Estudis d investigació, tipus i dissenys.

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Estudis d investigació, tipus i dissenys."

Transcripción

1 Estudis d investigació, tipus i dissenys. Sessió de formació continuada Societat Catalana de Cirurgia Novembre de 2013.

2 Disseny experimental Constitueix el plantejament teòric que es fa per abordar una malaltia de tal forma que s optimitzin els objectius que es pretenen en relació als mitjans disponibles i les característiques del procés a estudi. És la part més important d un estudi de investigació. (condiciona completament l execució del treball i l anàlisi de les dades, així com la veracitat de les conclusions que se n deriven).

3 Introducció: Els estudis d investigació plantegen diferents problemes: Definir la malaltia. Establir la ocurrència. Establir la etiologia. Valorar mesures de prevenció. Conèixer el seu pronòstic. Establir el millor tractament. Pregunta més freqüent i difícil de plantejar: La causalitat - etiològica. Condicions de causalitat de Hill. Força, consistència, especificitat, precedència temporal de la causa, versemblança biològica, coherència i evidència experimental. Resum: existència de associació. Precedència temporal i manca de biaixos. Els estudis aleatoritzats es consideren el paradigma de la investigació. Tots els subjectes amb la mateixa probabilitat de rebre la intervenció. Minimitzen biaixos de confusió i selecció.

4 Etapes d un disseny d investigació Presentació problema. Importància. Descripció preguntes a resoldre. Revisió crítica dels estudis previs. Pertinença del present estudi. Definir els objectius. Disseny de l estudi. Tipus de disseny escollit. Selecció de la població, mostreig, estimació de la mida mostral. Recollida de la informació. Anàlisis. Ús d estadístics. Interpretació i elaboració de conclusions. Recursos i materials. Número de investigadors, material necessari, problemes possibles de logística... Consideracions ètiques i legals.

5 Establir tipus de disseny per determinar associació entre l ús de ACOs i la aparició de fenòmens tromboembòlics? Seguiment dones que prenen ACOs vs. dones no exposades. Casos de tromboembolisme en persones sanes i mirar si prenien ACOs. Comparant xifres de consum ACOs i de tromboembolisme en diferents poblacions geogràfiques.

6 Principals dissenys empleats segons l objectiu del disseny epidemiològic. Definició de la malaltia. Estudi de casos i controls. Estudis de Cohorts. Valoració del diagnòstic de la malaltia. Estudis transversals. Estudis de Casos i controls. Definir el patró de ocurrència. Mètodes de vigilència epidemiològica (sistemes de infor. Sanitària). Etiologia de la malaltia. Estudis de Cohorts. Estudis de casos i conrtols. Estudis transversals. Estratègia de intervenció. Estudis de intervenció. Estudi del pronòstic. Estuids de Cohorts. Valoració del tractament. Estudis de intervenció.

7

8

9 Classificació dissenys de investigació: 1. Segons la manipulació de la variable a investigar: Sense manipulació: Observacionals. Sense hipòtesi: descriptius. Amb hipòtesi: analítics. Amb manipulació: estudis d intervenció o experimentals. Assaig clínic. 2. Segons la existència de seguiment: Amb seguiment: Longitudinals (mesures repetides) o no longitudinals. Estudis transversals. 3. Segons el moment de la ocurrència respecte a l inici de l estudi: Prospectius: Efecte desprès inici de l estudi. Retrospectius: Efecte ja es present en el moment d estudi. 4. Segons el sentit: Endavant (de la exposició cap a l efecte): Cohort. Endarrere (de l efecte a la exposició): Casos i controls. Sense sentit: Estudis transversals.

10 Estratègia general per la elecció d un disseny Priorització segons la qualitat de la evidència que proporcionen. Però un mateix disseny es pot desenvolupar amb qualitats diferents. En general un estudi prospectiu es superior a un retrospectiu, però un disseny de casos-controls amb recollida de casos prospectiva es sempre superior a un de cohorts històriques.

11 Tipus de dissenys en funció de la qualitat de inferència. 1. Estudis de intervenció. 1. Aleatoritzats i emmascarats. 2. Emmascarats no aleatoritzats. 3. Amb grup control paral lel sense aleatorització ni emmascarament. 4. Altres. 2. Estudis de observació analítics. 1. Estudis de cohorts 2. Estudis híbrids de cohorts y casos-controls. 3. Estudis de casos i controls. 4. Estudis transversals. 3. Dissenys incomplerts. 1. Estudis de mortalitat proporcional. 2. Estudis ecològics, sèries temporals, etc.. 3. Sèries de casos.

12 Estudis de Cohorts Dos grans tipus: Utilitats: Una Cohort amb diferents categories. Clàssica: Cohort exposada vs. No exposada. El millor disseny per determinar el desenvolupament d una malaltia. Permet estudiar la història natural de la malaltia, factors pronòstic. Gran ús en la pract. clínica habitual. Valorar inetrvencions. Permet determinar amb més potència la causalitat. Desavantatges: Costosos, Llargs, Risc d obsolescència, Pèrdues,...

13 Casos i Controls Disseny analític, no experimental (observacionals), sentit cap enrere (efecte-causa). Utilitats: Eficiència (menor cost en el menor temps). Estudi de malalties rares o amb temps de latència llarg. Acostumen a tenir menor mida mostral. Determinar Sensiblitat/Especificitat P.diagnòstica. Utilitat Screening. Desavantatges: Gran nombre de biaixos selecció i infrmació (control variables rares), Dificultat establir grup control, Cal tenir diagnòstic clar de la malaltia, No útil en exposicions rares,...

14 Millor disseny pels següents problemes de investigació: 1. Associació entre fumar durant embaràs i pes al néixer. Variable efecte: Pes al naixement. Pes - Tipus de variable? Estudi Cohorts o transversal. 2. Associació asbest i Ca. Pulmó. És freqüent la exposició. És freqüent el Ca. Pulmó 1/ any. Estudi Cas i controls. Millor estudi de Cohorts històrica ja que existeix la obligatorietat de registres. 3. Gen p53 com determinant de la supervivència en Ca. Mamà. Es realitza de rutina la p53 en el Ca. Mama. Estudi de Cohorts. Es podria fer un de casos i control? (No s hauria de fer es la avaluació del pronòstic). 4. És la TC superior a la RM en el dx de neoplàsia de cap de pàncrees? Les tècniques de imatge no modifiquen el curs natural de la malàltia, per tant encara que introduïm la exposició no és un estudi d intervenció. Prospectivament. Fer TC i RM a tots els pacients amb sospita. Estudi transversal.

15 Preguntes Conèixer la relació entre infecció nosocomial i mort intrahospitalària en pacients quirúrgics en un hospital en que s infecten 1 de cada 8 malalts. Estudi més adequat? Transversal. Cohort. Casos i controls. Experimental.

16 Preguntes S entrevisten a 1000 persones, que representen la població adulta de Centelles, i es documenta que el tabaquisme és més freqüent en les dones amb major nivell d estudis. Tipus d estudi? Ecològic. Cohort. Casos i controls. Transversal.

17 Preguntes Quina de les següents característiques és un inconvenient en els estudis de cohorts prospectiu respecte al cas-control? Son prospectius. Fàcils d entendre. Permeten el càlcul de la freqüència de la malaltia. Son més costosos.

18 Preguntes S estudia la relació entre el Seleni (mesurat en les ungles), i el risc de càncer de mama. Es seleccionen dones que es segueixen durant 10 anys. A una mostra de participants se ls tallen les ungles i es mesura el Seleni, que es compara amb el nivell de Seleni de 500 casos detectats durant el procés de monitorització. Tipus de disseny? Cohorts Casos i controls. Cohorts i casos. Transversal.

19

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 C O N T R O L Fa referència a 2 tipus de MESURES DE CONTROL. a) En l elaboració del propi pmk. Qualitativament i quantitativa. b) En l execució del pmk en cada

Más detalles

T.10.- Anàlisi i descripció de llocs de treball

T.10.- Anàlisi i descripció de llocs de treball T.10.- Anàlisi i descripció de llocs de treball Anàlisi i descripció de llocs de treball 1. Objectius 2. Utilitats 3. Definicions 4.Procés i característiques 5.Interrogants que s han de respondre 6. Bibliografia

Más detalles

UTILITAT DE L ÍNDEX TURMELL-BRAÇ COM A MARCADOR

UTILITAT DE L ÍNDEX TURMELL-BRAÇ COM A MARCADOR UTILITAT DE L ÍNDEX TURMELL-BRAÇ COM A MARCADOR PRONÒSTIC DE MALALTIA CARDIOVASCULAR. RESULTATS DEL SEGUIMENT DURANT 10 ANYS D UNA COHORT DE PACIENTS DIABÈTICS TIPUS 2. M. Bundó, L. Muñoz, C. Pérez, JJ.

Más detalles

Enquesta Uro-Oncològica 2016

Enquesta Uro-Oncològica 2016 Enquesta Uro-Oncològica 2016 1. ANTECEDENTS Des de fa ja alguns anys, existeixen nous tractaments amb els quals tractar als pacients oncològics afectats per tumors urològics que augmenten de manera significativa

Más detalles

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Salut de la dona Dexeus ATENCIÓ INTEGRAL EN OBSTETRÍCIA, GINECOLOGIA I MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ

Más detalles

Impacte del càncer i prioritats en atenció oncològica

Impacte del càncer i prioritats en atenció oncològica Impacte del càncer i prioritats en atenció oncològica Procés oncològic i TICs en l entorn CSB: diagnòstic ràpid i cribratge del càncer. 29 de novembre de 2013 Impacte del càncer a Catalunya: tendències

Más detalles

Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura.

Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura. Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura. Autors: Piedad Guijarro i Pere Cruells Centre: ETSAB Secció de Matemàtiques

Más detalles

S hereta el càncer de mama?

S hereta el càncer de mama? S hereta el càncer de mama? Càncer de mama i herència El càncer de mama consisteix en el creixement descontrolat de cèl lules malignes en el teixit mamari. Existeixen dos tipus principals de tumor, el

Más detalles

Higiene del medi hospitalari i neteja del material

Higiene del medi hospitalari i neteja del material Sanitat Higiene del medi hospitalari i neteja del material CFGM.1601.C06/0.10 CFGM - Cures Auxiliars d Infermeria Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat elaborat per

Más detalles

L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007

L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007 L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007 1 Breu presentació de Terrassa Terrassa és una ciutat de 70,10 km2, situada a 277 m sobre el nivell del mar, a la comarca del Vallès Occidental,

Más detalles

Guia docent. 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables dels estimadors 2. Estimació per intervals dels paràmetres

Guia docent. 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables dels estimadors 2. Estimació per intervals dels paràmetres Guia docent 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables dels estimadors 2. Estimació per intervals dels paràmetres 1 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables

Más detalles

LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA

LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA Presentació: L any 1933 la Universitat de Barcelona va aconseguir un règim especial d estructura i funcionament que li va permetre una autonomia

Más detalles

EL PROCÉS DE SELECCIÓ

EL PROCÉS DE SELECCIÓ EL PROCÉS DE SELECCIÓ TÈCNIQUES DE RECERCA DE FEINA Unitat de Promoció Econòmica Itàlia, 50 1a planta 08320 El Masnou Tel: 93 540 62 00 e-mail: p.economica@elmasnou.cat EL PROCÉS DE SELECCIÓ En tota recerca

Más detalles

Investigació comercial

Investigació comercial Comerç i màrqueting Investigació comercial CFGS.0651.C01/0.08 CFGS - Gestió comercial i màrqueting Aquesta col lecció està dissenyada i coordinada des de l Institut Obert de Catalunya. Coordinació del

Más detalles

PSQ CAT 21 COPSOQ (Versió 1.5) VERSIÓ CURTA

PSQ CAT 21 COPSOQ (Versió 1.5) VERSIÓ CURTA PSQ CAT 21 COPSOQ (Versió 1.5) VERSIÓ CURTA Parts promotores implicades Subdirecció general de Seguretat i Salut laboral del Departament de treball. Centre de Seguretat i Salut laboral (Tècnics psicosocial).

Más detalles

Quadern nº 1. Estimació de l efecte d un factor (estudis observacionals)

Quadern nº 1. Estimació de l efecte d un factor (estudis observacionals) Quadern nº 1. Estimació de l efecte d un factor (estudis observacionals) Objectiu Que l alumne conegui la metodologia epidemiològica per l estimació de l efecte d un factor en els estudis observacionals.

Más detalles

RELACIÓ ENTRE ELS NIVELLS DE TSH PRE- QUIRÚRGICS I EL RESULTAT DE LA CITOLOGIA EN L ESTUDI DEL NÒDUL TIROÏDAL. ANÀLISI DE 249 CASOS

RELACIÓ ENTRE ELS NIVELLS DE TSH PRE- QUIRÚRGICS I EL RESULTAT DE LA CITOLOGIA EN L ESTUDI DEL NÒDUL TIROÏDAL. ANÀLISI DE 249 CASOS RELACIÓ ENTRE ELS NIVELLS DE TSH PRE- QUIRÚRGICS I EL RESULTAT DE LA CITOLOGIA EN L ESTUDI DEL NÒDUL TIROÏDAL. ANÀLISI DE 249 CASOS A. Ortiz-Zuñiga 1, C. Zafon 1, E. Altamore 2, C. Iglesias 3, M. Velazques

Más detalles

Campanya de vacunació antigripal

Campanya de vacunació antigripal Campanya de vacunació antigripal 2016-2017 Barcelona, 21 d octubre de 2016 Departament de Salut La grip és un problema important de salut pública Malaltia infecciosa vírica molt contagiosa. La incidència

Más detalles

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008)

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) APRENDRE A INVESTIGAR Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) 1r - PLANTEJAR LA NECESSITAT D INFORMACIÓ Què cerco i per què? IDENTIFICAR LA INFORMACIÓ QUE ES NECESSITA EN FUNCIÓ DE LA TASCA A RESOLDRE

Más detalles

Projecte d anàlisi i millora de processos

Projecte d anàlisi i millora de processos Projecte d anàlisi i millora de processos Direcció General de Modernització de l Administració Secretaria de Funció Pública i Modernització de l Administració Col legi d Enginyers Industrials de Catalunya

Más detalles

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET FULL PROFESSORAT B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET OBJECTIUS - Conèixer i utilitzar alguns dels principals cercadors d Internet. - Planificar i delimitar l objectiu de la cerca. EXPLICACIÓ I DESENVOLUPAMENT

Más detalles

Metodologia de la intervenció social

Metodologia de la intervenció social Serveis socioculturals i a la comunitat Metodologia de la intervenció social CFGS.ISO.M02/0.14 CFGS - Integració social Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

Recursos humans i responsabilitat social corporativa

Recursos humans i responsabilitat social corporativa Administració i gestió Recursos humans i responsabilitat social corporativa CFGS.AFI.M04/0.12 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat

Más detalles

UNITAT DOCENT PARC TAULÍ. FACULTAT DE MEDICINA. UAB EPIDEMIOLOGIA PROGRAMA DE L ASSIGNATURA

UNITAT DOCENT PARC TAULÍ. FACULTAT DE MEDICINA. UAB EPIDEMIOLOGIA PROGRAMA DE L ASSIGNATURA UNITAT DOCENT PARC TAULÍ. FACULTAT DE MEDICINA. UAB EPIDEMIOLOGIA Segon curs del Grau de Medicina. Curs acadèmic 2016-2017 PROGRAMA DE L ASSIGNATURA Professors Dra. Gemma Navarro Rubio Dra. Marisa Bare

Más detalles

MÈTODES - Métodos de Investigación

MÈTODES - Métodos de Investigación Unidad responsable: Unidad que imparte: Curso: Titulación: Créditos ECTS: 2016 370 - FOOT - Facultad de Óptica y Optometría de Terrassa 731 - OO - Departamento de Óptica y Optometría 749 - MAT - Departamento

Más detalles

Malalties cròniques, tractaments eterns? Com afrontem la retirada de fàrmacs al tractament de la demència, osteoporosi, dislipèmies, depressió...

Malalties cròniques, tractaments eterns? Com afrontem la retirada de fàrmacs al tractament de la demència, osteoporosi, dislipèmies, depressió... Malalties cròniques, tractaments eterns? Com afrontem la retirada de fàrmacs al tractament de la demència, osteoporosi, dislipèmies, depressió... XI JORNADES D ACTUALITZACIÓ TERAPÈUTICA 2011. Introducció

Más detalles

Anàlisi dels costos de la sinistralitat laboral relacionada amb el trànsit a Catalunya

Anàlisi dels costos de la sinistralitat laboral relacionada amb el trànsit a Catalunya Anàlisi dels costos de la sinistralitat laboral relacionada amb el trànsit a Catalunya Enric Rodà Sau Institut de Seguretat i Salut Laboral Departament d Empresa i Ocupació Mètode d anàlisi de costos Anàlisi

Más detalles

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS 1 Introducció de fórmules El programa Ms Excel és un full de càlcul que permet dur a terme tota mena d operacions matemàtiques i instruccions lògiques que mostren

Más detalles

EFICIENCIA I GESTIÓ ESPORTIVA

EFICIENCIA I GESTIÓ ESPORTIVA EFICIENCIA I GESTIÓ ESPORTIVA A2 Autoavaluació en la gestió d una instal.lació esportiva Organitza: GERÈNCIA DE SERVEIS D ESPORTS Dates: - 28 d abril (matí i tarda) 19 i 26 de maig, 2 de juny de 2015 (matí)

Más detalles

Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats

Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats Presentació El document que teniu a les mans és la Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats

Más detalles

Gestió logística i comercial

Gestió logística i comercial Administració i gestió Gestió logística i comercial CFGS.AFI.M10/0.14 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat elaborat per l editorial

Más detalles

PROJECTE MICROTIC Solucions TIC energèticament eficients i competitives per a PIMES Comunitat Energia RIS3CAT

PROJECTE MICROTIC Solucions TIC energèticament eficients i competitives per a PIMES Comunitat Energia RIS3CAT PROJECTE MICROTIC Solucions TIC energèticament eficients i competitives per a PIMES Comunitat Energia RIS3CAT - Índex Continguts 1. Objectius i abast del projecte 2. Consorci 3. Paquets de treball 4. WP2:

Más detalles

EL PACIENT AMB FUNCIÓ RENAL DISMINUÏDA

EL PACIENT AMB FUNCIÓ RENAL DISMINUÏDA A Unitat Docent d Estades en Pràctiques Tutelades 3a Jornada EL PACIENT AMB FUNCIÓ RENAL DISMINUÏDA Dra. MªAngels Via Sosa Professora Associada de la UB UCD Barcelonès Nord i Maresme 18 de març 2014 Per

Más detalles

Bases de la Gestió del risc a la ciutat. Aportar a les ciutats un arbrat que generi beneficis

Bases de la Gestió del risc a la ciutat. Aportar a les ciutats un arbrat que generi beneficis Bases de la Gestió del risc a la ciutat Quins objectius tenen els ajuntaments? Aportar a les ciutats un arbrat que generi beneficis Característiques: - Que generi el màxim de beneficis - Que sigui sostenible

Más detalles

Utilització de l energia solar fotovoltàica en l abastiment de l energia

Utilització de l energia solar fotovoltàica en l abastiment de l energia Ja fa molts dies que estàs treballant en el Treball de Recerca i és hora de valorar la qualitat de tota aquesta feina. L objectiu d aquesta valoració és que sàpigues fins a quin punt estàs seguint els

Más detalles

7a edició Premis de Recerca Fundació Conviure

7a edició Premis de Recerca Fundació Conviure 7a edició Premis de Recerca Fundació Conviure [MUTUAM continua el seu compromís amb la promoció de la recerca relacionada amb la gerontologia clínica i l atenció sociosanitària amb aquesta convocatòria

Más detalles

PAPER DE LES UNITATS DE VIGILÀNCIA EPIDEMIOLÓGICA A L ÀMBIT COSTA DE PONENT

PAPER DE LES UNITATS DE VIGILÀNCIA EPIDEMIOLÓGICA A L ÀMBIT COSTA DE PONENT PAPER DE LES UNITATS DE VIGILÀNCIA EPIDEMIOLÓGICA A L ÀMBIT COSTA DE PONENT Irene Barrabeig Responsable de la UVE Costa de Ponent Serveis Territorials a Barcelona PLA OPERATIU PER A LA PREVENCIÓ DE LA

Más detalles

PORTFOLI REFLEXIU. Pràctica Clínica Assistencial I. COGNOMS (en majúscula): NOM: Grup de matrícula (1, 2 o 3): Nom del CAP: Nom del tutor/a del grup:

PORTFOLI REFLEXIU. Pràctica Clínica Assistencial I. COGNOMS (en majúscula): NOM: Grup de matrícula (1, 2 o 3): Nom del CAP: Nom del tutor/a del grup: PORTFOLI REFLEXIU CURS 2016-17 Pràctica Clínica Assistencial I http://www.uab.es/medicina Pràctica d introducció al sistema sanitari i a l atenció de la salut COGNOMS (en majúscula): NOM: Grup de matrícula

Más detalles

Avaluació anual de centres (AVAC) Novetats

Avaluació anual de centres (AVAC) Novetats Avaluació anual de centres (AVAC) Novetats 2015-2016 Inspecció d Educació a Lleida PLENARI DIRECTORS/ES PRIMÀRIA Lleida, 6 d octubre de 2015 Informació per als centres Octubre 2015 Justificació de l actuació

Más detalles

Epidemiologia i Estadística

Epidemiologia i Estadística Epidemiologia i Estadística 2016/2017 Codi: 102643 Crèdits: 6 Titulació Tipus Curs Semestre 2502445 Veterinària OB 2 1 Professor de contacte Nom: Alberto Oscar Allepuz Palau Correu electrònic: Alberto.Allepuz@uab.cat

Más detalles

UNIÓ EUROPEA Fons Social Europeu PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA. Sensibilització en la igualtat d oportunitats

UNIÓ EUROPEA Fons Social Europeu PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA. Sensibilització en la igualtat d oportunitats PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Sensibilització en la igualtat d oportunitats DADES GENERALS DEL CURS 1. Família professional: FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Àrea professional: ORIENTACIÓ LABORAL

Más detalles

La medicina de guerra

La medicina de guerra La medicina de guerra Presentació La medicina de guerra s especialitzà en tècniques mèdiques iniciades, en part, a partir d experiències anteriors. La conjuntura bèl lica va fer que cirurgians i metges

Más detalles

Guia para mascotas: Web de establecimientos. Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz

Guia para mascotas: Web de establecimientos. Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz Guia para mascotas: Web de establecimientos Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz Index 1. Introducció 2. Objectius 3. Pàgines del treball 4. Desenvolupament del

Más detalles

Efectivitat de l electroestimulació analgèsica en el tractament del dolor produït per el síndrome de la fuetada cervical

Efectivitat de l electroestimulació analgèsica en el tractament del dolor produït per el síndrome de la fuetada cervical Efectivitat de l electroestimulació analgèsica en el tractament del dolor produït per el síndrome de la fuetada cervical HOSPITAL DE MATARÓ. SERVEI DE MEDICINA FÍSICA I REHABILITACIÓ. INTRODUCCIÓ SÍNDROME

Más detalles

HEPACONTROL: Un programa que redueix el reingrés precoc i la mortalitat en la cirrosi descompensada

HEPACONTROL: Un programa que redueix el reingrés precoc i la mortalitat en la cirrosi descompensada HEPACONTROL: Un programa que redueix el reingrés precoc i la mortalitat en la cirrosi descompensada Betty P Morales, Helena Masnou, Ramon Bartolí, Rosa M Morillas, Marga Sala, Irma Casas, Ramon Planas.

Más detalles

Què és la Motxilla Bioclimàtica?

Què és la Motxilla Bioclimàtica? Què és la Motxilla Bioclimàtica? LA MOTXILLA BIOCLIMÀTICA, és un programa educatiu promogut pel Camp d Aprenentatge de Juneda, les Obagues eines educatives, l associació Lo Secanet i la Universitat de

Más detalles

TEORIA I TÈCNICA DE LA FOTOGRAFIA

TEORIA I TÈCNICA DE LA FOTOGRAFIA TEORIA I TÈCNICA DE LA FOTOGRAFIA Fitxa de l assignatura Identificació 1. Nom de l assignatura Teoria i Tècnica de la Fotografia 2. Àrea CAP Titulació Publicitat i Relacions Públiques 3. Tipus Troncal

Más detalles

Investigadors de la Universitat i el CSISP descriuen l ús d insecticides durant l embaràs i primers anys de vida

Investigadors de la Universitat i el CSISP descriuen l ús d insecticides durant l embaràs i primers anys de vida València, 08.07.13 Investigadors de la Universitat i el CSISP descriuen l ús d insecticides durant l embaràs i primers anys de vida Un article dels científics del projecte INMA que s acaba de publicar

Más detalles

GENOGRAMA DEFINICIÓ El genograma identificar, relacionar i exposar, informació del sistema familiar

GENOGRAMA DEFINICIÓ El genograma identificar, relacionar i exposar, informació del sistema familiar DEFINICIÓ El genograma és la representació g r à f i c a d u n s i s t e m a f a m i l i a r multigeneracional (mínim de tres generacions) que amb símbols permet identificar, relacionar i exposar, la informació

Más detalles

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles

Una exposició per comprendre la vida de laboratori

Una exposició per comprendre la vida de laboratori Laura Valls Plana XIII Jornades d Història de la Ciència i l Ensenyament Antoni Quintana marí Sessió: Altres formats per a la història de la ciència a l aula 20 i 21 de novembre de 2015 i. la vida de laboratori

Más detalles

Criteris de correcció de les proves per a la provisió de places de funcionaris docents. Convocatòria 2008

Criteris de correcció de les proves per a la provisió de places de funcionaris docents. Convocatòria 2008 Criteris de correcció de les proves per a la provisió de places de funcionaris docents. Convocatòria 2008 COS: mestres de primària ESPECIALITAT: Música Prova única Part A: Desenvolupament per escrit d

Más detalles

Balanç econòmic de la recollida de residus porta a porta i en àrea de vorera per als ens locals

Balanç econòmic de la recollida de residus porta a porta i en àrea de vorera per als ens locals Balanç econòmic de la recollida de residus porta a porta i en àrea de vorera per als ens locals Sant Llorenç de Morunys, 7 de novembre de 2013 Jordi ROCA JUSMET Catedràtic d Economia, Universitat de Barcelona

Más detalles

Escola Marià Galí i Guix Terrassa. Competència en el tractament de la informació i competència digital

Escola Marià Galí i Guix Terrassa. Competència en el tractament de la informació i competència digital Escola Marià Galí i Guix Terrassa Competència en el tractament de la informació i competència digital TRACTAMENT DE LA INFORMACIÓ CERCAR IDENTIFICAR TRANSFORMAR COMUNICAR COMPETÈNCIA DIGITAL ELS MITJANS,

Más detalles

PROJECTE PROFESSIONAL

PROJECTE PROFESSIONAL CONSTRUEIX EL TEU PROJECTE PROFESSIONAL. DOSSIER DE PROJECTE PROFESSIONAL EL PROJECTE PROFESSIONAL RECORDA ELS ELEMENTS DEL PROJECTE RPOFESSIONAL Què vull? Interessos i motivacions Alternatives d objectiu/s

Más detalles

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM,

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM, Informes en profunditat 53 Benchmarking Barcelona Activa SAU SPM, 1998-2011 Índex 01 Introducció 02 Concepte 03 Característiques 04 Més Informació 2 / 7 01. Introducció Amb tota certesa, encara que potser

Más detalles

Model català d atenció integrada social i sanitària

Model català d atenció integrada social i sanitària Model català d atenció integrada social i sanitària Albert Ledesma Castelltort Director del Pla interdepartamental d atenció i interacció social i sanitària Barcelona, juliol 2014 Pla interdepartamental

Más detalles

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI)

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Aquest màster forma part del Programa Oficial de Postgrau

Más detalles

Tractament Quirúrgic de la Diabetis Mellitus. Carles Masdevall i Noguera

Tractament Quirúrgic de la Diabetis Mellitus. Carles Masdevall i Noguera Tractament Quirúrgic de la Diabetis Mellitus Carles Masdevall i Noguera Index Fonaments fisiopatológics Pacients obesos mòrbids Cirurgia metabòlica Consens Societats Espanyoles Conclusió Cirurgia Metabòlica

Más detalles

PROGRAMA EPIDEMIOLOGIA DE GRAU CURS

PROGRAMA EPIDEMIOLOGIA DE GRAU CURS PROGRAMA EPIDEMIOLOGIA DE GRAU CURS 2017-2018 Assignatura: Epidemiologia Curs: 3er Semestre: Segon Nombre de crèdits : 3 ECTS Responsable assignatura: Irma Casas Garcia Activitats formatives : - Classes

Más detalles

Indicadors, anàlisi i avaluació en les programacions d arts visuals municipals

Indicadors, anàlisi i avaluació en les programacions d arts visuals municipals Jornades de Formació per a Tècnics Municipals d Arts Visuals 2016 Indicadors, anàlisi i avaluació en les programacions d arts visuals municipals Programa d arts visuals de la Diputació de Barcelona Destinataris:

Más detalles

REPTES PER A LA COMPETITIVITAT DE LA CADENA DE VALOR DEL SECTOR DE FABRICANTS DE BENS D'EQUIP. 30 d Octubre 2014 Casa Convalescència de Vic

REPTES PER A LA COMPETITIVITAT DE LA CADENA DE VALOR DEL SECTOR DE FABRICANTS DE BENS D'EQUIP. 30 d Octubre 2014 Casa Convalescència de Vic REPTES PER A LA COMPETITIVITAT DE LA CADENA DE VALOR DEL SECTOR DE FABRICANTS DE BENS D'EQUIP 30 d Octubre 2014 Casa Convalescència de Vic OBERTURA Creacció té la missió de treballar per la millora de

Más detalles

PROGRAMA ONLINE DE GESTIÓ DE LA SEGURETAT DE PACIENTS

PROGRAMA ONLINE DE GESTIÓ DE LA SEGURETAT DE PACIENTS PROGRAMA ONLINE DE GESTIÓ DE LA SEGURETAT DE PACIENTS Estructura El programa s estructura en dos cursos independents: 1. INTRODUCCIÓ A LA SEGURETAT DE PACIENTS 2. GESTIÓ DE LA SEGURETAT DEL PACIENT I PRACTIQUES

Más detalles

ECTS: de la teoria a la pràctica. Jordi Garcia

ECTS: de la teoria a la pràctica. Jordi Garcia ECTS: de la teoria a la pràctica Jordi Garcia De què parlaré? ECTS Definició Implantació a la FIB El projecte ECTS Mesura de la càrrega Ajust de la càrrega Anàlisi i interpretació dels resultats Alguns

Más detalles

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra XERRADA SOBRE LES DROGUES Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa mossos d esquadra Generalitat de Catalunya Departament d Interior, Relacions Institucionals i

Más detalles

EL TREBALL DE LA COMPETÈNCIA COPMUNICATIVA A L INSTITUT DE BADIA DEL VALLÈS. Organització i grup impulsor. Charo Tomàs Núria Gres

EL TREBALL DE LA COMPETÈNCIA COPMUNICATIVA A L INSTITUT DE BADIA DEL VALLÈS. Organització i grup impulsor. Charo Tomàs Núria Gres EL TREBALL DE LA COMPETÈNCIA COPMUNICATIVA A L INSTITUT DE BADIA DEL VALLÈS Organització i grup impulsor Charo Tomàs Núria Gres Dos plans complementaris PLA ESTRATÈGIC 2005-10 PROJECTE DE QUALITAT I MILLORA

Más detalles

Atenció sanitària. CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència. Serveis socioculturals i a la comunitat CFGM.APD.M02/0.

Atenció sanitària. CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència. Serveis socioculturals i a la comunitat CFGM.APD.M02/0. Serveis socioculturals i a la comunitat Atenció sanitària CFGM.APD.M02/0.13 CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció

Más detalles

Accions a Catalunya per promoure la DP

Accions a Catalunya per promoure la DP Accions a Catalunya per promoure la DP Josep Maria Galceran President de la Societat Catalana de Nefrologia Fundació Althaia, Manresa Algunes dades epidemiològiques Insuficiència Renal Terminal 2007 Catalunya

Más detalles

Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica

Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica L element didàctic és essencialment pràctic. Comença amb unes activitats en què es simulen hipopòtams i elefants amb llaunes. Cal provar la pràctica

Más detalles

DSREAHABIL - Deficiència Visual Severa: Rehabilitació

DSREAHABIL - Deficiència Visual Severa: Rehabilitació Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2017 370 - FOOT - Facultat d'òptica i Optometria de Terrassa 731 - OO - Departament d'òptica i Optometria MÀSTER UNIVERSITARI EN

Más detalles

Incidència del càncer a Catalunya. 3 de desembre del 2012

Incidència del càncer a Catalunya. 3 de desembre del 2012 Incidència del càncer a Catalunya 1993 2020 3 de desembre del 2012 Incidència del Càncer El càncer a Catalunya 1993-2007 3 de desembre del 2012 Nombre de casos incidents anuals dels 10 tumors més freqüents.

Más detalles

Instal lacions solars fotovoltaiques

Instal lacions solars fotovoltaiques Electricitat i electrònica Instal lacions solars fotovoltaiques CFGM.EE10.M06/0.09 CFGM - Instal lacions elèctriques i automàtiques CFGM - Instal lacions elèctriques i automàtiques Instal lacions solars

Más detalles

Estudi: ADE Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català

Estudi: ADE Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català Plà d activitat docent Auditoria Estudi: ADE Codi: 21919 Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català 1 1. PRESENTACIÓ i OBJECTIUS

Más detalles

Dr. X. Martínez Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia H. U. Vall Hebron

Dr. X. Martínez Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia H. U. Vall Hebron Dr. X. Martínez Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia H. U. Vall Hebron ! "!#!" #!!#$ % &' ( )%#% $ *+#,-.&++/0+# 1, 23,4 %&'(&)* 1 15 0$ +&#,* )6!. 7+ %&!! * 89 +& -. * )15 :! $#$#$!%! (1.

Más detalles

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 Comitè d Àrbitres Federació Catalana de Basquetbol Índex 1. Introducció 2. Motivació 3. Mètode 4. Objectius 5. Els mentors 6. Els mentoritzats 7. Els responsables

Más detalles

Coneixent la ciutadania de Granollers: la realitat de les dones i els homes (2016)

Coneixent la ciutadania de Granollers: la realitat de les dones i els homes (2016) Coneixent la ciutadania de Granollers: la realitat de les dones i els homes (2016) ÍNDEX 1. Objectiu de l estudi 2. Metodologia 3. Procés metodològic 4. Habitatge 5. Situació Laboral 6 Conciliació 7. Oci

Más detalles

Daniel Martínez

Daniel Martínez Daniel Martínez Laguna @DrMartinezL 34859dml@comb.cat Sessions: Canvi epidemiologia fractures osteoporótiques El paradigma masculí Durant quant de temps hem de tractar? Comunicacions: Despesa fractures

Más detalles

TÍTOL LA MALETA DELS JOCS TRADICIONALS DADES DEL CENTRE. Adreça C/Calvari, 1. Codi postal Telèfon

TÍTOL LA MALETA DELS JOCS TRADICIONALS DADES DEL CENTRE. Adreça C/Calvari, 1. Codi postal Telèfon TÍTOL LA MALETA DELS JOCS TRADICIONALS DADES DEL CENTRE Nom del centre Z.E.R. TERRA ALTA CENTRE Adreça C/Calvari, 1 Codi postal 43784 Localitat Corbera d'ebre Telèfon 977421102 Adreça electrònica Servei

Más detalles

OBSERVACIÓ, DETECCIÓ I INTERVENCIÓ EN LA DISLÈXIA

OBSERVACIÓ, DETECCIÓ I INTERVENCIÓ EN LA DISLÈXIA OBSERVACIÓ, DETECCIÓ I INTERVENCIÓ EN LA DISLÈXIA En col laboració amb el Col legi de Logopedes de Catalunya Barcelona, 28 d octubre de 2011 L escriptura és un codi de comunicació social que té característiques

Más detalles

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI)

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Aquest màster forma part del Programa Oficial de Postgrau

Más detalles

Pla d enquestes Hospital Odontològic Universitat de Barcelona Hospital Podològic Universitat de Barcelona

Pla d enquestes Hospital Odontològic Universitat de Barcelona Hospital Podològic Universitat de Barcelona Pla d enquestes Hospital Odontològic Universitat de Barcelona Hospital Podològic Universitat de Barcelona Junta de Patronat Desembre 2014 Índex 1. Introducció... 3 Objectius del Pla d enquestes:... 3 2.

Más detalles

Vigilància epidemiològica de la infecció pel VIH i la SIDA a Catalunya.

Vigilància epidemiològica de la infecció pel VIH i la SIDA a Catalunya. Vigilància epidemiològica de la infecció pel VIH i la SIDA a. Actualització a 31 de desembre de 2012 1 Índex Introducció... 3 Diagnòstics de VIH... 4 Casos de SIDA... 5 Resum i conclusions... 6 Taules

Más detalles

Empresa Iniciativa Empresarial. (Responsabilitat Social de l empresa) -UNITAT 3-

Empresa Iniciativa Empresarial. (Responsabilitat Social de l empresa) -UNITAT 3- Empresa Iniciativa Empresarial (Responsabilitat Social de l empresa) -UNITAT 3- 1. La imatge corporativa La cultura corporativa-formada per la missió, la visió i els valors- representen l essència de l

Más detalles

1.- Conec i tinc clars quins són els meus objectius en els diferents àmbits de la meva vida?

1.- Conec i tinc clars quins són els meus objectius en els diferents àmbits de la meva vida? L eina que presentem a continuació permet avaluar, amb un senzill qüestionari, el nivell d assoliment de la següent competència. Us facilitarà recomanacions per a millorar en el seu desenvolupament. planificació

Más detalles

Projecte app: ALIMENTACIÓ. LAURA ILLAMOLA Metge de família Diplomada en Nutrició i Dietètica

Projecte app: ALIMENTACIÓ. LAURA ILLAMOLA Metge de família Diplomada en Nutrició i Dietètica Projecte app: ALIMENTACIÓ CARDIOSALUDABLE des del CAP LAURA ILLAMOLA Metge de família 37.535 Diplomada en Nutrició i Dietètica OBJECTIU DE L EXPERIÈNCIA Objectiu principal: Realitzar una app amb consells

Más detalles

i millorem el teu MOVIMENT.

i millorem el teu MOVIMENT. Cuidem la teva POSTURA i millorem el teu MOVIMENT. Que és la biomecànica? Una disciplina científica que unifica coneixements de física, ortopèdia, enginyeria, fisioteràpia, anatomia i fisiologia, per analitzar-ne

Más detalles

Diplomatura de Relacions Laborals

Diplomatura de Relacions Laborals Informació general Centre docent Facultat de Dret Proposta docent Proporcionar una formació adequada en les bases teòriques i en les tècniques de l'organització del treball i de la gestió de personal,

Más detalles

Taller. Els vitralls: una artesania d època medieval

Taller. Els vitralls: una artesania d època medieval Taller Els vitralls: una artesania d època medieval GUIÓ DEL TALLER ELS VITRALLS: UNA ARTESANIA D ÈPOCA MEDIEVAL INTRODUCCIÓ A l època medieval, període de poder i de comerç, la vida quotidiana s organitzava

Más detalles

El treball en equip a la Xarxa: estratègies docents

El treball en equip a la Xarxa: estratègies docents El treball en equip a la Xarxa: estratègies docents Montse Guitert i Marc Romero Àrea de Capacitació Digital Jornada Institucional de Docents, 9 juliol 2011 Índex Conceptualització d'activitats en equip

Más detalles

GRD APR: Implicacions per a la gestió de l aplicació d un nou sistema d agrupament de l activitat hospitalària

GRD APR: Implicacions per a la gestió de l aplicació d un nou sistema d agrupament de l activitat hospitalària GRD APR: Implicacions per a la gestió de l aplicació d un nou sistema d agrupament de l activitat hospitalària Cursos d actualització GRD APR: IMPLICACIONS PER A LA GESTIÓ DE L APLICACIÓ D UN NOU SISTEMA

Más detalles

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI)

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Aquest màster forma part del Programa Oficial de Postgrau

Más detalles

Disseny i implementació de la metodologia lean al Servei d Urgències

Disseny i implementació de la metodologia lean al Servei d Urgències Disseny i implementació de la metodologia lean al Servei d Urgències DISSENY I IMPLEMENTACIÓ DE LA METODOLOGIA LEAN AL SERVEI D URGÈNCIES CONTEXTE SITUACIÓ INICIAL METODOLOGIA LEAN ELS INICIS PLA D ACCIÓ

Más detalles

DIBUIX TÈCNICT UNITAT 2: 1r ESO. Josep Lluis Serrano Set 2011

DIBUIX TÈCNICT UNITAT 2: 1r ESO. Josep Lluis Serrano Set 2011 UNITAT 2: 1r ESO 1, Dibuix Tècnic: Característiques 2. Estris de dibuix 3. Paper 4. Croquis i plànols 5. Traçat de paralleles i perpendiculars 6. Caixetins 7. Pautes per fer dibuixos tècnics 1. El Dibuix

Más detalles

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar.

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar. Actualment, els trastorns de fertilitat afecten un 15% de la població. Moltes són les causes que poden influir en la disminució de la fertilitat, però ara, als clàssics problemes físics se ls ha sumat

Más detalles

Podem fer bon compost? Com és i quant costa el compost que fem? Perquè considerem que fem bon compost? Perquè considerem que fem bon compost?

Podem fer bon compost? Com és i quant costa el compost que fem? Perquè considerem que fem bon compost? Perquè considerem que fem bon compost? Com és i quant costa el compost que fem? Es plantegen unes preguntes que pot ser que no puguem respondre totalment, però, si les exposem segur que en parlarem, les discutirem i hi pensarem i pot ser...

Más detalles

L ús del diari d aula com a eina d aprenentatge: experiència en els nivells bàsics

L ús del diari d aula com a eina d aprenentatge: experiència en els nivells bàsics L ús del diari d aula com a eina d aprenentatge: experiència en els nivells bàsics CNL Vallès Occidental 3 Maria Badia, Montserrat Campoy i Palmira Freixa 1 L ús del diari d aula com a eina d aprenentatge:

Más detalles

OPERACIÓ POESIA. Centre: INS Bernat el Ferrer. Població: Molins de Rei

OPERACIÓ POESIA. Centre: INS Bernat el Ferrer. Població: Molins de Rei OPERACIÓ POESIA Centre: INS Bernat el Ferrer Població: Molins de Rei Responsable de l activitat: Montserrat Forcada i Cot Cicle / Nivell: 2n ESO Objectius Projecte del Departament de Llengua Catalana per

Más detalles

ELS NENS AMB TGD/TEA: UN DIA A LA NOSTRA ESCOLA. CEE Montserrat Montero de Granollers Mail:

ELS NENS AMB TGD/TEA: UN DIA A LA NOSTRA ESCOLA. CEE Montserrat Montero de Granollers Mail: ELS NENS AMB TGD/TEA: UN DIA A LA NOSTRA ESCOLA CEE Montserrat Montero de Granollers Mail: a8069645@xtec.cat TGD/TEA Alteracions i dificultats de: 1. Socialització 2. Comunicació i Llenguatge 3. Anticipació

Más detalles

PROGRAMA SALUT I ESCOLA. Sílvia Pérez Cabrera. DUE Pediatria. CAP Vila Olimpica Barcelona 4/4/2017 Hospital del Mar

PROGRAMA SALUT I ESCOLA. Sílvia Pérez Cabrera. DUE Pediatria. CAP Vila Olimpica Barcelona 4/4/2017 Hospital del Mar PROGRAMA SALUT I ESCOLA Sílvia Pérez Cabrera. DUE Pediatria. CAP Vila Olimpica Barcelona 4/4/2017 Hospital del Mar Introducció; El Fi del Programa Salut i escola, (PSiE) és millorar la salut dels adolescents

Más detalles