1. Completives Temporals Causals Finals Condicionals Modals Comparatives Concessives 25 9.

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "1. Completives Temporals Causals Finals Condicionals Modals Comparatives Concessives 25 9."

Transcripción

1 Conjuncions. - Categoria gramatical que enllaça oracions o bé elements d'una oració. 1. Conjuncions coordinants. - Relacionen oracions independents o termes independents. 1. Copulatives Disjuntives Distributives Adversatives Continuatives Il latives Conjuncions subordinants. - Enllacen les oracions que depenen d'altres. 1. Completives Temporals Causals Finals Condicionals Modals Comparatives Concessives Consecutives Esbrina l'error, si hi haguera. - Trenta-tres exercicis de conjuncions i locucions conjuntives. Pàgina 28

2 1.1. COORDINADES. COPULATIVES. DEFINICIÓ - Expressen una relació de mera addició entre els elements coordinants. I. - Expressa una relació de mera addició entre els elements coordinats. Carme i Isabel són amigues meues. - La forma i no canvia. Carme e Isabel són amigues meues. Ni. - Terme negatiu que enllaça proposicions o una part de la proposició. No puc anar-hi esta setmana ni tampoc l'altra.

3 1.2. COORDINADES. DISJUNTIVES. DEFINICIÓ. - Alternança o contraposició entre els elements que enllacen. O. - Expressa una alternativa. Pere no sé si és odontòleg o oftalmòleg. - Reforçada amb siga té un sentit explicatiu. El lleó, o siga, el rei de la selva. - No canvia la seua forma. A la festa hi havia deu o onze persones. A la festa hi havia deu u onze persones. O bé. - Expressa una alternativa. Posa't la camisa blava o bé la blanca. O si no. - Expressa una alternativa. Anirem a la platja o si no a la muntanya.

4 1.3. COORDINADES. DISTRIBUTIVES. DEFINICIÓ. - Indiquen alternança dels termes enllaçats. Adés adés. - També es pot dir: adés ara, ara ara. Els xiquets adés ploren adés riuen. Així com. - Expressa una alternativa. Es van oposar a la llei així burgesos com nobles. Mig mig. - En part una cosa o d'una manera, en part una altra cosa o d'una altra man. Sempre diu les coses mig rient mig plorant. Ni ni. - Distrivutiva negativa. No vénen ni Empar ni Ricard.

5 1.3. COORDINADES. DISTRIBUTIVES. No solament sinó també. - Expressa una alternativa. No menys que. No solament el va amenaçar, sinó que va complir l'amenaça. O o. - Expressa una alternativa. O em dónes els llibres o me'n vaig. Que que. - També es pot dir: els uns els altres. Que vells que nous, n hi havia ben bé un miler. Siga siga. - Marca l'alternativa. També es pot dir sia sia. Siga matí siga vesprada, passa les hores menjant. Tant com. - Expressa una alternativa. Ho has de fer tant si vols com si no vols.

6 1.4. COORDINADES. ADVERSATIVES. DEFINICIÓ. - Oposició o contrarietat entre els elements que enllacen. Així i tot. - Fins i tot concedint això. Son pare li ho va advertir, i així i tot se n'anà amb la moto. Això no obstant. - A pesar d'això, no obstant això. Tots estem en crisi, això no obstant tots anem de viatge. - S'ha d'especificar el complement o substituir-lo per això (= no obstant això). Se'n va anar de viatge,no obstant els problemes que tenia. Altrament. - D'altra manera, si no fóra per això. D'altra banda. Li va tocar la grossa, altrament no hauria fet el viatge. Amb tot. - Això no obstant, amb tot i això, tot amb tot, tot i així. Té molts problemes; amb tot, els resoldrà prompte.

7 1.4. COORDINADES. ADVERSATIVES. En canvi. - No així, sinó altrament, contràriament. Jo aniré a comprar en canvi tu descansaràs a casa. Mentre que / Mentres que. - Expressió adversativa usada per a contraposar dos accions. Joana treballa moltes hores, mentres que tu treballes poc. - No confongueu amb mentre conjunció temporal (ind) i condicional (subj). Mentres fas el dinar, arreglaré la casa. (verb en indicatiu) Mentres això siga així, pots comptar amb nosaltres. (en subjuntiu) Però. - Marca l'oposició entre les dos proposicions o membres que lliga. Estudia molt, però no aprova cap examen. No obstant això. - S'ha d'especificar el complement o substituir-lo per això. Se'n va anar de viatge,no obstant els problemes que tenia.

8 1.4. COORDINADES. ADVERSATIVES. Sinó. - Introduïx una afirmació en oposició a allò que s'acaba de negar. No m'agrada la carn sinó el peix. - No confongueu amb si no (condicional+adverbi de negació) Si no véns a visitar-me, no et convidaré. Sinó que. - Introduïx una afirmació en oposició a allò que s'acaba de negar. No ho negue, sinó que em reafirme en el que he dit abans. Tanmateix. - És lògic que ocórrega una cosa (sentit adversatiu). No va estudiar gens i, tanmateix, ha aprovat l'oposició.

9 1.5. COORDINADES. CONTINUATIVES. DEFINICIÓ. - Expressen una conseqüència, una deducció. A més a més. - També pot ser: a més i és incorrecte ademés. Vindran a sopar els meus pares a més / ademés de la teu família. Així mateix. - De la mateixa manera, a més d'això, també. A banda d això hi ha, així mateix, altres consideracions. Doncs. - Expressa continuïtat en el discurs. Doncs sí: ara et contaré el que em va passar. I tot. - Fins i tot, inclusivament. Ens estimem molt, ens casarem i tot. Ni tan sols. - Té sentit negatiu. Entrà i ni tan sols ens saludà.

10 1.6. COORDINADES. IL LATIVES. DEFINICIÓ. - Inferixen una cosa d'una altra. Doncs. - Denota conseqüència o conclusió d'allò que precedix. No vols vindre amb mi? Doncs ja en parlarem. - No té valor causal, no pot ser substituït per ja que o perquè. No han eixit d'excursió ja que / perquè plovia. No han eixit d'excursió doncs plovia. Per consegüent. - Conseqüència, conclusió d'un silogisme Sabem la veritat, per consegüent no ens mentisques. Per tant. - Per tal causa, en atenció a això. Heu parlat molt a classe, per tant no tindrem esbarjo!

11 2.1. SUBORDINADES. COMPLETIVES. DEFINICIÓ. - Enllaça oracions que exercixen la funció sintàctica de complement. Que. - Les preposicions cauen davant de la conjunció que. Confie en que vingues demà a visitar-me. - La caiguda també afecta les locucions prepositives. A favor de, abans de, arran de, d'ençà de, des de, després de, llevat de, gràcies a, tret de,... Després de que vingueres, no tornàrem a parlar de l'assumpte. - Introductòria d'una subordinada no s'ha d'ometre mai. Et demane que vingues al més aviat possible. - No s'omet darrere de l'adverbi sí. Els xiquets sí que esperaven amb il lusó els regals de reis! - Pot introduir una interrogació, una imprecació o una acció emfàtica. Que està tancada la farmàcia? - En certes expressions s'usa la preposició a, no la conjunció que. No tinc res a dir. Tinc molt a fer. Això deixa molt a desitjar.

12 2.1. SUBORDINADES. COMPLETIVES. Que (continuació). - No confongueu amb què? (interrogatiu) Què dius? De què parles? - No confongueu amb que! (exclamatiu) Que gran és la casa! - No confongueu amb el relatiu què (amb prep. àtona: a, amb, de, en, per) El cotxe en què vam anar era ràpid. - No confongueu amb el relatiu que (sense preposició) El llibre que vaig llegir era llarg.

13 2.2. SUBORDINADES. TEMPORALS. DEFINICIÓ. - Introduïxen oracions temporals. A mida que. - Sentit de progressivitat. A mesura que. A mida que la potència del foc augmentava, l'aigua bullia més. A mesura que. - Sentit de progressivitat, a proporció que. A mida que, tal com. Els alumnes seuran al seu lloc a mesura que entren a classe. - Segons és una preposició, no té valor temporal. Segons el reglament, cal una penalització. Els alumnes seuran al seu lloc segons entren a classe. - Conforme és un adjectiu, no té valor de progressivitat temporal. Ha pintat una reproducció conforme a l'original. Els alumnes seuran al seu lloc conforme entren a classe. A penes. - Gairebé no, quasi no. A penes li diuen una cosa es posa a plorar.

14 2.2. SUBORDINADES. TEMPORALS. Abans que. - Denota anterioritat. Compra les entrades abans que tanquen la taquilla. Així que. - De seguida que, tot seguit que. Així que acabes, ens menjarem el pastís. - Només és adverbi, significa solament i no té valor temporal. El motiu d'aquella telefonada fou només felicitar-lo. Només acabes, ens menjarem el pastís. D'ençà que. - Des que. D'ençà que l'anterior president va dimitir, ja no es produïx tant. De seguida que. - Així que, sense tardar. De seguida que arribe el iaio, dóna-li el regal.

15 2.2. SUBORDINADES. TEMPORALS. Després que. - Una vegada que + verb en subjuntiu. Veniu a casa després que acabeu la classe. Des que. - Relacions circumstancials de temps i de lloc que indiquen punt de partida. Des que tingué el xiquet no té ganes d'eixir. Fins que. - Indica límit en el temps. No aniré al camp fins que no passe l'hivern. - En tant que significa en la mesura que, no té valor temporal o adversatiu. Ho faré en tant que puga. No aniré al camp en tant que no passe l'hivern. M'han aprovat en tant que a tu t'han suspés. Mentre / Mentres. - Durant el temps en què, suposant que. Mentre tu prepares el dinar, jo planxaré la roba.

16 2.2. SUBORDINADES. TEMPORALS. Quan. - En quin moment, el moment en què, ja que, si. Quan tu vindràs, me n'aniré jo. Sempre que. - Cada vegada que (verb en indicatiu), Si (verb en subjuntiu). Sempre que isca el sol, Laura ix a passejar. - No és correcte Sempre i quan. Sempre i quan isca el sol, Laura ix a passejar. Tan prompte com. - Així que, tan bon punt. Tan prompte com arribarà, soparem. Tot seguit que. - Immediatament després que. Tot seguit que el capità va donar l'orde, salparen. Tota vegada que. - Sempre que. Joan ens visita tota vegada que passa pel barri.

17 2.3. SUBORDINADES. CAUSALS. DEFINICIÓ. - Indiquen relacions de causa entre dos o més proposicions. Atés que. - Ja que. Atés que el president no podia anar-hi, van suspendre la reunió. - No és correcte donat que. Cal dir: atés que, com que... Donat que el president no podia anar-hi, van suspendre la reunió. Com que. - Normalment a inici d'oració. No es pot llevar el que. Com que no hi havia ningú a casa, he eixit a passejar. Ja que. - Puix que, del moment que. No és correcte posat que. Ja que ho has suspés tot, no aniràs de viatge. Posat que ho has suspés tot, no aniràs de viatge. Per tal com. - Perquè. He acceptat la invitació per tal com no m'hi podia negar.

18 2.3. SUBORDINADES. CAUSALS. Per culpa de. - En frases negatives. Per culpa de la neu no arribàrem a temps. - Degut a no té valor causal, però és correcte si és si és participi de deure. S'ha degut a la neu que no a arribàrem a temps. Degut a la neu no a arribàrem a temps. Perquè. - Introduïx una oració subordinada en què es diu el motiu la causa. No ha eixit perquè plovia. - No confongueu amb perquè (final) amb el verb en subjuntiu. Els he comprat contes perquè aprenguen a llegir amb més fluïdesa. - No confongueu amb per què (preposició+interrogatiu) Per què no véns a sopar demà a la nit. - No confongueu amb per què (preposició+relatiu) El camí per què (pel qual / per on) anàrem era molt llarg. Puix que. - Atés que, com que, després que. Puix que estic sol, llegiré en veu alta.

19 2.4. SUBORDINADES. FINALS. DEFINICIÓ. - Indiquen finalitat respecte al període completat per l oració principal. A fi que. - A fi i efecte que, amb la finalitat que. No li ho direm mai, a fi que no es moleste. Perquè. - Es diu el fi o objecte de l'acció expressada en l'oració principal. He fet el dinar perquè te'l menges. He fet el dinar per a que te'l menges. - No confongueu amb per a què? (preposició+preposició+interrogatiu) Per a què val eixe aparell que utilitzes? Per tal que. - A fi que. T'ho dic per tal que obres en conseqüència. Que. - Amb valor final. Veniu, que us diga el resultat.

20 2.5. SUBORDINADES. CONDICIONALS. DEFINICIÓ. - Indiquen condició. En cas que. - Suposant que ocórrega, donat cas que, posat cas que. En cas que compre els segells, farem els enviaments. Mentre / Mentres. - Suposant que, posat cas que (verb en subjuntiu). Mentres no t'alces prompte, no arribaràs a temps. Només que. - Solament que. Només que anem demà a la biblioteca, acabarem el treball. Posat que. - Suposant que, en el cas que. Canviaré l'armari de lloc, posat que puga moure'l. - No té valor causal. Posat que ho has suspés tot, no aniràs de viatge.

21 2.5. SUBORDINADES. CONDICIONALS. Sempre que. - Fins i tot concedint això. Sempre que em digues la veritat, et respectaré. Si. - En el cas en què, no confongueu amb sí (adverbi d'afirmació). Si no anem, no ens donaran els diners. - Com no té sentit condicional. Com no anem no ens donaran els diners. - De+infinitiu i a+infinitiu no tenen valor condicional. Si no fóra per tu, no hauria aprovat. De no ser / a no ser per tu no hauria aprovat. Si pot ser. - Si és possible. Si pot ser compra les postres i la beguda. - No són correctes: a ser possible, a poder ser, per si pot ser. A ser possible compra les postres i la beguda. A poder ser compra les postres i la beguda. Per si pot ser compra les postres i la beguda.

22 2.5. SUBORDINADES. CONDICIONALS. Si de cas. - Si. Si per cas. Si de cas telefona, expliqueu-li-ho. Sols que. - Solament que. Sols que estigueu mitja hora, es posaran contents. Tret que. - També es por dir: llevat que i fora que. Tret que sorgisca algun imprevist, ho podrem aconseguir. Llevat que sorgisca algun imprevist, ho pdrem aconseguir. Fora que sorgisca algun imprevist, ho podrem aconseguir. - No és correcte: a no ser que. A no ser que sorgisca algun imprevist, ho podrem aconseguir.

23 2.6. SUBORDINADES. MODALS. DEFINICIÓ. - Indiquen de quina manera es produïx l'acció del verb principal. Així com. - I també, marcant l'oposició. Escriu així com parla. Així com ahir plogué, hui fa sol. Com. - De la manera que. Ho han fet com han pogut. Com si. - Conjunció de manera. Diu les coses com si no l'importaren gens ni miqueta. Segons com. - Així com. Segons com ho digues, ho interpretaran. Sense que. - Encara que no Ja ho sabrem fer sense que tu ens ho expliques.

24 2.7. SUBORDINADES. COMPARATIVES. DEFINICIÓ. - Establixen una comparació. Com més/menys més/menys. - Denota progrés en una acció o procés. Com més estudie menys ho entenc. Més que. - Comparaitu de superioritat. M'agrada més treballar que anar de festa. Tan com. - Anteposat a un adjectiu, adverbi o locució adverbial (adverbi+conjunció). Aquest problema és tan complicat com l'altre. Tant... com. - La mateixa quantitat de (adjectiu+conjunció). Menge tanta quantitat de peix com de carn. Tant com. - Igualment. M'agrada escriure tant com llegir.

25 2.8. SUBORDINADES. CONCESSIVES. DEFINICIÓ. - L acció expressada pel verb principal es realitza malgrat l'objecció. A pesar que. - Sense tindre en compte que. A pesar que ho ha trencat, és un bon xiquet. Bé que - Obstacle malgrat el qual alguna cosa té lloc, per bé que. Vam arribar tard, bé que ells encara no hi havien arribat. Encara que. - Introduïx un obstacle malgrat el qual una cosa té lloc. Encara que li ho contes, no s'ho creurà. - No confongueu amb encara (adverbi) Això encara no li ho he contat. Encara plou. Mal que. - Encara que. Verb en subjuntiu. Mal que Marta i Maria vinguen a sopar, no els contaré res.

26 2.8. SUBORDINADES. CONCESSIVES. Malgrat que. - Sense tindre en compte que. Malgrat que parlava bé l'anglés, no va entendre aquell conferenciant. Per bé que. - Encara que. Finalment es va comprar el vestit, per bé que no li agrada gens. Per més que. - Valor concessiu. Per més que li ho digues, no et farà cas. Si bé. - Encara que. Encara m'agraden els contes, si bé no tant com abans. Tot i que. - Malgrat que. Tot i que el problema era difícil, el vam resoldre.

27 2.9. SUBORDINADES. CONSECUTIVES. DEFINICIÓ. - Expressen una conseqüència, una deducció. De (tal) manera que. - Expressa conseqüència. Sabem la veritat, de manera que no ens digues mentides. - També expressa finalitat. S'en va anar de manera que ningú poguera exigir-li responsabilitats. Fins al punt que. - Fins a un tal extrem que, una situació tal que. Arribàrem fins al punt que no podiem ni tan sols dialogar. Talment que. - De manera que. Ho va explicar talment que ho van copsar de seguida.

28 Pregunta 01. Compra n un de nou, doncs el trencares tu ahir de matí.

29 Pregunta 01. Compra n un de nou, doncs el trencares tu ahir de matí. Resposta. ja que / perquè Comentari. Doncs no té valor causal, és adversativa i il lativa.

30 Pregunta 02. Degut als seus rampells de gelosia ha fet malbé el seu matrimoni.

31 Pregunta 02. Degut als seus rampells de gelosia ha fet malbé el seu matrimoni. Resposta. A causa de, per culpa de. Comentari. Degut a a no té valor causal. L'expressió és correcta quan és participi del verb deure.

32 Pregunta 03. Has de tindre en compte el que hem parlat i situar els convidats segons arriben.

33 Pregunta 03. Has de tindre en compte el que hem parlat i situar els convidats segons arriben. Resposta. A mesura que Comentari. Segons i conforme no tenen valor de progressivitat temporal.

34 Pregunta 04. Com no s accepten les seues condicions, els sindicats es retiraran.

35 Pregunta 04. Com no s accepten les seues condicions, els sindicats es retiraran. Resposta. Com que Comentari. Valor causal. Normalment a inici de frase.

36 Pregunta 05. Marc no sigues impacient i no protestes; t ho contaré sempre i quan vingues.

37 Pregunta 05. Marc no sigues impacient i no protestes; t ho contaré sempre i quan vingues. Resposta. sempre que Comentari. Cap

38 Pregunta 06. Cada vegada tenen més por. Ara han posat reixes per a què no entren a robar.

39 Pregunta 06. Cada vegada tenen més por. Ara han posat reixes per a què no entren a robar. Resposta. perquè Comentari. Perquè. Conjunció final (verb en subjuntiu) Per a què...? (solament en preguntes)

40 Pregunta 07. T he repetit una i mil voltes que no vull gambes si no clòtxines.

41 Pregunta 07. T he repetit una i mil voltes que no vull gambes si no clòtxines. Resposta. sinó Comentari. Sinó. Conjunció adversativa. Si no. Condicional + adverbi de negació.

42 Pregunta 08. No ho he fet per què he despertat tard, però ho faré al més aviat possible.

43 Pregunta 08. No ho he fet per què he despertat tard, però ho faré al més aviat possible. Resposta. perquè / ja que Comentari. Conjunció causal

44 Pregunta 09. Van treballar tot el dia per que volien acabar prompte la faena i anar a sopar al bar.

45 Pregunta 09. Van treballar tot el dia per que volien acabar prompte la faena i anar a sopar al bar. Resposta. perquè / ja que Comentari. Conjunció causal.

46 Pregunta 10. Així mateix, a Sri Lanka visitàrem la capital, que és Kandy, a més d'altres ciutats i pobles.

47 Pregunta 10. Així mateix, a Sri Lanka visitàrem la capital, que és Kandy, a més d'altres ciutats i pobles. Resposta. Colombo Comentari. Kandy, però, té un encant especial amb el llac al centre i les muntanyes que l'envolten.

48 Pregunta 11. Durant les vacacions visitaren no solament Atenes si no tot Grècia, les illes incloses.

49 Pregunta 11. Durant les vacacions visitaren no solament Atenes si no tot Grècia, les illes incloses. Resposta. sinó Comentari. Sinó. Conjunció adversativa. Si no. Condicional + adverbi de negació.

50 Pregunta 12. El veler va naufragar degut a la tempestat encara que tots sabíem que era difícil.

51 Pregunta 12. El veler va naufragar degut a la tempestat encara que tots sabíem que era difícil. Resposta. a causa de / per culpa de Comentari. Degut a sols és correcte quan és participi del verb deure.

52 Pregunta 13. A no ser que m'ho impedisca la salut, aniré d'excursió el cap de setmana.

53 Pregunta 13. A no ser que m'ho impedisca la salut, aniré d'excursió el cap de setmana. Resposta. Tret que / Llevat que / Fora que Comentari. Cap.

54 Pregunta 14. Ha telefonat Carme per comunicar-vos que la reunió no és hui si no demà.

55 Pregunta 14. Ha telefonat Carme per comunicar-vos que la reunió no és hui si no demà. Resposta. sinó Comentari. Sinó. Conjunció adversativa. Si no. Condicional + adverbi de negació.

56 Pregunta 15. Vindrà el secretari del director i portarà els impresos per a què els ompliu.

57 Pregunta 15. Vindrà el secretari del director i portarà els impresos per a què els ompliu. Resposta. perquè Comentari. Perquè. Conjunció final (verb en subjuntiu). Per a què...? (pregunta).

58 Pregunta 16. Conforme creixíem, també se ns desenrotllava la picardia i altres habilitats.

59 Pregunta 16. Conforme creixíem, també se ns desenrotllava la picardia i altres habilitats. Resposta. A mesura que / A mida que Comentari. Té caràcter de progressivitat temporal. Conforme és adjectiu. Estàs conforme?

60 Pregunta 17. Maria va pujar al pis per què li donaren el llibre, mentrestant el seu germà l esperava.

61 Pregunta 17. Maria va pujar al pis per què li donaren el llibre, mentrestant el seu germà l esperava. Resposta. perquè / a fi que / per tal que Comentari. Conjunció final.

62 Pregunta 18. Deixaràs el llibre a Marc per a que el llija; si no te l torna, no li n deixaràs cap més.

63 Pregunta 18. Deixaràs el llibre a Marc per a que el llija; si no te l torna, no li n deixaràs cap més. Resposta. perquè / per tal que / a fi que Comentari. Conjunció final.

64 Pregunta 19. Encara que tenia nebots, com es van portar molt malament amb ell, no els va deixar res.

65 Pregunta 19. Encara que tenia nebots, com es van portar molt malament amb ell, no els va deixar res. Resposta. com que Comentari. Conjunció causal.

66 Pregunta 20. No sé si són fotocòpies u originals, doncs cal reconéixer que tenen una qualitat excel lent.

67 Pregunta 20. No sé si són fotocòpies u originals, doncs cal reconéixer que tenen una qualitat excel lent. Resposta. o ja que / perquè Comentari. O és una conjunció disjuntiva invariable. Doncs no té valor causal.

68 Pregunta 21. No entenc la seua actitud, només que vingueren se n tornaren cap a casa.

69 Pregunta 21. No entenc la seua actitud, només que vingueren se n tornaren cap a casa. Resposta. així que / de seguida que / tot seguit que Comentari. Només és adverbi i significa solament.

70 Pregunta 22. El fracàs s ha degut a un problema de mala planificació de la temporada.

71 Pregunta 22. El fracàs s ha degut a un problema de mala planificació de la temporada. Resposta. Correcte! Comentari. Degut és participi del verb deure.

72 Pregunta 23. No tenim res que dir i tenim molt que fer.

73 Pregunta 23. No tenim res que dir i tenim molt que fer. Resposta. a Comentari. Les expressions corectes són: Molt a dir, molt a fer, molt a desitjar.

74 Pregunta 24. Si no estàs conforme amb nosaltres, per què no ens expliques quin és el teu parer?

75 Pregunta 24. Si no estàs conforme amb nosaltres, per què no ens expliques quin és el teu parer? Resposta. Correcte! Comentari. Cap.

76 Pregunta 25. Com no estudies, no anirem d excursió! Així que, ja saps.

77 Pregunta 25. Com no estudies, no anirem d excursió! Així que, ja saps. Resposta. Si Comentari. Com no te valor condicional.

78 Pregunta 26. S obri el període de matrícula de la Facultat de Geografia e Història.

79 Pregunta 26. S obri el període de matrícula de la Facultat de Geografia e Història. Resposta. i Comentari. Conjunció copulativa invariable.

80 Pregunta 27. De no ser per tu no hauríem arribat!

81 Pregunta 27. De no ser per tu no hauríem arribat! Resposta. Si no fóra Comentari. De no ser i a no ser que no són correctes amb valor condicional.

82 Pregunta 28. Amb tal que se'n vaja, sóc capaç d invitar-li.

83 Pregunta 28. Amb tal que se'n vaja, sóc capaç d invitar-li. Resposta. A fi que Comentari. No té valor condicional.

84 Pregunta 29. Mentres tu no fas cas, el teu germà és molt obedient.

85 Pregunta 29. Mentres tu no fas cas, el teu germà és molt obedient. Resposta. Mentres que Comentari. Mentre que és una conjunció adversativa. Mentre és temporal i expressa simultaneïtat.

86 Pregunta 30. No vinguérem, doncs la carretera estava tallada.

87 Pregunta 30. No vinguérem, doncs la carretera estava tallada. Resposta. perquè / ja que Comentari. Doncs no té valor causal.

88 Pregunta 31. Que aniràs demà a classe?

89 Pregunta 31. Que aniràs demà a classe? Resposta. Correcte! Comentari. Conjun. completiva, no és l'interrogatiu què?. La conjunció es pot llevar, l'interrogatiu no.

90 Pregunta 32. Et pregue acceptes l encàrrec.

91 Pregunta 32. Et pregue acceptes l encàrrec. Resposta. Et pregue que acceptes l'encàrrec. Comentari. La conjunció completiva no es por ometre.

92 Pregunta 33. Des de que la vaig veure, em va agradar.

93 Pregunta 33. Des de que la vaig veure, em va agradar. Resposta. Ø Comentari. La preposició cau davant de la conjunció que.

La volta al món en 80 dies-07 18/10/07 08:23 Página 107 I TU, COM HO VEUS?

La volta al món en 80 dies-07 18/10/07 08:23 Página 107 I TU, COM HO VEUS? I TU, COM HO VEUS? ~ I tu, com ho veus? ~ La volta al món en 80 dies ~ 1 El treball a) Phileas Fogg té prou diners per viure bé sense haver de treballar. Coneixes personalment algú que pugui viure bé

Más detalles

Interferències lingüístiques

Interferències lingüístiques Interferències lingüístiques L ús habitual de dues o més llengües pot provocar fàcilment interferències lingüístiques, és a dir, la substitució de la paraula adequada (per exemple, malaltia) per l equivalent

Más detalles

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment)

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment) D21 4.7. Lleis de ewton (relacionen la força i el moviment) - Primera Llei de ewton o Llei d inèrcia QUÈ ÉS LA IÈRCIA? La inèrcia és la tendència que tenen el cossos a mantenirse en repòs o en MRU. Dit

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

Fem un correu electrónic!! ( )

Fem un correu electrónic!! ( ) Fem un correu electrónic!! (E-mail) El correu electrònic es un dels serveis de Internet més antic i al mateix temps es un dels més populars i estesos perquè s utilitza en els àmbits d'oci i treball. Es

Más detalles

MATERIAL A UTILITZAR: Núm. de DESPLEGABLE: P5 Núm. 1 FITXA: - Desplegable amb vinyetes d algunes de les seqüències de la història de la Bleda.

MATERIAL A UTILITZAR: Núm. de DESPLEGABLE: P5 Núm. 1 FITXA: - Desplegable amb vinyetes d algunes de les seqüències de la història de la Bleda. NOM DE L ACTIVITAT: La Bleda ha après moltes coses... i tu? Núm. de FITXA: DESPLEGABLE: P5 Núm. 1 OBJECTIUS: - Que els nens/es identifiquin els hàbits higiènics com a hàbits diaris. - Que els nens/es integrin

Más detalles

Consum a través Internet... Compra sense por!

Consum a través Internet... Compra sense por! Consum a través Internet... Compra sense por! SABIES QUÈ...? T has plantejat mai quina diferència hi ha entre la botiga del costat de casa i una botiga d Internet? Què tenen en comú?? Semblances Diferències

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

CRISI INTERNA EN EL PP Isern rebaixa a Cort les exigències de Rodríguez per revisar l'etapa de Calvo El ple aprova per unanimitat donar suport a la denúncia d'emaya i revisar la gestió feta al 2009, però

Más detalles

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però PABLO PICASSO El passat dia 12 de Febrer, en comptes de fer classe de matemàtiques i de castellà, com cada dimecres, ens vam convertir en artistes per conèixer la vida i les obres de Pablo Picasso. Quan

Más detalles

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL Francesc Sala, primera edició, abril de 1996 última revisió, desembre de 2007 ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT

Más detalles

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades Breu tutorial actualització de dades ATRI El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades El Departament informa al portal ATRI (i no directament a les persones afectades): El no

Más detalles

Mejora tu idioma, amplía tu mundo!!!

Mejora tu idioma, amplía tu mundo!!! Mejora tu idioma, amplía tu mundo!!! LA EMPRESA Creada en 1993 Objetivo: proporcionar al mayor numero de jóvenes j de la unión europea la oportunidad de tener una experiencia laboral internacional para

Más detalles

El certificat. Tractament personal. Estructura i fraseologia. 1. Títol del certificat (opcional)

El certificat. Tractament personal. Estructura i fraseologia. 1. Títol del certificat (opcional) El certificat És el document per mitjà del qual l Administració dóna fe d un fet o garanteix l exactitud de les dades que conté un arxiu, un llibre d actes, un registre, etcètera. Mida del full: ISO A4

Más detalles

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries MESURA DE DENSITATS DE SÒLIDS I LÍQUIDS Activitat 1. a) Digueu el volum aproximat dels següents recipients: telèfon mòbil, un cotxe i una iogurt. Teniu en compte que un brik de llet té un volum de 1000cm3.

Más detalles

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra XERRADA SOBRE LES DROGUES Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa mossos d esquadra Generalitat de Catalunya Departament d Interior, Relacions Institucionals i

Más detalles

REVISONS DE GAS ALS DOMICILIS

REVISONS DE GAS ALS DOMICILIS CONCEPTES BÀSICS Què és una revisió periòdica del gas? i cada quant temps ha de realitzar-se una revisió periòdica de gas butà? Una revisió periòdica del gas és el procés per mitjà del qual una empresa

Más detalles

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R)

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R) 1 1 3 FUNCIONS LINEALS I QUADRÀTIQUES 3.1- Funcions constants Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) k

Más detalles

DOLÇ ÀNGEL DE LA MORT

DOLÇ ÀNGEL DE LA MORT DOLÇ ÀNGEL DE LA MORT Dolç àngel de la Mort, si has de venir, més val que vinguis ara. Ara no temo gens el teu bes glacial, i hi ha una veu que em crida en la tenebra clara de més enllà del gual. Dels

Más detalles

COM EDITAR L ÀUDIO DEL RELAT PERSONAL (LOCUCIÓ) AMB AUDACITY? *

COM EDITAR L ÀUDIO DEL RELAT PERSONAL (LOCUCIÓ) AMB AUDACITY? * COM EDITAR L ÀUDIO DEL RELAT PERSONAL (LOCUCIÓ) AMB AUDACITY? * És important fer l'enregistrament en una habitació petita, molt poc sorollosa, i sempre amb les finestres tancades. Això ajudarà a que no

Más detalles

Educació i immigració a Catalunya: una mirada crítica

Educació i immigració a Catalunya: una mirada crítica S1 Educació i immigració a Catalunya: una mirada crítica Sabadell, 2 i 3 de juliol de 2007 La vivència de l acollida des dels alumnes nouvinguts Sheila González, investigadora a l IGOP de la UAB Experiències

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

CALC 1... Introducció als fulls de càlcul

CALC 1... Introducció als fulls de càlcul CALC 1... Introducció als fulls de càlcul UNA MICA DE TEORIA QUÈ ÉS I PER QUÈ SERVEIX UN FULL DE CÀLCUL? Un full de càlcul, com el Calc, és un programa que permet: - Desar dades numèriques i textos. -

Más detalles

1 Com es representa el territori?

1 Com es representa el territori? Canvi de sistema de referència d ED50 a ETRS89 El sistema de referència ETRS89 és el sistema legalment vigent i oficial per a Catalunya establert pel Decret 1071/2007. Les cartografies i plànols existents

Más detalles

ACTIVITATS SOBRE LA LECTURA

ACTIVITATS SOBRE LA LECTURA ACTIVITATS SOBRE LA LECTURA Valencià-3r ESO. NOM: CURS: Data d inici: Data final: ABANS DE LLEGIR Mira el llibre: la portada, la contraportada, l índex, els crèdits..., i contesta aquestes preguntes: 1.

Más detalles

1,94% de sucre 0,97% de glucosa

1,94% de sucre 0,97% de glucosa EXERCICIS DE QUÍMICA 1. Es prepara una solució amb 2 kg de sucre, 1 kg de glucosa i 100 kg d aigua destil lada. Calcula el tant per cent en massa de cada solut en la solució obtinguda. 1,94% de sucre 0,97%

Más detalles

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE.

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. Existeix una massa patrimonial a l actiu que s anomena Existències. Compren el valor de les mercaderies (i altres bens) que

Más detalles

Creació d un bloc amb Blogger (I)

Creació d un bloc amb Blogger (I) Creació d un bloc amb Blogger (I) Una vegada tenim operatiu un compte de correu electrònic a GMail és molt senzill crear un compte amb Blogger! Accediu a l adreça http://www.blogger.com. Una vegada la

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

TEMA 4: Equacions de primer grau

TEMA 4: Equacions de primer grau TEMA 4: Equacions de primer grau Full de preparació Aquest full s ha de lliurar el dia de la prova Nom:... Curs:... 1. Expressa algèbricament les operacions següents: a) Nombre de rodes necessàries per

Más detalles

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents.

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents. 1 CÀLCUL VECTORIAL Abans de començar a parlar de vectors i ficar-nos plenament en el seu estudi, hem de saber distingir els dos tipus de magnituds que defineixen la física: 1. Magnituds escalars: magnituds

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ 4 Plantilles de disseny Una plantilla de disseny és un model de presentació que conté un conjunt d estils. Aquests estils defineixen tota l aparença de la presentació,

Más detalles

LA VIDA DE! TUTANKAMON

LA VIDA DE! TUTANKAMON LA VIDA DE! TUTANKAMON Jo, TUTANKAMON Vaig néixer l any 1345 ac, a Egipte, en l època de l Imperi Nou. IMPERI ANTIC IMPERI MITJÀ IMPERI NOU ÈPOCA TARDANA Tutankamon (1345 1325 ac) La meva infància va estar

Más detalles

EXERCICIS MATEMÀTIQUES 1r BATXILLERAT

EXERCICIS MATEMÀTIQUES 1r BATXILLERAT Treball d estiu/r Batillerat CT EXERCICIS MATEMÀTIQUES r BATXILLERAT. Aquells alumnes que tinguin la matèria de matemàtiques pendent, hauran de presentar els eercicis el dia de la prova de recuperació.

Más detalles

CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents.

CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents. CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents. Descripció: A partir de la fitxa de treball núm.1, comentar i diferenciar la dentició temporal de la permanent, així

Más detalles

Col legi Sagrada Família Any ANIVERSARI

Col legi Sagrada Família Any ANIVERSARI Col legi Sagrada Família Any 1966-2016 50 ANIVERSARI 50 ANYS DE CAMÍ Amb la festa del naixement Maria Gay i Tibau, fundadora de les religioses de Sant Josep de Girona, comença la celebració del 50è aniversari

Más detalles

Proves d Accés per a Majors de 25 i 45 anys

Proves d Accés per a Majors de 25 i 45 anys Proves d Accés per a Majors de 25 i 45 anys Convocatòria: 2013 Assignatura: FILOSOFIA I) CARACTERÍSTIQUES DE LA PROVA La prova de l examen es realitzarà a partir de les lectures dels cinc textos bàsics

Más detalles

EL BO SOCIAL, APROFITA L!

EL BO SOCIAL, APROFITA L! EL BO SOCIAL, APROFITA L! El Bo Social, aprofita l! Què és? Un descompte del 25% en la factura de l electricitat del preu del terme de potència (terme fix) i del consum. En cap cas dels lloguers o serveis

Más detalles

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos.

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. CÀNNABIS MÒDUL II ACTIVITAT 1 Fitxa 1.1 15 anys La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. La Agencia de Salud Pública de Cataluña

Más detalles

CLAU. d. Marc els la porta. g. Marc li ho porta. c. Pau els els renta. h. Pau els les renta. a. Pau li ls renta. g. Pau li les renta. l era. ho era.

CLAU. d. Marc els la porta. g. Marc li ho porta. c. Pau els els renta. h. Pau els les renta. a. Pau li ls renta. g. Pau li les renta. l era. ho era. CLAU 1. Combinacions de pronoms de CD i CI de 3a persona. 1. Marc porta el berenar als seus fills. c. Marc els el porta. 2. Marc porta la beguda a les seues amigues. 3. Marc porta a les seues filles allò

Más detalles

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius.

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius. Mòdul Cubs i nombres senars Edat mínima recomanada A partir de 1er d ESO, tot i que alguns conceptes relacionats amb el mòdul es poden introduir al cicle superior de primària. Descripció del material 15

Más detalles

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA Novembre 2014 CCOO DE CATALUNYA DENUNCIA QUE LA FEBLE MILLORA DEL NOSTRE MERCAT DE TREBALL ES BASA EN UNA ALTA PARCIALITAT I MENORS JORNADES

Más detalles

A.1 Dar una expresión general de la proporción de componentes de calidad A que fabrican entre las dos fábricas. (1 punto)

A.1 Dar una expresión general de la proporción de componentes de calidad A que fabrican entre las dos fábricas. (1 punto) e-mail FIB Problema 1.. @est.fib.upc.edu A. En una ciudad existen dos fábricas de componentes electrónicos, y ambas fabrican componentes de calidad A, B y C. En la fábrica F1, el porcentaje de componentes

Más detalles

Nom. ACTIVITAT 2. Massa + ingredients = pizza. 1. Ves a la secció de plats precuinats. Agafa una pizza i anota les següents dades: a) Nom

Nom. ACTIVITAT 2. Massa + ingredients = pizza. 1. Ves a la secció de plats precuinats. Agafa una pizza i anota les següents dades: a) Nom Nom ACTIVITAT 2. Massa + ingredients = pizza 1. Ves a la secció de plats precuinats Agafa una pizza i anota les següents dades: a) Nom b) Ingredients c) Pes i preu d) % massa = % ingredients = e) % de

Más detalles

antes de estar al sol. No hay que tomar el sol poco las orejas y los labios. mucho tiempo al sol. Volver a aplicarla

antes de estar al sol. No hay que tomar el sol poco las orejas y los labios. mucho tiempo al sol. Volver a aplicarla Cuida tu Piel Cuando hace buen tiempo y, sobre todo en verano, los momentos de ocio se aprovechan generalmente para estar al aire libre, disfrutando del sol en la playa, los parques, el campo y en la montaña.

Más detalles

PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA

PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA Penjar fotos a internet. (picasa) 1. INSTAL.LAR EL PROGRAMA PICASA Per descarregar el programa picasa heu d anar a: http://picasa.google.com/intl/ca/ Clicar on diu Baixa

Más detalles

Apuntes. N1 B1 Unitat 6 Un dia de cada dia

Apuntes. N1 B1 Unitat 6 Un dia de cada dia Apuntes N1 B1 Unitat 6 Un dia de cada dia Índice Presentación 1 Pedir y dar información sobre la actividad laboral 2 Pedir y dar información sobre los hábitos cotidianos 4 Pedir y dar información sobre

Más detalles

GUIA RÀPIDA DE TRADUCCIÓ AMB EL GOOGLE TRANSLATE

GUIA RÀPIDA DE TRADUCCIÓ AMB EL GOOGLE TRANSLATE Assessorament Lingüístic i Terminologia Serveis Lingüístics Melcior de Palau, 140 08014 Barcelona Tel. 934 035 478 Fax 934 035 484 assessorament.sl@ub.edu www.ub.edu/sl/alt GUIA RÀPIDA DE TRADUCCIÓ AMB

Más detalles

Comissió d Economia, Pressupostos i Hisenda 09.11.2011 Pàgina 21

Comissió d Economia, Pressupostos i Hisenda 09.11.2011 Pàgina 21 Comissió d Economia, Pressupostos i Hisenda 09.11.2011 Pàgina 21 ple. És a dir, vosté diu: «En el palau de les arts...». No, no; vosté diu: «El palau de les arts té una dotació... que, a més, no li pareix

Más detalles

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA PABLO RUIZ PICASSO 1881, ANDALUSIA Va néixer l any 1881 a Málaga i va morir als 92 anys a la ciutat francesa de Mogins (va morir l any 1973). Des de petit va ser un artista amb molt talent. Als 8 anys

Más detalles

competència matemàtica

competència matemàtica avaluació educació secundària obligatòria 4t d ESO curs 203-204 ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI competència matemàtica versió amb respostes INSTRUCCIONS Per fer la prova, utilitza un

Más detalles

TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES

TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 2n d E S O Grup: 1.- EL RELLEU DE LA TERRA 2.- ELS TIPUS DE ROQUES 3.- EL CICLE DE LES ROQUES

Más detalles

El Franquisme i el meu pare

El Franquisme i el meu pare El Franquisme i el meu pare Tomàs García Serra 4t ESO B Ciències Socials AGRAIMENTS El meu difunt pare, José Antonio García Brusola durant tots aquets anys de vida m ha anat explicant totes les seves anècdotes

Más detalles

Pràctiques d anàlisi morfològica i sintàctica

Pràctiques d anàlisi morfològica i sintàctica Pràctiques d anàlisi morfològica i sintàctica 1.- La seva cartera escolar està força atrotinada ( envellida, malmesa ). La seva cartera escolar està força atrotinada Art Poss NC A VCop Int A fs fs fs fs

Más detalles

Unitat. Evitar la clavada. Recursos. Observacions

Unitat. Evitar la clavada. Recursos. Observacions Unitat Evitar la clavada Recursos Observacions Pensa Pinta i dibuixa les caselles del tauler amb els colors i les trames indicats a les caselles exteriors. Color del fons Trama del fons Color del peó Trama

Más detalles

EVALUACIÓN DE LA CALIDAD DE LOS ESTABLECIMIENTOS DE ATENCIÓN A LAS PERSONAS MAYORES

EVALUACIÓN DE LA CALIDAD DE LOS ESTABLECIMIENTOS DE ATENCIÓN A LAS PERSONAS MAYORES EVALUACIÓN DE LA CALIDAD DE LOS ESTABLECIMIENTOS DE ATENCIÓN A LAS PERSONAS MAYORES Autores: Pilar Monreal y Bosch. (Coordinadora) Universitat de Girona. Ramon Canals y Casas. Universitat de Girona. Lupicinio

Más detalles

CONVOCATORIA DE LA SESIÓN EXTRAORDINARIA DEL AYUNTAMIENTO PLENO 14/15 A CELEBRAR EL DÍA TREINTA DE SEPTIEMBRE DE DOS MIL QUINCE.

CONVOCATORIA DE LA SESIÓN EXTRAORDINARIA DEL AYUNTAMIENTO PLENO 14/15 A CELEBRAR EL DÍA TREINTA DE SEPTIEMBRE DE DOS MIL QUINCE. CONVOCATORIA DE LA SESIÓN EXTRAORDINARIA DEL AYUNTAMIENTO PLENO 14/15 A CELEBRAR EL DÍA TREINTA DE SEPTIEMBRE DE DOS MIL QUINCE. ORDEN DEL DÍA ALCALDIA 14/15.1 TOMA DE POSESIÓN DE LA CANDIDATA ELECTA SRA.

Más detalles

Avaluació a 3r d EP 2014-2015. model 2. Competència en comunicació lingüística. Llengua catalana. Nom i llinatges: Grup.

Avaluació a 3r d EP 2014-2015. model 2. Competència en comunicació lingüística. Llengua catalana. Nom i llinatges: Grup. Avaluació a 3r d EP 2014-2015 model 2 Competència en comunicació lingüística Llengua catalana Nom i llinatges: Grup. COMPRENSIÓ ORAL 1. Quin tipus de text has escoltat? A. Una poesia. B. Una descripció.

Más detalles

GESTIÓ DE LES TAXES EN CENTRES PRIVATS CONCERTATS (en castellano más adelante, pág. 5 a 8)

GESTIÓ DE LES TAXES EN CENTRES PRIVATS CONCERTATS (en castellano más adelante, pág. 5 a 8) GESTIÓ DE LES TAXES EN CENTRES PRIVATS CONCERTATS (en castellano más adelante, pág. 5 a 8) Els centres privats concertats no tenen capacitat per a generar els impresos de taxes (046) acadèmiques. No obstant

Más detalles

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar.

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar. Actualment, els trastorns de fertilitat afecten un 15% de la població. Moltes són les causes que poden influir en la disminució de la fertilitat, però ara, als clàssics problemes físics se ls ha sumat

Más detalles

CRISTÒFOR COLOM I EL BARRI BARCELONÍ DE LA RIBERA. Si donéssim per cert que el descobridor Cristòfor-Joan Colom no és altre

CRISTÒFOR COLOM I EL BARRI BARCELONÍ DE LA RIBERA. Si donéssim per cert que el descobridor Cristòfor-Joan Colom no és altre CRISTÒFOR COLOM I EL BARRI BARCELONÍ DE LA RIBERA Si donéssim per cert que el descobridor Cristòfor-Joan Colom no és altre que el navegant, militar i polític barceloní Joan Colom, que té cases prop de

Más detalles

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS El treball fet per les forces del camp per a traslladar una partícula entre dos punts, no depèn del camí seguit, només depèn de la posició inicial i final. PROPIETATS: 1. El treball fet pel camp quan la

Más detalles

Tipus de Currículum Vitae

Tipus de Currículum Vitae El Currículum Vitae El currículum és un document que conté informació personal i professional necessària i rellevant per trobar feina en el món laboral. L objectiu del currículum és obtenir una entrevista

Más detalles

MICROSOFT OFFICE OUTLOOK 2003

MICROSOFT OFFICE OUTLOOK 2003 MICROSOFT OFFICE OUTLOOK 2003 Configuració d un compte amb Microsoft Exchange Servidor de Microsoft Exchange: servei de correu electrònic basat en Microsoft Exchange on les característiques més importants

Más detalles

Activitat Cost Energètic

Activitat Cost Energètic Part 1. Article cost energètic. Contesta les preguntes següents: 1. Què hem de tenir en compte per saber què paguem per un PC? Para poder saber cuánto pagamos por un PC necesitamos saber dos cosas: cuánto

Más detalles

Programa Educatiu Missatgers Solidaris Programa Educativo Mensajeros Solidarios

Programa Educatiu Missatgers Solidaris Programa Educativo Mensajeros Solidarios Programa Educatiu Missatgers Solidaris Programa Educativo Mensajeros Solidarios Carla es una niña pequeña mucho más débil que la mayoría de sus amig@s. Sin embargo, es una gran soñadora y tiene charlas

Más detalles

LES ESTRELLES. Projecte dels alumnes de 3r de primària. Escola Montseny de Barcelona. Curs

LES ESTRELLES. Projecte dels alumnes de 3r de primària. Escola Montseny de Barcelona. Curs LES ESTRELLES Projecte dels alumnes de 3r de primària. Escola Montseny de Barcelona Curs 2011 2012 Autors: Grup 1: Alba, Nadia, Raúl Grup 2 : Marwa, Jennifer, Eva Grup 3 : Diana, Jesús, Marta Grup 4 :

Más detalles

El procés d envelliment de les persones Laura Coll i Planas 29 de maig del 2015

El procés d envelliment de les persones Laura Coll i Planas 29 de maig del 2015 El procés d envelliment de les persones Laura Coll i Planas 29 de maig del 2015 Envelliment en l entorn laboral? http://whqlibdoc.who.int/hq/2002/who_nmh_nph_02.8.pdf Envelliment Actiu (OMS, 2002) Procés

Más detalles

Dossier d Energia, Treball i Potència

Dossier d Energia, Treball i Potència Dossier d Energia, Treball i Potència Tipus de document: Elaborat per: Adreçat a: Dossier de problemes Departament de Tecnologia (LLHM) Alumnes 4 Curs d ESO Curs acadèmic: 2007-2008 Elaborat per: LLHM

Más detalles

PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions.

PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions. PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions. PABLO PICASSO va néixer a Màlaga el 25 d octubre de l any 1881. El seu pare es deia José i la seva mare Maria. Va tenir dues germanes més petites que ell,

Más detalles

Introducció Estructura de l oració Tipus d oracions segons el predicat

Introducció Estructura de l oració Tipus d oracions segons el predicat 3 autoreflexió inicial 1 L oració Introducció Estructura de l oració Tipus d oracions segons el predicat 2 L oració simple El complement directe (CD) El complement indirecte (CI) El complement circumstancial

Más detalles

Resumen. En el anexo 2 se presentan los siguientes documentos: - Resumen encuesta de satisfacción (CBB).

Resumen. En el anexo 2 se presentan los siguientes documentos: - Resumen encuesta de satisfacción (CBB). Resumen En el anexo 2 se presentan los siguientes documentos: - Resumen encuesta de satisfacción (CBB). - Encuesta de satisfacción de los usuarios de las bibliotecas (CBB). ELS USUARIS DE LES BIBLIOTEQUES

Más detalles

Tutorial amplificador classe A

Tutorial amplificador classe A CFGM d Instal lacions elèctriques i automàtiques M9 Electrònica UF2: Electrònica analògica Tutorial amplificador classe A Autor: Jesús Martin (Curs 2012-13 / S1) Introducció Un amplificador és un aparell

Más detalles

Gimp 4... Retocar les imatges

Gimp 4... Retocar les imatges Gimp 4... Retocar les imatges FES UN TASTET, SENSE POR! Fins ara hem fet un munt de coses amb les imatges: muntatges, cares divertides, etc. Avui, retocarem les imatges per millorar-les. Observa aquestes

Más detalles

CEIP 25 DE SETEMBRE

CEIP 25 DE SETEMBRE CEIP 25 DE SETEMBRE 2009-2010 http://www.xtec.cat/ceip-25desetembre-rubi http://escola25setembre.blogspot.com/ EDUCACIÓ I CONVIVÈNCIA Necessitat d unes normes de convivència. Respectar als altres: companys,

Más detalles

Justificació de bestretes a proveïdors i despeses a justificar

Justificació de bestretes a proveïdors i despeses a justificar Justificació de bestretes a proveïdors i despeses a justificar A continuació es detalla el procediment que cal seguir per tal de justificar aquelles bestretes o avançaments a proveïdors que la Unitat de

Más detalles

ACTIVITATS. 1. Combinacions de pronoms de CD i CI de 3a persona. Relacioneu amb fletxes les dues columnes:

ACTIVITATS. 1. Combinacions de pronoms de CD i CI de 3a persona. Relacioneu amb fletxes les dues columnes: ACTIVITATS 1. Combinacions de pronoms de CD i CI de 3a persona. Relacioneu amb fletxes les dues columnes: Marc porta el berenar als seus fills. Marc porta la beguda a les seues amigues. Marc porta a les

Más detalles

CONVOCATÒRIA DE PROJECTES. Servei de Recerca 16; 17 i 18 de setembre de 2014

CONVOCATÒRIA DE PROJECTES. Servei de Recerca 16; 17 i 18 de setembre de 2014 SESSIÓ INFORMATIVA CONVOCATÒRIA DE PROJECTES D INVESTIGACIÓ DEL PLAN ESTATAL 2014 Servei de Recerca 16; 17 i 18 de setembre de 2014 Projectes d Investigació Fonamental no orientada El pressupost La pregunta

Más detalles

IV TROBADA DE JOCS DEL MÓN Estadi Municipal Les Grasses. Sant Feliu de Llobregat, 8 de maig de 2013 DOSSIER CENTRES D EDUCACIÓ

IV TROBADA DE JOCS DEL MÓN Estadi Municipal Les Grasses. Sant Feliu de Llobregat, 8 de maig de 2013 DOSSIER CENTRES D EDUCACIÓ IV TROBADA DE JOCS DEL MÓN Estadi Municipal Les Grasses Sant Feliu de Llobregat, 8 de maig de 2013 DOSSIER CENTRES D EDUCACIÓ Índex Índex Pàg. 2 Informació General Pàg. 3 Què és? Pàg. 3 Quan? Pàg. 3 Dirigit

Más detalles

EXERCICIS SINTAXI VERBAL

EXERCICIS SINTAXI VERBAL EXERCICIS SINTAXI VERBAL 1. Subratlleu i esmeneu les errades de sintaxi verbal que detecteu en les frases 1. Tinc que anar al mercat aquesta vesprada. 2. Estarà nerviós, perquè la reacció que ha tingut

Más detalles

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 10 (deu) El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL Nom i cognoms. 3r curs EL PAISATGE DE MUNTANYA I LA PLANA Les formes de relleu són : LA MUNTANYA : És una

Más detalles

CREACIÓ I RESTAURACIÓ D'IMATGES DE CLONEZILLA EN UN PENDRIVE AUTORRANCABLE

CREACIÓ I RESTAURACIÓ D'IMATGES DE CLONEZILLA EN UN PENDRIVE AUTORRANCABLE CREACIÓ I RESTAURACIÓ D'IMATGES DE CLONEZILLA EN UN PENDRIVE AUTORRANCABLE En aquest tutorial aprendrem: a) Primer, com fer que un pendrive sigui autoarrancable b) Després, com guardar la imatge d'un portàtil

Más detalles

ANUNCI DE REGATES CIRCUIT CATALÀ OPTIMIST

ANUNCI DE REGATES CIRCUIT CATALÀ OPTIMIST 27 i 28 de setembre CN L ESCALA 25 i 26 d octubre CN EL BALÍS 29 i 30 de novembre CN GARRAF 13 i 14 de desembre CN VILANOVA 17 i 18 de gener CN SALOU 21 i 22 de febrer CN PORT D ARO ANUNCI DE REGATA 1

Más detalles

VI FESTIVAL INTERNACIONAL 5-6 MAIG 2012

VI FESTIVAL INTERNACIONAL 5-6 MAIG 2012 VI FESTIVAL INTERNACIONAL 5-6 MAIG 2012 Hotel oficial Impremta oficial Regidoria de Cultura 971 55 55 65 grafiquesmuntaner.com Teatre La Unió C/ del Tren, 3 07550 Son Servera Tel. 971 56 85 19 Correu electrònic

Más detalles

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies:

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies: POLÍTICA DE COOKIES Una "Cookie" es un pequeño archivo que se almacena en el ordenador del usuario y nos permite reconocerle. El conjunto de "cookies" nos ayuda a mejorar la calidad de nuestra web, permitiéndonos

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD Barem: / Baremo: El alumno deberá elegir el ejercicio A o el ejercicio B. Ejercicio A. La pregunta 1 y 2 tendrán una valoración máxima de 3 puntos cada una. La pregunta 3 tendrá una valoración máxima de

Más detalles

Registre del consum d alcohol a l e-cap

Registre del consum d alcohol a l e-cap Registre del consum d alcohol a l e-cap Rosa Freixedas, Estela Díaz i Lídia Segura Subdirecció General de Drogodependències ASSOCIACIÓ D INFERMERI A FAMILIAR I COMUNITÀRI A DE CATALUN YA Índex Introducció

Más detalles

Seguretat informàtica

Seguretat informàtica Informàtica i comunicacions Seguretat informàtica CFGM.SMX.M06/0.09 CFGM - Sistemes microinformàtics i xarxes Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

XVII JORNADES D ESCOLA RURAL. I a les aules, què? Des del secretariat de l escola rural, ja fa força temps que ens preguntem

XVII JORNADES D ESCOLA RURAL. I a les aules, què? Des del secretariat de l escola rural, ja fa força temps que ens preguntem 17/18 d octubre de 2014 a Verdú I a les aules, què? Setembre de 2014 Benvolgudes i benvolguts, Des del secretariat de l escola rural, ja fa força temps que ens preguntem sobre allò que ens defineix, immersos

Más detalles

CORTS VALENCIANES. Reunió número 4 VIII Legislatura Any 2012

CORTS VALENCIANES. Reunió número 4 VIII Legislatura Any 2012 CORTS VALENCIANES DIARI DE SESSIONS DIARIO DE SESIONES Reunió número 4 VIII Legislatura Any 2012 COMISSIÓ NO PERMANENT ESPECIAL D ESTUDI DE LES TÈCNIQUES I DE LES ACTUACIONS PER A MILLORAR EL RENDIMENT

Más detalles

OBRA DEL MES: GALATEA DE LES ESFERES (1952)

OBRA DEL MES: GALATEA DE LES ESFERES (1952) OBRA DEL MES: GALATEA DE LES ESFERES (1952) A partir dels anys quaranta i cinquanta, Dalí manifesta una curiositat cada cop més gran per alguns descobriments recents de la ciència, especialment pels relacionats

Más detalles

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi Assumpció Huertas Valls, 24 d abril de 2013 CRISI Moltes empreses deixen de fer comunicació. Això

Más detalles

8. Com es pot calcular la constant d Avogadro?

8. Com es pot calcular la constant d Avogadro? 8. Objectius Fer una estimació del valor de la constant d Avogadro. Analitzar les fonts d error més importants del mètode proposat. Introducció La idea bàsica del mètode és la següent: si sabem el volum

Más detalles

CONSULTA DE QUALIFICACIONS FINALS: --- CONSULTA DE CALIFICACIONES FINALES:

CONSULTA DE QUALIFICACIONS FINALS: --- CONSULTA DE CALIFICACIONES FINALES: EOI DE PALMA DE MALLORCA CURS: 2015-2016 CONSULTA DE QUALIFICACIONS FINALS: - ALUMNAT OFICIAL - ALUMNAT DE LES PROVES DE CERTIFICACIÓ ( LLIURE ) - ALUMNAT EOIES --- CONSULTA DE CALIFICACIONES FINALES:

Más detalles

Palabras Clave: Masculinidad, trabajo, trayectorias laborales.

Palabras Clave: Masculinidad, trabajo, trayectorias laborales. Titulo: Las trayectoria laborales de los hombres: El trabajo remunerado núcleo de la masculinidad Autores: Vicent Borràs (vicenc.borras@uab.cat) Sara Moreno, (sara.moreno@uab.cat) Laia Castelló, (laiacaste@gmail.com)

Más detalles

ELS CONTES DE LA FESTA MAJOR DE VALLS

ELS CONTES DE LA FESTA MAJOR DE VALLS ELS CONTES DE LA FESTA MAJOR DE VALLS 1 aquesta mulassa es massa! MULASSA definitiu.indd 1 10/09/14 18:59 A VALLS HI HAVIA UNA MULA A QUI LI AGRADAVA MOLT BALLAR. AValls hi vivia un pagès que tenia una

Más detalles