Celebració de la missa. Ritus inicials

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Celebració de la missa. Ritus inicials"

Transcripción

1 Celebració de la missa La celebració de la santa missa (també anomenada fracció del pa, santa eucaristia, divina litúrgia, sagrats misteris, commemoració del Sant Sopar, santa comunió) és «l acte de contemplació més gran que puga haver-hi» (sant Vicent Ferrer), perquè en la missa es representa i actualitza el misteri pasqual de Jesús i, així, tota l economia de la salvació. Ritus inicials La missa comença amb el cant d entrada. Si el cant no es fa, es pot llegir l antífona d introducció. Antífona d introducció Escolteu, Senyor, escolteu i responeu-me, que sóc un pobre desvalgut. Guardeu la meua vida, que sóc un fidel vostre. Salveu el vostre servent, que en vós confia. Sl 86 (85), 1-3 Salutació En el nom del Pare, i del Fill, i de l Esperit Sant. Mt 28, 19 Que la gràcia del nostre Senyor Jesucrist, l amor de Déu Pare i el do de l Esperit Sant siguen amb tots vosaltres. 2Co 13, 13 Acte penitencial Germans: Perquè siguem dignes de celebrar els sagrats misteris, reconeguem els nostres pecats. El sacerdot i els fidels reciten la confessió general: Jo confesse a Déu totpoderós i a vosaltres, germans, que he pecat molt, de pensament, paraula, obra i omissió,

2 Es colpegen el pit en dir: per la meua culpa, per la meua culpa, per la meua gran culpa. I prosseguixen: Per això, demane a la benaventurada sempre Verge Maria, als àngels i als sants, i a vosaltres, germans, que pregueu per mi a Déu, nostre Senyor. En comptes de la confessió general, el sacerdot pot fer les invocacions següents: Senyor, tingueu pietat de nosaltres. R. Perquè hem pecat contra vós. Mostreu-nos, Senyor, la vostra misericòrdia. R. I doneu-nos la vostra salvació. Sl 85 (84), 8 El sacerdot conclou l acte penitencial donant l absolució: Que Déu omnipotent tinga misericòrdia de nosaltres, ens perdone els pecats i ens duga a la vida eterna. Invocacions a Crist Salvador Senyor, tingueu pietat. Crist, tingueu pietat. R. Crist, tingueu pietat. Senyor, tingueu pietat.

3 Himne de lloança Els diumenges (excepte en Advent i Quaresma), en les solemnitats i en les festes es canta o es recita: Glòria a Déu dalt del cel, i en la terra pau als hòmens que ama el Senyor. Vos alabem, vos beneïm, vos adorem, vos glorifiquem, vos donem gràcies, per la vostra immensa glòria, Senyor Déu, Rei celestial, Déu Pare omnipotent. Senyor, Fill unigènit, Jesucrist, Senyor Déu, Anyell de Déu, Fill del Pare, vós, que lleveu el pecat del món, tingueu pietat de nosaltres; vós, que lleveu el pecat del món, acolliu la nostra súplica. Vós, que seieu a la dreta del Pare, tingueu pietat de nosaltres. Perquè vós sou l únic Sant, vós l únic Senyor, vós l únic Altíssim, Jesucrist, amb l Esperit Sant en la glòria de Déu Pare. Amén. Oració col lecta Preguem. Tots preguen en silenci durant uns moments. Oh Déu!, que uniu els cors dels fidels en un mateix anhel, concediu als cristians de tots els pobles que s estimen allò que maneu i desitgen allò que prometeu,

4 perquè enmig de les coses inestables d este món els nostres cors es mantinguen ferms allí on es troba l alegria verdadera. Pel nostre Senyor Jesucrist, el vostre Fill, que amb vós viu i regna en la unitat de l Esperit Sant, Déu, pels segles dels segles. Lectures abans de l Evangeli Litúrgia de la Paraula Acabada la primera (i la segona) lectura, el lector aclama: Paraula de Déu. R. Donem gràcies a Déu. Salm responsorial El salmista o un lector canta o recita el salm i el poble diu la resposta. Aclamació a l Evangeli Seguix l Al leluia (o un altre cant, des del Dimecres de Cendra fins al Dijous Sant). Evangeli Per a anunciar l Evangeli, el diaca o el sacerdot diu: El Senyor siga amb vosaltres. R. I amb el vostre esperit. El diaca o el sacerdot continua: Lectura de l Evangeli segons sant N. R. Glòria a vós, Senyor. Acabat l Evangeli, el diaca o el sacerdot aclama: Paraula del Senyor. R. Lloança a vós, oh Crist.

5 Homilia Silenci de meditació Professió de fe Acabada l homilia, els diumenges i les solemnitats es canta o es recita el credo o símbol de Nicea-Constantinoble: Germans: professem amb els llavis la fe que portem al cor. Crec en un sol Déu, Pare totpoderós, creador del cel i de la terra, de totes les coses visibles i invisibles. I en un sol Senyor, Jesucrist, Fill unigènit de Déu, nascut del Pare abans de tots els segles. Déu de Déu, Llum de Llum, Déu verdader de Déu verdader, engendrat, no creat, de la mateixa naturalesa que el Pare: per ell totes les coses foren creades. El qual per nosaltres, els hòmens, i per la nostra salvació, baixà del cel. Mentres es diuen les paraules següents, fins a «es féu home», tots s inclinen (en les misses dels dies 25 de març i 25 de desembre, si el símbol no es canta, tots s agenollen i guarden un breu silenci d adoració). I, per obra de l Esperit Sant, s encarnà de la Verge Maria, i es féu home. Crucificat després per nosaltres en temps de Ponç Pilat, patí i fou sepultat, i ressuscità el tercer dia, com anunciaven les Escriptures, i se n pujà al cel, on seu a la dreta del Pare.

6 I tornarà gloriós a jutjar els vius i els morts, i el seu regnat no tindrà fi. Crec en l Esperit Sant, que és Senyor i dóna la vida, que procedix del Pare i del Fill. I juntament amb el Pare i el Fill és adorat i glorificat; que parlà per boca dels profetes. I en una sola Església, santa, catòlica i apostòlica. Professe que hi ha un sol baptisme per a perdonar els pecats. I espere la resurrecció dels morts i la vida eterna. Amén. En lloc del credo nicenoconstantinopolità es pot usar el símbol dels Apòstols. Pregària universal o dels fidels I (Adaptada del Missal romà) Germans, en esta oració pública i comunitària, que cadascú pregue no sols per ell mateix o per aquells amb els quals té algun lligam, sinó per tots els pobles i per tots els hòmens, germans nostres. El diaca o un altre ministre va proposant les intencions i el poble contesta amb la invocació. Demanem l abundor de la bondat divina per a tot el poble cristià. R. Vos ho demanem, Senyor. Demanem els dons de l Esperit Sant per a aquells que encara no tenen fe. R. Vos ho demanem, Senyor. Preguem per la nostra pàtria i els seus governants, perquè puguem viure en llibertat, justícia i caritat. R. Vos ho demanem, Senyor. Preguem per tots els pobles del món, perquè florisca arreu la concòrdia i la pau.

7 R. Vos ho demanem, Senyor. Recordem-nos de tots els qui patixen, en el cos o en l esperit: que el Senyor, ric en misericòrdia, els ajude en les seues necessitats. R. Vos ho demanem, Senyor. Preguem al Senyor de l univers que conserve i augmente la fecunditat de la terra. R. Vos ho demanem, Senyor. Preguem al Senyor, que coneix totes les coses, pels germans que no han pogut acudir a esta santa assemblea. R. Vos ho demanem, Senyor. Confiats en la bondat de Crist, el Senyor, implorem la seua gràcia per a nosaltres i per als nostres familiars i amics. R. Vos ho demanem, Senyor. El sacerdot conclou la pregària universal amb esta oració: Oh Déu, refugi i fortalesa nostra, escolteu les pregàries de la vostra Església, vós que sou la font de tota pietat, i concediu-nos tot allò que vos demanem amb confiança. Per Crist, Senyor nostre. II (Adaptada de la litúrgia bizantina de sant Joan Crisòstom) El Senyor Jesucrist ha fet de nosaltres un poble sacerdotal; preguem, així, per tots els hòmens. El diaca o un altre ministre va proposant les intencions i el poble contesta amb la invocació. Diguem tots, amb tota la nostra ànima i esperit: Per la pau de tot el món, per la prosperitat de les santes esglésies de Déu i per la unió de tots, preguem al Senyor:

8 Per este sant i venerable temple i pels qui hi vénen amb fe, pietat i temor de Déu, preguem al Senyor: Pels pastors del poble de Déu i per tots els qui acomplixen un ministeri en l Església, preguem al Senyor: Per esta ciutat (vila, monestir), per totes les ciutats i comarques del món i per tots els fidels que hi viuen, preguem al Senyor: Per la conservació de la natura, pel benestar material i espiritual del nostre país i de tota la família humana, preguem al Senyor: Pels malalts i els tristos, pels empresonats i els torturats, pels pobres i els oprimits, per tots els qui patixen, preguem al Senyor: Pels qui ens estimen i pels qui ens menyspreen, pels qui s han encomanat a les nostres pregàries, pels nostres amics i familiars, vius i difunts, preguem al Senyor: Per nosaltres mateixos: que, a través de la contemplació de la Santa Trinitat, aprenguem a estimar-nos els uns als altres i sapiem véncer l odi que dividix el món, preguem al Senyor: El sacerdot conclou la pregària universal amb esta oració: Oh Déu, refugi i fortalesa nostra, escolteu les pregàries de la vostra Església, vós que sou la font de tota pietat, i concediu-nos tot allò que vos demanem amb confiança. Per Crist, Senyor nostre.

9 Litúrgia de l eucaristia Preparació de les ofrenes Presentació de les ofrenes Vos beneïm, Senyor, Déu de l univers, per este pa que hem rebut de la vostra bondat, i que és fruit de la terra i del treball dels hòmens: vos el presentem perquè es convertisca per a nosaltres en pa de vida. R. Que Déu siga beneït per sempre. Vos beneïm, Senyor, Déu de l univers, per este vi que hem rebut de la vostra bondat, i que és fruit de la vinya i del treball dels hòmens: vos el presentem perquè es convertisca per a nosaltres en beguda espiritual. R. Que Déu siga beneït per sempre. Oració sobre les ofrenes Pregueu, germans, perquè este sacrifici, meu i vostre, siga agradable a Déu, Pare omnipotent. R. Que el Senyor accepte de mans vostres este sacrifici, a lloança i glòria del seu nom, i també pel nostre bé i de tota la seua santa Església. Senyor, ja que vós amb un sol sacrifici, oferit una vegada per sempre, vos heu guanyat un poble sant, concediu a la vostra Església els dons de la unitat i de la pau. Per Crist, Senyor nostre.

10 Anàfora Pregària eucarística ii del Missal romà (Adaptada de la tradició apostòlica d Hipòlit, segle iii) El sacerdot inicia l anàfora cantant o recitant el prefaci. Prefaci El Senyor siga amb vosaltres. R. I amb el vostre esperit. Amunt els cors. R. Els elevem al Senyor. Donem gràcies al Senyor, Déu nostre. R. És just i necessari. És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, que, sempre i en tot lloc, Pare sant, vos donem gràcies per Jesucrist, el vostre Fill amat. Ell és la vostra Paraula, per la qual creàreu totes les coses. Vós ens l heu enviat com a salvador i redemptor, encarnat per obra de l Esperit Sant i nascut de la Verge Maria. Ell, per tal de complir la vostra voluntat i guanyar per a vós un poble sant, estengué els braços en la creu: així destruïa la mort i manifestava la resurrecció. Per això, amb els àngels i els sants proclamem la vostra glòria dient:

11 Himne aclamatori Sant, sant, sant és el Senyor, Déu de l univers. El cel i la terra són plens de la vostra glòria. Hosanna dalt del cel. Beneït el qui ve en nom del Senyor. Hosanna dalt del cel. Transició Sou realment sant, Senyor, font de tota santedat. Primera invocació de l Esperit Sant sobre el pa i el vi Santifiqueu estes ofrenes fent que hi baixe el vostre Esperit, com la rosada, perquè es convertisquen per a nosaltres en el Cos i en la Sang de Jesucrist, el nostre Senyor. Narració i consagració Ell, a l oferir-se lliurement a la passió, prengué el pa i, dient l acció de gràcies, el partí i el donà als seus deixebles dient: Preneu i mengeu-ne tots, que açò és el meu cos, entregat per vosaltres. Igualment, havent sopat, prengué el calze i, novament donant-vos gràcies, el passà als seus deixebles dient: Preneu i beveu-ne tots, que aquest és el calze de la meua sang, la sang de l aliança nova i eterna escampada per vosaltres i per tots els hòmens en remissió dels pecats. Feu açò, que és el meu memorial.

12 Aclamació del poble El sacerdot convida el poble a fer una aclamació de fe. I Proclameu el misteri de la fe. R. Anunciem la vostra mort, confessem la vostra resurrecció, esperem el vostre retorn, Senyor Jesús. II Heus ací el sagrament de la nostra fe. R. Cada vegada que mengem aquest pa i bevem aquest calze, anunciem la vostra mort, esperem el vostre retorn, Senyor Jesús. El sacerdot prosseguix: Memorial i ofrena Per això, Pare, fent el memorial de la mort i de la resurrecció del vostre Fill, vos oferim el pa de la vida i el calze de la salvació, i vos donem gràcies perquè ens heu fet dignes de servir-vos en la vostra presència. Segona invocació de l Esperit Sant, sobre la comunitat reunida Vos supliquem humilment que l Esperit Sant unisca en un sol cos a tots els qui participem del Cos i de la Sang de Crist. Primer díptic: intercessió pels vius Recordeu-vos, Senyor, de la vostra Església, estesa per tot el món, 1 feu-la perfecta en la caritat, 1. Cada diumenge, si no hi ha una commemoració pròpia, es pot afegir «i convocada ací en el dia que Crist ha vençut la mort i ens ha fet participar de la seua vida immortal».

13 juntament amb el papa N., amb el nostre bisbe N. (i el seu bisbe auxiliar N.) i amb tots els pastors del vostre poble. Segon díptic: intercessió pels difunts i commemoració dels sants En les misses en què es vol fer memòria d algun difunt concret (o difunta), es pot dir: Recordeu-vos del vostre fill (o filla) N., que (hui) heu cridat d este món a vós. Vos preguem que, així com pel baptisme ha compartit la mort de Jesucrist, compartisca també la seua resurrecció. Recordeu-vos també dels nostres germans que moriren en l esperança de la resurrecció, i de tots els difunts que descansen en el si de la vostra misericòrdia. Admeteu-los a contemplar la llum de la vostra mirada. Vos preguem que tingueu pietat de tots nosaltres, i feu que, amb la Verge Maria, Mare de Déu, amb sant Josep, el seu espòs, amb els apòstols i els justos de tots els temps, que han viscut en la vostra amistat, tinguem part en la vida eterna, i puguem lloar-vos i glorificar-vos per Jesucrist, el vostre Fill. Doxologia El sacerdot canta o recita: Per ell, amb ell i en ell, vós, Déu Pare omnipotent, en la unitat de l Esperit Sant, rebeu tot honor i tota glòria pels segles dels segles.

14 Oració del Senyor Ritu de la comunió El sacerdot introduïx l oració del Senyor o parenostre amb estes paraules o unes altres de semblants: Fidels a un manament del Salvador, i seguint la seua divina ensenyança, gosem dir: Pare nostre, que esteu en el cel. Siga santificat el vostre nom. Vinga a nosaltres el vostre regne. Faça s la vostra voluntat, així en la terra com es fa en el cel. El nostre pa de cada dia doneu-nos, Senyor, el dia de hui. I perdoneu les nostres culpes, així com nosaltres perdonem els nostres deutors. I no permeteu que nosaltres caiguem en la temptació, ans deslliureu-nos de qualsevol mal. Amb les mans esteses, el sacerdot, a soles, continua dient: Deslliureu-nos, Senyor, de tots els mals; feu que hi haja pau en els nostres dies, i per la vostra misericòrdia guardeu-nos del pecat i de qualsevol pertorbació, mentres esperem l acompliment de la nostra esperança, la manifestació de Jesucrist, el nostre Salvador. R. Perquè són vostres, per sempre, el regne, el poder i la glòria. Signe de la pau Senyor nostre Jesucrist, que diguéreu als apòstols: «vos deixe la pau, vos done la meua pau», no mireu els nostres pecats, sinó la fe de la vostra Església,

15 i doneu-li, segons la vostra voluntat, la pau i la unitat que vós demanàreu. Vós, que viviu i regneu pels segles dels segles. La pau del Senyor siga sempre amb vosaltres. R. I amb el vostre esperit. Doneu-vos la pau. Tot el món es dóna el senyal de pau, comunió i caritat, segons el costum local, dient: «La pau del Senyor siga sempre amb tu», i es respon: «Amén» (si el qui dóna la pau és un ministre ordenat, se li respon: «I amb el vostre esperit»). Lletania per a la fracció del pa Anyell de Déu, que lleveu el pecat del món, tingueu pietat de nosaltres. Anyell de Déu, que lleveu el pecat del món, tingueu pietat de nosaltres. Anyell de Déu, que lleveu el pecat del món, doneu-nos la pau. Invitació a la comunió Mireu l Anyell de Déu, mireu el qui lleva el pecat del món. Jo 1, 29 Feliços els convidats a la seua taula. Ap 19, 9 R. Senyor, no sóc digne que entreu en ma casa; digueu-ho només de paraula, i serà salvada la meua ànima. Cf. Mt 8, 8 Quan el sacerdot sumix el Cos i la Sang del Senyor comença el cant de comunió. Si este cant no es fa, es pot llegir l antífona de comunió. Antífona de comunió Vós, Senyor, sacieu la terra de pluges del cel, per traure n el pa que renova les forces de l home i el vi que li alegra el cor. Sl 104 (103), 13.15

16 Comunió El Cos de Crist. (La Sang de Crist. ) Recolliment i lloança Tots poden guardar un moment de silenci lloant Déu en el cor. En compte del silenci, l assemblea pot cantar un himne, un salm o un altre cant de lloança. Postcomunió Tot seguit, el sacerdot diu l oració de després de la comunió. Preguem. Concediu-nos, Senyor, que este remei, que ens ve de la vostra misericòrdia, ens ajude a agradar-vos en tot. Per Crist, Senyor nostre. Ritus conclusius Benedicció i comiat El Senyor siga amb vosaltres. R. I amb el vostre esperit. Que vos beneïsca Déu totpoderós, Pare, Fill i Esperit Sant. Germans, aneu-vos-en en pau. R. Donem gràcies a Déu. És tradicional saludar la Mare de Déu amb una antífona o cant marià.

Celebració de la missa

Celebració de la missa Celebració de la missa La celebració de la santa missa (també anomenada fracció del pa, santa Eucaristia, divina litúrgia, sagrats misteris, commemoració del Sant Sopar, santa Comunió) és «l acte de contemplació

Más detalles

ORDINARI DE LA MISSA

ORDINARI DE LA MISSA ORDINARI DE LA MISSA INICI DE LA CELEBRACIÓ ENTRADA I SALUTACIÓ En el nom del Pare i del Fill i de l'esperit Sant Que la gràcia de nostre Senyor Jesucrist, l'amor de Déu Pare i la comunió de l'esperit

Más detalles

MISSA DE SANT VICENT FERRER

MISSA DE SANT VICENT FERRER MISSA DE SANT VICENT FERRER Ritus inicials La missa comença amb el cant d entrada. Si el cant no es fa, es pot llegir l antífona d introducció. Antífona d introducció Cf. Sir 15, 5 El Senyor el fa parlar

Más detalles

SOLEMNITAT DEL COS I DE LA SANG DE CRIST

SOLEMNITAT DEL COS I DE LA SANG DE CRIST SOLEMNITAT DEL COS I DE LA SANG DE CRIST LECTURA PRIMERA Esta sang és la sang de l aliança que el Senyor fa amb vosaltres Lectura del llibre de l Èxode 24, 3-8 En aquell temps, Moisés anà a comunicar al

Más detalles

Yo tengo gozo en mi alma Gozo en mi alma Gozo en mi alma y en mi ser Aleluya gloria a Dios

Yo tengo gozo en mi alma Gozo en mi alma Gozo en mi alma y en mi ser Aleluya gloria a Dios Yo tengo gozo en mi alma Gozo en mi alma Gozo en mi alma y en mi ser Aleluya gloria a Dios Son como ríos de agua viva ríos de agua viva ríos de agua viva en mi ser Vamos cantando con todo su poder (Bis)

Más detalles

DIJOUS SANT CENA DEL SENYOR

DIJOUS SANT CENA DEL SENYOR DIJOUS SANT CENA DEL SENYOR LECTURA PRIMERA El ritual del sopar pasqual Lectura del llibre de l Èxode 12, 1-8, 11-14 En aquells dies, el Senyor digué a Moisés i a Aaron mentres estaven en el país d Egipte:

Más detalles

SOLEMNITAT DEL SAGRAT COR DE JESÚS

SOLEMNITAT DEL SAGRAT COR DE JESÚS SOLEMNITAT DEL SAGRAT COR DE JESÚS Divendres de la tercera setmana després de Pentecosta LECTURA PRIMERA El Senyor s ha enamorat de vosaltres i vos ha elegit Lectura del llibre del Deuteronomi 7, 6-ll

Más detalles

DIUMENGE QUINZÉ DEL TEMPS ORDINARI

DIUMENGE QUINZÉ DEL TEMPS ORDINARI DIUMENGE QUINZÉ DEL TEMPS ORDINARI LECTURA PRIMERA Vés a profetitzar al meu poble Lectura del llibre del profeta Amós 7, 12-15 En aquells dies Amasies, sacerdot de Betel, digué a Amós: «Vident, vés-te

Más detalles

SOLEMNITAT DEL SAGRAT COR DE JESÚS

SOLEMNITAT DEL SAGRAT COR DE JESÚS SOLEMNITAT DEL SAGRAT COR DE JESÚS Divendres de la tercera setmana després de Pentecosta LECTURA PRIMERA Tinc angoixat el cor Lectura del llibre del profeta Osees 11, 1b.3-4.8c-9; hebreu 1.3-4.8c-9 Açò

Más detalles

SOLEMNITAT DE SANT JOSEP ESPÒS DE LA VERGE MARIA

SOLEMNITAT DE SANT JOSEP ESPÒS DE LA VERGE MARIA SOLEMNITAT DE SANT JOSEP ESPÒS DE LA VERGE MARIA 19 de març LECTURA PRIMERA Es perpetuarà davant del Senyor la dinastia de David Lectura del segon llibre de Samuel 7, 4-5a-12.14a.16 En aquells dies, Natan

Más detalles

DIUMENGE VINT-I-HUIT DEL TEMPS ORDINARI

DIUMENGE VINT-I-HUIT DEL TEMPS ORDINARI DIUMENGE VINT-I-HUIT DEL TEMPS ORDINARI LECTURA PRIMERA Comparada amb la saviesa, tinc la riquesa per no res Lectura del llibre de la Saviesa 7, 7-11 Vaig pregar a Déu, i ell em donà la prudència, vaig

Más detalles

Parròquia Mare de Déu del Carme

Parròquia Mare de Déu del Carme 4t DIUMENGE DE QUARESMA 30 de març de 2014 Parròquia Mare de Déu del Carme Mossèn Jaume Montaña Noces d or sacerdotals 1964-2014 L'ESPERIT DE DÉU OMPLE L'UNIVERS: ESPERIT D'AMOR, QUE ENS GUARDA TOTS EN

Más detalles

Diumenge dins de l octava de Nadal LECTURA PRIMERA

Diumenge dins de l octava de Nadal LECTURA PRIMERA LA SAGRADA FAMÍLIA Diumenge dins de l octava de Nadal LECTURA PRIMERA Qui creu en el Senyor honra els seus pares Lectura del llibre de l Eclesiàstic 3, 3-7.14-17a; grec 2-6.12-14 Déu honora el pare per

Más detalles

Devocionari per a l'edat de la primera comunió. P. de la Herrán R. Mnez. Carazo. Primer llibre d oracions

Devocionari per a l'edat de la primera comunió. P. de la Herrán R. Mnez. Carazo. Primer llibre d oracions Devocionari per a l'edat de la primera comunió P. de la Herrán R. Mnez. Carazo Primer llibre d oracions Primer Llibre d Oracions Devocionari per a l edat de la Primera Comunió Ricardo Martínez Carazo i

Más detalles

DIUMENGE SEGON DE PASQUA

DIUMENGE SEGON DE PASQUA DIUMENGE SEGON DE PASQUA LECTURA PRIMERA Tots els creients vivien units i tenien en comú tots els béns Lectura dels Fets dels Apòstols 2, 42-47 Els germans eren constants per a assistir a l ensenyança

Más detalles

LA MISSA. Per aprendre a viure... Per aprendre a viure la Missa...

LA MISSA. Per aprendre a viure... Per aprendre a viure la Missa... Per aprendre a viure... LA MISSA Per aprendre a viure la Missa... Disposem-nos a viure molt bé la Santa Missa. Fixa t que diem viure, no només «sentir» o «estar-hi», perquè es tracta d això, de viure-la

Más detalles

Parenostre. Padrenuestro

Parenostre. Padrenuestro Parenostre Pare nostre, que esteu en el cel: sigui santificat vostre nom; vingui a nosaltres el vostre Regne; faci's la vostra voluntat, així a la terra com es fa en el cel. E1 nostre pa de cada dia, doneu-nos,

Más detalles

DIUMENGE SEGON DE QUARESMA

DIUMENGE SEGON DE QUARESMA DIUMENGE SEGON DE QUARESMA LECTURA PRIMERA Sacrifici d Abraham, el nostre pare en la fe Lectura del llibre del Gènesi 22, 1-2.9a.10-13.15-18 En aquells dies, Déu, per a posar a prova Abraham, el cridà:

Más detalles

PARROQUIA DE LA PROTECCIÓ DE LA MARE DE DÉU DE BARCELONA Església Ortodoxa (Patriarcat de Serbia) CALENDARI LITURGIC ANY 2014

PARROQUIA DE LA PROTECCIÓ DE LA MARE DE DÉU DE BARCELONA Església Ortodoxa (Patriarcat de Serbia) CALENDARI LITURGIC ANY 2014 PARROQUIA DE LA PROTECCIÓ DE LA MARE DE DÉU DE BARCELONA Església Ortodoxa (Patriarcat de Serbia) CALENDARI LITURGIC ANY 2014 De dilluns a divendres 19 h. Vespres. Dimarts 6 30 h. Matí. Matines Dissabtes

Más detalles

PARROQUIA DE LA PROTECCIÓ DE LA MARE DE DÉU DE BARCELONA Església Ortodoxa (Patriarcat de Serbia) CALENDARI LITURGIC ANY 2017

PARROQUIA DE LA PROTECCIÓ DE LA MARE DE DÉU DE BARCELONA Església Ortodoxa (Patriarcat de Serbia) CALENDARI LITURGIC ANY 2017 PARROQUIA DE LA PROTECCIÓ DE LA MARE DE DÉU DE BARCELONA Església Ortodoxa (Patriarcat de Serbia) CALENDARI LITURGIC ANY 2017 Dilluns, dimarts, dimecres, divendres 18 h. Vespres. Dijous 19 h. Vespres Dimarts

Más detalles

LES ORACIONS A MARIA, MARE DE LA MISERICÒRDIA. Festes del Carme. Juliol, Parròquia Mare de Déu del Carme Lleida

LES ORACIONS A MARIA, MARE DE LA MISERICÒRDIA. Festes del Carme. Juliol, Parròquia Mare de Déu del Carme Lleida LES ORACIONS A MARIA, MARE DE LA MISERICÒRDIA Festes del Carme Juliol, 2016 Parròquia Mare de Déu del Carme Lleida Ave Maria Déu vos salve, Maria, plena de gràcia; el Senyor és amb Vós; beneïda sou Vós

Más detalles

RITUAL DE LES EXÈQUIES

RITUAL DE LES EXÈQUIES RITUAL DE LES EXÈQUIES FORMULARI COMÚ I 1. RECEPCIÓ DEL COS DEL DIFUNT O DE LA DIFUNTA * El ministre comença la celebració, dient, mentres tots fan el senyal de la creu: En el nom del pare, i del Fill,

Más detalles

Diumenge dins de l octava de Nadal LECTURA PRIMERA

Diumenge dins de l octava de Nadal LECTURA PRIMERA LA SAGRADA FAMÍLIA Diumenge dins de l octava de Nadal LECTURA PRIMERA Qui creu en el Senyor honra els seus pares Lectura del llibre de l Eclesiàstic 3, 3-7.14-17a; grec 2-6.12-14 Déu honora el pare per

Más detalles

PARROQUIA DE LA PROTECCIÓ DE LA MARE DE DÉU DE BARCELONA Església Ortodoxa (Patriarcat de Serbia) CALENDARI LITURGIC ANY 2016

PARROQUIA DE LA PROTECCIÓ DE LA MARE DE DÉU DE BARCELONA Església Ortodoxa (Patriarcat de Serbia) CALENDARI LITURGIC ANY 2016 PARROQUIA DE LA PROTECCIÓ DE LA MARE DE DÉU DE BARCELONA Església Ortodoxa (Patriarcat de Serbia) CALENDARI LITURGIC ANY 2016 De dilluns a divendres 19 h. Vespres. Dimarts 6 30 h. Matí. Matines Dissabtes

Más detalles

CATEQUESI DE FAMÍLIA 1r TEMPS. Senyor. Guia per als catequistes I)

CATEQUESI DE FAMÍLIA 1r TEMPS. Senyor. Guia per als catequistes I) CATEQUESI DE FAMÍLIA 1r TEMPS ABRIL 1.7 Temes de referència (treballar amb el catecisme Jesús és el SESSIÓ 7 Senyor. Guia per als catequistes I) 19.- Jesús passa pel món fent el bé. Jesús amb la seva Paraula

Más detalles

TEMA 19. L eucaristia L eucaristia és el memorial de la Pasqua de Crist, l actualització del seu únic sacrifici, en la litúrgia de l Església.

TEMA 19. L eucaristia L eucaristia és el memorial de la Pasqua de Crist, l actualització del seu únic sacrifici, en la litúrgia de l Església. TEMA 19. L eucaristia L eucaristia és el memorial de la Pasqua de Crist, l actualització del seu únic sacrifici, en la litúrgia de l Església. 1. Natura sacramental de la santíssima eucaristia 1.1. Què

Más detalles

ORACIÓ EN CAMÍ COMUNITARIA PENYASCOSA 2008

ORACIÓ EN CAMÍ COMUNITARIA PENYASCOSA 2008 ORACIÓ COMUNITARIA PENYASCOSA 2008 EN CAMÍ 1 Caminant, no hi ha camí, es fa camí al caminar. Caminant, no hi ha camí, es fa camí al estimar. SALUTACIÓ Som caminants, peregrins per els camins del món. Caminant,

Más detalles

PARRÒQUIA DE SANT MARTÍ DE VILADRAU Diumenge de la Passió del Senyor o de Rams- 28 de març del Full parroquial n. 13

PARRÒQUIA DE SANT MARTÍ DE VILADRAU Diumenge de la Passió del Senyor o de Rams- 28 de març del Full parroquial n. 13 PARRÒQUIA DE SANT MARTÍ DE VILADRAU Diumenge de la Passió del Senyor o de Rams- 28 de març del 2010- Full parroquial n. 13 SETMANA SANTA 2010 Sembla que en la nostra societat, en certs ambients, es va

Más detalles

INICI DEL MINISTERI PASTORAL DE l Excm. i Rvdm. mons. ENRIQUE BENAVENT VIDAL com a Bisbe de Tortosa

INICI DEL MINISTERI PASTORAL DE l Excm. i Rvdm. mons. ENRIQUE BENAVENT VIDAL com a Bisbe de Tortosa BISBAT DE TORTOSA Recepció i Missa Estacional en l inici del Ministeri Episcopal de Mons. Enrique Benavent i Vidal INICI DEL MINISTERI PASTORAL DE l Excm. i Rvdm. mons. ENRIQUE BENAVENT VIDAL com a Bisbe

Más detalles

FORMACIÓ PER A CATEQUISTES DE CONFIRMACIÓ I ANIMADORS DE PASTORAL AMB ADOLESCENTS I JOVES DELEGACIONS DIOCESANES DE CATEQUESI I JOVENTUT

FORMACIÓ PER A CATEQUISTES DE CONFIRMACIÓ I ANIMADORS DE PASTORAL AMB ADOLESCENTS I JOVES DELEGACIONS DIOCESANES DE CATEQUESI I JOVENTUT FORMACIÓ PER A CATEQUISTES DE CONFIRMACIÓ I ANIMADORS DE PASTORAL AMB ADOLESCENTS I JOVES DELEGACIONS DIOCESANES DE CATEQUESI I JOVENTUT La celebració de la Confirmació ÍNDEX 1. Pregària inicial. pàg.

Más detalles

Creats a imatge de Déu

Creats a imatge de Déu 1 Creats a imatge de Déu 1 Completa el mapa conceptual amb el que has après en aquesta unitat. Déu crea promet el les un pla de món persones salvació per amor a la seva imatge per estar sempre amb nosaltres

Más detalles

Presentada per Mons. Lluís Martínez Sistach, Cardenal Arquebisbe de Barcelona. Inclou un CD amb 20 cançons infantils

Presentada per Mons. Lluís Martínez Sistach, Cardenal Arquebisbe de Barcelona. Inclou un CD amb 20 cançons infantils Inclou un CD amb 20 cançons infantils La Bíblia per als més menuts Text: Luis Benavides i Elena Santa Cruz Il lustracions: Mariam Ben-Arab Coordinació: Pedro de la Herrán 22 x 25 cm, 192 pàg. Tapa dura

Más detalles

Ara, repassa serenament la teva vida, per tal de veure de quines coses t has de convertir:

Ara, repassa serenament la teva vida, per tal de veure de quines coses t has de convertir: SAGRAMENT DE LA PENITÈNCIA O RECONCILIACIÓ En el sagrament de la penitència, els fidels obtenen de la misericòrdia divina el perdó de l ofensa que li han fet, i alhora es reconcilien amb l Església que,

Más detalles

són un únic sacrifici» (Catecisme 1367). 2 En aquesta línia, el Catecisme de l Església catòlica afirma el següent: «En la litúrgia de l Església el

són un únic sacrifici» (Catecisme 1367). 2 En aquesta línia, el Catecisme de l Església catòlica afirma el següent: «En la litúrgia de l Església el TEMA 20. L eucaristia (2) La santa missa és sacrifici en un sentit propi i singular perquè re-presenta (= fa present), en l avui de la celebració litúrgica de l Església, l únic sacrifici de la nostra

Más detalles

DIUMENGE SEGON D ADVENT

DIUMENGE SEGON D ADVENT DIUMENGE SEGON D ADVENT LECTURA PRIMERA Farà justícia als desvalguts Lectura del llibre del profeta Isaïes 11, 1-10 Aquell dia, un rebrot naixerà de la soca de Jessé, brotarà un plançó de les seues arrels.

Más detalles

ENTREGUES I ACCENTS. ntrega i Eucarisita

ENTREGUES I ACCENTS. ntrega i Eucarisita ENTREGUES I ACCENTS SESSIÓ 0 ntrega i Eucarisita Cada mes proposam una entrega d un signe o una pregària cristiana o un element important per la vida espiritual de la família. És una proposta tant per

Más detalles

TONS PER ALS VERSETS I LES ORACIONS

TONS PER ALS VERSETS I LES ORACIONS INTRODUCCIÓ En aquesta reedició de les pregàries de la benedicció de la taula segons el Ritual Cistercenc per a ús del Monestir de Poblet, indiquem la manera d aplicar la melodia, que és la mateixa que

Más detalles

Viu la Setmana Santa a Barcelona!

Viu la Setmana Santa a Barcelona! Viu la Setmana Santa a Barcelona! Cada un dels arxiprestats de la diòcesi citen els feligresos als diferents actes que contempla el Tridu Pasqual 21 març, 2018 - Església de Barcelona Del diumenge 25 de

Más detalles

TOTS SANTS. 1 de novembre de 2010

TOTS SANTS. 1 de novembre de 2010 TOTS SANTS 1 de novembre de 2010 La santidad (felicidad) es nuestro camino y nuestra meta. Celebramos el amor de Dios, que ya ha acogido en casa a l@s que nos han precedido y nos espera con los brazos

Más detalles

TEMA 20. L eucaristia (2)

TEMA 20. L eucaristia (2) TEMA 20. L eucaristia (2) La santa missa és sacrifici en un sentit propi i singular perquè re-presenta (= fa present), en l avui de la celebració litúrgica de l Església, l únic sacrifici de la nostra

Más detalles

ORACIONS MÉS FREQÜENTS

ORACIONS MÉS FREQÜENTS ORACIONS MÉS FREQÜENTS 1 Pel senyal + de la Santa Creu, + dels nostres enemics, + deslliureu-nos, Senyor, Déu nostre. + En el nom del Pare i del Fill i de l Esperit Sant. Amén. 2 PARE NOSTRE, que esteu

Más detalles

CELEBRACIÓ DOMINICAL EN ABSÈNCIA DE PREVERE

CELEBRACIÓ DOMINICAL EN ABSÈNCIA DE PREVERE CELEBRACIÓ DOMINICAL EN ABSÈNCIA DE PREVERE Disseny: David Molins i Campos Imprés als tallers de Gràfiques Ossó, S.L. el Juny de 2012. DIPÒSIT LEGAL B-55.182-2006 Amb llicència eclesiàstica del Bisbat

Más detalles

DIUMENGE QUINZÉ DEL TEMPS ORDINARI

DIUMENGE QUINZÉ DEL TEMPS ORDINARI DIUMENGE QUINZÉ DEL TEMPS ORDINARI LECTURA PRIMERA La pluja amera la terra i la fa germinar Lectura del llibre del profeta Isaïes 55, 10-11 Diu el Senyor: «Així com la pluja i la neu cauen del cel i no

Más detalles

Dades del pare, mare o tutor legal DNI NOM COGNOMS Adreça Núm. Pis Telèfon Municipi Localitat CP

Dades del pare, mare o tutor legal DNI NOM COGNOMS Adreça Núm. Pis Telèfon Municipi Localitat CP Dades del pare, mare o tutor legal DNI NOM COGNOMS Adreça Núm. Pis Telèfon Municipi Localitat CP e-mail : Dades de l alumne/a que s inscriu al centre: NOM i COGNOMS Data de naixement Curs que farà a la

Más detalles

Disposem el cor. Himne: Desert enllà. Aquesta viuda pobra, que passa necessitat, ha donat tot el que tenia per a viure.

Disposem el cor. Himne: Desert enllà. Aquesta viuda pobra, que passa necessitat, ha donat tot el que tenia per a viure. Aquesta viuda pobra, que passa necessitat, ha donat tot el que tenia per a viure. Disposem el cor. 1 Himne: Desert enllà 1. En el silenci del meu cor Senyor m has cridat desert enllà. La teva veu plena

Más detalles

ANTONI TÀPIES. LES TEXTURES I ELS MATERIALS DE L ENTORN.

ANTONI TÀPIES. LES TEXTURES I ELS MATERIALS DE L ENTORN. ANTONI TÀPIES. LES TEXTURES I ELS MATERIALS DE L ENTORN. L ANTONI TÀPIES VA NÈIXER A BARCELONA, EL 13 DE DESEMBRE DE L ANY 1923. EL SEU PARE ES DEIA JOSEP I LA SEVA MARE MARIA. TENIA TRES GERMANS: LA MARIA

Más detalles

Comprensió lectora Quadern de preguntes

Comprensió lectora Quadern de preguntes Comprensió lectora Quadern de preguntes TEMPS: 45 minuts Material Abans de contestar les preguntes següents llegeix el text Postal des de la platja del Quadern de lectures Postal des de la platja Qui escriu

Más detalles

HOMILIA DE LA SOLEMNE MISSA MAJOR DE SANT NARCÍS. 29 d octubre de 2018

HOMILIA DE LA SOLEMNE MISSA MAJOR DE SANT NARCÍS. 29 d octubre de 2018 HOMILIA DE LA SOLEMNE MISSA MAJOR DE SANT NARCÍS 29 d octubre de 2018 Mons. Francesc Pardo, Bisbe de Girona Consell Episcopal, rector de la Basílica, degà i membres del Capítol Catedral, preveres, diaques,

Más detalles

Versos per cantar. Aportació al cantoral festiu de Mallorca

Versos per cantar. Aportació al cantoral festiu de Mallorca PERE ORPÍ FERRER Versos per cantar Aportació al cantoral festiu de Mallorca 2018 SumARi Agraïments... 13 Versos per cantar, SEBASTià TALTAVuLL... 15 Pere Orpí, poeta i músic, SEBASTià SALOm... 17 La col

Más detalles

Apertura del centenario del patrocinio de Santa María Magdalena

Apertura del centenario del patrocinio de Santa María Magdalena Apertura del centenario del patrocinio de Santa María Magdalena 22 de Julio de 2014, S. Pedro de Novelda Un precioso cartel anuncia el Año Jubilar de Novelda iniciado ayer 20 de Julio de 2014, que se extenderá

Más detalles

MOLT LLUNY D AQUÍ GLOSSARI. Fidel: adj. Que no manca a la fe promesa, a allò a què s ha compromès envers algú.

MOLT LLUNY D AQUÍ GLOSSARI. Fidel: adj. Que no manca a la fe promesa, a allò a què s ha compromès envers algú. MOLT LLUNY D AQUÍ Sé una ciutat, molt lluny d'aquí, dolça i secreta, on els anys d'alegria són breus com una nit; on el sol és feliç, el vent és un poeta, i la boira és fidel com el meu esperit. L'Orient

Más detalles

bjectius aterial oc inicial amb pares CATEQUESI DE FAMÍLIA 2n TEMPS FEBRER SESSIÓ 5 Senyor.- Guia per als catequistes II)

bjectius aterial oc inicial amb pares CATEQUESI DE FAMÍLIA 2n TEMPS FEBRER SESSIÓ 5 Senyor.- Guia per als catequistes II) CATEQUESI DE FAMÍLIA 2n TEMPS FEBRER 2.5 Temes de referència (Treballar amb el catecisme Jesús és el SESSIÓ 5 Senyor.- Guia per als catequistes II) 13.-Ens trobam amb Jesús ressuscitat en els sagraments.

Más detalles

Muntanyes del Canigó. 1a. VERSIÓ del text: Maideu (1994: ) OBSERVACIONS

Muntanyes del Canigó. 1a. VERSIÓ del text: Maideu (1994: ) OBSERVACIONS OBSERVACIONS D aquesta cançó presentem tres versions del text: 1a. VERSIÓ: Maideu (1994:177-178) 2a. VERSIÓ: Maideu (1994:179) 3a VERSIÓ: Amades (1982:422-423), que resulta ser la fusió de la primera i

Más detalles

6 Gener Nº Gener Nº 2

6 Gener Nº Gener Nº 2 6 Gener 2008. Nº 1 JESÚS LLUM DE SALVACIÓ PER A TOTA PERSONA Jesús, amb la seva Mort i Resurrecció, Misteri de Salvació esdevingut a Jerusalem, és Llum per a tots els homes i dones del món sencer i de

Más detalles

ELS VIATGES D ULISSES CASAL ESTIU VORAMAR

ELS VIATGES D ULISSES CASAL ESTIU VORAMAR ELS VIATGES D ULISSES CASAL ESTIU 2017 - VORAMAR PRIMERA SETMANA COMENÇA L AVENTURA Ara és el moment de tornar a l'illa d'ítaca on l'espera la seva dona Penèlope i el seu fill Telèmac. Ulisses abans d'endinsar-se

Más detalles

INTRODUCCIÓ 4. LA CÀRREGA ELÈCTRICA

INTRODUCCIÓ 4. LA CÀRREGA ELÈCTRICA INTRODUCCIÓ El llibre que utilitza el mestre per explicar el Tema 4. LA CÀRREGA ELÈCTRICA Si pitges als enllaços podràs llegir el llibre que utilitza el professor per donar el Tema 4: Una altra propietat

Más detalles

EL RACÓ EMOCIONAL NO TINC GANES DE JUGAR

EL RACÓ EMOCIONAL NO TINC GANES DE JUGAR Món d emocions EL RACÓ EMOCIONAL NO TINC GANES DE JUGAR L Estel estava trista. Els pares havien marxat a Alemanya i, si tot anava bé, es reuniria amb ells. Però, mentrestant, vivia amb els avis. Estel,

Más detalles

Els tres porquets. Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres:

Els tres porquets. Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres: Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres: Els tres porquets Adaptació del conte en format de text teatral, hi pots afegir totes les variacions o ampliacions que t agradin. El Petit Teatre d Ombres

Más detalles

Senyor bisbe HOMILIES

Senyor bisbe HOMILIES Senyor bisbe HOMILIES > DIMECRES DE CENDRA Homilia pronunciada a la catedral de Vic el dia 22 de febrer del 2012. La Quaresma és el temps favorable i propici per a la conversió. La crida del Senyor ha

Más detalles

En català llegim i parlem Iniciació a la lectura i la conversa en català

En català llegim i parlem Iniciació a la lectura i la conversa en català En català llegim i parlem Iniciació a la lectura i la conversa en català Preguntes de comprensió lectora Centre de Normalització Lingüística de Badalona i Sant Adrià Aquest document s ha adaptat a la nova

Más detalles

TEMPS QUARESMAL LA PENITÉNCIA DISPOSA A PARTICIPAR MILLOR EN EL MISTERI PASQUAL DE CRIST, SALVADOR DEL MÓN

TEMPS QUARESMAL LA PENITÉNCIA DISPOSA A PARTICIPAR MILLOR EN EL MISTERI PASQUAL DE CRIST, SALVADOR DEL MÓN Sagrament de la Penitència o r e c o n c i l i a c i ó d u n s o l p e n i t e n t TEMPS QUARESMAL LA PENITÉNCIA DISPOSA A PARTICIPAR MILLOR EN EL MISTERI PASQUAL DE CRIST, SALVADOR DEL MÓN La Quaresma

Más detalles

MÚLTIPLES I DIVISORS

MÚLTIPLES I DIVISORS MÚLTIPLES I DIVISORS DETERMINACIÓ DE MÚLTIPLES Múltiple d un nombre és el resultat de multiplicar aquest nombre per un altre nombre natural qualsevol. 2 x 0 = 0 2 x 1 = 2 2 x 2 = 4 2 x 3 = 6 2 x 4 = 8

Más detalles

Aclamaciones en la Eucaristía

Aclamaciones en la Eucaristía Acaciones en la Eucaristía 63-ACMACIONES 64-ACMACIONES ÍNDICE DE ACMACIONES ACMACIONES EN LOS RITOS INICIALES..... 67 1. SENYOR, TINGUEU PIETAT.......................... 67 2. SEÑOR, TEN PIEDAD (Misa Canaria)...................

Más detalles

VISITA AL MERCAT D IGUALADA

VISITA AL MERCAT D IGUALADA VISITA AL MERCAT D IGUALADA Som la Maria i la Rosa, i varem anar al mercat d Igualada a l aire lliure. Era un dimecres del mes d octubre del 2011. Feia sol i no molt fred, hi havia moltes parades, però

Más detalles

LA BIBLIOTECA DE L AULA QUADERN D EQUIP

LA BIBLIOTECA DE L AULA QUADERN D EQUIP LA BIBLIOTECA DE L AULA QUADERN D EQUIP Anoteu el nom dels components de l equip i el càrrec de cadascú: COMPONENTS: CÀRREC: La producció final del projecte és la creació, l organització i el manteniment

Más detalles

CULTURA I VALORS ÈTICS

CULTURA I VALORS ÈTICS DOSSIER RECUPERACIÓ CULTURA I VALORS ÈTICS 4t CURS D ESO CURS 2016-2017 PRIMERA AVALUACIÓ PRIMERA ETAPA: ÈTICA I MORAL 1 COMPRENSIÓ LECTORA A. Llegeix el següent text i respon les preguntes proposades:

Más detalles

BONS HÀBITS: TINC CURA DE MI MATEIX. Objectius EDUCACIÓ INFANTIL

BONS HÀBITS: TINC CURA DE MI MATEIX. Objectius EDUCACIÓ INFANTIL EDUCACIÓ INFANTIL Nivell: Educació Infantil Durada: 45 minuts. Material: Pintura de dits, mural o paper continu. BONS HÀBITS: TINC CURA DE MI MATEIX Objectius 1. Conscienciar els infants de la importància

Más detalles

INICI PREMSA RÀDIO TELEVISIÓ INTERNET GRAN REPORTATGE

INICI PREMSA RÀDIO TELEVISIÓ INTERNET GRAN REPORTATGE INICI PREMSA RÀDIO TELEVISIÓ INTERNET GRAN REPORTATGE Home / Premsa / Una tarda d anar més enllà PREMSA Una tarda d anar més enllà EUGÈNIA GUELL NOV 15, 2016 868 VIEWS 0 ÈTICA FILOSOFIA FRAGMENTAEDITORIAL

Más detalles

1r curs E.P. Quadern de l alumne. El mercat. Primer cicle E.P. Primer curs. Alumne: Curs: Col legi:

1r curs E.P. Quadern de l alumne. El mercat. Primer cicle E.P. Primer curs. Alumne: Curs: Col legi: El mercat Primer cicle E.P. Primer curs Alumne: Curs: Col legi: 1 Presentació: Hola! Em dic Tomatín i vaig a ensenyar-vos tot sobre el mercat municipal de Paterna. El coneixes? Un mercat és un lloc on

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

MISSAL PROPI de la COMPANYIA DE JESÚS. Tercera edició

MISSAL PROPI de la COMPANYIA DE JESÚS. Tercera edició MISSAL PROPI de la COMPANYIA DE JESÚS Tercera edició COMPANYIA DE JESÚS Província d Espanya 2016 Primera edició, 1974 Segona edició, 1996 Tercera edició, 2016 Companyia de Jesús Província d Espanya Aquesta

Más detalles

Taules de Contingut automàtiques

Taules de Contingut automàtiques Tutorial de Microsoft Word 2007-2013 Taules de Contingut automàtiques 1. Bones Pràctiques...1 1.1. Paràgraf...1 1.1.1. Tallar paraules...1 1.1.2. Guió i espai irrompibles...1 1.2. Pàgina nova...2 2. Els

Más detalles

Dins teu Cor amb cor. En tu en tu comença

Dins teu Cor amb cor. En tu en tu comença Dins teu Cor amb cor En tu en tu comença La teva vida és plena, la teva vida és plena. L escola, la familia, les teves amistats, són una meravella, una oportunitat. Per tu, per tu! No és més qui més ho

Más detalles

Crec en la comunió dels sants... i en la vida eterna.

Crec en la comunió dels sants... i en la vida eterna. Els 12 articles del Credo (Símbol apostòlic) 1 Crec en un Déu, Pare totpoderós, Creador del cel i de la terra. 2 I en Jesucrist únic Fill seu i Senyor nostre, el qual fou concebut per obra de l Esperit

Más detalles

TRACTEM-NOS BÉ. Fem-lo! Volem un món millor? Guia per als alumnes de Primària. La violència no resol els conflictes, només en crea de nous.

TRACTEM-NOS BÉ. Fem-lo! Volem un món millor? Guia per als alumnes de Primària. La violència no resol els conflictes, només en crea de nous. TractemInosbé.GuiaperalsalumnesdePrimària La violència no resol els conflictes, només en crea de nous. Al escolaaprenemllengua,matemàtiques,i altrescosesimportants,peròsobretothem d aprendreaviureiatreballarjunts.

Más detalles

MANUAL D ÚS EDITOR DE PROJECTES D ESCOLES + SOSTENIBLES

MANUAL D ÚS EDITOR DE PROJECTES D ESCOLES + SOSTENIBLES MANUAL D ÚS EDITOR DE PROJECTES D ESCOLES + SOSTENIBLES ÍNDEX 0. Conceptes bàsics... 1 1. Accés... 2 2. Inici... 3 3. El PROJECTE del curs... 5 a. El pdf de l esborrany del projecte... 9 b. El pdf del

Más detalles

gasolina amb la UE-15 Març 2014

gasolina amb la UE-15 Març 2014 Comparació de preus del gasoil i la gasolina amb la UE-15 Març 2014 1. Introducció Seguint amb la comparativa que PIMEC està fent del preu de l energia a i als països de la UE-15 1, en aquest INFORME PIMEC

Más detalles

MÍNIM COMÚ MULTIPLE m.c.m

MÍNIM COMÚ MULTIPLE m.c.m MÍNIM COMÚ MULTIPLE m.c.m Al calcular el mínim comú múltiple de dos o més nombres el que estem fent és quedar-nos amb el valor més petit de tots els múltiples que són comuns a aquests nombres. És a dir,

Más detalles

UNITAT 3. I TU, QUÈ FAS? QUEDEM? A. El temps. Dies, mesos, estacions... Quan comença/acaba? Quan és?

UNITAT 3. I TU, QUÈ FAS? QUEDEM? A. El temps. Dies, mesos, estacions... Quan comença/acaba? Quan és? UNITAT 3. I TU, QUÈ FAS? QUEDEM? En aquesta unitat aprenem a descriure les nostres activitats i a quedar amb algú. A. El temps. Dies, mesos, estacions... Quan comença/acaba? Quan és? La Mercè... La rifa

Más detalles

ATENA LECTURES DE FILOSOFIA

ATENA LECTURES DE FILOSOFIA ATENA LECTURES DE FILOSOFIA PLATÓ R. DESCARTES D. HUME J. S MILL F. NIETZSCHE 1. Lectura 2. Buidatge idees principals de cada apartat. 3. Escollir fragment (5-10 línies) i fer anàlisi. Idees principals

Más detalles

ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA

ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA 1 Busca el significat de les paraules «llegenda» i «errant». Després escriu el que creus que pot ser l argument de l obra: 2 Observa la portada del llibre i fixa t

Más detalles

Celebracions litúrgiques per al catecumenat d adults

Celebracions litúrgiques per al catecumenat d adults Celebracions litúrgiques per al catecumenat d adults Apèndix Litúrgic Nota: Els textos estan tots en singular i masculí. Cal adaptar-los si cal en el cas d una catecúmena o més d un catecumen. 1. ESCRUTINIS,

Más detalles

PROPOSTA DIDÀCTICA. Teresa Broseta i Toni Cabo. Supermara, superheroïna per sorpresa

PROPOSTA DIDÀCTICA. Teresa Broseta i Toni Cabo. Supermara, superheroïna per sorpresa PROPOSTA DIDÀCTICA Supermara, superheroïna per sorpresa Teresa Broseta i Toni Cabo Supermara, superheroïna per sorpresa FITXA DEL LLIBRE TÍTOL DE L OBRA:... AUTORA:... IL LUSTRADOR:... TÀNDEM EDICIONS

Más detalles

LECTURA I COMPRENSIó: Pla Lector Sindbad el marí. GRAMÀTICA: l adjectiu i els seus graus. Els pronoms personals forts. Gènere dels adjectius

LECTURA I COMPRENSIó: Pla Lector Sindbad el marí. GRAMÀTICA: l adjectiu i els seus graus. Els pronoms personals forts. Gènere dels adjectius LECTURA I COMPRENSIó: Pla Lector Sindbad el marí. GRAMÀTICA: l adjectiu i els seus graus. Els pronoms personals forts. Gènere dels adjectius ORTOGRAFIA: accent diacrític i la contracció, apòstrof ESCRIPTURA:

Más detalles

Santa Joana. Lleida, 15 de maig de Programa d activitats. Setmana de solidaritat

Santa Joana. Lleida, 15 de maig de Programa d activitats. Setmana de solidaritat Santa Joana Lleida, 15 de maig de 2014 Programa d activitats Setmana de solidaritat Introducció. El dia 15 de maig celebrem a la nostra escola, i també a les altres escoles Lestonnac de la resta del món,

Más detalles

COM ÉS DE GRAN EL SOL?

COM ÉS DE GRAN EL SOL? COM ÉS DE GRAN EL SOL? ALGUNES CANVIS NECESSARIS. Planetes Radi Distància equatorial al Sol () Llunes Període de Rotació Òrbita Inclinació de l'eix Inclinació orbital Mercuri 2.440 57.910.000 0 58,6 dies

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

1. Normes generals. A més, prenen diferents formes segons si van davant, darrere del verb o si aquest comença o acaba en vocal o en consonant:

1. Normes generals. A més, prenen diferents formes segons si van davant, darrere del verb o si aquest comença o acaba en vocal o en consonant: ELS PRONOMS FEBLES 1. Normes generals Tots els pronoms febles s escriuen sempre separats del verb de diverses maneres: separats: La recordo apostrofats: L obria amb guió: Doneu-me A més, prenen diferents

Más detalles

SARGANTANA. Escola d Estiu dels Xiquets i Xiquetes Grup D 10, 11 i 12 anys (2008, 07 i 06) Primer torn

SARGANTANA. Escola d Estiu dels Xiquets i Xiquetes Grup D 10, 11 i 12 anys (2008, 07 i 06) Primer torn SARGANTANA Escola d Estiu dels Xiquets i Xiquetes 2018 Grup D 10, 11 i 12 anys (2008, 07 i 06) Primer torn SARGANTANA GRUP D ESCOLA D ESTIU DELS XIQUETS I XIQUETES INTRODUCCIÓ Aquest butlletí inclou el

Más detalles

CANAL REUS TV

CANAL REUS TV CANAL REUS TV 19.04.2017 http://www.canalreustv.cat/noticies/professor-pedro-nueno-enceta-la-commemoracio-dels-10-anys-secot "Durant aquests 10 anys de crisi hem intentant ajudar amb la nostra experiència

Más detalles

Vienen trayendo la esperanza a un mundo cargado de ansiedad, a un mundo que espera y que no alcanza caminos de amor y de amistad.

Vienen trayendo la esperanza a un mundo cargado de ansiedad, a un mundo que espera y que no alcanza caminos de amor y de amistad. . VIENEN CON ALEGRIA, SEÑOR, CANTANDO VIENEN CON ALEGRIA, SEÑOR, LOS QUE CAMINAN POR LA VIDA, SEÑOR, SEMBRANDO TU PAZ Y AMOR. (2) Vienen trayendo la esperanza a un mundo cargado de ansiedad, a un mundo

Más detalles

Ampli boicot de les famílies de Molins a les proves de 3er de primària en rebuig a la LOMCE

Ampli boicot de les famílies de Molins a les proves de 3er de primària en rebuig a la LOMCE Ampli boicot de les famílies de Molins a les proves de 3er de primària en rebuig a la LOMCE Aquest dimecres 27 d abril ha estat la jornada central de l objecció de consciència a les proves de tercer de

Más detalles

EL SAGRAMENT DE L EUCARISTIA

EL SAGRAMENT DE L EUCARISTIA 4 ESCOLA TALLER DE CATEQUISTES EL SAGRAMENT DE L EUCARISTIA «La tradició que jo he rebut i que us he transmès a vosaltres ve del Senyor. Jesús, el Senyor, la nit que havia de ser entregat, prengué el pa,

Más detalles

Manual de configuració comptes de en centres educatius

Manual de configuració comptes de en centres educatius Manual de configuració comptes de correu @gva.es en centres educatius Índex 1.PASOS PREVIS...3 2.CONFIGURACIÓN DEL CORREU...3 THUNDERBIRD...3 WINDOWS LIVE MAIL...7 ALTRES CLIENTS...9 2 1. PASSOS PREVIS

Más detalles

MANUAL D INSTRUCCIONS DE L APLICACIÓ DE SUPORT INFORMÀTIC

MANUAL D INSTRUCCIONS DE L APLICACIÓ DE SUPORT INFORMÀTIC MANUAL D INSTRUCCIONS DE L APLICACIÓ DE SUPORT INFORMÀTIC Gestor d incidències ES PRIORITZARAN LES INCIDÈNCIES REBUDES A TRAVÉS D AQUESTA APLICACIÓ ÍNDEX 1. ACCÉS AL GESTOR D INCIDÈNCIES... 1 Des de la

Más detalles

Busquem la clau!

Busquem la clau! 1 2 3 4 5 6 7 8 Busquem la clau! Relació de temes i continguts Unitat 1: Busquem la clau. Experiència: Nosaltres en sabem el secret / Valors: Parlem d això, parlem d allò / Transcendent: El que es veu

Más detalles

INTRODUCCIÓ. Ser un vianant autònom

INTRODUCCIÓ. Ser un vianant autònom 01 INTRODUCCIÓ Normes viàries i civisme Ser un vianant autònom Les normes viàries són regles que tots hem de seguir, tant els vianants com els conductors i els passatgers. Quan siguis a la ciutat amb els

Más detalles