IES MANUEL DE PEDROLO. Equilibri Elasticitat

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "IES MANUEL DE PEDROLO. Equilibri Elasticitat"

Transcripción

1 Exercici 1 (PAAU 04) La barra prismàtica de la figura, de massa m = 8 kg, s aguanta verticalment sense caure per l acció dels topalls. El topall A és fix i el topall B es prem contra la barra per mitjà d una molla comprimida. El coeficient de frec entre barra i topalls és μ = 0,13. b) Determineu la mínima força F mín que ha de fer la molla per evitar que la barra caigui. c) Determineu l acceleració a a la qual començaria a caure la barra si la força de la molla fos F = 125 N. Exercici 2 (PAAU 04) A l estructura d acer articulada de la figura, s aplica una força F = N al seu extrem C. Si es negligeix el pes de les barres: a) Dibuixeu el diagrama de cos lliure de la barra ABC. b) Determineu la força de tracció F T que suporta la barra BD. c) Determineu l àrea mínima S que ha de tenir la secció de la barra BD per tal que el seu allargament percentual no superi el 0,1% (ε = 0,001). (Preneu el mòdul d elasticitat de l acer E = 210 GPa) Exercici 3 (PAAU 04) La barra horitzontal de la figura, de massa negligible, està suportada pels tirants verticals AB i CD. En el seu extrem E hi penja una càrrega de massa m = 145 kg. Determineu: a) La força de tracció FA i FC que suporta cada tirant. b) El diàmetre mínim, d mín, que ha de tenir el tirant més traccionat per tal que la seva tensió de tracció no superi el valor límit σ = 80 MPa.

2 Exercici 4 (PAAU 04) La biga BC de la figura està suportada pel tirant inclinat AB al seu extrem B i està articulada a un suport fix a C. L angle d inclinació del tirant és α = 30. La biga es carrega amb una força vertical F = 3900 N localitzada a una distància L = 0,9 m de B. Si es negligeix el pes de la biga i del tirant: a) Dibuixeu el diagrama de cos lliure de la biga. b) Determineu la força de tracció F T al tirant. c) Dibuixeu els diagrames de força tallant i de moment flexor de la biga, tot indicant les escales i les unitats. Exercici 5 (PAAU 04) La barra AB de la figura, de massa m = 83 kg, es troba suportada per una articulació fixa a A i pel tirant CB, massís i de secció circular. b) Determineu la força de tracció F T que suporta el tirant i les forces que l articulació A exerceix sobre la barra. c) Determineu el diàmetre mínim d mín que ha de tenir el tirant per tal que la seva tensió de tracció no superi el valor límit σ lím = 75 MPa. Exercici 6 (PAAU 04) La barra AB de la figura, de massa m = 173 kg, recolza sobre el terra horitzontal a l extrem B, mentre que l altre extrem A es mou verticalment dins una guia. El frec a A i a B és negligible. La barra s eleva estirant-la amb un cable fixat a A, que s enrotlla en un tambor accionat per un motor. b) Determineu les forces que la barra rep als seus extrems A i B quan està en repòs formant un angle α = 60 amb el terra.

3 c) Determineu el treball que ha de fer el motor Wm per elevar la barra a velocitat constant des de la posició horitzontal fins a la posició vertical, amb B sempre en contacte amb el terra. Exercici 7 (PAAU 04) L operari de la figura eleva la càrrega de massa m = 24 kg a velocitat constant, estirant el cable que passa per la politja amb una inclinació α = 30. La politja està articulada a l extrem C d una barra vertical, que té l altre extrem B encastat al sostre fix. La barra és de secció circular, té una longitud L = 1,3 m i un diàmetre d = 8 mm. a) Dibuixeu el diagrama de cos lliure de la politja. b) Determineu les forces vertical, FV, i horitzontal, FH, que la politja fa sobre la barra BC. c) Determineu la tensió de tracció σt a la qual està sotmesa la barra BC. d) Dibuixeu els diagrames de la força tallant i de moment flexor de la barra BC, tot indicant les escales i les unitats. Exercici 8 (PAAU 04) La palanca de la figura està recolzada als suports B i C. A l extrem A s hi col loca una persona de massa m = 75 kg i, per evitar que caigui la palanca, a C es col loca un contrapès de massa mp = 230 kg. a) Dibuixeu el diagrama de cos lliure de la palanca. b) Determineu les forces, FB i FC, que els suports B i C fan, respectivament, sobre la palanca. c) Determineu quina és la massa mínima mmín que pot tenir el contrapès sense que la palanca bolqui per l extrem A. Exercici 9 (PAAU 05) La figura representa la part superior d una torre elèctrica, formada per un travesser horitzontal articulat als suports B i C. Dels extrems A i D, en pengen els cables elèctrics que provoquen les càrregues FA = 8,5 kn i FD = 10,3 kn, respectivament, en direcció vertical. El pes del travesser és negligible comparat amb les càrregues.

4 a) Dibuixeu el diagrama de cos lliure del travesser ABCD. b) Determineu les reaccions FB i FC als suports B i C, respectivament. c) Dibuixeu els diagrames de força tallant i de moment flexor del travesser, indicant les escales i les unitats. Exercici 10 (PAAU 05) La figura representa un trencanous de tipus mordassa, en el qual la nou es col loca a la posició B entremig dels dos braços articulats a A. Si es considera que la força exercida amb la mà, F = 35 N, és una força puntual aplicada a l extrem C de cadascun dels braços del trencanous: a) Dibuixeu el diagrama de cos lliure del braç superior del trencanous. b) Determineu la força de compressió FB que s exerceix sobre la nou i la força FA a l articulació. c) Dibuixeu els diagrames de força tallant i de moment flexor del braç superior del trencanous, indicant les escales i les unitats. Exercici 11 (PAAU 05) El mecanisme de la figura serveix per mantenir capses de massa m = 17 kg retingudes sobre el pla horitzontal. La barra AB està articulada a l extrem A i disposa d un rodet articulat a l extrem B. El rodet prem la capsa gràcies a la força F0 = 95 N exercida per la molla comprimida CD al centre de la barra. Entre la capsa i el pla hi ha frec sec de coeficient μ = 0,18. Es negligeixen les masses de la barra i del rodet. a) Dibuixeu el diagrama de cos lliure de la barra AB. b) Determineu la força FB que el rodet aplica sobre la capsa. c) Dibuixeu el diagrama de cos lliure de la capsa. d) Determineu la força F mínima necessària per iniciar el moviment de la capsa. Exercici 12 (PAAU 05) La figura esquematitza una de les tres estructures iguals que suporten la marquesina de l entrada d un edifici. L estructura està formada per dues barres articulades: la barra inclinada AB i la barra horitzontal CD. Ambdues barres són massisses i de secció circular. La càrrega que suporta l estructura, aplicada a l extrem B, és F = 8900 N vertical, i el pes de les dues barres és negligible comparat amb la càrrega F.

5 a) Dibuixeu el diagrama de cos lliure de la barra AB. b) Determineu la força de tracció FT que suporta la barra CD, i les forces vertical, Fv, i horitzontal, Fh, que rep la barra AB a l articulació A. c) Determineu el diàmetre mínim dmín que ha de tenir la barra CD per tal que la seva tensió de tracció no superi el valor màxim admissible σadm = 110 MPa. Exercici 13 (PAAU 06) La barra AC de la figura està articulada al seu vèrtex A i es manté horitzontal gràcies al tirant vertical BD. Al seu extrem C hi ha un pes de massa m = 275 kg. El tirant és d acer de límit elàstic ( σe = 250 MPa i té una secció circular de diàmetre d = 10 mm. Es negligeixen les masses del tirant i de la barra comparades amb la del pes. b) Determineu la força de tracció FT que suporta el tirant. c) Comproveu si el tirant pot suportar la força FT sense deformar-se de forma permanent. d) Dibuixeu els diagrames de força tallant i de moment flexor de la barra, i indiqueu-ne les escales i les unitats. Exercici 14 (PAAU 06) La barra horitzontal de la figura es troba articulada a B i recolza a C en un topall. Als extrems A i D s apliquen les forces FA = 1780 N i FD = 2630 N respectivament. Es considera que el pes de la barra és negligible comparat amb el valor de les forces FA i FD. b) Determineu el valor de les forces verticals FB i FC que rep la barra a B i C, respectivament. c) Dibuixeu els diagrames de força tallant i de moment flexor de la barra, i indiqueu-ne les escales i les unitats.

6 Exercici 15 (PAAU 06) La biga CD de la figura està articulada a C i es manté inclinada un angle α = 30 gràcies al tirant articulat AB perpendicular a la biga. A l extrem D de la biga s aplica una força vertical F = 870 N. El tirant, de diàmetre d = 4 mm, és d acer de resistència a la tracció σ m = 370 MPa. Els pesos de la biga i el tirant es negligeixen comparats amb la força F. a) Dibuixeu el diagrama de cos lliure de la biga. b) Determineu la força de tracció FT que suporta el tirant. c) Determineu la força màxima F màx que es pot aplicar amb seguretat a l extrem D de la biga. (Considereu una tensió màxima admissible en el tirant del 75% de σ m.)

Exercicis UNITAT Sobre la cadira actuen les forces. Determina gràficament el mòdul, la direcció iel sentit de la força resultant.

Exercicis UNITAT Sobre la cadira actuen les forces. Determina gràficament el mòdul, la direcció iel sentit de la força resultant. Exercicis UNITAT 1 1. Sobre la cadira actuen les forces. Determina gràficament el mòdul, la direcció iel sentit de la força resultant. 2. El pistó AB de la figura exerceix una força de 1000N per aixecar

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya SÈRIE 3 PU. Curs 2003-2004 MECÀNIC Districte universitari de Catalunya a prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. a primera part és comuna i la segona consta de dues opcions, o, entre les

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2007-2008 Mecànica Sèrie 4 La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna, i la segona té dues opcions ( o B), de les quals cal

Más detalles

IES MANUEL DE PEDROLO

IES MANUEL DE PEDROLO Exercici 1 (PAAU 04) Per pujar una comporta vertical de massa m = 815 kg s empra una transmissió pinyó_cremallera. Sobre el pinyó, roda dentada de z = 17 dents i mòdul m0 = 4 mm, actua un motor que el

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Mecànica sèrie 1 La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna.

Más detalles

SÈRIE 1 PAAU. LOGSE. Curs MECÀNICA

SÈRIE 1 PAAU. LOGSE. Curs MECÀNICA SÈRIE 1 PAAU. LOGSE. Curs 1999-2000 MECÀNICA La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona consta de dues opcions, A o B, entre les quals cal triar-ne

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2007-2008 Mecànica Sèrie 2 La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna, i la segona té dues opcions ( o ), de les quals cal

Más detalles

Problemes de dinàmica:

Problemes de dinàmica: Problemes de dinàmica: 1- Sobre una massa M = 5 kg, que es troba en repòs a la base del pla inclinat de la figura, s'aplica una força horitzontal F de mòdul 50 N. En arribar a l'extrem superior E, situat

Más detalles

SÈRIE 2 PAAU. LOGSE. Curs MECÀNICA

SÈRIE 2 PAAU. LOGSE. Curs MECÀNICA Districte universitari de Catalunya Districte universitari de Catalunya SÈRIE 2 PAAU. LOGSE. Curs 2000-2001 MECÀNICA La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya SÈRIE 2 PU. LOGSE. urs 2002-2003 MEÀNI Districte universitari de atalunya La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona consta de dues opcions, i, entre

Más detalles

SÈRIE 2 PAAU. LOGSE. Curs MECÀNICA

SÈRIE 2 PAAU. LOGSE. Curs MECÀNICA SÈRIE 2 PAAU. LOGSE. Curs 1999-2000 MECÀNICA Districte Districte universitari universitari Generalitat Generalitat Consell Consell Interuniversitari Interuniversitari Coordinació Coordinació l l COU COU

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la Universitat. Curs 2006-2007 Mecànica Sèrie 2 La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la seona té dues opcions (A o B), de les quals cal

Más detalles

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre D11 2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre Per mesurar forces utilitzarem el dinamòmetre (NO la balança!) Els dinamòmetres contenen al seu interior una molla que és elàstica, a l aplicar una força

Más detalles

Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2.

Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2. Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2. Física sèrie 4

Más detalles

Problemes proposats A 30º

Problemes proposats A 30º Problemes proposats.1.- Un cos es manté en posició mitjançant un cable al llarg d'un pla inclinat. a) Si l'angle del pla son 60º i la massa del cos es de 50 Kg, determineu la tensió del cable i la força

Más detalles

Sistemes Mecànics Dimensionament

Sistemes Mecànics Dimensionament 1 Calcular la força màxima que pot aguantar a tracció una barra d'acer de φ20 mm si el límit elàstic Sy=300 N/mm² i el coeficient de seguretat val 2. (Resposta: F= 47 120 N) 2 Quina força màxima pot aguantar

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d Accés a la Universitat. Curs 2010-2011 Tecnologia industrial Sèrie 2 La prova consta de dues parts que tenen dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona té dues opcions (A o

Más detalles

T.10- DINÀMICA 1. Desam R.G. IES SIVERA FONT FÍSICA I QUÍMICA 1r. Batxillerat: Dinàmica(I) TEMA 10

T.10- DINÀMICA 1. Desam R.G. IES SIVERA FONT FÍSICA I QUÍMICA 1r. Batxillerat: Dinàmica(I) TEMA 10 T.10- DINÀMICA 1 ACTIVITAT 1 Dibuixeu totes les forces que actuen sobre els cossos que apareixen a les següents figures: Fig.1: Una poma que està en repòs damunt d uns llibres. Fig.2: Un cos que mou amb

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d Accés a la Universitat. Curs 2010-2011 Física Sèrie 2 L examen consta d una part comuna (problemes P1 i P2), que heu de fer obligatòriament, i d una part optativa, de la qual heu d escollir UNA

Más detalles

IES MANUEL DE PEDROLO

IES MANUEL DE PEDROLO Exercici 1 (PAAU 04) Per al circuit de la figura, a) a quina freqüència f el factor de potència del conjunt és unitari b) la potència activa P a aquesta freqüència c) la potència reactiva Q a una freqüència

Más detalles

PROBLEMES DINÀMICA 1. PROBLEMES DE DINÀMICA 1- Determina el mòdul i direcció de la resultant dels següents sistemes de forces: a) F1

PROBLEMES DINÀMICA 1. PROBLEMES DE DINÀMICA 1- Determina el mòdul i direcció de la resultant dels següents sistemes de forces: a) F1 PROBLEMES DINÀMICA 1 PROBLEMES DE DINÀMICA 1- Determina el mòdul i direcció de la resultant dels següents sistemes de forces: a) F1 3i 2j ; F 2 i 4j ; F3 i 5j ; b) F1 3i 2j ; F2 i 4j ; F3 2ic) F 1 : 4

Más detalles

EXERCICIS TEMA 6. EXERCICI 1. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 10mm, quan se li aplica una força de tracció de 2000N.

EXERCICIS TEMA 6. EXERCICI 1. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 10mm, quan se li aplica una força de tracció de 2000N. EXERCICIS TEMA 6 EXERCICI 1. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 10mm, quan se li aplica una força de tracció de 2000N. EXERCICI 2. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 45mm, quan

Más detalles

Física i Química 4t ESO B i C. Curs

Física i Química 4t ESO B i C. Curs Física i Química 4t ESO B i C. Curs 2017-18 David Pedret Dossier recuperació 1r trimestre Nom i cognoms : DEPARTAMENT DE CIÈNCIES NOM I COGNOM: CURS: 2017-2018 DATA: Física i Química 4 ESO DOSSIER RECUPERACIÓ

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya SÈRIE 4 PU. Curs 004-005 MECÀNIC Districte universitari de Catalunya La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La priera part és couna i la seona consta de dues opcions, o, entre les quals

Más detalles

Exercicis de magnetisme PAU

Exercicis de magnetisme PAU 1) Una espira circular de 4,0 cm de radi es troba en repòs en un camp magnètic constant de 0,50 T que forma un angle de 60 respecte de la normal a l espira. Calculeu el flux magnètic que travessa l espira.

Más detalles

Escola Tècnica Superior d'enginyers Industrials de Barcelona. Teoria de Màquines. Problemes elementals de dinàmica vectorial

Escola Tècnica Superior d'enginyers Industrials de Barcelona. Teoria de Màquines. Problemes elementals de dinàmica vectorial Escola Tècnica Superior d'enginyers Industrials de arcelona Teoria de Màquines Problemes elementals de dinàmica vectorial Salvador Cardona Daniel Clos 1998 Departament d'enginyeria Mecànica EXERCICI 3-1

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2009-2010 Tecnologia industrial Sèrie 2 La prova consta de dues parts que tenen dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona té dues opcions (A o

Más detalles

Tecnologia industrial Sèrie 2

Tecnologia industrial Sèrie 2 Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2016 Tecnologia industrial Sèrie 2 SOLUCIONS,

Más detalles

PROBLEMES DE MECÀNICA

PROBLEMES DE MECÀNICA PROBLEMES DE MECÀNICA Física I i II Especialitats d Hortofructicultura i Jardineria i Explotacions Agropecuàries SISTEMES D UNITATS i CÀLCUL VECTORIAL 1. Un atleta corre 100 metres en 10 segons, quina

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d Accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Maig 2011 Física Sèrie 1 Fase específica Opció: Ciències Opció: Ciències de la salut Opció: Enginyeria i arquitectura Qualificació Etiqueta identificadora

Más detalles

Física Sèrie 1 INSTRUCCIONS

Física Sèrie 1 INSTRUCCIONS Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2014 Física Sèrie 1 SOLUCIONS, CRITERIS DE CORRECCIÓ

Más detalles

Tema 2: GEOMETRIA ANALÍTICA AL PLA

Tema 2: GEOMETRIA ANALÍTICA AL PLA Tema : GEOMETRIA ANALÍTICA AL PLA Vector El vector AB és el segment orientat amb origen al punt A i extrem al punt B b a A B Les projeccions del vector sobre els eixos són les components del vector: a

Más detalles

Vectors. Lleis de Newton i tipus de forces.

Vectors. Lleis de Newton i tipus de forces. Primer trimestre / Estàtica Vectors. Lleis de Newton i tipus de forces. 1. Els cables AB i BC ajuden a sostenir el sostre en voladís d un estadi poliesportiu. Les forces que exerceixen els cables sobre

Más detalles

Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2.

Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2. Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2. Física sèrie 3

Más detalles

Material didàctic 1er ESO TEMA 2 ESTRUCTURES. TEMA 2 Estructures

Material didàctic 1er ESO TEMA 2 ESTRUCTURES. TEMA 2 Estructures TEMA 2 ESTRUCTURES 21 22 1.- Què es una força? 2.- Què es una estructura? 3.- Explica la diferència entre estructura natural i estructura artificial. Posa cinc exemples de cada. 4.- Identifica la estructura

Más detalles

Primera part. a) s = a + b. b) s = a + b + c. c) s = b + c. d) s = b + c

Primera part. a) s = a + b. b) s = a + b + c. c) s = b + c. d) s = b + c Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Electrotècnia sèrie 1 La prova consta de dues parts de dos exercicis

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2009-2010 Física Sèrie 2 L examen consta d una part comuna (problemes P1 i P2), que heu de fer obligatòriament, i d una part optativa, de la qual heu d escollir UNA

Más detalles

CAMP ELÈCTRIC. valdria aquest treball si la càrrega de prova fos q' = 0,2 µc? Compareu

CAMP ELÈCTRIC. valdria aquest treball si la càrrega de prova fos q' = 0,2 µc? Compareu CAMP ELÈCTRIC 1.-Una partícula de massa m = 3 10 2 kg té una càrrega elèctrica negativa q = 8 µc. La partícula es troba en repòs a prop de la superfície de la Terra i està sotmesa a l'acció d'un camp elèctric

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

1. CINEMÀTICA I MECÀNICA. PROBLEMES

1. CINEMÀTICA I MECÀNICA. PROBLEMES 1. CINEMÀTICA I MECÀNICA. PROBLEMES 1.- Un jugador de futbol, que està parat amb la pilota als peus, passa la pilota a un company que es troba 15 m davant seu i que s està allunyant amb velocitat constant

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2008-2009 Tecnologia industrial Sèrie 1 La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna, i la segona té dues opcions (A o B), de

Más detalles

Tecnologia industrial Sèrie 4

Tecnologia industrial Sèrie 4 Prova d accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d esports i Ensenyaments d arts plàstiques i disseny 29 Tecnologia industrial Sèrie 4 Dades de la persona aspirant

Más detalles

OLIMPÍADA DE FÍSICA CATALUNYA 2011

OLIMPÍADA DE FÍSICA CATALUNYA 2011 QÜESTIONS A) Dos blocs es mouen per l acció de la força F sobre un terra horitzontal sense fregament tal com es veu a la figura, on T és la tensió de la corda que uneix els dos cossos. Determineu la relació

Más detalles

j Introducció al càlcul vectorial

j Introducció al càlcul vectorial FÍSICA 00 9 j Introducció al càlcul vectorial j Activitats finals h Qüestions 1. La suma dels vectors unitaris i, j és un altre vector unitari? Justifiqueu la resposta fent un gràfic. Els vectors unitaris

Más detalles

Física Sèrie 1. Instruccions

Física Sèrie 1. Instruccions Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2012 Física Sèrie 1 SOLUCIONS, CRITERIS DE CORRECCIÓ

Más detalles

1. Si la caixa pesa 21 Kg i està separada 1 m del fulcre, Què pes s haurà d aplicar a 3 m del fulcre per alçar-la,?.

1. Si la caixa pesa 21 Kg i està separada 1 m del fulcre, Què pes s haurà d aplicar a 3 m del fulcre per alçar-la,?. EXERCICIS MECANISMES 1. Si la caixa pesa 21 Kg i està separada 1 m del fulcre, Què pes s haurà d aplicar a 3 m del fulcre per alçar-la,?. F1 3 m 1 m Resistència F2 = 21 Kg. 2. Sabent que la força que aplique

Más detalles

P1) P3) La gràfica següent representa l energia cinètica d un oscil lador harmònic en funció de l elongació (x).

P1) P3) La gràfica següent representa l energia cinètica d un oscil lador harmònic en funció de l elongació (x). P1) P3) La gràfica següent representa l energia cinètica d un oscil lador harmònic en funció de l elongació (x). a) Digueu el valor de l energia cinètica i de l energia potencial quan x = 0 m i quan x

Más detalles

2 m. L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA. 0,1 kg. 3,4 m. x 1 m. 0,2 m. k = 75 N/m. 1,2 m 60º

2 m. L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA. 0,1 kg. 3,4 m. x 1 m. 0,2 m. k = 75 N/m. 1,2 m 60º 2 m L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA 0,1 kg k = 75 N/m x 1 m 3,4 m 0,2 m 1,2 m 60º ÍNDEX 3.1. Concepte de treball 3.2. Tipus d energies 3.3. Energia mecànica. Principi de conservació de l energia mecànica

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la Universitat. Curs 2006-2007 Tecnologia industrial Sèrie 3 La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona té dues opcions (A o B), de

Más detalles

SÈRIE 1 PAAU. LOGSE. Curs ELECTROTÈCNIA

SÈRIE 1 PAAU. LOGSE. Curs ELECTROTÈCNIA SÈRIE 1 PAAU. LOGSE. Curs 1999-2000 ELECTROTÈCNIA La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona consta de dues opcions, A o B, entre les quals cal triar-ne

Más detalles

Proves d accés a la Universitat per a més grans de Qüestió 1 Assenyala les respostes correctes encerclant la lletra de cadascuna

Proves d accés a la Universitat per a més grans de Qüestió 1 Assenyala les respostes correctes encerclant la lletra de cadascuna Pàgina 1 de 5 Sèrie 3 Qüestió 1 Assenyala les respostes correctes encerclant la lletra de cadascuna Una dona fa una força horitzontal constant sobre una caixa que llisca sobre el terra d una habitació

Más detalles

= 1+ β, essent α i β paràmetres reals. a la recta r 2. i el pla Π d equació

= 1+ β, essent α i β paràmetres reals. a la recta r 2. i el pla Π d equació Problema A Setembre 0 + y z = En l espai es té la recta r i el pla Π d equacions r x + mz = 0, on x y z = 0 m és un paràmetre real a) Un vector director de la recta r b) El valor de m per al qual la recta

Más detalles

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS El treball fet per les forces del camp per a traslladar una partícula entre dos punts, no depèn del camí seguit, només depèn de la posició inicial i final. PROPIETATS: 1. El treball fet pel camp quan la

Más detalles

Tema 8: Les forces i les màquines

Tema 8: Les forces i les màquines En aquest tema aprendràs que des de l antiguitat els éssers humans han inventat instruments per facilitar les feines i estalviar-se esforços. Aquests estris que ens ajuden a alleujar i simplicar una feina

Más detalles

PART II: FÍSICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2.

PART II: FÍSICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2. PART II: FÍSICA Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2. UNITAT 1: INTRODUCCIÓ AL MOVIMENT Posició i desplaçament 1- Marca la resposta correcta en cada cas:

Más detalles

SÈRIE 4 PAU. Curs DIBUIX TÈCNIC

SÈRIE 4 PAU. Curs DIBUIX TÈCNIC SÈRIE 4 PAU. Curs 2004-2005 DIBUIX TÈCNIC L examen consta de la realització de tres dibuixos: el dibuix 1, una de les dues opcions del dibuix 2 i una de les dues opcions del dibuix 3. Escolliu entre l

Más detalles

MOVIMENT VIBRATORI HARMÒNIC SIMPLE

MOVIMENT VIBRATORI HARMÒNIC SIMPLE MOVIMENT PERIÒDIC, OSCIL LATORI I VIBRATORI Mov. periòdic Repeteixen els seus valors cada interval de temps Període: T Mov. Oscil latori Desplaçament successiu a un costat i a l altre de la seva posició

Más detalles

Escola Tècnica Superior d'enginyers Industrials de Barcelona. Teoria de Màquines. Problemes elementals d esquematització. Salvador Cardona Daniel Clos

Escola Tècnica Superior d'enginyers Industrials de Barcelona. Teoria de Màquines. Problemes elementals d esquematització. Salvador Cardona Daniel Clos Escola Tècnica Superior d'enginyers Industrials de Barcelona Teoria de Màquines Problemes elementals d esquematització Salvador Cardona Daniel Clos 1998 Departament d'enginyeria Mecànica En cadascun dels

Más detalles

SÈRIE 3 PAU. Curs DIBUIX TÈCNIC

SÈRIE 3 PAU. Curs DIBUIX TÈCNIC SÈRIE 3 PAU. Curs 2003-2004 DIBUIX TÈCNIC L examen consta de la realització de tres dibuixos: el dibuix 1, una de les dues opcions del dibuix 2 i una de les dues opcions del dibuix 3. Escolliu entre l

Más detalles

Física Sèrie 2. Instruccions

Física Sèrie 2. Instruccions Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2017 Física Sèrie 2 SOLUCIONS, CRITERIS DE CORRECCIÓ

Más detalles

SÈRIE 3 PAU. Curs FÍSICA

SÈRIE 3 PAU. Curs FÍSICA SÈRIE 3 PAU. Curs 2003-2004 FÍSICA Districte universitari de Catalunya Resoleu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2. Escolliu una de les opcions (A o B) i resoleu el problema P2 i responeu

Más detalles

1. La massa de la bola m 2 : a) És igual que la de la bola m 1. b) És més petita. c) És més gran.

1. La massa de la bola m 2 : a) És igual que la de la bola m 1. b) És més petita. c) És més gran. TREBALL I ENERGIA 1.-En un xoc unidimensional, una bola de 5 kg es dirigeix cap a la dreta a una velocitat de 7 m/s i col lideix contra una altra bola de 8 kg que inicialment està en repòs. Després del

Más detalles

Tema 1. MOVIMENT ÍNDEX

Tema 1. MOVIMENT ÍNDEX Tema 1. MOVIMENT Tema 1. MOVIMENT ÍNDEX 1.1. Les magnituds i les unitats 1.2. Moviment i repòs 1.3. Posició i trajectòria 1.4. Desplaçament i espai recorregut 1.5. Velocitat i acceleració 1.6. Moviment

Más detalles

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 17 de Març de 2016

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 17 de Març de 2016 ognoms i Nom: Examen parcial de Física - OENT ONTINU odi Model A Qüestions: 50% de l examen A cada qüestió només hi ha una resposta correcta. Encercleu-la de manera clara. Puntuació: correcta = 1 punt,

Más detalles

Física Sèrie 1. Instruccions

Física Sèrie 1. Instruccions Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2015 Física Sèrie 1 SOLUCIONS, CRITERIS DE CORRECCIÓ

Más detalles

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 3 d Octubre del 2013

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 3 d Octubre del 2013 Examen parcial de Física - COENT CONTINU Model Qüestions: 50% de l examen cada qüestió només hi ha una resposta correcta. Encercleu-la de manera clara. Puntuació: correcta = 1 punt, incorrecta = -0.25

Más detalles

Dossier de recuperació

Dossier de recuperació Dossier de recuperació Tecnologia 3r ESO A 2n trimestre Departament de Tecnologia Curs 2013-2014 Tema 3: Màquines simples 1. Què és una màquina? 2. Què és una màquina eina? 3. Quines parts es distingeixen

Más detalles

Física Sèrie 2. Instruccions

Física Sèrie 2. Instruccions Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2011 Física Sèrie 2 SOLUCIONS, CRITERIS DE CORRECCIÓ

Más detalles

SÈRIE 1 PAAU. LOGSE. Curs TECNOLOGIA INDUSTRIAL

SÈRIE 1 PAAU. LOGSE. Curs TECNOLOGIA INDUSTRIAL SÈRIE 1 PAAU. LOGSE. Curs 1999-2000 TECNOLOGIA INDUSTRIAL La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona consta de dues opcions, A o B, entre les quals

Más detalles

Màquines Simples. Generalitat de Catalunya Departament d Educació Institut d Educació Secundària Baix Montseny. Tipus de document: Dossier i problemes

Màquines Simples. Generalitat de Catalunya Departament d Educació Institut d Educació Secundària Baix Montseny. Tipus de document: Dossier i problemes Màquines Simples Tipus de document: Elaborat per: Adreçat a: Dossier i problemes Departament de Tecnologia (LLHM) Alumnes 4rt Curs d ESO Curs acadèmic: 2007-2008 Elaborat per: LLHM Revisat per: [si cal]

Más detalles

TEMA 2 LA MECÀNICA DEL MOVIMENT

TEMA 2 LA MECÀNICA DEL MOVIMENT TEMA 2 LA MECÀNICA DEL MOVIMENT ÍNDEX: Introducció 2.1.- Les palanques de moviment. 2.2.- Eixos i Plans de moviment. 2.3.- Tipus de moviment INTRODUCCIÓ En aquest tema farem un estudi del cos des del punt

Más detalles

ESTATICA Y RESISTENCIA DE MATERIALES (ING IND) T P Nº 9: TENSION Y DEFORMACION AXIAL SIMPLE

ESTATICA Y RESISTENCIA DE MATERIALES (ING IND) T P Nº 9: TENSION Y DEFORMACION AXIAL SIMPLE ESTATICA Y RESISTENCIA DE MATERIALES (ING IND) T P Nº 9: TENSION Y DEFORMACION AXIAL SIMPLE 1- Una barra prismática de sección transversal circular está cargada por fuerzas P, de acuerdo a la figura siguiente.

Más detalles

Corriola, palanca, pla inclinat, polispast, torn i caragol.

Corriola, palanca, pla inclinat, polispast, torn i caragol. TEMA 2. Màquines simples 1. INTRODUCCIÓ Utilitzem màquines de forma quotidiana. La majoria d'elles incorporen mecanismes que transmeten i/o transformen moviments. El disseny de màquines exigeix escollir

Más detalles

Districte universitari de Catalunya Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya Districte universitari de Catalunya Districte universitari de Catalunya Districte universitari de Catalunya SÈIE 2 PAAU. LOGSE. Curs 2000-2001 ELECTOTÈCNIA La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna

Más detalles

CINEMÀTICA (I) - 11 d'octubre de 2012

CINEMÀTICA (I) - 11 d'octubre de 2012 CINEMÀTICA (I) - 11 d'octubre de 2012 1) Des d'una altura de 40 m llancem, verticalment i cap avall, un cos amb una velocitat de 36 km/h. Troba: a) La velocitat que tindrà quan hagi baixat 15 m. b) El

Más detalles

Districte universitari de Catalunya. Proves d accés a la Universitat Curs Dibuix tècnic. sèrie 1. Indiqueu les opcions triades:

Districte universitari de Catalunya. Proves d accés a la Universitat Curs Dibuix tècnic. sèrie 1. Indiqueu les opcions triades: Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat Etiqueta identificadora de l alumne Dibuix tècnic sèrie 1 Indiqueu les opcions triades: Exercici

Más detalles

ÍNDEX Flux magnètic 8.9. Força electromotriu induïda Moviment d un conductor dins d un camp magnètic

ÍNDEX Flux magnètic 8.9. Força electromotriu induïda Moviment d un conductor dins d un camp magnètic ÍNDEX 8.1. Introducció 8.2. Força de Lorentz (Recordem el concepte de producte vectorial). 8.3. Força electromagnètica sobre una càrrega puntual 8.4. 8.5. Camp magnètic creat per distribucions de corrents

Más detalles

PAAU. LOGSE. Curs

PAAU. LOGSE. Curs SÈRIE 2 PAAU. LOGSE Curs 1998-99 DIBUIX TÈCNIC L examen consta de la realització de tres dibuixos: el dibuix 1, el dibuix 2 i una de les dues opcions del dibuix 3 (escolliu entre l opció A i l opció B

Más detalles

Ell mètode científic, quines etapes te. I posa un exemple a la vida quotidiana.

Ell mètode científic, quines etapes te. I posa un exemple a la vida quotidiana. Ell mètode científic, quines etapes te. I posa un exemple a la vida quotidiana. Efectua els següents canvis d unitats: 5 kg a mg 15 dg a hg 5.000 cm a m 125 cm2 a m2 10 m3 a cm3 6 ml a cm3 2 anys a s 2.000.000

Más detalles

Física 1r Batxillerat

Física 1r Batxillerat Corrent continu Intensitat del corrent (I): és la càrrega que circula en un conductor per unitat de temps, en el Sistema Internacional es mesura en ampers (A). Q I = t Diferència de potencial o voltatge

Más detalles

INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA

INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA REPÀS FÓRMULES DE MOVIMENT MRU MRUA CAIGUDA LLIURE MRUA on MCU LLEIS DE KEPLER 1ª. Tots els planetes es mouen al voltant del sol seguint òrbites el líptiques. El Sol està a un dels

Más detalles

DEPARTAMENT DE FÍSICA FÍSICA I I ENGINYERIA NUCLEAR (ETSEIT)

DEPARTAMENT DE FÍSICA FÍSICA I I ENGINYERIA NUCLEAR (ETSEIT) DEPARTAMENT DE FÍSICA FÍSICA I 1.01.01 Centre Assignatura Parcial Permutació Grup 0 1310 1 0? COGNOMS: NOM:. La nota del 1r Test (verdadero/falso) es el 30% del examen. Las preguntas contestadas incorrectamente

Más detalles

TEMA 4 : Geometria analítica al pla. Vectors i la Recta. Activitats

TEMA 4 : Geometria analítica al pla. Vectors i la Recta. Activitats TEMA 4 : Geometria analítica al pla. Vectors i la Recta Activitats 1. Donats els punts A(2,1), B(6,5),i C(-1,4): a) Representa els vectors AB i CA i estudia totes les seves característiques b) Calcula

Más detalles

S E K - C A T A L U N Y A C O L L E G I I N T E R N A C I O N A L

S E K - C A T A L U N Y A C O L L E G I I N T E R N A C I O N A L S E K - C A T A L U N Y A C O L L E G I I N T E R N A C I O N A L Àmbit: Tecnològic Curs: 1BAT Matèria: Física Alumn@: Física 1 BAT QE- FIS1B INDICACIONS Aquests dossier de Física és part imprescindible

Más detalles

TEMA 6 : Geometria en l espai. Activitats

TEMA 6 : Geometria en l espai. Activitats TEMA 6 : Geometria en l espai Activitats 1. Siguin els punts A(1,2,3), B(0,1,3) i C(2,3,1) a) Trobeu el vector b) Calculeu el mòdul del vector c) Trobeu el vector unitari d igual direcció que el vector

Más detalles

COL LEGI ST. JOSEP SANT SADURNÍ D ANOIA - AULA DE DIBUIX TÈCNIC - CARMINA FONT

COL LEGI ST. JOSEP SANT SADURNÍ D ANOIA - AULA DE DIBUIX TÈCNIC - CARMINA FONT DIBUIX TÈCNIC 4. Interseccions: Pla - recta COL LEGI ST. JOSEP SANT SADURNÍ D ANOIA - AULA DE DIBUIX TÈCNIC - CARMINA FONT DIBUIX TÈCNIC 4. Interseccions: Sòlid - recta COL LEGI ST. JOSEP SANT SADURNÍ

Más detalles

Convocatòria Física. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 1. Fase específica. Etiqueta identificadora de l alumne/a

Convocatòria Física. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 1. Fase específica. Etiqueta identificadora de l alumne/a Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Física Sèrie 1 Fase específica Qüestions Qualificació Convocatòria 2017 Problema Suma de notes parcials Qualificació final Qualificació Etiqueta

Más detalles

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment)

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment) D21 4.7. Lleis de ewton (relacionen la força i el moviment) - Primera Llei de ewton o Llei d inèrcia QUÈ ÉS LA IÈRCIA? La inèrcia és la tendència que tenen el cossos a mantenirse en repòs o en MRU. Dit

Más detalles

FÍSICA NUCLEAR. En tots els àtoms trobem: Càrrega. Massa. Protons +1, C 1,0071 1, Nucli. Neutrons - 1,0085 1,

FÍSICA NUCLEAR. En tots els àtoms trobem: Càrrega. Massa. Protons +1, C 1,0071 1, Nucli. Neutrons - 1,0085 1, Física n Batxillerat Tota forma de matèria que existeix a l'univers prové de la combinació de 0 àtoms diferents. El 99% de la matèria de tot l'univers està formada per àtoms d'hidrogen. L'% restant el

Más detalles

ACT.1. Dibuixa totes les forces presentsen les següents situacions, sense fregament:

ACT.1. Dibuixa totes les forces presentsen les següents situacions, sense fregament: PROBLEMES DE DINÀMICA REFORÇ-T.2 ACT.1. Dibuixa totes les forces presentsen les següents situacions, sense fregaent: v ACT.2. Dibuixa totes les forces presents en les següents situacions, considerant el

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 59 Activitat 1 Llegeix atentament el teorema de Tales. Creus que també és certa la proporció següent? Per què? AB CD A B C D El teorema de Tales diu: AB (A B

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: JUNY

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC 1. CUBS COL LEGI ST. JOSEP SANT SADURNÍ D ANOIA - AULA DE DIBUIX TÈCNIC - CARMINA FONT

DIBUIX TÈCNIC 1. CUBS COL LEGI ST. JOSEP SANT SADURNÍ D ANOIA - AULA DE DIBUIX TÈCNIC - CARMINA FONT DIBUIX TÈCNIC 1. CUBS COL LEGI ST. JOSEP SANT SADURNÍ D ANOIA - AULA DE DIBUIX TÈCNIC - CARMINA FONT Dibuix 2. Opció B TEMA: Dièdric, construcció d un cub amb una diagonal vertical. DADES: Projecció

Más detalles

CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA. Proves d'accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà 2004 Matemàtiques

CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA. Proves d'accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà 2004 Matemàtiques CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA Proves d'accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà 2004 Matemàtiques PROVA D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU MITJÀ. Matemàtiques Convocatòria ordinària. 2004. 1. A l esquerra teniu

Más detalles

30. Calculeu l altura d una piràmide de base quadrada de 5 m de costat i 10 m d aresta lateral.

30. Calculeu l altura d una piràmide de base quadrada de 5 m de costat i 10 m d aresta lateral. 29. Es vol construir un celler per emmagatzemar bótes de vi de la forma com s indica en el dibui. Si d = 60 cm és el diàmetre de les bótes. Quina ha de ser l altura del celler? 30. Calculeu l altura d

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: JUNY

Más detalles

Derivació Funcions Vàries Variables

Derivació Funcions Vàries Variables Derivació Funcions Vàries Variables Jordi Villanueva Departament de Matemàtica Aplicada I Universitat Politècnica de Catalunya 24 de febrer de 2016 Jordi Villanueva (MA1) Derivació Funcions Vàries Variables

Más detalles