4.1. Estats de la matèria

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "4.1. Estats de la matèria"

Transcripción

1 4

2 4.1. Estats de la matèria Propietats Gas Líquid No té forma ni volum propis Molt compressible Flueix amb facilitat S adapta a la forma del recipient Molt poc compressible Sòlid Plasma Forma definida, volum propi Rígid Molt poc compressible Estat més abundant a l univers Format per partícules amb càrregues lliures en moviment continu i desordenat Es troba a temperatures elevadíssimes

3 4.2. Variació del volum d un gas amb la pressió, a T constant Estudi experimental: Llei de Boyle i Mariotte:

4 4.3. Variació del volum d un gas amb la temperatura, a P constant a) Estudi experimental de Charles i GayLussac (temperatures en ºC) En augmentar la temperatura d un gas, mantenint constant la pressió, el volum augmenta. 1 Tots els gasos es dilaten amb el mateix coeficient: = 273 V = V o (1+ t)

5 4.3. Variació del volum d un gas amb la temperatura, a P constant b) Escala absoluta de temperatura Amb l estudi experimental dels gasos es va posar de manifest que la matèria no pot estar a una temperatura inferior a ºC (s arrodoneix a 273 ºC). Aquesta temperatura es va denominar zero absolut i a partir d aquí es va establir l escala absoluta o Kelvin de temperatures. De la mateixa manera que hi ha l escala de temperatura centígrada o Celsius, hi ha una escala de temperatura absoluta. Cada grau d aquesta escala s anomena kelvin i se simbolitza per K. És una unitat fonamental del SI. T( K) t(º C) 273 Escala centígrada i escala absoluta de temperatura. Comparació entre els valors de les temperatures en les dues escales.

6 4.3. Variació del volum d un gas amb la temperatura, a P constant c) Llei de Charles i Gay-Lussac en temperatures absolutes Expressant la temperatura en escala absoluta, la variació del volum d un gas amb la temperatura, mantenint la pressió constant, queda una proporció lineal i la fórmula resulta molt simplificada. Enunciat actual de la Llei de Charles i Gay-Lussac:

7 4.4. Variació de la pressió d un gas amb la temperatura, a V constant En augmentar la temperatura d un gas, mantenint constant el volum, la pressió augmenta. Amb un estudi similar al del volum i la temperatura, Charles i Gay-Lussac van trobar la relació entre la pressió d un gas i la temperatura. Si aquesta està en escala centígrada la relació és : P = P o (1+ t) Per tots els gasos el coeficient = Expressant la temperatura en escala absoluta, la variació de la pressió d un gas amb la temperatura, mantenint el volum constant, queda una proporció lineal i la fórmula resulta molt simplificada. Enunciat actual de la Llei de Charles i Gay-Lussac: 1 273

8 4.5. Llei general dels gasos perfectes o gasos ideals Les tres lleis experimentals dels gasos només les compleixen estrictament els GASOS IDEALS. Els gasos reals es comporten com a gasos ideals quan es troben en condicions de pressions baixes i temperatures altes, és a dir, lluny de la condensació. Combinant matemàticament les tres lleis, s obté la fórmula que les resumeix o Llei general dels gasos perfectes o ideals. Llei de Boyle-Mariotte (T 1 = T 2 ) p 1 V 1 = p 2 V 2 Llei de Gay-Lussac (P 1 = P 2 ) Llei de Gay-Lussac (V 1 = V 2 ) V1 T 1 V T p1 T p T 2 2 Llei general dels gasos perfectes:

9 4.6. Condicions normals d un gas (c.n.) i condicions estàndard Un gas es troba en condicions normals (c. n.) quan la seva temperatura és de 273 K (0 C) i la seva pressió és Pa (1, Pa = 1 atm). Des del 1982, la IUPAC recomana que es faci servir el terme pressió estàndard que és la pressió de Pa (10 5 Pa = 1 bar). Exemple: a) Redueix a condicions normals 100 dm 3 d hidrogen que inicialment es troba a 300 K i 10 4 Pa. b) Troba quin serà el seu volum es estat estàndard i a 0ºC.

10 4.7. Volum molar d un gas. Principi d Avogadro Volum molar Volum ocupat per un mol d un element o compost, sigui en estat sòlid, líquid o gasós. El volum molar se simbolitza per Vm. Principi d Avogadro Volums iguals de gasos en les mateixes condicions de pressió i temperatura tenen el mateix nombre de molècules. En cadascun dels recipients hi ha un mol de gas a la mateixa pressió i temperatura. Per qualsevol gas que es troba en condicions normals (c.n.), el volum molar és sempre 22 4 dm 3 o L. Per qualsevol gas que es troba en condicions estàndard i a 273 K (0ºC), el volum molar és sempre 22 7 dm 3 o L.

11 4.8. Equació general dels gasos perfectes De la llei general dels gasos perfectes: Si l apliquem a 1 mol de gas, seran volums molars els que apareixeran a la fórmula. Si les condicions inicials són, per exemple, les c.n. aleshores el volum molar sabem que és 22 4 dm 3 o m 3 : P 1 Vm '0224 = T El valor constant p V m /T s anomena constant dels gasos i es designa amb la lletra R. El seu valor és de 8,31 J/K mol, quan la pressió, el volum i la temperatura estan expressats en unitats del SI. Així ha quedat, per 1 mol de gas: Si tenim n mol de gas: P 1 Vm 1 = 8'31 Pa m 3 /k mol o J/k mol T 1 P V T = n R P V = n RT P Vm T = R Equació general dels gasos perfectes o ideals: ** Es pot operar en unitats SI o bé en unitats clàssiques

12 4.9. Aplicacions de l equació general dels gasos perfectes a) Determinació de masses moleculars de gasos. De l equació general dels gasos ideals: P V = n R T Si es substitueix n per la massa de gas (m) entre la seva massa molar (M): n = m M Obtenim: P V = m R T M Que ens permet trobar la massa molar del gas: (el seu valor és també la massa molecular) M = m R T P V Exemple: Tenim un cert gas i no sabem si és metà o età. Fem una prova per saber-ho i trobem que una massa de 1 3 g d aquest gas ocupa un volum de 2 1 dm 3 a 314 K de temperatura i a una pressió de Pa. De quin gas es tracta?

13 4.9. Aplicacions de l equació general dels gasos perfectes b) Determinació de la densitat d un gas De l expressió que havíem deduït a partir de l equació general dels gasos: P V = m R T M Si deixem a un costat el quocient entre massa i volum, s obté la densitat del gas: m V = P M R T d = P M R T c) Densitats relatives de dos gasos La densitat d un gas A respecte un altre gas B s anomena densitat relativa i indica les vegades que el gas A és més dens que el gas B, mesurats tots dos en les mateixes condicions de pressió i temperatura. A partir de la llei dels gasos es pot comprovar que la densitat relativa coincideix amb la relació entre les masses moleculars dels dos gasos: d A d B = P M A / R T P M B / R T d A d B = M A M B

14 4.10. Mescla de gasos. Llei de Dalton de les pressions parcials En una mescla de gasos, cada gas exerceix la seva pròpia pressió, independentment de la resta de gasos de la mescla. S anomena pressió parcial d un gas A en una mescla de gasos, la pressió que exerciria el gas A si ell tot sol ocupés tot el volum, a la mateixa temperatura. Es simbolitza per P A. En una mescla de tres gasos A, B i C; per cada gas es pot aplicar l equació general dels gasos: P A V=n A R T P B V=n B R T P C V=n C R T Llei de Dalton de les pressions parcials: La pressió total exercida per una mescla de gasos és igual a la suma de les pressions parcials de tots els seus components. P TOTAL = P A + P B + P C +... La pressió total de la mescla de gasos és de 60 kpa. La pressió parcial del gas B en la mescla de gasos és de 30 kpa, que és la mateixa pressió que exerciria si ell sol ocupés tot el volum de la mescla, a la mateixa temperatura.

15 4.10. Mescla de gasos. Llei de Dalton de les pressions parcials Sumant les equacions dels gasos de la mescla: P A V = n A R T P B V = n B R T P C V = n C R T (P A +P B +P C ) V = (n A +n B +n C ) R T P TOT V = n TOT R T La llei dels gasos ideals s aplica tant als gasos individuals, com a la mescla de gasos. La pressió que exerceix el gas depèn de la temperatura, el volum i el nombre de partícules de gas, però no de quina classe de gas és. Operant, es dedueix: P A V = P TOT V n TOT R T n A R T Recordant el concepte de fracció molar: x A = n A n TOT P A P TOT = n A n TOT P A P TOT = x A P A = x A P TOT

16 4.11. Teoria cineticomolecular dels gasos 1. Els gasos estan constituïts per un nombre molt gran de molècules que estan en moviment ràpid i incessant. Les forces d atracció entre les partícules són pràcticament nul les. 2. Les molècules xoquen entre elles i amb les parets del recipient que les conté, i es mouen en ziga-zaga, sense direccions privilegiades i a velocitats diferents. Això explica que els gasos s expandeixin omplint tot el volum disponible, és la difusió molecular dels gasos. 3. La pressió exercida pel gas contra les parets del recipient que el conté és conseqüència del xoc de les molècules. Això explica la llei de Boyle i Mariotte: a menor volum, més xocs i major pressió. 4. Els xocs de les molècules entre elles i amb les parets del recipient que les conté són perfectament elàstics (no es perd energia). Això explica que els gasos no sedimentin. 5. Les molècules són petitíssimes i estan molt separades les unes de les altres. El seu volum és negligible comparat amb el volum total del recipient. Això explica que els gasos siguin extremadament compressibles. També explica que en els gasos no importi el tamany de la molècula ni de quin gas es tracta, sinó del nombre de partícules, i per tant, del nombre de mols: és la llei d Avogadro. (En les mescles es poden sumar tots i parlem dels mols totals) 6. La velocitat de les partícules i, per tant, la seva energia cinètica mitjana de translació depèn de la temperatura del gas. Això explica les lleis de Charles i Gay-Lussac: a més temperatura, més moviment de les partícules, més xocs i més pressió (si V ct) o més volum (si P ct). 7. Quan dos gasos tenen la mateixa temperatura absoluta, les seves molècules tenen la mateixa energia cinètica mitjana. En conseqüència, en el gas en què les partícules tenen menor massa, aquestes tindran major velocitat de difusió. Les molècules d un gas es desplacen constantment xocant entre elles i amb les parets del recipient que les conté.

17 4.12. Ampliació de la Teoria cineticomolecular als estats líquid i sòlid Estat líquid Partícules juntes però no lligades Forces d atracció majors que als gasos Les partícules es mouen desordenadament Distàncies entre partícules moltíssim menors que als gasos Estat sòlid Partícules juntes i lligades Forces d atracció elevades Partícules disposades ordenadament, només vibren Distàncies entre partícules menors que als líquids

18 4.13. Canvis d estat a) Fusió (Sòlid - Líquid) En escalfar un sòlid, augmenta el moviment de vibració de les seves partícules i la seva temperatura va augmentant. A partir de certa temperatura, les partícules tenen prou energia per vèncer les forces de cohesió que les mantenen lligades i l estructura sòlida es disgrega: es produeix la fusió. Mentre el sòlid fon la temperatura es manté constant i és pròpia de cada substància, és la seva temperatura de fusió. Mentre dura la fusió, l energia subministrada s inverteix en vèncer les forces de cohesió i trencar l estructura del sòlid. Anomenem calor de fusió l energia que hem de subministrar a la unitat de massa d un sòlid pur que es troba a la temperatura de fusió, per convertir-lo en líquid a la mateixa temperatura. (Per al gel a 0ºC, la calor de fusió és de kj/kg). Mentre un sòlid es fon, tota l energia que se li subministra s empra per passar les molècules de l estat sòlid al líquid. Per això, mentre dura la fusió, la temperatura es manté constant.

19 4.13. Canvis d estat b) Vaporització (Líquid Gas) En escalfar un líquid, augmenta l energia cinètica de les seves molècules i la temperatura augmenta. b1) Evaporació Les molècules més ràpides del líquid, en passar a la superfície lliure d aquest, poden escapar-se vencent les forces d atracció i passen a la fase gasosa. Això no és pròpiament el canvi d estat. És un fenomen només superficial i no té lloc a la temperatura del canvi d estat. En els líquids que tenen molècules que s atrauen dèbilment es dóna més aquest fenomen i diem que són líquids volàtils. b2) Ebullició En seguir escalfant el líquid, arriba a la temperatura d ebullició, en la qual el líquid bull i es formen bombolles gasoses en tota la massa del líquid i no només a la superfície. És el canvi d estat real. Mentre dura l ebullició, la temperatura es manté constant i és pròpia de cada substància. Mentre dura l ebullició, l energia subministrada s inverteix en vèncer les forces de cohesió de l estructura líquida per passar a l estat gasós sense forces d atracció. S anomena calor de vaporització l energia que hem de subministrar a la unitat de massa d un líquid pur per convertir-la totalment en gas (a pressió constant), sense modificar-ne la temperatura. (Per a l aigua a 100ºC, la calor de vaporització és de 2255 kj/kg). Mentre un líquid bull, tota l energia que se li subministra s empra per passar les molècules de l estat líquid al gasós. Per això, mentre dura l ebullició, la temperatura es manté constant.

20 4.14. Càlculs energètics a) Escalfament d una substància (sense canvi d estat) La quantitat d energia en forma de calor que cal donar per escalfar una substància pura és: Q = c e m DT b) Canvi d estat c e : calor específic o capacitat calorífica de la substància (J/kg K) m : massa (kg) DT= T T o : augment de temperatura (k, però coincideix amb ºC) La temperatura es manté constant durant el canvi d estat. La quantitat d energia en forma de calor que cal donar per canviar d estat una substància és: Q = q m q: calor del canvi d estat de la substància (J/kg) m: massa (kg) c) Escalfament i canvis d estat Quan s escalfa una substància, cal conèixer les seves temperatures de canvi d estat. Caldrà fer els càlculs per etapes segons siguin d escalfament o de canvi d estat i al final obtenir l energia total sumant-les totes. Exemple: Calcula l energia en forma de calor necessària per passar 500 g de gel a -20ºC a vapor a 120ºC. Dades: c e (gel) = 2090 J/kg K q f = kj/kg c e (aigua) = 4180 J/kg K q v = 2255 kj/kg c e (vapor) = J/kg K

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular

Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular U1 Lleis químiques Lleis ponderals: - Llei de Lavoisier - Llei de Proust Teoria atòmica

Más detalles

1,94% de sucre 0,97% de glucosa

1,94% de sucre 0,97% de glucosa EXERCICIS DE QUÍMICA 1. Es prepara una solució amb 2 kg de sucre, 1 kg de glucosa i 100 kg d aigua destil lada. Calcula el tant per cent en massa de cada solut en la solució obtinguda. 1,94% de sucre 0,97%

Más detalles

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre D11 2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre Per mesurar forces utilitzarem el dinamòmetre (NO la balança!) Els dinamòmetres contenen al seu interior una molla que és elàstica, a l aplicar una força

Más detalles

LEYES DE LOS GASES. Leyes de los gases. Leyes de los gases

LEYES DE LOS GASES. Leyes de los gases. Leyes de los gases LEYES DE LOS GASES Estado gaseoso Medidas en gases Ley de Avogadro Ley de Boyle y Mariotte Ley de Charles y Gay-Lussac (1ª) Ley de Charles y Gay-Lussac (2ª) Ecuación n general de los gases ideales Teoría

Más detalles

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries MESURA DE DENSITATS DE SÒLIDS I LÍQUIDS Activitat 1. a) Digueu el volum aproximat dels següents recipients: telèfon mòbil, un cotxe i una iogurt. Teniu en compte que un brik de llet té un volum de 1000cm3.

Más detalles

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment)

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment) D21 4.7. Lleis de ewton (relacionen la força i el moviment) - Primera Llei de ewton o Llei d inèrcia QUÈ ÉS LA IÈRCIA? La inèrcia és la tendència que tenen el cossos a mantenirse en repòs o en MRU. Dit

Más detalles

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL Francesc Sala, primera edició, abril de 1996 última revisió, desembre de 2007 ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT

Más detalles

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS 1. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITES L equació x + y = 3 és una equació de primer grau amb dues incògnites : x i y. Per calcular les solucions escollim un valor

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 1

SOLUCIONARI Unitat 1 SOLUCIONARI Unitat 1 Unitat 1. La matèria Qüestions inicials Heu pensat mai per què l aigua del mar s evapora sense que bulli? En aquesta evaporació les molècules d aigua de la interfase passen a l atmosfera

Más detalles

Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2.

Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2. Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2. Física sèrie 4

Más detalles

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS El treball fet per les forces del camp per a traslladar una partícula entre dos punts, no depèn del camí seguit, només depèn de la posició inicial i final. PROPIETATS: 1. El treball fet pel camp quan la

Más detalles

FUNCIONS EXPONENCIALS I LOGARÍTMIQUES. MATEMÀTIQUES-1

FUNCIONS EXPONENCIALS I LOGARÍTMIQUES. MATEMÀTIQUES-1 FUNCIONS EXPONENCIALS I LOGARÍTMIQUES. 1. Funcions exponencials. 2. Equacions exponencials. 3. Definició de logaritme. Propietats. 4. Funcions logarítmiques. 5. Equacions logarítmiques. 1. Funcions exponencials.

Más detalles

D36 ÀMBIT D APLICACIÓ DE LES DIVERSES BRANQUES DE LA FÍSICA:

D36 ÀMBIT D APLICACIÓ DE LES DIVERSES BRANQUES DE LA FÍSICA: D36 ÀMBIT D APLICACIÓ DE LES DIVERSES BRANQUES DE LA FÍSICA: Física relativista (teoria general sobre el comportament de la matèria i que és aplicable a velocitats molt grans, properes de la llum) Física

Más detalles

= T. Si el període s expressa en segons, s obtindrà la freqüència en hertz (Hz). 2) Fem servir la relació entre el període i la freqüència i resolem:

= T. Si el període s expressa en segons, s obtindrà la freqüència en hertz (Hz). 2) Fem servir la relació entre el període i la freqüència i resolem: Període i freqüència Per resoldre aquests problemes utilitzarem la relació entre el període T (temps necessari perquè l ona realitzi una oscil lació completa) i la freqüència (nombre d oscil lacions completes

Más detalles

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R)

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R) 1 1 3 FUNCIONS LINEALS I QUADRÀTIQUES 3.1- Funcions constants Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) k

Más detalles

Atenció: és important escriure cada força amb el seu signe correcte.

Atenció: és important escriure cada força amb el seu signe correcte. ísica 4: tema ORCES resolució d exercicis Llei de la inèrcia Per resoldre aquests problemes utilitzarem la primera llei de Newton o Llei de la Inèrcia, segons la qual perquè un cos es mantingui en equilibri

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ 4 Plantilles de disseny Una plantilla de disseny és un model de presentació que conté un conjunt d estils. Aquests estils defineixen tota l aparença de la presentació,

Más detalles

8 Geometria analítica

8 Geometria analítica Geometria analítica INTRODUCCIÓ Els vectors s utilitzen en diverses branques de la física que fan servir magnituds vectorials, per això és important que els alumnes en coneguin els elements i les operacions.

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES 1. Defineix aquests conceptes: Atmosfera: Capa de gasos que envolta la Terra. Temps: És l estat de l atmosfera en un moment determinat

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

U.D. 1: L'ELECTRICITAT

U.D. 1: L'ELECTRICITAT U.D. 1: L'ELECTRICITAT QUADERN DE CLASSE Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització: QUADERN DE CLASSE. 1: L'ELECTRICITAT - 2 1. Fes un llistat de precaucions que cal prendre a la llar,

Más detalles

PROVES D ACCÉS A CFGS

PROVES D ACCÉS A CFGS PROVES D ACCÉS A CFGS QUÍMICA TEMARI BLOC 1: ESTRUCTURA DE LA MATÈRIA 1.1 Introducció històrica: l atomisme 1.2 Lleis ponderals de les reaccions químiques: Llei de conservació de la massa o de Lavoisier

Más detalles

UNITAT 3. Forces i les lleis de Newton

UNITAT 3. Forces i les lleis de Newton Generalitat de Catalunya Departament d educació i universitats IES FLIX DEPARTAMENT DE CIÈNCIES BLOC 2_ Objectius 1ER BAT. 1. OBJECTIUS UNITAT 3. Forces i les lleis de Newton Comprendre el concepte de

Más detalles

ELS NOMBRES REALS. MATEMÀTIQUES-1

ELS NOMBRES REALS. MATEMÀTIQUES-1 ELS NOMBRES REALS. MATEMÀTIQUES- ELS NOMBRES REALS.. Els nombres reals.. Intervals de la recta real.. Valor absolut d un nombre real. 4. Notació científica.. Aproximacions i errors. 6. Potències i radicals.

Más detalles

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius.

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius. Mòdul Cubs i nombres senars Edat mínima recomanada A partir de 1er d ESO, tot i que alguns conceptes relacionats amb el mòdul es poden introduir al cicle superior de primària. Descripció del material 15

Más detalles

GEOMETRÍA ANALÍTICA PLANA

GEOMETRÍA ANALÍTICA PLANA GEOMETRÍA ANALÍTICA PLANA Un vector fijo es un segmento orientado que va del punto A (origen) al punto B (extremo). Módulo del vector : Es la longitud del segmento AB, se representa por. Dirección del

Más detalles

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord.

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord. MODELS DE MATRÍCULA EN ELS ENSENYAMENTS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER UNIVERSITARI (aprovada per la CACG en data 21 de desembre de 2009 i per Consell de Govern de 25 de maig de 2010, i modificada per la CACG

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius:

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius: UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments Objectius: Conèixer quin és l origen dels aliments. Veure els ingredients de diferents menús infantils. Informar-se sobre el valor energètic de diferents

Más detalles

1 Problemes de física per a batxillerat... // M. L. Escoda, J. Planella, J. J. Suñol // ISBN: 84-8458-220-5

1 Problemes de física per a batxillerat... // M. L. Escoda, J. Planella, J. J. Suñol // ISBN: 84-8458-220-5 1 Problemes de física per a batxillerat... // M. L. Escoda, J. Planella, J. J. Suñol // ISBN: 84-8458-0-5 MESURA FÍSICA: MAGNITUDS i UNITATS Índex P.1. P.. P.3. P.4. P.5. Magnituds físiques. Unitats Anàlisi

Más detalles

TERMODINÀMICA. Recordeu que heu de buscar les dades necessàries a les taules

TERMODINÀMICA. Recordeu que heu de buscar les dades necessàries a les taules 8 Termodinàmica 1/6 TERMODINÀMICA Recordeu que heu de buscar les dades necessàries a les taules 1. Calor I Fins a quina temperatura s escalfaran 920 g d etanol a 15 ºC si els donem 4850 J? : 17,2 ºC. 2.

Más detalles

P V = n R T LEYES DE LOS GASES

P V = n R T LEYES DE LOS GASES P V = n R T LEYES DE LOS GASES Estado gaseoso Medidas en gases Leyes de los gases Ley de Avogadro Leyes de los gases Ley de Boyle y Mariotte Ley de Charles y Gay-Lussac (1ª) Ley de Charles y Gay-Lussac

Más detalles

Xupa-xup, sucre, respiració i velocitat de reacció

Xupa-xup, sucre, respiració i velocitat de reacció Xupa-xup, sucre, respiració i velocitat de reacció BASILI MARTÍNEZ ESPINET INS Miquel Martí i Pol (Roda de Ter) RESUM Es presenta una experiència que estudia els factors que influeixen en la reacció d

Más detalles

3 Energia de les reaccions químiques

3 Energia de les reaccions químiques 3 Energia de les reaccions químiques Totes les reaccions químiques alliberen energia o n absorbeixen. S ha comprovat experimentalment que en les reaccions no s allibera o s absorbeix una quantitat qualsevol

Más detalles

IES MANUEL DE PEDROLO. Equilibri Elasticitat

IES MANUEL DE PEDROLO. Equilibri Elasticitat Exercici 1 (PAAU 04) La barra prismàtica de la figura, de massa m = 8 kg, s aguanta verticalment sense caure per l acció dels topalls. El topall A és fix i el topall B es prem contra la barra per mitjà

Más detalles

El camp elèctric. Com una acció directa a distància. Com una acció indirecta a través del camp elèctric.

El camp elèctric. Com una acció directa a distància. Com una acció indirecta a través del camp elèctric. El camp elèctric Volem estudiar la interacció entre càrregues elèctriques en repòs (electrostàtica), cosa que correspon a l estudi de l anomenat camp elèctric. Quan les càrregues elèctriques es mouen les

Más detalles

2. Quins aspectes del model atòmic de Dalton es mantenen vigents i quins aspectes s ha demostrat que són incorrectes?

2. Quins aspectes del model atòmic de Dalton es mantenen vigents i quins aspectes s ha demostrat que són incorrectes? Unitat 8. de Dalton, Thomson i Rutherford 1. Activitat inicial Per comprovar quins són els teus coneixements previs sobre l estructura atòmica, fes un dibuix que representi com penses que és un àtom. Sobre

Más detalles

processos biogeoquímics.

processos biogeoquímics. Estructura molecular de l aigua L aigua, substància constituida per 2 parts d hidrogen i 16 d oxigen, presenta una estructura molecular que li confereix unes característiques molt particulars en relació

Más detalles

Química 2n de Batxillerat

Química 2n de Batxillerat Química 2n de Batxillerat Reaccions d oxidació-reducció Abril de 2011 () Química 2n de Batxillerat Abril de 2011 1 / 14 Introducció a les reaccions redox Recordem que les reaccions àcid-base eren reaccions

Más detalles

2. Operacions amb polinomis: la suma, la resta i el producte de polinomis.

2. Operacions amb polinomis: la suma, la resta i el producte de polinomis. POLINOMIS I FUNCIONS POLINÒMIQUES. 1. Els polinomis.. Operacions amb polinomis: La suma, la resta i el producte de polinomis. 3. Identitats notables. El binomi de Newton. 4. Divisió de polinomis. Regla

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 5 REACCIONS DE TRANSFERÈNCIA DE PROTONS

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 5 REACCIONS DE TRANSFERÈNCIA DE PROTONS QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 5 REACCIONS DE TRANSFERÈNCIA DE PROTONS Concepte d àcid i base Segons Arrhenius: Un àcid és tot electròlit que, en dissoldre s en aigua, es dissocia en ions hidrogen H + i

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la Universitat. Curs 2006-2007 Tecnologia industrial Sèrie 3 La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona té dues opcions (A o B), de

Más detalles

2n d ESO (A B C) Física

2n d ESO (A B C) Física INS INFANTA ISABEL D ARAGÓ 2n d ESO (A B C) Física Curs 2013-2014 Nom :... Grup:... Aquest dossier s ha d entregar completat al setembre de 2014; el dia del examen de recuperació de Física i Química 1.

Más detalles

EL PORTAL DE CONCILIACIONS

EL PORTAL DE CONCILIACIONS EL PORTAL DE CONCILIACIONS http://conciliacions.gencat.cat El Departament de Treball ha posat en funcionament el portal de conciliacions per fer efectiu el dret dels ciutadans a relacionar-se amb l Administració

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT 2 Format de paràgraf Per defecte, quan es crea un document a Ms Word el text apareix alineat a l esquerra, amb un interlineat senzill i sense cap tipus de sagnat o entrada

Más detalles

Director de Curso Francisco J. Giraldo R.

Director de Curso Francisco J. Giraldo R. Director de Curso Francisco J. Giraldo R. EL AIRE El aire seco es una mezcla de gases: El 78% es Nitrógeno. El 21% es Oxígeno. El 1% es Argón. El Dioxido de carbono (CO 2 ), Helio (He), Neón (Ne), Kripton

Más detalles

1. Normes generals. A més, prenen diferents formes segons si van davant, darrere del verb o si aquest comença o acaba en vocal o en consonant:

1. Normes generals. A més, prenen diferents formes segons si van davant, darrere del verb o si aquest comença o acaba en vocal o en consonant: ELS PRONOMS FEBLES 1. Normes generals Tots els pronoms febles s escriuen sempre separats del verb de diverses maneres: separats: La recordo apostrofats: L obria amb guió: Doneu-me A més, prenen diferents

Más detalles

DINÀMICA DE SISTEMES DE PARTÍCULES

DINÀMICA DE SISTEMES DE PARTÍCULES 07 Problemes de física per a batxillerat...// M. L. Escoda, J. Planella, J. J. Suñol // ISBN: 84-8458-0-5 DINÀMICA DE SISTEMES DE PARTÍCULES P.. P.. P.3. P.4. P.5. Concepte de centre de masses Moviment

Más detalles

Millorar la comunicació amb Coaching i PNL

Millorar la comunicació amb Coaching i PNL Millorar la comunicació amb Coaching i PNL PROGRAMACIÓ NEURO - LINGÜÍSTICA - Programació: el nostre cervell funciona com si fos el software que cadascú de nosaltres creem en funció de les nostres circumstàncies,

Más detalles

44 Dinàmica. Càlcul de la resultant de forces aplicades sobre un cos. Tercera llei de Newton. Forces d acció i reacció

44 Dinàmica. Càlcul de la resultant de forces aplicades sobre un cos. Tercera llei de Newton. Forces d acció i reacció 44 Dinàmica DINÀMICA P.. P.2. P.3. P.4. P.5. P.6. Càlcul de la resultant de forces aplicades sobre un cos Descomposició de forces en un pla Primera llei de Newton. Aplicacions Segona llei de Newton. Aplicacions

Más detalles

( ) El límit del producte de dues funcions en un punt és igual al producte de límits d aquestes funcions en el punt en qüestió, és a dir:

( ) El límit del producte de dues funcions en un punt és igual al producte de límits d aquestes funcions en el punt en qüestió, és a dir: Límits de funcions Límits de funcions Definició de it d una funció en un punt El it funcional és un concepte relacionat amb la variació dels valors d una funció a mesura que varien els valors de la variable

Más detalles

Semblança. Teorema de Tales

Semblança. Teorema de Tales Semblança. Teorema de Tales Dos polígons són semblants si el angles corresponents són iguals i els costats corresponents són proporcionals. ABCDE A'B'C'D'E' si: Â = Â',Bˆ = Bˆ', Ĉ = Ĉ', Dˆ = Dˆ', Ê = Ê'

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT INTRODUCCIÓ ALS MÈTODES ESPECTROSCÒPICS PER A L ANÀLISI DE SUBSTÀNCIES

QUÍMICA 2 BATXILLERAT INTRODUCCIÓ ALS MÈTODES ESPECTROSCÒPICS PER A L ANÀLISI DE SUBSTÀNCIES QUÍMICA 2 BATXILLERAT INTRODUCCIÓ ALS MÈTODES ESPECTROSCÒPICS PER A L ANÀLISI DE SUBSTÀNCIES Radiació electromagnètica http://enebro.pntic.mec.es/~fmag0006/op_applet_30.htm Radiació electromagnètica Radiació

Más detalles

MATEMÀTIQUES ÀREES I VOLUMS

MATEMÀTIQUES ÀREES I VOLUMS materials del curs de: MATEMÀTIQUES ÀREES I VOLUMS EXERCICIS RECULL D APUNTS I EXERCICIS D INTERNET FET PER: Xavier Vilardell Bascompte xevi.vb@gmail.com ÚLTIMA REVISIÓ: 08 de febrer de 2010 Aquests materials

Más detalles

CALC 1... Introducció als fulls de càlcul

CALC 1... Introducció als fulls de càlcul CALC 1... Introducció als fulls de càlcul UNA MICA DE TEORIA QUÈ ÉS I PER QUÈ SERVEIX UN FULL DE CÀLCUL? Un full de càlcul, com el Calc, és un programa que permet: - Desar dades numèriques i textos. -

Más detalles

Els arxius que crea Ms Excel reben el nom de LibroN, per aquest motiu cada vegada que creem un arxiu inicialment es diu Libro1, Libro2, Libro3,...

Els arxius que crea Ms Excel reben el nom de LibroN, per aquest motiu cada vegada que creem un arxiu inicialment es diu Libro1, Libro2, Libro3,... Què és Excel? Ms Excel és una aplicació informàtica que ens proporciona una forma molt còmoda i eficaç de treballar amb dades. Entre altres possibilitats, permet realitzar anàlisis, càlculs matemàtics,

Más detalles

avaluació educació primària

avaluació educació primària avaluació educació primària ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI curs 2015-2016 competència matemàtica instruccions Per fer la prova utilitza un bolígraf. Aquesta prova té diferents tipus

Más detalles

1 Com es representa el territori?

1 Com es representa el territori? Canvi de sistema de referència d ED50 a ETRS89 El sistema de referència ETRS89 és el sistema legalment vigent i oficial per a Catalunya establert pel Decret 1071/2007. Les cartografies i plànols existents

Más detalles

LA TERRA QUINS MOVIMENTS REALITZA LA TERRA?

LA TERRA QUINS MOVIMENTS REALITZA LA TERRA? QUÈ ÉS LA TERRA? És el nostre planeta. És un dels planetes més petits del Sistema Solar i el tercer més proper al Sol, a una distància de 150.000.000 de quilòmetres. La temperatura mitjana del planeta

Más detalles

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra XERRADA SOBRE LES DROGUES Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa mossos d esquadra Generalitat de Catalunya Departament d Interior, Relacions Institucionals i

Más detalles

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents.

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents. 1 CÀLCUL VECTORIAL Abans de començar a parlar de vectors i ficar-nos plenament en el seu estudi, hem de saber distingir els dos tipus de magnituds que defineixen la física: 1. Magnituds escalars: magnituds

Más detalles

MÀXIMES CRESCUDES - Mètode racional - -ANNEX DE DOCUMENTACIÓ-

MÀXIMES CRESCUDES - Mètode racional - -ANNEX DE DOCUMENTACIÓ- 1 DRYAS Medi Ambient i Riscs Naturals MÀXIMES CRESCUDES - Mètode racional - -ANNEX DE DOCUMENTACIÓ- Direcció: Valentí TURU i MICHELS Av. Príncep Benlloch 66-72 Edifici Interceus, despatx 406 Telèfon i

Más detalles

1. DEFINICIÓ 2. NARRADOR 3. ESTRUCTURA 4. ESPAI 5. TEMPS 6. RITME NARRATIU

1. DEFINICIÓ 2. NARRADOR 3. ESTRUCTURA 4. ESPAI 5. TEMPS 6. RITME NARRATIU 1. DEFINICIÓ 2. NARRADOR 3. ESTRUCTURA 4. ESPAI 5. TEMPS 6. RITME NARRATIU La narració és el relat d uns fets, reals o ficticis, que es refereixen a un protagonista (personatge principal) i a uns personatges

Más detalles

UNIDAD Nº 2: GASES IDEALES Y CALORIMETRIA

UNIDAD Nº 2: GASES IDEALES Y CALORIMETRIA UNIDAD Nº 2: GASES IDEALES Y CALORIMETRIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DE SALTA FAC. DE CS AGRARIAS Y VETERINARIAS AÑO 2008 Farm. Pablo F. Corregidor 1 TEMPERATURA 2 TEMPERATURA Termoreceptores: Externos (piel)

Más detalles

Com crear arxius PDF de documents tècnics

Com crear arxius PDF de documents tècnics Gescol com a eina de gestió de clients i encàrrecs Com crear arxius PDF de documents tècnics Amb el programa Adobe Acrobat Standard, es pot convertir tots els documents tècnics que s han d adjuntar amb

Más detalles

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009)

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009) Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (29) Dossiers Idescat 1 Generalitat de Catalunya Institut d Estadística de Catalunya Informació d estadística oficial Núm. 15 / setembre del 213 www.idescat.cat

Más detalles

En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès.

En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès. ÍNDEX: En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès. (Es pot accedir-hi directament clicant damunt el punt en qüestió) 1. Tarifes

Más detalles

CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents.

CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents. CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents. Descripció: A partir de la fitxa de treball núm.1, comentar i diferenciar la dentició temporal de la permanent, així

Más detalles

CATÀLEG COL LECTIU DE LA XARXA ELECTRÒNICA DE LECTURA PÚBLICA VALENCIANA

CATÀLEG COL LECTIU DE LA XARXA ELECTRÒNICA DE LECTURA PÚBLICA VALENCIANA CATÀLEG COL LECTIU DE LA XARXA ELECTRÒNICA DE LECTURA PÚBLICA VALENCIANA http://xlpv.cult.gva.es QUÈ PERMET FER? Consulta del catàleg col lectiu de la Xarxa Electrònica de Lectura Pública Valenciana (exlpv).

Más detalles

SISTEMES D EQUACIONS. MÈTODE DE GAUSS

SISTEMES D EQUACIONS. MÈTODE DE GAUSS UNITAT SISTEMES D EQUACIONS. MÈTODE DE GAUSS Pàgina Equacions i incògnites. Sistemes d equacions. Podem dir que les dues equacions següents són dues dades diferents? No és cert que la segona diu el mateix

Más detalles

Í N D E X. Cèdules Alta de sol licitud. N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 6

Í N D E X. Cèdules Alta de sol licitud. N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 6 N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 6 Í N D E X 1. FUNCIONALITAT...2 1.1 Alta de sol licitud...2 1.1.1 Introducció dades...2 1.1.2 Resultat del procés...4 N. versió: 1.0. Pàg. 2 / 6 1. FUNCIONALITAT 1.1 Alta de sol

Más detalles

8. Com es pot calcular la constant d Avogadro?

8. Com es pot calcular la constant d Avogadro? 8. Objectius Fer una estimació del valor de la constant d Avogadro. Analitzar les fonts d error més importants del mètode proposat. Introducció La idea bàsica del mètode és la següent: si sabem el volum

Más detalles

Reglament regulador. prestacions. Juny, 2014

Reglament regulador. prestacions. Juny, 2014 Reglament regulador del càlcul c de prestacions Juny, 2014 Objecte Prestacions (exemple) Es regula la base de càlcul de les prestacions econòmiques de la branca general Prestacions d incapacitat temporal

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la Universitat. Curs 2006-2007 Tecnologia industrial Sèrie 2 La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona té dues opcions (A o B), de

Más detalles

j Unitat 4. Equilibri químic

j Unitat 4. Equilibri químic 40 04 SOLUCIONARI DEL LLIBRE DE L ALUMNE j Unitat 4. Equilibri químic Activitats 1. A la revista Investigación y Ciencia del mes de juliol de 2008 es va publicar un article sobre la perillositat de l addicció

Más detalles

Equacions i sistemes. de primer grau

Equacions i sistemes. de primer grau Equacions i sistemes de primer grau 1. Equacions de primer grau amb una incògnita. Resolució. Equacions de primer grau amb dues incògnites. Sistemes de dues equacions de primer grau amb dues incògnites.

Más detalles

La rateta que escombrava l escaleta

La rateta que escombrava l escaleta Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres: La rateta que escombrava l escaleta Adaptació del conte en format de text teatral, hi pots afegir totes les variacions o ampliacions que t agradin. El Petit

Más detalles

Empresa Iniciativa Empresarial. (Responsabilitat Social de l empresa) -UNITAT 3-

Empresa Iniciativa Empresarial. (Responsabilitat Social de l empresa) -UNITAT 3- Empresa Iniciativa Empresarial (Responsabilitat Social de l empresa) -UNITAT 3- 1. La imatge corporativa La cultura corporativa-formada per la missió, la visió i els valors- representen l essència de l

Más detalles

La circumferència i el cercle

La circumferència i el cercle 10 La circumferència i el cercle Objectius En aquesta quinzena aprendràs a: Identificar els diferents elements presents en la circumferència i el cercle. Conèixer les posicions relatives de punts, rectes

Más detalles

Càlcul de les prestacions

Càlcul de les prestacions Càlcul de les prestacions Salari global És la remuneració que l empresa lliura a la persona assalariada com a contraprestació dels seus serveis, incloent-hi els complements, les primes, les gratificacions

Más detalles

Esquema de continguts L enllaç químic

Esquema de continguts L enllaç químic L'enllaç químic Esquema de continguts L enllaç químic Per què s uneixen els àtoms? La xarxa cristal lina La naturalesa de l enllaç químic Teoria de l enllaç entre àtoms Molècules Propietats dels compostos

Más detalles

6Solucions a les activitats de cada epígraf

6Solucions a les activitats de cada epígraf PÀGINA 4 Pàg. Les equacions són igualtats algebraiques (amb nombres i lletres) que permeten establir relacions entre valors coneguts (dades) i valors desconeguts (incògnites). Aprenent a manejar-les, disposaràs

Más detalles

La volta al món en 80 dies-07 18/10/07 08:23 Página 107 I TU, COM HO VEUS?

La volta al món en 80 dies-07 18/10/07 08:23 Página 107 I TU, COM HO VEUS? I TU, COM HO VEUS? ~ I tu, com ho veus? ~ La volta al món en 80 dies ~ 1 El treball a) Phileas Fogg té prou diners per viure bé sense haver de treballar. Coneixes personalment algú que pugui viure bé

Más detalles

Unitat 10. La Taula Periòdica (Llibre de text Unitat 8, pàg )

Unitat 10. La Taula Periòdica (Llibre de text Unitat 8, pàg ) Unitat 10 La Taula Periòdica (Llibre de text Unitat 8, pàg. 267-284) Index D1 10.1. Taula Periòdica actual 10.2. Descripció de la Taula Periòdica actual 10.3. L estructura electrònica i la Taula Periòdica

Más detalles

L ús eficient de l energia a la llar

L ús eficient de l energia a la llar L ús eficient de l energia a la llar L ús eficient de l energia a la llar Introducció Eficiència energètica a la llar Calefacció Aigua calenta sanitària Electrodomèstics Il luminació Eficiència energètica

Más detalles

P/T = k V y n ctes. P y T ctes. P y n ctes. T y n ctes. presión. temperatura. escala. absoluta. empírica. absoluta atmosférica manométrica

P/T = k V y n ctes. P y T ctes. P y n ctes. T y n ctes. presión. temperatura. escala. absoluta. empírica. absoluta atmosférica manométrica presión volumen mol temperatura escala absoluta atmosférica manométrica absoluta empírica Boyle Charles Gay Lussac Avogadro PV = k T y n ctes V/T = k P y n ctes P/T = k V y n ctes V/n = Vm P y T ctes PV

Más detalles

POLINOMIS i FRACCIONS ALGEBRAIQUES

POLINOMIS i FRACCIONS ALGEBRAIQUES POLINOMIS i FRACCIONS ALGEBRAIQUES. Polinomis: introducció.. Definició de polinomi.. Termes d un polinomi.. Grau d un polinomi.. Polinomi reduït..5 Polinomi ordenat..6 Polinomi complet..7 Polinomi oposat..8

Más detalles

EPO 11 ESCUELA PREPARATORIA OFICIAL NÚM. 11 FUENTE: VALORACIONES: FECHA: CUAUTITLAN IZCALLI, MEX. MATERIA: QUÍMICA II

EPO 11 ESCUELA PREPARATORIA OFICIAL NÚM. 11 FUENTE: VALORACIONES: FECHA: CUAUTITLAN IZCALLI, MEX. MATERIA: QUÍMICA II Diagnóstico 1PTO: NO ENTREGADA EN TIEMPO Y FORMA. 2PTS: ACTIVIDAD INCOMPLETA. 3PTS: ACTIVIDA COMPLETA. 1 TEMÁTICA INTEGRADORA ESCENARIO DIDÁCTICO PREGUNTA GENERADORA 2 Desarrolla, analiza e interpreta

Más detalles

TEMA3 :TREBALL, POTÈNCIA, ENERGIA

TEMA3 :TREBALL, POTÈNCIA, ENERGIA TEMA3 :TREBALL, POTÈNCIA, ENERGIA El treball és l energia que es transfereix d un cos a un altre per mitjà d una força que provoca un desplaçament Treball El treball fet per una força sobre un objecte

Más detalles

Instal lació de l aplicació 2xRDP:

Instal lació de l aplicació 2xRDP: Instal lació de l aplicació 2xRDP: Per poder accedir als programes de Suport al núvol tenim dos mitjans: Accés a través del programa 2xRDP: En primer lloc podem accedir-hi instal lant el programa 2x RDP,

Más detalles

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE.

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. Existeix una massa patrimonial a l actiu que s anomena Existències. Compren el valor de les mercaderies (i altres bens) que

Más detalles

Seguretat informàtica

Seguretat informàtica Informàtica i comunicacions Seguretat informàtica CFGM.SMX.M06/0.09 CFGM - Sistemes microinformàtics i xarxes Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

Corriola, palanca, pla inclinat, polispast, torn i caragol.

Corriola, palanca, pla inclinat, polispast, torn i caragol. TEMA 2. Màquines simples 1. INTRODUCCIÓ Utilitzem màquines de forma quotidiana. La majoria d'elles incorporen mecanismes que transmeten i/o transformen moviments. El disseny de màquines exigeix escollir

Más detalles