Espanya: el relleu. L Espanya continental

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Espanya: el relleu. L Espanya continental"

Transcripción

1 Espanya: el relleu L Espanya continental La península Ibèrica és una de les zones més muntanyoses d Europa. El seu relleu s organitza al voltant d un gran altiplà central, la Meseta, inclinat lleugerament cap a l oest. Per aquesta raó els seus rius desemboquen a l oceà tlàntic. La Meseta està travessada per una muralla granítica, el Sistema Central, que divideix l altiplà en dues subunitats: la Submeseta nord (750 m d altitud mitjana) i la Submeseta sud (550 m d altitud mitjana). questa última és travessada pels Monts de Toledo. El paisatge de la Meseta és monòton i uniforme i els terrenys plans s hi succeeixen de manera continuada. Ocasionalment, les valls d alguns rius en trenquen la monotonia. La Meseta està envoltada per un seguit de serralades: els Monts de Lleó (nord-oest), la Serralada Cantàbrica (nord), la Serralada Ibèrica (nord-est i est) i Sierra Morena (sud). V O C B U L R I lbufera. Llacs d aigua salada separats de la mar per una llenca de sorra. Depressió. Sector de la superfície terrestre enfonsat respecte de les zones del seu voltant. 116 Font 1. Ria de Corme e Laxe (Galícia). Pel que fa a les costes de l Espanya continental, a la façana nord, la Serralada Cantàbrica i les Muntanyes Basques arriben sovint fins a la mar. la costa s alternen els penya-segats i les platges allargades. Galícia la mar entra a les antigues valls dels rius, on forma àmplies zones d aigües tranquil les: les ries. Font 2. La Mar Menor (Múrcia). Quan les muntanyes no entren en contacte directe amb la mar es formen costes sorrenques anomenades costes baixes. És el paisatge predominant de la façana mediterrània de la Península, llevat de la zona de la Serralada Bètica, ja que aquesta també arriba fins a la mar. la costa oriental cal destacar-hi les albuferes* (l lbufera de València i la Mar Menor de Múrcia).

2 O C E À N T I T L À Cap Finisterre C Ria d rousa MSS ÍS GL Miño Punta de l Estaca de Bares Cap de Peñas IC PORTUGL Sil Peña Trevinca 2045 Odiel Tinto de Cadis Nalón Naranco de Bulnes 2519 Peña Labra 2007 SERRLD CNTÀBR MONTS DE SERR LLEÓ MR CNTÀBRIC IC S U B M E S E T S I S T E M S I DE GT E R R DEPRESS N O R D SERR DE GREDOS Gorbeia Mendia 1475 S E Corocho de Rocigalgo 1447 S U B M E S E T MON TS S U D C E N GUDRRM DE M O IÓ DEL SER T R L SOMOSIERR M E S E T T OLEDO R E N GUDLQUIVIR S E R RLD R L Veleta 3392 PEN Cap de Matxitxako Nerbión R R de Biscaia MUNTNYES BSQUES Moncayo 2313 L D Bidasoa D E P R E S I B Xúquer È R I C P I S I Ó D E Túria D S U B B È T I C Mulhacén 3478 IBÈTI C Cap de Gata Segura Peñarroya 2024 L E B neto 3404 R I N E R E de València MR MENOR Cap de Palos Cap de la Nau F R N Ç NDORR Cadí 2647 U Llobregat Cap de Salou Delta de l Ter SERRLD LITORL CTLN Eïvissa I L Formentera Cap de Formentor Puig Major 1445 Sa. DE TRMUNTN Cap de Salines Cabrera L E S B MR MEDITERRÀNI Cap de Creus de Roses Cap d rtrutx Mallorca L E Menorca R S Cap Trafalgar Punta de Tarifa Estret de Gibraltar Roque de los Muchachos 2426 La Palma Gomera Teide 3718 ILLES CNÀRIES Lanzarote Tenerife Fuerteventura MRROC LGÈRI El Hierro Gran Canària km la part més exterior de la Meseta, gairebé sempre tocant a la mar, la part espanyola de la península Ibèrica presenta cinc sistemes muntanyencs: el Massís Galaic, les Muntanyes Basques, el Pirineu, la Serralada Litoral Catalana i les Serralades Bètiques. Les Serralades Bètiques presenten dos arcs de muntanyes: l un situat més a la vora de la costa, des de Gibraltar fins al cap de Gata, anomenat Serralada Penibètica, i l altre situat més a l interior, que s anomena Serralada Subbètica. Finalment, cal assenyalar dues depressions*: la de l, entre el Pirineu i la Serralada Ibèrica i la del entre les serralades bètiques i Sierra Morena. Font 3. El relleu d Espanya. 1. Respon a les preguntes següents: a) Quines serralades envolten la Submeseta nord i quines, la Submeseta sud? b) Quin és el pic més alt de la Serralada Cantàbrica? I el més alt de la Ibèrica? I de la Penibètica? c) Quins sistemes muntanyosos envolten la depressió de l? d) Localitza els accidents geogràfics següents i digues en quin punt cardinal estan situats: el cap de Peñas, el cap de Palos, la punta de Tarifa i el golf de Biscaia. e) Quin sistema muntanyós té més a la vora el cap de Finisterre? f) Digues el nom d una serralada que es trobi al nord del Sistema Central i el d una altra que estigui al sud de Sierra Morena. g) Quina depressió es troba al nord-est de la Península?

3 L Espanya insular Espanya comprèn, a més del territori peninsular, dos grups d illes: l arxipèlag de les Balears, a la mar Mediterrània, i el de les Canàries, a l oceà tlàntic, davant de les costes africanes del Sàhara. El relleu de les illes Balears, tret de la part nord de l illa de Menorca, és una continuació de la serralada Subbètica. Les illes Canàries són unes illes volcàniques situades sobre una plataforma de falles. Font 4. Serra de Tramuntana (Mallorca). Les illes Balears presenten costes altes i retallades, amb abundoses cales sorrenques. En general aquestes illes tenen un relleu baix, llevat de Mallorca que és travessada per la Serra de Tramuntana. Font 5. Conreu de vinya en terra volcànica a l illa de Lanzarote (Canàries). Les Canàries, situades davant la costa occidental d Àfrica, són illes d origen volcànic. El relleu presenta formes molt peculiars, com ara les calderas (cons volcànics) o els malpaíses (terrenys coberts de lava). l illa de Tenerife es troba el pic més alt d Espanya: el Teide (3718 m). C T I V I T T S 2. Quines són les grans unitats de relleu de la península Ibèrica? 3. Classifica les unitats de relleu peninsulars en interiors o exteriors respecte de la Meseta. 4. partir del mapa físic de la península Ibèrica, fes un esbós amb totes les unitats de relleu que has estudiat. Memoritza-les de manera que sàpigues situar-les damunt d una mapa físic mut. 5. Localitza en el mapa de la península Ibèrica el nom dels accidents geogràfics següents: tres ries, tres caps i tres golfs. SBIES QUE? El nom de les illes Canàries prové del mot llatí canis, que vol dir gos. El nom de les illes Canàries,doncs, vol dir illes dels gossos. La raça dels gossos de les illes Canàries és representada en el seu escut.

4 Nerbión Espanya: els rius La majoria dels rius d Espanya neixen a les muntanyes més altes i vessen les seves aigües a les mars i a l oceà que envolten la Península. Per això diem que els rius i els seus afluents s organitzen en xarxes hidrogràfiques, segons el vessant on desemboquen: vessant cantàbric, vessant atlàntic, vessant mediterrani. Tambre Ulla Miño Sil Nalón Bidasoa ragó F r a n ç a ndorra P o r t u g a l lagón Esla Tormes Tiétar Pisuerga Eresma lberche Jarama Cigüela Jabalón Jalón Huerva Cabriel Xúquer Gállego Túria Guadalop Millars Cinca Segre Llobregat Ter Guadalimar Segura Odiel Tinto Cabals: Genil Menys de 20 m 3 /s Guadalhorce De 20 a 50 m 3 /s De 50 a 100 m 3 /s Vessant atlàntic De 100 a 200 m 3 /s km Vessant mediterrani Vessant cantàbric De 200 a 500 m 3 /s Més de 500 m 3 /s 1120 Llargada en quilòmetres Font 6. Les xarxes hidrogràfiques i els cabals de la península Ibèrica. 6. Respon a les preguntes següents: a) Per què els rius de la Meseta desemboquen a l oceà tlàntic i no a la mar Mediterrània? b) Quin és el factor que explica que els rius del vessant cantàbric siguin curts? c) Quins són els rius més cabalosos d Espanya? Miño Font 7. Els principals rius de la península Ibèrica.

5 El vessant cantàbric Els rius del vessant cantàbric són curts, cabalosos i de règim* regular. Són curts perquè neixen a la Serralada Cantàbrica, a les Muntanyes Basques o bé al Massís Galaic, sistemes muntanyosos que són molt a la vora del mar. Són cabalosos i de règim regular perquè la seva conca* pertany a la Ibèria humida i hi plou de manera constant al llarg de l any. El vessant atlàntic Els rius del vessant atlàntic són llargs, de cabal mitjà i de règim irregular. Llevat del, la major part dels grans rius del vessant atlàntic recorren la Meseta. Les seves conques són molt grans però hi plou poc, ja que pertanyen a la Ibèria seca. Són irregulars perquè el seu cabal creix a la tardor i a la primavera, a causa de les precipitacions. En canvi, a l estiu duen poca aigua. El vessant mediterrani Els rius del vessant mediterrani, llevat de l, es caracteritzen per ser curts, de cabal escàs i de règim molt irregular. Neixen molt a la vora de la costa i solen tenir un pendent molt pronunciat. l estiu gairebé no porten aigua, ja que a les seves conques hi plou poc. En canvi, a la tardor poden arribar a desbordar-se a causa de les pluges intenses. la zona mediterrània trobem sovint cursos d aigua intermitents: les rieres o rambles. Solen inundarse a la tardor com a conseqüència dels temporals locals. L constitueix una excepció dins del vessant mediterrani, ja que neix en el sistema cantàbric. És el riu més cabalós de la Península perquè rep aigües dels afluents procedents del Pirineu. La sequera i els usos de l aigua En els darrers trenta anys el consum d aigua ha augmentat considerablement. La pagesia, especialment a les àrees de regadiu, consumeix més del 80 % del total de l aigua que es gasta a Espanya. La manca d aigua, doncs, és un problema molt important per a tothom, però especialment per al sector agrari. Per intentar resoldre el problema de la manca d aigua s han dut a terme dues solucions: els embassaments, que serveixen per retenir l aigua i repartir-la en èpoques d escassetat, i els transvasaments, que permeten portar l aigua d un riu cap a una altra conca diferent. El transvasament més important fins ara és el del al Segura, que permet regar les hortes de Múrcia i del sud de València. Tanmateix, els transvasaments sembla que provoquen problemes ecològics seriosos i enfrontaments entre les comunitats afectades. V O C B U L R I Règim fluvial. Grau de regularitat del cabal d un riu al llarg d un any sencer. Si el riu varia poc de cabal diem que té un règim regular. Si el riu porta molta aigua en una època de l any i molt poca durant la resta, diem que té un règim irregular. Conca. Territori del qual un riu i la seva xarxa d afluents recullen les aigües. Recorda El cabal d un riu es mesura en metres cúbics per segon, i es determina en un punt determinat anomenat estació hidrogràfica. C T I V I T T S 7. Què s entén per cabal d un riu? Posa n un exemple. 8. Què s entén per règim d un riu? Posa n un exemple i explica n algun factor. 9. Esmenta tres rius d Espanya que siguin cabalosos i de règim regular. Digues per què ho són. 10. Esmenta tres rius d Espanya que siguin poc cabalosos i de règim irregular. Quins factors ho expliquen? 11. Busca informació en una enciclopèdia o a través d Internet i explica d on agafa l aigua i on la deixa el transvasament del al Segura.

Situación respecto a la meseta Nombre Situación Geográfica Interior de la meseta Montes detoledo

Situación respecto a la meseta Nombre Situación Geográfica Interior de la meseta Montes detoledo RESUMEN Situación respecto a la meseta Situación Geográfica Interior de la meseta Sistema central Centro península Montes detoledo Sur Montes de León Noroeste Alrededor de la meseta Cordillera Cantábrica

Más detalles

El estudio físico de España

El estudio físico de España El estudio físico de España Unidad 7 Meseta Central Presenta una elevada altitud y está divide en dos partes por el Sistema Central Submeseta norte - Tiene una altitud media de 750m y está recorrida por

Más detalles

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 10 (deu) El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL Nom i cognoms. 3r curs EL PAISATGE DE MUNTANYA I LA PLANA Les formes de relleu són : LA MUNTANYA : És una

Más detalles

Resumen del Relieve de España. El relieve de España se caracteriza por su gran diversidad y está organizado de la siguiente forma:

Resumen del Relieve de España. El relieve de España se caracteriza por su gran diversidad y está organizado de la siguiente forma: Resumen del Relieve de España El relieve de España se caracteriza por su gran diversidad y está organizado de la siguiente forma: - Una Meseta Central, ocupa el centro de la Península. La Meseta está dividida

Más detalles

Colegio San Vicente de Paúl de Laredo. Cantabria. EL RELIEVE ESPAÑOL

Colegio San Vicente de Paúl de Laredo. Cantabria.  EL RELIEVE ESPAÑOL EL RELIEVE ESPAÑOL 1. LA MESETA: 1.1. La Meseta es una extensión plana situada en el centro de la Península con una elevación entre 500 y 800 metros. 1.2. Está dividida por el Sistema Central en dos submesetas:

Más detalles

- Delta de l Ebre - Cap de Tortosa - Golf de Roses - Cap de Creus - Mar Mediterrani

- Delta de l Ebre - Cap de Tortosa - Golf de Roses - Cap de Creus - Mar Mediterrani MAPA FÍSIC DE CATALUNYA 1. Pinta la franja costanera de color blau i situa-hi: - Delta de l Ebre - Cap de Tortosa - Golf de Roses - Cap de Creus - Mar Mediterrani 2. Situa-hi: - Prepirineu - Serralada

Más detalles

TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES

TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 2n d E S O Grup: 1.- EL RELLEU DE LA TERRA 2.- ELS TIPUS DE ROQUES 3.- EL CICLE DE LES ROQUES

Más detalles

- Insular. - Ceuta y Melilla. - Continental

- Insular. - Ceuta y Melilla. - Continental TEMA 7: LA GEOGRAFÍA FÍSICA DE ESPAÑA 1. ESPAÑA FÍSICA 1. Dónde vivimos? 1. SITUACIÓN GEOGRÁFICA España, con casi 506.000 kilómetros cuadrados es uno de los países europeos de mayor extensión. Se encuentra

Más detalles

EL MEDIO FÍSICO DE EUROPA, ESPAÑA Y MADRID

EL MEDIO FÍSICO DE EUROPA, ESPAÑA Y MADRID EL MEDIO FÍSICO DE EUROPA, ESPAÑA Y MADRID Conocer los rasgos característicos del medio físico de Europa: relieve, aguas, climas y paisajes. Conocer los rasgos característicos del medio físico de España:

Más detalles

Los ríos de España LOS RÍOS

Los ríos de España LOS RÍOS CEIP Los Ángeles Cáceres Florentino Sánchez Martín Conocimiento del Medio 5º: Resumen Los ríos de España LOS RÍOS Los ríos. Los ríos son corrientes continuas de agua que nacen en las montañas y desembocan

Más detalles

1. LAS GRANDES UNIDADES DEL RELIEVE TERRESTRE. 1.1. Los continentes.-

1. LAS GRANDES UNIDADES DEL RELIEVE TERRESTRE. 1.1. Los continentes.- 1 1. LAS GRANDES UNIDADES DEL RELIEVE TERRESTRE. 1.1. Los continentes.- Los continentes son grandes extensiones de tierras emergidas, que separan los océanos. Hay 6 continentes: África.- Es un continente

Más detalles

TEMA 8.- EL RELIEVE DE ESPAÑA

TEMA 8.- EL RELIEVE DE ESPAÑA TEMA 8.- EL RELIEVE DE ESPAÑA 1.-EL RELIEVE DE ESPAÑA.- El territorio de España comprende buena parte de la península Ibérica, las islas Baleares, las islas Canarias y Ceuta y Melilla, en el norte de África.

Más detalles

meseta acantiladas montañoso rectas Sistema Central Sistemas exteriores Sistema Ibérico Macizo Galaico Meseta Sierra Morena Los Pirineos

meseta acantiladas montañoso rectas Sistema Central Sistemas exteriores Sistema Ibérico Macizo Galaico Meseta Sierra Morena Los Pirineos 1 R Fecha: Ciencias Sociales 5.º 1 Completa las siguientes frases sobre las características del relieve de España con las palabras correspondientes: meseta acantiladas montañoso rectas El relieve de España

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD EJERCICIO 1

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD EJERCICIO 1 BAREM DE L EXAMEN: Pregunta 1ª-2 punts; pregunta 2ª-2,5 punts; pregunta 3ª-3 punts; pregunta 4ª-2,5 punts BAREMO DEL EXAMEN: Pregunta 1ª-2 puntos; pregunta 2ª-2,5 puntos; pregunta 3ª-3 puntos; pregunta

Más detalles

TEMA 2_Y10 EL MEDIO FÍSICO DE EUROPA, ESPAÑA Y LA C.V. 1 EL RELIEVE EUROPEO

TEMA 2_Y10 EL MEDIO FÍSICO DE EUROPA, ESPAÑA Y LA C.V. 1 EL RELIEVE EUROPEO TEMA 2_Y10 EL MEDIO FÍSICO DE EUROPA, ESPAÑA Y LA C.V. 1 EL RELIEVE EUROPEO CARACTERÍSTICAS GENERALES: 10,4mll km2 2º más pequeño tras OCEANÍA Territorio llano Altitud media de 340m GRANDES CONJUNTOS DE

Más detalles

El desembre ha estat molt càlid a l alta muntanya

El desembre ha estat molt càlid a l alta muntanya El desembre ha estat molt càlid a l alta muntanya El període s ha de qualificar de termomètricament molt càlid a l alta muntanya i càlid a gran part del país, mentre que ha estat fred a la depressió de

Más detalles

GEOGRAFIA. PRUEBA DE ACCESO A GRADO SUPERIOR Convocatoria de mayo de 2016 VERSIÓN EN CASTELLANO

GEOGRAFIA. PRUEBA DE ACCESO A GRADO SUPERIOR Convocatoria de mayo de 2016 VERSIÓN EN CASTELLANO GEOGRAFIA PRUEBA DE ACCESO A GRADO SUPERIOR Convocatoria de mayo de 2016 VERSIÓN EN CASTELLANO INSTRUCCIONES DE LA PRUEBA Dispone de 1 hora y 30 minutos para realizar la prueba. El examen se debe presentar

Más detalles

Unidad 4. Ficha de trabajo I

Unidad 4. Ficha de trabajo I Unidad 4. Ficha de trabajo I Europa está situada entre el océano Glacial Ártico, el océano Atlántico, el mar Mediterráneo y los montes Urales. Tiene una extensión de 10,4 millones de km 2, y es el cuarto

Más detalles

Índice para destacar los contenidos de la unidad. Pon en práctica tus competencias. Reflexiona sobre tu aprendizaje.

Índice para destacar los contenidos de la unidad. Pon en práctica tus competencias. Reflexiona sobre tu aprendizaje. 5 Ciencias Sociales Para empezar Cómo es este libro? Proyecto Índice para destacar los contenidos de la unidad. Tarea integrada para poner en práctica tus inteligencias. Para terminar Propuesta interdisciplinar

Más detalles

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment)

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment) D21 4.7. Lleis de ewton (relacionen la força i el moviment) - Primera Llei de ewton o Llei d inèrcia QUÈ ÉS LA IÈRCIA? La inèrcia és la tendència que tenen el cossos a mantenirse en repòs o en MRU. Dit

Más detalles

Europa La Península Ibérica Los ^ P ^ ir ^ ineos España Portugal

Europa La Península Ibérica Los ^ P ^ ir ^ ineos España Portugal España Geografía Europa ^^^ España Los Pirineos La Península Ibérica Portugal La Penísula Ibérica España Francia P O R T U G A L España El Peñon de Gibraltar Andorra Los Pirineos El Mar Mediterráneo El

Más detalles

1 Com es representa el territori?

1 Com es representa el territori? Canvi de sistema de referència d ED50 a ETRS89 El sistema de referència ETRS89 és el sistema legalment vigent i oficial per a Catalunya establert pel Decret 1071/2007. Les cartografies i plànols existents

Más detalles

Mapa de España de relieve

Mapa de España de relieve Tei Cabeza as Villuercas Punta Tarifa lmería DEPRESIÓN DE GUDQUIVIR S B PEN IBÉTIC Pico l Moro lmanzor MRRUECOS a Palma a Gomera ISS CNRIS Estrecho Gibraltar lborán OCÉNO TÁNTICO OCÉNO TÁNTICO anzarote

Más detalles

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS :

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS : DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS : 1 INDEX : PAG. 1.- Exercici 1.- Mapa dels regnes germànics S. VI 3 2.- Exercici 2.- Mapa evolució I. Bizantí. 3 3.- Exercici 3.- Estructura de l església

Más detalles

LA REPRESENTACIÓN DE LA TIERRA

LA REPRESENTACIÓN DE LA TIERRA LA REPRESENTACIÓN DE LA TIERRA LOS MAPAS LA ESCALA DE LOS MAPAS Un mapa es la representación de una parte de la superficie terrestre vista desde arriba y realizada a escala. En los mapas se emplean diversos

Más detalles

El relieve, el clima y los ríos de Espa ~ na

El relieve, el clima y los ríos de Espa ~ na 8 El relieve, el clima y los ríos de Espa ~ na El relieve de España 1 Completa el siguiente texto sobre la Meseta. La Meseta Central es una amplia llanura que se extiende por buena parte de la Península.

Más detalles

TEMA 1 El relieve y las aguas de España y Castilla la Mancha

TEMA 1 El relieve y las aguas de España y Castilla la Mancha TEMA 1 El relieve y las aguas de España y Castilla la Mancha Lo que tenemos que aprender en este tema: Saber localizar espacios geográficos y lugares en un mapa de España utilizando datos de coordenadas

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

1. Introducción Situación de España Límites de España.

1. Introducción Situación de España Límites de España. Los apuntes que vas a ver a continuación son, en realidad, como un resumen de las tres estupendas presentaciones de J. Verdugo que has visto anteriormente. Puedes utilizarlos para no tener que recoger

Más detalles

2. Observa l exposició de roques. Omple la taula amb el nom de totes les roques ígnies, sedimentàries i metamòrfiques que hi vegis.

2. Observa l exposició de roques. Omple la taula amb el nom de totes les roques ígnies, sedimentàries i metamòrfiques que hi vegis. Dossier de laboratori 2n ESO INS Terra Alta Pràctica: CONEGUEM LES ROQUES 1. Com ja saps les roques estan classificades en sedimentàries, magmàtiques i metamòrfiques. Explica breument com s han format

Más detalles

LA TERRA QUINS MOVIMENTS REALITZA LA TERRA?

LA TERRA QUINS MOVIMENTS REALITZA LA TERRA? QUÈ ÉS LA TERRA? És el nostre planeta. És un dels planetes més petits del Sistema Solar i el tercer més proper al Sol, a una distància de 150.000.000 de quilòmetres. La temperatura mitjana del planeta

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

Términos geográficos.

Términos geográficos. Términos geográficos. Relieve El relieve es el conjunto formado por las montañas, valles, mesetas, llanuras y otras formas que hay en la superficie terrestre. Relieve Llanura Una llanura o planicie es

Más detalles

TEMA 3: LAS FORMAS DE LA TIERRA

TEMA 3: LAS FORMAS DE LA TIERRA Tema 3 1 TEMA 3: LAS FORMAS DE LA TIERRA CONTENIDOS 1. La capa externa de la Tierra La estructura de la Tierra: núcleo, manto y corteza (características y teoría de la deriva de los continentes) 2. Agentes

Más detalles

6. Calcula l obertura de l angle que falta. Digues de quin tipus d angles es tracta. 6

6. Calcula l obertura de l angle que falta. Digues de quin tipus d angles es tracta. 6 Geometria dossier estiu 2012 2C 1. Dibuixa dues rectes, m i n, que siguin: a) Paral leles horitzontalment. c) Paral leles verticalment. b) Secants. d) Perpendiculars. 6 2. Dibuixa una recta qualsevol m

Más detalles

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL Francesc Sala, primera edició, abril de 1996 última revisió, desembre de 2007 ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT

Más detalles

LAS GRANDES UNIDADES DEL RELIEVE

LAS GRANDES UNIDADES DEL RELIEVE 3 LAS GRANDES UNIDADES DEL RELIEVE ESQUEMA DE LA UNIDAD 1. LA MESETA Y SUS UNIDADES INTERIORES a) Las penillanuras b) Las cuencas sedimentarias c)las sierras interiores de la Meseta 2. LOS REBORDES MONTAÑOSOS

Más detalles

Unitat 9. Els cossos en l espai

Unitat 9. Els cossos en l espai Unitat 9. Els cossos en l espai Pàgina 176. Reflexiona Si et fixes en la forma dels objectes del nostre entorn, descobriràs els cossos geomètrics. Els cossos geomètrics sols existeixen en la nostra ment.

Más detalles

ESPACIO GEOGRÁFICO ESPAÑOL

ESPACIO GEOGRÁFICO ESPAÑOL Master Universitario en Profesorado La Geografía en la enseñanza secundaria GEOGRAFÍA FÍSICA Y PAISAJE Enrique Matarredona Coll Pablo Giménez Font Área de Geografía Física Universidad de Alicante ESPACIO

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

El medio físico en los continentes II

El medio físico en los continentes II El medio físico en los continentes II Europa 1. Europa tiene una extensión de solo 10,2 millones de km 2 y una baja altitud media (340 m). Está separada de Asia por los montes Urales, el río Ural, el mar

Más detalles

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R)

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R) 1 1 3 FUNCIONS LINEALS I QUADRÀTIQUES 3.1- Funcions constants Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) k

Más detalles

Mesures d estalvi d aigua

Mesures d estalvi d aigua Mesures d estalvi d aigua La falta de pluges en els darrers mesos ha fet baixar les reserves d aigua dels embassaments i dels aqüífers. Tots els municipis que rebem aigua potable de la xarxa Ter-Llobregat,

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2011-2012 Geografia Sèrie 4 Escolliu UNA de les dues opcions (A o B). OPCIÓ A Exercici 1 [5 punts] Observeu el mapa següent i responeu a les qüestions plantejades.

Más detalles

Programa. Examen. Criterios de evaluación

Programa. Examen. Criterios de evaluación PAU DE LA C.A.V Programa Examen Criterios de evaluación PROGRAMA 13 temas ( + temas complementarios) 20 actividades prácticas. 42 conceptos. Bloque 0 Introducción Bloque I - El marco geopolítico Bloque

Más detalles

LA ORGANIZACIÓN TERRITORIAL

LA ORGANIZACIÓN TERRITORIAL LA ORGANIZACIÓN TERRITORIAL LA SITUACIÓN DE ESPAÑA Desde el punto de vista geográfico, la Península Ibérica se caracteriza por dos grandes rasgos: A. Por su situación B. Por su configuración Debido a

Más detalles

Tema 1. Geografía de España

Tema 1. Geografía de España Tema 1 Geografía de España Geografía física Geografía humana 1. Geografía física Situación Relieve e hidrografía El clima en España La vegetación 1.1. Situación España comprende cuatro unidades geográficas:!

Más detalles

5.- Quins tres pobles amenaçaven l Europa occidental? D on venien?

5.- Quins tres pobles amenaçaven l Europa occidental? D on venien? L EUROPA FEUDAL Pàgs. 22 25 1.- A quins territoris es va implantar el feudalisme?... A partir de quina època?... 2.- Qui era Carlemany i què va fer? 3.- Com s organitzava el seu imperi? 4.- Què va passar

Más detalles

a) Los elementos de un paisaje son: relieve,, y. b) Los elementos de un paisaje son introducidos por los seres.

a) Los elementos de un paisaje son: relieve,, y. b) Los elementos de un paisaje son introducidos por los seres. 4 Fecha: Ciencias Sociales 3.º 1 Completa las siguientes frases con las palabras correspondientes: fauna humanos agua naturales vegetación artificiales a) Los elementos de un paisaje son: relieve,, y.

Más detalles

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries MESURA DE DENSITATS DE SÒLIDS I LÍQUIDS Activitat 1. a) Digueu el volum aproximat dels següents recipients: telèfon mòbil, un cotxe i una iogurt. Teniu en compte que un brik de llet té un volum de 1000cm3.

Más detalles

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra XERRADA SOBRE LES DROGUES Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa mossos d esquadra Generalitat de Catalunya Departament d Interior, Relacions Institucionals i

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ 4 Plantilles de disseny Una plantilla de disseny és un model de presentació que conté un conjunt d estils. Aquests estils defineixen tota l aparença de la presentació,

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT CONVOCATÒRIA: JUNY PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

Más detalles

DOLÇ ÀNGEL DE LA MORT

DOLÇ ÀNGEL DE LA MORT DOLÇ ÀNGEL DE LA MORT Dolç àngel de la Mort, si has de venir, més val que vinguis ara. Ara no temo gens el teu bes glacial, i hi ha una veu que em crida en la tenebra clara de més enllà del gual. Dels

Más detalles

1. EL PLANETA TIERRA: RASGOS FÍSICOS BÁSICOS (EL RELIEVE, OCÉANOS, MARES Y AGUAS CONTINENTALES, Y LA DINÁMICA ATMOSFÉRICA).

1. EL PLANETA TIERRA: RASGOS FÍSICOS BÁSICOS (EL RELIEVE, OCÉANOS, MARES Y AGUAS CONTINENTALES, Y LA DINÁMICA ATMOSFÉRICA). 1. EL PLANETA TIERRA: RASGOS FÍSICOS BÁSICOS (EL RELIEVE, OCÉANOS, MARES Y AGUAS CONTINENTALES, Y LA DINÁMICA ATMOSFÉRICA). LA TIERRA La Tierra es el tercer planeta del sistema solar más cercano al Sol.

Más detalles

EVOLUCIÓN GEOLÓGICA DE LA PENÍNSULA IBÉRICA Y DE LOS ARCHIPIÉLAGOS.

EVOLUCIÓN GEOLÓGICA DE LA PENÍNSULA IBÉRICA Y DE LOS ARCHIPIÉLAGOS. DE LA PENÍNSULA IBÉRICA Y DE LOS ARCHIPIÉLAGOS. RASGOS GENERALES DEL RELIEVE Forma maciza, poco recortada Elevada altitud media Disposición periférica Resultado de la EVOLUCIÓN GEOLÓGICA que originará:

Más detalles

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE.

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. Existeix una massa patrimonial a l actiu que s anomena Existències. Compren el valor de les mercaderies (i altres bens) que

Más detalles

Ponència de sòl no urbanitzable

Ponència de sòl no urbanitzable Ponència de sòl no urbanitzable Anàlisi estadística dels càmpings de Catalunya Octubre 212 A partir d una base de dades facilitada per la Direcció General de Turisme que conté 355 càmpings de Catalunya,

Más detalles

España: ríos y montañas

España: ríos y montañas Gloria España: ríos y montañas Las montañas y los ríos, Página 1 Montañas Las montañas son grandes elevaciones del terreno. En ellas podemos diferenciar tres partes: la cima, la ladera y el pie. CIMA:

Más detalles

Els arxius que crea Ms Excel reben el nom de LibroN, per aquest motiu cada vegada que creem un arxiu inicialment es diu Libro1, Libro2, Libro3,...

Els arxius que crea Ms Excel reben el nom de LibroN, per aquest motiu cada vegada que creem un arxiu inicialment es diu Libro1, Libro2, Libro3,... Què és Excel? Ms Excel és una aplicació informàtica que ens proporciona una forma molt còmoda i eficaç de treballar amb dades. Entre altres possibilitats, permet realitzar anàlisis, càlculs matemàtics,

Más detalles

2n d ESO (A B C) Física

2n d ESO (A B C) Física INS INFANTA ISABEL D ARAGÓ 2n d ESO (A B C) Física Curs 2013-2014 Nom :... Grup:... Aquest dossier s ha d entregar completat al setembre de 2014; el dia del examen de recuperació de Física i Química 1.

Más detalles

Conocimiento del medio 6.º > Ficha Unidad 8 > El relieve, el clima y los ríos de España

Conocimiento del medio 6.º > Ficha Unidad 8 > El relieve, el clima y los ríos de España Conocimiento del medio 6.º > Ficha Unidad 8 > El relieve, el clima y los ríos de España Alumno/a: Curso: Fecha: 1. Sobre el siguiente mapa político de España, dibuja de manera aproximada los elementos

Más detalles

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi Assumpció Huertas Valls, 24 d abril de 2013 CRISI Moltes empreses deixen de fer comunicació. Això

Más detalles

8 Geometria analítica

8 Geometria analítica Geometria analítica INTRODUCCIÓ Els vectors s utilitzen en diverses branques de la física que fan servir magnituds vectorials, per això és important que els alumnes en coneguin els elements i les operacions.

Más detalles

España (505.992 km2) Limita norte oeste sur este

España (505.992 km2) Limita norte oeste sur este España (505.992 km2) está situado en la península Ibérica, en el suroeste del continente europeo. Además del territorio peninsular, comprende las islas Baleares en el mar Mediterráneo, las ciudades de

Más detalles

La volta al món en 80 dies-07 18/10/07 08:23 Página 107 I TU, COM HO VEUS?

La volta al món en 80 dies-07 18/10/07 08:23 Página 107 I TU, COM HO VEUS? I TU, COM HO VEUS? ~ I tu, com ho veus? ~ La volta al món en 80 dies ~ 1 El treball a) Phileas Fogg té prou diners per viure bé sense haver de treballar. Coneixes personalment algú que pugui viure bé

Más detalles

COMBISOL CEIP EL SOL (Madrid)

COMBISOL CEIP EL SOL (Madrid) Europa es uno de los seis continentes. Está rodeada por dos océanos: el Glacial Ártico al norte y el Atlántico al oeste Situación: Europa está situada íntegramente en el hemisferio norte. Límites: Al Norte:

Más detalles

TEMA 7 LA GEOSFERA. Quadern. Cognoms: Nom: 1.- L INTERIOR DE LA TERRA O LA GEOSFERA 2.- LES PLAQUES LITOSFÈRIQUES

TEMA 7 LA GEOSFERA. Quadern. Cognoms: Nom: 1.- L INTERIOR DE LA TERRA O LA GEOSFERA 2.- LES PLAQUES LITOSFÈRIQUES TEMA 7 LA GEOSFERA Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 1r d E S O Grup: 1.- L INTERIOR DE LA TERRA O LA GEOSFERA 2.- LES PLAQUES LITOSFÈRIQUES 3.- LES ROQUES La classificació de les roques 4.- EL CICLE

Más detalles

IES Fray Pedro de Urbina Departamento de Geografía e Historia

IES Fray Pedro de Urbina Departamento de Geografía e Historia GEOGRAFIA FISICA 1.-CARACTERISTICAS GENERALES: -Situación: La P. Ibérica está situada en el Hemisferio Norte entre los paralelos 36º y 43º 47' latitud norte, y los meridianos 3º longitud Este y 9º longitud

Más detalles

LES ESTRELLES. Projecte dels alumnes de 3r de primària. Escola Montseny de Barcelona. Curs

LES ESTRELLES. Projecte dels alumnes de 3r de primària. Escola Montseny de Barcelona. Curs LES ESTRELLES Projecte dels alumnes de 3r de primària. Escola Montseny de Barcelona Curs 2011 2012 Autors: Grup 1: Alba, Nadia, Raúl Grup 2 : Marwa, Jennifer, Eva Grup 3 : Diana, Jesús, Marta Grup 4 :

Más detalles

PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions.

PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions. PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions. PABLO PICASSO va néixer a Màlaga el 25 d octubre de l any 1881. El seu pare es deia José i la seva mare Maria. Va tenir dues germanes més petites que ell,

Más detalles

EL RELIEVE: PRÁCTICAS Temas 2 y 3

EL RELIEVE: PRÁCTICAS Temas 2 y 3 PRÁCTICAS Práctica 1 El mapa muestra las unidades litológicas de la Península Ibérica. Tras su observación responda a las siguientes cuestiones: a) Enumere, por separado, con sus números y nombre: las

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

Avaluació a 3r d EP 2014-2015. model 2. Competència en comunicació lingüística. Llengua catalana. Nom i llinatges: Grup.

Avaluació a 3r d EP 2014-2015. model 2. Competència en comunicació lingüística. Llengua catalana. Nom i llinatges: Grup. Avaluació a 3r d EP 2014-2015 model 2 Competència en comunicació lingüística Llengua catalana Nom i llinatges: Grup. COMPRENSIÓ ORAL 1. Quin tipus de text has escoltat? A. Una poesia. B. Una descripció.

Más detalles

MATEMÀTIQUES ÀREES I VOLUMS

MATEMÀTIQUES ÀREES I VOLUMS materials del curs de: MATEMÀTIQUES ÀREES I VOLUMS EXERCICIS RECULL D APUNTS I EXERCICIS D INTERNET FET PER: Xavier Vilardell Bascompte xevi.vb@gmail.com ÚLTIMA REVISIÓ: 08 de febrer de 2010 Aquests materials

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES COMISIÓN GESTORA DE LAS CONVOCATÒRIA: JUNY 2012 CONVOCATORIA: JUNIO 2012 BAREM DE L EXAMEN: Pregunta 1ª-2,5 punts; pregunta 2ª-2,5 punts; pregunta 3ª-2,5 punts; pregunta 4ª-2,5

Más detalles

7. El relieve de España

7. El relieve de España 7. El relieve de España Colorea el mapa de la siguiente forma: de naranja la Meseta, de marrón los diferentes sistemas montañosos de la península ibérica y de verde las depresiones exteriores. A continuación,

Más detalles

Exposició. Apunta t al canvi. La qüestió del CO2

Exposició. Apunta t al canvi. La qüestió del CO2 Exposició Apunta t al canvi La qüestió del CO2 Apunta t al canvi és un recurs educatiu que proporciona eines pràctiques i modulars per relacionar la qüestió del CO2 i el canvi climàtic amb diversos àmbits

Más detalles

Influència dels corrents marins en el transport i acumulació de sòlids flotants

Influència dels corrents marins en el transport i acumulació de sòlids flotants Influència dels corrents marins en el transport i acumulació de sòlids flotants M. Espino, A. Maidana, A. Rubio i A. Sánchez-Arcilla Laboratori d Enginyeria Marítima, Universitat Politècnica de Catalunya,

Más detalles

EXERCICIS MATEMÀTIQUES 1r BATXILLERAT

EXERCICIS MATEMÀTIQUES 1r BATXILLERAT Treball d estiu/r Batillerat CT EXERCICIS MATEMÀTIQUES r BATXILLERAT. Aquells alumnes que tinguin la matèria de matemàtiques pendent, hauran de presentar els eercicis el dia de la prova de recuperació.

Más detalles

EL ESPACIO GEOGRÁFICO ESPAÑOL: DIVERSIDAD GEOMORFOLÓGICA

EL ESPACIO GEOGRÁFICO ESPAÑOL: DIVERSIDAD GEOMORFOLÓGICA EL ESPACIO GEOGRÁFICO ESPAÑOL: DIVERSIDAD GEOMORFOLÓGICA 1. EL RELIEVE PENINSULAR 1) Características del relieve peninsular Los tres rasgos básicos que caracterizan el territorio español son su elevada

Más detalles

2. Quins aspectes del model atòmic de Dalton es mantenen vigents i quins aspectes s ha demostrat que són incorrectes?

2. Quins aspectes del model atòmic de Dalton es mantenen vigents i quins aspectes s ha demostrat que són incorrectes? Unitat 8. de Dalton, Thomson i Rutherford 1. Activitat inicial Per comprovar quins són els teus coneixements previs sobre l estructura atòmica, fes un dibuix que representi com penses que és un àtom. Sobre

Más detalles

TEMA 1: El relieve de la Península Ibérica

TEMA 1: El relieve de la Península Ibérica TEMA 1: El relieve de la Península Ibérica 1. LA HISTORIA GEOLOGICA De acuerdo con la clasificación de Hernández Pacheco, desde un punto de visto litológico encontramos tres zonas: a) Iberia silícea, de

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius.

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius. Mòdul Cubs i nombres senars Edat mínima recomanada A partir de 1er d ESO, tot i que alguns conceptes relacionats amb el mòdul es poden introduir al cicle superior de primària. Descripció del material 15

Más detalles

DOSSIER CIENCIAS SOCIALES GEOGRAFÍA- 3º ESO

DOSSIER CIENCIAS SOCIALES GEOGRAFÍA- 3º ESO DOSSIER CIENCIAS SOCIALES GEOGRAFÍA- 3º ESO ACTIVIDAD: Identifica los diferentes tipos de mapas: INTRODUCCIÓN MIGRACIONES INTERIORES RELIEVE MUNDIAL: ELEMENTOS DE RELIEVE QUE DEBES CONOCER E AMÉRICA E

Más detalles

Obsímetre 17: Els hàbits de compra de la ciutadania balear. Dades INE i Ibestat 2013.

Obsímetre 17: Els hàbits de compra de la ciutadania balear. Dades INE i Ibestat 2013. Informes OBSI Obsímetre 17: Els hàbits de compra de la ciutadania balear 2013. Obsímetre 17: Els hàbits de compra de la ciutadania balear. Dades INE i Ibestat 2013. Ja és sabut que les Illes Balears és

Más detalles

Els climes de la Terra i el paisatge natural.

Els climes de la Terra i el paisatge natural. Els climes de la Terra i el paisatge natural. Elements que determinen un clima Latitud. Climes Zonals Altitud. Climes Azonals. Clima de muntanya. Continentalitat. Influència marítima. Zones i climes ZONES

Más detalles

Competències bàsiques Educació primària. Cicle superior

Competències bàsiques Educació primària. Cicle superior Cb 1 CURS 007-008 Competències bàsiques Educació primària. Cicle superior PROVA CS Nom: Cognoms: Escola: Grup: INSTRUCCIONS ABANS DE COMENÇAR LA PROVA, HAS D OMPLIR LA PORTADA AMB LES TEVES DADES PERSONALS.

Más detalles

ESO BLOC I: GEOGRAFIA

ESO BLOC I: GEOGRAFIA marjal 2 CONTINGUTS 1. La formació dels continents i del relleu 2. El modelatge del relleu 3. Àfrica 4. Àsia 5. Amèrica 6. Oceania. L Antàrtida 7. Europa 8. L Espanya peninsular 9. L Espanya insular 10.

Más detalles

EL ESPACIO GEOGRÁFICO ESPAÑOL

EL ESPACIO GEOGRÁFICO ESPAÑOL EL ESPACIO GEOGRÁFICO ESPAÑOL España es un país con territorio peninsular, ubicado en el extremo occidental de Europa, en la zona templada del Hemisferio Norte. Tiene una superficie de 505.956Km 2 y es

Más detalles

L ús eficient de l energia a la llar

L ús eficient de l energia a la llar L ús eficient de l energia a la llar L ús eficient de l energia a la llar Introducció Eficiència energètica a la llar Calefacció Aigua calenta sanitària Electrodomèstics Il luminació Eficiència energètica

Más detalles

ESTUDIO DE LOS DATOS DEL REGISTRO DE ENTIDADES LOCALES

ESTUDIO DE LOS DATOS DEL REGISTRO DE ENTIDADES LOCALES ESTUDIO DE LOS DATOS DEL REGISTRO DE ENTIDADES LOCALES LOS ARCHIPIÉLAGOS BALEAR Y CANARIO o Constituyen dos comunidades autónomas. o Canarias con dos provincias: Santa Cruz de Tenerife y Las Palmas. o

Más detalles

UNIDAD 6: LOS MEDIOS NATURALES DE ESPAÑA Y ANDALUCÍA

UNIDAD 6: LOS MEDIOS NATURALES DE ESPAÑA Y ANDALUCÍA UNIDAD 6: LOS MEDIOS NATURALES DE ESPAÑA Y ANDALUCÍA Lee atentamente: 1. ESPAÑA La Península Ibérica (España y Portugal) está situada en el extremo sudoeste del continente europeo. España ocupa la mayor

Más detalles

TEMA 1: EL RELIEVE: MARCO FÍSICO DE LAS ACTIVIDADES HUMANAS

TEMA 1: EL RELIEVE: MARCO FÍSICO DE LAS ACTIVIDADES HUMANAS Tema 1 1 TEMA 1: EL RELIEVE: MARCO FÍSICO DE LAS ACTIVIDADES HUMANAS CONTENIDOS 1. Las grandes unidades del relieve terrestre Los continentes: límites y características generales 2. El relieve, los ríos

Más detalles

TEMA 7. EL PAISAJE DE EUROPA Y DE ESPAÑA

TEMA 7. EL PAISAJE DE EUROPA Y DE ESPAÑA UNIDAD DIDÁCTICA ADAPTADA CIENCIAS SOCIALES, GEOGRAFÍA E HISTORIA 2º ESO TEMA 7. EL PAISAJE DE EUROPA Y DE ESPAÑA 1.- EUROPA: - LAS COSTAS EUROPEAS. -LOS RÍOS Y LAGOS DE EUROPA. -EL CLIMA Y EL PAISAJE

Más detalles

LA FORMACIÓN DEL RELIEVE DE LA

LA FORMACIÓN DEL RELIEVE DE LA LA FORMACIÓN DEL RELIEVE DE LA PENÍNSULA IBÉRICA. Al principio de la formación de la Tierra, la península Ibérica no existía. La primera porción de tierra que emerge del mar fue el Macizo Gallego en el

Más detalles

Col legi de Fisioterapeutes RECULL DE PREMSA DIA MUNDIAL DE LA FISIOTERÀPIA

Col legi de Fisioterapeutes RECULL DE PREMSA DIA MUNDIAL DE LA FISIOTERÀPIA Col legi de Fisioterapeutes de Catalunya RECULL DE PREMSA DIA MUNDIAL DE LA FISIOTERÀPIA Setembre 2004 Els fisioterapeutes critiquen el sistema de regularització de la Generalitat de les teràpies naturals

Más detalles