PROGRAMA DE TEORIES I INSTITUCIONS CONTEMPORÀNIES D EDUCACIÓ

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "PROGRAMA DE TEORIES I INSTITUCIONS CONTEMPORÀNIES D EDUCACIÓ"

Transcripción

1 Universitat de les Illes Balears Departament de Ciències de l'educació PROGRAMA DE TEORIES I INSTITUCIONS CONTEMPORÀNIES D EDUCACIÓ (5145) TRONCAL DE 4 5 CRÈDITS: 3 TEÒRICS I 1 5 PRÀCTICS DIPLOMATURA EN MESTRE ESPECIALITAT D EDUCACIÓ FÍSICA, LLENGUA ESTRANGERA I EDUCACIÓ MUSICAL PRIMER QUADRIMESTRE DEL CURS ACADÈMIC 2003/2004 Professor: Dr. Joan Carles Rincón i Verdera INTRODUCCIÓ La matèria Teories i Institucions Contemporànies d'educació, és una assignatura interdisciplinar, vinculada, d'una banda, a la Teoria de l'educació, i, per una altra, a la Història de l'educació, en tant que història de les teories i les pràctiques educatives. Aquesta matèria ha de servir els estudiants, futurs mestres (en qualsevol de les seves especialitats): d'una banda, per endinsar-se en una pluralitat de coneixements teòrics i pràctics orientats a aclarir el procés educatiu i la seva configuració o ordenació en la pràctica, prenent per a això en consideració les diferents variables que intervenen (ideològiques, polítiques, institucionals, científiques i, lògicament, les pròpiament pedagògiques) i des de les que el dit procés s'actualitza, representa i materialitza en pràctiques educacionals específiques; i, d'altra banda, també ha de proporcionar als estudiants una visió històrica de l'evolució dels models pedagògics i de les teories educatives més representatives en la pedagogia contemporània, així com de l'evolució de l'educació institucionalitzada i la seva problemàtica en la societat contemporània, cenyint-nos, més concretament, a la gènesi, evolució i desenvolupament del sistema educatiu espanyol. Així doncs, en aquesta matèria es treballaran les teories i institucions educatives que hi ha hagut des de les darreries del segle XVIII fins al naixement del nou mil leni: teories, moviments, institucions, sistema educatiu, agents educadors, educació formal, no formal i informal. OBJECTIUS GENERALS Clarificar semànticament els principals termes relacionats amb el significant educació. Conèixer i valorar críticament els principals autors i teories contemporànies d educació al món occidental, relacionant els coneixements adquirits i la seva aplicació al desenvolupament de la tasca educadora.

2 Comprendre i valorar adequadament les aportacions dels principals moviments i de les més destacades institucions educatives contemporànies, tot fent especial incidència en l evolució històrica del sistema educatiu a Espanya. Analitzar les característiques bàsiques de l educació no formal a partir dels distints models i espais educadors actuals. Fomentar la qüestionabilitat d allò que se ns transmet assèpticament, mitjançant l impuls de l activitat investigadora, respectant els aspectes formals i de contingut de tota investigació científica. CONTINGUTS EDUCACIÓ: CLARIFICACIÓ DEL SEU CAMP SEMÀNTIC. ROUSSEAU I L ESCOLA BURGESA. DEWEY I L ESCOLA PROGRESSIVA. DECROLY I L ESCOLA NOVA. GINER DE LOS RÍOS I LA INSTITUCIÓ LLIURE D ENSENYAMENT. FERRER I GUÀRDIA I LES TEORIES ANTIAUTORITÀRIES MCLUHAN I LES TEORIES DE LA DESESCOLARITZACIÓ. MAKARENKO I LES TEORIES MARXISTES. ARANGUREN I LES TEORIES PERSONALISTES. LES TEORIES POSTMODERNES. LES INSTITUCIONS EDUCATIVES FORMALS A ESPANYA. LES INSTITUCIONS EDUCATIVES NO FORMALS. DESENVOLUPAMENT PROCEDIMENTAL DE LA MATÈRIA Exposició dels temes per part del professor. Participació activa de l alumnat a classe i a les tutories. Resolució de qüestions de caràcter pràctic mitjançant comentaris de textes educatius. Investigació individual d un autor contemporani (a concretar necessàriament amb el professor): 1) Fröbel, Herbart, Pestalozzi; 2) Kilpatrick; 3) Freinet, Montessori, Kerschensteiner; 4) Lapassade, Lobrot, Neill, Oury i Vázquez, Rogers; 5) Faure, Goodman, Holt, Reimer, Illich; 6) Bourdieu i Passeron, Gramsci, Suchodolski, Sujomlinski; 7) Alumnos de la Escuela de Barbiana, Freire, Mounier. Investigació col lectiva d una institució no formal d educació (a concretar necessàriament amb el professor): 1) institucions alfabetitzadores, 2) centres cívics, 3) animació sociocultural, 4) educació per a la salut, 5) educació per al consumidor, 6) educació ambiental, 7) educació patrimonial, 8) formació laboral permanent. AVALUACIÓ S avaluaran, bàsicament: 1) els coneixements adquirits al llarg de l assignatura; 2) la capacitat de relacionar les teories i els contextos institucionals educatius a

3 la seva època; 3) l adequació dels treballs individuals i col lectius a les exigències metodològiques pactades. Els crèdits teòrics s avaluaran a partir d un exercici escrit tipus text (vertader/fals) a la fi del quadrimestre. Suposa el 70% de l assignatura. Els crèdits pràctics s avaluaran a partir dels treballs individuals i col lectius i dels comentaris de texte. Suposa el 30% de l assignatura. Per aprovar la matèria s han de superar positivament ambdues parts, fent-se la mitja només quan s hagin aprovat. Les parts aprovades només es guarden fins al setembre. En cas de repetir curs, l assignatura es comença de bellnou. BIBLIOGRAFIA BÀSICA BOWEN, J. i HOBSON, P.R. (1991), Teorías de la educación, México, Noriega/Limusa. CAPITÁN, A. (1986), Historia de la educación occidental, Madrid, Dykinson (Tomo III). COLOM, A.J. (1979), Lectura del discurso pedagógico actual, Palma, Embat. RUIZ, J. (Dir.) (1997), La educación en los tiempos modernos. Textos y documentos, Madrid, Actas. VARIS (1995), Quinze pedagogs. La seva influència avui, Barcelona, UOC/Proa. VARIOS (2000), Teorías e instituciones contemporáneas de educación, Madrid, Síntesis. VARIOS (2002), Teorías e instituciones contemporáneas de la educación, Barcelona, Ariel. BLIOGRAFIA ESPECIALITZADA PER BLOCS DE CONTINGUTS 1 CASTILLEJO, J.L., Nuevas perspectivas en las ciencias de la educación, Madrid, Anaya, COLOM, A.J., Teoría y metateoría de la educación, México, Trillas, FERMOSO, P., Teoría de la educación, México, Trillas, SAENZ, O., Pedagogía general, Madrid, Anaya, SANJUAN, M., Pedagogía fundamental, Zaragoza, Librería General, SANVISENS, A., Introducción a la pedagogía, Barcelona, Barcanova, FRÖBEL, F., L'educació de l'home i el jardí d'infants, Vic, Eumo, HERBART, J.F., Pedagogía general, Barcelona, Humanitas, HERBART, J.F., Esbós per a un curs de pedagogia, Barcelona, Eumo, PESTALOZZI, J.H., Com Gertrudis educa els fills, Barcelona, Eumo, PESTALOZZI, J.H., Cartas sobre educación infantil, Barcelona, Humanitas, ROUSSEAU, J.J., El Emilio, Madrid, Alianza, ROUSSEAU, J.J., El contracte social, Barcelona, Edicions 62, 1985.

4 3 DEWEY, J., Democracia y Educación, Madrid, Morata, DEWEY, J., Cómo pensamos, Barcelona, Paidós, KILPATRICK, W.H., Filosofía de la educación, Buenos Aires, Losada, KILPATRICK, W.H., El Método de los Proyectos,. 4 DECROLY, O., La funció de la globalització i altres escrits, Vic, Eumo, FREINET, C., Per l'escola del poble, Vic, Eumo, FREINET, C., Els plans de treball, Barcelona, Laia, FREINET, C., Técnicas Freinet de la Escuela Moderna, Madrid, Siglo XXI, MONTESSORI, M., El niño. El secreto de la infancia, Barcelona, Araluce, MONTESSORI, M., Ideas generales sobre mi método, Barcelona, Losada, KERSCHENSTEINER, G., El concepto de la escuela del trabajo, Madrid, La Lectura, GINER DE LOS RÍOS, F., Ensayos sobre educación, Madrid, Alianza, FERRER, F., L'Escola Moderna, Vic, Eumo, LAPASSADE, G., Autogestión pedagógica,. La educación en libertad?, Barcelona, Granica, LOBROT, M., Pedagogía Institucional, Buenos Aires, Humanitas, NEILL, A.S., Summerhill, Madrid, FCE, NEILL, A.S., Hijos en libertad, Barcelona, Gedisa, OURY, F. y VÁZQUEZ, A., Hacia una pedagogía del siglo XX, México, Siglo XXI, ROGERS, C.R., Libertad y creatividad en la educación, Barcelona, Paidós, ROGERS, C.R., Client-Centered Therapy. Its current Practice, Implications, and theory, Boston, Houghton Mifflin, FAURE, E., Aprender a ser, Madrid, Alianza-Unesco, GOODDMAN, P., La deseducación obligatoria, Barcelona, Fontanella, HOLT, J., El fracaso de la escuela, Madrid, Alianza, ILLICH, I., La sociedad desescolarizada, Barcelona, Barral, MCLUHAN, M. y CARPENTER, E., El aula sin muros. Investigaciones sobre técnicas de comunicación, Barcelona, Cultura Popular, REIMER, E., La escuela ha muerto, Barcelona, Barral, BOURDIEU, P. y PASSERON, J.C., Los estudiantes y la cultura, Barcelona, Labor, 1973.

5 GRAMSCI, A., La alternativa pedagógica, Barcelona, Nova Terra, MAKARENKO, A., Poema pedagógico, Barcelona, Planeta, SUCHODOLSKI, B., La educación humana del hombre, Barcelona, Laia, SUJOMLINSKI, V., Pensamiento pedagógico, Moscú, Progreso, ALUMNOS DE LA ESCUELA DE BARBIANA, Carta a una maestra, Barcelona, Nova Terra, ALUMNOS DE LA ESCUELA DE BARBIANA, Contraescuela, Bilbao, Zero, CORZO, J.L., Lorenzo Milani, maestro cristiano, Universidad pontificia, Salamanca, ARANGUREN, J.L., Propuestas morales, Madrid, Tecnos, ARANGUREN, J.L., El buen talante, Madrid, Tecnos, FREIRE, P., Extensión o comunicación? La concientización en el medio rural, Buenos Aires, Siglo XXI, MOUNIER, E., Manifiesto al servicio del personalismo, Madrid, Taurus, COLOM, A.J. y MELICH, J.C., Después de la modernidad. Nuevas filosofías de la educación, Barcelona, Paidós, LIPOVETSKY, La era del vacío, Barcelona, Anagrama, LUHMAN, N., Teoría de la sociedad y pedagogía, Barcelona, Paidós, LYOTARD, J.F., La condición posmoderna, Madrid, Cátedra, TOFFLER, A., El <<Shock>> del futuro, Barcelona, Plaza & Janés, VATTIMO, G., El fin de la modernidad, Barcelona, Gedisa, COLOM, A.J. y DOMÍNGUEZ, E., Introducción a la política de la educación, Barcelona, Ariel, DOMÍNGUEZ, E., Política y Educación. El caso de España y Portugal, Salamanca, Hespérides, Llei General d'educació (1970). Lliei Orgànica del Dret a l'educació (1985). Llei Orgànica d'ordenació del Sistema Educatiu (1990). MEC, Historia de la Educación en España. Textos y Documentos, Madrid, MEC, 1979 (dos vol.). NORIEGA, R., Principios constitucionales del sistema educativo español, Madrid, MEC, OCDE, Panorama educativo. Análisis 1996, París, OCDE, PUELLES, M., Política y Administración educativas, Madrid, UNED, PUELLES, M., Educación e ideología en la España contemporánea, Barcelona, Labor, RUIZ, J. (dir.), La educación en los tiempos modernos. Textos y documentos, Madrid, Actas, VARIOS, Génesis de los sistemas educativos nacionales, Madrid, UNED, 1989.

6 VEGA, L., Moderantismo y educación en España. Estudios en torno a la Ley Moyano, Zamora, Publicaciones del Instituto Florián de Ocampo, ANDER-EGG, La animación y los animadores, Madrid, Narcea, AYUNTAMIENTO DE BARCELONA, La ciudad educadora, Barcelona, Ayuntamiento de Barcelona, CALVO, S., Educación para la salud, Madrid, Díez de Santos, CARIDE, J.A., Educación ambiental: realidades y perspectivas, Santiago de Compostela, Tórculo, CIDAD, E., Perspectivas sobre educación del consumidor, Madrid, Ministerio de Sanidad y Consumo, Instituto Nacional de Consumo, COLOM, A.J., Modelos de intervención socieducativa, Madrid, Narcea, INSTITUTO NACIONAL DEL CONSUMO, Líneas metodológicas para la educación del consumidor, Madrid, Ministerio de Sanidad y Consumo, MARZO, A. y FIGUERAS, J.M., Educación de adultos. Situación actual y perspectivas, Barcelona, ICE/Horsori, NOVO, M., Educación ambiental, Madrid, Universitaria, SARRAMONA, J., Educación no formal, Barcelona, CEAC, SUREDA, J. y COLOM, A.J., Pedagogía ambiental, Madrid, CEAC, TRILLA, J., Animación sociocultural. Teoría, programas y ámbitos, Barcelona, Ariel, TRILLA, J., La educación fuera de la escuela, Barcelona, Ariel, TRILLA, J., Otras educaciones, Barcelona, Anthropos, VARGAS, A. y PALACIOS, V.P., Educación para la salud, México, McGraw Hill, VARIOS, Estrategias de formación en la empresa, Madrid, Narcea, VARIOS, Condicionamientos sociopolíticos de la educación, Barcelona, CEAC, HORARIS DE CLASSE PRIMER QUADRIMESTRE TEÒRICA PRÀCTICA EDUCACIÓ FÍSICA Dimecres h Dilluns h EDUCACIÓ MUSICAL Dijous 9-11 h Dilluns h LLENGUA ESTRANGERA Dijous 9-11 h Dilluns 8-9 h TUTORIES Despatx: C-103 Horari directe: Dilluns 9-10, h Dimecres 9-10, h Adreça electrònica: vdcejrv0@uib.es

7

Teories i Institucions Contemporànies de l'educació (5145) Mestre (Infantil, Primària, Especial)

Teories i Institucions Contemporànies de l'educació (5145) Mestre (Infantil, Primària, Especial) Teories i Institucions Contemporànies de l'educació (5145) Mestre (Infantil, Primària, Especial) Curs: 2006-2007 Tipus d assignatura: Troncal Durada: 1r quadrimestre Nombre de crèdits: 4'5, 3 teòrics i

Más detalles

Universitat de les Illes Balears

Universitat de les Illes Balears 11, 1S, Ibiza Identificación de la asignatura Créditos 2.4 presenciales (60 Horas) 3.6 no presenciales (90 Horas) 6 totales (150 Horas). 11, 1S, Ibiza(Campus Extens Illes) Semestre Primer semestre de impartición

Más detalles

PROGRAMA A. OBJECTIUS B. TEMARI

PROGRAMA A. OBJECTIUS B. TEMARI TEORIA I HISTÒRIA DE LES INSTITUCIONS EDUCATIVES Prof.; Mayka Lahoz Curs: 2005-2006 (EM) Departament: Pedagogia Sistemàtica i Social PROGRAMA A. OBJECTIUS Introduir l alumne en el món de la pedagogia i,

Más detalles

TEORÍAS E INSTITUCIONES CONTEMPORÁNEAS DE LA EDUCACIÓN

TEORÍAS E INSTITUCIONES CONTEMPORÁNEAS DE LA EDUCACIÓN Programa asignatura: TEORÍAS E INSTITUCIONES CONTEMPORÁNEAS DE LA EDUCACIÓN Titulación. Especialidad Maestro. Especialidad en Educación Primaria Maestro. Especialidad en Educación Infantil Maestro. Especialidad

Más detalles

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES Camí DE SON CLADERA, 20-07009 Palma Tel. 971470774 Fax 971706062 e-mail: iesjuniperserra@educacio.caib.es Pàgina Web: http://www.iesjuniperserra.net/ ORIENTACIÓ

Más detalles

PSICOLOGIA DE L EDUCACIÓ. 5144 Segon curs dels estudis de Mestre, Especialitats d Educació Infantil i Primària

PSICOLOGIA DE L EDUCACIÓ. 5144 Segon curs dels estudis de Mestre, Especialitats d Educació Infantil i Primària Universitat de les Illes Balears Facultat d Educació PSICOLOGIA DE L EDUCACIÓ. 5144 Segon curs dels estudis de Mestre, Especialitats d Educació Infantil i Primària Curs 2011-2012 Assignatura troncal Primer

Más detalles

L EDUCACIÓ EMOCIONAL A L ESCOLA. 5136 Segon curs dels estudis de Mestre, especialitat d Educació Primària

L EDUCACIÓ EMOCIONAL A L ESCOLA. 5136 Segon curs dels estudis de Mestre, especialitat d Educació Primària Universitat de les Illes Balears Facultat d Educació L EDUCACIÓ EMOCIONAL A L ESCOLA. 5136 Segon curs dels estudis de Mestre, especialitat d Educació Primària Curs 2011-2012 Assignatura troncal Segon quadrimestre

Más detalles

TEMA 2. PRINCIPALES TEORÍAS DE LA EDUCACIÓN EN EL SIGLO XVIII

TEMA 2. PRINCIPALES TEORÍAS DE LA EDUCACIÓN EN EL SIGLO XVIII TEMA 2. PRINCIPALES TEORÍAS DE LA EDUCACIÓN EN EL SIGLO XVIII 1. LA ILUSTRACIÓN COMO MOVIMIENTO PEDAGÓGICO 1.1. Marco histórico, socio-político y geográfico de la Ilustración. 1.2. Características generales

Más detalles

GUÍA DOCENTE ABREVIADA DE LA ASIGNATURA

GUÍA DOCENTE ABREVIADA DE LA ASIGNATURA GUÍA DOCENTE ABREVIADA DE LA ASIGNATURA G302 - Fundamentos Teóricos de la Educación Primaria Grado en Magisterio en Educación Primaria Curso Académico 2014-2015 1. DATOS IDENTIFICATIVOS Título/s Grado

Más detalles

Diplomatura conjunta en Educación Social y en Trabajo Social

Diplomatura conjunta en Educación Social y en Trabajo Social Facultad: Departamento: Área: Ciencias Sociales Ciencias Sociales Teoría e Historia de la Educación Titulación: Diplomatura conjunta en Educación Social y en Trabajo Social Asignatura: Teoría e Instituciones

Más detalles

Any acadèmic 2014-15. GUIA DOCENT ANIMACIÓ SOCIOCULTURAL Grau en Educació Social. Professorat: María Paz López

Any acadèmic 2014-15. GUIA DOCENT ANIMACIÓ SOCIOCULTURAL Grau en Educació Social. Professorat: María Paz López Any acadèmic 2014-15 GUIA DOCENT ANIMACIÓ SOCIOCULTURAL Grau en Educació Social Professorat: María Paz López Informació general de l'assignatura Denominació Caràcter ANIMACIÓ SOCIOCULTURAL Optativa Nombre

Más detalles

GUÍA DOCENTE ABREVIADA DE LA ASIGNATURA

GUÍA DOCENTE ABREVIADA DE LA ASIGNATURA GUÍA DOCENTE ABREVIADA DE LA ASIGNATURA G302 - Fundamentos Teóricos de la Educación Primaria Grado en Magisterio en Educación Primaria Curso Académico 2015-2016 1. DATOS IDENTIFICATIVOS Título/s Grado

Más detalles

6.2. Escola llibertària León Tolstoi L Escola Moderna de Francesc Ferrer i Guàrdia Supressió de l escola.

6.2. Escola llibertària León Tolstoi L Escola Moderna de Francesc Ferrer i Guàrdia Supressió de l escola. TEORIA I INSTITUCIONS CONTEMPORÀNIES EN EDUCACIÓ Professora: Mayka Lahoz Departament: Pedagogia Sistemàtica i Social Titulació: Educació Social A. OBJECTIUS Introduir l alumne en el món de la pedagogia

Más detalles

505 PROGRAMAS DE ANIMACIÓN SOCIOCULTURAL

505 PROGRAMAS DE ANIMACIÓN SOCIOCULTURAL 505 PROGRAMAS DE ANIMACIÓN SOCIOCULTURAL TITULACIÓN: DIPLOMATURA EN EDUCACIÓN SOCIAL ÁREA ACADÉMICA: TEORÍA E HISTORIA DE LA EDUCACIÓN PROFESOR/A: JUAN DÍAZ SÁNCHEZ 2 CUATRIMESTRE TRONCAL 6 CRÉDITOS !"#$

Más detalles

TEORIA I HISTORIA DE LES INSTITUCIONS EDUCATIVES Professora: Montserrat Canals Cadafalch Departament: Pedagogia Social i Sistemàtica

TEORIA I HISTORIA DE LES INSTITUCIONS EDUCATIVES Professora: Montserrat Canals Cadafalch Departament: Pedagogia Social i Sistemàtica TEORIA I HISTORIA DE LES INSTITUCIONS EDUCATIVES 2006-07 Professora: Montserrat Canals Cadafalch Departament: Pedagogia Social i Sistemàtica OBJECTIUS Conèixer i estudiar que és l Educació i el seu desenvolupament

Más detalles

PLA ESPECIAL D ESTUDIS DE MAGISTERI

PLA ESPECIAL D ESTUDIS DE MAGISTERI PLA ESPECIAL D ESTUDIS D DE MAGISTERI PER QUÈ ÉS S UN PLA ESPECIAL Accés s restringit a un perfil d estudiants d ben definit. Horari: compatible amb horari laboral Modalitat d ensenyament: d com el grau

Más detalles

UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIENCIES DE L EDUCACIÓ. TITULACIÓN: Grado en Educación Social. CÓDIGO: 100930 MATÉRIA: Animación sociocultural

UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIENCIES DE L EDUCACIÓ. TITULACIÓN: Grado en Educación Social. CÓDIGO: 100930 MATÉRIA: Animación sociocultural UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIENCIES DE L EDUCACIÓ TITULACIÓN: Grado en Educación Social CÓDIGO: 100930 MATÉRIA: Animación sociocultural MÓDULO: XVI. Optatividad PROFESOR/A RESPONSABLE: María Paz

Más detalles

ANTOLOGÍA DE TEXTOS DE TEORÍAS E INSTITUCIONES CONTEMPORÁNEAS DE EDUCACIÓN

ANTOLOGÍA DE TEXTOS DE TEORÍAS E INSTITUCIONES CONTEMPORÁNEAS DE EDUCACIÓN ANTOLOGÍA DE TEXTOS DE TEORÍAS E INSTITUCIONES CONTEMPORÁNEAS DE EDUCACIÓN PRÓLOGO PRIMERA PARTE: LAS TEORÍAS EDUCATIVAS CONTEMPORÁNEAS 1. EL MOVIMIENTO DE LA ESCUELA NUEVA Enseñar todo a todos, de Comenio

Más detalles

Historia y Corrientes Internacionales de la Educación y la Cultura

Historia y Corrientes Internacionales de la Educación y la Cultura Historia y Corrientes Internacionales de la Educación y la Cultura Datos Generales Plan de estudios: 0813 GRADO EN EDUCACIÓN SOCIAL (200910) Carácter: Básica ECTS: 6.0 SINOPSIS COMPETENCIAS Generales Conocer

Más detalles

Proporcionar als futurs mestres una visió general de l educació física, dels principals corrents i de les tendències didàctiques actuals.

Proporcionar als futurs mestres una visió general de l educació física, dels principals corrents i de les tendències didàctiques actuals. UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ TITULACIÓ: Diplomatura de Mestre Llengua Estrangera CODI: 40030 ASSIGNATURA: Educació Física i la seva didàctica PROFESSOR/A: Pere Blanco i Felip

Más detalles

Créditos totales Créditos teóricos Créditos prácticos ECTS

Créditos totales Créditos teóricos Créditos prácticos ECTS GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA: TEORÍAS E INSTITUCIONES CONTEMPORÁNEAS DE LA EDUCACIÓN CURSO 2011-2012 DATOS BÁSICOS DE LA ASIGNATURA CÓDIGO: 7151117 PLAN DE ESTUDIOS: 2000 TIPO: TRONCAL Créditos totales

Más detalles

TEORIES I PRÀCTIQUES CONTEMPORÀNIES EN EDUCACIÓ GRAU DE PRIMÀRIA FORMACIÓ BÀSICA

TEORIES I PRÀCTIQUES CONTEMPORÀNIES EN EDUCACIÓ GRAU DE PRIMÀRIA FORMACIÓ BÀSICA TEORIES I PRÀCTIQUES CONTEMPORÀNIES EN EDUCACIÓ GRAU DE PRIMÀRIA FORMACIÓ BÀSICA 1.- Dades de l assignatura Nom de l assignatura Teories i pràctiques contemporànies en educació Codi 2011 Crèdits ECTS 6

Más detalles

Guia docent de l assignatura Geografia regional

Guia docent de l assignatura Geografia regional Guia docent de l assignatura Geografia regional I. IDENTIFICACIÓ Nom de l assignatura: Geografia regional Codi: 101196 Titulació: Grau de Turisme Curs acadèmic: 2016-2017 Tipus d assignatura: Bàsica Crèdits

Más detalles

Cursos de formació del professorat. La gramàtica dins l ensenyament del català com a llengua estrangera

Cursos de formació del professorat. La gramàtica dins l ensenyament del català com a llengua estrangera Cursos de formació del professorat La gramàtica dins l ensenyament del català com a llengua estrangera Idioma de les sessions Català. Sector educatiu dels participants Professors de català per a estrangers

Más detalles

Asignatura PEDAGOGIA CONTEMPORÀNIA. Código 2519 Estudios de Pedagogía

Asignatura PEDAGOGIA CONTEMPORÀNIA. Código 2519 Estudios de Pedagogía Asignatura PEDAGOGIA CONTEMPORÀNIA. Código 2519 Estudios de Pedagogía Asignatura obligatoria de 4 créditos teóricos y dos prácticos La asignatura "PEDAGOGIA CONTEMPORÀNIA" posee un acentuado carácter cultural

Más detalles

TEORÍAS INSTITUCIONALES CONTEMPORÁNEAS DE LA EDUCACIÓN

TEORÍAS INSTITUCIONALES CONTEMPORÁNEAS DE LA EDUCACIÓN GUÍA DOCENTE TEORÍAS INSTITUCIONALES CONTEMPORÁNEAS DE LA EDUCACIÓN Coordinación: LOPEZ TEULON, MARIA PAZ Año académico 2016-17 Información general de la asignatura Denominación TEORÍAS INSTITUCIONALES

Más detalles

Guía docente. Identificación de la asignatura. Profesores. Contextualización. Requisitos. Asignatura. Créditos

Guía docente. Identificación de la asignatura. Profesores. Contextualización. Requisitos. Asignatura. Créditos 1, 1S, GEDI, GEI2 Identificación de la asignatura Créditos Período de impartición de impartición 2,4 presenciales (60 horas) 3,6 no presenciales (90 horas) 6 totales (150 horas). 1, 1S, GEDI, GEI2 (Campus

Más detalles

GUÍA DOCENTE DE FUNDAMENTOS EDUCATIVOS Y ORGANIZACIÓN ESCOLAR

GUÍA DOCENTE DE FUNDAMENTOS EDUCATIVOS Y ORGANIZACIÓN ESCOLAR 1 GUÍA DOCENTE DE FUNDAMENTOS EDUCATIVOS Y ORGANIZACIÓN ESCOLAR Grado en Educación Primaria Facultad de Psicología, Magisterio y Ciencias de la Educación Universidad Católica de Valencia San Vicente Mártir

Más detalles

GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA

GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA G302 - Fundamentos Teóricos de la Educación Primaria Grado en Magisterio en Educación Primaria Básica. Curso Curso Académico 204-205 . DATOS IDENTIFICATIVOS Título/s Grado

Más detalles

GUÍA DOCENTE DE FUNDAMENTOS EDUCATIVOS Y ORGANIZACIÓN ESCOLAR

GUÍA DOCENTE DE FUNDAMENTOS EDUCATIVOS Y ORGANIZACIÓN ESCOLAR 1 GUÍA DOCENTE DE FUNDAMENTOS EDUCATIVOS Y ORGANIZACIÓN ESCOLAR Grado en Educación Social Facultad de Psicología, Magisterio y Ciencias de la Educación Universidad Católica de Valencia San Vicente Mártir

Más detalles

TAULA DE REQUERIMENTS / TABLA DE REQUERIMIENTOS OBL. COMUNS OBL. D ITINERARI PRÀCTICUM TOTALS 14 30 16 60

TAULA DE REQUERIMENTS / TABLA DE REQUERIMIENTOS OBL. COMUNS OBL. D ITINERARI PRÀCTICUM TOTALS 14 30 16 60 UNIVERSITAT D'ALACANT MÀSTER EN PROFESSORAT D EDUCACIÓ SECUNDÀRIA (PLA 2009) D024 UNIVERSIDAD DE ALICANTE MÁSTER EN PROFESORADO DE EDUCACIÓN SECUNDARIA (PLAN 2009) TAULA DE REQUERIMENTS / TABLA DE REQUERIMIENTOS

Más detalles

Facultad de Educación. Grado de Pedagogía

Facultad de Educación. Grado de Pedagogía Facultad de Educación Grado de Pedagogía GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA: TEORÍA DE LA EDUCACIÓN Curso Académico 2010-2011 - 1 - 1. Datos Descriptivos de la Asignatura Asignatura: Código: - Titulación: Pedagogía

Más detalles

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE.

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. 1. Quart curs d ESO. A 4t d'eso, sol licitem dues matèries diferenciades: Economia de 4t d'eso, com a matèria orientadora

Más detalles

GRAU EN EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA Facultat de Ciències de l Educació - UAB

GRAU EN EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA Facultat de Ciències de l Educació - UAB 1283 / 1363 - Pla d'estudis del títol de Graduat o Graduada en Educació Infantil i Educació Primària per la Universitat Autònoma de Barcelona, impartit a la Facultat de Ciències de l Educació. Aprovat

Más detalles

GUÍA DOCENTE DE FUNDAMENTOS EDUCATIVOS Y ORGANIZACIÓN ESCOLAR

GUÍA DOCENTE DE FUNDAMENTOS EDUCATIVOS Y ORGANIZACIÓN ESCOLAR 1 GUÍA DOCENTE DE FUNDAMENTOS EDUCATIVOS Y ORGANIZACIÓN ESCOLAR Grado en Educación Primaria Facultad de Psicología, Magisterio y Ciencias de la Educación Universidad Católica de Valencia San Vicente Mártir

Más detalles

CALENDARI ACADÈMIC I HORARIS DELS GRUPS DOCENTS

CALENDARI ACADÈMIC I HORARIS DELS GRUPS DOCENTS CALENDARI ACADÈMIC I HORARIS DELS GRUPS DOCENTS 2016-2017 Els períodes lectius d'aquest Màster seran els següents: - El primer quadrimestre es desenvoluparà entre els dies 17 d'octubre de 2016 i 20 de

Más detalles

PROGRAMA D assignatures

PROGRAMA D assignatures PROGRAMA D assignatures 27328 EDUCACIÓ PER A LA SALUT Curs Acadèmic 2009-2010 Núm.Crèdits Totals 4,5 Núm.Crèdits Teòrics 2 Núm.Crèdits Pràctics 2,5 Curs 2º Semestre Tipus (T, O, OP, LLE) 1r OB FERNANDO

Más detalles

CLAVE: 1235 SEMESTRE: 2 PENSAMIENTO PEDAGÓGICO CURSO OBLIGATORIO

CLAVE: 1235 SEMESTRE: 2 PENSAMIENTO PEDAGÓGICO CURSO OBLIGATORIO UNIVERSIDAD NACIONAL AUTÓNOMA DE MÉXICO FACULTAD DE ESTUDIOS SUPERIORES ACATLÁN LICENCIATURA EN PEDAGOGÍA PROGRAMA DE ASIGNATURA CLAVE: 1235 SEMESTRE: 2 PENSAMIENTO PEDAGÓGICO MODALIDAD CARÁCTER HORAS

Más detalles

Guía docente. PERIODO Anual IDIOMA Castellano/Inglés COORDINADORA TELÉFONO UBICACIÓN PROFESORADO TELÉFONO /EMAIL UBICACIÓN

Guía docente. PERIODO Anual IDIOMA Castellano/Inglés COORDINADORA TELÉFONO UBICACIÓN PROFESORADO TELÉFONO /EMAIL UBICACIÓN Guía docente 1. Identificación de la asignatura NOMBRE TITULACIÓN TIPO Teorías de la Educación e Historia de la Escuela Grado en Maestro en Educación Infantil por la CENTRO Universidad de Oviedo Básica

Más detalles

Curriculum Vitae. Dades personals. Idiomes. G.141 2010_Aca_ca

Curriculum Vitae. Dades personals. Idiomes. G.141 2010_Aca_ca Curriculum Vitae Dades personals Nom Miquel Nacionalitat Española Cognoms Martínez Martin Formació acadèmica (Titulació, any i institució) Doctor en Filosofia i Ciències de l'educació. 1980. Universitat

Más detalles

PROGRAMA Curs

PROGRAMA Curs 1 Enginyeria Tècnica en Informàtica de Gestió Departament d'economia de l'empresa Assignatures TÈCNIQUES D ORGANITZACIÓ I GESTIÓ EMPRESARIAL 26988 COMPTABILITAT I 21311 COMPTABILITAT II 21312 Montserrat

Más detalles

CODI: MATÈRIA: Organització de l'espai Escolar, Materials i Habilitats Docents II

CODI: MATÈRIA: Organització de l'espai Escolar, Materials i Habilitats Docents II UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ TITULACIÓ: Grau en Educació Infantil CODI: 100710 MATÈRIA: Organització de l'espai Escolar, Materials i Habilitats Docents II MÒDUL: V. Organització

Más detalles

Es tracta d analitzar la dinàmica dels processos de canvi a través dels quals s exerceix la influència educativa.

Es tracta d analitzar la dinàmica dels processos de canvi a través dels quals s exerceix la influència educativa. PSICOLOGIA DE LA INSTRUCCIÓ (2509) Curs Acadèmic 2001-2002 Assignatura anual de 6 crèdits (4 5 teòrics i 1 5 pràctics) 2on Curs dels Estudis de Psicopedagogia Professora: Dra. Maria Suñé Vela Horari de

Más detalles

CALENDARI ACADÈMIC I HORARIS DELS GRUPS DOCENTS

CALENDARI ACADÈMIC I HORARIS DELS GRUPS DOCENTS CALENDARI ACADÈMIC I HORARIS DELS GRUPS DOCENTS 2015-2016 Els períodes lectius d'aquest Màster seran els següents: - El primer quadrimestre es desenvoluparà entre els dies 19 d'octubre de 2015 i 23 de

Más detalles

1https://docs.google.com/document/d/1qt6W_ODZAronFmw8uZ2zTozq8KbumG4yOc5IKh ANhyk/edit

1https://docs.google.com/document/d/1qt6W_ODZAronFmw8uZ2zTozq8KbumG4yOc5IKh ANhyk/edit 15 IN WINCHESTER Al 2010 fruit d una estada de recerca a la Universitat de Winchester vam formalitzar un conveni Erasmus que ha permès durant aquests 5 anys intercanvis entre professorat i estudiantat

Más detalles

Tipus d assignatura (troncal, obligatòria, optativa, lliure configuració) Obligatoria

Tipus d assignatura (troncal, obligatòria, optativa, lliure configuració) Obligatoria Curs Acadèmic 2006-2007 Codi i nom de l assignatura 2619-Derecho Mercantil Número de crèdits teòrics i pràctics 6 Créditos (4 teóricos + 2 prácticos) Tipus d assignatura (troncal, obligatòria, optativa,

Más detalles

Universidad Católica Argentina Santa María de los Buenos Aires Facultad de Ciencias Sociales, Políticas y de la Comunicación

Universidad Católica Argentina Santa María de los Buenos Aires Facultad de Ciencias Sociales, Políticas y de la Comunicación Universidad Católica Argentina Santa María de los Buenos Aires Facultad de Ciencias Sociales, Políticas y de la Comunicación DEPARTAMENTO: Educación CARRERA: Licenciatura en Ciencias de la Educación CÁTEDRA:

Más detalles

Universitat de les Illes Balears. Escola Universitària de Relacions Laborals

Universitat de les Illes Balears. Escola Universitària de Relacions Laborals Universitat de les Illes Balears. Escola Universitària de Relacions Laborals PSICOLOGÍA DEL TREBALL (5002) PROF.- DRA. CARMEN ORTE SOCIAS Diplomatura de Relacions Laborals Curs 2004-2005 Assignatura Troncal

Más detalles

Màster Oficial Interuniversitari en Educació Inclusiva CALENDARI. Curs acadèmic

Màster Oficial Interuniversitari en Educació Inclusiva CALENDARI. Curs acadèmic Màster Oficial Interuniversitari en Educació Inclusiva CALENDARI Curs acadèmic 2018-2019 Universitat de Vic Universitat de les Illes Balears Universitat de Lleida MÀSTER INTERUNIVERSITARI EN EDUCACIÓ INCLUSIVA

Más detalles

NOM: PSICOLOGIA DEL DESENVOLUPAMENT I DE L EDUCACIÓ A LA INFÀNCIA

NOM: PSICOLOGIA DEL DESENVOLUPAMENT I DE L EDUCACIÓ A LA INFÀNCIA 1 DADES GENERALS DE L ASSIGNATURA NOM: PSICOLOGIA DEL DESENVOLUPAMENT I DE L EDUCACIÓ A LA INFÀNCIA CODI: 258009 ENSENYAMENT: PEDAGOGÍA CURS ACADÈMIC: 2007-2008 TIPUS D ASSIGNATURA: Obligatoria IMPARTICIÓ:

Más detalles

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI)

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Aquest màster forma part del Programa Oficial de Postgrau

Más detalles

PROGRAMA DE LA ASIGNATURA DE EDUCACIÓN PERMANENTE

PROGRAMA DE LA ASIGNATURA DE EDUCACIÓN PERMANENTE PROGRAMA DE LA ASIGNATURA DE EDUCACIÓN PERMANENTE Prfa. Begoña Rumbo Arcas Idioma: Castellano 1. COMPETENCIAS GENERALES Nuestro trabajo estará orientado a la consecución de una formación y una competencia

Más detalles

Oferta de mobilitat: Programa SICUE 2013-14

Oferta de mobilitat: Programa SICUE 2013-14 Oferta de mobilitat: Programa SICUE 013-14 Facultat de Ciències de l'educació i Psicologia Número de places Grau en Educació Infantil UNIVERSIDAD AUTÓNOMA DE MADRID Facultad de Formación del Profesorado

Más detalles

Guía Docente. Master Universitario de Profesor de Educación Secundaria Obligatoria y Bachillerato, Formación Profesional y Enseñanzas de Idiomas

Guía Docente. Master Universitario de Profesor de Educación Secundaria Obligatoria y Bachillerato, Formación Profesional y Enseñanzas de Idiomas Guía Docente DATOS DE IDENTIFICACIÓN Titulación: Master Universitario de Profesor de Educación Secundaria Obligatoria y Bachillerato, Formación Profesional y Enseñanzas de Idiomas Rama de Conocimiento:

Más detalles

ANEXO VII FICHA POR ASIGNATURA PARA EL PLAN DE LA TITULACIÓN DIPLOMATURA EN EDUCACIÓN SOCIAL CURSO ACADÉMICO 2012/2013

ANEXO VII FICHA POR ASIGNATURA PARA EL PLAN DE LA TITULACIÓN DIPLOMATURA EN EDUCACIÓN SOCIAL CURSO ACADÉMICO 2012/2013 ANEXO VII FICHA POR ASIGNATURA PARA EL PLAN DE LA TITULACIÓN DIPLOMATURA EN EDUCACIÓN SOCIAL CURSO ACADÉMICO 2012/2013 1.- DEFINICIÓN DE LA ASIGNATURA Denominación PEDAGOGÍA SOCIAL Código: 220002008 Conceptos

Más detalles

PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA

PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA Introducció El Pla d acció tutorial consisteix en una gestió de la formació integral de l alumnat que es du a terme mitjançant tutories. En particular, es

Más detalles

Centro de Profesorado Sagrada Familia Adscrito a la Universidad de Jaén

Centro de Profesorado Sagrada Familia Adscrito a la Universidad de Jaén Centro de Profesorado Sagrada Familia Adscrito a la Universidad de Jaén GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA «Educación y familia» DATOS BÁSICOS DE LA ASIGNATURA Módulo en el que se integra Título de Grado del

Más detalles

PSICOLOGIA DE LA INFÀNCIA I L ADOLESCÈNCIA (1432) Estudi: Pedagogia

PSICOLOGIA DE LA INFÀNCIA I L ADOLESCÈNCIA (1432) Estudi: Pedagogia PSICOLOGIA DE LA INFÀNCIA I L ADOLESCÈNCIA (1432) Estudi: Pedagogia Curs: 2008-2009 Tipus d assignatura: Obligatòria de 1er. curs Durada: Anual Nombre de crèdits: 7,5 (5 teòrics i 2,5 pràctics) Desdoblament

Más detalles

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI)

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Aquest màster forma part del Programa Oficial de Postgrau

Más detalles

GUÍA DOCENTE PROGRAMAS DE ANIMACIÓN SOCIOCULTURAL. 1er CURSO. DIPLOMATURA DE EDUCACIÓN SOCIAL Curso 2007/08

GUÍA DOCENTE PROGRAMAS DE ANIMACIÓN SOCIOCULTURAL. 1er CURSO. DIPLOMATURA DE EDUCACIÓN SOCIAL Curso 2007/08 GUÍA DOCENTE PROGRAMAS DE ANIMACIÓN SOCIOCULTURAL 1er CURSO. DIPLOMATURA DE EDUCACIÓN SOCIAL Curso 2007/08 I. DATOS DE LA ASIGNATURA Asignatura: Profesora: PROGRAMAS DE ANIMACIÓN SOCIOCULTURAL ROSA MARÍ

Más detalles

Nom de l assignatura i (Codi) 1391 Estudi Diplomatura en Educació Social

Nom de l assignatura i (Codi) 1391 Estudi Diplomatura en Educació Social Nom de l assignatura i (Codi) 1391 Estudi Diplomatura en Educació Social Curs: 2006-2007 Tipus d assignatura: Optativa Durada: 2n Quadrimestre Nombre de crèdits (teòrics i pràctics): 4.5 (3T i 1.5P) Desdoblament

Más detalles

EDUCACIÓN PERMANENTE Y DE ADULTOS 1225

EDUCACIÓN PERMANENTE Y DE ADULTOS 1225 EDUCACIÓN PERMANENTE Y DE ADULTOS 1225 Belen Pascual Barrio Curso: 2009-2010 Tipo de asignatura: TRONCAL Duración: 1er CUATRIMESTRE Número de créditos: 6 ÍNDICE 1. Introducción general a la materia...

Más detalles

GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA FUNDAMENTOS E HISTORIA DE LA EDUCACIÓN

GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA FUNDAMENTOS E HISTORIA DE LA EDUCACIÓN 1 GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA FUNDAMENTOS E HISTORIA DE LA EDUCACIÓN Grado en Maestro en Educación Infantil Facultad de Psicología, Magisterio y Ciencias de la Educación Universidad Católica de Valencia

Más detalles

MATÈRIA: Bases Conceptuals i Contextuals de l Educació Social. MÒDUL: VIII. Bases Conceptuals i Contextuals de l Educació Social

MATÈRIA: Bases Conceptuals i Contextuals de l Educació Social. MÒDUL: VIII. Bases Conceptuals i Contextuals de l Educació Social UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ TITULACIÓ: GRAU EN EDUCACIÓ SOCIAL CODI: 100907 MATÈRIA: Bases Conceptuals i Contextuals de l Educació Social MÒDUL: VIII. Bases Conceptuals i Contextuals

Más detalles

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI)

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Aquest màster forma part del Programa Oficial de Postgrau

Más detalles

UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ. TITULACIÓN: Grado en Educación Social. CÓDIGO: 100901 MATERIA: Psicología y Educación

UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ. TITULACIÓN: Grado en Educación Social. CÓDIGO: 100901 MATERIA: Psicología y Educación UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ TITULACIÓN: Grado en Educación Social CÓDIGO: 100901 MATERIA: Psicología y Educación MÓDULO: II. Psicología y Educación PROFESOR/A RESPONSABLE:

Más detalles

GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA «TEORÍA DE LA EDUCACIÓN Y PRÁCTICAS FORMATIVAS EN EDUCA- CIÓN INFANTIL» DATOS BÁSICOS DE LA ASIGNATURA

GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA «TEORÍA DE LA EDUCACIÓN Y PRÁCTICAS FORMATIVAS EN EDUCA- CIÓN INFANTIL» DATOS BÁSICOS DE LA ASIGNATURA Centro de Profesorado Sagrada Familia Adscrito a la Universidad de Jaén GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA «TEORÍA DE LA EDUCACIÓN Y PRÁCTICAS FORMATIVAS EN EDUCA- CIÓN INFANTIL» DATOS BÁSICOS DE LA ASIGNATURA

Más detalles

Guía Docente. Historia de las Teorías y los Sistemas Educativos Contemporáneos. Tipo: Formación Básica Créditos ECTS: 6. Curso: 2 Código: 7420

Guía Docente. Historia de las Teorías y los Sistemas Educativos Contemporáneos. Tipo: Formación Básica Créditos ECTS: 6. Curso: 2 Código: 7420 Guía Docente DATOS DE IDENTIFICACIÓN Titulación: Educación Primaria Rama de Conocimiento: Ciencias Sociales y Jurídicas Facultad/Escuela: Educación y Humanidades Asignatura: Historia de las Teorías y los

Más detalles

GUÍA DOCENTE ABREVIADA DE LA ASIGNATURA

GUÍA DOCENTE ABREVIADA DE LA ASIGNATURA GUÍA DOCENTE ABREVIADA DE LA ASIGNATURA G293 - Corrientes Pedagógicas en Educación Infantil Grado en Magisterio en Educación Infantil Curso Académico 2015-2016 1. DATOS IDENTIFICATIVOS Título/s Grado en

Más detalles

DESARROLLO DE LOS PROCESOS SOCIOAFECTIVOS 24834

DESARROLLO DE LOS PROCESOS SOCIOAFECTIVOS 24834 DESARROLLO DE LOS PROCESOS SOCIOAFECTIVOS 24834 Unitat de Psicologia Evolutiva i de l'educació Departament de Psicologia de l'educació Profesora: Àngels Mies (Teoría y prácticas) OBJETIVOS GENERALES DE

Más detalles

GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA FUNDAMENTOS E HISTORIA DE LA EDUCACIÓN

GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA FUNDAMENTOS E HISTORIA DE LA EDUCACIÓN 1 GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA FUNDAMENTOS E HISTORIA DE LA EDUCACIÓN Grado en Maestro en Educación Infantil Facultad de Psicología, Magisterio y Ciencias de la Educación Universidad Católica de Valencia

Más detalles

FACULTAD HUMANIDADES Y CIENCIAS DE LA EDUCACIÓN

FACULTAD HUMANIDADES Y CIENCIAS DE LA EDUCACIÓN FACULTAD HUMANIDADES Y CIENCIAS DE LA EDUCACIÓN UNIVERSIDAD DE JAÉN Departamento de Pedagogía PROGRAMA DE LA ASIGNATURA: Psicopedagogía de la Educación Infantil CARÁCTER: Optativa CRÉDITOS TEÓRICOS: 3

Más detalles

GRAU EN PERIODISME GRADO EN PERIODISMO INDICADORS DEL CURS 2011-2012 INDICADORES DEL CURSO 2011-2012

GRAU EN PERIODISME GRADO EN PERIODISMO INDICADORS DEL CURS 2011-2012 INDICADORES DEL CURSO 2011-2012 DIMENSIONS DIMENSIONES ACCÉS I MATRÍCULA ACCESO Y MATRÍCULA CARACTERÍSTIQUES DE L ALUMNAT CARACTERÍSTICAS DEL ALUMNADO GRAU EN PERIODISME GRADO EN PERIODISMO INDICADORS DEL CURS 2011-2012 INDICADORES DEL

Más detalles

CRONOGRAMA PRIMER CURS. PRIMER I SEGON SEMESTRE.

CRONOGRAMA PRIMER CURS. PRIMER I SEGON SEMESTRE. MASTER EN PATRIMONI CULTURAL: INVESTIGACIÓ I GESTIÓ. CURS 2015-16. CRONOGRAMA PRIMER CURS. PRIMER I SEGON SEMESTRE. AULA: LABORATORI DEPARTAMENT (R.Llull). Departament de Ciències Històriques i Teoria

Más detalles

GRAU EN MÀRQUETING I DIRECCIÓ COMERCIAL GRADO EN MARKETING Y DIRECCIÓN COMERCIAL INDICADORS DEL CURS 2011-2012 INDICADORES DEL CURSO 2011-2012

GRAU EN MÀRQUETING I DIRECCIÓ COMERCIAL GRADO EN MARKETING Y DIRECCIÓN COMERCIAL INDICADORS DEL CURS 2011-2012 INDICADORES DEL CURSO 2011-2012 DIMENSIONS DIMENSIONES ACCÉS I MATRÍCULA ACCESO Y MATRÍCULA CARACTERÍSTIQUES DE L ALUMNAT CARACTERÍSTICAS DEL ALUMNADO GRAU EN MÀRQUETING I DIRECCIÓ COMERCIAL GRADO EN MARKETING Y DIRECCIÓN COMERCIAL INDICADORS

Más detalles

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI)

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Aquest màster forma part del Programa Oficial de Postgrau

Más detalles

TÈCNIQUES ESPECIFIQUES D INTERVENCIÓ CODI : 23882

TÈCNIQUES ESPECIFIQUES D INTERVENCIÓ CODI : 23882 TÈCNIQUES ESPECIFIQUES D INTERVENCIÓ CODI : 23882 Àrea de : Psicologia Evolutiva Departament de : Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l Educació Professora: Eulàlia Noguera (Teoria i Pràctiques) OBJECTIUS

Más detalles

PLA DOCENT COMPETÈNCIES QUE ES TREBALLARAN A L ASSIGNATURA

PLA DOCENT COMPETÈNCIES QUE ES TREBALLARAN A L ASSIGNATURA PLA DOCENT Curs: 3r Especialitat: Pedagogia de la dansa Matèria: Psicopedagogia de la dansa Codi de l assignatura: 430014 Títol de l assignatura: Pedagogies del segle XX Subtítol: Tipus d assignatura:

Más detalles

GRAU EN MÀRQUETING I DIRECCIÓ COMERCIAL GRADO EN MARKETING Y DIRECCIÓN COMERCIAL INDICADORS DEL CURS 2012-2013 INDICADORES DEL CURSO 2012-2013

GRAU EN MÀRQUETING I DIRECCIÓ COMERCIAL GRADO EN MARKETING Y DIRECCIÓN COMERCIAL INDICADORS DEL CURS 2012-2013 INDICADORES DEL CURSO 2012-2013 DIMENSIONS DIMENSIONES ACCÉS I MATRÍCULA ACCESO Y MATRÍCULA CARACTERÍSTIQUES DE L ALUMNAT CARACTERÍSTICAS DEL ALUMNADO GRAU EN MÀRQUETING I DIRECCIÓ COMERCIAL GRADO EN MARKETING Y DIRECCIÓN COMERCIAL INDICADORS

Más detalles

UNIVERSIDAD NACIONAL AUTÓNOMA DE MÉXICO FACULTAD DE FILOSOFÍA Y LETRAS LICENCIATURA EN PEDAGOGÍA ASIGNATURA: TEORÍA PEDAGÓGICA 1 PRIMER SEMESTRE

UNIVERSIDAD NACIONAL AUTÓNOMA DE MÉXICO FACULTAD DE FILOSOFÍA Y LETRAS LICENCIATURA EN PEDAGOGÍA ASIGNATURA: TEORÍA PEDAGÓGICA 1 PRIMER SEMESTRE ÁREA: Teoría, Filosofía e Historia UNIVERSIDAD NACIONAL AUTÓNOMA DE MÉXICO FACULTAD DE FILOSOFÍA Y LETRAS LICENCIATURA EN PEDAGOGÍA ASIGNATURA: TEORÍA PEDAGÓGICA 1 PRIMER SEMESTRE CLAVE HORAS/SEMANA/SEMESTRE

Más detalles

1. Título COORDINACIÓN EN LA METODOLOGÍA, EN EL USO DEL CAMPUS VIRTUAL Y EN EL SISTEMA DE EVALUACIÓN

1. Título COORDINACIÓN EN LA METODOLOGÍA, EN EL USO DEL CAMPUS VIRTUAL Y EN EL SISTEMA DE EVALUACIÓN 1. Título COORDINACIÓN EN LA METODOLOGÍA, EN EL USO DEL CAMPUS VIRTUAL Y EN EL SISTEMA DE EVALUACIÓN 2. Autores Amparo C. Civila Salas 952131334 acs@uma.es Mariana Alonso Briales 952131309 Dpto. Teoría

Más detalles

Teorías, instituciones educativas y Organización del centro Grado MAESTRO EN EDUCACIÓN INFANTIL 1 er curso

Teorías, instituciones educativas y Organización del centro Grado MAESTRO EN EDUCACIÓN INFANTIL 1 er curso Teorías, instituciones educativas y Organización del centro Grado MAESTRO EN EDUCACIÓN INFANTIL 1 er curso Modalidad Presencial Sumario Datos Básicos 3 Breve descripción de la asignatura 4 Requisitos previos

Más detalles

UNIVERSIDAD DE LAS ISLAS BALEARES FACULTAD DE DERECHO PROGRAMA DE INTRODUCCION AL DERECHO FINANCIERO Y TRIBUTARIO (TERCER CURSO) Por

UNIVERSIDAD DE LAS ISLAS BALEARES FACULTAD DE DERECHO PROGRAMA DE INTRODUCCION AL DERECHO FINANCIERO Y TRIBUTARIO (TERCER CURSO) Por UNIVERSIDAD DE LAS ISLAS BALEARES FACULTAD DE DERECHO ' PROGRAMA DE INTRODUCCION AL DERECHO FINANCIERO Y TRIBUTARIO (TERCER CURSO) Por Victoria Eugenia Combarros Villanueva Catedrática de la asignatura

Más detalles

FORMACIÓ I ORIENTACIÓ LABORAL (FOL)

FORMACIÓ I ORIENTACIÓ LABORAL (FOL) Màster universitari en formació del professorat d educació secundària obligatòria i batxillerat, formació professional i ensenyament d idiomes. ESPECIALITATS D ORIENTACIÓ EDUCATIVA (OE) FORMACIÓ I ORIENTACIÓ

Más detalles

SERVEI DE RECURSOS HUMANS

SERVEI DE RECURSOS HUMANS Codi núm. / Código nº:.. 1. Dades de la plaça convocada a concurs / Datos de la plaza convocada a concurso Àrea / Área:... Perfil / Perfil:... Departament / Departamento:... Data de la resolució / Fecha

Más detalles

PERIODITZACIÓ. Taller d oratòria: habilitats, estratègies i recursos

PERIODITZACIÓ. Taller d oratòria: habilitats, estratègies i recursos CURS 2014-2015 PERIODITZACIÓ Taller d oratòria: habilitats, estratègies i recursos - Del 03 de març al 19 de maig de 2015 - Dimarts de 16:30 a 20:30h -10 sessions (40 hores) Març: 3, 10, 17, 24 i 31 Abril:

Más detalles

Guía docente. Centro. Coordinador/es Teléfono/email Ubicación. 985 216 553 t.bermu@eupo.es. Profesorado Teléfono/email Ubicación

Guía docente. Centro. Coordinador/es Teléfono/email Ubicación. 985 216 553 t.bermu@eupo.es. Profesorado Teléfono/email Ubicación Guía docente 1. Identificación de la asignatura Nombre EDUCACIÓN PERMANENTE Código AEDSOC01-2-009 Titulación Grado en Educación Centro (EUPO) Tipo Obligatoria Nº total de créditos 6 Periodo Semestre 2

Más detalles

[ ] La Escuela de Educación Infantil PLAN DOCENTE Curso

[ ] La Escuela de Educación Infantil PLAN DOCENTE Curso [205103000] La Escuela de Educación Infantil PLAN DOCENTE Curso 2010-2011 Titulación: Grado en Educación Infantil Asignatura: La Escuela de Educación Infantil Materia: La Escuela de Educación Infantil

Más detalles

CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA.

CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA. CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA Curs 2016 2017 PREAMBUL Aquest calendari estableix de manera molt clara l

Más detalles

MÀSTER EN ESTUDIS DE L ÀSIA ORIENTAL

MÀSTER EN ESTUDIS DE L ÀSIA ORIENTAL MÀSTER EN ESTUDIS DE L ÀSIA ORIENTAL El Màster en Estudis de l Àsia Oriental està format per una sèrie de mòduls que permeten obtenir diversos certificats i diplomes acadèmics parcials, d acord amb uns

Más detalles

GRAU EN PUBLICITAT I RELACIONS PÚBLIQUES GRADO EN PUBLICIDAD Y RELACIONES PÚBLICAS INDICADORS DEL CURS 2011-2012 INDICADORES DEL CURSO 2011-2012

GRAU EN PUBLICITAT I RELACIONS PÚBLIQUES GRADO EN PUBLICIDAD Y RELACIONES PÚBLICAS INDICADORS DEL CURS 2011-2012 INDICADORES DEL CURSO 2011-2012 DIMENSIONS DIMENSIONES ACCÉS I MATRÍCULA ACCESO Y MATRÍCULA CARACTERÍSTIQUES DE L ALUMNAT CARACTERÍSTICAS DEL ALUMNADO GRAU EN PUBLICITAT I RELACIONS PÚBLIQUES GRADO EN PUBLICIDAD Y RELACIONES PÚBLICAS

Más detalles

1. DATOS DE IDENTIFICACIÓN DE LA UNIDAD DE APRENDIZAJE. Seminario Interdisciplinario: Pedagogía NOMBRE DE LA UNIDAD

1. DATOS DE IDENTIFICACIÓN DE LA UNIDAD DE APRENDIZAJE. Seminario Interdisciplinario: Pedagogía NOMBRE DE LA UNIDAD 1. DATOS DE IDENTIFICACIÓN DE LA UNIDAD DE APRENDIZAJE Seminario Interdisciplinario: Pedagogía NOMBRE DE LA UNIDAD V SEMESTRE M.O. Alma Rosa Rojas García M.S.P. Jaime Fabián Gutiérrez Rojo C.D.E.O. Jaime

Más detalles

PROGRAMES D'ANIMACIÓ SOCIOCULTURAL. 2n. Quadrimestre. Curs Pedagogia Sistemàtica i Social A.- OBJECTIUS.

PROGRAMES D'ANIMACIÓ SOCIOCULTURAL. 2n. Quadrimestre. Curs Pedagogia Sistemàtica i Social A.- OBJECTIUS. PROGRAMES D'ANIMACIÓ SOCIOCULTURAL 2n. Quadrimestre. Curs 2.002-03 Professor : Departament: Xavier Ucar i Martínez. Pedagogia Sistemàtica i Social A.- OBJECTIUS. a. Conèixer la història, la conceptualització

Más detalles

Guía Docente. Historia de las Teorías y los Sistemas Educativos Contemporáneos. Tipo: Formación Básica Créditos ECTS: 6. Curso: 2 Código: 7320

Guía Docente. Historia de las Teorías y los Sistemas Educativos Contemporáneos. Tipo: Formación Básica Créditos ECTS: 6. Curso: 2 Código: 7320 Guía Docente DATOS DE IDENTIFICACIÓN Titulación: Educación Infantil Rama de Conocimiento: Ciencias Sociales y Jurídicas Facultad/Escuela: Educación y Humanidades Asignatura: Historia de las Teorías y los

Más detalles

EL LEGADO PEDAGÓGICO DEL SIGLO XX PARA LA ESCUELA DEL SIGLO XXI

EL LEGADO PEDAGÓGICO DEL SIGLO XX PARA LA ESCUELA DEL SIGLO XXI EL LEGADO PEDAGÓGICO DEL SIGLO XX PARA LA ESCUELA DEL SIGLO XXI INTRODUCCIÓN 1. JOHN DEWEY Y LA PEDAGOGÍA PROGRESISTA Contexto histórico, filosófico y pedagógico de John Dewey y la educación progresista

Más detalles

UNIVERSIDAD DE LA LAGUNA Facultad de Ciencias Políticas y Sociales Titulación: curso 2009-10

UNIVERSIDAD DE LA LAGUNA Facultad de Ciencias Políticas y Sociales Titulación: curso 2009-10 UNIVERSIDAD DE LA LAGUNA Facultad de Ciencias Políticas y Sociales Titulación: curso 2009-10 PROGRAMA DE LA ASIGNATURA: 110722380 TÉCNICAS DE INVESTIGACIÓN SOCIAL I Troncal, 12 créditos, primer ciclo,

Más detalles

GUIA DOCENT METODOLOGIA DEL TREBALL ACADÈMIC. Informació general de l assignatura 3 ECTS IMMA CREUS BELLET FILOLOGIA CATALANA I COMUNICACIÓ CATALÀ

GUIA DOCENT METODOLOGIA DEL TREBALL ACADÈMIC. Informació general de l assignatura 3 ECTS IMMA CREUS BELLET FILOLOGIA CATALANA I COMUNICACIÓ CATALÀ GUIA DOCENT METODOLOGIA DEL TREBALL ACADÈMIC Informació general de l assignatura Denominació Nombre de crèdits ECTS Coordinació Departament/s Idioma d impartició Professorat METODOLOGIA DEL TREBALL ACADÈMIC

Más detalles

GRAU EN PUBLICITAT I RELACIONS PÚBLIQUES GRADO EN PUBLICIDAD Y RELACIONES PÚBLICAS INDICADORS DEL CURS 2012-2013 INDICADORES DEL CURSO 2012-2013

GRAU EN PUBLICITAT I RELACIONS PÚBLIQUES GRADO EN PUBLICIDAD Y RELACIONES PÚBLICAS INDICADORS DEL CURS 2012-2013 INDICADORES DEL CURSO 2012-2013 GRAU EN PUBLICITAT I RELACIONS PÚBLIQUES GRADO EN PUBLICIDAD Y RELACIONES PÚBLICAS DIMENSIONS DIMENSIONES ACCÉS I MATRÍCULA ACCESO Y MATRÍCULA CARACTERÍSTIQUES DE L ALUMNAT CARACTERÍSTICAS DEL ALUMNADO

Más detalles