DOSSIER D ESTIU 2017 FÍSICA I QUÍMICA 2N ESO A/B

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "DOSSIER D ESTIU 2017 FÍSICA I QUÍMICA 2N ESO A/B"

Transcripción

1 DOSSIER D ESTIU 2017 FÍSICA I QUÍMICA 2N ESO A/B

2 TEMA 1. LA MATÈRIA I LA MESURA. 1r TRIMESTRE 1. Expressa les mesures en les unitats que s indiquen a continuació: a. 25 g en dag b. 5 cm en km c. 28 L en cl d. 40 dm en hm 2. Expressa en les unitats bàsiques del SI les següents unitats: a. 240 cm b. 87 dl c. 23 dag d. 235 mm e. 50 hg f. 286 KL 3. Fes els següents canvis d unitats: a. 50 m 2 a dam 2 b. 30 km 2 a cm 2 c. 12 mm 2 a dm 2 d. 75 hm 2 a dm 2 4. Fes els següents canvis d unitats: a. 25 m 3 a cm 3 b. 80 dm 3 a dam 3 c. 15 km 3 a m 3 d. 700 hm 3 a dm 3 5. Fes els següents canvis d unitats: a s a min b. 35 h a min c. 300 min a h d. 500 min a s 6. Digues quins dels següents canvis han de ser estudiats per la Física i quins per la Química: a. El gel es fon i passa a ser aigua. b. La benzina entra en combustió. c. La farina, l aigua i el llevat es transformen en pa. d. L aigua es transforma en vapor. e. El ferro es fon i passa a ser líquid. 7. Ordena correctament els passos que ha de seguir una bona investigació: documentació, observació, publicació, preguntes, experimentació, anàlisi de dades, conclusions. 8. Explica que és la matèria i quines són les seves propietats.

3 9. Fes els següents canvis d unitats: a. 20 km/h a m/s b. 120 km/h a m/s c. 500 m/s a km/h d m/s a km/h 10. Omple els buits de la taula: Mesura 1 Mesura 2 Mesura 3 Mesura 4 Km 2 1,58 hm 2 100,76 dam 2 23,7 m 2 dm 2 cm 2 mm 2 0,89 TEMA 2. ESTATS FÍSICS DE LA MATÈRIA 1r TRIMESTRE 1. Observa la taula de les temperatures de fusió i ebullició de les següents substàncies i contesta: a. Quins seran sòlids a 100 o C? b. Quina serà gas a una temperatura més baixa? c. Quina es fon a temperatures més baixes? I a temperatures més altes?

4 2. Indica a quin estat de la matèria pertanyen les següents propietats: a. S expandeixen i es comprimeixen. b. La seva forma és variable, però el seu volum és constant. c. La seva densitat acostuma a ser la major de les densitats que tenen els diferents estats. d. Es dilata en augmentar de temperatura. e. Les seves partícules mantenen en tot moment la seva posició. f. La seva forma i el seu volum són variables. 3. La següent taula mostra la temperatura d un sòlid que s escalfa uniformement durant 10 minuts. t(min) T( o C) a. Dibuixa el gràfic i explica si és un gràfic d escalfament o de refredament. b. Indica quina és la temperatura de fusió. c. En quin estat físic es troba la mostra al cap de 4 minuts, al cap de 7 minuts i al cap de 10 minuts? 4. Fes un esquema dels canvis d estat de la matèria. 5. Ompli els buits: a. A banda dels tres estats característics de la matèria, hi ha altres dos: i. b. A mesura que augmentem la d un cos, augmenta el moviment de vibració de les seves partícules. c. Els sòlids tenen forma, en canvi els líquids i els gasos tenen forma. d. El canvi d estat de gas a líquid s anomena. e. La és formada per núvols molt baixos que s originen a prop de terra. f. Els canvis d estat que es produeixen per escalfament s anomenen. g. La densitat del sòlids és més que la densitat dels líquids i gasos. h. La temperatura a la qual es produeix el canvi d estat de sòlid a líquid s anomena.

5 6. Representa amb un dibuix els tres estats físics de la matèria. 7. En la taula que hi ha a continuació es troben els punts de fusió i d ebullició d algunes substàncies: Explica en quin estat físic es trobarà cada substància en les temperatures següents: a) 25 o C b) 50 o C c) 100 o C d) 1200 o C e) 2800 o C 8. Fes els següents canvis d unitats: a s a h b. 650 h a dies c cs a min d. 5 dies a s TEMA 3. DIVERSITAT DE LA MATÈRIA 2n TRIMESTRE 1. Quin mètode escolliries per separar els components d una mescla de sorra i aigua? Per què? Quins instruments necessitaries per fer-ho?

6 2. Identifica si són: substància pura; mescla heterogènia (suspensió; emulsió; col loide) o mescla homogènia (dissolució): a. Granit b. Aigua de mar c. Aigua i sorra d. Maionesa e. Aigua destil lada f. Vi g. Llet h. Escuma i. Ketchup j. Gelatina 3. Observa aquesta llista de productes d ús comú i marca si són substàncies pures o mescles.

7 4. Identifica en cadascuna de les següents dissolucions els diferents components que les formen: el solut i el dissolvent. 5. Tria la tècnica de separació més adequada per separar els components que formen les diferents mescles tenint en compte les seves propietats. Explica en cada cas la tècnica i les propietats que s utilitzen. a. Una mescla amb sorra i grava (pedres petites) b. Una mescla amb aigua i alcohol. Recorda que aquestes dues substàncies tenen diferents temperatures d ebullició. c. Dos sòlids, un que es dissol en l aigua i l altre, no. d. Una mescla de gasolina i aigua. 6. Digues si les següents substàncies són heterogènies o homogènies: a. Pizza b. Cafè c. Llet amb xocolata desfeta d. Te e. Suc de taronja sense colar 7. En quins estats es poden trobar les dissolucions? Posa exemples de dissolucions en els diferents estats en què les podem trobar. 8. Explica breument, dos mètodes de separació de mescles homogènies i dos mètodes de separació de mescles heterogènies.

8 TEMA 4. LES FORCES 2n TRIMESTRE 1. Una molla amb una constant d elasticitat de 75 N/m s ha allargat 4 cm. Calcula la força amb que s ha estirat. 2. Relaciona els conceptes amb les definicions corresponents: 1. FORÇA a. Causa que produeix una deformació o varia l estat de repòs o moviment. 2. PASCAL b. Canvi de forma d un objecte produït per una força. 3. PRESSIÓ c. Força amb la qual la Terra atrau els cossos. 4. DEFORMACIÓ d. Unitat de mesura de la pressió en el sistema internacional. 5. PES e. Força que actua sobre una unitat de superfície Classifica les situacions següents en forces de contacte o en forces a distància: Apropem dos imants i s allunyen l un de l altre. Obrim una ampolla de refresc. Colpejo un sac de boxa. Una poma cau d un arbre. Fregues un bolígraf i atrau papers petits. Empenyem una cadira per canviar-la de lloc. Escric en un full de paper. Clavem un clau a la paret. FORÇA DE CONTACTE FORÇA A DISTÀNCIA 4. Calcula el pes d un cos a la Terra si té una massa de 5000 kg. 5. Calcula i dibuixa la força resultant de dues forces de 5N i 7N, en els següents casos: a. Tenen la mateixa direcció i el mateix sentit. b. Tenen la mateixa direcció i sentit oposat. c. Són perpendiculars.

9 6. Calcula el pes d una taula que exerceix una pressió de 9400 Pa sobre el terra sabent que la superfície de cada una de les quatre potes és de 15 cm 2? 7. Calcula la pressió que exerceix un martell que té una superfície de 6 cm 2, quan s utilitza aplicant una força de 700N. 8. Amb quina força cal estirar una molla si volem que s allargui 8 cm, i sabem que té una constant d elasticitat K=2,5 N/m? 9. Penjo un pes de 70 N en una molla que té una constant K=100 N/m. Quan s allargarà la molla? 10. Quina és la constant d elasticitat d una molla, si en estirar-la amb una força de 12 N, aconseguim que s allargui 550 mm? 11. Estiro una molla amb una força de 8N, i aconsegueixo que s allargui 5 cm. Calcula la constant d elasticitat de la molla. TEMA 5. EL MOVIMENT 3r TRIMESTRE 1. Utilitza els factors de conversió: a. Expressa la velocitat de 20 m/s en km/h. b. Expressa la velocitat de 30 m/s en km/h. c. Expressa la velocitat de 54 km/h en m/s. d. Expressa la velocitat de 36 km/h en m/s. 2. Calcula la velocitat mitjana d un cotxe que ha recorregut una distància de 660 km en un temps de 6 hores. 3. Un cotxe triga 3,5 hores en recórrer els 280 km que separen Barcelona i Castelló. Quina és la velocitat mitjana del cotxe en aquest trajecte? 4. Un avió vola a una velocitat de 80 km/h, quina distància recorrerà en 3 hores?

10 5. Quina distància recórrer en 24 segons un cotxe que es mou a una velocitat constant de 90 km/h? 6. Representa el gràfic posició-temps i velocitat-temps per a un mòbil que té una velocitat de 3m/s i que surt de l origen x o = 0m, per als primers 10 segons de recorregut. 7. Escriu l equació d un moviment uniforme, sabent que la posició del mòbil a l instant t=0s és 4000m i a l instant t=120 s és 2200 m. Determina la posició del mòbil en els instants t=40s i t=200 s. 8. Un tren monorail fa els 5 km que separen dos punts d un complex firal amb una velocitat mitjana de 80 km/h. a. Quanta estona triga a fer aquest recorregut? 9. Dibuixa els gràfics velocitat-temps i posició-temps, des de t 0 =0 fins a t=10s, d un mòbil que es mou a una velocitat constant de 5 m/s, si a l instant inicial passa pel punt x 0 = 50 m. 10. Representa la gràfica del moviment (posició -temps) d un cos, les dades del qual estan recollides a la següent taula: Posició (m) Temps (s) a. Quina és la posició del cos si el temps és de 10 s? b. Quin és el valor del temps per a una posició de 23 m? c. Quina és la velocitat que porta aquest cos?

11 TEMA 6. L ENERGIA. 3r TRIMESTRE 1. Un cotxe de massa 1100 kg, inicialment en repòs, assoleix una velocitat de 20 m/s. Quina energia cinètica té? 2. Calcula l energia mecànica que té una avioneta de massa 600 kg quan vola a una altura de 200 m, i amb una velocitat de 150 km/h. 3. Calcula l energia cinètica d una moto en aquests casos: e. Una moto va a una velocitat de 36 km/h i té una massa amb el conductor inclòs de 160 kg. f. La mateixa moto amb el mateix ocupant va a 72 km/h. g. la mateixa moto amb el mateix ocupant va a 108 km/h. h. La mateixa moto amb el mateix ocupant va a 144 km/h. 4. Calcula l energia cinètica d una moto d uns 450 kg de massa que viatja a una velocitat de 10 m/s. 5. Calcula l energia cinètica d una persona de 58 kg que corre a una velocitat de 10 km/h 6. Calcula l energia potencial que adquireix: a. un objecte de massa 70 kg, que és a terra, quan es posa sobre una taula de 100 cm d altura. b. Una persona de massa 70 kg quan puja al segon pis d una finca, si cada pis té una altura de 3 m 7. Indica que són les fonts d energia renovables i les fonts d energia no renovables. A continuació completa la taula següent, que fa referència a les fonts d energia:

12 8. Relaciona cada tipus d energia amb les seves característiques: (1p) 1. SONORA A. És la que transporten les càrregues elèctriques que recorren un circuit. 2. ELÈCTRICA B. La poden emmagatzemar els combustibles i les piles. 3. QUÍMICA C. És la que transporta el so. 4. TÈRMICA D. És la que s intercanvia en entrar en contacte dos sistemes amb diferent temperatura. 5. LLUMINOSA E. La posseeixen els cossos a causa del seu moviment o la seva posició. 6. MECÀNICA F. És transportada per la llum Un vaixell remolcador ha fet una força de 16000N per arrossegar un vaixell 400 m. Quin treball ha dut a terme? 10. Digues amb quin tipus d energia està relacionat cadascun dels termes següents: a. RADIACIÓ: b. CÀRREGA ELÈCTRICA: c. POSICIÓ D UN OBJECTE: d. VELOCITAT D UN OBJECTE: e. NUCLI D UN ÀTOM: 11. Relaciona segons el que correspongui: URANI Quantitat d aigua que depèn dels temps meteorològic VENT Genera residus radioactius PETROLI No es pot emmagatzemar SOL Produeix gasos d efecte d hivernacle AIGUA EMMAGATZEMADA Intermitent i aleatori

13 TEMA 7. CALOR I TEMPERATURA 3r TRIMESTRE 1. Efectua les conversions d unitats següents: a. 300 cal en J b. 100 J en cal c. 40 cal en KJ 2. Efectua les conversions d unitats següents: a. 300 o C a K b. 75 o C a K c. 25 o F a o C d. 50 o F a K 3. Posem a escalfar un recipient amb 150 g de gel que està a -5 o C i al cap de 15 minuts comença a fondre s. Quant trigarà a fondre s el gel d aquests recipients? a. 75g b. 600g c. 300g 4. Classifica els materials següents en bons conductors i mal conductors de la calor: plàstic, ferro, cuir, acer, coure, fusta, guix, or, suro, mina del llapis, paper, argent. BON CONDUCTOR MAL CONDUCTOR 5. Explica quins són els tres mètodes de transmissió de la calor representats en el dibuix següent.

ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6

ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6 LA MATÈRIA ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6 LES PROPIETATS DELS MATERIALS... 10 MESCLES I DISSOLUCIONS...

Más detalles

PART II: FÍSICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2.

PART II: FÍSICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2. PART II: FÍSICA Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2. UNITAT 1: INTRODUCCIÓ AL MOVIMENT Posició i desplaçament 1- Marca la resposta correcta en cada cas:

Más detalles

La matèria: els estats físics

La matèria: els estats físics 2 La matèria: els estats PER COMENÇAR Esquema de continguts Per començar, experimenta i pensa Els estats de la matèria Els gasos Els estats de la matèria i la teoria cinètica Els canvis d estat Lleis La

Más detalles

PART I: QUÍMICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 1.

PART I: QUÍMICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 1. PART I: QUÍMICA Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 1. UNITAT 1: MESURAR PER INVESTIGAR Saps què és la matèria 1- Completa la taula que hi ha a continuació:

Más detalles

Les mescles. Definició: és un sistema material format per diversos components.

Les mescles. Definició: és un sistema material format per diversos components. Les mescles Definició: és un sistema material format per diversos components. Les mescles Els components que formen una mescla s'anomenen substàncies pures. Segons el seu aspecte (també aspecte microscòpic)

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

fusta llum núvols cuir dolor - intel ligència cotó alcohol so

fusta llum núvols cuir dolor - intel ligència cotó alcohol so TEMA 1: LA MATÈRIA I ELS MATERIALS 1. Indica les coses que estan formades de matèria: fusta llum núvols cuir dolor - intel ligència cotó alcohol so És matèria No és materia 2. Propietats de la matèria.

Más detalles

Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU)

Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU) x = x 0 + v (t-t 0 ) si t 0 = 0 s x = x 0 + vt D4 Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU) Gràfica posició-temps Indica la posició del cos respecte el sistema de referència a mesura que passa el

Más detalles

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre D11 2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre Per mesurar forces utilitzarem el dinamòmetre (NO la balança!) Els dinamòmetres contenen al seu interior una molla que és elàstica, a l aplicar una força

Más detalles

Física i Química 4t ESO B i C. Curs

Física i Química 4t ESO B i C. Curs Física i Química 4t ESO B i C. Curs 2017-18 David Pedret Dossier recuperació 1r trimestre Nom i cognoms : DEPARTAMENT DE CIÈNCIES NOM I COGNOM: CURS: 2017-2018 DATA: Física i Química 4 ESO DOSSIER RECUPERACIÓ

Más detalles

RECULL D'EXÀMENS i EXERCICIS BÀSICS. Física i Química de 2n ESO a l'ies Vinyet. Curs

RECULL D'EXÀMENS i EXERCICIS BÀSICS. Física i Química de 2n ESO a l'ies Vinyet. Curs RECULL D'EXÀMENS i EXERCICIS BÀSICS Física i Química de 2n ESO a l'ies Vinyet Curs 2010-2011 1r Trimestre 2n Trimestre 3r Trimestre Tema 1: La mesura Tema 2: Les propietats de la matèria Tema 3: La matèria

Más detalles

2 m. L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA. 0,1 kg. 3,4 m. x 1 m. 0,2 m. k = 75 N/m. 1,2 m 60º

2 m. L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA. 0,1 kg. 3,4 m. x 1 m. 0,2 m. k = 75 N/m. 1,2 m 60º 2 m L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA 0,1 kg k = 75 N/m x 1 m 3,4 m 0,2 m 1,2 m 60º ÍNDEX 3.1. Concepte de treball 3.2. Tipus d energies 3.3. Energia mecànica. Principi de conservació de l energia mecànica

Más detalles

Tema 8. Energia tèrmica. (Correspondria al Tema 8 del vostre llibre de text pàg )

Tema 8. Energia tèrmica. (Correspondria al Tema 8 del vostre llibre de text pàg ) Tema 8. Energia tèrmica (Correspondria al Tema 8 del vostre llibre de text pàg. 178-200) ÍNDEX 8.1. Formes de transferir energia 8.2. Temperatura, calor i energia tèrmica 8.3. Calor 8.3.1. Formes de transferència

Más detalles

UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA

UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA 1. La Geologia 2. L estructura interna de la Terra 3. L estructura dinàmica de la Terra 4. La química de la Terra 5. Mètodes d estudi 1. LA GEOLOGIA 2. L ESTRUCTURA INTERNA

Más detalles

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries MESURA DE DENSITATS DE SÒLIDS I LÍQUIDS Activitat 1. a) Digueu el volum aproximat dels següents recipients: telèfon mòbil, un cotxe i una iogurt. Teniu en compte que un brik de llet té un volum de 1000cm3.

Más detalles

LA MATÈRIA : ELS ESTATS FÍSICS

LA MATÈRIA : ELS ESTATS FÍSICS LA MATÈRIA : ELS ESTATS FÍSICS ELS ESTATS DE LA MATÈRIA I LA TEORIA CINETICOMOLECULAR Per poder explicar les propietats i el comportament dels diferents estats d agregació de la matèria, els científics

Más detalles

2. EL MOVIMENT I LES FORCES

2. EL MOVIMENT I LES FORCES 2. EL MOVIMENT I LES FORCES Què has de saber quan finalitzi la unitat? 1. Reconèixer la necessitat d un sistema de referència per descriure el moviment. 2. Descriure els conceptes de moviment, posició,

Más detalles

NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D

NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D S han de copiar els enunciats i resoldre les activitats en un full apart. El dia de la recuperació s entregarà el dossier al professor/a. TEMA 12 1.a) Què és

Más detalles

UNITAT 2 : LA MATÈRIA : COM ES PRESENTA.

UNITAT 2 : LA MATÈRIA : COM ES PRESENTA. UNITAT 2 : LA MATÈRIA : COM ES PRESENTA. Conceptes 1. *Substàncies pures i mescles. 2. *Classificació de les substàncies pures: elements i compostos. 3. *Classificació de les mescles: mescles homogènies

Más detalles

1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 5.Què en sabem dels colors dels objectes?

1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 5.Què en sabem dels colors dels objectes? 1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 2.Quines són les propietats de la llum? 3.Què són els miralls i les lents? 4.Què és la llum blanca? 5.Què en sabem dels colors

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES Les substàncies pures dins la classificació de la matèria Les SUBSTÀNCIES PURES (també anomenades espècies químiques) només

Más detalles

Tema 0.- Magnituds Físiques i Unitats

Tema 0.- Magnituds Físiques i Unitats Tema 0.- Magnituds Físiques i Unitats Anomenem magnituds físiques totes aquelles propietats dels cossos de l Univers que es poden mesurar, és a dir, aquelles a les quals podem atorgar un nombre o valor;

Más detalles

Tema 0.- Magnituds Físiques i Unitats

Tema 0.- Magnituds Físiques i Unitats Tema 0.- Magnituds Físiques i Unitats Anomenem magnituds físiquesf totes aquelles propietats dels cossos de l Univers l que es poden mesurar, és s a dir, aquelles a les quals podem atorgar un nombre o

Más detalles

Les dissolucions, de la mateixa manera que qualsevol mescla, poden ser sòlides, líquides o gasoses.

Les dissolucions, de la mateixa manera que qualsevol mescla, poden ser sòlides, líquides o gasoses. LES DISSOLUCIONS Definició: una dissolució és una mescla homogènia formada per un component majoritari, que s'anomena dissolvent, i una o diverses substàncies que es troben dissoltes, que s'anomenen soluts.

Más detalles

Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2.

Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2. Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2. Física sèrie 4

Más detalles

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment)

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment) D21 4.7. Lleis de ewton (relacionen la força i el moviment) - Primera Llei de ewton o Llei d inèrcia QUÈ ÉS LA IÈRCIA? La inèrcia és la tendència que tenen el cossos a mantenirse en repòs o en MRU. Dit

Más detalles

L ENERGIA mecànica, calorífica, elèctrica, lluminosa, química, nuclear

L ENERGIA mecànica, calorífica, elèctrica, lluminosa, química, nuclear L ENERGIA L energia es presenta sota diferents formes: mecànica, calorífica, elèctrica, lluminosa, química, nuclear, etc. Unes formes d energia es poden transformar en altres, i l home aprofita aquesta

Más detalles

FISICA I QUIMICA 4t ESO ACTIVITATS CINEMÀTICA

FISICA I QUIMICA 4t ESO ACTIVITATS CINEMÀTICA FISICA I QUIMICA 4t ESO ACTIVITATS CINEMÀTICA 1. Fes els següents canvis d'unitats amb factors de conversió (a) 40 km a m (b) 2500 cm a hm (c) 7,85 dam a cm (d) 8,5 h a segons (e) 7900 s a h (f) 35 min

Más detalles

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants.

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. EXPERIÈNCIES AMB IMANTS Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. Els imants naturals, anomenats pedres imant o calamites, es coneixen des de fa uns 2500 anys i es troben

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 3 CINÈTICA QUÍMICA

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 3 CINÈTICA QUÍMICA QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 3 CINÈTICA QUÍMICA La velocitat de les reaccions La VELOCITAT d una reacció es mesura per la quantitat d un dels reactants que es transforma per unitat de temps. Equació de

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 55 Activitat 1 Dels nombres següents, indica quins són enters. a) 4 b) 0,25 c) 2 d) 3/5 e) 0 f) 1/2 g) 9 Els nombres enters són: 4, 2, 0 i 9. Activitat 2 Si la

Más detalles

Problemes de dinàmica:

Problemes de dinàmica: Problemes de dinàmica: 1- Sobre una massa M = 5 kg, que es troba en repòs a la base del pla inclinat de la figura, s'aplica una força horitzontal F de mòdul 50 N. En arribar a l'extrem superior E, situat

Más detalles

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar?

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa té 16 anys, està estudiant Batxillerat científic. Ella i el seu germà de 12 anys van al supermercat a buscar uns tetrabricks de llet per endur-se n,

Más detalles

LA MATÈRIA I ELS MATERIALS

LA MATÈRIA I ELS MATERIALS LA MATÈRIA I ELS MATERIALS ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 3 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 4 LES PROPIETATS DELS MATERIALS... 4 MASSA I VOLUM DELS SÒLIDS I LÍQUIDS... 7 MESCLES

Más detalles

Posa un exemple d una condició inicial de seguretat i un d una d estètica.

Posa un exemple d una condició inicial de seguretat i un d una d estètica. CONTINGUT EXP. ESCRITA FINAL DEPARTAMENT: TECNOLOGIA MATÈRIA: TECNOLOGIA TEMA: DEURES D ESTIU DE TECNOLOGIA 3r D ESO DATA: JUNY 2017 NOM I COGNOM: GRUP: 3r ESO UNITAT 1 EL METODE DE PROJECTES 1. Completa

Más detalles

Treball. Per resoldre aquests problemes utilitzarem l equació:

Treball. Per resoldre aquests problemes utilitzarem l equació: Treball Per resoldre aquests problemes utilitzarem l equació: W = F d cosα Aquesta equació expressa el treball en termes de la força aplicada, del desplaçament que aquesta força provoca i del cosinus de

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

La tecnociència de l'ictíneo

La tecnociència de l'ictíneo Què pesa més? Un quilogram de palla o un quilogram de plom? En alguna ocasió t'hauran plantejat aquesta pregunta, que no deixa de ser un parany, en què es comparen dos materials de densitat diferent, però

Más detalles

Dossier d estiu de Matemàtiques. 6è d Educació Primària.

Dossier d estiu de Matemàtiques. 6è d Educació Primària. 1. Completa les operacions següents: 6 5 4 1 2 x x 9 4 4 5 7 8 5 2 1 9 6 2 1 1 8 2. Quin nombre hem de multiplicar per 537 per obtenir 9.666? 3. Subratlla els nombres que siguin múltiples de 2 i encercla

Más detalles

2n d ESO (A B C) Física

2n d ESO (A B C) Física INS INFANTA ISABEL D ARAGÓ 2n d ESO (A B C) Física Curs 2013-2014 Nom :... Grup:... Aquest dossier s ha d entregar completat al setembre de 2014; el dia del examen de recuperació de Física i Química 1.

Más detalles

6. Calcula l obertura de l angle que falta. Digues de quin tipus d angles es tracta. 6

6. Calcula l obertura de l angle que falta. Digues de quin tipus d angles es tracta. 6 Geometria dossier estiu 2012 2C 1. Dibuixa dues rectes, m i n, que siguin: a) Paral leles horitzontalment. c) Paral leles verticalment. b) Secants. d) Perpendiculars. 6 2. Dibuixa una recta qualsevol m

Más detalles

Física o química 2 La cera i el gel

Física o química 2 La cera i el gel Física o química 2 La cera i el gel Heu vist tot sovint que la cera de les espelmes quan es fon es converteix en cera líquida i que el gel quan es fon es converteix en aigua. Però heu observat alguna diferència

Más detalles

INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA

INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA REPÀS FÓRMULES DE MOVIMENT MRU MRUA CAIGUDA LLIURE MRUA on MCU LLEIS DE KEPLER 1ª. Tots els planetes es mouen al voltant del sol seguint òrbites el líptiques. El Sol està a un dels

Más detalles

Dossier de recuperació

Dossier de recuperació Dossier de recuperació Tecnologia 3r ESO A 2n trimestre Departament de Tecnologia Curs 2013-2014 Tema 3: Màquines simples 1. Què és una màquina? 2. Què és una màquina eina? 3. Quines parts es distingeixen

Más detalles

8. Reflexiona: Si a<-3, pot se a<0?

8. Reflexiona: Si a<-3, pot se a<0? ACTIVITATS 1. Expressa amb nombres enters: a) L avió vola a una altura de tres mil metres b) El termòmetre marca tres graus sota zero c) Dec cinc euros al meu germà 2. Troba el valor absolut de: -4, +5,

Más detalles

Dossier d estiu de Medi Natural. 3r d Educació Primària.

Dossier d estiu de Medi Natural. 3r d Educació Primària. 1.- Quines són les 3 activitats que realitzen tots els éssers vius? 2.- Els éssers vius estan adaptats al lloc on viuen. Descriu quines adaptacions fan aquests animals o plantes: Insecte pal: Castanyer:

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ FÍSICA I QUÍMICA. 4t. ESO

DOSSIER DE RECUPERACIÓ FÍSICA I QUÍMICA. 4t. ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ FÍSICA I QUÍMICA 4t. ESO NOM: COGNOM: GRUP: Nota: La realització d aquest dossier és obligatòria si es vol recuperar la matèria. El seu pes és d un pes del 20% de la nota final.

Más detalles

8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI. 8.1 Càlcul del grau d alcohol del vi per ebullició

8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI. 8.1 Càlcul del grau d alcohol del vi per ebullició 8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI La destil lació consisteix en separar els components d'una mescla líquida segons la diferència en el seu punt d'ebullició. El vi està compost bàsicament

Más detalles

TEMA 2: Múltiples i Divisors

TEMA 2: Múltiples i Divisors TEMA 2: Múltiples i Divisors 4tESO CB Concepte de múltiple 6 és múltiple de 2 perquè 2 3 = 6 24 és múltiple de 8 perquè 8 3 = 24 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3

Más detalles

TEMA 5: Sistema mètric decimal

TEMA 5: Sistema mètric decimal TEMA 5: Sistema mètric decimal Concepte de magnitud Són característiques dels cossos que es poden quantificar (relacionar amb un nombre) o mesurar. Nombre de llibres de una biblioteca magnitud Amplada

Más detalles

Introducció als elements químics. Sessió 1

Introducció als elements químics. Sessió 1 Introducció als elements químics Sessió 1 Que tenen en comú aquests objetes? Bateria liti Microxips Vidre Etiqueta Paper Mòbils TOTS ESTAN FORMATS PER ÀTOMS Carcassa de plàstic Pantalla LCD Polímers Poliamides

Más detalles

4.1. Què és una ona? 4.2. Tipus d ones Magnituds característiques de les ones Ones estacionàries

4.1. Què és una ona? 4.2. Tipus d ones Magnituds característiques de les ones Ones estacionàries Tema 4. Les ones ÍNDEX 4.1. Què és una ona? 4.2. Tipus d ones 4.3. Magnituds característiques de les ones 4.4. Ones estacionàries http://web.educastur.princast.es/proyectos/fisquiweb/laboratorio/ondas1/labondas1.htm

Más detalles

TEMA 6:EL MOVIMENT ONDULATORI HARMÒNIC (MOH( MOH) Ona és s qualsevol tipus de pertorbació que es propaga per l espai l sense transport de matèria.

TEMA 6:EL MOVIMENT ONDULATORI HARMÒNIC (MOH( MOH) Ona és s qualsevol tipus de pertorbació que es propaga per l espai l sense transport de matèria. TEMA 6:EL MOVIMENT ONDULATORI HARMÒNIC (MOH( MOH) Ona és s qualsevol tipus de pertorbació que es propaga per l espai l sense transport de matèria. Propagació del Moviment vibratori harmònic Nivell d equilibri

Más detalles

OLIMPÍADA DE FÍSICA CATALUNYA 2011

OLIMPÍADA DE FÍSICA CATALUNYA 2011 QÜESTIONS A) Dos blocs es mouen per l acció de la força F sobre un terra horitzontal sense fregament tal com es veu a la figura, on T és la tensió de la corda que uneix els dos cossos. Determineu la relació

Más detalles

FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos

FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos A.1. OBSERVA AQUESTA FIGURA I FES EL QUE S INDICA: Pinta n de blau els costats. Assenyala n de vermell el vèrtex. Pinta n de groc l obertura. A.2. DIBUIXA EL QUE

Más detalles

PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA

PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA Nom i cognoms DNI / NIE PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA COMPETÈNCIA LOGICOMATEMÀTICA 1. Està prohibit l ús de la calculadora o de qualsevol altre aparell

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS El treball fet per les forces del camp per a traslladar una partícula entre dos punts, no depèn del camí seguit, només depèn de la posició inicial i final. PROPIETATS: 1. El treball fet pel camp quan la

Más detalles

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D VECTORS I RECTES AL PLA Un vector és un segment orientat que és determinat per dos punts, A i B, i l'ordre d'aquests. El primer dels punts s'anomena origen i el segons es denomina extrem, i s'escriu AB.

Más detalles

TEMA 4:TEMPERATURA, CALORCANVI D ESTAT

TEMA 4:TEMPERATURA, CALORCANVI D ESTAT TEMA 4:TEMPERATURA, CALORCANVI D ESTAT TEMPERATURA [K] [ºC] La temperatura és una propietat intensiva del sistema, relacionada amb l'energia cinètica mitja de las molècules que el formen. 5ºC 5ºC 6ºC 4ºC

Más detalles

Tema 3 La geosfera. Minerals i roques. 1r d ESO, Biologia i Geologia Santillana, Sèrie Observa

Tema 3 La geosfera. Minerals i roques. 1r d ESO, Biologia i Geologia Santillana, Sèrie Observa Què és la geosfera? Tema 3 La geosfera. Minerals i roques 1r d ESO, Biologia i Geologia Santillana, Sèrie Observa Quina estructura presenta? Què és l escorça? Quines característiques té? Quins tipus d

Más detalles

FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos

FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos A.1. OBSERVA AQUESTA FIGURA I FES EL QUE S INDICA: Pinta n de blau els costats. Assenyala n de vermell el vèrtex. Pinta n de groc l obertura. A.2. DIBUIXA EL QUE

Más detalles

FÍSICA I QUÍMICA Quadern d exercicis. Ones

FÍSICA I QUÍMICA Quadern d exercicis. Ones FÍSICA I QUÍMICA Quadern d exercicis Ones 1.* Quin és el període d una ona si la freqüència és de 65,4 Hz? 2.** Relacioneu els conceptes amb les definicions corresponents. a) Amplitud b) Longitud d ona

Más detalles

TEMA 2: Múltiples i Divisors. Activitats. 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3 ens doni 25

TEMA 2: Múltiples i Divisors. Activitats. 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3 ens doni 25 TEMA 2: Múltiples i Divisors Activitats Concepte de múltiple 6 és múltiple de 2 perquè 2 3 = 6 24 és múltiple de 8 perquè 8 3 = 24 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per

Más detalles

Mescles de tota mena 5 La salsa de les salses

Mescles de tota mena 5 La salsa de les salses Diversitat de salses Mescles de tota mena 5 La salsa de les salses Els països del nostre entorn mediterrani, l oli, el vinagre i la sal són els productes que s utilitzen més freqüentment per amanir i per

Más detalles

T.10- DINÀMICA 1. Desam R.G. IES SIVERA FONT FÍSICA I QUÍMICA 1r. Batxillerat: Dinàmica(I) TEMA 10

T.10- DINÀMICA 1. Desam R.G. IES SIVERA FONT FÍSICA I QUÍMICA 1r. Batxillerat: Dinàmica(I) TEMA 10 T.10- DINÀMICA 1 ACTIVITAT 1 Dibuixeu totes les forces que actuen sobre els cossos que apareixen a les següents figures: Fig.1: Una poma que està en repòs damunt d uns llibres. Fig.2: Un cos que mou amb

Más detalles

Química 2n de Batxillerat. Gasos, Solucions i estequiometria

Química 2n de Batxillerat. Gasos, Solucions i estequiometria Gasos, Solucions i estequiometria Equació d Estat dels gasos ideals o perfectes Equació d Estat dels Gasos Ideals. p V = n R T p és la pressió del gas; es mesura habitualment en atmosferes o Pascals en

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

4.- Expressa en forma de potència única indicant el signe resultant.

4.- Expressa en forma de potència única indicant el signe resultant. Pàgina 1 de 8 EXERCICIS PER LA RECUPARACIÓ 1A Avaluació 1.- Calcula de dues maneres (TP i RP): a) 25 + (-1+7) (18 9 + 15)= TP= RP= 9 (-12 + 5 8 = TP= RP= 2.- Treu factor comú i calcula: a) 5.(-3) + (-7).

Más detalles

Atenció: és important escriure cada força amb el seu signe correcte.

Atenció: és important escriure cada força amb el seu signe correcte. ísica 4: tema ORCES resolució d exercicis Llei de la inèrcia Per resoldre aquests problemes utilitzarem la primera llei de Newton o Llei de la Inèrcia, segons la qual perquè un cos es mantingui en equilibri

Más detalles

MÚLTIPLES I DIVISORS

MÚLTIPLES I DIVISORS MÚLTIPLES I DIVISORS DETERMINACIÓ DE MÚLTIPLES Múltiple d un nombre és el resultat de multiplicar aquest nombre per un altre nombre natural qualsevol. 2 x 0 = 0 2 x 1 = 2 2 x 2 = 4 2 x 3 = 6 2 x 4 = 8

Más detalles

1.a) Què és una magnitud? b) Indica set propietats que són magnituds, i les unitats corresponents en el SI.

1.a) Què és una magnitud? b) Indica set propietats que són magnituds, i les unitats corresponents en el SI. Recuperació de Física i química 3ESO 1.Dossier d exercicis - Presentar un dossier amb els exercicis resolts en ordre i amb l enunciat copiat (en bolígraf tan la resolució com l enunciat ). Respostes raonades

Más detalles

FITXA 1: L origen de la matèria i les seves propietats

FITXA 1: L origen de la matèria i les seves propietats FITXA 1: L origen de la matèria i les seves propietats A.1. COL LOCA AQUESTS MATERIALS EN LA TAULA SEGÜENT SEGONS L ORIGEN DEL MATERIAL QUE EL FORMA: Vidre, cautxú, formatge, medicaments, butà, seda, espart,

Más detalles

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics.

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics. 2 ELS APARELLS DE COMANDAMENT Els aparells de comandament són elements presents en qualsevol circuit o instal lació i que serveixen per governar-los. En aparença, alguns aparells de comandament poden semblar

Más detalles

Enllaços intermoleculars

Enllaços intermoleculars D17 8.3.2. Enllaços intermoleculars FORCES INTERMOLECULARS O H Dins de la molècula trobem Enllaç Covalent O H H Molècula Però entre molècules i molècules quina interacció o enllaç es produeix? Forces de

Más detalles

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES?

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? Hi ha qui diu que los roques són com arxius, és a dir que si som capaços de desxifrar-les podem saber moltes coses del medi on s han format, de quins canvis han soferts,

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2009-2010 Física Sèrie 2 L examen consta d una part comuna (problemes P1 i P2), que heu de fer obligatòriament, i d una part optativa, de la qual heu d escollir UNA

Más detalles

Quadern de matemàtiques Decimals1

Quadern de matemàtiques Decimals1 Quadern de matemàtiques Decimals CENTENES DESENES UNITATS DECIMES CENTÈSIMES 3,5 Busca les vuit diferències que hi ha en aquests dos dibuixos Curs i grup: Data inici quadern Data acabament Seguiment Data

Más detalles

IES ARGENTONA Física 1r Batxillerat

IES ARGENTONA Física 1r Batxillerat Imatges Reflexió: fenomen ondulatori que consisteix en que una ona, en arribar a la superfície de separació entre dos medis, canvia la direcció de propagació i continua propagantse en el mateix medi. Lleis

Más detalles

Fotografia del suport aïllant que subjecte el fil conductor: Suports aïllants que em van deixar el Seminari de Física i Química de l Institut.

Fotografia del suport aïllant que subjecte el fil conductor: Suports aïllants que em van deixar el Seminari de Física i Química de l Institut. Una cosa curiosa és el que poden fer les altes temperatures, com per exemple, dilatar un material, el coure. En aquest experiment observem aquest fet i tot seguit l expliquem. Material necessari: Un fil

Más detalles

1,94% de sucre 0,97% de glucosa

1,94% de sucre 0,97% de glucosa EXERCICIS DE QUÍMICA 1. Es prepara una solució amb 2 kg de sucre, 1 kg de glucosa i 100 kg d aigua destil lada. Calcula el tant per cent en massa de cada solut en la solució obtinguda. 1,94% de sucre 0,97%

Más detalles

Problemes proposats A 30º

Problemes proposats A 30º Problemes proposats.1.- Un cos es manté en posició mitjançant un cable al llarg d'un pla inclinat. a) Si l'angle del pla son 60º i la massa del cos es de 50 Kg, determineu la tensió del cable i la força

Más detalles

Estructura dels àtoms. Les peces bàsiques de la matèria

Estructura dels àtoms. Les peces bàsiques de la matèria Estructura dels àtoms Les peces bàsiques de la matèria Teoria de la matèria La matèria esta formada per partícules en constant moviment Tota la matèria està formada per un o mes tipus de elements Els àtoms

Más detalles

1. Repàs de conceptes

1. Repàs de conceptes Pressió 1 de 31 1. Repàs de conceptes La matèria és tot allò que té massa i volum. Magnituds Unitats Aparells de mesura massa kg, hg, dag, g, dg, cg i mg balança volum l, m 3, ml, cm 3.. vas de precipitats,

Más detalles

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES 1. Defineix aquests conceptes: Atmosfera: Capa de gasos que envolta la Terra. Temps: És l estat de l atmosfera en un moment determinat

Más detalles

4.1. Estats de la matèria

4.1. Estats de la matèria 4 4.1. Estats de la matèria Propietats Gas Líquid No té forma ni volum propis Molt compressible Flueix amb facilitat S adapta a la forma del recipient Molt poc compressible Sòlid Plasma Forma definida,

Más detalles

U.D. 4: LES ESCALES QUADERN DE CLASSE. Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització:

U.D. 4: LES ESCALES QUADERN DE CLASSE. Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització: U.D. 4: LES ESCALES QUADERN DE CLASSE Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització: QUADERN DE CLASSE. 4: LES ESCALES - 2 1. Cita 10 objectes que tu consideris que ens cal dibuixar-los

Más detalles

Potència. Rendiment La força que cal fer per aixecar un pes ve donada per l expressió: La potència d una màquina és la capacitatquetéperferun

Potència. Rendiment La força que cal fer per aixecar un pes ve donada per l expressió: La potència d una màquina és la capacitatquetéperferun Resol Fórmules Força Treball Potència Potència útil Rendiment La força que cal fer per aixecar un pes ve donada per l expressió: Eltreballqueesfaen portar una càrrega d unllocaunaltreve donada per l expressió:

Más detalles

3.1 EL SEGON PRINCIPI DE LA TERMODINÀMICA

3.1 EL SEGON PRINCIPI DE LA TERMODINÀMICA 3.1 EL SEGON PRINCIPI DE LA TERMODINÀMICA Els processos termodinàmics Un procés és espontani quan un sistema evoluciona des d un estat inicial fins a un estat final sense cap tipus d intervenció externa.

Más detalles

EXERCICIS TEMA 6. EXERCICI 1. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 10mm, quan se li aplica una força de tracció de 2000N.

EXERCICIS TEMA 6. EXERCICI 1. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 10mm, quan se li aplica una força de tracció de 2000N. EXERCICIS TEMA 6 EXERCICI 1. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 10mm, quan se li aplica una força de tracció de 2000N. EXERCICI 2. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 45mm, quan

Más detalles

TEMA 1: TAULA PERIÒDICA I ENLLAÇ QUÍMIC

TEMA 1: TAULA PERIÒDICA I ENLLAÇ QUÍMIC TEMA 1: TAULA PERIÒDICA I ENLLAÇ QUÍMIC REVISIÓ: CONFIGURACIÓ ELECTRÒNICA Els electrons d un àtom es troben a l escorça, girant al voltant del nucli en determinades òrbites. El nombre d electrons i protons

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL Francesc Sala, primera edició, abril de 1996 última revisió, desembre de 2007 ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT

Más detalles

Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular

Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular U1 Lleis químiques Lleis ponderals: - Llei de Lavoisier - Llei de Proust Teoria atòmica

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

FÍSICA I QUÍMICA 2n ESO Deures d estiu 2012

FÍSICA I QUÍMICA 2n ESO Deures d estiu 2012 Cal que feu ús de la taula de densitats quan sigui necessari. - 1-1. Fes els canvis d unitats següents (utilitzant factors de conversió): (a) 3,5 dm 3 = cl (b) 850 a = dam 2 (c) 0,85 kg/dm 3 dg/mm 3 2.

Más detalles