Dossier Recuperació Ciències Socials 2n ESO. Nom:

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Dossier Recuperació Ciències Socials 2n ESO. Nom:"

Transcripción

1 Dossier Recuperació Ciències Socials 2n ESO Nom:

2 CONTINGUTS 1. La fragmentació del món antic 2.L islam i Al-Andalus 3. L Europa feudal 4. La ciutat medieval 5. Els orígens de Catalunya 6. Catalunya dins la Corona d Aragó (segles XIII-XV)

3 ACTIVITATS 1. Comenta el mapa. Presentació. a) Identifica l'espai físic del mapa. b) A quina època correspon? c) Quin fet essencial representa?

4 2. Comenta el mapa. Identificació i descripció. a) Quina divisió estableix la línia verda? b) Per què es va produir aquesta divisió i quan? c) Quines entitats polítiques estaven situades a la zona occidental al començament del segle VI? d) Esmenta els diferents regnes senyalats amb una lletra. e) Quan i com es van formar? A quin imperi corresponia la zona oriental? Quan i com va aparèixer? f) Identifica les tres ciutats senyalades amb un número i explica la seva importància històrica. g) Justifica per què a Constantinoble se la coneix com la "nova Roma". 3. Comenta el mapa. Busca informació. a) Quin regne germànic es va formar a Hispània? Quines n eren les característiques principals? b) Quin nom va rebre la part oriental de l Imperi romà? Per què? Quina evolució va tenir? 4. Defineix el següents conceptes: visigot compte franc missi domici basileus sueu arrià Imperi bizantí Imperi carolingi

5 5. Llegeix el text i respon a les següents preguntes: El príncep ha de prescriure que es doni la màxima empenta a l'agricultura, que ha de ser impulsada, de la mateixa manera que els pagesos han de ser tractats amb benevolència i ser protegits en les seves feines. També és necessari que el rei ordeni als seus visirs i als personatges poderosos de la seva capital que tinguin explotacions agrícoles personals, la qual cosa serà de gran profit per als uns i els altres, perquè així incrementaran les seves fortunes, el poble tindrà més facilitats per aprovisionar-se i no passar fam, el país serà més pròsper i ric, i la seva defensa estarà més ben organitzada i disposarà de sumes més grans. L'agricultura és la base de la civilització, i tota la vida i els seus principals avantatges en depenen. Pels cereals es perden existències i riqueses i canvien d'amo les ciutats i els homes. Quan no se'n produeixen, s'ensorren les fortunes i es rebaixa tota organització. Tractat jurídic escrit per Ben Abdun, Sevilla, segle XI. a. Quins consells proporciona l'autor del text als governants? b. Quin tipus d'explotacions li sembla que són més avantatjoses per al desenvolupament agrícola? Per quin motiu? c. Justifica amb paraules teves per quin motiu l'autor considera que l'agricultura és la base en què es fonamenta la civilització. d. Quines millores agrícoles van aportar els musulmans a la península Ibèrica? e. Esmenta cinc productes agrícoles introduïts pels musulmans. 6. Busca informació. Identifica amb el nom i pinta els territoris per on es va estendre l Islam.

6 7. Respon a les següents preguntes. a) Quan i on va aparèixer l islam? Com es va estendre? Quins territoris controlava l Imperi islàmic al segle VIII? b) Què fou Al-Andalus? Quan la van conquerir, i de quina manera? Quin territori de Catalunya va estar durant més temps sota domini musulmà? c) Situa les etapes d Al-Andalus. Quina va ser la de màxima esplendor? Durant quina etapa va perdre més territoris? d) En quines activitats econòmica es basava la prosperitat d Al-Andalus? Descriu la importància de les ciutats de Lleida i Tortosa. e) Esmenta algunes aportacions científiques, tècniques, culturals i artístiques d Al- Andalus. 8. Defineix els següents conceptes: Call Arc de ferradura Cadi Raval Medina Alqueria Alfòdec Sínia 9. Ordena cronològicament. Batalla de Guadalete Califat de Còrdova Batalla de Poitiers Caiguda dels omeies a Damasc Conquesta del regne nassarita Divisió en regnes de taifes 10. Relaciona les frases amb el grup social que descriuen: Constituïen la majoria de la població musulmana:. Eren una minoria i acaparaven càrrecs, privilegis i la propietat de la terra:. Havien arribat amb l exèrcit conqueridor o emigrat des del nord d Àfrica, tenien una condició humil i molts es dedicaven al pasturatge:. Pagaven més impostos i tenien limitats alguns drets:. Professaven la religió cristiana i vivien majoritàriament a les ciutats:. Es dedicaven a l artesania, el comerç, la medicina o la ciència:. Es diferenciaven entre l aristocràcia, la classe mitjana i la gent del poble:.

7 12. Utilitza aquestes paraules per redactar una explicació detallada de què era el feudalisme: Serfs / rendres senyorials / nobles / cerimònia d homentage / vassalls / ajuda i consell / castell / protecció / mainades / feu / rei / pagesos / fidelitat 13. Respon a les següents preguntes: a) Quin va ser l origen del feudalisme? b) Quins tres estaments integraven la societat feudal? c) Quines característiques tenia la monarquia feudal? Amb qui compartia el poder? Què era el Sacre Imperi Romanogermànic? d) Què era la cavalleria? Explica com es formava un cavaller i quines eren les formes de vida de la noblesa. e) Qui formava el clergat? Quina importància tenia l Església en la societat medieval? f) Com vivien els pagesos medievals?

8 14. Aquest dibuix representa un senyoriu o feu. Fes les següents activitats: a) Relaciona cada xifra amb el nom corresponent: reserva senyoria, masos, església, castell, pasturatges, poblat, pont de peatge, camps llaurats, bosc senyorial, molí i camí. b) Quines relacions s'establien entre el senyor i els pagesos? On vivien? Quines terres treballaven? Quines obligacions i drets tenien? c) On penses que vivia el senyor? Quines terres es reservava? Quins poders tenia? Quines rendes tenia dret de cobrar? 15. Defineix conceptes clau: Feudalisme Escut Cavaller Vassallatge Torre de l homenatge Amor cortès Estament Torneig Mainada

9 16. Indica en aquest mapa els noms dels primers comtats, indicant de quin any és aquest mapa i si son comptats catalans o aragonesos: 17. Respon a les següents preguntes: a) Què difeicia la Catalunya Vella i la Catalunya Nova? b) Com es van crear els primers comptats catalans? Resumeix-ne el procés. c) Explica en quinaes fases els comtes catalans van conquerir els territoris de l actual Catalaunya. Com es van repoblar els nous territoris conquerits? d) Com es va formar la Corona d Aragó? Quins territoris integrava? Com es va organitzar? e) Quins territoris de la Penísula Ibèrica i d altres indrets de la Mediterrània van conquerir els reis de la Corona d Aragó?

10 18. Defineix conceptes claus: Revolta feudal Mals usos Almogàvers Marca Hispànica Paries Call Albiguesos Carta de poblament 19. Llegeix el text i respon a les següents preguntes: Sigui conegut de tots els homes que jo, (...) Ermengol, comte d'urgell, que posseeixo Lleida de mans del comte de Barcelona, donem a vosaltres, tots els pobladors i habitants a la ciutat de Lleida, les cases i patis i hortes i finques, i tota la ciutat de Lleida, (...) per tal que la pobleu i que hi edifiqueu cases. Us donem també tot el territori de la ciutat de Lleida, (...) en propi franc alou, perquè en feu el que vulgueu com a heretats pròpies vostres i que les pugueu donar, vendre o empenyorar a qui vulgueu excepte a cavallers i eclesiàstics. Us donem també els prats i les pastures, fonts i aigües, boscos i llenya i la caça, la plana i els turons per tots els vostres usos, i pasturar i conduir tots els vostres ramats. Us concedim també que no pagueu [a Lleida] cap lleuda ni cap usatge. Carta de poblament de la ciutat de Lleida, a. Identifica qui són els dos personatges que s'anomenen al text. Quina relació tenien? b. Què concedeix el comte als habitants de Lleida? Explica tots els privilegis que els va atorgar. Què eren els alous? c. Quan va ser conquerida a Al-Andalus la ciutat de Lleida? Per què creus que els comtes estaven interessats que hi hagués nous pobladors? d. Què van ser les repoblacions? Explica de quines tres maneres es van fer (pagesos lliures, cartes de poblament i repartiments entre els conqueridors), a quin període correspon cadascuna i a quines zones es van donar.

11 20. Descriu la pintura de Sant Climent de Taüll i, a partir d aquest exemple, enumera les característiques de la pintura romànica: 21. Indica en la imatge a quines parts d una església romànica corresponen els nom següents i després defineixlos: Torre campanari Altar Volta de canó Rosassa Absis Nau lateral Nau central Cimbori Transsepte

12 22. Respon a les següents preguntes i/o fes les activitats: a) Quin va ser l origen de l art romànic? Quines en va ser les construccions principals a Catalunya? b) Enumera els elements fonamentals que caracteritzen una església romànica (planta, coberta, naus, murs, columnes, arcs,...) c) Què es un monestir? Com vivien els monjos i els monges? d) Què es una regla monàstica? Esmenta dos ordes monàstics que coneguis. e) Quina funció tenien la pintura i l escultura romàniques? On havien les pintures i les escultures en una església? Posa n alguns exemples. 23. Respon a les següents preguntes. a) Quins canvis van permetre el ressorgiment de les ciutats a partir de segle XIII? b) Quina estructura presentaven les ciutats medievals? Qui hi vivia? Com es governava? Busca una imatge i enganxa-la. c) Quines activitats comercials i artesanals es feien a la ciutat? Com s organitzaven els artesans? d) Quin grup social es va desenvolupar i va anar adquirint més importància a les ciutats? e) Com es protegia el comerç? Què eren les fires? f) Quines eren les rutes comercials de llarga distància? Quin mitjà de transport utilitzaven? g) Com s organitzava el poder polític a la baixa edat mitjana? Què va ser la crisi dels segles XIV i XV? 24. Visiona el vídeo sobre la Pesta Negra i respon les preguntes: A què es va deure el nom la Pesta Negra?. A quines causes van atribuir l arribada de la Pesta les autoritats de Narbona? Quines condicions van fer que la malaltia encara causés més mortaldat?

13 25. Respon a les següents preguntes: a) Quines institucions de govern tenia Catalunya? Com funcionaven les Corts? Què era el pactisme? b) Quines eren les principals activitats econòmiques? Descriu els grups socials de la Catalunya medieval. c) Quina importància tenia el comerç al Mediterrani? Com es feia? Què eren els consolats de mar? d) Quins grups socials es van enfrontar e la guerra civil catalana? Quins interessos defensava cada un? Com es va resoldre? 26. Busca informació i descriu amb les teves pròpies paraules el funcionament de les Corts medievals de la Corona d Aragó: 27. Defineix es següents conceptes: Generalitat Farga Pactisme Pogrom Coca Consell de la Paeria Busca Biga Mals usos Mudèjar Remença Llotja 28. Llegeix els següent text i fes les activitats que hi ha a continuació. Jo, Pere Granera, rebo de tu, Bernat de Lió, 250 sous. Aquesta quantitat l'haig de portar a Mallorca, i allà la invertiré en la compra d'esclaus (...), que transportaré a Ceuta. Procuraré vendre'ls i invertiré els diners obtinguts en aquesta venda en la compra de les mercaderies que et semblin més adients. De tots els beneficis que Déu em doni d'aquesta operació, havent-ne tret el capital inicial, tu en tindràs tres quartes parts i jo la quarta part. I això es farà així perquè faig aquest viatge per al teu benefici i fortuna. (...) Contracte de comanda, 30 de maig del 1231 a. En què consisteix el text? Quina transacció financera estipula? Qui en són els signataris? b. Enumera les condicions i situacions que el document estableix. Quins beneficis n'obtindran totes dues parts? c. Quin recorregut es compromet a fer el comerciant? Com justifica, al final del text, el motiu del viatge?

14 d. Penses que aquesta mena de contracte s'assembla a un préstec actual? Justifica la resposta. e. Quina importància va tenir el comerç marítim a la Corona d'aragó a l'edat mitjana? Relaciona'l amb l'expansió militar pel Mediterrani. f. Explica per què el desenvolupament del comerç a llarga distància va portar al desenvolupament de la banca (emissió de moneda, lletres de canvi, préstecs)

5.- Quins tres pobles amenaçaven l Europa occidental? D on venien?

5.- Quins tres pobles amenaçaven l Europa occidental? D on venien? L EUROPA FEUDAL Pàgs. 22 25 1.- A quins territoris es va implantar el feudalisme?... A partir de quina època?... 2.- Qui era Carlemany i què va fer? 3.- Com s organitzava el seu imperi? 4.- Què va passar

Más detalles

3.- Per què a partir del segle XI, a Europa, es va començar a utilitzar el nom de catalans?

3.- Per què a partir del segle XI, a Europa, es va començar a utilitzar el nom de catalans? ELS ORIGENS DE CATALUNYA Pàg. 62 1.- Pinta de color verd clar la Catalunya Vella i de color groc la Catalunya Nova. Situa aquests noms en el mapa i situa-hi també la ciutat de Roses. 2.- Quin paper van

Más detalles

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS :

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS : DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS : 1 INDEX : PAG. 1.- Exercici 1.- Mapa dels regnes germànics S. VI 3 2.- Exercici 2.- Mapa evolució I. Bizantí. 3 3.- Exercici 3.- Estructura de l església

Más detalles

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA Aquesta adaptació s ha elaborat per a alumnat nouvingut de 5è de primària del CEIP Sant Llorenç de Terrassa Estructura

Más detalles

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Ciències Socials 2n d ESO L EDAT MITJANA

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Ciències Socials 2n d ESO L EDAT MITJANA PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Ciències Socials 2n d ESO L EDAT MITJANA Aquesta adaptació s ha elaborat per a alumnat nouvingut de 2n d ESO De l IES Cavall Bernat de Terrassa 1. ESCRIU EL SIGNIFICAT DE

Más detalles

Tema 9 Les civilitzacions fluvials: Mesopotàmia i Egipte. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Santillana, Sèrie descobreix

Tema 9 Les civilitzacions fluvials: Mesopotàmia i Egipte. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Santillana, Sèrie descobreix Tema 9 Les civilitzacions fluvials: Mesopotàmia i Egipte 1r d ESO, Geografia i història Editorial Santillana, Sèrie descobreix On i quan van aparèixer les primeres formes d escriptura? Què suposen les

Más detalles

ESPANYA EN L EDAT MITJANA. INVASIÓ MUSULMANA REGNE VISIGOT

ESPANYA EN L EDAT MITJANA. INVASIÓ MUSULMANA REGNE VISIGOT ESPANYA EN L EDAT MITJANA. REGNE VISIGOT 476-711 CONQUESTA DE GRANADA 1492 INVASIÓ MUSULMANA 711-1492 REGNE VISIGOT Els visigots eren un poble germànic que es va instal lar a la península Ibèrica i va

Más detalles

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda)

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda) MESOPOTÀMIA I EGIPTE Pàgs. 152 1.- Fixa t en el mapa i escriu els noms de MESOPOTÀMIA i EGIPTE. Pinta Egipte de color vermell i Mesopotàmia de color groc. Pàgs. 154-155 2.-A on va sorgir la primera civilització

Más detalles

L estil artístic més representatiu del món feudal és el romànic, que es va desenvolupar a Europa entre els segles XI i XIII.

L estil artístic més representatiu del món feudal és el romànic, que es va desenvolupar a Europa entre els segles XI i XIII. L ART ROMÀNIC UD 2 I UD 3 L ART ROMÀNIC I L ART GÒTIC 1 L estil artístic més representatiu del món feudal és el romànic, que es va desenvolupar a Europa entre els segles XI i XIII. Les esglèsies romàniques

Más detalles

Tema 8 Les civilitzacions urbanes: l Egipte dels faraons. 1r ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras

Tema 8 Les civilitzacions urbanes: l Egipte dels faraons. 1r ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras Tema 8 Les civilitzacions urbanes: l Egipte dels faraons 1r ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras On van aparèixer les primeres cultures urbanes? Quines són les característiques de la revolució

Más detalles

LA MONARQUIA HISPÀNICA ( ) Història 3r ESO. IES Can Puig

LA MONARQUIA HISPÀNICA ( ) Història 3r ESO. IES Can Puig LA MONARQUIA HISPÀNICA (1469-1714) Història 3r ESO LA MONARQUIA HISPÀNICA És la unió dinàstica dels reis catòlics (Aragó i Castella) sota l hegemonia castellana. S implantà una monarquia autoritària (poder

Más detalles

TEMA 9 ELS DESCOBRIMENTS GEOGRÀFICS

TEMA 9 ELS DESCOBRIMENTS GEOGRÀFICS TEMA 8 ELS REIS CATÒLICS TEMA 9 ELS DESCOBRIMENTS GEOGRÀFICS LA MONARQUIA AUTORITÀRIA : ELS REIS CATÒLICS 1.- Pinta els diferents regnes peninsulars amb els mateixos colors del mapa de la pàg. 130. Pàgs.

Más detalles

Tema 6 : L edat Mitjana

Tema 6 : L edat Mitjana En aquest tema aprendràs que : L edat mitjana comporta un nou sistema social i una nova organització política caracteritzada bàsicament per : La societat feudal : nova organització de les classes socials.

Más detalles

FEINA D ESTIU. CIÈNCIES SOCIALS. 1R ESO.

FEINA D ESTIU. CIÈNCIES SOCIALS. 1R ESO. Generalitat de Catalunya Departament d'ensenyament Institut La Serreta DEURES D ESTIU 1r ESO Matèria: Ciències Socials Departament: Socials Codi reg_ils_prc03.3_05_v1.0 Data 19/05/15 Arxiu rprc03.3_05_v1.0_deures

Más detalles

SANT PAU RECINTE MODERNISTA SERVEI EDUCATIU FITXA DIDÀCTICA EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA

SANT PAU RECINTE MODERNISTA SERVEI EDUCATIU FITXA DIDÀCTICA EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA SANT PAU RECINTE MODERNISTA SERVEI EDUCATIU FITXA DIDÀCTICA EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA SANT PAU RECINTE MODERNISTA SERVEI EDUCATIU FITXA DIDÀCTICA EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA FITXA DIDÀCTICA /

Más detalles

Tema 2 EUROPA FEUDAL I CIUTAT MEDIEVAL.

Tema 2 EUROPA FEUDAL I CIUTAT MEDIEVAL. Tema 2 EUROPA FEUDAL I CIUTAT MEDIEVAL. A l Edat Mitjana, a partir dels segles IX-X, a l Europa occidental s hi va formar un sistema polític, econòmic i social conegut com a FEUDALISME. 1. ORÍGENS DEL

Más detalles

LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA

LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA Presentació: L any 1933 la Universitat de Barcelona va aconseguir un règim especial d estructura i funcionament que li va permetre una autonomia

Más detalles

Tema 2: L economia europea

Tema 2: L economia europea En aquest tema aprendràs que : El continent europeu té unes característiques ben diferents segons els desenvolupament econòmic de cada país. Una gran part de la població treballa al sector terciari. Els

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 55 Activitat 1 Dels nombres següents, indica quins són enters. a) 4 b) 0,25 c) 2 d) 3/5 e) 0 f) 1/2 g) 9 Els nombres enters són: 4, 2, 0 i 9. Activitat 2 Si la

Más detalles

Taller. Els vitralls: una artesania d època medieval

Taller. Els vitralls: una artesania d època medieval Taller Els vitralls: una artesania d època medieval GUIÓ DEL TALLER ELS VITRALLS: UNA ARTESANIA D ÈPOCA MEDIEVAL INTRODUCCIÓ A l època medieval, període de poder i de comerç, la vida quotidiana s organitzava

Más detalles

Santa Maria del Pi Barcelona. Quadern de treball dels alumnes. Camp d aprenentatge Els Monestirs

Santa Maria del Pi Barcelona. Quadern de treball dels alumnes. Camp d aprenentatge Els Monestirs Santa Maria del Pi Barcelona Quadern de treball dels alumnes Camp d aprenentatge Els Monestirs 1. Com es pot arribar? 1.1 Dissenya un itinerari molt clar (ho pots reforçar amb fotos i amb molts elements

Más detalles

6. REPRESENTAR L ESPAI Les axonometries

6. REPRESENTAR L ESPAI Les axonometries Les axonometries 1 Copia en la pauta de sota el dibuix en perspectiva militar i acaba de dibuixar la muralla. Després, acoloreix les cares amb llapis de colors. Utilitza tres colors diferents, un per cadascuna

Más detalles

TASCA 3: EL CREIXEMENT NATURAL DE LA POBLACIÓ

TASCA 3: EL CREIXEMENT NATURAL DE LA POBLACIÓ TEMA 13.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL TASCA 3: EL CREIXEMENT NATURAL DE LA POBLACIÓ En el desenvolupament natural de la població de l Estat espanyol als darrers segles es distingeixen tres etapes o

Más detalles

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar?

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa té 16 anys, està estudiant Batxillerat científic. Ella i el seu germà de 12 anys van al supermercat a buscar uns tetrabricks de llet per endur-se n,

Más detalles

TEMPS I CLIMA. Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes:

TEMPS I CLIMA. Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes: TEMPS I CLIMA Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes: Buf! Que calorosos i secs són els estius a prop de la Mediterrània Què és el clima? És el conjunt de... Quin mal temps que fa avui! Què

Más detalles

CREA LES TEVES ACTIVITATS

CREA LES TEVES ACTIVITATS CREA LES TEVES ACTIVITATS INFANTIL SECUNDÀRIA PRIMÀRIA BATXILLERAT 1. CREA LES TEVES ACTIVITATS EL MEU ESPAI Entra a Cruïlla Connecta amb les teves dades d accés. Des de la pantalla El meu espai entra

Más detalles

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA Data: 7 de novembre de 2013 Lloc: aula A01 de l edifici G. M. de Jovellanos Hora d inici:

Más detalles

Dossier de recuperació Ciències Socials

Dossier de recuperació Ciències Socials Dossier de recuperació Ciències Socials 1er ESO Curs: 2011-2012 El dossier s ha d entregar en un quadern ben presentat escrit a ordinador o a mà el dia de l examen de recuperació de Setembre. El dossier

Más detalles

NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D

NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D S han de copiar els enunciats i resoldre les activitats en un full apart. El dia de la recuperació s entregarà el dossier al professor/a. TEMA 12 1.a) Què és

Más detalles

Geografia Criteris específics de correcció Model 1

Geografia Criteris específics de correcció Model 1 Prova d accés a la Universitat per als més grans de 25 anys (2010) Criteris específics de correcció L examen de consisteix en tres parts, puntuades respectivament amb 4, 3 i 3 punts. Cal respondre la prova

Más detalles

Parla n amb algú de confiança. Beneficia t dels drets que et dóna el Conveni de Lanzarote

Parla n amb algú de confiança. Beneficia t dels drets que et dóna el Conveni de Lanzarote Parla n amb algú de confiança Beneficia t dels drets que et dóna el Conveni de Lanzarote El vídeo del Consell d Europa titulat Parla n amb algú de confiança tracta essencialment els abusos sexuals comesos

Más detalles

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET FULL PROFESSORAT B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET OBJECTIUS - Conèixer i utilitzar alguns dels principals cercadors d Internet. - Planificar i delimitar l objectiu de la cerca. EXPLICACIÓ I DESENVOLUPAMENT

Más detalles

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA PABLO RUIZ PICASSO 1881, ANDALUSIA Va néixer l any 1881 a Málaga i va morir als 92 anys a la ciutat francesa de Mogins (va morir l any 1973). Des de petit va ser un artista amb molt talent. Als 8 anys

Más detalles

ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA

ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA 1 Quants capítols té La torre? Apunta n els títols: 2 Si tenim en compte que Gustave Eiffel mor el 1926, què deuen tenir de diferent el primer i el darrer capítol

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Educació Direcció General de l Educació Bàsica i el Batxillerat Convocatòria 05/09

Generalitat de Catalunya Departament d Educació Direcció General de l Educació Bàsica i el Batxillerat Convocatòria 05/09 Cognoms i nom: Data: Núm. DNI / NIE: ÀMBIT SOCIAL 1. Imagineu-vos que empreneu un viatge per Europa. La ruta marcada que seguireu és la que trobeu al mapa inferior. En primer lloc, us caldrà saber quins

Más detalles

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA PABLO RUIZ PICASSO 1881, ANDALUSIA Va néixer l any 1881 a Málaga i va morir als 92 anys a la ciutat francesa de Mogins (va morir l any 1973). Des de petit va ser un artista amb molt talent. Als 8 anys

Más detalles

Busquem la clau!

Busquem la clau! 1 2 3 4 5 6 7 8 Busquem la clau! Relació de temes i continguts Unitat 1: Busquem la clau. Experiència: Nosaltres en sabem el secret / Valors: Parlem d això, parlem d allò / Transcendent: El que es veu

Más detalles

MÚLTIPLES I DIVISORS

MÚLTIPLES I DIVISORS MÚLTIPLES I DIVISORS DETERMINACIÓ DE MÚLTIPLES Múltiple d un nombre és el resultat de multiplicar aquest nombre per un altre nombre natural qualsevol. 2 x 0 = 0 2 x 1 = 2 2 x 2 = 4 2 x 3 = 6 2 x 4 = 8

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 02 (bloc 3)

SOLUCIONARI Unitat 02 (bloc 3) SOLUCIONARI Unitat 02 (bloc 3) 1. Classifica les fonts següents de finançament segons els diferents criteris: a) Descompte d una lletra b) Reserva legal c) Amortitzacions d) Capital social e) Emprèstit

Más detalles

Santa Margarita de la Cot. Quadern de treball dels alumnes. Camp d aprenentatge Els Monestirs

Santa Margarita de la Cot. Quadern de treball dels alumnes. Camp d aprenentatge Els Monestirs Santa Margarita de la Cot Quadern de treball dels alumnes Camp d aprenentatge Els Monestirs 1. Com es pot arribar 1.1 Dissenya un itinerari molt clar (ho pots reforçar amb fotos i amb molts elements orientatius)

Más detalles

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 13 (tretze) LA LÍNIA DEL TEMPS Dels primers caçadors al temps actual Nom i cognoms 4t curs L ORIGEN DE LA TERRA Al principi es va formar la terra. Desprès

Más detalles

Convocatòria Geografia. Proves d accés a la universitat. Sèrie 1. Opció d examen. (Marqueu el quadre de l opció triada) Ubicació del tribunal...

Convocatòria Geografia. Proves d accés a la universitat. Sèrie 1. Opció d examen. (Marqueu el quadre de l opció triada) Ubicació del tribunal... Proves d accés a la universitat Geografia Sèrie 1 Opció d examen (Marqueu el quadre de l opció triada) OPCIÓ A OPCIÓ B Qualificació 1 2 Exercici 1 3 4 1 2 Exercici 2 3 4 Suma de notes parcials Convocatòria

Más detalles

Montse Alsius LA BAIXA EDAT MITJANA

Montse Alsius LA BAIXA EDAT MITJANA Montse Alsius LA BAIXA EDAT MITJANA LA BAIXA EDAT MITJANA L EUROPA FEUDAL. Poders i conflictes Des de l Alta Edat Mitjana els conflictes van ser freqüents: Revoltes de pagesos contra senyors. Guerres dels

Más detalles

TEMA 2: Múltiples i Divisors

TEMA 2: Múltiples i Divisors TEMA 2: Múltiples i Divisors 4tESO CB Concepte de múltiple 6 és múltiple de 2 perquè 2 3 = 6 24 és múltiple de 8 perquè 8 3 = 24 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3

Más detalles

ART MEDIEVAL A LES BALEARS

ART MEDIEVAL A LES BALEARS ART MEDIEVAL A LES BALEARS PERIODITZACIÓ Primera etapa (c. 1231-1276) - Els conqueridors introdueixen el gòtic a Mallorca - Destacat paper dels ordes mendicants - Arquitectura esglésies conventuals i de

Más detalles

La revolució industrial ( ) La fi de l Antic Règim i l aparició d un món nou, el món capitalista...

La revolució industrial ( ) La fi de l Antic Règim i l aparició d un món nou, el món capitalista... La revolució industrial (1750-1850) 1.- Introducció: la revolució industial, un aspecte més de l època de les revolucions 1750-1850 ÈPOCA DE Transformacions 1- Polítiques i socials Revolucions liberals

Más detalles

L ANÀLISI DELS PLÀNOLS URBANS

L ANÀLISI DELS PLÀNOLS URBANS L ANÀLISI DELS PLÀNOLS URBANS L'anàlisi deis plànols urbans permet de conèixer l'emplaçament, l'evolució històrica, el creixement, la morfologia i l'estructura d'una ciutat. Cal analitzar: L'emplaçament

Más detalles

La història. Escola Pompeu Fabra - Cicle Mitjà - 3r - Medi - Introducció a la història 1

La història. Escola Pompeu Fabra - Cicle Mitjà - 3r - Medi - Introducció a la història 1 La història La història és l estudi d alguns fets del passat des dels primers éssers humans fins a l actualitat. Els historiadors han dividit la història en cinc grans períodes o edats: la Prehistòria

Más detalles

Metodologia de la intervenció social

Metodologia de la intervenció social Serveis socioculturals i a la comunitat Metodologia de la intervenció social CFGS.ISO.M02/0.14 CFGS - Integració social Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

La revolució americana. La independència dels Estats Units

La revolució americana. La independència dels Estats Units La revolució americana La independència dels Estats Units Causes de la revolució La revolta es va produir després de la guerra que Anglaterra havia mantingut amb França (Guerra dels 7 anys) Aquesta guerra

Más detalles

La polis grega. 1r ESO

La polis grega. 1r ESO La polis grega 1r ESO LA POLIS El naixement de la polis és fruit d'un llarg procés. Durant l'edat Fosca, s. XII a VIII a. de C., els habitants de l Hèlade vivien dispersos en llogarets, organitzats entorn

Más detalles

TEMA 2: Múltiples i Divisors. Activitats. 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3 ens doni 25

TEMA 2: Múltiples i Divisors. Activitats. 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3 ens doni 25 TEMA 2: Múltiples i Divisors Activitats Concepte de múltiple 6 és múltiple de 2 perquè 2 3 = 6 24 és múltiple de 8 perquè 8 3 = 24 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per

Más detalles

CONFIGURACIÓ CORREU ELECTRÒNIC

CONFIGURACIÓ CORREU ELECTRÒNIC CONFIGURACIÓ CORREU ELECTRÒNIC Cal tenir en compte que depenent de l'eina (Thunderbird, Eudora, Netscape, Outlook, etc.) amb la qual es vol gestionar els comptes de correu, la configuració pot ser una

Más detalles

TASQUES RECUPERACIÓ DE L'ASSIGNATURA DE GEOGRAFIA I HISTÒRIA NOM I LLINATGES:... Data d'entrega:... setembre de 2017

TASQUES RECUPERACIÓ DE L'ASSIGNATURA DE GEOGRAFIA I HISTÒRIA NOM I LLINATGES:... Data d'entrega:... setembre de 2017 Ciències Socials 2n ESO 2016-2017 TASQUES RECUPERACIÓ DE L'ASSIGNATURA DE GEOGRAFIA I HISTÒRIA NOM I LLINATGES:... Data d'entrega:... setembre de 2017 Aquestes activitats serveixen per preparar l'examen

Más detalles

El perfil es pot editar: 1. des de la llista de participants 2. fent clic sobre el nostre nom, situat a la part superior dreta de la pantalla

El perfil es pot editar: 1. des de la llista de participants 2. fent clic sobre el nostre nom, situat a la part superior dreta de la pantalla MOODLE 1.9 PERFIL PERFIL Moodle ofereix la possibilitat que els estudiants i professors puguin conèixer quines són les persones que estan donades d alta a l assignatura. Permet accedir a la informació

Más detalles

JOAN MIRÓ. ELS SÍMBOLS I ELS COLORS. Successió Miró

JOAN MIRÓ. ELS SÍMBOLS I ELS COLORS. Successió Miró JOAN MIRÓ. ELS SÍMBOLS I ELS COLORS Miró, els símbols i els colors. Picasso, els sentiments i les emocions. EN JOAN MIRÓ VA NÈIXER A BARCELONA, EL 20 D ABRIL DE L ANY 1893. EL SEU PARE ES DEIA MIQUEL,

Más detalles

La medicina de guerra

La medicina de guerra La medicina de guerra Presentació La medicina de guerra s especialitzà en tècniques mèdiques iniciades, en part, a partir d experiències anteriors. La conjuntura bèl lica va fer que cirurgians i metges

Más detalles

PIMES I MULTINACIONALS

PIMES I MULTINACIONALS PIMES I MULTINACIONALS Creixement empresarial: extern -> Les empreses es poden internacionalitzar Context: Globalització Procesos de localització i deslocalització LA GLOBALITZACIÓ Definicions: És la tendència

Más detalles

Hàbits de Consum de la gent gran

Hàbits de Consum de la gent gran Hàbits de Consum de la gent gran El perfil de la gent gran PERFIL DE LA GENT GRAN Amb qui viu actualment? Sol/a 22,7% Amb la parella 60% Amb els fills 17,5% Altres familiars Altres NS/NR 0,6% 0,2% 5,3%

Más detalles

A la nana, Federico García Lorca

A la nana, Federico García Lorca Nom: Data: SOBRE L AUDICIÓ A la nana, Federico García Lorca Mou-te lliurement per l espai seguint la música quan escoltis el tema A. Al tema B fes una volta. Torna a escoltar el poema seguint la lletra

Más detalles

Tema 2: L organització política de Catalunya

Tema 2: L organització política de Catalunya En aquest tema aprendràs que : és una de les 17 comunitats autònomes de l estat espanyol. Les comunitats autònomes s autogovernen d acord amb el que estableix el seu estatut i la Constitució espanyola.

Más detalles

Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu

Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu 4. Distribuïdores Versió beta Barcelona, agost de 2015 DISTRIBUÏDORES 1. QUÈ SÓN... 3 2. COM ES MOSTREN... 4 3. ELEMENTS...

Más detalles

Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura.

Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura. Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura. Autors: Piedad Guijarro i Pere Cruells Centre: ETSAB Secció de Matemàtiques

Más detalles

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs Ciències socials, geografia i història Segon curs www.vicensvives.es Índex 01 L Islam i Al-Andalus 09 Els grans descobriments geogràfics 02 L Europa feudal 10 L Imperi dels Habsburg 03 La ciutat medieval

Más detalles

1.- Conec i tinc clars quins són els meus objectius en els diferents àmbits de la meva vida?

1.- Conec i tinc clars quins són els meus objectius en els diferents àmbits de la meva vida? L eina que presentem a continuació permet avaluar, amb un senzill qüestionari, el nivell d assoliment de la següent competència. Us facilitarà recomanacions per a millorar en el seu desenvolupament. planificació

Más detalles

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU 37 38 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç

Más detalles

FITXA DE PRIMÀRIA Sales 1 i 2

FITXA DE PRIMÀRIA Sales 1 i 2 FITXA DE PRIMÀRIA Sales 1 i 2 Busca un carrer del call que es veu des de la primera sala. Després l hauràs d ensenyar als teus companys. Que una casa era jueva només es podia saber per una cosa: perquè

Más detalles

INSTITUT ROSETA MAURI RECUPERACIÓ CIÈNCIES SOCIALS 2n C i D ESO

INSTITUT ROSETA MAURI RECUPERACIÓ CIÈNCIES SOCIALS 2n C i D ESO INSTITUT ROSETA MAURI RECUPERACIÓ CIÈNCIES SOCIALS 2n C i D ESO Estiu 2014 Nom i cognoms Curs i grup 1 1.- Observa l esquema, omple el buits i contesta les preguntes. Defineix: a) Què és l Hègira? b) Què

Más detalles

PROPOSTA DIDÀCTICA. Eulàlia Canal La nena que només es va poder endur una cosa Dibuixos de Valentí Gubianas

PROPOSTA DIDÀCTICA. Eulàlia Canal La nena que només es va poder endur una cosa Dibuixos de Valentí Gubianas PROPOSTA DIDÀCTICA Eulàlia Canal La nena que només es va poder endur una cosa Dibuixos de Valentí Gubianas Eulàlia Canal La nena que només es va poder endur una cosa FITXA DEL LLIBRE TÍTOL DE L OBRA: AUTOR:

Más detalles

La volta al món en 80 dies-07 18/10/07 08:23 Página 107 I TU, COM HO VEUS?

La volta al món en 80 dies-07 18/10/07 08:23 Página 107 I TU, COM HO VEUS? I TU, COM HO VEUS? ~ I tu, com ho veus? ~ La volta al món en 80 dies ~ 1 El treball a) Phileas Fogg té prou diners per viure bé sense haver de treballar. Coneixes personalment algú que pugui viure bé

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya TEMARI DEL PRIMER EXERCICI DE LA PART A HISTÒRIA 1. L hominització. De l'australopitec a l'homo sapiens. 2. L Homo sapiens i la colonització de la Terra. 3. Del depredador al productor, canvis en l economia

Más detalles

1.3. Hidrologia i dinàmica fluvial

1.3. Hidrologia i dinàmica fluvial 1.3. Hidrologia i dinàmica fluvial Dibuixa el procés del cicle de l aigua i identifica els passos que segueix i els elements que en formen part. Els processos i els agents geològics externs Assenyala on

Más detalles

4. Els orígens de Catalunya (Segles VIII- XII) ueta/catalunya-medieval/page/8/

4. Els orígens de Catalunya (Segles VIII- XII)  ueta/catalunya-medieval/page/8/ 4. Els orígens de Catalunya (Segles VIII- XII) http://blogs.sapiens.cat/socialsenxarxa/etiq ueta/catalunya-medieval/page/8/ Els orígens de Catalunya Introducció El territori actual de Catalunya va ser

Más detalles

Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats

Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats Presentació El document que teniu a les mans és la Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats

Más detalles

BIOLOGIA: TEMA 9 - REPRODUCCIÓ CEL LULAR

BIOLOGIA: TEMA 9 - REPRODUCCIÓ CEL LULAR BIOLOGIA: TEMA 9 - REPRODUCCIÓ CEL LULAR 1. Els briòfits són un grup de vegetals que presenten alternança de generacions, amb un cicle biològic diplohaplont. Aquest cicle es caracteritza perquè sobre el

Más detalles

REGISTRE MUNICIPAL D ASSOCIACIONS

REGISTRE MUNICIPAL D ASSOCIACIONS REGISTRE MUNICIPAL D ASSOCIACIONS Descripció El Registre Municipal d Associacions de Cunit té per objecte facilitar el coneixement del nombre i naturalesa de les associacions existents al municipi, les

Más detalles

Hàbits de Consum de la gent gran

Hàbits de Consum de la gent gran Hàbits de Consum de la gent gran I. PERFIL DE LA GENT GRAN PERFIL DE LA GENT GRAN Amb qui viu actualment? Sol/a 22,7% Amb la parella 60% Amb els fills 17,5% Altres familiars Altres NS/NR 0,6% 0,2% 5,3%

Más detalles

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES Versió 1 Març 2016 1. Consulta de les factures... 3 2.1. Identificació al sistema... 3 2.2. Tipus de consulta que es poden realitzar... 4 2.2.1. Consulta d una única factura....

Más detalles

Dossier de recuperació

Dossier de recuperació Dossier de recuperació Tecnologia 3r ESO A 2n trimestre Departament de Tecnologia Curs 2013-2014 Tema 3: Màquines simples 1. Què és una màquina? 2. Què és una màquina eina? 3. Quines parts es distingeixen

Más detalles

Els historiadors han dividit el temps en diferents èpoques per

Els historiadors han dividit el temps en diferents èpoques per LA PREHISTÒRIA Els historiadors han dividit el temps en diferents èpoques per poder estudiar-lo millor. PREHISTÒRIA (des de fa 5m d anys fins 3.000 a.c ) EDAT ANTIGA (des de 3.000 a.c fins al segle V d.c)

Más detalles

LA GUERRA DE CUBA (II): LA GUERRA DELS DEU ANYS ( ) Anàlisi d un conflicte

LA GUERRA DE CUBA (II): LA GUERRA DELS DEU ANYS ( ) Anàlisi d un conflicte LA GUERRA DE CUBA (II): LA GUERRA DELS DEU ANYS (1868 1878) Anàlisi d un conflicte Auca dels principals episodis de la Guerra dels Deu Anys a Cuba (1868 1878). [1869?] Autor: No identificat. (impremta

Más detalles

ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA

ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA 1 Busca el significat de les paraules «llegenda» i «errant». Després escriu el que creus que pot ser l argument de l obra: 2 Observa la portada del llibre i fixa t

Más detalles

CALC 1... Introducció als fulls de càlcul

CALC 1... Introducció als fulls de càlcul CALC 1... Introducció als fulls de càlcul UNA MICA DE TEORIA QUÈ ÉS I PER QUÈ SERVEIX UN FULL DE CÀLCUL? Un full de càlcul, com el Calc, és un programa que permet: - Desar dades numèriques i textos. -

Más detalles

1) Completa la fitxa tècnica del llibre. Autores:... i... Editorial:... Any de publicació:... Premis:... 2) Quan i on va néixer Gandhi?...

1) Completa la fitxa tècnica del llibre. Autores:... i... Editorial:... Any de publicació:... Premis:... 2) Quan i on va néixer Gandhi?... NOM:... Nota: DATA:... /... /... Escola Els Planells Prova de UD: Em dic... Gandhi SOBRE EL LLIBRE 1) Completa la fitxa tècnica del llibre. Autores:... i... Editorial:... Any de publicació:... Premis:...

Más detalles

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda) DIVERSITAT Què va fer Ramon Berenguer I entre 1041 i 1059? 2. Què eren les taifes? 3. Què era la paria?

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda) DIVERSITAT Què va fer Ramon Berenguer I entre 1041 i 1059? 2. Què eren les taifes? 3. Què era la paria? CATALUNYA DINS LA CORONA D ARAGÓ L hegemonia del comtat de Barcelona durant el segle XI El comte Ramon Berenguer I va imposar la seva autoritat sobre els altres comtats catalans i va sotmetre la noblesa

Más detalles

El temple estava dedicat a l emperador August i a 3 deus: JÚPITER:És el deu principal, que governa el món.

El temple estava dedicat a l emperador August i a 3 deus: JÚPITER:És el deu principal, que governa el món. Us proposem una ruta històrica per Barcelona. Començarem per la Barcelona romana, continuarem per la Barcelona medieval i acabarem visitant el Parc Güell, construït durant l època industrial. Com Anar:

Más detalles

ATENCIÓ HOSPITALÀRIA

ATENCIÓ HOSPITALÀRIA PLA D ENQUESTES DE SATISFACCIÓ D ASSEGURATS DEL CATSALUT PER LÍNIA DE SERVEI ATENCIÓ HOSPITALÀRIA RESULTATS ENQUESTES EN LÍNIA HOSPITAL DOS DE MAIG Subdirecció Gerència d Atenció Ciutadana - Unitat de

Más detalles

Grau en Humanitats. Pla d estudis 397 D aplicació pels estudiants que van iniciar estudis fins al curs Càrrega lectiva.

Grau en Humanitats. Pla d estudis 397 D aplicació pels estudiants que van iniciar estudis fins al curs Càrrega lectiva. Grau en Humanitats Pla d estudis 397 D aplicació pels estudiants que van iniciar estudis fins al curs 2014-15 Càrrega lectiva 240 crèdits ECTS Matèries de formació bàsica: 60 crèdits ECTS Matèries obligatòries:

Más detalles

1. L'ARQUITECTURA RACIONALISTA

1. L'ARQUITECTURA RACIONALISTA L ARQUITECTURA RACIONALISTA A GIRONA. 1 1. L'ARQUITECTURA RACIONALISTA Cap als anys 30 es produeix una ruptura amb les tendències arquitectòniques del moment. La nova arquitectura s'acosta a la proporcionalitat

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 01 (bloc 3)

SOLUCIONARI Unitat 01 (bloc 3) SOLUCIONARI Unitat 01 (bloc 3) 1. Explica la importància de l estalvi per a la inversió. L estalvi de les famílies proporciona recursos financers, que altres agents econòmics utilitzen per fer les inversions.

Más detalles

UNIÓ EUROPEA Fons Social Europeu PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA. Sensibilització en la igualtat d oportunitats

UNIÓ EUROPEA Fons Social Europeu PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA. Sensibilització en la igualtat d oportunitats PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Sensibilització en la igualtat d oportunitats DADES GENERALS DEL CURS 1. Família professional: FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Àrea professional: ORIENTACIÓ LABORAL

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Economia i organització d empresa sèrie 1 L examen consta de dues opcions

Más detalles

HISTORIA DE LA CORONA D ARAGÓ EN L EDAT MODERNA CODI 1789

HISTORIA DE LA CORONA D ARAGÓ EN L EDAT MODERNA CODI 1789 HISTORIA DE LA CORONA D ARAGÓ EN L EDAT MODERNA CODI 1789 Curs: 2003-04 Professor: Antoni Picazo Muntaner 1-La Unió Dinàstica amb Castella. 1.1-El conflicte dinàstic a Castella i la influència Aragonesa.

Más detalles

ALGUNES ESTRATÈGIES PER A TREBALLAR AMB L ALUMNAT NOUVINGUT A L AULA ORDINÀRIA

ALGUNES ESTRATÈGIES PER A TREBALLAR AMB L ALUMNAT NOUVINGUT A L AULA ORDINÀRIA ALGUNES ESTRATÈGIES PER A TREBALLAR AMB L ALUMNAT NOUVINGUT A L AULA ORDINÀRIA PROPOSTA PER ADAPTAR LES CIÈNCIES SOCIALS A 1ària i a l ESO Montserrat Alsius de l ELIC del Vallès Oc. II QÜESTIONS PRÈVIES

Más detalles

7.1 HISTÒRIA. De les frases següents marca les que són certes. Almenys des del temps dels ibers que es cultiven ceps a Catalunya.

7.1 HISTÒRIA. De les frases següents marca les que són certes. Almenys des del temps dels ibers que es cultiven ceps a Catalunya. 7.1 HISTÒRIA Descobreix la veritat De les frases següents marca les que són certes. La tradició, la cultura del vi i el conreu de la vinya compten amb molt poca història a Catalunya Les primeres vinyes

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica FULL DE RESPOSTES VERSIÓ AMB RESPOSTES competència matemàtica ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI

Más detalles

UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA

UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA 1. La Geologia 2. L estructura interna de la Terra 3. L estructura dinàmica de la Terra 4. La química de la Terra 5. Mètodes d estudi 1. LA GEOLOGIA 2. L ESTRUCTURA INTERNA

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs Ciències socials, geografia i història Segon curs www.vicensvives.com Índex 01 L islam i Al-Andalus 09 Els grans descobriments geogràfics 02 L Europa feudal 10 L Imperi dels Habsburg 03 La ciutat medieval

Más detalles