PLA ECONÒMIC I FINANCER DE L AJUNTAMENT DE SANT HIPÒLIT DE VOLTREGÀ

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "PLA ECONÒMIC I FINANCER DE L AJUNTAMENT DE SANT HIPÒLIT DE VOLTREGÀ"

Transcripción

1 PLA ECONÒMIC I FINANCER DE L AJUNTAMENT DE SANT HIPÒLIT DE VOLTREGÀ

2 INDEX 1. Introducció 2. Causes de la desviació, diagnosi i previsió 3. Mesures i projeccions pressupostàries 4. Conclusions del Pla Econòmic i Financer 5. Annexos -Annex 1. Model PR dades comptables. -Annex 2. Detall de previsions i càlcul de magnituds. -Annex 3. Procediment d aprovació del pla econòmic financer.

3 1. Introducció. En l informe d intervenció de data 14 de febrer de 2017, relatiu a la liquidació del pressupost de l exercici 2016, es posa de manifest que s ha sobrepassat la regla de la despesa per la qual cosa procedeix a l elaboració d un Pla Econòmic i Financer d acord amb l article 21 de la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d abril, d Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera. L esmentat article assenyala que en cas de sobrepassar-se l objectiu d estabilitat pressupostària, l objectiu de deute públic o la regla de la despesa l administració implicada formularà un pla econòmic i financer que permeti en un any el compliment dels objectius o de la regla de la despesa. El Pla Econòmic i Financer contindrà, com a mínim, la següent informació: a) Causes de l incompliment. b) Les previsions tendencials d ingressos i despeses, sota el supòsit que no es produeixen canvis en les polítiques fiscals i de despesa. c) La descripció, quantificació i el calendari d aplicació de les mesures incloses en el pla, assenyalant les partides pressupostàries o registres extra pressupostaris en els quals es comptabilitzarà. d) Les previsions de les variables econòmiques i pressupostàries de les quals parteix el pla, així com els supòsits sobre els quals es basen aquestes previsions. e) Una anàlisi de sensibilitat considerant escenaris econòmics alternatius. D altra banda, l article 9.2 de l Ordre HAP/2105/2012, modificat per l Ordre HAP/2082/2014, estableix que a més, el pla econòmic i financer ha de contenir la informació següent: a) Les mesures correctores aprovades, quantificades i fonamentades, assenyalant-ne la data de la implementació. Aquestes mesures han de ser coherents amb la variació interanual de les seves previsions pressupostàries respectives. b) L estimació i justificació dels ajustos de comptabilitat nacional i la coherència amb el límit de despesa no financera, calculat de la forma que estableix la regla de la despesa. c) L evolució del deute, el compliment del límit del deute, les magnituds d estalvi brut i net, l estimació dels saldos de tresoreria, l excés de finançament afectat i el romanent de tresoreria per a despeses generals. L article 23 de la LO 2/2012 estableix que els plans econòmics i financers elaborats per les Corporacions Locals s hauran d aprovar pel Ple de la Corporació i s hauran de presentar en el termini màxim d un mes des que es constati l incompliment i aprovar-se en el termini màxim de dos mesos des de la seva presentació.

4 1.1. Desviació de l objectiu de la regla de la despesa. L article 12 especifica que La variació de la despesa computable de l'administració Central, de les comunitats autònomes i de les corporacions locals, no podrà superar la taxa de referència de creixement del producte interior brut de mig termini de l'economia espanyola... Correspon al Ministeri d'economia i Competitivitat calcular la taxa de referència de creixement del producte interior brut de mig termini de l'economia espanyola. El 15 de juliol de 2015, el Consell de Ministres determinà que la taxa de creixement per l exercici 2016 era de l 1,8%. D acord amb aquesta taxa i l impacte del canvis normatius a la recaptació, el valor màxim que podia prendre la Base a la liquidació de 2016 era: Base exercici anterior (2015) Taxa límit aprovada pel Ministeri 1,8% Valoració de canvis normatius sobre recaptació 0 Valor màxim base de l'exercici (2016) La Base de la regla de la despesa queda definida al punt 2 de l article 12 S entén per despesa computable als efectes que preveu l apartat anterior, la despesa no financera, definida en termes del Sistema Europeu de Comptes Nacionals i Regionals, exclosos els interessos del deute, la despesa no discrecional en prestacions per desocupació, la part de la despesa finançada amb fons finalistes procedents de la Unió Europea o d altres administracions públiques i les transferències a les comunitats autònomes i a les corporacions locals vinculades als sistemes de finançament. Despeses dels capítols 1 a 7, llevat d interessos Ajustaments SEC Aplicacions no financeres, llevat interessos Ingressos Cap 4 i 7 procedents d'aapp Ajustaments SEC Despesa finançada amb subvencions Ajustament consolidació operacions entre el grup 0 Base de la despesa exercici Diferència entre el límit i la base computable de l exercici Taxa implícita de creixement 9,45% El límit de despesa per a l exercici 2016 es va superar en euros.

5 Detall Ajustaments SEC 95 Ajustaments de les despeses: Ajustaments SEC Alienació de terrenys i d'altres inversions reals 0 Inversions realitzades per compte de la Corporació L 0 Reintegrament i execució d'avals 0 Subscripció d'ampliacions de societats en pèrdues 0 Assumir deutes 0 Despesa pendent d'aplicar Contractes d'associació pública privada 0 Inversions amb abonament total de preu 0 Arrendaments financers Condonació de préstecs 0 Ajust excepcional 2012 Inversions realitzades per compte d'altres AAPP 0 No execució (inejecución) Altres ajustaments SEC Es sumen a l import de les despeses de capítols 1 a 7 les despeses pendents d aplicar a , per import de euros, es resten euros corresponents a la despesa d inversions financerament sostenibles finançada amb romanent per a despeses generals i es resten corresponents a les quotes d amortització pagades en concepte d arrendaments financers. De la diferència entre aquests imports en surt la xifra negativa de euros. Ajustaments dels ingressos: Resultat Pressupostari Liquidació Drets Reconeguts Nets - Obligacions Reconegudes Netes i 7 6 Resta no financ. 8 i 9 Desviacions de l'exercici positives Desviacions de l'exercici negatives Despesa finançada amb Romanent Resultat Pressupostari Procedents de capitols L import dels ajustaments SEC95 s obté per la diferència entre les desviacions de l exercici negatives i les desviacions positives procedents dels capítols 4 i 7 ( = ) que suposa, en el nostre cas, un ajust que minora la base de la despesa del Atès que les desviacions negatives són superiors cal ajustar l import de la despesa ja que aquest fet significa que s han reconegut obligacions finançades amb ingressos finalistes sense haver-se reconegut el dret a cobrar.

6 2. Causes de la desviació, diagnosi i previsió Avaluació del compliment de l Estabilitat Pressupostària. A es compleix amb l objectiu d Estabilitat Pressupostària atès que es disposa de capacitat de finançament per import de euros Avaluació del compliment de la Regla de la Despesa. En l aprovació del pressupost no s avalua el compliment de la regla de la despesa ja que el control es fa sobre la liquidació del pressupost que s està aprovant i la base per avaluar el compliment s obté de la liquidació del pressupost de l exercici anterior. És a dir, quan es va aprovar el pressupost de l exercici 2016, a banda que no corresponia avaluar el compliment de la regla de la despesa, no estava aprovada la liquidació del pressupost de l exercici Per tant, en aquell moment no podíem saber del cert si compliríem amb la regla de la despesa quan se n aprovés la liquidació. En qualsevol cas, hi ha diversos factors que han contribuït a no complir amb la regla de la despesa, els més importants són: a) L increment de places privades de la Residència de gent gran ha comportat un augment de les despeses en concepte de gestió. Atès que el finançament d aquest increment prové de capítol 3 (taxes i altres ingressos) no es pot considerar un canvi normatiu i augmenta la base de la despesa en ,56 euros. b) S han incrementat les despeses en concepte de gestió del subministrament d aigua potable, clavegueram i cànon de l aigua per import de ,06 euros. Es tracta de despeses finançades en la seva totalitat amb ingressos de capítol 3 i el seu augment no respon a un canvi normatiu, per tant, augmenten la base de la regla de la despesa. c) L any 2015 es van reconèixer drets de subvencions d administracions públiques corresponents a despeses d inversió executades durant l exercici Aquest reconeixement de drets minora la base per calcular la regla de la despesa. Contràriament, durant el 2016 s han executat despeses d inversió sense reconèixer-ne drets provinents de subvencions d administracions públiques per import de ,64 euros. Aquests drets es reconeixeran durant el 2017 a mesura que es vagin justificant les subvencions rebudes. Això suposa que la base de la regla de la despesa no pugui ajustar-se a la baixa. d) A hi havia despeses d inversió pendents d aplicar al pressupost, per import de euros que incrementen la base de la regla de la despesa.

7 2.3. Endeutament Deute Públic. L objectiu de Deute Públic no computa a l hora de determinar l obligatorietat d aprovar o no un Pla Econòmic i Financer. En qualsevol cas l objectiu es compleix amb escreix ja que la ràtio de deute públic és del 26% i la del deute viu del 24,01%, molt per sota del 75% que exigeix l actual legislació Deute comercial i PMP. Es compleixen estrictament els terminis de pagament legalment establerts. Així doncs, el pagament de factures a proveïdors s ha realitzat, de mitjana, per sota dels 30 dies que estableix la llei. El PMP (període mitjà de pagament) d acord amb el R.D. 635/2014, en el quart trimestre de l any és de -15,04 dies. Això vol dir que es paga als proveïdors en 14,96 dies de mitjana. 3. Mesures i projeccions pressupostàries Mesures. Per aconseguir el compliment de la regla de la despesa cal tenir en compte la situació excepcional que es presenta en els exercicis de 2017 i En aquest sentit, en la liquidació de l exercici 2017 es preveu incomplir amb la regla de la despesa i l estabilitat pressupostària tot i que en l informe d intervenció de data 2 de desembre de 2016 que acompanya l aprovació del pressupost 2017 es preveia el compliment de l estabilitat pressupostària (la regla de la despesa no és objecte d avaluació). El motiu que ens porta a preveure que no es complirà l estabilitat i de la regla de la despesa a és doble. D una banda, en l informe d intervenció esmentat es preveia la no execució de les inversions relatives al projecte de Pla de Barris, que ara s hauran d executar amb tota probabilitat en la seva majoria durant el 2017 pels motius que s explicaran més endavant. De l altra, la incorporació de Romanents provinents de l exercici 2016 també hi influeix. Actualment, l Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà està immers en l execució del projecte d intervenció integral al barri del Mallol. Aquest projecte està inclòs en el fons de foment del programa de barris de la Generalitat de Catalunya i està finançat mitjançant una subvenció del 75% provinent de la Generalitat de Catalunya. L execució d aquest projecte suposa realitzar inversions que rondarien els euros. A finals de febrer es va comunicar que la data final d execució és el 31/12/2018 quan l Ajuntament comptava amb què el termini d execució

8 s allargaria fins l any Aquesta situació comporta haver de fer un esforç inversor molt important en un termini molt breu de temps (2 anys). Els principals riscos que presenta l execució del projecte són de tipus financer tenint en compte els possibles retards en el pagament de la subvenció i les repercussions en les finances municipals i sobre el compliment de la llei d estabilitat pressupostària. La Generalitat de Catalunya ha manifestat el compromís de fer front al pagament de les subvencions en el termini d 1 any des de la seva justificació. Cal tenir en compte que anualment hi ha 2 períodes per presentar les justificacions: maig i octubre i que el termini de pagament no s iniciarà fins que els tècnics de l oficina de Pla de Barris no hagin validat la documentació (entre 3-6 mesos). Per tant, el termini de cobrament de la subvenció des del moment en què s aprova una certificació d obres oscil laria entre un mínim d 1 any i 3 mesos i un màxim de 2 anys i 2 mesos. Per tal d assolir l execució de les inversions el finançament d aquestes provindrà de: -75% provinents de la subvenció de Generalitat per al projecte de Pla de Barris. -11,65% provinents de subvencions de la Diputació de Barcelona. -13,35% provinents d una operació de crèdit a llarg termini. Cal tenir en compte que es generaran problemes de tresoreria fruit del retard en el cobrament de les subvencions de la Generalitat de Catalunya. Per cobrir el dèficit de tresoreria s hauran de contractar una o vàries pòlisses de tresoreria per un import previst el 2017 de euros, ampliable a euros el Tenint en compte l existència de límits legals en els imports màxims a contractar per aquest concepte caldrà complementar-ho amb la contractació de préstecspont vinculats a la subvenció de la Generalitat de Catalunya. Per tant, el finançament, transitòriament, provindrà de: -45,40% provinents de la subvenció de Generalitat per al projecte de Pla de Barris. -11,65% provinents de subvencions de la Diputació de Barcelona. -42,95% provinents d una operació de crèdit a llarg termini. De la qual s anirà amortitzant anticipadament una part en funció dels ingressos que provinguin de la Generalitat. Aquesta situació posa en risc el compliment de l objectiu d estabilitat pressupostària i de la regla de la despesa. Per tant, per tal d assolir els objectius al final del present Pla, hem de procurar concentrar la major part de l execució de la despesa del projecte durant el Així doncs, durant el 2017 es preveu executar despesa d inversió per import de euros (dels quals ,63 euros corresponen a Pla de Barris) i el 2018 per import de euros (exclusivament de Pla de Barris) Sobre les despeses no financeres.

9 D acord amb els condicionants exposats en el paràgraf anterior l objectiu és executar el màxim de despesa d inversió en l exercici 2017 per tal de poder complir a 31/12/2018 amb la regla de la despesa i l estabilitat pressupostària Sobre els recursos no financers. Per a l exercici 2017 no correspon prendre cap mesura, en canvi, pel que fa a l exercici 2018 sí que es preveu augmentar la recaptació tributària a través de l Impost sobre Béns Immobles Projeccions pressupostàries dels exercicis Les bases de les projeccions pressupostàries van més enllà dels drets i obligacions que figuren en el pressupost, elaborant-se la previsió a partir de la despesa generada realment a cada exercici i ajustant-se posteriorment amb les despeses pendents d aplicar, per tal d obtenir el seu encaix en el pressupost de despeses. En el cas dels ingressos, s efectua la previsió a partir dels imports aplicats en cada exercici, ajustant-se aquests amb l excés de finançament afectat (drets reconeguts no aplicats a la despesa realment executada, també conegut com a Romanent afectat) per obtenir així el seu encaix pressupostari. La previsió busca assolir uns imports que compleixin els equilibris econòmics i financers de forma adequada i, concretament, es pretenen assolir els següents objectius: Assegurar la capacitat de l Ajuntament de fer front a les obligacions derivades de l endeutament. Aquesta capacitat s analitza considerant els superàvit estructural (incorporant els ajustaments abans esmentats). L Estalvi Net, segons la definició que fa el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, no s utilitza en aquesta memòria, tot i que conceptualment, les dues magnituds encara que són properes, el seu càlcul no sol coincidir. No obstant això, assegurar un superàvit estructural futur és una garantia d obtenir Estalvis Nets positius en els propers exercicis. L anàlisi aprofundeix dividint els fluxos que conformen el superàvit estructural en tres grans grups: -Les dades associades als grans ingressos no associats a serveis municipals i que formen el finançament bàsic de l Entitat (tributs i transferències). -Les dades associades a la prestació dels serveis municipals, per tal de poder determinar el possible dèficit generat pels mateixos. -La càrrega financera. El segon equilibri assegurat, especialment al final del període previst, és la Capacitat/Necessitat de finançament com a mesura de l esforç inversor respecte de l equilibri ordinari.

10 Pel que fa al càlcul d aquest magnitud, en referència a l Estabilitat Pressupostària, s incorporen únicament els ajustaments que a partir del SEC95 es consideren més significatius. En concret: -Ajust per no recaptació. En exercicis liquidats, es fa en base a les baixes i dotació per insolvències de l exercici. -Ajust per despeses pendents d aplicar. -Ajust pel meritament dels ingressos de capital. -Ajust per liquidacions negatives de la PIE d exercicis anteriors. -Ajust per correlació de transferències. -Ajust per arrendaments financers. -Ajust per inversions financerament sostenibles. Finalment, es mesura la solvència amb el Romanent per a despeses generals (en endavant, RDG), buscant un valor suficient però no ociós. Aquesta mesura es fa a tres nivells: -Amb el RDG aprovat. -Amb el RDG que s hauria aprovat si les despeses pendents d aplicar a final d exercici, s haguessin incorporat al pressupost (RDG ajustat). -Amb el RDG que s hauria aprovat si les inversions en curs, a fi d exercici, estiguessin executades totalment (RDG disponible). A continuació, de forma detallada, s analitza la previsió de la liquidació de l exercici actual (amb dades corresponents al pressupost definitiu incloent-hi les modificacions de crèdit aprovades) i la previsió de liquidació de l exercici a. Consideracions sobre les hipòtesis utilitzades per elaborar les previsions. Per tal d elaborar el present anàlisi i la configuració d una previsió pressupostària plurianual que garanteixi l estabilitat pressupostària i l equilibri econòmic financer de l Ajuntament, s ha partit de les següents hipòtesis: Ingressos -En el capítol 1-Impostos directes-per a l Impost de Béns Immobles s ha considerat la recaptació prevista d acord amb les ordenances fiscals vigents per al 2017 i un increment de euros en la recaptació per al 2018, que s haurà d ajustar amb el tipus impositiu. Pel que fa a la resta d impostos s ha pres en consideració una congelació dels tipus impositius i unes previsions de recaptació similars a les de l exercici La descripció Altres correspon a l IIVTNU (Impost sobre l increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana) i les previsions de reconeixement de drets corresponen a les dades de liquidació de l exercici En el capítol 3, per principi de prudència, la xifra prevista per als exercicis és lleugerament inferior als drets reconeguts nets de la liquidació del

11 pressupost de 2016 atès que no hi ha hagut cap canvi que motivi cap variació significativa. -El capítol 4-ingressos per transferències corrents- parteix de l import de les bestretes brutes de la PIE (Participació en els Tributs de l Estat) rebudes durant l exercici 2016 de manera que es preveuen els mateixos imports pel que fa als exercicis de 2017 i Els ingressos del Fons de Cooperació Local de Catalunya es preveu que siguin els mateixos que els rebuts l any 2016 per a l any actual i el 2018 (s observa un increment en l exercici 2017 respecte l exercici 2016 ja que en aquest darrer no es va comptabilitzar el dret reconegut corresponent). -Pel que fa a ingressos per transferències corrents condicionades en la xifra prevista per als exercicis es preveu un lleuger increment respecte els drets reconeguts en la liquidació de En el capítol 5 ingressos patrimonials- en la xifra prevista per als exercicis es preveu la mateix xifra que en els drets reconeguts en la liquidació de En el capítol 7- transferències de capital s efectua una previsió d ingressos d acord amb la incorporació de romanents provinents del 2016 i la previsió d execució de les inversions incloses en el projecte del programa de Pla de Barris. -Pel que fa a la concertació de noves operacions de crèdit a llarg termini es preveu la contractació d operacions per import de ,11 euros el 2017 i de euros el Despeses -Pel que fa a la despesa corrent la xifra prevista per als exercicis de és similar a les obligacions reconegudes en l exercici 2016, ja que no s esperen grans canvis en els propers dos anys. -Pel que fa a despeses d inversió s han previst les provinents d incorporació de romanents, les que figuren als crèdits inicials de l exercici 2017 i l execució prevista pel 2018 relativa al projecte del programa de Barris. b. Finançament bàsic. Respecte els ingressos que integren el Finançament Bàsic, és a dir, els tributs i les transferències corrents rebudes sense caire finalista a la prestació de serveis concrets, analitzem la seva evolució esperada descomptant-hi el grau de volatilitat estimat.

12 PLA DE VIABILITAT ECONÒMICA 2017 ENTITAT: Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà Finançament Bàsic Cap 1 IMPORTS AJUSTATS CAPÍTOL Impost de Béns Immobles Evolució Coeficient 1,0000 1,0114 1,0380 Mesures Impost de Vehicles Evolució Coeficient 1,0000 1,0000 1,0000 Mesures Impost sobre Activitats Econòmiques Evolució Coeficient 1,0000 1,0000 1,0000 Mesures Altres Evolució Mesures CAPÍTOL 1 - IMPOSTOS DIRECTES Evolució 0,00% 0,00% Mesures Evolució mitjana històrica DRETS RECAP CAPÍTOL 1 - IMPOSTOS DIRECTES 1,20% 2,18%

13 Finançament Bàsic Resta IMPORTS AJUSTATS CAPÍTOL 2, 4 i CAPÍTOL 2 - IMPOSTOS INDIRECTES Evolució Mesures C.4 PIE (brut) Evolució Mesures C.4 ALTRES TRANSFERÈNCIES Evolució Mesures C.4 TOTAL TRF. NO CONDICIONADES (brut) Evolució 0,00% 0,00% Mesures C. 4 RETENCIONS PIE NEGATIVES C. 5 ALTRES Evolució PLA DE VIABILITAT ECONÒMICA 2017 ENTITAT: Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà Mesures TOTAL NO CONSOLIDATS - ESTIMACIÓ NO CONSOLIDATS - AJUST VALORACIÓ CANVIS NORMATIUS Evolució mitjana històrica DRETS RECAP CAPÍTOL 2 - IMPOSTOS INDIRECTES 48,13% 49,52% C.4 TOTAL TRF. NO CONDICIONADES (brut) -9,19% 0,68% C. 5 ALTRES -50,00% -50,00% c. Serveis públics. Analitzem ara el dèficit esperat per la prestació de serveis, considerant tant la despesa generada estimada com els ingressos previstos que correspon associarhi. En el detall de cada exercici, hi figura l evolució dels diferents conceptes de despesa i d ingressos, amb la revisió de taxes i preus considerada.

14 IMPORTS AJUSTATS PLA DE VIABILITAT ECONÒMICA 2017 ENTITAT: Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà Resum de Serveis DESPESA DE SERVEIS CAPÍTOL 1 - DESPESA DE PERSONAL Evolució Mesures CAPÍTOL 2 - DE DEUTE IMPLÍCIT CAPÍTOL 2 - DESPESES GENERALS Evolució 1,00% Mesures CAPÍTOL 4 - SUBVENCIONS I TRF Evolució Mesures TOTAL INGRESSOS DE SERVEIS C.3 TAXES I PREUS PUBLICS Evolució Mesures C. 4 SUBV. FINALISTES SERVEIS (AA.PP.) Evolució 1,00% Mesures C.4 SUBV. FINALISTES SERVEIS (ALTRES) Evolució Mesures C. 5 DERIVATS DE SERVEIS Evolució Mesures DISMINUCIÓ DEL FINANÇAMENT AFECTAT TOTAL DÈFICIT DE SERVEIS CANVIS NORMATIUS 0 FINANÇAMENT AFECTAT PREV. ING. CTS Evolució mitjana històrica DRETS RECAP C.3 TAXES I PREUS PUBLICS 22,15% 21,09% C. 4 SUBV. FINALISTES SERVEIS (AA.PP.) 4,82% 35,69% C.4 SUBV. FINALISTES SERVEIS (ALTRES) -50,00% -50,00% C. 5 DERIVATS DE SERVEIS -0,15% -0,15%

15 d. Càrrega financera. Finalment, per completar les operacions corrents, analitzem l evolució esperada de la càrrega financera. RETORNS ENDEUTAMENT Deute llarg termini vigent (1) Operacions de Sanejament 0 0 Ajust per refinançaments 0 0 Noves operacions inversions INTERESSOS Deute llarg termini vigent Operacions de Sanejament 0 0 Ajust per refinançaments 0 0 Noves operacions inversions Deute curt termini Deute implícit a curt termini 0 0 Deute implícit a llarg termini e. Superàvit estructural. Si descomptem del finançament bàsic els retorns de l endeutament, la despesa financera i realitzem un ajust per no recaptació dels capítols 1 a 3, obtindrem la capacitat de serveis que deriva de les previsions anteriors. Si hi descomptem el dèficit de serveis obtenim el superàvit estructural o estalvi net en termes comptables. Cal tenir en compte que el finançament bàsic no té en compte els ingressos volàtils (com per exemple, ingressos provinents de l IIVTNU).

16 Superàvit estructural IMPORTS AJUSTATS CAPACITAT DE SERVEIS FINANÇAMENT BÀSIC ESTABLE RETORNS ENDEUTAMENT Deute llarg termini vigent (1) Operacions de Sanejament 0 0 Ajust per refinançaments 0 0 Noves operacions inversions INTERESSOS Deute llarg termini vigent Operacions de Sanejament 0 0 Ajust per refinançaments 0 0 Noves operacions inversions Deute curt termini Deute implícit a curt termini 0 0 Deute implícit a llarg termini ALTRES DESPESES FINANCERES Evolució PLA DE VIABILITAT ECONÒMICA 2017 ENTITAT: Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà Mesures AJUST DE NO EXECUCIÓ / RTATS EX. TANC ALTRES AJUSTAMENTS CAPACITAT DE SERVEIS S/ FINANÇAMENT BÀSIC ESTABLE 83,8% 82,8% 82,0% DÈFICIT DE SERVEIS DESPESA DE SERVEIS INGRESSOS DE SERVEIS DÈFICIT S/ FINANÇAMENT BÀSIC ESTABLE 73,5% 78,6% 78,0% SUPERÀVIT ESTRUCTURAL S/ FINANÇAMENT BÀSIC ESTABLE 10,2% 4,2% 4,0% f. Inversió no financera. Un cop feta la previsió de les operacions ordinàries estudiem el comportament possible de les inversions i ens centrem, en primer lloc, en els moviments no financers d aquestes. En inversions els imports corresponen a obligacions i drets previstos, convertint-se, aquests darrers en ingressos aplicats a la inversió prevista, en base a l excés de finançament afectat estimat, segons els nivells previstos d execució de les inversions.

17 Partint de la inversió nova prevista en el pressupost, resultant de les capacitats de l Ajuntament, s incorporen les inversions en curs que provenen de l exercici anterior i, a partir d aquí, s estima el seu nivell d execució esperat, segons els nivells d anys anteriors i deixant-se la part no executada per incorporar a l exercici següent.

18 PLA DE VIABILITAT ECONÒMICA 2017 ENTITAT: Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà Resum inversions i finançament IMPORTS OBLIGACIONS EXECUCIÓ PREVISTA DESPESA CAPÍTOL 6 - INVERSIONS REALS CAPÍTOL 7 - SUBVENCIONS DE CAP CAPÍTOL 8 - SOCIETATS EN PÈRDUES CAPÍTOL 8 - ALTRES CAPÍTOL 9 - AMORTITZACIÓ EXCEPCIONAL FINANÇAMENTS CAPÍTOL 3 - FINALISTES A INVERSIONS CAPÍTOL 5 - FINALISTES A INVERSIONS CAPÍTOL 6 - ALIENACIÓ D'INVERSIONS CAPÍTOL 7 - PROCEDENTS D'AA.PP CAPÍTOL 7 - ALTRES CAPÍTOL 8 - ACTIUS FINANCERS CAPÍTOL 9 - PER INVERSIONS EXCÉS FINANÇAMENT AFECTAT CAPÍTOL 3 - FINALISTES A INVERSIONS CAPÍTOL 5 - FINALISTES A INVERSIONS CAPÍTOL 6 - ALIENACIÓ D'INVERSIONS CAPÍTOL 7 - PROCEDENTS D'AA.PP CAPÍTOL 7 - ALTRES CAPÍTOL 8 - ACTIUS FINANCERS CAPÍTOL 9 - PER INVERSIONS FINANÇAMENT AMB ESTALVI (1) ROMANENTS A INCORPORAR DESPESES ROMANENTS A INCORPORAR INGRESSOS NEC. DE FINANÇAMENT INC- ROMANENTS DESV. NEGATIVES ACUMULADES CAPÍTOL 3 - FINALISTES A INVERSIONS CAPÍTOL 5 - FINALISTES A INVERSIONS CAPÍTOL 6 - ALIENACIÓ D'INVERSIONS CAPÍTOL 7 - PROCEDENTS D'AA.PP CAPÍTOL 7 - ALTRES CAPÍTOL 8 - ACTIUS FINANCERS CAPÍTOL 9 - PER INVERSIONS DISMINUCIÓ DE DIPP i DPA CONSUM FONS DE MANIOBRA RESULTAT D'EXERCICIS TANCATS 0 DESV. EXERCICI - SUBV. PROC. D'AAPP DESV. EXERCICI - ALIENACIÓ INVERS. 0 0 DESV. EXERCICI - ALTRES ING. NO FINANC 0 0 DESV. EXERCICI - TOTAL

19 g. Endeutament. La situació de l endeutament seguiria la següent evolució: PLA DE VIABILITAT ECONÒMICA 2017 ENTITAT: Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà Estat del Deute INGRESSOS CORRENTS Ingressos capítols 1 a Finalistes a operacions de capital Altres ingressos de capítols 1 a 5 no consolidats Ingressos corrents efectes Tutela Financera ENDEUTAMENT TUTELA FINANCERA Saldo inicial Augments Disminucions Saldo final Endeutament comptable a l.t., llevat PIE Ajust per refinançament 0 0 Endeutament comptable a c.t Avals Amb entitats del mateix grup Deute computable a Tutela Financera Ràtio Deute Viu 24,0% 51,0% 64,8% ALTRES DEUTES Saldo inicial Augments Disminucions Saldo final Liquidacions negatives PIE Deute implicita a l.t Deute implicita a c.t DEUTE TOTAL Endeutament als efectes de Tutela sense avals Altres deutes Saldo final Ràtio Deute TOTAL 25,8% 52,3% 65,9% Variació endeutament net POSICIÓ FINANCERA NETA Endeutament als efectes de Tutela a l. t Altres deutes a l.t Fons de Maniobra Posició financera neta Sobre ingressos corrents 9,6% 19,5% 17,0%

20 A efectes de calcular el deute viu (endeutament segons tutela financera) s han ajustat els ingressos corrents per l import dels ingressos de capítols 1 a 5 no consolidats de manera que la ràtio de deute viu és superior a la calculada a efectes legals. Pel que fa a altres deutes, a més del retorn de la PIE dels anys 2008 i 2009, cal esmentar que el mes de gener de 2015 es va signar un contracte d arrendament d equips informàtics amb efectes 1 de febrer i per un termini de 48 mesos per un import total de euros, iva inclòs. h. Capacitat o Necessitat de finançament. Els imports estimats en la liquidació són: PLA DE VIABILITAT ECONÒMICA 2017 ENTITAT: Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà Capacitat/Necessitat de Finançament AJUSTAMENTS SEC Cap Ajust per no recaptació Cap Cap 3 no fin Altres 0 Correlació de transferències Retencions PIE per liq. negatives anteriors Meritament interessos (+ inicials - finals) Desviacions de finançament ing. No financers Subscripció d'accions de societats en pèrdues 0 0 Assumir deutes 0 0 Liquidacions negatives PIE notificades 0 0 Dev. I.P.P. i Desp Pend. Aplicar (+inicials-finals) Inv. realitzades per compte de la Corp. Local Inversions realitzades per compte d'altres AAPP Inversions amb abonament total de preu Arrendaments financers Contractes d'associació pública privada Reintegrament i execució d'avals Condonació de deutes Altres ajustaments SEC95 Total ajustaments CAPACITAT/NECESSITAT DE FINANÇAMENT Ingressos dels capítols 1 a Despeses dels capítols 1 a Ajustaments SEC Ajustament consolidació operacions entre el grup 0 0 Capacitat (+)/Necessitat(-) de finançament

21 i. Regla de la Despesa. Els imports estimats en la liquidació són: PLA DE VIABILITAT ECONÒMICA 2017 ENTITAT: Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà Regla de la Despesa AJUSTAMENTS SEC 95 DESPESA Alienació de terrenys i d'altres inversions reals 0 0 Ajust desviacions de l'exercici 0 0 Inv. realitzades per compte de la Corp. Local 0 0 Inversions realitzades per compte d'altres AAPP 0 0 Reintegrament i execució d'avals 0 0 Subscripció d'accions de societats en pèrdues 0 0 Assumir deutes 0 0 Despesa pendent d'aplicar Contractes d'associació pública privada Inversions amb abonament total de preu Arrendaments financers Altres ajustaments SEC 95 (-inv.sostenible) Total ajustaments REGLA DE LA DESPESA Base exercici anterior Taxa límit aprovada pel Ministeri 2,20% 2,60% Valoració de canvis normatius sobre recaptació Valor màxim base de l'exercici Despeses dels capítols 1 a 7, llevat d'interessos Ajustaments SEC Aplicacions no financeres, llevat interessos Drets R.N. De subvencions procedents AAPP Ajust desviacions de l'exercici Altres ajustaments SEC Despesa finançada amb Subvencions AAPP Ajust de consolidació 0 0 Base de la despesa exercici actual Marge a la Regla de la Despesa Taxa implícita d'increment 25,05% -15,20% j. Romanent per a Despeses Generals.

22 Vista la previsió d operacions corrents, la inversió no financera i els moviments financers, ens queda analitzar l evolució esperada del Romanent per a despeses Generals. L anàlisi evolutiu del RDG ajustat ens explica l origen de la variació prevista, diferenciant entre operacions ordinàries i de capital, i ens permet obtenir el valor esperat a final de l exercici. A partir d aquí analitzem la possible existència de Despesa Pendent d Aplicar estimada si els imports previstos es considera que no podran ser suportats pels pressupostos dels propers exercicis, i així obtenir l estimació del Romanents per a Despeses Generals previst.

23 PLA DE VIABILITAT ECONÒMICA 2017 ENTITAT: Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà Romanent i Rtat Press. RESULTAT PRESSUPOSTARI Drets Reconeguts Nets Obligacions Reconegudes Netes Resultat Pressupostari Desviacions de l'exercici positives Procedents de Subv. D'AAPP Desviacions de l'exercici negatives Procedents de Subv. D'AAPP Despesa finançada amb romanent ROMANENT DESPESES GENERALS Anterior Resultat Pressupostari Resultat d'exercicis tancats Dismunicuó Exc. Finançament Afectat Altres Actual ROMANENT A INCORPORAR Romanents a incorporar - Despeses Romanents a incorporar - Ingressos Excès de Finançament Afectat Necessitat de Finançament de la incorporació DISPONIBILITAT DEL ROMANENT Romanent per Despeses Generals Per Reconeixement extrajudicial de crèdits Per incorporació de romanents de despesa Romanent no compromés Per Fons de Solvència Per finançar inversions Per reduir endeutament Finalment, sobre el RDG ajustat, cal tenir en compte que una part pot ser requerida per incorporar els projectes en curs a final d exercici al pressupost següent. k. Explicació dels ajustaments practicats a les previsions pressupostàries d ingressos i despeses per adequar-les als criteris establerts en el SEC95.

24 Per tal d obtenir una aproximació raonable a la xifra de la capacitat o necessitat de finançament, en termes SEC95 definit en l article 15.1 del reglament del R.D. 1463/2007 de 2 de novembre, en la seva aplicació a l Administració Local, no ens podem conformar amb la seva versió simple del superàvit/dèficit pressupostari no financer (diferència simple entre Cap. 1 a 7). El punt de partida serà sempre el pressupost. En la liquidació seran els drets reconeguts nets i les obligacions reconegudes netes per capítols, llevat del 3 d ingressos, que separarem en dos: el ingressos finalistes a despesa d inversió (contribucions especials, quotes d urbanització,...) de la resta de taxes i preus. D aquests imports obtenim la capacitat/necessitat de finançament del pressupost, com a diferència entre els ingressos dels capítols 1 a 7, menys les despeses dels capítols 1 a 7. Aquesta capacitat/necessitat de finançament del pressupost, no s ajusta a la normativa SEC95, de manera que ens cal fer-hi un seguit d ajustaments, per tal de apropar-la al concepte requerit per la llei i, a la vegada, perquè tingui un sentit tècnic comptable ja que la capacitat/necessitat de finançament del pressupost no compleix ni una cosa ni l altra. D altra banda, per tal de calcular el compliment de la regla de la despesa també ens caldrà realitzar alguns ajustos SEC95. Els ajustaments a incorporar són els següents: -Ajustos per no recaptació. Afecta a la capacitat/necessitat de finançament. Fa referència a un fet cert, que pot validar-se de forma estadística: una part dels drets reconeguts dels capítols 1, 2 i 3 no finalistes a inversions acaben no cobrant-se. Per aquest motiu el SEC95 no reconeix els drets reconeguts nets en aquests conceptes, aplicant-hi el principi de caixa, i per tant, ignorant els pendents de cobrament. Els ajustos que es fan pels exercicis són a partir de dades històriques de percentatges de cobrament. -Ajust per retencions PIE per liquidacions negatives anteriors. Afecta a la capacitat/necessitat de finançament. El tractament comptable que reben al pressupost aquestes liquidacions negatives és totalment contrari al SEC95, on serien considerades una devolució d ingressos en el moment de la liquidació, i el seu aplaçament, un simple endeutament. Per tant, les devolucions d ingressos de capítol 4 generades pels retorns d aquests préstecs cal ajustarles, al ser un import cert. El seu import suposarà sempre un augment de capacitat, ja que al pressupost minven els ingressos de capítol 4, mentre que pel SEC95 serien operacions del capítol 9. L ajust per a l exercici 2017 és de euros i l ajut per a l exercici 2018 de ,56 euros generant necessitat de finançament. -Ajust per despeses pendents d aplicar al pressupost.

25 Afecta a la regla de la despesa i a la capacitat/necessitat de finançament. L aplicació del principi de meritament del Sistema Europeu de Comptes implica la imputació de qualsevol despesa efectivament realitzada amb independència del moment en el qual es decideixi la seva imputació pressupostària. Per tant, les quantitats comptabilitzades durant l exercici en el compte 413 Creditors per operacions pendents d aplicar al pressupost donarà lloc a ajustos de majors despeses no financeres. El 2017 l ajust a realitzar genera capacitat de despesa i minoració de la base de la despesa. El 2018 no es preveu cap ajust ja que no hi ha previst que hi hagi despeses pendents d aplicar al pressupost a Ajust per correlació de transferències. Afecta a la capacitat/necessitat de finançament. Les transferències entre administracions públiques han de coincidir en la seva situació en el càlcul de la capacitat de finançament, ja que l objectiu final és l obtenció del deute públic a nivell estatal. Per tant, en el cas d haver-se reconegut un dret (a la liquidació) d una transferència que l entitat que l atorga no ha inclòs en el seu pressupost o reconegut la obligació (a la liquidació), l entitat receptora haurà d ajustar, en el càlcul de la capacitat, minorant-la l import d aquesta transferència. En els exercicis 2017 i 2018 no s apliquen aquests ajustos atès que l únic ajust a practicar correspondria al Fons de Cooperació Local de Catalunya, atès que el reconeixement del dret a vegades no es produeix en l exercici corresponent. Les previsions de reconeixement de drets fan referència a l exercici x-1. Així doncs, l aportació del Fons de Cooperació Local del 2017 correspon al concedit al Ajust per diferència entre excés de finançament o ajust pel meritament dels ingressos de capital. Afecta a la capacitat/necessitat de finançament. Segons el SEC95 els ingressos procedents de la Unió Europea destinats a finançar despesa demana el seu tractament pel principi de meritació, és dir, implica la comptabilització dels fons europeus en el mateix moment de la fase de reconeixement de les obligacions que sufraguen. Atès que aquests ingressos tenen els seus requisits pel seu reconeixement com a drets al pressupost, suposa que cas de què generin capacitat de finançament de forma prèvia al reconeixement de les obligacions que han de finançar, s ha de fer un ajust per reservar aquesta capacitat per l exercici en què s executarà la despesa. El 2017 els ajustos a realitzar generen necessitat de finançament. El 2018 no es genera cap ajust. -Ajust per arrendament financer. Afecta a la regla de la despesa i a la capacitat/necessitat de finançament. En el moment de signar el contracte disminueix la capacitat de finançament per l import del valor teòric del bé i augmenta la base de la despesa a efectes de la regla de la despesa. En atendre els pagaments derivats del contracte cal incorporar un ajust per major capacitat per la part de la despesa que correspon al retorn del

26 préstec implícit que suposa l arrendament financer. Aquest ajust minora la base a efectes de la regla de la despesa. Amb efectes 1 de febrer de 2015 es va aprovar un contracte d arrendament financer d equipaments informàtics per import de ,12 euros, per un termini de 48 mesos. Durant l any 2015 s amortitzen 2.884,93 euros, per tant, l ajust a practicar genera necessitat de finançament i augment de base de despesa per la diferència, ,19 euros. L any 2016 l ajust a practicar és de euros, generant capacitat de finançament i minoració de la base de la despesa. -Ajust per inversió sostenible. Afecta a la regla de la despesa. La Llei Orgànica 9/2013, de 20 de desembre, de control del deute comercial en el sector públic modifica el redactat de l article 32 de la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d abril, d Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera en la Disposició Addicional 6a establint que si es compleixen determinats requisits i, excepcionalment per a la liquidació de l exercici 2013, es podrà destinar el superàvit/romanent de tresoreria per a despeses generals a finançar inversions. Atès que a es complien els requisits durant el 2016 es va adjudicar despesa finançada amb romanent líquid. Com que a no s havien pogut aprovar totes les obligacions de despeses que se n derivaven aquestes s han incorporat a l exercici 2017 per import de ,97 euros. Aquesta xifra ajustarà la base de la despesa del 2017 minorant-la. 4. Conclusions del Pla econòmic i financer. Fruit de la liquidació del pressupost de l exercici 2016 es posa de manifest que no es compleix la regla de la despesa per la qual cosa procedeix a l elaboració d un Pla Econòmic i Financer. En canvi, les magnituds pressupostàries són clarament positives. En aquest sentit, es disposa de capacitat de finançament per import de euros, es disposa d un considerable Romanent de Tresoreria per a Despeses Generals, d un Estalvi Net Positiu i d un rati del Deute Viu a 31/12/2016 que es troba notablement per sota del límit que marca la normativa vigent (75%). A més, es compleixen els terminis de pagament a proveïdors que fixa la legislació vigent. Analitzats els motius es constata que no hi hauria cap necessitat d aprovar mesures suplementàries si no fos per l excepcionalitat que, tal com s ha comentat, suposarà fer front a l esforç inversor relatiu al projecte del programa de Barris concentrat en els exercicis 2017 i Per tal de donar compliment a aquest objectiu a es proposa concentrar la major part de la inversió a l exercici D altra banda, cal tenir en compte que la legislació vigent obliga a realitzar un Pla per a dos exercicis, l actual més un. Això vol dir que el compliment de la regla de la despesa i de l estabilitat pressupostària s ha de produir a la liquidació de l exercici 2018.

27 4.1. Compliment de l objectiu d Estabilitat Pressupostària. A es compleix l objectiu d Estabilitat Pressupostària. En canvi a es preveu que no es compleixi pels motius exposats. A la previsió és de compliment, assolint-se els objectius del Pla Compliment de la regla de la despesa. D acord amb els motius exposats que comporten sobrepassar la regla de la despesa a no caldria aprovar cap mesura per tal de corregir-los en el No obstant això, tal com s ha explicat, la previsió a és que es sobrepassi la regla de la despesa, en canvi, a la previsió és de compliment, assolint-se els objectius del Pla Compliment de la sostenibilitat financera Impacte sobre el Deute Públic. L objectiu de Deute Públic no computa a l hora de determinar l obligatorietat d aprovar o no un Pla Econòmic i Financer. En qualsevol cas l objectiu a es compleix amb escreix ja que la ràtio de deute públic és del 25,8% i la del deute viu del 24,01%, molt per sota del 75% que exigeix l actual legislació. En les previsions dels exercicis 2017 i 2018 les ràtios augmenten però es mantenen per sota del 75% Impacte sobre el Deute comercial i PMP. Es compleixen estrictament els terminis de pagament legalment establerts. Així doncs, el pagament de factures a proveïdors s ha realitzat, de mitjana, per sota dels 30 dies que estableix la llei. El PMP (període mitjà de pagament) d acord amb el R.D. 635/2014, en el quart trimestre de l any és de -15,04 dies. Això vol dir que es paga als proveïdors en 14,96 dies de mitjana. La previsió és que per a l exercici actual i per al 2018 es continuïn complint els terminis de pagament.

28 5. ANNEXOS ANNEX 1. MODEL PR DADES COMPTABLES. S incorporen les previsions en format PR, model requerit per la Direcció General de Política Financera, Assegurances i Tresor de la Generalitat de Catalunya, d acord amb l Ordre ECF/138/2007, de 27 d abril, sobre procediments en matèria de tutela financera dels ens locals. ANNEX 2. DETALL DE PREVISIONS I CÀLCULS DE MAGNITUDS S incorporen els quadres amb el detall dels càlculs que serveixen de base per realitzar les previsions del Pla Econòmic i Financer. ANNEX 3. PROCEDIMENT D APROVACIÓ DEL PLA ECONÒMIC I FINANCER. a. Aprovació en el Ple: L article 23 de la LO 2/2012 estableix que els plans econòmics i financers elaborats per les Corporacions Locals s hauran d aprovar pel Ple de la Corporació. b. Tramesa a la Generalitat: D acord amb l article 10 i l apartat 5 de l annex 2 de l Ordre ECF/138/2007, de 27 d abril, sobre procediments en matèria de tutela financera dels ens locals, l aprovació del pla econòmic i financer s ha d acreditar mitjançant la tramesa al Departament d Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya de la documentació prevista en aquesta Ordre. c. Tramesa al Ministeri d Hisenda i Administracions Públiques, d acord amb l Ordre HAP/2082/2014, de 7 de novembre, que en l apartat 4 del seu article únic modifica l apartat 2 de l article 9 de l Ordre HAP/2105/2012, d 1 d octubre, per la qual es desenvolupen les obligacions de subministrament d informació previstes en la Llei Orgànica 2/2012, en el termini de 5 naturals des de la seva aprovació per part de la corporació local.

Ajuntament de Sant Climent de Llobregat Baix Llobregat - Barcelona JORNADA DE TRANSPARÈNCIA ECONÒMICA

Ajuntament de Sant Climent de Llobregat Baix Llobregat - Barcelona JORNADA DE TRANSPARÈNCIA ECONÒMICA Ajuntament de Sant Climent de Llobregat Baix Llobregat - Barcelona JORNADA DE TRANSPARÈNCIA ECONÒMICA JORNADA DE TRANSPARÈNCIA TANCAMENT EXERCICI 2015 BALANÇ ENDEUTAMENT ESTATS DE LIQUIDACIÓ RATIOS PLA

Más detalles

Codi d' Expedient HIS/2017/31

Codi d' Expedient HIS/2017/31 Francesc Ortiz Amat, interventor de l de TONA, en compliment de l establert en l article 3.a) del Reial decret 1174/1987, de 18 de setembre, pel qual es regula el règim jurídic dels funcionaris d Administració

Más detalles

INFORME SOBRE EL COMPLIMENT DE L OBJECTIU D ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA A L APROVACIÓ DEL PRESSUPOST GENERAL DE 2018.

INFORME SOBRE EL COMPLIMENT DE L OBJECTIU D ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA A L APROVACIÓ DEL PRESSUPOST GENERAL DE 2018. INFORME SOBRE EL COMPLIMENT DE L OBJECTIU D ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA A L APROVACIÓ DEL PRESSUPOST GENERAL DE 2018. En virtut del que estableix l article 4 del Reial Decret 1174/1987, de 18 de setembre,

Más detalles

Informació relativa a l article 18.b) del Reial Decret 500/1990, de 20 d abril: Liquidació de l exercici anterior i avenç de la del vigent

Informació relativa a l article 18.b) del Reial Decret 500/1990, de 20 d abril: Liquidació de l exercici anterior i avenç de la del vigent Informació relativa a l article 18.b) del Reial Decret 500/1990, de 20 d abril: Liquidació de l exercici anterior i avenç de la del vigent Antecedents Normatius Text Refós de la Llei Reguladora de les

Más detalles

INFORME SOBRE EL COMPLIMENT DE L'OBJECTIU D'ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA

INFORME SOBRE EL COMPLIMENT DE L'OBJECTIU D'ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA INFORME SOBRE EL COMPLIMENT DE L'OBJECTIU D'ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA Amb motiu de l aprovació del pressupost municipal i de conformitat amb l article 16.2 del Reial Decret 1463/2007, de 2 de novembre,

Más detalles

I N F O R M E. D acord amb l art.93 del RD 500/1990, la liquidació ha de posar de manifest:

I N F O R M E. D acord amb l art.93 del RD 500/1990, la liquidació ha de posar de manifest: PZB Assumpte: Proposta d aprovació de la liquidació del pressupost d OASI de l'exercici 2010 i de l'expedient de modificació de crèdit núm.1 d'incorporació de romanents. Data : 16 de febrer de 2011 I N

Más detalles

I N F O R M E. D acord amb l art.93 del RD 500/1990, la liquidació ha de posar de manifest:

I N F O R M E. D acord amb l art.93 del RD 500/1990, la liquidació ha de posar de manifest: PZB Assumpte: Proposta d aprovació de la liquidació del pressupost de l Organisme Autònom de Desenvolupament Local de l'exercici 2010. Data : 16 de febrer de 2011 I N F O R M E De conformitat amb l article

Más detalles

1.1. Òrgan que l ha sol licitat o al qual s adreça: president de la corporació

1.1. Òrgan que l ha sol licitat o al qual s adreça: president de la corporació INFORME DE LA INTERVENCIÓ SOBRE EL COMPLIMENT DE L OBJECTIU D ESTABILITAT, OBJECTIU DEL DEUTE PÚBLIC I LA REGLA DE LA DESPESA (Establert a l article 15.2.c/ de l Ordre HAP/2105/2012, d 1 d octubre, per

Más detalles

Nota informativa sobre el règim de tutela financera dels ens locals per a l exercici de 2014

Nota informativa sobre el règim de tutela financera dels ens locals per a l exercici de 2014 Nota informativa sobre el règim de tutela financera dels ens locals per a l exercici de 2014 1. Àmbit subjectiu Els procediments que es detallen en aquesta nota són d aplicació als ens locals i als ens

Más detalles

d ARENYS DE MUNT * Objectiu d estabilitat

d ARENYS DE MUNT * Objectiu d estabilitat CÀLCULS SOBRE EL COMPLIMENT DELS REQUISITS DE LA LLEI ORGANICA 2/2012, D ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA I SOSTENIBILITAT FINANCERA, EN EL PRESSUPOST PER AL 2016 D acord amb l article 3 de la llei orgànica

Más detalles

INFORME SOBRE EL COMPLIMENT DE L ARTICLE 12 DE LA LLEI ORGANICA D ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA 2/2012.

INFORME SOBRE EL COMPLIMENT DE L ARTICLE 12 DE LA LLEI ORGANICA D ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA 2/2012. INFORME SOBRE EL COMPLIMENT DE L ARTICLE 12 DE LA LLEI ORGANICA D ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA 2/2012. En virtut del que estableix l article 4 del Reial Decret 1174/1987, de 18 de setembre, pel qual es regula

Más detalles

Informe preceptiu de la liquidació del pressupost de l exercici 2015

Informe preceptiu de la liquidació del pressupost de l exercici 2015 INFORME D INTERVENCIÓ 1. ASSUMPTE Informe preceptiu de la liquidació del pressupost de l exercici 2015 2. FONAMENTS DE DRET 2.1. L article 191 del Text refós de la Llei 39/1988, de 28 de desembre, reguladora

Más detalles

INFORME SOBRE EL COMPLIMENT DE L'OBJECTIU D'ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA

INFORME SOBRE EL COMPLIMENT DE L'OBJECTIU D'ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA INFORME SOBRE EL COMPLIMENT DE L'OBJECTIU D'ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA Amb motiu de l aprovació del pressupost municipal i de conformitat amb l article 16.2 del Reial Decret 1463/2007, de 2 de novembre,

Más detalles

ACTUALITZACIÓ DE L INFORME D INTERVENCIÓ D AVALUACIÓ DEL COMPLIMENT

ACTUALITZACIÓ DE L INFORME D INTERVENCIÓ D AVALUACIÓ DEL COMPLIMENT ACTUALITZACIÓ DE L INFORME D INTERVENCIÓ D AVALUACIÓ DEL COMPLIMENT DE L OBJECTIU D ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA I EL NIVELL DE DEUTE DE L AJUNTAMENT DE L ESCALA, CORRESPONENT AL QUART TRIMESTRE DE 2016.

Más detalles

Informe de liquidació del pressupost Ajuntament de Sant Celoni

Informe de liquidació del pressupost Ajuntament de Sant Celoni Informe de liquidació del pressupost 2016. Ajuntament de Sant Celoni Presentada la liquidació del pressupost per part d'aquesta intervenció. - De conformitat amb els articles 191.2 del Reial Decret Legislatiu

Más detalles

La Regla de la despesa. Situació de l ajuntament d Arenys de Mar en sobrepassar la regla de la despesa en la liquidació de l any 2015

La Regla de la despesa. Situació de l ajuntament d Arenys de Mar en sobrepassar la regla de la despesa en la liquidació de l any 2015 La Regla de la despesa Situació de l ajuntament d Arenys de Mar en sobrepassar la regla de la despesa en la liquidació de l any 2015 Què és la regla de la despesa? La regla de la despesaconsisteixen que

Más detalles

2. INFORME L Ajuntament haurà d elaborar el pressupost en el qual es compleixi amb els següents principis fonamentals:

2. INFORME L Ajuntament haurà d elaborar el pressupost en el qual es compleixi amb els següents principis fonamentals: INFORME 1. ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA 2. REGLA DE LA DESPESA 3. DEUTE VIU 4. SOSTRE DE DESPESA Qui l emet : Maria Amparo Climent Mestre, Secretaria-Interventora de l'ajuntament de VINEBRE Data: 28.12.2015

Más detalles

ANTECEDENTS 1.1. NORMATIVA REGULADORA

ANTECEDENTS 1.1. NORMATIVA REGULADORA ACTUALITZACIÓ DE L INFORME D INTERVENCIÓ D AVALUACIÓ DEL COMPLIMENT DE L OBJECTIU D ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA I EL NIVELL DE DEUTE DE L AJUNTAMENT DE L ESCALA, CORRESPONENT AL SEGON TRIMESTRE DE 2016.

Más detalles

Cost efectiu vs Cost real

Cost efectiu vs Cost real Cost efectiu vs Cost real Què és el cost efectiu? Àrea d Hisenda, Recursos Interns i Noves Tecnologies Intervenció General Servei d Assistència a la Gestió Econòmica Local Cost efectiu vs Cost real El

Más detalles

Òrgan que l ha sol licitat o al qual s adreça: president de la corporació

Òrgan que l ha sol licitat o al qual s adreça: president de la corporació INFORME DE SECRETARIA Identificació de l expedient.- Òrgan que l ha sol licitat o al qual s adreça: president de la corporació Títol: liquidació del pressupost de l exercici 2014 Fets.- Decret d Alcaldia

Más detalles

INFORME DE LIQUIDACIÓ DEL PRESSUPOST 2015 AJUNTAMENT D ALELLA

INFORME DE LIQUIDACIÓ DEL PRESSUPOST 2015 AJUNTAMENT D ALELLA INFORME DE LIQUIDACIÓ DEL PRESSUPOST 2015 AJUNTAMENT D ALELLA Aquest informe s emet en compliment de l article 192.2 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s aprova el Text Refós de

Más detalles

ACTUALITZACIÓ DE L INFORME D INTERVENCIÓ D AVALUACIÓ DEL COMPLIMENT

ACTUALITZACIÓ DE L INFORME D INTERVENCIÓ D AVALUACIÓ DEL COMPLIMENT ACTUALITZACIÓ DE L INFORME D INTERVENCIÓ D AVALUACIÓ DEL COMPLIMENT DE L OBJECTIU D ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA I EL NIVELL DE DEUTE DE L AJUNTAMENT DE L ESCALA, CORRESPONENT AL QUART TRIMESTRE DE 2017

Más detalles

Comptes anuals exercici 2012

Comptes anuals exercici 2012 Comptes anuals exercici 2012 Aprovat pel Consell Social en sessió 22.07.2013 Índex Comptes anuals 2012 pàg. Balanç 1 Compte del resultat economicopatrimonial 3 Estat de liquidació del pressupost A. Liquidació

Más detalles

1.1. Òrgan que l ha sol licitat o al qual s adreça: president de la corporació

1.1. Òrgan que l ha sol licitat o al qual s adreça: president de la corporació INFORME DE LA INTERVENCIÓ SOBRE EL COMPLIMENT DE L OBJECTIU D ESTABILITAT, REGLA DE LA DESPESA I LÍMIT DEL DEUTE AMB MOTIU DE L APROVACIÓ DE LA LIQUIDACIÓ DEL PRESSUPOST. (Aquest informe el determina l

Más detalles

Òrgan que l ha sol licitat o al qual s adreça: Alcalde, President

Òrgan que l ha sol licitat o al qual s adreça: Alcalde, President 3.2 INFORME DE LA INTERVENCIÓ SOBRE EL COMPLIMENT DE L OBJECTIU D ESTABILITAT, REGLA DE LA DESPESA I LÍMIT DEL DEUTE AMB MOTIU DE L APROVACIÓ DE LA LIQUIDACIÓ DEL PRESSUPOST. 1. IDENTIFICACIÓ Òrgan que

Más detalles

El document ha estat Signat per : 1.- Interventora de DIPUTACIÓ DE GIRONA.Signat 03/11/ :28

El document ha estat Signat per : 1.- Interventora de DIPUTACIÓ DE GIRONA.Signat 03/11/ :28 Pàgina 1 de 30 INFORME D INTERVENCIÓ D AVALUACIÓ DEL COMPLIMENT DE L OBJECTIU D ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA I DEL LÍMIT DEL DEUTE DE LA DIPUTACIÓ DE GIRONA, AMB MOTIU DE L APROVACIÓ DEL PRESSUPOST GENERAL

Más detalles

LIQUIDACIÓ PRESSUPOST 2013 DE L ORGANISME AUTÒNOM AGÈNCIA TRIBUTÀRIA DE SABADELL CONSELL RECTOR 17/02/2014 DATA INFORME 06/02/2014; 13:00

LIQUIDACIÓ PRESSUPOST 2013 DE L ORGANISME AUTÒNOM AGÈNCIA TRIBUTÀRIA DE SABADELL CONSELL RECTOR 17/02/2014 DATA INFORME 06/02/2014; 13:00 INFORME: 11/2014 INFORME TRLRHL LIQUIDACIÓ PRESSUPOST 2013 DE L ORGANISME AUTÒNOM AGÈNCIA TRIBUTÀRIA DE SABADELL CONSELL RECTOR 17/02/2014 DATA INFORME 06/02/2014; 13:00 ÍNDEX 1.- Fonament 2.- Legislació

Más detalles

1.1. Òrgan que l ha sol licitat o al qual s adreça: Alcalde, President. 2.1.Compliment de l'objectiu d'estabilitat

1.1. Òrgan que l ha sol licitat o al qual s adreça: Alcalde, President. 2.1.Compliment de l'objectiu d'estabilitat INFORME DE LA INTERVENCIÓ SOBRE EL COMPLIMENT DE L OBJECTIU D ESTABILITAT, REGLA DE LA DESPESA I LÍMIT DEL DEUTE AMB MOTIU DE L APROVACIÓ DE LA LIQUIDACIÓ DEL PRESSUPOST. 1. IDENTIFICACIÓ 1.1. Òrgan que

Más detalles

CATÀLEG DE SERVEIS DEL SAM ASSISTÈNCIA ECONÒMICA

CATÀLEG DE SERVEIS DEL SAM ASSISTÈNCIA ECONÒMICA CATÀLEG DE SERVEIS DEL SAM ASSISTÈNCIA ECONÒMICA ÀMBIT ECONÒMIC 1. Elaboració execució pressupost. Assistència en l'elaboració i presentació d'informació econòmica, financera i de gestió, que conforma

Más detalles

JOAN RALLO I VENTURA, SECRETARI ACCIDENTAL DE L AJUNTAMENT DE L ALDEA,

JOAN RALLO I VENTURA, SECRETARI ACCIDENTAL DE L AJUNTAMENT DE L ALDEA, JOAN RALLO I VENTURA, SECRETARI ACCIDENTAL DE L AJUNTAMENT DE L ALDEA, CERTIFICO: Que el Ple de l Ajuntament de L Aldea en sessió ordinària celebrada en data vuit de juny de dos mil disset va acordar,

Más detalles

DECRET. Tipus expedient. Liquidació del pressupost del Consorci d Estudis, Mediació i Conciliació a l Administració Local (CEMICAL) de l exercici 2015

DECRET. Tipus expedient. Liquidació del pressupost del Consorci d Estudis, Mediació i Conciliació a l Administració Local (CEMICAL) de l exercici 2015 DECRET Núm. expedient Codi XBMQ Promotor Tipus expedient Objecte Destinataris Núm. op. comptable Altres serveis Ref. interna CEMICAL Liquidació del pressupost del Consorci d Estudis, Mediació i Conciliació

Más detalles

Ajuntament de l Escala vila marinera

Ajuntament de l Escala vila marinera Ajuntament de l Escala vila marinera ACTUALITZACIÓ DE L INFORME D INTERVENCIÓ D AVALUACIÓ DEL COMPLIMENT DE L OBJECTIU D ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA I EL NIVELL DE DEUTE DE L AJUNTAMENT DE L ESCALA, CORRESPONENT

Más detalles

OFICINA PRESSUPOST I ESTUDIS ECONÒMICS INFORME NÚM.: OP 11/2017 informe per l elaboració del Pla pressupostari a mig termini (període )

OFICINA PRESSUPOST I ESTUDIS ECONÒMICS INFORME NÚM.: OP 11/2017 informe per l elaboració del Pla pressupostari a mig termini (període ) OFICINA PRESSUPOST I ESTUDIS ECONÒMICS INFORME NÚM.: OP 11/2017 informe per l elaboració del Pla pressupostari a mig termini (període 2018-2020) Fets Primer.- D acord amb l article 29 de la Llei Orgànica

Más detalles

APROVACIÓ DE LA FORMULACIÓ DE L ESTAT DE PREVISIÓ DE DESPESES I INGRESSOS DE LA SOCIETAT PER A L EXERCICI DE 2012.

APROVACIÓ DE LA FORMULACIÓ DE L ESTAT DE PREVISIÓ DE DESPESES I INGRESSOS DE LA SOCIETAT PER A L EXERCICI DE 2012. Josep-Antoni Chavarria Espuny, secretari del Consell d Administració de la societat mercantil de capital ínegrament municipal Tortosa Innova, S.L., CERTIFICO: Que el Consell d Administració de Tortosa

Más detalles

21. Moneda estrangera

21. Moneda estrangera 21. N o v e m b r e 2 0 1 4 ÍNDEX 1. Relació de comptes 21.3 2. Norma de registre i valoració núm. 13 de a. Conceptes 21.4 b. Normes de valoració 21.4 c. Novetats 21.5 3. Aspectes a considerar i importància

Más detalles

INDICADORS DE TRANSPARÈNCIA ECONÒMICA I FINANCERA

INDICADORS DE TRANSPARÈNCIA ECONÒMICA I FINANCERA INDICADORS RELATIUS A L'ENDEUTAMENT Endeutament per Fórmula: Deute viu a 31 de desembre / nº d's 720,8 660,9 581,7 476,6 462,6 741,1 674,8 718,8 683,3 Evolució temporal del deute Fórmula: Deute viu a 31

Más detalles

Fets rellevants de l informe econòmic financer dels centres hospitalaris d atenció especialitzada Any Central de Balanços

Fets rellevants de l informe econòmic financer dels centres hospitalaris d atenció especialitzada Any Central de Balanços Fets rellevants de l informe econòmic financer dels centres hospitalaris d atenció especialitzada Any 2013 Central de Balanços Consell de sector d atenció especialitzada d aguts La Unió 22 de juliol de

Más detalles

INFORME INTERVENTOR. 1. Compliment de la regla de la despesa í sostre de la despesa no financera:

INFORME INTERVENTOR. 1. Compliment de la regla de la despesa í sostre de la despesa no financera: INFORME INTERVENTOR 1. Compliment de la regla de la despesa í sostre de la despesa no financera: 1.1.- Compliment de la regla de la despesa: L'article 12 de la Llei Orgànica d'estabilitat pressupostària

Más detalles

7.4. EL ROMANENT DE TRESORERIA

7.4. EL ROMANENT DE TRESORERIA 7.4. EL ROMANENT DE TRESORERIA Esquema bàsic del càlcul del Romanent de tresoreria RT = Fons líquids + Drets pendents de cobrament - Obligacions pendents de pagament RT per despeses generals = RT - Drets

Más detalles

ANNA PUIG PUIGCORBÉ INTERVENTORA DE L AJUNTAMENT DE BANYOLES. Març 2017

ANNA PUIG PUIGCORBÉ INTERVENTORA DE L AJUNTAMENT DE BANYOLES. Març 2017 ANNA PUIG PUIGCORBÉ INTERVENTORA DE L AJUNTAMENT DE BANYOLES 1 Àmbit d aplicació subjectiu (SEC): Art. 2.1 c) Corporacions Locals (ens administratius territorials) Art. 2.2 Entitats públiques locals dependents

Más detalles

Tot seguit es presenten les dades econòmiques de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya, corresponents a l exercici 2011.

Tot seguit es presenten les dades econòmiques de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya, corresponents a l exercici 2011. MEMÒRIA ECONÒMICA DE LA FUOC 2011 Introducció Tot seguit es presenten les dades econòmiques de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya, corresponents a l exercici 2011. La firma Deloitte,

Más detalles

Nota informativa sobre tutela financera dels ens locals en matèria d estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera

Nota informativa sobre tutela financera dels ens locals en matèria d estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera Nota informativa sobre tutela financera dels ens locals en matèria d estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera 1. Àmbit subjectiu Els procediments que es detallen en aquesta nota són d aplicació

Más detalles

INFORME DE LIQUIDACIÓ DEL PRESSUPOST 2013 AJUNTAMENT D ALELLA

INFORME DE LIQUIDACIÓ DEL PRESSUPOST 2013 AJUNTAMENT D ALELLA INFORME DE LIQUIDACIÓ DEL PRESSUPOST 2013 AJUNTAMENT D ALELLA Aquest informe s emet en compliment de l article 192.2 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s aprova el Text Refós de

Más detalles

Ajuntament de Santa Oliva

Ajuntament de Santa Oliva ANNEX L Objecte és l'assessorament a la intervenció municipal de l'ajuntament de Santa Oliva i suport sobre normativa comptable que comprendran els serveis que es detallen: I.- ASSESSORAMENT A LA INTERVENCIÓ

Más detalles

Tutela financera dels ens locals en matèria d estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera

Tutela financera dels ens locals en matèria d estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera Tutela financera dels ens locals en matèria d estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera Ramon Auset i Martí Responsable de l Àrea de Corporacions Locals Direcció General de Política Financera,

Más detalles

10. Administració de recursos per compte d altres ens públics

10. Administració de recursos per compte d altres ens públics 10. Administració de recursos per compte d altres ens públics Març de 2015 ÍNDEX 1. Relació de comptes 10.3 2. Norma de registre i valoració a. Concepte 10.4 b. Normes de registre 10.4 c. Normes de valoració

Más detalles

7. OPERACIONS DE TANCAMENT DE L EXERCICI 7.1 ESQUEMA DE LES OPERACIONS PREVIES AL TANCAMENT PERIODIFICACIONS

7. OPERACIONS DE TANCAMENT DE L EXERCICI 7.1 ESQUEMA DE LES OPERACIONS PREVIES AL TANCAMENT PERIODIFICACIONS 7. OPERACIONS DE TANCAMENT DE L EXERCICI 7.1 ESQUEMA DE LES OPERACIONS PREVIES AL TANCAMENT 7.1.4. PERIODIFICACIONS MARIA PETRA SAIZ ANTÓN 1.DESPESES I INGRESSOS ANTICIPATS. Despeses no financeres anticipades

Más detalles

Economia de l Empresa Criteris específics de correcció Model 1

Economia de l Empresa Criteris específics de correcció Model 1 Prova d accés a la Universitat (2010) Economia de l Empresa Criteris específics de correcció Model 1 1. Puntuació Ambdues opcions de l examen consten de cinc qüestions: dues de pràctica (resolució de dos

Más detalles

Fons de finançament ales entitats locals. Fons d'ordenació i fons d'impuls econòmic: present i futur. Josep Abella Albiñana

Fons de finançament ales entitats locals. Fons d'ordenació i fons d'impuls econòmic: present i futur. Josep Abella Albiñana Fons de finançament ales entitats locals. Fons d'ordenació i fons d'impuls econòmic: present i futur Josep Abella Albiñana Antecedents Situació econòmica a l estiu de 2011 Impacte sobre les finances públiques

Más detalles

Tot seguit es presenten les dades econòmiques de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya, corresponents a l'exercici 2010.

Tot seguit es presenten les dades econòmiques de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya, corresponents a l'exercici 2010. DE LA FUOC 2010 Introducció Tot seguit es presenten les dades econòmiques de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya, corresponents a l'exercici 2010. Com en anys anteriors, la firma Faura-Casas,

Más detalles

AJUNTAMENT : Jorba EXERCICI : 2012

AJUNTAMENT : Jorba EXERCICI : 2012 Rbla. Catalunya, 126 / 08008 Barcelona Tel. 934 022 262 / Fax. 934 022 294 s.assistenciagel@diba.cat / www.diba.cat Àrea d'hisenda, Recursos Interns i Noves Tecnologies Intervenció General Servei d'assistència

Más detalles

OFICINA DE CONTROL DE LA DESPESA MUNICIPAL OCD Compliment de l objectiu d estabilitat pressupostària

OFICINA DE CONTROL DE LA DESPESA MUNICIPAL OCD Compliment de l objectiu d estabilitat pressupostària OFICINA DE CONTROL DE LA DESPESA MUNICIPAL OCD Compliment de l objectiu d estabilitat pressupostària Es realitza el següent informe, d acord a l article 6 de la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d abril, d Estabilitat

Más detalles

Pressupost Presentació Roda de Premsa

Pressupost Presentació Roda de Premsa Presentació Roda de Premsa 07/11/2016 Ingressos per capítols pressupost 2017 Pressupost individual de l Ajuntament. Imports en termes de comptabilitat pressupostària Imports en milions d'euros Projecte

Más detalles

E X P E D I E N T D A P R O V A C I Ó D E LA L I Q U I D A C I Ó P R E S S U P O S T D E L

E X P E D I E N T D A P R O V A C I Ó D E LA L I Q U I D A C I Ó P R E S S U P O S T D E L E X P E D I E N T D A P R O V A C I Ó D E LA L I Q U I D A C I Ó D E L P R E S S U P O S T D E L 2 0 1 5 En Esaú Soto Martínez, Interventor de Fons d aquesta Corporació, en compliment del que es disposa

Más detalles

INFORME D INTERVENCIÓ

INFORME D INTERVENCIÓ Unitat emissora Departament: INTERVENCIÓ Còdi orgànic 05010100 Nº informe Unitat destinatària Àrea: Departament: Destinatari/tària: Junta de govern Assumpte: Liquidació pressupost general 2015 En compliment

Más detalles

PRESSUPOST PROPI EXERCICI 2018 INFORME ECONÒMIC- FINANCER

PRESSUPOST PROPI EXERCICI 2018 INFORME ECONÒMIC- FINANCER PRESSUPOST PROPI EXERCICI 2018 INFORME ECONÒMIC- FINANCER INGRESSOS: El pressupost propi de l Ajuntament de Palma per a l exercici 2018 preveu ingressos per import de 417.995.700,00 euros, desglossat en

Más detalles

gasolina amb la UE-15 Març 2014

gasolina amb la UE-15 Març 2014 Comparació de preus del gasoil i la gasolina amb la UE-15 Març 2014 1. Introducció Seguint amb la comparativa que PIMEC està fent del preu de l energia a i als països de la UE-15 1, en aquest INFORME PIMEC

Más detalles

AJUNTAMENT DE VILADRAU INFORME I MEMÒRIA JUSTIFICATIVA DEL PLA ECONÒMIC I FINANCER PER AL PERÍODE

AJUNTAMENT DE VILADRAU INFORME I MEMÒRIA JUSTIFICATIVA DEL PLA ECONÒMIC I FINANCER PER AL PERÍODE AJUNTAMENT DE VILADRAU INFORME I MEMÒRIA JUSTIFICATIVA DEL PLA ECONÒMIC I FINANCER PER AL PERÍODE 2015 2017 ÍNDEX 1. Introducció... 2 2. Fonaments de dret... 2 3. Àmbit subjectiu... 3 4. Contingut i tramitació

Más detalles

Ordenança reguladora del preu públic per la prestació dels serveis públics de transport adaptat

Ordenança reguladora del preu públic per la prestació dels serveis públics de transport adaptat Ordenança Reguladora núm. 49/2018 Ordenança reguladora del preu públic per la prestació dels serveis públics de transport adaptat Article 1. Principis Generals...2 Article 2. Objecte... 2 Article 3. Obligats

Más detalles

7. OPERACIONS DE TANCAMENT DE L EXERCICI 7.1 ESQUEMA DE LES OPERACIONS PREVIES AL TANCAMENT DESPESES I INGRESSOS DIFERITS

7. OPERACIONS DE TANCAMENT DE L EXERCICI 7.1 ESQUEMA DE LES OPERACIONS PREVIES AL TANCAMENT DESPESES I INGRESSOS DIFERITS 7. OPERACIONS DE TANCAMENT DE L EXERCICI 7.1 ESQUEMA DE LES OPERACIONS PREVIES AL TANCAMENT 7.1.5.1. DESPESES I INGRESSOS DIFERITS MARIA PETRA SAIZ ANTÓN DESPESES DIFERIDES. 7.1.5.1 DESPESES INGRESSOS

Más detalles

INTERVENCIÓ GENERAL COMPTE GENERAL 2012

INTERVENCIÓ GENERAL COMPTE GENERAL 2012 INTERVENCIÓ GENERAL COMPTE GENERAL 2012 5.4. LIQUIDACIÓ DEL PRESSUPOST 5.4.1. INFORME DE LA INTERVENCIÓ GENERAL DE LA LIQUIDACIÓ AJUNTAMENT 2012 5.4.2. INFORME INTERVENCIÓ: LIQUIDACIÓ PRESSUPOST 2012 DE

Más detalles

INFORME DE LA INTERVENCIÓ GENERAL

INFORME DE LA INTERVENCIÓ GENERAL INFORME DE LA INTERVENCIÓ GENERAL Assumpte: Avaluació de l'objectiu de l estabilitat pressupostària de la Liquidació del Pressupost General Consolidat, exercici 2016. De conformitat amb que preveu l article

Más detalles

Informe d avaluació del compliment de l objectiu d estabilitat pressupostària, de l objectiu del deute públic i de la regla de la despesa.

Informe d avaluació del compliment de l objectiu d estabilitat pressupostària, de l objectiu del deute públic i de la regla de la despesa. INFORME DE LA INTERVENCIÓ SOBRE EL COMPLIMENT DE L OBJECTIU D ESTABILITAT, OBJECTIU DEL DEUTE PÚBLIC I LA REGLA DE LA DESPESA (Establert per l article 15.2.c/ de l Ordre HAP/2105/2012, d 1 d octubre, per

Más detalles

En Francesc Ortiz Amat, Secretari-Interventor de l Ajuntament de l Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt, en relació a:

En Francesc Ortiz Amat, Secretari-Interventor de l Ajuntament de l Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt, en relació a: En Francesc Ortiz Amat, Secretari-Interventor de l Ajuntament de l Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt, en relació a: Identificació de l expedient : Número expedient: 35/214 Departament: ALCALDIA/HISENDA

Más detalles

Nota informativa sobre el règim de tutela financera dels ens locals per a l exercici de 2015

Nota informativa sobre el règim de tutela financera dels ens locals per a l exercici de 2015 Nota informativa sobre el règim de tutela financera dels ens locals per a l exercici de 2015 1. Àmbit subjectiu Els procediments que es detallen en aquesta nota són d aplicació als ens locals i als ens

Más detalles

DECRET D ALCALDIA 118/2017

DECRET D ALCALDIA 118/2017 Ajuntament de Sant Climent de Llobregat Baix Llobregat - Barcelona DECRET D ALCALDIA 118/2017 D acord amb l article 191 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s aprova el Text refós

Más detalles

INFORME D INTERVENCIÓ

INFORME D INTERVENCIÓ INFORME D INTERVENCIÓ sobre el compliment dels requisits de la Llei orgànica 2/2012, de 27 d abril, d Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera en la Liquidació del Pressupost 2016. El motiu

Más detalles

Ordenances Fiscals 2016

Ordenances Fiscals 2016 Dossier per a la ciutadania L ordenança fiscal és el conjunt de normes que aprova l Ajuntament per a la regulació dels ingressos que fan els veins i veïnes de Badalona en forma d impostos i taxes. Aquests

Más detalles

Marc Financer (marc associat al Pressupost 2014)

Marc Financer (marc associat al Pressupost 2014) Marc Financer 2013-2016 (marc associat al Pressupost 2014) El Marc Financer de l Ajuntament de Barcelona 2013-2016 està orientat a l obtenció d uns resultats que permetin garantir la solvència i la liquiditat

Más detalles

UNIVERSITAT JAUME I DE CASTELLÓ COMPTES ANUALS

UNIVERSITAT JAUME I DE CASTELLÓ COMPTES ANUALS UNIVERSITAT JAUME I DE CASTELLÓ COMPTES ANUALS EXERCICI 2013 UNIVERSITAT JAUME I DE CASTELLÓ Comptes Anuals - Exercici 2013 - I N D E X I.) BALANÇ 3 II.) COMPTE DEL RESULTAT ECONÒMIC-PATRIMONIAL 5 III.)

Más detalles

Marc Pressupostari de l Administració general de l Estat per al temps corresponent al mandat , actualitzat en data 11 d octubre del 2017

Marc Pressupostari de l Administració general de l Estat per al temps corresponent al mandat , actualitzat en data 11 d octubre del 2017 Butlletí del Consell General núm. 78/2017 Casa de la Vall, 26 d octubre del 2017 3 Marc Pressupostari de l Administració general de l Estat per al temps corresponent al mandat 2016-2019, actualitzat en

Más detalles

20. Impost sobre el Valor Afegit (IVA)

20. Impost sobre el Valor Afegit (IVA) 20. Març de 2015 ÍNDEX 1. Relació de comptes 20.3 2. Norma de registre i valoració núm. 14 de l Impost sobre el Valor Afegit 20.3 3. Aspectes a considerar i importància relativa 20.4 4. Informació específica

Más detalles

Comptabilitat General i Anàlisi de balanços Consorci-2016 Programes formatius 1 Comptabilitat general i Anàlisi de Balanços Accions formatives que composen l itinerari: Aquest itinerari està composat per

Más detalles

Àrea: SERVEIS ECONÒMICS Expedient: 2017/402 Assumpte: APROVACIÓ LIQUIDACIÓ DE PRESSUPOST EXERCICI 2016 DECRET D ALCALDIA

Àrea: SERVEIS ECONÒMICS Expedient: 2017/402 Assumpte: APROVACIÓ LIQUIDACIÓ DE PRESSUPOST EXERCICI 2016 DECRET D ALCALDIA Plaça de la Concòrdia, 7 17251 Calonge Tel. 972 66 03 75 www.calonge.cat Àrea: SERVEIS ECONÒMICS Expedient: 2017/402 Assumpte: APROVACIÓ LIQUIDACIÓ DE PRESSUPOST EXERCICI 2016 DECRET D ALCALDIA Formulada

Más detalles

BOLETÍN OFICIAL DEL ESTADO BANC D ESPANYA

BOLETÍN OFICIAL DEL ESTADO BANC D ESPANYA Suplement en llengua catalana al núm. 314 Dilluns 29 de desembre de 2014 Secc. I. Pàg. 1 I. DISPOSICIONS GENERALS BANC D ESPANYA 13572 Circular 6/2014, de 19 de desembre, del Banc d Espanya, per la qual

Más detalles

La documentació que configura l expedient del pressupost general, d acord amb la Llei vigent (TRLRHL i RD 500/90) que s exigeix és la següent:

La documentació que configura l expedient del pressupost general, d acord amb la Llei vigent (TRLRHL i RD 500/90) que s exigeix és la següent: INFORME D INTERVENCIÓ PROJECTE DE PRESSUPOST GENERAL PER A L EXERCICI 2012. AJUNTAMENT DE PALAU-SOLITÀ I PLEGAMANS LEGISLACIÓ BÀSICA 1. Llei 7/1985, de 2 de abril, reguladora de les bases de règim local.

Más detalles

EL MANTENIMENT DE L OCUPACIÓ EN ELS CONTRACTES DE TARIFA PLANA I TARIFA REDUÏDA.

EL MANTENIMENT DE L OCUPACIÓ EN ELS CONTRACTES DE TARIFA PLANA I TARIFA REDUÏDA. EL MANTENIMENT DE L OCUPACIÓ EN ELS CONTRACTES DE TARIFA PLANA I TARIFA REDUÏDA. Fa pocs mesos la Tresoreria General de la Seguretat Social va posar en marxa el control del compliment, per part de les

Más detalles

En data 18 de desembre de 2017 fou aprovat per la Junta de Govern de la Diputació la modificació del Protocol del Conveni ASGEL.

En data 18 de desembre de 2017 fou aprovat per la Junta de Govern de la Diputació la modificació del Protocol del Conveni ASGEL. Àrea de Presidència Intervenció General Servei d Assistència Econòmico-financera Rambla de Catalunya, 126. 08008 Barcelona Tel. 934 022 262 Fax 934 022 294 s.assistenciaef@diba.cat www.diba.cat Puntuació

Más detalles

INFORME SOBRE EL COMPLIMENT DE

INFORME SOBRE EL COMPLIMENT DE INFORME SOBRE EL COMPLIMENT DE 2017 INFORME D INTERVENCIÓ NÚM.01/246/2016 ASSUMPTE: Projecte de Pressupost General per a 2017. INFORME: De conformitat amb el que es preveu a l article 168.4 del Text refós

Más detalles

Indicadors econòmics de Menorca 2004: pressupostos de l administració local*

Indicadors econòmics de Menorca 2004: pressupostos de l administració local* Indicadors econòmics de Menorca 2004: pressupostos de l administració local* Alfons Méndez Vidal Economista i membre de l IME *Aquest article d actualitat econòmica fou escrit per a l OBSAM en la primavera

Más detalles

BALANÇ A 31 DE DESEMBRE EXERCICI 2015

BALANÇ A 31 DE DESEMBRE EXERCICI 2015 BALANÇ A 31 DE DESEMBRE ACTIU 2015 2014 A) ACTIU NO CORRENT 3.751.333,40 3.345.803,74 I. Immobilitzat intangible 5 195.687,05 183.270,65 3. Patents, llicències, marques i similars 50.663,03 51.175,54 5.

Más detalles

BALANÇ A 31 DE DESEMBRE EXERCICI 2016

BALANÇ A 31 DE DESEMBRE EXERCICI 2016 BALANÇ A 31 DE DESEMBRE ACTIU 2016 2015 A) ACTIU NO CORRENT 3.665.508,28 3.751.333,40 I. Immobilitzat intangible 5 181.084,26 195.687,05 3. Patents, llicències, marques i similars 50.367,87 50.663,03 5.

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: JUNY

Más detalles

INFORME D INTERVENCIÓ APROVACIÓ LIQUIDACIÓ PRESSUPOST MUNICIPAL 2012

INFORME D INTERVENCIÓ APROVACIÓ LIQUIDACIÓ PRESSUPOST MUNICIPAL 2012 INFORME D INTERVENCIÓ APROVACIÓ LIQUIDACIÓ PRESSUPOST MUNICIPAL 2012 1. NORMATIVA REGULADORA Llei 7/1985, de 2 d abril Reguladora de les Bases del Règim Local (amb les modificacions realitzades des de

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 03 (bloc 2)

SOLUCIONARI Unitat 03 (bloc 2) SOLUCIONARI Unitat 03 (bloc 2) 1. Amb la informació que apareix a continuació sobre l activitat d una empresa: a) Confecciona l esquema de treball del compte de resultats de l empresa. b) Calcula els percentatges

Más detalles

AJUNTAMENT DE LLERS INFORME I MEMÒRIA JUSTIFICATIVA DEL PLA ECONÒMIC I FINANCER PER AL PERÍODE

AJUNTAMENT DE LLERS INFORME I MEMÒRIA JUSTIFICATIVA DEL PLA ECONÒMIC I FINANCER PER AL PERÍODE AJUNTAMENT DE LLERS INFORME I MEMÒRIA JUSTIFICATIVA DEL PLA ECONÒMIC I FINANCER PER AL PERÍODE 2015 2017 ÍNDEX 1. Introducció... 2 2. Fonaments de dret... 3 3. Àmbit subjectiu... 3 4. Contingut i tramitació

Más detalles

BALANÇ A 31 DE DESEMBRE EXERCICI 2017

BALANÇ A 31 DE DESEMBRE EXERCICI 2017 BALANÇ A 31 DE DESEMBRE ACTIU 2017 2016 A) ACTIU NO CORRENT 3.796.709,61 3.665.508,28 I. Immobilitzat intangible 5 170.721,21 181.084,26 3. Patents, llicències, marques i similars 50.092,00 50.367,87 5.

Más detalles

Us notifico que l alcalde/essa, el/la tinent d alcalde ha dictat el Decret núm. 2016/2851, de 2016, que es transcriu literalment a continuació:

Us notifico que l alcalde/essa, el/la tinent d alcalde ha dictat el Decret núm. 2016/2851, de 2016, que es transcriu literalment a continuació: AJUNTAMENT DE CALAFELL Us notifico que l alcalde/essa, el/la tinent d alcalde ha dictat el Decret núm. 2016/2851, de 2016, que es transcriu literalment a continuació: DECRET NÚM. 2851/2016 Decret d Alcaldia

Más detalles

SICALWIN. Modificacions Informes Trimestrals de Morositat 2015.

SICALWIN. Modificacions Informes Trimestrals de Morositat 2015. SICALWIN Modificacions Informes Trimestrals de Morositat 2015. Abril 2015 Índex 1. Introducció... 3 2. Obtenció dels informes a Sicalwin... 4 2.1. Pagaments realitzats en el trimestre... 5 2.2. Interessos

Más detalles

8. Actius en estat de venda

8. Actius en estat de venda 8. N o v e m b r e 2 0 1 4 ÍNDEX 1. Relació de comptes 8.3 2. Norma de registre i valoració núm. 7 d a. Conceptes 8.4 b. Criteris i mètodes de valoració 8.4 c. Novetats 8.6 d. Moviments comptables 8.6

Más detalles

Diputació Barcelona I N F O R M E

Diputació Barcelona I N F O R M E Diputació Barcelona Àrea d'hisenda i Recursos Interns Intervenció General Direcció dels serveis econòmics. Servei comptable. I N F O R M E d'avaluació del compliment de l'objectiu d'estabilitat pressupostària

Más detalles

INFORME DE FISCALIZACIÓN DE LAS CUENTAS DE CIUDADANOS EMITIDO POR EL ÓRGANO FISCALIZADOR

INFORME DE FISCALIZACIÓN DE LAS CUENTAS DE CIUDADANOS EMITIDO POR EL ÓRGANO FISCALIZADOR INFORME DE FISCALIZACIÓN DE LAS CUENTAS DE CIUDADANOS EMITIDO POR EL ÓRGANO FISCALIZADOR Extracto del Informe 30/2013 Eleccions al Parlament de Catalunya de l'any 2012. Sindicatura de Comptes de Catalunya.

Más detalles

Pressupost /9. Document signat electrònicament. Firmes vàlides. És còpia autèntica

Pressupost /9. Document signat electrònicament. Firmes vàlides. És còpia autèntica Àrea de Presidència Informe de la sobre l avaluació del compliment dels objectius d estabilitat pressupostària, sostenibilitat financera i regla de la despesa derivats de la liquidació del pressupost de

Más detalles

SESSIÓ ORDINÀRIA DEL PLENARI DE L AJUNTAMENT CELEBRADA EL

SESSIÓ ORDINÀRIA DEL PLENARI DE L AJUNTAMENT CELEBRADA EL Pàgina 1 de 321 Ajuntament de Lloseta Nº Registre Entitat Local 01 070295 SESSIÓ ORDINÀRIA DEL PLENARI DE L AJUNTAMENT CELEBRADA EL 26-11-2012.- A Lloseta (Balears), a vint-i-sis de novembre del dos mil

Más detalles

NOVETATS LEGISLATIVES

NOVETATS LEGISLATIVES Factor de sostenibilitat i índex de revaloració de pensions. (Llei 23/2013, de 23 de desembre) Núm. 2/2014 1 FACTOR DE SOSTENIBILITAT I ÍNDEX DE REVALORACIÓ DE PENSIONS. (LLEI 23/2013, DE 23 DE DESEMBRE).

Más detalles