LES PRÀCTIQUES EN LES EMPRESES: UN CAMÍ D ACCÉS AL MERCAT DE TREBALL.

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "LES PRÀCTIQUES EN LES EMPRESES: UN CAMÍ D ACCÉS AL MERCAT DE TREBALL."

Transcripción

1 LES PRÀCTIQUES EN LES EMPRESES: UN CAMÍ D ACCÉS AL MERCAT DE TREBALL. Dues de les vies d accés al mercat de treball són, sens dubte, per una banda la formació professional en l empresa de persones treballadores i, de l altra, les pràctiques en l empresa d alumnes, siguin de formació professional reglada o de formació universitària. Per altra banda, la formació professional no reglada, principalment mitjançant els certificats de professionalitats i altres accions formatives no reglades, permetran als seus participants duu a terme pràctiques en les empreses. Totes aquestes pràctiques són pràctiques que no suposen l existència d una relació laboral per l empresa. En canvi, en l àmbit de les relacions de treball i, amb la mateixa finalitat d adquirir pràctica laboral, la legislació actual contempla una figura contractual: el contracte de pràctiques. Anem doncs a analitzar cadascuna de les possibilitats que s ofereixen a les nostres empreses, des de l àmbit educatiu, per tal de captar el talen que necessitem. 1.- PRÀCTIQUES NO LABORALS. Les pràctiques que no constitueixen relació laboral entre l alumne i l empresa on es realitzen aquestes pràctiques són aquelles que deriven o bé del mateix ordenament legal del sistema educatiu, o bé de la mateixa legislació social, sigui en matèria de formació professional o en matèria de política d ocupació. Dins de la formació professional, la Llei Orgànica 5/2002, de 19 de juny, considera clau la formació pràctica, mitjançant la realització de pràctiques professionals i estances en empreses. La formació professional, alhora, es duu a terme a través de tres modalitats: a) Formació professional inicial, en el sistema educatiu, o formació reglada. b) Accions d inserció i reinserció laboral de treballadors en atur. c) Formació continua en les empreses, de treballadors en actiu. D aquesta última modalitat, al tractar-se de treballadors en actiu en les empreses, no en parlarem avui, ja que no es tracta pròpiament d una via d accés al mercat de treball.

2 1.1.- PRÀCTIQUES DERIVADES DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL REGLADA PRÀCTIQUES DERIVADES DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL El mòdul professional de formació en centres de treball. Aquest mòdul és un mòdul obligatori tant pels alumnes de formació professional de grau mitjà, com els de grau superior, amb una durada d entre 350 i 700 hores, distribuïdes entre 10 i 20 setmanes de pràctiques a les empreses. A més, aquestes pràctiques podem desenvolupar-se en qualsevol país de la Unió Europea. Els de cicle mitjà, a través del programa Leonardo da Vinci i els de cicle superior, a través del programa Erasmus. Aquestes pràctiques no constitueixen relació laboral Les estances complementàries de la formació reglada. Aquestes estances són estances complementàries de la formació reglada que preveu la Llei Orgànica 5/2002, de les Qualificacions i Formació Professional i que ve regulada per una norma habilitant i el corresponen concert entre les entitats de formació i les empreses. Tant el contingut de les pràctiques, com la seva durada i les corresponents compensacions als participants es regulen pel mateix concert, sense que sigui aplicable, al no tractar-se d una relació laboral, la legislació laboral, ni el conveni col lectiu aplicable a l empresa. Normalment, s instrumentalitzen mitjançant la concessió de beques i altres compensacions econòmiques als participants en aquestes estances. En aquestes pràctiques, sempre que hi hagi contraprestació econòmica, els hi és d aplicació, els mecanismes d inclusió a la Seguretat Social regulats en el RD 1493/2011, de 24 d octubre i, per tant, hauran de ser donats d alta a la Seguretat Social PRÀCTIQUES DERIVADES DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL NO REGLADA Certificats de professionalitat. Tampoc constitueixen relació laboral les pràctiques realitzades dins els mòduls de formació pràctica que es duen a terme un cop superats els mòduls formatius dels certificats de professionalitat.

3 Accions formatives, dins la formació professional d oferta. Dins les polítiques actives d ocupació, el Ministeri d Ocupació i Seguretat Social efectua una planificació plurianual de formació en oferta prenent en consideració les propostes de les Comunitats Autònomes i els Agents Socials. Entre d altres, aquesta formació, compren les següents actuacions: a) Accions formatives dirigides a treballadors aturats. b) Programes destinats a la formació de persones amb necessitats formatives especials. c) Accions formatives que inclouen compromisos de contractació dirigits prioritàriament a treballadors aturats i treballadors immigrants en els seus països d origen. Aquests programes d accions formatives poden incloure pràctiques en les empreses, regulades pel RD 1543/2011, de 31 d octubre, en les que els participants podran rebre beques, en concepte de compensació per despeses o ajudes amb la finalitat de conciliar la seva assistència a la formació, amb la seva vida familiar, aquestes regulades pel RD 395/2007, de 23 de novembre. Dins del RD 1543/2011, de 31 d octubre, abans esmentat, es regula una modalitat de pràctiques no laborals en les empreses, de joves d entre 18 i 25 anys, amb qualificació professional, però sense experiència laboral. En aquestes pràctiques els hi és d aplicació, els mecanismes d inclusió a la Seguretat Social regulats en el RD 1493/2011, de 24 d octubre i, per tant, hauran de ser donats d alta a la Seguretat Social PRÀCTIQUES DERIVADES DE LA FORMACIÓ REGLADA UNIVERSITÀRIA Pràctiques curriculars. El RD 592/2014, d 11 de juliol, permet a les universitats establir Programes de Cooperació Educativa amb empreses, amb la finalitat que els alumnes realitzin pràctiques en les mateixes, que hauran de ser compatibles amb els estudis i que podem ser valorades com a crèdits en el corresponen currículum formatiu. Aquestes pràctiques no podran excedir, en la seva durada, del 50 per cent del temps íntegre que suposi el curs acadèmic.

4 L alumne haurà de complir amb les tasques encomanades per l empresa, en l horari fixat per la mateixa i s haurà de nomenar un tutor que serà la persona que farà el seguiment de les pràctiques a l empresa. En aquestes pràctiques, sempre que hi hagi contraprestació econòmica, els hi és d aplicació, els mecanismes d inclusió a la Seguretat Social regulats en el RD 1493/2011, de 24 d octubre i, per tant, hauran de ser donats d alta a la Seguretat Social ELS BECARIS. Per últim, i dins l apartat de les pràctiques no laborals, hi ha les pràctiques que s emmarquen no dins el marc educatiu de la formació professional o universitària, sinó en els acords de negociació col lectiva o bé dins la pròpia programació empresarial, mitjançant la convocatòria de les beques d empresa, possibilitat que ve contemplada pel RD 1543/2011, de 31 d octubre. En aquest cas, les pràctiques s articulen mitjançant un acord entre l interessat i l empresa, acord que haurà de precisar necessàriament les condicions de la seva realització, el nomenament d un tutor i amb una durada de tres a nou mesos. Els participants reben una beca de suport. En aquestes pràctiques els hi és d aplicació, els mecanismes d inclusió a la Seguretat Social regulats en el RD 1493/2011, de 24 d octubre i, per tant, hauran de ser donats d alta a la Seguretat Social. 2.- PRÀCTIQUES LABORALS El contracte en pràctiques. Als alumnes, un cop finalitzada la seva formació acadèmica, ja sigui en el vessant de formació professional o en el vessant de formació universitària, o la seva formació no reglada, mitjançant l obtenció dels certificats de professionalitats o titulacions equivalents, podran ser contractes amb la modalitat de contractes en pràctiques. La condició per poder fer aquest tipus de contracte és que la titulació no tingui una antiguitat major de cinc anys, en general, i de set anys en el supòsit de persones amb discapacitat. Si el treballador és menor de 30 anys, no es té en compte quina és la data de finalització dels seus estudis.

5 La durada del contracte no podrà ser inferior a sis mesos, ni superior a dos anys i es podrà prorrogar fins a dues vegades, per períodes no inferiors a sis mesos, si es fa per una durada inicial inferior a la màxima. La retribució serà, com a mínim, del 60% i del 75%, respectivament, durant el primer i segon any del contracte, del salari conveni d un treballador que ocupi el mateix lloc de treball. Si aquest contracte es concerta amb una persona aturada, inscrita al Servei Públic d Ocupació, i menor de 30 anys, gaudirà d una reducció en les quotes a la Seguretat Social per contingències comunes, del 50%. Totes aquestes opcions són oportunitats que hem d aprofitar les empreses i que ens permetran captar el talent de les persones que es volen integrar en el mercat de treball, alhora que suposa aprofitar el retorn de la inversió que la societat ha dut a terme en la seva formació professional i universitària.

FORMACIÓ BONIFICADA. Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo

FORMACIÓ BONIFICADA. Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo FORMACIÓ BONIFICADA Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo Les empreses que cotitzen a la Seguretat Social per la contingència

Más detalles

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord.

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord. MODELS DE MATRÍCULA EN ELS ENSENYAMENTS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER UNIVERSITARI (aprovada per la CACG en data 21 de desembre de 2009 i per Consell de Govern de 25 de maig de 2010, i modificada per la CACG

Más detalles

ESCOLA ANNA RAVELL BATXIBAC (CURRÍCULUM MIXT BATXILLERAT - BACCALAURÉAT) CURS

ESCOLA ANNA RAVELL BATXIBAC (CURRÍCULUM MIXT BATXILLERAT - BACCALAURÉAT) CURS ESCOLA ANNA RAVELL BATXIBAC (CURRÍCULUM MIXT BATXILLERAT - BACCALAURÉAT) CURS 2016-2017 1 El Batxibac és el programa que permet a l alumnat cursar un currículum mixt amb l objectiu d obtenir la doble titulació

Más detalles

PRÀCTIQUES en EMPRESA

PRÀCTIQUES en EMPRESA PRÀCTIQUES en EMPRESA Grau de Física Grau d Enginyeria Electrònica de Telecomunicació Grau d Enginyeria Biomèdica Màsters PRÀCTIQUES EN EMPRESA NORMATIVA Les pràctiques externes són una activitat de naturalesa

Más detalles

Accions específiques pels Metges joves

Accions específiques pels Metges joves Accions específiques pels Metges joves Estudiants CoMB Unitat de Participació Secció MIR Secció MIR Actes i Jornades Participació anual en les Jornades d Estudiants Clínic i Estudiants Bellvitge amb alguna

Más detalles

Documentació acadèmica en els cicles formatius de formació professional i en els cicles d ensenyaments esportius

Documentació acadèmica en els cicles formatius de formació professional i en els cicles d ensenyaments esportius Documentació acadèmica en els cicles formatius de formació Aquest document conté els apartats següents: Part primera: cicles formatius FP LOGSE C. Trasllat d un alumne entre centres sense haver finalitzat

Más detalles

PREGUNTES MÉS FREQÜENTS

PREGUNTES MÉS FREQÜENTS PREGUNTES MÉS FREQÜENTS Ordre EMO/193/2014, de 23 de juny, per la qual s aproven les bases reguladores del Programa pilot de formació professional Aprenent i treballant del Servei d Ocupació de Catalunya,

Más detalles

Informacions final de curs. Grau Mitjà 1er curs PFI

Informacions final de curs. Grau Mitjà 1er curs PFI Informacions final de curs Grau Mitjà 1er curs PFI 1 Calendari final del curs 2017-20182 2 Informacions de Secretaria final del curs 2017-20183 3 Serveis del Dept. d Escola Empresa4 Barcelona, abril de

Más detalles

EL MANTENIMENT DE L OCUPACIÓ EN ELS CONTRACTES DE TARIFA PLANA I TARIFA REDUÏDA.

EL MANTENIMENT DE L OCUPACIÓ EN ELS CONTRACTES DE TARIFA PLANA I TARIFA REDUÏDA. EL MANTENIMENT DE L OCUPACIÓ EN ELS CONTRACTES DE TARIFA PLANA I TARIFA REDUÏDA. Fa pocs mesos la Tresoreria General de la Seguretat Social va posar en marxa el control del compliment, per part de les

Más detalles

REQUERIMENTS DEL PERSONAL AUXILIAR D ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA A CATALUNYA 2015

REQUERIMENTS DEL PERSONAL AUXILIAR D ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA A CATALUNYA 2015 NOTA INFORMATIVA REQUERIMENTS DEL PERSONAL AUXILIAR D ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA A CATALUNYA 2015 Auxiliar de gerontologia Els professionals que estan treballant actualment o s incorporin abans del 31 de

Más detalles

NORMES DE COTITZACIÓ PER ANY 2017

NORMES DE COTITZACIÓ PER ANY 2017 NORMES DE COTITZACIÓ PER ANY 2017 Ens plau informar-lo que en data 11 de febrer s ha publicat la Ordre ESS / 106/2017, de 9 de febrer, per la qual es desenvolupen les normes legals de cotització a la Seguretat

Más detalles

Els estudis de Formació Professional. Jornada Orienta t. 14 de març de 2012

Els estudis de Formació Professional. Jornada Orienta t. 14 de març de 2012 Els estudis de Formació Professional Jornada Orienta t. 14 de març de 2012 Índex Cicles formatius: Obtenció d'una titulació de formació professional. Modificacions curriculars en la formació professional.

Más detalles

Subvenció de 3.907euros per cada contracte per temps indefinit i a jornada complerta, que es reduirà proporcionalment en cas de jornada parcial.

Subvenció de 3.907euros per cada contracte per temps indefinit i a jornada complerta, que es reduirà proporcionalment en cas de jornada parcial. Incentius a les empreses per a la contractació de treballadors/ores amb discapacitat Accedir al món laboral pot comportar dificultats per a qualsevol persona, però aquestes s incrementen en el cas de col

Más detalles

NORMES DE COTITZACIÓ A LA SEGURETAT SOCIAL PER A L ANY 2016.

NORMES DE COTITZACIÓ A LA SEGURETAT SOCIAL PER A L ANY 2016. NORMES DE COTITZACIÓ A LA SEGURETAT SOCIAL PER A L ANY 2016. El passat 30 de gener, el Butlletí Oficial de l Estat, publicava l Ordre ESS/70/2016, de 29 de gener, per la que es desenvolupen les normes

Más detalles

CICLES DE GRAU SUPERIOR

CICLES DE GRAU SUPERIOR CICLES DE GRAU SUPERIOR DOCUMENTACIÓ QUE S HA D APORTAR PER A L ACCÉS VIA BATXILLER c) Documentació que acredita que, en el moment de presentar la sol licitud, es tenen els requisits acadèmics que permeten

Más detalles

FP Dual a altres comunitats, FP Dual a altres comunitats, Catalunya. Catalunya. Cicle de plàstics a la Garrotxa

FP Dual a altres comunitats, FP Dual a altres comunitats, Catalunya. Catalunya. Cicle de plàstics a la Garrotxa Cicle de plàstics a la Garrotxa FP Dual a altres comunitats, NOVES TITULACIONS FP Dual a altres comunitats, Mòduls professionals Interpretació i representació gràfica FP Dual a altres

Más detalles

CICLES FORMATIUS FEDAC SANT NARCÍS

CICLES FORMATIUS FEDAC SANT NARCÍS CICLES FORMATIUS FEDAC SANT NARCÍS CFGM d'atenció a Persones en Situació de Dependència CFGS d'integració Social CFGS Educació Infantil C / P A R E C O L L, 3, 1 7 0 0 5, G I R O N A T E L È F O N : 9

Más detalles

OCUPACIÓ PER A PERSONES ATURADES DE LLARGA DURADA (EMO/313/2012) LLISTA DE RESPOSTES A LES PREGUNTES MÉS FREQÜENTS

OCUPACIÓ PER A PERSONES ATURADES DE LLARGA DURADA (EMO/313/2012) LLISTA DE RESPOSTES A LES PREGUNTES MÉS FREQÜENTS OCUPACIÓ PER A PERSONES ATURADES DE LLARGA DURADA 2012-2013 (EMO/313/2012) LLISTA DE RESPOSTES A LES PREGUNTES MÉS FREQÜENTS Sobre les entitats beneficiaries de la subvenció per a les actuacions a), b)

Más detalles

Preparació per a l'accés a la universitat per a majors de 25 anys-presencial

Preparació per a l'accés a la universitat per a majors de 25 anys-presencial NORMATIVA REFERENT A LES PROVES D'ACCÉS ALS ESTUDIS UNIVERSITARIS DELS MÉS GRANS DE 25 ANYS. CURS 2015-2016 INFORMACIÓ GENERAL PROVES ACCÉS UNIVERSITAT CURS 2015-2016 Amb el nou Reial Decret 1892/2008,

Más detalles

Maria del Mar Prohens Ferrer Tècnica d ocupació.serveis Centrals Departament d Orientació i Intermediació SOIB. Servei d'ocupació Illes Balears SOIB

Maria del Mar Prohens Ferrer Tècnica d ocupació.serveis Centrals Departament d Orientació i Intermediació SOIB. Servei d'ocupació Illes Balears SOIB Maria del Mar Prohens Ferrer Tècnica d ocupació.serveis Centrals Departament d Orientació i Intermediació SOIB SOIB Què és? És un organisme autònom administratiu, gratuït, d accés universal a tota persona

Más detalles

La formació professional en alternança i dual: aprendre treballant, treballar aprenent

La formació professional en alternança i dual: aprendre treballant, treballar aprenent La formació professional en alternança i dual: aprendre treballant, treballar aprenent Centre educatiu Empresa aprenent Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament FP dual Què és l FP en alternança

Más detalles

PROGRAMA LÀBORA. Barcelona Mercat Laboral Reservat

PROGRAMA LÀBORA. Barcelona Mercat Laboral Reservat PROGRAMA LÀBORA Barcelona Mercat Laboral Reservat L Ajuntament de Barcelona presenta el programa LÀBORA. Una iniciativa que ofereix a les empreses l oportunitat de participar en un projecte de responsabilitat

Más detalles

INSTRUCCIÓ 06/04/2011 i 5/ /12/2011 de DGEMSI. Data: 24/05/2012

INSTRUCCIÓ 06/04/2011 i 5/ /12/2011 de DGEMSI. Data: 24/05/2012 INSTRUCCIÓ 06/04/2011 i 5/2011 21/12/2011 de DGEMSI Data: 24/05/2012 Instrucció de 6 abril de 2011 de la Direcció General d Energia, Mines i Seguretat Industrial: Estableix els criteris per a la realització

Más detalles

Treball i Formació per a persones beneficiàries de la RMI. Entitats sense ànim de lucre 2015

Treball i Formació per a persones beneficiàries de la RMI. Entitats sense ànim de lucre 2015 Treball i Formació per a persones beneficiàries de la RMI Entitats sense ànim de lucre 2015 Objecte: El Programa Treball i Formació subvenciona la realització d accions d experiència laboral (contracte

Más detalles

TAULA D ADAPTACIÓ DE LA DIPLOMATURA EN RELACIONS LABORALS AL GRAU EN RELACIONS LABORALS

TAULA D ADAPTACIÓ DE LA DIPLOMATURA EN RELACIONS LABORALS AL GRAU EN RELACIONS LABORALS TAULA D ADAPTACIÓ DE LA DIPLOMATURA EN RELACIONS LABORALS AL GRAU EN RELACIONS LABORALS Acord de la Comissió d Ordenació Acadèmica de 20 de juliol del 2009, modificat per acord de la Comissió d Ordenació

Más detalles

Direcció General d Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat

Direcció General d Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat Direcció General d Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat Línies generals d actuació 2011-2012 Presentació a directors/es de centres de secundària Organigrama Direcció General d ESO i Batxillerat

Más detalles

Procés per a la gestió de l orientació professional

Procés per a la gestió de l orientació professional 310.3.5 Procés per a la gestió de l orientació professional 04 de maig de 2010 310.3.5 Escola Politècnica Superior d Edificació de Barcelona V2 ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / NORMATIVES

Más detalles

NORMES DE COTITZACIÓ DE SEGURETAT SOCIAL PER AL 2017

NORMES DE COTITZACIÓ DE SEGURETAT SOCIAL PER AL 2017 NORMES DE COTITZACIÓ DE SEGURETAT SOCIAL PER AL 2017 Resumim els principals aspectes de l Ordre de cotització publicada el mes de febrer de l any en curs. COTITZACIÓ A LA SEGURETAT SOCIAL RÈGIM GENERAL

Más detalles

El grau mitjà consta de dos cicles o nivells i en finalitzar s obté el títol de Tècnic Esportiu en la modalitat esportiva corresponent.

El grau mitjà consta de dos cicles o nivells i en finalitzar s obté el títol de Tècnic Esportiu en la modalitat esportiva corresponent. Els Ensenyaments Esportius són una formació que et capacita per desenvolupar una activitat professional en el camp de l'activitat física i l'esport: iniciació esportiva, tecnificació esportiva i conducció

Más detalles

PROJECTE PROFESSIONAL

PROJECTE PROFESSIONAL CONSTRUEIX EL TEU PROJECTE PROFESSIONAL. DOSSIER DE PROJECTE PROFESSIONAL EL PROJECTE PROFESSIONAL RECORDA ELS ELEMENTS DEL PROJECTE RPOFESSIONAL Què vull? Interessos i motivacions Alternatives d objectiu/s

Más detalles

RÈGIM ESPECIAL TREBALLADORES DE LA LLAR

RÈGIM ESPECIAL TREBALLADORES DE LA LLAR 1. DEFINICIÓ 2. OCUPADOR 3. TREBALLADOR 4. EXCLUSIONS 5. CONTRACTACIO 6. RETRIBUCIONS 7. TEMPS DE TREBALL 8. SEGURETAT SOCIAL 9. TREBALL AUTOGESTIONAT RÈGIM ESPECIAL TREBALLADORES DE LA LLAR 1. DEFINICIÓ

Más detalles

PREGUNTES FREQÜENTS SOBRE LA SOL LICITUD DE CERTIFICATS DE PROFESSIONALITAT O ACREDITACIONS PARCIALS ACUMULABLES

PREGUNTES FREQÜENTS SOBRE LA SOL LICITUD DE CERTIFICATS DE PROFESSIONALITAT O ACREDITACIONS PARCIALS ACUMULABLES PREGUNTES FREQÜENTS SOBRE LA SOL LICITUD DE CERTIFICATS DE PROFESSIONALITAT O ACREDITACIONS PARCIALS ACUMULABLES Procediment de sol licitud, inscripció, expedició i lliurament de certificats de professionalitat

Más detalles

PROCÉS D AVALUACIÓ DE L EXPERIÈNCIA LABORAL DEL PERSONAL DOCENT

PROCÉS D AVALUACIÓ DE L EXPERIÈNCIA LABORAL DEL PERSONAL DOCENT PROCÉS D AVALUACIÓ DE L EXPERIÈNCIA LABORAL DEL PERSONAL DOCENT - gener de 2017 ÍNDEX I. Introducció 1 II. Quina experiència laboral es valora? 2 III. Quan s ha de sol licitar? 2 IV. Com se sol licita?

Más detalles

BEQUES D ÈXIT DE RETORN A LA FORMACIÓ. Segona oportunitat per a l ESO Competències clau d accés a la FP per a l Ocupació

BEQUES D ÈXIT DE RETORN A LA FORMACIÓ. Segona oportunitat per a l ESO Competències clau d accés a la FP per a l Ocupació BEQUES D ÈXIT DE RETORN A LA FORMACIÓ Segona oportunitat per a l ESO Competències clau d accés a la FP per a l Ocupació El nivell de formació d un treballador incideix directament en les seves oportunitat

Más detalles

Estratègies metodològiques a la Formació Professional

Estratègies metodològiques a la Formació Professional MÀSTER EN FORMACIÓ DEL PROFESSORAT DE SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA I BATXILLERAT, FORMACIÓ PROFESSIONAL I ENSENYAMENT D'IDIOMES Estratègies metodològiques a la Formació Professional Casos / FCT Judit Tobar,

Más detalles

Observatori socioeconòmic

Observatori socioeconòmic ce bservatori socioeconòmic CERDANYLA DEL VALLÈS MAIG 2016 BSERVATRI SCIECNÒMIC DE CERDANYLA DEL VALLÈS INDICADRS SCIECNÒMICS, CERDANYLA A través d aquest informe, podrem consultar mensualment els indicadors

Más detalles

1- Tràmits de companyia: s anomena tràmits de companyia a aquelles actuacions que cal fer per donar d alta o modificar els contractes d accés.

1- Tràmits de companyia: s anomena tràmits de companyia a aquelles actuacions que cal fer per donar d alta o modificar els contractes d accés. NOTA ACLARIDORA SOBRE LA DOCUMENTACIÓ NECESSÀRIA PER EFECTUAR ELS TRÀMITS ASSOCIATS A LES INSTAL LACIONS DE BAIXA TENSIÓ DAVANT DE LES EMPRESES DISTRIBUÏDORES ELÈCTRIQUES Aquesta nota sintetitza els criteris

Más detalles

Llei de Formació i Qualificació Professional de Catalunya

Llei de Formació i Qualificació Professional de Catalunya Llei de Formació i Qualificació Professional de Catalunya Presentació del projecte de Llei Octubre 2014 Contingut normatiu Títol I Disposicions generals Objecte, principis rectors, destinataris, drets,

Más detalles

Conselleria d Administracions Públiques Direcció General de Funció Pública, Administració Públiques i Qualitat dels Serveis

Conselleria d Administracions Públiques Direcció General de Funció Pública, Administració Públiques i Qualitat dels Serveis Instrucció 5/2012, de 23 de juliol, de la directora general de Funció Pública, Administracions Públiques i Qualitat dels Serveis per la qual es fixen les pautes per tramitar i concedir l excedència voluntària

Más detalles

Aula Mentor és un programa de formació oberta a distància, que depèn del Ministeri d'educació, Cultura i Esports.

Aula Mentor és un programa de formació oberta a distància, que depèn del Ministeri d'educació, Cultura i Esports. Aula Mentor és un programa de formació oberta a distància, que depèn del Ministeri d'educació, Cultura i Esports. Permet l'accés a una àmplia oferta de cursos, amb el seguiment i el suport de tutors en

Más detalles

FP DUAL AL FERRAN TALLADA

FP DUAL AL FERRAN TALLADA 25/01/2018 Autora: Gemma Torres Una formació professional organitzada conjuntament per a les empreses i els centres educatius (mitjançant conveni de col laboració), actuant coordinadament en el procés

Más detalles

Recursos humans i responsabilitat social corporativa

Recursos humans i responsabilitat social corporativa Administració i gestió Recursos humans i responsabilitat social corporativa CFGS.AFI.M04/0.12 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat

Más detalles

SESSIÓ INFORMATIVA PRÀCTIQUES EXTERNES Curs

SESSIÓ INFORMATIVA PRÀCTIQUES EXTERNES Curs SESSIÓ INFORMATIVA PRÀCTIQUES EXTERNES Curs 2015-2016 http://fee.uib.cat/portals/alumnes/ ESTUDIANTS DE GADE I GECO MODALITATS PER SUPERAR L ASSIGNATURA PRÀCTIQUES EXTERNES (PE). 1. PRÀCTIQUES CURRICULARS.

Más detalles

Càlcul de les prestacions

Càlcul de les prestacions Càlcul de les prestacions Salari global És la remuneració que l empresa lliura a la persona assalariada com a contraprestació dels seus serveis, incloent-hi els complements, les primes, les gratificacions

Más detalles

FLEXIBILITAT INTERNA I SISTEMA DE RELACIONS LABORALS

FLEXIBILITAT INTERNA I SISTEMA DE RELACIONS LABORALS FLEXIBILITAT INTERNA I SISTEMA DE RELACIONS LABORALS Dra. Esther Sanchez Fórum Laboral ESADE BCN,22 de març de 2010 PRIMERA PART: Què entenem per flexibilitat i com aconseguir-la? SEGONA PART: El model

Más detalles

NOTA INFORMATIVA EN RELACIÓ A LA QUALIFICACIÓ PROFESSIONAL DEL PERSONAL AUXILIAR D ATENCÍÓ A PERSONES EN SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA

NOTA INFORMATIVA EN RELACIÓ A LA QUALIFICACIÓ PROFESSIONAL DEL PERSONAL AUXILIAR D ATENCÍÓ A PERSONES EN SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA NOTA INFORMATIVA EN RELACIÓ A LA QUALIFICACIÓ PROFESSIONAL DEL PERSONAL AUXILIAR D ATENCÍÓ A PERSONES EN SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA En relació amb la Cartera de serveis socials es considera personal auxiliar

Más detalles

Cicle Formatiu de Grau Superior COMERÇ INTERNACIONAL. (cc)lightmash

Cicle Formatiu de Grau Superior COMERÇ INTERNACIONAL. (cc)lightmash Cicle Formatiu de Grau Superior COMERÇ INTERNACIONAL (cc)lightmash Presentació General Gràcies a la internacionalització de les empreses i la situació econòmica actual, els tècnics en comerç internacional

Más detalles

Carolines, Barcelona. Tel Fax

Carolines, Barcelona. Tel Fax UF1646: Tutorització d accions formatives per a l ocupació del Certificat de Professionalitat de Docència de la formació professional per a l ocupació (SSCE0110) Carolines, 10-08012 Barcelona Tel. 93 410

Más detalles

transicions educatives Curs 2018/2019

transicions educatives Curs 2018/2019 transicions educatives Curs 2018/2019 En què consisteix? Un programa d ajuts econòmics per finançar serveis municipals que contribueixin a ampliar les garanties de permanència i retorn al sistema educatiu

Más detalles

4.4 AVALUACIÓ I RECONEIXEMENT DE PERSONAL. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal. Escola Superior de Música de Catalunya.

4.4 AVALUACIÓ I RECONEIXEMENT DE PERSONAL. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal. Escola Superior de Música de Catalunya. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal Escola Superior de Música de Catalunya Sumari 1. Objectius 2. Responsables 3. Desenvolupament del procés 3.1 Disseny del sistema d avaluació del personal docent

Más detalles

CFGM d Atenció Sociosanitària

CFGM d Atenció Sociosanitària FGM d tenció ociosanitària na bona sortida professional Què és l atenció sociosanitaria? És un servei d atenció multidisplinar que pretén garantir l atenció integral i de qualitat de totes aquelles persones

Más detalles

Assegurances per a entitats no lucratives

Assegurances per a entitats no lucratives Assegurances per a entitats no lucratives Suport Associatiu ASSEGURANÇA PER A LES ACTIVITATS DE LLEURE I DE RESPONSABILITAT CIVIL Any 2018 Suport Associatiu Suport Associatiu és un projecte de Fundesplai

Más detalles

PRÀCTIQUES EXTERNES EN ELS CENTRES, ESTRUCTURES O SERVEIS DE LA URV

PRÀCTIQUES EXTERNES EN ELS CENTRES, ESTRUCTURES O SERVEIS DE LA URV ACORD D ASSIGNACIÓ DE L ESTUDIANT i Acord núm. Atès el RD 1791/2010, de 30 de desembre, pel qual s'aprova l'estatut de l'estudiant Universitari, el RD 592/2014, de 11 de juliol, sobre programes de cooperació

Más detalles

Reglament regulador. prestacions. Juny, 2014

Reglament regulador. prestacions. Juny, 2014 Reglament regulador del càlcul c de prestacions Juny, 2014 Objecte Prestacions (exemple) Es regula la base de càlcul de les prestacions econòmiques de la branca general Prestacions d incapacitat temporal

Más detalles

7a edició Premis de Recerca Fundació Conviure

7a edició Premis de Recerca Fundació Conviure 7a edició Premis de Recerca Fundació Conviure [MUTUAM continua el seu compromís amb la promoció de la recerca relacionada amb la gerontologia clínica i l atenció sociosanitària amb aquesta convocatòria

Más detalles

hola Hola hola hola Barcelona Activa L agència de desenvolupament econòmic i local de l Ajuntament de Barcelona Gener 2017

hola Hola hola hola Barcelona Activa L agència de desenvolupament econòmic i local de l Ajuntament de Barcelona Gener 2017 Hola hola hola hola hola Hola hola hola hola hola Hola hola hola Barcelona Activa L agència de desenvolupament econòmic i local de l Ajuntament de Barcelona Gener 2017 Hola hola hola hola hola Hola hola

Más detalles

Programa de rehabilitació d habitatges amb finalitat social

Programa de rehabilitació d habitatges amb finalitat social Programa de rehabilitació d habitatges amb finalitat social Ajuntament de Vilafranca del Penedès Barcelona, 6 de febrer de 2018 Origen del programa - Programa amb 25 anys de trajectòria - Neix per la detecció

Más detalles

CICLE FORMATIU DE GRAU MITJÀ DE CONFECCIÓ I MODA

CICLE FORMATIU DE GRAU MITJÀ DE CONFECCIÓ I MODA CICLE FORMATIU DE GRAU MITJÀ DE CONFECCIÓ I MODA -DUALmaig de 2013 Es triplica l oferta en Formació Professional Dual La consellera Rigau ha recordat que recentment es va presentar el III Pla d FP, en

Más detalles

Gestió de les ConTRactacions (CTR)

Gestió de les ConTRactacions (CTR) Gestió de les ConTRactacions (CTR) versió 1.0 febrer 2015 Pàgina 1 de 22 Índex 1. ACCÉS I MENÚ D OPCIONS.... 3 2. INICI DE CONTRACTES... 6 3. BAIXES/SUBSTITUCIONS.... 12 4. FINALITZACIÓ DE PROJECTES....

Más detalles

Setembre qbid Mòdul d empresa Pràctica suport Tutor Empresa

Setembre qbid Mòdul d empresa Pràctica suport Tutor Empresa Setembre 2016 qbid Mòdul d empresa Pràctica suport Tutor Empresa INDEX 1. Entrada al sistema 2. Proposar pla d activitats 3. Seguiment de l activitat 4. Contacte de valoració 5. Emplenar l enquesta 2 Entrada

Más detalles

PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT INSTITUT EUROPA CURS

PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT INSTITUT EUROPA CURS PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT INSTITUT EUROPA CURS 2013-2014 La prova d accés a la universitat s estructura en dues fases: Fase general (obligatòria) Fase específica (voluntària) Els exàmens de les PAU

Más detalles

DOSSIER INFORMATIU BATXILLERAT

DOSSIER INFORMATIU BATXILLERAT DOSSIER INFORMATIU BATXILLERAT 2010-2012 - 1 - 1.- MARC LEGAL 1.1. ORGANIGRAMA DEL SISTEMA EDUCATIU SEGONS LA LOE MÓN LABORAL BATXILLERAT ( 16-18) PAAU UNIVERSITAT FORMACIÓ PROFESSIONAL GRAU SUPERIOR (CFGS)

Más detalles

177,553 86,943 DHA) 35, ,938 Sublot 4 (2.0 A) 21, ,228 63,77 Sublot 5 (2.0DHA) 21,893189

177,553 86,943 DHA) 35, ,938 Sublot 4 (2.0 A) 21, ,228 63,77 Sublot 5 (2.0DHA) 21,893189 RESOLUCIÓ D'ALCALDIA X2015001800/RA012015000031 SERVEI: COMPRES Atès que en data 30 d octubre de 2012, la Comissió Executiva del Consorci Català pel Desenvolupament Local (CCDL) va aprovar els plecs de

Más detalles

Data 16 de juliol de Data aprovació Comitè Executiu 05 de juliol de 2010

Data 16 de juliol de Data aprovació Comitè Executiu 05 de juliol de 2010 PLEC DE PRESCRIPCIONS TÈCNIQUES PER DUR A TERME EL DISSENY, LA CONSTRUCCIÓ I ADAPTACIÓ DE L STAND PROMOCIONAL DE LA CAMBRA DE COMERÇ DE MALLORCA EN ELS SALONS NÀUTICS DE GÈNOVA, PARÍS I DUSSELDORF. Núm.

Más detalles

Modificació del calendari acadèmic dels estudis de grau i màster de la UPC

Modificació del calendari acadèmic dels estudis de grau i màster de la UPC Modificació del calendari acadèmic dels estudis de grau i màster de la UPC -18 Acord núm. CG//06/07 del Consell de Govern pel qual s aprova el calendari acadèmic dels estudis de grau i màster de la UPC

Más detalles

S entén per convalidació donar valor acadèmic als estudis oficials certificats per l entitat competent.

S entén per convalidació donar valor acadèmic als estudis oficials certificats per l entitat competent. CONVALIDACIONS EN EL CICLE FORMATIU. A. Informació general sobre convalidacions. S entén per convalidació donar valor acadèmic als estudis oficials certificats per l entitat competent. Per sol licitar

Más detalles

SEGUIMENT I AVALUACIÓ D UN CONVENI QBID SEGUIMENT, AVALUACIÓ I TANCAMENT D UN CONVENI QBID

SEGUIMENT I AVALUACIÓ D UN CONVENI QBID SEGUIMENT, AVALUACIÓ I TANCAMENT D UN CONVENI QBID SEGUIMENT, AVALUACIÓ I TANCAMENT D UN CONVENI QBID Sant Joan Despí SEGUIMENT L ALUMNE I AVALUACIÓESTÀ D UN CONVENI A L EMPRESA QBID AMB UN CONVENI I UN PAP 1er Gestió de l activitat diària de l FCT :L

Más detalles

Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili

Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili Explicació del qüestionari: Es tracta d un qüestionari per conèixer el grau de satisfacció de l usuari. El temps estimat de resposta

Más detalles

NORMATIVA DE PERMANÈNCIA DE LA UNIVERSITAT DE LLEIDA ESTUDIS DE GRAU I MÀSTER

NORMATIVA DE PERMANÈNCIA DE LA UNIVERSITAT DE LLEIDA ESTUDIS DE GRAU I MÀSTER NORMATIVA DE PERMANÈNCIA DE LA UNIVERSITAT DE LLEIDA ESTUDIS DE GRAU I MÀSTER Acord número 98/2017 del Consell de Govern de 25 d abril de 2017, pel qual s aprova la modificació de la Normativa de Permanència

Más detalles

CICLES DE GRAU MITJÀ

CICLES DE GRAU MITJÀ CICLES DE GRAU MITJÀ DOCUMENTACIÓ QUE S HA D APORTAR PER A L ACCÉS VIA ESO 1. Amb la sol licitud per a l accés via ESO s han de presentar original i còpia de la documentació següent: a) Document oficial

Más detalles

RESOLUCIÓ D ATORGAMENT

RESOLUCIÓ D ATORGAMENT RESOLUCIÓ D ATORGAMENT DE SUBVENCIONS DESTINADES AL FOMENT DE LA INTEGRACIÓ LABORAL DE PERSONES AMB DISCAPACITAT IGUAL O SUPERIOR AL 33% CONTRACTADES EN CENTRES ESPECIALS DE TREBALL, EXERCICI 2017. Fets

Más detalles

Procediment d auditoria interna de Qualitat

Procediment d auditoria interna de Qualitat A. OBJECTE B. ABAST C. REFERÈNCIES D. RESPONSABILITATS E. DESCRIPCIÓ DEL PROCEDIMENT E.1. Elaboració del pla d auditories internes. E.2. Execució de les auditories. E.3. Informes d auditoria. E.4. Règim

Más detalles

Programes d FP per a alumnes que no obtenen el GESO

Programes d FP per a alumnes que no obtenen el GESO Serveis Territorials a la Catalunya Central Programes d FP per a alumnes que no obtenen el GESO JORNADA D ORIENTACIÓ EDUCATIVA Catalunya Central Manresa, 26 de març de 2015 Programes d FP per a alumnes

Más detalles

ELS ACORDS EDUQUEN Jornada d intercanvi d experiències

ELS ACORDS EDUQUEN Jornada d intercanvi d experiències ELS ACORDS EDUQUEN Jornada d intercanvi d experiències divendres 6 d abril de 2018 La Facultat de Psicologia, Ciències de l Educació i de l Esport Blanquerna (Universitat Ramon Llull), amb el suport del

Más detalles

NOU MODEL D ACCÉS A LA UNIVERSITAT

NOU MODEL D ACCÉS A LA UNIVERSITAT NOU MODEL D ACCÉS A LA UNIVERSITAT 2010 MARC LEGAL REIAL DECRET 1892/2008, de 14 de novembre 2001 2003 2007 2006 2007 LOU (Ley Orgánica 6/2001, de Universidades) LUC (Llei 1/2003, d Universitats de Catalunya)

Más detalles

ACORD PEL QUAL S APROVA ELCALENDARI LABORAL PER AL PERSONAL D ADMINISTRACIÓ I SERVEIS DE LA UdG ANY 2009

ACORD PEL QUAL S APROVA ELCALENDARI LABORAL PER AL PERSONAL D ADMINISTRACIÓ I SERVEIS DE LA UdG ANY 2009 ACORD PEL QUAL S APROVA ELCALENDARI LABORAL PER AL PERSONAL D ADMINISTRACIÓ I SERVEIS DE LA UdG ANY 2009 (Aprovat en el Consell de Govern núm. 9/08 de 27 de novembre de 2008) Criteris generals: El calendari

Más detalles

DADES DE PRESTACIONS 2013

DADES DE PRESTACIONS 2013 ATUR / LÍMITS DE FOGASA / IT / IPREM / SMI IRSC / PENSIONS CONTRIBUTIVES / PENSIONS NO CONTRIBUTIVES / PRESTACIÓ FILLS A CÀRREC TOPALL PENSIÓ SEGURETAT SOCIAL BASES DE COTITZACIÓ [ATUR] [LÍMITS DE FOGASA]

Más detalles

L ESTRATÈGIA CATALANA DE RENOVACIÓ ENERGÈTICA D EDIFICIS (ECREE)

L ESTRATÈGIA CATALANA DE RENOVACIÓ ENERGÈTICA D EDIFICIS (ECREE) EDIFICACIÓ I URBANISME SOSTENIBLES L ESTRATÈGIA CATALANA DE RENOVACIÓ ENERGÈTICA D EDIFICIS (ECREE) Juanjo Escobar Cap de la Divisió de Gestió Energètica. ICAEN 17 / juny / 2017 QUÈ ES L ECREE? El Govern

Más detalles

La formació professional en alternança i dual: aprendre treballant, treballar aprenent

La formació professional en alternança i dual: aprendre treballant, treballar aprenent La formació professional en alternança i dual: aprendre treballant, treballar aprenent Centre educatiu Empresa aprenent FP dual Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Què és l FP en alternança

Más detalles

BASES PER A LA SELECCIÓ DE PERSONAL D UN TÈCNIC/A D ORIENTACIÓ LABORAL: Núm. Oferta

BASES PER A LA SELECCIÓ DE PERSONAL D UN TÈCNIC/A D ORIENTACIÓ LABORAL: Núm. Oferta BASES PER A LA SELECCIÓ DE PERSONAL D UN TÈCNIC/A D ORIENTACIÓ LABORAL: Núm. Oferta 218587 CORESSA convoca un procés de selecció per cobrir una substitució d un/a tècnic/a d orientació especialitzat en

Más detalles

GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR

GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR 0 Índex 1. Què és la capitalització de l atur? Pàg. 2 2. Requisits Pàg. 3 3. Com i qui pot beneficiar se? Pàg. 4 4. Tràmits i documentació per a la sol licitud Pàg. 6 5. Informació

Más detalles

Dossier Programa Persones Cuidadores

Dossier Programa Persones Cuidadores Dossier Programa Persones Cuidadores Índex 1. Antecedents 2. Els Serveis de la Plataforma 3. Valoracions curs 2009-2010 4. Oferta de serveis 2011 1. Antecedents L any 2009 l Obra Social de CatalunyaCaixa

Más detalles

PROJECTE DE LLEI DELS SERVEIS DE PAGAMENT I EL DINER ELECTRÒNIC. Andorra la Vella, 30 d agost de 2017

PROJECTE DE LLEI DELS SERVEIS DE PAGAMENT I EL DINER ELECTRÒNIC. Andorra la Vella, 30 d agost de 2017 PROJECTE DE LLEI DELS SERVEIS DE PAGAMENT I EL DINER ELECTRÒNIC Andorra la Vella, 30 d agost de 2017 PROJECTE DE LLEI DELS SERVEIS DE PAGAMENT I EL DINER ELECTRÒNIC El projecte de Llei dels serveis de

Más detalles

IES Agustí Serra i Fontanet

IES Agustí Serra i Fontanet IES Agustí Serra i Fontanet C/ Vallmanyà, 13-15 08207 SABADELL Tel.: 93.723.03.12 www.xtec.cat/iesagustiserra www.xtec.cat/iesagustiserra 1 On és L Agustí Serra? RENFE: Sabadell Nord IES Agustí Serra i

Más detalles

Protecció de dades personals en el sector sanitari i social

Protecció de dades personals en el sector sanitari i social NOU CURS Actualitza t! OFERTA FORMATIVA Protecció de dades personals en el sector sanitari i social Nou context normatiu europeu Curs de modalitat online de 5 hores L8 Acreditació de centres sanitaris:

Más detalles

Informació de bonificacions per a persones en situació d atur

Informació de bonificacions per a persones en situació d atur Bonificació aturats Informació de bonificacions per a persones en situació d atur Taula de contingut Definició de la targeta bonificada per a persones en situació d atur... 3 Requisits... 3 Certificats

Más detalles

Qüestionari d avaluació

Qüestionari d avaluació Qüestionari d avaluació 2010 Guia d instruccions per complimentar el model de qüestionari d avaluació. març 2010 GS012010QP10001 I RESOLUCIÓ 2010 La Resolució TRE/3767/2009, de 30 de novembre (DOGC. Núm.5545,

Más detalles

Pla per a la Inclusió Social

Pla per a la Inclusió Social Seguiment i avaluació del Pla per a la Inclusió Social 2012-2015 I Informe de seguiment 2013 SÍNTESI EXECUTIVA Abril 2014 Pla per a la Inclusió Social 2012-2015 Síntesi executiva I Informe de seguiment

Más detalles

AJUNTAMENT DE GIRONA PRESSUPOSTOS PARTICIPATS DELS BARRIS 2018

AJUNTAMENT DE GIRONA PRESSUPOSTOS PARTICIPATS DELS BARRIS 2018 AJUNTAMENT DE GIRONA PRESSUPOSTOS PARTICIPATS DELS BARRIS 2018 Servei Responsable: Participació Altres serveis que hi col laboren: --- --------------------------------------------------------------- NOM

Más detalles

FITXA DE PROCÉS NUM.REVISIÓ DESCRIPCIÓ DATA APROVACIÓ. 00 Versió original 23/09/2013

FITXA DE PROCÉS NUM.REVISIÓ DESCRIPCIÓ DATA APROVACIÓ. 00 Versió original 23/09/2013 Pàg. 1 de 4 Relació de modificacions NUM.REVIÓ DESCRIPCIÓ DATA APROVACIÓ 00 Versió original 23/09/2013 01 02 Inclusió d aquest caixetí de control de canvis de revisió Inclusió del diagrama de flux com

Más detalles

INFORME SOBRE ELS ESTUDIANTS DE NOU ACCÉS AMB DISCAPACITAT. ANY 2014

INFORME SOBRE ELS ESTUDIANTS DE NOU ACCÉS AMB DISCAPACITAT. ANY 2014 INFORME SOBRE ELS ESTUDIANTS DE NOU ACCÉS AMB DISCAPACITAT. ANY 2014 Barcelona, abril 2015 ÍNDEX 1. Introducció 2 2. Recollida de dades 2 3. Anàlisi de les dades 2 3.1 Estudiants amb discapacitat de nou

Más detalles

2 PLACES PER A DIPLOMATS UNIVERSITARIS EN INFERMERIA

2 PLACES PER A DIPLOMATS UNIVERSITARIS EN INFERMERIA LA FUNDACIÓ MATEU ORFILA D INVESTIGACIÓ EN SALUT DE LES ILLES BALEARS CONVOCA: 2 PLACES PER A DIPLOMATS UNIVERSITARIS EN INFERMERIA Bases específiques del procés de selecció: Procediment de la selecció:

Más detalles

Pla de Desenvolupament Directiu (PDD) Diputació de Barcelona Universitat Autònoma de Barcelona

Pla de Desenvolupament Directiu (PDD) Diputació de Barcelona Universitat Autònoma de Barcelona Pla de Desenvolupament Directiu (PDD) Diputació de Barcelona Universitat Autònoma de Barcelona Introducció La Diputació de Barcelona (DIBA) ha apostat per implantar un nou model de gestió dels seus recursos

Más detalles

Calendari acadèmic dels estudis de grau i màster per al curs

Calendari acadèmic dels estudis de grau i màster per al curs Calendari acadèmic dels estudis de grau i màster per al curs -2018 Acord núm. 59/ del Consell de Govern pel qual s aprova el calendari acadèmic dels estudis de grau i màster per al curs -2018 Document

Más detalles

Aquesta carpeta de dades té un caràcter complementari de la carpeta de dades anuals dels centres de secundària.

Aquesta carpeta de dades té un caràcter complementari de la carpeta de dades anuals dels centres de secundària. Centres que imparteixen cicles formatius de formació professional en la modalitat no presencial (segon semestre) Aquesta carpeta de dades té un caràcter complementari de la carpeta de dades anuals dels

Más detalles

Informe elaborat per l Observatori de l educació local Oficina de Planificació Educativa Gerència de Serveis d Educació Barcelona, desembre 2017

Informe elaborat per l Observatori de l educació local Oficina de Planificació Educativa Gerència de Serveis d Educació Barcelona, desembre 2017 Informe elaborat per l Observatori de l educació local Oficina de Planificació Educativa Gerència de Serveis d Educació Barcelona, desembre 2017 La formació de persones adultes a la demarcació de Barcelona

Más detalles

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1. El patrimoni empresarial. L inventari OBJECTIUS Conèixer el concepte d empresa i les seves diferents classificacions.

Más detalles