!!!!!!!!!TREBALL!D ESTIU!!!!Física!i!Química!4t!ESO!

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "!!!!!!!!!TREBALL!D ESTIU!!!!Física!i!Química!4t!ESO!"

Transcripción

1 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!COL%LEGI!!!SANT!!BONAVENTURA!! Franciscans! Centre!concertat!amb!la!Generalitat!de!Catalunya!!VILANOVA!I!LA!GELTRÚ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!TREBALL!D ESTIU!!!!Física!i!Química!t!ESO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Curs!0A!0!!!!!!!!!!!!!!!!!

2 INSTRUCCIONS) Totes&les&activitats&han&d estar&contestades&de&manera&raonada&amb&tot&el& procediment&que&ha&conduït&a&la&solució&final.& Aquest&treball&d estiu&s ha&de&presentar&en&forma&de&dossier&

3 EL MOVIMENT PROBLEMA RESOLT A les 8 h 0 min el TGV Madrid-Barcelona és a km de Saragossa, movent-se a una velocitat de 0 m/s. Determina: a) La distància que recorrerà en els minuts següents. b) L hora d arribada a Saragossa. Tot i que convé expressar totes les magnituds en unitats del SI, en problemes com l anterior es pot resoldre en km i km/h perquè així els nombres seran més manejables. km 00. s v = 0 m/s = 80 km/h.000 m h h t = min = 0, h 0 min El moviment del tren és uniforme, ja que la velocitat és constant. L equació del moviment seria llavors: s = v t. a) Quan hagin transcorregut minuts, el tren es trobarà a una distància del punt de partida de: s = 80 0, h = km b) El temps que tardarà a arribar a Saragossa el deduïm de l equació del moviment: t = s v = 80 =, h = h min Per tant, el tren arribarà a Saragossa a les: 8 h 0 min + h min = 9 h min Una persona fa un crit quan es troba a 00 metres d una muntanya. Tenint en compte que la velocitat del so en l aire és de 0 m/s, determina: a) El temps que tarda a sentir l eco. b) Si quan crida s està apropant a la muntanya a una velocitat de m/s, quant tardarà a sentir l eco? Sol.: a),8 s; b),7 s Un cotxe és a 00 m d un semàfor i circula en línia recta per un carrer a km/h cap al semàfor. Determina: a) La posició del cotxe respecte al semàfor després de 0, min. b) El temps que tarda a arribar al semàfor següent, que és a 00 m del primer. Sol.: a) Estarà a 00 m passat el semàfor; b) 0 s En Joan es troba a 00 m de casa seva i se n allunya a una velocitat de km/h. Prenent com a punt de referència casa seva, determina: a) La seva posició inicial. b) La seva posició després de minuts. c) El temps que tarda a arribar a la posició de 00 m. Sol.: a) 00 m; b) Serà a 00 +, = =, m de casa seva; c) 70 s =, min Determina la velocitat d una formiga, expressada en m/s, que recorre en 80 min la mateixa distància que una persona caminant a km/h durant min. Sol.: 0,0 m/s Un cotxe surt a les 0 h amb una velocitat constant de 80 km/h. a) A quina distància es troba a les h min? b) Quant de temps tarda a recórrer els primers 800 m? Sol.: a) 80 km; b) 0,0 h = s Un automobilista circula a una velocitat constant de 08 km/h en passar per un punt quilomètric determinat d una autopista. A quina distància d aquest punt es trobarà al cap de 0 minuts? Sol.:.000 m = km FÍSICA I QUÍMICA t ESO MATERIAL FOTOCOPIABLE GRUP PROMOTOR / SANTILLANA EDUCACIÓN, S. L.

4 EL MOVIMENT PROBLEMA RESOLT En Jaume i la Maria queden que sortiran a les nou del matí amb bicicleta des de dos pobles, A i B, que estan a 0 km de distància, amb la intenció de trobar-se pel camí. Si les velocitats dels dos són km/h i km/h, respectivament, calcula: a) A quina hora es trobaran els dos ciclistes? b) A quina distància del poble A es troben? PROGRAMACIÓ I Escollim com a referència el poble A, d on surt en Jaume, i considerem positiva la seva velocitat i negativa la de la Maria perquè va en sentit contrari. Com que tots dos es mouen a una velocitat constant, l equació aplicable serà la del moviment rectilini i uniforme: x = v t. Escrivim l equació del moviment de tots dos ciclistes: x Jaume = t i x Maria = 0 t a) Perquè tots dos ciclistes es trobin han d estar en la mateixa posició en el mateix moment. És a dir, x Jaume = x Maria. Per tant: t = 0 t Si resolem l equació s obté: t = h Per tant, es trobaran a les del matí. b) Si substituïm t en qualsevol de les dues equacions anteriors, obtindrem la posició en què es produeix la trobada dels ciclistes, respecte al poble A, i el resultat serà: x = 0 km En sortir de casa, el teu pare s ha deixat la cartera. Quan te n adones és a 0 m i surts perseguint-lo amb una bicicleta. Si el teu pare camina a km/h i tu vas a 8 km/h, a quina distància de casa l atraparàs? Quant de temps tardaràs a atrapar-lo? Sol.: A m i 9, s b) Si el segon dels ciclistes surt hora després del primer, quant de temps tarda a atrapar-lo? A quina distància del punt de sortida? Sol.: a) Ha de sortir el que va a menys velocitat, el de km/h; b), h i 7, km En un moment determinat el cotxe d uns lladres passa per un punt a una velocitat de 90 km/h. Al cap de 0 minuts passa perseguint-lo un cotxe de la policia a una velocitat de 0 km/h. A quina distància d aquest punt l atraparà? Quant de temps haurà transcorregut des que passa el primer cotxe? Sol.: A 0 km i 0 min Dos ciclistes sortiran per la mateixa carretera recta a velocitats constants de km/h i km/h. a) Quin ha de sortir primer perquè es trobin? En passar per la recta de la meta, un cotxe de Fórmula que circula a 00 km/h n atrapa un altre que circula a 80 km/h. Suposant que mantenen constant la velocitat, calcula quina distància els separarà mig minut més tard. Sol.:,7 m Dos cotxes circulen a velocitats respectives de km/h i 08 km/h per una autopista. Si inicialment tots dos circulen en el mateix sentit i estan separats per km, en quin instant i posició atraparà el cotxe més ràpid al més lent? Sol.: 0 s i.00 m FÍSICA I QUÍMICA t ESO MATERIAL FOTOCOPIABLE GRUP PROMOTOR / SANTILLANA EDUCACIÓN, S. L.

5 EL MOVIMENT PROBLEMA RESOLT Una motocicleta, amb una acceleració de m/s, arrenca des d un semàfor. Calcula el temps que tarda a arribar a una velocitat de 7 km/h. Si llavors comença a frenar amb una acceleració d, m/s fins a parar-se, calcula la distància que ha recorregut. En primer lloc, expressem la velocitat en unitats del SI: 7 km 000. m h m v = = 0 h km.00 s s Com que hi ha acceleració, hem d aplicar les equacions del moviment rectilini uniformement accelerat: v = v 0 + a t s = v 0 t + a t La velocitat inicial, v 0, és zero, per aquest motiu podem treure el temps de la primera de les equacions: t v 0 = = = 0 s a A partir de la segona equació, podem calcular l espai recorregut en aquesta primera part: s = 0 = 00 m Si en aquest instant comença a frenar, la velocitat disminuirà fins a aturar-se. Fem servir les mateixes equacions, amb l excepció que ara l acceleració serà negativa. 0 t = =, s, I la distància recorreguda a la segona part serà: s = 0, + (,), =, m En total ha recorregut: 00 +, =, m Un automòbil que porta una velocitat de 90 km/h frena i en mig minut ha reduït la velocitat a 8 km/h. Calcula: a) Quina és l acceleració del vehicle? b) Quin espai ha recorregut en aquest temps? c) Quant de temps tardaria a parar? Una moto que surt del repòs arriba a una velocitat de 7 km/h en 7 s. Determina: a) L acceleració. b) L espai recorregut en aquest temps. c) La velocitat a la qual arribarà al cap de s. Sol.: a),8 m/s ; b) 70, m; c),9 m/s Sol.: a) 0,7 m/s ; b) 8, m; c) 7, s Quina velocitat màxima podrà portar un cotxe per no xocar contra un obstacle que apareix de sobte a 00 m del cotxe? Suposem que el conductor reacciona immediatament i que l acceleració de frenada és de m/s. Un automòbil que circula a km/h accelera uniformement fins a 7 km/h en segons. Calcula: a) L acceleració. b) L espai recorregut en aquest temps. Sol.: a) m/s ; b) 7 m Sol.: a) 8,8 m/s = 0,8 km/h Sortint del repòs, un cotxe de Fórmula pot arribar a una velocitat de 80 km/h en 0 s. Calcula l acceleració del bòlit i l espai que recorre en aquest temps. Un camió que circula a una velocitat de 90 km/h para en 0 s per l acció dels frens. Calcula: a) L acceleració de frenada. b) L espai recorregut durant aquest temps. Sol.: a = m/s ; s = 0 m Sol.: a), m/s ; b) m FÍSICA I QUÍMICA t ESO MATERIAL FOTOCOPIABLE GRUP PROMOTOR / SANTILLANA EDUCACIÓN, S. L.

6 EL MOVIMENT PROBLEMA RESOLT La sínia d un parc d atraccions tarda s a fer la volta. Si la velocitat angular és constant, calcula: a) La velocitat angular en radians/segon. b) El període i la freqüència. c) L angle que gira en s. d) La velocitat lineal d un viatger situat a 0 m de l eix de gir. PROGRAMACIÓ I La sínia gira amb un moviment circular uniforme, per tant, haurem d aplicar les equacions corresponents. ϕ π a) = = = 0, rad/s. t b) El període és el temps que tarda a fer una volta, per tant, serà T = segons. La freqüència és la inversa del període, per tant, seria: f = / = 0,07 Hz. c) L angle que gira en s serà: = t = 0, π = 0, rad d) La velocitat lineal d un viatger la calculem a partir de la relació que hi ha entre aquesta velocitat i la velocitat angular: v = R Llavors: v = 0, π 0 =, m/s Uns cavallets d un parc d atraccions giren 0 vegades cada minuts. Calcula la velocitat angular (en rad/s) i la velocitat lineal d un nen que ha pujat en un cotxe a 0 m de l eix de gir. b) rad/s. c) rad/dia. d) 0, rad/dia. Sol.: c) π rad/dia Sol.: 0, π rad/s i, π m/s Una roda gira 0 voltes/minut. Determina: a) El període. b) La velocitat angular. c) La velocitat lineal en un punt de la perifèria tenint en compte que el diàmetre de la roda és de 00 cm. Sol.: a) s; b) 0,7 π rad/s; c) 0, π m/s Calcula la velocitat angular de l agulla de les hores i de la minutera del rellotge: Sol.: 0,0000 πrad/s = = 0, 0 πrad/s i 0,000 π= 0 π rad/s El moviment circular uniforme té acceleració? Sol.: Té acceleració normal, pel canvi de direcció de la velocitat. La velocitat angular d un tocadiscos de la dècada del 970 és de rpm. Calcula: a) La velocitat angular en rad/s. b) El període i la freqüència. c) El nombre de voltes que farà en minuts. Sol.: a), π rad/s; b), s i 0,7 Hz; c) voltes Un satèl lit tarda dos dies a fer una volta al voltant de la Terra. La velocitat angular serà: 7 Una bicicleta es mou a 0 m/s. Tenint en compte que les rodes tenen un radi de 0 cm, calcula la velocitat angular de la roda. a) 0, voltes/minut. Sol.: 0 rad/s FÍSICA I QUÍMICA t ESO MATERIAL FOTOCOPIABLE GRUP PROMOTOR / SANTILLANA EDUCACIÓN, S. L. 7

7 LES FORCES PROBLEMA RESOLT Dues forces F N i F 8 N estan aplicades sobre un cos. Calcula n la resultant, de manera gràfica i numèrica, en els casos següents: a) Les dues forces actuen en la mateixa direcció i sentit. b) Les dues forces actuen en la mateixa direcció i sentits oposats. c) Les dues forces actuen en direccions perpendiculars. a) La resultant de dues forces que actuen en la mateixa direcció i sentit és una altra força que té com a mòdul la suma dels mòduls, i com a direcció i sentit, el de les forces components. En aquest cas seria: F = 8 + = N. b) Si les dues forces tenen la mateixa direcció i sentits contraris, llavors la resultant tindrà de mòdul la diferència dels mòduls; direcció, la de les dues forces components, i sentit, el de la més gran. En aquest cas seria: F = 8 = N, amb la direcció i sentit de F. c) En aquest cas, el mòdul de la resultant es trobaria a través de l expressió: F =. En el nostre problema resultaria: F = 8 + = = 0 N i un angle de 7 amb la força F, ja que α = arc tg = 7. Gràficament seria: 8 F F F F + F La resultant de dues forces aplicades a un mateix punt que formen entre si un angle de 90 té un mòdul de N. Si una de les forces té un mòdul de 7 N, quin és el mòdul de l altra força? Sol.: N Sobre un cos s hi apliquen les forces següents: F N dirigida segons l eix X positiu, F N segons l eix Y negatiu. Calcula la tercera força necessària perquè el sistema estigui en equilibri. Sol.: F = 8 N, vector contingut en el n quadrant, que formarà un angle de amb l eix X negatiu Calcula el valor de les components rectangulars d una força de 0 N que forma un angle de 0 amb l eix horitzontal. Com seria la força que s hauria d aplicar perquè el sistema es trobés en equilibri? Sol.: F x = 0 cos 0 = N i F y = 0 sin 0 =,0 N; perquè el sistema es trobés en equilibri s hi hauria d aplicar una força igual i de sentit oposat Calcula el valor de la resultant de quatre forces perpendiculars entre si: F 9 N nord F 8 N est F N sud F N oest Sol.:,7 N, direcció nord-est, formant un angle de,7 Un cavall tira un carro amb una força de.00 N. La força de fregament amb el camí és de 00 N i un home ajuda el cavall estirant-lo amb una força de 00 N. Calcula la resultant. Sol.:.00 N Dues persones estiren un fardell amb una força de 00 N i en direccions perpendiculars. La força resultant que exerceixen és: a) 00 N. b) 00 N. c) 8 N. d) 8 N. Sol.: 8 N FÍSICA I QUÍMICA t ESO MATERIAL FOTOCOPIABLE GRUP PROMOTOR / SANTILLANA EDUCACIÓN, S. L.

8 LES FORCES PROBLEMA RESOLT Si quan apliquem a una determinada molla una força de 0 N li provoquem un allargament de 0 cm, calcula: a) La força que produirà un allargament de 0 cm. b) L allargament produït per una força de 00 N. PROGRAMACIÓ I Per resoldre aquest tipus de problemes hem d utilitzar la llei de Hooke, F = k l. Com que tenim la dada de l allargament corresponent a una determinada força, calcularem la constant elàstica de la molla en primer lloc: F 0 k = = =, 7 N/m l 0, Si tornem a aplicar la llei de Hooke, i amb el valor de la constant calculat, resoldrem els apartats a) i b). a) F = k l =,7 0, =, N. F b) l = = 00 =, N. k, 7 Disposem de dues molles: a la primera en penjar-hi un pes de 0 N es produeix una deformació de cm, i a la segona, en penjar-hi el mateix pes, es produeix una deformació del doble. En quina de les dues té més valor la constant elàstica? Sol.: La primera Segons la llei de Hooke: a) Les deformacions són iguals a les forces deformadores. b) Les deformacions són proporcionals a la constant elàstica. c) La força deformadora és proporcional a la deformació que produeix. d) La força deformadora és inversament proporcional a la deformació que produeix. Sol.: a) Fals; b) Fals; c) Cert; d) Fals Per calibrar un dinamòmetre s hi han penjat pesos coneguts, s ha anotat la longitud que adquireix la molla mesurada des de la posició d equilibri (x 0), i s han obtingut els resultats següents: x (cm) F (N) a) Representa la gràfica corresponent al calibratge. b) Què marcaria el dinamòmetre si hi pengem un cos de 0 kg de massa? (Pren g 0 m/s.) Sol.: 0 cm Un cos està penjat d una molla, de manera que la longitud de la molla quan s hi penja un cos de N de pes és de cm. Si s hi afegeixen N més, passa a mesurar 8 cm. Quina és la constant elàstica de la molla? Sol.:, N/m La constant d una molla k val N/cm. Si s estira amb una força de 0 N, la longitud que adquireix és de 0 cm. Quina és la longitud de la molla sense càrrega? Quant valdrà la constant k si s estira amb una força de N? Sol.: 8 cm; k no varia, és una característica de la molla Si en una molla, en aplicar-hi una deformació de 9,8 N, s hi produeix un allargament de cm, en penjar-hi un cos d kg, la deformació produïda serà: a) cm. c) cm. b) 0 cm. d) 0 cm. Sol.: c) cm FÍSICA I QUÍMICA t ESO MATERIAL FOTOCOPIABLE GRUP PROMOTOR / SANTILLANA EDUCACIÓN, S. L. 7

9 LES FORCES PROBLEMA RESOLT Sobre un cos de kg de massa s hi aplica una força de 0 N paral lela al pla horitzontal de lliscament. Si el coeficient de fregament entre el cos i el pla és de 0,, calcula: a) L acceleració que haurà adquirit el cos. b) La velocitat al cap de s. c) L espai recorregut durant aquests s. a) La força de fregament la calculem com el producte del coeficient de fregament pel pes del cos, perquè està dirigida en un pla horitzontal. F resultant = F F r = F µ m g = = 0 0, 9,8 =, N Apliquem la a llei i aïllem l acceleració: Fresultant, a = = = 9 m/s m Un cop coneixem l acceleració i amb les equacions del m.r.u.a., calculem els apartats b i c. b) v = v 0 + a t v = = m/s. c) s = v 0 t + a t. Si ho substituïm, obtenim: s = 9 =, m Determina el valor de totes les forces que actuen sobre un cos que té una massa de 0 kg i es mou a velocitat constant en una superfície horitzontal, tenint en compte que el coeficient de fregament entre el cos i el terra és de 0,. Si se l empeny amb una força horitzontal de 00 N, quina distància recorrerà en segons si parteix del repòs? (Pren g 0 m/s.) Sol.: P = 00 N; N = 00 N; F freg = 80 N; s = m Sobre el bloc, de 0 kg de massa, s exerceixen les forces que apareixen en la figura. A més, la força de fregament entre el bloc i el terra és de 0 N. Dibuixa la resultant de les forces i calcula: a) L acceleració que adquireix el bloc. b) La velocitat que porta després d haver recorregut 0 m. 0 N 00 N 0 N Un vehicle de.000 kg de massa passa de 0 a 90 km/h en 0 s. La força que origina aquesta acceleració és: a) N. c).00 N. b).00 N. d) 00 N. Sol.: c).00 N Un mòbil de kg de massa es desplaça seguint una trajectòria rectilínia. Sobre el mòbil s aplica una força de 0 N. La força de fregament entre el mòbil i la superfície per la qual es desplaça és de N. L acceleració que adquireix és: a),0 m/s. c), m/s. b) 8, m/s. d), m/s. Sol.: a),0 m/s Dues masses d i kg estan unides a una corda que passa per una politja (sense massa). a) Representa en un dibuix les forces que hi actuen. b) Calcula l acceleració que adquireix el conjunt. Sol.: a) 7 m/s ; b),8 m/s Sol.: b),7 m/s 8 FÍSICA I QUÍMICA t ESO MATERIAL FOTOCOPIABLE GRUP PROMOTOR / SANTILLANA EDUCACIÓN, S. L.

10 LES FORCES PROBLEMA RESOLT Un automòbil de.00 kg de massa agafa un revolt de 0 m de radi a una velocitat de 90 km/h. Calcula el valor de la força centrípeta. PROGRAMACIÓ I Qualsevol cos que segueix una trajectòria circular com la que segueix l automòbil en el revolt, està sotmès a una força, anomenada centrípeta, que es pot calcular mitjançant l expressió: v F = m R on m és la massa del cos, v la velocitat i R el radi de la circumferència. Si apliquem aquesta expressió al problema i substituïm les dades en unitats del SI, obtenim: F =.00 = N 0 Coincideixen sempre, la força aplicada a un cos i la direcció en què aquest es mou? Quines forces intervenen en el moviment d una persona quan camina? Sol.: No, la força centrípeta n és un exemple Quina força centrípeta caldrà aplicar a un cos de kg subjectat per una corda de m de longitud perquè giri en un pla horitzontal a una velocitat de 8 km/h? Sol.: N 7 Sol.: La força muscular de la persona i el fregament dels seus peus contra el terra Pot ser nul la, la resultant de les forces que actuen sobre un cos, si el cos està en moviment? La força centrípeta d un automòbil en agafar un revolt de 0 m de radi a una velocitat de 7 km/h és N. Quina és la massa de l automòbil? Sol.:.000 kg 8 Sol.: Sí; es pot moure a velocitat constant, segons el r principi de la dinàmica Una grua aguanta en equilibri un cos de t. Un vaixell de vela de.00 kg és empès per l aire amb una força de.00 N; al mateix temps l aigua exerceix sobre el vaixell una força de fregament de.000 N. a) Calcula el valor de l acceleració que porta el vaixell. b) Calcula la velocitat (expressada en km/h) que tindrà al cap de 0 s, si parteix del repòs. Sol.: a), m/s ; b) km/h Quan un automòbil circula amb els pneumàtics gastats, quin efecte es produeix? Sol.: Es redueix el fregament dels pneumàtics amb el terra Determina: a) La força que ha de fer el cable per sostenir el cos en repòs. b) La força que ha de fer per pujar-lo amb una acceleració d, m/s. c) La velocitat que adquireix si el puja amb l acceleració de l apartat anterior durant 0 s. d) La força que hauria de fer per pujar-lo a una velocitat adquirida. Sol.: a) 0 N b),9 0 N c) m/s d) 0 N FÍSICA I QUÍMICA t ESO MATERIAL FOTOCOPIABLE GRUP PROMOTOR / SANTILLANA EDUCACIÓN, S. L. 9

11 FORCES GRAVITATÒRIES PROBLEMA RESOLT Calcula la força d atracció que exerceix la Terra sobre una poma de 0 g. Quina és la força que exerceix la poma sobre la Terra? Per què la poma cau i la Terra no es mou? Dades: G,7 0 N m /kg ; M T,9 0 kg; R T, 0 m. Per resoldre aquest tipus de problemes, aplicarem la llei de la gravitació universal. Si substituïm els valors corresponents, obtenim: F = 7 0 9, 0 0,, (, 0 ) Per tant F =, N. F G M = m r La força que exerciria la poma sobre la Terra seria, d acord amb el tercer principi de la dinàmica, igual i de sentit contrari a la calculada anteriorment. El fet que vegem caure la poma i no notem que la Terra es mogui és per la gran diferència que hi ha entre les seves masses. Si calculéssim l acceleració amb què es mouria la Terra (a = F /m), resultaria un nombre pràcticament menyspreable. Un satèl lit de 00 kg de massa gira al voltant de la Terra descrivint una òrbita circular de 8 0 m de radi. Calcula la força gravitatòria que el manté en òrbita. Dades: G,7 0 N m /kg ; M T 0 kg; R T, 0 m. Sol.:.78, N A partir de les dades següents: m F F m r = m Tenim dos cossos amb la mateixa massa separats un metre de distància l un de l altre. Si els allunyem fins al doble de distància, la força d atracció serà: a) El doble. c) La meitat. b) Una quarta part. d) El triple. Sol.: b) Calcula la força d atracció gravitatòria entre un cotxe de.00 kg de massa i un camió de.000 kg que es troben a una distància de 00 m. Sol.:, 0 7 N A partir de l equació matemàtica de la llei de gravitació universal, expressa el significat físic de la constant G i dedueix-ne les unitats en el Sistema Internacional. Sol.: G representa la força amb què s atrauen dues masses d kg, situades a una distància d m; i les seves unitats són N m /Kg Completa la taula següent: Massa (g) F (N) F (N) a (m/s ) a (m/s ) Cos Cos Sol.: Cos Cos Cos Cos Massa (g) F (N) F (N) ,9 0 8,9 0 a (m/s ) a (m/s ), 0,9 0 8 FÍSICA I QUÍMICA t ESO MATERIAL FOTOCOPIABLE GRUP PROMOTOR / SANTILLANA EDUCACIÓN, S. L.

12 FORCES GRAVITATÒRIES PROBLEMA RESOLT El pes d un cos a la superfície terrestre és de 8 N. Calcula: a) Quina massa té? b) La massa és la mateixa que a Júpiter? c) Si el pes del cos a Júpiter és de. N, quant val la g a Júpiter? PROGRAMACIÓ I a) De l expressió: P = m g en deduïm la massa del cos a la superfície terrestre: m P 8 = = = 8 kg g 98, b) La massa del cos no varia i seria la mateixa a Júpiter, a diferència del pes, que varia amb el valor de la intensitat gravitatòria del lloc en què ens trobem. c) Aïllem g: Si substituïm els valors de la massa i el pes del cos a Júpiter, obtenim: Per tant: P g = m. g = 8 g = m/s Quin dels aparells de mesura següents no marcarà el mateix a la Terra i a la Lluna? a) La balança electrònica. b) La cinta mètrica. c) El cronòmetre. d) El dinamòmetre. Calcula el pes d una persona de 90 kg de massa: a) Quan és al nivell del mar. b) Quan puja a un avió i vola a.800 m d altura. Dades: g 0 9,8 m/s ; R T, 0 m. Sol.: a) 88 N; b) 880, N Sol.: d) Raona si són certes (C) o falses (F) les afirmacions següents: a) Un cos pesa més als pols que a l equador. b) Un cos pesa més a l equador que en un punt que té una latitud de. c) El pes d un cos no varia d un lloc a un altre. d) Un cos pesa menys als pols que a l equador. e) El pes d un cos sí que varia d un pol a un altre. Sol.: a) C; b) F; c) F; d) F; e) F Tenint en compte que la massa d un cos és de kg, fes els càlculs necessaris i completa la taula següent: Terra Mercuri Sol Dada: G,7 0 N m /kg. Sol.: Terra Mercuri Sol Massa (kg),98 0,8 0, Massa (kg),98 0,8 0, Radi (km).70.9 g (m/s ) Pes del cos (N) Radi (km) g (m/s ) 9,8, 7 Pes del cos (N) 9,7.0 FÍSICA I QUÍMICA t ESO MATERIAL FOTOCOPIABLE GRUP PROMOTOR / SANTILLANA EDUCACIÓN, S. L. 9

13 FORCES GRAVITATÒRIES PROBLEMA RESOLT Es llança una pedra verticalment cap amunt a una velocitat de m/s. Calcula: a) L altura màxima a què arriba. b) La velocitat que porta quan és a la meitat del recorregut. c) La velocitat que porta quan arriba un altre cop a terra. Com que es tracta d un llançament vertical cap amunt, aplicarem les equacions del moviment rectilini uniformement accelerat. El valor de l acceleració de la gravetat és 9,8 m/s i tindrem en compte el caràcter vectorial, perquè sempre va dirigida cap a l interior de la Terra. En el punt de màxima altura la velocitat de la pedra serà zero. D altra banda, podem calcular el temps que ha tardat a pujar amb l expressió: v = v 0 + g t. Si substituïm i prenem el valor de g com 9,8 per tenir en compte la direcció i el sentit, tenim: d on: t = 0, s. 0 = + ( 9,8) t a) Apliquem ara l equació de l espai recorregut per la pedra, perquè l espai recorregut coincideix amb l altura màxima a què ha arribat la pedra: s = v 0 t g t Si substituïm, obtenim: s =,8 m. b) Per calcular ara l apartat b), hauríem de saber en primer lloc el temps que ha tardat a recórrer 0, m i després substituir-lo en l equació de la velocitat. Si resolem les equacions, obtenim una velocitat: v =, m/s. c) Com que no es considera la resistència de l aire, la velocitat a la qual arribaria un altre cop a terra seria la mateixa que aquella amb què s havia llançat, m/s. Des d un balcó que es troba a m sobre el terra del carrer, llancem un cos verticalment cap amunt a una velocitat de m/s. Calcula el temps que tarda a arribar a terra. (Pren g 0 m/s.) Sol.:,8 s Es deixa caure lliurement un cos i tarda s a arribar a terra. Calcula l altura des de la qual cau. Sol.:.0, m Perquè un cos arribi a terra a una velocitat de 7 km/h, des de quina altura ha de caure lliurement? (Pren g 0 m/s.) Sol.: 0 m Es deixen caure tres cossos de, i kg, respectivament, des d una altura de 0 m. Quin arribarà abans a terra? a) El de kg. c) El de kg. b) El de kg. d) Arribaran al mateix temps. Sol.: d) Es llança un cos a una velocitat inicial de 0 m/s i puja fins a una altura de 0 m. La velocitat en el punt més alt és: a) 0 m/s. c) 0 m/s. b) 0 m/s. d) 0 m/s. Sol.: d) Amb l objectiu de mesurar l alçària d un edifici, es deixa anar un cos i es mesura el temps que tarda a arribar a terra, que son s. Quant fa l edifici? A quina velocitat arriba el cos a terra? (Pren g 0 m/s.) Sol.: h = m; v = 0 m/s 0 FÍSICA I QUÍMICA t ESO MATERIAL FOTOCOPIABLE GRUP PROMOTOR / SANTILLANA EDUCACIÓN, S. L.

14 FORCES GRAVITATÒRIES PROBLEMA RESOLT Troba l acceleració de la gravetat a la Lluna a partir de les dades següents: Quant pesaria a la Lluna una persona de kg? M L = 7, 0 kg R L =.70 km G =,7 0 N m /kg PROGRAMACIÓ I Apartir de l expressió de g: g = G M R calculem la primera part del problema. Aquesta expressió de g ens serveix per calcular el seu valor tant en qualsevol part de la Terra com en qualsevol astre. L L Si substituïm les dades del problema, tenim: 7, 0 g,7 0 (, 7 0 ) g, m/s El pes a la Lluna el trobarem amb l expressió: P L m g L, 89, N Un cos de kg està situat a la superfície terrestre i pesa, N. Si el radi de la Terra és,7 0 m, calcula: a) L acceleració de la gravetat a la superfície de la Terra. b) La massa de la Terra. Dada: G,7 0 N m /kg. Sol.: a) 9,8 m/s ; b),9 0 kg Sol.: La intensitat de la gravetat a la Lluna és: a) 9,8 N/kg c), N/kg b) 7, N/kg d) 0 N/kg Sol.: c) Pols Equador g(n/kg) 9,8 9,78 R T (m),8 0,7 0 Pensa i tria l opció correcta: Quina de les unitats següents correspon a la intensitat de la gravetat en el Sistema Internacional? a) N/g. b) N/kg. c) N/s. d) N. Sol.: b) Completa la taula següent: Pols Equador g(n/kg) 9,8 Dades: M T,98 0 kg; G,7 0 N m /kg R T (m),7 0 Fins al segle XVII l única manera d observar l univers era a través de la vista. Explica qui va ser el primer científic que va modificar aquests mètodes i què va suposar aquest fet per al coneixement de l univers. Sol.: Va ser Galileo Galilei qui va començar a fer servir el telescopi. Gràcies al telescopi, milers d estrelles dèbils es van fer visibles per primera vegada. Els científics podien investigar zones més allunyades de l espai. Els seus descobriments van ajudar a superar la teoria geocèntrica Per què és més fàcil batre un rècord de salt de longitud en una olimpíada en una ciutat que tingui més altitud que en una altra? Sol.: Perquè el valor de g és més baix FÍSICA I QUÍMICA t ESO MATERIAL FOTOCOPIABLE GRUP PROMOTOR / SANTILLANA EDUCACIÓN, S. L.

15 FORCES I PRESSIONS EN FLUIDS PROBLEMA RESOLT Un dipòsit amb la forma i les dimensions de la figura està ple d oli de densitat 0,9 g/cm. Calcula: a) La pressió que exerceix l oli al fons del recipient. b) La força que actua sobre el fons del recipient. G F, m G m F 0, m G F a) La pressió que exerceix qualsevol fluid es pot calcular a partir de l expressió: P = d g h Si apliquem aquesta expressió al nostre problema, obtenim: P = 90 9,8, =. Pa Cal fer constar que la densitat s hauria de posar en unitats del SI; en aquest cas, 90 kg/m. b) Un cop trobada la pressió que exerceix el fluid, el càlcul de la força s haurà de fer a partir de F l expressió: p = ; d aquí que F = P S. S De primer, hem de trobar la superfície de la figura, que seria: Per tant: S = 0, = m F = P S =. =. N Un cub d alumini de cm d aresta està recolzat a terra sobre una de les seves cares. Calcula la pressió que exerceix si sabem que la densitat de l alumini és.700 kg/m. Expressa el resultat en Pa (g 0 m/s ). Sol.:.0 Pa Calcula la pressió que suporten les parets d un submarí quan es troba submergit a 0 m de profunditat. Quina seria la força que actuaria sobre una escotilla del submarí si té forma circular amb m de diàmetre? (d aigua de mar.00 kg/m ; g 9,8 m/s.) Sol.: P =, 0 Pa; F =,9 0 N Calcula la diferència de pressió que hi ha entre dos punts que estan separats una distància d,8 m en una piscina d aigua salada (d,0 g/cm ). Si suposem que la superfície d una persona és d, m, calcula la força que suportarà un nedador submergit a la piscina a m de profunditat. Sol.: P P = 8.9, Pa; F =., N Tria quina de les afirmacions següents és correcta: a) A la superfície d un llac la pressió és zero, ja que no hi ha aigua a sobre. b) A la superfície d un llac la pressió és igual a la pressió atmosfèrica. c) En submergir-nos en un llac, la pressió atmosfèrica s anul la perquè la pressió només depèn de la densitat del líquid. d) En submergir-nos en un llac, la pressió és la mateixa en tots els punts perquè la densitat no varia. Sol.: La resposta correcta és la b) On és més alt el valor de la pressió: al cim d una muntanya, a la platja o al fons d una piscina? Sol.: Al fons d una piscina Un vas amb forma cilíndrica i 00 cm de superfície conté litres de mercuri i litres d aigua. Calcula la pressió al fons del vas. (d aigua.000 kg/m ; d mercuri.00 kg/m.) Sol.:.88 Pa 70 FÍSICA I QUÍMICA t ESO MATERIAL FOTOCOPIABLE GRUP PROMOTOR / SANTILLANA EDUCACIÓN, S. L.

16 FORCES I PRESSIONS EN FLUIDS PROBLEMA RESOLT Els èmbols d una premsa hidràulica tenen secció circular i els seus radis mesuren i 0 cm, respectivament. Calcula: a) La força que s aconsegueix sobre l èmbol gran quan sobre el petit s exerceix una força de 0 N. b) Si es pretén aixecar una caixa de 90 kg de massa, n hi ha prou amb la força obtinguda? c) En cas que no fos suficient, com s hauria de modificar la màquina per aconseguir-ho exercint la mateixa força? PROGRAMACIÓ I a) En aquest tipus de problemes és d aplicació el principi de Pascal: les pressions seran iguals en F F els dos èmbols i, en conseqüència, =. S S Les dues seccions serien: S = π R S = 0 m i S =, 0 m Si substituïm les dades en l expressió anterior, 0 F obtenim: =. 0, 0 D on, si aïllem, resulta: F = 70 N b) En aquest apartat ens pregunten si aquesta força serà suficient per elevar una caixa de 90 kg. El pes d aquesta caixa seria 88 N, per la qual cosa no n hi hauria prou. c) Per aconseguir que la força resultant a l èmbol gran F sigui més gran i pugui aixecar la caixa, haurem de modificar la grandària de l èmbol gran. D aquesta manera, exercint la mateixa força a l èmbol petit, la força resultant a l èmbol gran serà més gran. Si apliquem novament el principi de Pascal F F tenim: =. S S Calculem la nova S que ens permetria aixecar 0 88 la caixa: = ; d aquí: 0 S S =,7 0 m El radi de l èmbol gran seria: 7, 0 R =, = 0, m = cm En exercir una força F de 00 N sobre l èmbol petit d una premsa hidràulica es pot elevar una massa de.000 kg en l èmbol gran. Si tots dos èmbols són superfícies circulars, quina és la relació que hi ha entre els seus radis? Sol.: R = 0 R La superfície del pistó petit d una premsa hidràulica mesura cm, i la del gran, dm. Calcula: a) La força que rebrà l èmbol gran quan es col loqui en el petit una massa de kg. b) La pressió sobre l èmbol gran. En una premsa hidràulica la secció de l èmbol gran és dm i la del petit, 0, dm. Quin pes màxim es podrà aixecar quan es posa sobre el petit un pes de 00 kg? a) 0 N. c).00 N. b).000 N. d) N. Sol.: b) Sol.: F =.0 N; P =.00 Pa En una premsa hidràulica els pistons de la qual tenen s = cm i S = 00 cm de superfície es col loca un cos de 0 kg sobre el pistó petit. Calcula el pes que caldrà col locar a l èmbol gran perquè els dos pistons estiguin a la mateixa altura. Sol.: N FÍSICA I QUÍMICA t ESO MATERIAL FOTOCOPIABLE GRUP PROMOTOR / SANTILLANA EDUCACIÓN, S. L. 7

17 FORCES I PRESSIONS EN FLUIDS PROBLEMA RESOLT Una pedra de, kg de massa té un pes aparent de 0 N quan s introdueix a l aigua. Calcula: a) L empenyiment que experimenta. c) La densitat de la pedra. b) El volum de la pedra. (d aigua.000 kg/m.) a) L empenyiment el podrem calcular si trobem la diferència entre el pes de la pedra a l aire i el pes aparent a l aigua. P a l aire =, 9,8 =, N P a l aigua = 0 N E = P a l aire P a l aigua =, N b) D altra banda, l empenyiment és igual al pes de l aigua desallotjada, que podem expressar matemàticament com E = d aigua V aigua g; el volum d aigua desallotjada coincidirà amb el de la pedra, ja que està totalment submergida, amb la qual cosa podem calcular V si l aïllem de l expressió anterior: V = d E, = = g , aigua c) La densitat de la pedra la calculem amb l expressió: mpedra, dpedra = = =. kg/m V, 0 pedra, 0 m D un dinamòmetre en penja un cub d alumini de cm d aresta que se submergeix en aigua. Quin pes indica aleshores el dinamòmetre? (d Al.700 kg/m ; d aigua.000 kg/m.) a),0 N. c),9 N. b) 0. N. d) 0,9 N. Sol.: a),0 N Un objecte de massa m i densitat,7 g/cm es deixa caure a l aigua. (d g/cm.) a) Representa en un esquema les forces que actuen sobre l objecte i expressa el valor que en resulta. b) Cap a on es mourà? Quin tipus de moviment adquireix? c) Enuncia el principi físic implicat en el fenomen. Un bloc de fusta de forma cúbica i 8 cm d aresta s introdueix a l aigua. Calcula: a) L empenyiment que s hi exerceix. b) Quan assoleix l equilibri, quin volum de bloc quedarà submergit? (d fusta 700 kg/m ; d aigua.000 kg/m ; g 0 m/s.) Sol.: a), N; b) 8, cm 7 Una bola d acer de 00 g de massa s introdueix en un recipient amb aigua. El pes de la bola dins l aigua és,7 N. Quina és la seva densitat? a) 7.80 kg/m. c) 8.80 kg/m. b).80 kg/m. d) 9.80 kg/m. Sol.: a) Una esfera metàl lica buida de cm de diàmetre flota a l aigua submergint la meitat del seu volum. Calcula: a) El seu pes. (d aigua.000 kg/m ; g 0 m/s.) b) Si s introdueix en alcohol, de densitat 800 kg/m, s enfonsaria més o menys? Sol.: a) 0, N; b) S enfonsaria una mica més, V s = 0 m Un tros de mineral pesa 0,7 N a l aire i 0, N submergit a l aigua. Calcula n la densitat. Flotarà a l aigua? (d aigua.000 kg/m.) Sol.:.70 kg/m ; no flotarà Si sabem que la densitat de la plata és 0.00 kg/m, calcula la quantitat de plata que té un anell que quan se submergeix en aigua experimenta una pèrdua de massa aparent de g. (d aigua.000 kg/m.) Sol.: g 7 FÍSICA I QUÍMICA t ESO MATERIAL FOTOCOPIABLE GRUP PROMOTOR / SANTILLANA EDUCACIÓN, S. L.

18 FORCES I PRESSIONS EN FLUIDS PROBLEMA RESOLT L experiment de Torricelli permet mesurar el valor de la pressió atmosfèrica. Si féssim aquest experiment amb aigua en comptes de fer-ho amb mercuri, a quina altura arribaria l aigua en el tub? Dades: d mercuri.00 kg/m ; d aigua.000 kg/m. PROGRAMACIÓ I En l experiment de Torricelli l altura del tub de mercuri era de 7 cm; en conseqüència, en primer lloc calculem quin és el valor de la pressió atmosfèrica amb aquesta dada. La pressió exercida per un fluid la podem expressar com: P = d g h Així, a l experiment de Torricelli: P =.00 9,8 0,7 = 0.9,8 Pa Si en comptes de mercuri haguéssim fet servir aigua, hauria canviat únicament l altura del fluid en el tub, a causa de la diferent densitat dels dos. Així, si P = 0.9,8 Pa, d =.000 kg/m i g = 9,8 m/s ; si aïllem h de l expressió de la pressió, tenim: P 0.9,8 h = = = 0, m d g , Aquesta seria l altura que hauria assolit el tub si s hagués emprat aigua. Amb un baròmetre mesurem la pressió en un lloc determinat, i resulta que és de 7 cm de mercuri. Calcula: a) La pressió que hi ha en aquest lloc mesurada en atmosferes i pascals. b) La força que s exerceix sobre el cos d una persona si suposem que té una superfície d, m. Sol.: a) P = 0,97 atm = 98 Pa; b) 7 9, N Els aparells destinats a mesurar la pressió atmosfèrica s anomenen: a) Manòmetres. b) Dinamòmetres. c) Baròmetres. d) Aeròmetres. Sol.: c) En el baròmetre de Torricelli la pressió atmosfèrica a nivell del mar equival a una altura de 70 mm Hg. Quina altura assoliria si es fes servir un baròmetre d alcohol? (d mercuri.00 kg/m ; d alcohol 79 kg/m.) a) 00 mm. c),0 m. b) 0, m. d) 79, cm. Sol.: c) Perquè la pressió atmosfèrica descendeixi mm Hg, a quina altura hauríem de pujar? (d aire, kg/m.) a) km. b) m. c).00 m. d) km. Sol.: b) Explica per què els globus aerostàtics plens de gas heli ascendeixen en l aire. (d aire, kg/m ; d heli 0,8 kg/m.) Sol.: Perquè el seu pes és més petit que l empenyiment que experimenten Un globus de 00 m de volum s omple amb gas heli de densitat 0,8 kg/m. Quina càrrega màxima pot dur el globus per poder ascendir? (d aire, kg/m.) Sol.: Fins a 0 kg FÍSICA I QUÍMICA t ESO MATERIAL FOTOCOPIABLE GRUP PROMOTOR / SANTILLANA EDUCACIÓN, S. L. 7

19 TRANSFERÈNCIA D ENERGIA I. TREBALL PROBLEMA RESOLT Un cos de kg de massa es desplaça metres per una superfície horitzontal sota l acció d una força de 0 N paral lela al pla de lliscament. Si el coeficient de fregament entre el terra i el cos és 0,, calcula: a) Quin treball realitzaria la força d arrossegament? b) Quin treball realitzaria la força de fregament? c) Realitzarien treball la força normal i la força pes? d) Quin seria el treball total? e) Si aquest treball s ha desenvolupat en segons, quina seria la potència? a) Amb la definició de treball, calculem el treball de la força d arrossegament: W força d arrossegament F s 0 0 J b) Per calcular el treball realitzat per la força de fregament, hem de trobar primer quant val aquesta força: F fregament µ m g 0, 9,8,9 N Ara: W força de fregament F freg s W força de fregament,9 7,8 J El signe menys del treball és perquè la força de fregament té sentit contrari al desplaçament. c) Tant la força normal com la força pes no realitzen treball, ja que són perpendiculars al desplaçament. d) El treball total seria la suma dels treballs calculats anteriorment: W total 0 ( 7,8), J e) De la definició de potència: W P = = t,, W Un cos es desplaça m en actuar-hi una força de 0 N. Calcula el treball realitzat en els casos següents: a) Força i desplaçament tenen la mateixa direcció i sentit. b) Força i desplaçament tenen la mateixa direcció i sentit contrari. c) Força i desplaçament són perpendiculars. Sol.: a) 0 J; b) 0 J; c) 0 J Volem arrossegar un armari de 00 kg de massa d) Quin és el treball total realitzat si l armari es desplaça amb velocitat constant? Sol.: a) Força d arrossegament; b) Força de fregament; c) Força normal i força pes; d) 00 J Quin treball realitzaries si portessis una maleta (sense arrossegar-la) durant una determinada distància horitzontal? Sol.: 0 J Calcula quin treball pot realitzar en dues hores un motor que té una potència de W. pel terra d una habitació fins a situar-lo a m Sol.: 7, 0 7 J de distància. El coeficient de fregament és 0,. a) Quines forces realitzen treball positiu? b) Quines forces realitzen treball negatiu? Una grua eleva un pes de 00 N des del terra fins a una altura de 0 m en 0 s. Troba la potència desenvolupada en kw. c) Quines forces realitzen treball nul? Sol.: 0, kw 8 FÍSICA I QUÍMICA t ESO MATERIAL FOTOCOPIABLE GRUP PROMOTOR / SANTILLANA EDUCACIÓN, S. L.

20 TRANSFERÈNCIA D ENERGIA I. TREBALL PROBLEMA RESOLT A quina altura hem d elevar un cos de 0 kg perquè tingui una energia potencial que sigui igual a l energia cinètica que té un altre cos de kg i es mou a una velocitat de 0 m/s? PROGRAMACIÓ I En primer lloc, calculem l energia cinètica que té el segon cos. Per fer-ho, substituïm les dades que ens dóna l enunciat del problema en l expressió següent: Obtenim: E cinètica m v E cinètica 0 E cinètica 0 J El primer cos haurà de tenir aleshores una energia potencial de 0 J. L energia potencial és una energia que té relació amb la posició i es pot expressar així: E potencial m g h Si substituïm les dades conegudes resulta que l altura ha de ser igual a: 0 0 9,8 h h, m Calcula l energia cinètica que tenen els cossos següents: Pot ser negativa l energia cinètica d un cos? Justifica la resposta. a) Una pilota de futbol de 00 g de massa que es mou a una velocitat de 8 m/s. b) Una pilota de tennis de 0 g de massa que es desplaça amb una velocitat de 08 km/h. Sol.: a) J; b), J Calcula l energia potencial que tenen els cossos següents: a) Una pedra de 00 g quan està a una altura de m. b) Una pilota de 0 g quan està a una altura de m. 7 Sol.: No, ja que tant la massa com el quadrat de la velocitat són valors positius sempre Una persona de 0 kg puja per una escala mecànica fins a una altura de 0 m. Quina energia potencial ha guanyat? Sol.:.880 J Calcula l energia cinètica d un automòbil de.00 kg que es mou a una velocitat de 80 km/h. Sol.:, 0 J Sol.: a),9 J; b),9 J Posa tres exemples de sistemes que posseeixin energia cinètica i tres més de sistemes amb energia potencial. Un vehicle de.000 kg de massa va a una velocitat de 7 km/h per una carretera horitzontal. En aquest instant es queda sense gasolina. Realitza els càlculs matemàtics necessaris i respon: quina energia perd des d aquest instant fins que s aturi? Sol.: J 8 Una pedra de 00 g de massa es llança verticalment cap amunt amb una velocitat de 7 km/h. Calcula: a) Les energies cinètica i potencial de la pedra un segon després de ser llançada. b) Les energies cinètica i potencial quan la pedra es troba a 0 m d altura. Sol.: a) E C J; E P J. b) E C 0; E P 0 J FÍSICA I QUÍMICA t ESO MATERIAL FOTOCOPIABLE GRUP PROMOTOR / SANTILLANA EDUCACIÓN, S. L. 8

21 TRANSFERÈNCIA D ENERGIA I. TREBALL PROBLEMA RESOLT Es dispara verticalment i cap amunt un projectil de 0 g amb una velocitat de 00 m/s. Calcula: a) L energia cinètica que té en ser disparat. b) L altura màxima assolida. c) L energia mecànica que posseeix en el punt més alt. NOTA: Resol el problema aplicant el principi de conservació de l energia. a) En el moment del tret, l energia cinètica que té serà: E C m v E C 0 00 E C 00 J En aquest moment l energia mecànica que té el projectil és la cinètica, ja que l energia potencial en aquest instant és zero. b) En el punt de màxima altura, i perquè l energia es conserva, l energia mecànica seria 00 J. En aquest instant l energia mecànica coincideix amb l energia potencial, ja que la velocitat en el punt de màxima altura és zero i consegüentment l energia cinètica també és zero. Així, E P 00 J i si aïllem resulta: E P m g h ,8 h h.00,8 m c) Com ja hem comentat en l apartat anterior, l energia mecànica, que és la suma de la cinètica i la potencial, seria 00 J al llarg de tots els instants, perquè l energia es conserva. Des d una altura de 00 m es deixa caure un objecte de 0 kg. (g 0 m/s.) a) Quant valdrà l energia potencial en el punt més alt? b) Quant valdrà l energia cinètica en arribar a terra? c) Amb quina velocitat arribarà a terra? d) Quina velocitat tindrà en el punt mitjà del recorregut? Sol.: a) J; b) J; c), m/s; d),7 m/s Un mateix cos es deixa caure des de la mateixa altura, de dues maneres diferents: d una banda, cau lliurement seguint la vertical; de l altra, cau lliscant per un pla inclinat que forma un angle de amb l horitzontal. Si apliquem el principi de conservació de l energia mecànica i en absència de fregaments, determina en quin dels dos casos el cos arriba amb més velocitat a terra. Sol.: En absència de fregaments, la velocitat amb què arribaria a terra seria la mateixa Es llança un cos d kg de massa verticalment cap amunt amb una velocitat inicial de m/s. Calcula: a) La màxima altura assolida. b) La velocitat en arribar a terra. Sol.: a),8 m; b) m/s Un automòbil de.00 kg de massa amb una velocitat de 7 km/h puja per una carretera fins arribar a un punt situat a 0 m d altura vertical sobre l inicial, i porta en aquell moment una velocitat de km/h. Calcula la variació d energia mecànica que ha experimentat l automòbil. Sol.: J Completa la taula següent: Energia cinètica (J) 00 0 Energia potencial (J) 00 7 Energia mecànica (J) FÍSICA I QUÍMICA t ESO MATERIAL FOTOCOPIABLE GRUP PROMOTOR / SANTILLANA EDUCACIÓN, S. L.

22 TRANSFERÈNCIA D ENERGIA I. TREBALL PROBLEMA RESOLT Una bomba de.00 W de potència extreu aigua d un pou de m de profunditat a raó de 00 litres per minut. Calcula: a) El treball realitzat cada minut. b) La potència desenvolupada per la bomba. c) El rendiment de la bomba. PROGRAMACIÓ I a) El treball realitzat cada minut el calculem segons: W F s tenint en compte que la força serà igual que el pes d aigua extreta. El pes de l aigua extreta cada minut seria: I el treball seria: P 00 9,8.90 N W J b) La potència desenvolupada la calculem segons: W P t Si substituïm valors, obtenim: P 0 P 8,7 W c) Per calcular el rendiment de la bomba, tindrem en compte que el rendiment de la màquina es pot posar com: P desenvolupada Pdesarrollada Rendiment 00 P teòrica teórica 8, 7 Rendiment 00 8, % Un motor que porta la indicació, kw eleva un cos de 0 kg a una altura de metres en 0 segons. Quin n ha estat el rendiment? Sol.: 9 % Si la potència emprada per un motor és de.000 W i el rendiment és del %, quina en seria la potència teòrica? Sol.:.077 W Es vol instal lar una bomba per elevar un cabal de 00 litres per minut a un dipòsit de 0 metres d alçària. Calcula la potència del motor si el rendiment és del 70 %. Sol.:.00 W Calcula l energia consumida en kwh per una motobomba per pujar 00 m d aigua a un dipòsit situat a 0 m d altura. 7 Per elevar un cos es necessita un motor de potència 0, CV. Si amb aquesta potència el cos puja a raó de m/s, quin és el pes del cos? Sol.: 9 N El rendiment d una màquina pot ser del 00 %? Raona la resposta. Sol.: No, perquè sempre hi ha pèrdues per fregaments A la taula següent es mostra l energia consumida i el temps emprat per dues màquines. Màquina A B Energia consumida (kj) 0 0 Quina és la màquina més potent? Temps emprat (min),0,0 Sol.:, kwh Sol.: La B FÍSICA I QUÍMICA t ESO MATERIAL FOTOCOPIABLE GRUP PROMOTOR / SANTILLANA EDUCACIÓN, S. L. 8

23 TRANSFERÈNCIA D ENERGIA II. CALOR I ONES PROBLEMA RESOLT Si barregem litres d aigua a C amb 0 l d aigua a 0 C, determina: a) La temperatura final de la mescla. b) La quantitat d aigua a 0 C que caldria utilitzar per obtenir una mescla a la mateixa temperatura que l anterior. Dades: d aigua.000 kg/m ; c e aigua.80 J/(kg K) a) Aigua calenta: m d H O V kg/l l kg a t C. Aigua freda: m d HO V kg/l 0 l 0 kg a t 0 C. L aigua calenta cedeix calor, i disminueix la temperatura fins a assolir la temperatura final t: Q c m c e (t t ) L aigua freda absorbeix calor, i augmenta la temperatura fins a la temperatura final t: Q a m c e (t t ) Si suposem que no hi ha pèrdues d energia i si apliquem el criteri de signes, segons el qual: Q absorbida 0 i Q cedida 0, es compleix que: Q c Q a m c e (t t ) m c e (t t ) kg.80 J/(kg K) (t ) 0 kg.80 J/(kg K) (t 0) Si aïllem el valor de t, obtenim la temperatura final de la mescla: t C. Vés amb compte amb les unitats, totes han d estar expressades en el mateix sistema. Recorda que la variació de temperatura és la mateixa en l escala centígrada que en l escala Kelvin. b) Si l aigua freda es troba a 0 C i seguim el mateix raonament que a l apartat anterior, tenim que: kg.80 J/(kg K) ( ) m.80 J/(kg K) ( 0) d on m 8,7 kg. En un recipient que conté 0 g d aigua a 8 C, s introdueix un anell de coure de 00 g de massa que està a una temperatura de 0 C. Calcula la temperatura final que adquireix l anell quan s assoleix l equilibri. Quina temperatura adquireix l aigua? Un cos de 0 kg de massa, que es troba a una temperatura de 90 C, s introdueix en un recipient que conté litres d aigua a 0 C. Quan s assoleix l equilibri tèrmic, la temperatura és de 0 C. Quina és la calor específica del cos? Dades: calor específica del coure 0,8 kj/(kg C); calor específica de l aigua.80 J/(kg K). Sol.: t 9, C; En equilibri tèrmic l anell i l aigua estan a la mateixa temperatura Es barregen 0 litres d aigua a 70 C amb 80 litres d aigua a 0 C. Respon: quina és la temperatura final de la mescla? Dades: densitat de l aigua.000 kg/m ; calor específica de l aigua.80 J/(kg K). Dades: calor específica de l aigua.80 J/(kg K). Sol.: c e 0,0 cal/(g C) En un recipient que conté oli a 80 C de temperatura introduïm una cullera de coure, de 0 g de massa, que està a 0 C. Quan s assoleix l equilibri, la temperatura és de 7 C. Determina el volum d oli que hi havia en el recipient. Dades: c e (oli).800 J/(kg K); c e (coure) 7 J/(kg K); densitat de l oli 0,8 g/cm. Sol.: t, C Sol.: 8,9 cm 9 FÍSICA I QUÍMICA t ESO MATERIAL FOTOCOPIABLE GRUP PROMOTOR / SANTILLANA EDUCACIÓN, S. L.

24 TRANSFERÈNCIA D ENERGIA II. CALOR I ONES PROBLEMA RESOLT Una bola d acer de 00 g de massa cau des d una altura de m. Si en topar contra el terra tota l energia es transforma en calor, calcula: a) La quantitat de calor que es produeix expressada en calories. b) Si en arribar a terra rebota i puja fins a una altura de 0,7 m, quina part de la seva energia s ha transformat en calor? Dades: g 9,8 m/s ; cal,8 J. PROGRAMACIÓ I a) Segons el principi de conservació de l energia, l energia potencial que té la bola en el punt A es transforma en energia cinètica quan arriba a B. Si en topar contra el terra tota l energia es transforma en calor, tenim que: E P A E C B Q En primer lloc, expressem totes les magnituds en unitats del SI: i obtenim que: m 00 g kg 0 g Q m g h 0, kg Q 0, kg 9,8 m/s m Q 9, J A continuació, expressem la quantitat de calor produïda en calories: Q 9, J cal 7,0 cal,8 J b) Si la bola rebota en arribar a terra, conserva part de la seva energia i la resta es converteix en calor, es compleix que: E P A E P C Q' Aleshores: Q' E P A E P C m g (h A h C ) 0, kg 9,8 m/s ( 0,7) 7,9 J 7,9 Q' 00 9% 9, Un cos de 0 g de massa es deixa caure des d un balcó situat a 0 m sobre el carrer. Calcula: a) L energia que posseeix en deixar-lo anar. b) Les energies cinètica i potencial que té quan arriba a terra. c) Si en topar amb el terra tota l energia es transforma en calor, la quantitat de calor que es produeix, expressada en calories. (g 0 m/s ) Sol.: a) E P 8 J; E C 0; b) E P 0; E C 8 J; c) Q,9 cal Un cotxe de.00 kg, que va a una velocitat de 08 km/h, topa contra un mur i s atura. Si tota l energia del cotxe s ha transformat en calor, quantes calories s han produït? Un camió de 9 t de massa circula a 90 km/h per una carretera horitzontal. Determina: a) L energia cinètica del camió. b) La quantitat de calor que es produeix als frens quan el camió s atura. Sol.: a) E C,8 0 J; b) Q cal Una bola de plom de 00 g de massa cau des d una altura de m sobre un recipient que conté litre d aigua a 0 C. Si suposem que tota l energia es converteix en calor, determina l augment de temperatura que experimenta l aigua. Dades: c e.80 J/(kg K); densitat de l aigua.000 kg/m ; g 9,8 m/s. Sol.: J.000 cal Sol.: 0,007 C FÍSICA I QUÍMICA t ESO MATERIAL FOTOCOPIABLE GRUP PROMOTOR / SANTILLANA EDUCACIÓN, S. L. 9

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS El treball fet per les forces del camp per a traslladar una partícula entre dos punts, no depèn del camí seguit, només depèn de la posició inicial i final. PROPIETATS: 1. El treball fet pel camp quan la

Más detalles

Dossier d Energia, Treball i Potència

Dossier d Energia, Treball i Potència Dossier d Energia, Treball i Potència Tipus de document: Elaborat per: Adreçat a: Dossier de problemes Departament de Tecnologia (LLHM) Alumnes 4 Curs d ESO Curs acadèmic: 2007-2008 Elaborat per: LLHM

Más detalles

TEMA3 :TREBALL, POTÈNCIA, ENERGIA

TEMA3 :TREBALL, POTÈNCIA, ENERGIA TEMA3 :TREBALL, POTÈNCIA, ENERGIA El treball és l energia que es transfereix d un cos a un altre per mitjà d una força que provoca un desplaçament Treball El treball fet per una força sobre un objecte

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

Física Batxillerat. Recull d exercicis

Física Batxillerat. Recull d exercicis Recull d exercicis Aquest recull ha estat elaborat per Tavi Casellas, professor de Física i Química. 2 Índex Introducció...3 1. Com resoldre un problema?...3 2. Física i derivades... 4 Cinemàtica... 7

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

1,94% de sucre 0,97% de glucosa

1,94% de sucre 0,97% de glucosa EXERCICIS DE QUÍMICA 1. Es prepara una solució amb 2 kg de sucre, 1 kg de glucosa i 100 kg d aigua destil lada. Calcula el tant per cent en massa de cada solut en la solució obtinguda. 1,94% de sucre 0,97%

Más detalles

UNITAT 3. Forces i les lleis de Newton

UNITAT 3. Forces i les lleis de Newton Generalitat de Catalunya Departament d educació i universitats IES FLIX DEPARTAMENT DE CIÈNCIES BLOC 2_ Objectius 1ER BAT. 1. OBJECTIUS UNITAT 3. Forces i les lleis de Newton Comprendre el concepte de

Más detalles

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius.

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius. Mòdul Cubs i nombres senars Edat mínima recomanada A partir de 1er d ESO, tot i que alguns conceptes relacionats amb el mòdul es poden introduir al cicle superior de primària. Descripció del material 15

Más detalles

8 Geometria analítica

8 Geometria analítica Geometria analítica INTRODUCCIÓ Els vectors s utilitzen en diverses branques de la física que fan servir magnituds vectorials, per això és important que els alumnes en coneguin els elements i les operacions.

Más detalles

10 Calcula la distancia que separa entre dos puntos inaccesibles A y B.

10 Calcula la distancia que separa entre dos puntos inaccesibles A y B. 1 De un triángulo sabemos que: a = 6 m, B = 45 y C = 105. Calcula los restantes elementos. 2 De un triángulo sabemos que: a = 10 m, b = 7 m y C = 30. Calcula los restantes elementos. 3 Resuelve el triángulo

Más detalles

Semblança. Teorema de Tales

Semblança. Teorema de Tales Semblança. Teorema de Tales Dos polígons són semblants si el angles corresponents són iguals i els costats corresponents són proporcionals. ABCDE A'B'C'D'E' si: Â = Â',Bˆ = Bˆ', Ĉ = Ĉ', Dˆ = Dˆ', Ê = Ê'

Más detalles

Matemàtiques 1r d'eso Professora: Lucía Clar Tur DOSSIER DE REPÀS

Matemàtiques 1r d'eso Professora: Lucía Clar Tur DOSSIER DE REPÀS DOSSIER DE REPÀS 1. Ordena els nombres de més petit a més gran: 01 0 01 101 0 001 0 001 0 1. Converteix els nombres fraccionaris en nombres decimals i representa ls en la recta: /4 1/ 8/ 11/10. Efectua

Más detalles

Tema 6. Energia. Treball i potència. (Correspondria al Tema 7 del vostre llibre de text pàg. 144-175)

Tema 6. Energia. Treball i potència. (Correspondria al Tema 7 del vostre llibre de text pàg. 144-175) Tema 6. Energia. Treball i potència (Correspondria al Tema 7 del vostre llibre de text pàg. 144-175) ÍNDEX 6.1. Definició d energia 6.2. Característiques de l energia 6.3. Com podem transferir l energia

Más detalles

TEMA 4: Equacions de primer grau

TEMA 4: Equacions de primer grau TEMA 4: Equacions de primer grau Full de preparació Aquest full s ha de lliurar el dia de la prova Nom:... Curs:... 1. Expressa algèbricament les operacions següents: a) Nombre de rodes necessàries per

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents.

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents. 1 CÀLCUL VECTORIAL Abans de començar a parlar de vectors i ficar-nos plenament en el seu estudi, hem de saber distingir els dos tipus de magnituds que defineixen la física: 1. Magnituds escalars: magnituds

Más detalles

Àmbit de les Matemàtiques, de la Ciència i de la Tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 1 OPERACIONS AMB ENTERS

Àmbit de les Matemàtiques, de la Ciència i de la Tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 1 OPERACIONS AMB ENTERS UNITAT 1 OPERACIONS AMB ENTERS 1 Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de... Sumar, restar, multiplicar i dividir nombres enters. Entendre i saber utilitzar les propietats de la suma i

Más detalles

A.1 Dar una expresión general de la proporción de componentes de calidad A que fabrican entre las dos fábricas. (1 punto)

A.1 Dar una expresión general de la proporción de componentes de calidad A que fabrican entre las dos fábricas. (1 punto) e-mail FIB Problema 1.. @est.fib.upc.edu A. En una ciudad existen dos fábricas de componentes electrónicos, y ambas fabrican componentes de calidad A, B y C. En la fábrica F1, el porcentaje de componentes

Más detalles

8. Com es pot calcular la constant d Avogadro?

8. Com es pot calcular la constant d Avogadro? 8. Objectius Fer una estimació del valor de la constant d Avogadro. Analitzar les fonts d error més importants del mètode proposat. Introducció La idea bàsica del mètode és la següent: si sabem el volum

Más detalles

competència matemàtica

competència matemàtica avaluació educació secundària obligatòria 4t d ESO curs 203-204 ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI competència matemàtica versió amb respostes INSTRUCCIONS Per fer la prova, utilitza un

Más detalles

1 Problemes de física per a batxillerat... // M. L. Escoda, J. Planella, J. J. Suñol // ISBN: 84-8458-220-5

1 Problemes de física per a batxillerat... // M. L. Escoda, J. Planella, J. J. Suñol // ISBN: 84-8458-220-5 1 Problemes de física per a batxillerat... // M. L. Escoda, J. Planella, J. J. Suñol // ISBN: 84-8458-0-5 MESURA FÍSICA: MAGNITUDS i UNITATS Índex P.1. P.. P.3. P.4. P.5. Magnituds físiques. Unitats Anàlisi

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 1

SOLUCIONARI Unitat 1 SOLUCIONARI Unitat 1 Magnituds físiques Qüestions 1. L alegria és una magnitud física? I la força muscular del braç d un atleta? I la intel. ligència? Raoneu les respostes. Les magnituds físiques són totes

Más detalles

Oscilaciones o vibraciones

Oscilaciones o vibraciones Oscilaciones o vibraciones Movimiento armónico simple (MAS) Cuerpo unido a un muelle horizontal Evolución temporal: x(t) F=-kx T Movimiento armónico simple (MAS) k k m m A 1 A T Movimiento armónico simple

Más detalles

2010 2011 Quadrimestre de tardor

2010 2011 Quadrimestre de tardor 20102011 Quadrimestredetardor Approfondissementdenotionsde mécaniquedesroches: Confrontationdemodèlesmécaniques etgéologiquesàlaréalitéd unchantier ducreusementd untunneldansun massifrocheuxfracturé. Autora:CarlaSolsonaAccensi

Más detalles

Interferències lingüístiques

Interferències lingüístiques Interferències lingüístiques L ús habitual de dues o més llengües pot provocar fàcilment interferències lingüístiques, és a dir, la substitució de la paraula adequada (per exemple, malaltia) per l equivalent

Más detalles

PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA

PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA Penjar fotos a internet. (picasa) 1. INSTAL.LAR EL PROGRAMA PICASA Per descarregar el programa picasa heu d anar a: http://picasa.google.com/intl/ca/ Clicar on diu Baixa

Más detalles

CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS

CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS 1.- L'empresa COMUNLLAMP, SL i CONFITADOS, SL contracten a Logroño (La Rioja) la realització d'un transport de 30 TM de fruita

Más detalles

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies:

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies: POLÍTICA DE COOKIES Una "Cookie" es un pequeño archivo que se almacena en el ordenador del usuario y nos permite reconocerle. El conjunto de "cookies" nos ayuda a mejorar la calidad de nuestra web, permitiéndonos

Más detalles

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 10 (deu) El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL Nom i cognoms. 3r curs EL PAISATGE DE MUNTANYA I LA PLANA Les formes de relleu són : LA MUNTANYA : És una

Más detalles

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE.

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. Existeix una massa patrimonial a l actiu que s anomena Existències. Compren el valor de les mercaderies (i altres bens) que

Más detalles

Mecánica II GONZALO GUTÍERREZ FRANCISCA GUZMÁN GIANINA MENESES. Universidad de Chile, Facultad de Ciencias, Departamento de Física, Santiago, Chile

Mecánica II GONZALO GUTÍERREZ FRANCISCA GUZMÁN GIANINA MENESES. Universidad de Chile, Facultad de Ciencias, Departamento de Física, Santiago, Chile Mecánica II GONZALO GUTÍERREZ FRANCISCA GUZMÁN GIANINA MENESES Universidad de Chile, Facultad de Ciencias, Departamento de Física, Santiago, Chile Guía 4: Mecánica de fluidos Martes 25 de Septiembre, 2007

Más detalles

EXPRESION MATEMATICA

EXPRESION MATEMATICA TEMA: MOVIMIENTO CIRCULAR UNIFORME COMPETENCIA: Analiza, describe y resuelve ejercicios y problemas del movimiento circular uniforme. CONCEPTUALIZACION Es el movimiento cuyo móvil recorre arcos iguales

Más detalles

DEMOSTRACIÓN DE LA PERMEABILIDAD CELULAR

DEMOSTRACIÓN DE LA PERMEABILIDAD CELULAR Objetivos: Cómo motivar a los estudiantes mediante actividades científicas atractivas DEMOSTRACIÓN DE LA PERMEABILIDAD CELULAR Mª Victoria Herreras Belled Mª Angeles Asensio I.E.S. L ELIANA Aplicar el

Más detalles

TFGs d oferta pública i concertats:

TFGs d oferta pública i concertats: Guia ràpida per a donar d'alta un TFG/TFM A continuació es detalla una guia ràpida per a donar d alta un TFG, el procediment a seguir dependrà del tipus de TFG TFGs d oferta pública i concertats: Els passos

Más detalles

BASES PROMOCION Online Community CaixaEmpresas III

BASES PROMOCION Online Community CaixaEmpresas III BASES PROMOCION Online Community CaixaEmpresas III La entidad financiera CaixaBank, S.A., en adelante "la Caixa", realizará una promoción dirigida a clientes, personas físicas y jurídicas, con residencia

Más detalles

1. CONFIGURAR LA PÀGINA

1. CONFIGURAR LA PÀGINA 1 1. CONFIGURAR LA PÀGINA El format de pàgina determina l aspecte global d un document i en modifica els elements de conjunt com són: els marges, la mida del paper, l orientació del document i l alineació

Más detalles

REVISONS DE GAS ALS DOMICILIS

REVISONS DE GAS ALS DOMICILIS CONCEPTES BÀSICS Què és una revisió periòdica del gas? i cada quant temps ha de realitzar-se una revisió periòdica de gas butà? Una revisió periòdica del gas és el procés per mitjà del qual una empresa

Más detalles

CONTENIDOS MÍNIMOS FÍSICA 4º ESO. - Fórmulas del movimiento rectilíneo uniformemente acelerado y de la caída libre.

CONTENIDOS MÍNIMOS FÍSICA 4º ESO. - Fórmulas del movimiento rectilíneo uniformemente acelerado y de la caída libre. CONTENIDOS MÍNIMOS FÍSICA 4º ESO TEMA 1: EL MOVIMIENTO Y SU DESCRIPCIÓN - Definición de movimiento. 2. Magnitudes para describir un movimiento. - Fórmulas de los movimientos rectilíneo y circular. TEMA

Más detalles

COLECCIÓN DE PROBLEMAS DE FÍSICA ELEMENTAL

COLECCIÓN DE PROBLEMAS DE FÍSICA ELEMENTAL 1 COLECCIÓN DE PROBLEMAS DE FÍSICA ELEMENTAL Los problemas que se plantean a continuación corresponden a problemas seleccionados para hacer un repaso general previo a un examen libre paracompletar la enseñanza

Más detalles

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009)

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009) Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (29) Dossiers Idescat 1 Generalitat de Catalunya Institut d Estadística de Catalunya Informació d estadística oficial Núm. 15 / setembre del 213 www.idescat.cat

Más detalles

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però PABLO PICASSO El passat dia 12 de Febrer, en comptes de fer classe de matemàtiques i de castellà, com cada dimecres, ens vam convertir en artistes per conèixer la vida i les obres de Pablo Picasso. Quan

Más detalles

BOLETÍN EJERCICIOS TEMA 1 MOVIMIENTOS

BOLETÍN EJERCICIOS TEMA 1 MOVIMIENTOS Curso 2011-2012 BOLETÍN EJERCICIOS TEMA 1 MOVIMIENTOS 1. Un automóvil circula con una velocidad media de 72 km/h. Calcula qué distancia recorre cada minuto. 2. Un ciclista recorre una distancia de 10 km

Más detalles

Activitats Recuperació Física i Química 4t ESO Setembre Curs

Activitats Recuperació Física i Química 4t ESO Setembre Curs Activitats Recuperació Física i Química 4t ESO Setembre Curs 2014-2015 Departament de Ciències Experimentals INS Ermengol IV( Bellcaire d Urgell) Has d elaborar aquest dossier que hauràs d entregar el

Más detalles

Activitat Cost Energètic

Activitat Cost Energètic Part 1. Article cost energètic. Contesta les preguntes següents: 1. Què hem de tenir en compte per saber què paguem per un PC? Para poder saber cuánto pagamos por un PC necesitamos saber dos cosas: cuánto

Más detalles

ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR

ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR Les característiques més importants. MERCURI És el planeta més petit del Sistema Solar i el més proper al Sol. Des de la Terra a l alba i al crepuscle es veu molt brillant.

Más detalles

1. Calcula la energía cinética de un vehículo de 1000 kg que circula a 100 km/h. Resultado: E C = 385.802,47 J

1. Calcula la energía cinética de un vehículo de 1000 kg que circula a 100 km/h. Resultado: E C = 385.802,47 J 1.- CONCEPTOS BÁSICOS 1. Calcula la energía cinética de un vehículo de 1000 kg que circula a 100 km/h. Resultado: E C = 385.802,47 J 2. Calcula la energía potencial de una masa de 500 kg colgada a 10 m

Más detalles

Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1)

Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1) Unitat Didàctica 5.- Habilitats específiques. Esports col lectius. Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1) 1.- La història del voleibol. El voleibol va néixer l any 1895 als Estats Units, a la

Más detalles

EL BO SOCIAL, APROFITA L!

EL BO SOCIAL, APROFITA L! EL BO SOCIAL, APROFITA L! El Bo Social, aprofita l! Què és? Un descompte del 25% en la factura de l electricitat del preu del terme de potència (terme fix) i del consum. En cap cas dels lloguers o serveis

Más detalles

r 1 El benefici (en euros) està determinat per la funció objectiu següent: 1. Calculem el valor d aquest benefici en cadascun 150 50 =

r 1 El benefici (en euros) està determinat per la funció objectiu següent: 1. Calculem el valor d aquest benefici en cadascun 150 50 = SOLUIONRI 6 La gràfica de la regió factible és: r2 r3= ( 150, 0) r3 r5= ( 150, 50) r4 r5= ( 110, 90) r1 r4= D( 0, 90) r r = E( 0, 0) 1 2 160 120 80 40 E D 40 80 120 160 El benefici (en euros) està determinat

Más detalles

Versió castellana de les normes de publicitat PO FEDER 2007-2013 (R. CE 1828/2006)

Versió castellana de les normes de publicitat PO FEDER 2007-2013 (R. CE 1828/2006) Versió castellana de les normes de publicitat PO FEDER 2007-2013 (R. CE 1828/2006) Artículo 8.Responsabilidades de los beneficiarios relativas a las medidas de información y publicidad destinadas al público.

Más detalles

Solución: a) Módulo: en cualquier instante, el módulo del vector de posición es igual al radio de la trayectoria: r

Solución: a) Módulo: en cualquier instante, el módulo del vector de posición es igual al radio de la trayectoria: r IES Menéndez Tolosa (La Línea) Física y Química - º Bach - Movimientos Calcula la velocidad de un móvil a partir de la siguiente gráfica: El móvil tiene un movimiento uniforme. Pasa de la posición x 4

Más detalles

ESTADÍSTIQUES I GRÀFICS a ITACA (en castellano más adelante, pág. 15 a 28)

ESTADÍSTIQUES I GRÀFICS a ITACA (en castellano más adelante, pág. 15 a 28) ESTADÍSTIQUES I GRÀFICS a ITACA (en castellano más adelante, pág. 15 a 28) Des de Centre Llistats Estadístiques i Gràfics podrà obtindre informació estadística sobre distints aspectes acadèmics del seu

Más detalles

Tecnologia industrial Sèrie 3

Tecnologia industrial Sèrie 3 Prova d accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d esports i Ensenyaments d arts plàstiques i disseny 2009 Tecnologia industrial Sèrie 3 Dades de la persona aspirant

Más detalles

Sobre la caiguda lliure Dues noves ciències (Galileu, 1638, Discorsi intorno a due nuove scienze)

Sobre la caiguda lliure Dues noves ciències (Galileu, 1638, Discorsi intorno a due nuove scienze) TEXT HISTÒRIC: Sobre la caiguda lliure Dues noves ciències (Galileu, 1638, Discorsi intorno a due nuove scienze) El moviment de caiguda lliure dels cossos era un moviment que havia interessat als filòsofs

Más detalles

TRABAJO Y POTENCIA. LA ENERGÍA

TRABAJO Y POTENCIA. LA ENERGÍA Tema 5 TRABAJO Y POTENCIA. LA ENERGÍA 1 - CONCEPTO DE TRABAJO Generalmente suele asociarse la idea del trabajo con la del esfuerzo. En ciertos casos es verdad, como cuando una persona arrastra un objeto,

Más detalles

PROYECTO ELEVAPLATOS

PROYECTO ELEVAPLATOS PROYECTO ELEVAPLATOS Herramientas Fotos detalles Fotos Objetivos Materiales Dibujos Recomendaciones Esquema eléctrico Contextualización Exámenes y prácticas inicio Fotos detalles Letras para identificar

Más detalles

EL TRANSPORT DE MERCADERIES

EL TRANSPORT DE MERCADERIES EL TRANSPORT DE MERCADERIES En primer terme s ha d indicar que en tot el que segueix, ens referirem al transport per carretera o via pública, realitzat mitjançant vehicles de motor. El transport de mercaderies,

Más detalles

RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS

RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS TIPUS DE CONVALIDACIONS Aquest document recull les possibles convalidacions de mòduls i unitats formatives del cicle formatiu de grau superior ICA0 Administració de sistemes,

Más detalles

PROJECTE INDIVIDUAL Nº 1

PROJECTE INDIVIDUAL Nº 1 PROJECTE INDIVIDUAL Nº 1 NOM... 1 Ara vas a fer el treball individual. Aprofitant tot el que has treballat amb el teu equip vas a poder fer el teu treball personal. Has de anar fent totes les activitats

Más detalles

TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS )

TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS ) TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS ) ÍNDEX: 8.1.- Generalitats 8.2.- La Força 8.3.- La Resistència 8.4.- La Velocitat 8.5.- La Flexibilitat 8.1.- GENERALITATS El moviment corporal té

Más detalles

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA Novembre 2014 CCOO DE CATALUNYA DENUNCIA QUE LA FEBLE MILLORA DEL NOSTRE MERCAT DE TREBALL ES BASA EN UNA ALTA PARCIALITAT I MENORS JORNADES

Más detalles

P cabeza Sca 5 1 0 6 m 2 2 10 6 Pa. beza. 6 m 2 10 8 Pa unta

P cabeza Sca 5 1 0 6 m 2 2 10 6 Pa. beza. 6 m 2 10 8 Pa unta Pág. 1 16 Ejercemos una fuerza de 10 N sobre un clavo. Si la superficie de su cabeza es de 5 mm y la de la punta 0,1 mm, qué presión se ejercerá al aplicar la fuerza sobre uno u otro de sus extremos? La

Más detalles

Respostes a l examen. Testenclasse2

Respostes a l examen. Testenclasse2 Universitat Pompeu Fabra Permutació Número: 1 Respostes a l examen Usa sols llapis, bolígraf o retolador negre i omple bé les caselles. A la primera part de dalt posa sols el Nom i el Cognom, així com

Más detalles

GUIA DE ESTUDIO FÍSICA 3 COMÚN PREPARACIÓN PRUEBA COEFICIENTE DOS Nombre: Curso: Fecha:

GUIA DE ESTUDIO FÍSICA 3 COMÚN PREPARACIÓN PRUEBA COEFICIENTE DOS Nombre: Curso: Fecha: I.MUNICIPALIDAD DE PROVIDENCIA CORPORACIÓN DE DESARROLLO SOCIAL LICEO POLIVALENTE ARTURO ALESSANDRI PALMA DEPARTAMENTO DE FÍSICA PROF.: Nelly Troncoso Rojas. GUIA DE ESTUDIO FÍSICA 3 COMÚN PREPARACIÓN

Más detalles

Seguretat informàtica

Seguretat informàtica Informàtica i comunicacions Seguretat informàtica CFGM.SMX.M06/0.09 CFGM - Sistemes microinformàtics i xarxes Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

La energía. Transferencia de energía:

La energía. Transferencia de energía: 4 trabajo A-PDF Manual Split Demo. Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark La energía. Transferencia de energía: y calor Un satélite de comunicaciones gira con velocidad constante atraído por

Más detalles

Economia de l empresa Sèrie 1

Economia de l empresa Sèrie 1 Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2012 Economia de l empresa Sèrie 1 SOLUCIONS,

Más detalles

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS EL BANY un espai de tranquil litat Lluny de la freda funcionalitat del passat, avui dia el bany s ha transformat en un espai més habitable. Un lloc on la distribució està

Más detalles

Servei d Atenció al Client. Requisits tècnics per fer correctament la transmissió de fitxers

Servei d Atenció al Client. Requisits tècnics per fer correctament la transmissió de fitxers Requisits tècnics per fer correctament la transmissió de fitxers Pàgina 1 14/04/2004 ÍNDEX 1. Introducció...3 2. Requeriments tècnics...3 3. Navegació amb Internet Explorer...3 3.1. Situació inicial...

Más detalles

Proves d Accés per a Majors de 25 i 45 anys

Proves d Accés per a Majors de 25 i 45 anys Proves d Accés per a Majors de 25 i 45 anys Convocatòria: 2013 Assignatura: FILOSOFIA I) CARACTERÍSTIQUES DE LA PROVA La prova de l examen es realitzarà a partir de les lectures dels cinc textos bàsics

Más detalles

CALCULAR EL MODULO DE ELASTICIDAD DE UN RESORTE, AL CUAL SE LE APLICA UN ESFUERZO DE 600 N Y SE DEFORMA 20CM. RESP: K= 3000 N/mts

CALCULAR EL MODULO DE ELASTICIDAD DE UN RESORTE, AL CUAL SE LE APLICA UN ESFUERZO DE 600 N Y SE DEFORMA 20CM. RESP: K= 3000 N/mts EJERCICIOS DE ELASTICIDAD. 1.- cuando una masa de 500 g cuelga de un resorte, éste se alarga 3 cm.? Cual es la constante elástica?: R.- 1.63 N/M 2.- Cuál es el incremento del alargamiento en el resorte

Más detalles

ESTUDIO DEL MOVIMIENTO.

ESTUDIO DEL MOVIMIENTO. TEMA 1. CINEMATICA. 4º E.S.O. FÍSICA Y QUÍMICA Página 1 ESTUDIO DEL MOVIMIENTO. MAGNITUD: Es todo aquello que se puede medir. Ejemplos: superficie, presión, fuerza, etc. MAGNITUDES FUNDAMENTALES: Son aquellas

Más detalles

COM FER UN BON CURRÍCULUM VITAE?. MODELS.

COM FER UN BON CURRÍCULUM VITAE?. MODELS. COM FER UN BON CURRÍCULUM VITAE?. MODELS. Portalexcellence Servei Municipal d Ocupació de Cerdanyola del Vallès www.portalexcellence.cat www.ocupacioiempresa.cerdanyola.cat CURRÍCULUM VITAE 1. DEFINICIÓ

Más detalles

ENGINYERIA INDUSTRIAL. EPECIALITAT ORGANITZACIÓ INDUSTRIAL XAVIER GARCIA RAVENTÓS ESTUDI DEL TRÀNSIT EN LA ZONA CENTRAL DE VILANOVA I LA GELTRÚ

ENGINYERIA INDUSTRIAL. EPECIALITAT ORGANITZACIÓ INDUSTRIAL XAVIER GARCIA RAVENTÓS ESTUDI DEL TRÀNSIT EN LA ZONA CENTRAL DE VILANOVA I LA GELTRÚ Titulació: ENGINYERIA INDUSTRIAL. EPECIALITAT ORGANITZACIÓ INDUSTRIAL Alumne (nom i cognoms) XAVIER GARCIA RAVENTÓS Títol PFC ESTUDI DEL TRÀNSIT EN LA ZONA CENTRAL DE VILANOVA I LA GELTRÚ Director del

Más detalles

VOLEIBOL. OJECTE MÒBIL: S utilitza una pilota de cuir o material sintètic de mida similar a la de futbol però és més lleugera.

VOLEIBOL. OJECTE MÒBIL: S utilitza una pilota de cuir o material sintètic de mida similar a la de futbol però és més lleugera. Generalitat de Catalunya Departament d'educació IES Vidreres C/ Institut s/n 17411 Vidreres (Girona) Departament d Educació Física ** CURS 09/10 QUÈ és? VOLEIBOL El voleibol és un esport d equip ( col

Más detalles

2 La densidad de una sustancia es ρ, el volumen es V, y la masa es m. Si el volumen se triplica y la densidad no cambia Cuál es la masa?

2 La densidad de una sustancia es ρ, el volumen es V, y la masa es m. Si el volumen se triplica y la densidad no cambia Cuál es la masa? Slide 1 / 20 1 Dos sustancias, A tiene una densidad de 2000 kg/m 3 y la B tiene una densidad de 3000 kg/m 3 son seleccionadas para realizar un experimento. Si el experimento necesita de igual masa de cada

Más detalles

Tema 5. PRINCIPIOS GENERALES DE MÁQUINAS 1. CONCEPTO DE MÁQUINA...2 2. SISTEMA INTERNACIONAL DE UNIDADES. MAGNITUDES Y MEDIDAS...2

Tema 5. PRINCIPIOS GENERALES DE MÁQUINAS 1. CONCEPTO DE MÁQUINA...2 2. SISTEMA INTERNACIONAL DE UNIDADES. MAGNITUDES Y MEDIDAS...2 1. CONCEPTO DE MÁQUINA...2 2. SISTEMA INTERNACIONAL DE UNIDADES. MAGNITUDES Y MEDIDAS...2 2. TRABAJO. UNIDADES Y EQUIVALENCIAS...2 3. FORMAS DE ENERGÍA...3 A) Energía. Unidades y equivalencias...3 B) Formas

Más detalles

FÍSICA Y QUÍMICA 4º ESO Ejercicios: Fuerzas

FÍSICA Y QUÍMICA 4º ESO Ejercicios: Fuerzas 1(10) Ejercicio nº 1 Durante cuánto tiempo ha actuado una fuerza de 20 N sobre un cuerpo de masa 25 Kg si le ha comunicado una velocidad de 90 Km/h? Ejercicio nº 2 Un coche de 1000 Kg aumenta su velocidad

Más detalles

EJERCICIOS SOBRE CINEMÁTICA: EL MOVIMIENTO

EJERCICIOS SOBRE CINEMÁTICA: EL MOVIMIENTO EJERCICIOS SOBRE CINEMÁTICA: EL MOVIMIENTO Estrategia a seguir para resolver los ejercicios. 1. Lea detenidamente el ejercicio las veces que necesite, hasta que tenga claro en qué consiste y qué es lo

Más detalles

GUIA BÀSICA PER UTILITZAR L OFICINA VIRTUAL

GUIA BÀSICA PER UTILITZAR L OFICINA VIRTUAL GUIA BÀSICA PER UTILITZAR L OFICINA VIRTUAL L Oficina Virtual de l Ajuntament d Ontinyent és el lloc on els ciutadans poden fer gestions i tràmits administratius de forma electrònica o també rebre informació

Más detalles

MOVIMIENTO CIRCULAR - MCU - MCUV MOVIMIENTO CIRCULAR - MCU - MCUV

MOVIMIENTO CIRCULAR - MCU - MCUV MOVIMIENTO CIRCULAR - MCU - MCUV FISICA PREUNIERSITARIA MOIMIENTO CIRCULAR - MCU - MCU MOIMIENTO CIRCULAR - MCU - MCU CONCEPTO Es el movimiento de trayectoria circular en donde el valor de la velocidad del móvil se mantiene constante

Más detalles

Tema 7 : Trabajo, Energía y Calor

Tema 7 : Trabajo, Energía y Calor Tema 7 : Trabajo, Energía y Calor Esquema de trabajo: 7. Trabajo. Concepto. Unidad de medida. 8. Energía. Concepto 9. Energía Cinética 10. Energía Potencial Gravitatoria 11. Ley de Conservación de la Energía

Más detalles

Volum dels cossos geomètrics.

Volum dels cossos geomètrics. 10 Volum dels cossos geomètrics. Objectius En esta quinzena aprendràs a: Comprendre el concepte de mesura de volum i utilitzar les unitats de mesura del sistema mètric decimal. Obtenir i aplicar expressions

Más detalles

BOLETÍN EJERCICIOS TEMA 4 TRABAJO Y ENERGÍA

BOLETÍN EJERCICIOS TEMA 4 TRABAJO Y ENERGÍA Curso 2011-2012 BOLETÍN EJERCICIOS TEMA 4 TRABAJO Y ENERGÍA 1. Halla la energía potencial gravitatoria de un libro de 500 gramos que se sitúa a 80 cm de altura sobre una mesa. Calcula la energía cinética

Más detalles

Prof. Jorge Rojo Carrascosa

Prof. Jorge Rojo Carrascosa Asignatura: FÍSICA Y QUÍMICA EJERCICIOS DE AMPLIACIÓN - SOLUCIONES Fecha finalización: Martes, 8 de marzo de 2011 Nombre y Apellidos JRC 1 Un submarino se encuentra a una profundidad de 400 metros. Cuál

Más detalles

PROBLEMAS Física 2º Bachillerato CAMPO GRAVITATORIO

PROBLEMAS Física 2º Bachillerato CAMPO GRAVITATORIO PROBLEMAS Física 2º Bachillerato CAMPO GRAVITATORIO 1) Si la velocidad de una partícula es constante Puede variar su momento angular con el tiempo? S: Si, si varía el valor del vector de posición. 2) Una

Más detalles

EJERCICIOS PROPUESTOS

EJERCICIOS PROPUESTOS LOS MOVIMIENTOS ACELERADOS EJERCICIOS PROPUESTOS. Cuando un motorista arranca, se sabe que posee un movimiento acelerado sin necesidad de ver la gráfica s-t ni conocer su trayectoria. Por qué? Porque al

Más detalles

Barcelona- París- Barcelona Visita dinamitzada per a alumnes de Secundària i Batxillerat

Barcelona- París- Barcelona Visita dinamitzada per a alumnes de Secundària i Batxillerat Barcelona- París- Barcelona Visita dinamitzada per a alumnes de Secundària i Batxillerat Guió previ per al professorat Presentació Amb les propostes del Servei Educatiu del Museu Picasso convidem a alumnes

Más detalles

E G m g h r CONCEPTO DE ENERGÍA - CINÉTICA - POTENCIAL - MECÁNICA

E G m g h r CONCEPTO DE ENERGÍA - CINÉTICA - POTENCIAL - MECÁNICA Por energía entendemos la capacidad que posee un cuerpo para poder producir cambios en sí mismo o en otros cuerpos. Es una propiedad que asociamos a los cuerpos para poder explicar estos cambios. Ec 1

Más detalles

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos.

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. CÀNNABIS MÒDUL II ACTIVITAT 1 Fitxa 1.1 15 anys La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. La Agencia de Salud Pública de Cataluña

Más detalles

CUESTIONARIOS FÍSICA 4º ESO

CUESTIONARIOS FÍSICA 4º ESO DPTO FÍSICA QUÍMICA. IES POLITÉCNICO CARTAGENA CUESTIONARIOS FÍSICA 4º ESO UNIDAD 3 Fuerzas y movimientos circulares Mª Teresa Gómez Ruiz 2010 HTTP://WWW. POLITECNICOCARTAGENA. COM/ ÍNDICE Cuestionarios

Más detalles

Resumen. En el anexo 2 se presentan los siguientes documentos: - Resumen encuesta de satisfacción (CBB).

Resumen. En el anexo 2 se presentan los siguientes documentos: - Resumen encuesta de satisfacción (CBB). Resumen En el anexo 2 se presentan los siguientes documentos: - Resumen encuesta de satisfacción (CBB). - Encuesta de satisfacción de los usuarios de las bibliotecas (CBB). ELS USUARIS DE LES BIBLIOTEQUES

Más detalles

FÍSICA Y QUÍMICA 4º ESO Ejercicios: Cinemática

FÍSICA Y QUÍMICA 4º ESO Ejercicios: Cinemática 1.1 Ejercicio 1 La rapidez de un móvil se mide en m/s en el SI y, en la práctica en Km/h. a. Expresar en m/s la rapidez de un coche que va a 144 Km/h b. Cuál es la velocidad de un avión en Km/h cuando

Más detalles

EJERCICIOS DE HIDROSTÁTICA. 4º E.S.O.

EJERCICIOS DE HIDROSTÁTICA. 4º E.S.O. EJERCICIOS DE HIDROSTÁTICA. 4º E.S.O. La finalidad de esta colección de ejercicios resueltos consiste en que sepáis resolver las diferentes situaciones que se nos plantea en el problema. Para ello seguiremos

Más detalles

GUIA FISICA MOVIMIENTO CIRCULAR UNIFORME. T f V TA =V TB. F CP = m R F CP =

GUIA FISICA MOVIMIENTO CIRCULAR UNIFORME. T f V TA =V TB. F CP = m R F CP = GUIA FISICA MOVIMIENO CICULA UNIFOME NOMBE: FECHA: FÓMULAS PAA MOVIMIENO CICULA UNIFOME El periodo y la frecuencia son recíprocos Velocidad Lineal o angencial( V ) Velocidad Angular( ) elación entre Velocidad

Más detalles