DOSSIER D ESTIU. CIÈNCIES NATURALS 3r ESO. Alumne/a:

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "DOSSIER D ESTIU. CIÈNCIES NATURALS 3r ESO. Alumne/a:"

Transcripción

1 DOSSIER D ESTIU CIÈNCIES NATURALS 3r ESO Alumne/a:

2 IMPORTANT Per recuperar les Ciències Naturals de 3r d ESO cal: 1) Lliurar aquest dossier als professors Carmen Roy o Santi Céster. (Data de lliurament: 1 / 9 / :00 h). 2) Fer un examen de 10 preguntes similars a les del dossier. (Data de l examen: 1/ 9 / :00h 11:00 h). SERÀ IMPRESCINDIBLE L ENTREGA DEL DOSSIER, PER A TENIR DRET A EXAMEN.

3 BIOLOGIA: EL COS HUMÀ 1. Quants àpats hauríem de fer cada dia? a) dos b) cinc c) quatre - Hauríem de menjar aliments rics en fibra vegetal, a) diàriament b) tres cops per setmana c) un cop per setmana - Durant un dia hauríem de menjar a) més carn, peix i ous que verdura i fruita. b) més verdura i fruita i carn, peix i ous. c) aproximadament la mateixa quantitat de carn, peix i ous que de verdura i fruita. - Per evitar la manca de vitamines hem de a) seguir una dieta equilibrada. b) prendre diàriament comprimits de vitamines. c) practicar algun esport 2. Quina diferència hi ha entre un nutrient i un aliment? 3. Explica la diferència entre una dieta variada i una equilibrada?

4 4. Digues la diferència entre aliments estructurals, energètics i reguladors. Posa un exemple de cadascun. 5. Defineix: anorèxia nerviosa, bulímia, desnutrició i obesitat. 6. Quina diferència hi ha entre la digestió mecànica i la digestió química? Explica la funció de cadascuna. 7. Què és la flora intestinal? Quina funció fa?

5 8. Explica els processos implicats en la inspiració. 9. Quines són les funcions de la sang? 10. Escriu els noms que he indicat en l esquema del cor i assenyala els vasos que hi entren i en surten. 11. Quins òrgans formen el sistema excretor? Quina és la funció de cadascun d ells?

6 12. Digues si són certes o falses les afirmacions següents. Si són falses escriu-les correctament. El CO 2, el H 2 O i el NH 3 són productes de l excreció cel lular. Els pulmons excreten O 2 i CO 2 L excreció dels productes es du a terme a través de l intestí. Una neurona està constituïda per un corpuscle renal i per un túbul contornejat. 13. Quina és la funció del sistema nerviós central? 14. Les neurones són cèl lules molt especialitzades. Quina és la seva funció? Creus que la seva forma, tan particular, està determinada per la funció que realitzen? Per què? 15. Fes un esquema d una sinapsi, tot explicant el funcionament dels neurotransmissors.

7 16. Què és una glàndula endocrina? Com arriben les hormones als diferents teixits? Què és un òrgan diana? 17. Defineix : immunitat, sèrum, vacuna. 18. Ossos i articulacions: a) Tipus d ossos i exemple. b) Tipus d articulacions i exemple. c) Funció dels tendons i dels lligaments.

8 19. Esmenta els conductes i les estructures per on passa un espermatozoide i els líquids que troba al seu pas, des que es forma fins que surt de la uretra. 20. Quines són les funcions de la trompa de Fal lopi i de l úter? 21. Explica el cicle menstrual amb l ajut de l esquema següent:

9 22. Com respira l embrió? L embrió pot captar oxigen i eliminar diòxid de carboni a través de la boca? Raona la resposta. 23. a)quin òrgan es contrau i quin òrgan es dilata durant el part? b)què és el melic? c) El sexe de l individu depèn de l espermatozou, de l òvul o d ambdós? 24. Explica els diferents mètodes anticonceptius que coneixes, tot dient si són eficaços per a la protecció contra les malalties de transmissió sexual i contra els embarassos no desitjats.

10 25. Identifica les estructures assenyalades en els esquemes següents:

11

12 QUÍMICA 26. Omple els espais buits amb les paraules següents: elements, compostos, àtom, molècula, nucli, protó, substàncies pures, neutró, mescles, electró, escorça.

13 27. Si un líquid transparent i d aspecte uniforme s escalfa i comença a passar a l estat gasós a 56 ºC i continua pujant la temperatura fins als 86 ºC mentre canvia d estat, es tracta d una mescla o d una substància pura? Raona la resposta. 28. Identifica les substàncies següents com a mescles, elements o compostos: Granit Àcid acetilsalicílic Or Diòxid de carboni Sal (NaCl) Aigua destil lada Vi Bronze Aspirina Nitrogen 29. Amb l aplicatiu informàtic Elements i Símbols de la web del professor Carles Fuentes ( realitza una sessió d exercicis, imprimeix-la i adjunta-la sempre i quan n obtinguis una nota mínima de 8. [Configuració: Símbols i elements (alternats); i cronòmetre desactivat]

14 30. Completa les frases següents: Si una dissolució té una concentració del 20% en massa, vol dir que hi ha... g de solut per... g de... Si una dissolució té una concentració d un 17 % en volum, vol dir que hi ha... cm 3 de solut per... cm 3 de... Si una dissolució té una concentració de 30 g/l, vol dir que hi ha... g de solut per... L de... Si una dissolució es troba saturada, la quantitat de solut dissolta és la... possible. 31. Completa el text amb els termes següents: dissolvent, immiscibles, característiques, miscibles o solubles, cromatografia, embut de decantació, escalfant, condensant, surant, velocitats. 1) Si un dels components d una mescla se sublima, el podem separar simplement... la mescla, i... després el vapor format. 2) La... permet de separar substàncies amb propietats semblants. Aquesta separació es fa per mitjà d un..., que arrossega les substàncies a través d un suport, pel quals desplacen a... diferents. 3) Substàncies com ara el ferro es poden separar i aprofitar-ne les propietats... 4) L aigua i l oli són substàncies..., és a dir, que no es poden mesclar. 5) En canvi, l alcohol i l aigua sí que es poden mesclar, i per això diem que són substàncies... 6) Per separar una mescla d aigua i oli es pot fer servir un... Com que la densitat de l oli és inferior a la de l aigua, l oli sempre hi quedarà...

15 32. Realitza els següents canvis d'unitats emprant factors de conversió mm a m 5,125 Kg a g 450 mg a Kg 7,86 g/cm³ a Kg/m³ 5200 cm² a m² 33. Calcula la concentració en tant per cent en massa de la dissolució que resulta de dissoldre 4 g de clorur de potassi en 25 g d aigua. 34. Completa l esquema amb les paraules: àtom, electrons, escorça, neutrons, nucli i protons i indica el signe de les càrregues dels subratllats.

16 35. Si un àtom té Z=6 i el nombre de neutrons és 7: a) Quants protons té? b) Quin és el seu nombre màssic? c) Quants electrons té? d) Busca a la taula periòdica el nom i el símbol d aquest element. e) fes la configuració electrònica dels elements: Z=11 i Z= Quines de les substàncies següents presenten enllaç iònic, quines covalent i quines metàl lic? HCl: NaCl C Fe H 2 O O Fes els diagrames de separació de les mescles següents: a) Una mescla de sorra, alcohol i aigua. b) Aigua, sal i oli. c) Sal, sofre i sorra. Tenint en compte que la sal és soluble en aigua, però no en alcohol, i que el sofre no és soluble en aigua, però sí en alcohol. d) Iode, sal i ferro.

17

18 38. Quina diferència hi ha entre un canvi físic i un canvi químic? 39. Enuncia la llei de la conservació de la massa. 40. Ajusta les següents equacions químiques: a) C 3 H 8(g) + O 2(g) CO 2(g) + H 2 O (l) b) Mg (s) + HCl (aq) MgCl 2(aq) + H 2(g) c) Fe 2 O 3(s) + CO (g) Fe (s) + CO 2(g) d) H 2(g) + I 2(g) HI (g) 41. A partir de l equació química: SnO C Sn + 2 CO, completa les afirmacions següents: a) 1 mol de SnO 2 reacciona amb... mol de C. b)... mol de C produeixen... mol de CO i... mol de Sn. c)... àtoms de C produeixen de CO.

19 42. L alumini reacciona amb l àcid clorhídric i forma clorur d alumini i hidrogen gasós, segons l equació química Al (s) + 3 HCl (aq) AlCl 3 (aq) + H 2 (g). Digues si la velocitat de reacció augmentarà, disminuirà o es mantindrà igual si es fan les següents accions: a) Utilitzar alumini en pols en comptes d un tros d alumini b) Utilitzar una dissolució d àcid clorhídric concentrada en comptes d una de diluïda c) Afegir-hi un catalitzador d) Augmentar la temperatura dels reactius 43. Explica raonadament quin és el dissolvent i quin el solut en les següents dissolucions: a) Aigua de mar b) Aire c) Aigua i clor d) Gasosa e) Aliatge de mercuri en plata

20 44. Determina la càrrega total d'un àtom constituït per: a) quatre electrons, quatre protons i quatre neutrons. b) deu electrons, nou protons i nou neutrons. c) cinc electrons, dos protons i dos neutrons. d) sis electrons, sis protons i 3 neutrons. Indica el número màssic en cada cas i indica també quan es tracta d'un catió, d'un anió o un àtom neutre. 45. En la reacció següent: Hidrogen + oxigen aigua Quines substàncies són els reactius i quines els productes? Si reaccionen 2 g d hidrogen amb 32g d oxigen, quina serà la massa de aigua que es formarà? 46. Quantes molècules hi ha en 0,12 mols de CO 2? 47. Una mostra líquida és transparent i homogènia a ull nu. Raona com justificaries que es tracta d'una dissolució o d'un col loide.

21 48. Indica els electrons de la última capa dels elements dels grups 1,2,17 i 18 i com s anomenen aquests grups. 49. És possible que un àtom amb Z=13 tingui un configuració electrònica 1s 2 2s 2 2p 6? Raona la resposta. 50. Quants àtoms hi ha en 4 g de Fe? Massa atòmica del ferro= 55,6 g.

FÍSICA i QUÍMICA 3r ESO B

FÍSICA i QUÍMICA 3r ESO B FÍSICA i QUÍMICA 3r ESO B DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n TRIMESTRE 6 1. Completa aquest esquema, que correspon al model atòmic de Rutherford: Model atòmic de Rutherford distingeix dues parts en l àtom Nucli

Más detalles

Tema 9 del vostre llibre pàg. 183

Tema 9 del vostre llibre pàg. 183 Tema 9. Les reaccions químiques Tema 9 del vostre llibre pàg. 183 D1 ÍNDEX 9.1. Canvis físics o canvis químics 9.2. L equació química 9.3. Representació d una reacció a nivell microscòpic 9.4. Repàs massa

Más detalles

Dossier de Recuperació INSTITUT OLIVAR GRAN

Dossier de Recuperació INSTITUT OLIVAR GRAN INSTITUT OLIVAR GRAN CURS: 2017-18 Dossier de Recuperació FÍSICA I QUÍMICA 3r ESOD Alumne/a: Curs i grup: DEPARTAMENT DE CIÈNCIES DE LA NATURALESA Dossier de recuperació de Física i Química de 3r ESO D

Más detalles

3. La matèria i els elements. La matèria: Àtoms i molècules. L'àtom. Els elements. La taula periòdica.

3. La matèria i els elements. La matèria: Àtoms i molècules. L'àtom. Els elements. La taula periòdica. 3. La matèria i els elements. La matèria: Àtoms i molècules. L'àtom. Els elements. La taula periòdica. Questionari: 1. Defineix què és un sistema material 2. Què és una propietat extensiva? 3. Què és una

Más detalles

La matèria: com es presenta

La matèria: com es presenta 3 La matèria: com es presenta PER COMENÇAR Esquema de continguts Per començar, experimenta i pensa La matèria: com es presenta Les substàncies pures Les mescles Les mescles La separació de mescles Homogènies

Más detalles

1,94% de sucre 0,97% de glucosa

1,94% de sucre 0,97% de glucosa EXERCICIS DE QUÍMICA 1. Es prepara una solució amb 2 kg de sucre, 1 kg de glucosa i 100 kg d aigua destil lada. Calcula el tant per cent en massa de cada solut en la solució obtinguda. 1,94% de sucre 0,97%

Más detalles

Dossier de vacances. Recuperació Física i Química. 3r ESO. Unitat 1. El mètode científic. Mesura de magnituds

Dossier de vacances. Recuperació Física i Química. 3r ESO. Unitat 1. El mètode científic. Mesura de magnituds Dossier de vacances. Recuperació Física i Química. 3r ESO Unitat 1. El mètode científic. Mesura de magnituds 1. Expressa en quilograms la massa d una poma de 195g. 2. Indica el procediment que utilitzaries

Más detalles

Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES

Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES 6.1. El mol 6.1.1. Mols i nombre de partícules: el nombre d Avogadro 6.1.2. Mols i massa: massa molar 6.2. Càlculs amb mols 6.3. Canvis físics i canvis químics 6.4. Reaccions

Más detalles

Grup: 2n ESO E. 2. Calcula la densitat d un material si té una massa de 54 g i un volum de 20mL.

Grup: 2n ESO E. 2. Calcula la densitat d un material si té una massa de 54 g i un volum de 20mL. Nom: Data: Grup: 2n ESO E NOTA LA MATÈRIA 1. Classifica els següents elements en la columna correcta: Longitud, 4 mm 3, ferro, temps, pintura, 7.9 g/cm 3, temperatura, 35 Kg, aigua, 4 m 3, superfície,

Más detalles

FÍSICA NUCLEAR. En tots els àtoms trobem: Càrrega. Massa. Protons +1, C 1,0071 1, Nucli. Neutrons - 1,0085 1,

FÍSICA NUCLEAR. En tots els àtoms trobem: Càrrega. Massa. Protons +1, C 1,0071 1, Nucli. Neutrons - 1,0085 1, Física n Batxillerat Tota forma de matèria que existeix a l'univers prové de la combinació de 0 àtoms diferents. El 99% de la matèria de tot l'univers està formada per àtoms d'hidrogen. L'% restant el

Más detalles

Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular

Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular U1 Lleis químiques Lleis ponderals: - Llei de Lavoisier - Llei de Proust Teoria atòmica

Más detalles

1.a) Què és una magnitud? b) Indica set propietats que són magnituds, i les unitats corresponents en el SI.

1.a) Què és una magnitud? b) Indica set propietats que són magnituds, i les unitats corresponents en el SI. Recuperació de Física i química 3ESO 1.Dossier d exercicis - Presentar un dossier amb els exercicis resolts en ordre i amb l enunciat copiat (en bolígraf tan la resolució com l enunciat ). Respostes raonades

Más detalles

Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA

Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA Les primeres lleis relatives a les reaccions químiques han estat desenvolupades al segle XVIII. Hi ha lleis referents

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 46 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Digues quatre substàncies de la naturalesa que van ser proposades pels grecs com a constituents de la matèria. L aigua, l aire, la terra i el foc.

Más detalles

ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6

ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6 LA MATÈRIA ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6 LES PROPIETATS DELS MATERIALS... 10 MESCLES I DISSOLUCIONS...

Más detalles

UNITAT 2 : LA MATÈRIA : COM ES PRESENTA.

UNITAT 2 : LA MATÈRIA : COM ES PRESENTA. UNITAT 2 : LA MATÈRIA : COM ES PRESENTA. Conceptes 1. *Substàncies pures i mescles. 2. *Classificació de les substàncies pures: elements i compostos. 3. *Classificació de les mescles: mescles homogènies

Más detalles

Les dissolucions, de la mateixa manera que qualsevol mescla, poden ser sòlides, líquides o gasoses.

Les dissolucions, de la mateixa manera que qualsevol mescla, poden ser sòlides, líquides o gasoses. LES DISSOLUCIONS Definició: una dissolució és una mescla homogènia formada per un component majoritari, que s'anomena dissolvent, i una o diverses substàncies que es troben dissoltes, que s'anomenen soluts.

Más detalles

Les mescles. Definició: és un sistema material format per diversos components.

Les mescles. Definició: és un sistema material format per diversos components. Les mescles Definició: és un sistema material format per diversos components. Les mescles Els components que formen una mescla s'anomenen substàncies pures. Segons el seu aspecte (també aspecte microscòpic)

Más detalles

Introducció als elements químics. Sessió 1

Introducció als elements químics. Sessió 1 Introducció als elements químics Sessió 1 Que tenen en comú aquests objetes? Bateria liti Microxips Vidre Etiqueta Paper Mòbils TOTS ESTAN FORMATS PER ÀTOMS Carcassa de plàstic Pantalla LCD Polímers Poliamides

Más detalles

DEURES D ESTIU PER PREPARAR LA RECUPERACIÓ DE BIOLOGIA-GEOLOGIA DE TERCER D ESO.

DEURES D ESTIU PER PREPARAR LA RECUPERACIÓ DE BIOLOGIA-GEOLOGIA DE TERCER D ESO. DEURES D ESTIU PER PREPARAR LA RECUPERACIÓ DE BIOLOGIA-GEOLOGIA DE TERCER D ESO. Les taules i dibuixos feu-les al mateix dossier i les respostes més llargues contesteu-les a part. Podeu buscar la informació

Más detalles

2- Com s anomenen els elements químics que formen part dels éssers vius.

2- Com s anomenen els elements químics que formen part dels éssers vius. L ORGANITZACIÓ DEL COS HUMÀ 1- Quina diferència hi ha entre teixit, òrgan i sistema. 2- Com s anomenen els elements químics que formen part dels éssers vius. 3- Indica el nivell d organització al que pertanyen:

Más detalles

Un breu resum de teoria

Un breu resum de teoria SISTEMES MULTICOMPONENTS. Regla de les fases Un breu resum de teoria Els sistemes químics són en general mescles de més d un component. Les funcions termodinàmiques depenen de la temperatura i de la pressió

Más detalles

Física o química 2 La cera i el gel

Física o química 2 La cera i el gel Física o química 2 La cera i el gel Heu vist tot sovint que la cera de les espelmes quan es fon es converteix en cera líquida i que el gel quan es fon es converteix en aigua. Però heu observat alguna diferència

Más detalles

FEINA DE PENDENTS 3r D ESO, CURS 17-18

FEINA DE PENDENTS 3r D ESO, CURS 17-18 FÍSICA I QUÍMICA FEINA DE PENDENTS 3r D ESO, CURS 17-18 IES PUIG DE SA FONT El Departament de física i química informa que per a poder aprovar l assignatura de Física i química pendent de 3r curs d ESO,

Más detalles

A III-1 Expliqueu amb paraules el significat dels següents símbols i feu un dibuix representatiu.

A III-1 Expliqueu amb paraules el significat dels següents símbols i feu un dibuix representatiu. III. REACCIONS QUÍMIQUES A III-1 Expliqueu amb paraules el significat dels següents símbols i feu un dibuix representatiu. Símbol Explicació Dibuix F Cl Dos àtoms de fluor separats Dos àtoms de clor formant

Más detalles

Matèria és. Les propietats de la matèria es poden classificar en : - Generals: Exemples: la massa i el volum. Característiques: Exemples:

Matèria és. Les propietats de la matèria es poden classificar en : - Generals: Exemples: la massa i el volum. Característiques: Exemples: TEMA 2: LA DIVERSITAT DE LA MATÈRIA. 1. QUÈ ÉS LA MATÈRIA? Matèria és Les propietats de la matèria es poden classificar en : - Generals: Exemples: la massa i el volum. Característiques: Exemples:.. Un

Más detalles

FEINA D ESTIU DE BIOLOGIA

FEINA D ESTIU DE BIOLOGIA FEINA D ESTIU DE BIOLOGIA 3 r ESO NOM: GRUP: Alumnes suspesos: Presentareu la feina al setembre, el dia de l examen. RECORDEU! Només tindreu dret a fer l examen si heu fet la feina d estiu. Aquestes feines

Más detalles

b) Escriu les 4 magnituds derivades de les principals que hem vist a classe amb les seves correponents unitats en el S.I.

b) Escriu les 4 magnituds derivades de les principals que hem vist a classe amb les seves correponents unitats en el S.I. DEPARTAMENT: C. Experimentals PROFESSOR: Abel González MATÈRIA/UNITAT: Curs 201718 GRUP: Recuperació 3er ESO DATA: Setembre 2018 CONVOCATÒRIA: Dossier ALUMNE/A: NOTA: És imprescindible lliurar aquest dossier

Más detalles

Unitat 9. La taula periòdica

Unitat 9. La taula periòdica Unitat 9. La taula periòdica Evolució històrica. La taula periòdica actual. 1. Quines de les propostes de classificació de la taula de Mendeleiev es mantenen vigents actualment i quines altres han estat

Más detalles

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES NOM I COGNOM: CURS:

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES NOM I COGNOM: CURS: DEPARTAMENT DE CIÈNCIES NOM I COGNOM: CURS: 2016-2017 DATA: Física i Química 4 ESO B I C DOSSIER RECUPERACIÓ 1r TRIMESTRE NOTA: 1.Marca la resposta correcta: En el nucli dels àtoms es troben els: a) neutrons,

Más detalles

Dossier de recuperació del 2n trimestre. Biologia i Geologia 3r ESO B

Dossier de recuperació del 2n trimestre. Biologia i Geologia 3r ESO B Dossier de recuperació del 2n trimestre Biologia i Geologia 3r ESO B Professora: Ana Durbán Nom i cognoms: Grup: Data: 1.- Completa el text amb aquestes paraules: moltes / pluricel lular / eucariotes /

Más detalles

UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA

UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA 1. La Geologia 2. L estructura interna de la Terra 3. L estructura dinàmica de la Terra 4. La química de la Terra 5. Mètodes d estudi 1. LA GEOLOGIA 2. L ESTRUCTURA INTERNA

Más detalles

INS ESCOLA INDUSTRIAL D ARTS I OFICIS DE SABADELL

INS ESCOLA INDUSTRIAL D ARTS I OFICIS DE SABADELL INS ESCOLA INDUSTRIAL D ARTS I OFICIS DE SABADELL INSTRUCCIONS El termini de presentació d aquest dossier serà el dia de l examen extraordinari de setembre (2-9-2016). S haurà d entregar a l entrada a

Más detalles

ACTIVITATS PER RECUPERAR LA FÍSICA I QUÍMICA DE 3r D ESO

ACTIVITATS PER RECUPERAR LA FÍSICA I QUÍMICA DE 3r D ESO NOM: ACTIVITATS PER RECUPERAR LA FÍSICA I QUÍMICA DE 3r D ESO 1. Què és matèria? 2. Defineix magnitud, massa, volum i densitat. 3. Amb quin aparell mesures la massa. 4. Quina és la unitat de massa en el

Más detalles

Ell mètode científic, quines etapes te. I posa un exemple a la vida quotidiana.

Ell mètode científic, quines etapes te. I posa un exemple a la vida quotidiana. Ell mètode científic, quines etapes te. I posa un exemple a la vida quotidiana. Efectua els següents canvis d unitats: 5 kg a mg 15 dg a hg 5.000 cm a m 125 cm2 a m2 10 m3 a cm3 6 ml a cm3 2 anys a s 2.000.000

Más detalles

FÍSICA I QUÍMICA Quadern d exercicis ELECTRONS I ENLLAÇOS

FÍSICA I QUÍMICA Quadern d exercicis ELECTRONS I ENLLAÇOS FÍSICA I QUÍMICA Quadern d exercicis ELECTRONS I ENLLAÇOS 1.* Indiqueu quants electrons tenen a l última capa cada un d aquests elements. a) C f) O k) K b) F g) P l) S c) Ne h) H m) He d) Br i) I n) Cl

Más detalles

Enllaços intermoleculars

Enllaços intermoleculars D17 8.3.2. Enllaços intermoleculars FORCES INTERMOLECULARS O H Dins de la molècula trobem Enllaç Covalent O H H Molècula Però entre molècules i molècules quina interacció o enllaç es produeix? Forces de

Más detalles

ALIMENTS I NUTRIENTS

ALIMENTS I NUTRIENTS ALIMENTS I NUTRIENTS NUTRICIÓ Funció vital per la qual els organismes obtenen i després fan servir els materials necessaris per a viure. Materials plàstics: són aquells que proporcionen les substàncies

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES Les substàncies pures dins la classificació de la matèria Les SUBSTÀNCIES PURES (també anomenades espècies químiques) només

Más detalles

T E C N O L O G I A I CURS ANTERIOR

T E C N O L O G I A I CURS ANTERIOR Institut d Educació Secundària La Serreta Departament de Tecnologia T E C N O L O G I A P E N D E N T D E S E G O N I CURS ANTERIOR DOSSIER de FEINA Preparació Recuperació ANOTACIONS: Per alumnes amb la

Más detalles

Estructura dels àtoms. Les peces bàsiques de la matèria

Estructura dels àtoms. Les peces bàsiques de la matèria Estructura dels àtoms Les peces bàsiques de la matèria Teoria de la matèria La matèria esta formada per partícules en constant moviment Tota la matèria està formada per un o mes tipus de elements Els àtoms

Más detalles

Repassa el tema 1 del llibre i realitza els següents exercicis:

Repassa el tema 1 del llibre i realitza els següents exercicis: SEMINARI DE FÍSICA I QUÍMICA Deures d estiu 2011 3r ESO B i C Repassa el tema 1 del llibre i realitza els següents exercicis: 1. Indica, fent els càlculs necessaris, quina magnitud és més gran: a) 1/4

Más detalles

Reaccions redox i metabolisme cel lular

Reaccions redox i metabolisme cel lular Reaccions redox i metabolisme cel lular Què és una reacció redox? En moltes reaccions químiques hi ha una transferència d'un o més electrons (e-) d'un reactiu a un altre. Aquestes transferències d'electrons

Más detalles

Què són les cèl lules?

Què són les cèl lules? Què són les cèl lules? Per començar, cal que recordis: 1. Omple els buits amb la paraula que correspongui: hidrogen, carboni, inorgànica, orgànica, proteïnes i aigua. La matèria és la constituïda bàsicament

Más detalles

T E C N O L O G I A I C U R S A N T E R I O R

T E C N O L O G I A I C U R S A N T E R I O R Institut d Educació Secundària La Serreta Departament de Tecnologia T E C N O L O G I A P E N D E N T D E S E G O N I C U R S A N T E R I O R DOSSIER de FEINA Preparació Recuperació ANOTACIONS: Per alumnes

Más detalles

U4. Equilibri químic. a) Escriu i iguala la reacció. b) Calcula la concentració de nitrogen en l'equilibri. a) 3 H 2(g) + N 2(g) 2 NH 3(g)

U4. Equilibri químic. a) Escriu i iguala la reacció. b) Calcula la concentració de nitrogen en l'equilibri. a) 3 H 2(g) + N 2(g) 2 NH 3(g) U. Equilibri químic. L'hidrogen i el nitrogen poden reaccionar produint amoníac. La constant d'equilibri per a aquesta reacció a 7 ºC té un valor de 00. En un recipient tenim en equilibri hidrogen a concentració

Más detalles

IES PICASSO. Concepte de mol

IES PICASSO. Concepte de mol IES PICASSO Concepte de mol 1 Unitat de quantitat de matèria 12 g del isótop de C-12 conte 6,022x10 23 àtoms. Aquest nombre es coneix amb el nom de nombre d Avogadro (N A ) 1 mol 12 C = 12 g de C-12 =

Más detalles

TEMA 1: TAULA PERIÒDICA I ENLLAÇ QUÍMIC

TEMA 1: TAULA PERIÒDICA I ENLLAÇ QUÍMIC TEMA 1: TAULA PERIÒDICA I ENLLAÇ QUÍMIC REVISIÓ: CONFIGURACIÓ ELECTRÒNICA Els electrons d un àtom es troben a l escorça, girant al voltant del nucli en determinades òrbites. El nombre d electrons i protons

Más detalles

PART I: QUÍMICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 1.

PART I: QUÍMICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 1. PART I: QUÍMICA Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 1. UNITAT 1: MESURAR PER INVESTIGAR Saps què és la matèria 1- Completa la taula que hi ha a continuació:

Más detalles

U2. Termodinàmica química

U2. Termodinàmica química U2. Termodinàmica química 1. Completa les caselles buides de la següent taula suposant que les dades corresponen a un gas que compleix les condicions establertes en les caselles de cada fila. Variació

Más detalles

ELS ELEMENTS QUÍMICS. IES Jaume Salvador i Pedrol Departament de Física i Química

ELS ELEMENTS QUÍMICS. IES Jaume Salvador i Pedrol Departament de Física i Química ELS ELEMENTS QUÍMICS IES Jaume Salvador i Pedrol Departament de Física i Química Què és un àtom? Un àtom és la part més petita de matèria que pot existir. Àtom Parts d un àtom Protons Nucli Neutrons electrons

Más detalles

DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO

DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO DEPARTAMENT TECNOLOGIA CURS 2014-15 DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO NOM ALUMNE:... LLEGEIX ATENTAMENT: Aquest dossier està pensat per a recuperar l'assignatura de

Más detalles

Unitat 5. Càlculs en les reaccions químiques. Estequiometria

Unitat 5. Càlculs en les reaccions químiques. Estequiometria Unitat 5. Càlculs en les reaccions químiques. Estequiometria 1. Calcula quin volum de diòxid de carboni es formarà a 298 K i 1,01 10 5 Pa en la combustió de 55 grams de gas propà. 2. S escalfen fortament

Más detalles

Química 2n de Batxillerat. Gasos, Solucions i estequiometria

Química 2n de Batxillerat. Gasos, Solucions i estequiometria Gasos, Solucions i estequiometria Equació d Estat dels gasos ideals o perfectes Equació d Estat dels Gasos Ideals. p V = n R T p és la pressió del gas; es mesura habitualment en atmosferes o Pascals en

Más detalles

LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1: La vida. Els nivells d'organització de la matèria.

LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1: La vida. Els nivells d'organització de la matèria. LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1: La vida. Els nivells d'organització de la matèria. LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1 La vida. Característiques dels éssers vius. Nivells d'organització de la matèria. Composició

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

FÍSICA I QUÍMICA TERCER D ESO TREBALL D'ESTIU

FÍSICA I QUÍMICA TERCER D ESO TREBALL D'ESTIU Departament de Física i Química Nom: Curs: FÍSICA I QUÍMICA TERCER D ESO TREBALL D'ESTIU Per recuperar la matèria pendent has de fer aquest quadernet d activitats, complet, totes les preguntes. L has de

Más detalles

Química Sèrie 2. Instruccions

Química Sèrie 2. Instruccions Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2011 Química Sèrie 2 SOLUCIONS, CRITERIS DE CORRECCIÓ

Más detalles

MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT.

MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT. MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT. 1. El títol d aquest capítol fa referència a elements que s encarreguen de transmetre moviments entre dos o més punts. En els següents dibuixos es representen diversos

Más detalles

ESTRUCTURA ATÒMICA I ENLLAÇ. Examen de juliol de 1999

ESTRUCTURA ATÒMICA I ENLLAÇ. Examen de juliol de 1999 ESTRUCTURA ATÒMICA I ENLLAÇ Examen de juliol de 1999 NOM: GRUP: Notes: 1) Aquest examen consta de 6 preguntes. Totes les preguntes tenen la mateixa puntuació (10 punts) 2) S han afegit a l examen fulles

Más detalles

8.3. Reaccions àcid-base

8.3. Reaccions àcid-base 8.3. Reaccions àcidbase D15 lleixiu marbre Des de l antiguitat es coneixen diverses substàncies amb unes característiques especials i d un gran interès, que reben el nom d àcids i bases. Quines són les

Más detalles

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 8 PAU 2016 Criteris específics de correcció i qualificació per ser fets públics un cop finalitzades

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 8 PAU 2016 Criteris específics de correcció i qualificació per ser fets públics un cop finalitzades Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 8 SÈRIE 3 1. PRECIPITACIÓ a) Pb(NO 3 ) 2 Pb 2+ (aq) + 2 NO 3 (aq) KI (aq) K + (aq) + I (aq) Reacció de precipitació: Pb 2+ (aq) + 2 I (aq) PbI 2 (s) Q ps =

Más detalles

Realitzar i lliurar la feina d'estiu al setembre! CONDICIÓ INDISPENSABLE PER PODER PRESENTAR-SE A L EXAMEN DE RECUPERACIÓ!

Realitzar i lliurar la feina d'estiu al setembre! CONDICIÓ INDISPENSABLE PER PODER PRESENTAR-SE A L EXAMEN DE RECUPERACIÓ! Física i química 3r ESO Deures d estiu Nom i Cognoms Grup Realitzar i lliurar la feina d'estiu al setembre! CONDICIÓ INDISPENSABLE PER PODER PRESENTAR-SE A L EXAMEN DE RECUPERACIÓ! T1. La matèria i la

Más detalles

1. A. Digues què significa que les cèl lules humanes tenen organització eucariota.

1. A. Digues què significa que les cèl lules humanes tenen organització eucariota. BIOLOGIA 1ª AVALUACIÓ 1. A. Digues què significa que les cèl lules humanes tenen organització eucariota. 2. Fes una taula amb els diferents orgànuls cel lulars i la funció que realitzen. 3. Dibuixa una

Más detalles

LES LENTS. TEORIA I EXERCICIS (1)

LES LENTS. TEORIA I EXERCICIS (1) Nom: ACTIVITAT 39 LES LENTS. TEORIA I EXERCICIS (1) Data: LES LENTS 1. RAIGS CONVERGENTS, DIVERGENTS I PARAL LELS Els raigs convergents es dirigeixen tots cap a un punt (convergeixen): Els raigs divergents

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ FÍSICA I QUÍMICA. 4t d ESO

DOSSIER DE RECUPERACIÓ FÍSICA I QUÍMICA. 4t d ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ FÍSICA I QUÍMICA 4t d ESO Estiu-2016 Nom... Nota final de recuperació: 40% Dossier + 60% examen FÍSICA. Tema 1, 2 i 3. (Mirar al final del bloc de Física les fórmules) CINEMÀTICA

Más detalles

FEINA D ESTIU FÍSICA I QUÍMICA 3 r ESO

FEINA D ESTIU FÍSICA I QUÍMICA 3 r ESO FEINA D ESTIU FÍSICA I QUÍMICA 3 r ESO NOM: GRUP: Alumnes suspesos: Només tindreu dret a fer l examen si heu fet la feina d estiu. Per tant, presentareu la feina el dia de l examen. Alumnes aprovats: Aquest

Más detalles

Tema 3 La geosfera. Minerals i roques. 1r d ESO, Biologia i Geologia Santillana, Sèrie Observa

Tema 3 La geosfera. Minerals i roques. 1r d ESO, Biologia i Geologia Santillana, Sèrie Observa Què és la geosfera? Tema 3 La geosfera. Minerals i roques 1r d ESO, Biologia i Geologia Santillana, Sèrie Observa Quina estructura presenta? Què és l escorça? Quines característiques té? Quins tipus d

Más detalles

Determinació d entalpies estàndard de reacció

Determinació d entalpies estàndard de reacció Determinació d entalpies estàndard de reacció Lluís Nadal Balandras. lnadal@xtec.cat Objectiu. Veure com es poden determinar variacions d entalpia de reaccions, comprovar la llei de Hess i utilitzar-la

Más detalles

Estats d agregació de la matèria MP02_TRANSPORT DE SÒLIDS I FLUIDS UF1_CONTROL I TRANSPORT DE LÍQUIDS A1.1_ESTATS D AGREGACIÓ DE LA MATÈRIA

Estats d agregació de la matèria MP02_TRANSPORT DE SÒLIDS I FLUIDS UF1_CONTROL I TRANSPORT DE LÍQUIDS A1.1_ESTATS D AGREGACIÓ DE LA MATÈRIA Estats d agregació de la matèria MP02_TRANSPORT DE SÒLIDS I FLUIDS UF1_CONTROL I TRANSPORT DE LÍQUIDS A1.1_ESTATS D AGREGACIÓ DE LA MATÈRIA Estats de la matèria Estats de la matèria SÒLIDS LÍQUIDS GASOS

Más detalles

ACTIVITATS RECUPERACIÓ FÍSICA I QUÍMICA 2n ESO

ACTIVITATS RECUPERACIÓ FÍSICA I QUÍMICA 2n ESO ACTIVITATS RECUPERACIÓ FÍSICA I QUÍMICA 2n ESO 1. Explica què és l univers i tot el que coneguis del Sistema Solar i completa la taula. UNIVERS: SISTEMA SOLAR: 2. Explica què és un solstici i un equinocci.

Más detalles

Dossier d estiu de Medi Natural. 3r d Educació Primària.

Dossier d estiu de Medi Natural. 3r d Educació Primària. 1.- Quines són les 3 activitats que realitzen tots els éssers vius? 2.- Els éssers vius estan adaptats al lloc on viuen. Descriu quines adaptacions fan aquests animals o plantes: Insecte pal: Castanyer:

Más detalles

8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI. 8.1 Càlcul del grau d alcohol del vi per ebullició

8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI. 8.1 Càlcul del grau d alcohol del vi per ebullició 8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI La destil lació consisteix en separar els components d'una mescla líquida segons la diferència en el seu punt d'ebullició. El vi està compost bàsicament

Más detalles

FÍSICA I QUÍMICA: EXERCICIS REPÀS 3r ESO

FÍSICA I QUÍMICA: EXERCICIS REPÀS 3r ESO FÍSICA I QUÍMICA: EXERCICIS REPÀS 3r ESO Exercicis Temes 0 i 1: 1- A) Escriu els següents nombres utilitzant la notació científica: 0,0000345m 768900000g 0,001mm 1200kg 0,23478s 981023456N B) Canvia les

Más detalles

DOSSIER D ESTIU DE RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS. 2n ESO A, B i D

DOSSIER D ESTIU DE RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS. 2n ESO A, B i D DOSSIER D ESTIU DE RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS 2n ESO A, B i D NOM: COGNOM: GRUP: Nota: La realització d aquest dossier és obligatòria si es vol recuperar la matèria. El seu pes és d un pes del 20% de

Más detalles

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS El nostre amic Lucky Luke va tenir un greu accident quan volia anar massa ràpid a Fort Canyon. El nostre amic està decebut, ja que caure del cavall és un deshonor per

Más detalles

S O L U C I O N A R I Unitat 8

S O L U C I O N A R I Unitat 8 S O L U C I O N A R I Unitat 8 Unitat 8. Propietats periòdiques dels elements Qüestions inicials Per què Dimitri Mendeleiev va ordenar els elements segons la massa atòmica i no segons el nombre atòmic?

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Contesteu a les preguntes 1, 2 i 3, i a la 4 i la 5 d una de les dues

Más detalles

2n ESO FEBRER fusta llum núvols cuir dolor - intel ligència cotó alcohol so

2n ESO FEBRER fusta llum núvols cuir dolor - intel ligència cotó alcohol so TEMA 1: LA MATÈRIA I ELS MATERIALS 1. Indica les coses que estan formades de matèria: fusta llum núvols cuir dolor - intel ligència cotó alcohol so És matèria No és materia 2. Propietats de la matèria.

Más detalles

Són les lleis generals basades en l experimentació que ens diuen com es fan les reaccions químiques.

Són les lleis generals basades en l experimentació que ens diuen com es fan les reaccions químiques. UNITAT 1: TEORIA ATÓMICO-MOLECULAR LLEIS PONDERALS Són les lleis generals basades en l experimentació que ens diuen com es fan les reaccions químiques. i. Llei de Lavoissier o de Conservació de la massa

Más detalles

IES SIVERA FONT. Departament de Física i Química ELEMENTS I COMPOSTOS METALLS I NO METALLS EL SISTEMA PERIÒDIC

IES SIVERA FONT. Departament de Física i Química ELEMENTS I COMPOSTOS METALLS I NO METALLS EL SISTEMA PERIÒDIC ELEMENTS I COMPOSTOS ESQUEMES - Tema 5 [1] ELEMENTS Substància pura formada per àtoms iguals. No es poden separar en altres més senzilles per mètodes químics ordinaris. COMPOSTOS Substància pura formada

Más detalles

FEINA ESTIU 2013 FÍSICA I QUÍMICA 3r ESO

FEINA ESTIU 2013 FÍSICA I QUÍMICA 3r ESO FEINA ESTIU 2013 FÍSICA I QUÍMICA 3r ESO Nom: Curs: 3r A Per a poder fer l examen de recuperació de setembre és obligatori fer els exercicis que figuren en aquest dossier. De la mateixa manera, és molt

Más detalles

Química Criteris específics de correcció Model 1

Química Criteris específics de correcció Model 1 rova d accés a la Universitat per als més grans de 25 anys (2008) Química Criteris específics de correcció Model 1 er poder avaluar-se una pregunta, la resposta ha de ser raonada. No es valorarà cap resposta

Más detalles

EXPRESSIONS QUANTITATIVES DE LA COMPOSICIÓ DE LES DISSOLUCIONS

EXPRESSIONS QUANTITATIVES DE LA COMPOSICIÓ DE LES DISSOLUCIONS 1 EXPRESSIONS QUANTITATIVES DE LA COMPOSICIÓ DE LES DISSOLUCIONS La composició de les dissolucions es pot expressar en termes qualitatius o quantitatius. Les expressions quantitatives de la composició

Más detalles

Revisant la taula periòdica

Revisant la taula periòdica Revisant la taula periòdica Nivell a qui s adreça Temes Fonament Aquesta activitat està pensada per a alumnes entre els 14 i els 16 anys, que ja hagin estudiat la taula periòdica. També pot ser útil com

Más detalles

r Mg + =0.82 Å; r Cl - =1.81 Å; M=1.748; n=8.

r Mg + =0.82 Å; r Cl - =1.81 Å; M=1.748; n=8. NM i CGNMS... GG... GM... DNI... Poseu a totes les fulles el nom, el grup gran i mitjà i el vostre DNI. Utilitzeu només el full assignat a cada pregunta per tal de respondre-la. Només es corregirà el que

Más detalles

Segon principi de la termodinàmica

Segon principi de la termodinàmica Segon principi de la termodinàmica El segon principi de la termodinàmica s introdueix a fi de poder preveure la direccionalitat i espontaneïtat d una reacció química. El segon principi de la termodinàmica

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU Curs 2005-2006 Contesteu a les preguntes 1, 2 i 3, i a la 4 i la 5 d una de les dues

Más detalles

Variació periòdica de les propietats dels elements

Variació periòdica de les propietats dels elements Variació periòdica de les propietats dels elements PROPIETATS PERIÒDIQUES Les propietats periòdiques són aquelles propietats dels elements que varien d una manera regular al llarg d un grup i d un període

Más detalles

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar?

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa té 16 anys, està estudiant Batxillerat científic. Ella i el seu germà de 12 anys van al supermercat a buscar uns tetrabricks de llet per endur-se n,

Más detalles

DOSSIER RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS 1r ESO. IES CAMÍ DE MAR CURS Nom de l alumne:... Grup:... Professor/a:...

DOSSIER RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS 1r ESO. IES CAMÍ DE MAR CURS Nom de l alumne:... Grup:... Professor/a:... DOSSIER RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS 1r ESO IES CAMÍ DE MAR CURS 2016-2017 Nom de l alumne:... Grup:... Professor/a:... Instruccions de la tasca a realitzar durant l estiu. Naturals 1r ESO Aquest dossier

Más detalles

Competència d interacció amb el món físic Sèrie 2

Competència d interacció amb el món físic Sèrie 2 Proves d accés a cicles formatius de grau mitjà de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2016 Competència d interacció amb el món físic Sèrie

Más detalles

EXAMEN D ENLLAÇ QUÍMIC I ESTRUCTURA. 25 DE GENER DE 2010

EXAMEN D ENLLAÇ QUÍMIC I ESTRUCTURA. 25 DE GENER DE 2010 EXAMEN D ENLLAÇ QUÍMIC I ESTRUCTURA. 1ª CONVOCATÒRIA Nom:... 25 DE GENER DE 2010 1. (15 punts) a) Una làmina d un determinat metall només emet electrons quan és irradiada amb radiació de longituds d ona

Más detalles

Química Criteris específics de correcció Model 2

Química Criteris específics de correcció Model 2 Prova d accés a la Universitat per als més grans de 25 anys (2009) Química Criteris específics de correcció Model 2 Per poder avaluar una pregunta, la resposta ha de ser raonada. No es valorarà cap resposta

Más detalles

D24. Exercici 3. (Pàg. 223, exercici 15). L àcid perclòric és un àcid. Si tenim una dissolució

D24. Exercici 3. (Pàg. 223, exercici 15). L àcid perclòric és un àcid. Si tenim una dissolució D24 Exercici 3. (Pàg. 223, exercici 15). L àcid perclòric és un àcid. Si tenim una dissolució d aquest àcid de concentració 2,3 10 2 M, quina concentració d ions hidrogen tindrà la dissolució? 1r. Escriure

Más detalles

1. Què són les variables d estat termodinàmiques? Posa n alguns exemples.

1. Què són les variables d estat termodinàmiques? Posa n alguns exemples. Unitat 12. 1. Conceptes bàsics 1. Què són les variables d estat termodinàmiques? Posa n alguns exemples. 2. Algunes variables d estat termodinàmiques s anomenen funcions d estat. Quina és la principal

Más detalles