Autonomia personal i salut

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Autonomia personal i salut"

Transcripción

1 Serveis socioculturals i a la comunitat Autonomia personal i salut CFGS.1752.C03/0.06 CFGS - Educació infantil

2 CFGS - Educació infantil Autonomia personal i salut Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada des de la Direcció General d Ensenyaments Professionals, Artístics i Especialitzats per Josep M. Alañá Negre i Helena Palomares Larreula. Coordinació del contingut: Goretti Salvadó i Usach Redacció del contingut: Elena González García M. Assumpció Parals Fàbregas Teresa Pena Pena Ferran Rega García Carme Ruiz Ortiz Rosa Samper Falqué Agraïments: A l escola Bressol Valldoreix pel seu suport i ajut en l elaboració dels materials videogràfics. A l Associació de Mestres Rosa Sensat i a l editorial Graó, per facilitar-nos el contacte amb els seus col laboradors i per cedir-nos el dret de reproducció d alguns dels seus materials. Primera edició: febrer 2007 Departament d Educació Material realitzat per Eureca Media, SL Dipòsit legal: B Cap part d aquesta publicació, incloent-hi el disseny general i de la coberta, no pot ser copiada, reproduïda, emmagatzemada o transmesa de cap manera ni per cap mitjà, tant si és elèctric, com químic, mecànic, òptic, de gravació, de fotocòpia, o per altres mètodes, sense l autorització prèvia per escrit dels titulars del copyright.

3 CFGS - Educació infantil 3 Autonomia personal i salut Introducció L ésser humà, com la majoria dels animals, necessita una cura i protecció constant en els primers anys de vida. Les necessitats físiques són primordials en els primers estadis de vida. A les escoles infantils s ha d assegurar la cobertura d aquestes necessitats bàsiques, oferint també una constant atenció al desenvolupament dels hàbits d autonomia personal que permetin als infants el seu desenvolupament òptim. Cal que els educadors i educadores tinguin una bona formació sobre el desenvolupament dels infants en aquest tram d edat per tal de cobrir adequadament les seves necessitats. Els continguts d'aquest crèdit aporten els coneixements bàsics i fonamentals que el tècnic superior en Educació infantil ha de tenir assolits per tal de desenvolupar la seva tasca educativa de manera eficaç. A la unitat didàctica Creixement i desenvolupament dels infants de 0 a sis anys, els continguts descriuen el procés de la fecundació, embaràs i part i finalitza amb les característiques més essencials dels infants dels 0 als 6 anys amb una descripció de les alteracions més freqüents del creixement. El tractament de les necessitats bàsiques són cabdals en l educació infantil. Proporciona als infants un entrenament valuós que els portarà a adquirir uns hàbits saludables en el futur, per esdevenir homes i dones amb una bona salut física i mental. A la unitat didàctica L alimentació infantil, treballareu, doncs, continguts referits a nutrició i dietètica infantil. A més, es descriuen els principals trastorns alimentaris que us podeu trobar a l escola infantil. Seguidament, a la unitat Higiene i descans s inclou un recull dels conceptes més importants referits a la higiene infantil, així com la descripció acurada del procediment per realitzar la higiene dels infants a l escola infantil. Un cop heu vist aquests continguts específics esmentats més amunt, es dedica la unitat didàctica Hàbits d autonomia. Quina ha de ser l actitud i les estratègies que s han d utilitzar per a la seva adquisició? El paper de l educador és tan essencial a l escola com la dels pares i mares a la llar. La coordinació de l escola amb la família és molt important en l educació dels infants, i encara més quan s ha de coordinar el treball d hàbits que es fa a l escola amb la realitat de la llar. No ha d existir cap desajust en aquest aspecte i els esforços dels educadors han de dirigir-se vers una comunicació amb els pares.

4 CFGS - Educació infantil 4 Autonomia personal i salut La cura de l infant inclou també la de les necessitats de salut i seguretat. És important que l educador/a tingui una visió global de les principals malalties infantils i dels principis bàsics de la seguretat pel que fa als accidents infantils i la seva prevenció que el permeti actuar eficaçment davant situacions de perill i risc. Aquests són els temes que es tracten a la unitat Salut a l escola infantil. Tanmateix, a la unitat didàctica Accidents infantils es tracten els primers auxilis, en les situacions en què la prevenció, malauradament, falla. És de tots sabut que les accions que es fan en els primers minuts després d un accident són vitals i, malauradament, una acció incorrecta, encara que ben intencionada, pot esdevenir un desenllaç fatal de l accident. Tots aquests continguts que disposeu en aquest material es complementa amb les activitats proposades en el material web per a treballar els aspectes més destacats de cada unitat. També disposeu del material en DVD que conté diferents filmacions sobre aspectes tractats en el temari del crèdit amb el propòsit de reforçar els continguts del crèdit.

5 CFGS - Educació infantil 5 Autonomia personal i salut Objectius En acabar el crèdit heu de ser capaços del següent: 1. Identificar les diferències individuals de creixement, desenvolupament i maduració segons l evolució biològica que presenta l infant de zero a sis anys, les pautes de seguiment de creixement infantil i d altres fonts d informació. 2. Interpretar els signes i símptomes de les malalties més freqüents en l etapa de zero a sis anys, com també els seus protocols d actuació, i les tècniques i materials que cal utilitzar en situació d accidents infantils. 3. Identificar les normes de prevenció, de seguretat i higiene que cal aplicar en el centre o institució en l etapa de zero a sis anys. 4. Identificar les necessitats bàsiques d alimentació, d arranjament i higiene, i d activitat i descans, i les necessitats de relació i atenció, segons el grau de desenvolupament i de maduració que presenten els infants del grup en l etapa de zero a sis anys. 5. Satisfer les necessitats bàsiques d alimentació, d arranjament i higiene, d activitat i descans, identificades, segons les seves característiques psicobiològiques i el context, mitjançant la interacció afectivo-emocional entre l educador i l infant assignat. 6. Avaluar el grau de satisfacció de les necessitats bàsiques d alimentació, d arranjament i higiene, d activitat i descans i psicofísiques segons les característiques psicobiològiques de l infant i el context cultural. 7. Relacionar les necessitats bàsiques d alimentació, d arranjament i higiene, i activitat i descans amb els procediments de satisfacció de cadascuna. 8. Dissenyar activitats d atenció de les necessitats bàsiques d alimentació, d arranjament i higiene, d activitat i descans, i psicofísiques de relació i atenció a objectes personals, segons el nivell que s ha d assolir, determinat pels objectius de la unitat didàctica o de programació, els objectius de l activitat, les característiques psicobiològiques dels infants de zero a sis anys, el projecte educatiu i el projecte d intervenció de la institució.

6 CFGS - Educació infantil 6 Autonomia personal i salut 9. Preparar els espais i materials de les activitats referides a l atenció de les necessitats bàsiques i psicofísiques segons el nombre i edat dels infants assignats, les seves finalitats, els criteris metodològics previstos en la unitat didàctica o unitat de programació de l escola infantil o de la institució, i segons les normes de seguretat infantil establertes. 10. Realitzar les activitats referides a la satisfacció de les necessitats bàsiques i psicofísiques segons la seqüència i temps previstos en la unitat didàctica o unitat de programació, l edat i les normes de seguretat, i a partir de la interrelació entre el professional i l infant assignat. 11. Determinar les pautes de conducta dirigides a la formació d hàbits per a la satisfacció de les necessitats bàsiques i psicofísiques en l etapa de zero a sis anys segons la seva edat cronològica, les seves característiques psicobiològiques i el context cultural. 12. Aplicar, a partir dels materials, de l espai i de les normes, tenint en compte l edat cronològica, les característiques psicobiològiques i el context cultural del grup d infants assignat, les estratègies metodològiques referides a la integració de les pautes de conducta sobre la satisfacció de les necessitats bàsiques i psicofísiques en l etapa de zero a sis anys. 13. Determinar les pautes d estimulació de conductes positives dirigides al procés d adaptació i a la consecució d hàbits positius, tenint en compte la seva edat cronològica, el grau de maduració i el context familiar. 14. Determinar les pautes d estimulació de conductes positives en situacions de conflicte sorgides de l aplicació de les estratègies metodològiques per a la consecució de la formació d hàbits positius, tenint en compte l edat cronològica, el grau de maduració i el context familiar. 15. Avaluar el grau d adequació de les activitats d atenció de necessitats bàsiques d alimentació, arranjament i higiene, i activitat i descans, i les psicofísiques de relació i d atenció als objectes personals, segons els destinataris de l activitat, els seus objectius, els materials i la durada. 16. Avaluar les estratègies metodològiques utilitzades referides a la integració de les pautes de conducta sobre la satisfacció de les necessitats bàsiques i psicofísiques en l etapa de zero a sis anys. 17. Avaluar les pautes d estimulació de conductes positives, tant en el procés d adaptació i consecució d hàbits positius com en situacions de conflicte sorgides de l aplicació de les estratègies metodològiques per a la consecució de la formació d hàbits positius.

7 CFGS - Educació infantil 7 Autonomia personal i salut 18. Elaborar la informació obtinguda mitjançant la detecció de diferències individuals de creixement, desenvolupament i maduració, segons els protocols establerts, amb un llenguatge clar, precís i amb una terminologia adequada i adaptada a l interlocutor. 19. Valorar la gravetat d accidents o malalties, a partir dels signes i símptomes que presenta el professional o l infant assignat. 20. Determinar les accions de cura o evacuació segons la valoració de la gravetat de l accidentat o malalt. 21. Aplicar els protocols d actuació o accions de cura o evacuació, amb seguretat i rigorositat.

8 CFGS - Educació infantil 8 Autonomia personal i salut Continguts Unitat didàctica 1 Creixement i desenvolupament de 0 a 6 anys 1. Fecundació, embaràs i part 2. Caracterísitiques dels infants de 0 a 6 anys 3. Alteracions més freqüents del creixement dels infants Unitat didàctica 2 L alimentació 1. Alimentació i nutrició 2. Dietes infantils 3. Alteracions i trastorns alimentaris Unitat didàctica 3 Higiene i descans 1. La higiene infantil 2. Activitat i descans 3. Alteracions i trastorns de la higiene i descans Unitat didàctica 4 Hàbits d autonomia 1. L adquisició dels hàbits d autonomia 2. El paper de l educador/a 3. Coordinació amb la família Unitat didàctica 5 Salut a l escola infantil 1. Malalties infantils 2. La prevenció de les malalties infantils 3. L educador/a infantil i l educació per la salut Unitat didàctica 6 Accidents infantils 1. Riscos i perills a la infància 2. Prevenció i protocols d accidents infantils 3. Primers auxilis i farmaciola

Autonomia personal i salut infantil

Autonomia personal i salut infantil Serveis socioculturals i a la comunitat Autonomia personal i salut infantil CFGS.EDI.M03/0.10 CFGS - Educació infantil Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

Serveis socioculturals i a la comunitat. Educació infantil: característiques, planificació i organització CFGS.1752.C02/0.06. CFGS - Educació infantil

Serveis socioculturals i a la comunitat. Educació infantil: característiques, planificació i organització CFGS.1752.C02/0.06. CFGS - Educació infantil Serveis socioculturals i a la comunitat Educació infantil: característiques, planificació i organització CFGS.1752.C02/0.06 CFGS - Educació infantil CFGS - Educació infantil Educació infantil: característiques,

Más detalles

Josep Maria Puig, Roser Batlle, Carme Bosch, Josep Palos. Aprenentatge servei

Josep Maria Puig, Roser Batlle, Carme Bosch, Josep Palos. Aprenentatge servei Josep Maria Puig, Roser Batlle, Carme Bosch, Josep Palos Aprenentatge servei Educar per a la ciutadania OCTAEDRO Títol: Aprenentatge servei. Educació per a la ciutadania Autors: Josep Maria Puig, Roser

Más detalles

Higiene del medi hospitalari i neteja del material

Higiene del medi hospitalari i neteja del material Sanitat Higiene del medi hospitalari i neteja del material CFGM.1601.C06/0.10 CFGM - Cures Auxiliars d Infermeria Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat elaborat per

Más detalles

Didàctica de l Educació Infantil. Programació d aula PROGRAMACIÓ D AULA

Didàctica de l Educació Infantil. Programació d aula PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Didàctica de l Educació Infantil PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula L educador infantil OBJECTIUS Identificar les competències de l educador. Determinar les atribucions adscrites

Más detalles

Metodologia de la intervenció social

Metodologia de la intervenció social Serveis socioculturals i a la comunitat Metodologia de la intervenció social CFGS.ISO.M02/0.14 CFGS - Integració social Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

Manteniment i serveis a la producció. Emergències CFGS.1954.C06/1.08. CFGS - Prevenció de riscos professionals

Manteniment i serveis a la producció. Emergències CFGS.1954.C06/1.08. CFGS - Prevenció de riscos professionals Manteniment i serveis a la producció Emergències CFGS.1954.C06/1.08 CFGS - Prevenció de riscos professionals CFGS - Prevenció de riscos professionals Emergències Aquesta col lecció està dissenyada i coordinada

Más detalles

Atenció sanitària. CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència. Serveis socioculturals i a la comunitat CFGM.APD.M02/0.

Atenció sanitària. CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència. Serveis socioculturals i a la comunitat CFGM.APD.M02/0. Serveis socioculturals i a la comunitat Atenció sanitària CFGM.APD.M02/0.13 CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció

Más detalles

Alimentació i nutrició familiar

Alimentació i nutrició familiar Serveis socioculturals i a la comunitat Alimentació i nutrició familiar CFGM.1701.C08/0.09 CFGM - Atenció sociosanitària Material adquirit pel Departament d'educació de la Generalitat de Catalunya per

Más detalles

Instal lacions solars fotovoltaiques

Instal lacions solars fotovoltaiques Electricitat i electrònica Instal lacions solars fotovoltaiques CFGM.EE10.M06/0.09 CFGM - Instal lacions elèctriques i automàtiques CFGM - Instal lacions elèctriques i automàtiques Instal lacions solars

Más detalles

CFGS D'EDUCACIÓ INFANTIL

CFGS D'EDUCACIÓ INFANTIL CFGS D'EDUCACIÓ INFANTIL Temari: MÒDULO 1: INTERVENCIÓ AMB FAMILIES I ATENCIÓ A MENORS EN RISC SOCIAL UF 1: Intervenció socioeducativa amb infants en risc social. UF 2: Intervenció socioeducativa amb famílies.

Más detalles

Sanitat. Primers auxilis W.CFGM.1601.C05/0.10. CFGM - Cures Auxiliars d Infermeria. Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament

Sanitat. Primers auxilis W.CFGM.1601.C05/0.10. CFGM - Cures Auxiliars d Infermeria. Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Sanitat Primers auxilis W.CFGM.1601.C05/0.10 CFGM - Cures Auxiliars d Infermeria Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada des de l editorial

Más detalles

CICLES FORMATIUS LLISTA DE LLIBRES RECOMANATS CURS 2015-16

CICLES FORMATIUS LLISTA DE LLIBRES RECOMANATS CURS 2015-16 ANIMACIÓ SOCIOCULTURAL I TURÍSTICA 1r CURS - Contexto de la animación sociocultural. Ed. Altamar. ISBN: 978-84- 15309-09-3 - Metodologia de la intervenció social. Ed. Altamar. ISBN: 978-84- 15309-64-2

Más detalles

Investigació comercial

Investigació comercial Comerç i màrqueting Investigació comercial CFGS.0651.C01/0.08 CFGS - Gestió comercial i màrqueting Aquesta col lecció està dissenyada i coordinada des de l Institut Obert de Catalunya. Coordinació del

Más detalles

Didàctica de l educació infantil

Didàctica de l educació infantil Serveis socioculturals i a la comunitat Didàctica de l educació infantil CFGS.EDI.M02/0.10 CFGS - Educació infantil Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

Comerç i màrqueting. El marxandatge CFGS.0651.C04/0.06. CFGS - Gestió comercial i màrqueting

Comerç i màrqueting. El marxandatge CFGS.0651.C04/0.06. CFGS - Gestió comercial i màrqueting Comerç i màrqueting El marxandatge CFGS.0651.C04/0.06 CFGS - Gestió comercial i màrqueting CFGS - Gestió comercial i màrqueting El marxandatge Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada des de

Más detalles

Empresa i iniciativa emprenedora

Empresa i iniciativa emprenedora Transversal Empresa i iniciativa emprenedora CFGM.TRAN.EIE/0.09 CFGM - Cicle formatiu de grau mitjà Aquesta col lecció està dissenyada i coordinada des de l Institut Obert de Catalunya. Coordinació de

Más detalles

Dinàmica de grups. Universitat Oberta. Tomás Ibáñez Gracia (coordinador) Psicopedagogia. Edició experimental Curs

Dinàmica de grups. Universitat Oberta. Tomás Ibáñez Gracia (coordinador) Psicopedagogia. Edició experimental Curs Dinàmica de grups Tomás Ibáñez Gracia (coordinador) 3 crèdits M1/02.033 Edició experimental Curs 1996 97 Universitat Oberta de Catalunya Psicopedagogia Universitat Oberta de Catalunya M1/02.033 Dinàmica

Más detalles

RESOLUCIÓ ENS/1544/2013, de 10 de juliol, de l atenció educativa a l alumnat amb trastorns de l aprenentatge.

RESOLUCIÓ ENS/1544/2013, de 10 de juliol, de l atenció educativa a l alumnat amb trastorns de l aprenentatge. 1/5 Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya DISPOSICIONS DEPARTAMENT D'ENSENYAMENT RESOLUCIÓ ENS/1544/2013, de 10 de juliol, de l atenció educativa a l alumnat amb trastorns de l aprenentatge. La

Más detalles

Logística d aprovisionament

Logística d aprovisionament Comerç i màrqueting Logística d aprovisionament CFGS.VEC.M05/0.16 Gestió de vendes i espais comercials Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada

Más detalles

El futur paper del metge i de la resta de l equip. Odontologia: cartera de serveis

El futur paper del metge i de la resta de l equip. Odontologia: cartera de serveis El futur paper del metge i de la resta de l equip Odontologia: cartera de serveis Objectiu de la jornada Una jornada d atenció primària oberta a la professió per radiografiar la salut del primer nivell

Más detalles

Els protocols d avaluacid. avaluació d AQU Catalunya. Taller de formació d'estudiants en l'assegurament de la qualitat a la universitat

Els protocols d avaluacid. avaluació d AQU Catalunya. Taller de formació d'estudiants en l'assegurament de la qualitat a la universitat Taller de formació d'estudiants en l'assegurament de la qualitat a la universitat Els protocols d avaluacid avaluació d AQU Catalunya Albert Basart. Gestor de projectes. AQU Catalunya Guies d avaluacid

Más detalles

LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES DE LA PERSONA FORMADORA. Activitat Formació de Formadors

LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES DE LA PERSONA FORMADORA. Activitat Formació de Formadors LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES DE LA PERSONA FORMADORA Activitat Formació de Formadors Qui som? Què fem? ICE UB Tasques encomanades pel Departament d Educació. La formació de formadors per poder cobrir les

Más detalles

Recolzament domiciliari

Recolzament domiciliari Serveis socioculturals i a la comunitat Recolzament domiciliari CFGM.1701.C07/0.09 CFGM - Atenció sociosanitària Material adquirit pel Departament d'educació de la Generalitat de Catalunya per mitjà del

Más detalles

Electrotècnia. CFGM - Instal lacions elèctriques i automàtiques. Electricitat i electrònica CFGM.IEA.M10/0.10

Electrotècnia. CFGM - Instal lacions elèctriques i automàtiques. Electricitat i electrònica CFGM.IEA.M10/0.10 Electricitat i electrònica Electrotècnia CFGM.IEA.M10/0.10 CFGM - Instal lacions elèctriques i automàtiques Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada i

Más detalles

Plans d emergència i dispositius de riscos previsibles

Plans d emergència i dispositius de riscos previsibles Sanitat Plans d emergència i dispositius de riscos previsibles CFGM.EMS.M08/0.15 Emergències sanitàries Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada

Más detalles

Atenció al docent Per a qualsevol consulta o encàrrec de llibres, pot contactar amb l editorial a través de:

Atenció al docent Per a qualsevol consulta o encàrrec de llibres, pot contactar amb l editorial a través de: Belluguets. Material d aula. Educació Infantil de primer cicle. Atenció al docent Per a qualsevol consulta o encàrrec de llibres, pot contactar amb l editorial a través de: el telèfon d atenció al docent:

Más detalles

Protecció de dades personals en el sector sanitari i social

Protecció de dades personals en el sector sanitari i social NOU CURS Actualitza t! OFERTA FORMATIVA Protecció de dades personals en el sector sanitari i social Nou context normatiu europeu Curs de modalitat online de 5 hores L8 Acreditació de centres sanitaris:

Más detalles

Mecanització Bàsica Programació d aula. Mecanització Bàsica PROGRAMACIÓ D AULA

Mecanització Bàsica Programació d aula. Mecanització Bàsica PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Mecanització Bàsica PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1 - El taller de reparació de vehicles 1 >> Objectius Conèixer els tipus de tallers i les àrees de treball de què disposen.

Más detalles

Itinerari Psicopedagògic. Escoles Vedruna Catalunya

Itinerari Psicopedagògic. Escoles Vedruna Catalunya Itinerari Psicopedagògic Escoles Vedruna Catalunya Itinerari psicopedagògic El document que us presentem a continuació anomenat Itinerari psicopedagògic té com a objectiu principal «acompanyar el creixement

Más detalles

Barça Parc. Un nou espai, un nou concepte. Juliol 2009. Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte

Barça Parc. Un nou espai, un nou concepte. Juliol 2009. Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte Barça Parc Un nou espai, un nou concepte Juliol 2009 Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte El Barça: motor social i conjunt de valors El FC Barcelona, una de les entitats esportives més importants

Más detalles

Posicionament web i visibilitat a internet dels Cellers amb D.O Empordà

Posicionament web i visibilitat a internet dels Cellers amb D.O Empordà Posicionament web i visibilitat a internet dels Cellers amb D.O Empordà Una assignatura pendent.. Girona Novembre 2011 Carles Ferrer Juanola Director www.altas-buscadores.com Les empreses necessiten visibilitat

Más detalles

Audiència Pública. Vilanova i la Geltrú, 5 de novembre de 2011

Audiència Pública. Vilanova i la Geltrú, 5 de novembre de 2011 Audiència Pública Vilanova i la Geltrú, 5 de novembre de 2011 2007-2011: CONTEXT SOCIAL I ECONÒMIC DE CRISI SITUACIÓNO ÉS FÀCIL DES DE FA ANYS, I ESPECIALMENT DE FA 3. PER QUÈ? El 30% de l activitat de

Más detalles

RESOLUCIÓ ENS/1204/2012, de 25 de maig, d organització de la formació en alternança en els ensenyaments de formació professional inicial.

RESOLUCIÓ ENS/1204/2012, de 25 de maig, d organització de la formació en alternança en els ensenyaments de formació professional inicial. 32248 RESOLUCIÓ ENS/1204/2012, de 25 de maig, d organització de la formació en alternança en els ensenyaments de formació professional inicial. D acord amb l article 63 de la Llei 12/2009, del 10 de juliol,

Más detalles

COMISSIÓ INCLUSIVA AFA LA FLOR DE MAIG

COMISSIÓ INCLUSIVA AFA LA FLOR DE MAIG COMISSIÓ INCLUSIVA AFA LA FLOR DE MAIG Tots som especials a la nostra manera, perquè no hi ha cap ésser humà estàndard o comú. Tots som diferents. Stephen W.Hawking Aquesta guia neix de la preocupació

Más detalles

Seguretat informàtica

Seguretat informàtica Informàtica i comunicacions Seguretat informàtica CFGM.SMX.M06/0.09 CFGM - Sistemes microinformàtics i xarxes Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

Característiques i necessitats de les persones en situació de dependència

Característiques i necessitats de les persones en situació de dependència Serveis socioculturals i a la comunitat Característiques i necessitats de les persones en situació de CFGM.APD.M05/0.12 CFGM - Atenció a les persones en situació de Generalitat de Catalunya Departament

Más detalles

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar.

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar. Actualment, els trastorns de fertilitat afecten un 15% de la població. Moltes són les causes que poden influir en la disminució de la fertilitat, però ara, als clàssics problemes físics se ls ha sumat

Más detalles

PROGRAMA SALUT I ESCOLA. Sílvia Pérez Cabrera. DUE Pediatria. CAP Vila Olimpica Barcelona 4/4/2017 Hospital del Mar

PROGRAMA SALUT I ESCOLA. Sílvia Pérez Cabrera. DUE Pediatria. CAP Vila Olimpica Barcelona 4/4/2017 Hospital del Mar PROGRAMA SALUT I ESCOLA Sílvia Pérez Cabrera. DUE Pediatria. CAP Vila Olimpica Barcelona 4/4/2017 Hospital del Mar Introducció; El Fi del Programa Salut i escola, (PSiE) és millorar la salut dels adolescents

Más detalles

PROTOCOL PER AL MANEIG DEL TRASTORN PER DÈFICIT D ATENCIÓ AMB HIPERACTIVITAT (TDAH) INFANTO JUVENIL EN EL SISTEMA SANITARI CATALÀ

PROTOCOL PER AL MANEIG DEL TRASTORN PER DÈFICIT D ATENCIÓ AMB HIPERACTIVITAT (TDAH) INFANTO JUVENIL EN EL SISTEMA SANITARI CATALÀ PROTOCOL PER AL MANEIG DEL TRASTORN PER DÈFICIT D ATENCIÓ AMB HIPERACTIVITAT (TDAH) INFANTO JUVENIL EN EL SISTEMA SANITARI CATALÀ Barcelona, 6 de Maig del 2015 Què és el TDAH? Característiques Trastorns

Más detalles

Dades d ensenyament del Baix Llobregat: escolarització i èxit escolar

Dades d ensenyament del Baix Llobregat: escolarització i èxit escolar NOTES INFORMATIVES- Setembre 2016 Dades d ensenyament del Baix Llobregat: escolarització i èxit escolar Curs escolar 2015-2016 Amb la intenció d elaborar una radiografia de les característiques de l escolarització

Más detalles

FORMACIÓ HOSPITAL ASEPEYO SANT CUGAT

FORMACIÓ HOSPITAL ASEPEYO SANT CUGAT PROGRAMA FORMATIU INFERMERIA HOSPITAL ASEPEYO SANT CUGAT M. Àngels Pi Sans Directora Infermeria HOSPITAL ASEPEYO SANT CUGAT Característiques: Monogràfic de Traumatologia Accidents laborals o malalties

Más detalles

LUSIONISME COM A MITJÀ DE COMUNICACIÓ

LUSIONISME COM A MITJÀ DE COMUNICACIÓ dissabte 12 de juny, Barcelona de 9 a 20 hores curs intensiu de IL LUSIONISME per Francesc Andreu Sabadell (Màgic Andreu) foto: T. Hosp. L Acadèmia Sala 1 Carrer Major de Can Caralleu, 1-7 08017 Barcelona

Más detalles

Projecte d Ordre d avaluació d ESO

Projecte d Ordre d avaluació d ESO Projecte d Ordre d avaluació d ESO Direcció General d Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat 27 de juny de 2017 Article 1. Objecte Decret 187/2015, d ordenació de l ESO L ordenació del currículum

Más detalles

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles

EXPERIÈNCIA GRUP D INSERCIÓ COMUNITARIA, LA PARTICIPACIÓ DE L AFECTAT EN LA RECUPERACIÓ EN SALUT MENTAL

EXPERIÈNCIA GRUP D INSERCIÓ COMUNITARIA, LA PARTICIPACIÓ DE L AFECTAT EN LA RECUPERACIÓ EN SALUT MENTAL EXPERIÈNCIA GRUP D INSERCIÓ COMUNITARIA, LA PARTICIPACIÓ DE L AFECTAT EN LA RECUPERACIÓ EN SALUT MENTAL Jornada tècnica La Unió T. Mas, Mª J. Oliva i M. González Novembre/ 2016 Experiencia grup d inserció

Más detalles

Personal de treball social

Personal de treball social Personal de treball social A l Ajuntament fem Prevenció de Riscos Laborals tu també! www.diba.cat Personal de treball social El treball realitzat dins l àmbit de serveis socials comporta l exposició a

Más detalles

ROBAS - Robòtica Bàsica

ROBAS - Robòtica Bàsica Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2018 205 - ESEIAAT - Escola Superior d'enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa 707 - ESAII - Departament

Más detalles

LOPD I LSSI-CE QUÈ NECESSITO PER NO ARRISCAR AMB EL MEU E-COMMERCE?

LOPD I LSSI-CE QUÈ NECESSITO PER NO ARRISCAR AMB EL MEU E-COMMERCE? LOPD I LSSI-CE QUÈ NECESSITO PER NO ARRISCAR AMB EL MEU E-COMMERCE? BENVINGUTS JORDI VENTURA Assessor de Pimes en l àrea de màrqueting, expert en l apartat d'estratègia i comercialització. Experiència

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius:

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius: UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments Objectius: Conèixer quin és l origen dels aliments. Veure els ingredients de diferents menús infantils. Informar-se sobre el valor energètic de diferents

Más detalles

4.4 AVALUACIÓ I RECONEIXEMENT DE PERSONAL. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal. Escola Superior de Música de Catalunya.

4.4 AVALUACIÓ I RECONEIXEMENT DE PERSONAL. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal. Escola Superior de Música de Catalunya. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal Escola Superior de Música de Catalunya Sumari 1. Objectius 2. Responsables 3. Desenvolupament del procés 3.1 Disseny del sistema d avaluació del personal docent

Más detalles

RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS

RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS TIPUS DE CONVALIDACIONS Aquest document recull les possibles convalidacions de mòduls i unitats formatives del cicle formatiu de grau superior ICA0 Administració de sistemes,

Más detalles

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES Camí DE SON CLADERA, 20-07009 Palma Tel. 971470774 Fax 971706062 e-mail: iesjuniperserra@educacio.caib.es Pàgina Web: http://www.iesjuniperserra.net/ ORIENTACIÓ

Más detalles

Context de la intervenció social

Context de la intervenció social Serveis socioculturals i a la comunitat Context de la intervenció social CFGS.ISO.M01/0.14 CFGS - Integració Social Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

Família i Escola Junts X l educació

Família i Escola Junts X l educació Presentació del web Família i Escola Junts X l educació Amb la col laboració del Departament de Benestar Social i Família i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya 15 de setembre de 2011

Más detalles

Exposició. Apunta t al canvi. La qüestió del CO2

Exposició. Apunta t al canvi. La qüestió del CO2 Exposició Apunta t al canvi La qüestió del CO2 Apunta t al canvi és un recurs educatiu que proporciona eines pràctiques i modulars per relacionar la qüestió del CO2 i el canvi climàtic amb diversos àmbits

Más detalles

PROVES SELECTIVES D INGRÉS I ACCÉS A COSSOS DOCENTS 2018

PROVES SELECTIVES D INGRÉS I ACCÉS A COSSOS DOCENTS 2018 PROVES SELECTIVES D INGRÉS I ACCÉS A COSSOS DOCENTS 2018 D acord amb la base 7.2.1. de la Resolució de dia 28 de febrer (BOIB núm. 29, de 6 de març de 2018) els coordinadors elaboren i fan públics els

Más detalles

INFORME DE LA AUDITORÍA DE CERTIFICACIÓN

INFORME DE LA AUDITORÍA DE CERTIFICACIÓN INFORME DE LA AUDITORÍA DE CERTIFICACIÓN 8189667 Bureau Veritas Iberia S.L. ISO 9001 Auditoría Certificación / ISO 9001 ÍNDICE 1. INFORMACIÓN GENERAL 1.1 INFORMACIÓN DE LA ORGANIZACIÓN 1.2 INFORMACIÓN

Más detalles

ICSA. Estudi DonaTIC: Una primera reflexió sobre la dona tecnològica

ICSA. Estudi DonaTIC: Una primera reflexió sobre la dona tecnològica Estudi DonaTIC: Una primera reflexió sobre la dona tecnològica Contingut 1.- Introducció 2.- Radiografia de la dona TIC A càrrec d Elisabet Golobardes, Directora d ETSEEI La Salle (Universitat Ramon Llull)

Más detalles

Llei de Formació i Qualificació Professional de Catalunya

Llei de Formació i Qualificació Professional de Catalunya Llei de Formació i Qualificació Professional de Catalunya Presentació del projecte de Llei Octubre 2014 Contingut normatiu Títol I Disposicions generals Objecte, principis rectors, destinataris, drets,

Más detalles

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1. El patrimoni empresarial. L inventari OBJECTIUS Conèixer el concepte d empresa i les seves diferents classificacions.

Más detalles

LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació

LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació JORNADA DE FORMACIÓ EN XARXA DEL PROFESSORAT D EDUCACIÓ ESPECIAL DE LA ZONA Barcelona, 12 de maig de 2010 LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació

Más detalles

ANNEX 1. COMPETÈNCIES TRANSVERSALS SEGONS TUNING

ANNEX 1. COMPETÈNCIES TRANSVERSALS SEGONS TUNING ANNEX 1. COMPETÈNCIES TRANSVERSALS SEGONS TUNING Aquest annex proposa una descripció de competències transversals (genèriques) segons Tuning, així com els possibles nivells d adquisició de cadascuna de

Más detalles

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi Assumpció Huertas Valls, 24 d abril de 2013 CRISI Moltes empreses deixen de fer comunicació. Això

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

Criteris de correcció de les proves per a la provisió de places de funcionaris docents. Convocatòria 2008

Criteris de correcció de les proves per a la provisió de places de funcionaris docents. Convocatòria 2008 Criteris de correcció de les proves per a la provisió de places de funcionaris docents. Convocatòria 2008 COS: mestres de primària ESPECIALITAT: Música Prova única Part A: Desenvolupament per escrit d

Más detalles

Jornada sobre prevenció, detecció i atenció als ASI Cerdanyola, maig 2009. prevenció dels ASI. ITER BSO www.alonsovarea.com

Jornada sobre prevenció, detecció i atenció als ASI Cerdanyola, maig 2009. prevenció dels ASI. ITER BSO www.alonsovarea.com Jornada sobre prevenció, detecció i atenció als ASI Cerdanyola, maig 2009 El treball en xarxa en la prevenció dels ASI www.alonsovarea.com CADA COSA EN SU MOMENTO Construir una RED es hermoso http://yoriento.com/2009/03/como-fomentar-el-trabajo-el-equipo-de-verdad-487.html

Más detalles

A.1 Dar una expresión general de la proporción de componentes de calidad A que fabrican entre las dos fábricas. (1 punto)

A.1 Dar una expresión general de la proporción de componentes de calidad A que fabrican entre las dos fábricas. (1 punto) e-mail FIB Problema 1.. @est.fib.upc.edu A. En una ciudad existen dos fábricas de componentes electrónicos, y ambas fabrican componentes de calidad A, B y C. En la fábrica F1, el porcentaje de componentes

Más detalles

Tema 1 El procés tecnològic Ampliació de la unitat

Tema 1 El procés tecnològic Ampliació de la unitat Tema 1 El procés tecnològic Ampliació de la unitat La tecnologia i el procés tecnològic La tecnologia és la ciència que estudia i aplica el conjunt de coneixements teòrics i pràctics que la humanitat ha

Más detalles

Annex 3. Acord individualitzat de seguiment compartit de pacients amb malalties minoritàries

Annex 3. Acord individualitzat de seguiment compartit de pacients amb malalties minoritàries Annex 3. Acord individualitzat de seguiment compartit de pacients amb malalties minoritàries compartit annex és definir el procediment per establir un acord individualitzat de seguiment de referència -

Más detalles

INFORME SOBRE ELS ESTUDIANTS DE NOU ACCÉS AMB DISCAPACITAT. ANY 2011

INFORME SOBRE ELS ESTUDIANTS DE NOU ACCÉS AMB DISCAPACITAT. ANY 2011 INFORME SOBRE ELS ESTUDIANTS DE NOU ACCÉS AMB DISCAPACITAT. ANY 2011 Barcelona, febrer 2012 ÍNDEX 1. Introducció 2 2. Recollida de dades 2 3. Anàlisi de les dades 2 3.1 Estudiants amb discapacitat de nou

Más detalles

Programació d una acció formativa

Programació d una acció formativa Programació d una acció formativa Índex de continguts Elaboració de la programació. 2 Programació de les sessions 3 Activitats d avaluació previstes. 5 Elements de l avaluació contínua. 6 Materials docents.

Más detalles

Programació didàctica

Programació didàctica Programació didàctica Cicle: Educació Infantil Àrees I, II i III Criteris d avaluació Indicadors Cb Lingüística Cb matem. Cb món físic Comp digital Cb tract. Inf. ciutadana Cb social i artística Cb cultural

Más detalles

Objectius Explicitació A v a l u a c i ó Concreció (què volem avaluar) Comentaris i material necessari

Objectius Explicitació A v a l u a c i ó Concreció (què volem avaluar) Comentaris i material necessari 3. PROCÉS DE TREBALL 3.1. D on partim? De l anàlisi de l experiència feta durant el curs 97/98 i del com es van passar les proves als alumnes, així com de la recollida d opinió dels mestres, vàrem arribar

Más detalles

Operacions administratives de recursos humans

Operacions administratives de recursos humans Administració i gestió Operacions administratives de recursos humans CFGM.GAD.M03/0.11 CFGM - Gestió administrativa Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

Vides compartides: amb quina et quedes?

Vides compartides: amb quina et quedes? Material per l alumnat 3 > Cap a una orientació laboral en igualtat 61 Material per l alumnat 3 Presentació de l activitat Nivell Durada Secundària. Dues hores (aproximadament). Objectius Fomentar una

Más detalles

BLOC ESPECÍFIC JOC I ESPORT ESPORTS INDIVIDUALS I COL LECTIUS

BLOC ESPECÍFIC JOC I ESPORT ESPORTS INDIVIDUALS I COL LECTIUS BLOC ESPECÍFIC JOC I ESPORT ESPORTS INDIVIDUALS I COL LECTIUS CLASSIFICACIÓ, CARACTERÍSTIQUES I APROXIMACIÓ TÈCNICO-TÀCTICA El concepte d esport és molt ampli L aparició dels esports van nèixer amb finalitats

Más detalles

L'AFECTACIÓ DE SALUT MENTAL EN LA POBLACIÓ INFANTIL I ADOLESCENT EN SITUACIÓ DE RISC A CATALUNYA

L'AFECTACIÓ DE SALUT MENTAL EN LA POBLACIÓ INFANTIL I ADOLESCENT EN SITUACIÓ DE RISC A CATALUNYA L'AFECTACIÓ DE SALUT MENTAL EN LA POBLACIÓ INFANTIL I ADOLESCENT EN SITUACIÓ DE RISC A CATALUNYA O. Presentació A dia d avui les ràpides transformacions socials i la crisi entre d altres factors, han tingut

Más detalles

MusicoteràpiaBCN- Carrer Martínez de la Rosa 15 Local Barcelona

MusicoteràpiaBCN- Carrer Martínez de la Rosa 15 Local Barcelona Programa del curs Musicoteràpia i Salut mental Es tracta d un Curs teòric-pràctic sobre el tractament amb musicoteràpia de diversos trastorns en salut mental, amb una perspectiva psicològica des del model

Más detalles

Escola Marià Galí i Guix Terrassa. Competència en el tractament de la informació i competència digital

Escola Marià Galí i Guix Terrassa. Competència en el tractament de la informació i competència digital Escola Marià Galí i Guix Terrassa Competència en el tractament de la informació i competència digital TRACTAMENT DE LA INFORMACIÓ CERCAR IDENTIFICAR TRANSFORMAR COMUNICAR COMPETÈNCIA DIGITAL ELS MITJANS,

Más detalles

LA DIRECCIÓ DE LA PRODUCCIÓ

LA DIRECCIÓ DE LA PRODUCCIÓ UNITAT 8 LA DIRECCIÓ DE LA PRODUCCIÓ ECONOMIA DE L EMPRESA 1 BATXILLERAT La direcció de la producció La funció de producció és la funció transformadora o fabricadora de béns, serveis o productes dins de

Más detalles

Anàlisi i disseny de bases de dades

Anàlisi i disseny de bases de dades Informàtica Anàlisi i disseny de bases de dades CFGS.225X.C03/0.08 CFGS - Administració de sistemes informàtics CFGS - Densenvolupament d aplicacions informàtiques CFGS - ASI/DAI Anàlisi i disseny de bases

Más detalles

PRÀCTIQUES EXTERNES EN ELS CENTRES, ESTRUCTURES O SERVEIS DE LA URV

PRÀCTIQUES EXTERNES EN ELS CENTRES, ESTRUCTURES O SERVEIS DE LA URV ACORD D ASSIGNACIÓ DE L ESTUDIANT i Acord núm. Atès el RD 1791/2010, de 30 de desembre, pel qual s'aprova l'estatut de l'estudiant Universitari, el RD 592/2014, de 11 de juliol, sobre programes de cooperació

Más detalles

Programa Salut i Escola. José Pérez José Pérez Infermer Salut i Escola Vallcarca 6D

Programa Salut i Escola. José Pérez José Pérez Infermer Salut i Escola Vallcarca 6D Programa Salut i Escola José Pérez José Pérez Infermer Salut i Escola Vallcarca 6D Justificació del Programa Salut i Escola L adolescència és una etapa de canvis entre la vida infantil i adulta, en la

Más detalles

T.10.- Anàlisi i descripció de llocs de treball

T.10.- Anàlisi i descripció de llocs de treball T.10.- Anàlisi i descripció de llocs de treball Anàlisi i descripció de llocs de treball 1. Objectius 2. Utilitats 3. Definicions 4.Procés i característiques 5.Interrogants que s han de respondre 6. Bibliografia

Más detalles

Els programes d atenció assistencial

Els programes d atenció assistencial Serveis socioculturals i a la comunitat Els programes d atenció assistencial CFGS.1752.C01/0.06 CFGS - Educació infantil CFGS - Educació infantil Els programes d atenció assistencial Aquesta col lecció

Más detalles

Model d atenció a les persones grans en residències

Model d atenció a les persones grans en residències Model d atenció a les persones grans en residències 1. Introducció 2. Objectius i metodologia 3. Valors i criteris conceptuals 4. Elements metodològics bàsics 5. Programes i serveis 6. Model funcional

Más detalles

Empresa i iniciativa emprenedora

Empresa i iniciativa emprenedora Transversal Empresa i iniciativa emprenedora CFGX.TRAN.EIE/0.12 CFGS - Cicle formatiu grau superior CFGM - Cicle formatiu grau mitjà Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada des de l Institut

Más detalles

PER ENTREGAR EMPLENATS AL TUTOR/A IMPRESOS PARA ENTREGAR RELLENADOS AL TUTOR/A

PER ENTREGAR EMPLENATS AL TUTOR/A IMPRESOS PARA ENTREGAR RELLENADOS AL TUTOR/A IMPRESOS PER ENTREGAR EMPLENATS AL TUTOR/A IMPRESOS PARA ENTREGAR RELLENADOS AL TUTOR/A CURS 2014-15 CEIP CAN PASTILLA CEIP CAN PASTILLA CURS 2014-15 Autorització de l ús de les imatges dels alumnes El

Más detalles

Disponibilidad, difusión y uso de los indicadores de inserción laboral de los graduados del Sistema Universitario Catalán

Disponibilidad, difusión y uso de los indicadores de inserción laboral de los graduados del Sistema Universitario Catalán www.aqu.cat Disponibilidad, difusión y uso de los indicadores de inserción laboral de los graduados del Sistema Universitario Catalán Martí Casadesús Director Valencia, 22 de septiembre de 2015 Índice

Más detalles

PLA LOCAL D INCLUSIÓ I COHESIÓ SOCIAL DE LA. 3r. Plenari

PLA LOCAL D INCLUSIÓ I COHESIÓ SOCIAL DE LA. 3r. Plenari PLA LOCAL D INCLUSIÓ I COHESIÓ SOCIAL DE LA CIUTAT DE LLEIDA 3r. Plenari 22 de març de 2010 Generalitat de Catalunya Departament d'acció Social i Ciutadania Procésde disseny del Pla DIAGNOSI procés Aprovació

Más detalles

Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA. 2. Quins dos tipus de resistència anaeròbica hi ha? Posa un exemple de cadascuna.

Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA. 2. Quins dos tipus de resistència anaeròbica hi ha? Posa un exemple de cadascuna. Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA Després de llegir els apunts sobre la resistència realitza les següents activitats: 1. Explica la diferència entre la resistència aeròbica

Más detalles

La Confidencialitat de la Història Clínica Compartida, les diferents mirades. Ismael Cerdà

La Confidencialitat de la Història Clínica Compartida, les diferents mirades. Ismael Cerdà La Confidencialitat de la Història Clínica Compartida, les diferents mirades Confidencialitat Principi ètic en virtut del qual un metge no pot revelar cap informació obtinguda en el curs de l'assistència

Más detalles

PLA DE NORMALITZACIÓ LINGÜISTICA

PLA DE NORMALITZACIÓ LINGÜISTICA Página 1 de 7 PLA DE NORMALITZACIÓ LINGÜISTICA (PNL) ELABORADO POR: Comisión de Coordinación Pedagógica FECHA: Abril Mayo 2010 REVISADO POR: Director del Colegio y Equipo Directivo FECHA: 15 06 2010 APROBADO

Más detalles

CURRÍCULUM CFM [SANITAT I SERVEIS A LA COMUNITAT]

CURRÍCULUM CFM [SANITAT I SERVEIS A LA COMUNITAT] CURRÍCULUM CFM [SANITAT I SERVEIS A LA COMUNITAT] Currículum CFM CAI+APD [Promoció a partir del curs 2012-2013] LLEI 1r curs 2n curs APD MP01 Organització de l atenció a les persones PS508 132 4 33 132

Más detalles

Expressió i comunicació

Expressió i comunicació Serveis socioculturals i a la comunitat Expressió i comunicació CFGS.1752.C05/0.07 CFGS - Educació infantil CFGS - Educació infantil Expressió i comunicació Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada

Más detalles

CURS D ESTIU Esports de vent i lliscament en el medi aquàtic

CURS D ESTIU Esports de vent i lliscament en el medi aquàtic CURS D ESTIU Esports de vent i lliscament en el medi aquàtic De l 1 al 3 de juliol de 2015 15 hores lectives PRESENTACIÓ I JUSTIFICACIÓ DEL CURS El present curs d estiu pretén oferir una visió àmplia de

Más detalles