Prova d accés a la Universitat (2013) Matemàtiques II Model 1. (b) Suposant que a = 1, trobau totes les matrius X que satisfan AX + Id = A, on Id

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Prova d accés a la Universitat (2013) Matemàtiques II Model 1. (b) Suposant que a = 1, trobau totes les matrius X que satisfan AX + Id = A, on Id"

Transcripción

1 UIB Prova d accés a la Universitat () Matemàtiques II Model Contestau de manera clara i raonada una de les dues opcions proposades. Es disposa de 9 minuts. Cada qüestió es puntua sobre punts. La qualificació final s obté de dividir el total entre. Es valoraran la correcció i la claredat en el llenguatge (matemàtic i no matemàtic) emprat per l alumne. Es valoraran negativament els errors de càlcul. Podeu utilitzar calculadora de qualsevol tipus, científica, gràfica o programable, però no s autoritzarà l ús de les que portin informació emmagatzemada o puguin transmetre-la. OPCIÓ A ( a + a (a) Donada la matriu A = a matriu A A no tingui inversa. ), calculau els valors de a per als quals la (6 punts) (b) Suposant que a =, trobau totes les matrius X que satisfan AX + Id = A, on Id és la matriu identitat. ( punts) (a) Si calculam A A obtenim: A A = ( a(a + ) + (a )(a + ) a + a ). Perquè la matriu anterior no tingui inversa, el seu determinant ha d ésser nul. Si calculam el seu determinant, obtenim: det(a A) = a a. Resolent l equació a a =, obtenim que a pot ésser: a =,. ( ) x y (b) Suposem que a =. Diem a la matriu X de la forma següent: X =. Si fem ( ) z t x + y AX + Id, obtenim. Igualant la matriu anterior a la matriu A ( ) x + z y + t + quan a =,, obtenim que x =, y =, z =, t =. Per tant, les ( ) matrius X seran de la forma: X =. (a) Discutiu per a quins valors de a i b el sistema següent és compatible: ax + (a + )y az =, ax + y az = b, ay + ( a)z = b. (7 punts)

2 (b) Resoleu-lo en el cas (o els casos) en què sigui compatible indeterminat. ( punts) (a) La matriu del sistema A i la matriu ampliada A només depenen d un paràmetre (el paràmetre a) i són les següents: a a + a a a + a A = a a, A = a a b. a a a a b El determinant de la matriu del sistema A val: det(a) = a a. Si resolem l equació a a =, obtenim que a =,. Per tant, tenim que si a,, el rang de les matrius A i A serà i el sistema serà compatible determinat. Falta estudiar els casos a = i a =. Per estudiar aquests dos casos i fixat el paràmetre a, estudiarem el rang de la matriu ampliada que és on intervé el paràmetre b. Per a =, la matriu del sistema és:. La matriu ampliada és: b. El rang de la matriu A val clarament. b Per calcular el rang de la matriu ampliada fem el determinant següent: b = b +. b Per tant, si b, el rang de la matriu A serà i el sistema serà incompatible. Per a b = el rang de la matriu A serà i el sistema serà compatible indeterminat. Si a =, la matriu del sistema serà:. La matriu ampliada és: b. El rang de la matriu A val clarament. b Per calcular el rang de la matriu ampliada fem el determinant següent: b b =. Com que el determinant val, el rang de la matriu ampliada serà i el sistema serà incompatible. Com es pot veure, de cara a la discussió de la compatibilitat del sistema, només intervé un sol paràmetre. (b) Hem de solucionar el sistema per a a = i b =. El sistema a resoldre és: y =, y =, z =. Les solucions són: y =, z = i la x lliure.

3 Considerem la funció f(x) = sin x +cos x. (a) Verificau que f() = f(π) =. (b) Comprovau que l equació f (x) = no té cap solució a l interval (, π). (c) Explicau per què no es pot aplicar el teorema de Rolle en aquest cas. ( punt) ( punts) (5 punts) (a) f() = f(π) =, ja que sin = sin π =. (b) La derivada f (x) val: f (x) = (cos(x)+) ( cos(x)+). Per trobar x tal que f (x) =, hem de resoldre: + cos x =, o si es vol cos x =. Com que la funció cos x està entre i, l equació anterior no té solució. (c) Per poder aplicar el teorema de Rolle, necessitam que la funció f(x) sigui derivable a l interval d aplicació; en el nostre cas, (, π). Ara bé, veiem que la funció f(x) no és contínua i, per tant, no és derivable quan + cos x =, o x = π, valor que està a l interval (, π). En resum, no podem aplicar el teorema de Rolle en aquest cas. Feu un dibuix del recinte limitat per les corbes y (x) =, y x (x) = x i y (x) = x, per als valors de x positius. ( punts) Calculau l àrea d aquest recinte. (6 punts) Primer de tot calculam els punts d intersecció de les corbes: Corbes y (x) i y (x): es tallen en el punt (, ) (consideram només el cas en què l abscissa x és positiva.) Corbes y (x) i y (x): es tallen en el punt (, ) (consideram només el cas en què l abscissa x és positiva.) Corbes y (x) i y (x): es tallen en el punt (, ). El gràfic del recinte es pot veure a la figura següent:

4 y x x x x Per calcular l àrea demanada A, ho farem en dues parts: primer calcularem l àrea entre les corbes y (x) = x i y (x) = x entre x = i x = i després l àrea entre les corbes y (x) = x i y (x) = x entre x = i x = : ( A = x x ) ( dx + x x ) dx = = + ln ( ) ln + = ln. ] [x x + 8 ] [ln x x 8

5 UIB Prova d accés a la Universitat () Matemàtiques II Model OPCIÓ B Donat el punt P (,, ) i el pla π : x y + z = 5. (a) Calculau les equacions contínues de la recta perpendicular al pla π que passa pel punt P. ( punts) (b) Calculau el simètric del punt P respecte del pla π. (6 punts) (a) El vector director de la recta buscada serà el perpendicular al pla: v = (,, ). Les equacions contínues de la recta seran: x = y = z. (b) Diem P = (x, y, z) al simètric respecte del punt P. Tindrem que el punt mitjà de P i P, ( x+, y+, ) z+, ha d estar damunt la recta de l apartat anterior i ha d estar també al pla π: x+ = y+, x+ = z+, x+ y+ + x+ = 5. El sistema anterior es pot posar com a: x + y =, x z =, x y + z = 9. Si resolem el sistema anterior obtenim: x =, y = 5 i z =. El punt P serà: P = (, 5, ). (a) Discutiu per a quins valors de a el sistema següent és compatible: ax + (a + )y + ( a)z =, ax + az = a, ax + ay + ( a)z =. (b) Resoleu-lo en el cas (o els casos) en què sigui compatible indeterminat. (7 punts) ( punts)

6 (a) La matriu del sistema A i la matriu ampliada A del mateix són les següents: a a + a a a + a A = a a, A = a a a. a a a a a a El determinant de la matriu del sistema A val: det(a) = a + a a. Si resolem l equació a + a a =, obtenim que a =,,. Per tant, tenim que si a,,, el rang de les matrius A i A serà i el sistema serà compatible determinat. Falta estudiar els casos a = a = i a =. Per a =, la matriu del sistema és:. La matriu ampliada és:. El rang de les matrius A i A val clarament i el sistema serà compatible indeterminat. Si a =, la matriu del sistema serà:. La matriu ampliada és:. El rang de les matrius A i A val clarament i el sistema serà compatible indeterminat. Si a =, la matriu del sistema serà: La matriu ampliada és: El rang de la matriu A val clarament. Per calcular el rang de la matriu ampliada fem el determinant següent: 5 = 6. Com que el determinant és diferent de, el rang de la matriu ampliada serà i el sistema serà incompatible. (b) Hem de solucionar el sistema per a a = i a =. Per a a = el sistema a resoldre és: x y + z =, x z =, x y + z =. Les solucions són: y = 7x, z = x i la x lliure. Per a a = el sistema a resoldre és: } y + z =, z =. Les solucions són y = z = i la x lliure.

7 Sigui la funció f(x) = x +x+ x +. (a) Calculau les asímptotes de la funció f(x). (b) Calculau els extrems de la funció f(x). ( punts) (7 punts) (a) La funció f(x) no té asímptotes verticals, ja que el denominador no s anul la mai ni té f(x) asímptotes obliqües, ja que lim x =. Calculam les asímptotes horitzontals de x la forma y = k. Per calcular k, fem el ĺımit següent: x + x + lim f(x) = lim x x x + Per tant, només té l asímptota horitzontal y =. (b) Per calcular els extrems, primer fem la derivada: f (x) = x ( + x ). =. Si igualam la derivada a, ens surten dos valors de x: x = ±. Ara fem la taula següent per veure si els valors obtinguts són màxims, mínims o punts de sella. x + f (x) + f(x) Per tant, el punt (, ) és un mínim i el punt (, ) és un màxim. Calculau la següent integral indefinida x x 5x+6 dx. ( punts) Primer de tot, dividim ja que el grau del numerador és major que el grau del denominador: La integral demanada serà: (x + 5) dx + x = (x 5x + 6)(x + 5) + (9x ). ( ) 9x x x 5x + 6 dx = + 5x + 9x x 5x + 6 dx. Per fer la integral restant, descomponem la funció racional de la forma següent: 9x x 5x + 6 = Les constants A i B han de complir: A x + B x A(x ) + B(x ) =. (x )(x ) A(x ) + B(x ) = 9x. Les constants A i B valen: A = 8 i B = 7. La integral serà: 9x dx = 8 x 5x + 6 La integral demanada serà: x x 5x + 6 dx + 7 x dx = x dx = 8 ln x + 7 ln x + C. x + 5x 8 ln x + 7 ln x + C.

UIB 2 + f (x) + f(x) ց ց ր ր Per tant, el punt ( 3. Una altra forma de veure-ho és calcular la derivada segona i mirar el signe en x = 3: 2 f (x) =

UIB 2 + f (x) + f(x) ց ց ր ր Per tant, el punt ( 3. Una altra forma de veure-ho és calcular la derivada segona i mirar el signe en x = 3: 2 f (x) = El cas positiu no té solució. Si analitzam el cas negatiu, ens surt x = x+, d on x =. A continuació fem la taula següent per veure si el valor obtingut és un màxim, mínim o un punt de sella. x + f (x)

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d Accés a la Universitat. Curs 2012-2013 Matemàtiques Sèrie 4 Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què voleu fer i per què. Cada qüestió val 2 punts.

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2012

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2012 Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 SÈRIE 4 1 1 k 1.- Determineu el rang de la matriu A = 1 k 1 en funció del valor del paràmetre k. k 1 1 [2 punts] En ser la matriu

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2009-2010 Matemàtiques Sèrie 1 Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què és el que voleu fer i per què. Cada qüestió val

Más detalles

IES CTEIB. Departament de Matemàtiques. Matemàtiques II. Problemes proposats en les PAU. José Luis Bernal Garcías. Curs

IES CTEIB. Departament de Matemàtiques. Matemàtiques II. Problemes proposats en les PAU. José Luis Bernal Garcías. Curs IES CTEIB Departament de Matemàtiques Matemàtiques II Problemes proposats en les PAU José Luis Bernal Garcías Curs 016-17 Índex 1 Límits, continuïtat i derivabilitat 5 1.1 Enunciats.................................................

Más detalles

Sèrie 5. Resolució: 1. Siguin i les rectes de d equacions. a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i.

Sèrie 5. Resolució: 1. Siguin i les rectes de d equacions. a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i. Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 11 Sèrie 5 1. Siguin i les rectes de d equacions : 55 3 2 : 3 2 1 2 3 1 a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i. b) Trobeu l

Más detalles

1.- Sabem que el vector (2, 1, 1) és una solució del sistema ax + by + cz = a + c bx y + bz = a b c. . cx by +2z = b

1.- Sabem que el vector (2, 1, 1) és una solució del sistema ax + by + cz = a + c bx y + bz = a b c. . cx by +2z = b Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina de 5 PAU 0 - Sabem que el vector (,, ) és una solució del sistema ax + by + cz = a + c bx y + bz = a b c cx by +z = b Calculeu el valor

Más detalles

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 10 PAU 2014 Criteris específics de correcció i qualificació per ser fets públics un cop finalitzades

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 10 PAU 2014 Criteris específics de correcció i qualificació per ser fets públics un cop finalitzades Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 10 SÈRIE 3 Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què voleu fer i per què. Cada qüestió val punts. Podeu utilitzar

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 10 PAU 2010

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 10 PAU 2010 Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 10 SÈRIE 1 Pregunta 1 3 1 lim = 3. Per tant, y = 3 és asímptota horitzontal de f. + 3 1 lim =. Per tant, = - és asímptota horitzontal

Más detalles

x + 2 y = 3 2 x y = 1 4 x + 3 y = k a) Afegiu-hi una equació lineal de manera que el sistema resultant sigui incompatible.

x + 2 y = 3 2 x y = 1 4 x + 3 y = k a) Afegiu-hi una equació lineal de manera que el sistema resultant sigui incompatible. 1998 - Sèrie 3 - Qüestió 4 Discutiu el sistema d'equacions a x y + 2 z = (2 a) 2 x + 3 y z = 3a x + 2 y z = 2a segons els valors del paràmetre a. 1999 - Sèrie 1 - Qüestió 1 Resoleu el sistema següent per

Más detalles

Tant si ho fan d una manera com de l altra, si està bé, donar un 10 de l exercici.

Tant si ho fan d una manera com de l altra, si està bé, donar un 10 de l exercici. Model. Criteris específics de correcció Cada qüestió té una puntuació màxima de 10. Cal tenir presents les puntuacions parcials màximes que apareixen a les qüestions amb més d un apartat. Pel que fa a

Más detalles

Convocatòria Matemàtiques. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 1. Fase específica

Convocatòria Matemàtiques. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 1. Fase específica Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Matemàtiques Sèrie 1 Fase específica Exercicis Qualificació 1 2 3 Convocatòria 2017 4 5 Problema Suma de notes parcials Qualificació final Qualificació

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2008-2009 Matemàtiques aplicades a les ciències socials Sèrie 4 Responeu a TRES de les quatre qüestions i resoleu UN dels dos problemes següents. En les respostes,

Más detalles

Proves d accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2013

Proves d accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2013 Pàgina 1 de 5 Sèrie 3 Opció A A1.- Digueu de quin tipus és la progressió numèrica següent i calculeu la suma dels seus termes La progressió és geomètrica de raó 2 ja que cada terme s obté multiplicant

Más detalles

DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ

DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ UNITAT 7 DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ Pàgina 56 Tangents a una corba y f (x) 5 5 9 4 Troba, mirant la gràfica i les rectes traçades, f'(), f'(9) i f'(4). f'() 0; f'(9) ; f'(4) 4 Digues uns altres

Más detalles

+ 1= 0 té alguna arrel real (x en radians).

+ 1= 0 té alguna arrel real (x en radians). Generalitat de Cataluna Departament d Educació Institut d Educació Secundària Jaume Balmes Departament de Matemàtiques n BATX MA Eamen r quadrimestre Nom i Cognoms: Grup: Data: ) Calculeu els its següents:

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 11 PAU 2005

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 11 PAU 2005 Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 11 PAU 005 SÈRIE. Avalueu cada pregunta en punts i mitjos punts, però no en altres decimals. Ara bé, dins de cada pregunta podeu utilitzar

Más detalles

Criteris generals per a la correcció:

Criteris generals per a la correcció: Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 9 SÈRIE 2 Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què voleu fer i per què. Cada qüestió val 2 punts. Podeu utilitzar

Más detalles

1. SISTEMA D EQUACIONS LINEALS

1. SISTEMA D EQUACIONS LINEALS 1. SISTEMA D EQUACIONS LINEALS 1.1 Equacions lineals Una equació lineal està composta de coeficients (nombres reals) acompanyats d incògnites (x, y, z,t..o ) s igualen a un terme independent, i les solucions

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2009

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2009 Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 SÈRIE 1 QÜESTIONS 1.- Considereu la matriu A = ( ) A 2 1 0 =. 2 1 [2 punts] ( ) a 0. Calculeu el valor dels paràmetres a i b perquè

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2008 QÜESTIONS

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2008 QÜESTIONS Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 SÈRIE 4 Aquestes pautes no preveuen tots els casos que en la pràctica es poden presentar. Tampoc no pretenen donar totes les possibles

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 9 PAU 2006 Pautes de correcció

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 9 PAU 2006 Pautes de correcció Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina de 9 PAU 006 SÈRIE Avalueu cada pregunta en punts i mitjos punts, però no en altres decimals Ara bé, dins de cada pregunta podeu utilitzar

Más detalles

corresponent de la primera pàgina de l examen.

corresponent de la primera pàgina de l examen. Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 5 PAU 017 SÈRIE PAUTES PER ALS CORRECTORS RECORDEU: - Podeu valorar amb tants decimals com considereu convenient, però aconsellem no fer ho amb més de dos.

Más detalles

( 2 3, utilitzeu la matriu inversa B 1 ( 1 4 ( 2 1. Matrius i determinants Sèrie 3 - Qüestió 4. Donada la matriu B =

( 2 3, utilitzeu la matriu inversa B 1 ( 1 4 ( 2 1. Matrius i determinants Sèrie 3 - Qüestió 4. Donada la matriu B = 1998 - Sèrie 3 - Qüestió 4 Donada la matriu B = ( 2 3, utilitzeu la matriu inversa B 1 1 1) B X B = ( 1 4 3 2). per trobar una matriu X tal que 2004 - Sèrie 1 - Qüestió 3 Considereu les matrius Trobeu

Más detalles

Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials Criteris específics de correcció Model 2

Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials Criteris específics de correcció Model 2 Prova d accés a la Universitat (2011) Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials Criteris específics de correcció Model 2 Cada qüestió té una puntuació màxima de. Cal tenir presents les puntuacions

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 10 PAU 2009 QÜESTIONS

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 10 PAU 2009 QÜESTIONS Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 10 PAU 009 SÈRIE 4 QÜESTIONS 1. Considereu el sistema d inequacions següent: x 0, y 0 x+ 5y 10 3x+ 4y 1 a) Dibuixeu la regió de solucions

Más detalles

TEMA 5 : Resolució de sistemes d equacions

TEMA 5 : Resolució de sistemes d equacions TEMA 5 : Resolució de sistemes d equacions 5.1. EQUACIÓ LINEAL AMB n INCÒGNITES Una equació lineal de n incògnites es qualsevol expressió de la forma: a 1 x 1 + a 2 x 2 +... + a n x n = b, on a i b son

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 11 PAU 2008

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 11 PAU 2008 Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 11 PAU 008 SÈRIE Avalueu cada pregunta en punts i mitjos punts, però no en altres decimals Ara bé, dins de cada pregunta podeu utilitzar

Más detalles

Institut Jaume Balmes Aplicacions de les derivades I

Institut Jaume Balmes Aplicacions de les derivades I MS 1) Donada la funció y 6 + 8 a) Troba la recta tangent en el seu punt d'infleió. b) Troba la recta normal en el punt de 1 (1+0,5 1,5 punts) ) A la vista de la gràfica d'aquesta funció. a) Estudia la

Más detalles

Matemàtiques. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 2. Fase específica. Convocatòria 2015

Matemàtiques. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 2. Fase específica. Convocatòria 2015 Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2015 Matemàtiques Sèrie 2 Fase específica Qualificació 1 2 Exercicis 3 4 5 Problema Suma de notes parcials Qualificació final Qualificació

Más detalles

Indiqueu en quins punts Y = f(x) no és contínua, el tipus de discontinuïtats de cada cas i les asímptotes que presenta. (0,1 9 +0,8=1,7 punts)

Indiqueu en quins punts Y = f(x) no és contínua, el tipus de discontinuïtats de cada cas i les asímptotes que presenta. (0,1 9 +0,8=1,7 punts) Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Institut Jaume Balmes Nom: 1.- Trobeu la funció inversa o recíproca de la funció recorregut de la funció yf(). f ( ) Departament de Matemàtiques 1MA:

Más detalles

REPRESENTACIÓ DE FUNCIONS

REPRESENTACIÓ DE FUNCIONS 1. FUNCIONS PRINCIPALS REPRESENTACIÓ DE FUNCIONS 1.1 Rectes Forma: 4 5 1.2 Paràboles Forma: 1.3 Funcions amb radicals Forma: 1.4 Funcions de proporcionalitat inversa Forma: 1.5 Exponencials Forma: 2 1.6

Más detalles

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 12 PAU 2015

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 12 PAU 2015 Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 12 Sèrie 5 Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què voleu fer i per què. Cada qüestió val 2 punts. Podeu utilitzar

Más detalles

LA FUNCIÓ EXPONENCIAL I LA FUNCIÓ LOGARÍTMICA. FUNCIONS DEFINIDES A TROSSOS. Funció exponencial

LA FUNCIÓ EXPONENCIAL I LA FUNCIÓ LOGARÍTMICA. FUNCIONS DEFINIDES A TROSSOS. Funció exponencial LA FUNCIÓ EXPONENCIAL I LA FUNCIÓ LOGARÍTMICA. FUNCIONS DEFINIDES A TROSSOS. Funció eponencial La funció eponencial és de la forma f () = a, on a > 0, a 1 El valor a s anomena base de la funció eponencial.

Más detalles

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera:

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: ax + by = k a x + b y = k Coeficients de les incògnites: a, a, b, b. Termes independents:

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 7 PAU 2007

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 7 PAU 2007 Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 7 PAU 007 SÈRIE 3 Avalueu cada pregunta en punts i mitjos punts, però no en altres decimals Ara bé, dins de cada pregunta podeu utilitzar

Más detalles

Prova d accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d esports i Ensenyaments d arts plàstiques i disseny 2010

Prova d accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d esports i Ensenyaments d arts plàstiques i disseny 2010 Prova d accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d esports i Ensenyaments d arts plàstiques i disseny 2010 Matemàtiques Sèrie 1 Dades de la persona aspirant Qualificació

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2009-2010 Matemàtiques aplicades a les ciències socials Sèrie 1 Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què és el que voleu

Más detalles

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 22 PAU 2014

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 22 PAU 2014 Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 22 SÈRIE 3 Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què voleu fer i per què. Cada qüestió val 2 punts. Podeu utilitzar

Más detalles

Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials Criteris específics de correcció Model 3

Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials Criteris específics de correcció Model 3 Prova d accés a la Universitat (200) Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials Criteris específics de correcció Model 3 Cada qüestió té una puntuació màxima de 0. Cal tenir presents les puntuacions

Más detalles

TEMA 1 : Aplicacions de les derivades

TEMA 1 : Aplicacions de les derivades TEMA 1 : Aplicacions de les derivades 1.1. INFORMACIÓ EXTRETA DE LA PRIMERA DERIVADA 1.1.1 Creixement i decreixement de funcions Definició: f és creixent en x 0 existeix (x 0 - a, x 0 + a), un entorn del

Más detalles

TEMA 4: Equacions exponencials i logarítmiques

TEMA 4: Equacions exponencials i logarítmiques TEMA 4: Equacions exponencials i logarítmiques 4.1. EXPONENCIALS Definim exponencial de base a i exponent n:. Propietats de les exponencials: (1). (2) (3) (4) 1 (5) 4.2. EQUACIONS EXPONENCIALS Anomenarem

Más detalles

PROBLEMES PAU SOBRE SISTEMES D EQUACIONS. 1) PAU 1999 Sèrie 1 Qüestió 1: Resoleu el sistema següent per als valors de k que el facin compatible.

PROBLEMES PAU SOBRE SISTEMES D EQUACIONS. 1) PAU 1999 Sèrie 1 Qüestió 1: Resoleu el sistema següent per als valors de k que el facin compatible. PROBLEMES PAU SOBRE SISTEMES D EQUACIONS ) PAU 999 Sèrie Qüestió : Resoleu el sistema següent per als valors de k que el facin compatible. x + y 3 x y 4x + 3y k ) PAU 000 Sèrie 5 Qüestió 4: Discutiu el

Más detalles

Al ser un quocient, el denominador no pot ser 0 i al ser una arrel d index senars no hi ha problema Dom = R\{x 3 +3x 2-6x-8=0}= R\{-4, 2, -1}.

Al ser un quocient, el denominador no pot ser 0 i al ser una arrel d index senars no hi ha problema Dom = R\{x 3 +3x 2-6x-8=0}= R\{-4, 2, -1}. Col legi Maristes Sants-Les Corts Departament de matemàtiques Codi Sol PsP..- Troba el domini de les següents funcions. d) f ( ) 6 És un quocient de polinomis Dom R\{ -6} R\{,}. f) f ( ) És un quocient

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 5 PAU 2005 QÜESTIONS

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 5 PAU 2005 QÜESTIONS Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 5 PAU 005 SÈRIE Avalueu cada pregunta en punts i mitjos punts, però no en altres decimals. Ara bé, dins de cada pregunta podeu utilitzar

Más detalles

PROVES PAU. matemàtiques Material recollit per Maite Gorriz i Santi Vilches

PROVES PAU. matemàtiques Material recollit per  Maite Gorriz i Santi Vilches PROVES PAU matemàtiques 2010-2016 Títol: Paràbola convexa Autor: Francisco Javier Perez Padilla Material recollit per www.mat3.cat Maite Gorriz i Santi Vilches Proves d accés a la universitat Convocatòria

Más detalles

f =. El pendent de la recta tangent

f =. El pendent de la recta tangent Oficina d'organització de Proves d'accés a la Universitat Pàgina 1 de 11 PAU 004 SÈRIE. Avalueu cada pregunta en punts i mitjos punts, però no en altres decimals. Ara bé, dins de cada pregunta podeu utilitzar

Más detalles

Criteris generals per a la correcció:

Criteris generals per a la correcció: Oficina d Accés a la Universitat Pàgina de Sèrie Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, epliqueu sempre què voleu fer i per què. Cada qüestió val punts. Podeu utilitzar calculadora,

Más detalles

Criteris generals per a la correcció:

Criteris generals per a la correcció: Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 13 Sèrie 2 Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què voleu fer i per què. Cada qüestió val 2 punts. Podeu utilitzar

Más detalles

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2016 Criteris de correcció

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2016 Criteris de correcció Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 Criteris de correcció Matemàtiques aplicades a les ciències socials SÈRIE 3 1. Una fàbrica de mobles de cuina ven 1000 unitats mensuals d un model d armari

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 10 PAU 2009

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 10 PAU 2009 Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina de 0 SÈRIE 4 QÜESTIONS.- Donats el punt P =(,, ) ilarectar : x = y + = z 5 : a) Trobeu l equació cartesiana (és a dir, de la forma Ax +

Más detalles

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 21 PAU 2016

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 21 PAU 2016 Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 21 SÈRIE 3 Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què voleu fer i per què. Cada qüestió val 2 punts. Podeu utilitzar

Más detalles

4. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB UNA INCÒGNITA

4. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB UNA INCÒGNITA Definició d'equació. Equacions de primer grau amb una incògnita 1. EQUACIONS: DEFINICIONS Equació: igualtat entre dues expressions algebraiques. L'expressió de l'esquerra de la igualtat rep el nom de PRIMER

Más detalles

Resolucions de l autoavaluació del llibre de text

Resolucions de l autoavaluació del llibre de text Pàg. 1 de 1 Tenim els vectors u(3,, 1), v ( 4, 0, 3) i w (3,, 0): a) Formen una base de Á 3? b) Troba m per tal que el vector (, 6, m) sigui perpendicular a u. c) Calcula u, ì v i ( u, v). a) Per tal que

Más detalles

ACTIVITATS. a) b) c) d) INS JÚLIA MINGUELL 2n Batxillerat. dv, 18 de març Alumne:

ACTIVITATS. a) b) c) d) INS JÚLIA MINGUELL 2n Batxillerat. dv, 18 de març Alumne: INS JÚLIA MINGUELL 2n Batxillerat Matemàtiques Tasca Continuada 4 «Matrius i Sistemes d equacions lineals» Alumne: dv, 18 de març 2016 LLIURAMENT: dm, 5 d abril 2016 NOTA: cal justificar matemàticament

Más detalles

PROVES PAU. matemàtiques Material recollit per Maite Gorriz i Santi Vilches

PROVES PAU. matemàtiques Material recollit per  Maite Gorriz i Santi Vilches PROVES PAU matemàtiques 2010-2017 Títol: Paràbola convexa Autor: Francisco Javier Perez Padilla Material recollit per www.mat3.cat Maite Gorriz i Santi Vilches Proves d accés a la universitat Matemàtiques

Más detalles

Matemàtiques Sèrie 1. Instruccions

Matemàtiques Sèrie 1. Instruccions Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2011 Matemàtiques Sèrie 1 Dades de la persona

Más detalles

Examen FINAL M2 FIB-UPC 12 de juny de 2015

Examen FINAL M2 FIB-UPC 12 de juny de 2015 Examen FINAL M FIB-UPC 1 de juny de 015 1. ( punts Sigui a R, calculeu els límits següents segons els valors d a: n + n n + a+ a+n a n n n, n n + n!.. ( punts Considereu la integral següent: I = 1.8 1

Más detalles

Oficina de Coordinació i d'organització de les PAU de Catalunya Pàgina 1 de 8 PAU SÈRIE 3 Pautes de correcció (PAU 2002) MATEMÀTIQUES

Oficina de Coordinació i d'organització de les PAU de Catalunya Pàgina 1 de 8 PAU SÈRIE 3 Pautes de correcció (PAU 2002) MATEMÀTIQUES Oficina de Coordinació i d'organització de les PAU de Catalunya Pàgina 1 de 8 SÈRIE 3 () MATEMÀTIQUES Avalueu cada pregunta en punts i mitjos punts, però no en altres decimals (ara bé, dins de cada pregunta

Más detalles

Matemàtiques Sèrie 1. Instruccions

Matemàtiques Sèrie 1. Instruccions Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 0 Matemàtiques Sèrie SOLUCIONS, CRITERIS DE CORRECCIÓ

Más detalles

Criteris generals per a la correcció:

Criteris generals per a la correcció: Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 22 Sèrie 2 Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què voleu fer i per què. Cada qüestió val 2 punts. Podeu utilitzar

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 10 PAU 2006 Matemàtiques aplicades a les ciències socials

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 10 PAU 2006 Matemàtiques aplicades a les ciències socials Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 10 PAU 006 SÈRIE 1 Avalueu cada pregunta en punts i mitjos punts, però no en altres decimals. Ara bé, dins de cada pregunta podeu utilitzar

Más detalles

PRIMERA MODEL B Codi B2. A1. C

PRIMERA MODEL B Codi B2. A1. C TOT n 15-16 -1/1 PRIMERA MODEL B Codi B A1 C1 15-16 1- (1) a) Raoneu que els polinomis són funcions contínues a tots el reals (1) b) Digueu que entenem per discontinuïtat de salt i poseu-ne un exemple

Más detalles

Examen Final 17 de gener de 2013

Examen Final 17 de gener de 2013 MATEMÀTIQUES FIB-UPC Examen Final 7 de gener de 03 a) Representeu gràficament la corba definida per l equació y = x 5x. b) Determineu si el conjunt C = { x R x 5x 6 } és fitat superiorment inferiorment)

Más detalles

Resultat final, sense desenvolupar, dels exercicis i problemes proposats de cada unitat i de l apartat Resolució de problemes. En queden exclosos

Resultat final, sense desenvolupar, dels exercicis i problemes proposats de cada unitat i de l apartat Resolució de problemes. En queden exclosos DE S L U S RE S I V I C LES Resultat final, sense desenvolupar, dels exercicis i problemes proposats de cada unitat i de l apartat Resolució de problemes. En queden exclosos aquells exercicis que requereixen

Más detalles

Propietats de les desigualtats.

Propietats de les desigualtats. Inequacions Desigualtats Direm que a < b a és menor que b si b a és un nombre positiu. Gràficament, a queda a l esquerra de b. Direm que a > b a major que b si a b és un nombre positiu. Gràficament, a

Más detalles

Una funció és una relació entre dues variables, de tal manera que al variar el valor d'una d'elles va variant el valor de l'altra.

Una funció és una relació entre dues variables, de tal manera que al variar el valor d'una d'elles va variant el valor de l'altra. UNITAT 7: FUNCIONS. Definició Una funció és una relació entre dues variables, de tal manera que al variar el valor d'una d'elles va variant el valor de l'altra. Eemple: Completa: f() g() - h() - - (-)

Más detalles

ANÀLISI. MATEMÀTIQUES-2

ANÀLISI. MATEMÀTIQUES-2 1. ANÀLISI. Caldrà repassar alguns temes de cursos anteriors, com el tema de Funcions polinòmiques i, els de Funcions reals i Límits de funcions, caldrà recordar també els gràfics i propietats més importants

Más detalles

Examen FINAL M2 FIB-UPC 11 de gener de 2017

Examen FINAL M2 FIB-UPC 11 de gener de 2017 Examen FINAL M FIB-UPC 11 de gener de 017 1. (3 punts) Sigui {a n } la successió tal que: a 1 = 56 i a n+1 = a n per a tot n > 1. a) Proveu que 1 a n 56, per a tot n 1. b) Proveu que {a n } és decreixent.

Más detalles

= 1+ β, essent α i β paràmetres reals. a la recta r 2. i el pla Π d equació

= 1+ β, essent α i β paràmetres reals. a la recta r 2. i el pla Π d equació Problema A Setembre 0 + y z = En l espai es té la recta r i el pla Π d equacions r x + mz = 0, on x y z = 0 m és un paràmetre real a) Un vector director de la recta r b) El valor de m per al qual la recta

Más detalles

Tema 2: GEOMETRIA ANALÍTICA AL PLA

Tema 2: GEOMETRIA ANALÍTICA AL PLA Tema : GEOMETRIA ANALÍTICA AL PLA Vector El vector AB és el segment orientat amb origen al punt A i extrem al punt B b a A B Les projeccions del vector sobre els eixos són les components del vector: a

Más detalles

GEOMETRÍA ANALÍTICA PLANA

GEOMETRÍA ANALÍTICA PLANA GEOMETRÍA ANALÍTICA PLANA Un vector fijo es un segmento orientado que va del punto A (origen) al punto B (extremo). Módulo del vector : Es la longitud del segmento AB, se representa por. Dirección del

Más detalles

Geometria / GE 2. Perpendicularitat S. Xambó

Geometria / GE 2. Perpendicularitat S. Xambó Geometria / GE 2. Perpendicularitat S. Xambó Vectors perpendiculars Ortogonal d un subespai Varietats lineals ortogonals Projecció ortogonal Càlcul efectiu de la projecció ortogonal Aplicació: ortonormalització

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 12 PAU 2007

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 12 PAU 2007 Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina de PAU 007 SÈRIE Avalueu cada pregunta en punts i mitjos punts, però no en altres decimals Ara bé, dins de cada pregunta podeu utilitzar

Más detalles

Matemàtiques. Proves d accés a la Universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie. el polinomi 2. Solució: tercera arrel. i , i.

Matemàtiques. Proves d accés a la Universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie. el polinomi 2. Solució: tercera arrel. i , i. Pàgina 1 5 Proves d accés a la Universitat per a més grans 5 anys Abril 015 Sèrie Exercicis Opció A A1.- Consireu el polinomi 7 6. Justifiqueu que 1 i són dues arrels l polinomi. Determineu la tercera

Más detalles

Data de lliurament: divendres 8 d abril de 2016

Data de lliurament: divendres 8 d abril de 2016 INS JÚLIA MINGUELL Matemàtiques 2n BAT. 18 març 2016 Dossier recuperació (2a AVAL.) DOSSIER de RECUPERACIÓ: 2a AVALUACIÓ Data de lliurament: divendres 8 d abril de 2016 Condicions: i) El no lliurament

Más detalles

Gràficament: una funció és contínua en un punt si en aquest punt el seu gràfica no es trenca

Gràficament: una funció és contínua en un punt si en aquest punt el seu gràfica no es trenca Funcions contínues Funcions contínues Continuïtat d una funció Si x 0 és un nombre, la funció f(x) és contínua en aquest punt si el límit de la funció en aquest punt coincideix amb el valor de la funció

Más detalles

Matemàtiques 1 - FIB

Matemàtiques 1 - FIB Matemàtiques - FI 7--7 Examen Final F Àlgebra lineal JUSTIFIQUEU TOTES LES RESPOSTES. [ punts] Siguin E i F dos espais vectorials, f : E F una aplicació lineal. (a) Digueu què ha de satisfer f per tal

Más detalles

INTEGRACIÓ: resolució exercicis bàsics ex res I.1

INTEGRACIÓ: resolució exercicis bàsics ex res I.1 INTEGRACIÓ: resolució exercicis bàsics ex res I. R. Aplicant el teorema d integració per parts, calculeu les següents integrals: (a) π x cos xdx (b) π e x sin xdx eπ + (c) e ln xdx (d) π/ π/ e x cos xdx

Más detalles

Àlgebra lineal i equacions diferencials. Curs 2001/02 Exemple de diagonalització.

Àlgebra lineal i equacions diferencials. Curs 2001/02 Exemple de diagonalització. Considerem la matriu Àlgebra lineal i equacions diferencials Química Curs 2001/02 Exemple de diagonalització. A = M 3 (R). Calculeu els valors propis de la matriu A. Calculeu els vectors propis pels valors

Más detalles

Matemàtiques Sèrie 1

Matemàtiques Sèrie 1 Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 013 Matemàtiques Sèrie 1 SOLUCIONS, CRITERIS

Más detalles

CARACTERÍSTIQUES DE FUNCIONS ELEMENTALS

CARACTERÍSTIQUES DE FUNCIONS ELEMENTALS CARACTERÍSTIQUES DE FUNCIONS ELEMENTALS 1. FUNCIÓ CONSTANT (document d'ajuda: 1_funcio_constant.html ) Expressió algèbrica: f(x) = n. Gràfica: 2. FUNCIÓ LINEAL (document d'ajuda: 2_funcio_lineal.html )

Más detalles

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 7 PAU 2015 Criteris de correcció Matemàtiques aplicades a les ciències socials

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 7 PAU 2015 Criteris de correcció Matemàtiques aplicades a les ciències socials Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 7 PAU 015 SÈRIE 1. Un arbre té un volum de 0 m i, per la qualitat de la seva fusta, es ven a 50 per metre cúbic. Cada any l'arbre augmenta el volum en 5 m.

Más detalles

TEMA 4 : Programació lineal

TEMA 4 : Programació lineal TEMA 4 : Programació lineal 4.1. SISTEMES D INEQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITA La solució d aquest sistema és l intersecció de les regions que correspon a la solució de cadascuna de les inequacions

Más detalles

Polinomis i fraccions algèbriques

Polinomis i fraccions algèbriques Tema 2: Divisivilitat. Descomposició factorial. 2.1. Múltiples i divisors. Cal recordar que: Si al dividir dos nombres enters a i b trobem un altre nombre enter k tal que a = k b, aleshores diem que a

Más detalles

Oficina d'organització de Proves d'accés a la Universitat Pàgina 1 de 8 PAU 2004

Oficina d'organització de Proves d'accés a la Universitat Pàgina 1 de 8 PAU 2004 Oficina d'organització de Proves d'accés a la Universitat Pàgina de 8 PAU 004 SÈRIE 3 Avalueu cada pregunta en punts i mitjos punts, però no en altres decimals (ara bé, dins de cada pregunta podeu utilitzar

Más detalles

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU 37 38 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 14 PAU 2010

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 14 PAU 2010 Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 14 PAU 1 SÈRIE 1 1.- Trobeu l equació general (és a dir, de la forma Ax+By+Cz+D = ) del pla que conté la recta r 1 : x 1 { x y z =

Más detalles

P =

P = RECULL DE PROBLEMES SOBRE MTRIUS I DETERMINNTS QUE HN SORTIT LES PROVES DE SELECTIVITT ) PU LOGSE 004 Sèrie Qüestió 3: Considereu les matrius compleixi X + = B. = i B =. Trobeu una matriu X que ) PU LOGSE

Más detalles

1. RECTA TANGENT I NORMAL 2. DETERMINACIÓ DE PARÀMETRES 3. CREIXEMENT I DECREIXEMENT 4. VELOCITAT I ACELERACIÓ - PUNTS SINGULARS

1. RECTA TANGENT I NORMAL 2. DETERMINACIÓ DE PARÀMETRES 3. CREIXEMENT I DECREIXEMENT 4. VELOCITAT I ACELERACIÓ - PUNTS SINGULARS APLICACIONS DE LA DERIVADA 1. RECTA TANGENT I NORMAL. DETERMINACIÓ DE PARÀMETRES 3. CREIXEMENT I DECREIXEMENT 4. VELOCITAT I ACELERACIÓ - PUNTS SINGULARS 1. RECTA TANGENT I NORMAL 1.1 Trobeu l equació

Más detalles

Inferència de Tipus a Haskell

Inferència de Tipus a Haskell Inferència de Tipus a Haskell Mateu Villaret 21 d abril de 2008 1 Exemple d inferència de tipus Considerem la definició en Haskell de la funció map Haskell Code 1 map f [] = [] 2 map f (x: xs) = (f x)

Más detalles

PROBLEMES DE SELECTIVITAT - MATEMÀTIQUES I - SOLUCIONS

PROBLEMES DE SELECTIVITAT - MATEMÀTIQUES I - SOLUCIONS Si a=, compatible indeterminat amb un grau de llibertat (una recta) Si a, compatible determinat (un punt) x+y-z=6 Per a positiu: 6a) No b) Es demostra (Bolzano) 7a) Si a=-, són paral lels Si a -, es tallen

Más detalles

CÀLCULS UTILITZEU TOTS els decimals de la calculadora (o les tecles de memòria)

CÀLCULS UTILITZEU TOTS els decimals de la calculadora (o les tecles de memòria) PELS Calculadora: Matemàtiques 3 Curs 2015-2016/Q2 - Primer Parcial. 30/03/16 Grup M1 Professor/a: Núria Parés CÀLCULS UTILITZEU TOTS els decimals de la calculadora (o les tecles de memòria) [Competència

Más detalles

Proporcionalitat i percentatges

Proporcionalitat i percentatges Proporcionalitat i percentatges Proporcions... 2 Propietats de les proporcions... 2 Càlul del quart proporcional... 3 Proporcionalitat directa... 3 Proporcionalitat inversa... 5 El tant per cent... 6 Coneixement

Más detalles

E.1. Extrems de funcions. Fonaments Matemàtics de l Enginyeria II Yolanda Vidal, Francesc Pozo, Núria Parés

E.1. Extrems de funcions. Fonaments Matemàtics de l Enginyeria II Yolanda Vidal, Francesc Pozo, Núria Parés E.1 Extrems de funcions Extrems de funcions E. Recordatori extrems lliures funcions una variable. Sigui f : [a, b] R derivable en l interval (a, b) i x 0 [a, b] un extrem de la funció f(x). En un entorn

Más detalles

ETSAV-UPC Matemàtiques I 5

ETSAV-UPC Matemàtiques I 5 ETSAV-UPC Matemàtiques I 5 [títol_ ] Lliçó 3. Exercicis [versió_ ] Octubre 8 [matèria_ ] Sistemes de referència. [assignatura_ ] Matemàtiques I [centre_ ] E. T. S. d'arquitectura del Vallès - Universitat

Más detalles

11 Límits de funcions. Continuïtat i branques infinites

11 Límits de funcions. Continuïtat i branques infinites Límits de funcions. Continuïtat i branques infinites Pàgina 7 A través d'una lupa a) A = + d " A = " + d A = 0 d "+ Soroll i silenci I = + d " 0 I = 0 d "+ Pàgina 75 a) Cert Cert Cert d) Cert e) Fals f)

Más detalles

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS 1. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITES L equació x + y = 3 és una equació de primer grau amb dues incògnites : x i y. Per calcular les solucions escollim un valor

Más detalles