La Casa Patxot. Conte per a Educació Infantil. Tallers d Història ArxiuMunicipalSantFeliudeGuíxols. M. Àngels Suquet i Rosa M.

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "La Casa Patxot. Conte per a Educació Infantil. Tallers d Història ArxiuMunicipalSantFeliudeGuíxols. M. Àngels Suquet i Rosa M."

Transcripción

1 La Casa Patxot Conte per a Educació Infantil Tallers d Història ArxiuMunicipalSantFeliudeGuíxols M. Àngels Suquet i Rosa M. Rourich

2 AL PASSEIG DE SANT FELIU DE GUÍXOLS HI HA UNA CASA MOLT I MOLT MACA.TOTHOM S HI FIXA I SE LA MIRA. ÉS LA CASA PATXOT! Autor: Gabriel Dalmau Benet

3 Retrat de Rafael Patxot quan era un infant, extret de la biografia de Joaquim Maluquer. EN RAFAEL HI VA NÉIXER. US EN RECORDEU? ERA UN NEN MOLT ESPAVILAT QUE DE GRAN VOLIA ESTUDIAR ELS NÚVOLS I ELS ESTELS. I QUE AMB ELS SEUS DINERS VA AJUDAR MOLTA GENT.

4 LA SEVA FAMÍLIA TENIA UNA FÀBRICA DE SURO. EN RAFAEL DE GRAN HI VA TREBALLAR. A SANT FELIU ABANS HI HAVIA MOLTES FÀBRIQUES DE SURO. HI TREBALLAVA MOLTA GENT. Fàbrica de suro a principis del segle XX. AMSFG. Col lecció Carme Arxer (Editor: Thomas)

5 Vista del passeig entre 1890 i AMSFG. Col lecció Espuña-Ibáñez (Autor: desconegut) ELS AMOS DE LES FÀBRIQUES GUANYAVEN MOLTS DINERS. ES FEIEN CASES MOLT GRANS I MAQUES, MOLTES D ELLES AL PASSEIG COM ELS PATXOT.

6 Casa Patxot al passeig del Mar l any AMSFG. Col lecció Municipal d Imatges (Autor: Jaume Bertran) QUAN EN RAFAEL ERA PETIT EL PASSEIG ERA MOLT DIFERENT I CASA SEVA TAMBÉ.

7 EN RAFAEL VA FER MUNTAR UN OBSERVATORI AL DAMUNT DE LA CASA PER MIRAR EL CEL DE DIA I DE NIT. Vista de l Observatori de Rafael Patxot amb els aparells per a observacions meteorològiques. AMSFG. Col lecció Espuña-Ibáñez (Autor: desconegut)

8 Retrats de Lluïsa Rabell i de les seves filles publicats a Rafael Patxot i Jubert. Une vie de tramontane, de Núria Delétra- Carreras i Patxot. EN RAFAEL ES VA CASAR AMB LA LLUÏSA I VAN ANAR A VIURE A LA CASA PATXOT. VAN TENIR TRES FILLES: LA MONTSERRAT, LA MARIA I LA CONCEPCIÓ.

9 Casa Patxot als anys 20, poc després de la seva finalització. AMSFG. Col lecció Municipal d Imatges (Autor: Ricard Mur) QUAN LES SEVES FILLES JA EREN MÉS GRANS, EN RAFAEL VA DECIDIR FER UNES CASES BEN MAQUES PER A ELLES EN EL LLOC DE LES CASES ANTIGUES QUE HI HAVIA.

10 EL QUE ES VEU MÉS DE LA CASA ÉS LA TORRETA I EL RELLOTGE DE SOL. TÉ MOLTS COLORS. HI HA UN PAGÈS I UN PESCADOR. Casa Patxot. AMSFG. Col lecció Municipal d Imatges (Autor: Joan i Josep Segur)

11 QUI ÉS EL PAGÉS I QUI EL PESCADOR? Casa Patxot. Detall del rellotge de sol. (Autor: Rosa M. Rourich. 2014)

12 LA PORTA DE L ENTRADA ÉS DE FUSTA AMB UN MARC DE PEDRA MOLT TREBALLAT. Casa Patxot. Porta principal. (Autor: Rosa M. Rourich. 2014)

13 DAMUNT LA PORTA HI HA UNA CURCULLA I FULLES DE ROURE AMB GLANS. Casa Patxot. Detall de la porta. (Autor: Rosa M. Rourich. 2014)

14 A DINS, HI HA PORTES AMB VITRALLS DeL COLOR DEL MAR I EL CEL. Casa Patxot. AMSFG. Col lecció Municipal d Imatges (Autor: Salvador Estibalca)

15 HI HA VITRALLS AMB EL MAR, LES ONADES I GAVINES VOLANT ENTRE ELS NÚVOLS. A EN RAFAEL LI AGRADAVA MOLT EL MAR. Casa Patxot. Detall d un vitrall d una porta. AMSFG. Col lecció Municipal d Imatges (Autor: Salvador Estibalca)

16 TAMBÉ HI HA FINESTRES AMB VITRALLS. Casa Patxot. AMSFG. Col lecció Municipal d Imatges (Autor: Salvador Estibalca)

17 Casa Patxot. AMSFG. Col lecció Municipal d Imatges (Autor: Salvador Estibalca) HI HA VITRALLS AMB PEIXOS. RAFAEL DEIA QUE EL SEU NOM VENIA DE PEIX, PEIXOT PATXOT!

18 Casa Patxot. AMSFG. Col lecció Municipal d Imatges (Autor: Salvador Estibalca) Il lustració d autor desconegut que acompanyava les narracions dels records d infantesa de Rafael Patxot. RECORDEU A QUIN JOC JUGAVA EN RAFAEL AMB ELS SEUS AMICS A LA PLATJA QUAN ERA PETIT? QUE POTSER ÉS EL TEMIBLE SORRAIG, AQUEST PEIX?

19 Casa Patxot. AMSFG. Col lecció Municipal d Imatges (Autor: Salvador Estibalca) A EN RAFAEL LI AGRADAVA MIRAR LES ESTRELLES PEL TELESCOPI. PER AIXÒ VA POSAR ESTRELLES EN UN DELS VITRALLS.

20 I AL SOSTRE HI HA UNA SANEFA AMB FLORS I ONADES. Casa Patxot. AMSFG. Col lecció Municipal d Imatges (Autor: Salvador Estibalca)

21 AL SOSTRE DEL MENJADOR, HI HA PINTAT UN RAM DE FLORS PER FER BONIC. Casa Patxot. AMSFG. Col lecció Municipal d Imatges (Autor: Salvador Estibalca)

22 LA BARANA DE L ESCALA ÉS DE FUSTA MOLT TREBALLADA. AQUEST PEU D ESCALA SEMBLA UNA ONA QUE PUJA CAP A MUNT! Casa Patxot. AMSFG. Col lecció Municipal d Imatges (Autor: Salvador Estibalca) Il lustració d autor desconegut que acompanyava les narracions dels records d infantesa de Rafael Patxot.

23 Casa Patxot. AMSFG. Col lecció Municipal d Imatges (Autor: Salvador Estibalca) LA COLUMNA QUE AGUANTA EL SOSTRE TÉ UN CAPITELL DE MARBRE TAMBÉ AMB FORMA D ONADA!

24 Casa Patxot. AMSFG. Col lecció Municipal d Imatges (Autor: Salvador Estibalca) A LA BARANA I A LA PARET DE L ESCALA HI TROBEM MÉS ONADES!

25 MOLTES PORTES I FINESTRES EREN RODONES DE DALT COM LES ONES DEL MAR! Casa Patxot. AMSFG. Col lecció Municipal d Imatges (Autor: Salvador Estibalca)

26 A LES RAJOLES DE TERRA TAMBÉ HI HA DIBUIXOS. QUÈ REPRESENTEN? ONADES? GALÀXIES? CARGOLS? Casa Patxot. AMSFG. Col lecció Municipal d Imatges (Autor: Salvador Estibalca)

27 LA CASA PATXOT ERA EL REGAL DE RAFAEL PER A LES SEVES FILLES. ARA ÉS EL SEU RECORD A SANT FELIU DE GUÍXOLS. NO LA TROBEU MOLT MACA? Caricatura de Rafael Patxot, obra de Narcis Masferrer Narmas

28 Casa Patxot. AMSFG. Col lecció Municipal d Imatges (Autor: Salvador Estibalca) DES DEL TERRAT ES VEUEN EL MAR, EL CEL I EL PASSEIG QUE EN RAFAEL TANT ESTIMAVA.

29 FI

La Casa Patxot. Xerrada per a 3er i 4t d ESO i Batxillerat. Tallers d Història ArxiuMunicipalSantFeliudeGuíxols

La Casa Patxot. Xerrada per a 3er i 4t d ESO i Batxillerat. Tallers d Història ArxiuMunicipalSantFeliudeGuíxols La Casa Patxot Xerrada per a 3er i 4t d ESO i Batxillerat Tallers d Història 2014-2015 ArxiuMunicipalSantFeliudeGuíxols M. Àngels Suquet i Rosa M. Rourich Al passeig de Sant Feliu de Guíxols hi ha una

Más detalles

Rafael Patxot, l home que estimava la seva terra

Rafael Patxot, l home que estimava la seva terra Rafael Patxot, l home que estimava la seva terra Conte per a Educació Infantil Tallers d Història 2013-2014 Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols M. Àngels Suquet i Rosa M. Rourich Retrat de Rafael

Más detalles

EL PARC GÜELL Història del Parc Güell

EL PARC GÜELL Història del Parc Güell EL PARC GÜELL Història del Parc Güell Antoni Gaudí va construir el Parc Güell a la Muntanya Pelada cap a l any 1900 (principis del segle XX). La Muntanya Pelada és al nord del barri de Gràcia. A l any

Más detalles

JOAN MIRÓ. ELS SÍMBOLS I ELS COLORS. Successió Miró

JOAN MIRÓ. ELS SÍMBOLS I ELS COLORS. Successió Miró JOAN MIRÓ. ELS SÍMBOLS I ELS COLORS Miró, els símbols i els colors. Picasso, els sentiments i les emocions. EN JOAN MIRÓ VA NÈIXER A BARCELONA, EL 20 D ABRIL DE L ANY 1893. EL SEU PARE ES DEIA MIQUEL,

Más detalles

Teresa Gregori Ricardo Alcántara

Teresa Gregori Ricardo Alcántara PROPOSTA DIDÀCTICA Elaborada per Teresa Gregori Ricardo Alcántara Fils i tisores Il lustracions de Rebeca Luciani Ricardo Alcántara Fils i tisores FITXA DEL LLIBRE TÍTOL DE L OBRA: AUTOR: IL LUSTRACIONS:

Más detalles

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però PABLO PICASSO El passat dia 12 de Febrer, en comptes de fer classe de matemàtiques i de castellà, com cada dimecres, ens vam convertir en artistes per conèixer la vida i les obres de Pablo Picasso. Quan

Más detalles

Fem un vitrall. Proposta de plàstica. Tallers d Història ArxiuMunicipalSantFeliudeGuíxols. Rosa M. rourich

Fem un vitrall. Proposta de plàstica. Tallers d Història ArxiuMunicipalSantFeliudeGuíxols. Rosa M. rourich Fem un vitrall Proposta de plàstica Tallers d Història 2014-2015 ArxiuMunicipalSantFeliudeGuíxols Rosa M. rourich Detall de Les dames de Cerdanyola. Cerdanyola del Vallés Hem vist que moltes cases modernistes

Más detalles

EL CONTE DE LES LLEGENDES DE GIRONA ESCOLA BRESSOL QUERUBI

EL CONTE DE LES LLEGENDES DE GIRONA ESCOLA BRESSOL QUERUBI EL CONTE DE LES LLEGENDES DE GIRONA ESCOLA BRESSOL QUERUBI FI ELS GEGANTS DE GIRONA la lleona la bruixa i l'angel la beneta la majordoma i sant narcis cocollona tarla carnestoltes A Girona tenim tants

Más detalles

ANTONI TÀPIES. LES TEXTURES I ELS MATERIALS DE L ENTORN.

ANTONI TÀPIES. LES TEXTURES I ELS MATERIALS DE L ENTORN. ANTONI TÀPIES. LES TEXTURES I ELS MATERIALS DE L ENTORN. L ANTONI TÀPIES VA NÈIXER A BARCELONA, EL 13 DE DESEMBRE DE L ANY 1923. EL SEU PARE ES DEIA JOSEP I LA SEVA MARE MARIA. TENIA TRES GERMANS: LA MARIA

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

Els tres porquets. Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres:

Els tres porquets. Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres: Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres: Els tres porquets Adaptació del conte en format de text teatral, hi pots afegir totes les variacions o ampliacions que t agradin. El Petit Teatre d Ombres

Más detalles

FITXA DE PRIMÀRIA Sales 1 i 2

FITXA DE PRIMÀRIA Sales 1 i 2 FITXA DE PRIMÀRIA Sales 1 i 2 Busca un carrer del call que es veu des de la primera sala. Després l hauràs d ensenyar als teus companys. Que una casa era jueva només es podia saber per una cosa: perquè

Más detalles

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA PABLO RUIZ PICASSO 1881, ANDALUSIA Va néixer l any 1881 a Málaga i va morir als 92 anys a la ciutat francesa de Mogins (va morir l any 1973). Des de petit va ser un artista amb molt talent. Als 8 anys

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

Aprofitament didàctic:

Aprofitament didàctic: EN JAN TOTLIFAN Aquesta és la història d en Jan, un nen que de petit a casa seva li feien tot, així que no li calia aprendre a fer res si ell no volia... Quan es va fer gran va tenir un ajudant, en Nicolau,

Más detalles

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA PABLO RUIZ PICASSO 1881, ANDALUSIA Va néixer l any 1881 a Málaga i va morir als 92 anys a la ciutat francesa de Mogins (va morir l any 1973). Des de petit va ser un artista amb molt talent. Als 8 anys

Más detalles

PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions.

PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions. PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions. PABLO PICASSO va néixer a Màlaga el 25 d octubre de l any 1881. El seu pare es deia José i la seva mare Maria. Va tenir dues germanes més petites que ell,

Más detalles

L escultor Jaume Gort neix el 27 d agost de 1919 a Cal Quatre, actualment Cal Ballespí, al N. 2 del carrer Nou de Montoliu de Lleida

L escultor Jaume Gort neix el 27 d agost de 1919 a Cal Quatre, actualment Cal Ballespí, al N. 2 del carrer Nou de Montoliu de Lleida L escultor Jaume Gort neix el 27 d agost de 1919 a Cal Quatre, actualment Cal Ballespí, al N. 2 del carrer Nou de Montoliu de Lleida Els anys infantesa a Montoliu van transcórrer com els de qualsevol infant:

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

El tresor de la reina Elisenda

El tresor de la reina Elisenda EI 4 Treballem la geometria al claustre del Monestir de Pedralbes Curs 2013-2014 Repte matemàtic al claustre del Monestir de Santa Maria de Pedralbes per a L objectiu de l activitat és descobrir formes

Más detalles

La Lluna, el nostre satèl lit

La Lluna, el nostre satèl lit F I T X A 3 La Lluna, el nostre satèl lit El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil 22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 2011-2012 Fitxes per als alumnes PROGRAMA 1 ANEM A JUGAR! Cicle educació infantil 22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona Curs 2011-2012 1.

Más detalles

Rosa M. Rourich i M. Àngels Suquet Tallers d Història Curs

Rosa M. Rourich i M. Àngels Suquet Tallers d Història Curs Hem vingut a la vida per un procés involuntari-voluntari d amor, participació i ofrena, i només es viu quan s estima. Vegetar solament no és viure Josep Albertí Rosa M. Rourich i M. Àngels Suquet Tallers

Más detalles

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Ciències Socials 2n d ESO L EDAT MITJANA

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Ciències Socials 2n d ESO L EDAT MITJANA PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Ciències Socials 2n d ESO L EDAT MITJANA Aquesta adaptació s ha elaborat per a alumnat nouvingut de 2n d ESO De l IES Cavall Bernat de Terrassa 1. ESCRIU EL SIGNIFICAT DE

Más detalles

El gran joc de la vida saludable

El gran joc de la vida saludable Instruccions Material Plantilles del menjaclosques i l ocellet, tisores i un paquet amb quatre retoladors per pintar les figures. Això és el que heu de fer Heu de pintar el full imprimible que conté dibuixos

Más detalles

Tema 5: El sistema solar i l univers

Tema 5: El sistema solar i l univers Tema 5: El sistema solar i l univers Introducció Qué és una estrella? Una estrella és una esfera de gas molt calenta i brillant. Les estrelles produeixen la seva propia llum. Hi ha estrelles de moltes

Más detalles

Unitat 3: El cos. Generalitat de Catalunya Departament d Educació. (Usuari bàsic A)

Unitat 3: El cos. Generalitat de Catalunya Departament d Educació. (Usuari bàsic A) Unitat 3: El cos (Usuari bàsic A) Pilar Arnáiz Gemma Carreras Fefa Gómez Rosa M. Via David Martínez (il lustrador) Generalitat de Catalunya Departament d Educació 1. Observa: 1. LA BOCA 2. L ULL 3. EL

Más detalles

Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Ingressos de fotografies Any Fons Carmen García de Ferrando

Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Ingressos de fotografies Any Fons Carmen García de Ferrando Arxiu Fotogràfic de Barcelona Ingressos de fotografies Any 2011 Fons Carmen García de Ferrando Donacions Arxiu Fotogràfic de Barcelona Any 2011 01. Donació dels nets de Josep Badosa i Montmany Els nets

Más detalles

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA INFORMACIÓ PER AL MESTRE El concepte d educació viària va molt més enllà de saber conduir un vehicle a partir dels catorze o dels divuit anys.

Más detalles

1R DE PRIMÀRIA ESCOLA PÚBLICA ROCAFONDA

1R DE PRIMÀRIA ESCOLA PÚBLICA ROCAFONDA 1R DE PRIMÀRIA ESCOLA PÚBLICA ROCAFONDA CURS 2009-2010 Carme Aymerich maymeri8@gmail.com MENTRE ES REFREDA EL PASTÍS Un conte de la Claudia Rueda Publicat per Editorial Serres En versió digital pel programa

Más detalles

VISITA AL MERCAT D IGUALADA

VISITA AL MERCAT D IGUALADA VISITA AL MERCAT D IGUALADA Som la Maria i la Rosa, i varem anar al mercat d Igualada a l aire lliure. Era un dimecres del mes d octubre del 2011. Feia sol i no molt fred, hi havia moltes parades, però

Más detalles

La passió d en Rafael Patxot. La lluna i les estrelles, van ser la teva passió. Constel lacions i astres, estudiava des del seu mirador.

La passió d en Rafael Patxot. La lluna i les estrelles, van ser la teva passió. Constel lacions i astres, estudiava des del seu mirador. La passió d en Rafael Patxot La lluna i les estrelles, van ser la teva passió. Constel lacions i astres, estudiava des del seu mirador. El cel de Sant Feliu, va ser la seva inspiració. I la meteorologia

Más detalles

El Modernisme va rebre a cada país un nom

El Modernisme va rebre a cada país un nom Modernisme a Europa El Modernisme va rebre a cada país un nom diferent, el Jugendstil a Alemanya, Floreal i Liberty a Italia, Secesió a Austria però se l identifica generalment amb el nom que va rebre

Más detalles

Guia dels tallers de la campanya La Vida dels Jocs i les Joguines. Alternatives de consum responsable www.lavidadelesjoguines.org índex 1. Quines alternatives de consum responsable, de jocs i joguines

Más detalles

El refredat de la Sagrada Família

El refredat de la Sagrada Família El refredat de la Sagrada Família Autor: Josep-Francesc Delgado Il lustradora: Pepa Aoiz Propostes didàctiques: Mariona Masferrer Podeu veure un resum del llibre, així com també de la biografia de l autor

Más detalles

1. Posa, al lloc corresponent del dibuix, indicant-les si cal amb una fletxa, les lletres corresponents als següents noms:

1. Posa, al lloc corresponent del dibuix, indicant-les si cal amb una fletxa, les lletres corresponents als següents noms: TALLER + VISITA GUIADA Tècnica de la imatge ESO i Batxillerat Hem utilitzat, a l espai 1, càmeres fosques. Mirarem de reflectir en aquest full el que hem entès de la seva estructura i del seu funcionament.

Más detalles

GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats

GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats Amb un número determinat de multicubs, per exemple 12 es demana a alumnat que els enganxin formant un

Más detalles

LA CAPUTXETA VERMELLA

LA CAPUTXETA VERMELLA CAPUTXETA VERMEL Aquesta és la història d una nena molt bonica i de la seva àvia que se l estimava molt. AQUESTA ÉS HISTÒRIA D UNA NENA MOLT BONICA I DE SE ÀVIA QUE SE L ESTIMA MOLT L àvia li va fer una

Más detalles

Comprensió lectora Quadern de preguntes

Comprensió lectora Quadern de preguntes Comprensió lectora Quadern de preguntes TEMPS: 45 minuts Material Abans de contestar les preguntes següents llegeix el text Postal des de la platja del Quadern de lectures Postal des de la platja Qui escriu

Más detalles

2 d i 3 u 7 d i 2 u. 1 d i 7 u. 9 d i 9 u. 6 d i 5 u. 5 d i 4 u. 1. Escriu el signe correcte >, < o =. 2. Escriu el nombre que correspon a cada núvol:

2 d i 3 u 7 d i 2 u. 1 d i 7 u. 9 d i 9 u. 6 d i 5 u. 5 d i 4 u. 1. Escriu el signe correcte >, < o =. 2. Escriu el nombre que correspon a cada núvol: 1. Escriu el signe correcte >, < o =. 1 11 16 61 42 49 36 66 30 80 55 54 91 19 84 48 18 17 25 53 73 39 64 14 2. Escriu el nombre que correspon a cada núvol: 2 d i 3 u 7 d i 2 u 1 d i 7 u 9 d i 9 u 5 d

Más detalles

INSTRUCCIONS CLICKEDU

INSTRUCCIONS CLICKEDU INSTRUCCIONS CLICKEDU Aquest és un petit manual d instruccions de la plataforma CLICKEDU que utilitzem a l escola per a la gestió acadèmica de l alumnat. Entreu al web de l escola: www.escolaxarxa.cat,

Más detalles

Calendari d activitats

Calendari d activitats Calendari d activitats GENER Dijous, 18 Roda de Premsa/Mitjans de comunicació Presentació del CD del Concert La Principal de La Bisbal en directe MARÇ Divendres, 16 Biblioteca Pere Caner Taula rodona La

Más detalles

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 2011-2012 Fitxes per als alumnes PROGRAMA 2 SOMIADORS I VISIONARIS Cicle inicial d educació primària 1. UN DIA FANTÀSTIC La noia protagonista compra

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

SANT PAU, EL MIRADOR DE VILAFRANCA

SANT PAU, EL MIRADOR DE VILAFRANCA SANT PAU, EL MIRADOR DE VILAFRANCA Amb el suport de: ACTIVITAT D EDUCACIÓ AMBIENTAL PER A CICLE MITJÀ DE PRIMÀRIA -Quadern de l alumne- NOM: DATA: NOTES LA MUNTANYA DE SANT PAU AVUI La muntanya de Sant

Más detalles

PLÀNOL PER RESSEGUIR L'ITINERARI

PLÀNOL PER RESSEGUIR L'ITINERARI MONTJUÏC. 1 PLÀNOL PER RESSEGUIR L'ITINERARI MONTJUÏC. 2 1. DES DEL MIRADOR DE LA TORRE SUCHET 1. Aquesta torre es va construir després de l enderroc de la torre Sant Joan. Veient el seu emplaçament, sabríeu

Más detalles

La dansa. Aquest quadre es titula La dansa. Quines diferències observes entre les persones que hi apareixen? H. Matisse, La dansa (1910).

La dansa. Aquest quadre es titula La dansa. Quines diferències observes entre les persones que hi apareixen? H. Matisse, La dansa (1910). 1 La dansa Aquest quadre es titula La dansa. Quines diferències observes entre les persones que hi apareixen? H. Matisse, La dansa (1910). 10 Henri MATISSE (1869-1954) Se l considera el pintor de la natura

Más detalles

Catalonia in Venice. La Venezia che non si vede. La Venècia que no es veu.

Catalonia in Venice. La Venezia che non si vede. La Venècia que no es veu. Catalonia in Venice. La Venezia che non si vede. La Venècia que no es veu. Un projecte d Antoni Abad produït per l Institut Ramon Llull per a la 57a edició de La Biennale di Venezia. Accessible per a les

Más detalles

PROPOSTA DIDÀCTICA. La Liliana al País. e les Coses Perdudes per. Francesc Puigpelat. pelat (Balaguer, 1959) és. sta de ràdio i televisió.

PROPOSTA DIDÀCTICA. La Liliana al País. e les Coses Perdudes per. Francesc Puigpelat. pelat (Balaguer, 1959) és. sta de ràdio i televisió. s PROPOSTA DIDÀCTICA 84 La Liliana al País de les Coses Perdudes at s de les Coses Perdudes Il lustracions de Raül Arrué aül Arrué pelat (Balaguer, 1959) és odista, encara que també sta de ràdio i televisió.

Más detalles

EL NADAL. Infantil 1r Cicle 2n 3r Cicle 1r CicleE.S.O. Betlem de classe. Article per la revista escolar. Betlem i arbre de classe

EL NADAL. Infantil 1r Cicle 2n 3r Cicle 1r CicleE.S.O. Betlem de classe. Article per la revista escolar. Betlem i arbre de classe E d d d d l e e e e EL NADAL Infantil 1r Cicle 2n 3r Cicle 1r CicleE.S.O. Betlem i arbre de classe Betlem de classe Article per la revista escolar Els alumnes de 1r i 2n fan de reis per a Infantil i E.S.O..

Más detalles

Tema 8: Les forces i les màquines

Tema 8: Les forces i les màquines En aquest tema aprendràs que des de l antiguitat els éssers humans han inventat instruments per facilitar les feines i estalviar-se esforços. Aquests estris que ens ajuden a alleujar i simplicar una feina

Más detalles

JMatch. Exporta a HP6 Pàgina d arrossegar/deixar anar

JMatch. Exporta a HP6 Pàgina d arrossegar/deixar anar JMatch Aquesta patata ens permet crear exercicis d associació d elements, fer parelles. Obre JMatch com ja estàs acostumat o acostumada a fer i obtindràs aquesta pantalla, Com a les altres patates, podem

Más detalles

MATERIAL I SUGGERIMENTS PER A UNA TASCA PEDAGÒGICA

MATERIAL I SUGGERIMENTS PER A UNA TASCA PEDAGÒGICA PETER PAN MATERIAL I SUGGERIMENTS PER A UNA TASCA PEDAGÒGICA I- L ESPECTACLE Un muntatge produït pel Centre de Titelles de Lleida que es va estrenar la temporada 2004-2005 en una versió d en Joan-Andreu

Más detalles

EL TIGRE I L ESCORPÍ

EL TIGRE I L ESCORPÍ EL TIGRE I L ESCORPÍ A la classe d informàtica, aquest curs, les nenes i nens de segon de l Escola Nabí han participat en un conte col laboratiu entre vàries escoles de Sarrià- Sant Gervasi. Ha estat un

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica curs 2012-2013 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica Nom i cognoms Grup Activitat 1: El telèfon mòbil Observa la figura següent, que representa la càrrega que queda

Más detalles

Tema 1 L UNIVERS I EL SISTEMA SOLAR

Tema 1 L UNIVERS I EL SISTEMA SOLAR Tema 1 L UNIVERS I EL SISTEMA SOLAR 1. Idees antigues 2. Origen de l Univers i components 3. El Sistema Solar - Planetes interiors - Planetes exteriors 4. Personatges històrics 1. Idees antigues Des de

Más detalles

MI SHI YU. MISHIYU, talment com altres nens, va aprendre a caminar, a enraonar i a tenir por de la soledat entre les parets d un orfenat.

MI SHI YU. MISHIYU, talment com altres nens, va aprendre a caminar, a enraonar i a tenir por de la soledat entre les parets d un orfenat. MISHIYU, talment com altres nens, va aprendre a caminar, a enraonar i a tenir por de la soledat entre les parets d un orfenat. Quan no s ho esperava pas, va aparèixer una dona disposada a adoptar-lo. Es

Más detalles

El preu de la xocolata

El preu de la xocolata presentació Es tracta d un joc per reflexionar sobre els intermediaris que participen del Comerç Internacional objectiu Prendre consciència de la desigual distribució dels beneficis i conèixer de forma

Más detalles

LA FOTOSÍNTESIS. No hem arribat a cap conclusió.

LA FOTOSÍNTESIS. No hem arribat a cap conclusió. 1 Què passa si les fulles no tenen llum? EXPERIMENT 1: Hem agafat una planta i li hem tapat una fulla amb paper d alumini. - La fulla s assecarà. - La fulla es podrirà. Hem tingut la planta en aquest situació

Más detalles

LA MEIOSI. A quina etapa de la vida de la cèl lula creieu que s'ha produït la duplicació?

LA MEIOSI. A quina etapa de la vida de la cèl lula creieu que s'ha produït la duplicació? LA MEIOSI El procés 1 La meiosi és el tipus de divisió cel lular que es produeix en cèl lules especialitzades relacionades amb processos sexuals. Per exemple, en els aparells reproductors dels animals

Más detalles

1 Copia aquesta taula i completa-la: 2 Escriu en el teu quadern el nombre corresponent a les caselles marcades. Unitat 1. La taula dels nombres.

1 Copia aquesta taula i completa-la: 2 Escriu en el teu quadern el nombre corresponent a les caselles marcades. Unitat 1. La taula dels nombres. . La meva família La taula dels nombres Copia aquesta taula i completa-la: 898 Respon prenent com a referència el nombre 898: a) Què passa quan puges una fila amunt cap a la casella blava? b) Què passa

Más detalles

Vols construir una gota de sang? Descripció detallada

Vols construir una gota de sang? Descripció detallada Vols construir una gota de sang? Descripció detallada L Hospital General de la teva comarca té un greu problema: les reserves del seu banc de sang són mínimes i necessita fer una campanya publicitària

Más detalles

L'al legoria de la cova de Plató

L'al legoria de la cova de Plató L'al legoria de la cova de Plató L'al legoria de la cova L'al legoria de la cova o mite de la cova és un text escrit per Plató que pertany a República. En aquest text Plató estableix una comparació entre

Más detalles

És d orígen desconegut i encara no té cura.

És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA, l Esclerosi Lateral Amiotròfica, és una malaltia degenerativa que afecta selectivament les neurones motores del cervell i de la medul la espinal. És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA

Más detalles

COMPLETA LA FRASE AMB LA PARAULA QUE FALTA

COMPLETA LA FRASE AMB LA PARAULA QUE FALTA COMPLETA LA FRASE AMB LA PARAULA QUE FALTA Material Creat en el Curs de la Montse Castells: http://phobos.xtec.cat/crp-osona/mod/resource/view.php?id=1425&subdir=/ CURS_MONTSE_CASTELLS EL CONILL DE LA

Más detalles

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar?

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa té 16 anys, està estudiant Batxillerat científic. Ella i el seu germà de 12 anys van al supermercat a buscar uns tetrabricks de llet per endur-se n,

Más detalles

CATALÀ MÍNIM 30 hores de català per a universitaris Universitat Autònoma de Barcelona Professora: Eulàlia Torras

CATALÀ MÍNIM 30 hores de català per a universitaris Universitat Autònoma de Barcelona Professora: Eulàlia Torras CATALÀ MÍNIM 30 hores de català per a universitaris Universitat Autònoma de Barcelona Professora: Eulàlia Torras UNITAT 3: A CASA MEVA O A CASA TEVA? En aquesta unitat aprenem a descriure casa nostra i

Más detalles

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 10 (deu) PLÀNOLS I MAPES Nom i cognoms. 4t curs ORIENTAR-SE A L ESPAI La posició d una persona d un objecte pot variar i s estableix a partir d un punt

Más detalles

El temple estava dedicat a l emperador August i a 3 deus: JÚPITER:És el deu principal, que governa el món.

El temple estava dedicat a l emperador August i a 3 deus: JÚPITER:És el deu principal, que governa el món. Us proposem una ruta històrica per Barcelona. Començarem per la Barcelona romana, continuarem per la Barcelona medieval i acabarem visitant el Parc Güell, construït durant l època industrial. Com Anar:

Más detalles

ACTIVITAT 2 El bingo de la Pau

ACTIVITAT 2 El bingo de la Pau ACTIVITAT 2 El bingo de la Pau NIVELL EDUCATIU Cicle inicial d educació primària OBJECTIUS Treballar el concepte de pau a partir del joc. Aprendre el concepte de pau positiva. DESENVOLUPAMENT Es reparteixen

Más detalles

D on vénen els nostres noms? Quaderns didàctics Cicle inicial de Primària. Quadern de l alumne. Nom: Classe: Edita. Continguts

D on vénen els nostres noms? Quaderns didàctics Cicle inicial de Primària. Quadern de l alumne. Nom: Classe: Edita. Continguts Quaderns didàctics Cicle inicial de Primària Quadern de l alumne D on vénen els nostres noms? Edita Nom: Classe: Generalitat de Catalunya Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació Continguts Disseny

Más detalles

Arquitectura. El casino dels nois. Cicle superior de primària i ESO. Tallers d Història. Arxiu Municipal de Sant Feliu de

Arquitectura. El casino dels nois. Cicle superior de primària i ESO. Tallers d Història. Arxiu Municipal de Sant Feliu de Arquitectura modernista El casino dels nois Guió de la xerrada per a alumnes de Cicle superior de primària i ESO Tallers d Història Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols M. Àngels Suquet i Rosa M. Rourich

Más detalles

L AGUS I ELS MONSTRES EL SALT DEL TEMPS JAUME COPONS & LILIANA FORTUNY

L AGUS I ELS MONSTRES EL SALT DEL TEMPS JAUME COPONS & LILIANA FORTUNY L AGUS I ELS MONSTRES EL SALT DEL TEMPS JAUME COPONS & LILIANA FORTUNY Cada divendres a l hora del pati la Lídia i jo anem a la biblioteca de l escola per tornar els llibres que hem llegit aquella setmana

Más detalles

U.D. 4: LES ESCALES QUADERN DE CLASSE. Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització:

U.D. 4: LES ESCALES QUADERN DE CLASSE. Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització: U.D. 4: LES ESCALES QUADERN DE CLASSE Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització: QUADERN DE CLASSE. 4: LES ESCALES - 2 1. Cita 10 objectes que tu consideris que ens cal dibuixar-los

Más detalles

de què parlen les parets de l escola?

de què parlen les parets de l escola? de què parlen les parets de l escola? V Jornada de diàlegs educatius. FUB 16 de novembre de 2013 Antònia Pérez, Montserrat Montoriol, Dolors Feixas Escola Cooperativa El Puig. Esparreguera de què et parla

Más detalles

Com funcionen les bicicletes?

Com funcionen les bicicletes? Com funcionen les bicicletes? Nom: Data: Dibuixa una bicicleta el més detalladament possible: 1/20 Nom: Data: Després d anar a buscar informació a la biblioteca i a internet, escriu les parts de la bicicleta

Más detalles

Tots els éssers vius estan formats per cèllules. La cèllula és l estructura més senzilla capaç de realitzar les funcions pròpies dels éssers vius:

Tots els éssers vius estan formats per cèllules. La cèllula és l estructura més senzilla capaç de realitzar les funcions pròpies dels éssers vius: LA CÈLLULA Tots els éssers vius estan formats per cèllules. La cèllula és l estructura més senzilla capaç de realitzar les funcions pròpies dels éssers vius: nutrició, relació i reproducció. L any 1665,

Más detalles

PLANTADA DE PRIMAVERA. Ada,Alba i Ariadna

PLANTADA DE PRIMAVERA. Ada,Alba i Ariadna PLANTADA DE PRIMAVERA Ada,Alba i Ariadna SUMARI Què és Agenda 21? Perquè hem creat aquesta comissió Què fem a Agenda 21? Plantada de primavera Hort al terrat De més petits a més grans participant per a

Más detalles

UNITAT 8 EL CLIMA (1)

UNITAT 8 EL CLIMA (1) UNITAT 8 EL CLIMA (1) On no hi ha indicacions, les il lustracions han sigut extretes de: Banco de imágenes y sonidos / http://bancoimagenes.isftic.mepsyd.es/ 137 138 139 Completa el vocabulari fent un

Más detalles

L estil artístic més representatiu del món feudal és el romànic, que es va desenvolupar a Europa entre els segles XI i XIII.

L estil artístic més representatiu del món feudal és el romànic, que es va desenvolupar a Europa entre els segles XI i XIII. L ART ROMÀNIC UD 2 I UD 3 L ART ROMÀNIC I L ART GÒTIC 1 L estil artístic més representatiu del món feudal és el romànic, que es va desenvolupar a Europa entre els segles XI i XIII. Les esglèsies romàniques

Más detalles

Els fulls de càlcul. Tabla 1 : Calculadora

Els fulls de càlcul. Tabla 1 : Calculadora Els fulls de càlcul Els Fulls de càlcul tenen etiquetes de columna (A, B, C,...) i etiquetes de files (1, 2, 3,...). Aquestes etiquetes constitueixen les coordenades per les quals s identifica una cel

Más detalles

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants.

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. EXPERIÈNCIES AMB IMANTS Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. Els imants naturals, anomenats pedres imant o calamites, es coneixen des de fa uns 2500 anys i es troben

Más detalles

MURALLA DEL CARME - CARRER NOU (1)

MURALLA DEL CARME - CARRER NOU (1) MURALLA DEL CARME - CARRER NOU (1) (1) Aquest gran edifici va ser la seu d'uns "grans magatzems", un establiment que ocupava tot l'edifici i on es venia de tot. Es va construir entre 1935 i 1952, una època

Más detalles

Adaptació de Mª Teresa Cases Fandos. Els vestits a Roma. Adaptació dels Materials Complementaris de Camp d Aprenentatge Ciutat de Tarragona

Adaptació de Mª Teresa Cases Fandos. Els vestits a Roma. Adaptació dels Materials Complementaris de Camp d Aprenentatge Ciutat de Tarragona Adaptació de Mª Teresa Cases Fandos Els vestits a Roma Adaptació dels Materials Complementaris de Camp d Aprenentatge Ciutat de Tarragona Els vestits a Roma Gràcies a les restes arqueològiques escultures,

Más detalles

Les capes de la Terra

Les capes de la Terra Les capes de la Terra Amb l ajuda d un projector fem un mapa de la Terra i després també fem un dibuix de les capes de la Terra. Les capes de la Terra Les capes de la Terra Ja teníem el model, però no

Más detalles

LA MONGETA 1. Dibuixa: La llavor de la mongeta: Una fulla de mongetera:

LA MONGETA 1. Dibuixa: La llavor de la mongeta: Una fulla de mongetera: Títol: Les hortalisses I, II i III Capítol: LA MONGETA, LA CEBA, LA PASTANAGA, LA CARXOFA, LA PATATA Durades: 05:25 min. 05:14 min. 06:03 min. 05:41 min. 08:48 min. LA MONGETA 1. Dibuixa: La llavor de

Más detalles

ANEM A FER UNA OBSERVACIÓ

ANEM A FER UNA OBSERVACIÓ VISITA A L'ESTACIÓ METEOROLÒGICA DE GIRONA. 1 ANEM A FER UNA OBSERVACIÓ Tipus d estació: Dia Hora Observem el cel Cobertura de núvols (octaus) Tipus de núvols Dades actuals Temperatura Humitat Direcció

Más detalles

CREAR-SE UN COMPTE GMAIL

CREAR-SE UN COMPTE GMAIL CREAR-SE UN COMPTE GMAIL Google ofereix moltes possibilitats, per tal de poder-les tenir, cal obrir-nos una compte de correu. Anem a la plana http://www.gmail.com Per fer-ho farem clic aquí Pàg 1 Omplireu

Más detalles

QÜESTIONARI ALS ALUMNES DELEGATS DE L IES MIQUEL MARTÍ I POL

QÜESTIONARI ALS ALUMNES DELEGATS DE L IES MIQUEL MARTÍ I POL QÜESTIONARI ALS ALUMNES DELEGATS DE L IES MIQUEL MARTÍ I POL 1. Com definiries la matèria d educació física? 4 35 3 25 2 15 1 5 Queda bastant clar quina visió tenen els alumnes de la matèria d educació

Más detalles

LA TERRA, PLANETA DEL SISTEMA SOLAR. 1. La Terra, un punt a l Univers

LA TERRA, PLANETA DEL SISTEMA SOLAR. 1. La Terra, un punt a l Univers 1.- Què és una galàxia? LA TERRA, PLANETA DEL SISTEMA SOLAR 1. La Terra, un punt a l Univers 2.- De quina galàxia forma part el planeta Terra?... 3.- Defineix: ESTEL ( estrella ) : PLANETA: 4.- Què és

Más detalles

TEMA 2: Divisibilitat Activitats

TEMA 2: Divisibilitat Activitats TEMA 2: Divisibilitat Activitats 1. 35 és múltiple de 5?. Raoneu la resposta 2. 48 és divisible per 6?. Raoneu la resposta 3. Completeu els deu primers múltiples de 8 8, 16,, 32,,,,,, 80 4. Quines de les

Más detalles

Ignasi Duch i Gavaldà'2001 1

Ignasi Duch i Gavaldà'2001 1 Ignasi Duch i Gavaldà'2001 (natx1tgn@hotmail.es) 1 11.- Nom: A matar Terreny: Dos equips. Un a cada banda de camp. Es tracta de tocar amb una pilota als nens de l altra equip. Cada jugador tocat passa

Más detalles

8. Reflexiona: Si a<-3, pot se a<0?

8. Reflexiona: Si a<-3, pot se a<0? ACTIVITATS 1. Expressa amb nombres enters: a) L avió vola a una altura de tres mil metres b) El termòmetre marca tres graus sota zero c) Dec cinc euros al meu germà 2. Troba el valor absolut de: -4, +5,

Más detalles

Del gra de cafè a l àtom de carboni: Les dimensions de la vida Full de treball

Del gra de cafè a l àtom de carboni: Les dimensions de la vida Full de treball Del gra de cafè a l àtom de carboni: Les dimensions de la vida Full de treball Activitat 1 Obriu l animació següent: No toqueu el cursor! Descriviu què es veu a la pantalla: A l extrem superior esquerra

Más detalles

ET REGALARÉ TOTES LES ESTRELLES DEL CEL

ET REGALARÉ TOTES LES ESTRELLES DEL CEL Informació per al professorat Et regalaré totes les estrelles del cel és una activitat amb propostes didàctiques elaborada a partir del conte i el CD amb la cantata creats per UNICEF Girona per celebrar

Más detalles

PROPOSTA DIDÀCTICA. Eulàlia Canal La nena que només es va poder endur una cosa Dibuixos de Valentí Gubianas

PROPOSTA DIDÀCTICA. Eulàlia Canal La nena que només es va poder endur una cosa Dibuixos de Valentí Gubianas PROPOSTA DIDÀCTICA Eulàlia Canal La nena que només es va poder endur una cosa Dibuixos de Valentí Gubianas Eulàlia Canal La nena que només es va poder endur una cosa FITXA DEL LLIBRE TÍTOL DE L OBRA: AUTOR:

Más detalles

3. Màxim rendiment ( )

3. Màxim rendiment ( ) 3. Màxim rendiment (1936-1960) La guerra civil va provocar la fugida dels empresaris i les fàbriques varen passar a ser regides pels comitès de control. Les circumstàncies de guerra varen trencar la dinàmica

Más detalles

PREPARACIÓ - La fitxa P4- núm. 1B s ha de treballar prèviament.

PREPARACIÓ - La fitxa P4- núm. 1B s ha de treballar prèviament. NOM DE L ACTIVITAT: Núm. de FITXA: OBJECTIUS: CONTINGUTS: P4 Núm. 1A i 1B Amb què em rento? - Que els nens/es facin un repàs dels objectes d higiene. - Relacionar els hàbits d higiene amb els objectes

Más detalles

La visió de l'univers a través de la història

La visió de l'univers a través de la història La visió de l'univers a través de la història Les societats primitives ja es preguntaven quin va ser l'origen de l'univers, però les respostes a aquesta pregunta no tenien cap fonament científic, sinó

Más detalles