Conservació i no conservació de l energia

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Conservació i no conservació de l energia"

Transcripción

1 Física de r de Batxillerat /3 Conseració de l energia Conseració i no conseració de l energia. Llançaments i xocs amb molles Quan una molla es comprimeix acumula una energia potencial que al: E P k x... on k és la constant recuperadora de la molla i x la compressió. Exercici. Una molla de k = 00 N/m es comprimeix 4 cm. Amb ella es dispara una bola de 50 g. Calcula la elocitat amb què sortirà llançada la bola. Exercici. Una bola de 80 g que es mou a 4 m/s xoca amb la molla anterior. Calcula quina longitud es comprimirà la molla. Exercici.3 Una molla de k = 00 N/m es col loca ertical. A sobre es posa una massa de 00 g, es comprimeix 0 cm i es deixa anar. Fins a quina alçada arribarà la massa? Considera que l energia elàstica es transforma tota en potencial graitatòria. (Sol.: 4,08 m) Exercici.4 Quan torni a caure la massa anterior, es trobarà la molla sense comprimir, és a dir, el seu extrem serà 0 cm més amunt. Amb quina elocitat xocarà la massa amb la molla? Exercici.5 Intenta calcular a quina elocitat surt disparada la massa del problema.3. Què has de tenir en compte per tal que et surti el mateix resultat que al problema.4?. Xoc elàstic en una dimensió En un xoc sempre es consera la quantitat de moiment; si, a més, és elàstic es conserarà, també, l energia cinètica. Anomenarem u i u a les elocitats inicials, i i a les elocitats finals. Es complirà: mu m u m m mu m u m m... sistema que pot simplificar-se multiplicant per la segona equació: mu mu m u m u m m m m (I) (II) Així no haurem d escriure, ni, el que és pitjor, ( ) o ( ), quan parlarem de les energies cinètiques

2 Física de r de Batxillerat /3 Conseració de l energia Si ens donen, per exemple, les masses m i m i les elocitats inicials, i ens demanen les elocitats finals, podem substituir les dades en el sistema i resoldre l. Com que és de segon grau, obtindrem dos alors per a a cadascun dels quals correspondrà un alor de. Un parell de alors [, ] correspon al resultat del xoc; l altre serà un resultat triial. El resultat triial és que = u i = u, com podreu comproar en l exercici exemple. Aquest resultat correspon a la situació en què no hi ha xoc, cas en què es conseren l energia i la quantitat de moiment, que eren les úniques condicions: (I) i (II) que haíem posat. Efectiament, en el sistema d equacions anterior no hi ha la condició que les elocitats han de caniar; per això, una de les solucions matemàtiques és que no caniïn. Exercici. Un cos de 4 kg que es mou a 8 m/s xoca amb un altre de kg que es mou en sentit contrari a 0 m/s. Calcula les elocitats després del rebot si el xoc és perfectament elàstic. Simplificació del sistema: Si agrupem els termes relatius a m separadament dels referits a m i després traiem factor comú: mu mu m m m I si ara diidim (II ) per (I ): u u m m u m u u u m m u m u u m u u u O, el que és el mateix: u + = u + (III) Podem ara simplificar el sistema matemàtic per a la resolució del xoc elàstic en una sola dimensió: Exercici. mu m u m u u Resol l exercici a partir del nou sistema. m (I) (III) (II') (I') Exercici.3 L exercici anterior només ha donat una solució per a i una per a. Aquestes solucions no són les triials, sinó que són les que corresponen a un cani de elocitat, és a dir, a un xoc. Sabries explicar perquè la solució que s ha perdut és l altra, la que no comporta cani de elocitat ni xoc? Casos particulars de xoc en una dimensió a) Xoc contra una massa infinita aturada. Quan una pilota elàstica xoca amb una paret, aquesta quasi ni es mou, mentre que la pilota surt rebotada amb la mateixa elocitat però en sentit contrari.

3 Física de r de Batxillerat 3/3 Exercici.4 Conseració de l energia Demostra l afirmació anterior amb el sistema simplificat (I) (III). b) Xoc entre dues masses iguals, una d elles aturada. Quan una bola està quieta i xoca amb ella una d igual que es mou a elocitat, la que arriba es queda aturada i la que estaa aturada surt amb la mateixa elocitat, direcció i sentit que la que l ha colpejada. Està clar que així es conseren tant la quantitat de moiment com l energia cinètica; només cania la bola que les porta. Exercici.5 Demostra l afirmació anterior amb el mateix sistema (I) (III). 3. Pèndol balístic L M m, h V M + m m (M m)v M m V m Exercici 3. (M m)v V g h M m m (M m)g h g L( cos) h L Lcos h L( cos) Dimensiona el problema per mesurar la elocitat d una bala de l AK-47 rus. Aquesta arma dispara bales de 8,0 g a 75 m/s. Proa de trobar els alors de L i M adequats per poder mesurar angles d uns 30 o 45 0, fàcilment mesurables. Exercici 3. Calcula l energia perduda pel sistema bala-bloc per a les següents dades: m = 8,0 g, = 75 m/s, M =,0 kg, L = 3 m, = Per fer-ho calcula l energia cinètica inicial de la bala i l energia potencial final del sistema bala-bloc. Exercici 3.3 Si la bala de l exercici anterior fa un forat de 4 cm de llargada en el bloc de fusta, quina és la força mitjana que oposa el bloc a la penetració de la bala?

4 PAU Física. Cinemàtica i Mecànica 008 a 03 /5 Mecànica. 08j S Q) Un bloc de massa 0 kg cau lliscant per un pla inclinat, salant un desniell de 5 m. Si parteix del repòs i assoleix una elocitat final de 5 m/s, determineu l energia perduda per fricció. Sol. 650 J. 08j S A Q3) En la gràfica següent es mostra com aria l acceleració d un cos de massa 0 kg que es mou en línia recta. Quin treball s ha efectuat sobre el cos per a moure l des de x = 0 fins a x = 8m? Sol. 800 J a/ms x/m 3. 08j S B P) Dues partícules puntuals es mouen sobre un pla horitzontal sense fregament. La elocitat inicial de la primera partícula, de massa kg, és i 3j. La elocitat inicial de la segona partícula, de massa 4 kg, és 3i 3j. Les partícules xoquen entre elles i després del xoc es mouen separadament. La elocitat de la primera partícula després del xoc és 3i j. Totes les elocitats es donen en coordenades cartesianes i en m/s; i i j són els ectors unitaris ortonormals. a) Calculeu el mòdul de la elocitat de la segona partícula després del xoc. Sol. 3,54 m/s b) Determineu si el xoc és elàstic. Sol. No l és. c) Calculeu la ariació d energia cinètica que experimenta cada partícula en el xoc. Sol. 0 i J j S5 P) Una molla horitzontal està unida per l extrem de l esquerra a la paret i per l extrem de la dreta a una partícula de massa kg. Separem la partícula una distància de 5 cm cap a la dreta de la sea posició d equilibri i la deixem anar. En aquest moment comencem a comptar el temps. La partícula descriu un moiment harmònic simple amb un període de 0,75 s. Quan la partícula es trobi a 0,0 m a la dreta del punt central de l oscil lació i s estigui moent cap a la dreta, determineu: a) L energia cinètica de la partícula. Sol. 3,7 J b) L energia mecànica del sistema. Sol. 4,4 J c) La força resultant que actua sobre la partícula. Doneu-ne el mòdul, la direcció i el sentit. Sol. 4,04 N 5. 08j S5 Q) Un agó de massa M es desplaça a una elocitat per una ia horitzontal sense fricció i xoca contra un altre agó idèntic aturat. Si després de l impacte ambdós agons queden units, quin percentatge de l energia inicial s ha perdut en el xoc? Sol. 50% 6. 08j S5 A Q4) Una plataforma circular gira, en un pla horitzontal, respecte d un eix ertical que passa pel seu centre, a una elocitat de 0/π rpm (reolucions per minut). Determineu el alor de la distància màxima respecte de l eix a què pot situar-se una massa sobre la plataforma de manera que giri solidàriament amb aquesta, sense lliscar, sabent que el coeficient de fregament estàtic al 0,5. Sol. 0,3 m

5 PAU Física. Cinemàtica i Mecànica 008 a 03 / j S5 B P) Dues masses, M = 00 g i M = 400 g, pengen de dos fils inextensibles d m de longitud cada un. Inicialment els dos fils formen un angle de 60, tal com es mostra en la figura següent: En un moment determinat deixem anar la massa M, de manera que es produeix un xoc perfectament elàstic contra la massa M. Calculeu: L 60 0 a) La elocitat de cada massa justament després del xoc. Sol.,04 i,09 m/s b) El alor de la ariació de la quantitat de moiment que experimenta la massa M en el xoc. Sol. 0,83 kg m/s c) L altura que assolirà la massa M després del xoc. Sol. 0, m M L M 8. 08j S5 B Q3) Llancem cap amunt, amb una certa elocitat inicial, un cos de massa kg per un pendent de 37 de manera que recorre 0 m fins a aturar-se i posteriorment torna al punt de partida. El coeficient de fricció entre el cos i el pla inclinat al 0,.. El treball que fa el pes sobre la massa... a) és positiu a la pujada. b) al 59,0 J a la baixada. c) des que surt fins que torna al punt de partida (pujada i baixada) és nul.. El treball que fa la força de fricció sobre la massa... a) al 9,80 J a la pujada. b) al 7,83 J a la baixada. c) des que surt fins que torna al punt de partida (pujada i baixada) és nul. Sols. c, b 9. 08s S4 P) Deixem anar un cos d kg de massa des del punt A, situat sobre una pista constituïda per un quadrant de circumferència A de radi 30 0 R =,5 m i en la qual es considera negligible el fregament, tal com es eu a la figura de sota. Quan el cos arriba a la part B C inferior del quadrant (punt C), llisca sobre una superfície horitzontal fins que queda aturat a una distància de,7 m del punt C. Trobeu: a) La elocitat del cos en el punt C. Sol. 5,4 m/s b) El coeficient de fregament cinètic entre la pista i el cos a la part horitzontal. Sol. 0,56 c) La força que fa el cos sobre la pista quan passa pel punt B. Sol.,5 N 0. 08s S4 A Q3) En una experiència de laboratori, mesurem la longitud d una molla ertical fixa- da per l extrem superior quan hi pengem diferents masses de l extrem inferior. A la taula següent hi ha els resultats obtinguts, on ΔL representa l allargament de la molla quan li pengem de l extrem inferior una massa m. m (g) ΔL (cm) 3,7 49,0 65,3 8,7 98,0 4,3 a) Representeu gràficament l allargament (ordenada) en funció de la força que actua sobre la molla (abscissa). Doneu l equació de la funció que ajusta els alors experimentals. b) Determineu la constant elàstica de la molla. Expresseu el resultat en les unitats del sistema internacional (SI). Sol. 5, N/m DADES: g = 9,8 m/s.

6 PAU Física. Cinemàtica i Mecànica 008 a 03 3/5. 09j S4 P) Una atracció de fira consisteix en una agoneta que, a partir del repòs, és impulsada una distància de 00 cm per un ressort horitzontal inicialment comprimit. La agoneta puja fins a una altura de 0 m i a partir d aquí baixa per un pla inclinat 45 en què una força de fricció constant fa que s aturi just quan arriba a l altura zero. La agoneta té una massa total de 000 kg, la constant elàstica del ressort és, N/m i suposem que sobre la agoneta no hi actuen forces de fricció ni mentre és impulsada ni mentre puja. Calculeu: a) La elocitat de la agoneta just després que la molla la impulsi. Sol. 5,8 m/s b) La elocitat amb què arribarà al punt més alt de l atracció. Sol. 7,3 m/s c) El mòdul de la força de fricció que fa que la agoneta s aturi. Sol. 8,8.0 3 N. 09j S4 B Q3) Fem oscil lar un objecte lligat a una corda de 40 cm de longitud, com si fos un pèndol, de manera que quan l objecte es troba en el punt més alt de la trajectòria la corda forma un angle de 37 amb la ertical.. L objecte passarà pel punt més baix del recorregut a una elocitat de a),50 m/s. b),80 m/s. c),6 m/s.. La tensió de la corda a) és màxima en el punt més alt del recorregut. b) és màxima en el punt més baix del recorregut. c) fa un treball positiu sobre l objecte quan passa del punt més alt al més baix de la trajectòria. Sols. c, b 3. 09j S3 P) En unes muntanyes russes, una agoneta de massa M = 500 kg arrenca del A repòs en el punt A i recorre una pista com la C representada a la figura. Després de recórrer el trajecte, xoca amb un altra agoneta de massa M = 3500 kg, que estaa aturada en el punt D, de manera que després de la col lisió queden totes dues unides. El fregament és negligible en tot el recorregut. El punt A és a B D una altura de 5 m respecte de l horitzontal que passa pels punts B i D, i el punt C és a una altura de 0 m. a) Calculeu la elocitat que tindrà el conjunt de les dues agonetes després del xoc. Sol. 9, m/s b) Dibuixeu l esquema de les forces que actuen sobre la agoneta de massa M quan passa pel punt B. Calculeu el alor de cada una d aquestes forces. Sabem que el punt B és el punt més baix d un arc de circumferència de 0 m de radi. Sol. N = 8, N c) Calculeu el mínim radi de curatura que ha de tenir la pista en el punt C perquè la agoneta no perdi el contacte amb les ies. Sol. 0 m 4. 09j S3 Q3) Una molla, situada sobre una taula horitzontal sense fregament, està fixada per un dels extrems a una paret i a l altre extrem hi ha lligat un cos de 0,5 kg de massa. La molla no està deformada inicialment. Desplacem el cos una distància de 50 cm de la sea posició d equilibri i el deixem moure lliurement, amb la qual cosa descriu un moiment ibratori harmònic simple. L energia potencial del sistema en funció del desplaçament es representa

7 PAU Física. Cinemàtica i Mecànica 008 a 03 4/5 amb la paràbola de la gràfica següent. Determineu el alor de la constant recuperadora de la molla i el alor de la elocitat del cos quan té una elongació de 0 cm. Sols. 400 N/m; 3 m/s E p /J 50 x/cm j S3 Q4) Una atracció d una fira consisteix en uns cotxes petits que giren a una elocitat de mòdul constant de 3,0 m/s i que descriuen una circumferència de 8,0 m de radi en un pla horitzontal. a) Calculeu les components intrínseques de l acceleració d un dels cotxes. b) Si el mòdul de la elocitat dels cotxes, quan finalitza el temps de l atracció, es redueix de manera uniforme des de 3,0 m/s fins a,0 m/s en 0 s, calculeu-ne l acceleració angular i l acceleració tangencial en aquest interal de temps. Sols. a tg = 0; a n =,5 m/s ; 0,05 rad/s ; 0,00 m/s 6. 09s S A P) El tambor d una assecadora de roba és un cilindre horitzontal d acer inoxidable de radi 0 cm. En posar l assecadora en funcionament, la elocitat del tambor augmenta regularment de 0 a 900 rpm en 0 s. a) Escriiu les equacions de les magnituds angulars ω(t) i α(t) en els primers 0 s del moiment. Sol. = 9,45 t; = 9,45 rad/s b) Determineu l acceleració tangencial i l acceleració centrípeta d un punt del tambor al cap de 5 s de l inici del moiment. Sol.,885 i 444 m/s c) Calculeu la força màxima que exerceix el tambor sobre un jersei mullat, de 0,5 kg de massa, quan gira a 900 rpm. Suposeu que, quan el tambor de l assecadora gira, el jersei està sempre en contacte amb la paret del cilindre. Sol. N = 893, N (a baix) Expresseu tots els resultats en unitats del sistema internacional (SI) s S B Q4) El punt més alt d una pista d esquí (que podem aproximar a un pla inclinat sense fregament, tram AB), es troba a una altura h respecte del final. Fora de la pista, tram BC, no queda neu i per tant hi ha fregament (coeficient de fregament, μ, no nul). Si un esquiador surt del començament de la pista (punt A) a una elocitat nul la: A h = 0 B = 0 C. Quina serà la sea elocitat al final de la pista (punt B)? a) gh b) gh / c) Depèn de la massa de l esquiador. Sols. a; c. Quina distància horitzontal (BC) recorrerà l esquiador abans d aturar-se? a) h b) h μ c) h/μ

8 PAU Física. Cinemàtica i Mecànica 008 a 03 5/5 8. j S - P) Disposem d una molla de constant de recuperació k = 4,00 Nm i de longitud natural l = 0,0 cm, amb la qual olem fer una balança. Per fer-la, pengem la molla erticalment per un dels extrems i, a l altre, col loquem una plataforma de massa m = 0,0 g amb un dial, de manera que aquest indiqui el alor de la mesura sobre una escala graduada, tal com es mostra a la figura. a) Determineu la lectura que marca el dial en col locar la plataforma i deixar que el sistema s aturi. Considereu que el zero del dial coincideix amb l extrem superior del regle de la figura. b) Afegim un objecte de massa M = 300 g damunt de la plataforma. A continuació, desplacem el conjunt una distància de 0,0 cm respecte a la noa posició d equilibri i el deixem anar, de manera que el sistema comença a oscil lar lliurement. Amb quina elocitat tornarà a passar per la posició d equilibri? DADA: g = 9,8ms Sols. 4,9 cm; 35,4 cm/s

Problemes de dinàmica:

Problemes de dinàmica: Problemes de dinàmica: 1- Sobre una massa M = 5 kg, que es troba en repòs a la base del pla inclinat de la figura, s'aplica una força horitzontal F de mòdul 50 N. En arribar a l'extrem superior E, situat

Más detalles

T.10- DINÀMICA 1. Desam R.G. IES SIVERA FONT FÍSICA I QUÍMICA 1r. Batxillerat: Dinàmica(I) TEMA 10

T.10- DINÀMICA 1. Desam R.G. IES SIVERA FONT FÍSICA I QUÍMICA 1r. Batxillerat: Dinàmica(I) TEMA 10 T.10- DINÀMICA 1 ACTIVITAT 1 Dibuixeu totes les forces que actuen sobre els cossos que apareixen a les següents figures: Fig.1: Una poma que està en repòs damunt d uns llibres. Fig.2: Un cos que mou amb

Más detalles

4. Dinàmica del moviment circular

4. Dinàmica del moviment circular 4. Dinàmica del moiment circular 1. (PAU juny 04) Considera una partícula que descriu un moiment circular uniformement retard, amb acceleració gular no nul la. Quin dels diagrames següents li correspon?

Más detalles

1. La massa de la bola m 2 : a) És igual que la de la bola m 1. b) És més petita. c) És més gran.

1. La massa de la bola m 2 : a) És igual que la de la bola m 1. b) És més petita. c) És més gran. TREBALL I ENERGIA 1.-En un xoc unidimensional, una bola de 5 kg es dirigeix cap a la dreta a una velocitat de 7 m/s i col lideix contra una altra bola de 8 kg que inicialment està en repòs. Després del

Más detalles

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre D11 2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre Per mesurar forces utilitzarem el dinamòmetre (NO la balança!) Els dinamòmetres contenen al seu interior una molla que és elàstica, a l aplicar una força

Más detalles

2 m. L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA. 0,1 kg. 3,4 m. x 1 m. 0,2 m. k = 75 N/m. 1,2 m 60º

2 m. L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA. 0,1 kg. 3,4 m. x 1 m. 0,2 m. k = 75 N/m. 1,2 m 60º 2 m L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA 0,1 kg k = 75 N/m x 1 m 3,4 m 0,2 m 1,2 m 60º ÍNDEX 3.1. Concepte de treball 3.2. Tipus d energies 3.3. Energia mecànica. Principi de conservació de l energia mecànica

Más detalles

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment)

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment) D21 4.7. Lleis de ewton (relacionen la força i el moviment) - Primera Llei de ewton o Llei d inèrcia QUÈ ÉS LA IÈRCIA? La inèrcia és la tendència que tenen el cossos a mantenirse en repòs o en MRU. Dit

Más detalles

Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU)

Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU) x = x 0 + v (t-t 0 ) si t 0 = 0 s x = x 0 + vt D4 Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU) Gràfica posició-temps Indica la posició del cos respecte el sistema de referència a mesura que passa el

Más detalles

PROBLEMES DINÀMICA 1. PROBLEMES DE DINÀMICA 1- Determina el mòdul i direcció de la resultant dels següents sistemes de forces: a) F1

PROBLEMES DINÀMICA 1. PROBLEMES DE DINÀMICA 1- Determina el mòdul i direcció de la resultant dels següents sistemes de forces: a) F1 PROBLEMES DINÀMICA 1 PROBLEMES DE DINÀMICA 1- Determina el mòdul i direcció de la resultant dels següents sistemes de forces: a) F1 3i 2j ; F 2 i 4j ; F3 i 5j ; b) F1 3i 2j ; F2 i 4j ; F3 2ic) F 1 : 4

Más detalles

OLIMPÍADA DE FÍSICA CATALUNYA 2011

OLIMPÍADA DE FÍSICA CATALUNYA 2011 QÜESTIONS A) Dos blocs es mouen per l acció de la força F sobre un terra horitzontal sense fregament tal com es veu a la figura, on T és la tensió de la corda que uneix els dos cossos. Determineu la relació

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 2

SOLUCIONARI Unitat 2 SOLUCIONARI Unitat Cinemàtica Qüestions. Analitza aquest fet: Un avió està a punt d aixecar el vol agafant velocitat en la pista d enlairament. Com veuen el seu moviment: a) La persona que està dins la

Más detalles

Problemes proposats A 30º

Problemes proposats A 30º Problemes proposats.1.- Un cos es manté en posició mitjançant un cable al llarg d'un pla inclinat. a) Si l'angle del pla son 60º i la massa del cos es de 50 Kg, determineu la tensió del cable i la força

Más detalles

1.- Elements d una recta Vector director d una recta Vector normal d una recta Pendent d una recta

1.- Elements d una recta Vector director d una recta Vector normal d una recta Pendent d una recta .- Elements d una recta..- Vector director d una recta..- Vector normal d una recta.3.- Pendent d una recta.- Equacions d una recta..- Equació ectorial, paramètrica i contínua..- Equació explícita.3.-

Más detalles

FISICA I QUIMICA 4t ESO ACTIVITATS CINEMÀTICA

FISICA I QUIMICA 4t ESO ACTIVITATS CINEMÀTICA FISICA I QUIMICA 4t ESO ACTIVITATS CINEMÀTICA 1. Fes els següents canvis d'unitats amb factors de conversió (a) 40 km a m (b) 2500 cm a hm (c) 7,85 dam a cm (d) 8,5 h a segons (e) 7900 s a h (f) 35 min

Más detalles

Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2.

Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2. Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2. Física sèrie 4

Más detalles

PART II: FÍSICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2.

PART II: FÍSICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2. PART II: FÍSICA Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2. UNITAT 1: INTRODUCCIÓ AL MOVIMENT Posició i desplaçament 1- Marca la resposta correcta en cada cas:

Más detalles

Exercicis de magnetisme PAU

Exercicis de magnetisme PAU 1) Una espira circular de 4,0 cm de radi es troba en repòs en un camp magnètic constant de 0,50 T que forma un angle de 60 respecte de la normal a l espira. Calculeu el flux magnètic que travessa l espira.

Más detalles

MECÀNICA: CINEMÀTICA I DINÀMICA DEL MOVIMENT CIRCULAR. PRINCIPIS DE CONSERVACIÓ. Errors. (des de JUNY del 2000 a SETEMBRE del 2006)

MECÀNICA: CINEMÀTICA I DINÀMICA DEL MOVIMENT CIRCULAR. PRINCIPIS DE CONSERVACIÓ. Errors. (des de JUNY del 2000 a SETEMBRE del 2006) MECÀNICA: CINEMÀTICA I DINÀMICA DEL MOVIMENT CIRCULAR. PRINCIPIS DE CONSERVACIÓ. Errors. (des de JUNY del 2000 a SETEMBRE del 2006) A) CINEMÀTICA DEL MOVIMENT CIRCULAR 1) Q3. Un cotxe es mou per una carretera

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2009-2010 Física Sèrie 2 L examen consta d una part comuna (problemes P1 i P2), que heu de fer obligatòriament, i d una part optativa, de la qual heu d escollir UNA

Más detalles

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS 1. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITES L equació x + y = 3 és una equació de primer grau amb dues incògnites : x i y. Per calcular les solucions escollim un valor

Más detalles

Treball. Per resoldre aquests problemes utilitzarem l equació:

Treball. Per resoldre aquests problemes utilitzarem l equació: Treball Per resoldre aquests problemes utilitzarem l equació: W = F d cosα Aquesta equació expressa el treball en termes de la força aplicada, del desplaçament que aquesta força provoca i del cosinus de

Más detalles

Física i Química 4t ESO B i C. Curs

Física i Química 4t ESO B i C. Curs Física i Química 4t ESO B i C. Curs 2017-18 David Pedret Dossier recuperació 1r trimestre Nom i cognoms : DEPARTAMENT DE CIÈNCIES NOM I COGNOM: CURS: 2017-2018 DATA: Física i Química 4 ESO DOSSIER RECUPERACIÓ

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 7

SOLUCIONARI Unitat 7 SOLUCIONARI Unitat 7 Principi de conservació de l energia Qüestions. Quan un cos queda en repòs a terra després d aver caigut d una certa altura: a) En què s a transformat l energia potencial gravitatòria

Más detalles

SÈRIE 3 PAU. Curs FÍSICA

SÈRIE 3 PAU. Curs FÍSICA SÈRIE 3 PAU. Curs 2003-2004 FÍSICA Districte universitari de Catalunya Resoleu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2. Escolliu una de les opcions (A o B) i resoleu el problema P2 i responeu

Más detalles

Tema 1: TRIGONOMETRIA

Tema 1: TRIGONOMETRIA Tema : TRIGONOMETRIA Raons trigonomètriques d un angle - sinus ( projecció sobre l eix y ) sin α sin α [, ] - cosinus ( projecció sobre l eix x ) cos α cos α [ -, ] - tangent tan α sin α / cos α tan α

Más detalles

CINEMÀTICA: INTRODUCCIÓ

CINEMÀTICA: INTRODUCCIÓ CINEMÀTICA: INTRODUCCIÓ La cinemàtica és la ciència que estudia el moviment dels cossos. Però un moviment (un canvi de localització) no té pas cap sentit sense un sistema de referència. Sistemes de referència

Más detalles

IES MANUEL DE PEDROLO. Equilibri Elasticitat

IES MANUEL DE PEDROLO. Equilibri Elasticitat Exercici 1 (PAAU 04) La barra prismàtica de la figura, de massa m = 8 kg, s aguanta verticalment sense caure per l acció dels topalls. El topall A és fix i el topall B es prem contra la barra per mitjà

Más detalles

OLIMPÍADA DE FÍSICA CATALUNYA 2014

OLIMPÍADA DE FÍSICA CATALUNYA 2014 La prova consta de quatre parts (A, B, C i D). Cadascuna es puntuarà sobre 20 punts. Les respostes a cada part s han d entregar per separat i cal entregar al menys un full de respostes per cadascuna (encara

Más detalles

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D VECTORS I RECTES AL PLA Un vector és un segment orientat que és determinat per dos punts, A i B, i l'ordre d'aquests. El primer dels punts s'anomena origen i el segons es denomina extrem, i s'escriu AB.

Más detalles

10 Àlgebra vectorial. on 3, -2 i 4 són les projeccions en els eixos x, y, y z respectivament.

10 Àlgebra vectorial. on 3, -2 i 4 són les projeccions en els eixos x, y, y z respectivament. 10 Àlgebra vectorial ÀLGEBR VECTORIL Índe P.1. P.. P.3. P.4. P.5. P.6. Vectors Suma i resta vectorial Producte d un escalar per un vector Vector unitari Producte escalar Producte vectorial P.1. Vectors

Más detalles

Sèrie 5. Resolució: 1. Siguin i les rectes de d equacions. a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i.

Sèrie 5. Resolució: 1. Siguin i les rectes de d equacions. a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i. Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 11 Sèrie 5 1. Siguin i les rectes de d equacions : 55 3 2 : 3 2 1 2 3 1 a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i. b) Trobeu l

Más detalles

Física Sèrie 1. Instruccions

Física Sèrie 1. Instruccions Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2015 Física Sèrie 1 SOLUCIONS, CRITERIS DE CORRECCIÓ

Más detalles

Convocatòria Física. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 1. Fase específica. Etiqueta identificadora de l alumne/a

Convocatòria Física. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 1. Fase específica. Etiqueta identificadora de l alumne/a Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Física Sèrie 1 Fase específica Qüestions Qualificació Convocatòria 2017 Problema Suma de notes parcials Qualificació final Qualificació Etiqueta

Más detalles

DINÀMICA DE SISTEMES DE PARTÍCULES

DINÀMICA DE SISTEMES DE PARTÍCULES 07 Problemes de física per a batxillerat...// M. L. Escoda, J. Planella, J. J. Suñol // ISBN: 84-8458-0-5 DINÀMICA DE SISTEMES DE PARTÍCULES P.. P.. P.3. P.4. P.5. Concepte de centre de masses Moviment

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2007-2008 Física Sèrie 2 Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2. A continuació, escolliu UNA de les opcions (A o B): feu el problema P2 i responeu a

Más detalles

CAMP GRAVITATORI. EXERCICIS DE SELECTIVITAT. Curs fins Curs

CAMP GRAVITATORI. EXERCICIS DE SELECTIVITAT. Curs fins Curs CAMP GRAVITATORI. EXERCICIS DE SELECTIVITAT. Curs 1998-1999 fins Curs 2000-2001 1. (Q1 Sèrie 2 PAAU.LOGSE Curs 1998 1999). A quina altura sobre la superfície de la Terra l acceleració de la gravetat es

Más detalles

TEMA 1: Trigonometria

TEMA 1: Trigonometria TEMA 1: Trigonometria La trigonometria, és la part de la geometria dedicada a la resolució de triangles, es a dir, a determinar els valors dels angles i dels costats d un triangle. 1.1 MESURA D ANGLES

Más detalles

CAMP ELÈCTRIC. valdria aquest treball si la càrrega de prova fos q' = 0,2 µc? Compareu

CAMP ELÈCTRIC. valdria aquest treball si la càrrega de prova fos q' = 0,2 µc? Compareu CAMP ELÈCTRIC 1.-Una partícula de massa m = 3 10 2 kg té una càrrega elèctrica negativa q = 8 µc. La partícula es troba en repòs a prop de la superfície de la Terra i està sotmesa a l'acció d'un camp elèctric

Más detalles

Conservació de l'energia

Conservació de l'energia 1 El aquesta unitat aplicarem les consideracions energètiques a l'estudi de la mecànica dels cossos. El 184, el físic i metge alemany Julius-Robert van Mayer va establir el concepte modern d'energia i

Más detalles

FUNCIONS REALS. MATEMÀTIQUES-1

FUNCIONS REALS. MATEMÀTIQUES-1 FUNCIONS REALS. 1. El concepte de funció. 2. Domini i recorregut d una funció. 3. Característiques generals d una funció. 4. Funcions definides a intervals. 5. Operacions amb funcions. 6. Les successions

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 10 PAU 2009 QÜESTIONS

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 10 PAU 2009 QÜESTIONS Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 10 PAU 009 SÈRIE 4 QÜESTIONS 1. Considereu el sistema d inequacions següent: x 0, y 0 x+ 5y 10 3x+ 4y 1 a) Dibuixeu la regió de solucions

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

ACTIVITATS. a) b) c) d) INS JÚLIA MINGUELL 2n Batxillerat. dv, 18 de març Alumne:

ACTIVITATS. a) b) c) d) INS JÚLIA MINGUELL 2n Batxillerat. dv, 18 de març Alumne: INS JÚLIA MINGUELL 2n Batxillerat Matemàtiques Tasca Continuada 4 «Matrius i Sistemes d equacions lineals» Alumne: dv, 18 de març 2016 LLIURAMENT: dm, 5 d abril 2016 NOTA: cal justificar matemàticament

Más detalles

EXERCICIS MATEMÀTIQUES 1r BATXILLERAT

EXERCICIS MATEMÀTIQUES 1r BATXILLERAT Treball d estiu/r Batillerat CT EXERCICIS MATEMÀTIQUES r BATXILLERAT. Aquells alumnes que tinguin la matèria de matemàtiques pendent, hauran de presentar els eercicis el dia de la prova de recuperació.

Más detalles

a) F 2 =25 N α=25º F 2 =100 N F 1 =100 N F 2 =5 N F 3 =30 N F 4 =50 N

a) F 2 =25 N α=25º F 2 =100 N F 1 =100 N F 2 =5 N F 3 =30 N F 4 =50 N Departament de ísica i Química EXECICIS UIA 7: LES OCES I LA SEVA ACCIÓ SOBE EL MOVIME 1r BAXILLEA Conceptes unitat 7 1. La força com a interacció. Caràcter vectorial de les forces.. Lleis de la dinàmica

Más detalles

2. EL MOVIMENT I LES FORCES

2. EL MOVIMENT I LES FORCES 2. EL MOVIMENT I LES FORCES Què has de saber quan finalitzi la unitat? 1. Reconèixer la necessitat d un sistema de referència per descriure el moviment. 2. Descriure els conceptes de moviment, posició,

Más detalles

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera:

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: ax + by = k a x + b y = k Coeficients de les incògnites: a, a, b, b. Termes independents:

Más detalles

FÍSICA SEGON DE BATXILLERAT

FÍSICA SEGON DE BATXILLERAT FÍSICA SEGON DE BATXILLERAT 1 PROGRAMACIÓ: 1.- Càlcul vectorial El contingut d aquest capítol queda integrat en el conjunt del curs 2.- Cinemàtica 1 (Sistemes de referència inercials) Conceptes cinemàtics

Más detalles

Matemàtiques Sèrie 1. Instruccions

Matemàtiques Sèrie 1. Instruccions Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 0 Matemàtiques Sèrie SOLUCIONS, CRITERIS DE CORRECCIÓ

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d Accés a la Universitat. Curs 2012-2013 Matemàtiques Sèrie 4 Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què voleu fer i per què. Cada qüestió val 2 punts.

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 3 CINÈTICA QUÍMICA

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 3 CINÈTICA QUÍMICA QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 3 CINÈTICA QUÍMICA La velocitat de les reaccions La VELOCITAT d una reacció es mesura per la quantitat d un dels reactants que es transforma per unitat de temps. Equació de

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

Atenció: és important escriure cada força amb el seu signe correcte.

Atenció: és important escriure cada força amb el seu signe correcte. ísica 4: tema ORCES resolució d exercicis Llei de la inèrcia Per resoldre aquests problemes utilitzarem la primera llei de Newton o Llei de la Inèrcia, segons la qual perquè un cos es mantingui en equilibri

Más detalles

Dossier de Física 2n Batxillerat

Dossier de Física 2n Batxillerat Generalitat de Catalunya Institut d Educació Secundària Montmeló Dossier de Física 2n Batxillerat Curs 05/06 Jaume Borbon 3 WEBS D INTERÈS GENERAL Ciència Recreativa: http://www.wsu.edu/druniverse/contents.html

Más detalles

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 7 PAU 2015 Criteris de correcció Matemàtiques aplicades a les ciències socials

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 7 PAU 2015 Criteris de correcció Matemàtiques aplicades a les ciències socials Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 7 PAU 015 SÈRIE 1. Un arbre té un volum de 0 m i, per la qualitat de la seva fusta, es ven a 50 per metre cúbic. Cada any l'arbre augmenta el volum en 5 m.

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

TEMA 2: Múltiples i Divisors

TEMA 2: Múltiples i Divisors TEMA 2: Múltiples i Divisors 4tESO CB Concepte de múltiple 6 és múltiple de 2 perquè 2 3 = 6 24 és múltiple de 8 perquè 8 3 = 24 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3

Más detalles

VECTORS EN EL PLA. EQUACIÓ VECTORIAL DE LA RECTA ESQUEMA 1. VECTORS EN EL PLA 2. OPERACIONS AMB VECTORS 3. EQUACIONS PARAMÈTRIQUES DE LA RECTA

VECTORS EN EL PLA. EQUACIÓ VECTORIAL DE LA RECTA ESQUEMA 1. VECTORS EN EL PLA 2. OPERACIONS AMB VECTORS 3. EQUACIONS PARAMÈTRIQUES DE LA RECTA VECTORS EN EL PL. EQUCIÓ VECTORIL DE L RECT ESQUEM 1. VECTORS EN EL PL 2. OPERCIONS M VECTORS 3. EQUCIONS PRMÈTRIQUES DE L RECT 1. VECTORS EN EL PL En un sistema d eixos cartesians, cada punt es descriu

Más detalles

TEMA 2: Múltiples i Divisors. Activitats. 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3 ens doni 25

TEMA 2: Múltiples i Divisors. Activitats. 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3 ens doni 25 TEMA 2: Múltiples i Divisors Activitats Concepte de múltiple 6 és múltiple de 2 perquè 2 3 = 6 24 és múltiple de 8 perquè 8 3 = 24 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per

Más detalles

Tema 0.- Magnituds Físiques i Unitats

Tema 0.- Magnituds Físiques i Unitats Tema 0.- Magnituds Físiques i Unitats Anomenem magnituds físiques totes aquelles propietats dels cossos de l Univers que es poden mesurar, és a dir, aquelles a les quals podem atorgar un nombre o valor;

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la Universitat. Curs 2006-2007 Física Sèrie 2 Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2. A continuació, escolliu UNA de les opcions (A o B): feu el problema P2 i responeu a

Más detalles

Matemàtiques Sèrie 1. Instruccions

Matemàtiques Sèrie 1. Instruccions Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2011 Matemàtiques Sèrie 1 Dades de la persona

Más detalles

44 Dinàmica. Càlcul de la resultant de forces aplicades sobre un cos. Tercera llei de Newton. Forces d acció i reacció

44 Dinàmica. Càlcul de la resultant de forces aplicades sobre un cos. Tercera llei de Newton. Forces d acció i reacció 44 Dinàmica DINÀMICA P.. P.2. P.3. P.4. P.5. P.6. Càlcul de la resultant de forces aplicades sobre un cos Descomposició de forces en un pla Primera llei de Newton. Aplicacions Segona llei de Newton. Aplicacions

Más detalles

79 Problemes de física per a batxillerat...// M. L. Escoda, J. Planella, J. J. Suñol // ISBN:

79 Problemes de física per a batxillerat...// M. L. Escoda, J. Planella, J. J. Suñol // ISBN: 79 Problemes de física per a batxillerat...// M. L. Escoda, J. Planella, J. J. Suñol // ISBN: 84-8458-0-5 TREBALL I ENERGIA Index P.. P.. P.3. P.4. P.5. P.6. Concepte de treball Teorema del treball i de

Más detalles

TEMA 4: TREBALL, POTÈNCIA I ENERGIA

TEMA 4: TREBALL, POTÈNCIA I ENERGIA 1.- INTRODUCCIÓ: TEMA 4: TREBALL, POTÈNCIA I ENERGIA Fins ara hem estudiat el moviment relacionant diferents magnituds amb el temps. Ara estudiarem el moviment relacionant algunes magnituds amb la posició.

Más detalles

TEMA 6:EL MOVIMENT ONDULATORI HARMÒNIC (MOH( MOH) Ona és s qualsevol tipus de pertorbació que es propaga per l espai l sense transport de matèria.

TEMA 6:EL MOVIMENT ONDULATORI HARMÒNIC (MOH( MOH) Ona és s qualsevol tipus de pertorbació que es propaga per l espai l sense transport de matèria. TEMA 6:EL MOVIMENT ONDULATORI HARMÒNIC (MOH( MOH) Ona és s qualsevol tipus de pertorbació que es propaga per l espai l sense transport de matèria. Propagació del Moviment vibratori harmònic Nivell d equilibri

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 55 Activitat 1 Dels nombres següents, indica quins són enters. a) 4 b) 0,25 c) 2 d) 3/5 e) 0 f) 1/2 g) 9 Els nombres enters són: 4, 2, 0 i 9. Activitat 2 Si la

Más detalles

ÍNDEX Flux magnètic 8.9. Força electromotriu induïda Moviment d un conductor dins d un camp magnètic

ÍNDEX Flux magnètic 8.9. Força electromotriu induïda Moviment d un conductor dins d un camp magnètic ÍNDEX 8.1. Introducció 8.2. Força de Lorentz (Recordem el concepte de producte vectorial). 8.3. Força electromagnètica sobre una càrrega puntual 8.4. 8.5. Camp magnètic creat per distribucions de corrents

Más detalles

ε = N BS w sin (w t)

ε = N BS w sin (w t) Problema 1. pàg, 253. Problema 20. La bobina d un alternador consta de 25 espires de 60 cm 2 i gira amb una freqüència de 50 Hz en un camp magnètic uniforme de 0,4 T. Calcula: a) la fem induïda en funció

Más detalles

TEMA 3: Polinomis 3.1 DEFINICIONS:

TEMA 3: Polinomis 3.1 DEFINICIONS: TEMA 3: Polinomis 3.1 DEFINICIONS: Anomenarem monomi qualsevol expressió algèbrica formada per la multiplicació d un nombre real i d una variable elevada a un exponent natural. El nombre es diu coeficient

Más detalles

TEMA 3 : Nombres Racionals. Teoria

TEMA 3 : Nombres Racionals. Teoria .1 Nombres racionals.1.1 Definició TEMA : Nombres Racionals Teoria L'expressió b a on a i b son nombres enters s'anomena fracció. El nombre a rep el nom de numerador, i b de denominador. El conjunt dels

Más detalles

1. RECTA TANGENT I NORMAL 2. DETERMINACIÓ DE PARÀMETRES 3. CREIXEMENT I DECREIXEMENT 4. VELOCITAT I ACELERACIÓ - PUNTS SINGULARS

1. RECTA TANGENT I NORMAL 2. DETERMINACIÓ DE PARÀMETRES 3. CREIXEMENT I DECREIXEMENT 4. VELOCITAT I ACELERACIÓ - PUNTS SINGULARS APLICACIONS DE LA DERIVADA 1. RECTA TANGENT I NORMAL. DETERMINACIÓ DE PARÀMETRES 3. CREIXEMENT I DECREIXEMENT 4. VELOCITAT I ACELERACIÓ - PUNTS SINGULARS 1. RECTA TANGENT I NORMAL 1.1 Trobeu l equació

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ FÍSICA I QUÍMICA. 4t. ESO

DOSSIER DE RECUPERACIÓ FÍSICA I QUÍMICA. 4t. ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ FÍSICA I QUÍMICA 4t. ESO NOM: COGNOM: GRUP: Nota: La realització d aquest dossier és obligatòria si es vol recuperar la matèria. El seu pes és d un pes del 20% de la nota final.

Más detalles

EXERCICIS - SOLUCIONS

EXERCICIS - SOLUCIONS materials del curs de: MATEMÀTIQUES SISTEMES D EQUACIONS EXERCICIS - SOLUCIONS AUTOR: Xavier Vilardell Bascompte xevi.vb@gmail.com ÚLTIMA REVISIÓ: 21 d abril de 2009 Aquests materials han estat realitzats

Más detalles

Física Batxillerat. Recull d exercicis

Física Batxillerat. Recull d exercicis Recull d exercicis Aquest recull ha estat elaborat per Tavi Casellas, professor de Física i Química. 2 Índex Introducció...3 1. Com resoldre un problema?...3 2. Física i derivades... 4 Cinemàtica... 7

Más detalles

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R)

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R) 1 1 3 FUNCIONS LINEALS I QUADRÀTIQUES 3.1- Funcions constants Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) k

Más detalles

HORTA BELLUGA T. 16 i 17 de MARÇ del 2004.

HORTA BELLUGA T. 16 i 17 de MARÇ del 2004. HORTA BELLUGA T. 16 i 17 de MARÇ del 2004. VOCABULARI BÀSIC. Les bales, botxes. És un joc en el qual una bala (botxa) és impulsada amb el dit gros cap a altres bales, normalment intentant fer-les sortir

Más detalles

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU 37 38 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç

Más detalles

PROBLEMES DE DINÀMICA DE LA PARTÍCULA

PROBLEMES DE DINÀMICA DE LA PARTÍCULA EUETI PROLEMES DE DINÀMIC DE L PRTÍCUL 3.1 Una partícula de assa = 0,50 kg està sotesa a l acció de dues forces de valors: F 1 = 2,0 N i 3,0 N j F 2 = -3,0 N i + 5,0 N j Si la partícula inicialent es troba

Más detalles

Càlcul d'àrees i volums.

Càlcul d'àrees i volums. Càlcul d'àrees i volums. Exemple 1. Donada la figura següent: Calcula'n: superfície volum Resolució: Fixem-nos que la superfície està formada per tres objectes.: 1. la base del cilindre 2. la paret del

Más detalles

= T. Si el període s expressa en segons, s obtindrà la freqüència en hertz (Hz). 2) Fem servir la relació entre el període i la freqüència i resolem:

= T. Si el període s expressa en segons, s obtindrà la freqüència en hertz (Hz). 2) Fem servir la relació entre el període i la freqüència i resolem: Període i freqüència Per resoldre aquests problemes utilitzarem la relació entre el període T (temps necessari perquè l ona realitzi una oscil lació completa) i la freqüència (nombre d oscil lacions completes

Más detalles

EXERCICIS TEMA 6. EXERCICI 1. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 10mm, quan se li aplica una força de tracció de 2000N.

EXERCICIS TEMA 6. EXERCICI 1. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 10mm, quan se li aplica una força de tracció de 2000N. EXERCICIS TEMA 6 EXERCICI 1. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 10mm, quan se li aplica una força de tracció de 2000N. EXERCICI 2. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 45mm, quan

Más detalles

IES ARGENTONA Física 1r Batxillerat

IES ARGENTONA Física 1r Batxillerat Imatges Reflexió: fenomen ondulatori que consisteix en que una ona, en arribar a la superfície de separació entre dos medis, canvia la direcció de propagació i continua propagantse en el mateix medi. Lleis

Más detalles

Tema 0.- Magnituds Físiques i Unitats

Tema 0.- Magnituds Físiques i Unitats Tema 0.- Magnituds Físiques i Unitats Anomenem magnituds físiquesf totes aquelles propietats dels cossos de l Univers l que es poden mesurar, és s a dir, aquelles a les quals podem atorgar un nombre o

Más detalles

EL CAMP B i la regla de la mà dreta

EL CAMP B i la regla de la mà dreta Escola Pia de Sabadell Física de 2n de Batxillerat (curs 2013-14) E EL CAMP B i la regla de la mà dreta Pepe Ródenas Borja 1 Vectors en 3D 2 Com pot girar una baldufa 3 Producte vectorial i mà dreta 4

Más detalles

Aproximar un nombre decimal consisteix a reduir-lo a un altre nombre decimal exacte el valor del qual sigui molt pròxim al seu.

Aproximar un nombre decimal consisteix a reduir-lo a un altre nombre decimal exacte el valor del qual sigui molt pròxim al seu. Aproximar un nombre decimal consisteix a reduir-lo a un altre nombre decimal exacte el valor del qual sigui molt pròxim al seu. El nombre π és un nombre que té infinites xifres decimals. Sabem que aquest

Más detalles

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL Francesc Sala, primera edició, abril de 1996 última revisió, desembre de 2007 ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT

Más detalles

ACT.1. Dibuixa totes les forces presentsen les següents situacions, sense fregament:

ACT.1. Dibuixa totes les forces presentsen les següents situacions, sense fregament: PROBLEMES DE DINÀMICA REFORÇ-T.2 ACT.1. Dibuixa totes les forces presentsen les següents situacions, sense fregaent: v ACT.2. Dibuixa totes les forces presents en les següents situacions, considerant el

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica FULL DE RESPOSTES VERSIÓ AMB RESPOSTES competència matemàtica ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI

Más detalles

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS El treball fet per les forces del camp per a traslladar una partícula entre dos punts, no depèn del camí seguit, només depèn de la posició inicial i final. PROPIETATS: 1. El treball fet pel camp quan la

Más detalles

DEURES D ESTIU FISICA 1er BATXILLERAT

DEURES D ESTIU FISICA 1er BATXILLERAT DEURES D ESTIU FISICA 1er BATXILLERAT Alumnes aprovats: Entregar en un dossier el primer dia de curs Es qualificarà en la 1era avaluació de 2on de Batxillerat per determinar la nota es valorarà: Alumnes

Más detalles

Oficina d'organització de Proves d'accés a la Universitat Pàgina 1 de 8 PAU 2004

Oficina d'organització de Proves d'accés a la Universitat Pàgina 1 de 8 PAU 2004 Oficina d'organització de Proves d'accés a la Universitat Pàgina de 8 PAU 004 SÈRIE 3 Avalueu cada pregunta en punts i mitjos punts, però no en altres decimals (ara bé, dins de cada pregunta podeu utilitzar

Más detalles

4.1. Què és una ona? 4.2. Tipus d ones Magnituds característiques de les ones Ones estacionàries

4.1. Què és una ona? 4.2. Tipus d ones Magnituds característiques de les ones Ones estacionàries Tema 4. Les ones ÍNDEX 4.1. Què és una ona? 4.2. Tipus d ones 4.3. Magnituds característiques de les ones 4.4. Ones estacionàries http://web.educastur.princast.es/proyectos/fisquiweb/laboratorio/ondas1/labondas1.htm

Más detalles

4.- Expressa en forma de potència única indicant el signe resultant.

4.- Expressa en forma de potència única indicant el signe resultant. Pàgina 1 de 8 EXERCICIS PER LA RECUPARACIÓ 1A Avaluació 1.- Calcula de dues maneres (TP i RP): a) 25 + (-1+7) (18 9 + 15)= TP= RP= 9 (-12 + 5 8 = TP= RP= 2.- Treu factor comú i calcula: a) 5.(-3) + (-7).

Más detalles

1. SISTEMA D EQUACIONS LINEALS

1. SISTEMA D EQUACIONS LINEALS 1. SISTEMA D EQUACIONS LINEALS 1.1 Equacions lineals Una equació lineal està composta de coeficients (nombres reals) acompanyats d incògnites (x, y, z,t..o ) s igualen a un terme independent, i les solucions

Más detalles

FUNCIONS EXPONENCIALS I LOGARÍTMIQUES. MATEMÀTIQUES-1

FUNCIONS EXPONENCIALS I LOGARÍTMIQUES. MATEMÀTIQUES-1 FUNCIONS EXPONENCIALS I LOGARÍTMIQUES. 1. Funcions exponencials. 2. Equacions exponencials. 3. Definició de logaritme. Propietats. 4. Funcions logarítmiques. 5. Equacions logarítmiques. 1. Funcions exponencials.

Más detalles

GEOMETRIA PLANA 1. ELS ANGLES 1.1. DEFINICIÓ 1.2. CLASSIFICACIÓ

GEOMETRIA PLANA 1. ELS ANGLES 1.1. DEFINICIÓ 1.2. CLASSIFICACIÓ GEOMETRIA PLANA 1. ELS ANGLES 1.1. DEFINICIÓ Representem un punt A en un pla i tracem dues semirectes amb origen en aquest punt. El punt A serà el vèrtex de l angle i cada semirecta serà el costat. 1..

Más detalles

Polinomis i fraccions algèbriques

Polinomis i fraccions algèbriques Tema 2: Divisivilitat. Descomposició factorial. 2.1. Múltiples i divisors. Cal recordar que: Si al dividir dos nombres enters a i b trobem un altre nombre enter k tal que a = k b, aleshores diem que a

Más detalles

La tecnociència de l'ictíneo

La tecnociència de l'ictíneo Què pesa més? Un quilogram de palla o un quilogram de plom? En alguna ocasió t'hauran plantejat aquesta pregunta, que no deixa de ser un parany, en què es comparen dos materials de densitat diferent, però

Más detalles