1. El planeta Terra Els moviments de la Terra Les estacions 2. La Lluna Els eclipsis Les marees 3. La Geosfera 4. Característiques que fan possible

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "1. El planeta Terra Els moviments de la Terra Les estacions 2. La Lluna Els eclipsis Les marees 3. La Geosfera 4. Característiques que fan possible"

Transcripción

1 LA TERRA Tema 2

2 1. El planeta Terra Els moviments de la Terra Les estacions 2. La Lluna Els eclipsis Les marees 3. La Geosfera 4. Característiques que fan possible la vida

3 1.El planeta Terra -El planeta Terra és en principi l únic del sistema solar que hi ha vida, amb una gran varietat d espècies, al conjunt d éssers vius se l anomena Biodiversitat. -Posseeix un camp magnètic el qual ens protegeix de les radiacions solars, com també és el responsable que les aus migratòries realitzin viatges molt precisos.

4

5 -Té una atmosfera que bàsicament està formada per N 2 (78%), O 2 (21%) i altres gasos (1%). Tots ells són imprescindibles per a la vida, sobretot l O 2. -Té una Tª mitjana d uns 16ºC, gràcies a que hi ha una capa a l atmosfera que provoca l Efecte Hivernacle, és a dir no permet que les Tª sien molt extremes.

6 -A igual que altres planetes del sistema solar té un satèl lit que orbita entorn seu, en aquest cas se l anomena Lluna, la qual és la responsable de les marees i del cicle d alguns éssers vius (plantes). -A causa que el mantell és líquid és el responsable de l activitat volcànica i sísmica (terratrèmols).

7 Copiar pàg 27 (subratllat) Les estacions Copiar els solsticis i equinoccis pàg 28 Realitzar el dibuix de les estacions a l hemisferi nord

8 2. La Lluna La Lluna realitza dos tipus de moviments: -rotació: -Translació:

9 Eclipsis La Lluna conjuntament amb la Terra i el Sol són els responsables de realitzar els eclipsis, els quals es poden definir com: ocultació total o parcial d algun astre per un altre. Els eclipsis poden ser de dos tipus: - De Sol: tenen lloc quan la Lluna s interposa entre el Sol i la Terra, de manera que no ens deixa veure el Sol.

10 -De Lluna: té lloc quan la Terra s interposa entre el Sol i la Lluna, de manera que la Terra projecta la seva ombra damunt la Lluna i per tant no es pot veure. Generalment es realitza quan la Lluna es troba en un dels seus nodes (= intersecció del pla de l òrbita lunar amb el pla de l eclíptica)

11 Les marees Def: són oscil lacions periòdiques (cada dia i a unes determinades hores) del nivell de la mar. Les marees són moviments del nivell de la mar com a conseqüència de l atracció que realitza la força de gravetat de la Lluna. Només tenen lloc als mars oberts, com per exemple el Mar Cantàbric, per altra banda no tenen lloc en el Mediterrani.

12 Les marees es poden anomenar: -Marea alta: quan el nivell de la mar és màxim. Tenen lloc a les 12h i a les 24h. -Marea baixa: quan el nivell de la mar és mínim. Tenen lloc a les 6h i a les 18h. Per altra banda també es poden classificar en:

13

14

15 -Marees mortes: aquestes tenen lloc quan les oscil lacions de la mar són dèbils, és a dir, són les que tenen lloc normalment. Tenen lloc quan el Sol, la Terra i la Lluna formen un angle de 90º.

16 -Marees vives: aquestes tenen lloc quan les oscil lacions de la mar són molt exagerades, és a dir, són molt més fortes. Tenen lloc quan el Sol, la Terra i la Lluna estan en línia recta, és a dir formen un angle de 180º, per tant es pot dir que tenen lloc quan hi ha un eclipsi.

17

18

19 3. La Geosfera Def: és la part rocosa i sòlida de la Terra, és el que anomenam escorça terrestre. En general podem diferenciar dos tipus d escorça: - continental: és la més gruixada, sol tenir uns 70 km de profunditat, ja que en ella és on s hi troben els continents i les grans serralades. La gran majoria està formada per un material anomenat granit.

20

21 - oceànica: és la més prima i té gruix d uns 10 km. Es caracteritza perquè damunt seu s hi troben els oceans i mars. Per altra banda, és on s hi troben les dorsals oceàniques, les quals són zones per on surt el magma del Mantell i originen més escorça oceànica. Generalment està formada per una roca anomenada basalt.

22 Per altra banda si hi ha una zona on l escorça es va formant, hi ha unes altres zones on l escorça es destrueix. Aquestes zones s anomenen zones de subducció o Fosses oceàniques. Generalment en aquestes zones hi ha una gran activitat sísmica.

23

24

25

26 L escorça terrestre (escorça continental + escorça oceànica) està fragmentada en trossos petits i grans els quals s uneixen com si fossin peces d un trencaclosques. Cada una d aquestes peces s anomena placa litosfèrica (= cada un dels fragments en que es divideix l escorça terrestre).

27

28 El relleu de la superfície terrestre s ha format com a conseqüència del moviment de les plaques litosfèriques (PL), que en alguns casos es formen i en altres es destrueix, de manera que es van provocant xocs entre elles i així es va formant el relleu de la Terra.

29 Els moviments que realitzen les PL es poden classificar en: - Xocs frontals: aquests es realitzen quan dues plaques xoquen frontalment, evidentment ocasionen terratrèmols. En el cas que siguin dues PL continentals (PLC), el xoc sol ser molt potent de manera que es solen

30 formar les grans serralades del món, com per ex Andes, Alps, Himàlaia, Rocalloses... Per altra banda, aquests tipus de xocs també es poden donar entre una PLC i una PL oceànica (PLO), en aquest també donen lloc a grans serralades i evidentment a moviments sísmics, en el cas que es donin dins els oceans donen lloc a tsunamis.

31 - Lliscament lateral: en alguns casos les PL poden tenir fregaments laterals, els quals provoquen moviments sísmics. Generalment aquest tipus de moviments es solen donar entre microplaques, per ex és el cas de les microplaques que formen el Mediterrani, que consta de la placa occidental i la oriental, les quals s uneixen a la zona d Itàlia i aquí hi ha una gran activitat sísmica i volcànica.

32 Aquest tipus de lliscament també es solen donar a la zones on hi ha les dorsals. - Separació de les PL: en aquest no xoquen les PL sinó que es van separant, de manera que són zones on hi ha una gran activitat volcànica, ja que són zones on hi ha fisures que connecten el Mantell amb l escorça terrestre.

33 Aquests moviments que realitzen les PL són a conseqüència dels moviments de convecció que tenen lloc al Mantell, aquests es realitzen perquè en el nucli hi tenen lloc reaccions nuclears de fissió. Per tant, les PL es mouen ja que llisquen per damunt el Mantell, de manera que hi ha plaques que xoquen entre elles i d altres que es van separant. Així es va formant el relleu de la Terra.

34

TEMA 3 LA LITOSFERA TEMA 3. LA LITOSFERA

TEMA 3 LA LITOSFERA TEMA 3. LA LITOSFERA TEMA 3 LA LITOSFERA Introducció. Segons la seva composició química la Terra presenta tres capes anomenades escorça,mantell i nucli. Nosaltres vivim sobre l'escorça i, per tant, és aquesta capa la que ens

Más detalles

Tema 1 L UNIVERS I EL SISTEMA SOLAR

Tema 1 L UNIVERS I EL SISTEMA SOLAR Tema 1 L UNIVERS I EL SISTEMA SOLAR 1. Idees antigues 2. Origen de l Univers i components 3. El Sistema Solar - Planetes interiors - Planetes exteriors 4. Personatges històrics 1. Idees antigues Des de

Más detalles

Mar Tapia Institut Geològic de Catalunya. Salvador J. Ribas Dept.. d Astronomia Univ. Barcelona

Mar Tapia Institut Geològic de Catalunya. Salvador J. Ribas Dept.. d Astronomia Univ. Barcelona La Terra es mou? Mar Tapia Institut Geològic de Catalunya Salvador J. Ribas Dept.. d Astronomia Univ. Barcelona De què parlarem? La Terra es belluga. Rotació: : El dia i la nit. Els estels es mouen! Translació:

Más detalles

El relleu de la Terra

El relleu de la Terra El relleu de la Terra Les grans unitats de la Terra. Una descripció geogràfica. En el planeta podemos identificar grandes conjuntos geográfico. Todo el relieve que podemos ver se encuentra en las tierras

Más detalles

LA TERRA QUINS MOVIMENTS REALITZA LA TERRA?

LA TERRA QUINS MOVIMENTS REALITZA LA TERRA? QUÈ ÉS LA TERRA? És el nostre planeta. És un dels planetes més petits del Sistema Solar i el tercer més proper al Sol, a una distància de 150.000.000 de quilòmetres. La temperatura mitjana del planeta

Más detalles

La Terra, el planeta on vivim

La Terra, el planeta on vivim F I T X A 2 La Terra, el planeta on vivim El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA

UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA 1. La Geologia 2. L estructura interna de la Terra 3. L estructura dinàmica de la Terra 4. La química de la Terra 5. Mètodes d estudi 1. LA GEOLOGIA 2. L ESTRUCTURA INTERNA

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

T. 13. La Terra: la. dinàmica terrestre

T. 13. La Terra: la. dinàmica terrestre T. 13. La Terra: la dinàmica terrestre TEORIES MOBILISTES TEORIA DE LA TECTÒNICA DE PLAQUES: (Wilson, 1931 i Mackenzie i Le Pichon, 70) Compendi d idees que explica els processos geològics terrestres...teoria

Más detalles

TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES

TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 2n d E S O Grup: 1.- EL RELLEU DE LA TERRA 2.- ELS TIPUS DE ROQUES 3.- EL CICLE DE LES ROQUES

Más detalles

TEMA 7 LA GEOSFERA. Quadern. Cognoms: Nom: 1.- L INTERIOR DE LA TERRA O LA GEOSFERA 2.- LES PLAQUES LITOSFÈRIQUES

TEMA 7 LA GEOSFERA. Quadern. Cognoms: Nom: 1.- L INTERIOR DE LA TERRA O LA GEOSFERA 2.- LES PLAQUES LITOSFÈRIQUES TEMA 7 LA GEOSFERA Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 1r d E S O Grup: 1.- L INTERIOR DE LA TERRA O LA GEOSFERA 2.- LES PLAQUES LITOSFÈRIQUES 3.- LES ROQUES La classificació de les roques 4.- EL CICLE

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

LA LITOSFERA ES MOU DERIVA DELS CONTINENTS

LA LITOSFERA ES MOU DERIVA DELS CONTINENTS LA LITOSFERA ES MOU DERIVA DELS CONTINENTS Al començament del segle XX, El científic alemany..., va presentar la teoria de la... En aquesta teoria Wegener afirma que els... actuals van estar... fa uns

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

L ENERGIA mecànica, calorífica, elèctrica, lluminosa, química, nuclear

L ENERGIA mecànica, calorífica, elèctrica, lluminosa, química, nuclear L ENERGIA L energia es presenta sota diferents formes: mecànica, calorífica, elèctrica, lluminosa, química, nuclear, etc. Unes formes d energia es poden transformar en altres, i l home aprofita aquesta

Más detalles

Tema 6: L estructura de La Terra

Tema 6: L estructura de La Terra El nostre planeta està format per : l atmosfera que és la massa externa formada per aire, la hidrosfera cosntituïda per tota l aigua del món, i la geosfera que és l esfera de roca que forma la Terra. Per

Más detalles

Tema 5: Els ecosistemes

Tema 5: Els ecosistemes En aquest tema aprendràs que a la Terra hi ha ecosistemes terrestres i ecosistemes aquàtics. Els éssers vius que hi habiten es relacionen entre ells. Si les característiques del medi varien, alguns d aquests

Más detalles

L'UNIVERS L'UNIVERS. Títol. Presentació. L'Univers. Esquema. Via Làctia, sistema Solar, Sol i la Terra. Exercici 1. el Sol EL PLANETA TERRA

L'UNIVERS L'UNIVERS. Títol. Presentació. L'Univers. Esquema. Via Làctia, sistema Solar, Sol i la Terra. Exercici 1. el Sol EL PLANETA TERRA EL PLANETA TERRA Escola Santa Anna Premià de Dalt Laura Mateu 2n del Cicle Inicial de Primària EL PLANETA TERRA OBJECTIUS Identificar els elements que formen l'univers Identificar i memoritzar els planetes

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 55 Activitat 1 Dels nombres següents, indica quins són enters. a) 4 b) 0,25 c) 2 d) 3/5 e) 0 f) 1/2 g) 9 Els nombres enters són: 4, 2, 0 i 9. Activitat 2 Si la

Más detalles

Tasca 1.- EL PLANETA TERRA

Tasca 1.- EL PLANETA TERRA TEMA 1.- EL PLANETA TERRA 1.- EL PLANETA BLAU Tasca 1.- EL PLANETA TERRA La Terra és un dels planetes del Sistema Solar. Dista uns 150,000.000 de quilòmetres del Sol, la qual cosa significa, tenint en

Más detalles

Tots els éssers vius estan formats per cèllules. La cèllula és l estructura més senzilla capaç de realitzar les funcions pròpies dels éssers vius:

Tots els éssers vius estan formats per cèllules. La cèllula és l estructura més senzilla capaç de realitzar les funcions pròpies dels éssers vius: LA CÈLLULA Tots els éssers vius estan formats per cèllules. La cèllula és l estructura més senzilla capaç de realitzar les funcions pròpies dels éssers vius: nutrició, relació i reproducció. L any 1665,

Más detalles

TEMA 7 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: L'INTERIOR DE LA TERRA

TEMA 7 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: L'INTERIOR DE LA TERRA TEMA 7 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: L'INTERIOR DE LA TERRA Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 2n d E S O Grup: 1.- L'INTERIOR DE LA TERRA 2.- LES PLAQUES TECTÒNIQUES 3.- ELS VOLCANS 4.- ELS TERRATRÈMOLS

Más detalles

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES 1. Defineix aquests conceptes: Atmosfera: Capa de gasos que envolta la Terra. Temps: És l estat de l atmosfera en un moment determinat

Más detalles

Tema 6: la Terra, el nostre planeta

Tema 6: la Terra, el nostre planeta En aquest tema aprendràs que a l univers hi ha milers de milions d astres o cossos celestes com ara estrelles, planetes, satèl lits,... La Terra és un planeta del sistema solar format per roques, aire

Más detalles

1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 5.Què en sabem dels colors dels objectes?

1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 5.Què en sabem dels colors dels objectes? 1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 2.Quines són les propietats de la llum? 3.Què són els miralls i les lents? 4.Què és la llum blanca? 5.Què en sabem dels colors

Más detalles

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre D11 2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre Per mesurar forces utilitzarem el dinamòmetre (NO la balança!) Els dinamòmetres contenen al seu interior una molla que és elàstica, a l aplicar una força

Más detalles

TEMA 4 LA DINÀMICA DE LA TERRA. 2.- La tectònica de plaques Els punts calents Introducció

TEMA 4 LA DINÀMICA DE LA TERRA. 2.- La tectònica de plaques Els punts calents Introducció TEMA 4 LA DINÀMICA DE LA TERRA 1.- La litosfera terrestre 2.- La tectònica de plaques 2.1.- Introducció 2.2.- Proves i evidències 3.- La deriva continental 3.1.- Introducció 3.2.- Proves i evidències 4.-

Más detalles

TEMA 1. ELS PROCESSOS GEOLÒGICS INTERNS TECTÒNICA DE PLAQUES

TEMA 1. ELS PROCESSOS GEOLÒGICS INTERNS TECTÒNICA DE PLAQUES TEMA 1. ELS PROCESSOS GEOLÒGICS INTERNS TECTÒNICA DE PLAQUES 1. La vida interior de la Terra A més del modelat pels processos geològics externs, el nostre planeta presenta una important activitat pròpia

Más detalles

ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6

ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6 LA MATÈRIA ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6 LES PROPIETATS DELS MATERIALS... 10 MESCLES I DISSOLUCIONS...

Más detalles

Enllaços intermoleculars

Enllaços intermoleculars D17 8.3.2. Enllaços intermoleculars FORCES INTERMOLECULARS O H Dins de la molècula trobem Enllaç Covalent O H H Molècula Però entre molècules i molècules quina interacció o enllaç es produeix? Forces de

Más detalles

LA LLUM. TEORIA I EXERCICIS (3)

LA LLUM. TEORIA I EXERCICIS (3) Nom: ACTIVITAT 37 LA LLUM. TEORIA I EXERCICIS (3) Data: 1. QUINS COSSOS EMETEN LLUM? La llum és emesa per cossos molt calents, com el Sol, el filament d'una bombeta o els gasos calents d'una flama. També

Más detalles

Formació de núvols i precipitacions:

Formació de núvols i precipitacions: Formació de núvols i precipitacions: Tenim una massa d aire a 20 C i una humitat relativa del 60%, si l aire es refreda, la seva humitat relativa augmenta progressivament, perquè la temperatura ha disminuït

Más detalles

TEMA 5 L'ATMOSFERA. Quadern. Cognoms: Nom:

TEMA 5 L'ATMOSFERA. Quadern. Cognoms: Nom: TEMA 5 L'ATMOSFERA Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 1r d E S O Grup: 1.- L ATMOSFERA, UNA ESFERA D AIRE L atmosfera: composició Les capes de l atmosfera 2.- LA DINÀMICA DE L ATMOSFERA La circulació

Más detalles

TEMA 2: Múltiples i Divisors

TEMA 2: Múltiples i Divisors TEMA 2: Múltiples i Divisors 4tESO CB Concepte de múltiple 6 és múltiple de 2 perquè 2 3 = 6 24 és múltiple de 8 perquè 8 3 = 24 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3

Más detalles

TEMA 2: Múltiples i Divisors. Activitats. 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3 ens doni 25

TEMA 2: Múltiples i Divisors. Activitats. 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3 ens doni 25 TEMA 2: Múltiples i Divisors Activitats Concepte de múltiple 6 és múltiple de 2 perquè 2 3 = 6 24 és múltiple de 8 perquè 8 3 = 24 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per

Más detalles

JUNTA UNIVERSAL O CARDAN

JUNTA UNIVERSAL O CARDAN ELEMENTS DELS DIRECTA Eix: Suport fix de forma cilíndrica que serveix perquè un altre element (roda o politja) giri al seu voltant. Arbre: barra, normalment cilíndrica, que gira i transmet un moviment

Más detalles

Dossier d estiu de Medi Natural. 3r d Educació Primària.

Dossier d estiu de Medi Natural. 3r d Educació Primària. 1.- Quines són les 3 activitats que realitzen tots els éssers vius? 2.- Els éssers vius estan adaptats al lloc on viuen. Descriu quines adaptacions fan aquests animals o plantes: Insecte pal: Castanyer:

Más detalles

TEMA 2. La Terra a l Univers. Activitat Preliminar 1 La Lluna és el satèl lit de la Terra però... saps què és un satèl lit?

TEMA 2. La Terra a l Univers. Activitat Preliminar 1 La Lluna és el satèl lit de la Terra però... saps què és un satèl lit? TEMA 2 La Terra a l Univers L any 1865, Jules Verne va escriure De la Terra a la Lluna, una novel la en què descrivia un fantàstic viatge al nostre satèl lit. Però la Lluna no va ser trepitjada per l ésser

Más detalles

Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA

Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA Les primeres lleis relatives a les reaccions químiques han estat desenvolupades al segle XVIII. Hi ha lleis referents

Más detalles

1. Indica a quins astres o elements astronòmics corresponen les afirmacions següents:

1. Indica a quins astres o elements astronòmics corresponen les afirmacions següents: 1. Indica a quins astres o elements astronòmics corresponen les afirmacions següents: a) Està formada per milers de milions d estrelles. b) Orbita entre Mart i Júpiter. c) La Terra només en té un. d) És

Más detalles

La Lluna, el nostre satèl lit

La Lluna, el nostre satèl lit F I T X A 3 La Lluna, el nostre satèl lit El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

Dossier de recuperació Ciències Socials

Dossier de recuperació Ciències Socials Dossier de recuperació Ciències Socials 1er ESO Curs: 2011-2012 El dossier s ha d entregar en un quadern ben presentat escrit a ordinador o a mà el dia de l examen de recuperació de Setembre. El dossier

Más detalles

COM CONTROLEN LES CÈL LULES L EXPRESSIÓ DELS SEUS GENS?

COM CONTROLEN LES CÈL LULES L EXPRESSIÓ DELS SEUS GENS? COM CONTROLEN LES CÈL LULES L EXPRESSIÓ DELS SEUS GENS? Existeixen dos formes possibles de trobar la cromatina: l'heterocromatina i l'eucromatina. L'heterocromatina es caracteritza per ser la més condensada

Más detalles

Estructura interna de la Terra TECTÒNICA DE PLAQUES

Estructura interna de la Terra TECTÒNICA DE PLAQUES Estructura interna de la Terra TECTÒNICA DE PLAQUES La Terra com a planeta La Terra és el tercer planeta en distància respecte el Sol, el més dens i el cinquè en mida dels vuit planetes del sistema solar.

Más detalles

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics)

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) Índex Registre d un nou alumne Introducció de les dades prèvies Introducció de les dades del Registre:

Más detalles

ELS ECOSISTEMES. 5A. Curs 16/17

ELS ECOSISTEMES. 5A. Curs 16/17 ELS ECOSISTEMES ' 5A. Curs 16/17 TIPUS D'ECOSISTEMES ECOSISTEMA DE BOSCOS Es un ecosistema terrestre en el que la vegetació predominant es l'arboria. Els arbres proporcionen refugi i aliment a nombrós

Más detalles

Introducció als elements químics. Sessió 1

Introducció als elements químics. Sessió 1 Introducció als elements químics Sessió 1 Que tenen en comú aquests objetes? Bateria liti Microxips Vidre Etiqueta Paper Mòbils TOTS ESTAN FORMATS PER ÀTOMS Carcassa de plàstic Pantalla LCD Polímers Poliamides

Más detalles

El perfil es pot editar: 1. des de la llista de participants 2. fent clic sobre el nostre nom, situat a la part superior dreta de la pantalla

El perfil es pot editar: 1. des de la llista de participants 2. fent clic sobre el nostre nom, situat a la part superior dreta de la pantalla MOODLE 1.9 PERFIL PERFIL Moodle ofereix la possibilitat que els estudiants i professors puguin conèixer quines són les persones que estan donades d alta a l assignatura. Permet accedir a la informació

Más detalles

MÚLTIPLES I DIVISORS

MÚLTIPLES I DIVISORS MÚLTIPLES I DIVISORS DETERMINACIÓ DE MÚLTIPLES Múltiple d un nombre és el resultat de multiplicar aquest nombre per un altre nombre natural qualsevol. 2 x 0 = 0 2 x 1 = 2 2 x 2 = 4 2 x 3 = 6 2 x 4 = 8

Más detalles

La visió de l'univers a través de la història

La visió de l'univers a través de la història La visió de l'univers a través de la història Les societats primitives ja es preguntaven quin va ser l'origen de l'univers, però les respostes a aquesta pregunta no tenien cap fonament científic, sinó

Más detalles

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON?

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? ESPORTS DE RAQUETA: EL BÀDMINTON Apunts 1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? Nivell 1r ESO El bàdminton és un esport d adversari que es juga en una pista separada per una xarxa. Es pot jugar individualment o per parelles,

Más detalles

COM ÉS DE GRAN EL SOL?

COM ÉS DE GRAN EL SOL? COM ÉS DE GRAN EL SOL? ALGUNES CANVIS NECESSARIS. Planetes Radi Distància equatorial al Sol () Llunes Període de Rotació Òrbita Inclinació de l'eix Inclinació orbital Mercuri 2.440 57.910.000 0 58,6 dies

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES Les substàncies pures dins la classificació de la matèria Les SUBSTÀNCIES PURES (també anomenades espècies químiques) només

Más detalles

Estructura dels àtoms. Les peces bàsiques de la matèria

Estructura dels àtoms. Les peces bàsiques de la matèria Estructura dels àtoms Les peces bàsiques de la matèria Teoria de la matèria La matèria esta formada per partícules en constant moviment Tota la matèria està formada per un o mes tipus de elements Els àtoms

Más detalles

Tema 3: Les plantes i els fongs

Tema 3: Les plantes i els fongs En aquest tema aprendràs que de plantes n hi ha de molts tipus. Les plantes fabriquen el seu propi aliment i els fongs s alimenten de substàncies que fabriquen altres éssers vius, pero també aprendràs

Más detalles

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES?

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? Hi ha qui diu que los roques són com arxius, és a dir que si som capaços de desxifrar-les podem saber moltes coses del medi on s han format, de quins canvis han soferts,

Más detalles

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 10 (deu) PLÀNOLS I MAPES Nom i cognoms. 4t curs ORIENTAR-SE A L ESPAI La posició d una persona d un objecte pot variar i s estableix a partir d un punt

Más detalles

Revisant la taula periòdica

Revisant la taula periòdica Revisant la taula periòdica Nivell a qui s adreça Temes Fonament Aquesta activitat està pensada per a alumnes entre els 14 i els 16 anys, que ja hagin estudiat la taula periòdica. També pot ser útil com

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica FULL DE RESPOSTES VERSIÓ AMB RESPOSTES competència matemàtica ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI

Más detalles

Variació periòdica de les propietats dels elements

Variació periòdica de les propietats dels elements Variació periòdica de les propietats dels elements PROPIETATS PERIÒDIQUES Les propietats periòdiques són aquelles propietats dels elements que varien d una manera regular al llarg d un grup i d un període

Más detalles

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS El nostre amic Lucky Luke va tenir un greu accident quan volia anar massa ràpid a Fort Canyon. El nostre amic està decebut, ja que caure del cavall és un deshonor per

Más detalles

Tema: El temps i el clima

Tema: El temps i el clima Tema: El temps i el clima 1. L atmosfera 2. La temperatura 3. La humitat de l aire i les precipitacions 4. La pressió atmosfèrica i el vent Introducció Els fenòmens atmosfèrics que influeixen en el temps

Más detalles

Dossier d activitats de recuperació de Biologia i Geologia de 1r d ESO

Dossier d activitats de recuperació de Biologia i Geologia de 1r d ESO Dossier d activitats de recuperació de Biologia i Geologia de 1r d ESO 1. Relaciona els astres i les afirmacions següents: Mercuri, Neptú, Galàxia, Satèl lit, Sol, Saturn, Asteroide, Meteorit, Júpiter,

Más detalles

TEMA 2 LA MECÀNICA DEL MOVIMENT

TEMA 2 LA MECÀNICA DEL MOVIMENT TEMA 2 LA MECÀNICA DEL MOVIMENT ÍNDEX: Introducció 2.1.- Les palanques de moviment. 2.2.- Eixos i Plans de moviment. 2.3.- Tipus de moviment INTRODUCCIÓ En aquest tema farem un estudi del cos des del punt

Más detalles

L activitat educativa per descobrir i gaudir del peix i el marisc

L activitat educativa per descobrir i gaudir del peix i el marisc L activitat educativa per descobrir i gaudir del peix i el marisc Educació Secundària Obligatòria Consulteu la nostra web: www.centreinteractiudelpeix.org 1. LA PESCA I LA LLOTJA ECOLOGIA DELS ORGANISMES

Más detalles

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS 1. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITES L equació x + y = 3 és una equació de primer grau amb dues incògnites : x i y. Per calcular les solucions escollim un valor

Más detalles

2 m. L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA. 0,1 kg. 3,4 m. x 1 m. 0,2 m. k = 75 N/m. 1,2 m 60º

2 m. L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA. 0,1 kg. 3,4 m. x 1 m. 0,2 m. k = 75 N/m. 1,2 m 60º 2 m L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA 0,1 kg k = 75 N/m x 1 m 3,4 m 0,2 m 1,2 m 60º ÍNDEX 3.1. Concepte de treball 3.2. Tipus d energies 3.3. Energia mecànica. Principi de conservació de l energia mecànica

Más detalles

Catalonia in Venice. La Venezia che non si vede. La Venècia que no es veu.

Catalonia in Venice. La Venezia che non si vede. La Venècia que no es veu. Catalonia in Venice. La Venezia che non si vede. La Venècia que no es veu. Un projecte d Antoni Abad produït per l Institut Ramon Llull per a la 57a edició de La Biennale di Venezia. Accessible per a les

Más detalles

Conservació de l'energia

Conservació de l'energia 1 El aquesta unitat aplicarem les consideracions energètiques a l'estudi de la mecànica dels cossos. El 184, el físic i metge alemany Julius-Robert van Mayer va establir el concepte modern d'energia i

Más detalles

COMENTARI DE MAPA DE TEMPS EN SUPERFICIE

COMENTARI DE MAPA DE TEMPS EN SUPERFICIE COMENTARI DE MAPA DE TEMPS EN SUPERFICIE PROCÉS PER FER UN COMENTARI: 1.- IDENTIFICA I SITUA ELS ELEMENTS VISIBLES DEL MAPA 2.- ANALITZA LES DADES QUE ENS APORTA LA DISPOSICIÓ DELS ELEMENTS EN EL MAPA

Más detalles

10 Àlgebra vectorial. on 3, -2 i 4 són les projeccions en els eixos x, y, y z respectivament.

10 Àlgebra vectorial. on 3, -2 i 4 són les projeccions en els eixos x, y, y z respectivament. 10 Àlgebra vectorial ÀLGEBR VECTORIL Índe P.1. P.. P.3. P.4. P.5. P.6. Vectors Suma i resta vectorial Producte d un escalar per un vector Vector unitari Producte escalar Producte vectorial P.1. Vectors

Más detalles

Tema 2 Tectònica de plaques

Tema 2 Tectònica de plaques Tema 2 Tectònica de plaques 1. Teories orogèniques Hi ha 2 grups: - Teories fixistes - Teories mobilistes 1.1. Teories fixistes Defensen que la formació de les cadenes muntanyoses és deguda a esforços

Más detalles

El relleu peninsular. La Meseta Central

El relleu peninsular. La Meseta Central El relleu peninsular. La Meseta Central Recorda Al centre de la Península hi ha l altiplà de la Meseta Central. Les muntanyes de l interior de la Meseta són el Sistema Central i els Montes de Toledo. El

Más detalles

La major part dels fòssils que trobem al Bages, sobre tot a la zona sud, són fòssils marins.

La major part dels fòssils que trobem al Bages, sobre tot a la zona sud, són fòssils marins. Vitrina de paleontologia del Museu Comarcal de Manresa La major part dels fòssils que trobem al Bages, sobre tot a la zona sud, són fòssils marins. L existència d un antic mar on els rius abocaven els

Más detalles

Enzims al lostèrics Disposició espacial dels enzims Regulació de les vies metabòliques Inhibició per retroalimentació: síntesi d'isoleucina

Enzims al lostèrics Disposició espacial dels enzims Regulació de les vies metabòliques Inhibició per retroalimentació: síntesi d'isoleucina Enzims al lostèrics Disposició espacial dels enzims Regulació de les vies metabòliques Inhibició per retroalimentació: síntesi d'isoleucina Enzims al lostèrics Els enzims al lostèrics són els que poden

Más detalles

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES.

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES. Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES 41 42 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 8. TRIGONOMETRIA UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser

Más detalles

RONDO 3 X 1 AMB RECOLZAMENT (4 JUGADORS)

RONDO 3 X 1 AMB RECOLZAMENT (4 JUGADORS) RONDO 3 X 1 AMB RECOLZAMENT (4 JUGADORS) Es forma un quadre on es juga un 3 x 1. Els posseïdors de la pilota tenen un espai cadascú i poden jugar a 2 tocs. El jugador que té pilota sempre ha de tenir el

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del El Pou El Pou permet que els alumnes puguin realitzar un treball i lliurar-lo a través del Clickedu. 1. Entra al mòdul Matèries fent clic sobre la pestanya matèries. 2. A la pàgina inicial del mòdul veuràs

Más detalles

TEMA 10 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE RELACIÓ

TEMA 10 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE RELACIÓ TEMA 10 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE RELACIÓ Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 2n d E S O Grup: 1.- LA RELACIÓ EN LES PLANTES 2.- LA RELACIÓ EN ELS ANIMALS (I). ELS RECPTORS 3.- LA RELACIÓ EN ELS

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Com és el Sistema Solar? Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Com és el Sistema Solar? Full de l alumnat Alguns càlculs La Terra i el Sistema Solar Com és el Sistema Solar? Full de l alumnat Les dades dels principals objectes del Sistema Solar són conegudes o fàcils de trobar de manera que no et costarà gaire

Más detalles

Tema 5 Els climes. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras

Tema 5 Els climes. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras Tema 5 Els climes 1r d ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras Quina funció té l atmosfera? Quines són les seves capes? Què és el clima? Com es pot conèixer el clima d una regió? Què és el temps?

Más detalles

3.- L ESTRUCTURA DE LA TERRA

3.- L ESTRUCTURA DE LA TERRA 3.- L ESTRUCTURA DE LA TERRA TEMA 3: ESTRUCTURA DE LA TERRA. LA GEOSFERA. GEOMORFOLOGIA INTERNA La Geodinàmica és una branca de les Ciències de la Terra que estudia els agents o forces que intervenen en

Más detalles

LA MATÈRIA : ELS ESTATS FÍSICS

LA MATÈRIA : ELS ESTATS FÍSICS LA MATÈRIA : ELS ESTATS FÍSICS ELS ESTATS DE LA MATÈRIA I LA TEORIA CINETICOMOLECULAR Per poder explicar les propietats i el comportament dels diferents estats d agregació de la matèria, els científics

Más detalles

Activitats de repàs DIVISIBILITAT

Activitats de repàs DIVISIBILITAT Autor: Enric Seguró i Capa 1 CRITERIS DE DIVISIBILITAT Un nombre és divisible per 2 si acaba en 0 o parell (2,4,6,8). Ex: 10, 24, 62, 5.256, 90.070,... Un nombre és divisible per 3 si la suma de les seves

Más detalles

LA TRASLACIÓ DELS PLANETES

LA TRASLACIÓ DELS PLANETES EL SISTEMA SOLAR El Sistema Solar està compost pel Sol com a estrella i per huit planetes (darrerament Plutó ha deixat de ser un planeta), la Terra ocupa el tercer lloc en distància al Sol. A la imatge

Más detalles

La matèria: els estats físics

La matèria: els estats físics 2 La matèria: els estats PER COMENÇAR Esquema de continguts Per començar, experimenta i pensa Els estats de la matèria Els gasos Els estats de la matèria i la teoria cinètica Els canvis d estat Lleis La

Más detalles

Tasca 2.- LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA. ELS PLANISFERIS

Tasca 2.- LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA. ELS PLANISFERIS TEMA 1.- EL PLANETA TERRA Tasca 2.- LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA. ELS PLANISFERIS 1.- TIPUS DE PLANISFERIS Els planisferis o mapamundis són un tipus de mapes que representen el globus terraqui sobre una

Más detalles

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D VECTORS I RECTES AL PLA Un vector és un segment orientat que és determinat per dos punts, A i B, i l'ordre d'aquests. El primer dels punts s'anomena origen i el segons es denomina extrem, i s'escriu AB.

Más detalles

El llenguatge és més necessari com més relacions grupals hi hagi entre els éssers vius que l utilitzen.

El llenguatge és més necessari com més relacions grupals hi hagi entre els éssers vius que l utilitzen. EL LLENGUATGE El llenguatge és qualsevol sistema natural de comunicació i d expressió. Es pot parlar de llenguatge animal i de llenguatge humà. El llenguatge és més necessari com més relacions grupals

Más detalles

BIOLOGIA I GEOLOGIA Versió impresa. Aparells, sistemes i òrgans

BIOLOGIA I GEOLOGIA Versió impresa. Aparells, sistemes i òrgans BIOLOGIA I GEOLOGIA Versió impresa Aparells, sistemes i òrgans funcions vitals dels éssers vius Tots els aparells i sistemes que formen un organisme fan una determinada funció. Aquestes funcions poden

Más detalles

Les mescles. Definició: és un sistema material format per diversos components.

Les mescles. Definició: és un sistema material format per diversos components. Les mescles Definició: és un sistema material format per diversos components. Les mescles Els components que formen una mescla s'anomenen substàncies pures. Segons el seu aspecte (també aspecte microscòpic)

Más detalles

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES INS RAMON TURRÓ I DARDER Ciències de la Naturalesa 2n d'eso

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES INS RAMON TURRÓ I DARDER Ciències de la Naturalesa 2n d'eso DEPARTAMENT DE CIÈNCIES INS RAMON TURRÓ I DARDER Ciències de la Naturalesa 2n d'eso MALGRAT DE MAR DOSSIER DE RECUPERACIÓ 1r TRIMESTRE. Nom i cognoms: NOTA: 1.- Marca la resposta correcta: 1- Els processos

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

Tema 1: El medi natural a Espanya i Europa (II)

Tema 1: El medi natural a Espanya i Europa (II) En aquest tema aprendràs que : Europa és un continent amb: Una costa molt retallada i nombroses illes. Una extensa plana. Muntanyes joves i velles. Europa és un territori caracteritzat per la diversitat:

Más detalles

LA TERRA I LA LLUNA. Què podríem observar si viatgéssim a la Lluna?

LA TERRA I LA LLUNA. Què podríem observar si viatgéssim a la Lluna? Quan mirem la Lluna des de la Terra ja podem endevinar algunes irregularitats en la lluïssor de la seva superfície. Hi ha llegendes antigues de diverses cultures que han vist en aquestes ombres de al Lluna

Más detalles

La Terra a l univers

La Terra a l univers La a l univers Segur que més d una vegada has mirat el cel en una nit clara i t has quedat fascinat o fascinada per la gran quantitat d estels que hi ha i per la llum de la Lluna. Fins i tot en el cel

Más detalles

Tema 1: TRIGONOMETRIA

Tema 1: TRIGONOMETRIA Tema : TRIGONOMETRIA Raons trigonomètriques d un angle - sinus ( projecció sobre l eix y ) sin α sin α [, ] - cosinus ( projecció sobre l eix x ) cos α cos α [ -, ] - tangent tan α sin α / cos α tan α

Más detalles