Les ocupacions de la Cova de Sant Llorenç (Sitges, Garraf): noves aportacions al coneixement de la prehistòria del Garraf

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Les ocupacions de la Cova de Sant Llorenç (Sitges, Garraf): noves aportacions al coneixement de la prehistòria del Garraf"

Transcripción

1 Les ocupacions de la Cova de Sant Llorenç (Sitges, Garraf): noves aportacions al coneixement de la prehistòria del Garraf Ferran Borrell, Anna Gómez, Carles Tornero, Miquel Molist i Oriol Vicente Departament de Prehistòria Universitat Autònoma de Barcelona Tribuna d Arqueologia 11 de Gener del Palau Marc. Barcelona

2 Projecte IMPLANTACIÓ, CONSOLIDACIÓ I DESENVOLUPAMENT DE LES SOCIETATS AGRÍCOLA-RAMADERES AL TERÇ MERIDIONAL DE LA SERRALADA LITORAL CATALANA AGR (2006 present) Generalitat de Catalunya Equip director: Ferran Borrell, Anna Gómez, Miquel Molist, Carlos Tornero & Oriol Vicente

3 Projecte Pla de Barcelona (Sant Pau) Mines Prehistòriques de Gavà Cova de Sant Llorenç (Sitges) Poblats a l aire lliure, ocupacions en cova, mines neolítiques. Gran nombre d investigadors, alt grau d'interdisciplinarietat i diverses Institucions implicades. Registres arqueològics complementaris per obtenir una visió complementària per entendre l origen i consolidació de les primeres societats agrícoles i ramaderes d una amplia area del NE Peninsular.

4 Ubicació de la Cova de Sant Llorenç

5 Ubicació de la Cova de Sant Llorenç UTM ; i 245 m.s.n.m.

6 La cavitat

7 Treballs previs a la intervenció a) Estudi de les intervencions anteriors (segle XIX) Arxiu bibliogràfic (Ajuntament de Sitges) Fons bibliogràfic. Museu d Arqueologia de Catalunya (MAC Barcelona) Carta Arqueológica. Servei d Arqueologia. Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya b) Recuperació, inventari, estudi dels materials Museu Biblioteca Victor Balaguer (Vilanova i la Geltrú) Museu d Arqueologia de Catalunya (MAC Barcelona) Museu Vinseum de Vilanova i la Geltrú (Vilanova i la Geltrú) Colección particular Sr. Aznar (SAM Girona)

8 Intervencions anteriors conegudes 1. Noticia de la intervenció de MIQUEL UTRILLO en Publicada por J. Colominas (1925)...la cavitat s obre a la muntanya de Sant Joan, fou excavada per Miquel Utrillo, qui ha regalat el Material al Museu de Barcelona... (J. Colomines, Analecta Montserratiensa, 1925). 2. Noticia de intervenció JOSEP SERRA CIRÈ (anys 50, siense especificar, no publicat, materials no localitzats) Recuperació de material divers (útils en sílex, fragments ceràmics, industria en os, una moneda romana), es desconeix el dipòsit dels materials en la actualitat. 3. Intervenció de JOAN BELLMUNT (1961) Bellmunt, J pàg. 347.

9 Intervencions anteriors conegudes 4. Intervenció de MIQUEL AZNAR (segona meitat dels anys ) Cala principal a la part nord de la cavitat. Es recuperen materials arqueològics que evidencien diferents moments d ocupació al llarg de la prehistòria així com diferents usos. A finals dels 90 es cedeixen part dels materials a institucions públiques catalanes, però part dels materials no es poden localitzar.

10 Inventari i estudi dels materials dipositats a museus Museu d Arqueologia de Catalunya (Barcelona) anys 20 per Miquel Utrillo Museu Biblioteca Victor Balaguer (Vilanova i la Geltrú) (donació anònima) Col leccions antropològiques amb alguns centenars de restes. Col leccions significatives de fragments ceràmics amb cordons llisos, amb impressions, incisions adscrits als grups ceràmics campaniformes i cardials)

11 Coneixements previs i espectatives Intervencions Llarga seqüència ocupacional al llarg de la Prehistòria. 2. Ocupacions del Neolític Antic i del Calcolític de certa entitat. 3. Diversos usos de la cavitat. Hàbitat i Sepulcral. 4. Cert grau d afectació dels sediments prehistòrics per part de repetides intervencions a la cova.

12 Estratigrafia de la cavitat Secció Sud-Nord Estrat Superficial Estrat A5-A7 Estructura CA4 Estrat A6 Estrat A4 Crosta estalagmítica Estrat 1: Sota Crosta Secció Oest-Est Estrat Superficial Estrat A5-A7 Estructura CA4 Estrat A6 Estrat A4 Crosta estalagmítica

13 Sota Crosta: Localització: localitzat al quadre P22 (en el sondeig del 2007). Es suposa que s estén per tota la cavitat Profunditat: Prof. Superior: 95,90. Prof. Inferior: indeterminada, però mes enllà dels 94,50 m Relacions estratigràfiques: per sota de Crosta. Composició: Grans blocs de calcària, mitjanament cimentats entre ells. Pràctica inexistència de sediment Material arqueològic: microfauna residual Observacions: Sembla ser que aquest estrat geològic pot estar relacionat amb la formació de la cavitat, ja que els grans blocs serien part de la volta de la cavitat que s ha col lapsat.

14 Crosta Estalagmítica: Localització: s estén per tota la cavitat. Profunditat: Prof. Superior: 96 m. Prof. Inferior: 94, 63m. Gruix mitjà d uns 20/30 cm. Relacions estratigràfiques: Sobre de SC. Per sota de A4 i CA4. Color: taronja i blanc Textura: rugosa Composició: presencia de pedres i estalagmites concrecionades. Material arqueològic: Material faunístic concrecionat al quadre P20. Observacions: Aquesta crosta calcària o encrostament, es produeix per un procés detrític: la roca calcària del sostre de la cavitat, es dissol en l aigua filtrada per les escletxes, es disgrega i es torna a precipitar en la superfície inferior de la cova (el sòl), formant-se una capa calcària que ocuparia tota la cavitat. En aquesta formació també hi trobem estalagmites, que tindrien una gènesi semblant a la formació de la crosta calcària

15 Estrat A4: Localització: localitzat a gairebé tota la superfície excavada Profunditat: Prof. Inicial: 96.15/ Prof. Final 95.50/ Gruix de l estrat al voltant dels cm. Hi ha un capbussament molt fort en direcció Est-Oest. A l oest la potència del estrat és molt més forta (+ de 130 cm). Relacions estratigràfiques: Per sobre de Crosta 1. Sota de A6. És tallat per CA4 i per forats de furtius. En aquest dipòsit trobem E1 i E2 Color: Taronja. En les talles més properes a Crosta adquireix un color mes blanquinós. Textura: llimosa i sorrenca en les talles de contacte amb Crosta 1 Composició: presència abundant de carbons. Pedres de grandària petita/mitjana, subarrodonides i subangulars en un 30% de presència, sobretot en les talles superiors. Material arqueològic: presència de ceràmica, ossos i material lític. Gran quantitat de carbons. En els quadres M20 i N20 s han localitzat diverses estructures negatives E1 i E2, entorn la talla T112. A N19, a la mateixa talla T112, s ha documentat evidències de circulació i presència d aigua. Observacions: La gènesis d aquest gran dipòsit sedimentari pot estar relacionada amb els diferents moments d ocupació i abandonament de la cavitat. Pel tipus de sediment i la coloració, es proposa que aquest estrat es va formar en un moment en que la cavitat es trobava força tancada, i no hi havia gran aportació de materials exògens. Així la descomposició del material fèrric del sostre i les parets de la cova van anar produint aquest sediment llimós que es diposità directament sobre Crosta1 (Terra Rossa). Els diferents moments d us de la cova aportaren els materials arqueològics, les estructures i la presència de carbons. Les diferents intervencions furtives, així com la presència de l estructura circular negativa CA4 han alterat l estat primigeni d aquest estrat.

16 Estrat A6: Localització: localitzat als quadre N19, O19, P18 i P19 Relacions estratigràfiques: Cobreix A4. Es tallat per CA4 i cobert per A5-A7. Molt afectat per antigues intervencions. Profunditat: Prof. Inicial: m Prof. Final: 96 m. Gruix aproximat: 5 cm. Color: gris, amb taques taronges. Textura: argilosa Consistència: compacta Composició: Inclusions de pedres angulars de 5 a 10 cm. Material arqueològic: ceràmica i fauna. S ha documentat poc material. Observacions: Aquest dipòsit sedimentari pot estar relacionat amb un moment d ocupació en que la cavitat es trobava més oberta que en els moments posteriors, degut a la seva coloració i consistència. El fet de tenir taques taronges, pot ser degut al seu contacte amb A4. Les ocupacions posteriors, les diferents intervencions i els forats de furtius en el passat, han malmès considerablement aquest estrat, que per altre part, té una representativitat inferior a la dels altres estrats (té poc gruix, per tant no es un dipòsit de gaire entitat).

17 Estructura CA4: Localització: quadres N17/N18/N19, O16/O17/O18/O19, P17/P18/P19. Relacions estratigràfiques: excavat a A6 i A4. Cobert per A5. Profunditat: Prof. Inicial: 96.30/ Prof. Final: indeterminada Color: El sediment que reomple l estructura negativa es bàsicament gris. Textura: llimosa Composició: pedres anguloses de diferents mides a un 70% del rebliment de la estructura. Material arqueològic: ossos humans, fauna, ceràmica i lític Observacions: l estructura CA4 presenta unes grans dimensions (gairebé 2 m de diàmetre per uns 50 cm. de profunditat ) i està situada davant la entrada oest de la cavitat. Aquest context està reblert per una gran quantitat de pedres calcàries de petites- mitjanes dimensions (de 10 a 25 cm.) de formes angulars. Entre elles trobem un sediment gris molt flonjo, gairebé polsegós, degut a la poca compactació que sembla haver patit degut a la gran presencia de pedres. Cal destacar la presència de grans blocs disposats als laterals de la mateixa.

18 Estrat A7-A5: Localització: localitzat als quadres M18/M19/M20/N19/O19/P19/P20/O18/O17/P18/P17 Relacions estratigràfiques: cobreix CA4 i A6. Es cobert per superficial. Profunditat: Prof. Inicial: m/95.95 m. Prof. Final: m./96.05 m. Gruix aproximat de l estrat de 15 a 20 cm. Color: gris/marro clar Textura: Sorra. Granulosa Consistència: ferm Composició: pedres anguloses fins a 12 cm de grandària. Material arqueològic: ceràmica, fauna, ossos humans, ornament, etc. Observacions: la gènesi d aquest dipòsit sedimentari pot ser un sumatori de diferents ocupacions i la remonició provocada per l excavació de CA4

19 Estrat Superficial Localització: tots els quadres oberts Relacions estratigràfiques: Profunditat: Prof. Inicial: Prof. Final: Amplades variables: entre 20 i 40 cm. Color: gris i marró Composició: pedres de diferents grandàries Material arqueològic: ceràmica, fauna, ossos humans, material lític, ornament, etc. Observacions: la gènesi d aquest dipòsit sedimentari es un sumatori de les diferents remocions modernes a la cavitat.

20 Cronologia de la cavitat: S han realitzat un total de 8 datacions sobre vida curta. Els resultats ofereixen una cronologia des del Mesolític al Calcolític Calcolític Neolític Mig Mesolític Neolític Antic

21 Nivells d ocupació S estableixen 5 nivells estratigràfics amb presència de material arqueològic. Una primera aproximació a partir de les excavacions actuals, ens permet caracteritzar al menys 5 moments d ocupació diferents situats, a grans trets, entre el Neolític Antic i la prehistòria més recent. Neolític Antic Cardial Neolític Antic Epicardial Neolític Mig Calcolític Post Calcolític Es podria parlar de més moments d ocupació. La nostre intervenció, però, no ens ha permès caracteritzar-les, malgrat que el material dipositat als museus i la bibliografia. Els diferents treballs efectuats a la cavitat, ja des d antic, han alterat aquests possibles moments: Bronze Ibèric Romà

22 Nivell Superficial Cronologia: diversa Descripció: Dipòsit sedimentari, és un sumatori de les diferents remocions modernes a la cavitat. Material: heterogeni (ceràmica, fauna, ossos humans, material lític, ornament, etc...). Fauna : moltes restes d animals. Gran presència de lepòrids Antropologia: gran quantitat de restes humanes Material lític:. Lític tallat, material de molta i utillatge polit (destrals). Puntes, laminetes, etc... Quars, jaspi, sílex local. Algun retocat poc diagnòstic Material Ceràmic: material de divers tipus i cronologies (cardial, campaniformes, Bronze, Ibèric, etc...) Ornaments: denes de collaret i sobre petxina (Glycimeris) Indústria òssia: punxons, penjolls, etc.

23 Nivell Superficial (Materials)

24 Nivell Superficial (Materials)

25 Nivell Superficial (Materials)

26 Nivell 6: Estrat A5-A7 Cronologia: Calcolítica/Post Calcolítica Descripció : segella en part a CA4. La gènesis d aquest estrat pot estar relacionada amb un moment d ocupació on la cova era força utilitzada a nivell funerari, ja que la gran presència de restes humanes així ho indicaria. Manca de continuïtat horitzontal ja que les antigues intervencions malmeteren aquest CA en els quadres N18/O18 i P18. Material arqueològic: Fauna :presència de Bòvids, Ovicaprins, Suíds i Lepòrids Antropologia: conté gran quantitat de restes humanes (mes de 253 estudi en curs-). Material lític:. Molt poques peces. Quars, jaspi, sílex local. Algun retocat poc diagnòstic Material Ceràmic: ceràmica llisa i un campaniforme. La presència de material del Neolític Antic es pot explicar per la seva gènesi, ja que part del material vindria de la creació de l estructura funerària CA4 Indústria òssia: una peça en un fragment d os llarg de mamífer de talla mitjana. Possiblement la part medial d una agulla

27 Nivell 6: Estrat A5-A7 (Materials)

28 Nivell 5: Estructura CA4 Datacions: Sobre os humà Cronologia: Calcolítica Cal BC 2550 to 2540 Descripció: l estructura CA4 presenta unes grans dimensions (gairebé 2 m de diàmetre per uns 1 50 m. de profunditat ) i està situada davant la entrada oest de la cavitat. La estructura excava els jaciments mes inferiors i arriba a excavar la crosta estalagmitica. Aquest context està reblert per una gran quantitat de pedres calcàries de petites i mitjanes dimensions (de 10 a 25 cm.) de formes angulars, provinents de l exterior de la cavitat. Entre elles trobem un sediment gris molt flonjo, gairebé polsegós, degut a la poca compactació que sembla haver patit degut a la gran presencia de pedres. Cal destacar la presència de grans blocs disposats als laterals de la mateixa arranjant l espai de forma intencionada. S interpreta com una estructura funerària

29 Nivell 5: Estructura CA4

30 Nivell 5: Estructura CA4 (Material Antropològic) Gran quantitat de restes humanes: Estudi antropològic parcial (Campanyes del 2007/2009) NR = 1098 NMI = 14 (8 ad/ 3 subad / 3 juv-inf) (2 masc / 1 feme.) Índex de fragmentació elevat Baix índex de preservació relativa

31 Nivell 5: Estructura CA4 (Material Antropològic) Alta freqüència de restes humanes analitzades afectades per cremació

32 Nivell 5: Estructura CA4 (Material ceràmic) Conjunt CA1-CA CA1 CA1 CA4 CA4 CA4 CA4 CA4 CA4 CA4 CA4 CA4 CA4 nansa base vora informe Conjunt molt fragmentat, un 0 4% presenta decoració impresa/incisa. No ha estat possible identificar tècniques de manufactura associades al procés d aixecament d aquests vasos. Alt tractament de la superfície= inversió de treball/ diferenciació de tipus funcional, quan aquest es documenta. Decoració on predomina la incisió per sobre la impresió. Grups decoratius afins als grups regionals. Producció molt heterogènia que abraça des de bols a formes tancades de perfil sinuós.

33 Nivell 5: Estructura CA4 (Indústria lítica i òssia)

34 Nivell 5: Estructura CA4 (Fauna) S han analitzat un total de 264 restes de macromamífers al CA4. - Variabilitat específica elevada - Presència d espècies només documentades en aquesta estructura (bovins i porcins) - Pràctica absència de petits carnivors Restes macromamífers CA CA4 NRD % NRND % NRDA % NRDEA % BOS 1 1,03 TG 16 9,58 BOS 1 1,82 ORCU 33 78,57 CAPRA 7 7,22 TM ,86 CAPRA 7 12,73 OVAR 9 21,43 CARM 3 3,09 TP 36 21,56 CARM 3 5,45 Total 42 CARP 0,00 Total ,26 CARP 0,00 CV 0,00 CV 0,00 OC 39 40,21 OC 39 70,91 ORCU 33 34,02 ORCU/LECA 0,00 ORCU/LECA 0,00 SUS 5 9,09 OVAR 9 9,28 Total 55 SUS 5 5,15 Total 97 36,74

35 Nivell 4: Estrat A6 Datacions: Sobre llavor de cereal Cal BC 3710 to 3630 Cronologia: Neolitic Mig Descripció Aquest nivell d ocupació està relacionat en un moment en que la cavitat es trobava més oberta que en els moments posteriors, degut a la seva coloració i consistència. Les ocupacions posteriors, les diferents intervencions i els forats de furtius en el passat, l han malmès considerablement, per altre part, te una representativitat inferior a la d altres estrats (té poc gruix, per tant no és un dipòsit de molta entitat). Material arqueològic: Molt escàs. Ceràmica llisa, molt fragmentada. Fragments informes. Absència de trets caracteritzadors.

36 Nivell 4: Estrat A6 (Fauna) S han analitzat un total de 40 restes de macromamífers. Les restes determinades específica i anatòmicament corresponen a Orictolagulus cuniculus (n = 23) i Ovis aries (n = 1). Les restes de conill corresponen bàsicament a parts distals (metàpodes i falànges), i són absents les parts amb més aportació càrnica, totes corresponents a individus que han superat l edat infantil. Les restes d ovella corresponen a individus subadults o adults. Totes les restes presenten fractures obliques i netes conseqüència d un processament càrnic en fresc. La relació ovella/cabra és favorable per l ovella. Restes macromamífers CA A6 NRD % NRND % NRDA % NRDEA % BOS 0,00 TG 0,00 BOS 0,00 ORCU 23 95,83 CAPRA 0,00 TM 7 87,50 CAPRA 0,00 OVAR 1 4,17 CARM 1 3,13 TP 1 12,50 CARM 1 12,50 Total 24 CARP 0,00 Total 8 20 CARP 0,00 CV 0,00 CV 7 87,50 OC 7 21,88 OC 0,00 ORCU 23 71,88 ORCU/LECA 0,00 ORCU/LECA 0,00 SUS 0,00 OVAR 1 3,13 Total 8 SUS 0,00 Total 32 60

37 Nivell 3: Estrat A4 Datacions: Sobre llavor de cereal Cal BC 4800 to 4670 Sobre fauna (Ovicàprid) Cal BC 4850 to 4710 Cronologia: Neolitic Antic Epicardial Descripció: clar nivell d ocupació amb restes de consum d animals i malacofauna marina. Existència d estructures negatives (cubetes) probablement com a suport per a vasos ceràmics de mida mitjana. Material arqueològic: ceràmica epicardial, presència de grans contenidors, fauna domèstica i salvatge, plantes cereals, majoritàriament blat nu (Triticum aestivum/durum/turgidum) i espelta bessona (Triticum dicoccum), fulles de falç, micròlits, ornaments

38 Nivell 3: Estrat A4 (Estructures) Documentació de quatre estructures negatives circulars d uns 50 cm de diàmetre. Rebliment de sediment flonjo i més orgànic A l estructura E1 es troba el contenidor CSL-774 (cordó llis motiu estrella)

39 Nivell 3: Estrat A4 (Ceràmica) Gran contenidor amb decoració de cordó llis formant motius geomètrics. Atribuït al NA Epicardial (CSL 774) Presència de residu combustionat al seu interior (recollida de sediment i mostres in situ) Estudis químics en curs

40 Nivell 3: Estrat A4 (Ceràmica) Conjunt manufacturat principalment a colombí i motlle present en tota la seqüència de neolític antic. Decoració = predomini de la decoració plàstica, principalment el cordó llis. Una forma = una chaine operatoire (opció principal) en vasos de dimensions considerables. Peces de major complexitat tècnica cadena a temps diferents. Producció molt homogènia. La major variabilitat sembla trobar-se en la distribució del motiu plàstic aplicat. A vora informes carena

41 Nivell 3: Estrat A4 (Material Lític) Presència d una destral polida Material molt homogeni, amb la presència de quars blanc (en proporció baixa) Una mitja lluna en sílex blanc (semblant al material de la Caserna de Sant Pau, nivell Epicardial) Presència d osques Alguna fulla falç

42 Nivell 3: Estrat A4 (Fauna) Aspectes destacats (estudi en curs) - Elevada variabilitat relativa a nivell específic - Explotació de petits carnívors (Vulpes vulpes, Meles meles) - Espècies domèstiques: Capra hircus, Ovis aries, Canis familiaris? - Elevat consum de lapes marines Patella Restes macromamífers CA A4 NRD % NRND % NRDA % NRDEA % BOS 0,00 TG 1 0,78 BOS 0,00 ORCU ,06 CAPRA 4 1,58 TM 59 45,74 CAPRA 4 9,76 OVAR 2 0,94 CARM 4 1,58 TP 69 53,49 CARM 4 9,76 Total 212 CARP 3 1,19 Total ,76 CARP 3 7,32 CV 1 0,40 CV 1 2,44 OC 29 11,46 OC 29 70,73 ORCU ,00 ORCU/LECA 0,00 ORCU/LECA 0,00 SUS 0,00 OVAR 2 0,79 Total 41 SUS 0,00

43 Nivell 3: Estrat A4 (Ornaments) Alta presència d elements ornamentals, bàsicament denes de collaret sobre petxina.

44 Nivell 2: Estrat A4 Datacions: Sobre llavor de cereal Cal BC 5290 to 5040 Sobre fauna (Ovicàprid) Cal BC 5720 to 5620 Cronologia: Neolitic Antic Cardial Descripció: nivell d ocupació amb restes de consum d animals i restes malacofauna marina. Possible existència de dos moments diferenciats (Talles 115 /120 i 120/131). Material arqueològic: ceràmica cardial, fauna domèstica i salvatge, blat nu (Triticum aestivum/durum/turgidum) i espelta bessona (Triticum dicoccum), talla microlaminar, micròlits en jaspi, indústria òssia, ornaments

45 Nivell 2: Estrat A4 (Ceràmica) Mestres, 1981, 62. Conjunt format per pocs vasos, un 0 7% presenta decoració impresa dentada afí al cardial. Intencionalitat que sembla trobar-se en la capacitat de reproduir unes tipologies concretes, vasos de mida mitjana, i gran i no en la pròpia adquisició del gest tecnològic. Alta inversió en la decoració d algunes peces on es combina cordó i impressió dentada. Presència de petits vasos hemisfèrics i nanses sobreaixecades asociades a grups tecnològics molt diferenciats. Variabilitat en la chaine operatoire observada al llarg de la seqüència cronològica del nivell A4. Els fragments amb decoració impresa dentada corresponen a un nombre reduït de vasos (n.m.i.:5) Conjunt morfotècnic força fragmentat i heterogeni però amb clars paral lels a la zona Penedès i Llobregat.

46 Nivell 2: Estrat A4 (Ceràmica) CSL2462 CSL2429

47 Nivell 2: Estrat A4 (Ceràmica) CSL2445

48 Nivell 2: Estrat A4 (ïndústria lítica i òssia) S ha documentat una destraleta polida La matèria prima principal és el sílex. Materials locals de qualitat mitja a excepció d'un possible petit esclat de sílex marro clar (melat?). L'altre material és el jaspi, procedent de la muntanya de Montjuïc. Talla microlaminar en jaspi molt igual que Sant Pau, on la talla de laminetes es fa per pressió i sovint amb tractament tèrmic. Gratador denticulat. Un punxó sobre metàpode.

49 Nivell 2: Estrat A4 (Ornaments) Alta presència d elements ornamentals sobre petxina Destacar la presència de denes de llàgrima

50 Nivell 2: Estrat A4 (Fauna) Aspectes destacats (estudi en curs) - Elevada variabilitat relativa a nivell específic - Explotació de petits carnívors (Vulpes vulpes, Meles meles) - Espècies domèstiques: Capra hircus, Ovis aries, Canis familiaris? - Elevat consum de lapes marines Patella Restes macromamífers CA A4 NRD % NRND % NRDA % NRDEA % BOS 0,00 TG 1 0,78 BOS 0,00 ORCU ,06 CAPRA 4 1,58 TM 59 45,74 CAPRA 4 9,76 OVAR 2 0,94 CARM 4 1,58 TP 69 53,49 CARM 4 9,76 Total 212 CARP 3 1,19 Total ,76 CARP 3 7,32 CV 1 0,40 CV 1 2,44 OC 29 11,46 OC 29 70,73 ORCU ,00 ORCU/LECA 0,00 ORCU/LECA 0,00 SUS 0,00 OVAR 2 0,79 Total 41 SUS 0,00

51 Nivell 1: Estrat A4 Datacions: Sobre fauna Cal BC 6250 to 6060 Cronologia: Mesolític Sobre fauna (Ovicàprid) Cal BC 7730 to 7580 Descripció: nivell amb presència de restes animals. Cap material que ens permeti assegurar una ocupació humana de la cavitat, malgrat que la documentació de estalagmites de força grandària trencades en aquestes talles, ens podria indicar un ús de la cavitat per grups humans. Poca superfície excavada d aquests nivells inferiors. Material arqueològic: fauna salvatge.

52 Nivell 1: Estrat A4 (Fauna)

53 Conclusions 1. Ús dilatat de la cavitat al llarg de la Prehistòria amb diferents usos, confirmant les informacions obtingudes amb els treballs previs de documentació. 2. Dintre de la seqüència ocupacional documentada destacaríem dos grans moment d'ús de la cova: Neolític Antic (Cardial i Epicardial) i Calcolític, amb dos usos ben diferenciats. 3. Les característiques de la ocupació durant el Neolític Antic Cardial i Epicardial ens fa pensar en un ús poc intensiu però reiterat de la cavitat, potser relacionat amb la marcada estacionalitat dels processos productius d'aquestes primeres comunitats pageses. 4. Aquestes comunitats pageses que s'assenten al litoral mantenen un estret vincle amb el medi costaner ja sigui amb finalitats alimentàries com per l'obtenció de matèries primeres per la confecció d'ornaments o d altres útils.

54 Conclusions 5. La reiteració de l'ús de la cova al llarg d'aquest període del Neolític Antic posa de relleu el rol de referent tant econòmic com territorial que tenien les coves per aquestes primeres comunitats pageses. En aquest sentit, l'existència d assentaments a l'aire lliure (Guixeres de Vilobí, Sant Pau de Vilafranca i Caserna de Sant Pau del Camp) i coves (Sant Llorenç, Can Sadurní, Bonica, etc.) amb llargues seqüències ocupacionals evidencia l'èxit de les primeres comunitats pageses que s'assenten al litoral català així com d'aquest model d'ocupació i explotació del territori que combina poblats/ocupacions permanents a les planes amb l'ús reiterat de les cavitats. 6. L'absència dels materials adscrits al Neolític Antic Postcardial (a excepció d'alguns materials dipositat als museus) i Neolític Mig ens portaria a pensar en una freqüentació encara més esporàdica de la cavitat que podria associar-se a una explotació cada vegada més intensiva dels recursos oferts per les planes. 7. Respecte a l'ocupació de mitjans del III mil lenni, cal destacar que l'estructura negativa funerària, amb arranjament de pedres, que retalla els nivells neolítics és l'únic exemple del seu tipus per aquestes cronologies, evidenciant de nou la variabilitat de les pràctiques funeràries d'aquestes comunitats.

55 Sant Llorenç: Un projecte viu i en curs. Aprofundiment de l'estudi de les restes humanes de l'estructura sepulcral del Calcolític i de les pràctiques funeràries d'aquest període. Excavació d'un nou sector a una de les entrades de la cova (parcialment sota una llosa enorme) on es documenta un nivell sepulcral, no excavat, de cronologia encara incerta. Caracterització millor dels nivells d'ocupació del Neolític Antic Cardial i Epicardial. Diferenciació de diferents subnivells dins dels nivells presentats. Això és especialment important pel que fa a les ocupacions del Neolític Antic Cardial on la seqüència cronològica és força amplia i on les restes arqueològiques vinculades les primeres ocupacions cardials són encara minses. Estudi de micromorfologia de sòls d'aquest nivell d'ocupació Cardial i del nivell estratigràfic A4 per reconèixer no només els microsòls d'ocupació sinó conèixer bé la gènesi i la velocitat del procés de formació d'aquest paquet sedimentari amb una forquilla cronològica tan ampla. Estudis per establir la freqüentació (estacionalitat) de l'ús de la cova. Malacologia del nivell d'ocupació Epicardial. Verificació de l'existència d'un possible nivell de cronologia mesolítica. Datació de la crosta estalagmítica sobre la que reposa l'estrat A4.

56 Agraïments Servei d Arqueologia: Magí Miret, Gemma Hernàndez Ramón Ten Eusebi Barbet Maite Mascort Xavier Maese Anna Cisneros Casa de Colònies el Pinar Ajuntament de Sitges I tots els col laboradors i col laboradores que han participat en aquestes 6 campanyes d excavació Datacions : Beta Analytic Inc. Fotografia: Pepo Subiranes i equip de la Cova de Sant Llorenç

57 Agraïments

Informe tècnic final - Memòria de la intervenció arqueològica al c/ Santa Isabel, 8

Informe tècnic final - Memòria de la intervenció arqueològica al c/ Santa Isabel, 8 Generalitat de Catalunya Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació Direcció General del Patrimoni Cultural Servei d'arqueologia i Paleontologia Biblioteca del Patrimoni Cultural 7071 Informe tècnic

Más detalles

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA 2005-2008 * A partir de l informe Estimació del PIB turístic per Catalunya 2005-2008 realitzat

Más detalles

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES?

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? Hi ha qui diu que los roques són com arxius, és a dir que si som capaços de desxifrar-les podem saber moltes coses del medi on s han format, de quins canvis han soferts,

Más detalles

Catàleg de Patrimoni del terme municipal d Inca

Catàleg de Patrimoni del terme municipal d Inca Identificació de l element Denominació: CAN PA CALENT Clau: 21/16 Codi: INC- A011 Grau de protecció: A1 (BIC) Tipologia: talaiot quadrat Ús actual: en desús Autoria: - Estil o corrent: - Identificació

Más detalles

Tema 5: Els ecosistemes

Tema 5: Els ecosistemes En aquest tema aprendràs que a la Terra hi ha ecosistemes terrestres i ecosistemes aquàtics. Els éssers vius que hi habiten es relacionen entre ells. Si les característiques del medi varien, alguns d aquests

Más detalles

COM ÉS DE GRAN EL SOL?

COM ÉS DE GRAN EL SOL? COM ÉS DE GRAN EL SOL? ALGUNES CANVIS NECESSARIS. Planetes Radi Distància equatorial al Sol () Llunes Període de Rotació Òrbita Inclinació de l'eix Inclinació orbital Mercuri 2.440 57.910.000 0 58,6 dies

Más detalles

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants.

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. EXPERIÈNCIES AMB IMANTS Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. Els imants naturals, anomenats pedres imant o calamites, es coneixen des de fa uns 2500 anys i es troben

Más detalles

MAQUETA PER AL MURAL DEL SOL

MAQUETA PER AL MURAL DEL SOL MAQUETA PER AL MURAL DEL SOL Joan Miró, 1956 Gouache, carbonet damunt paper 212,8 x 121,5 cm El 1955, la UNESCO va sol licitar la participació de Joan Miró en la decoració de l edifici de la seva nova

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 55 Activitat 1 Dels nombres següents, indica quins són enters. a) 4 b) 0,25 c) 2 d) 3/5 e) 0 f) 1/2 g) 9 Els nombres enters són: 4, 2, 0 i 9. Activitat 2 Si la

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

El Banc de Llavors de la Garrotxa

El Banc de Llavors de la Garrotxa El Banc de Llavors de la Garrotxa Centre de recuperació i conservació de varietats tradicionals Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA) Març de 2010 Antecedents del banc de llavors

Más detalles

UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA

UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA 1. La Geologia 2. L estructura interna de la Terra 3. L estructura dinàmica de la Terra 4. La química de la Terra 5. Mètodes d estudi 1. LA GEOLOGIA 2. L ESTRUCTURA INTERNA

Más detalles

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS El nostre amic Lucky Luke va tenir un greu accident quan volia anar massa ràpid a Fort Canyon. El nostre amic està decebut, ja que caure del cavall és un deshonor per

Más detalles

La major part dels fòssils que trobem al Bages, sobre tot a la zona sud, són fòssils marins.

La major part dels fòssils que trobem al Bages, sobre tot a la zona sud, són fòssils marins. Vitrina de paleontologia del Museu Comarcal de Manresa La major part dels fòssils que trobem al Bages, sobre tot a la zona sud, són fòssils marins. L existència d un antic mar on els rius abocaven els

Más detalles

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM,

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM, Informes en profunditat 53 Benchmarking Barcelona Activa SAU SPM, 1998-2011 Índex 01 Introducció 02 Concepte 03 Característiques 04 Més Informació 2 / 7 01. Introducció Amb tota certesa, encara que potser

Más detalles

Encara no tens el llibre! De regal un CD de música.

Encara no tens el llibre! De regal un CD de música. Encara no tens el llibre! De regal un CD de música. L any 2015 vam presentar l edició d un llibre excepcional 150 anys del ferrocarril de Tarragona Martorell (1865-2015, colofó dels diversos actes commemoratius

Más detalles

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008)

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) APRENDRE A INVESTIGAR Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) 1r - PLANTEJAR LA NECESSITAT D INFORMACIÓ Què cerco i per què? IDENTIFICAR LA INFORMACIÓ QUE ES NECESSITA EN FUNCIÓ DE LA TASCA A RESOLDRE

Más detalles

És d orígen desconegut i encara no té cura.

És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA, l Esclerosi Lateral Amiotròfica, és una malaltia degenerativa que afecta selectivament les neurones motores del cervell i de la medul la espinal. És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA

Más detalles

Gestió de recursos humans

Gestió de recursos humans Administració i gestió Gestió de recursos humans CFGS.AFI.M07/0.14 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat elaborat per l editorial

Más detalles

QUAN ES VAN FORMAR AQUESTES ROQUES. El món en el període Eocè

QUAN ES VAN FORMAR AQUESTES ROQUES. El món en el període Eocè QUAN ES VAN FORMAR AQUESTES ROQUES 1. Els terrenys que estudiem avui es van dipositar aquí a la segona meitat de l Eocè. Pinta les caselles corresponents a aquest període de temps. 2. Són certes aquestes

Más detalles

A D E L A I D A A N T Ú N E Z F R A N K R I S J A S E S C O T O A L B E R T O M E G I N O J E R O M E L A M B I N I C I O G L Ò R I A N I E V A

A D E L A I D A A N T Ú N E Z F R A N K R I S J A S E S C O T O A L B E R T O M E G I N O J E R O M E L A M B I N I C I O G L Ò R I A N I E V A Homo sapiens A D E L A I D A A N T Ú N E Z F R A N K R I S JAS E S C O T O A L B E R T O M E G I N O J E R O M E L A M B I N I C I O G L Ò R I A N I E V A Índex Introducció Principals diferències amb l

Más detalles

FITXA NÚM. 59 1/10 LOCALITZACIÓ TOPOGRÀFICA

FITXA NÚM. 59 1/10 LOCALITZACIÓ TOPOGRÀFICA FITXA NÚM. 59 1/10 LOCALITZACIÓ TOPOGRÀFICA ADREÇA PRINCIPAL: Mig, Ctra. del, s/n FITXA NÚM. 59 2/10 DADES DE BASE ADREÇA PRINCIPAL: Mig, Ctra. del, s/n DENOMINACIÓ: Ca l'esquerrer CRONOLOGIA I AUTOR/S:

Más detalles

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics)

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) Índex Registre d un nou alumne Introducció de les dades prèvies Introducció de les dades del Registre:

Más detalles

COM CONTROLEN LES CÈL LULES L EXPRESSIÓ DELS SEUS GENS?

COM CONTROLEN LES CÈL LULES L EXPRESSIÓ DELS SEUS GENS? COM CONTROLEN LES CÈL LULES L EXPRESSIÓ DELS SEUS GENS? Existeixen dos formes possibles de trobar la cromatina: l'heterocromatina i l'eucromatina. L'heterocromatina es caracteritza per ser la més condensada

Más detalles

El preu de la llet i d altres partides dels ingressos a les explotacions. Informe setembre 2009

El preu de la llet i d altres partides dels ingressos a les explotacions. Informe setembre 2009 El preu de la llet i d altres partides dels ingressos a les explotacions Informe setembre 2009 Observatori de la llet De les dades de les explotacions de la mostra de l Observatori es recullen els ingressos

Más detalles

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 GESOP,, S.L. C/. Llull 102, 4rt. 3a. 08005 Barcelona Tel. 93 300 07 42 Fax 93 300 55 22 www.gesop.net PRESENTACIÓ: En motiu de l inici

Más detalles

GCompris (conjunt de jocs educatius)

GCompris (conjunt de jocs educatius) GCompris (conjunt de jocs educatius) GCompris forma part del programari educatiu que inclou la Linkat. És una col lecció d'aplicacions educatives per a nens i nenes d'educació infantil i cicle inicial

Más detalles

Balanç econòmic de la recollida de residus porta a porta i en àrea de vorera per als ens locals

Balanç econòmic de la recollida de residus porta a porta i en àrea de vorera per als ens locals Balanç econòmic de la recollida de residus porta a porta i en àrea de vorera per als ens locals Sant Llorenç de Morunys, 7 de novembre de 2013 Jordi ROCA JUSMET Catedràtic d Economia, Universitat de Barcelona

Más detalles

Associació Consell de Cent

Associació Consell de Cent 1 Avui dia, anar amunt i avall del passeig de Gràcia, passejar pel parc de la Ciutadella, o moure s pels distints barris [...] forma part de la nostra activitat quotidiana. Costa d assumir que tot això

Más detalles

Estat dels serveis i mesures per a la millora de les telecomunicacions als polígons del Vallès Occidental Annex III: Fitxes municipals dels polígons

Estat dels serveis i mesures per a la millora de les telecomunicacions als polígons del Vallès Occidental Annex III: Fitxes municipals dels polígons Estat dels serveis i mesures per a la millora de les telecomunicacions als polígons del Vallès Occidental Annex III: Fitxes municipals dels polígons Realitzat amb l assistència Amb el suport de: 1 2 Índex

Más detalles

Guia docent. 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables dels estimadors 2. Estimació per intervals dels paràmetres

Guia docent. 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables dels estimadors 2. Estimació per intervals dels paràmetres Guia docent 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables dels estimadors 2. Estimació per intervals dels paràmetres 1 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables

Más detalles

Masses d Aigua Subterrànies (MAS)

Masses d Aigua Subterrànies (MAS) Masses d Aigua Subterrànies (MAS) Afeccions piezomètriques associades a l episodi de sequera de 2016 (agost 2016) Agost de 2016 Índex 1 Objecte... 5 2 Afeccions piezometriques recents estiu 2016... 5

Más detalles

Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili

Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili Explicació del qüestionari: Es tracta d un qüestionari per conèixer el grau de satisfacció de l usuari. El temps estimat de resposta

Más detalles

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Experiències en el manteniment de Leds per Enllumenat Públic Leds una evolució constant Vida de les llumeneres de Leds

Más detalles

Camp d aprenentatge Empúries. TALLER DE SORRA 1a. Proposta didàctica i Guió de continguts

Camp d aprenentatge Empúries. TALLER DE SORRA 1a. Proposta didàctica i Guió de continguts Camp d aprenentatge Empúries TALLER DE SORRA 1a Proposta didàctica i Guió de continguts Guió de continguts del Taller de Sorra 1a Camp d aprenentatge Empúries Aquesta versió del Taller de Sorra es planteja

Más detalles

Els hàbits de lectura de l alumnat d ESO de l Institut Cubelles. (Novembre de 2013) Lectors freqüents (llegeixen almenys 1 o 2 vegades la setmana).

Els hàbits de lectura de l alumnat d ESO de l Institut Cubelles. (Novembre de 2013) Lectors freqüents (llegeixen almenys 1 o 2 vegades la setmana). l (Novembre de 2013) Durant la primera quinzena de novembre, les professores d alternativa a la religió van passar una enquesta per tal de conèixer els hàbits de lectura de l alumnat de 1r a 4t d ESO.

Más detalles

Més de 100 mm de pluja en dos dies en alguns sectors del litoral i del prelitoral

Més de 100 mm de pluja en dos dies en alguns sectors del litoral i del prelitoral Més de 100 mm de pluja en dos dies en alguns sectors del litoral i del prelitoral Dimecres les tempestes van deixar pluja molt intensa i fortes ventades a diversos sectors del litoral i prelitoral Feia

Más detalles

UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI

UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI Memòria 2015 Emissions de a la URV Missió El Pla de medi ambient de la URV té com a objectiu central la reducció de les emissions pròpies de Gasos d Efecte Hivernacle () en

Más detalles

Taller de creació de videojocs amb Scratch

Taller de creació de videojocs amb Scratch Taller de creació de videojocs amb Scratch Frank Sabaté i Carlota Bujons Escola Projecte Av. Tibidabo, 16. 08022 Barcelona Telèfon: 93 417 03 21 franksabate@gmail.com carlota.bujons@gmail.com 1. Descripció

Más detalles

TEMA 5: La competència perfecta 1

TEMA 5: La competència perfecta 1 TEMA 5: La competència perfecta 1 1. Que en l equilibri a llarg termini en competència perfecta no hi hagi beneficis extraordinaris ni pèrdues es deu a: a) Que el preu és constant. b) La lliure concurrència.

Más detalles

TEMA 8. EL RELLEU. - Relleu és el conjunt de formes del terreny. - Elements introduïts per l ésser humà carreteres, ponts. Faunia

TEMA 8. EL RELLEU. - Relleu és el conjunt de formes del terreny. - Elements introduïts per l ésser humà carreteres, ponts. Faunia TEMA 8. EL RELLEU EL PAISATGE És una extensió de la superficie terrestre. ELEMENTS - Relleu és el conjunt de formes del terreny - Aigua pot haver o no - Vegetació plantes - Fauna animals - Elements introduïts

Más detalles

La visió de l'univers a través de la història

La visió de l'univers a través de la història La visió de l'univers a través de la història Les societats primitives ja es preguntaven quin va ser l'origen de l'univers, però les respostes a aquesta pregunta no tenien cap fonament científic, sinó

Más detalles

Índex de desenvolupament humà Catalunya segueix entre el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà

Índex de desenvolupament humà Catalunya segueix entre el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà 7 de setembre del 2005 Índex de desenvolupament humà 2005 Catalunya segueix entre el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà Se situa entre els 7 països del món amb una longevitat de la població

Más detalles

Crear formularis amb Google Form. Campus Ciutadella 04/03/2016

Crear formularis amb Google Form. Campus Ciutadella 04/03/2016 Crear formularis amb Google Form Campus Ciutadella 04/03/2016 Crear formularis amb Google Form Índex: 1. Informació bàsica 2. Afegir col laboradors 3. Disseny 4. Tipus de preguntes 5. Preguntes condicionals

Más detalles

ESTUDI DE LA CÈL LULA: FORMA, MIDA I CONTINGUT. Nom i cognoms: Curs i grup:

ESTUDI DE LA CÈL LULA: FORMA, MIDA I CONTINGUT. Nom i cognoms: Curs i grup: ESTUDI DE LA CÈL LULA: FORMA, MIDA I CONTINGUT Nom i cognoms: Curs i grup: 1. SÓN PLANES LES CÈL LULES? Segurament has pogut veure en algun moment una imatge d una cèl lula al microscopi, o bé una fotografia,

Más detalles

Informe de projecte executat

Informe de projecte executat Informe de projecte executat Projecte de camí litoral i accessos al paratge de la Punta de la Creueta, Tarragona Autor del projecte: DEPANA / Joan Maluquer Execució: Naturalea Client: Dirección General

Más detalles

8. Reflexiona: Si a<-3, pot se a<0?

8. Reflexiona: Si a<-3, pot se a<0? ACTIVITATS 1. Expressa amb nombres enters: a) L avió vola a una altura de tres mil metres b) El termòmetre marca tres graus sota zero c) Dec cinc euros al meu germà 2. Troba el valor absolut de: -4, +5,

Más detalles

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES 1. Defineix aquests conceptes: Atmosfera: Capa de gasos que envolta la Terra. Temps: És l estat de l atmosfera en un moment determinat

Más detalles

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE *

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * Una de les parts més importants de crear un relat digital és tenir clara l estructura i definir els recursos narratius (fotos, gràfics, etc.). Per això, després

Más detalles

Tema 5: El sistema solar i l univers

Tema 5: El sistema solar i l univers Tema 5: El sistema solar i l univers Introducció Qué és una estrella? Una estrella és una esfera de gas molt calenta i brillant. Les estrelles produeixen la seva propia llum. Hi ha estrelles de moltes

Más detalles

El risc de patir un accident greu o mortal ha baixat un 1,2% a les carreteres catalanes en l últim trienni

El risc de patir un accident greu o mortal ha baixat un 1,2% a les carreteres catalanes en l últim trienni Segons els resultats del darrer estudi EuroRAP El risc de patir un accident greu o mortal ha baixat un 1,2% a les carreteres catalanes en l últim trienni La demarcació amb més percentatge de quilòmetres

Más detalles

OBSERVACIÓ, DETECCIÓ I INTERVENCIÓ EN LA DISLÈXIA

OBSERVACIÓ, DETECCIÓ I INTERVENCIÓ EN LA DISLÈXIA OBSERVACIÓ, DETECCIÓ I INTERVENCIÓ EN LA DISLÈXIA En col laboració amb el Col legi de Logopedes de Catalunya Barcelona, 28 d octubre de 2011 L escriptura és un codi de comunicació social que té característiques

Más detalles

1. El planeta Terra Els moviments de la Terra Les estacions 2. La Lluna Els eclipsis Les marees 3. La Geosfera 4. Característiques que fan possible

1. El planeta Terra Els moviments de la Terra Les estacions 2. La Lluna Els eclipsis Les marees 3. La Geosfera 4. Característiques que fan possible LA TERRA Tema 2 1. El planeta Terra Els moviments de la Terra Les estacions 2. La Lluna Els eclipsis Les marees 3. La Geosfera 4. Característiques que fan possible la vida 1.El planeta Terra -El planeta

Más detalles

MUNTANYES i ZONES OROGRÀFIQUES D INTERÈS PAISATGÍSTIC DE SON SERVERA.

MUNTANYES i ZONES OROGRÀFIQUES D INTERÈS PAISATGÍSTIC DE SON SERVERA. MUNTANYES i ZONES OROGRÀFIQUES D INTERÈS PAISATGÍSTIC DE SON SERVERA. S inclouen a continuació al present catàleg, una fitxa de cada una de les muntanyes o indrets orogràfics amb més interès paisatgístic.

Más detalles

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar?

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa té 16 anys, està estudiant Batxillerat científic. Ella i el seu germà de 12 anys van al supermercat a buscar uns tetrabricks de llet per endur-se n,

Más detalles

Projecte: La Prehistòria

Projecte: La Prehistòria Projecte: La Prehistòria Els nens i nenes de la classe de 5è hem fet un projecte sobre la Prehistòria. L activitat ha tingut una duració d unes 25 sessions i s ha dut a terme durant el segon trimestre.

Más detalles

Recursos humans i responsabilitat social corporativa

Recursos humans i responsabilitat social corporativa Administració i gestió Recursos humans i responsabilitat social corporativa CFGS.AFI.M04/0.12 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència cientificotecnològica 2 Criteris de correcció dels ítems de resposta oberta 1. Consideracions generals Els ítems de la prova d avaluació són de

Más detalles

OLIMPÍADA DE FÍSICA CATALUNYA 2011

OLIMPÍADA DE FÍSICA CATALUNYA 2011 QÜESTIONS A) Dos blocs es mouen per l acció de la força F sobre un terra horitzontal sense fregament tal com es veu a la figura, on T és la tensió de la corda que uneix els dos cossos. Determineu la relació

Más detalles

Setmana de l Energia Setmana de l Energia 2016 Recursos de l Institut Català d Energia 8 de març de 2016

Setmana de l Energia Setmana de l Energia 2016 Recursos de l Institut Català d Energia 8 de març de 2016 Setmana de l Energia 2016 Recursos de l Institut Català d Energia 8 de març de 2016 CARACTERÍSTIQUES GENERALS DE LA CESSIÓ DE RECURSOS ICAEN Àmbit geogràfic: Catalunya Transport: inclòs Muntatge i desmuntatge:

Más detalles

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA 1 RECERCA I REFERÈN- CIA Les funcions d aquest tipus permeten fer cerques en una taula de dades. Les funcions més representatives són les funcions CONSULTAV i CONSULTAH. Aquestes realitzen una cerca d

Más detalles

COMENTARI DE MAPA DE TEMPS EN SUPERFICIE

COMENTARI DE MAPA DE TEMPS EN SUPERFICIE COMENTARI DE MAPA DE TEMPS EN SUPERFICIE PROCÉS PER FER UN COMENTARI: 1.- IDENTIFICA I SITUA ELS ELEMENTS VISIBLES DEL MAPA 2.- ANALITZA LES DADES QUE ENS APORTA LA DISPOSICIÓ DELS ELEMENTS EN EL MAPA

Más detalles

Atur a Terrassa (abril de 2010)

Atur a Terrassa (abril de 2010) Atur a Terrassa (abril de 2010) Índex Atur registrat Atur per sexe Atur per sector econòmic Atur per edats Atur per nivell formatiu Col lectiu immigrant Durada de l atur Durada de l atur per sexes Durada

Más detalles

Estudi de Reputació Online dels Allotjaments Rurals i Càmpings de la Província de Barcelona. (Edició 2014)

Estudi de Reputació Online dels Allotjaments Rurals i Càmpings de la Província de Barcelona. (Edició 2014) Estudi de Reputació Online dels Allotjaments Rurals i Càmpings de la Província de Barcelona (Edició 2014) Projecte del LABturisme de la Diputació de Barcelona Índex resum executiu: Reputació Online dels

Más detalles

1R DE PRIMÀRIA ESCOLA PÚBLICA ROCAFONDA

1R DE PRIMÀRIA ESCOLA PÚBLICA ROCAFONDA 1R DE PRIMÀRIA ESCOLA PÚBLICA ROCAFONDA CURS 2009-2010 Carme Aymerich maymeri8@gmail.com MENTRE ES REFREDA EL PASTÍS Un conte de la Claudia Rueda Publicat per Editorial Serres En versió digital pel programa

Más detalles

Annex I Material. Material per l activitat de treball cooperatiu MÀSTER UNIVERSITARI EN FORMACIÓ DE PROFESSORAT D EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA

Annex I Material. Material per l activitat de treball cooperatiu MÀSTER UNIVERSITARI EN FORMACIÓ DE PROFESSORAT D EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA Annex I Material Material per l activitat de treball cooperatiu LES MÀQUINES MOTRIUS Les màquines motrius transformen una energia primària, com la del vent, la de l'aigua o la del foc, en energia mecànica

Más detalles

PROPOSTES PER A LA RETOLACIÓ DE LA BIBLIOTECA EN CENTRES EDUCATIUS DE PRIMÀRIA I SECUNDÀRIA

PROPOSTES PER A LA RETOLACIÓ DE LA BIBLIOTECA EN CENTRES EDUCATIUS DE PRIMÀRIA I SECUNDÀRIA PROPOSTES PER A LA RETOLACIÓ DE LA BIBLIOTECA EN CENTRES EDUCATIUS DE PRIMÀRIA I SECUNDÀRIA Mercè Abeyà Montserrat Gabarró Anna Gasol SEMINARI DE TRACTAMENT DOCUMENTAL DEL NUCLI DE BIBLIOTEQUES ESCOLARS

Más detalles

Imatge digital 4t d ESO

Imatge digital 4t d ESO Imatge digital 4t d ESO Introducció Una imatge digital és una representació bidimensional d una imatge utilitzant bits (uns i zeros). Hi ha dos tipus d imatges digitals: o Imatges de mapa de bits o Imatges

Más detalles

Quadre coberta. Capvespre a Venecia Oli sobre tela - 80 x 80 cm. Fotografies C. Trullols. Disseny Arturo Meler. Impressió System B C N

Quadre coberta. Capvespre a Venecia Oli sobre tela - 80 x 80 cm. Fotografies C. Trullols. Disseny Arturo Meler. Impressió System B C N CRUAÑAS Quadre coberta Capvespre a Venecia Oli sobre tela - 80 x 80 cm. Fotografies C. Trullols Disseny Arturo Meler Impressió System B C N Dipòsit legal B-41668-2007 CRUAÑAS PAISATGE I SENTIMENT D el

Más detalles

Em plau presentar-vos els resultats obtinguts per l'alumnat del vostre centre en la prova d'avaluació de sisè d'educació primària.

Em plau presentar-vos els resultats obtinguts per l'alumnat del vostre centre en la prova d'avaluació de sisè d'educació primària. Benvolgut/da director/a, Em plau presentar-vos els resultats obtinguts per l'alumnat del vostre centre en la prova d'avaluació de sisè d'educació primària. L'informe conté uns gràfics que situen en els

Más detalles

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 Comitè d Àrbitres Federació Catalana de Basquetbol Índex 1. Introducció 2. Motivació 3. Mètode 4. Objectius 5. Els mentors 6. Els mentoritzats 7. Els responsables

Más detalles

ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014

ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014 ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014 ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014 ÍNDEX 1.-Enquestes Satisfacció... pàg. 1 2.-Resultats de les enquestes... pàg. 1 2.1-Enquestes als usuaris... pàg. 1 2.2-Enquestes als familiars...

Más detalles

1.1. Volem. places hoteleres. 1 Pàg Nombre % ,85 1,64 2,19 2,04 1,73 2,53

1.1. Volem. places hoteleres. 1 Pàg Nombre % ,85 1,64 2,19 2,04 1,73 2,53 INFORME D OCUPACIÓ HOTELERA A MATARÓ. 213 AGRAÏMENTS Volem donar les gràcies als quatre hotels cinc, durant la primera meitat del 213 que configuren l actual xarxa hotelera de la ciutat per la seva col

Más detalles

PIMES I MULTINACIONALS

PIMES I MULTINACIONALS PIMES I MULTINACIONALS Creixement empresarial: extern -> Les empreses es poden internacionalitzar Context: Globalització Procesos de localització i deslocalització LA GLOBALITZACIÓ Definicions: És la tendència

Más detalles

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA INFORMACIÓ PER AL MESTRE El concepte d educació viària va molt més enllà de saber conduir un vehicle a partir dels catorze o dels divuit anys.

Más detalles

Al Treball en Transport Públic

Al Treball en Transport Públic Al Treball en Transport Públic El Cas de l Aeroport de Barcelona 19 d octubre, 2004 Transport Públic per a tothom 1 . Plantejament L Aeroport del Prat, ha estat, és i serà una de les àrees amb major nombre

Más detalles

INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA

INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA REPÀS FÓRMULES DE MOVIMENT MRU MRUA CAIGUDA LLIURE MRUA on MCU LLEIS DE KEPLER 1ª. Tots els planetes es mouen al voltant del sol seguint òrbites el líptiques. El Sol està a un dels

Más detalles

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1.1. Teixit empresarial El nombre d empreses cotitzants al municipi de Lleida durant el segon trimestre de 2013, segueix la tendència a la baixa de l any anterior i es situa en

Más detalles

MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA

MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA Comissió de Crisi per la Prescripció Infermera MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA Els representants de les infermeres catalanes reclamen al Govern l aprovació del marc normatiu autonòmic

Más detalles

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ 25 d abril 2017 Què farem? 18:00 18:10 Presentació taller 18:10 18:40 Dinàmica 1 La meva idea encaixa en una campanya de crowdfunding? 18:40 19:10 Dinàmica 2 Analitzem

Más detalles

Marc urbanístic: Pla Especial del Port Aprovació definitiva: 25 de maig 2007, després d una ampli procés participatiu Desenvolupament: cal la redacció

Marc urbanístic: Pla Especial del Port Aprovació definitiva: 25 de maig 2007, després d una ampli procés participatiu Desenvolupament: cal la redacció Front marítim de Vilanova i la Geltrú (plaça del Port) Abril 2014 Marc urbanístic: Pla Especial del Port Aprovació definitiva: 25 de maig 2007, després d una ampli procés participatiu Desenvolupament:

Más detalles

El tramvia arriba a Badalona

El tramvia arriba a Badalona El tramvia arriba a Badalona El nou tram amplia la línia T5 en 2 km i 3 noves parades i ha comportat la reurbanització dels carrers al llarg del seu traçat 8 de setembre de 2007 El tramvia Sant Martí -

Más detalles

8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI. 8.1 Càlcul del grau d alcohol del vi per ebullició

8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI. 8.1 Càlcul del grau d alcohol del vi per ebullició 8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI La destil lació consisteix en separar els components d'una mescla líquida segons la diferència en el seu punt d'ebullició. El vi està compost bàsicament

Más detalles

Taller. Els vitralls: una artesania d època medieval

Taller. Els vitralls: una artesania d època medieval Taller Els vitralls: una artesania d època medieval GUIÓ DEL TALLER ELS VITRALLS: UNA ARTESANIA D ÈPOCA MEDIEVAL INTRODUCCIÓ A l època medieval, període de poder i de comerç, la vida quotidiana s organitzava

Más detalles

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del El Pou El Pou permet que els alumnes puguin realitzar un treball i lliurar-lo a través del Clickedu. 1. Entra al mòdul Matèries fent clic sobre la pestanya matèries. 2. A la pàgina inicial del mòdul veuràs

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica FULL DE RESPOSTES VERSIÓ AMB RESPOSTES competència matemàtica ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI

Más detalles

Balanç d un diumenge molt ventós al nord de Catalunya

Balanç d un diumenge molt ventós al nord de Catalunya Balanç d un diumenge molt ventós al nord de Catalunya Al llarg de diumenge el vent del nord va bufar amb ratxes superiors als 90 km/h al Pirineu, Prepirineu, cims del prelitoral i extrem nord-est En alguns

Más detalles

Tema 1. Principis bàsics d economia

Tema 1. Principis bàsics d economia Tema 1. Principis bàsics d economia Conceptes introductoris: - Mercat: situació en la que es determina el preu d un bé o servei i la quantitat que s ha de produir - Agents que determinen el preu i la quantitat:

Más detalles

TEMA 3 LA LITOSFERA TEMA 3. LA LITOSFERA

TEMA 3 LA LITOSFERA TEMA 3. LA LITOSFERA TEMA 3 LA LITOSFERA Introducció. Segons la seva composició química la Terra presenta tres capes anomenades escorça,mantell i nucli. Nosaltres vivim sobre l'escorça i, per tant, és aquesta capa la que ens

Más detalles

1. DEFINICIÓ 2. NARRADOR 3. ESTRUCTURA 4. ESPAI 5. TEMPS 6. RITME NARRATIU

1. DEFINICIÓ 2. NARRADOR 3. ESTRUCTURA 4. ESPAI 5. TEMPS 6. RITME NARRATIU 1. DEFINICIÓ 2. NARRADOR 3. ESTRUCTURA 4. ESPAI 5. TEMPS 6. RITME NARRATIU La narració és el relat d uns fets, reals o ficticis, que es refereixen a un protagonista (personatge principal) i a uns personatges

Más detalles

ABCÇDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcçdefghijklmnopqrstuvwxyz (.,:;?! '-*) àéèïíóòúü

ABCÇDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcçdefghijklmnopqrstuvwxyz (.,:;?! '-*) àéèïíóòúü Tipografia La tipografia, en totes les seves variants, és la tipografia corporativa de la Generalitat. Això vol dir que les identificacions de la Generalitat, el conjunt del senyal i del logotip, només

Más detalles

INFORME SOBRE LLARS D INFANTS AL BAIX LLOBREGAT

INFORME SOBRE LLARS D INFANTS AL BAIX LLOBREGAT INFORME SOBRE LLARS D INFANTS AL BAIX LLOBREGAT 1. SITUACIÓ DE LES LLARS D INFANTS A LA COMARCA 2. PLACES A LES LLARS D INFANTS COMISSIÓ DE CONCILIACIÓ PERSONAL, FAMILIAR I LABORAL Data: Baix Llobregat,

Más detalles

ACTIVITAT 2: ANÀLISI DELS ELEMENTS FORMALS D'UNA PINTURA

ACTIVITAT 2: ANÀLISI DELS ELEMENTS FORMALS D'UNA PINTURA ACTIVITAT 2: ANÀLISI DELS ELEMENTS FORMALS D'UNA PINTURA ANÀLISIS OBRA PICTÒRICA 1: Jaques Louis David: El jurament dels Horacis (1784-1785) ANÀLISIS OBRA PICTÒRICA 2: Jackson Pollock: Número 1 (1948)

Más detalles

Comunicació i premsa

Comunicació i premsa Comunicació i premsa Sala de premsa del Govern Sala de premsa del Govern Aquest apartat mostra l aplicació del fons corporatiu corresponent a la sala de premsa del Govern del Palau de la Generalitat. A

Más detalles

Figura 5: representació de les diferents maneres de mirar el món i de representar el mapa mundi.

Figura 5: representació de les diferents maneres de mirar el món i de representar el mapa mundi. COM SÓN ELS MAPES? TIPUS DE MAPES Hi ha molts tipus de mapes però els més destacats són: Mapes topogràfics: són els mapes que donen la màxima informació sobre un territori físic, com el relleu, els rius,

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

PRÀCTIQUES en EMPRESA

PRÀCTIQUES en EMPRESA PRÀCTIQUES en EMPRESA Grau de Física Grau d Enginyeria Electrònica de Telecomunicació Grau d Enginyeria Biomèdica Màsters PRÀCTIQUES EN EMPRESA NORMATIVA Les pràctiques externes són una activitat de naturalesa

Más detalles