paràmetres necessaris que apareixen a la figura. 44. (Nadal 2006) Una barra AB homogènia de longitud L i de pes P està sostinguda mitjançant un cable en B i una articulació en A. Calcula: La tensió que fa el cable. L angle que forma amb l horitzontal la reacció en A.

12 45. (Juny 2007) Un disc es recolza en una paret vertical i sobre una barra unida a la paret anterior per una articulació A. L altre extrem de la barra està subjectat per un cable. El pes de la barra és de 6 kp, la seva longitud 60 cm i el radi del disc és de 20 cm. Si la tensió màxima que pot suportar el cable és de 15 kp: 1. Dibuixeu el diagrama de forces de la barra i del disc. 2. A quina distància del punt A està el punt de contacte barra disc? 3. Calculeu el pes màxim que pot tenir el disc. 4. Calculeu les reaccions en el punt A. 46. El semàfor de la figura està subjecte a una estructura ABC, la qual es manté en equilibri mitjançant un cable BD i una articulació en el punt A. L estructura ABC és homogènia i podem considerar que està formada per dos trams AB i BC de 1200 [N] i 600 [N] de pes respectivament. Tenint present la resta de dades indicades en la figura... a) Dibuixeu el diagrama de sòlid lliure aplicat a l estructura ABC. b) Doneu les equacions d equilibri de forces descompostes en abscisses i ordenades de l estructura ABC. c) Calculeu el valor de la tensió del cable. d) Calculeu el valor de les reaccions en el punt A.

13 Primer trimestre / Estàtica Centres de masses. 1. Determina el centre de gravetat de la figura plana del dibuix. Pren com centre de coordenades el punt A. A 2. En posar aquest camió buit sobre una bàscula, es determina que els pesos de l'eix davanter i darrer són, respectivament, 18kN i 12kN. A quina distància de l'eix darrer està el centre de gravetat del camió? 12 kn 18 kn 3. Un cilindre massís d'alumini de densitat 2700 kg/m 3 i un de ferro amb densitat 7800 kg/m 3 estan soldats segons mostra la figura. Determina el centre de masses del sistema.

14 4.Quant valdrà el centre de masses del següent punxó, el qual té el mànec de plàstic (densitat de 1030 kg/m 3 ) i la punta metàl lica d acer (densitat 7860 kg/m 3 )? Preneu com origen de coordenades l extrem del punxó. 5. Amb un filferro homogeni construïm un objecte com el de la figura. Trobar la relació que ha d existir entre R i L per a que el centre de gravetat del sistema sigui C. (Ajut: Preneu com a origen de coordenades el punt C) L R C 6.Calcula el centre de masses de la següent figura. Dades: Densitat Alumini=2700 kg/m 3. Densitat Coure (Cu)=5000 kg/m 3. Densitat del ferro=7800 kg/m 3.

15 Primer trimestre / Estàtica 7.. (Juny 2005) Calculeu el centre de masses de la següent figura: Y X (Nadal 2005) Troba el centre de masses de la figura homogènia següent, respecte el vèrtex inferior esquerre. El cercle és buit i té un radi de 20 mm. El semicercle té un radi de 40 mm. Simplifica el resultat i expressa l en funció de π. 80 mm 120 mm 120 mm 9. Es vol dissenyar una figura plana com la del dibuix. La barra és rectangular de longitud L i gruix h. El semieix major de l el lipse val a i el menor b. L àrea d una el lipse val π ab. Quina relació ha d existir entre tots aquests paràmetres per tal que el centre de masses estigui en el punt d unió de la barra i de l el lipse?

16 10. (Nadal 2006) Determina el centre de masses de la superfície homogènia que es mostra a la figura. Fer-ho respecte els eixos indicats. 11. (Juny07) Calculeu el centre de gravetat de la figura següent formada per coure (Cu, σ = 5000 Kg / m 2 ) i alumini (Al, 2 σ = 2700 Kg / m ).

IES MANUEL DE PEDROLO. Equilibri Elasticitat

IES MANUEL DE PEDROLO. Equilibri Elasticitat Exercici 1 (PAAU 04) La barra prismàtica de la figura, de massa m = 8 kg, s aguanta verticalment sense caure per l acció dels topalls. El topall A és fix i el topall B es prem contra la barra per mitjà

Más detalles

Problemes de dinàmica:

Problemes de dinàmica: Problemes de dinàmica: 1- Sobre una massa M = 5 kg, que es troba en repòs a la base del pla inclinat de la figura, s'aplica una força horitzontal F de mòdul 50 N. En arribar a l'extrem superior E, situat

Más detalles

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre D11 2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre Per mesurar forces utilitzarem el dinamòmetre (NO la balança!) Els dinamòmetres contenen al seu interior una molla que és elàstica, a l aplicar una força

Más detalles

EXERCICIS TEMA 6. EXERCICI 1. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 10mm, quan se li aplica una força de tracció de 2000N.

EXERCICIS TEMA 6. EXERCICI 1. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 10mm, quan se li aplica una força de tracció de 2000N. EXERCICIS TEMA 6 EXERCICI 1. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 10mm, quan se li aplica una força de tracció de 2000N. EXERCICI 2. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 45mm, quan

Más detalles

Problemes proposats A 30º

Problemes proposats A 30º Problemes proposats.1.- Un cos es manté en posició mitjançant un cable al llarg d'un pla inclinat. a) Si l'angle del pla son 60º i la massa del cos es de 50 Kg, determineu la tensió del cable i la força

Más detalles

T.10- DINÀMICA 1. Desam R.G. IES SIVERA FONT FÍSICA I QUÍMICA 1r. Batxillerat: Dinàmica(I) TEMA 10

T.10- DINÀMICA 1. Desam R.G. IES SIVERA FONT FÍSICA I QUÍMICA 1r. Batxillerat: Dinàmica(I) TEMA 10 T.10- DINÀMICA 1 ACTIVITAT 1 Dibuixeu totes les forces que actuen sobre els cossos que apareixen a les següents figures: Fig.1: Una poma que està en repòs damunt d uns llibres. Fig.2: Un cos que mou amb

Más detalles

Tema 1: TRIGONOMETRIA

Tema 1: TRIGONOMETRIA Tema : TRIGONOMETRIA Raons trigonomètriques d un angle - sinus ( projecció sobre l eix y ) sin α sin α [, ] - cosinus ( projecció sobre l eix x ) cos α cos α [ -, ] - tangent tan α sin α / cos α tan α

Más detalles

10 Àlgebra vectorial. on 3, -2 i 4 són les projeccions en els eixos x, y, y z respectivament.

10 Àlgebra vectorial. on 3, -2 i 4 són les projeccions en els eixos x, y, y z respectivament. 10 Àlgebra vectorial ÀLGEBR VECTORIL Índe P.1. P.. P.3. P.4. P.5. P.6. Vectors Suma i resta vectorial Producte d un escalar per un vector Vector unitari Producte escalar Producte vectorial P.1. Vectors

Más detalles

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D VECTORS I RECTES AL PLA Un vector és un segment orientat que és determinat per dos punts, A i B, i l'ordre d'aquests. El primer dels punts s'anomena origen i el segons es denomina extrem, i s'escriu AB.

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d Accés a la Universitat. Curs 2012-2013 Matemàtiques Sèrie 4 Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què voleu fer i per què. Cada qüestió val 2 punts.

Más detalles

PROBLEMES DINÀMICA 1. PROBLEMES DE DINÀMICA 1- Determina el mòdul i direcció de la resultant dels següents sistemes de forces: a) F1

PROBLEMES DINÀMICA 1. PROBLEMES DE DINÀMICA 1- Determina el mòdul i direcció de la resultant dels següents sistemes de forces: a) F1 PROBLEMES DINÀMICA 1 PROBLEMES DE DINÀMICA 1- Determina el mòdul i direcció de la resultant dels següents sistemes de forces: a) F1 3i 2j ; F 2 i 4j ; F3 i 5j ; b) F1 3i 2j ; F2 i 4j ; F3 2ic) F 1 : 4

Más detalles

2 m. L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA. 0,1 kg. 3,4 m. x 1 m. 0,2 m. k = 75 N/m. 1,2 m 60º

2 m. L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA. 0,1 kg. 3,4 m. x 1 m. 0,2 m. k = 75 N/m. 1,2 m 60º 2 m L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA 0,1 kg k = 75 N/m x 1 m 3,4 m 0,2 m 1,2 m 60º ÍNDEX 3.1. Concepte de treball 3.2. Tipus d energies 3.3. Energia mecànica. Principi de conservació de l energia mecànica

Más detalles

EXERCICIS MATEMÀTIQUES 1r BATXILLERAT

EXERCICIS MATEMÀTIQUES 1r BATXILLERAT Treball d estiu/r Batillerat CT EXERCICIS MATEMÀTIQUES r BATXILLERAT. Aquells alumnes que tinguin la matèria de matemàtiques pendent, hauran de presentar els eercicis el dia de la prova de recuperació.

Más detalles

Física i Química 4t ESO B i C. Curs

Física i Química 4t ESO B i C. Curs Física i Química 4t ESO B i C. Curs 2017-18 David Pedret Dossier recuperació 1r trimestre Nom i cognoms : DEPARTAMENT DE CIÈNCIES NOM I COGNOM: CURS: 2017-2018 DATA: Física i Química 4 ESO DOSSIER RECUPERACIÓ

Más detalles

Deduce razonadamente en que casos los planos π 1 y π 2 son o no paralelos:

Deduce razonadamente en que casos los planos π 1 y π 2 son o no paralelos: GEOMETRÍA Junio 98 Deduce razonadamente en que casos los planos y son o no paralelos: a) : x + y + z = y : x + y z = 4 b) : x y + z = 4 y : x y + z = Obtén la distancia entre los planos y cuando sean paralelos.

Más detalles

La porció limitada per una línia poligonal tancada és un

La porció limitada per una línia poligonal tancada és un PLA Si n és el nombre de costats del polígon: El nombre de diagonals és La suma dels seus angles és 180º ( n 2 ). La porció limitada per una línia poligonal tancada és un Entre les seves propietats destaquem

Más detalles

OLIMPÍADA DE FÍSICA CATALUNYA 2011

OLIMPÍADA DE FÍSICA CATALUNYA 2011 QÜESTIONS A) Dos blocs es mouen per l acció de la força F sobre un terra horitzontal sense fregament tal com es veu a la figura, on T és la tensió de la corda que uneix els dos cossos. Determineu la relació

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

Exercicis de magnetisme PAU

Exercicis de magnetisme PAU 1) Una espira circular de 4,0 cm de radi es troba en repòs en un camp magnètic constant de 0,50 T que forma un angle de 60 respecte de la normal a l espira. Calculeu el flux magnètic que travessa l espira.

Más detalles

1. RECTA TANGENT I NORMAL 2. DETERMINACIÓ DE PARÀMETRES 3. CREIXEMENT I DECREIXEMENT 4. VELOCITAT I ACELERACIÓ - PUNTS SINGULARS

1. RECTA TANGENT I NORMAL 2. DETERMINACIÓ DE PARÀMETRES 3. CREIXEMENT I DECREIXEMENT 4. VELOCITAT I ACELERACIÓ - PUNTS SINGULARS APLICACIONS DE LA DERIVADA 1. RECTA TANGENT I NORMAL. DETERMINACIÓ DE PARÀMETRES 3. CREIXEMENT I DECREIXEMENT 4. VELOCITAT I ACELERACIÓ - PUNTS SINGULARS 1. RECTA TANGENT I NORMAL 1.1 Trobeu l equació

Más detalles

GEOMETRIA PLANA 1. ELS ANGLES 1.1. DEFINICIÓ 1.2. CLASSIFICACIÓ

GEOMETRIA PLANA 1. ELS ANGLES 1.1. DEFINICIÓ 1.2. CLASSIFICACIÓ GEOMETRIA PLANA 1. ELS ANGLES 1.1. DEFINICIÓ Representem un punt A en un pla i tracem dues semirectes amb origen en aquest punt. El punt A serà el vèrtex de l angle i cada semirecta serà el costat. 1..

Más detalles

INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA

INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA REPÀS FÓRMULES DE MOVIMENT MRU MRUA CAIGUDA LLIURE MRUA on MCU LLEIS DE KEPLER 1ª. Tots els planetes es mouen al voltant del sol seguint òrbites el líptiques. El Sol està a un dels

Más detalles

La tecnociència de l'ictíneo

La tecnociència de l'ictíneo Què pesa més? Un quilogram de palla o un quilogram de plom? En alguna ocasió t'hauran plantejat aquesta pregunta, que no deixa de ser un parany, en què es comparen dos materials de densitat diferent, però

Más detalles

FITXA 1: Polígons. Conceptes

FITXA 1: Polígons. Conceptes FITXA 1: Polígons. Conceptes A.1. REPASSA ELS TEUS CONEIXEMENTS. 1. Escriu la lletra de les figures equilàteres. A, D 2. Escriu el nom de les figures equiangulars. A, D 3. Anomena les figures que tenen

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

Matemàtiques Sèrie 1. Instruccions

Matemàtiques Sèrie 1. Instruccions Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 0 Matemàtiques Sèrie SOLUCIONS, CRITERIS DE CORRECCIÓ

Más detalles

Geometria / GE 2. Perpendicularitat S. Xambó

Geometria / GE 2. Perpendicularitat S. Xambó Geometria / GE 2. Perpendicularitat S. Xambó Vectors perpendiculars Ortogonal d un subespai Varietats lineals ortogonals Projecció ortogonal Càlcul efectiu de la projecció ortogonal Aplicació: ortonormalització

Más detalles

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera:

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: ax + by = k a x + b y = k Coeficients de les incògnites: a, a, b, b. Termes independents:

Más detalles

1.- Elements d una recta Vector director d una recta Vector normal d una recta Pendent d una recta

1.- Elements d una recta Vector director d una recta Vector normal d una recta Pendent d una recta .- Elements d una recta..- Vector director d una recta..- Vector normal d una recta.3.- Pendent d una recta.- Equacions d una recta..- Equació ectorial, paramètrica i contínua..- Equació explícita.3.-

Más detalles

GEOMETRIA ANALÍTICA DEL PLA. MATEMÀTIQUES-1

GEOMETRIA ANALÍTICA DEL PLA. MATEMÀTIQUES-1 GEOMETRIA ANALÍTICA DEL PLA. 1. Vectors en el pla.. Equacions de la recta. 3. Posició relativa de dues rectes. 4. Paral lelisme de rectes. 5. Producte escalar de dos vectors. 6. Perpendicularitat de rectes.

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 55 Activitat 1 Dels nombres següents, indica quins són enters. a) 4 b) 0,25 c) 2 d) 3/5 e) 0 f) 1/2 g) 9 Els nombres enters són: 4, 2, 0 i 9. Activitat 2 Si la

Más detalles

Sèrie 5. Resolució: 1. Siguin i les rectes de d equacions. a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i.

Sèrie 5. Resolució: 1. Siguin i les rectes de d equacions. a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i. Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 11 Sèrie 5 1. Siguin i les rectes de d equacions : 55 3 2 : 3 2 1 2 3 1 a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i. b) Trobeu l

Más detalles

Matemàtiques Sèrie 1. Instruccions

Matemàtiques Sèrie 1. Instruccions Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2011 Matemàtiques Sèrie 1 Dades de la persona

Más detalles

Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU)

Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU) x = x 0 + v (t-t 0 ) si t 0 = 0 s x = x 0 + vt D4 Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU) Gràfica posició-temps Indica la posició del cos respecte el sistema de referència a mesura que passa el

Más detalles

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries MESURA DE DENSITATS DE SÒLIDS I LÍQUIDS Activitat 1. a) Digueu el volum aproximat dels següents recipients: telèfon mòbil, un cotxe i una iogurt. Teniu en compte que un brik de llet té un volum de 1000cm3.

Más detalles

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment)

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment) D21 4.7. Lleis de ewton (relacionen la força i el moviment) - Primera Llei de ewton o Llei d inèrcia QUÈ ÉS LA IÈRCIA? La inèrcia és la tendència que tenen el cossos a mantenirse en repòs o en MRU. Dit

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2009-2010 Física Sèrie 2 L examen consta d una part comuna (problemes P1 i P2), que heu de fer obligatòriament, i d una part optativa, de la qual heu d escollir UNA

Más detalles

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS El treball fet per les forces del camp per a traslladar una partícula entre dos punts, no depèn del camí seguit, només depèn de la posició inicial i final. PROPIETATS: 1. El treball fet pel camp quan la

Más detalles

Càlcul d'àrees i volums.

Càlcul d'àrees i volums. Càlcul d'àrees i volums. Exemple 1. Donada la figura següent: Calcula'n: superfície volum Resolució: Fixem-nos que la superfície està formada per tres objectes.: 1. la base del cilindre 2. la paret del

Más detalles

2. EL MOVIMENT I LES FORCES

2. EL MOVIMENT I LES FORCES 2. EL MOVIMENT I LES FORCES Què has de saber quan finalitzi la unitat? 1. Reconèixer la necessitat d un sistema de referència per descriure el moviment. 2. Descriure els conceptes de moviment, posició,

Más detalles

TEMA 1: Trigonometria

TEMA 1: Trigonometria TEMA 1: Trigonometria La trigonometria, és la part de la geometria dedicada a la resolució de triangles, es a dir, a determinar els valors dels angles i dels costats d un triangle. 1.1 MESURA D ANGLES

Más detalles

Semblança. Teorema de Tales

Semblança. Teorema de Tales Semblança. Teorema de Tales Dos polígons són semblants si el angles corresponents són iguals i els costats corresponents són proporcionals. ABCDE A'B'C'D'E' si: Â = Â',Bˆ = Bˆ', Ĉ = Ĉ', Dˆ = Dˆ', Ê = Ê'

Más detalles

FISICA I QUIMICA 4t ESO ACTIVITATS CINEMÀTICA

FISICA I QUIMICA 4t ESO ACTIVITATS CINEMÀTICA FISICA I QUIMICA 4t ESO ACTIVITATS CINEMÀTICA 1. Fes els següents canvis d'unitats amb factors de conversió (a) 40 km a m (b) 2500 cm a hm (c) 7,85 dam a cm (d) 8,5 h a segons (e) 7900 s a h (f) 35 min

Más detalles

ACTIVITATS. a) b) c) d) INS JÚLIA MINGUELL 2n Batxillerat. dv, 18 de març Alumne:

ACTIVITATS. a) b) c) d) INS JÚLIA MINGUELL 2n Batxillerat. dv, 18 de març Alumne: INS JÚLIA MINGUELL 2n Batxillerat Matemàtiques Tasca Continuada 4 «Matrius i Sistemes d equacions lineals» Alumne: dv, 18 de març 2016 LLIURAMENT: dm, 5 d abril 2016 NOTA: cal justificar matemàticament

Más detalles

EL CAMP B i la regla de la mà dreta

EL CAMP B i la regla de la mà dreta Escola Pia de Sabadell Física de 2n de Batxillerat (curs 2013-14) E EL CAMP B i la regla de la mà dreta Pepe Ródenas Borja 1 Vectors en 3D 2 Com pot girar una baldufa 3 Producte vectorial i mà dreta 4

Más detalles

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants.

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. EXPERIÈNCIES AMB IMANTS Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. Els imants naturals, anomenats pedres imant o calamites, es coneixen des de fa uns 2500 anys i es troben

Más detalles

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES.

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES. Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES 41 42 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 8. TRIGONOMETRIA UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser

Más detalles

CAMP ELÈCTRIC. valdria aquest treball si la càrrega de prova fos q' = 0,2 µc? Compareu

CAMP ELÈCTRIC. valdria aquest treball si la càrrega de prova fos q' = 0,2 µc? Compareu CAMP ELÈCTRIC 1.-Una partícula de massa m = 3 10 2 kg té una càrrega elèctrica negativa q = 8 µc. La partícula es troba en repòs a prop de la superfície de la Terra i està sotmesa a l'acció d'un camp elèctric

Más detalles

PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA

PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA Nom i cognoms DNI / NIE PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA COMPETÈNCIA LOGICOMATEMÀTICA 1. Està prohibit l ús de la calculadora o de qualsevol altre aparell

Más detalles

Electrostàtica. 10 cm. 10 cm x. 10 cm. 6 cm 6 cm 4 cm. x q 1

Electrostàtica. 10 cm. 10 cm x. 10 cm. 6 cm 6 cm 4 cm. x q 1 Electrostàtica 1. a) Quina força fa una càrrega de 5 nc que està en el punt (3 m, 6 m) sobre una segona càrrega de 6 nc situada en el punt (6 m, 2 m)? b) Quina força fa la càrrega de 6 nc sobre la de 5

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Institut Obert de Catalunya. Avaluació contínua. Cognoms. Centre: Trimestre: Tardor 11

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Institut Obert de Catalunya. Avaluació contínua. Cognoms. Centre: Trimestre: Tardor 11 Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Institut Obert de Catalunya valuació contínua Qualificació prova TOTL Cognoms una lletra majúscula a cada casella: Nom: Centre: Trimestre: Tardor 11 M4

Más detalles

Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2.

Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2. Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2. Física sèrie 4

Más detalles

Proves d accés a la universitat Convocatòria 2016 Dibuix tècnic Sèrie 3 Indiqueu les opcions triades:

Proves d accés a la universitat Convocatòria 2016 Dibuix tècnic Sèrie 3 Indiqueu les opcions triades: Proves d accés a la universitat Convocatòria 2016 Dibuix tècnic Sèrie 3 Indiqueu les opcions triades: Exercici 1: Opció A Exercici 2: Opció A Exercici 3: Opció A Opció B Opció B Opció B Qualificació 1

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: JULIOL

Más detalles

Conservació de l'energia

Conservació de l'energia 1 El aquesta unitat aplicarem les consideracions energètiques a l'estudi de la mecànica dels cossos. El 184, el físic i metge alemany Julius-Robert van Mayer va establir el concepte modern d'energia i

Más detalles

PART II: FÍSICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2.

PART II: FÍSICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2. PART II: FÍSICA Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2. UNITAT 1: INTRODUCCIÓ AL MOVIMENT Posició i desplaçament 1- Marca la resposta correcta en cada cas:

Más detalles

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES DE TRIGONOMETRIA

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES DE TRIGONOMETRIA Unitat 1: Angles i triangles. Activitat 1.1 Classifiqueu els angles que observeu en la figura adjunta i mesureu la seva amplitud amb l ajut d un transportador d angles. Activitat 1.2 a) Desprès d una operació

Más detalles

Atenció: és important escriure cada força amb el seu signe correcte.

Atenció: és important escriure cada força amb el seu signe correcte. ísica 4: tema ORCES resolució d exercicis Llei de la inèrcia Per resoldre aquests problemes utilitzarem la primera llei de Newton o Llei de la Inèrcia, segons la qual perquè un cos es mantingui en equilibri

Más detalles

Vector unitari Els vectors unitaris tenen de mòdul la unitat. Calculem el vector unitari del vector següent manera: ( ) ( )

Vector unitari Els vectors unitaris tenen de mòdul la unitat. Calculem el vector unitari del vector següent manera: ( ) ( ) GEOMETRIA EN L ESPAI VECTORS EN L ESPAI OPERACIONS AMB VECTORS Un vector és un segment orientat en l espai que té un mòdul, una direcció i un sentit coneguts: té un extrem i un origen (Exemple: vector

Más detalles

SÈRIE 4 PAU. Curs DIBUIX TÈCNIC

SÈRIE 4 PAU. Curs DIBUIX TÈCNIC SÈRIE 4 PAU. Curs 2004-2005 DIBUIX TÈCNIC L examen consta de la realització de tres dibuixos: el dibuix 1, una de les dues opcions del dibuix 2 i una de les dues opcions del dibuix 3. Escolliu entre l

Más detalles

FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos

FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos A.1. OBSERVA AQUESTA FIGURA I FES EL QUE S INDICA: Pinta n de blau els costats. Assenyala n de vermell el vèrtex. Pinta n de groc l obertura. A.2. DIBUIXA EL QUE

Más detalles

VECTORS EN L ESPAI. Pàgina 130. Pàgina 131. Problema 1. Troba l àrea d aquest paral lelogram en funció de l angle α: Área = 8 5 sen α = 40 sen α cm 2

VECTORS EN L ESPAI. Pàgina 130. Pàgina 131. Problema 1. Troba l àrea d aquest paral lelogram en funció de l angle α: Área = 8 5 sen α = 40 sen α cm 2 VECTORS EN L ESPAI Pàgina 130 Problema 1 Troba l àrea d aquest paral lelogram en funció de l angle α: Área = 8 sen α = 40 sen α cm cm α 8 cm Troba l àrea d aquest triangle en funció de l angle β: β a b

Más detalles

U.D. 1: L'ELECTRICITAT

U.D. 1: L'ELECTRICITAT U.D. 1: L'ELECTRICITAT QUADERN DE CLASSE Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització: QUADERN DE CLASSE. 1: L'ELECTRICITAT - 2 1. Fes un llistat de precaucions que cal prendre a la llar,

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la universitat Convocatòria 2014 Dibuix tècnic Sèrie 3 Indiqueu les opcions triades: Exercici 1: Opció A Opció B Exercici 2: Opció A Opció B Exercici 3: Opció A Opció B Qualificació 1

Más detalles

Unitat 9. Els cossos en l espai

Unitat 9. Els cossos en l espai Unitat 9. Els cossos en l espai Pàgina 176. Reflexiona Si et fixes en la forma dels objectes del nostre entorn, descobriràs els cossos geomètrics. Els cossos geomètrics sols existeixen en la nostra ment.

Más detalles

IES ARGENTONA Física 1r Batxillerat

IES ARGENTONA Física 1r Batxillerat Imatges Reflexió: fenomen ondulatori que consisteix en que una ona, en arribar a la superfície de separació entre dos medis, canvia la direcció de propagació i continua propagantse en el mateix medi. Lleis

Más detalles

4. Dinàmica del moviment circular

4. Dinàmica del moviment circular 4. Dinàmica del moiment circular 1. (PAU juny 04) Considera una partícula que descriu un moiment circular uniformement retard, amb acceleració gular no nul la. Quin dels diagrames següents li correspon?

Más detalles

4.1. Què és una ona? 4.2. Tipus d ones Magnituds característiques de les ones Ones estacionàries

4.1. Què és una ona? 4.2. Tipus d ones Magnituds característiques de les ones Ones estacionàries Tema 4. Les ones ÍNDEX 4.1. Què és una ona? 4.2. Tipus d ones 4.3. Magnituds característiques de les ones 4.4. Ones estacionàries http://web.educastur.princast.es/proyectos/fisquiweb/laboratorio/ondas1/labondas1.htm

Más detalles

La construcció d una maqueta aerogenerador ALSTOM ECOTÈCNIA ECO-100 de 3 MW amb gir de 360º.

La construcció d una maqueta aerogenerador ALSTOM ECOTÈCNIA ECO-100 de 3 MW amb gir de 360º. A EROGENERADOR:ALSTOM ECO100 Objectiu La construcció d una maqueta aerogenerador ALSTOM ECOTÈCNIA ECO-100 de 3 MW amb gir de 360º. Material ALSTOM ECO 100. GIR DE 360º DM3 fusta Llistó de fusta 3 cm x

Más detalles

UPF, Curs Trimestre 1 Probabilitat i Estadística, Examen Primer Trimestre, Probabilitat

UPF, Curs Trimestre 1 Probabilitat i Estadística, Examen Primer Trimestre, Probabilitat UPF, Curs 2015-16 Trimestre 1 Probabilitat i Estadística, Examen Primer Trimestre, Probabilitat Professors: Albert Satorra, Christian Brownlees, Mireia Besalú Nom i Cognoms: DNI: Grup: Signeu aquí 1. Ompliu

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

Màquines Simples. Generalitat de Catalunya Departament d Educació Institut d Educació Secundària Baix Montseny. Tipus de document: Dossier i problemes

Màquines Simples. Generalitat de Catalunya Departament d Educació Institut d Educació Secundària Baix Montseny. Tipus de document: Dossier i problemes Màquines Simples Tipus de document: Elaborat per: Adreçat a: Dossier i problemes Departament de Tecnologia (LLHM) Alumnes 4rt Curs d ESO Curs acadèmic: 2007-2008 Elaborat per: LLHM Revisat per: [si cal]

Más detalles

XXXV OLIMPÍADA MATEMÀTICA

XXXV OLIMPÍADA MATEMÀTICA XXXV OLIMPÍADA MATEMÀTICA Primera fase (Catalunya) 10 de desembre de 1999, de 16 a 0h. 1. Amb quadrats i triangles equilàters de costat unitat es poden construir polígons convexos. Per exemple, es poden

Más detalles

2.1 ELS POTENCIALS ESTÀNDARDS DE REDUCCIÓ

2.1 ELS POTENCIALS ESTÀNDARDS DE REDUCCIÓ 2.1 ELS POTENCIALS ESTÀNDARDS DE REDUCCIÓ Es construeix una pila amb els elèctrodes següents: un elèctrode de zinc en una solució de sulfat de zinc i un elèctrode de coure en una solució de sulfat de coure.

Más detalles

Problemes de programació lineal de la sele.

Problemes de programació lineal de la sele. Problemes de programació lineal de la sele. 1. En un taller de confecció es disposa de 80 metres quadrats de tela de cotó i de 120 metres quadrats de tela de llana. Es fan dos tipus de vestits, A i B.

Más detalles

TEMA 2: Múltiples i Divisors

TEMA 2: Múltiples i Divisors TEMA 2: Múltiples i Divisors 4tESO CB Concepte de múltiple 6 és múltiple de 2 perquè 2 3 = 6 24 és múltiple de 8 perquè 8 3 = 24 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3

Más detalles

Matemàtiques 1 - FIB

Matemàtiques 1 - FIB Matemàtiques - FI 7--7 Examen Final F Àlgebra lineal JUSTIFIQUEU TOTES LES RESPOSTES. [ punts] Siguin E i F dos espais vectorials, f : E F una aplicació lineal. (a) Digueu què ha de satisfer f per tal

Más detalles

ESFORÇOS I ESTRUCTURES

ESFORÇOS I ESTRUCTURES ESORÇOS I ESTRUCTURES Observa el teu voltant...alguna vegada t has fixat en que tot allò que t envolta posseeix una estructura? Pensa en el teu cos...si no tinguessis l esquelet, què passaria? Podries

Más detalles

ε = N BS w sin (w t)

ε = N BS w sin (w t) Problema 1. pàg, 253. Problema 20. La bobina d un alternador consta de 25 espires de 60 cm 2 i gira amb una freqüència de 50 Hz en un camp magnètic uniforme de 0,4 T. Calcula: a) la fem induïda en funció

Más detalles

I. SISTEMA DIÈDRIC 3. DISTÀNCIES I ANGLES DIBUIX TÈCNIC

I. SISTEMA DIÈDRIC 3. DISTÀNCIES I ANGLES DIBUIX TÈCNIC DIBUIX TÈCNIC I. SISTEMA DIÈDRIC 3. DISTÀNCIES I ANGLES 1. Dist. d un punt a una recta - Abatiment del pla format per la recta i el punt 2. Dist. d un punt a un pla - Canvi de pla posant el pla de perfil

Más detalles

FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos

FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos A.1. OBSERVA AQUESTA FIGURA I FES EL QUE S INDICA: Pinta n de blau els costats. Assenyala n de vermell el vèrtex. Pinta n de groc l obertura. A.2. DIBUIXA EL QUE

Más detalles

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics.

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics. 2 ELS APARELLS DE COMANDAMENT Els aparells de comandament són elements presents en qualsevol circuit o instal lació i que serveixen per governar-los. En aparença, alguns aparells de comandament poden semblar

Más detalles

Dossier de recuperació

Dossier de recuperació Dossier de recuperació Tecnologia 3r ESO A 2n trimestre Departament de Tecnologia Curs 2013-2014 Tema 3: Màquines simples 1. Què és una màquina? 2. Què és una màquina eina? 3. Quines parts es distingeixen

Más detalles

JUNTA UNIVERSAL O CARDAN

JUNTA UNIVERSAL O CARDAN ELEMENTS DELS DIRECTA Eix: Suport fix de forma cilíndrica que serveix perquè un altre element (roda o politja) giri al seu voltant. Arbre: barra, normalment cilíndrica, que gira i transmet un moviment

Más detalles

6. Calcula l obertura de l angle que falta. Digues de quin tipus d angles es tracta. 6

6. Calcula l obertura de l angle que falta. Digues de quin tipus d angles es tracta. 6 Geometria dossier estiu 2012 2C 1. Dibuixa dues rectes, m i n, que siguin: a) Paral leles horitzontalment. c) Paral leles verticalment. b) Secants. d) Perpendiculars. 6 2. Dibuixa una recta qualsevol m

Más detalles

EXERCICIS PROPOSATS. 3 cm

EXERCICIS PROPOSATS. 3 cm EXERCICIS PROPOSATS 1.1 Calcula el perímetre de les figures següents. a), b) cm cm cm a) p,5 8 5 1 b) p 9 cm 1. Calcula el perímetre d aquestes figures. a) Un quadrat de 6 centímetres de costat. b) Un

Más detalles

DOSSIER D ACTIVITATS D ESTIU MATEMÀTIQUES 2n d ESO

DOSSIER D ACTIVITATS D ESTIU MATEMÀTIQUES 2n d ESO Institut Galileo Galilei Departament de Matemàtiques Curs 015-16 DOSSIER D ACTIVITATS D ESTIU MATEMÀTIQUES n d ESO A continuació tens una sèrie d'exercicis i activitats relacionats amb els continguts treballats

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: SETEMBRE

Más detalles

U.D. 4: LES ESCALES QUADERN DE CLASSE. Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització:

U.D. 4: LES ESCALES QUADERN DE CLASSE. Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització: U.D. 4: LES ESCALES QUADERN DE CLASSE Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització: QUADERN DE CLASSE. 4: LES ESCALES - 2 1. Cita 10 objectes que tu consideris que ens cal dibuixar-los

Más detalles

Polinomis i fraccions algèbriques

Polinomis i fraccions algèbriques Tema 2: Divisivilitat. Descomposició factorial. 2.1. Múltiples i divisors. Cal recordar que: Si al dividir dos nombres enters a i b trobem un altre nombre enter k tal que a = k b, aleshores diem que a

Más detalles

GEOMETRÍA ANALÍTICA PLANA

GEOMETRÍA ANALÍTICA PLANA GEOMETRÍA ANALÍTICA PLANA Un vector fijo es un segmento orientado que va del punto A (origen) al punto B (extremo). Módulo del vector : Es la longitud del segmento AB, se representa por. Dirección del

Más detalles

h.itkur MD- Grafs 0-1/6

h.itkur MD- Grafs 0-1/6 h.itkur MD- Grafs 0-1/6 Grafs Concepte de graf. Vèrtexs i arestes. Entendrem per graf a un parell ordenat G=(V,A), on V és un conjunt no buit d'elements que en diem vèrtexs i A és un subconjunt de parells

Más detalles

ÍNDEX Flux magnètic 8.9. Força electromotriu induïda Moviment d un conductor dins d un camp magnètic

ÍNDEX Flux magnètic 8.9. Força electromotriu induïda Moviment d un conductor dins d un camp magnètic ÍNDEX 8.1. Introducció 8.2. Força de Lorentz (Recordem el concepte de producte vectorial). 8.3. Força electromagnètica sobre una càrrega puntual 8.4. 8.5. Camp magnètic creat per distribucions de corrents

Más detalles

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS 1. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITES L equació x + y = 3 és una equació de primer grau amb dues incògnites : x i y. Per calcular les solucions escollim un valor

Más detalles

8 Geometria analítica

8 Geometria analítica Geometria analítica INTRODUCCIÓ Els vectors s utilitzen en diverses branques de la física que fan servir magnituds vectorials, per això és important que els alumnes en coneguin els elements i les operacions.

Más detalles

FUNCIONS REALS. MATEMÀTIQUES-1

FUNCIONS REALS. MATEMÀTIQUES-1 FUNCIONS REALS. 1. El concepte de funció. 2. Domini i recorregut d una funció. 3. Característiques generals d una funció. 4. Funcions definides a intervals. 5. Operacions amb funcions. 6. Les successions

Más detalles

Bloc 3. Full de Càlcul

Bloc 3. Full de Càlcul Bloc 3 Full de Càlcul Exercici 1 Crea un document de full de càlcul com el de la figura següent. Quan hagis escrit totes les dades cal que facis que el programa calculi mitjançant fórmules el resultat

Más detalles

TEMA 2: Múltiples i Divisors. Activitats. 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3 ens doni 25

TEMA 2: Múltiples i Divisors. Activitats. 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3 ens doni 25 TEMA 2: Múltiples i Divisors Activitats Concepte de múltiple 6 és múltiple de 2 perquè 2 3 = 6 24 és múltiple de 8 perquè 8 3 = 24 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per

Más detalles

Nom i Cognoms: Grup: Data:

Nom i Cognoms: Grup: Data: n BATX MA ) Raoneu la certesa o falsedat de les afirmacions següents: a) Si A és la matriu dels coeficients d'un sistema d'equacions lineals i Ampl és la matriu ampliada del mateix sistema. Rang(A) Rang

Más detalles