F. 76 EL DINAR CAMPESTRE

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "F. 76 EL DINAR CAMPESTRE"

Transcripción

1 F. 76 EL DINAR CAMPESTRE

2 FITXA TÈCNICA Títol: El dinar campestre. Autor: Edouard Manet (París ). Cronologia: Tècnica: Oli sobre tela. Mides: 2,08 x 2,64 m. Estil: realista impressionista. Tema: escena costumista. Localització: Museu d Orsay (París).

3

4 BIOGRAFIA DE L AUTOR

5 Com no va destacar en els estudis per assolir la carrera de dret, als 16 anys s embarca cap a Brasil amb la intenció d entrar a l acadèmia naval francesa. Afortunadament, ho va deixar tot i va entrar al taller del pintor Thomas Couture, amb ell va realitzar moltes còpies al Louvre de Ticià, Rembrandt i Goya. Però serà en un viatge a Espanya on descobrirà el pintor que més l impressionarà i el marcarà: Velázquez. Començà a fer quadres de temàtica espanyola i, un d aquest El guitarrista Espanyol-, li valdrà el reconeixement del púbic al Saló de París de De mica en mica, la seva obra anirà agafant una actitud rebel (amb la presència reiterada del nu femení en els seus quadres) que li causarà grans crítiques.

6 Cap el 1870 va començar a pintar a l aire lliure i a experimentar amb el tractament de la llum i el color, com faran els anomenats impressionistes, que van rebre la influència de Manet encara que aquest no voldrà formar part del seu grup i preferís relacionar-se amb els salons oficials.

7

8

9

10

11 DESCRIPCIÓ FORMAL

12 La composició presenta tres plans diferents situats en sentit horitzontal: un primer terme amb la panera amb fruites, un segon amb els tres personatges i un tercer amb una altra dona, remullant-se en un rierol.

13 La composició presenta tres plans diferents situats en sentit horitzontal: un primer terme amb la panera amb fruites, un segon amb els tres personatges i un tercer amb una altra dona, remullant-se en un rierol.

14 La composició presenta tres plans diferents situats en sentit horitzontal: un primer terme amb la panera amb fruites, un segon amb els tres personatges i un tercer amb una altra dona, remullant-se en un rierol.

15 Els caps dels quatre personatges formen un perfecte triangle, cosa que els dóna unitat.

16 Els caps dels quatre personatges formen un perfecte triangle, cosa que els dóna unitat.

17 El personatge femení nu destaca clarament per clarobscur, rodejat de colors més foscos, i també per ser l únic personatge sense vestit.

18 El personatge femení nu destaca clarament per clarobscur, rodejat de colors més foscos, i també per ser l únic personatge sense vestit.

19 I també pel braç i la mirada del personatge maculí amb barret.

20 I també pel braç i la mirada del personatge maculí amb barret.

21 Els personatges ocupen un espai compacte i artificial dins de la composició.

22 Els personatges ocupen un espai compacte i artificial dins de la composició.

23 Pel que fa al color destaca la gran riquesa de tons verds en contrast amb el blanc i negre de les figures.

24 TEMÀTICA

25 El dinar campestre, titulada inicialment «el bany» reflecteix una escena en la que se ns mostren Eugene Manet (germà del pintor), l escultor holandès Ferdinand Leenhoff, la seva model Victorine Meurent i al fons Suzanne (germana de Leenhoff i esposa de Manet).

26 El dinar campestre, titulada inicialment «el bany» reflecteix una escena en la que se ns mostren Eugene Manet (germà del pintor), l escultor holandès Ferdinand Leenhoff, la seva model Victorine Meurent i al fons Suzanne (germana de Leenhoff i esposa de Manet).

27 El dinar campestre, titulada inicialment «el bany» reflecteix una escena en la que se ns mostren Eugene Manet (germà del pintor), l escultor holandès Ferdinand Leenhoff, la seva model Victorine Meurent i al fons Suzanne (germana de Leenhoff i esposa de Manet).

28 El dinar campestre, titulada inicialment «el bany» reflecteix una escena en la que se ns mostren Eugene Manet (germà del pintor), l escultor holandès Ferdinand Leenhoff, la seva model Victorine Meurent i al fons Suzanne (germana de Leenhoff i esposa de Manet).

29 El dinar campestre, titulada inicialment «el bany» reflecteix una escena en la que se ns mostren Eugene Manet (germà del pintor), l escultor holandès Ferdinand Leenhoff, la seva model Victorine Meurent i al fons Suzanne (germana de Leenhoff i esposa de Manet).

30 Va ser rebutjada al saló oficial de 1863, el principal motiu que es va criticar va ser la nuesa injustificada de la dona ja que no es tractava d una escena mitològica, a més que aquesta mirés descaradament al públic es va considerar ofensiu.

31 MODELS I INFLUÈNCIES

32 Un clar model és El judici de Paris de Rafael, quadre desaparegut que podem observar en el gravat que Raimondi va fer copiant la obra de Rafael.

33 Un clar model és El judici de Paris de Rafael, quadre desaparegut que podem observar en el gravat que Raimondi va fer copiant la obra de Rafael.

34 L altre és El concert campestre de Ticià, tradicionalment atribuïda a Giorgione que presenta una composició força semblant, però amb l excusa de la mitologia.

35

36 La influència de la pintura veneciana i del barroc espanyol, especialment de Velázquez serà un referent clar en algunes de les seves obres més rellevants, com Olympia i El pifre.

37

38 Manet va significar una apertura cap a l art modern, tot i que admirava als clàssics, es va negar a utilitzar algunes de les normes establertes. Es convertirà en model a seguir pels impressionistes i referència dels plantejaments de Cézanne i del cubisme de Picasso.

39 ..\VIDEOS\Dinar campestre douard Manet (1) Cnon Art.wmv..\VIDEOS\Dinar campestre douard Manet (2) Cnon Art.wmv

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA PABLO RUIZ PICASSO 1881, ANDALUSIA Va néixer l any 1881 a Málaga i va morir als 92 anys a la ciutat francesa de Mogins (va morir l any 1973). Des de petit va ser un artista amb molt talent. Als 8 anys

Más detalles

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA PABLO RUIZ PICASSO 1881, ANDALUSIA Va néixer l any 1881 a Málaga i va morir als 92 anys a la ciutat francesa de Mogins (va morir l any 1973). Des de petit va ser un artista amb molt talent. Als 8 anys

Más detalles

JOAN MIRÓ. ELS SÍMBOLS I ELS COLORS. Successió Miró

JOAN MIRÓ. ELS SÍMBOLS I ELS COLORS. Successió Miró JOAN MIRÓ. ELS SÍMBOLS I ELS COLORS Miró, els símbols i els colors. Picasso, els sentiments i les emocions. EN JOAN MIRÓ VA NÈIXER A BARCELONA, EL 20 D ABRIL DE L ANY 1893. EL SEU PARE ES DEIA MIQUEL,

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ 4 Plantilles de disseny Una plantilla de disseny és un model de presentació que conté un conjunt d estils. Aquests estils defineixen tota l aparença de la presentació,

Más detalles

La dansa. Aquest quadre es titula La dansa. Quines diferències observes entre les persones que hi apareixen? H. Matisse, La dansa (1910).

La dansa. Aquest quadre es titula La dansa. Quines diferències observes entre les persones que hi apareixen? H. Matisse, La dansa (1910). 1 La dansa Aquest quadre es titula La dansa. Quines diferències observes entre les persones que hi apareixen? H. Matisse, La dansa (1910). 10 Henri MATISSE (1869-1954) Se l considera el pintor de la natura

Más detalles

Exercicis. Segles XVIII XIX - XX

Exercicis. Segles XVIII XIX - XX Exercicis Segles XVIII XIX - XX Carmen 12/02/2015 1.- Goya: - Context històric de la seva obra - Explica les diferents etapes de la seva obra: temes, aspectes tècnics... 2.- Realitza un quadre comparatiu

Más detalles

UNITAT REPRESENTACIÓ GRÀFICA DE LES DADES

UNITAT REPRESENTACIÓ GRÀFICA DE LES DADES UNITAT REPRESENTACIÓ GRÀFICA DE LES DADES 1 Gràfics de columnes A partir de la informació continguda en un rang de cel les podem crear un gràfic per visualitzar aquestes dades. Ms Excel proporciona diferents

Más detalles

L'univers de Klimt. Un recorregut per 14 obres del pintor austríac

L'univers de Klimt. Un recorregut per 14 obres del pintor austríac Passadís Gustav Klimt Actualitzat el 05/02/2018 a les 07:24 L'univers de Klimt Un recorregut per 14 obres del pintor austríac Gustav Klimt va néixer el 14 de juliol de 1862 a Baumgarten i va morir el 6

Más detalles

MANUAL BÀSIC D IDENTITAT CORPORATIVA de L AJUNTAMENT DE RIUDOMS

MANUAL BÀSIC D IDENTITAT CORPORATIVA de L AJUNTAMENT DE RIUDOMS MANUAL BÀSIC D IDENTITAT CORPORATIVA de L AJUNTAMENT DE RIUDOMS Aquest manual reuneix les eines bàsiques per a la correcta aplicació gràfica del logotip de l Ajuntament de Riudoms. Ha estat ideat pensant

Más detalles

JAN VEERMER. Biografia i galeria de cuadres

JAN VEERMER. Biografia i galeria de cuadres JAN VEERMER Biografia i galeria de cuadres BIOGRAFIA Delft, 1632-1675 Vermeer va néixer en Delft (Països Baixos) i va romandre allà tota la seva vida. Va Ser enterrat en l església Vella (Oude Kerk) en

Más detalles

Hermes amb Dionís infant PRAXÍTELES

Hermes amb Dionís infant PRAXÍTELES Hermes amb Dionís infant PRAXÍTELES Dades bàsiques Autor: Praxíteles (380-330 ac) Cronologia: - 350-330 ac Material i tècnica: Talla de marbre Forma: Grup de figures dempeus exemptes Mides: 2,13 m d alçada

Más detalles

E D U C A C I Ó V I S U A L I P L À S T I C A 1 r E S O LA LLUM I EL COLOR UNITAT 5

E D U C A C I Ó V I S U A L I P L À S T I C A 1 r E S O LA LLUM I EL COLOR UNITAT 5 UNITAT 5 LA LLUM I EL COLOR 1 1. LA LLUM Il luminació Clarobscur 2. EL COLOR Colors llum Colors pigment Fisiologia Cultura Colors complementaris Temperatura Gamma cromàtica 2 1. LA LLUM 3 1. LA LLUM Gràcies

Más detalles

RONDO 3 X 1 AMB RECOLZAMENT (4 JUGADORS)

RONDO 3 X 1 AMB RECOLZAMENT (4 JUGADORS) RONDO 3 X 1 AMB RECOLZAMENT (4 JUGADORS) Es forma un quadre on es juga un 3 x 1. Els posseïdors de la pilota tenen un espai cadascú i poden jugar a 2 tocs. El jugador que té pilota sempre ha de tenir el

Más detalles

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 2011-2012 Fitxes per als alumnes PROGRAMA 2 SOMIADORS I VISIONARIS Cicle inicial d educació primària 1. UN DIA FANTÀSTIC La noia protagonista compra

Más detalles

PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions.

PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions. PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions. PABLO PICASSO va néixer a Màlaga el 25 d octubre de l any 1881. El seu pare es deia José i la seva mare Maria. Va tenir dues germanes més petites que ell,

Más detalles

ANTONI TÀPIES. LES TEXTURES I ELS MATERIALS DE L ENTORN.

ANTONI TÀPIES. LES TEXTURES I ELS MATERIALS DE L ENTORN. ANTONI TÀPIES. LES TEXTURES I ELS MATERIALS DE L ENTORN. L ANTONI TÀPIES VA NÈIXER A BARCELONA, EL 13 DE DESEMBRE DE L ANY 1923. EL SEU PARE ES DEIA JOSEP I LA SEVA MARE MARIA. TENIA TRES GERMANS: LA MARIA

Más detalles

FITXA TÈCNICA Títol: El pensador. Autor: Auguste Rodin. (París, Meudon, 1917) Cronologia: Tipologia: Escultura

FITXA TÈCNICA Títol: El pensador. Autor: Auguste Rodin. (París, Meudon, 1917) Cronologia: Tipologia: Escultura F.72 EL PENSADOR FITXA TÈCNICA Títol: El pensador. Autor: Auguste Rodin. (París, 1840 - Meudon, 1917) Cronologia: 1880-1900. Tipologia: Escultura exempta. Material: bronze. Mides: 71,5 x 40 cm. Estil:

Más detalles

Els tres porquets. Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres:

Els tres porquets. Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres: Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres: Els tres porquets Adaptació del conte en format de text teatral, hi pots afegir totes les variacions o ampliacions que t agradin. El Petit Teatre d Ombres

Más detalles

EL CRIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Albert!Gomez!Subarroca! 2n!BATX! Història!de!l art! EASD!ONDARA! Curs!2015!!2016!

EL CRIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Albert!Gomez!Subarroca! 2n!BATX! Història!de!l art! EASD!ONDARA! Curs!2015!!2016! EL CRIT EDVARD MUNCH AlbertGomezSubarroca 2nBATX Històriadel art EASDONDARA Curs2015 2016 HISTÒRIADEL ART:treballfinaldepinturaAlbertGomezSubarroca2nBATXEASDONDARA Elarteeselcorazóndelasangre 1 HISTÒRIADEL

Más detalles

Fa molts i molts anys, els dracs van existir. Eren bèsties ferotges, amb una pell molt dura i resistent, plena d escates per protegir-se dels seus

Fa molts i molts anys, els dracs van existir. Eren bèsties ferotges, amb una pell molt dura i resistent, plena d escates per protegir-se dels seus un drac llegenda de Fa molts i molts anys, els dracs van existir. Eren bèsties ferotges, amb una pell molt dura i resistent, plena d escates per protegir-se dels seus enemics. Tenien unes potes molt grosses,

Más detalles

ACTIVITAT 2: ANÀLISI DELS ELEMENTS FORMALS D'UNA PINTURA

ACTIVITAT 2: ANÀLISI DELS ELEMENTS FORMALS D'UNA PINTURA ACTIVITAT 2: ANÀLISI DELS ELEMENTS FORMALS D'UNA PINTURA ANÀLISIS OBRA PICTÒRICA 1: Jaques Louis David: El jurament dels Horacis (1784-1785) ANÀLISIS OBRA PICTÒRICA 2: Jackson Pollock: Número 1 (1948)

Más detalles

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA INFORMACIÓ PER AL MESTRE El concepte d educació viària va molt més enllà de saber conduir un vehicle a partir dels catorze o dels divuit anys.

Más detalles

Comprensió lectora Quadern de preguntes

Comprensió lectora Quadern de preguntes Comprensió lectora Quadern de preguntes TEMPS: 45 minuts Material Abans de contestar les preguntes següents llegeix el text Postal des de la platja del Quadern de lectures Postal des de la platja Qui escriu

Más detalles

Dinàmiques per dur a terme la revisió de la Jamborinada als agrupaments

Dinàmiques per dur a terme la revisió de la Jamborinada als agrupaments Dinàmiques per dur a terme la revisió de la Jamborinada als agrupaments DINÀMIQUES PER DUR A TERME LA REVISIÓ DE LA JAMBORINADA ALS AGRUPAMENTS A continuació us facilitem quatre propostes per fer la revisió

Más detalles

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar?

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa té 16 anys, està estudiant Batxillerat científic. Ella i el seu germà de 12 anys van al supermercat a buscar uns tetrabricks de llet per endur-se n,

Más detalles

Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili

Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili Explicació del qüestionari: Es tracta d un qüestionari per conèixer el grau de satisfacció de l usuari. El temps estimat de resposta

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2007-2008 Dibuix artístic Sèrie 2 Resoleu UNA de les dues opcions de l exercici 1 i TOT l exercici 2. Exercici 1 [2 punts] OPCIÓ A Figura humana i natura Feu una anàlisi

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

TREBALL SOBRE LA PEL LÍCULA EL AMO DE LA CASA

TREBALL SOBRE LA PEL LÍCULA EL AMO DE LA CASA TREBALL SOBRE LA PEL LÍCULA EL AMO DE LA CASA Aules de sisè OBJECTIUS - Reflexionar i debatre sobre la cooperació de totes les persones de la família en les tasques de la llar. - Diferenciar entre les

Más detalles

BIOGRAFIA Neix el 14 de novembre del 1840

BIOGRAFIA Neix el 14 de novembre del 1840 CLAUDE MONET BIOGRAFIA Neix el 14 de novembre del 1840, Claude Monet En 1855 Claude Monet, als quinze anys, gaudeix ja de certa reputació com caricaturista. En 1857, amb disset anys, Monet veu morir a

Más detalles

LE DÉJEUNER SUR L HERBE

LE DÉJEUNER SUR L HERBE LE DÉJEUNER SUR L HERBE 1. DOCUMENTACIÓ DE L OBRA Títol: Le Déjeuner sur l herbe. (El dinar campestre) Autor: Édouard Manet (1832-1883) Cronologia: 1863 Estil: Relaisme / Impressionisme Tècnica: oli Suport:

Más detalles

Perquè Teoria de Sistemes

Perquè Teoria de Sistemes Perquè Teoria de Sistemes La Terra ha estat sotmesa a un procés de canvi ininterromput. Un procés de canvi que va començar molt abans de l aparició de la vida a la Terra. Canvis naturals -continus o catastròfics-

Más detalles

Quadre coberta. Capvespre a Venecia Oli sobre tela - 80 x 80 cm. Fotografies C. Trullols. Disseny Arturo Meler. Impressió System B C N

Quadre coberta. Capvespre a Venecia Oli sobre tela - 80 x 80 cm. Fotografies C. Trullols. Disseny Arturo Meler. Impressió System B C N CRUAÑAS Quadre coberta Capvespre a Venecia Oli sobre tela - 80 x 80 cm. Fotografies C. Trullols Disseny Arturo Meler Impressió System B C N Dipòsit legal B-41668-2007 CRUAÑAS PAISATGE I SENTIMENT D el

Más detalles

El gran joc de la vida saludable

El gran joc de la vida saludable Instruccions Material Plantilles del menjaclosques i l ocellet, tisores i un paquet amb quatre retoladors per pintar les figures. Això és el que heu de fer Heu de pintar el full imprimible que conté dibuixos

Más detalles

ACTIVITAT(2:(ÀLISI(FROMAL(D UNA(ESCULTURA(

ACTIVITAT(2:(ÀLISI(FROMAL(D UNA(ESCULTURA( HISTÒRIADEL ART:EsculturaActivitat2_Anàlisiformaldeescultures2nBATX ACTIVITAT2:ÀLISIFROMALD UNAESCULTURA 1_ELPROFETAGargallo' ' 2.TÈCNICA 1.DESCRIPCIÓ L obraqueanalitzaremacontinuacióésunaesculturaexemptade

Más detalles

Gerrit Rietveld ( ) arquitecte i dissenyador holandès

Gerrit Rietveld ( ) arquitecte i dissenyador holandès Gerrit Rietveld (1888-1964) arquitecte i dissenyador holandès Chair red and blue 1918 Gerrit Thomas Rietveld Fusta pintada i vernissada Fabricant i distribuidor: Cassina (des del 1973) Mides: 86cm d alç./

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya SÈRIE 4 PAU. Curs 2004-2005 DIBUIX ARTÍSTIC Districte universitari de Catalunya Resoleu una de les dues opcions de l exercici 1 i l exercici 2. Exercici 1 [2 punts] OPCIÓ A Objectes: forma i espai elements

Más detalles

DOCUMENTACIÓ DE L OBRA

DOCUMENTACIÓ DE L OBRA 11 DOCUMENTACIÓ DE L OBRA Títol: Le déjeuner sur l herbe ( El dinar campestre ). Autor: Édouard Manet (1832 1883). Cronologia: 1863. Estil: impressionisme. Tècnica: oli. Suport: tela. Dimensions: 208 cm

Más detalles

CONCURS DE GRAFFITI A L ESPAI JOVE L ESCORXADOR

CONCURS DE GRAFFITI A L ESPAI JOVE L ESCORXADOR CONCURS DE GRAFFITI A L ESPAI JOVE L ESCORXADOR La Regidoria de Joventut de l Ajuntament de Palau-solità i Plegamans amb l objectiu de fomentar la creativitat artística dels i les joves convoca el Segon

Más detalles

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics)

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) Índex Registre d un nou alumne Introducció de les dades prèvies Introducció de les dades del Registre:

Más detalles

Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu

Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu 4. Distribuïdores Versió beta Barcelona, agost de 2015 DISTRIBUÏDORES 1. QUÈ SÓN... 3 2. COM ES MOSTREN... 4 3. ELEMENTS...

Más detalles

Cartes de serveis Pautes generals: introducció

Cartes de serveis Pautes generals: introducció Cartes Pautes generals: introducció Aquest apartat inclou les pautes gràfiques generals per a elaborar les cartes dels departaments de la Generalitat de Catalunya, dels organismes autònoms adscrits i de

Más detalles

GCompris (conjunt de jocs educatius)

GCompris (conjunt de jocs educatius) GCompris (conjunt de jocs educatius) GCompris forma part del programari educatiu que inclou la Linkat. És una col lecció d'aplicacions educatives per a nens i nenes d'educació infantil i cicle inicial

Más detalles

Biblioteca de Catalunya Secció de Manuscrits. 1 Fons Josep Mompou Presentació

Biblioteca de Catalunya Secció de Manuscrits. 1 Fons Josep Mompou Presentació Biblioteca de Catalunya Secció de Manuscrits 1 Fons Josep Mompou Presentació Barcelona 2009 Reproducció digital en format pdf Primera versió S U M A R I Presentació 3 Identificació, context, contingut

Más detalles

LLIBRE D ESTIL SUMAR, SERVEIS PÚBLICS D ACCIÓ SOCIAL DE CATALUNYA 2018

LLIBRE D ESTIL SUMAR, SERVEIS PÚBLICS D ACCIÓ SOCIAL DE CATALUNYA 2018 LLIBRE D ESTIL SUMAR, 2018 LLIBRE D ESTIL - SUMAR, VERSIONS PRINCIPALS Hem creat dos versions de logotip en color que s aplicaran en funció de l espai disponible. Versió horitzontal Versió vertical APLICACIÓ

Más detalles

SERVEI DE MENJADOR ESCOLA TORRE BALLDOVINA

SERVEI DE MENJADOR ESCOLA TORRE BALLDOVINA SERVEI DE MENJADOR ESCOLA TORRE BALLDOVINA Benvolgudes famílies!! En aquest apartat us volem fer un resum de la dinàmica que realitzen els vostres fill i filles a l estona del menjador escolar, de 12:30

Más detalles

Trames ortogonals o isomètriques dibuixades en paper, petites fitxetes, cubs encaixables...

Trames ortogonals o isomètriques dibuixades en paper, petites fitxetes, cubs encaixables... Orientacions pràctiques per a la millora de la geometria a l'eso Proposta d activitat Títol: Nombres figurats Imatge: Agrupament: Malgrat que es pot optar per una presentació més directa del professor,

Más detalles

Descobrir, a través del patrimoni industrial, la història, l evolució tecnològica, la transformació social i del paisatge d una destinació turística.

Descobrir, a través del patrimoni industrial, la història, l evolució tecnològica, la transformació social i del paisatge d una destinació turística. 2017 Descobrir, a través del patrimoni industrial, la història, l evolució tecnològica, la transformació social i del paisatge d una destinació turística. Viatjar a l origen d on provenen aquells productes

Más detalles

Catalonia in Venice. La Venezia che non si vede. La Venècia que no es veu.

Catalonia in Venice. La Venezia che non si vede. La Venècia que no es veu. Catalonia in Venice. La Venezia che non si vede. La Venècia que no es veu. Un projecte d Antoni Abad produït per l Institut Ramon Llull per a la 57a edició de La Biennale di Venezia. Accessible per a les

Más detalles

HORARIS DELS ENTRENAMENTS 2015/2016

HORARIS DELS ENTRENAMENTS 2015/2016 HORARIS DELS ENTRENAMENTS 2015/2016 HORES DILLUNS DIMARTS DIMECRES DIJOUS DIVENDRES 17-18 H 18-19 H 19-20 H 20-21 H 21-22 H 22-23 H 23-24 H Aleví A Aleví B Aleví C A B Benjamí A Benjamí B Benjamí C Pre-benjamí

Más detalles

ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6

ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6 LA MATÈRIA ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6 LES PROPIETATS DELS MATERIALS... 10 MESCLES I DISSOLUCIONS...

Más detalles

Tema 2: Els éssers vius

Tema 2: Els éssers vius En aquest tema aprendràs que els éssers vius són molt diversos: animals, plantes i alguns que són tan petits que no els podem veure a ull nu, per això també aprendràs a: Identificar les funcions vitals

Más detalles

Per seleccionar la secció amb que et vols quedar pots utilitzar el llaç

Per seleccionar la secció amb que et vols quedar pots utilitzar el llaç Fixa t en la quadrícula gris fosc i fosc clar: això vol dir que aquesta zona és transparent. Retallar i crear un fons transparent: Escull una imatge. I segueix les passes següents: Per seleccionar la secció

Más detalles

MÚLTIPLES I DIVISORS

MÚLTIPLES I DIVISORS MÚLTIPLES I DIVISORS DETERMINACIÓ DE MÚLTIPLES Múltiple d un nombre és el resultat de multiplicar aquest nombre per un altre nombre natural qualsevol. 2 x 0 = 0 2 x 1 = 2 2 x 2 = 4 2 x 3 = 6 2 x 4 = 8

Más detalles

1. Continuïtat i ĺımit de funcions de vàries variables

1. Continuïtat i ĺımit de funcions de vàries variables Càlcul 2 1. Continuïtat i ĺımit de funcions de vàries variables Dept. de Matemàtica Aplicada I www.ma1.upc.edu Universitat Politècnica de Catalunya 12 Febrer 2012 Copyleft c 2012 Reproducció permesa sota

Más detalles

Pintura Renaixentista

Pintura Renaixentista Pintura Renaixentista Característiques: Les arrels es troben en les obres de Giotto, al segle XIV, tot i que el gran renovador fou Masaccio. Aquest recull les lleis de la perspectiva matemàtica en els

Más detalles

UNITAT CREAR UNA BASE DE DADES AMB MS EXCEL

UNITAT CREAR UNA BASE DE DADES AMB MS EXCEL UNITAT CREAR UNA BASE DE DADES AMB MS EXCEL 1 Crear una base de dades i ordenar Una base de dades és un conjunt d informació homogènia organitzada de forma sistemàtica. El contingut d una base de dades

Más detalles

UNITAT TIPUS DE DIAPOSITIVES PER A DISPOSAR INFORMACIÓ

UNITAT TIPUS DE DIAPOSITIVES PER A DISPOSAR INFORMACIÓ UNITAT TIPUS DE DIAPOSITIVES PER A DISPOSAR INFORMACIÓ 5 Diapositiva amb taula Les diapositives d objectes permeten inserir una taula dins la presentació. S entén per taula una quadrícula que es compon

Más detalles

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions.

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions. UNITAT ART AMB WORD 4 SmartArt Els gràfics SmartArt són elements gràfics que permeten comunicar informació visualment de forma molt clara. Inclouen diferents tipus de diagrames de processos, organigrames,

Más detalles

Manual Plataforma Clickedu Alumnes i Famílies

Manual Plataforma Clickedu Alumnes i Famílies Manual Plataforma Clickedu Alumnes i Famílies ÍNDEX Índex de continguts 1.-Iniciar sessió en la plataforma Clickedu...2 2.-Què és Clickedu?... 3 3.-Pantalla d'inici... 3 4.-La meva fitxa... 3 5.-El meu

Más detalles

El manual és una eina de consulta que té com a objectius:

El manual és una eina de consulta que té com a objectius: Jornada de senyalització viària, 9 de març de 2010 Què és? Per què es fa? El manual és una eina de consulta que té com a objectius: Establir un estàndard de qualitat en la senyalització de les obres a

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

COM ÉS DE GRAN EL SOL?

COM ÉS DE GRAN EL SOL? COM ÉS DE GRAN EL SOL? ALGUNES CANVIS NECESSARIS. Planetes Radi Distància equatorial al Sol () Llunes Període de Rotació Òrbita Inclinació de l'eix Inclinació orbital Mercuri 2.440 57.910.000 0 58,6 dies

Más detalles

VEREMES A LA CASA DE COLÒNIES L ESTOL I AL SEU ENTORN

VEREMES A LA CASA DE COLÒNIES L ESTOL I AL SEU ENTORN VEREMES A LA CASA DE COLÒNIES L ESTOL I AL SEU ENTORN Pel proper curs 2017-18, fruit de més de 15 anys d experiència i avaluació, us fem arribar diferents propostes per trobar la més adient a la realitat

Más detalles

ELS VIATGES D ULISSES CASAL ESTIU VORAMAR

ELS VIATGES D ULISSES CASAL ESTIU VORAMAR ELS VIATGES D ULISSES CASAL ESTIU 2017 - VORAMAR PRIMERA SETMANA COMENÇA L AVENTURA Ara és el moment de tornar a l'illa d'ítaca on l'espera la seva dona Penèlope i el seu fill Telèmac. Ulisses abans d'endinsar-se

Más detalles

DOSSIER PER DONAR D ALTA CITA PRÈVIA A TRAVÉS D EVIA

DOSSIER PER DONAR D ALTA CITA PRÈVIA A TRAVÉS D EVIA DOSSIER PER DONAR D ALTA CITA PRÈVIA A TRAVÉS D EVIA A l EVIA s ha creat dins el mòdul de matrícula un apartat nou que tracta de la cita prèvia d automatrícula: Dins aquesta carpeta podem trobar dos eines:

Más detalles

Prova d accés a la Universitat (2006)

Prova d accés a la Universitat (2006) El model d examen consta de dues opcions integrades. En primer lloc, has de contestar la part a: cada qüestió val 0,3 punts. Màxim per les deu qüestions: 3 punts. De les vint qüestions proposades n has

Más detalles

Procés per a la gestió de l orientació professional

Procés per a la gestió de l orientació professional 310.3.5 Procés per a la gestió de l orientació professional 04 de maig de 2010 310.3.5 Escola Politècnica Superior d Edificació de Barcelona V2 ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / NORMATIVES

Más detalles

Pesca allargarà el termini de veda del raor a partir de l any 2009

Pesca allargarà el termini de veda del raor a partir de l any 2009 Pesca allargarà el termini de veda del raor a partir de l any 2009 La implantació de la veda del raor ha permès la recuperació de fins a un 16% de la seva talla i un 75% del pes de l espècie Els estudis

Más detalles

UNITAT TAULES DINÀMIQUES

UNITAT TAULES DINÀMIQUES UNITAT TAULES DINÀMIQUES 3 Modificar propietats dels camps Un cop hem creat una taula dinàmica, Ms Excel ofereix la possibilitat de modificar les propietats dels camps: canviar-ne el nom, l orientació,

Más detalles

Història de l'art Model 3

Història de l'art Model 3 El model d examen consta de dues opcions integrades. En primer lloc, has de contestar la part a: cada qüestió val 0,3 punts. Màxim per les deu qüestions: 3 punts. De les vint qüestions proposades n has

Más detalles

LES AGRUPACIONS DE DEFENSA FORESTAL

LES AGRUPACIONS DE DEFENSA FORESTAL LES AGRUPACIONS DE DEFENSA FORESTAL Curs bàsic (bloc 1) 1a edició Amb la col laboració: PRESENTACIÓ EL SECRETARIAT LES ADF Objectius del Bloc L objectiu és conèixer què són les Agrupacions de Defensa Forestal

Más detalles

És d orígen desconegut i encara no té cura.

És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA, l Esclerosi Lateral Amiotròfica, és una malaltia degenerativa que afecta selectivament les neurones motores del cervell i de la medul la espinal. És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA

Más detalles

Manual eportfoli Infermeria

Manual eportfoli Infermeria Manual eportfoli Infermeria Versió Alumne Índex: Introducció... 3 Accés... 4 Espai de comunicació... 5 eportfoli... 6 Perfil usuari... 6 Índex eportfoli... 8 Afegir evidències... 12 Editar evidències...

Más detalles

de què parlen les parets de l escola?

de què parlen les parets de l escola? de què parlen les parets de l escola? V Jornada de diàlegs educatius. FUB 16 de novembre de 2013 Antònia Pérez, Montserrat Montoriol, Dolors Feixas Escola Cooperativa El Puig. Esparreguera de què et parla

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

PROGRAMACIÓ 2014 GENER, FEBRER I MARÇ. Totes les sessions seran impartides per la pintora Mariona Millà.

PROGRAMACIÓ 2014 GENER, FEBRER I MARÇ. Totes les sessions seran impartides per la pintora Mariona Millà. PROGRAMACIÓ 2014 GENER, FEBRER I MARÇ Totes les sessions seran impartides per la pintora Mariona Millà. www.marionamilla.com MONOGRÀFIC D ART A LA LLIBRERIA PRÒLEG VIATGE PER LA PINTURA ARTISTES INCLASSIFICABLES

Más detalles

1. De la recerca científica a la creació d un recurs patrimonial

1. De la recerca científica a la creació d un recurs patrimonial ÍNDEX 1. De la recerca científica a la creació d un recurs patrimonial 2. De la marca Monestir de Sant Pere de Rodes a la marca Conjunt Monumental de Sant Pere de Rodes 3. Un projecte de futur 1. De la

Más detalles

1.- Copia el següent paràgraf al que aniràs realitzant canvis al llarg de la pràctica:

1.- Copia el següent paràgraf al que aniràs realitzant canvis al llarg de la pràctica: Objectius: Treballar amb blocs d informació Fer servir les opcions de format de paràgraf Exercici: 1.- Copia el següent paràgraf al que aniràs realitzant canvis al llarg de la pràctica: 2.- Copia l tres

Más detalles

Resultat final, sense desenvolupar, dels exercicis i problemes proposats de cada unitat i de l apartat Resolució de problemes. En queden exclosos

Resultat final, sense desenvolupar, dels exercicis i problemes proposats de cada unitat i de l apartat Resolució de problemes. En queden exclosos DE S L U S RE S I V I C LES Resultat final, sense desenvolupar, dels exercicis i problemes proposats de cada unitat i de l apartat Resolució de problemes. En queden exclosos aquells exercicis que requereixen

Más detalles

LA FOTOSÍNTESIS. No hem arribat a cap conclusió.

LA FOTOSÍNTESIS. No hem arribat a cap conclusió. 1 Què passa si les fulles no tenen llum? EXPERIMENT 1: Hem agafat una planta i li hem tapat una fulla amb paper d alumini. - La fulla s assecarà. - La fulla es podrirà. Hem tingut la planta en aquest situació

Más detalles

PREPARACIÓ - La fitxa P4- núm. 1B s ha de treballar prèviament.

PREPARACIÓ - La fitxa P4- núm. 1B s ha de treballar prèviament. NOM DE L ACTIVITAT: Núm. de FITXA: OBJECTIUS: CONTINGUTS: P4 Núm. 1A i 1B Amb què em rento? - Que els nens/es facin un repàs dels objectes d higiene. - Relacionar els hàbits d higiene amb els objectes

Más detalles

Història de l'art Instruccions Model 2

Història de l'art Instruccions Model 2 Instruccions El model d examen consta de dues opcions integrades. En primer lloc, has de contestar la part a: cada qüestió val 0,3 punts. Màxim per les deu qüestions: 3 punts. De les vint qüestions proposades

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2008-2009 Dibuix artístic Sèrie 4 Resoleu UNA de les dues opcions de l exercici 1 i TOT l exercici 2. Exercici 1 [2 punts] OPCIÓ A De l imaginari a la materialització

Más detalles

Avaluació de tractaments innovadors i/o de tractaments consolidats optimitzats

Avaluació de tractaments innovadors i/o de tractaments consolidats optimitzats Avaluació de s innovadors i/o de s consolidats optimitzats Grup d Experts en Tractament de Dejeccions Ramaderes dimecres, 25 juliol 2018 1. Índex 1. Índex... 2 2. Avaluació dels s innovadors i/o consolidats

Más detalles

DIDIER LOURENÇO DEL 19 D ABRIL A PRIMERS DE JUNY DEL 2013 W O M E N

DIDIER LOURENÇO DEL 19 D ABRIL A PRIMERS DE JUNY DEL 2013 W O M E N DIDIER LOURENÇO DEL 19 D ABRIL A PRIMERS DE JUNY DEL 2013 W O M E N 1 2 Woman11 l Oli sobre tela l 130x 130 cm 3 WOMEN és un cant a la dona, un homenatge que sorgeix de la fascinació que la figura femenina

Más detalles

Homenatge a Raimon Roca. Castellar del Vallès Del 20 d abril al 13 al 13 de maig de 2012

Homenatge a Raimon Roca. Castellar del Vallès Del 20 d abril al 13 al 13 de maig de 2012 Homenatge a Raimon Roca Del 20 al 13 de maig de 2012 Del 20 al 13 de maig de 2012 Iniciativa impulsada per les sales d art de Castellar (Santi- Art, Watts-Art i Aguilart). Organització a càrrec d una comissió

Más detalles

Taules de Contingut automàtiques

Taules de Contingut automàtiques Tutorial de Microsoft Word 2007-2013 Taules de Contingut automàtiques 1. Bones Pràctiques...1 1.1. Paràgraf...1 1.1.1. Tallar paraules...1 1.1.2. Guió i espai irrompibles...1 1.2. Pàgina nova...2 2. Els

Más detalles

1. Posa, al lloc corresponent del dibuix, indicant-les si cal amb una fletxa, les lletres corresponents als següents noms:

1. Posa, al lloc corresponent del dibuix, indicant-les si cal amb una fletxa, les lletres corresponents als següents noms: TALLER + VISITA GUIADA Tècnica de la imatge ESO i Batxillerat Hem utilitzat, a l espai 1, càmeres fosques. Mirarem de reflectir en aquest full el que hem entès de la seva estructura i del seu funcionament.

Más detalles

Pronoms febles. Quan va introduït per un article: el, la, els, les, un, una, uns, unes

Pronoms febles. Quan va introduït per un article: el, la, els, les, un, una, uns, unes Pronoms febles El pronom feble és un element gramatical amb què substituïm un complement del verb: complement directe, indirecte, preposicional, predicatiu, atribut o complement circumstancial. Hi ha alguns

Más detalles

Dialnet és un servei de sumaris de revistes electròniques impulsat per la Universidad de la Rioja.

Dialnet és un servei de sumaris de revistes electròniques impulsat per la Universidad de la Rioja. Dialnet Sumari 1. Què és Dialnet? 2. Breu fitxa de Dialnet 3. Accedir a Dialnet 3.1 Accedir a Dialnet amb el Recercador+ 4. Cerca a Dialnet 4.1 Cerca simple a Dialnet 4.2 Cerca avançada a Dialnet 5. Resultats

Más detalles

Història de l'art Instruccions Model 3

Història de l'art Instruccions Model 3 Instruccions El model d examen consta de dues opcions integrades. En primer lloc, has de contestar la part a: cada qüestió val 0,3 punts. Màxim per les deu qüestions: 3 punts. De les vint qüestions proposades

Más detalles

CATALÀ MÍNIM 30 hores de català per a universitaris Universitat Autònoma de Barcelona Professora: Eulàlia Torras

CATALÀ MÍNIM 30 hores de català per a universitaris Universitat Autònoma de Barcelona Professora: Eulàlia Torras CATALÀ MÍNIM 30 hores de català per a universitaris Universitat Autònoma de Barcelona Professora: Eulàlia Torras UNITAT 3: A CASA MEVA O A CASA TEVA? En aquesta unitat aprenem a descriure casa nostra i

Más detalles

MEMÒRIA DESCRIPTIVA. mercè carmona per a LA CASA DELS XUKLIS

MEMÒRIA DESCRIPTIVA. mercè carmona per a LA CASA DELS XUKLIS MEMÒRIA DESCRIPTIVA L apartament nº 14 dins LA CASAS DELS XUKLIS es un espai de 30m², es un dels 4 espais condicionat per minusvàlid, que està dividit per una construcció d obra, diferenciant dos ambients:

Más detalles

Exercici 1. Models de Rebut

Exercici 1. Models de Rebut Exercici 1 La diferencia entre els rebuts que es relacionen i el que hem vist a classe és en la distribució de les dades, que en els exemples que veurem més endavant està ben organitzada i ben enquadrada.

Más detalles

NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ

NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ ÍNDEX 1. LA MEVA CARPETA... 3 2. DADES DEL PADRÓ... 4 2.1. Contextualització... 4 2.2. Noves Millores... 4 3. INFORMACIÓ FISCAL... 6 3.1. Contextualització... 6

Más detalles

CIUTAT DE TORRENT 2017 bases dels premis

CIUTAT DE TORRENT 2017 bases dels premis Premis literaris CIUTAT DE TORRENT 2017 bases dels premis 15é premi de narrativa juvenil BASES DEL PREMI 1. Les obres concursants, de tema lliure, han de ser obligatòriament novel les originals i inèdites,

Más detalles