LÍNIA 2. PROGRAMES PER AL DESENVOLUPAMENT DIRECTIU

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "LÍNIA 2. PROGRAMES PER AL DESENVOLUPAMENT DIRECTIU"

Transcripción

1 Formació continua corporativa, en els àmbits de salut i social. De curta durada, modulable en itineraris. Intensa, innovadora, útil i motivadora. L2 LÍNIA 2. PROGRAMES PER AL DESENVOLUPAMENT DIRECTIU -EXEMPLES DE PROGRAMES REALITZATS A MIDA- Barcelona, setembre de 2016

2 Desenvolupament competencial de directius i comandaments, a partir de les oportunitats i els reptes d un entorn de canvi i transformació, potenciant el seu lideratge, impulsant el treball eficient dels equips, optimitzant les capacitats de veure, entendre i actuar, amb una orientació cap a l excel lència i els resultats sostenibles. Línia 2 - UCF

3 Línia 2. PROGRAMES DE DESENVOLUPAMENT COMPETENCIAL DE DIRECTIUS Conjunt d eines, recursos, habilitats i tècniques, per potenciar i consolidar el lideratge dels equips i les organitzacions. COMPRENDRE ELS NOUS ESCENARIS I IMPULSAR EL CANVI OBRIR LA MIRADA I DESBLOQUEJAR LA INNOVACIÓ FER CRÉIXER EL PROPI LIDERATGE I LES CAPACITATS CLAU ASSOLIR ELS CANVIS AMB EINES DE GESTIÓ D ACCIÓ CONTINUA CONSTRUIR EQUIPS I RELACIONS COMPROMESES Comprendre els nous lideratges inspiradors i transformadors, en una societat cada cop més digital, cada cop més líquida, amb canvis de paradigmes i amb la necessitat de l acció directiva com a motor de canvi. Explorar els processos i les noves eines que ens permetin el disseny de noves propostes de solució de problemes, amb major aportació de valor per als pacients. Entendre i potenciar la innovació per incrementar el valor de l organització i l impuls de noves idees. Recursos per al desenvolupament personal, la reflexió, la consciència d un mateix i la forma d'integrar l'aprenentatge i créixer. Potenciar el lideratge cap als equips i cap a l organització, integrant noves eines de gestió i direcció. Eines centrades en la implementació i la conducció al canvi a les organitzacions. Consolidant un estil de lideratge, que acompanyi i doni suport a la realització de l acció continua en el temps. Empowerment d equips, desenvolupant el seu compromís, potenciant la seva passió amb els projectes i l organització, estenent el concepte d equip fins la col laboració i la cooperació amb d altres organitzacions, d altres perfils professionals, i la societat en general.

4 EXEMPLE 1. DESENVOLUPANT AL MÀXIM NIVELL D ALGUNES COMPETÈNCIES CLAU DELS DIRECTIUS DE L ORGANITZACIÓ

5 EXEMPLE 1. DESENVOLUPANT EL MÀXIM NIVELL COMPETENCIAL DELS DIRECTIUS DE L ORGANITZACIÓ Àmbits competencials a desenvolupar. Les competències sobre les que incidirà el programa són: Mòdul 1 Mòdul 2 Mòdul 3 Mòdul 4 Lideratge i Direcció de Persones i d Equips Desenvolupament de Persones i d Equips Capacitat resolutiva i presa de decisions Efectivitat i assoliment de resultats. Nivell D. Estableix criteris de Treball, delega, guia i promou Nivell D. Proporciona suport Nivell D. Resol situacions complexes i excepcionals Nivell D. Assoleix un alt rendiment en el seu grup El desenvolupament del programa es presenta en mòduls independents segons la competència a abordar després del resultat de l avaluació competencial. Tot i això, els mòduls tenen una seqüència, per tant si se n ha de fer més de un caldrà fer-los en la seqüència que presentem.

6 EXEMPLE 1. DESENVOLUPANT EL MÀXIM NIVELL COMPETENCIAL DELS DIRECTIUS DE L ORGANITZACIÓ Continguts formatius orientatius. Els continguts orientatius que configuraran el programa formatiu són: Mòdul 1 Mòdul 2 Lideratge i Direcció de Persones i d Equips Nivell D. Estableix criteris de Treball, delega, guia i promou Desenvolupament de Persones i d Equips Nivell D. Proporciona suport Consolidar el nivell en relació a la competència i al rol directiu esperat. Delegació constructiva, acompanyament directiu. Definició d objectius per l equip i pels professionals, vinculant indicadors. Entrenar les entrevistes d avaluació i seguiment, individuals i grupals. Estratègies per afavorir un clima participatiu, innovador i positiu. Dinàmiques d equip. Gestió i prevenció de situacions de conflicte dins l equip. Eines per a potenciar la consecució de resultats i la reconducció de tasques, plans i accions per assolir-los. Estratègies i persones. Gestió de persones. Les avaluacions com a impulsores de millores. Feedback individual i grupal. Impulsar experiències formatives i d aprenentatge. Saber preguntar. Saber callar. Escoltar i diagnosticar les situacions, anticipant-se. Avaluar l equip identificant necessitats i potencials. Donar feedback, positiu, constructiu i compromès. Elaborar programes de desenvolupament i de millora. El cap com a coach, en l acompanyament a l equip i persones.

7 EXEMPLE 1. DESENVOLUPANT EL MÀXIM NIVELL COMPETENCIAL DELS DIRECTIUS DE L ORGANITZACIÓ Continguts formatius orientatius. Els continguts orientatius que configuraran el programa formatiu són: Mòdul 3 Mòdul 4 Capacitat resolutiva i presa de decisions Nivell D. Resol situacions complexes i excepcionals Efectivitat i assoliment de resultats. Nivell D. Assoleix un alt rendiment en el seu grup Anàlisi de problemes i presa de decisions. Gestió de la incertesa i de l adversitat. Acompanyament directiu a l equip en l avaluació de situacions complexes. Eines per a la identificació d imputs, condicionants i alternatives de solució. In basket: presa de decisions amb criteri, encertades, de manera àgil. Tècniques per generar noves maneres d abordar problemes i d identificar oportunitats de solucions més creatives i innovadores. Gestió de situacions de crisi, i assumpció de la responsabilitat. Definir amb l equip els criteris de qualitat dels treballs a realitzar. Impulsar un lideratge innovador per afavorir actituds innovadores i de millora continua dels resultats en els propis professionals. Gamificar l activitat directiva per tal que els reptes professionals generin engagement i empowerment en l equip Creació, impuls i acompanyament de grups de millora. Organització, planificació, i productivitat directiva per a la millora funcional. Seguiment d indicadors i estratègies per a potenciar resultats.

8 EXEMPLE 1. DESENVOLUPANT EL MÀXIM NIVELL COMPETENCIAL DELS DIRECTIUS DE L ORGANITZACIÓ Model pedagògic. La seqüència didàctica dels tallers proposats s articularà segons la següent proposta: Eixos didàctics Àmbits Preguntes Clau Recursos Metodologia 1 Descobrir, Preparar i Sensibilitzar Generar expectatives i despertar interessos Què faríem en una situació si...? Activitat gamificada, dinàmica disruptiva, eina d avaluació, Treball grupal i/o individual. Pràctica reflexiva guiada amb preguntes poderoses 2 Conscienciar i Aprofundir Anàlisi i visió compartida respecte als comportaments Perquè són importants aquests comportaments? Com m afecta a mi? I al meu equip? Casos i situacions exemplificadores Treball en grup i sessió presencial de línies de treball 3 Explorar, Entrenar i Interioritzar Habilitats, tècniques i coneixements Com ho hauríem de fer si...? Què passaria si? I si els meus col laboradors...? Entrenament de tècniques i habilitats per la millora competencial Activitats i exercicis d entrenament (role plays, dinàmiques ) 4 Aplicar, Transferir i Integrar Aplicació personal al lloc de treball Què faré...? Quan ho faré? Amb qui ho faré? Com enregistraré els resultats? Aplicació pràctica en el pla de millora Treball individual acompanyat 5 Avalar, Millorar i Desenvolupar Revisió compartida i Aplicació personal Com ho he fet? Què puc millorar? I després de tot plegat, què hem comprometo a fer? Revisió i millora del Pla de Millora Individual aplicat 2 Sessions de revisió i tutorització en petits grups.

9 EXEMPLE 1. DESENVOLUPANT EL MÀXIM NIVELL COMPETENCIAL DELS DIRECTIUS DE L ORGANITZACIÓ Estructura formativa. Per a cadascun dels 4 àmbits competencials es proposa un programa de 18 hores, organitzat en: Activitat online prework (lectura+vídeo+ preguntes reflexives) Presencial (6h) Activitat entre tallers Presencial (6h) Activitat entre tallers Dues sessions d acompanyament en petits grups directius Presencial (3h) Presencial (3h) PROJECTE D ACCIÓ I APLICACIÓ FASE 1 Descobrir, Preparar i Sensibilitzar FASE 2 Conscienciar i Aprofundir FASE 3 Explorar, Entrenar i Interioritzar FASE 4 Aplicar, Transferir i Integrar FASE 5 Avaluar, Desenvolupar i Millorar

10 EXEMPLE 1. DESENVOLUPANT EL MÀXIM NIVELL COMPETENCIAL DELS DIRECTIUS DE L ORGANITZACIÓ FASE 0 Comunicació prèvia i Prework Des de la nostra perspectiva és molt important el procés de comunicació prèvia dels participants respecte a l acció formativa a realitzar. En aquest sentit proposem que més enllà d un mail tipus rebin físicament un sobre amb 3 elements: - Una breu lectura prèvia, vinculada a la competència que es treballarà durant el programa formatiu, i que inclourà algunes reflexions sobre les conductes i comportaments associats, així com eines per al desenvolupament corresponent. - Unes preguntes obertes, amb caràcter reflexiu, amb voluntat provocativa, i que han de servir per despertar l interés dels participants respecte la necessitat d incidir en aquesta competència. - Un objecte físic, diferent per cada competència, que serà una eina fonamental en el desenvolupament del programa, però alhora, un enigma inicial respecte al seu ús. Exemple de dossier elaborat per UCF sobre la competència directiva de desenvolupament de col laboradors sobre el paper dels comandaments com drivers del desenvolupament del seu equip.

11 EXEMPLE 1. DESENVOLUPANT EL MÀXIM NIVELL COMPETENCIAL DELS DIRECTIUS DE L ORGANITZACIÓ. EXEMPLE Fase 1 Descobriment Competència: Capacitat resolutiva i presa decisions. Nivell D. Resol situacions complexes i excepcionals. Activitat gamificada amb supervisió per part del consultor/a en la que els participants: Analitzen problemes complexos i excepcionals. Valoren de manera integrada els elements que condicionen la decisió. Consideren els riscos associats i opten per l actuació que resolgui la situació de forma efectiva, en el temps adequat. Comportaments associats a la dinàmica: Presa de decisions amb agilitat i/o sota pressió Argumentar el perquè de les decisions Trobar noves solucions efectives quan les tradicionals no resolen la situació Anticipar necessitats i en proposa solucions de forma proactiva En situacions de crisi prendre decisions malgrat que la informació sigui limitada o amb incertesa, considerant els riscos Després de la dinàmica, hi ha una anàlisi per part del consultor en termes competencials (vinculats als comportaments anteriors) i comença la vinculació de l activitat gamificada amb rol directiu i l àmbit professional real dels participants. En aquesta translació es fa èmfasi en les conductes i comportaments que han succeït durant la dinàmica de manera estreta amb les que configuren el nivell competencial desitjat. Aquesta dinàmica incideix també en les competències: Comunicació, Treball en Equip i Cooperació.

12 EXEMPLE 1. DESENVOLUPANT EL MÀXIM NIVELL COMPETENCIAL DELS DIRECTIUS DE L ORGANITZACIÓ EXEMPLE Fase 2 Aprofundiment Competència: Desenvolupament de Persones i d Equips. Nivell D. Proporciona Suport. Estratègia Persones i equips Capacitats directives Estratègies i persones. Gestió de persones Les avaluacions com a impulsores de millores Feedback individual i grupal Impulsar experiències formatives i d aprenentatge Saber preguntar. Saber callar Escoltar i diagnosticar les situacions, anticipant-se Avaluar l equip, identificant necessitats i potencials Donar feedback, positiu, constructiu i compromès. Elaborar programes de desenvolupament i millora. El cap com a coach, acompanyament a l equip i persones El programa s orienta a incidir en els comportaments i conductes pròpies del Nivell D esperat en cada competència (en aquest àmbit en la competència Desenvolupament de Persones i Equips). Per a tots els blocs formatius de cada nivell competencial els continguts incidiran en 3 àmbits: Estratègia: entendre la vinculació d aquest nivell competencial amb l estratègia directiva i l acció directiva. Persones i Equips: relacionar aquest nivell competencial amb la relació en els diferents àmbits vinculats a les persones i l equip. Capacitats directives: desenvolupar les capacitats vinculades a aquest nivell competencial, que han d incidir en l aplicació pràctica i el desenvolupament competencial del comandament.

13 EXEMPLE 1. DESENVOLUPANT EL MÀXIM NIVELL COMPETENCIAL DELS DIRECTIUS DE L ORGANITZACIÓ EXEMPLE Fase 3 Explorar, Entrenar i Interioritzar Competència: Desenvolupament de Persones i d Equips. Nivell D. Proporciona suport. Entrenament en Feedback D4 i Planificació de Converses G-Wave amb l equip: Feedbak D4. Practiquem amb aquesta eina de comunicació assertiva clau per promoure un clima constructiu dins l equip. El primer pas és identificar clarament els fets. El segon pas és centrar-nos en les emocions i explicar com els fets et fan sentir. El tercer element és la interpretació explicant quins pensaments passen pel cap i què signifiquen per a un mateix. El quart explicitar i deixar clar a les persones què és el que li agradaria que facin al respecte i què han de fer diferent la propera vegada. L entrenament d aquestes eines adquireix més rellevància amb la seva vinculació amb l Insight Discovery, que ens permet potenciar relacions més eficaces amb l equip, potenciant les habilitats relacionals, de manera integrada al feedback i al desenvolupament de l equip, d acord als objectius de millora i plans concrets. Preparar converses - G-Wave. Apliquem una nova eina de compromís cap a l acció per tal que els participants preparin una o més converses que tinguin pendents amb l equip.

14 EXEMPLE 1. DESENVOLUPANT EL MÀXIM NIVELL COMPETENCIAL DELS DIRECTIUS DE L ORGANITZACIÓ EXEMPLE Fase 4. Aplicar, Transferir La pauta i plantilla per a l elaboració del Pla d Acció Individual es consensuarà amb l organització. A continuació proposem un exemple: 1. Anàlisi situació actual ( on sóc avui respecte a aquella competència) Conductes i comportaments que evidencio avui relacionats amb el model. Autoreflexió i autoanàlisi sobre la mateixa i sobre la meva actuació al respecte. 2. Establiment objectius ( Què faré?, Com ho faré, ) a) Establiment d un pla d acció personal (què intentaré impulsar, canviar, començar a fer, quan, perquè, )- 3. Desenvolupament Pla d Acció ( Fes-ho, Fem-ho ) Procés que s allarga al llarg del programa, en el que el participant treballa l activitat establerta en el Pla, recollint tot aquest treball, així com el contrast que fa amb els tutors en les sessions presencials d integració i posada en valor. 4. Avaluació del Pla d Acció ( Què ha passat? ) Establir una anàlisi dels resultats: Quantitatiu: amb indicadors clau (si en disposem, com indicadors de clima del meu equip, o ) i Qualitatius (avantatges, obstacles, ) Un mateix: dificultats personals, aspectes a millorar, 5. Pla de Millora Personal ( Com continuaré? ) Anàlisi final sobre aspectes a millorar, canviar, incorporar,, relacionades amb un mateix, etc. També a partir de les experiències d altres comandaments i directius.

15 EXEMPLE 1. DESENVOLUPANT EL MÀXIM NIVELL COMPETENCIAL DELS DIRECTIUS DE L ORGANITZACIÓ EXEMPLE Fase 5. Avaluar, Desenvolupar i Millorar Activitat entre tallers Presencial (3h) Activitat entre tallers Presencial (3h) Compromisos per al desenvolupament PROJECTE D ACCIÓ I APLICACIÓ El Pla de Millora Individual es planteja com una eina útil per al desenvolupament màxim del potencial de cada comandament i per consolidar els seus aprenentatges, facilitant la transferència d aquests a la seva pròpia realitat professional. A partir de l autoconeixement dels aprenentatges desenvolupats en els tallers, i amb la guia i l acompanyament previst, el comandament elaborarà el seu propi pla individual de desenvolupament. Aquest pla identificarà les oportunitats de millora en el context de l organització, i contemplarà un pla d acció factible que s aplicarà i revisarà conjuntament amb el tutor. Les sessions presencials previstes (de 3h) han de servir per compartir en petits grups de treball, com s han dut a terme les activitats del pla de millora, i que el consultor pugui donar eines i ajudes per reconduir o potenciar alguns elements clau identificats.

16 EXEMPLE 2. DESENVOLUPANT EL LIDERATGE RELACIONAL DELS DIRECTIUS CAP ALS SEUS EQUIPS

17 3 SESSIONS EXEMPLE 2. DESENVOLUPANT EL LIDERATGE RELACIONAL DELS DIRECTIUS CAP ALS SEUS EQUIPS PROFESSIONALS ROL I AUTOCONEIXEMENT CONEIXEMENT DE L ALTRE LÍDER D UN EQUIP Objectius Potenciar el lideratge dels comandaments. Consolidar el seu rol de comandament dins l organització, envers la direcció i cap els seus equips. Proporcionar eines i facilitar tècniques, per tal que puguin gestionar de manera eficaç els equips professionals. Ampliar la seva visió, incidint en l anàlisi de l equip i una visió àmplia del seu àmbit d actuació. Emfatitzar les capacitats d influència en la seva comunicació i especialment afavorir l eficàcia en les relacions.

18 EXEMPLE 2. DESENVOLUPANT EL LIDERATGE RELACIONAL DELS DIRECTIUS CAP ALS SEUS EQUIPS PROFESSIONALS Procés formatiu ROL I AUTOCONEIXEMENT Què és el rol? Dimensions del Rol. Què necessiten els equips per ser efectius? Què és liderar a la nostra organització? Com som nosaltres en les competències relacionals? Consolidar el rol i promoure l autoconeixement directiu amb Insights Discovery 1. Aquesta sessió incideix en: GESTIÓ LIDERATGE EQUIP ORGANITZACIÓ AUTOCONEIXEMENT Pla de treball La sessió està dissenyada per ser un punt d inflexió en la auto-definició com a líders del col lectiu. Una nova visió d ells mateixos basada en realitat en la seva pròpia experiència en el dia a dia i en la vivència durant la mateixa sessió de dinàmiques i activitats especialment dissenyades amb aquest objectiu. Per què necessitem comandaments líders a la nostra organització? El rol del comandament. El que necessiten els equips per ser efectius. Quines habilitats i eines podem utilitzar per gestionar i desenvolupar equips? Construir el comandament que vull ser. Detecció de necessitats actuals del col lectiu com a líders. Habilitats i eines prioritàries. Autoconeixement amb Discovery Insights Eina de treball El model Insights Percepció. Què és el que fa que quelcom sigui correcte per nosaltres i equivocat per als altres? Les energies en Insights. La primera etapa del nostre viatge és conèixer-nos i entendre ns millor a nosaltres mateixos. Els vuit tipus d Insights. Superposant les preferències de Jung a les quatre energies cromàtiques obtenim la roda Insights dels vuit tipus. Amb aquest coneixement podem entendre com interactuen els diferents tipus. El perfil Insights Discovery. Es treballarà a partir de l informe de cada persona.

19 EXEMPLE 2. DESENVOLUPANT EL LIDERATGE RELACIONAL DELS DIRECTIUS CAP ALS SEUS EQUIPS PROFESSIONALS Procés formatiu CONEIXEMENT DE L ALTRE Reconeixent altres estils. Adaptar-se i connectar. Habilitats i tècniques relacionals. Practicar, aplicar, integrar i transferir. Reconèixer els estils dels altres i impulsar els mecanismes per adaptar-nos-hi. 2. Aquesta sessió incideix en: ESTIL PERSONAL RECONEIXEMENT DELS ALTRES ADAPTAR-NOS I CONNECTAR Pla de treball Després d haver aprofundit en el nostre autoconeixement amb el model Insights, en aquesta sessió treballarem el coneixement de l altre. Objectius Crear una forma comuna d entendre i actuar cap a l eficàcia en les relacions i en la comunicació basada en un millor autoconeixement i coneixement dels altres. Revisar el potencial del grup i l individual per orientar la millor aportació de cadascú en aquest moment del procés. Continguts específics Esquema bàsic de treball amb Discovery Insights. Reconeixent altres estils. En aquest apartat analitzem les claus que ens permetran reconèixer altres estils de manera eficaç. Adaptar-se i connectar. Adaptant el nostre comportament, podem connectar amb èxit amb les persones del nostre entorn, generant millors relacions personals i relacions d equip més productives. Habilitats i tècniques: Com generar context, aplicar l escolta activa, fer preguntes poderoses...

20 EXEMPLE 2. DESENVOLUPANT EL LIDERATGE RELACIONAL DELS DIRECTIUS CAP ALS SEUS EQUIPS PROFESSIONALS Procés formatiu LÍDER D UN EQUIP Estils de comandament Habilitats clau dels líders relacionals Tècniques de comunicació assertiva. Feedback D4 Preparar converses amb l eina G-Wave Potenciar les habilitats relacionals dels líders 3. Aquesta sessió incideix en: ESTIL DIRECTIUS COMANDAMENTS COACH HABILITATS ASSERTIVITAT EFICÀCIA RELACIONAL Pla de treball Sessió centrada en practicar noves eines i actualitzar els hàbits comunicatius per ser més eficients en les relacions. Treballarem al voltant de l estil de comandament i d habilitats bàsiques. Objectius Quin és el meu estil com a comandament? Conèixer les habilitats bàsiques del comandament: demanar, oferir, acordar, donar feedback, reconèixer. Practicar eines de relació i comunicació eficients. Revisar relacions i converses reals dels participants aplicant les noves eines. Continguts específics Estil de comandament. Treballem per entendre diferents models i estils de comandament i aprofundirem en el model adient per a les necessitats de l organització i dels equips. Habilitats bàsiques. Treballarem de manera pràctica sobre les 5 habilitats bàsiques d aquest estil: demanar, oferir, acordar, donar feedback, reconèixer. Tècniques de comunicació assertiva. Practiquem amb petits casos per tots els participants amb situacions habituals de comunicació en l àmbit professional. Feedbak D4. Practiquem amb aquesta eina de comunicació assertiva que ens ofereix Insights Discovery. Preparar converses - G-Wave. Apliquem una nova eina de compromís cap a l acció per tal que els participants preparin una o més converses que tinguin pendents.

21 EXEMPLE 3. DESENVOLUPANT LÍDERS PER AL DESPLEGAMENT DEL PLA ESTRATÈGIC.

22 EXEMPLE 3. DESENVOLUPANT DE LÍDERS PER AL DESPLEGAMENT DEL PLA ESTRATÈGIC. LA PLANIFICACIÓ ESTRATÈGICA EN ORGANITZACIONS DE SALUT El projecte està dissenyat per aconseguir els següents objectius: Aprofundir en què és la direcció estratègica i la seva utilitat en les organitzacions sanitàries, així com les eines i procediments necessaris per a la seva implementació. Acompanyar l organització a aterrar / implementar el nou Pla estratègic. Contribuir a que el teixit social de l organització comprengui la finalitat, els conceptes clau i la metodologia de treball en relació a la planificaciódirecció estratègica. Acompanyar l equip directiu (gerent, directius i caps de servei) en aquest procés i assentar les bases per a la implementació del Pla estratègic de l organització. Oferir als participants coneixements, eines i acompanyament per a la millora de la seva capacitat de planificació estratègica. Potenciar el lideratge en processos de canvi.

23 EXEMPLE 3. DESENVOLUPANT DE LÍDERS PER AL DESPLEGAMENT DEL PLA ESTRATÈGIC. LA PLANIFICACIÓ ESTRATÈGICA EN ORGANITZACIONS DE SALUT FASE PARTICIPATIVA OBJECTIUS ESTRATÈGICS Punt de partida. Treball previ, elaborat per l organització ETAPA 1. Formació inicial per a facilitar la visió, eines i metodologies per a la direcció estratègica. Dirigida a líders dels grups que treballaran les diferents línies estratègiques. DEL PLA ESTRATÈGIC A LA DIRECCIÓ ESTRATÈGICA Possible continuïtat de la intervenció ETAPA 2. Treball per grups, que, amb la guia d un consultor elaboraran els objectius específics per a cada servei. Es donarà suport presencial i a través d aula virtual. DEFINICIÓ OBJECTIUS ESPECÍFICS PLA D ACCIÓ ETAPA 3 Cada equip elabora el pla operatiu per a la consecució dels seus objectius específics. Definició de projectes i elaboració d indicadors i quadre de comandament per al seguiment de l acompliment del pla.

24 EXEMPLE 3. DESENVOLUPANT DE LÍDERS PER AL DESPLEGAMENT DEL PLA ESTRATÈGIC. LA PLANIFICACIÓ ESTRATÈGICA EN ORGANITZACIONS DE SALUT ETAPA 1. FORMACIÓ INICIAL ALS LÍDERS TREBALL ONLINE ETAPA 2. DEFINICIÓ D OBJECTIUS ESPECÍFICS OBJCTIUS ESTRATÈGICS TREBALL ONLINE SESSIÓ DE TREBALL Líders de les Línies estratègiques Líders Tots els participants Tots els grups Líders de les Línies estratègiques 1 sessió de 4 hores Durant 2 setmanes 2 sessions de 3 h per a cada grup de treball Durant 3 setmanes 1 sessió de 4 hores 1 grup format per 2 líders que conduiran els grups de treball. L objectiu és confeccionar la intervenció per a cadascun dels grups amb el material addicional Grups de treball interns (15 persones per grup) + 1 grup focal d externs Cada grup treballa una línia estratègica conduit per 2 líders. Grup de treball dels líders. SESSIÓ FORMATIVA: EL PAS DE LA PLANIFICACIÓ ESTRATÈGICA A LA DIRECCIÓ ESTRATÈGICA TREBALL ON LINE A PARTIR DE CONSULTA DE DOCUMENTACIÓ ESPECÍFICA I SUPORT ON LINE DEL TUTOR 2 SESSIONS FORMATIVES I DE TREBALL PER A DEFINIR OBJECTIUS DE CADA LÍNIA ESTRATÈGICA I PRIORITZAR-LOS TREBALL DE DEFINICIÓ DELS OBJECTIUS ESPECÍFICS PER A CADA LÍNIA ESTRATÈGICA. AMB EL SUPORT DEL TUTOR. SESSIÓ DE HOMOGENEÏTZACIÓ DE LA INFORMACIÓ I PRESENTACIÓ A GERÈNCIA Conferència EL FUTUR DELS HOSPITALS

25 EXEMPLE 3. DESENVOLUPANT DE LÍDERS PER AL DESPLEGAMENT DEL PLA ESTRATÈGIC. LA PLANIFICACIÓ ESTRATÈGICA EN ORGANITZACIONS DE SALUT ETAPA 1. FORMACIÓ INICIAL ALS LÍDERS Sessió: El pas de la planificació estratègica a la direcció estratègica TREBALL ONLINE OBJECTIUS: Transmetre els fonaments bàsics de la Direcció estratègica. Comprendre què és un projecte i la disciplina del Project Management. Aportar eines metodològiques que contribueixin al desenvolupament estratègic organitzacional a través del treball en grups. CONTINGUTS Introducció a la Direcció estratègica: què és, per a què serveix, en què es diferencia de la planificació estratègica, principals errors,... Introducció al Project Management: què es un projecte, què es la direcció de projectes, què fa i com ho fa el responsable del Projecte. Eines metodològiques que permetin definir les activitats que corresponen a cada línia estratègica. Eines metodològiques que permetin prioritzar les activitats de cada línia estratègica. Definir la metodologia de treball per a cadascun dels grups: plantilles, documents de suport, dinàmica de la sessió, metaplan, rols,... Identificar clients diana (grups especial interès) dins de cada línia estratègica, identificar productes estrella,... Prioritzar objectius... En aquesta formació es proporcionen plantilles de treball i orientacions pràctiques per a implementar el seguiment i actualització de les accions relacionades amb el Pla estratègic.

26 ACREDITACIÓ I RECONEIXEMENT ACADÈMIC DELS PROGRAMES.

27 RECONEIXEMENT ACADÈMIC I ACREDITACIÓ La formació que realitzen els directius i comandaments al llarg dels programes formatius personalitzats poden ser acreditats de manera conjunta per Unió Consorci Formació i la Fundació Universitària del Bages, campus UManresa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. En aquest sentit es reconeixen els crèdits ECTS que desenvolupen els participants i es convaliden aquests crèdits en una possible continuïtat del projecte en un possible títol futur de Diploma de Postgrau en Lideratge, Habilitats Directives i Desenvolupament Directiu. Unió Consorci Formació disposa d un acord de col laboració amb la Societat Catalana de Gestió Sanitària, i impulsa el desenvolupament competencial de directius i comandaments en el marc establert (Global Healthcare Management Competency Directory) de l International Hospital Federation de la que La Unió és full member. Exemple de Diploma de Diploma de Postgrau en Lideratge, Habilitats Directives i Desenvolupament Directiu (aquest organitzarà la segona edició).

28 Formació continua corporativa, en els àmbits de salut i social. De curta durada, modulable en itineraris. Intensa, innovadora, útil i motivadora. PER A MÉS INFORMACIÓ Pilar Mateu pmateu@ucf.cat Tel Glòria Serrano gserrano@ucf.cat Tel

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra XERRADA SOBRE LES DROGUES Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa mossos d esquadra Generalitat de Catalunya Departament d Interior, Relacions Institucionals i

Más detalles

Missió de Biblioteques de Barcelona

Missió de Biblioteques de Barcelona Missió de Biblioteques de Barcelona Facilitar a tota la ciutadania -mitjançant els recursos materials, la col lecció i la programació de les biblioteques- l accés lliure a la informació, al coneixement

Más detalles

D UN PAU. CURS DE PLANS D AUTOPROTECCIÓ Juny-juliol 2012

D UN PAU. CURS DE PLANS D AUTOPROTECCIÓ Juny-juliol 2012 IMPLANTACIÓ D UN PAU CURS DE PLANS D AUTOPROTECCIÓ Juny-juliol 2012 David Tisaire Berga Definicions i obligacions Implantació: tot el conjunt de mesures a prendre per assegurar l eficàcia operativa del

Más detalles

Empresa Iniciativa Empresarial. (Responsabilitat Social de l empresa) -UNITAT 3-

Empresa Iniciativa Empresarial. (Responsabilitat Social de l empresa) -UNITAT 3- Empresa Iniciativa Empresarial (Responsabilitat Social de l empresa) -UNITAT 3- 1. La imatge corporativa La cultura corporativa-formada per la missió, la visió i els valors- representen l essència de l

Más detalles

Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres. Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO

Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres. Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO 2016-2017 Març de 2016 Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO per

Más detalles

e 2 esplais al quadrat

e 2 esplais al quadrat e 2 esplais al quadrat excel lents pel què fem i per com ho fem Un projecte per fer un pas endavant en la qualitat i responsabilitat, tant social com mediambiental en els centres d esplai. IV Jornada de

Más detalles

Annex 1 Catàleg de llocs de treball de l Ajuntament de Barcelona. Sistema d Ordenació Municipal

Annex 1 Catàleg de llocs de treball de l Ajuntament de Barcelona. Sistema d Ordenació Municipal Annex 1 Catàleg de llocs de treball de l Ajuntament de Barcelona Sistema d Ordenació Municipal Desembre de 2012 Índex 1. Presentació... 2 2. Mapa de llocs de treball... 4 3. Fitxes Generals... 6 4. Introducció

Más detalles

DOSSIER DE PRESENTACIÓ DE L ESPAI DE DEURES, UN PROJECTE DE REFORÇ ESCOLAR A SANTS, HOSTAFRANCS I LA BORDETA

DOSSIER DE PRESENTACIÓ DE L ESPAI DE DEURES, UN PROJECTE DE REFORÇ ESCOLAR A SANTS, HOSTAFRANCS I LA BORDETA DOSSIER DE PRESENTACIÓ DE L ESPAI DE DEURES, UN PROJECTE DE REFORÇ ESCOLAR A SANTS, HOSTAFRANCS I LA BORDETA Què és? L Espai de deures és un projecte que vol contribuir a reduir l elevat índex de fracàs

Más detalles

Guia docent de l assignatura SEGURETAT DE TRANSPORTS I INFRAESTRUCTURES

Guia docent de l assignatura SEGURETAT DE TRANSPORTS I INFRAESTRUCTURES Guia docent de l assignatura SEGURETAT DE TRANSPORTS I INFRAESTRUCTURES I. IDENTIFICACIÓ Nom de l assignatura: Seguretat de Transports i Infraestructures Codi: 101868 Titulació: Grau de Prevenció i Seguretat

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ 4 Plantilles de disseny Una plantilla de disseny és un model de presentació que conté un conjunt d estils. Aquests estils defineixen tota l aparença de la presentació,

Más detalles

Prevenció i Atenció a la Cronicitat de Catalunya

Prevenció i Atenció a la Cronicitat de Catalunya El Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat de Catalunya El Pla de Salut 2011-2015 I Tres eixos de transformació Programes de salut: més salut i per a tothom i millor qualitat de vida Nou línies

Más detalles

FORMACIÓ BONIFICADA. Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo

FORMACIÓ BONIFICADA. Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo FORMACIÓ BONIFICADA Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo Les empreses que cotitzen a la Seguretat Social per la contingència

Más detalles

Especialista en Intervenció estratègica breu en context educatiu, sanitari i social

Especialista en Intervenció estratègica breu en context educatiu, sanitari i social 2016-17 Especialista en Intervenció estratègica breu en context educatiu, sanitari i social 1a edició Curs semipresencial a Barcelona. 65 hores. Diploma de la Fundació Universitat de Girona www.iesp.cat

Más detalles

PEL REGISTRE DE LES ACTIVITATS DE LA VIDA DIÀRIA EN CENTRES DE GENT

PEL REGISTRE DE LES ACTIVITATS DE LA VIDA DIÀRIA EN CENTRES DE GENT IMPLANTACIÓ DE PANTALLES TÀCTILS PEL REGISTRE DE LES ACTIVITATS DE LA VIDA DIÀRIA EN CENTRES DE GENT GRAN Entitat gestora: M Dolors Fitó Selva Directora Residència Assistida, Centre de dia i CGG Font dels

Más detalles

TÍTOL DE L EXPERIÈNCIA AQUEST MES ENTREVISTEM A...

TÍTOL DE L EXPERIÈNCIA AQUEST MES ENTREVISTEM A... Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Secretaria de Polítiques Educatives Subdirecció General de Llengua i Plurilingüisme Servei d Immersió i Acolliment Lingüístics Programa biblioteca escolar

Más detalles

Arnau Compte i Joan Casellas ESCOLES VEDRUNA DE CATALUNYA

Arnau Compte i Joan Casellas ESCOLES VEDRUNA DE CATALUNYA Arnau Compte i Joan Casellas ESCOLES VEDRUNA DE CATALUNYA Judit Vilà QUI SOM Som una xarxa de trenta-nou escoles d arreu del nostre país, molt diverses però cohesionades totes per una història i per un

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

COACHING AMB NEUROCIÈNCIES

COACHING AMB NEUROCIÈNCIES Benestar Formació i Recerca COACHING AMB NEUROCIÈNCIES Sessió Informativa 10 de Gener a les 18h 187 hores lectives de gener 2014 a desembre 2014 Programa Coaching amb Neurociències Aquest programa de formació

Más detalles

Registre del consum d alcohol a l e-cap

Registre del consum d alcohol a l e-cap Registre del consum d alcohol a l e-cap Rosa Freixedas, Estela Díaz i Lídia Segura Subdirecció General de Drogodependències ASSOCIACIÓ D INFERMERI A FAMILIAR I COMUNITÀRI A DE CATALUN YA Índex Introducció

Más detalles

UPDATE PER A INFERMERES:

UPDATE PER A INFERMERES: UPDATE PER A INFERMERES: Reptes de la infermeria a les organitzacions sanitàries, sociosanitàries i socials UPDATE PER A INFERMERES: REPTES DE LA INFERMERIA A LES ORGANITZACIONS SANITÀRIES, SOCIOSANITÀRIES

Más detalles

Abordatge estratègic de situacions professionals

Abordatge estratègic de situacions professionals Guia d aprenentatge (3 ECTS) Any acadèmic 2015-2016 Semestre: 2n Grau en Educació Social / Grau en Treball Social Mòdul: Espais professionals Professor: Dr. Paco López Pàgina 1 de 7 Rev. 4 (21.09.2015)

Más detalles

Assignatura: Infermeria Psicosocial i Salut Mental. Crèdits: 6 Teòrics: 3 Seminaris: 1,5 Laboratori/Pràctics: 1,5

Assignatura: Infermeria Psicosocial i Salut Mental. Crèdits: 6 Teòrics: 3 Seminaris: 1,5 Laboratori/Pràctics: 1,5 Assignatura: Infermeria Psicosocial i Salut Mental (En extinció) Tipus: Troncal Codi: 242002 Crèdits: 6 Teòrics: 3 Seminaris: 1,5 Laboratori/Pràctics: 1,5 Departament: Infermeria de Salut Pública, Salut

Más detalles

TAULA D ADAPTACIÓ DE LA DIPLOMATURA EN RELACIONS LABORALS AL GRAU EN RELACIONS LABORALS

TAULA D ADAPTACIÓ DE LA DIPLOMATURA EN RELACIONS LABORALS AL GRAU EN RELACIONS LABORALS TAULA D ADAPTACIÓ DE LA DIPLOMATURA EN RELACIONS LABORALS AL GRAU EN RELACIONS LABORALS Acord de la Comissió d Ordenació Acadèmica de 20 de juliol del 2009, modificat per acord de la Comissió d Ordenació

Más detalles

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL Francesc Sala, primera edició, abril de 1996 última revisió, desembre de 2007 ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT

Más detalles

Cru-Evolució. Mira el món diferent! ESO - educació. Una aposta de ciutadania global des de l escola

Cru-Evolució. Mira el món diferent! ESO - educació. Una aposta de ciutadania global des de l escola Cru-Evolució Mira el món diferent! Una aposta de ciutadania global des de l escola ESO - educació EDUCACIÓ Juntament amb les comunitats i les organitzacions del Sud amb què treballem hem aconseguit que

Más detalles

Tallers de. dels nens

Tallers de. dels nens Tallers de coneixement i desenvolupament dels nens de 3 a 6 anys 2014-15 TALLERS DE CONEIXEMENT I DESENVOLUPAMENT DELS NENS DE 3 A 6 ANYS Els Tallers de coneixement i desenvolupament dels nens de 3 a 6

Más detalles

FORMACIÓ. gener / juny 2017 DESENVOLUPAMENT DEL TALENT ECONOMICOFINANCERA COMERCIAL MÀRQUETING INTERNACIONALITZACIÓ GESTIÓ EMPRESARIAL

FORMACIÓ. gener / juny 2017 DESENVOLUPAMENT DEL TALENT ECONOMICOFINANCERA COMERCIAL MÀRQUETING INTERNACIONALITZACIÓ GESTIÓ EMPRESARIAL FORMACIÓ HABILITATS DIRECTIVES COMPETITIVITAT DESENVOLUPAMENT DEL TALENT gener / juny 2017 LOGÍSA JURÍDIC - FISCAL LABORAL COMERCIAL MÀRQUETING PROGRAMES DIRECTIUS Curs de Postgrau en Comerç Internacional

Más detalles

PROCÉS DE GESTIÓ DELS RECURSOS HUMANS

PROCÉS DE GESTIÓ DELS RECURSOS HUMANS PROCÉS DE GESTIÓ DELS RECURSOS HUMANS ÍNDEX ÍNDEX 2 GES TIÓ DEL PROCÉS 3 DESCRIPCIÓ DEL PROCÉS 4 CARACTERÍSTIQUES DE QUALITAT: 5 PROCEDIMENTS ASSOCIATS: 5 PRINCIPALS INDICADORS I/O RES ULTATS: 5 PROCÉS-Q-410-T-37-ET

Más detalles

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius.

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius. Mòdul Cubs i nombres senars Edat mínima recomanada A partir de 1er d ESO, tot i que alguns conceptes relacionats amb el mòdul es poden introduir al cicle superior de primària. Descripció del material 15

Más detalles

XVII JORNADES D ESCOLA RURAL. I a les aules, què? Des del secretariat de l escola rural, ja fa força temps que ens preguntem

XVII JORNADES D ESCOLA RURAL. I a les aules, què? Des del secretariat de l escola rural, ja fa força temps que ens preguntem 17/18 d octubre de 2014 a Verdú I a les aules, què? Setembre de 2014 Benvolgudes i benvolguts, Des del secretariat de l escola rural, ja fa força temps que ens preguntem sobre allò que ens defineix, immersos

Más detalles

Seguretat informàtica

Seguretat informàtica Informàtica i comunicacions Seguretat informàtica CFGM.SMX.M06/0.09 CFGM - Sistemes microinformàtics i xarxes Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

La marca de la Diputació de Barcelona

La marca de la Diputació de Barcelona La marca de la Diputació de Barcelona La nostra marca evoluciona amb nosaltres La Diputació de Barcelona ha revisat la seva marca, d una banda per aconseguir una imatge unificada que ens identifiqui com

Más detalles

Introducció a la Psicologia

Introducció a la Psicologia Introducció a la Psicologia 2013/2014 Codi: 102305 Crèdits: 6 Titulació Tipus Curs Semestre 2501572 Administració i Direcció d'empreses OT 4 0 2501573 Economia OT 4 0 Professor de contacte Nom: Lluís Capdevila

Más detalles

Jornada sobre prevenció, detecció i atenció als ASI Cerdanyola, maig 2009. prevenció dels ASI. ITER BSO www.alonsovarea.com

Jornada sobre prevenció, detecció i atenció als ASI Cerdanyola, maig 2009. prevenció dels ASI. ITER BSO www.alonsovarea.com Jornada sobre prevenció, detecció i atenció als ASI Cerdanyola, maig 2009 El treball en xarxa en la prevenció dels ASI www.alonsovarea.com CADA COSA EN SU MOMENTO Construir una RED es hermoso http://yoriento.com/2009/03/como-fomentar-el-trabajo-el-equipo-de-verdad-487.html

Más detalles

Qüestionari d avaluació

Qüestionari d avaluació Qüestionari d avaluació 2010 Guia d instruccions per complimentar el model de qüestionari d avaluació. març 2010 GS012010QP10001 I RESOLUCIÓ 2010 La Resolució TRE/3767/2009, de 30 de novembre (DOGC. Núm.5545,

Más detalles

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades Breu tutorial actualització de dades ATRI El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades El Departament informa al portal ATRI (i no directament a les persones afectades): El no

Más detalles

5è UPDATE DIRECTIU : Eines per a la direcció eficaç en un nou paradigma sanitari, sociosanitari i social L ESCENARI SEGUEIX CANVIANT...

5è UPDATE DIRECTIU : Eines per a la direcció eficaç en un nou paradigma sanitari, sociosanitari i social L ESCENARI SEGUEIX CANVIANT... L ESCENARI SEGUEIX CANVIANT... 5è UPDATE DIRECTIU - 2016: Eines per a la direcció eficaç en un nou paradigma sanitari, sociosanitari i social Els participants en l Update Directiu tenen possibilitat de

Más detalles

Protocol sindical davant la grip A. Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1

Protocol sindical davant la grip A.  Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1 Protocol sindical davant la grip A www.ugt.cat Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1 La Grip A La grip A (H1N1) és una malaltia causada per un subtipus del virus de la grip. Actualment,

Más detalles

Barcelona- París- Barcelona Visita dinamitzada per a alumnes de Secundària i Batxillerat

Barcelona- París- Barcelona Visita dinamitzada per a alumnes de Secundària i Batxillerat Barcelona- París- Barcelona Visita dinamitzada per a alumnes de Secundària i Batxillerat Guió previ per al professorat Presentació Amb les propostes del Servei Educatiu del Museu Picasso convidem a alumnes

Más detalles

Guia docent de l assignatura Sociologia i psicologia del turisme

Guia docent de l assignatura Sociologia i psicologia del turisme Guia docent de l assignatura Sociologia i psicologia del turisme I. IDENTIFICACIÓ Nom de l assignatura: Sociologia i psicologia del turisme Codi: 101226 Titulació: Grau de Turisme Curs acadèmic: 2016-2017

Más detalles

FORMACIÓ HOSPITAL ASEPEYO SANT CUGAT

FORMACIÓ HOSPITAL ASEPEYO SANT CUGAT PROGRAMA FORMATIU INFERMERIA HOSPITAL ASEPEYO SANT CUGAT M. Àngels Pi Sans Directora Infermeria HOSPITAL ASEPEYO SANT CUGAT Característiques: Monogràfic de Traumatologia Accidents laborals o malalties

Más detalles

TENDÈNCIES RETRIBUTIVES I COMPETITIVITAT

TENDÈNCIES RETRIBUTIVES I COMPETITIVITAT TENDÈNCIES RETRIBUTIVES I COMPETITIVITAT Francesc González Navarro Director General ICSA Grupo 19/05/2015 Tendències Retributives i Competitivitat escenari Globalització Revolució tecnològica Canvis socials

Más detalles

Barça Parc. Un nou espai, un nou concepte. Juliol 2009. Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte

Barça Parc. Un nou espai, un nou concepte. Juliol 2009. Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte Barça Parc Un nou espai, un nou concepte Juliol 2009 Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte El Barça: motor social i conjunt de valors El FC Barcelona, una de les entitats esportives més importants

Más detalles

Índex de figures i taules

Índex de figures i taules Índex de figures i taules Capítol 1. Introducció... 13 Capítol 2. Vint-i-cinc anys de polítiques d integració de les TIC als centres docents de Catalunya... 27 Taules Taula 1. Formació del professorat

Más detalles

25 ANYS de MEDICINA DE ARA LA UNIVERSITAT

25 ANYS de MEDICINA DE ARA LA UNIVERSITAT Girona 16 d octubre de 2008 25 ANYS de MEDICINA DE FAMÍLIA ARA LA UNIVERSITAT Josep Basora i Gallisà Metge de Família Professor Associat Institut Català de la Salut Vicepresident de la semfyc 25 ANYS de

Más detalles

CALC 1... Introducció als fulls de càlcul

CALC 1... Introducció als fulls de càlcul CALC 1... Introducció als fulls de càlcul UNA MICA DE TEORIA QUÈ ÉS I PER QUÈ SERVEIX UN FULL DE CÀLCUL? Un full de càlcul, com el Calc, és un programa que permet: - Desar dades numèriques i textos. -

Más detalles

LA TAULA DE MOBILITAT DE SABADELL

LA TAULA DE MOBILITAT DE SABADELL S E G O N A E D I C I Ó D E S A B A D E L L U N I V E R S I T A T D E L 7 A L 1 1 D E J U L I O L D E 2 0 0 3 LA TAULA DE MOBILITAT DE SABADELL LES ESTRATÈGIES LOCALS EN LA MOBILITAT URBANA Joan Carles

Más detalles

EL IMPACTO DE LAS BECAS, EN PRIMERA PERSONA

EL IMPACTO DE LAS BECAS, EN PRIMERA PERSONA EL IMPACTO DE LAS BECAS, EN PRIMERA PERSONA Testimoniales de alumnos becados dgadg Foto: Grupo de alumnos de 4º de BBA que colaboran con el Programa de Becas de ESADE Laia Estorach, Alumna de 4º de BBA

Más detalles

EXPERIÈNCIA PROFESSIONAL

EXPERIÈNCIA PROFESSIONAL CURRICULUM resumit Francesc López EXPERIÈNCIA PROFESSIONAL - Incorporació a la plantilla en règim de contractat laboral indefinit com a mestre a l escola Costa i Llobera des de l any 1977 fins el 1986.

Más detalles

EL SERVEI COMUNITARI PER A L ALUMNAT DE SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA

EL SERVEI COMUNITARI PER A L ALUMNAT DE SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA EL SERVEI COMUNITARI PER A L ALUMNAT DE SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA Una acció educativa en el marc curricular Octubre 2015 ÍNDEX INTRODUCCIÓ... 1 1. OBJECTIUS... 4 2. MARC NORMATIU... 5 3. PRINCIPIS... 7 4.

Más detalles

Màster Universitari en Educació per a la Salut. Facultat d'infermeria Universitat de Lleida. Informe de seguiment Curs 2012-13

Màster Universitari en Educació per a la Salut. Facultat d'infermeria Universitat de Lleida. Informe de seguiment Curs 2012-13 Facultat d'infermeria Universitat de Lleida Informe de seguiment Curs 2012-13 Elaborat per la coordinació de la titulació Presentat a la Comissió d'estudis de Postgraus del centre: 10/12/13 Revisat pel

Más detalles

ENQUESTA DE SATISFACCIÓ 20 DE GRADUATS I GRADUADES

ENQUESTA DE SATISFACCIÓ 20 DE GRADUATS I GRADUADES EQUESTA DE SATSFACCÓ 20 DE GRADUATS GRADUADES 14 . FORME DETALLAT PER ÍTEM ESEYAMET Ítem 1 La titulació ha respost a les meves expectatives Ítem 2 L estructura del pla d estudis ha permès una progressió

Más detalles

Tecnología móvil y bibliotecas Workshop REBIUN sobre Proyectos Digitales UPC, 23 de novembre de Roser Benavides Ollé

Tecnología móvil y bibliotecas Workshop REBIUN sobre Proyectos Digitales UPC, 23 de novembre de Roser Benavides Ollé Tecnología móvil y bibliotecas Workshop REBIUN sobre Proyectos Digitales UPC, 23 de novembre de 2012 Roser Benavides Ollé VIè Workshop biblioudg Girona, 1 de març de 2013 PER QUÈ SOBRE TECNOLOGIES MÒBILS?

Más detalles

FASE 2a. ESTRATÈGICA ESQUEMA PMK PAS 4 OBJECTIUS

FASE 2a. ESTRATÈGICA ESQUEMA PMK PAS 4 OBJECTIUS FASE 2a. ESTRATÈGICA ESQUEMA PMK PAS 4 OBJECTIUS Els Objectius indiquen allò que es vol aconseguir o els efectes i els resultats que s esperen quan es planteja un pmk per modificar una determinada situació

Más detalles

BARÒMETRE DE LES FINANCES ÈTIQUES I SOLIDÀRIES [ 2014]

BARÒMETRE DE LES FINANCES ÈTIQUES I SOLIDÀRIES [ 2014] 2014 2012 DE LES FINANCES ÈTIQUES I SOLIDÀRIES [ 2014] La Banca Ètica a l Estat continua creixent, l evolució de les seves xifres contrasta amb les del conjunt del sistema financer Les dinàmiques de les

Más detalles

2.- Informe del director. Consell Català d Estadística 13 de novembre de 2013

2.- Informe del director. Consell Català d Estadística 13 de novembre de 2013 2.- Informe del director Consell Català d Estadística 13 de novembre de 2013 Activitats Idescat/SEC des de novembre 2012 Treballs en marxa i de futur Pla estadístic 2015-2018 Activitats Idescat/SEC des

Más detalles

isalut Historia Clínica Compartida de Catalunya

isalut Historia Clínica Compartida de Catalunya isalut Historia Clínica Compartida de Catalunya Índex 1 Resultats de publicació informació per RRSS 2 Nou model Tic i nou model de governança 3 Objectius Territorials lligats al contracte programa 4 Referents

Más detalles

GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR

GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR 0 Índex 1. Què és la capitalització de l atur? Pàg. 2 2. Requisits Pàg. 3 3. Com i qui pot beneficiar se? Pàg. 4 4. Tràmits i documentació per a la sol licitud Pàg. 6 5. Informació

Más detalles

4t Concurs de fotografia digital L Andorra dels paisatges 2015

4t Concurs de fotografia digital L Andorra dels paisatges 2015 Organitza: 4t Concurs de fotografia digital L Andorra dels paisatges 2015 Gerard Mussot: Neu i brases 1r Concurs de Fotografia Digital L Andorra dels Paisatges Març Léopold Hurbin: Submarí 4t Concurs de

Más detalles

Creació d un bloc amb Blogger (I)

Creació d un bloc amb Blogger (I) Creació d un bloc amb Blogger (I) Una vegada tenim operatiu un compte de correu electrònic a GMail és molt senzill crear un compte amb Blogger! Accediu a l adreça http://www.blogger.com. Una vegada la

Más detalles

La volta al món en 80 dies-07 18/10/07 08:23 Página 107 I TU, COM HO VEUS?

La volta al món en 80 dies-07 18/10/07 08:23 Página 107 I TU, COM HO VEUS? I TU, COM HO VEUS? ~ I tu, com ho veus? ~ La volta al món en 80 dies ~ 1 El treball a) Phileas Fogg té prou diners per viure bé sense haver de treballar. Coneixes personalment algú que pugui viure bé

Más detalles

Logística de Transport i Emmagatzematge

Logística de Transport i Emmagatzematge Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2016 205 - ESEIAAT - Escola Superior d'enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa 707 - ESAII - Departament

Más detalles

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE PARLEM DE FIBROMIÀLGIA A LA SALA D ACTES DEL COL-LEGI D ARQUITECTES DE BARCELONA La fibromiàlgia es pot superar.

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE PARLEM DE FIBROMIÀLGIA A LA SALA D ACTES DEL COL-LEGI D ARQUITECTES DE BARCELONA La fibromiàlgia es pot superar. PRESENTACIÓ DEL LLIBRE PARLEM DE FIBROMIÀLGIA A LA SALA D ACTES DEL COL-LEGI D ARQUITECTES DE BARCELONA La fibromiàlgia es pot superar. Jo no he estat la primera ni sóc l última. La medicina Ayurveda,

Más detalles

2016-17 Postgrau en Teràpia Breu Estratègica 19a edició en dissabtes - 20a edició en dimarts Curs presencial a Barcelona. 12 Crèdits ECTS Diploma de la Fundació Universitat de Girona www.iesp.cat www.interpersonal.cat

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

CERCLE D INFRAESTRUCTURES A LA COSTA BRAVA -----

CERCLE D INFRAESTRUCTURES A LA COSTA BRAVA ----- CERCLE D INFRAESTRUCTURES A LA COSTA BRAVA ----- Infraestructures Turístiques Hotel Aigua Blava Begur, 2 d octubre 2009 Miquel Alsius. Enginyer de Camins. Pte. Grup CETT Infraestructures Turístiques Què

Más detalles

PROGRAMA DE FORMACIÓ COMÚ PER A RESIDENTS Comissió de Docència. Direcció General

PROGRAMA DE FORMACIÓ COMÚ PER A RESIDENTS Comissió de Docència. Direcció General PROGRAMA DE FORMACIÓ COMÚ PER A RESIDENTS 2016-2020 Comissió de Docència. Direcció General 5ª edició: Juny 2016 Programa de Formació Comú per a Residents Coordinador: Dra. Maria José Canto Rivera Cap del

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

SERVEIS SOCIALS ÀREA DE SERVEIS A LES PERSONES

SERVEIS SOCIALS ÀREA DE SERVEIS A LES PERSONES SERVEIS SOCIALS ÀREA DE SERVEIS A LES PERSONES. Les funcions i tasques a desenvolupar s articulen dintre de les pròpies atribuïdes a l EAIA en el seu Decret de creació 338/1986 de 18 de novembre (DOGC

Más detalles

4. SISTEMA DE GESTIÓ DE LA QUALITAT: LA NORMATIVA ISO 9001:2000

4. SISTEMA DE GESTIÓ DE LA QUALITAT: LA NORMATIVA ISO 9001:2000 4. SISTEMA DE GESTIÓ DE LA QUALITAT: LA NORMATIVA ISO 9001:2000 Què és la norma ISO 9001:2000? Una norma pretén ser un document ordenador d'una certa activitat, elaborat voluntàriament i amb el consens

Más detalles

Els arxius que crea Ms Excel reben el nom de LibroN, per aquest motiu cada vegada que creem un arxiu inicialment es diu Libro1, Libro2, Libro3,...

Els arxius que crea Ms Excel reben el nom de LibroN, per aquest motiu cada vegada que creem un arxiu inicialment es diu Libro1, Libro2, Libro3,... Què és Excel? Ms Excel és una aplicació informàtica que ens proporciona una forma molt còmoda i eficaç de treballar amb dades. Entre altres possibilitats, permet realitzar anàlisis, càlculs matemàtics,

Más detalles

Josep Maria Puig, Roser Batlle, Carme Bosch, Josep Palos. Aprenentatge servei

Josep Maria Puig, Roser Batlle, Carme Bosch, Josep Palos. Aprenentatge servei Josep Maria Puig, Roser Batlle, Carme Bosch, Josep Palos Aprenentatge servei Educar per a la ciutadania OCTAEDRO Títol: Aprenentatge servei. Educació per a la ciutadania Autors: Josep Maria Puig, Roser

Más detalles

INFORME DE SEGUIMENT DEL GRAU EN CRIMINOLOGIA (2009-2011) GENER 2011 Facultat de Dret, Universitat Pompeu Fabra

INFORME DE SEGUIMENT DEL GRAU EN CRIMINOLOGIA (2009-2011) GENER 2011 Facultat de Dret, Universitat Pompeu Fabra INFORME DE SEGUIMENT DEL GRAU EN CRIMINOLOGIA (2009-2011) GENER 2011 Facultat de Dret, Universitat Pompeu Fabra 1 Índex FITXA DE LA TITULACIÓ...3 1. VALORACIÓ GENERAL DEL DESPLEGAMENT DEL TÍTOL...4 2.

Más detalles

Facultat de Medicina PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA

Facultat de Medicina PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA Facultat de Medicina PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA DADES GENERALS Nom de l assignatura : Activitat física i Salut. Codi: (a emplenar posteriorment) Tipus : Presencial Impartició: Català Departaments implicats

Más detalles

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment)

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment) D21 4.7. Lleis de ewton (relacionen la força i el moviment) - Primera Llei de ewton o Llei d inèrcia QUÈ ÉS LA IÈRCIA? La inèrcia és la tendència que tenen el cossos a mantenirse en repòs o en MRU. Dit

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

MÀSTER UNIVERSITARI EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA MÁSTER UNIVERSITARIO EN GESTIÓN ADMINISTRATIVA

MÀSTER UNIVERSITARI EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA MÁSTER UNIVERSITARIO EN GESTIÓN ADMINISTRATIVA MÀSTER UNIVERSITARI EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA MÁSTER UNIVERSITARIO EN GESTIÓN ADMINISTRATIVA INFORME DE SEGUIMENT DEL CURS 2012-2013 INFORME DE SEGUIMIENTO DEL CURSO 2012-2013 Departament de Dret i Ciències

Más detalles

PARLA3 El teu futur parla idiomes

PARLA3 El teu futur parla idiomes PARLA3 El teu futur parla idiomes RODA DE PREMSA DE PRESENTACIÓ DEL NOU PROGRAMA DE TERCERES LLENGÜES Dimecres, 18 de febrer de 2015 MOTIVACIÓ En l enquesta que l AQU fa el 2014 als graduats universitaris

Más detalles

Inici curs escolar Barcelona

Inici curs escolar Barcelona Inici curs escolar 2016-2017 Barcelona 6 de setembre de 2016 Les claus del nou curs Noves eines Capacitació Formació Equips educatius Equitat Preparats Necessitats Futur Treball per zones Nova Programes

Más detalles

A.E.A: annex 2 VALORS DE MERCAT

A.E.A: annex 2 VALORS DE MERCAT A.E.A: annex 2 VALORS DE MERCAT PLA DE MILLORA URBANA PMU 13 : Carrer Barcelona Novembre 2010, Aprovació inicial Girona EQUIP REDACTOR: TALLER D ARQUITECTURA I TERRITORI José González Baschwitz, arquitecte

Más detalles

EDITORIAL AFILIATE. Responsable de Comunicació: Toni Baos. Responsable de Formació i Ocupació: Rafael Borràs

EDITORIAL AFILIATE. Responsable de Comunicació: Toni Baos. Responsable de Formació i Ocupació: Rafael Borràs 2 EDITORIAL Confederació Sindical de CCOO de les Illes Balears C/ de Francesc de Borja Moll, 3 07003 Palma Tel. 971 72 60 60 Internet: http://www.ib.ccoo.es Correu electrònic: premsa@ib.ccoo.es Responsable

Más detalles

Fem un correu electrónic!! ( )

Fem un correu electrónic!! ( ) Fem un correu electrónic!! (E-mail) El correu electrònic es un dels serveis de Internet més antic i al mateix temps es un dels més populars i estesos perquè s utilitza en els àmbits d'oci i treball. Es

Más detalles

Sobre els autors. diferents universitats i països sobre aprenentatge servei i formació per a la responsabilitat social a les universitats de la

Sobre els autors. diferents universitats i països sobre aprenentatge servei i formació per a la responsabilitat social a les universitats de la Sobre els autors Aquesta obra, coordinada per Miquel Martínez, catedràtic i membre del grup de recerca GREM de la Universitat de Barcelona, recull reflexions i experiències desenvolupades per professorat

Más detalles

Exposició. Apunta t al canvi. La qüestió del CO2

Exposició. Apunta t al canvi. La qüestió del CO2 Exposició Apunta t al canvi La qüestió del CO2 Apunta t al canvi és un recurs educatiu que proporciona eines pràctiques i modulars per relacionar la qüestió del CO2 i el canvi climàtic amb diversos àmbits

Más detalles

COM FER UN BON CURRÍCULUM VITAE?. MODELS.

COM FER UN BON CURRÍCULUM VITAE?. MODELS. COM FER UN BON CURRÍCULUM VITAE?. MODELS. Portalexcellence Servei Municipal d Ocupació de Cerdanyola del Vallès www.portalexcellence.cat www.ocupacioiempresa.cerdanyola.cat CURRÍCULUM VITAE 1. DEFINICIÓ

Más detalles

Remodelació de la zona verda compresa entre la Gran Via, i els carrers de Perú i Selva de Mar (Palau del Totxo)

Remodelació de la zona verda compresa entre la Gran Via, i els carrers de Perú i Selva de Mar (Palau del Totxo) Remodelació de la zona verda compresa entre la Gran Via, i els carrers de Perú i Selva de Mar (Palau del Totxo) Districte de Sant Martí Juliol de 2013 BIM/SA Barcelona d Infraestructures Municipals La

Más detalles

Activitat Cost Energètic

Activitat Cost Energètic Part 1. Article cost energètic. Contesta les preguntes següents: 1. Què hem de tenir en compte per saber què paguem per un PC? Para poder saber cuánto pagamos por un PC necesitamos saber dos cosas: cuánto

Más detalles

1. OBJECTIU DEL CURS - Per a qui està pensat aquest curs? 4. MÒDULS, COMPETÈNCIES I CONTINGUTS De qué es tracta el curs?

1. OBJECTIU DEL CURS - Per a qui està pensat aquest curs? 4. MÒDULS, COMPETÈNCIES I CONTINGUTS De qué es tracta el curs? Curs de monitors 1. OBJECTIU DEL CURS - Per a qui està pensat aquest curs? 2. TITULACIÓ REGLADA Quín títol s obté? 3. REQUISITS D ACCÈS Quí pot apuntar-se? 4. MÒDULS, COMPETÈNCIES I CONTINGUTS De qué es

Más detalles

Tipus de Currículum Vitae

Tipus de Currículum Vitae El Currículum Vitae El currículum és un document que conté informació personal i professional necessària i rellevant per trobar feina en el món laboral. L objectiu del currículum és obtenir una entrevista

Más detalles

IMPULS DEL SERVEI COMUNITARI PER A L ALUMNAT DE SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA

IMPULS DEL SERVEI COMUNITARI PER A L ALUMNAT DE SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA IMPULS DEL SERVEI COMUNITARI PER A L ALUMNAT DE SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA (Servei comunitari en el marc curricular i mitjançant l aprenentatge i servei) 1 ÍNDEX 1. INTRODUCCIÓ... 3 2. OBJECTIUS... 6 3. MARC

Más detalles

Els processos com eina d organització. Experiència en l HUVH

Els processos com eina d organització. Experiència en l HUVH Els processos com eina d organització. Experiència en l HUVH Dr. V. Martinez Ibañez Director Processos Quirúrgicos Aplicació pràctica de la gestió per processos. Nov 11!! Compromís, expertesa i integració!

Más detalles

CEIP 25 DE SETEMBRE

CEIP 25 DE SETEMBRE CEIP 25 DE SETEMBRE 2009-2010 http://www.xtec.cat/ceip-25desetembre-rubi http://escola25setembre.blogspot.com/ EDUCACIÓ I CONVIVÈNCIA Necessitat d unes normes de convivència. Respectar als altres: companys,

Más detalles

VIRTUAL DE L ESCOLA D ADMINISTRACIÓ PÚBLICA DE CATALUNYA. Federico Borges Sáiz. Escola d Administració Pública de Catalunya. Generalitat de Catalunya

VIRTUAL DE L ESCOLA D ADMINISTRACIÓ PÚBLICA DE CATALUNYA. Federico Borges Sáiz. Escola d Administració Pública de Catalunya. Generalitat de Catalunya G U I A D E L E S T U D I A N T VIRTUAL DE L ESCOLA D ADMINISTRACIÓ PÚBLICA DE CATALUNYA Federico Borges Sáiz Generalitat de Catalunya Escola d Administració Pública de Catalunya BIBLIOTECA DE CATALUNYA

Más detalles

El cas UOC: El Màster Pla de Sistemes d Informació. José Ramón Rodríguez Universitat Oberta de Catalunya

El cas UOC: El Màster Pla de Sistemes d Informació. José Ramón Rodríguez Universitat Oberta de Catalunya El cas UOC: El Màster Pla de Sistemes d Informació José Ramón Rodríguez Universitat Oberta de Catalunya Sumari Disrupció digital al sector de l'ensenyament superior. El Pla Estratègic de la UOC i el Màster

Más detalles

GUIA DOCENT DE L ASSIGNATURA DESTINACIONS TURÍSTIQUES I PROMOCIÓ PÚBLICA

GUIA DOCENT DE L ASSIGNATURA DESTINACIONS TURÍSTIQUES I PROMOCIÓ PÚBLICA GUIA DOCENT DE L ASSIGNATURA DESTINACIONS TURÍSTIQUES I PROMOCIÓ PÚBLICA I. IDENTIFICACIÓ Nom de l assignatura: Destinacions Turístiques i Promoció Pública Codi: 101215 Titulació: Grau de Turisme Curs

Más detalles

Biblioteca i serveis universitaris

Biblioteca i serveis universitaris Biblioteca i serveis universitaris 275 Biblioteca i serveis universitaris Biblioteca A més del personal fix, format pel director, la cap de bibliotecàries i vuit professionals més, fem constar la presència

Más detalles