LAURA PUÉRTOLAS MARIN CURS EL FUTBOL SALA

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "LAURA PUÉRTOLAS MARIN CURS EL FUTBOL SALA"

Transcripción

1 EL FUTBOL SALA El futbol sala es juga sobre una superfície de material sòlid d'uns 40 metres de llarg per 20 metres d amplada. L àrea de penal té 6 metres de radi. El punt de penal esta situat a 6 metres i el punt del doble penal esta a 10 metres. 1. Jugadors i objectiu del joc Un partit de futbol sala es disputa entre 2 equips de 5 jugadors cadascun, sent un d ells el porter. El nombre màxim de jugadors a la banqueta són set. Es permetrà un nombre il limitat de substitucions. Una substitució pot realitzar-se sempre, estigui o no la pilota en joc. L objectiu és introduir la pilota dins de la porteria contrària i fer més gols que l equip l adversari. 2. Durada d un partit El partit es divideix en dos parts de 20 minuts cadascuna. Hi ha 15 minuts de descans entre cada part. 3. El reglament del joc El joc començarà amb un servei amb la pilota parada, és a dir, amb un passe a un company. El fora de banda es dóna quan la pilota surt completament per la línia lateral del camp. El córner es fa quan un jugador de l equip defensor toca la pilota i aquesta surt fora del camp per la línia de fons. Per efectuar el servei de banda fem servir els peus (no les mans com al futbol tradicional).

2 El servei de porteria es realitza quan un jugador de l equip atacant toca la pilota i va fora del camp per la línia de fons. La pilota es llença amb la mà des de qualsevol punt de l'àrea de penal pel porter de l'equip defensor. Si la pilota traspassa la meitat del terreny de joc sense haver sigut jugada o tocada per un jugador i sense haver tocat el terra, l'àrbitre marcarà un servei de banda a favor de l'equip contrari des de la línia lateral. L àrbitre xiularà falta si fem una puntada de peu a un adversari, si l empenyem o fem la traveta entre d altres faltes. Es concedirà un tir de penal contra l'equip que comet una de les faltes sancionables amb un tir lliure directe dins de la seva pròpia àrea penal mentre s està jugant la pilota. EL BÀSQUET El terreny de joc del bàsquet és una superfície rectangular de 28metres de llargada per 15metres d amplada. Les zones de bàsquet de 3 punts són dos semicercles de 6,75m de radi, mentre que la línia de llançament de tir lliure és paral lela a la línia de fons i se situa a 5.80m d aquesta. La zona restringida és el quadrilàter que uneix la línia de tir lliure amb la línia de fons. 1. Jugadors i objectiu del joc Un partit de bàsquet es disputa entre dos equips de 5 jugadors cadascun (a la banqueta pot haver-hi fins a 5 jugadors). L objectiu és introduir la pilota dins la cistella de l adversari.

3 2. Durada d un partit El partit es divideix en quatre parts de 10 minuts. Hi ha un descans de 15 minuts entre el 2n i el 3r quart. Els períodes de descans entre la resta de períodes de joc són de 2 minuts. El cronòmetre s atura quan acaba cada quart o les pròrrogues; quan un dels àrbitres xiula; quan sona el senyal de l àrbitre dels 24 segons. També s atura quan l àrbitre concedeix un temps mort després que el demani un entrenador. Un equip té dret a un temps mort cada quart i un altre en cada pròrroga. 3. El reglament del joc Qualsevol dels quatre períodes comença amb un llançament de la pilota a l aire per part de l àrbitre. Un jugador de cada equip salta per tal de passar la pilota als seus companys. Una cistella val dos punts (tres punts si la pilota ha estat llançada des de més enllà de la línia de 6.75m). Els tirs que són conseqüència d una falta personal valen un punt. Després de fer bàsquet, l equip contrari treu des de qualsevol posició darrera la seva línia de fons. 4. Les normes Un jugador no pot romandre més de 3 segons en la zona restringida de l equip contrari. Un jugador que té la pilota no pot estar més de 5 segons sense passar-la, llançar-la o botar-la. Un equip amb el control de la pilota té 24 segons per llançar a cistella. Un equip que controla la pilota dins el camp contrari no la pot portar al seu camp. La pilota surt fora si toca el terra més enllà de les línies que delimiten el cap. Quan una pilota bota dins del camp, però se n va cap a fora, un jugador pot agafar- la pilota o fer-la entrar dins del camp, però el darrer contacte del jugador amb el terra ha de ser dins del terreny de joc. En general, amb la pilota a les mans, només es pot trepitjar dues vegades el terra (un pas). La pilota, però, es pot agafar abans de tocar el terra amb el primer peu i es pot deixar anar després d haver trepitjat amb el segon peu. Si un jugador té la pilota a les mans i toca amb tots dos peus a terra, no pot saltar i caure amb la pilota encara a les mans. Si un jugador va botant la pilota, s atura i agafa la pilota amb les dues mans, no la pot continuar botant: l ha de llençar o l ha de passar. No pot tornar-la a botar. No es pot botar la pilota amb les dues mans alhora. Un jugador amb la pilota a les mans pot pivotar, és a dir, pot aixecar repetidament un dels peus a condició de no aixecar l altre.

4 L HANDBOL L Handbol es juga en un terreny rectangular de 40 metres de llargada i 20 metres d amplada. Hi ha una àrea de 6 metres on no es pot jugar (excepte el porter) i una àrea de 9 metres. El punt de penal està situat a 7 metres. 1. Jugadors i objectiu del joc Un partit d handbol es disputa entre dos equips de 7 jugadors cadascun, 6 de camp i un porter. Cada equip el componen 12 jugadors. L objectiu és introduir la pilota dins de la porteria contrària amb una mà des de fora de la línia de 6 metres i fer més gols que l equip adversari. 2. Durada d un partit Es juguen dues parts de 30 minuts cadascuna amb un descans de 10 minuts. Cada equip té dret a un temps mort d 1 minut a cada part. 3. El reglament del joc Accions que pots fer: - Fer tres passes abans i desprès de fer botar la pilota. - Llançar a porteria des de dins de l àrea de 6metres, sempre i quan hagis saltat sense trepitjar la línia i llancis la pilota abans de tocar al terra. - El porter, dins de la seva porteria, no comet falta si realitza passos, dobles o reté la pilota mes de 3 segons. - Quan un porter, com a conseqüència d un rebuig, envia la pilota darrere de la seva porteria i surt per la línia de fons, ell mateix la tornarà a posar en joc. En canvi, si la pilota es tocada per un defensor, l equip contrari servirà un córner des del costat més proper al lloc per on ha sortit la pilota.

5 Accions que NO pots fer: - Tocar la pilota per sota del genoll, a excepció del porter. - Passos: es cometen passos quan fas més de tres passes amb la pilota a les mans. - Dobles: quan, desprès d haver parat de fer botar la pilota, la tornes a fer botar. Si que pots, però, fer tres passes més. - 3 segons: quan tens la pilota, tens tres segons per fer-la botar, passar o llançar. - Trepitjar la línia de 6 metres o entrar a l àrea de la porteria, a excepció del porter. - Passivitat: es comet quan un equip perd el temps i demora excessivament el llançament a porteria. Totes aquestes accions se sancionen donant la possessió de la pilota a l equip contrari, que la posa en joc mitjançant un llançament de falta, des del lloc on s ha comès la infracció. EL BEISBOL El terreny de joc es divideix en dues zones: a) Infield o Diamant : te forma de quadrat i a les seves cantonades es situen les bases (1a,2a,3a) i la zona de bateig i d arribada (base 4a o home ). Totes les bases estan unides per una línia. A la seva part central es troba una zona semicircular lleugerament elevada des d on llença el pichter les boles per a que siguin batejades. b) Outfied: delimitat per la prolongació de les línies que uneixen el home i la 1a i 3a base. S estén més enllà de la zona del diamant i la seva part exterior te forma semicircular.

6 1. Objectiu del joc. El beisbol és un esport d equip o col lectiu en el qual de manera oficial juguen dos equips de nou jugadors, tot i que nosaltres ens adaptarem al nombre de persones que integren la classe. L objectiu del joc és anotar més carreres que l equip oponent. El guanyador serà aquell equip que hagi anotat el major número de carreres al acabar el joc reglamentari (normalment, 9 entrades). 2. Jugadors. Un equip de beisbol està compost oficialment per nou jugadors de camp, ocupant cadascun d ells una posició determinada. Els integrants de l equip que defèn són els següents: El llançador o pitcher : posa la pilota en joc llençant-la cap a l arribada o home per a que sigui batejada pel batejador. El receptor o catcher : rep la pilota i la torna al llançador a menys que el batejador aconsegueixi colpejar la bola abans. El receptor defèn també l arribada quan un corredor tracta d anotar una carrera. Jugadors de base, situats a prop de les bases per eliminar als corredors quan intenten avançar al voltant del diamant. Jugadors exteriors són els responsables d atrapar les boles colpejades cap al outfield. 3. Com es juga? Mentre un equip està al camp (defenent), l altre realitza el seu torn de bateig (ataca), seguint els seus jugadors un ordre de bateig que hagin establert amb anterioritat. S aconsegueix una carrera quan un corredor trepitja en ordre i sense ser eliminat, en una o varies jugades, la 1a base, la 2a base, la 3a base i la base 4a o home. 4. Desenvolupament d un partit. Un partit de beisbol es desenvolupa per entrades. Una entrada es compon d un torn de bateig i d un torn de defensa per a cada equip. Un partit oficial el componen un total de 9 entrades, tot i que nosaltres jugarem a menys entrades ja que estem limitats per la duració de la classe.

Prof: Antonio Tinajas. El bàsquet. Català Castellà Àrbitre Bàsquet Bloqueig Cistella Llançar Llançament Pas Passada Passos Pivotar

Prof: Antonio Tinajas. El bàsquet. Català Castellà Àrbitre Bàsquet Bloqueig Cistella Llançar Llançament Pas Passada Passos Pivotar El bàsquet Compte amb les expressions! Quan parlem de bàsquet, hi ha verbs, substantius i adjectius l ús dels quals és inevitable. Aquí tens una petita guia perquè no t equivoquis. Català Castellà Àrbitre

Más detalles

VOLEIBOL. OJECTE MÒBIL: S utilitza una pilota de cuir o material sintètic de mida similar a la de futbol però és més lleugera.

VOLEIBOL. OJECTE MÒBIL: S utilitza una pilota de cuir o material sintètic de mida similar a la de futbol però és més lleugera. Generalitat de Catalunya Departament d'educació IES Vidreres C/ Institut s/n 17411 Vidreres (Girona) Departament d Educació Física ** CURS 09/10 QUÈ és? VOLEIBOL El voleibol és un esport d equip ( col

Más detalles

Fase Comarcal del Tarragonès

Fase Comarcal del Tarragonès BÀSQUET i MINI-BÀSQUET BÀSQUET INFANTIL CADET-JUVENIL Terreny de joc 28 metres x 15 metres Amb una variació de - 2 m. de llargada i 1 m. d amplada Cistella - Diàmetre: 45 cm. / - Alçada: 305 cm. Pilota

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

REGLAMENT DE JOC FUTBOL 5

REGLAMENT DE JOC FUTBOL 5 REGLAMENT DE JOC FUTBOL 5 Aquest Reglament serà d aplicació en totes les activitats organitzades pel CONSELL DE L ESPORT ESCOLAR DE BARCELONA, i, per tant, hi queden subjectes totes les persones i entitats

Más detalles

bàsquet de les Illes Balears a partir de la temporada

bàsquet de les Illes Balears a partir de la temporada Canvis a les Regles FIBA 2010 Indicacions i procediments per a la reforma de les pistes de bàsquet de les Illes Balears a partir de la temporada 2013-2014 F.B.I.B. Cap d Instal lacions Esportives Abril

Más detalles

TEMA 6 L ATLETISME. Curs: 2n ESO 2n Trimestre

TEMA 6 L ATLETISME. Curs: 2n ESO 2n Trimestre Generalitat de Catalunya Departament d'educació IES Vidreres C/ Institut s/n 17411 Vidreres (Girona) Departament d Educació Física ** CURS 08/09 Professorat: Gemma Masnou i Enric Olmos Curs: 2n ESO 2n

Más detalles

L ESCALFAMENT. Educació física. Anna Solà Hernánedez. 4t ESO A. Curs 2011/12

L ESCALFAMENT. Educació física. Anna Solà Hernánedez. 4t ESO A. Curs 2011/12 L ESCALFAMENT Anna Solà Hernánedez Educació física 4t ESO A Curs 2011/12 L escalfament és un exercici físic previ a una activitat en la que es fa un esforç superior al normal. Posa en marxa el cos i és

Más detalles

1.1. Breu història...1. 1.2. Orígens...1. 1.3. Fonaments tècnics del beisbol...4

1.1. Breu història...1. 1.2. Orígens...1. 1.3. Fonaments tècnics del beisbol...4 EL BEISBOL Índex 1.1. Breu història...1 1.2. Orígens...1 1.3. Fonaments tècnics del beisbol...4 EL BEISBOL El beisbol és un joc de força i velocitat, però no serveix de gaire si no es tenen uns bons reflexos,

Más detalles

TIPUS D ACTIVITAT GRÀFIC OBSERVACIONS TEM PS

TIPUS D ACTIVITAT GRÀFIC OBSERVACIONS TEM PS CICLE: CS UP: Volei SESSIÓ: 1 OBJECTIUS Familiaritzar-se amb la pilota de volei/ Descobrir els diferents cops de pilota utilitzats al volei. -Explicació del que treballarem en aquesta UP. -Escalfament:

Más detalles

TEMA 5: ELS JOCS I ESPORTS ALTERNATIUS

TEMA 5: ELS JOCS I ESPORTS ALTERNATIUS TEMA 5: ELS JOCS I ESPORTS ALTERNATIUS Què són els jocs i esports alternatius? Tenen les següents característiques: Tenen un caràcter lúdic o recreatiu. Tenen regles simples. S'usen materials no convencionals.

Más detalles

BÁDMINTON. Los orígenes modernos del bádminton proceden del juego indio de la "Poona", que oficiales del ejercito británico importaron a Europa.

BÁDMINTON. Los orígenes modernos del bádminton proceden del juego indio de la Poona, que oficiales del ejercito británico importaron a Europa. BÁDMINTON ORÍGENES. Los orígenes modernos del bádminton proceden del juego indio de la "Poona", que oficiales del ejercito británico importaron a Europa. La creciente popularidad que iba adquiriendo el

Más detalles

ORIGE I HISTÒRIA DE LA PILOTA VALENCIANA.

ORIGE I HISTÒRIA DE LA PILOTA VALENCIANA. SESSIÓ TEÒRICA UD PILOTA VALENCIANA, EL RASPALL 2n ESO La pilota valenciana és un esport popular i tradicional de la nostra terra, que ha nascut i crescut a València des dels seus inicis fins avui, convertit

Más detalles

REGLAMENT DE JOC DE VOLEI

REGLAMENT DE JOC DE VOLEI CONSELL DE L ESPORT ESCOLAR DE BARCELONA Av. Litoral 86-96 08005 Barcelona Telèfon: 93-219.32.16 Fax: 93-219.35.54 E-mail:ceeb@elconsell.cat Web: www.elconsell.cat REGLAMENT DE JOC DE VOLEI TEMPORADA 2013-14

Más detalles

REGLAMENT DE JOC D HANDBOL

REGLAMENT DE JOC D HANDBOL AV.Litoral,86-96 (CEM LA MAR Bella) 08005 Barcelona Telèfon: 93-219.32.16 Fax: 93-219.35.54 E-mail:ceeb@elconsell.cat Web: www.elconsell.cat CONSELL DE L ESPORT ESCOLAR DE BARCELONA REGLAMENT DE JOC D

Más detalles

Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1)

Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1) Unitat Didàctica 5.- Habilitats específiques. Esports col lectius. Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1) 1.- La història del voleibol. El voleibol va néixer l any 1895 als Estats Units, a la

Más detalles

LLIGA CATALANA DE WATERPOLO INFANTIL MIXTA

LLIGA CATALANA DE WATERPOLO INFANTIL MIXTA pàg 1 de 6 LLIGA CATALANA DE WATERPOLO INFANTIL MIXTA 1. PARTICIPACIÓ. Poden participar nens i nenes nascuts els anys 2003 i 2004, i edats posteriors. 2. COMPOSICIÓ DE GRUPS I SISTEMA DE COMPETICIÓ. 1a

Más detalles

La Lluna, el nostre satèl lit

La Lluna, el nostre satèl lit F I T X A 3 La Lluna, el nostre satèl lit El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

HANDBOL. 2. El camp de joc. Aquí el teniu, amb les mides de cada línia indicades.

HANDBOL. 2. El camp de joc. Aquí el teniu, amb les mides de cada línia indicades. HANDBOL 1. Breu història. Els orígens immediats de l'handbol es remunten a principis de segle. Aquest esport va ser creat per les federacions d'atletisme i els moviments gimnàstics. Al començament es jugava

Más detalles

Regles del 3x Aprovat per l Assemblea General de la Federació Catalana de Basquetbol el 28 de juny de 2014

Regles del 3x Aprovat per l Assemblea General de la Federació Catalana de Basquetbol el 28 de juny de 2014 Regles del 3x3 2014 Regles del 3x3 2014 Aprovat per l Assemblea General de la Federació Catalana de Basquetbol el 28 de juny de 2014 1. REGLAMENT DE JOC En tot el text d aquest Reglament Oficial de 3x3,

Más detalles

Regles de joc del futbol-7 FEDERACIÓ CATALANA DE FUTBOL (2012)

Regles de joc del futbol-7 FEDERACIÓ CATALANA DE FUTBOL (2012) Regles de joc del futbol-7 FEDERACIÓ CATALANA DE FUTBOL (2012) 1 REGLES DE JOC DEL FUTBOL-7 REGLA I REGLA II REGLA III REGLA IV REGLA V REGLA VI REGLA VII El terreny de joc La pilota Nombre de jugadors

Más detalles

Apunts d Educació Física. Segon d ESO.Curs 2011/12. TEMA 4. EL VOLEIBOL,

Apunts d Educació Física. Segon d ESO.Curs 2011/12. TEMA 4. EL VOLEIBOL, TEMA 4. EL VOLEIBOL, L alt nivell de concentració que han de mantenir els jugadors, la precisió de les tècniques i la rapidesa d algunes jugades, fan que en els partits de voleibol puguem veure accions

Más detalles

ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA

ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA 1 Busca el significat de les paraules «llegenda» i «errant». Després escriu el que creus que pot ser l argument de l obra: 2 Observa la portada del llibre i fixa t

Más detalles

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL Francesc Sala, primera edició, abril de 1996 última revisió, desembre de 2007 ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

GEOMETRIA PLANA 1. ELS ANGLES 1.1. DEFINICIÓ 1.2. CLASSIFICACIÓ

GEOMETRIA PLANA 1. ELS ANGLES 1.1. DEFINICIÓ 1.2. CLASSIFICACIÓ GEOMETRIA PLANA 1. ELS ANGLES 1.1. DEFINICIÓ Representem un punt A en un pla i tracem dues semirectes amb origen en aquest punt. El punt A serà el vèrtex de l angle i cada semirecta serà el costat. 1..

Más detalles

ENDEVINA ON SOC. Materials necessaris: mocadors i un rellotge amb alarma.

ENDEVINA ON SOC. Materials necessaris: mocadors i un rellotge amb alarma. ENDEVINA ON SOC mocadors i un rellotge amb alarma. Els jugadors es posen en parelles. Un dels dos tria ser el jugador A i l altre el B. Cada parella pensa un so amb la boca o amb el cos. Tothom es posa

Más detalles

Somni causat pel vol d una abella al voltant d una magrana un segon abans de despertar

Somni causat pel vol d una abella al voltant d una magrana un segon abans de despertar Somni causat pel vol d una abella al voltant d una magrana un segon abans de despertar Guia d ús per a famílies amb infants de 6 a 11 anys Jocs al web de la Fundació Gala-Salvador Dalí: www.salvador-dali.org

Más detalles

JOCS ESPORTIUS ESCOLARS DE CATALUNYA NORMATIVA TÈCNICA BÀSQUET CURS

JOCS ESPORTIUS ESCOLARS DE CATALUNYA NORMATIVA TÈCNICA BÀSQUET CURS Curs 2011-2012 Pàgina 1 de 5 JOCS ESPORTIUS ESCOLARS DE CATALUNYA NORMATIVA TÈCNICA BÀSQUET CURS 2011-2012 1.- Introducció Aquesta normativa tècnica ha estat elaborada conjuntament pel Consell Català de

Más detalles

Escola Anoia PRÀCTICA 1

Escola Anoia PRÀCTICA 1 PRÀCTICA 1 La figura de la dreta representa una premsa dedicada a l estampat d objectes diversos, que realitza un recorregut vertical d anada i tornada. La sortida del pistó neumàtic ha de tenir lloc quan

Más detalles

Servei de Gestió de Serveis Informàtics Secció de Sistemes en Explotació Webmailaj Correu Municipal Configuració nou compte de correu

Servei de Gestió de Serveis Informàtics Secció de Sistemes en Explotació Webmailaj Correu Municipal Configuració nou compte de correu Webmailaj Correu Municipal Configuració nou compte de correu Pàgina 1 de 11 ÍNDEX CONFIGURACIÓ D UN NOU COMPTE DE CORREU...3 1 CONFIGURACIÓ GENERAL...3 2 CONFIGURACIÓ NOM COMPTE I ADREÇA DE RESPOSTA...8

Más detalles

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment)

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment) D21 4.7. Lleis de ewton (relacionen la força i el moviment) - Primera Llei de ewton o Llei d inèrcia QUÈ ÉS LA IÈRCIA? La inèrcia és la tendència que tenen el cossos a mantenirse en repòs o en MRU. Dit

Más detalles

avaluació educació primària

avaluació educació primària avaluació educació primària ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI curs 2015-2016 competència matemàtica instruccions Per fer la prova utilitza un bolígraf. Aquesta prova té diferents tipus

Más detalles

FISICA I QUIMICA 4t ESO ACTIVITATS CINEMÀTICA

FISICA I QUIMICA 4t ESO ACTIVITATS CINEMÀTICA FISICA I QUIMICA 4t ESO ACTIVITATS CINEMÀTICA 1. Fes els següents canvis d'unitats amb factors de conversió (a) 40 km a m (b) 2500 cm a hm (c) 7,85 dam a cm (d) 8,5 h a segons (e) 7900 s a h (f) 35 min

Más detalles

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 2011-2012 Fitxes per als alumnes PROGRAMA 2 SOMIADORS I VISIONARIS Cicle inicial d educació primària 1. UN DIA FANTÀSTIC La noia protagonista compra

Más detalles

El reglament actual contempla, com a normes més importants:

El reglament actual contempla, com a normes més importants: Mòdul 2: El bàsquet BREU HISTÒRIA A Espanya el bàsquet apareix l any 1921. L escolapi Eusebi Millán el va introduir a Barcelona. El primer equip que es va crear va ser el Laietà Bàsquet Club, l any 1922

Más detalles

LES ORACIONS SUBORDINADES ADVERBIALS (Llibre pàg. 400 i 491)

LES ORACIONS SUBORDINADES ADVERBIALS (Llibre pàg. 400 i 491) LES ORACIONS SUBORDINADES ADVERBIALS (Llibre pàg. 400 i 491) TIPUS 1. Les oracions subordinades adverbials pròpies Adverbials de temps Adverbials de lloc Adverbials de manera 2. Les oracions subordinades

Más detalles

TEMA 2 LA MECÀNICA DEL MOVIMENT

TEMA 2 LA MECÀNICA DEL MOVIMENT TEMA 2 LA MECÀNICA DEL MOVIMENT ÍNDEX: Introducció 2.1.- Les palanques de moviment. 2.2.- Eixos i Plans de moviment. 2.3.- Tipus de moviment INTRODUCCIÓ En aquest tema farem un estudi del cos des del punt

Más detalles

EQUACIONS DE PRIMER GRAU

EQUACIONS DE PRIMER GRAU 1.- Resol les equacions següents: a) x 6x + 10 b) 6x + 1 + 4x c) 5x + -10 d) 6(x 1) 4(x ) e) 1-4x + 6x f) 5(x ) + 4 (5x 1) + 1 g) 8( 10 x ) -6 h) 11 (x + 7) x (5x 6) i) 6( 7 x ) 8( 6 x ) j) ( 1) + 5x 1

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord.

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord. MODELS DE MATRÍCULA EN ELS ENSENYAMENTS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER UNIVERSITARI (aprovada per la CACG en data 21 de desembre de 2009 i per Consell de Govern de 25 de maig de 2010, i modificada per la CACG

Más detalles

TEMA 1: EL CALENTAMIENTO

TEMA 1: EL CALENTAMIENTO TEMA 1: EL CALENTAMIENTO 1. INTRODUCCIÓN: NECESIDAD DE REALIZAR UN BUEN CALENTAMIENTO Te imaginas correr a toda velocidad sin calentar antes? Con toda seguridad, los resultados serían muy negativos: El

Más detalles

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS 1. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITES L equació x + y = 3 és una equació de primer grau amb dues incògnites : x i y. Per calcular les solucions escollim un valor

Más detalles

Handbol EPB EL REGLAMENT Sobre qüestions generals

Handbol EPB EL REGLAMENT Sobre qüestions generals 1.- EL REGLAMENT 1.1.- Sobre qüestions generals a.- Objectiu del joc: Dos equips s enfronten per aconseguir el major nombre de gols possibles, per a la qual cosa han de fer entrar la pilota a la porteria

Más detalles

En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès.

En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès. ÍNDEX: En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès. (Es pot accedir-hi directament clicant damunt el punt en qüestió) 1. Tarifes

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

Extracte de les Regles oficials de Bàsquet

Extracte de les Regles oficials de Bàsquet Extracte de les Regles oficials de Bàsquet Masculí i femení REGLA 1: EL JOC Art. 1. Definició 1.1 Joc del Bàsquet El bàsquet ho juguen dos equips de cinc jugadors cada u. L objectiu de cada equip és introduir

Más detalles

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Salut de la dona Dexeus ATENCIÓ INTEGRAL EN OBSTETRÍCIA, GINECOLOGIA I MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ

Más detalles

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre D11 2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre Per mesurar forces utilitzarem el dinamòmetre (NO la balança!) Els dinamòmetres contenen al seu interior una molla que és elàstica, a l aplicar una força

Más detalles

DESOBRIM EL COS LA TACA QUE S ENCOMANA

DESOBRIM EL COS LA TACA QUE S ENCOMANA DESOBRIM EL COS Cicle: Inicial Espai: Gim nàs Sessió: 1 Materials: Una pilota, un mocador per a cadascú LA TACA QUE S ENCOMANA Un para i persegueix a la resta. Q uan toca a algú, aquest es converteix en

Más detalles

Pronoms febles. Quan va introduït per un article: el, la, els, les, un, una, uns, unes

Pronoms febles. Quan va introduït per un article: el, la, els, les, un, una, uns, unes Pronoms febles El pronom feble és un element gramatical amb què substituïm un complement del verb: complement directe, indirecte, preposicional, predicatiu, atribut o complement circumstancial. Hi ha alguns

Más detalles

I. SISTEMA DIÈDRIC 3. DISTÀNCIES I ANGLES DIBUIX TÈCNIC

I. SISTEMA DIÈDRIC 3. DISTÀNCIES I ANGLES DIBUIX TÈCNIC DIBUIX TÈCNIC I. SISTEMA DIÈDRIC 3. DISTÀNCIES I ANGLES 1. Dist. d un punt a una recta - Abatiment del pla format per la recta i el punt 2. Dist. d un punt a un pla - Canvi de pla posant el pla de perfil

Más detalles

Polígon. Taula de continguts. Noms i tipus. De Viquipèdia. Per a altres significats, vegeu «Polígon (desambiguació)».

Polígon. Taula de continguts. Noms i tipus. De Viquipèdia. Per a altres significats, vegeu «Polígon (desambiguació)». Polígon De Viquipèdia Per a altres significats, vegeu «Polígon (desambiguació)». Un polígon (del grec, "molts angles") és una figura geomètrica plana formada per un nombre finit de segments lineals seqüencials.

Más detalles

x = graduació del vi blanc y = graduació del vi negre

x = graduació del vi blanc y = graduació del vi negre Problemes ( pàgina 44 del llibre de classe, Editorial Casals ) (21) Barregem 60 L de vi blanc amb 20 L de vi negre i obtenim un vi de 10 graus (10% d alcohol). Si, contràriament, barregem 20 L de blanc

Más detalles

TEMA 4: Equacions de primer grau

TEMA 4: Equacions de primer grau TEMA 4: Equacions de primer grau Full de preparació Aquest full s ha de lliurar el dia de la prova Nom:... Curs:... 1. Expressa algèbricament les operacions següents: a) Nombre de rodes necessàries per

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

IV TROBADA DE JOCS DEL MÓN Estadi Municipal Les Grasses. Sant Feliu de Llobregat, 8 de maig de 2013 DOSSIER CENTRES D EDUCACIÓ

IV TROBADA DE JOCS DEL MÓN Estadi Municipal Les Grasses. Sant Feliu de Llobregat, 8 de maig de 2013 DOSSIER CENTRES D EDUCACIÓ IV TROBADA DE JOCS DEL MÓN Estadi Municipal Les Grasses Sant Feliu de Llobregat, 8 de maig de 2013 DOSSIER CENTRES D EDUCACIÓ Índex Índex Pàg. 2 Informació General Pàg. 3 Què és? Pàg. 3 Quan? Pàg. 3 Dirigit

Más detalles

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA Aquesta adaptació s ha elaborat per a alumnat nouvingut de 5è de primària del CEIP Sant Llorenç de Terrassa Estructura

Más detalles

Hàbits de Consum de la gent gran

Hàbits de Consum de la gent gran Hàbits de Consum de la gent gran I. PERFIL DE LA GENT GRAN PERFIL DE LA GENT GRAN Amb qui viu actualment? Sol/a 22,7% Amb la parella 60% Amb els fills 17,5% Altres familiars Altres NS/NR 0,6% 0,2% 5,3%

Más detalles

EDUCACIÓ FÍSICA 1r CICLE D ESO

EDUCACIÓ FÍSICA 1r CICLE D ESO IES L ASSUMPCIÓ. ELX EDUCACIÓ FÍSICA 1r CICLE D ESO FUTBOL Alumne/a: Curs: 3ª AVALUACIÓ FUTBOL 1. UN POC D HISTÒRIA El futbol, tal i com el coneixem avui, va néixer a la Gran Bretanya a mitjans del segle

Más detalles

6. Calcula l obertura de l angle que falta. Digues de quin tipus d angles es tracta. 6

6. Calcula l obertura de l angle que falta. Digues de quin tipus d angles es tracta. 6 Geometria dossier estiu 2012 2C 1. Dibuixa dues rectes, m i n, que siguin: a) Paral leles horitzontalment. c) Paral leles verticalment. b) Secants. d) Perpendiculars. 6 2. Dibuixa una recta qualsevol m

Más detalles

28 Sèries del Quinzet. Proves d avaluació

28 Sèries del Quinzet. Proves d avaluació Sèries del Quinzet. Proves d avaluació INSTRUCCIONS Les proves d avaluació de l aprenentatge del Quinzet estan dissenyades per fer l avaluació interna del centre. Aquestes proves, seguint les directrius

Más detalles

FUNCIONS EXPONENCIALS I LOGARÍTMIQUES. MATEMÀTIQUES-1

FUNCIONS EXPONENCIALS I LOGARÍTMIQUES. MATEMÀTIQUES-1 FUNCIONS EXPONENCIALS I LOGARÍTMIQUES. 1. Funcions exponencials. 2. Equacions exponencials. 3. Definició de logaritme. Propietats. 4. Funcions logarítmiques. 5. Equacions logarítmiques. 1. Funcions exponencials.

Más detalles

GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR

GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR 0 Índex 1. Què és la capitalització de l atur? Pàg. 2 2. Requisits Pàg. 3 3. Com i qui pot beneficiar se? Pàg. 4 4. Tràmits i documentació per a la sol licitud Pàg. 6 5. Informació

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

MATEMÀTIQUES ÀREES I VOLUMS

MATEMÀTIQUES ÀREES I VOLUMS materials del curs de: MATEMÀTIQUES ÀREES I VOLUMS EXERCICIS RECULL D APUNTS I EXERCICIS D INTERNET FET PER: Xavier Vilardell Bascompte xevi.vb@gmail.com ÚLTIMA REVISIÓ: 08 de febrer de 2010 Aquests materials

Más detalles

1. DEFINICIÓ 2. NARRADOR 3. ESTRUCTURA 4. ESPAI 5. TEMPS 6. RITME NARRATIU

1. DEFINICIÓ 2. NARRADOR 3. ESTRUCTURA 4. ESPAI 5. TEMPS 6. RITME NARRATIU 1. DEFINICIÓ 2. NARRADOR 3. ESTRUCTURA 4. ESPAI 5. TEMPS 6. RITME NARRATIU La narració és el relat d uns fets, reals o ficticis, que es refereixen a un protagonista (personatge principal) i a uns personatges

Más detalles

Í N D E X. Cèdules Alta de sol licitud. N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 6

Í N D E X. Cèdules Alta de sol licitud. N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 6 N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 6 Í N D E X 1. FUNCIONALITAT...2 1.1 Alta de sol licitud...2 1.1.1 Introducció dades...2 1.1.2 Resultat del procés...4 N. versió: 1.0. Pàg. 2 / 6 1. FUNCIONALITAT 1.1 Alta de sol

Más detalles

Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2.

Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2. Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2. Física sèrie 4

Más detalles

REGLAMENT DE FUTBOL SALA

REGLAMENT DE FUTBOL SALA REGLAMENT DE FUTBOL SALA FEDERACIÓ CATALANA DE FUTBOL SALA UNIÓ EUROPEA DE FUTBOL SALA UEFS COMISSIÓ TÈCNICA ARBITRAL DE LA UEFS LES REGLES DE JOC 1. La pista de joc 2. La pilota 3. Nombre de jugadors

Más detalles

10 Àlgebra vectorial. on 3, -2 i 4 són les projeccions en els eixos x, y, y z respectivament.

10 Àlgebra vectorial. on 3, -2 i 4 són les projeccions en els eixos x, y, y z respectivament. 10 Àlgebra vectorial ÀLGEBR VECTORIL Índe P.1. P.. P.3. P.4. P.5. P.6. Vectors Suma i resta vectorial Producte d un escalar per un vector Vector unitari Producte escalar Producte vectorial P.1. Vectors

Más detalles

AJUDA PER ALS ESTUDIANTS DE CENTRE ADSCRIT PER ACCEDIR AL NOU APLICATIU SOP CONVOCATÒRIA 2012/2013

AJUDA PER ALS ESTUDIANTS DE CENTRE ADSCRIT PER ACCEDIR AL NOU APLICATIU SOP CONVOCATÒRIA 2012/2013 AJUDA PER ALS ESTUDIANTS DE CENTRE ADSCRIT PER ACCEDIR AL NOU APLICATIU SOP CONVOCATÒRIA 2012/2013 Resum del procediment: 1. Selecciona la plaça que vols prioritzar des del Portal del SOP 2. Clica al link

Más detalles

Unitat Didàctica I: Iniciació al Rugbi Escolar

Unitat Didàctica I: Iniciació al Rugbi Escolar Unitat Didàctica I: Iniciació al Rugbi Escolar Índex Introducció...-2 Estructura de la unitat de programació...-2 Consideracions prèvies...-2 Unitat didàctica 1...-3 Objectius generals...-3 Continguts...-3

Más detalles

Instal lació de l aplicació 2xRDP:

Instal lació de l aplicació 2xRDP: Instal lació de l aplicació 2xRDP: Per poder accedir als programes de Suport al núvol tenim dos mitjans: Accés a través del programa 2xRDP: En primer lloc podem accedir-hi instal lant el programa 2x RDP,

Más detalles

Fem un correu electrónic!! ( )

Fem un correu electrónic!! ( ) Fem un correu electrónic!! (E-mail) El correu electrònic es un dels serveis de Internet més antic i al mateix temps es un dels més populars i estesos perquè s utilitza en els àmbits d'oci i treball. Es

Más detalles

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES 1. Defineix aquests conceptes: Atmosfera: Capa de gasos que envolta la Terra. Temps: És l estat de l atmosfera en un moment determinat

Más detalles

Avaluació a 3r d EP model 3. Competència en comunicació lingüística. Llengua catalana. Nom i llinatges: Grup:

Avaluació a 3r d EP model 3. Competència en comunicació lingüística. Llengua catalana. Nom i llinatges: Grup: Avaluació a 3r d EP 2014-2015 model 3 Competència en comunicació lingüística Llengua catalana Nom i llinatges: Grup: COMPRENSIÓ ORAL 1. Quin tipus de text has escoltat? A. Una poesia. B. Una descripció.

Más detalles

El RUGBI 1.- HISTÒRIA DEL RUGBI 2.- EL REGLAMENT DEL RUGBI

El RUGBI 1.- HISTÒRIA DEL RUGBI 2.- EL REGLAMENT DEL RUGBI El RUGBI Es pot descriure el RUGBI com un esport col.lectiu, de contacte i de pilota. Aquests elements ens poden servir de guia per l aprenentatge del joc. 1.- HISTÒRIA DEL RUGBI La data oficial del naixement

Más detalles

REGLAMENT TÈCNIC DE TENNIS TAULA

REGLAMENT TÈCNIC DE TENNIS TAULA REGLAMENT TÈCNIC DE TENNIS TAULA Les Regles Esportives oficials de Tennis Taula d ACELL I SPECIAL OLYMPICS tenen com a marc de referència les de la Federació Internacional de TT (ITTF), les del Comitè

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ 4 Plantilles de disseny Una plantilla de disseny és un model de presentació que conté un conjunt d estils. Aquests estils defineixen tota l aparença de la presentació,

Más detalles

La rateta que escombrava l escaleta

La rateta que escombrava l escaleta Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres: La rateta que escombrava l escaleta Adaptació del conte en format de text teatral, hi pots afegir totes les variacions o ampliacions que t agradin. El Petit

Más detalles

CATÀLEG COL LECTIU DE LA XARXA ELECTRÒNICA DE LECTURA PÚBLICA VALENCIANA

CATÀLEG COL LECTIU DE LA XARXA ELECTRÒNICA DE LECTURA PÚBLICA VALENCIANA CATÀLEG COL LECTIU DE LA XARXA ELECTRÒNICA DE LECTURA PÚBLICA VALENCIANA http://xlpv.cult.gva.es QUÈ PERMET FER? Consulta del catàleg col lectiu de la Xarxa Electrònica de Lectura Pública Valenciana (exlpv).

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT 2 Format de paràgraf Per defecte, quan es crea un document a Ms Word el text apareix alineat a l esquerra, amb un interlineat senzill i sense cap tipus de sagnat o entrada

Más detalles

TEMA 1: EL CALENTAMIENTO

TEMA 1: EL CALENTAMIENTO TEMA 1: EL CALENTAMIENTO 1. INTRODUCCIÓN: NECESIDAD DE REALIZAR UN BUEN CALENTAMIENTO Te imaginas correr a toda velocidad sin calentar antes? Con toda seguridad, los resultados serían muy negativos: El

Más detalles

Dossier d Energia, Treball i Potència

Dossier d Energia, Treball i Potència Dossier d Energia, Treball i Potència Tipus de document: Elaborat per: Adreçat a: Dossier de problemes Departament de Tecnologia (LLHM) Alumnes 4 Curs d ESO Curs acadèmic: 2007-2008 Elaborat per: LLHM

Más detalles

Reglament regulador. prestacions. Juny, 2014

Reglament regulador. prestacions. Juny, 2014 Reglament regulador del càlcul c de prestacions Juny, 2014 Objecte Prestacions (exemple) Es regula la base de càlcul de les prestacions econòmiques de la branca general Prestacions d incapacitat temporal

Más detalles

CREACIÓ I RESTAURACIÓ D'IMATGES DE CLONEZILLA EN UN PENDRIVE AUTORRANCABLE

CREACIÓ I RESTAURACIÓ D'IMATGES DE CLONEZILLA EN UN PENDRIVE AUTORRANCABLE CREACIÓ I RESTAURACIÓ D'IMATGES DE CLONEZILLA EN UN PENDRIVE AUTORRANCABLE En aquest tutorial aprendrem: a) Primer, com fer que un pendrive sigui autoarrancable b) Després, com guardar la imatge d'un portàtil

Más detalles

1. Normes generals. A més, prenen diferents formes segons si van davant, darrere del verb o si aquest comença o acaba en vocal o en consonant:

1. Normes generals. A més, prenen diferents formes segons si van davant, darrere del verb o si aquest comença o acaba en vocal o en consonant: ELS PRONOMS FEBLES 1. Normes generals Tots els pronoms febles s escriuen sempre separats del verb de diverses maneres: separats: La recordo apostrofats: L obria amb guió: Doneu-me A més, prenen diferents

Más detalles

Càlcul de les prestacions

Càlcul de les prestacions Càlcul de les prestacions Salari global És la remuneració que l empresa lliura a la persona assalariada com a contraprestació dels seus serveis, incloent-hi els complements, les primes, les gratificacions

Más detalles

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R)

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R) 1 1 3 FUNCIONS LINEALS I QUADRÀTIQUES 3.1- Funcions constants Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) k

Más detalles

Servei Públic de Transport Especial de Barcelona. Institut Municipal de Persones amb Discapacitat

Servei Públic de Transport Especial de Barcelona. Institut Municipal de Persones amb Discapacitat Servei Públic de Transport Especial de Barcelona Institut Municipal de Persones amb Discapacitat Què és el Servei Públic de Transport Especial? Barcelona compta amb un dels serveis de transport públic

Más detalles

EL PORTAL DE CONCILIACIONS

EL PORTAL DE CONCILIACIONS EL PORTAL DE CONCILIACIONS http://conciliacions.gencat.cat El Departament de Treball ha posat en funcionament el portal de conciliacions per fer efectiu el dret dels ciutadans a relacionar-se amb l Administració

Más detalles

Graduï s. Ara en secundària

Graduï s. Ara en secundària Graduï s. Ara en secundària CFA Palau de Mar Per a persones adultes que vulguin reemprendre estudis el títol de Graduat en Educació Secundària (GES). Hi ha tres àmbits: Àmbit de la comunicació: llengüa

Más detalles

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS El treball fet per les forces del camp per a traslladar una partícula entre dos punts, no depèn del camí seguit, només depèn de la posició inicial i final. PROPIETATS: 1. El treball fet pel camp quan la

Más detalles