Títol: Les fraccions (pàgina 1 de 17)

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Títol: Les fraccions (pàgina 1 de 17)"

Transcripción

1 Títol: Les fraccions Autor: Arturo Mata Angulo Nivell: t d'ep Objectius i continguts: Col legi Badalonès Mossèn Anton Romeu Badalona Telf primaria@badalones.com Objectius: unitat. Conèixer i aplicar estratègies de càlcul mental. Conèixer el concepte de fracció i reconèixer-ne els termes. Llegir, escriure i representar gràficament nombres fraccionaris. Reconèixer situacions de la vida quotidiana en què apareixen fraccions. Identificar com a fracció les parts iguals d'una unitat. Esmentar i escriure expressions fraccionàries associades a les parts iguals d'una Identificar i utilitzar els termes d'una fracció. Reconèixer les fraccions com a part d'un tot. Continguts: Fracció i unitat. Les fraccions: representació gràfica. La fracció d un conjunt i d un nombre. Els termes d'una fracció: numerador i denominador. Lectura i escriptura de fraccions. Parts d'un conjunt. Fracció d'un nombre. Representació de les parts d'un tot o d'un nombre d'elements d'un grup mitjançant una fracció. Títol: Les fraccions (pàgina de 7)

2 El ratolí s'ha menjat un tros de formatge. Però quin tros? Un tros : gran, mitjà, petit? Què bo! Quina part de la muntanya ha pujat l'escalador? Necessitem uns números especials anomenats: FRACCIONARIS Títol: Concepte de tros (pàgina de 7)

3 La unitat La unitat pot tenir diverses mesures pot ser: gran, mitjana, petita. Escriu unitats de diferents mides gran mitjana petita Títol: Diverses unitats (pàgina de 7)

4 Anem a dividir la unitat Has de pintar,amb el llapis, les parts que agafem. Dividim la unitat en... parts i n'agafem Dividim la unitat en... parts i n'agafem La unitat Dividim la unitat en... parts i n'agafem Dividim la unitat en... parts i n'agafem Dividim la unitat en... parts i n'agafem Dividim la unitat en... parts i hagafem 7 Títol: Parts de la unitat (pàgina de 7)

5 Els termes d'una fracció Per escriure una fracció has de fer una ratlla horitzontal.a la part de dalt (que s'anomena numerador denominador ) has d'escriure el número de parts que has pintat i a la part de sota(que s'anomena ) has de posar les parts totals que has fet. Fem un exemple La unitat està dividida en parts i n'agafarem. La fracció serà La unitat està dividida en parts i n'agafarem. La fracció serà La unitat està dividida en parts i n'agafarem. La fracció serà Es llegeix: tres quarts. Es llegeix: Es llegeix: La unitat està dividida en parts i n'agafarem. La fracció serà La unitat està dividida en 8 parts i n'agafarem 5. La fracció serà Es llegeix: Es llegeix: Títol: Conceptes (pàgina 5 de 7)

6 Relaciona (arrossega la fracció) Títol: Relacionem (pàgina de 7)

7 Escriu fraccions (amb números) un mig dos setens un novè tres sisens un quart dos terços un dotzè un tres mig onzens cinc dissetens vuit tretzens un mig un mig quatre set vint-i- dos vuitens quatre quarts dos trenta- cinquens quatrens un mig setens Títol: Escrivim amb números (pàgina 7 de 7)

8 Escriu fraccions (amb lletres) Títol: Escrivim amb lletres (pàgina 8 de 7)

9 Anem a crear fraccions Normes:.- Tria una fracció i fes-li una circumferència de color..- Fes la fracció amb quadrats. Selecciones el quadrat i l'arrossegues a fora i cada vegada crearàs un de nou..- Pinta la fracció Títol: mar -0: (pàgina 9 de 7)

10 El numerador i el denominador.- Tria una fracció i llegeix-la en veu alta..- Escriu a la pissarra el terme que busques: el numerador o el denominador..- Posa el llapis a sobre del número que creguis que és i et sortirà un interrogant..- Si estàs segur clica una altra vegada. Títol: Esbrinar (pàgina 0 de 7)

11 A veure si trobes la resposta Has de relacionar amb fletxes.surto de compres i em gasto una fracció de diners.has de raonar la resposta,és a dir, has d'explicar com t'ho fas per trobar la resposta. 9 de 8 = 0 de = 0 0 de 0 = 0 8 de 9 = 0 de = 9 de 5 = de = 5 8 de = Títol: Posem fletxes (pàgina de 7)

12 Anem a comprar pa Vull comprar tres quart de quilo. Per què hi ha quatre parts? Pinta de color els tres quarts. Escriu la fracció de pa que has comprat? Quina fracció falta per arriba al quilo? Escriu dintre de cada quadrat la fracció que correspon. Títol: Compro pa (pàgina de 7)

13 Representa aquestes fraccions Escriu amb lletres la fracció que vols pintar. Agafa el pot de pintura,tria el color i omple. 9 5 Títol: Representació (pàgina de 7)

14 Anem a pensar una mica més. Com representaries aquestes fracccions:(ho has d'omplir de pintura) Fes cada fracció per separat. 8 Títol: Més difícil (pàgina de 7)

15 Classifica fraccions Anem a classificar fraccions que tenen el mateix valor. Has d'arrossegar les fraccions. / / /5 / Títol: Arrossegem fraccions (pàgina 5 de 7)

16 Anem a fer un problema Quant he pagat pel joc? M he comprat un joc. M han descomptat / del seu valor que era de 8 euros. Ja saps per què hi ha sis caselles? Has d'escriure dintre de cada casella el valor,en euros, que té. Respon aquestes preguntes: Quant val /? Quant m'han descomptat? Quant he pagat? Títol: Fem un problema (pàgina de 7)

17 Avalua't T'han semblat interessants les fraccions? Saps com s'anomemen i què indiquen els termes d'una fracció? Creus que fem servir les fraccions a la nostra vida quotidiana? Títol: mar -0: (pàgina 7 de 7)

TEMA 3 : Nombres Racionals. Teoria

TEMA 3 : Nombres Racionals. Teoria .1 Nombres racionals.1.1 Definició TEMA : Nombres Racionals Teoria L'expressió b a on a i b son nombres enters s'anomena fracció. El nombre a rep el nom de numerador, i b de denominador. El conjunt dels

Más detalles

Fraccions. Quadern de matemàtiques Q. Paraules clau: Aprendràs:

Fraccions. Quadern de matemàtiques Q. Paraules clau: Aprendràs: Quadern de matemàtiques Q Fraccions Saps calcular el resultat de l operació? Paraules clau: fracció, numerador, denominador, fracció unitària, fraccions equivalents, fracció pròpia i impròpia, simplificar

Más detalles

LES FRACCIONS. Les fraccions les podem trobar presents en la nostra vida: Tres quarts de deu. Les fraccions es poden escriure d aquestes maneres:

LES FRACCIONS. Les fraccions les podem trobar presents en la nostra vida: Tres quarts de deu. Les fraccions es poden escriure d aquestes maneres: LES FRACCIONS Fins ara coneixeu els nombres Naturals (N= 0 ) que expressen la quantitat d objectes o unitats senceres. Per exemple taula cadires armaris 00 llibres... o..... habitants d una ciutat. Ara

Más detalles

Quadern de matemàtiques Decimals1

Quadern de matemàtiques Decimals1 Quadern de matemàtiques Decimals CENTENES DESENES UNITATS DECIMES CENTÈSIMES 3,5 Busca les vuit diferències que hi ha en aquests dos dibuixos Curs i grup: Data inici quadern Data acabament Seguiment Data

Más detalles

FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos

FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos A.1. OBSERVA AQUESTA FIGURA I FES EL QUE S INDICA: Pinta n de blau els costats. Assenyala n de vermell el vèrtex. Pinta n de groc l obertura. A.2. DIBUIXA EL QUE

Más detalles

FITXA 1: Lectura i descomposició de nombres

FITXA 1: Lectura i descomposició de nombres FITXA 1: Lectura i descomposició de nombres 1. ESCRIU AQUESTS NOMBRES: a) Tres mil dos-cents milions cent vuitanta mil. b) Sis-cents noranta mil noranta-set. c) Tres mil dos-cents milions cinc-cents cinquanta

Más detalles

FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos

FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos A.1. OBSERVA AQUESTA FIGURA I FES EL QUE S INDICA: Pinta n de blau els costats. Assenyala n de vermell el vèrtex. Pinta n de groc l obertura. A.2. DIBUIXA EL QUE

Más detalles

1. Quines fraccions hi ha representades amb les zones blanques i les zones ombrejades dels dibuixos següents? Escriu-les.

1. Quines fraccions hi ha representades amb les zones blanques i les zones ombrejades dels dibuixos següents? Escriu-les. 1. Quines fraccions hi ha representades amb les zones blanques i les zones ombrejades dels dibuixos següents? Escriu-les. Blanques: Ombrejades: 2. Escriu les fraccions següents i assenyala-hi, en cada

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

1 Copia aquesta taula i completa-la: 2 Escriu en el teu quadern el nombre corresponent a les caselles marcades. Unitat 1. La taula dels nombres.

1 Copia aquesta taula i completa-la: 2 Escriu en el teu quadern el nombre corresponent a les caselles marcades. Unitat 1. La taula dels nombres. . La meva família La taula dels nombres Copia aquesta taula i completa-la: 898 Respon prenent com a referència el nombre 898: a) Què passa quan puges una fila amunt cap a la casella blava? b) Què passa

Más detalles

OBJECTIU 1 EL CONCEPTE I ELS SIGNIFICATS DE LES FRACCIONS NOM: CURS: DATA:

OBJECTIU 1 EL CONCEPTE I ELS SIGNIFICATS DE LES FRACCIONS NOM: CURS: DATA: COMPRENDRE OBJECTIU EL CONCEPTE I ELS SIGNIICATS DE LES RACCIONS NOM: CURS: DATA: Quan volem expressar certa quantitat d alguna cosa incompleta, o parts d un total, i no la podem escriure amb els nombres

Más detalles

= 25 = 15 =3. FITXA 1: Nombres A.1. ESCRIU AMB XIFRES AQUESTS NOMBRES: A.2. ESCRIU EL NOM D'AQUESTES QUANTITATS: A.3. COMPLETA LA TAULA:

= 25 = 15 =3. FITXA 1: Nombres A.1. ESCRIU AMB XIFRES AQUESTS NOMBRES: A.2. ESCRIU EL NOM D'AQUESTES QUANTITATS: A.3. COMPLETA LA TAULA: FITXA 1: Nombres A.1. ESCRIU AMB XIFRES AQUESTS NOMBRES: a) Cent mil dos-cents deu. b) Un milió cent mil dos-cents. c) Mil milions vuitanta mil vuit-cents. d) Nou-cents trenta mil vuitanta. e) Tres mil

Más detalles

operacions inverses índex base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari:

operacions inverses índex base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari: Potències i arrels Potències i arrels Potència operacions inverses Arrel exponent índex 7 = 7 7 7 = 4 4 = 7 base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari: base

Más detalles

MÍNIM COMÚ MULTIPLE m.c.m

MÍNIM COMÚ MULTIPLE m.c.m MÍNIM COMÚ MULTIPLE m.c.m Al calcular el mínim comú múltiple de dos o més nombres el que estem fent és quedar-nos amb el valor més petit de tots els múltiples que són comuns a aquests nombres. És a dir,

Más detalles

Cada una de les parts és un terç ( 1/3 ) de la figura sencera ( unitat) Indica en cada cas la fracció que representa la part acolorida.

Cada una de les parts és un terç ( 1/3 ) de la figura sencera ( unitat) Indica en cada cas la fracció que representa la part acolorida. Departament d Educació Departament de Matemàtiques. Curs 008-009 Full de treball : A CONCEPTE DE FRACCIÓ A.. A la vida de cada dia utilitzem freqüentment les fraccions. Escriu cinc frases del llenguatge

Más detalles

Activitats de repàs DIVISIBILITAT

Activitats de repàs DIVISIBILITAT Autor: Enric Seguró i Capa 1 CRITERIS DE DIVISIBILITAT Un nombre és divisible per 2 si acaba en 0 o parell (2,4,6,8). Ex: 10, 24, 62, 5.256, 90.070,... Un nombre és divisible per 3 si la suma de les seves

Más detalles

RESUM DE LA UNITAT INTRODUCCIÓ

RESUM DE LA UNITAT INTRODUCCIÓ raccions INTRODUCCIÓ Amb l ús de les fraccions s observa la utilitat dels conceptes estudiats com, per exemple, les operacions bàsiques amb nombres naturals o el càlcul del mínim comú múltiple i el màxim

Más detalles

Enigmes matemàtics. Títol: Josep Serentill. Autor: Nivell: Cicle superior de primària. Competències: Què treballarem?: El càlcul.

Enigmes matemàtics. Títol: Josep Serentill. Autor: Nivell: Cicle superior de primària. Competències: Què treballarem?: El càlcul. Títol: Autor: Enigmes matemàtics Josep Serentill Àrea: Matemàtiques Nivell: Cicle superior de primària Competències: 1. Fer una lectura comprensiva de les diferents situacions plantejades. 2. Ser capaç

Más detalles

Unitat 1. Nombres reals.

Unitat 1. Nombres reals. Unitat 1. Nombres reals. Conjunts numèrics: - N = Naturals - Z = Enters - Q = Racionals: Són els nombres que es poden expressar com a quocient de dos nombres enters. El conjunt dels nombres racionals,

Más detalles

avaluació educació primària curs competència matemàtica

avaluació educació primària curs competència matemàtica avaluació educació primària curs 2008-2009 competència matemàtica instruccions El material que necessites per fer la prova és un bolígraf. Llegeix atentament cada pregunta abans de contestar-la. En la

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

IES Santanyí 1r ESO Curs Fraccions Fitxa Una fracció pot ser considerada com a una part de la unitat. Per exemple: Si deim que hem

IES Santanyí 1r ESO Curs Fraccions Fitxa Una fracció pot ser considerada com a una part de la unitat. Per exemple: Si deim que hem IES Santanyí r ESO Curs 00-0 Fraccions Fitxa. Una fracció pot ser considerada com a una part de la unitat. Per exemple: Si deim que hem menjat d ensaïmada volem dir que hem fet tres trossos d una ensaïmada

Más detalles

avaluació diagnòstica educació primària

avaluació diagnòstica educació primària curs 2016-2017 avaluació diagnòstica educació primària competència matemàtica Nom i cognoms Grup instruccions Aquesta prova consta de 5 activitats per fer en dues sessions diferents. En la primera sessió

Más detalles

Fraccions. Guió de treball de l alumne/a...del grup...

Fraccions. Guió de treball de l alumne/a...del grup... Fraccions Guió de treball de l alumne/a...del grup... Fracció: parts de la unitat 1. Amb el GeoGebra obriu l arxiu MAfraccio.html, us trobareu dos punts lliscants que permeten seleccionar dos nombres naturals

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 3 Activitat Completa els productes següents. a) 0 = 5... e) 0 = 5... b)... = 5 3 f) 25 =... 5 c) 5 =... g) 55 = 5... d) 30 = 5... h) 40 =...... a) 0 = 5 0 e)

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria curs 2011-2012 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica Nom i cognoms Grup INSTRUCCIONS Llegeix atentament cada pregunta abans de contestar-la. Si t equivoques, ratlla

Más detalles

PROVA DE MÍNIMS Cicle Superior CEIP TORRE LLAUDER PROVA D AVALUACIÓ DE MÍNIMS DE MATEMÀTIQUES C.S. ALUMNE/A:

PROVA DE MÍNIMS Cicle Superior CEIP TORRE LLAUDER PROVA D AVALUACIÓ DE MÍNIMS DE MATEMÀTIQUES C.S. ALUMNE/A: PROVA D AVALUACIÓ DE MÍNIMS DE MATEMÀTIQUES C.S. ALUMNE/A: DATA: CURS: 1.- Escriu amb xifres els nombres següents: Setanta-dos mil cinc-cents catorze Tres-cents vuit mil dues-cents vint-i-quatre Set milions

Más detalles

Ordinador 3... un cop d ull per dins!

Ordinador 3... un cop d ull per dins! Ordinador 3... un cop d ull per dins! FES UN TASTET, SENSE POR! Ara que el ratolí, el teclat, etc. no tenen cap secret per tu, descobrirem l ordinador per dins i com funciona. 1. Ja tens l ordinador obert,

Más detalles

4. Digues quines de les imatges següents representen ¾. Explica perquè ho representen o perquè no:

4. Digues quines de les imatges següents representen ¾. Explica perquè ho representen o perquè no: Nom i Cognoms: Edat: Qüestionari Fraccions 1. Què és una fracció? 2. Marca l opció o opcions que consideres correctes: Una fracció és un nombre. Una fracció són dos nombres. Una fracció és una relació

Más detalles

Exercicis de matemàtiques de 1r ESO

Exercicis de matemàtiques de 1r ESO Exercicis de matemàtiques de 1r ESO NOMBRES NATURALS 1. Calcula el resultat d'aquestes operacions (treu primer els parèntesis): a) 63- (17-8) = b) 15+ (20-3) -12+ 2 = c) 8 + 42-6 -(12-4) + 1 = d) 4 + 3

Más detalles

TEMA 2: Múltiples i Divisors

TEMA 2: Múltiples i Divisors TEMA 2: Múltiples i Divisors 4tESO CB Concepte de múltiple 6 és múltiple de 2 perquè 2 3 = 6 24 és múltiple de 8 perquè 8 3 = 24 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Educació Departament de Matemàtiques. Curs SES Pla Marcell. L àlgebra: nombres i lletres

Generalitat de Catalunya Departament d Educació Departament de Matemàtiques. Curs SES Pla Marcell. L àlgebra: nombres i lletres 2 Full de treball A Màgia i matemàtiques? Li has demanat alguna vegada a un amic que li pots endevinar un nombre fen diverses operacions? A.1 Comencem amb un exemple, agafa la calculadora i: a) Pensa un

Más detalles

Títol: Divisió dolça Autor: Clara de Pouplana Xarrié

Títol: Divisió dolça Autor: Clara de Pouplana Xarrié Títol: Divisió dolça Autor: Clara de Pouplana Xarrié FRACCIONS A. Trucs per saber si una divisió serà exacta o no. Es pot dividir entre? A.1. Sense fer la divisió saps si el nombre 864994698 es pot dividir

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria curs 2011-2012 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica * Nom i cognoms Grup INSTRUCCIONS Llegeix atentament cada pregunta abans de contestar-la. Si t equivoques, ratlla

Más detalles

Encreuada. El serveix per mesurar el pas del temps. La busca més gran assenyala els, i la busca més petita assenyala les.

Encreuada. El serveix per mesurar el pas del temps. La busca més gran assenyala els, i la busca més petita assenyala les. Encreuada Col loca en el seu lloc les paraules de la llista. El serveix per mesurar el pas del temps. La busca més gran assenyala els, i la busca més petita assenyala les. Per a saber la data, mirem el.

Más detalles

Tema 1: Potències i arrel quadrada

Tema 1: Potències i arrel quadrada Per preparar 1r d ESO caldrà realitzar els següents exercicis, que s hauran de lliurar el primer dia de classe al professor de Matemàtiques de l institut. Tema 1: Potències i arrel quadrada En una classe

Más detalles

EL RACÓ EMOCIONAL NO TINC GANES DE JUGAR

EL RACÓ EMOCIONAL NO TINC GANES DE JUGAR Món d emocions EL RACÓ EMOCIONAL NO TINC GANES DE JUGAR L Estel estava trista. Els pares havien marxat a Alemanya i, si tot anava bé, es reuniria amb ells. Però, mentrestant, vivia amb els avis. Estel,

Más detalles

GUIÓ DEL TREBALL DE LECTURA

GUIÓ DEL TREBALL DE LECTURA GUIÓ DEL TREBALL DE LECTURA www.aprenentjunts.com Aquí tens el guió del treball d'el PETIT PRÍNCEP. Abans de fer el treball, llegeix bé les preguntes que et demanen, així mentre llegeixes et podràs fixar

Más detalles

Pauta d estiu matemàtiques 2on E.S.O. curs

Pauta d estiu matemàtiques 2on E.S.O. curs Continguts: Pauta d estiu matemàtiques on E.S.O. curs 00-. Fraccions: suma, resta, producte, divisió, castells, operacions combinades i fracció generatriu.. Álgebra: suma, resta, producte i operacions

Más detalles

TEMA 2: Múltiples i Divisors. Activitats. 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3 ens doni 25

TEMA 2: Múltiples i Divisors. Activitats. 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3 ens doni 25 TEMA 2: Múltiples i Divisors Activitats Concepte de múltiple 6 és múltiple de 2 perquè 2 3 = 6 24 és múltiple de 8 perquè 8 3 = 24 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per

Más detalles

LES FRACCIONS Una fracció és part de la unitat Un tot es pren com a unitat La fracció expressa un valor amb relació a aquest tot

LES FRACCIONS Una fracció és part de la unitat Un tot es pren com a unitat La fracció expressa un valor amb relació a aquest tot LES FRACCIONS Termes d una fracció: a b Numerador Denominador 1.- ELS TRES SIGNIFICATS D UNA FRACCIÓ 1.1. Una fracció és part de la unitat Un tot es pren com a unitat La fracció expressa un valor amb relació

Más detalles

FITXA 1: Angles consecutius i adjacents

FITXA 1: Angles consecutius i adjacents FITXA 1: Angles consecutius i adjacents A.1. OBSERVA AQUESTES FIGURES I FES EL QUE S INDICA: Consecutius Adjacents Oposats 1. Col loca aquests noms en la figura corresponent: angles adjacents, angles oposats

Más detalles

Et passo uns deures d estiu per tal de recuperar l assignatura de matemàtiques.

Et passo uns deures d estiu per tal de recuperar l assignatura de matemàtiques. DEURES D ESTIU DE MATEMÀTIQUES Et passo uns deures d estiu per tal de recuperar l assignatura de matemàtiques. Al setembre has de portat fet el dossier que et dono. Has de tenir cura i presentar bé la

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

Cristina Aguilar Riera 3r d E.S.O C Desdoblament d experimentals

Cristina Aguilar Riera 3r d E.S.O C Desdoblament d experimentals Cristina Aguilar Riera 3r d E.S.O C Desdoblament d experimentals 1. OBJECTIUS Aprendre el concepte de densitat. Saber calcular la densitat. Conèixer els instruments del laboratori que es fan servir per

Más detalles

ESTUDI DE LA CÈL LULA: FORMA, MIDA I CONTINGUT. Nom i cognoms: Curs i grup:

ESTUDI DE LA CÈL LULA: FORMA, MIDA I CONTINGUT. Nom i cognoms: Curs i grup: ESTUDI DE LA CÈL LULA: FORMA, MIDA I CONTINGUT Nom i cognoms: Curs i grup: 1. SÓN PLANES LES CÈL LULES? Segurament has pogut veure en algun moment una imatge d una cèl lula al microscopi, o bé una fotografia,

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 85 Activitat 1 Calcula l àrea de la figura prenent com a unitat d àrea la quadrícula que hi ha indicada: Activitat Ens referirem a la unitat d àrea amb el símbol

Más detalles

1. Què tenen en comú aquestes dues rectes? Com són entre elles? 2. En què es diferencien aquestes dues rectes?

1. Què tenen en comú aquestes dues rectes? Com són entre elles? 2. En què es diferencien aquestes dues rectes? En la nostra vida diària trobem moltes situacions de relació entre dues variable que es poden interpretar mitjançant una funció de primer grau. La seva expressió algebraica és del tipus f(x)=mx+n. També

Más detalles

REPÀS. Nom: Data: Curs: < 1 = 1 > 1. Tres onzenes parts són de color blau. Dues onzenes parts són de color verd. Blau

REPÀS. Nom: Data: Curs: < 1 = 1 > 1. Tres onzenes parts són de color blau. Dues onzenes parts són de color verd. Blau REPÀS Completa la taula. representació numerador denominador s escriu es llig set dotzens dos novens cinc huitens Uneix amb fletxes segons corresponga. < > Pinta el mosaic segons les indicacions. Després,

Más detalles

FRACCIONS DE LA UNITAT

FRACCIONS DE LA UNITAT G - IES... Departament de Matemàtiques Guió d activitat experimental FRACCIONS DE LA UNITAT Nom: Curs: Grup: Data: Materials: Tires de cartolina de vuit colors diferents i d igual longitud, regle, retolador

Más detalles

Equacions i sistemes de segon grau

Equacions i sistemes de segon grau Equacions i sistemes de segon grau 3 Equacions de segon grau. Resolució. a) L àrea del pati d una escola és quadrada i fa 0,5 m. Per calcular el perímetre del pati seguei els passos següents: Escriu l

Más detalles

2 d i 3 u 7 d i 2 u. 1 d i 7 u. 9 d i 9 u. 6 d i 5 u. 5 d i 4 u. 1. Escriu el signe correcte >, < o =. 2. Escriu el nombre que correspon a cada núvol:

2 d i 3 u 7 d i 2 u. 1 d i 7 u. 9 d i 9 u. 6 d i 5 u. 5 d i 4 u. 1. Escriu el signe correcte >, < o =. 2. Escriu el nombre que correspon a cada núvol: 1. Escriu el signe correcte >, < o =. 1 11 16 61 42 49 36 66 30 80 55 54 91 19 84 48 18 17 25 53 73 39 64 14 2. Escriu el nombre que correspon a cada núvol: 2 d i 3 u 7 d i 2 u 1 d i 7 u 9 d i 9 u 5 d

Más detalles

Departament d Educació SES Pla Marcell. Departament de Matemàtiques.

Departament d Educació SES Pla Marcell. Departament de Matemàtiques. Departament d Educació Departament de Matemàtiques. La Calculadora Departament d Educació Les fraccions a la calculadora. Curs 009-00 FULL DE TREBALL A : DESCRIPCIÓ DE LA CALCULADORA Departament d Educació

Más detalles

L AIGUA, ON ÉS I COM CANVIA?

L AIGUA, ON ÉS I COM CANVIA? L AIGUA, ON ÉS I COM CANVIA? La Terra és anomenada el Planeta Blau perquè està envoltada d aigua. La capa d aigua o Hidrosfera no és una capa contínua, ja que l aigua es troba distribuïda en diferents

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

avaluació educació secundària obligatòria 4t d ESO

avaluació educació secundària obligatòria 4t d ESO avaluació educació secundària obligatòria 4t d ESO curs 2013-2014 competència matemàtica INSTRUCCIONS Per fer la prova utilitza un bolígraf, no un llapis. Aquesta prova té diferents tipus de preguntes.

Más detalles

Comprensió lectora Quadern de preguntes

Comprensió lectora Quadern de preguntes Comprensió lectora Quadern de preguntes TEMPS: 45 minuts Material Abans de contestar les preguntes següents llegeix el text Postal des de la platja del Quadern de lectures Postal des de la platja Qui escriu

Más detalles

Baix pots escriure diferents respostes i marcar les correctes.

Baix pots escriure diferents respostes i marcar les correctes. JQuiz Obrim la patata corresponent i trobem una plantilla per generar un qüestionari de preguntes obertes, un test de múltiple elecció o una barreja.. L alumnat pot escriure la resposta correcta, demanar

Más detalles

Encreuada. tres 3 tres

Encreuada. tres 3 tres Encreuada 2 3 5 4 1 6 6 2 7 5 3 1 4 1 Vehicle d ús urbà destinat al transport col lectiu de persones. 2 Automòbil. 3 Vehicle de transport aeri. 4 Vehicle de transport marítim. 5 Motocicleta. 6 Vehicle

Más detalles

LES LENTS. TEORIA I EXERCICIS (1)

LES LENTS. TEORIA I EXERCICIS (1) Nom: ACTIVITAT 39 LES LENTS. TEORIA I EXERCICIS (1) Data: LES LENTS 1. RAIGS CONVERGENTS, DIVERGENTS I PARAL LELS Els raigs convergents es dirigeixen tots cap a un punt (convergeixen): Els raigs divergents

Más detalles

1. Indica si les següents expressions són equacions o identitats: a. b. c. d.

1. Indica si les següents expressions són equacions o identitats: a. b. c. d. Dossier d equacions de primer grau 1. Indica si les següents expressions són equacions o identitats: Solucions: Equació / Identitat / Identitat / Identitat 2. Indica els elements d aquestes equacions (membres,

Más detalles

Exercicis de matemàtiques de 1r ESO

Exercicis de matemàtiques de 1r ESO Exercicis de matemàtiques de 1r ESO NOMBRES NATURALS 1. Calcula el resultat d'aquestes operacions (treu primer els parèntesis): a) 63- (17-8) = b) 15+ (20-3) -12+ 2 = c) 8 + 42-6 -(12-4) + 1 = d) 4 + 3

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Educació Institut El Palau. Nivell: 1r ESO. Matèria: Matemàtiques. Nom:

Generalitat de Catalunya Departament d Educació Institut El Palau. Nivell: 1r ESO. Matèria: Matemàtiques. Nom: Nivell: 1r ESO Matèria: Matemàtiques Nom: Unitat 1: Divisibilitat Múltiples i divisors 1. Digues si són certes o falses les frases següents i el perquè: a) 4 és divisor de 32 b) 12 és un divisor de 4.

Más detalles

Curs Nombres decimals Fitxa unitats unitats

Curs Nombres decimals Fitxa unitats unitats 1. Ordres d'unitats decimals. Completa: 1 dècima = 0'1 unitats = 1 centèsima = 0'01 unitats = 1 mil lèsima = 1 deumil lèsima = 1 centmil lèsima = 1 milionèsima = 2. Escriu amb xifres: Vint-i-quatre centèsimes:

Más detalles

PROBLEMES D EQUACIONS DE PRIMER GRAU

PROBLEMES D EQUACIONS DE PRIMER GRAU PROBLEMES D EQUACIONS DE PRIMER GRAU 1 Cerqueu un nombre tal que : el seu triple menys 5 és igual al seu doble més dos unitats. Sol: 7 2 El triple d un nombre és igual a cinc vegades ell mateix menys 20

Más detalles

ACTIVITATS AMB CALCULADORA

ACTIVITATS AMB CALCULADORA ACTIVITATS AMB CALCULADORA 1.- Virus i Antivirus Escriu a la calculadora el número 896731425. Suposem que els nou dígits que formen aquest número son virus summament perillosos. L antivirus consisteix

Más detalles

GEOMETRIA Optativa 1r d ESO

GEOMETRIA Optativa 1r d ESO GEOMETRIA Optativa 1r d ESO Dossier d estiu per a recuperar la matèria al setembre. S haurà d entregar el dia de l examen. L examen valdrà un 50% i aquest dossier l altre 50%. S han d escriure tots els

Más detalles

PREPARACIÓ - La fitxa P4- núm. 1B s ha de treballar prèviament.

PREPARACIÓ - La fitxa P4- núm. 1B s ha de treballar prèviament. NOM DE L ACTIVITAT: Núm. de FITXA: OBJECTIUS: CONTINGUTS: P4 Núm. 1A i 1B Amb què em rento? - Que els nens/es facin un repàs dels objectes d higiene. - Relacionar els hàbits d higiene amb els objectes

Más detalles

Unitat 3 DE SOL A SOL. En aquesta unitat...

Unitat 3 DE SOL A SOL. En aquesta unitat... Unitat 3 DE SOL A SOL En aquesta unitat... Parlarem de les coses que fem habitualment. Aprendrem a preguntar com és el dia a dia dels companys i a explicar què fem nosaltres. Demanarem i donarem l hora

Más detalles

Hi ha successions en que a partir del primer terme tots els altres es troben sumant una quantitat fixa al terme anterior, aquí hi ha alguns exemples:

Hi ha successions en que a partir del primer terme tots els altres es troben sumant una quantitat fixa al terme anterior, aquí hi ha alguns exemples: 2 PROGRESSIONS 9.1 Progressions aritmètiques Hi ha successions en que a partir del primer terme tots els altres es troben sumant una quantitat fixa al terme anterior, aquí hi ha alguns exemples: La successió

Más detalles

Teresa Gregori Ricardo Alcántara

Teresa Gregori Ricardo Alcántara PROPOSTA DIDÀCTICA Elaborada per Teresa Gregori Ricardo Alcántara Fils i tisores Il lustracions de Rebeca Luciani Ricardo Alcántara Fils i tisores FITXA DEL LLIBRE TÍTOL DE L OBRA: AUTOR: IL LUSTRACIONS:

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Educació Institut El Palau. Nivell: 1r ESO. Matèria: Matemàtiques. Nom:

Generalitat de Catalunya Departament d Educació Institut El Palau. Nivell: 1r ESO. Matèria: Matemàtiques. Nom: Nivell: 1r ESO Matèria: Matemàtiques Nom: Unitat 1: Divisibilitat Múltiples i divisors 1. Digues si són certes o falses les frases següents i el perquè: a) 4 és divisor de 32 b) 12 és un divisor de 4.

Más detalles

COM ÉS DE GRAN EL SOL?

COM ÉS DE GRAN EL SOL? COM ÉS DE GRAN EL SOL? ALGUNES CANVIS NECESSARIS. Planetes Radi Distància equatorial al Sol () Llunes Període de Rotació Òrbita Inclinació de l'eix Inclinació orbital Mercuri 2.440 57.910.000 0 58,6 dies

Más detalles

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU 37 38 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 5

SOLUCIONARI Unitat 5 SOLUCIONARI Unitat 5 Comencem Escriu tres equacions que no tinguin solució en el conjunt. Resposta oberta. Per exemple: a) x b) 5x 0 c) x Estableix tres equacions que no tinguin solució en el conjunt.

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

MATEMÀTIQUES RECURSOS PER AL CÀLCUL

MATEMÀTIQUES RECURSOS PER AL CÀLCUL MATEMÀTIQUES RECURSOS PER AL CÀLCUL Coordinació de l àrea: Montserrat Torra Autoria de la presentació: Francesc Xavier Alegria i Lucia Cabello El tractament del càlcul CÀLCUL APROXIMAT I ESTIMACIÓ Potencia

Más detalles

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D VECTORS I RECTES AL PLA Un vector és un segment orientat que és determinat per dos punts, A i B, i l'ordre d'aquests. El primer dels punts s'anomena origen i el segons es denomina extrem, i s'escriu AB.

Más detalles

UNITAT 3. I TU, QUÈ FAS? QUEDEM? A. El temps. Dies, mesos, estacions... Quan comença/acaba? Quan és?

UNITAT 3. I TU, QUÈ FAS? QUEDEM? A. El temps. Dies, mesos, estacions... Quan comença/acaba? Quan és? UNITAT 3. I TU, QUÈ FAS? QUEDEM? En aquesta unitat aprenem a descriure les nostres activitats i a quedar amb algú. A. El temps. Dies, mesos, estacions... Quan comença/acaba? Quan és? La Mercè... La rifa

Más detalles

Quadern de matemàtiques Decimals2

Quadern de matemàtiques Decimals2 Quadern de matemàtiques Decimals2 1 2,7 0 3 Part entera: 12 Part decimal: 703 Curs i grup: Data inici quadern Data acabament Seguiment Data Observació Professorat Data Avaluació Professorat Índex Operacions

Más detalles

MATEMÀTIQUES RECURSOS PER A LA NUMERACIÓ

MATEMÀTIQUES RECURSOS PER A LA NUMERACIÓ MATEMÀTIQUES RECURSOS PER A LA NUMERACIÓ Coordinació de l àrea: Montserrat Torra Autoria de la presentació: Francesc Xavier Alegria i Lucia Cabello visual i manipulatiu Els 1 primers nombres Quadre dels

Más detalles

Departament de Matemàtiques

Departament de Matemàtiques Deures estiu Departament de Matemàtiques Nota: Curs: 3r Grup:C Data entrega: 09/17 Nom: Cognoms: Aquesta feina és obligatòria pels alumnes que han de recuperar el curs, s ha d entregar el dia de la recuperació

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica curs 0-04 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica Nom i cognoms Grup INSTRUCCIONS El material que necessites per fer la prova és un bolígraf i un regle. Si t equivoques,

Más detalles

Pàg. 2. És incorrecte. El correcte és 9/15.

Pàg. 2. És incorrecte. El correcte és 9/15. Pàg. 2 Les fraccions estan formades per numerador i denominador. El denominador indica el nombre de parts que s agafa i el numerador, el nombre de parts total. Denominador Es llegeix 2 Mitjos 3 Terços

Más detalles

Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS

Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS 2.1. Divisió de polinomis. Podem fer la divisió entre dos monomis, sempre que m > n. Si hem de fer una divisió de dos polinomis, anirem calculant les divisions

Más detalles

Direcció General d Ordenació i Innovació Educativa Subdirecció General de Llengua i Cohesió Social. Llibre del professor. Unitat 1: La classe

Direcció General d Ordenació i Innovació Educativa Subdirecció General de Llengua i Cohesió Social. Llibre del professor. Unitat 1: La classe Direcció General d Ordenació i Innovació Educativa Subdirecció General de Llengua i Cohesió Social Llibre del professor Unitat 1: La classe Pilar Arnáiz Gemma Carreras Fefa Gómez Rosa M. Via David Martínez

Más detalles

DE FORMA ALGEBRAICA CERTES SITUACIONS

DE FORMA ALGEBRAICA CERTES SITUACIONS EXPRESSAR OBJECTIU DE FORMA ALGEBRAICA CERTES SITUACIONS NOM: CURS: DATA: LLENGUATGE NUMÈRIC I LLENGUATGE ALGEBRAIC El llenguatge en què intervenen nombres i signes d operacions l anomenem llenguatge numèric.

Más detalles

420 MATEMÀTIQUES 1r ESO MATERIAL FOTOCOPIABLE GRUP PROMOTOR / SANTILLANA EDUCACIÓN, S. L. AVALUACIÓ INICIAL

420 MATEMÀTIQUES 1r ESO MATERIAL FOTOCOPIABLE GRUP PROMOTOR / SANTILLANA EDUCACIÓN, S. L. AVALUACIÓ INICIAL NOMBRES NATURALS Escriu en xifres i lletres. a) Un nombre que sigui deu mil unitats més gran que.08.7. b) Un nombre que sigui un milió d unitats més petit que 0.0.. Troba el valor posicional de la xifra.

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

Introducció als nombres enters

Introducció als nombres enters Introducció als nombres enters Mesures de temps La unitat bàsica de temps és el segon. La majoria de les cultures del nostre planeta utilitzen unitats de mesura del temps que tenen en compte aquests tres

Más detalles

Fraccions. Objectius. Abans de començar

Fraccions. Objectius. Abans de començar Fraccions Objectius En aquesta quinzena aprendràs a: Conèixer el valor d'una fracció. Identificar les fraccions equivalents. Simplificar una fracció fins trobar la fracció irreductible. Passar fraccions

Más detalles

MATEMÀTIQUES. DOSSIER DE RECUPERACIÓ MATEMÀTIQUES 2n ESO. GRUP:2E. Nom i Cognoms (alumne):... Nom professor:...

MATEMÀTIQUES. DOSSIER DE RECUPERACIÓ MATEMÀTIQUES 2n ESO. GRUP:2E. Nom i Cognoms (alumne):... Nom professor:... zz Curs: Departament d Educació Generalitat de Catalunya MATEMÀTIQUES DOSSIER DE RECUPERACIÓ MATEMÀTIQUES 2n ESO. GRUP:2E CURS 20-20 INS.PUIG CASTELLAR DATA: Nom i Cognoms (alumne):... Nom professor:...

Más detalles

UNITAT 3. MÚLTIPLES I DIVISORS. Digem que un nombre és múltiple d'un altre si el conté un nombre sencer de vegades.

UNITAT 3. MÚLTIPLES I DIVISORS. Digem que un nombre és múltiple d'un altre si el conté un nombre sencer de vegades. MATEMÀTIQUES 5é de PRIMÀRIA Professora: Estrella Piqueras UNITAT 3. MÚLTIPLES I DIVISORS ELS MÚLTIPLES D'UN NOMBRE ELS MÚLTIPLES D'UN NOMBRE natural són els nombres naturals que resulten de multiplicar

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 59 Activitat 1 Llegeix atentament el teorema de Tales. Creus que també és certa la proporció següent? Per què? AB CD A B C D El teorema de Tales diu: AB (A B

Más detalles

avaluació educació primària curs competència matemàtica

avaluació educació primària curs competència matemàtica avaluació educació primària curs 2010-2011 competència matemàtica instruccions Per fer la prova necessites un bolígraf. Hi ha diferents tipus de preguntes per respondre. La majoria les has de respondre

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles