1. Fes els següents canvis d unitats, utilitzant factors de conversió, i indica a quina magnitud correspon cada una de les unitats.

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "1. Fes els següents canvis d unitats, utilitzant factors de conversió, i indica a quina magnitud correspon cada una de les unitats."

Transcripción

1 Alumne/a: Curs: 3r ESO Assignatura: Física i Química Criteris de recuperació: Per superar l assignatura s avaluaran els resultats obtinguts a la prova extraordinària del mes de Setembre, i també la presentació i la correcció de les activitats de recuperació. El dossier amb activitats que tendrà un valor d un 30%. L' examen de recuperació tendrà un valor d un 70%, Almenys s ha de tenir un 3 de nota de l examen per poder fer la mitjana amb les feines lliurades. Activitats de recuperació: TEMA 1: ELS SISTEMES MATERIALS 1. Fes els següents canvis d unitats, utilitzant factors de conversió, i indica a quina magnitud correspon cada una de les unitats. 43 cm=...mm 6 g=...kg 3,7 mg=...kg 16 min=...s 23 min=...h 245 cm 3 =...m 3 48 kg=...cg 7,8 dies=...min 56 l=...m cm 3 =...l 4 m 2 =...cm cm=...m 45 km=...m 45 ml=...m 3 16 mg=...g 3 setmanes=...h 19 hm =...dam 45 mg=...kg 2. Expressa en unitats del sistema internacional (S.I.) les següents mesures utilitzant factors de conversió; i després expressa els resultats en notació científica:

2 3. Defineix: propietats de la matèria general i propietat específica. 4. Realitza els següents canvis d unitats, utilitzant FACTORS DE CONVERSIÓ i expressa el resultat en notació científica. a) 4500 s a hores b) 5600mg a hg c) 7530 cm 2 a m 2 d) 56,04 ml a m 3 e) 100 km/h a m/s f) 250 kg/dm 3 a g/cm 3 g) 4 kg/cl a g/l. h) 23 kg/l a g/dl i) 3,5 L a cm Explica la teoria cineticomolecular. 6. Completa: a) El pas de solid a liquid s anomena: b) El pas de solid a gas s anomena: c) El as de liquid a vapor s anomena: d) Durant el canvi d estat, la...es manté constant. 7. Aquest gràfic mostra com varia la temperatura d una substància a mesura que es va refredant. Contesta les següents preguntes: a) En quin estat es troba la substància a la temperatura de 10ºC? b) Quina es la temperatura d ebullició de la substància? c) Entre quines temperatura es troba la substància en estat líquid? d) En quin estat es troba la substància a la temperatura de 40ºC e) Quina es la temperatura de fusió de la substància? f) En quins estat es troba la substància a partir del minut 15? g) Com es troba la substància entre els minuts 8 i 10? 8. Un recipient de 9 litres conte heli a una pressió de 3 atm. Quina pressió exercirà sobre les parets si, sense canviar la temperatura, comprimim el gas perquè ocupi 6 litres? 9. La temperatura inicial d un gas és de 240K, i l escalfem fins a 400K mantenint el seu volum constant. Si la pressió inicial era de 0,3 atm, quina pressió final haurem mesurat?

3 10.Un recipient amb 6 litres d un gas està a temperatura de 300K. Quin volum ocuparà aquest gas a 500K si no varia la pressió? TEMA 2: SUBSTÀNCIES PURES I MESCLES 1. Quina diferència hi ha entre substàncies pures i mescles? Posa exemples. 2. Quina diferència hi ha entre mescla homogènia i hetergènies. 3. Defineix els següents termes: dissolvent, solut, solubilitat, dissolució diluïda, dissolució concentrada i dissolució saturada. 4. S ha dissolt 500 g d una sal i s ha completat amb aigua fins a 4 litres de dissolució. Calcula la concentració en grams/litre. 5. Volem preparar 400 cm 3 de dissolució de clorur potàssic de concentració 12 g/l. Quina quantitat de clorur potàssic cal pesar? 6. 5 grams de NaCl es dissolen en aigua fins a completar 250 cm 3 de dissolució. Quina és la concentració en g/l? 7. Una persona té 150 mg de glucosa en 100 cm 3 de dissolució sanguínia. Calcula la concentració en g/l. 8. Es dissolen 15 g de sulfat de sodi en 100 g d aigua. Expressa la concentració en tant per cent en massa. 9. Calcula el percentatge en pes d una dissolució, preparada en dissoldre 50 g de sal comuna (NaCl) en 700 g d aigua. 10.Calcula el tant per cent en massa de solut en les següents dissolucions: a) 40 g de sal en 250 g d aigua. b) 50 g de sucre en 1 kg de dissolució c) 12 g de nitrat de plata en mig litre d aigua (d aigua =1 g/ml). 11. La concentració d una dissolució d hidròxid sòdic (NaOH) en aigua és del 2% en massa. Quina quantitat d hidròxid sòdic hi ha en mig quilo de dissolució? 12. L alcohol que es compra en les farmàcies i s usa com a desinfectant es diu alcohol de 96º. Significa que la seva concentració es del 96 % en volum. Calcula el volum d alcohol de 96º que es necessitat per tenir 200 cm 3 de solut. 13. Es prepara una dissolució afegint 10 grams de clorur de sodi (NaCl) a 20 g d aigua. Una vegada dissolta, el volum de la dissolució és de 22 cm 3. Calcula la concentració de la dissolució expressada en % en pes i en g/l.

4 TEMA 3: LA COMPOSICIÓ DE LA MATÈRIA. 1. Fes un esquema amb les teories atòmiques estudiades, posant el nom del model, els trets característics i un dibuix representatiu. 2. Completa las taula següent: 3. Els àtoms següents: 16 8O i 17 8O. a) Creus que corresponen a un mateix element? b) Quina diferència hi ha entre ells? c) Quina similitud hi ha? d) Com s anomenen? 4.Completa i contesta: a) Que li passat als anions i als cations de la taula? 5. Realitza la configuració electrònica dels següents elements i digues a quin grup i a quin període pertanyen. Sodi (Na), Argò (Ar), Calci (Ca), Carboni ( C), Alumini (Al), Fòrfor (P), Clor (Cl) i Nitrogen (N). TEMA 4: UNIONS D ÀTOMS 1. Realitza un esquema dels tipus d agrupacions que hem estudiat. 2. Completa la següent taula: Substància Fórmula Massa atòmica (u) Massa molecular (u) Carboni C Oxigen Massa molar (g)

5 Diòxid de carboni Nitrogen Hidrogen Amoníac Clor Clorur d hidrogen 3. L alumini té una massa atòmica de 27 u. Calcula: a) La massa d un mol d alumini. b) El nombre de mols que hi ha en 2700 grams d alumini. 4. Un anell de plata té una massa de 10,7 grams. Calcula el nombre de mols de plata que té l anell. 5. Quants grams són 10 mols d amoníac (NH 3 )? FORMULACIÓ 1. Completa la següent taula: Fòrmula a)nah b)pbh 2 c)feh 3 d)beh 2 e)pth 4 a)fecl 2 b)fecl 3 c) Hg N 3 d) K 2S e)aui 3 a)pbo b) Cr O 2 3 c)pto 2 ) Hg O d 2 2 Amb prefixos multiplicadors Amb estat d oxidació a) Hidrur de calci b) Hidrur de liti c) Hidrur de mercuri (II) d) Hidrur d or (III) e) Hidrur de mercuri (I) a) Iodur de plom (II) b) Nitrur de manganès (II) c) Clorur de crom (III) d) Siliciur de níquel (II) e) Sulfur de ferro (II)

6 e)bao a) NaOH b) Pb OH 2 c) Fe OH 3 d) Be OH 2 e) Pt OH 2 f ) Al OH 3 a) Òxid de magnesi b) Òxid de manganès (IV) c) Òxid de beril li d) Òxid de sodi e) Òxid de cadmi c) Hidròxid de mercuri (II) d) Hidròxid d or (III) e) Hidròxid de mercuri (I) f) Hidròxid d alumini g) Hidròxid de plom (II) h) Hidròxid de crom(iii) TEMA 5: LES REACCIONS QUÍMIQUES 1. Classifica en canvis físics i químics els processos següents. a) Un paper que es crema. b) L evaporació de l alcohol. c) La transformació de la llet en iogurt. d) El trencament d un full de paper. e) La combustió de la gasolina al motor. f) La transformació del vi en vinagre. g) La fusió d un glaçó. h) La digestió dels aliments. 2. Explica què és una reacció de combustió. 3. Explica la diferència entre una reacció de descomposició i de síntesi. 4. Ajusta les següents reaccions. a) Fe + O 2 Fe 2 O 3 b) Cu + O 2 Cu 2 O c) S + O 2 SO 2 d) Cl 2 + O 2 Cl 2 O 5 e) Mn + O 2 MnO3 f) I 2 + O 2 I 2 O 7 g) Fe 2 O 3 + H 2 O Fe(OH) 3 h) Li 2 O + H 2 O LiOH i) SO 2 + H 2 O H 2 SO 3 j) SO 3 + H 2 O H 2 SO 4 k) HClO 3 + NaOH NaClO3 + H2O l) HNO 3 + Ca(OH) 2 Ca(NO3) 2 + H 2 O m) C 3 H 8 + O 2 CO2 + H 2 O 5. Per la reacció 2SO 2 (g) + O 2 (g) 2 SO 3 (g): a) Quants grams d oxigen calen per reaccionar amb 16g de SO 2? b) Quants grams de SO 3 s obtindran en aquest cas?

7 6. Un dels combustibles més utilitzats és el gas propà de fórmula C 3 H 8. Es crema quan reacciona amb l oxigen de l aire (O 2 ) i forma diòxid de carboni i aigua: a) Escriu la reacció i ajusta-la. b) Quina quantitat de substància en mols de gas propà s haurà cremat si s obtenen 12 mols de diòxid de carboni? c) Quina massa d oxigen en grams s haurà d utilitzar per obtenir 12 mol de diòxid de carboni? 7. El clorur d hidrogen (HCl) s obté fent reaccionar l àcid sulfúric (H 2 SO 4 ) amb clorur de sodi (NaCl) mitjançant aquesta reacció: NaCl + H 2 SO 4 Na 2 SO 4 + HCl a) Quants grams de clorur de sodi fan falta per obtenir 1kg de clorur d hidrogen? b) Quants grams d àcid sulfúric caldrà que reaccionin en aquest cas? 8. L amoníac (NH 3 ) es descompon en gas hidrogen i gas nitrogen. a) Escriu la reacció ajustada. b) Calcula quants grams d amoníac s han de descompondre per obtenir 7 g de nitrogen. c)quina quantitat de substància en mols d amoníac representen aquests grams? d)calcula la quantitat de substància en mols de gas hidrogen que s obté quan es descomposen 34 g d amoníac.

FÍSICA i QUÍMICA 3r ESO B

FÍSICA i QUÍMICA 3r ESO B FÍSICA i QUÍMICA 3r ESO B DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n TRIMESTRE 6 1. Completa aquest esquema, que correspon al model atòmic de Rutherford: Model atòmic de Rutherford distingeix dues parts en l àtom Nucli

Más detalles

Tema 9 del vostre llibre pàg. 183

Tema 9 del vostre llibre pàg. 183 Tema 9. Les reaccions químiques Tema 9 del vostre llibre pàg. 183 D1 ÍNDEX 9.1. Canvis físics o canvis químics 9.2. L equació química 9.3. Representació d una reacció a nivell microscòpic 9.4. Repàs massa

Más detalles

Dossier de vacances. Recuperació Física i Química. 3r ESO. Unitat 1. El mètode científic. Mesura de magnituds

Dossier de vacances. Recuperació Física i Química. 3r ESO. Unitat 1. El mètode científic. Mesura de magnituds Dossier de vacances. Recuperació Física i Química. 3r ESO Unitat 1. El mètode científic. Mesura de magnituds 1. Expressa en quilograms la massa d una poma de 195g. 2. Indica el procediment que utilitzaries

Más detalles

IES PICASSO. Concepte de mol

IES PICASSO. Concepte de mol IES PICASSO Concepte de mol 1 Unitat de quantitat de matèria 12 g del isótop de C-12 conte 6,022x10 23 àtoms. Aquest nombre es coneix amb el nom de nombre d Avogadro (N A ) 1 mol 12 C = 12 g de C-12 =

Más detalles

Realitzar i lliurar la feina d'estiu al setembre! CONDICIÓ INDISPENSABLE PER PODER PRESENTAR-SE A L EXAMEN DE RECUPERACIÓ!

Realitzar i lliurar la feina d'estiu al setembre! CONDICIÓ INDISPENSABLE PER PODER PRESENTAR-SE A L EXAMEN DE RECUPERACIÓ! Física i química 3r ESO Deures d estiu Nom i Cognoms Grup Realitzar i lliurar la feina d'estiu al setembre! CONDICIÓ INDISPENSABLE PER PODER PRESENTAR-SE A L EXAMEN DE RECUPERACIÓ! T1. La matèria i la

Más detalles

Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES

Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES 6.1. El mol 6.1.1. Mols i nombre de partícules: el nombre d Avogadro 6.1.2. Mols i massa: massa molar 6.2. Càlculs amb mols 6.3. Canvis físics i canvis químics 6.4. Reaccions

Más detalles

Unitat 5. Càlculs en les reaccions químiques. Estequiometria

Unitat 5. Càlculs en les reaccions químiques. Estequiometria Unitat 5. Càlculs en les reaccions químiques. Estequiometria 1. Calcula quin volum de diòxid de carboni es formarà a 298 K i 1,01 10 5 Pa en la combustió de 55 grams de gas propà. 2. S escalfen fortament

Más detalles

1,94% de sucre 0,97% de glucosa

1,94% de sucre 0,97% de glucosa EXERCICIS DE QUÍMICA 1. Es prepara una solució amb 2 kg de sucre, 1 kg de glucosa i 100 kg d aigua destil lada. Calcula el tant per cent en massa de cada solut en la solució obtinguda. 1,94% de sucre 0,97%

Más detalles

FEINA D ESTIU FÍSICA I QUÍMICA 3 r ESO

FEINA D ESTIU FÍSICA I QUÍMICA 3 r ESO FEINA D ESTIU FÍSICA I QUÍMICA 3 r ESO NOM: GRUP: Alumnes suspesos: Només tindreu dret a fer l examen si heu fet la feina d estiu. Per tant, presentareu la feina el dia de l examen. Alumnes aprovats: Aquest

Más detalles

A III-1 Expliqueu amb paraules el significat dels següents símbols i feu un dibuix representatiu.

A III-1 Expliqueu amb paraules el significat dels següents símbols i feu un dibuix representatiu. III. REACCIONS QUÍMIQUES A III-1 Expliqueu amb paraules el significat dels següents símbols i feu un dibuix representatiu. Símbol Explicació Dibuix F Cl Dos àtoms de fluor separats Dos àtoms de clor formant

Más detalles

D24. Exercici 3. (Pàg. 223, exercici 15). L àcid perclòric és un àcid. Si tenim una dissolució

D24. Exercici 3. (Pàg. 223, exercici 15). L àcid perclòric és un àcid. Si tenim una dissolució D24 Exercici 3. (Pàg. 223, exercici 15). L àcid perclòric és un àcid. Si tenim una dissolució d aquest àcid de concentració 2,3 10 2 M, quina concentració d ions hidrogen tindrà la dissolució? 1r. Escriure

Más detalles

1.a) Què és una magnitud? b) Indica set propietats que són magnituds, i les unitats corresponents en el SI.

1.a) Què és una magnitud? b) Indica set propietats que són magnituds, i les unitats corresponents en el SI. Recuperació de Física i química 3ESO 1.Dossier d exercicis - Presentar un dossier amb els exercicis resolts en ordre i amb l enunciat copiat (en bolígraf tan la resolució com l enunciat ). Respostes raonades

Más detalles

Grup: 2n ESO E. 2. Calcula la densitat d un material si té una massa de 54 g i un volum de 20mL.

Grup: 2n ESO E. 2. Calcula la densitat d un material si té una massa de 54 g i un volum de 20mL. Nom: Data: Grup: 2n ESO E NOTA LA MATÈRIA 1. Classifica els següents elements en la columna correcta: Longitud, 4 mm 3, ferro, temps, pintura, 7.9 g/cm 3, temperatura, 35 Kg, aigua, 4 m 3, superfície,

Más detalles

Departament de Física i Química

Departament de Física i Química Departament de Física i Química EXERCICIS UNITAT : ELS CANVIS EN ELS PROCESSOS QUÍMICS 1r BATXILLERAT Conceptes unitat 1. Sistemes homogenis. Dissolucions. Concentració i formes d expressar-la (g/l; %

Más detalles

Departament de Física i Química

Departament de Física i Química Departament de Física i Química EXERCICIS GAS, DISLUCIONS, ESTEQUIOMETRIA, FÓRMULA EMPÍRICA I MOLECULAR n BATXILLERAT Gasos 1. En un matràs de 10 litres a 5ºC de temperatura, s introdueixen g d hidrogen,

Más detalles

3. La matèria i els elements. La matèria: Àtoms i molècules. L'àtom. Els elements. La taula periòdica.

3. La matèria i els elements. La matèria: Àtoms i molècules. L'àtom. Els elements. La taula periòdica. 3. La matèria i els elements. La matèria: Àtoms i molècules. L'àtom. Els elements. La taula periòdica. Questionari: 1. Defineix què és un sistema material 2. Què és una propietat extensiva? 3. Què és una

Más detalles

Les dissolucions, de la mateixa manera que qualsevol mescla, poden ser sòlides, líquides o gasoses.

Les dissolucions, de la mateixa manera que qualsevol mescla, poden ser sòlides, líquides o gasoses. LES DISSOLUCIONS Definició: una dissolució és una mescla homogènia formada per un component majoritari, que s'anomena dissolvent, i una o diverses substàncies que es troben dissoltes, que s'anomenen soluts.

Más detalles

8.3. Reaccions àcid-base

8.3. Reaccions àcid-base 8.3. Reaccions àcidbase D15 lleixiu marbre Des de l antiguitat es coneixen diverses substàncies amb unes característiques especials i d un gran interès, que reben el nom d àcids i bases. Quines són les

Más detalles

ACTIVITATS PER RECUPERAR LA FÍSICA I QUÍMICA DE 3r D ESO

ACTIVITATS PER RECUPERAR LA FÍSICA I QUÍMICA DE 3r D ESO NOM: ACTIVITATS PER RECUPERAR LA FÍSICA I QUÍMICA DE 3r D ESO 1. Què és matèria? 2. Defineix magnitud, massa, volum i densitat. 3. Amb quin aparell mesures la massa. 4. Quina és la unitat de massa en el

Más detalles

Materia y disoluciones

Materia y disoluciones Materia y disoluciones 1º.- Calcula la temperatura a la que habrá que someter 80 litros de un gas, para que ocupe un volumen de 15 litros a una presión de 18 atmósfera. S: 648,3 ºC 2º.- Un recipiente contiene

Más detalles

Física i Química 4t ESO ENLLAÇ QUÍMIC

Física i Química 4t ESO ENLLAÇ QUÍMIC ENLLAÇ QUÍMIC 1. Justifica el tipus d enllaç de: a) sodi i brom b) magnesi i clor c) liti i hidrogen d) carboni i hidrogen e) sofre i hidrogen f) potassi i sofre g) magnesi i ferro h) sodi i sofre i) fòsfor

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU Curs 2005-2006 Contesteu a les preguntes 1, 2 i 3, i a la 4 i la 5 d una de les dues

Más detalles

1. Ajusta la siguiente reacción: El cloro diatómico reacciona con el hidrógeno diatómico para formar cloruro de hidrógeno

1. Ajusta la siguiente reacción: El cloro diatómico reacciona con el hidrógeno diatómico para formar cloruro de hidrógeno TEMA 4. CÁLCULOS QUÍMICOS ACTIVIDADES 1. Ajuste de ecuaciones químicas 1. Ajusta la siguiente reacción: El cloro diatómico reacciona con el hidrógeno diatómico para formar cloruro de hidrógeno 2. Ajusta

Más detalles

Determinació d entalpies estàndard de reacció

Determinació d entalpies estàndard de reacció Determinació d entalpies estàndard de reacció Lluís Nadal Balandras. lnadal@xtec.cat Objectiu. Veure com es poden determinar variacions d entalpia de reaccions, comprovar la llei de Hess i utilitzar-la

Más detalles

Són les lleis generals basades en l experimentació que ens diuen com es fan les reaccions químiques.

Són les lleis generals basades en l experimentació que ens diuen com es fan les reaccions químiques. UNITAT 1: TEORIA ATÓMICO-MOLECULAR LLEIS PONDERALS Són les lleis generals basades en l experimentació que ens diuen com es fan les reaccions químiques. i. Llei de Lavoissier o de Conservació de la massa

Más detalles

EXERCICIS GASOS, DISSOLUCIONS, ESTEQUIOMETRIA, FÓRMULA EMPÍRICA I MOLECULAR 2n BATXILLERAT

EXERCICIS GASOS, DISSOLUCIONS, ESTEQUIOMETRIA, FÓRMULA EMPÍRICA I MOLECULAR 2n BATXILLERAT EXERCICIS GASOS, DISSOLUCIONS, ESTEQUIOMETRIA, FÓRMULA EMPÍRICA I MOLECULAR 2n BATXILLERAT Gasos 1. En un matràs de 10 litres a 25ºC de temperatura, s introdueixen 2 g d hidrogen, 8,4 g de nitrogen i 4,8

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Contesteu a les preguntes 1, 2 i 3, i a la 4 i la 5 d una de les dues

Más detalles

Unitats 1 i 2-9 d'octubre de 2012

Unitats 1 i 2-9 d'octubre de 2012 Unitats 1 i 2-9 d'octubre de 2012 1) Passa a la corresponent unitat del Sistema Internacional les quantitats següents, utilitzant factors de conversió: 2 ks; 40 mm; 4 10-4 GA; 200 dg; 4 hores. 2) Efectua

Más detalles

Materia: FÍSICA Y QUÍMICA 3º E.S.O Curso

Materia: FÍSICA Y QUÍMICA 3º E.S.O Curso ACTIVIDADES FÍSICA Y QUÍMICA 3º ESO PROGRAMA DE REFUERZO. PRIMERA PARTE 1.-Calcular el tanto por ciento en peso y en volumen de una disolución que se prepara al disolver 40 ml de ácido nítrico cuya densidad

Más detalles

FEINA ESTIU 2013 FÍSICA I QUÍMICA 3r ESO

FEINA ESTIU 2013 FÍSICA I QUÍMICA 3r ESO FEINA ESTIU 2013 FÍSICA I QUÍMICA 3r ESO Nom: Curs: 3r A Per a poder fer l examen de recuperació de setembre és obligatori fer els exercicis que figuren en aquest dossier. De la mateixa manera, és molt

Más detalles

Física 4º E.S.O. 2014/15

Física 4º E.S.O. 2014/15 Física 4º E.S.O. 2014/15 Problemas de Química Ficha número 13 1.- Ajusta las siguientes reacciones químicas: a) Na 2 CO 3 + HCl NaCl + CO 2 + H 2 O (Sol: Na 2 CO 3 + 2 HCl 2 NaCl + CO 2 + H 2 O) b) PBr

Más detalles

Ell mètode científic, quines etapes te. I posa un exemple a la vida quotidiana.

Ell mètode científic, quines etapes te. I posa un exemple a la vida quotidiana. Ell mètode científic, quines etapes te. I posa un exemple a la vida quotidiana. Efectua els següents canvis d unitats: 5 kg a mg 15 dg a hg 5.000 cm a m 125 cm2 a m2 10 m3 a cm3 6 ml a cm3 2 anys a s 2.000.000

Más detalles

PART I: QUÍMICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 1.

PART I: QUÍMICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 1. PART I: QUÍMICA Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 1. UNITAT 1: MESURAR PER INVESTIGAR Saps què és la matèria 1- Completa la taula que hi ha a continuació:

Más detalles

Enllaços intermoleculars

Enllaços intermoleculars D17 8.3.2. Enllaços intermoleculars FORCES INTERMOLECULARS O H Dins de la molècula trobem Enllaç Covalent O H H Molècula Però entre molècules i molècules quina interacció o enllaç es produeix? Forces de

Más detalles

EJERCICIOS DE DISOLUCIONES Y ESTEQUIOMETRÍA

EJERCICIOS DE DISOLUCIONES Y ESTEQUIOMETRÍA EJERCICIOS DE DISOLUCIONES Y ESTEQUIOMETRÍA REACCIONES: 1. La descomposición térmica del carbonato de calcio produce óxido de calcio y dióxido de carbono gas. Qué volumen de dióxido de carbono, medido

Más detalles

Química Sèrie 2. Instruccions

Química Sèrie 2. Instruccions Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2011 Química Sèrie 2 SOLUCIONS, CRITERIS DE CORRECCIÓ

Más detalles

3. Calcula la cantidad estequiométrica de hidrógeno molecular, en moles, necesaria para reaccionar con 5 moles de oxígeno en la síntesis del agua.

3. Calcula la cantidad estequiométrica de hidrógeno molecular, en moles, necesaria para reaccionar con 5 moles de oxígeno en la síntesis del agua. CÁLCULOS ESTEQUIOMÉTRICOS BÁSICOS 1. Ajusta las siguientes reacciones químicas: C 3 H 6 (g) + O 2 (g) CO 2 (g) + H 2 O (g) N 2 (g) + H 2 (g) NH 3 (g) KClO 3 (aq) KCl (aq) + O 2 (g) H 2 O 2 (l) O 2 (g)

Más detalles

EJERCICIOS Y PROBLEMAS DE REPASO PARA EL ALUMNADO QUE PROMOCIONA A PRIMERO DE BACHILLER Y QUIERE ESTUDIAR FÍSICA Y QUÍMICA

EJERCICIOS Y PROBLEMAS DE REPASO PARA EL ALUMNADO QUE PROMOCIONA A PRIMERO DE BACHILLER Y QUIERE ESTUDIAR FÍSICA Y QUÍMICA EJERCICIOS Y PROBLEMAS DE REPASO PARA EL ALUMNADO QUE PROMOCIONA A PRIMERO DE BACHILLER Y QUIERE ESTUDIAR FÍSICA Y QUÍMICA 1.- El gas propano reacciona con el oxígeno según la siguiente reacción: C 3 H

Más detalles

Materia: FÍSICA Y QUÍMICA Curso

Materia: FÍSICA Y QUÍMICA Curso ACTIVIDADES DE REFUERZO FÍSICA Y QUÍMICA 3º ESO. JUNIO 2015. 1.- Realizar las configuraciones electrónicas de todos los elementos de los tres primeros periodos de la tabla periódica. 2.- Razonar cuales

Más detalles

PROBLEMAS RESUELTOS SELECTIVIDAD ANDALUCÍA 2008 QUÍMICA TEMA 1: LA TRANSFORMACIÓN QUÍMICA

PROBLEMAS RESUELTOS SELECTIVIDAD ANDALUCÍA 2008 QUÍMICA TEMA 1: LA TRANSFORMACIÓN QUÍMICA PROBLEMAS RESUELTOS SELECTIVIDAD ANDALUCÍA 2008 QUÍMICA TEMA 1: LA TRANSFORMACIÓN QUÍMICA Junio, Ejercicio 2, Opción B Junio, Ejercicio 5, Opción B Reserva 1, Ejercicio 5, Opción A Reserva 1, Ejercicio

Más detalles

28ª Olimpíada Argentina de Química CERTAMEN NACIONAL NIVEL INICIAL Examen. Número de protones

28ª Olimpíada Argentina de Química CERTAMEN NACIONAL NIVEL INICIAL Examen. Número de protones Datos útiles Número de Avogadro = 6,02 x 10 23 1 atm = 760 mmhg = 1,0131 bar = 1,01 x 10 5 Pa R = 0,082 atm L / K mol T (en C) = T (en K) 273 P V = n R T 1. Completa la siguiente tabla: Átomo (X) Número

Más detalles

PROBLEMAS TIPO DE CÁLCULOS QUÍMICOS

PROBLEMAS TIPO DE CÁLCULOS QUÍMICOS PROBLEMAS TIPO DE CÁLCULOS QUÍMICOS Átomos, moléculas y moles 1) Un tubo de ensayo contiene 25 ml de agua. Calcula: a) El número de moles de agua. b) El número total de átomos de hidrógeno. c) La masa

Más detalles

Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular

Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular U1 Lleis químiques Lleis ponderals: - Llei de Lavoisier - Llei de Proust Teoria atòmica

Más detalles

PROBLEMAS DE ESTEQUIOMETRÍA DE 1º DE BACHILLERATO

PROBLEMAS DE ESTEQUIOMETRÍA DE 1º DE BACHILLERATO PROBLEMAS DE ESTEQUIOMETRÍA DE 1º DE BACHILLERATO COLECCIÓN PRIMERA. 1. La descomposición térmica del carbonato de calcio produce óxido de calcio y dióxido de carbono gas. Qué volumen de dióxido de carbono,

Más detalles

Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA

Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA Les primeres lleis relatives a les reaccions químiques han estat desenvolupades al segle XVIII. Hi ha lleis referents

Más detalles

Dos experiments quantitatius ràpids amb aigua oxigenada

Dos experiments quantitatius ràpids amb aigua oxigenada Dos experiments quantitatius ràpids amb aigua oxigenada Lluís Nadal Balandras. IES Lluís de Requesens. Molins de Rei (Barcelona). CDECT. Barcelona. lnadal@xtec.cat Resum: Mitjançant la formació d escuma

Más detalles

ACTIVIDADES DE RECUPERACIÓN PARA SEPTIEMBRE FÍSICA Y QUÍMICA DE 3º ESO

ACTIVIDADES DE RECUPERACIÓN PARA SEPTIEMBRE FÍSICA Y QUÍMICA DE 3º ESO ACTIVIDADES DE RECUPERACIÓN PARA SEPTIEMBRE FÍSICA Y QUÍMICA DE 3º ESO CURSO 2016/ 2017 1.- Expresa las siguientes cantidades en unidades del S.I., en notación científica, indica la magnitud correspondiente

Más detalles

UNITAT 2 : LA MATÈRIA : COM ES PRESENTA.

UNITAT 2 : LA MATÈRIA : COM ES PRESENTA. UNITAT 2 : LA MATÈRIA : COM ES PRESENTA. Conceptes 1. *Substàncies pures i mescles. 2. *Classificació de les substàncies pures: elements i compostos. 3. *Classificació de les mescles: mescles homogènies

Más detalles

CuO (s) + H 2 SO 4(aq) CuSO 4(aq) +H 2 O (aq)

CuO (s) + H 2 SO 4(aq) CuSO 4(aq) +H 2 O (aq) Relación de problemas Química 4º ESO CDP. NTRA. SRA. DE LORETO 1. El trióxido de azufre se sintetiza a partir de dióxido de azufre y oxígeno molecular. Calcula la masa y el volumen de los reactivos que

Más detalles

Dossier de Recuperació INSTITUT OLIVAR GRAN

Dossier de Recuperació INSTITUT OLIVAR GRAN INSTITUT OLIVAR GRAN CURS: 2017-18 Dossier de Recuperació FÍSICA I QUÍMICA 3r ESOD Alumne/a: Curs i grup: DEPARTAMENT DE CIÈNCIES DE LA NATURALESA Dossier de recuperació de Física i Química de 3r ESO D

Más detalles

TEMA 1: QUÍMICA DESCRIPTIVA EJERCICIOS DE SELECTIVIDAD 96/97

TEMA 1: QUÍMICA DESCRIPTIVA EJERCICIOS DE SELECTIVIDAD 96/97 TEMA 1: QUÍMICA DESCRIPTIVA EJERCICIOS DE SELECTIVIDAD 96/97 1. De un recipiente que contiene 32 g de metano, se extraen 9 10 23 moléculas. Calcule: a) Los moles de metano que quedan. b) Las moléculas

Más detalles

HCl. NaCl + CO. AgCl + NaNO. Al SO + H H SO. CaO + CO. Na2CO. ZnSO. Hg + CuCl. MgO ZnCl. REACCIONES QUíMICAS

HCl. NaCl + CO. AgCl + NaNO. Al SO + H H SO. CaO + CO. Na2CO. ZnSO. Hg + CuCl. MgO ZnCl. REACCIONES QUíMICAS Dadas las siguientes reacciones químicas, contesta: Qué sustancias son reactivos? Cuáles son productos?. Ajústalas a) H + Cl HCl b) CH5OH + O c) HCl + NaHCO NaCl + CO d) NaCl + AgNO AgCl + NaNO e) CO +

Más detalles

1º Control 2ª Evaluación. Física y Química 1º Bachillerato D. 1.- (2 puntos) Formula o nombra los siguientes compuestos químicos:

1º Control 2ª Evaluación. Física y Química 1º Bachillerato D. 1.- (2 puntos) Formula o nombra los siguientes compuestos químicos: 1º Control 2ª Evaluación Física y Química 1º Bachillerato D a) Seleniuro de hidrógeno; b) Yodato de cobre (II); c) Li 2 O 2; d) K 2 S; e) Na 3 PO 4 2. (2 puntos) a) Calcula los gramos de hidróxido potásico

Más detalles

1- Calcula la masa de los siguientes átomos: Al; Mg; Ca; N y F. 4 - Expresa en moles: 4,5 g de agua; 0,3 g de hidrógeno; 440 g de dióxido de carbono

1- Calcula la masa de los siguientes átomos: Al; Mg; Ca; N y F. 4 - Expresa en moles: 4,5 g de agua; 0,3 g de hidrógeno; 440 g de dióxido de carbono ÁTOMOS, MOLÉCULAS Y MOLES 1- Calcula la masa de los siguientes átomos: Al; Mg; Ca; N y F 2- Calcula la masa de las siguientes moléculas: HNO 3 ; PH 3 ; Cl 2 O; N 2 O 5 y CCl 4 3 - Cuantos moles de oxígeno

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES Les substàncies pures dins la classificació de la matèria Les SUBSTÀNCIES PURES (també anomenades espècies químiques) només

Más detalles

FÍSICA I QUÍMICA: EXERCICIS REPÀS 3r ESO

FÍSICA I QUÍMICA: EXERCICIS REPÀS 3r ESO FÍSICA I QUÍMICA: EXERCICIS REPÀS 3r ESO Exercicis Temes 0 i 1: 1- A) Escriu els següents nombres utilitzant la notació científica: 0,0000345m 768900000g 0,001mm 1200kg 0,23478s 981023456N B) Canvia les

Más detalles

REACCIONES QUÍMICAS. Cálculos en Química Velocidad de reacción Oxidación-reducción. Pilas

REACCIONES QUÍMICAS. Cálculos en Química Velocidad de reacción Oxidación-reducción. Pilas Velocidad de reacción Oxidación-reducción. Pilas REACCIONES QUÍMICAS Física y Química 4º ESO: guía interactiva para la resolución de ejercicios I.E.S. Élaios Departamento de Física y Química EJERCICIO

Más detalles

3.1 LA SOLUBILITAT. K ps [ions] reacció desplaçada a l esquerra

3.1 LA SOLUBILITAT. K ps [ions] reacció desplaçada a l esquerra 3.1 LA SOLUBILITAT La solubilitat d una substància és la concentració de la dissolució saturada a una temperatura determinada. Es tracta d una propietat característica que s acostuma a expressar com la

Más detalles

ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6

ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6 LA MATÈRIA ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6 LES PROPIETATS DELS MATERIALS... 10 MESCLES I DISSOLUCIONS...

Más detalles

ACTIVITATS D ESTIU 4t ESO... FÍSICA I QUÍMICA NOM...AULA...

ACTIVITATS D ESTIU 4t ESO... FÍSICA I QUÍMICA NOM...AULA... ACTIVITATS D ESTIU 4t ESO... FÍSICA I QUÍMICA NOM...AULA... NOTA: Els alumnes que hagin superat la matèria podeu lliurar el DOSSIER d estiu complert el dia que comencin les classes a setembre. Els alumnes

Más detalles

Unitat 15. Reaccions àcid-base

Unitat 15. Reaccions àcid-base Unitat 15. Teories àcid-base. Força d àcids i bases. Equilibri iònic de l aigua. 1. La taula adjunta mostra una relació d alguns dels àcids forts i de les bases fortes més comunes. Per a cadascun dels

Más detalles

Física i química - Activitats d estiu 3r ESO

Física i química - Activitats d estiu 3r ESO A) Estats de la matèria 1.Omple amb una X els espais que falten relacionant l'estat amb les propietats: PROPIETATS SÒLID LÍQUID GASÓS Forma Volum S expandeixen? Es comprimeixen? Com és el moviment de les

Más detalles

FÍSICA Y QUÍMICA cuaderno de ejercicios

FÍSICA Y QUÍMICA cuaderno de ejercicios FÍSICA Y QUÍMICA cuaderno de ejercicios FORMULACIÓN y nomenclatura 1.** Determinen si las siguientes afirmaciones se refieren a metales o a no metales. 1.1. Presentan un brillo característico. 1.2. Los

Más detalles

ELS ELEMENTS QUÍMICS. IES Jaume Salvador i Pedrol Departament de Física i Química

ELS ELEMENTS QUÍMICS. IES Jaume Salvador i Pedrol Departament de Física i Química ELS ELEMENTS QUÍMICS IES Jaume Salvador i Pedrol Departament de Física i Química Què és un àtom? Un àtom és la part més petita de matèria que pot existir. Àtom Parts d un àtom Protons Nucli Neutrons electrons

Más detalles

1 Ajustament de reaccions redox.

1 Ajustament de reaccions redox. Reaccions d oxidació i reducció 1 1 Ajustament de reaccions redox. 1.1 En medi àcid Adjustar la reacció IO 3 (aq) + SO 2(aq) + H 2 O(l) I 2 (aq) + SO 2 (aq) + H 3O + (aq) (1) Per ajustar l equació (1)

Más detalles

Examen Química Ensenyament Grau de Física Gener 2010

Examen Química Ensenyament Grau de Física Gener 2010 No està permès la utilització de llibres ni apunts. No està permès la utilització de la taula periòdica. No està permès la utilització de cap formulari. En els coneixements de la matèria es troba implícit

Más detalles

PARTE ESPECÍFICA. OPCIÓN C MATERIA: QUÍMICA

PARTE ESPECÍFICA. OPCIÓN C MATERIA: QUÍMICA CALIFICACIÓN: PRUEBAS DE ACCESO A CICLOS FORMATIVOS DE GRADO SUPERIOR DE FORMACIÓN PROFESIONAL Resolución de 27 de marzo de 2008 (DOCM del día 4 de abril) Centro de examen PARTE ESPECÍFICA. OPCIÓN C MATERIA:

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: JUNY

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD Barem: / Baremo: Blocs 1-5: punts cada problema/qüestió / Bloques 1-5: puntos cada Problema/Cuestión L ALUMNE HA D ELEGIR I RESOLDRE ÚNICAMENT UN PROBLEMA O QÜESTIÓ DE CADA BLOC / EL ALUMNO DEBE ELEGIR

Más detalles

b) Escriu les 4 magnituds derivades de les principals que hem vist a classe amb les seves correponents unitats en el S.I.

b) Escriu les 4 magnituds derivades de les principals que hem vist a classe amb les seves correponents unitats en el S.I. DEPARTAMENT: C. Experimentals PROFESSOR: Abel González MATÈRIA/UNITAT: Curs 201718 GRUP: Recuperació 3er ESO DATA: Setembre 2018 CONVOCATÒRIA: Dossier ALUMNE/A: NOTA: És imprescindible lliurar aquest dossier

Más detalles

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries MESURA DE DENSITATS DE SÒLIDS I LÍQUIDS Activitat 1. a) Digueu el volum aproximat dels següents recipients: telèfon mòbil, un cotxe i una iogurt. Teniu en compte que un brik de llet té un volum de 1000cm3.

Más detalles

Física o química 2 La cera i el gel

Física o química 2 La cera i el gel Física o química 2 La cera i el gel Heu vist tot sovint que la cera de les espelmes quan es fon es converteix en cera líquida i que el gel quan es fon es converteix en aigua. Però heu observat alguna diferència

Más detalles

Masas atómicas (g/mol): O = 16; S = 32; Zn = 65,4. Sol: a) 847 L; b) 710,9 g; c) 1,01 atm.

Masas atómicas (g/mol): O = 16; S = 32; Zn = 65,4. Sol: a) 847 L; b) 710,9 g; c) 1,01 atm. 1) Dada la siguiente reacción química: 2 AgNO3 + Cl2 N2O5 + 2 AgCl + ½ O2. a) Calcule los moles de N2O5 que se obtienen a partir de 20 g de AgNO3. b) Calcule el volumen de O2 obtenido, medido a 20 ºC y

Más detalles

TEMA 3.- Reacciones químicas. Estequiometría

TEMA 3.- Reacciones químicas. Estequiometría TEMA 3.- Reacciones químicas. Estequiometría 123.- Se hace reaccionar ácido sulfúrico con magnesio. Se pide: a) Masa de magnesio que se necesita para reaccionar con 150 ml de una disolución acuosa de ácido

Más detalles

ACTIVITATS RECUPERACIÓ FÍSICA I QUÍMICA 2n ESO

ACTIVITATS RECUPERACIÓ FÍSICA I QUÍMICA 2n ESO ACTIVITATS RECUPERACIÓ FÍSICA I QUÍMICA 2n ESO 1. Explica què és l univers i tot el que coneguis del Sistema Solar i completa la taula. UNIVERS: SISTEMA SOLAR: 2. Explica què és un solstici i un equinocci.

Más detalles

Materiales recopilados por la Ponencia Provincial de Química para Selectividad TEMA 1: QUÍMICA DESCRIPTIVA EJERCICIOS DE SELECTIVIDAD 96/97

Materiales recopilados por la Ponencia Provincial de Química para Selectividad TEMA 1: QUÍMICA DESCRIPTIVA EJERCICIOS DE SELECTIVIDAD 96/97 TEMA 1: QUÍMICA DESCRIPTIVA EJERCICIOS DE SELECTIVIDAD 96/97 1. De un recipiente que contiene 32 g de metano, se extraen 9 10 23 moléculas. a) Los moles de metano que quedan. b) Las moléculas de metano

Más detalles

Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2015 Química Sèrie 3 Fase específica

Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2015 Química Sèrie 3 Fase específica Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2015 Química Sèrie 3 Fase específica Qualificació Qüestions Problema Suma de notes parcials Qualificació final Qualificació Etiqueta

Más detalles

LEYES PONDERALES Y LEYES DE LOS GASES

LEYES PONDERALES Y LEYES DE LOS GASES LEYES PONDERALES Y LEYES DE LOS GASES En una cápsula de porcelana se colocan 2,15 gr de limaduras de hierro y se le agrega una cucharada de azufre suficiente como para que una vez que reaccionen quede

Más detalles

28ª Olimpíada Argentina de Química CERTAMEN NACIONAL NIVEL INICIAL respuestas

28ª Olimpíada Argentina de Química CERTAMEN NACIONAL NIVEL INICIAL respuestas Datos útiles Número de Avogadro = 6,02 x 10 23 1 atm = 760 mmhg = 1,0131 bar = 1,01 x 10 5 Pa R = 0,082 atm L / K mol T (en C) = T (en K) 273 P V = n R T 160,5 marcas totales 1. Completa la siguiente tabla:

Más detalles

IES SIERRA DEL AGUA ACTIVIDADES DE FÍSICA Y QUÍMICA DE ALUMNOS PENDIENTES DE 3º DE ESO

IES SIERRA DEL AGUA ACTIVIDADES DE FÍSICA Y QUÍMICA DE ALUMNOS PENDIENTES DE 3º DE ESO IES SIERRA DEL AGUA ACTIVIDADES DE FÍSICA Y QUÍMICA DE ALUMNOS PENDIENTES DE 3º DE ESO Tema 1: Medida y método científico. 1. Transforme las siguientes magnitudes al S.I de unidades: a) 228 Gm b) 436 ns

Más detalles

TEMA I: REACCIONES Y ESTEQUIOMETRIA

TEMA I: REACCIONES Y ESTEQUIOMETRIA TEMA I: REACCIONES Y ESTEQUIOMETRIA 1. De un recipiente que contiene 32 g de metano, se extraen 9 10 23 moléculas. a) Los moles de metano que quedan. b) Las moléculas de metano que quedan. c) Los gramos

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 9 APLICACIONS DE LES REACCIONS REDOX

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 9 APLICACIONS DE LES REACCIONS REDOX QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 9 APLICACIONS DE LES REACCIONS REDOX Electròlisi(I) (I) Electròlisi L electròlisi és un procediment en què, en aplicar un corrent elèctric a una dissolució d un electròlit,

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ FÍSICA I QUÍMICA. 4t d ESO

DOSSIER DE RECUPERACIÓ FÍSICA I QUÍMICA. 4t d ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ FÍSICA I QUÍMICA 4t d ESO Estiu-2016 Nom... Nota final de recuperació: 40% Dossier + 60% examen FÍSICA. Tema 1, 2 i 3. (Mirar al final del bloc de Física les fórmules) CINEMÀTICA

Más detalles

U.1: TEORIA ATÓMICO-MOLECULAR

U.1: TEORIA ATÓMICO-MOLECULAR 1.- LLEIS PONDERALS : FORMACIÓ DE COMPOSTOS A les reaccions químiques, els àtoms s uneixen mitjançant certs tipus d enllaços formant molècules o cristalls. Aquestes reaccions (combinacions d àtoms) compleixen

Más detalles

DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO

DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO DEPARTAMENT TECNOLOGIA CURS 2014-15 DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO NOM ALUMNE:... LLEGEIX ATENTAMENT: Aquest dossier està pensat per a recuperar l'assignatura de

Más detalles

DOSSIER D ESTIU DE RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS. 2n ESO A, B i D

DOSSIER D ESTIU DE RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS. 2n ESO A, B i D DOSSIER D ESTIU DE RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS 2n ESO A, B i D NOM: COGNOM: GRUP: Nota: La realització d aquest dossier és obligatòria si es vol recuperar la matèria. El seu pes és d un pes del 20% de

Más detalles

La matèria: com es presenta

La matèria: com es presenta 3 La matèria: com es presenta PER COMENÇAR Esquema de continguts Per començar, experimenta i pensa La matèria: com es presenta Les substàncies pures Les mescles Les mescles La separació de mescles Homogènies

Más detalles

1. Se dispone de una disolución acuosa de ácido sulfúrico del 98% de riqueza en masa y densidad 1,84 g/ml.

1. Se dispone de una disolución acuosa de ácido sulfúrico del 98% de riqueza en masa y densidad 1,84 g/ml. ESTEQUIOMETRÍA,DISOLUCIONES: ACTIVIDADES DE SELECTIVIDAD. 1. Se dispone de una disolución acuosa de ácido sulfúrico del 98% de riqueza en masa y densidad 1,84 g/ml. a) Qué volumen de esta disolución se

Más detalles

2º CUADERNILLO DE FÍSICA Y QUÍMICA

2º CUADERNILLO DE FÍSICA Y QUÍMICA 2º CUADERNILLO DE FÍSICA Y QUÍMICA Alumnos de 4º ESO con la asignatura de Física y Química de 3º ESO suspensa NOMBRE CURSO ENLACES 1. Representa mediante un diagrama de Lewis las siguientes moléculas:

Más detalles

CONTENIDOS BÁSICOS. HIPÓTESIS DE AVOGADRO, CANTIDAD DE MATERIA, LEY DE LOS GASES IDEALES.

CONTENIDOS BÁSICOS. HIPÓTESIS DE AVOGADRO, CANTIDAD DE MATERIA, LEY DE LOS GASES IDEALES. CONTENIDOS BÁSICOS. HIPÓTESIS DE AVOGADRO, CANTIDAD DE MATERIA, LEY DE LOS GASES IDEALES. CUESTIONES E1S2014 La fórmula empírica de un compuesto orgánico es C 4 H 8 S. Si su masa molecular es 88, determine:

Más detalles

REACCIONES QUÍMICAS MASA MOLES MOLÉCULAS ÁTOMOS ÁTOMOS. Factor de conversión N A = 6, partículas/mol

REACCIONES QUÍMICAS MASA MOLES MOLÉCULAS ÁTOMOS ÁTOMOS. Factor de conversión N A = 6, partículas/mol REACCIONES QUÍMICAS CANTIDAD DE MATERIA La cantidad de sustancia se puede expresar en gramos (masa), en moles, moléculas o átomos. Podemos pasar de unas unidades a otras utilizando el siguiente esquema:

Más detalles

CUESTIONES Y PROBLEMAS DE SELECTIVIDAD

CUESTIONES Y PROBLEMAS DE SELECTIVIDAD CUESTIONES Y PROBLEMAS DE SELECTIVIDAD CUESTIONES 1. Sabiendo que la masa molecular de hidrógeno es 2 y la del oxígeno 32, conteste razonadamente a las siguientes cuestiones: a) Qué ocupará más volumen,

Más detalles

l 1cm min g m km cm h ACTIVIDADES DE REPASO DE FÍSICA Y QUÍMICA - 3º DE ESO Página 1

l 1cm min g m km cm h ACTIVIDADES DE REPASO DE FÍSICA Y QUÍMICA - 3º DE ESO Página 1 MAGNITUDES. CAMBIOS DE UNIDADES 1. Asocia cada cantidad con su magnitud indicando el símbolo de la misma. Valor Magnitud Símbolo 45 kg Caudal 0,5 ml Temperatura 5 Ha (hectáreas) Energía l/s Masa 45ºC Volumen

Más detalles

2.1 ELS POTENCIALS ESTÀNDARDS DE REDUCCIÓ

2.1 ELS POTENCIALS ESTÀNDARDS DE REDUCCIÓ 2.1 ELS POTENCIALS ESTÀNDARDS DE REDUCCIÓ Es construeix una pila amb els elèctrodes següents: un elèctrode de zinc en una solució de sulfat de zinc i un elèctrode de coure en una solució de sulfat de coure.

Más detalles

FÍSICA I QUÍMICA TERCER D ESO TREBALL D'ESTIU

FÍSICA I QUÍMICA TERCER D ESO TREBALL D'ESTIU Departament de Física i Química Nom: Curs: FÍSICA I QUÍMICA TERCER D ESO TREBALL D'ESTIU Per recuperar la matèria pendent has de fer aquest quadernet d activitats, complet, totes les preguntes. L has de

Más detalles

Ejercicios Estequiometria

Ejercicios Estequiometria Ejercicios Estequiometria 1. Se hacen reaccionar 22,75 g de Zn que contiene un 7,25 % de impurezas con exceso de HCl. Calcula la masa de H 2 desprendida. HCl + Zn ZnCl 2 + H 2 2. Se calcinan en un horno

Más detalles